Amszterdam - Nevezetességek, látnivalók II.

Utazás nyaralás info » Amszterdam » Látnivalók, nevezetességek II.

Amszterdam kalauz, nevezetességek bemutatása 2.

Nemzeti emlékmű | Csatornaövezet | Anne Frank-ház | Vondelpark | Hozzászólások

Amszterdam

Nemzeti emlékmű / Nationaal Monument

Az Amszterdam főterén álló, a háborút, a békét és az ellenállást szimbolizáló alakokkal díszített obeliszk 22 m magas; a II. Világháború végén John Rädecker emelte Jacobus Johannes Pieter Oud tervei alapján, a náci rezsim alóli felszabadulás emlékére, 1956-ban lett kész. A talapzatban 12 urna pihen, melyek az akkori 11 holland tartomány (Flevoland, a 12. tartomány 1986-ban csatlakozott) talajából tartalmaznak egy keveset, a 12. urna pedig indonéz talajt rejt. Az obeliszkhez tartozó fal belső oldalán A. Roland Holst költőnek, Rädecker egy barátjának verse olvasható. Az emlékmű előtt álló két, Hollandiát szimbolizáló oroszlán Jan Willem Rädecker, az építő fiának alkotása.

1995-ben kisebbfajta botrányt okozott, hogy a sürgős restaurálásra kizárólag egy német cég kínált szakszerű ajánlatot. 2007-ben a mozgássérültek részére eszközölt átalakítás is elkészült.

Az emberek által csak "krétának" nevezett emlékmű a fiatalok és a turisták kedvelt találkozási pontja.

Eljutás: Villamos: 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24: a Dam megállónál, busz: 355, 357, 359, 361, 363; autóval a Bijenkorfnál lehet megállni. Cím: Dam.

Nemzeti emlékmű, Amszterdam

Nemzeti emlékmű, Amszterdam kép: paulcapewell

Csatornaövezet / Grachtengordel

A csatornaövezet Amszterdam egyik legjellegzetesebb sajátossága. A 3 fő, koncentrikusan, patkó alakban futó csatornát a gazdag település terjeszkedéséből adódó városrendezési terv részeként hozták létre a centrum (walletjes) köré. Ezt a 3 csatornanevet minden bizonnyal nagyon hamar megtanulja az ide látogató; kívülről befelé haladva így követik egymást: Prinsengracht (Hercegek csatornája), Keizersgracht (Császárok csatornája) és Herengracht (Urak csatornája).

A Dam köré épült középkori városközpont 1600-ra kinőtte az Amstel és a Singel-csatorna által alkotott határait, ezért 1609-ben e 3 csatorna kiásását tervezte el a várostervezés a városmag köré, hogy oda települhessenek ki a gazdagabb polgárok.

A munka 1613-ban kezdődött, Hendrick de Keyser vezetésével. Elsőként a patkó belsejét készítették el a kikötőhöz közel, végig a Leidsegrachtig. A második ütemet 1665-ben kezdték, mikor a csatornák már egészen az Amstelig értek. Az ásást napszámosok, csavargók és bűnözők végezték. A folyó másik oldalán a Plantage parkot létesítették. Az egész vállalkozás 1680 körül fejeződött be; ezután a csatornák partjára folyamatosan épültek a fényűző polgárházak, ahová az Oude Zijde környéki kereskedők költöztek. Itt lakni gyakorlatilag státuszszimbólum volt.

Az új városrészek egységes arculatát hatósági rendszabályok védték: tilos volt a hangos hordókészítés, a bűzös sörfőzés és a tűzveszélyes cukorfinomítás; cserébe viszont a lakóházak pincéjét vagy padlásterét raktárként használták.

A 3 csatorna lényegesen eltérő jellegű. A legdrágább és legelegánsabb rezidenciák a Herengracht mentén épültek, így a maga idejében ez volt a legnépszerűbb. A Keizersgracht sem volt sokkal szerényebb, amellett, hogy a legjárhatóbb és legváltozatosabb víziút is volt. A legszerényebb csatorna a Prinsengracht, itt található a legtöbb raktárépület, amit átalakítottak az idők során.

A fő csatornák egyenként kb. 3 km hosszúak, de végigjárni egyiket sem muszáj, hiszen közel vannak egymáshoz, és a mellékutcákon könnyű átmenni egyikből a másikba. A kisebbekkel együtt összesen 160 csatorna hálóz be kb. 8 km2-es területet, és 600 híd segíti a száraz lábbal való átkeléseket. A grachtok látványa a velencei lagúnákat idézi, ezért is nevezik Amszterdamot "észak Velencéjének".

A Singel nevű csatorna korábbi, mint 3 szomszédja, nem is tartozik a csatornaövezethez, még ha közelsége miatt sokan így is gondolják. Itt vonul végig az óváros és a csatornagyűrű határa. Régebben műhelyek és raktárak szegélyezték.

Nyaranta a csatornaövezet egyetlen árnyas, összefüggő kertvárossá válik. Érdemes megcsodálni a kilátást egy-egy padról, vízparti kávézó teraszáról vagy hidakról, különös tekintettel a csodás homlokzati díszekre: kovácsoltvas rácsokra, faburkolatos ajtókra, faragott oromdíszekre, öntöttvas lépcsőkorlátokra és, persze, a part mellett pihenő lakóhajókra.

Az északi csatornagyűrű kevésbé látogatott, annak ellenére, hogy itt is rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat: a Nyugat-indiai ház (West Indisch Huis), a Noordermarkton lévő Északi templom (Noorderkerk), a Színházi Múzeum (Theatermuseum) és Anna Frank búvóhelye (Anne Frankhuis) csak néhány példa.

Szervezett hajóutakra a város több pontján be lehet fizetni, de legérdemesebb a főpályaudvar (Centraal Station) környékén vagy a Damrakon található, erre szakosodott irodákban. A túrák 30-60 percet vesznek igénybe; az idegenvezetés hollandul, franciául, angolul és németül folyik. Vállalkozó szelleműek vízibiciklit is bérelhetnek, hogy maguk járják be a csatornákat.

Eljutás: A szervezett túrák a főpályaudvar elől indulnak: 10 perc sétára a Damtól és a Nieuwmarkttól.

Belépőjegy: A szervezett túrák díja kb. 15 Euro fejenként, a fedélzeten felszolgált itallal együtt.

Nyitva tartás: A jegyirodákban érdemes érdeklődni.

Csatornaövezet, Amszterdam

Csatronaövezet, Amszterdam

Csatornaövezet, Amszterdam

Amszterdami csatornaövezet képek: Claudio.Ar, Bert K

Anne Frank-ház / Anne Frankhuis

Anne Frankot, az 1945-ben a bergen-belseni náci munkatáborban 15 évesen elhunyt lányt naplója tette világhírűvé. Az Amszterdamban, a csatornaövezetben található háza, melynek rejtett szobájában családjával, és 4 másik emberrel együtt 1942-1944 között a deportálás elől bujkált, ma Amszterdam egyik első számú turistaattrakciója, és 3. leglátogatottabb múzeuma. Az Anne Frank-ház 1960-ban nyílt meg, 1970-ben és 1999-ben is felújították. Magát a házat 1635-ben építették, csatorna felöli homlokzatát 1740-ben renoválták. A múzeum bemutatja Anne Frank életét, bujkálásának időszakát. A múzeum meglátogatása a legtöbbeknek felejthetetlen élmény. Megrendítő, de egyben érdekes múzeum, ami nácik által elkövetett borzalmakra emlékeztet. Itt tényleg nagyon hosszú sorokra lehet számítani, ezért érdemes nyitásra, vagy délután-este érkezni, ill. online lehet jegyet venni, így a sorok elkerülhetők. 2016. május 1. óta ráadásul 15:30-ig csak online jeggyel látogatható, csak 15:30 után lehet a helyszínen jegyet venni. A múzeumban meredek lépcsőket kell megmászni, ami időseknek és kisebb gyerekeknek gondot jelenthet.

Eljutás: Villamos: 13, 14, 17: Westermarkt megálló. Busz: 170, 172, 174, 358, 352, 354, 358, Westermarkt megálló. Cím: Prinsengracht 263-267.

Belépőjegy (2017): 9 EUR. Diákoknak, nemzetközi diákigazolvánnyal: 4,50 EUR. 10-17 éveseknek 4,50 EUR. 10 év alatt ingyenes. A 9:00-15:30 közötti időszakban kizárólag online, előre megvásárolt jeggyel látogatható!

Nyitvatartás: November-március: 9:00-19:00, szombatonként 21:00-ig. Április-október: minden nap 9:00-22:00. Zárva 2017-ben: szeptember 30.

Anne Frank-ház, Amszterdam

Anne Frank-ház, Amszterdam. Kép: amateur photography by michel/Flickr/Creative Commons

Vondelpark

Amszterdam legnagyobb és legrégibb közparkja, ahol szép időben kocogók, andalgók, kutyasétáltatók, napozók, zenészek, görkorizók, bringázók, frizbizők, piknikezők és a helyben kapható marihuánás "űrsütemény" segítségével a fák lombjai fölött töltik aktívan vagy kevésbé aktívan szabadidejüket - a helybeliek szeretnek parkjaikban pihenni, melyek közül a legnépszerűbb a város zajától zavartalan Vondelpark. Az Amszterdam közepén elterülő, 45 (eredetileg csak 8) hektáros oázis több bejáraton is megközelíthető, a főbejárat a Stadhouderskadéról, a Leidseplein közelében nyílik. Évente kb. 10 millió látogatót fogad.

A park a város életében a 19. századtól - a "második aranykortól" - játszik szerepet. 1865-ben nyitották meg (mai méretét 1877-ben érte el), nevét egy 17. századi német költő és színműíró, Joost van den Vondel kölcsönözte neki, aki második otthonául választotta a fővárost, és 92 évesen, kihűlésben halt meg; egyesek holland Shakespeare-nek nevezik. Szobrát (Louis Royer alkotását, aminek talapzatát Pierre Cuypers tervezte) a megnyitót követő második esztendőben leplezték le, ekkortól kezdték Vondelparknak hívni, hivatalosan Nieuwe Park volt, egészen 1880-ig. A főbejáratot díszítő másik mű Amszterdam szűzét ábrázolja.

Jan David és fia, Louis Paul Zocher, a park kerttervezői szándékosan választották az 1850-es évek végén a vadregényes angolkert mintáját a szokásos holland kertek kimért rendje helyett. Elkészültekor csak belépődíjjal lehetett látogatni, ezért csak a környék gazdag családjai jártak ide. 1873-ban Gerard Adriaan Heineken itt, a park melletti utcában (ma Vondelstraat) nyitotta meg sörházát (Bierhuis Vondel). A Blauwe Teehuis (Kék teaház) 1937-ben nyílt. Az 1960-as, '70-es években a parkot hippik szállták meg, és gyakorlatilag itt telepedtek le, amíg a rendőrség 1975-ben el nem zavarta őket.

Egy Amszterdam méretű (vagyis viszonylag kis kiterjedésű) városban egy ekkora park hatalmas zöldterületnek számít erdőivel, pázsitjával, teniszpályáival és vizes medencéivel együtt; kb. egy a Leidseplein és a központi pályaudvar közti távolságot fog át. A medencék köré jó időben tömegek gyűlnek napozni és lubickolni.

Nyaranta színházi előadások, nappali koncertek, táncszínház, kabarék és bábjátékok szórakoztatják a pihenőket. A park közepén lévő pódium kis szabadtéri színpad: itt folynak a több oldalról is élvezhető előadások. Az 1878-ban épült pavilonban működő filmmúzeum is különleges élmény. Télen korcsolyázni is lehet, ha a medencék befagynak. A görkorcsolya és -deszka mellett a roller is divat, kölcsönözni a park szélén, az Amstelveensewegen lehet. A játszótereknek és a gyermekeknek szóló előadásoknak köszönhetően a kisebbek sem szoktak unatkozni.

2008 szeptembere óta tervezik a parkbeli (az éjszakai órákban, a játszóterektől távol történő) szeretkezés legalizálását, de a rendőrség ezt nem nézi jó szemmel.

Eljutás: 1017 AA AMSTERDAM; Villamos: 1, a J.P. Heijestraat megállónál, 2, az Amstelveenseweg megállónál, 3, 5 és 12 a van Baerlestraat megállónál; autóval az A10, S106-on a centrum irányába;

Nyitva tartás: Mindig nyitva.

Vondelpark

Vondelpark

Vondelpark

Vondelpark képek: Akbar Simonse, Photochiel, arild

Hozzászólások, kérdések, válaszok

6 hozzászólás
IDE UTAZIK AZ ÉN KISFIAM NEMSOKÁRA EGY KONFERENCIÁRA MINT MOLEKULÁRIS BIOLÓGUS
#1 - KÖRMENDI KATALIN - 2012.06.13. - 22:10
Köszönöm szépen az információt!

Zsóka
#2 - Szia Tibcsi! - 2013.01.10. - 16:24
Szia Tibi.
Érdekelne néhágy fontosabb információ a Madame Thussaud panoptikumról. Milyen jegyet érdemes venni? Van-e gyerek részleg?
#3 - Betti - 2014.03.14. - 16:22
Szia!

Az amszterdami Madame Tussauds-ba alapvetően a sima 22 (online 20), gyerek 18 (online 16) EUR-s jegy, és a csak online kapható, du. 3 óra után érvényes jegy van, ami pedig 18 EUR felnőtteknek és 14 EUR gyerekeknek. 2 felnőtt+1 gyerektől már vanank családi jegyek is. http://www.madametussauds.com/Amsterdam/en/KoopKaartjes/Default.aspx
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.14. - 22:03
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha az Anne Frank-ház honlapján nincs elérhető online jegy, attól még előfordulhat, hogy a helyszínen lehet venni és bejutni?
#5 - Tusi - 2015.09.17. - 15:26
Szia!

A helyszínen lehet venni, csak érdemes nyitásra, vagy pedig viszonylag későn érkezni.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.17. - 16:38
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás