Berlin - Nevezetességek, látnivalók I.

Utazás nyaralás info » Berlin » Látnivalók, nevezetességek I.

Berlin kalauza, nevezetességeinek bemutatása I.

Brandenburgi kapu | Reichstag | Berlini fal emlékmű | Chekpoint Charlie | Hozzászólások

Berlin

Brandenburgi kapu / Brandenburger Tor

A Brandenburgi kapu Berlin központjában helyezkedik el, korai klasszicista építmény, 1788/89 és 1791/94 között építette Karl Gotthard Langhans. A német főváros és egyben egész Németország jelképe. Mögötte vonult végig a berlini fal 1961-től (a lezárt zóna közepére került), így gyakorlatilag a határt jelentette Kelet- és Nyugat-Berlin között és ezzel együtt a Varsói Szerződés országai és a NATO között. Az újraegyesítésig a hidegháború szimbóluma volt, majd 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének jelképévé vált.

Nem egyszerűen kapu, hanem egy ötnyílású, markáns dór formákkal kialakított kapuzat, melynek homlokzatát Eiréné, a görög békeistennő képmása díszíti - hiszen eredetileg "a béke kapuja" lett volna. A II. Világháborúban súlyos sérülések érték, de 1957-59. majdnem eredeti formájában sikerült újjáépíteni: Kelet-Berlin városi tanácsa a felállítás előtt levétette róla a porosz militarizmus szimbólumának tekintett sast és vaskeresztet, amiket aztán 1991-ben kapott vissza.

Magassága 26 méter, szélessége 65,5 méter, mélysége 11 méter. Anyaga homokkő, melyet az athéni Akropoliszban látható Propylaia mintájára alakítottak ki. 5 kapunyílásán (melyek közül a középső szélesebb a többinél) felül 2 kapuháza is van. Összesen 12, egyenként 15 méter magas dór oszlopának törzse ión stílusú. Az attikát és a kapunyílások belsejét többek közt Héraklész munkáit ábrázoló domborművek díszítik. A két kapuházban Minerva és Mars hatalmas szobrai őrködnek.

A kapu tetejét az 5 méter magas, négylovas szekerén (a quadrigán) a városba behajtó, szárnyas győzelem-istennő (Niké) ékesíti, bronzba öntve, mely Johann Gottfried Schadow 1793-as munkája. Ez a szobor is sok viszontagságnak volt kitéve: hol Napóleon hurcolta el Párizsba, hol vörös zászló alatt kapott ágyútüzet (aminek következtében az eredetiből csupán egy ló feje maradt meg, ami ma az egyik berlini múzeumban látható…)

1987-ben Ronald Reagan itt szólította fel Gorbacsovot a fal lebontására, ami 1989-ben (persze nem Reagan hatására) meg is történt.

Eljutás: Berlin-Mitte; S1 és S2 jelzésű S-Bahnnal (elővárosi gyorsvasúttal), U25 metróval ill. a 100-as jelzésű busszal: Brandenburger Tor állomás. Cím: Pariser Platz, 10117.

Brandenburgi kapu

Brandenburig kapu kép: daniamopedre

Reichstag

A Brandenburgi kaputól északra áll; Sir Norman Forster építette át nemrég, hogy a Bundestag (a Német Parlament Alsóháza) itt ülésezhessen. Az átalakítás 1995-ben kezdődött, 300 millió Euro ráfordításával. Az eredeti kupola helyett (ami a II. Világháborúban megsemmisült) az üléstermet egy ellipszis alaprajzú üvegkupola fedi. Az új épületben az első parlamenti ülésnap 1999 áprilisában volt.

Eredetileg is parlamentnek épült, a Német Birodalom parlamentjének, 1884-94; Paul Wallot tervezte neoreneszánsz stílusban. A korinthoszi oszlopokkal díszített nyugati bejárat fölé 1916-ban helyezték a "Dem Deutschen Volke" ('A német népnek')-feliratot.

Itt, az erkélyről kiáltotta ki Philipp Scheidemann a Weimari Köztársaságot 1918-ban. 1933 februárjában az épület leégett (innen származik a mondás, hogy "Ég, mint a Reichstag.") - ez sokak és a nácik szerint a kommunisták műve volt, mások szerint pedig a náciké, hogy lejárassák a kommunistákat. A tűz után helyre sem állították, a háború alatt légvédelmi ütegeknek adott helyet - ezért és szimbolikus jelentősége miatt is a szövetségesek előszeretettel bombázták.

A felújításról 1956-ban döntöttek, ami 1961-64. Paul Baumgarten tervei alapján részben meg is történt; ezután kiállításoknak, társadalmi eseményeknek adott otthont.

Itt tartották az újraegyesítési ünnepséget is 1990-ben; és a törvényhozásnak az épületbe költözése szintén szimbolikussá vált, ami a Forster-féle felújítással (aminek során az épületet szinte teljesen, az utolsó tégláig kicserélték) válhatott valóra.

Érdemes meglátogatni a Reichstag lenyűgöző kupoláját is, ahonnan a Berlinre irányuló panorámakilátást élvezhetjük. A kupola az épület 1993-as felújítása folyamán épült.

Eljutás: U55 metró: U Bundestag állomás. Busz: 100, M85: Reichstag/Bundestag megálló. Cím: Platz der Republik 1., 11011.

Belépőjegy: Nincs, a kupola is ingyenes. A látogatáshoz online regisztráció szükséges! Külön a dómba, és a parlament látogatásához is. Ez itt megtehető (a látogatás előtt akár 2-3 héttel szükséges, hogy legyen időpont). Maga a kupola előzetes regisztráció nélkül is látogatható, amennyiben van szabad hely.

Nyitvatartás: Kupola: 8:00-24:00.

Reichstag

Reichstag, kupola

Reichstag, kupola

Reichstag képek: Tom.Isaac, paola.farrera, vuhlser

Berlini fal emlékmű / Gedenkstätte Berliner Mauer

A Bernauer Strassén létrehozott emlékműnél a berlini fal egy, a 155 kilométeres hosszából fennmaradt 220 méter hosszú eredeti darabját, egy őrtornyot, valamint a berlini fal történetét bemutató rendkívül érdekes, kis múzeumot láthatunk. A 2013-as bővítés következtében az emlékmű immár 1,4 kilométer hosszan húzódik a korábbi határvonalon. A Bernauer Strassén a fal közvetlenül a házak előtt húzódott, így több lakó megpróbált átszökni: kötélen leereszkedve, vagy egyszerűen egy hálóra ugorva, melyet a nyugati oldalon a tűzoltók feszítettek ki. Többen meg is sérültek, és a berlini falhoz kapcsolódó első haláleset is itt történt. A fal felhúzása után néhány héttel ki is ürítették az utcát, a lakókat kitelepítették, a házak ajtajait és ablakait befalazták.

A fal felépítése mellett, lebontásának történetében is fontos szerepe volt ennek a környéknek: 1989. november 10.-ének éjszakáján a fal első részeit a Bernauer Strasse és a Eberswalder Strasse között bontották le.

Eljutás: U8 metró, 247-es busz: Bernauer Strasse megálló. M10 villamos: Gedenkstatte Berliner Mauer megálló. M8 villamos: Pappelplatz megálló. S1, S2, S25 S-Bahn: Berlin Nordbahnhof állomás. Cím: Bernauer Strasse 111-119., 13355.

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

Nyitva tartás (múzeum): Kiállítás: 10:00-18:00. Hétfőnként zárva. A szabadtéri részek minden nap, 8:00-22:00-ig megtekinthetők.

Berlini fal emlékmű

Berlini fal emlékmű. Kép: Andrew Woodyatt/Flickr/Creative Commons

Checkpoint Charlie

A Berlini Fal megléte alatt a világútlevéllel rendelkező külföldiek, az NDK-funkcionáriusok és az NSzK berlini megbízottjának munkatársai (és csakis ők, valamint a megszálló katonai erők) ezen a határátkelőhelyen tudták átlépni a Kelet-Berlin - Nyugat-Berlin-határt. Neve a C betűből ered, melyet a szövetségesek harmadik határátkelőjük jelölésére használtak - és a C "neve" az USA által használt ICAO (International Civil Aviation Organization - Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) ábécéjében "Charlie". 1945-90. volt szolgálatban, az amerikaiak alakították ki. A 'határátkelőhely' kifejezés helyett használt 'ellenőrzőpont' ("Checkpoint") arra utalt, hogy az USA a berlini belső határt nem ismerte el törvényes államhatárként. 1990-ben itt tartották a megszálló hatalmak búcsúünnepségét, mikor is a "szövetségesek" feloldották Berlin "megszállt város"-státuszát.

Északra a Zimmerstrassén, egy bekerített részen, jobb oldalt a törmelékek közt látható egy határátkelő ellenőrzési épület, a Friedrichstrasse közepén pedig szovjet és amerikai katona képmása jelzi az egykori kelet-nyugati határt. Az itt látható négynyelvű (angol, orosz, francia, német) felirat ("Ön elhagyja az amerikai térséget") már csupán másolat. Az eredetivel megegyező épületet 2000-ben állították. Az átkelőhely közelében a fal egy részét fel szeretnék újítani.

A Haus am Checkpoint Charlie egy magánkézben lévő múzeum a Kochstrasse és Friedrichstrasse sarkán; általában tele van turistákkal. A Fal történelmével és a Fal megépítését (1961.) követő, igen sok szökési kísérlettel ismerkedhet itt meg az érdeklődő. Egy kis kiállítással indult, de mostanra a Friedrichstrassén számos üzletben kaphatók fényképek, grafikák a szökésekről és az azokat elősegítő eszközökről, mint speciális bőröndökről, léghajóról vagy levegőben járó bicikliről. Az állandó kiállítások közt megtekinthető a "Festők tolmácsolják a falat", ill. a "Berlin: A város frontvonalától az európai hídig", valamint az emberi jogokért való küzdelmet bemutató "Gandhitól Walesáig". Dokumentumfilmek is megtekinthetők Németország kettéválásáról.

Maga a nevezetesség ma már inkább egy "turistacsapda", csak akkor érdemes meglátogatni, ha a környéken vagyunk, vagy nagyon sok időnk van Berlinben és más nevezetességtől a Checkpoint Charlie nem venné el az időt.

Eljutás: Berlin-Kreuzberg; Kochstr./Checkpoint Charlie megálló, az U6-os metróval (U-Bahn). Busz: M29. Cím: Friedrichstraße 43-45, 10969 .

Belépőjegy (múzeum, 2017): 12,50 Euro felnőtteknek, 9,50 Euro diákoknak, 6,50 Euro 18 éven aluliaknak. 7 éves kor alatt ingyenes.

Nyitva tartás (múzeum): Minden nap 9:00-22:00.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie képek: Antoon's Foobar

Berlin szállás

Szállások Berlinben: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

39 hozzászólás
Nagyon jónak találom az oldalt, de a másik berlini kilátótoronynak, a Funkturmnak a leí­rását nem találom meg. Mennyibe kerül oda most a belépőjegy?
#1 - Kovács Péter - 2009.07.13. - 18:50
S41, 42, 45, 46, 47 vonatokkal lehet eljutni, Messe Nord/ICC állomás. A belépőjegy 4,50 EUR, diákoknak, és nyugdí­jasoknak 2,50 EUR. Azonban fontos, hogy 2009. június 29.- augusztus 9. között karbantartási munkálatok miatt a torony zárva van!
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.07.13. - 20:09
Hamburgban élő magyar vagyok, holnap reggel utazom Berlinbe pár napra, a szabimat itt töltöm.Meg is fogom nézni a hí­res nevezetességeket! Sajnos nem jut idő mindegyikre,de a leghí­resebbeket és legszebbeket megnézem.
Én ismerem Hamburgot, mint a tenyeremet, akit érdekel és itt akar nyaralni, szivesen segí­tek /üdv:Anita
#3 - Anita D. - 2010.03.10. - 23:23
Szia! Szeretném Tőled megkérdezni hogy mennyivel jobb ott az élet és a munka-fizetési lehetőségek? köszönöm egy magyar
#4 - tóth imre - 2010.07.05. - 20:05
Szia!

Nem hiszem, hogy 4 hónap után válaszolna, én meg nem éltem még Németországban. A fizetés nyilván jobb, de ez, és a munkalehetőségek a képzettségedtől, és a nyelvtudásodtól függnek.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.07.13. - 23:37
jok a képek
#6 - viktor - 2010.09.09. - 20:13
valaki tudna segíteni?
egy képről fel kéne ismernem egy berlini nevezetességet, de itt nem találom.
egy szárnyas alak, oszlop tetején áll.
kezében valami furcsa botot tart.
fel ismeri valaki?


Köszi: AwyBaby
#7 - awybaby - 2010.11.04. - 13:38
UI:olyan bot van a kezében, mint a milyen bot az itt található legfelső képen látható ember kezében van. Segítsetek, sürgős!


AwyBaby
#8 - awybaby - 2010.11.04. - 13:42
Szia!

Ha még nem késő: talán a győzelmi oszlop lehet, a látnivalók 4-ben láthatod.
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.11.07. - 21:54
nagyon jo az oldal nagyon szepen le is van irva de en hol kapok olyant ahol nemetul es magyarul is megvan valaki ha tud seegitsen elore is koszonoom:)
#10 - AndReea - 2010.12.08. - 16:45
Rügen szigetén melózom,2011.06.05-.én megyek Berlinbe , tudja-e valaki h kocsival meglehet-e teljesen közelíteni a brandenburgi kaput?
Parkolás közelben?
#11 - Rob - 2011.06.01. - 23:57
2001-ben fél évet dolgoztam kint Berlinben. Tipikus "világváros", de kellemes.
A tömegközlekedés kiváló (itt közlekednek a bp-i HÉVek tesói, még a szaguk is ugyanolyan), nagy terek, széles főutcák jellemzik. Akkoriban elég nagy volt a kontraszt a keleti ill. a nyugati rész között, ez jól látszott ha felment az ember a TV-toronyba.
Akkortájt eléggé átalakulóban volt a város, gyakorlatilag tele volt toronydaruval. Ami még megmaradt bennem, hogy a tavaszi hónapokban rendkívül rapszódikus az időjárás, az ember sosem tudhatja mikor jön egy kis eső.
Ha az ember mozgásra vágyik, ajánlom Grunewaldot.
#12 - Norcea - 2011.07.26. - 11:35
A vasútállomástól hogyan lehet eljutni a Brandenburgi Kapuhoz és a sony centerhez.
#13 - galuci - 2011.10.30. - 21:25
Szia!

A Brandenburgi kapuhoz Berlin Hauptbahnhof U-Bahn megállótól Brandenburger Tor-ig U55 metróval közvetlenül.

A Sony Centerbe pedig a vasútállomástól vonattal a Potsdamer Platzig, vagy a vasútállomástól S3 S7 vagy S75 S-Bahn-al Friedrichstr. Bhf.-ig, majd onnan S2-vel Potsdamer Platzig, vagy pedig a Brandenburgi kaputól S1, S2, vagy S25 S-Bahn-al közvetlenül.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.03. - 01:19
Köszi!Akkor a sony center kimarad.Reggel 9-18-ig leszek berlinben.A vasútállomástól gyalog a Brandenburgi kapu milyen messze van a Reichstag nyitva van e, vagy mikor van zárva.A Checkpoint Charlie
utcáért fizetni kell e vagy csak a múzeumért,hogyan lehet eljutni?A napijegy metró,busz milyen árú?100-as buszon gondolkodok csak jó lenne leszálni is vagy gyalogosan a vasútállomás környéke.A 3 nevezetességet be lehet e járni, igazából a Berlini fal érdekelne lehet e még látni valahol a vasútt állomás környékén,ill bevásáló központ van e a közelben?Reggel 9-18 között mi fér bele amit érdemes megnézni.Egyébként a legjobb utazási oldal,tavaly nagyon sok hasznát vettük bécsben.Előre is köszönöm!
#15 - galuci - 2011.11.03. - 14:40
Örülök, hogy tetszik az oldal, és hasznosnak találtátok! Nem muszáj a Sony Centert kihagyni, a vasútállomástól, és a Brandenburgi kaputól is el lehet jutni közvetlenül oda, lehet bonyolultan írtam előzőleg :)
A berlini jegyekről az Útikalauz, közlekedés, tanácsok részben, a Berlini tömegközlekedési jegyek bekezdésben olvashatsz.
Gyalog 1,5 km, kb. 15-20 perc a vasútállomástól a Brandenburgi kapu.
A Reichstag terasz, dóm nyitva van 8:00-23:00 között, viszont online szükséges regisztrálni a látogatáshoz előtte.
Checkpoint Charlie-hoz csak a múzeumhoz kell fizetni. Az eljutást megtalálod itt, az eljutás részben (egyébként U-Bahn, U6: Kochstrasse).
A Berlini falból, annak eredeti helyén már nem sokat látni, csak jelölve van, hogy hol volt. A vasútállomás környékén nem látható, ahol a legjobban megmaradt, az pl. az East Side Gallery, az Ostbahnhof közelében (S-Bahn megy oda).
Bevásárlóközpontokról az Üzletek, Vásárlás Berlinben menüpontban olvashatsz.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.04. - 00:12
Köszi!Még annyit,hogy a sony center és az az alexander platz milyen zonaban van?Mert ùgy látom a német honlapon,hogy van A,B,C zona napijegy is. És az jó a gyorsvasùtra is?A s-banh a gyorsvasút?
#17 - galuci - 2011.11.05. - 04:15
És napijegyet hol lehet venni?
#18 - galuci - 2011.11.05. - 05:33
Szia!

Lásd az útikalauz, közlekedés, tanácsok rovatot. A napijegy A és B zónára is jó egyszerre, az A a belváros, a B a városhatárig terjed ki. Az S-Bahnra jó a napijegy, ha ezt érted gyorsvasút alatt. Napijegyet bármilyen tömegközlekedési jegypénztárban vehetsz, pl. metrómegállóban.
#19 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.05. - 15:55
Sziasztok,

A Reichstag-ba hogy lehet bejutni? mikor ott voltam nem engedtek be mert állítólag előzetes regisztráció kell. (?). Csak sorbaállok és kivárom mikor érek be vagy kell valahol a neten foglalni időpontot?
köszi
#20 - Gergely - 2012.01.09. - 13:14
Szia!

Ezen az oldalon lehet regisztrálni: http://www.bundestag.de/htdocs_e/index.html az oldalon belül a Visit de Bundestag - Online Registration menüpontban. Hamarosan frissítésre kerül az oldal a különböző berlini nevezetességek 2012-es árai, nyitva tartásai miatt és fel lesz tüntetve ez az információ is a Reichstagnál, valamiért lemaradt.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.01.10. - 18:59
Kedves Tibcsi!

Nagyon jó az oldal, már Londonba is az oldalon található infók alapján állítottam össze az útitervet, most Berlinnél is. Egy megjegyzésem lenne: A Brandenburgi kapunál az eljutásnál a Unter den Linden megállót írod. Fél óráig azt kerestem, aztán felmentem a hivatalos berlini tömegközlekedés honlapra, és kiderült, hogy (valamiért) már nem ez a neve a megállónak, hanem Brandenburger Tor megálló lett.
Dia
#22 - Diana - 2012.02.20. - 21:47
Kedves Diana!

Köszi a jelzést, hát igen, ott is néha megváltoztatják a megállót neveit, javítottam!
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.02.27. - 23:03
szia!

nagyon hasznos az oldal, viszont a Reichstagnál javítani kellene, mert a honlapon a brandenburgi kapu megálló szerepel, holott a 100-as busznak pl. van kifejezetten Reichstag megállója.
#24 - Kata - 2012.03.12. - 22:46
Kedves Tibcsi!

Tudnál esetleg abban segíteni, hogy a Nagyhét befolyásolja-e a látogatható berlini nevezetességeket? kb. ápr. 5-9 között nézelődnénk (pl. a Reichstag mintha látogatható volna akár Nagypénteken is...)
köszönöm:)
#25 - fungemy - 2012.03.18. - 22:58
Szia!

A Reichstag dómjának látogatásához regisztrálni kell a fenti linken. Egyébként pedig amiket találomra megnéztem, ott nincs zárva tartás, maximum az ünnepnapi nyitva tartás érvényes, de ettől függetlenül esetleg akadhat 1-2 berlini nevezetesség, ami pl. húsvét hétfőn zárva lehet, de nem jellemző.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.03.18. - 23:48
köszönjük:)
#27 - fungemy - 2012.03.19. - 07:11
Sziasztok!
Arra vagyok kíváncsi, használta-e már valaki a Berliner Cardot. Érdemes-e megvenni, mire kell figyelni ezzel kapcsolatban?
Köszi!
#28 - Eszter - 2012.04.01. - 19:42
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!Vonattal érkezem Berlinbe. 6 óra alatt,mi az a nevezetesség vagy nevezetességek amit érdemes megnézni,gyalogosan?

Köszönöm előre is a segítséget:
#29 - attila - 2012.05.08. - 19:55
AwyBaby szerintem az a győzedelmi oszlop lesz
#30 - Móka Brigitta - 2012.05.21. - 19:34
Awy Baby, amire kíváncsi vagy, az a

Győzelmi oszlop / Siegessäule

A német főváros egyik legmarkánsabb jelképe, ami a város történelmét igen hatásos művészetben tükrözi vissza. A Tiergarten közepén, a Grosser Sternnél magasodik a porosz hadsereg Dánia feletti győzelme emlékére. 1864-73. állította J. Heinrich Strack. Az oszlop tetején Friedrich Drake alkotása, a 8,3 méter magas, arannyal bevont Kétszárnyú Győzelem (a berliniek által később csak "Arany Elzának" nevezett) szobor áll az újabb, Ausztria és Franciaország fölötti diadal tiszteletére. A nemzetiszocializmus alatt még magasítottak rajta, így összmagassága elérte a 67 métert. A II. Világháború után a '80-as évek közepére restaurálták Alexander Candrelli, Karl Keil, Moritz Schultz domborműveivel együtt, amik portrékat és háborús jeleneteket ábrázolnak, csakúgy, mint Anton von Werner üvegmozaikja a belső falon. A 285 lépcsőt megmászva az oszlop kilátójából csodás kilátás nyílik a városra.

Eljutás: Grosser Stern 1. ; az U9-es metróval vagy 106-os busszal a Hansaplatz megállónál.

Belépőjegy (2012): 3 Euro felnőtteknek; 2 Euro diákoknak. Gyerekeknek ingyenes.

Nyitva tartás: Április 1-október 31.: hétfő-péntek 9:30-18:30 h, szombat-vasárnap 9:30-19 h. November 1-március 31.: hétfő-péntek 10-17 h, szombat-vasárnap 10-17:30 h.

képek róla;kezdő lap / Berlin nevezetességei IV.
#31 - Ho Va Era - 2012.08.08. - 20:18
Meg tudnátok mondani, hogy a múzeumokba nyugdíjasoknak jár-e kedvezményes jegy? Ha igen, hogy kell igazolni? Elég az életkor?

Kösz előre is
Ági
#32 - Valló Ágnes - 2014.04.27. - 22:18
Nincs ilyen kedvezmény.
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.28. - 21:07
Gedenkstätte Berliner Mauer a megfelelő megnevezése a múzeumnak. Gondoltam szólok :)
#34 - Niki - 2015.07.06. - 17:24
Kösz, javítva :)
#35 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.06. - 17:37
Szia! A hétvégén utazom a fiammal Berlinbe és szeretnék Welcomecardot-venni. A 48 órás változat adott napokra szól vagy a vásárlás időpontjától érvényes 48 óráig? Mert nem egyértelmű nekem a kártyás honlapon. Köszi!
#36 - Csabesz - 2016.10.18. - 13:28
Szia!

Az első tömegközlekedési érvényesítéstől számított 48 óráig (nem a vásárlás időpontjától) érvényes.
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.20. - 03:06
A Reichstagban van vmi csomagmegörző (kézipoggyász méret) v. ruhatár? Sajnos a honalapon a regisztráción kívül semmi nem működik angolul, németül meg nem tudok. Köszi a választ.
#38 - Szilvi - 2018.01.14. - 11:41
Szia!

Nincs sajnos, és nem is lehet bevinni nagyobb csomagot.
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.15. - 01:59
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás