A leghasznosabb tippek stoppoláshoz


Stoppolva bejárni egy országot olcsó, izgalmas módja az utazásnak. Ugyan a telekocsik elterjedésének, a fapados repülőjáratok térnyerésének köszönhetően manapság kissé háttérbe szorul ez a fajta közlekedési mód, de sok kalandvágyó utazó még ma is ezt a módszert választja az egyik helyről másikra jutásnak. Stoppolva barátokat szerezhetünk, jó beszélgetésekben lehet részünk, de kellemetlen szituációkba is belefuthatunk. Arra is van kis esély, hogy valaki olyan vesz fel minket, aki őrült módjára vezet, vagy más szempontból veszélyes ember. Nézzük tehát részletesen, melyek azok a tippek, melyek segítenek, hogy gyorsan, és könnyen találjunk fuvart, valamint ne rémálomként emlékezzünk vissza stoppolós kalandjainkra.

 • Nézzünk utána az adott ország stoppolási szabályainak! A legtöbb helyen pl. nem lehet stoppolni autópályán, buszmegállóban, kereszteződések környékén. Az adott ország kultúrájáról, szokásairól is érdemes lehet informálódni – van, ahol kifejezetten sértő felfelé mutatott ujjal az autósoknak mutogatni.
 • Ne siessünk, ne legyünk idegesek. Előbb-utóbb találunk fuvart. Mindig legyen “B” és “C” tervünk, hiszen nem tudhatjuk hogy mikor hol kötünk ki. Lehet hogy jóval később, és távolabb az úticélunktól, mint azt elterveztük.

Helyszínválasztás

 • A helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb tényező egy sikeres stoppoláshoz. Vegyük figyelembe, hogy az adott útszakaszon könnyedén, biztonságosan félre tudnak-e húzódni az autók? Nem túl gyors-e az autók haladása, és nem túl nagy-e a forgalom? Vagy épp nem túl kevés-e arra az áthaladó autó? Próbáljunk olyan helyet választani, ahol már messziről láthatóak vagyunk!
 • Jó helyszínek a benzinkutak, pihenőhelyek, esetleg a buszmegállók. A helyiek segítségét is kérhetjük, hogy javasoljanak nekünk jó útszakaszt.
 • A városon kívül stoppoljunk, hiszen a városokban, valamint azok közvetlen környezetében nagyrészt helyi forgalommal találkozunk. Szálljunk buszra/vonatra, és menjünk ki a város szélére! Túl messze azért ne távolodjunk el a civilizációtól, hiszen felmerülhet egy autósban, hogy mit keresünk a semmi közepén, nem-e épp most tett ki minket egy másik autós, akinek az agyára mentünk?
 • Ne is a városközpontban tetessük ki magunkat, amennyiben még nem az az úticélunk, hiszen akkor vissza kell jutni a város külső részére.
 • Érdemes lehet ránézni erre a stoppolási térképre, ahol hasznos információk kaphatók egy adott ország/régió legjobb stoppolási helyszíneiről.

Hogyan növeljük esélyeinket hogy megálljanak nekünk?

 • Érdemes a forgalom felé fordulni, a napszemüveget levenni, a vezetővel szemkontaktust létesíteni, valamint szolidan mosolyogni. Tanácsos élénk színű ruhát viselni, de kerüljük azokat a ruhákat, melyek nem túl bizalomgerjesztőek, túlságosan extrémek vagy egyediek. A ruha legyen tiszta, és ne látsszon rajta, ha esetleg izzadunk, és lehetőleg vérfoltok se legyenek rajta!
 • Gyorsabban találhatunk fuvart, ha kiírjuk, hogy merre megyünk, és a papírt az autók felé tartjuk. Ne alkalmazzuk ezt a megoldást, ha túl messze mennénk, ill. ilyenkor egy annál jóval közelebbi, útba eső célállomást írjunk a kartonlapra. Az ilyen jelzések használatának lehet hátránya is: nem tudjuk udvariasan visszautasítani a fuvart, ha a sofőr nem szimpatikus, nem mondhatjuk, hogy valójában nem is oda megyünk, ahova a sofőr tart.
 • Reggel, vagy délelőtt már kezdjünk el stoppolni, éjszaka sokkal kisebb az esélye hogy felvegyenek.
 • Mindig legyen nálunk egy jó térkép vagy okostelefon Google Mapsel, külföldön is használható mobilinternettel.
Stoppolás

Kép: Teppo Moisio/Flickr/Creative Commons

 

Biztonság

 • Amennyiben az ösztöneink úgy súgják, hogy valakihez nem lenne biztonságos beszállni, inkább várjunk egy következő autósra! Ha ezt udvariasan akarjuk megoldani, mondhatjuk, hogy máshova megyünk, vagy tettethetjük, hogy hirtelen rosszul lettünk, közöljük az autósnak hogy ne várjon, és menjünk el az út mellől.
 • Nappal biztonságosabb stoppolni mint éjszaka, valamint benzinkútnál is biztonságosabb, mint az út mellett.
 • Elindulás előtt beszélgessünk a sofőrrel! Így megtudhatjuk merre megy, hol lehet kiszállni, valamint egy kicsit megismerhetjük a sofőrt, láthatjuk normális-e, ad absurdum felismerhetjük, ha esetleg ivott vagy drogozott.
 • Egyedülálló nőknek sokkal könnyebb stoppolni, de ha egy férfi női társaságban van, akkor is gyorsabban állnak meg neki. Nőként ugyanakkor veszélyesebb is lehet a stoppolás, viszont egy nőnek könnyebben állnak meg más nők, vagy akár családok is. Nőként jobb, ha nem szállunk be olyan autóba, melyben több mint 1 férfi utazik.
 • Jobb előre ülni, mint hátra, valamint figyeljünk arra, hogy a gyerekzárat/központi zárat nem kapcsolja-e be a sofőr. Erről meggyőzőhetünk úgy is, hogy azt tettetjük, hogy nem csuktuk be jól az ajtót, és újra kinyitjuk.
 • A kocsi rendszámát, színét, típusát, valamint tartózkodási helyünket bediktálhatjuk telefonon egy barátunknak, családtagunknak, vagy elküldhetjük neki sms-ben. Mondhatjuk a sofőrnek, hogy egy barátunkhoz megyünk, így tudja, hogy időre várnak minket.
 • A legértékesebb tárgyainkat, mint pl. a mobltelefon, útlevél, pénztárca a zsebünkben tartsuk, arra az esetre, ha a táska elveszne. A táskát azután tegyük be az autóba, hogy beszálltunk, és azelőtt tegyük ki, hogy kiszálltunk.
 • A sofőrök 99%-a rendes, kedves ember lesz. Ha mégse azok, és a fenti tippek sem működnek, egy dolgot ne csináljunk: sose húzzuk meg a kéziféket, mivel súlyos balesetet okozhatunk! Előbb-utóbb elfogy a benzin, és akkor kiszállhatunk, segítséget kérhetünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.