Európa és a világ legszebb vízesései – fotókkal


A vízesések a természet egyik legcsodálatosabb képződményei. Nehéz kiemelni a legszebbeket e lenyűgöző természeti csodák közül, és kijelenteni, melyik a világ legszebb vízesése, de az ebben a listában bemutatott vízesések mindenképp a leggyönyörűbbek között vannak, és sok esetében konszenzus van arról, hogy mindenképpen a világ legszebb vízesései között a helyük. A legnagyobb, legszebb vízesésekhez igen messzire kell utaznunk, de azért a kontinensen is találhatók szépek: ezért a listában minél többet igyekezetünk feltűntetni Európa legcsodálatosabbjai közül is. Az alábbiakban 13 vízesést mutatunk be, képekkel. A képek megnézése után akár be is hunyhatjuk szemünket, és elképzelhetjük, hogy valamelyik hatalmas erejű vízesés alól csodáljuk a természet erejét, és szépségét. A kis fotók kattintással nagyíthatók, és galéria nyílik!

Rajna vízesés, Svájc

Európa legszélesebb, és egyik leglátványosabb vízesése: 150 m széles, és 23 m magas. A svájci Schaffhausen mellett, Zürichhez viszonylag közel található, egyszerűen elérhető autóval, kerékpárral, vagy vonattal. A vízesés meglátogatásakor Neuhausen am Rheinfall-ban, a Wörth kastélyt is érdemes megtekinteni.

Langfossen, Norvégia

Az Észak-norvégiai vízesés 600 m magas. Mivel az E-134-es út mellette vezet el, igen könnyű elérni.

Langfossen vízesés

Dettifoss vízesés, Izland

A Dettifoss Izland északkeleti részén magasodik, a Jökulsárgljúfur nemzeti parkban. Az átfolyó vízmennyiség tekintetében (200 m3/s) Európa legnagyobb vízesésének számít. 100 méter széles, és egy 44 m mély kanyonba érkezik.

Dettifoss vízesés

Gullfoss, Izland

A Gullfoss (magyarul: arany vízesés) Izland legnépszerűbb, leghíresebb vízesése, Európa egyik természeti csodája. Izland délnyugati részén, a Hvítá folyó kanyonjában található. Valójában két vízesésről van szó: a felső 11 m, az alsó pedig 22 m magas.

Gulfoss vízesés

Plitvice vízesések, Horvátország

Az Észak-Dalmáciában található vízesések a magyarok körében is igen kedveltek, és látogatottak: sokan keresik fel őket egy horvátországi nyaralás alkalmával, amely nem is véletlen: a természet lenyűgöző szépségeket alkotott. A Plitvicei Nemzeti Park Európa egyik legszebb természeti képződménye, és a világörökség része. Nem egy, nem is kettő, hanem 92 vízesés van itt, melyek a nemzeti park 16 tavát kötik össze.

Plitvice, Horvátország

Tugela, Dél-Afrika

A 948 méter magas vízesés, a venezuleai Salto Ángel után, a világ 2. legnagyobb vízesése. A Dél Afrikai Köztársaságban, a Royal Natal nemzeti parkban tekinthető meg.

Tugela vízesés

Niagara Falls, Kanada/USA

A legendás, a világ legismertebbjei közé tartozó vízesés a világ 5. legbővízűbb vízesése: átlag 2407 m3/s-es vízhozammal. Az amerikai-kanadai határon helyezkedik el, New York, és a kanadai Ontario állam között. A Niagara két vízesésből áll: a Horseshoe Falls 53 m magas, és 790 m széles, az American Falls pedig 21-30 m magas, és 320 m széles.

Niagara vízesés

Jog-vízesések, India

Az ázsiai kontinens az indiai Jog-vízesésekkel képviselteti magát a listán. A 253 m magas vízesés ereje egy közeli erőművet is táplál. Az erőmű a monszun idején működik: más időszakokban a vízesés vízhozama olyan kicsi, hogy szinte észre sem lehet venni!

Jog vízeséses, India

Yosemite Falls, California, USA

A 739 méter magas vízesés a Yosemite nemzeti park fő attrakciójának számít, különösen tavasszal, amikor a legtöbb víz zúdul le rajta.

Yosemite Falls

Iguazú vízesés, Argentína, Brazília

A vízesés-rendszer 2,7 km hosszan terül el az Iguazú folyó mentén, az argentín-brazíl határon.

Iguazú vízesés

Victoria vízesés, Zambia, Zimbabwe

A Zambézi folyó vízesését Zambia, és Zimbabwe között csodálhatják meg a szerencsések. A világ egyik leghíresebb vízesése, a világ hét természeti csodája között emlegetik. Ugyan se nem a világ legmagasabb, se nem a legszélesebb vízesése, mégis a világ legnagyobb vízesésének tarják a magasság, és a szélesség kombinációját nézve: a Victoria 1708  m széles(!) és 108 m magas.

Victoria vízesés

Salto Ángel, Venezuela

A venezuelai Angyal vízesés, 979 méteres magasságával (!) a világ legmagasabb vízesése címmel büszkélkedhet. Venezuelában, a Canaima nemzeti parkban, a dzsungelben található.

Ángel vízesés, Venezuela

Kaiteur, Guyana

A 226 méter magas vízesés a dél-amerikai Guyana egyik fő turistalátványossága, az ország esőerdejének közepén található.

Kaiteur vízesés, Guyana


2 hozzászólás
    • 1. Punky Brewster (mon amoureuse secrète de Récré A2 – En plus, en vrai, elle s’appelle Soleil…)2. Arnold et Willy (donneraient presque envie d’être noir et pauvre, un générique encore dans toutes les têtes…)3. 21 Jump Street (des flics déguisés tout le temps, trop bien…)4. X-OR (et X-OR 2, en rouge avec deux antennes – spéciale dédicace tout de même à Spectroman)5. Santa Barbara (avec la bonne femme déguisée en mec avec sa fausse barbe, putain de sc0)©ario&#823Ã;nQue du bon quoi…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.