Korfu utazás, szállás

Korfu sziget: nyaralás, nevezetességek

Korfu

Korfu Görögország legnagyobb szigetcsoportjának, a Jón-szigeteknek a legészakibb, leglátogatottabb, valamint Kefalónia után a második legnagyobb tagja. Ehhez a szigetcsoporthoz tartozik még Zakynthos, Paxosz, Lefkada, és Ithaki is, valamint több kisebb sziget. Korfu népessége 110 ezer fő, ez a Magyarországhoz legközelebb eső görög sziget. Talán a legzöldebb görög sziget, ezt a november és március közötti nagy esőzéseknek köszönheti (de nyáron, a többi görög szigethez hasonlóan itt se nagyon kell nedves időjárástól tartanunk). Nem olyan változatos, és nem nyújt annyi látnivalót, és programlehetőséget, mint pl. Kréta, ugyanakkor Korfu egy kifejezetten bájos, kellemes, és békés sziget. Buja zöldben pompázik, olajfák, ciprusok, pineák, és virágok: hibiszkuszok, oleanderek, kúszónövények díszítik sok más, kopár görög szigettel ellentétben. És valahogy az emberek is igen barátságosak itt, és mint sziget is az egyik legbarátságosabb a görög szigetek közül. Korfu partja rendkívül tagolt, jellemzőek a gyönyörű öblök, és a sziklák alatt megbúvó strandok. Északon és délen széles homokos strandok, míg a sziget nyugati részén a sziklás öblök, és háborítatlan, akár 100 m magas sziklák alatt megbúvó homokos partok a jellemzőek. A keleti parton van a legtöbb szálloda, de itt keskenyebbek a strandok. Érdemes felfedezni a sziget belső részének csodálatos kis faluit is, ahol Korfu tradicionális életét megismerhetjük. Kulturális, régészeti látnivalókat csak a sziget fővárosában, Korfu városban (görögül: Kerkira), találunk, amely valószínűleg Görögország leggyönyörűbb városa.

Korfun néha olyan érzésünk lehet, mintha Olaszországban járnánk, a több mint 400 éves (1386-1797) velencei uralomnak köszönhetően. A velenceiek előtt a Római Birodalomhoz (már ekkor is divatos üdülőhely volt), a gótokhoz és a normannokhoz tartozott a sziget. De más szigetekkel ellentétben, a törökök sose tudták Korfut meghódítani, sok más görög szigettel ellentétben ezért itt pl. nincsenek mecsetek. Néró és Tiberius is szívesen időzött itt, később a görög királyi család is gyakran nyaralt Kofrun, Sisi pedig rezidenciát építtetett a szigeten. Velence után, a 19. századtól rövidebb francia és angol uralom alatt állt a sziget mely 1864-ben egyesült Görögországgal.

Eljutás Korfura: Nyáron elérhető közvetlenül a Wizz Air gépeivel, valamint 2016. április 29.-től már Ryanairrel is. Autóval Budapestről 1300 km / 15-16 óra.

Közlekedés a szigeten belül: Érdemes lehet autót bérelni a sziget bejárásához. Helyi közlekedés busszal: a kék buszok Korfu város környékén közlekednek (a repülőteret a várossal a 15-ös busz köti össze), mindegyik Korfu San Rocco teréről indul. A kék buszok weboldala ITT, valamint letölthető egy hasznos PDF az útvonalakkal: ITT. A zöld buszok távolsági buszok, amik Korfu városon kívülre mennek, a sziget többi részét szolgálják ki. Menetrendjük ITT, vagy emészthetőbb formában (Kerkyra kiindulással lehet érkezési települést keresni adott dátummal, és ahhoz kiadja az indulásokat) ITT. A zöld buszok az új kikötő mellől indulnak.

Az alábbiakban bemutatott nyaralóhelyek, strandok, nevezetességek térképen Korfu térkép oldalunkon térképen is látszanak, így aki be akarja járni a sziget érdekességeit, láthatja, azt milyen sorrendben, milyen útvonalon érdemes.

Szállás | Korfu város | Achilleon | Kavos | Sidari | Roda | Gouvia | Paleokasztríca | Kassiópi | Barbati | Pantókrátor hegy | Angelokasztró | Császár trónja kilátó | Pelekas strandja | Halikounas strand | Aquaparkok | Hozzászólások

Korfu szállás, apartmanok, szállodák

Szállások Korfun: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Korfu szállás | Szállások Görögország egyéb részein is

Korfu város

A 28 ezer lakosú Korfu város, vagy görögül Kerkyra a sziget legnagyobb, és legfontosabb városa. Ide érkeznek a repülőgépek, és a hajójáratok. Egy félszigeten fekszik. Turisztikailag is a legszebb, Korfu várost széles körben Görögország legszebb városának tartják. Tehát nem csak hogy a legjelentősebb hely a szigeten, ez Korfu gyöngyszeme is. A régi és az új erőd között húzódó óvárosának szépségére, és kulturális jelentőségére jellemző, hogy 2007 óta a Világörökség része. A város mai szépségét a velenceieknek, a franciáknak, és az angoloknak köszönheti, az európai hatások nagyon szépen ötvöződtek itt. A velencei építészet, a francia elegancia, és az angolparkok szépsége mind jelen vannak.

A város leghíresebb, és legszebb tere az Esplanade, az óváros keleti részén, a régi erődtől nyugatra húzódik. Ez egyszerre egy tér, kávézókkal, éttermekkel, és egy városi park, egy varázslatos hely Korfun. A franciák építették Napóleon uralma alatt, a párizsi Rue du Rivoli mintájára, az angolok krikettpályával bővítették.

A teret egy mesterséges csatorna választja el a Régi Erődtől (Paleo Frourio). Az erőd egy földnyelv végében áll az óváros keleti csücskében, tetejéről gyönyörű a kilátás. A kedvező, 2014-s áron 4 EUR-s (kedvezményesen 2 EUR) belépő megéri az árát. Az erődöt 1550-1559 között a velenceiek építették. Az erőd alatt egy 1840-ben, az angolok által épített lenyűgöző templom, a Szent György templom áll, melynek homlokzatát a dór templomok mintájára alakították ki. Az erőd alatt a hétfőtől szombatig 7-14-ig tartott piacra is érdemes valamelyik nap ellátogatni.

Az óvárost nyugatról az Új Erőd (Neo Frourio) határolja. 1576-ban építették, az erődön belüli épületek pedig a brit időkből származnak. Az Új Erőd kevésbé látványos, mint a régi, a kettőből inkább a régibe érdemes bemenni, de a kilátás innen is csodálatos.

Korfu város, kilátás a régi erődtől

Korfu óváros

Korfu város (Kerykra). Képek: Alex Alishevskikh, John & Mel Kots/Flickr/Creative Commons

Achilleon - Sisi kastélya

Korfutól 10 km-re, Gastóurinál tekinthetjük meg a sziget egyik fő látnivalóját. Sisi császárné, aki a szépség megszállottja volt, 1890-1891 között építette nyaralóját klasszicista stílusban, haláláig szívesen és gyakran időzött itt. Ezután II. Vilmos császár vette meg, aki szintén gyakran látogatta. A kastély külső és belső része mellett csodálatos szobrokkal teli parkja is szép, ráadásul a környezet is csodálatos.

Achilleon

Achilleon kép: Maria Rosaria Sannino/images and words/Flickr/Creative Commons

Kavos

Korfu legdélebbi települése, Kavos (Kávosz) az éjszakai élet központja, számos nagy és remek klubbal. Itt nyaralni csak azoknak érdemes, akik kifejezetten bulizni szeretnének a szigeten (akik pihenni is szándékoznak, azoknak érdemes máshol szállást kivenniük, és esténként átjönni Kavosba). Rengeteg itt az angol, ez az angol fiatalok egyik első számú nyári bulicélpontja. Szépséget, igazi Görögországot, csendet, nyugalmat, tisztaságot ne Kavosban keressünk.

Kavos, Korfu

Kavosz. Kép: VSmithUK/Flickr/Creative Commons

Sidari

Egy másik nagy nyaralóhely, jelentős éjszakai élettel, de Kavossal ellentétben az idősebbeknek, és a csendesebb fiataloknak is megfelel, csendesebb részei is vannak. Viszont Kavoshoz hasonlóan egy teljes mértékig a turizmusnak szentelt város, melynek régi szépségéből és hangulatából már semmi sem maradt, de természeti szépségei lenyűgözőek: a homokos strandok, és a sziklák gyönyörűek. Az itt nyaralóknak rengeteg féle kikapcsolódást kínál, akik számos bár, étterem, és több strand közül választhatnak. Sidariban található a híres szerelmesek csatornája, a legenda szerint a csatornát átúszó párok örökre együtt maradnak. Ugyanakkor, Sidari strandjait sokan meglehetősen koszosnak tartják, itt a víz valóban nem olyan tiszta, és szép mint a sziget sok más strandján.

Sidari, Korfu

Sidari

Sidari

Sidari képek: www.sapr.in, frix.cz, /Flickr/Creative Commons

Roda

Szintén népszerű turistacélpont, de az előző kettőnél sokkal barátságosabb. Homokos stranddal, vízi sportolási lehetőségekkel rendelkezik, és remek a szél a szörfösöknek. Némi éjszakai élet is van, de nem a bulizást keresőknek ideális, hanem viszonylag csendes, családok számára megfelelő üdülőhely, strandja is sekély.

Gouvia

A fővárostól 7 km-re északra található Gouvia egy újabb tipikus turistaközpont hosszú, de keskeny stranddal. Alacsony, zöldellő dombok veszik körül, nagy jachtkikötője van.

Gouvia, Korfu

Gouvia. Kép: Coen Meerbeek/Flickr/Creative Commons

Paleokasztríca

A Korfu északnyugati részén elterülő Paleokasztríca Korfu egyik legszebb nyaralóhelye, melynek környékén a sziget legfestőibb strandjai terülnek el. Az öböl feletti szikla tetején található kolostor Korfu egyik legnépszerűbb, legszebb látnivalója, ahonnan a kilátás is gyönyörű. Paelokasztricán egy elég jó akvárium is van (belépőjegy 2015-ben 6 EUR, gyermekeknek 4 EUR). Csendes, békés nyaralóhely, éjszakai élet nélkül, bár sajnos strandjai zsúfoltak. Kisgyerekes szülőknek a sok domb, és szikla, a kissé vad természeti környezet miatt kevésbé ajánlható.

Paleokasztríca, Korfu

Paleokasztríca

Paleokasztríca

Paleokasztríca, Korfu. Képek: massonth, Chris Parker, frix.cz/Flickr/Creative Commons

Kassiópi

A Korfu északkeleti részére épült Kassiópi (Kássziopi) Paleokasztríca mellett egy másik igen festői, romlatlan üdülőtelepülés. Évről évre egyre forgalmasabb, mára már Korfu egyik legnépszerűbb üdülőhelye, de máig megtartotta eredeti báját, kis halászfalu hangulatát. Békés csendes hely, de valamennyi éjszakai élet is van (persze nem ez a sziget partyközpontja), tehát családoknak, és fiataloknak is ideális. A strand kicsi, sziklás, hajótaxival érhető el innen homokos strand.

Kassiopi, Korfu

Kassiopi

Kassiopi

Kassiopi. Képek: Chris Parker, Gabriele Tudico, www.sapr.in,/Flickr/Creative Commons

Barbati

Barbatit is ki kell emelnünk, mint kis szép, csendes korfui nyaralóhelyet. Kavicsos-sziklás, kristálytiszta vizű, jól felszerelt strandja Korfu egyik legmagasabbra értékelt partja. A strand különösen szép, és hosszú, ahol lehetőség van vízisportok kipróbálására. Napernyők, napágyak bérelhetők. A strand mellett több taverna közül választhat, aki megéhezett, vagy inni szeretne valamit. A strand talán gyerekes szülők számára nem a legjobb, mivel gyorsan mélyül, és durva a kavics és a kő.

Barbati, Korfu

Barbati

Barbati. Képek: BasBoerman, dog on wheels/Flickr/Creative Commons

Pantókrátor-hegy

A 906 méter magas hegy csúcsáról csodálatos a kilátás, tiszta időben (érdemes olyankor felmenni) egész Korfu, és még Albánia és Olaszország is látszik. A hegycsúcs elérhető autóval (bár mindenkinek fog tetszeni a kis, szűk, néhol meredek úton való vezetés), de szervezett túra keretében is meglátogathatjuk, sokan pedig gyalog mennek fel. A csúcson van egy szép kolostor, és egy kávézó is.

Pantokrátor

Pantokrátor. Kép: orientaliziing/Flickr/Creative Commons

Angelokasztró

Angelókasztró, azaz az angyalvár Korfu nyugati részén, Paleokasztrícához közel, egy sziklacsúcson található 13. századi várrom, ahonnan csodálatos a kilátás, és szép a természeti környezet is. A parkolóból még kb. 10 percet gyalogosan, meredek úton kell megtenni, tehát megfelelő cipő szükséges az ide látogatáshoz.

Angelokasztró, Korfu

Angelokasztró

Angelokasztró kilátás. Képek: Hooch, temacatz/Flickr/Creative Commons

Császár trónja kilátó

Egy másik remek kilátóhely, Pelekas tetején, Kerkira várostól 18 km-re. Innen a sziget mindkét oldalát látni. II. Vilmos német császárról kapta a nevét, aki amellett, hogy sok időt töltött az Achilleon kastélyba, ide is gyakran feljött, hogy csodálja a naplementét. A kilátó híres hely a naplemente élvezetéhez, de nem csak sötétedés előtt, hanem egész nap szép látványt, 360°-os panorámakilátást nyújt. Érdemes napos, tiszta időben idelátogatni. Aki nem autóval jön, annak meglehetősen meredek túrára kell felkészülni.

Császár trónja kilátó, Korfu

Császár trónja kilátó. Kép: HeHu68/Flickr/Creative Commons

Pelekas strandja

Pelekas a kilátó mellett homokos strandjáról is nevezetes, melyet az egyik legjobbnak tartanak Korfu szigetén. A szép, finomhomokos strand gyönyörű természeti környezetben fekszik, a tengervíz a lehető legtisztább, sok halat is lehet látni. Ugyan népszerű strand, de általában nem túl zsúfolt. A víz lassan mélyül ezen a strandon. Napernyő, napágy bérelhető, tavernák és kávézók is vannak a strand mentén.

Pelekas strand

Pelekas strand. Kép: muffinn/Flickr/Creative Commons

Halikounas strand

A Halikounas strand (vagy Chalikounas néven is gyakran látható a térképeken, jelzőtáblákon) Korfu egyik legkedveltebb, és legszebb strandja. Hosszú, homokos, csendes, és gyakran szeles strand, ezért a szörfösök paradicsoma is. Korfu délnyugati részén található, ez a strand választja el a Korission-tót a tengertől, tehát a tenger mellett a tóra is szép kilátás nyílik a strandról. Itt éttermek, tavernák nincsenek, egy kis bárból lehet italt, és harapnivalót vásárolni, de napernyők, napágyak is bérelhetők. A strand mellett nem húzódnak szállodák, épületek, éppen ezért is egy romlatlan strand, ahol nincs tömeg. Tehát azoknak ajánlható, akik szeretnének kicsit kiszakadni a tömegből. A strand lassan mélyül, de a sokszor erős szél miatt igencsak nagy hullámok lehetnek. Busszal nem, csak autóval érhető el.

Halikounas strand

Halikounas strand. Kép: FredericoLukkini/Flickr/Creative Commons

Aquaparkok

Korfu két aquaparkja az Aqualand, és a Sidari Park. A kettő közül az Aqualand jobb és izgalmasabb. Az Ágios Ioannisban található Aqualand május 12.-től október középig, minden nap 10:00-18:00-ig tart nyitva. A belépőjegy 2015-ben 25 EUR, 5-12 éveseknek és 75 év felettieknek 17 EUR, 5 éven alul ingyenes.

A Sidari Fun Park ezzel szemben nem is egy igazi aquapark, hanem egy szálloda része, ahol csak néhány csúszda van, inkább gyerekek számára izgalmas, ugyanakkor olcsóbb is (csak 5 EUR a napi, 10 EUR pedig a több napig, pontosabban egész nyárra érvényes belépő a nem szállóvendégeknek), kisgyerekeknek ez is nagy élmény.

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

Nincs még hozzászólás, legyen az első, aki hozzászól!
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás