Zakynthos utazás, szállás

Zakynthos szigete: nyaralás, nevezetességek

Zakynthos

Zakynthos (másik gyakori írásmóddal: Zákintosz) a Görögország nyugati részén lévő Jón-szigetek harmadik legnagyobb szigete (Kefaloniá és Korfu után). De azért nem olyan nagy: területe 406 km2, hossza 40 km, szélessége 20 km. Területe Budapestnél 20%-al kisebb. A sziget egyszerre kínál a fiataloknak és a családoknak is tartalmas, izgalmas, napfényes kikapcsolódást. A szigetnek sok homokos partja, és több, Európában egyedülálló, a kontinens legszebbjei közé tartozó természeti látványossága. Ugyanakkor, ha valakit kifejezetten érdekelnek a más görög szigetekre jellemző régi építészeti, történelmi emlékek és épületek, annak tudnia kell, hogy Zakynthos ezekben hiányt szenved. Részben a katasztrofális, Richter-skála szerinti 7,3-as, a sziget épületeinek teljes pusztulását hozó 1953-as földrengés következtében. 1953 után 2006-ban is földrengés sújtotta a szigetet, ezúttal 5,9-es erősségű. Ez már azonban, az 1953-as földrengés után hozott rendkívül szigorú építészeti szabályoknak köszönhetően károkat nem okozott. A sziget megpróbáltatásai itt még nem értek véget: néhány hónappal a 2006-os földrengések után erdőtűz pusztított itt.

Zakynthos partvonalának hossza 123 km. Partjai homokosak és sziklásak, melyek főleg a sziget déli és keleti részén vannak, mivel a nyugati és északi terület hegyes-sziklás. A leghíresebb strandok mellett rejtett, sziklás öblök is felfedezhetők. Kirándulásokat főleg a helyi szigetekre szerveznek innen, bár Zakynthosnak is sok szépsége van, amit érdemes lehet felfedezni. Zakynthos tehát semmiképpen sem a legtöbb kulturális látnivalót és kirándulási lehetőséget kínáló görög sziget, de mindezek mellett gyönyörű, és felejthetetlen nyaralást lehet itt eltölteni. A zöld szigetnek kifejezetten gyönyörű strandjai, szép hegyi falvai, kolostorai vannak. Csodálatos látványosságai, mint a Kék barlangok, vagy a Navagio-öböl egyedülállóak.

Az oldalon az alábbiakban, közlekedési információk után, bemutatjuk a sziget településeit, látványosságait, legjobb strandjait. Ezek Zakynthos térkép oldalunkon is feltüntetésre kerültek, így látható, mi hol van, mi mihez van közel, hogy érdemes bejárni a szigetet.

Szállás | Közlekedés | Zakynthos város | Laganas | Kalamaki | Tsilivi | Argassi | Navagio-öböl | Kék barlangok | Keri barlangok | Porto Limnionas strand | Banana Beach | Gerakas strandja | Xigia strand | Hozzászólások

Zakynthos szállás, apartmanok, szállodák

Szállások Zakynthoson: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Zakynthos szállás | Szállások Görögország egyéb részein is

Zakynthos közlekedés, reptéri bejutás

Eljutás Zakynthosra: Repülővel közvetlenül elérhető Budapestről Wizz Airrel. 2017-es menetrend szerint a járatok június 22.-szeptember 14. között, csütörtökönként közlekednek. Autóval 19 órás út: autós útvonaltervező

A repülőtér, ill. a sziget különleges abban a tekintetben is, hogy nincs repülőtéri busz. A repülőtérről taxival lehet bejutni a kívánt helyre. A legolcsóbban meg lehet oldani, hogy csak Zante buszpályaudvaráig megyünk, majd onnan busszal a nyaralóhelyünkre (bár nem túlságosan gyakoriak a buszok).

A szigeten közlekedő buszok menetrendje, útvonalai ITT megtekinthetők, a megfelelő vonal kiválasztásával. A jegyár mindenhova a szigeten belül mindössze 1,80 EUR 2017-ben.

Sok helyre igen ritkán járnak a buszok. A sziget bejárásához érdemes lehet autót bérelni - EZEN az oldalon összehasonlíthatók az autókölcsönzők ajánlatai, és a legkedvezőbb áron foglalhatók autók

Olcsón, autó nélkül 8 EUR-ért, autóval 32 EUR-t, át lehet hajózni Kefalonia szigetére is, Pesada kikötőjéig. Menetrend ITT.

Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2017 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Zakynthos, komp

Zakynthos, komp. Kép: Robert Wallace/Flickr/Creative Commons

Zakynthos / Zante város

A sziget fővárosa a keleti parton található, kifejezetten modern város. A sziget fő kikötője is itt van. Az 1953-as földrengés után mindent elkövettek, hogy az újjáépítés után Zakynthos fővárosa régi szépségében tündököljön. A kikötőben álló Dionsziosz-templom az egyik épület volt a mindössze 3 épület közül, mely a földrengést sértetlenül átvészelte. A városban további szép templomok fedezhetők fel. Zakynthos város egyik múzeuma a Bizánci múzeum, melyben a földrengés előtti város kicsinyített modelljét, valamint a földrengéskor megsérült templomokból kimentett festményeket és ikonokat találhatunk.

A városközponttól északra könnyű sétával érhető el a Sztráni-hegy, melynek tetejéről szép kilátás nyílik a városra. Zakynthos nem egy nyaralóváros, ide vásárolni, szétnézni érdemes inkább ellátogatni.

Zakynthos város

Zakynthos város

Zakynthos (vagy Zante) város. Képek: Robert Wallace, paprtala/Flickr/Creative Commons

Laganas

Laganas Zakynthos legnagyobb, leghíresebb-leghírhedtebb üdülővárosa, főleg fiatalok körében népszerű, tipikusan a 18-30 éves korosztály célpontja. Aki pihenni szeretne, nyugalomban, csendben eltölteni nyaralását, az ne Laganasba menjen. Laganas a sziget partyközpontja, ahol egymást érik a reggelig nyitva tartó bárok és a szórakozóhelyek. Európa legnagyobbjai közé tartozó klubok is vannak itt. Rendkívül jól kiépített hely, lehetőség van búvárkodásra, gokartozásra, minigolfozásra, bowlingozásra és lovaglásra is, rengeteg üzlet és étterem gondoskodik arról, hogy az itt nyaraló-bulizó turisták semmiben sem szenvedjenek hiányt. Itt van a sziget legnagyobb, 9 km hosszú, finomhomokos strandja is, bár nem ez a legtisztább strand Görögországban. Laganas strandja híres a Zakynthos jelképének számító álcserepes teknősökről is. A fokozottan védett állatokat azonban ne bántsuk, ne zavarjuk, és a partra lerakott tojásaikra vigyázzunk!

Laganasból bérelhető motorcsónakkal (könnyű vezetni, és néhány perc alatt megmutatják, hogy kell) elérhető a gyönyörű Teknős-sziget (Marathonissi), mely amellett hogy szép, lehetővé teszi a teknősökben és tojásaikban való gyönyörködést. Mindenképp érdemes a szigetre is átmenni

Laganas

Zakynthos, Álcserepes teknős

Laganas üdülőhely és álcserepes teknős Zakynthoson. Képek: Robert Wallace/Flickr/Creative Commons

Kalamaki

Népszerű, de csendes üdülőhely, Laganastól 3 km-re. Laganashoz képest sokkal kevésbé szól az éjszakai szórakozásról, családoknak ideálisabb. Laganashoz hasonlóan nagyon hosszú homokos strandja van (valójában a laganasi strand folytatása), de annál sokkal csendesebb, nyugodtabb és tisztább. Itt is láthatunk teknősöket.

Tsilivi / Planos

Laganosnál csendesebb, kifejezetten családbarát hely Zakynthos várostól északra. Van pár szórakozóhely és bár itt is, de inkább a családi vagy párunkkal eltöltött nyaralás helyszíne szállodákkal, éttermekkel, üzletekkel. Hosszú széles homokos, lassan mélyülő, gyermekek számára is teljesen biztonságos tengerpartján lehetőség van mindenféle vízi sport kipróbálására.

Tsilivi 2010-ben nyílt aquaparkja minden korosztály számára remek szórakozást nyújt (nyitva tartás: 10:00-18:00). Tsilvi egy remek minigolfpályával is rendelkezik, ami méretét tekintve egyáltalán nem is mini.

Tsilivi

Tsilivi kép: Robert Wallace/Flickr/Creative Commons

Argassi

A Zakynthos várostól keletre, ahhoz közel található Argasi korábban Zakynthos része volt, de ma már külön településnek számít. Szintén családoknak, pároknak ideális választás homokos, sekély vízű tengerpartjával. Ugyanakkor éjszakai szórakozásra is lehetőség van: kifejezetten népszerű hely, számos klubbal, tehát a fiatalok is jól érezhetik magukat. Argassi tengerpartja hosszú, de elég keskeny, szépségében elmarad más partoktól.

Argasi

Argasi kép: Duncan McNeil, zolakoma/Flickr/Creative Commons

Navagio-öböl

A Zakynthos-sziget északnyugati részén található Navagio-öböl (jelentése: hajótörés) Görögország, és talán a világ egyik legszebb öble. Festői szépsége, sziklái, zöld növényzete, fehér aprókavicsai és a gyönyörű színű tengervíz mellett híres a Panagiotis nevű hajó roncsáról. A Panagiotis 1937-ben Skóciában épített hajó, melyet idősebb korában csempészhajónak használtak, 1980-ban futott itt zátonyra a viharos szélben, a Görög Haditengerészet elől menekülve, miközben a legénység éppen cigarettát csempészett Törökországból. A legénység, a hatóságok elől menekülve, a hajót hátrahagyta, a helyiek pedig kiszolgálták magukat a hajó cigaretta- és whiskyszállítmányából, így 1980 után 4 évig a szigeten nem is lehetett “hivatalos” cigarettát kapni, a hajó szállítmánya bőven ellátott mindenkit.

Az öböl csak hajóval érhető el (ha szerencsénk van, útközben delfineket is láthatunk!), a víz mély, a strand nem kiépített, és a hajóroncsnál ha nem figyelünk, könnyen megsérülhetünk, ezért gyerekekkel nem a legideálisabb hely ez a strand. Inkább korán reggel érdemes idelátogatni, mivel napközben rengeteg hajó érkezik, és az öböl általában nagyon zsúfolttá válik. A legszebb fotózási helyszínhez kövessük a táblákat az Agios Gergio Kremnao kolostorhoz, majd onnan menjünk a kilátóhoz.

Navagio, Zakynthos

Navagio-öböl, hajóroncs

Navagio-öböl kép: l.conti, Heather Cowper/Flickr/Creative Commons

Kék barlangok

A Navagio-öbölhöz viszonylag közel, Zakynthos északi csücskében található Kék barlangokhoz a sziget szinte mindegyik pontjáról, megszámlálhatatlan szolgáltató által működtetett hajókirándulás (ill. a hajókázás előtt buszozás) keretén belül lehet eljutni, több túra a Navagio-öböl megtekintésével van összekötve. A barlangokat hullámverés vájta a sziklába, 1867-ben fedezték fel őket. A tiszta, hihetetlenül kék víz és a természet munkája csodálatos hellyé teszik, mely egyszerűen kötelező látnivalónak számít Zakytnhoson.

Nagy élményt jelent az is, hogyha valamit belemártunk a vízbe, az kékké válik a víz alatt - köztük az emberek is, akik a barlangon belül úsznak. A legnagyobb barlang a Skinari-foknál lévő világítótorony alatt található. A legszebb reggelente. Emellett, mindenképp napsütéses időben jöjjünk, mivel a napfény teszi igazán széppé a barlangon belüli víz tükröződését. Délután a nap már túl alacsonyan van, a legszebb látvány tehát a nap korai szakaszában élvezhető.

Kék barlang, Zakynthos

Kék barlang, Zakynthos. Kép: Frosted Pepperncorn/Flickr/Creative Commons

Keri barlangok

A sziget legészakibb részén található kék barlangokkal ellentétben a Keri barlangok Zakynthos déli részén helyezkednek el. Kizárólag hajókirándulás, vagy fakultatív program keretében csodálhatók meg, melyek sokszor a Teknős-sziget túrával vannak összekötve. A kirándulás keretében úszni is lehet a barlangoknál, és teknősök is láthatók. A Keri barlangok a kék barlangokhoz hasonló, különleges "kék" látványt nyújtanak, és a sziklák is érdekesek.

A kék barlangoknál kisebbek, de könnyebben, gyorsabban elérhetőek, és ide kevesebb hajó is megy. A kék barlangoknál kevésbé ismert, de szintén nagy élményt nyújtó program a szigeten.

Keri barlangok

Kék barlang, Zakynthos

Keri barlangok, Zakynthos. Képek: Eather Cowper, Adny Buckingham/Flickr/Creative Commons

Porto Limnionas strand

Valószínűleg a legszebb strand, és a legszebb hely Zakynthos szigetén. Szinte paradicsomi látvány, kristálytiszta víz, sziklák, és romlatlan természetesség jellemzi az Agios Leon településhez közeli strandot. Rejtett, a turistahelyektől távol lévő öböl.

Agios Leontól 15 perc autózással, viszonylag rossz, szerpentines úton érhető el, parkoló is van ott. Nem könnyű megtalálni, de ha egyszer odaérünk, csodálatos élményben lesz részünk annak ellenére hogy nem homokos, napozásra ugyanakkor nem ez a legideálisabb hely, bár napágy bérelhető, az kényelmesebb, mint a sziklákon feküdni.

Porto Limnionas

Porto Limnionas strand

Porto Limnionas kép: Spyros Kapsaskis, Heather Cowper/Flickr/Creative Commons

Banana Beach

A sziget délkeleti részén elhelyezkedő, Argassitól 10 km autózással elérhető Banana Beach Zakynthos egyik legfelkapottabb, legszebb strandja, sokak kedvence. Hosszú, homokos, kifejezetten szép, jól felszerelt, tiszta strand. Napernyő és napágy kedvező áron bérelhető, és rengeteg vízisport kipróbálására is lehetőség van. A strand mentén éttermek, bárok is találhatók.

A trendi strandon gyakran hangos zene szól, tehát nem a csendes strandok kedvelői számára megfelelő. A fiatalok körében rendkívül népszerű hely, de sok család is napozik itt, a víz lassan mélyül, és a gyerekek is szeretni szokták ezt a strandot. A Banana Beach sziget több pontjáról is elérhető autóbusszal.

Banana Beach, Zakynthos

Banana Beach. Kép: Mark Richards/Flickr/Creative Commons

Gerakas strandja

Egy másik igen kedvelt, és magasra értékelt homokos, lassan mélyülő, tiszta strand. Közel van a Banana Beach-hez. Hosszú és széles. Korábban csendes, kevésbé zsúfolt strand volt, de mostanában már itt is nagy a tömeg a szezonban. Laganas strandjához hasonlóan, itt is tojásokat raknak le a teknősök, melyek felé viseltessünk tisztelettel, ne bántsuk a tojásokat, és ne zavarjuk a kis teknősöket. A teknősök itt fokozottan védettek is, a strand természetvédelmi területen belül fekszik, az itt dolgozók vigyáznak is rájuk. Napernyők, napágyak bérelhetők, saját csak a strand nyugati részére vihető. A strandon maximum 3 órát engedélyezett tölteni!

Gerakas strand

Gerakas strand. Kép: hammershaug/Flickr/Creative Commons

Xigia strand

A Xigia egy gyönyörű, kizárólag autóval elérhető, félreeső strand a sziget északi részén, ahol rendkívül erős kénes szagot kell elviselni. A közeli barlangokból ideszivárgó kénes víz az ízületi problémákon segíthet, és a bőrnek is jót tesz. A strand kicsi, kavicsos. Aki el tudja viselni a szagot, és az ezen a strandon jellemző hideg vizet, azok számára egy igazán különleges, kihagyhatatlan strand a szigeten, ahol gyönyörűek a kék árnyalatai is. Érdemes arra figyelni, hogy egymáshoz közel 3 Xigia (Xygia) nevű strand is van, és közülük csak az egyik kénes.

Xigia strand

Xigia strand. Kép: Paolo Rosa/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

4 hozzászólás
Kedves Válaszoló :)

Hol érdemes robogót/quadot bérelni ha a Gloria Maris*** hotelben szállunk meg?

Köszönöm! :)
#1 - Aniko - 2016.06.11. - 23:40
Kedves Anikó!

Hát konkrétan quad/robogóbérlésről nincs információm, hogy hol a legjobb, én is a neten tudnék keresni, hogy milyen ajánlatok vannak.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.12. - 03:21
Kedves Utazás nyaralás info!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol található az a sziget ahová egy hídon keresztül lehet átjutni? Válaszát előre is köszönöm.
#3 - Blanka - 2017.05.29. - 14:41
Kedves Bianka!

Általánosságban gondolsz egy görög szigetre? Talán a Lefkáda-szigetre gondolhatsz, ahova pontonhíd vezet. Vagy Zakynthos kapcsán kérdezed? Akkor az Agios Sosthis, itt van: https://goo.gl/maps/5trYNg1xQaB2
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.30. - 00:18
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás