Dugi Otok sziget települések, üdülőhelyek, szállás, látnivalók

Dugi Otok

Booking.com

Dugi Otok, azaz a "hosszú sziget" egy abszolút nyugodt, csendes, romantikus sziget. A romlatlan természeti szépségeket, a nyugalmas nyaralást keresőknek ideális hely a szépséges, harmonikus, "vidékies", ugyanakkor drágább Dugi Otok. Az alábbiakban bemutatjuk a sziget nevezetességeit, szép helyeit, kitérünk ajánlott éttermeire, valamint a bevásárlási lehetőségekre is. Az oldalon szállások keresésére is lehetőség van, a legjobb árakon.

Dugi Otok magyarul "hosszú szigetet" jelent. Nevét szokatlan formájáról kapta: 45 km hosszú, de legnagyobb szélessége, Salinál, csak 5 km (Savrától délre ugyanakkor mindössze 1 km). A sziget területe pedig 114 km2. Ez a zadari-szigetcsoport legnagyobb, és legnyugatibb szigete. Horvátországban pedig a 7. legnagyobb sziget. 1600-an lakják. A szárazföldtől a kis Iz-sziget, és az Ugljan-sziget is elválasztja. A szárazföldtől viszonylag messze van: Zadar városától kb. 1,5 órányi, csodálatos élményt nyújtó hajóúttal lehet idejutni. Nyaranta Zadarról napi 3-4 hajójárat közlekedik ide.

Dugi Otok partszakaszának hossza 171 km, nyugati része a nyílt tenger felé néz, ami Horvátországban ritkaság. Partja elég tagolt, a nyugati részen meredek partok vannak, míg a többi részen több öböl fedezhető fel. Strandok és települések főleg a keleti részen vannak. A sziget mészkőhegyei közül legmagasabb a Vela Straza, 337 méter magas. A sziget délnyugati partján gyönyörű sziklák magasodnak, míg a többi részén síkság, gyönyörű öblök, és néhány homokos strand is van. A Dugi-szigeten 12 falu van, többen csak néhány idős ember lakik. Van autóút a szigeten, de felfedezhető kerékpárral, és gyalog is. Búvárok számára is elsőrangú célpont.

Dugi Otokot apró szigetecskék veszik körül, ezek a sziklákkal, az öblökkel, és a romlatlan természeti környezettel együtt, minden látogató számára igazi romantikus paradicsommá teszik Dugi Otokot. Csendes, nyugodt, "vidéki", nagyon szép szigetnek számít, ideális azoknak a turistáknak, akik a nyugalmat, és a természeti szépségeket értékelik. Mivel viszonylag kiesik, más horvátországi szigetekhez, üdülővárosokhoz képest kevesebben látogatják. Ide mindenképp érdemes előre szállást foglalni - vannak, akik Horvátországban nyaralva csak a helyszínen keresnek, de a Dugi Otok sziget esetében ez nem jó döntés.

Eljutás autóval a Dugi Otokra: Autós útvonaltervező. Budapestről 669 km / kb. 8 órás út. A letenyei határtól az A4 autópályán kell Zágrábig menni. Onnan az A1 autópályán Lucko felhajtótól Zadar zapad lehajtóig. Zadarból komppal. A Zadar-Brbinj komp a nyári hónapokban naponta háromszor-négyszer közlekedik, menetrendje ITT kereshető le. Autópályadíjak, autós információk megtekinthetők további oldalaikon: Horvátországi autópályadíjak és Autóval Horvátországban. A sziget autó nélkül nehezen járható be, akik nem kocsival érkeznek, azoknak érdemes legalább biciklit, vagy robogót bérelni.

Szállások | Sali | Bozava | Saharun strand | Telascica Nemzeti Park | Kornati Nemzeti Park | Éttermek | Üzletek | Hozzászólások

Dugi Otok szállások

Dugi Otok szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Dugi Otok szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Sali

A 800 lakosú Sali a sziget fővárosa, legnagyobb és legkeletibb települése, remek kiindulópont a sziget csodáinak felfedezéséhez. Nevét a középkori só gyártásról kapta. Központját a szép kikötője alkotja. A sziget déli részén található, a legközelebb a Kornati Nemzeti Parkhoz, innen túrákat is szerveznek oda, valamint a Telascica nemzeti parkhoz is. Saliban több búváriskola is működik. Strandja sziklás, néhol betonozott. Sali több régi, romos templom otthona.

Sali

Sali

Sali fotók: Martin Q, Miroslav Vajdic/Flickr/Creative Commons

Bozava

Bozava a Dugi-sziget legészakibb faluja, ahol egy jachtkikötő található. Ez a sziget turistaközpontja, több szálloda is található itt. Fenyők és olajfák veszik körül. Bozava építészeti nevezetessége a 10. századi Szent Miklós temploma. Innen kisvonattal elérhető a híres Saharun strand.

Bozava

Bozava fotó: dougsmi/Flickr/Creative Commons

Saharun strand

Dugi Otok egyik legszebb strandja Dugi Otok északnyugati részén, Bozavához, és Veli Rathoz közel, Soline déli részén található. A helyiek gyakran Sakarunnak hívják. A gyönyörű öböl, és a fehér homok csodálatos türkizkék színt ad a tengervíznek. A strand fenyőfákkal van körülvéve. Kisgyermekes családok számára is ideális, ugyanis a tenger sekély, még 200 méterre a parttól is. A Dugi Otok nem túlságosan fejlett turizmusának megfelelően, napernyő, és egyéb strandkellékek nem bérelhetők, ezt magunknak kell hozni.

A Saharun környékének egyik attrakciója egy 41 méter magas világítótorony, mely az Adria legmagasabb világítótornya.

Saharun strand, Dugi Otok.

Sakarun strand, Dugi Otok.

Saharun strand. Fotó: Kiran Bahra, Danielis Yachting/Flickr/Creative Commons

Telascica Természeti Park

A sziget déli részén, a Kornati Nemzeti Parkhoz közel, egy 8 km hosszú öbölben található a Telascica Természeti Park. Salitól 4 km-re van, elérhető gyalog, vagy autóval is. Horvátország egyik legszebb öble. 4 szigetből, és egy sós tóból áll (Dugi Otoknak nincs édesvíz-forrása). A Béke-tó (Mir Jezero) a tengerhez föld alatti csatornákon keresztül csatlakozik. Rendkívül meleg vizű tó, fürdeni lehet benne (bár hűsíteni nem fog). A tó gyógyiszapja a reumatikus betegségek kezelésére hatékony. A tóhoz közel, a Telascica nyugati részén a tenger fölé emelkedő sziklák lélegzetállítóak.

Telascica Természeti Park

Telascica Természeti Park

Telascica Természeti Park

Telascica Természeti Park

Telascica Természeti Park

Telascica Természeti Park képek: Martin Q, dougsmi, chrmoe/Flickr/Creative Commons

Kornati Nemzeti Park

A sziget délnyugati részéhez közel található a Kornati Nemzeti Park, Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja, ahova Saliból szerveznek hajóstúrákat. A nemzeti park gyakorlatilag 150 gyönyörű fehér, lakatlan szigetből áll. Részletesebb információk a Kornati Nemzeti Parkról a Sibenik útikalauz végén olvashatóak.

Kornati Nemzeti Park

Kornati Nemzeti Park kép: branimir

Dugi Otok ajánlott éttermek

A Restoran Roko nevű éttermet széles körben Dugi Otok legjobb éttermének tartják, sokak kedvenc helye, akik évről évre visszajárnak ide. Sali és Zaglav között, Zaglavhoz közel helyezkedik el. A friss és jó ízű hús- és halételek mellett elhelyezkedése is elsőrangú: egy kis öbölben működik, rendkívül nagy élmény már csak az étterem teraszán is üldögélni. A friss zöldségeket az étterem kertjéből szerzik be. Az árak ugyanakkor magasak.

Zaglav 28 | Nyitva minden nap 8:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,27/5, 78 értékelés alapján

Saliban sok a legjobb esetben átlagos és túlárazott étterem, a Spageritimo azonban kivétel, ez az egyik leginkább ajánlott hely ott. A Sali kikötőjében elhelyezkedő Spageritimo finom, friss ételeket kínál. a sziget egyik legjobb éttermének számít.

Sali, kikötő | Nyitva minden nap 11:00-00:00 | Értékelések: TA: 4,32/5, 37 értékelés alapján

A Konoba Regula nevű hangulatos étteremben egyszerűen elkészített, de remek halételeket, a szigeten jellemző árakhoz képest kiváló árakon kóstolhatunk. A kilátás is csodálatos a tenger közelében elhelyezkedő étteremből a kis kikötőre, valamint a közeli szigetekre.

Zman 128, ITT | Értékelések: TA: 4,0/5, 15 értékelés alapján

Konoba Regula

Konoba Regula

Üzletek, bevásárlás, élelmiszerboltok

A szigeten kevesebb a turista, és nem annyira kiépült. Ennek rengeteg előnye van, ugyanakkor pl. élelmiszerboltokból, nagyobb üzletekből nincs sok. Van egy nagy Tommy szupermarket Saliban, a kikötő közelében, a Sali II 74 címen, ahol mindenféle élelmiszert és italt meg lehet vásárolni, amire szükségünk van - a szárazföldhöz képest valamivel magasabb árakon. Az üzlet vasárnap is nyitva van. És persze sok kisebb helyi bolt is működik Dugi Otokon. Egyébként pedig Zadarban van számos üzlet, pláza.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

87 hozzászólás
nyolc éve járunk vissza erre a csodaszép szigetre. számunkra azért ideális, mert mindent megtalálunk itt amire szükségünk van a pihenéshez és a feltöltődéshez:

-ví­z/ jó sok és kristály tiszta/
-érdekességek/pl.tengeralattjár&oacut e; alagutak/
-változatos strandok /homokos, kavicsos, sziklás/
-lélegzetelállí­tó búvárparadicsom
kristálytiszta levegő: a fenyőerdőknek köszönhetően /itt tuti nincs allergia/
-szuper ellátás a szállodában
-stb. stb.stb.
#1 - zsuzsi - 2008.07.28. - 17:21
Szeretnénk a szigeten elölteni egy hetet a családal.Ha valaki volt már itt kérem ossza meg élményeit és tapasztalatait.
Köszi.
palfibeatrix(kukac)citromail.hu
#2 - Takács Zoltánné - 2008.08.08. - 16:57
2008 Augusztusában voltunk nyaralni a szigeten Zaglavban.Két gyermekkel töltöttünk el egy csodálatos hetet,autóval az egéssz sziget bejárható.Pihenésre,kirándul&a acute;sra kí­válóan alkalmas.Ha sikerűl jövőre két hetet szeretnénk ugyanitt eltölteni.Aki csak teheti nyaraljon itt.
#3 - Nagy Melinda - 2008.12.12. - 20:34
Semmi bevásárlóközpont és plázahangulat: "CSAK": A fenyők és a tiszta, tintakék tenger illata, kabócák, olajbogyó, dí­zelmotoros halászcsónakok hangja,közvetlen emberek, csendes öblök és a nyí­lt tenger kontrasztja, zene, finom ételek,vizi világ... Kell ennél több???
#4 - bobi - 2009.07.08. - 11:59
Sziasztok!Nézegettem Dugi Otok szigetét (azon belül a Saharun nevű srandját) és nagyon megtetszett a hely. Érdekelne, hogy hogyan lehet megközelí­teni a szigetet, valóban csak 1,5 órás hajóúttal? Kb. hány órát venne igénybe az út a M.o-i határtól? Köszi előre is a már itt nyaraltaktól a választ!
#5 - Kicsilány - 2009.07.26. - 23:55
Nem, megy egy szárnyashajó is Zadarból, ami Bozavaba érkezik, az rövidebb. A gond csak az -és mi nagyon ráfáztunk a barátnőmmel, hogy a busz, ami a Saharunra visz, tí­z perccel előbb elmegy. Úgyhogy mi egy jó másfél órát gyalogoltunk a szigeten át a parthoz, vagy többet, ki tudja, visszafele pedig lekéstük volna a szárnyashajót, ha a buszos bácsi nem vesz fel minket hazafelé tartva a munkából. :) Motort lehet bérelni Bozavában, azzal azért egyszerűbb. De valódi fehérhomok van ezen a parton, voltam Szardí­nián is, és még ott se ennyire fehér a homok -gyönyörű, és nagy tengerpart.
#6 - Zsu - 2009.07.28. - 17:42
Köszi a hozzászólást és a segí­tséget!
És arra nem emlékszel véletlenül hogy ez milyen hosszú út volt (a hajókázás) és hogy kb. mennyibe kerül?
Dugi Otok-on kí­vül Losinj szigetét is néztem valamint Nin-t is. Ezekről tud valaki valamit?
Köszike
#7 - Kicsilány - 2009.07.29. - 15:59
Sziasztok!

Mi is a szigetre tervezzük az ez évi nyaralás egy részét. Azt szeretném megtudni, hogy tengeri kajakot lehet-e bérelni Saliban illetve a Telscica menzeti park valamelyik strandján, vagy lehet-e bérelni a sziget északi részén (Soline, Veli Rat, stb.)? A kompjáratot hol lehet a neten megnézni? Hol vannak jó sznorkelező helyek?

Előre is köszi, ha valaki tud segí­teni.

Üdv: Ricsi
#8 - Ricsi - 2009.08.04. - 11:46
Sziasztok!

Egy jó szállodát tudna ajánlani valaki a szigeten?
Két pici gyerekkel mennénk.

Köszi!
#9 - nagy ákos - 2009.08.06. - 10:11
Sziasztok,


Nagyon frissek az élmények.
Bp. Zadar 5óra autóval. A kikötőből komppal mentünk. Dugi Otok táblát kell keresni, minél korábban oda kell érni, kb 5 órát vártunk, mivel nem fértünk fel a második /napi 4 megy/ kompra. 3 óránként megy a komp. Ez gondolom csak fokozódik turnusváltáskor.
A jegy árak az autó 136kn személyre 24kn. 1,5 óra a hajóút. Bribinje érkezik meg a komp, ez kb. sziget közepe. Szállást nem foglaltunk, úgy voltunk vele csak lesz, szinte az egész szigetet és vendégházakat végigjárunk, de mindegyik ki volt adva. Végül a komp kikötőben találtunk egy motelt ahol meg tudtunk szállni. Az első este olyan vihar volt a szigeten hogy azt nehéz leí­rni. Amit érdemes megnézni, Sali, Telescica Nemzeti Park belépő 25kn/fő.
Zaglavban van csak benzinkút.
A szigetlegszebb strandja Dugi Otok északnyugati részén, Bozavához, és Veli Rathoz közel, Soline déli részén található. A gyönyörű öböl, és a fehér homok csodálatos türkizkék szí­nt ad a tengerví­znek, azért vannak bőven kavicsok is. 1 bár van ahol méreg drága minden.
A környékének egyik attrakciója egy 41 méter magas világí­tótorony, itt nagyon jó lehet búvárkodni.
Bolt nagyon kevés van a szigeten mi összesen 4 találtunk.
Esetleg ha van valakinek kérdése akkor í­rjon az @ és megválaszolom.

Tom
#10 - Tassi Tamás - 2009.08.14. - 21:46
Sziasztok !

A Kicsilány-nak üzenem, hogy a nyáron voltam Nin-ben. A tengerpart sajnos elég kiábrándí­tó volt, bár a prospektus valami csodaszépnek ábrázolta. Valójában szemetes és pisiszagú, ahová még papucsban is félve léptem, nemhogy a törölközőmet leterí­tsem.

De a környező Szigetek és települések nagyon jók ( Vir, Pag, Sabunike, Privlaka, Vrsi )

Józsi
#11 - Józsi - 2009.08.31. - 13:51
Az idén júliusban megyünk 10 napra a szigetrem valaki í­rta,hogy szép merülőhely van itt, arra lennék kiváncsi a sziget mely részén van ez, és hogy snorkellezni is lehet e itt?
#12 - swerner - 2010.06.16. - 10:33
Mi mát több éve Saliba járunk pihenni .Igazi kikapcsolódás,mert tényleg lehet pihenni.Nincsenek plázák,butikok. " élelmiszerbolt,egy pizzéria,2-3 étterem.Gyönyörű kiránduló helyek vannak.3 év után most végre megint megyünk.Kí­váncsian várom,hogy mi változott az elmúlt évek alatt.
Mindenkinek ajánlom,akinek kisgyereke van.
#13 - patyiek@t-online.hu - 2010.08.01. - 10:47
Üdvözlet!
Családommal 2005 óta járunk a horvát tengerpartra. Először Murteren voltunk, majd Makarskán, majd már negyedjére Dugi Otokon. Kétszer Bozsavában a Lavanda hotelben (elérhető utazási irodákon keresztül). A szálloda területén keresztül lehet nagyon szép öblöket elérni déli irányba haladva. Itt lehet merülni is. Bozsavában van diving-center, kivisznek mélyebb merüléshez (400 kn). A Veli Rat-i világítótoronyba fel lehet menni napközben, fantasztikus élmény. A legkisebb faluban is van 2-3 étterem, kisbolt. A tengeralattjáró-bunkereket az idén fedeztük fel. A bozsava-i turista-irodában vettünk egy DugiOtok térképet, ezen a legkisebb ösvény és öböl is rajta van. A Saharun egy csoda! Csodálatos tiszta víz, hóhehér homok. Kislányaim itt tanultak meg úszni búvárszemüveggel-csutorával. Az idei szállásunk a Verunic nevű faluban volt Olga néninél (ha kell van telefon, cím). Apartman 10 m-re a tengertől. A szigeten egy út van középen, de érdemes minden lejárót kipróbálni, nemcsak amelyek egy-egy faluba vezetnek. A Telascica Nemzeti Parkban szabadon sétálnak a szamarak, a tó vize sósabb a tengernél. Autóval el lehet jutni egészen közel, a lejárónál nagyot kell köszönni és továbbmehetsz. Valahol középtájt a szigeten van egy cseppkőbarlang is.
Minden utazási iroda szombati váltással közvetít egy hét nyaralást, ezért ha van rá lehetőség, hétköznap kell menni a komppal és nem szombat reggel vagy hétfő reggel eljönni. Egyébként a szigeten minden drágább, mint a szárazföldön, de ez érthető is. Ajánlom még figyelmetekbe az adriatic.hr (magyar nyelvű) lapot. Bocs az össze-visszaságért, ha kell még info, kérdezzetek.
#14 - pisti - 2010.09.07. - 12:45
Szia Pisti!
Engem érdekelne az Olga néni telefonszáma. Beszél magyarul? És nem tudod, hogy kutyát lehet-e vinni? Köszi!
#15 - Andi - 2010.11.17. - 17:47
Engem is érdekelne az Olga néni száma (tud magyarul?). bksmoni@citromail.hu
#16 - moncsiga - 2011.01.30. - 12:42
Pisti, kérlek nekem is add meg Olga néni elérhetőségét!
szabina.horvath@gmail.com
Köszönöm szépen!!!
#17 - Szabina - 2011.04.08. - 13:59
Pisti, engem is érdekelne az Olga néni elérhetősége... köszönöm szépen!
a.rati@freemail.hu
#18 - arati - 2011.04.12. - 09:53
Pisti, kérlek nekünk is küldd el Olga néni elérhetőségét! Köszönjük! :-)
#19 - István - 2011.04.28. - 21:28
szia Pisti!

Nekem is el tudnád küldeni Olga néni elérhetőségét?
Köszi.

Üdv,
Laci
#20 - berényi lászló - 2011.05.02. - 15:32
Szia Pisti!

El tudnád küldeni Olga néni elérhetőségét?
Köszi.

Üdv,
Tamás
#21 - Pál Tamás - 2011.06.08. - 10:05
Szia Pisti!

El tudnád küldeni Olga néni elérhetőségét?
Köszi.
bird69@freemail.hu
Üdv,
Tamás
#22 - Pál Tamás - 2011.06.08. - 10:07
Kedves Pisti!

Kérlek szépen, nekem is küldd el Olga néni számát: varadi.piroska@freemail.hu !

Köszönettel:

dr. Váradi Piroska
#23 - Váradi Piroska - 2011.06.23. - 15:23
szia Pisti
küldd el légyszi Olga néni címét a sjakab@freemail.hu címre
köszönettel
Szilvi
#24 - jakab szilvia - 2011.06.26. - 21:08
Szia Pisti!

El tudnád küldeni Olga néni elérhetőségét?
Köszi.

Éva
#25 - Dné Éva - 2011.07.01. - 22:36
nagyon nagyon megtetszett ez a hely, viszont interneten sajnos nem találtam egy campinget sem. Valaki esetleg tudna segíteni? Előre is köszönöm
#26 - Adri - 2011.07.02. - 12:29
Kedves Pisti!

Kérném szépen én is Olga néni elérhetőségeit!
Előre is nagyon köszi:
Cili
#27 - Bárdos Cecília - 2011.07.14. - 11:07
Sziasztok!
2 kutyával megyünk Bozsavába, Van valakinek tapasztalata, hogy hová v
i
hetjük ill. nem vihetjük őket?
Köszi: Andi
#28 - Kedvencandi - 2011.08.10. - 17:22
Kedves Pisti,
küldd el kérlek nekem is Olga néni elérhetőségét és még bármilyen infót, amit hasznosnak találsz.
A párommal a születésnapomat szeretnénk itt eltölteni szeptember közepén.

köszi,
Vien
#29 - S Vivien - 2011.08.29. - 22:58
Kedves Pisti, Olga néni elérhetősége minket is érdekelne - bármilyen nyelven beszél is (azért annyi útmutatást kérnénk, hogy pl angolul vagy horvátul próbálkozzunk...) Köszönöm előre is. marta.gordos@gmail.com
#30 - Márti - 2011.11.01. - 21:17
Szia Pisti!

Nekem is el tudnád küldeni Olga néni elérhetőségét? Mi 2012-ben szeretnénk Dugi Otokra menni, érdekelne 2 kisgyerekkel egy megbízható szállásadó!
Köszi szépen!

Tündike

Üdv,
Laci
#31 - tündike - 2012.01.31. - 10:38
Kedves Pisti!

Beállnék a sorba és megkérlek nekem is küld már el Olga néni elérhetőségét, tudnál a szállásról információt írni? Hány ember fér el, milyen messze van a homokos strand?
Ha nem Olga néninél, akkor melyik városban érdemes megszállni, ami közel van a fehér homokos strandhoz és 8-an mennénk.

Köszönettel: Ilona

fazekas.ilona@yahoo.com
#32 - Ilona - 2012.03.03. - 17:57
Kedves Pisti!

Mi ezen a nyáron szeretnénk ellátogatni erre a szép helyre,ezért nagyon megköszönnénk ha nekünk is el tudnád küldeni Olga néni számát.
Ami még érdekelne hogy mekkora éjszakai élet van ott?
Persze pihenni mennénk,nem bulizni,csak az érdekelne hoyg este el lehet e menni valahova ?
Válaszod előre is köszönjük:)
Üdvözlettel:Szilvi
#33 - Molnár Szilvia - 2012.03.19. - 08:52
Szia Pisti!

Szeretnénk az idén ellátogatni a szigetre, ezért ha tudsz ajánlani szállást, akkor azt megköszönöm. Négy felnőtt és két gyerekkel mennénk, akik 4 évesek, ezért a közeli, valóban homokos strand is szempont.

Előre is köszönöm.
plesko.gabor@gmail.com

Üdvözlettel,
Gábor
#34 - Gábor - 2012.03.20. - 14:50
Szia Pisti!
Kérném Én is az Olga néni számát.Két kis gyerekkel mennénk,ill. egy nászút is be lenne kalkulálva.
Előre is köszönöm!
Ui: Milyen nyelven tudunk Olga nénivel kommunikálni?

Kata!
#35 - Dobai Katalin - 2012.03.31. - 13:37
Kedves Pisti,

Olga néni telefonszámát szeretném én is elkérni, és ha lehetne néhány információt a szállásról, árak, s esetleg mit tartalmaznak, vagy ez teljességgel megegyezés kérdése-e...
Ahogy elnézem a sorban állók mennyiségét, lehet, hogy nekünk már nem jut hely Olga néninél, ezért ha esetleg tudsz más megbízható szálláshelyet, azt is megköszönnénk.
Szerintem legközelebb te ingyen nyaralhatsz Olga néninél a rengeteg reklám fejében :))
Köszönöm a segítséget,
Judit
kyrke721@freemail.hu
#36 - Kiss Judit - 2012.04.02. - 16:05
Kedves Pisti!
Mi is szeretnénk elkérni Olga néni számát ha lehetséges,mi júliusban szeretnénk ellátogatni erre a szép helyre.Köszönöm segítségedet,
Gábor
szepgabor@vipmail.hu
#37 - Gábor - 2012.04.03. - 14:14
Kedves Pisti!
Mi is szeretnénk elkérni Olga néni számát,email címét,mi augusztusban szeretnénk menni erre a szép helyre.Hol van Olga néni? Bozava vagy Verunic? Mi a vezetékneve? Mit tartalmaz az apartman? Van link ahol megtekinthető? Mennyibe kerül?Köszönöm segítségedet,
Tamás
veverica@freemail.hu
#38 - Tomi - 2012.04.16. - 14:18
Érdeklődnék,hogy Dugi Otok szigeten a Telascica Nemzeti Parkban babakocsival lehet közlekedni???
#39 - Gabi - 2012.06.02. - 23:02
Kedves Pisti,

Olga néni telefonszámát szeretném én is elkérni, és légy szíves írj néhány információt a szállásról. Tudsz esetleg más szálláshelyet ajánlani?
Köszönöm szépen,
Ádám
adamcs@freemail.hu
#40 - Ádám - 2012.06.03. - 14:04
Sziasztok!

A Kompozásról szeretnék infót kapni ha lehet.
Lehet e előre jegyet foglani? Vagy csak akikőtőben?
Köszönöm Drag
#41 - Drag - 2012.06.13. - 19:28
Kedves Pisti!

Lehet, h már utazási irodát alapítottál, elnézve a hozzád fordulók számát... :-) Kérlek, ha tudod, küldd el nekem is az Olga nénis szállásról az infot. Előre is köszönöm!
Mariann
#42 - Brimar - 2012.06.24. - 19:19
Kedves Pisti mi is szeretnénk tudni Olga néni számát!! Az email címünk :
monyecon@citromail.hu
Üdv : Zoli
#43 - Balogh Zoltán - 2012.06.25. - 12:58
Üdv Minden Utazónak!

Megköszönném Én is, ha valaki eljuttatná nekem Olgi telefonszámát, ha bírja még szállással!

Köszi előre is...zsdavid75@freemail.hu
#44 - Dávid Zsolt - 2012.06.27. - 18:03
Sziasztok!
Nemsokára indulunk Dugi Otokra. Friss információkkal rendelkező kedves utazó(k) ötleteit/tanácsait/tapasztalatit várjuk az eger77@ymail.com címre.
Szállás, komp, látnivalók stb. tekintetében.
Hálás köszönet: Péter
#45 - Péter - 2012.07.01. - 22:04
Kedves Pisti!

Kérlek, ha tudod, küldd el nekem is Olga néni számát.Milyen nyelven tudunk értekezni vele?
Előre is köszönöm.

Email címem: bujaki.ramona@freemail.hu
#46 - Ramóna - 2012.07.04. - 13:55
Sziasztok,kérlek segítsetek nekem merre menjünk horvátországon belül ahol szép óvárosi rész található,az esti sétákhoz.köszönettel
#47 - balázs - 2012.07.06. - 13:18
Sziasztok,szeretném elkérni Olga néni telefonszámát, és hogy mennyiért adja ki az apartmant. Illetve, hogy hány órakor megy az első komp Zadarból és mennyibe kerül? Kocsival mennyire megközelíthető a Saharun strand? Emellett bármilyen tapasztalatot, tanácsot megköszönök.
Email: sasdi.gyula@gmail.com

Előre is köszönöm.
#48 - Gyula - 2012.07.23. - 21:51
Szia, valószínűleg már nagyon unod, de el tudnád nekünk is küldeni Olga néni számát?
De bárkinek bármi szállásötlete, nagyon hálásan köszönném, elvileg szombattól (07.28.!) mennénk két gyerekkel Dugi Otokra...
Biró Gergő
biro.gergo@gmail.com
#49 - Biró Gergő - 2012.07.23. - 22:19
Üdv!

Most tértünk haza Dugi otok szigetéről, melynek tapasztalatait (többek kérésére) megosztok.

Összességében nagyon jó és szép nyaralás volt, köszönhetően a sziget adottságainak. Mi autóval mentünk, ami csak Brbinj-be köt ki (míg Zaglavba és Bozavába személyszállító hajó megy). A kb. 2h-s hajóút 251 kunába került (autó + 2 felnőtt + 1 gyerek) ami kellemes élmény (hazafelé a naplementés/esti útnak is különleges hangulata volt).
A (fő) utak állapota jó, vannak kerékpárutak kitáblázva, de nagyon meredek, vagy kavicsos az út – de a látványért megéri akár végigsétálni is (enyhébb időben). Autóbérlésre sehol nem találtam lehetőséget. A táblával jelzett célpontokon kívül mindenképp javaslom a mellékutakra is lemenni (de az utak állapota miatt ne sportkocsival menjetek arra). A turisztikai irodákban kérjetek ingyenes szórólapot, térképpel – a felfedezők egy részletes, nagy térképet vehetnek 10 kunáért.

Mi Veli ratban szálltunk meg (direkt az északi részre akartunk menni) és nem bántuk meg. Egy nagyon szép apartmant találtunk, 50 méterre a parttól (a tulajt nem Olgának hívták ;-)
Összesen 1700-an élnek a szigeten, ahol 12 település van, érdemes mindent megnézni. Bozava a legelegánsabb, ott van a 4 csillagos szálloda is és sok luxus jacht parkolt ott. A turisták többsége horvát, de naponta 1-2 magyar rendszámú autót is látni. Beszéltünk egy magyar családdal, akik 15 éve csak ide járnak vissza (még szilveszterezni is). A főszezonon kívül egyébként „kihal” a sziget.
Kisboltok vannak, ahol a főbb dolgokat be lehet szerezni, a hazai árakhoz hasonlóan (mi itthonról vittünk alapanyagokat, ott csak pékárut vettünk) de Zadarban több nagy multi élelmiszer áruház van. Vegetáriánus vagyok, az ételekről/éttermekről nem tudok beszámolni. Nagy élmény, hogy a „vadonban” terem a fügefa, kerítésként nő a rozmaring (imádom), gyomként terem a zsálya. Termőföld alig, napközben állandó kabóca muzsika, az erdőkben fenyő- és gyanta illat.

A sziget keleti (szárazföld felőli) oldala nyugodtabb, és/de (nekem) szebb, izgalmasabb a nyílt tenger (Olaszország) felőli oldala. Magányos öblök, a parton sétálva a tenger által sziklába vájt „jacuzzik”, a parton a kövek miatt „Kneipp—taposók”. A naplementében bámulni a hullámokat, miközben a lágy szellő simogat… mmmmmmm.

A partok gazdátlansága, elhagyatottsága miatt sok, a tengerből partra vetett szemét. Egy strandon volt csak zuhanyzó.
A tenger hőmérséklete (július végén) nagyon kellemes volt! Kétségtelen, hogy a sakaruni öböl a legszebb (ezért is mentünk a sziget északi részébe lakni). Igazi karibi hangulatú a víz (a parton kaviccsal, majd homokkal). 50 kuna a napernyő és 2 ágy egy napra.

Az egész sziget tengerpartján előjön az emberből a kutakodó ösztön és órákat képes kavics-kotorászással tölteni. A közelben (parton és tenger alján) nincsenek szép kagylók, kincsek.
A telascicai nemzeti park híressége a sós tó – de ebben csalódnunk kellett. Barnább a vize (kb. balatoni) mint a tengeré és nem annyira sós, hogy lebegj a vízen. Elég sok ember (hajókkal érkező turisták) lepték el, mikor odaértünk, emiatt az oda vezető út mellett csobbantunk inkább még. (egyébként belépős, majd kb. 45 perces séta vezet oda a parkolóba). Mindenképp ajánlom viszont, hogy menjetek el a sziklás, partszakaszt megnézni a hegy tetejére – igazi élmény. Saliból indul a déli részre hajóút, egész napos, ebéddel 38€.
A térkép Zman mellett is jelez egy tavat, amit sehogy sem találtunk – amikor kiderült, hogy csak télen telik meg, egyébként termőföldként álcázza magát.
Híresség a barlang, melyet elég kalandos úton lehet megközelíteni (de nézzétek meg a lekötő útnál, hogy van-e valami kis cetli kitéve! Mi végigizgultuk a szerpentines utat és a végén barlang le volt zárva. A főút mellett egy kis kartonra volt ráírva, hogy zárva… Pfffff.)

Búvárkodni nem mentünk, sznorkellezni szerettünk, bár nem túl gazdag az élővilága a parthoz közel. Elég sok a tengeri sün, de azok is inkább a védett, sziklás helyet kedvelik – a népszerű partokon és a „bejáratoknál” nincsenek.

Dugi otokon nincs múzeum, a templomok picik és puritánul díszítettek, minimális a kulturális élet, látnivalót „csak” a természet kínál.
Ezen a szigeten nem találkoztam (akár 1-2 szót is) magyarul tudó eladóval, tulajdonossal; angolul kommunikáltunk.

A világítótorony mellett láttunk vagy 10 lakókocsit táborozni, de hivatalosan még nincs camping. (néhány autó a partok közt is megbújt, feltehetően vadkempingezni). Nagyon szigorú tűzgyújtási tilalom van az egész szigeten, csak a házaknál lévő helyeken lehet grillezni. Rendőrrel nem találkoztunk.

Ár-érték arányban szerintem drága (hasonló áron repülővel FP-s utat találunk pl. Rodoszra vagy Egyiptomba), bár kétségtelen hogy a közelben a horvát Adria vize a legszebb.
Ráadásként még maradtunk egy napig, de nagyon nehéz volt szállást találni. 3 település, 2 idegenforgalmi iroda után egy szlovák tulajdonú házban találtunk egy lepukkant szobát, 45 euróért. Amúgy sok helyen ki van téve szoba kiadós tábla, a merészebb honfitársak megpróbálhatják a helyszínen felkutatni a lehetőségeket.

Összegzés: a „forgalmasabb” partok/települések kivételével igazi magányos pihenést kínál a sziget, kristálytiszta- kellemes hőmérsékletű tengerben, drága szállással, „beépített” hajóúttal (komp), olcsó üzemanyagárral. Bele lehet szeretni és sokszor visszatérni...


Üdv. Peter
eger77@ymail.com
#50 - Péter - 2012.07.31. - 17:03
Sziasztok,

köszönöm a sok kedves beszámolót/hozzászólást , melyeken keresztül plusz infókat szereztem a "Hosszú Szigetről" :) beállnék én is a sorba, ha lehetséges: Olga néni elérhetőségét szeretném én is elkérni :)

Üdv és köszönöm: Peti
tankap ku[ka]c horizontweb pont hu
#51 - Peti - 2012.11.28. - 16:13
Sziasztok,
nekem is meg tudnátok írni a híres Olga néni számát?:)
előre is köszönöm!
üdv
Szilvi
#52 - Sziszka - 2013.01.11. - 18:06
Üdv.!
Olga néninek jól mehet a biznisz. :) Ha tényleg tudja valaki, küldje már el nekem is az elérhetőségét, előre is köszönöm. ;)
Üdv.: Attila (kocs.attila@hmei.hu)
#53 - Attila - 2013.01.14. - 13:45
Sziasztok!
Hajrá Olga néni!Engem is érdekelne a száma és a címe,ha valaki tudja, légyszi írja meg.Milyen nyelven beszél?
Előre is köszi!
Üdv:Marcsi(marcsi1976@freemail.hu)
#54 - Marcsi - 2013.01.24. - 14:48
Mi is nagyon szeretnénk idén ellátogatni erre a szigetre! Olga néni elérhetőségét szíveskedjetek megadni! Köszönettel Pet
#55 - Gabonyi Erika - 2013.02.25. - 07:09
én is szeretném olga néni elérhetőségét.üdv Gabi
#56 - kissne zsigmond gabriella - 2013.04.28. - 17:44
olga néni telefonszámát szeretném elkérni,előre is köszike.:)
#57 - v.nelly@freemail.hu - 2013.06.30. - 01:57
Sziasztok, augusztusban készülünk két tinivel Dugi otokra. Ha van friss infó....minden érdekel. Esetleg Olga néni elérhetősége... :O)
Szép nyarat mindenkinek,
ed.
gyedit@vipmail.hu
#58 - ed - 2013.07.24. - 14:45
Sziasztok Nyaralók!!!!!

Kérem szépen Olga néni telefonszámát bárkitől, akinek már megvan!! :)))
jaszaiszimonetta@yahoo.com
#59 - szimonetta - 2013.07.30. - 13:44
Sziasztok!Szallast keresek Dugi-Otokon 2013 08 10-én mennék 5 éves kislányommal.Tud valaki segíteni?Szerintetek fix szállás nélkül is érdemes elindulni?Az email címem:horvathlala1980@gmail.com
#60 - Lala - 2013.07.30. - 21:02
Sziasztok!

Félve kérdezem: Olga néni számát és e-mail címét valaki elküldené nekem?:)Angolul vagy németül írhatunk neki?
Ha akad valaki, aki tudja és szívesen megosztaná velem a kincset érő elérhetőséget, ide írjon:
hajadonna@gmail.com
Nagyon köszönöm előre is,

Anett
#61 - Anett - 2014.02.10. - 13:29
Sziasztok!
Gondolom már nem meglepő, de én is Olga néni elérhetőségét szeretném kérni, bárkitől, akinek már megvan. :)
odor.bogoly@gmail.com
Nagyon köszönöm!
Judit
#62 - Judit - 2014.03.17. - 10:52
Sziasztok, megkaphatnám én is Olga néni elérhetőségét valamelyikőtöktől? Előre is nagyon köszönöm! :) Gondolom ilyenkor mindig azok küldik el, akik legutoljára kapták meg :)
borde@freemail.hu
Esetleg, aki ki is próbálta már néhány szóban összefoglalhatná az élményeit, ár-érték arány pl. megfelelő-e :)
Köszi.
Sanyi
#63 - accbre - 2014.04.17. - 11:10
Sziasztok,
Tudja esetleg valaki, hogy Saharunon kívül a szigeten merre vannak még sekély, homokos strandok ?
#64 - Carlo - 2014.05.07. - 12:26
Sziasztok, valaki el tudná küldeni nekünk is Olga néni számát?És tudnátok küldeni esetleg valami linket vagy bármit ahol meg tudnánk nézni az apartmant?
Az email címünk macsijani@freemail.hu
#65 - János - 2014.05.24. - 21:29
Sziasztok.Mi évek óta Vir-re járunk.Magyar-horvát fiatal srác a tulaj.Olcsó,korrekt.Vasárnap megyünk megint.Valaki megadná Olga néni számát,mert szeptemberben is szeretnék kimenni pár napra Dugi Otokra!!!!Ha valakinek szállás kell Vir-en sziveen segitek!!!!!kovianita@gmail.com
#66 - Anita - 2014.06.12. - 23:16
Sziasztok. Csatlakoznék Olga néni táborához, valaki megadná az elérhetőségét? Előre is köszönöm.
#67 - Barkóczi Csilla - 2014.06.17. - 21:28
Sziasztok. Olga néni elérhetőségét én is szeretném elkérni barkoczics@freemail.hu
köszönöm.
#68 - Barkóczi Csilla - 2014.06.17. - 21:34
Olga néni olyan, mint Columbo felesége. Egy fantom :-)
#69 - Olga néni - 2014.07.18. - 12:06
Tisztelettel OLGA néni elérhetőségét kérném bákitől aki tudja!
#70 - Göncz Imre - 2015.04.12. - 13:20
Augusztus elejen mennenk Dugi Otok-ra nyaralni, szallas erdekelne, tud-e valaki segiteni?
#71 - gabi - 2015.04.20. - 08:26
Sziasztok%
Olga néninek létezik, vagy csak fantom? Valaki írja meg elérhetőségét, ha van ilyen.
Köszi: barkoczics@freemail.hu
#72 - Csilla - 2015.08.30. - 19:31
Sziasztok! Idén mennénk Dugi Otokra...Olga néni elérhetőségét valaki el tudná nekem küldeni??? Köszönöm
szima77@gmail.com
#73 - Sipos Rita - 2017.03.12. - 15:01
Sziasztok! Szeretném én is elkérni Olga néni elérhetőségét! Előre is köszönöm!
#74 - Piroska - 2017.04.18. - 17:40
Dugi otokon vagyunk
Nem találjuk Olga nénit
#75 - Zoli - 2017.06.05. - 21:43
Olga néni azóta multimilliomos lett :D
#76 - Tomi - 2017.06.07. - 19:41
Augusztus első napjaiban megyünk Dugi Otokra.
Rászánunk egy napot, hogy megtaláljuk Olga nénit, ha megtaláltuk, feltétlenül jelezni fogjuk.
#77 - 75-Éva - 2017.06.25. - 00:31
Sziasztok! Július végén megyünk Zadarba, onnan tervezzük, hogy 1 napra átkompozunk Dugi Otokra. Reméljük, sikerrel járunk majd! ????
#78 - Judit73 - 2017.06.29. - 10:56
Sziasztok! Nemsokára indulunk a családommal ide nyaralni. A Kompról tud valaki több infót írni? Kell előre jegyet venni?
Köszi előre is a válaszokat
#79 - Hanna - 2017.07.18. - 22:23
Szia!

Nem kell előre jegyet venni. Zadar-Brbinj kompdíj 2017-ben, főszezonban, személyautóra 176 kuna + személyenként 30 kuna / felnőtt, 15 kuna / 3-12 éves gyerek. Kompmenetrend: http://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/2017-red-plovidbe/434-en0DA99CC2A3D45F5DFD82EFA6.pdf?sfvrsn=2
#80 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.18. - 23:50
Sziasztok,
sok hasznos infót olvastunk ezen az oldalon, ezért leírjuk a Dugi Otokon eltöltött 3 hét tapasztalatát.

Zadar-ig (Zára) az autópályadíj 47+139 kuna egy irányban (először Zágrábig kell fizetni 47-et, majd Zágráb-Zadar vonalon 139-et).
Az autópályán mindig a Split feliratot kell keresni, Zadar csak a közelben van kiírva.
Ha a komphoz megyünk, FONTOS hogy a 2. Zadari kijáraton menjünk le az autópályáról, az majd egyből a komphoz visz.
(Az első lejárat bevisz a városba, ott sokat kell kanyarogni míg a komphoz jutunk.)
A komp díja - ahogy Tibcsi írta 176/szgk. +személyenként 30 kuna)

Szállásfoglalásnál el kell dönteni, hogy mely részére akarunk menni a szigetnek, mert elég hosszú(47 km), mi pl. 750 km-t autóztunk a szigeten... (Igaz igyekeztünk minden részét felfedezni).
Az északi részén (Bozava, Soline, Veli Rat) van a több, szebb strand, de a déli részén van a sziget "fővárosa" Sali, értékelhető éttermekkel (Konuba Marin nagyon finom ételeket ad, de nem túl nagy adagban: 2 személyes tengeri tál 295 kuna, Karlovacko sör drága, 25 kuna). Egyedül itt van a szigeten komolyabb élet, üzletsorral, nagyobb (élelmiszer)bolttal...
Ezen kívül a Zmani (Konoba Regula, 300 kuna 2 főre egy átlagos vacsora) és a Zaglavi Konuba (250-300 kuna az átlagos vacsora) is körökkel veri az északi rész gyenge éttermeit...
A tenger mindenhol meglepően tiszta. Tényleg mindenhol a szigeten...:)

Strandok:
kicsik és elég érdekesek. Mivel nincs kiépülve nagyon a sziget, sok helyen esetleges a strand (pl. Luka), ahol ott mehetsz le a tengerre a parton ahol tudsz, mert nincs kiépített "klasszikus" strand. (Google maps sokat segít, ott meg tudjátok nézni szinte mindet, hogy milyen a strand...)

Zmanban például egy teljesen lebetonozott kb. 70 m hosszú tömb a strand.

Zaglavban nincs beton, de a strandlejárat kb. 20 m, és pár méterre a strandtól erős szennyvízszag terjengett...

Vannak kisebb strandok (Pl. Veli Zal, a Brnbij-el szembeni, Veli rat (ide minden délben hoz egy hajó kb. 100 turistát), amik megközelítése elég veszélyes, mert nagyon keskeny(bár zömmel aszfaltozott) és nagyon kanyargós út visz oda, és ha valaki szemből kicsit gyorsan jön, éles kanyarban nagy baj lehet...
Csak óvatosan vezessen itt mindenki.

A Saharun (Sakarun-nak írják) hatalmas csalódás, nagyon nem olyan színű a tenger mint a képeken. Cserébe koszos is (itt a 2. Sakaruni kép partja a reális), a parkolásért 60 kunát kérnek el, és napágyat bérelni 70 kunáért lehet.
Ekkor marketing átverést ritkán láttam, elég sok képet készítettem a lepusztult strandról, ha valakit érdekel, elküldöm...

A szigeten van buszjárat, de nem túl sűrűn (kb. 4 van naponta, és az sem a sziget egész hosszán közlekedik, hanem csak a déli és az északi részeken belül. Egyedül Saliból van járat a sziget északi részébe.)
Ezért érdemesebb autóval menni...

Telascica nemzeti park gyönyörű, lélegzetállító 100 méterrel a tenger fölötti szikláról lenézni.
Csak ide is hosszú, meredek, élesen kanyargós út vezet :(

Verunicban jártunk, kérdeztük Olga nénit de nem tudták ki az, így sajnos mi sem leltük meg :)))
#81 - Eva - 2017.07.26. - 00:12
Szia!

Köszi a nagyon részletes, nagyon hasznos és érdekes beszámolót minden látogató nevében is! :)
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.26. - 03:16
Kedves Éva, engem érdekelnek a képek! Nagyon elszomorodtam az olvasottaktól, mert konkrétan Saharun miatt választottam idén Dugi Otokot! A lányunk és én jobban szeretjük a homokos strandot és mikor rábukkantam a szigetre, gondoltam nem csak a férjem, hanem mi is örülhetünk! ????
Szóval ha olvasod, kérlek a detti10@gmail.com-ra küldjél képeket! Érdekel más strand is, ha esetleg lesz rá időd!
Még valami: mennyivel előbb kell szerinted a komphoz érni, hogy tuti felférjünk? Szombat reggel 8:00-kor már azon szeretnénk lenni! ????
Nagyon köszönöm!
Detti
#83 - Detti - 2017.07.26. - 21:05
Kedves Éva, engem érdekelnek a képek! Nagyon elszomorodtam az olvasottaktól, mert konkrétan Saharun miatt választottam idén Dugi Otokot! A lányunk és én jobban szeretjük a homokos strandot és mikor rábukkantam a szigetre, gondoltam nem csak a férjem, hanem mi is örülhetünk! ????
Szóval ha olvasod, kérlek a detti10@gmail.com-ra küldjél képeket! Érdekel más strand is, ha esetleg lesz rá időd!
Még valami: mennyivel előbb kell szerinted a komphoz érni, hogy tuti felférjünk? Szombat reggel 8:00-kor már azon szeretnénk lenni! ????
Nagyon köszönöm!
Detti
#84 - Detti - 2017.07.27. - 19:08
Szia Detti,
az autókat szállító komp nagyon nagy, 100+ autó fér fel, 2 szintre állhatnak az autók - de a második szintre csak vasárnap este visszafele volt szükség mert máskor soha nem volt annyi autó...
Emberből szinte "végtelen" mennyiség felfér :), mert ez egy óriáskomp (a Tihanyinak legalábbis sokszorosa...).

Akár 10 perccel indulás előtt is érkezhettek, hely biztosan lesz!
(A menetrendet betartják, úgyhogy azért nagyon nem érdemes kicentizni + jegyet a behajtásnál levő bódéknál kell megvenni, tehát 15-20 perccel indulás előtt érdemes megérkezni.)

A Sakarun strand NEM HOMOKOS, hanem apró fehér köves (!!!) - ami közé föld és v.mi levélféle keveredik, ezért gusztustalan. Ezért is tesznek ki strandszékeket (70 kuna/nap a díja), mert a köveken nem kényelmes a pihenés...:)
Ezen az oldalon is a Sakarunt ábrázoló 2. képnél látszik, hogy nem fehér homokos a part, csak amíg a víz kijár, utána földes/koszos köves!
(Jövő hét elején küldök majd képeket, még nem tettem át a memóriakártyát a fényképezőnkről.)

Dugi otokon nincs klasszikus homokos strand!
Csak köves, v. aszfaltozott, esetleg erdei (pl. Lukánál sokan a falu melletti erdőben sziesztáznak, onnan csobbanak. Van egy kis lejárat, nem kell sziklákon ugrálni.)
Mi végigjártuk szinte az összeset, 2-3 strandon nem jártunk csak - mert azokat nem ajánlotta senki :).

A legcsendesebb a Veli Zali talán. Ez is köves, viszont széles helyen lehet "táborozni", és sokkal lassabban mélyül mint a többi strand.
Olaszo. felé néz, így a végtelen tenger tárul eléd...:)))
Van 1 bár is a parton (ez Dugi otokon nem evidens minden strandon..). 25 kn a parkolási díj.

A Veli Rati is szép,de a tengerbe mindössze 20 m-en lehet menni - vagy a sziklákon át :)

A Luka "strand" is egy nagyon szép öbölben fekszik, csak a lejárás kicsit nehézkes, ahogy említettem.

Ezen kivül a Bozavai, és a Soline-i strand tartozik a jobbak közé...


Dugi Otok erénye az elszigeteltség, nem turistaparadicsom!
Így júliusban is csendes, vadregényes a sziget. Pusztán a kabócák zajonganak. Szerencsére este abbahagyják, nappal viszont elég erősen muzsikálnak...
#85 - Eva - 2017.07.27. - 20:44
Szia Detti,
írtam egy hosszú választ,de az elveszett miután a hozzászólás beküldésére kattintottam ..:((
Tibcsi ez gyakran előfordul?

Szóval, röviden:
a Sakaruni strand nem homokos hanem köves.
Ezen az oldalon a Sakarunt bemutató résznél a 2. képen látszik: köves,koszos,földes,faleveles a part.
A szigeten nincs klasszikus homokos strand, csak köves, betonos(falukban) és részben erdei (pl. Luka)

Strandok közül a következőket ajánlanám:
Veli Zali (csendes, nyílt tengerre néző, széles parttal),
Lukai (nagyon szép öbölben fekszik)
Bozavai (elegáns helyen van)
Soline (csendes vizű).

A kompra biztos ráfértek, az óriási...:)
100+ autó fér fel, 2 szintes.
Akár 5 perccel indulás előtt is elég megérkezni, mert gyors a feljutás! Jegyet a behajtásnál kell venni, 2-3 kassza is nyitva szokott lenni!
#86 - Eva - 2017.07.27. - 21:03
Kedves Éva,

nagyon köszönöm a válaszodat és a sok új infót! Soha nem voltunk még úgy nyaralni, hogy este ne lett volna a közelben valami éjszakai élet, ezért ettől a részétől is tartok picit. Mi olyan jövős-menős család vagyunk. Idén viszont az volt a cél, hogy teljesen a pihenésről, a kirándulásokról, nagy alvásokról szóljon ez a 8 nap! Azt gondolom erre tökéletes lesz és izgatottan várjuk (08.04-én indulunk)!
A képeidet is nagyon várom, szép hétvégét kívánok!
Detti
#87 - Detti - 2017.07.29. - 08:56
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás