Horvát alkoholok, italok

Horvátország italai, a legfinomabb röviditalok

Horvátország bor

Booking.com

Horvátország tradicionális, nemzeti röviditalainak bemutatása. A horvátországi sörök és borok bemutatása külön oldalakon olvasható.

Maraschino

A Zadar mellett növő savanyú Marasca cseresznyéből, desztillálással készített likőr. Az ősi recept szerint mézet is hozzáadnak. Zadarban már a középkor óta készítik. Alkoholtartalma 30-35%.

Maraschino

Pelinkovac

Fehér ürömből készített savanyúlikőr 28-35 százalékos alkoholtartalommal. Íze a Jagermeisterre emlékeztet. A legnépszerűbb horvát Pelinkovac fajta a Maraska Pelinkovac.

Pelinkovac

Travarica

40 százalékos, gyógyfüves törkölypálinka. Tízféle, válogatott tengermelléki fűszerből készítik. A horvátok gyomorbántalmak esetén orvosságként alkalmazzák.

Travarica

Travarica kép: Marcelix

Sljivovica / Slivovitz

Színtelen szilvapálinka, az összes volt jugoszláviai tagállam nemzeti itala, magas, 40-50 százalékos alkoholtartalommal. Mára a világ minden táján ismert, és kedvelt itallá vált. Egy üveg Slivovitzba rengeteg év munkája van: több, mint húsz éves fák terméséből készítik. Az erjesztés három hónapot vesz igénybe, majd még egy évig érlelik, és a friss szilva hozzáadása után még 5 évig hagyják állni.

Sljivovica

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

4 hozzászólás
Sziasztok!A maraschinot mindenképpen kóstoljátok meg!Tisztán sok jéggel,vagy rostos meggylével keverve isteni.De vigyázat,itatja magát nagyon!
#1 - zooooo - 2009.07.26. - 22:50
Aki szereti az UNIKUM next-et,keresse a Pelinkovacot,vagy piacokon kapható a szentjánoskenyér-ből készült ROGACS nevü nedü.Nekem izlik.
#2 - Lázár Lajos - 2011.10.24. - 22:36
(hibás link törölve)
Ezt is olvassátok el, ha van kedvetek...szerzői ajánlással Isztriáról... de a gasztronómia fontos ebben a blogban, ezért is nagyon ajánlom, más egyebek mellett.
Újévi üdv.
Kallisz
#3 - kallisz - 2012.01.04. - 11:54
Elég perverz a a marascat "savanyú cseresznyének" nevezni és nagy betűvel írni, röviden meggy (prunus cerasus). Desztillálással nem készül likőr, esetleg annak az alapja. "40 százalékos, gyógyfüves törkölypálinka" pálinka csak Magyarországon készül, eredetvédett, Horvátországban törköly párlat készül. A slivovica (magyarországon sligovica-ként terjedt el) szilva PÁRLAT!
#4 - e-pleasure - 2017.08.19. - 13:58
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás