Zadar / Zára nevezetességek, nyaralás

Zadar / Zára utazás, kalauz, szállás, látnivalók

Zadar

Booking.com

Zadar gyönyörű, hangulatos óvárossal, és remek, érdekes, izgalmas látnivalókkal rendelkezik, de jó strandok inkább a környékén vannak, és az óvárosán kívül nem annyira szép. Zadarból látható talán a legszebb naplemente egész Horvátországban. Közeli kirándulási lehetőség Nin, a Kornati Nemzeti Park, az Otok-sziget, vagy a bulis Pag-sziget. Az alábbiakban bemutatjuk Zadar látnivalóit, strandjait. Kitérünk a város ajánlott éttermeire, a bevásárlási lehetőségekre, valamint a környékbeli kirándulási célpontokra is. Szállások keresésére is lehetőség van az oldalon, a legjobb árakon.

A 75 ezer lakosú, a "horvát Rómaként" emlegetett Zadar, vagy magyar nevén Zára Dalmácia történelmi fővárosa, és a csodás zadari riviéra központja. Egyetemi város. Földrajzilag Észak-Dalmáciában található. Szinte az összes többi horvát szigethez, és városhoz hasonlóan Zadar is egy nagy múltú (kb. 3000 éves) régi városka. Sőt, Zadar az egyik legrégebbi horvát város. Történelme hasonlít Dalmácia sok városához: az illírek alapították, majd tartozott a Római Birodalomhoz, Bizánchoz, a Magyar Királysághoz, Velencéhez, az Osztrák-Magyar Monarchiához, Olaszországhoz és Franciaországhoz is. A II. Világháború után Jugoszlávia, a délszláv háború óta pedig Horvátország része. A II. Világháború bombatámadásaiban óvárosa súlyos károkat szenvedett, majd a '90-es években a polgárháború folyamán is, így a velencei, és középkori épületek mellett sok a modern is. A város gazdag történelmét és kultúráját, jelentőségét bizonyítja az is, hogy 1396-ban itt létesült az első horvát egyetem, 1536-ban itt írták az első horvát regényt, és a 19. század elején az első horvát nyelvű újságot is itt adták ki.

A város környékén öt csodás nemzeti park is található, melyek kiváló kirándulási célpontot jelentenek. A Zára környéki településeknek fantasztikus tengerpartja van: tagoltságának köszönhetően a partszakaszon kb. 200 szigetet, öblöket, és szorosokat találhatunk. A szigetek között pedig izgalmas, és nagy élményt nyújtó hajós körutazást is tehetünk. A régi templomok, és a román stílusú építészet rajongói pedig Horvátország legszebb román templomait találhatják itt, a történelmet a jól megőrzött városfalak is megidézik.

A műemlékek Zadar 500 m hosszú, 1 km széles, félszigetén található autómentes óvárosában vannak, ahol a hangulatos, fényesre járt kövezetű szűk utcákat járhatjuk, színes házak között. És itt nincs akkora tömeg se, mint pl. Dubrovnik vagy Split óvárosában. Még nem a legfelkapottabb hely, Zadar nem a leglátogatottabb horvátországi helyek között van. Az óvároson kívül azonban Zadar nem annyira vonzó. Dalmácia sok más városával ellentétben a várost nem veszik körül hegyek, így természeti környezete nem annyira szép mint az általában Dalmáciában tapasztalható.

Az alábbiakban bemutatott látnivalók, érdekességek térképen Zadar térkép oldalunkon láthatók.

Zadar

Zadar kép: Sobrecroacia.com/Flickr/Creative Commons

Eljutás autóval Zadar városába: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe ezt írja: "Zadar Horvátország". Budapesttől 626 km / kb. 6 óra. A letenyei határtól az A4 úton kell Zágrábig menni. Onnan az A1 autópályán Lucko bejárattól Zadar zapad kijáratig. Az aktuális autópályadíjakat meg lehet tudni, továbbá egyéb hasznos autós információkat és tippeket olvasni alábbi oldalainkon: Horvátországi autópályadíjak és Autóval Horvátországban.

Vonattal a (Budapest-)Zágráb-Split vonattal Kninig kell menni, és onnan egy másik vonattal Zadarig. De gyorsabb, ha vonattal csak Zágrábig megyünk, és ott átszállunk buszra - a leggyorsabb buszokkal 3,5 órás a Zágráb-Zadar út. Zadar elérhető Budapestről közvetlenül is busszal, az Eurolines Dalmát Expresszével.

Repülővel: Zadar repülőtere az egyetlen, ahova közvetlenül, átszállás nélkül eljuthatunk fapadossal. Igaz, nem Budapestről, hanem Bécs repülőteréről. Az Eurowings légitársaság, 2018-ban, a nyári szezonban, szombatonként közlekedő járataival. Zadar repülőteréről Liburnija Zadar busszal, 25 kunáért lehet eljutni az óvárosi. valamint a fő zadari buszpályaudvarra.

Szállások | Zadar strandjai | Nevezetességek | Éttermek | Üzletek | Kirándulási lehetőségek | Hozzászólások

Zadar szállások

Szállások Zadarban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Zadar szállások | Bibinje szállások | Sukosan szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Zadar strandjai

Zadar strandjai kavicsosak, néhol betonosak, és "természetesen" kristálytiszták. A legtöbb strand kisgyermekes családok számára is ideális. A város strandjai az óvárostól északra terülnek el, az egyik legjobb strand a Bamboo Beach Club. A környék legnépszerűbb strandjai a Diklo és a Borik

Zadartól kb. 16 km-re, Ninhez közel, Zaton településen található egy csodálatos homokos-kavicsos rendkívül jól felszerelt, szórakozási, és sportolási lehetőségeket kínáló, kék zászlós strand, mely a vízben és a parton is izgalmas szórakozási lehetőséget kínál. A strand hossza 1,5 km, egy lagúnában található, lassan mélyülő, kisgyermekes családok számára is ideális. Nin maga számos homokos strandot kínál, valamint Sukosanban is remek strandok vannak.

Egy másik rendkívül népszerű Zadar-környéki strand a Pinija, vagy Punta Radman, a Petrcane nevű, Zadartól 12 km-re, északnyugatra található halászfaluban van. A Pinija kavicsos-sziklás, egy része homokos. Néhány kuna belépődíjat kell fizetni ide.

Ehhez a strandhoz közel került kialakításra a Nela Beach Club, ide a belépés ingyenes. Népszerű, főleg fiatalok által látogatott strand, sportolási lehetőségekkel, bárokkal, és zenével.

Zadar naplemente

Zadar naplemente kép: felber

Nevezetességek:

Szt. Donát templom

A Szt. Donát templom korai román stílusban épült a 9. században a római fórum köveiből és annak helyére. Ez Zadar leghíresebb műemléke, és valóságos szimbóluma, jelenleg azonban nem vallási épületként működik. Nyáron komolyzenei koncerteknek ad otthont e kétszintes, 27 méter magas, jellegzetes, egyedülálló, hengeres formájú templom. Belső része nagyon egyszerű, puritán.

Szent Donát templom, Zadar

Zadar Szt. Donát templom, előtte a fórummal, mellette a székesegyház harangtornyával. Kép: Doc Kozzak

Forum

A Szt. Donát templom előtti Forum az Adria egyik legszebben feltárt római főtere, és az Adria keleti részének legnagyobb fóruma. Augustus császár idejéből, Kr. e. 1- Kr. u. 3. századból maradt fenn. A II. Világháború pusztítása utáni helyreállítás folyamán tárták fel teljes egészében. Az eredetileg 90 m hosszú, és 45 m széles fórum három oldalát korábban márvány oszlopsor szegélyezte. Ma a Fórumból már nem sok látszik. Egy megmaradt oszlopa a középkorban pellengér volt, ahol a piti bűnözőket szégyenítették meg. A fórumon még felfedezhetjük az egykori római középületek alapjait, az eredeti járda részleteit, és több tabernaet.

Zadar, fórum

Fórum fotó: Herman Beun

Szt. Anasztázia (Sv. Stosija) Székesegyház

Dalmácia legnagyobb katedrálisát a 9. században a bizánciak alapították, akik egy kora keresztény bazilika helyére, a római fórumra építették, majd a 12-13. században román stílusban lett átépítve. Homlokzatát 1324-re fejezték be. A II. Világháborúban az óváros feléhez hasonlóan súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. 56 méteres harangtornyának építése 1452-ben kezdődött, de csak 1894-re fejeződött be. A harangtoronyba érdemes felmenni, gyönyörű a kilátás, a belépő 15 Kuna.

Szt. Anasztázia Székesegyház

Szt. Anasztázia Székesegyház kép: Branimir

Szt. Kersován / Krsevan templom

A fórumtól keletre, a tenger felé található. A templom a város védőszentjéről kapta a nevét. A hatalmas román stílusú templomban csodás díszek vannak, és a főbejárata is igen dekoratív kialakítású. 1000 előtt Bencés rendiek építették, majd 1175-ben átépítették. Szentélyén 13. századi freskók, oltárán egy római feszület található.

Szt. Krsevan templom, Zadar

Szt. Kersován templom kép: Boris34

Városkapu

Michele Sanmicheli velencei építész építette 1543-ban, reneszánsz stílusban. A kapu mögött a városfal maradványait találhatja az utazó. A városkapu mellett a kis, szépséges Fosa-kikötő látható.

Zadar városkapu

Városkapu és Fosa-kikötő

Városkapu és Fosa-kikötő. Kép: Tom Doel/Flickr/Creative Commonsí/em>

Kalelarga sétálóutca

Zadar főutcája, a helyi "Váci utca" vagy "Ramblas". Hivatalos neve Siroka Ulica, a népek terét a fórummal, és az ott álló Szt. Anasztázia és Szt. Donát templommal köti össze. A hangulatos, nyüzsgő, széles utca a társasági élet központja, ahol számos kávézó, és üzlet fedezhető fel. Az utca mentén a II. Világháború folyamán elpusztult régi épületek helyére sok helyen oda nem illő, modern épületeket húztak fel.

A népek teréről (Narodni Trg) is érdemes szót ejteni, amely a Kalelarga egyik végén helyezkedik el. Itt egy remek kávéval indíthatjuk az óváros bejárását. A téren áll az 1930-as Városháza, vele szemben a Ghardini-palota, a 16. századi, egykor bíróságként működő loggia, és a kis, 11. századi Szent Lőrinc templom, reggelente pedig piacot tartanak.

Kallelarga

Kallelarga kép: Fant

Tengeri kapu

A híres tengeri kaput Michele Sanmichele építette 1560-ban, munkájához római alapokat is felhasznált, melyek ma is láthatók a kapuban. A kapu Zára kikötőjéhez vezet. A tengeri kapu tenger felőli oldalán Velence címerének domborművét találhatjuk.

Zadar, tengeri kapu

Tengeri orgona

A zadari tengeri orgona a rajta megtörő hullámok következtében véletlen, de harmonikus hangokat játszik. 35 vízalatti sípból áll. Az építészeti különlegességet Nikola Basic tervezte, és 2005. áprilisában "nyílt meg". Mára Zadar egyik legfőbb találkozóhelyévé vált, valamint csodás célpont a tengerparti sétákhoz, és az egyik leghangulatosabb hely Zadar kivételes naplementéjének élvezetéhez. Felejthetetlen élmény hallgatni az orgonát, közben nézni az elhaladó hajókat, a naplementét. Azt mondják Zadaron az alkony tényleg kivételes, nem olyan mint máshol. Még Alfred Hitchcock is kijelentette, hogy Zadaron szebb naplementét látott mint Californiában valaha is.

Tengeri Orgona

A Nap köszöntése

A tengeri orgonát tervező Nikola Basic építész 2008-ban alkotta meg a 22 méter átmérőjű körben elhelyezkedő Nap Köszöntése nevű emlékművet, ami Tengeri Orgonához hasonlóan világhírűvé vált. A 300, többrétegű üveglap alatt található 10 ezer lámpa a Nap energiájának köszönhetően sötétedés után érdekes fényjátékokat produkál, ami igen különleges, szép, és nagy élményt nyújt. Az üvegek alatt elhelyezett napelemek évente 46500 kWh energiát termelnek, így nem csak az emlékművet, hanem Zadar egy részét is ellátják olcsó és környezetbarát napenergiával.

Érdemes tehát este ide is eljönni a sétányon, a tengeri orgonán túlra. Naplementekor elkezdenek megjelenni az első fények, majd naplemente után kb. 1 órával az attrakció teljes fényében pompázik.

Zadar, Nap köszöntése

A Nap köszöntése

Zadar, A Nap köszöntése emlékmű. Képek: Clark&Kim Kays, Tom Doel/Flickr/Creative Commons

Üvegmúzeum

Zadar egyik legújabb attrakciója, egy világszerte szinte egyedülálló múzeum, az ősi üvegmúzeum (Muzej antickog stakla), a városfalon kívül, Poljana Zemaljskog odbora 1 cím alatt, egy 19. századi palotában található. A római üvegek Olaszországon kívüli egyik legnagyobb kollekcióját tartalmazza. Lenyűgöző és érdekes gyűjtemény, több mint 2000 üveggel Kr. e. 1. századtól a 15. századig. A múzeumban az üveg készítésével is megismerkedhetünk élőben, a múzeum boltjában egyedi szuvenírek szerezhetők be.

Zadar, üvegmúzeum

Zadar, üvegmúzeum. Kép: Pilar Torres/Flickr/Creative Commons

Illúziók múzeuma

Ebben az érdekes múzeumban optikai csalódásokat, és egyéb különleges illúziókat megtapasztalva lepődhetünk meg. Itt semmi sem az, aminek elsőre látszik. Felnőtteknek, és gyerekeknek is nagy élményt nyújtó, szórakoztató, érdekes és vicces, egyedülálló múzeum, érdemes megnézni. A múzeum címe Poljana Zemaljskog Odbora 2, nyitva minden nap 9:00-24:00, belépő 2017-ben 60 kn, 5-15 éveseknek 40 kn, 5 év alatt ingyenes, családi jegy (2 felnőtt+1 gyerek) 150 kn.

Illúziók múzeuma, Zadar

Zadar - Ajánlott éttermek

A Mamma Mia Zadar egyik leginkább ajánlott étterme, sokak kedvence. Kifejezetten nagy, ízletes adagokat, kiváló árakon szolgálnak fel, a városban itt az egyik legjobb az ár/érték arány. A bőséges menüből válaszhatók remek pizzák, halételek, húsételek, tészták, és hidegtálak is. Az étterem rendkívül népszerű, esténként szükség lehet az asztalfoglalásra. Ugyanakkor a központi résztől kiesik, a Put Dikla utcán, egy szép kertben helyezkedik el.

Put Dikla 54, 23000, Zadar | Nyitva minden nap 12:00-0:00 | Értékelések: TA: 4,43/5, 393 értékelés alapján, FB: 5,0/5, 52 értékelés alapján, G: 4,6/5, 12 értékelés alapján

A 2Ribara, magyarul a 2 halász nevű étterem szintén Zadar egyik legkedveltebb helye. Sok helyi is ide jár, és több apartman tulajdonos szokta ajánlani a vendégeinek. Ez már a központi részen, a parthoz közel helyezkedik el. Hangulatos, romantikus, az atmoszférája kiváló, az óvároshoz, és a minőséghez képest az árak is rendkívül kedvezők. A húsételektől kezdve, a tenger gyümölcsein keresztül a pizzákig mindenki ízlésének megfelelő fogások kaphatók.

Blaza Jurjeva 1a, 23000, Zadar | Napi menü 60 kn. Húsételek 70-200 kn, halételek 50-100 kn, pizza 40-55 kn, desszert 20-25 kn | Nyitva minden nap 12:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,34/5, 332 értékelés alapján, FB: 4,4/5, 297 értékelés alapján, G: 4,1/5, 13 értékelés alapján

Az óvárosban elhelyezkedő, szép terasszal rendelkező Pet Bunara tradicionális, de egyben modern, friss dalmát ételeket kínál, remek minőségű helyi hozzávalókból. Szintén egy a zadariak körében is kedvencnek számító étterem. A Pet Bunara rendkívül hangulatos és romantikus is. Zadar többi étterménél valamivel jobb a minősége, és azoktól különbözik. Tehát a város talán legjobb étterme, de az árak is feljebb vannak például az előző 2 helynél, de még mindig elég jók. Itt is szükséges esténként az asztalfoglalás, vagy hogy viszonylag korán térjünk be ide vacsorázni.

Stratico ul. 1, 23000, Zadar | Nyitva minden nap 11:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,32/5, 599 értékelés alapján, FB: 4,8/5, 54 értékelés alapján, G: 4,6/5, 53 értékelés alapján

A katedrális közelében elhelyezkedő Slasticarna Donat rendkívül ízletes fagylaltjai miatt legendás, melyeket Zadar, sőt, sokan Horvátország legjobb fagyaltjainak tartanak. Jöjjünk el ide, ha egy forró napon elképesztően jó fagylaltkölteményekkel, vagy akár csak 1-2 gombóc fagyival szeretnénk lehűteni magunkat.

Trg Sv Stisije 4, 23000, Zadar | Nyitva minden nap 8:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,40/5, 111 értékelés alapján, FB: 4,7/5, 234 értékelés alapján

2Ribara

2Ribara

Üzletek, élelmiszerboltok, bevásárlási lehetőség

Érdemes ellátogatni a város piacára (Pijaca, címe Pod Bedemon, az óvárosban, 6:00-13:00 között van nyitva), mely Dalmácia egyik legnagyobb, és legérdekesebb piaca. A piacon kiváló minőségű, friss hozzávalókat szerezhetnek be, akik inkább maguknak főznének.

Élelmiszer bevásárlásra a legolcsóbb talán a Lidl. 2 Lidl van Zadarban, az egyik a belvárosban a Benka Benkovica 17. címen, a másik kicsit kijjebb a Benkovacka cesta 2. cím alatt. Lehet vásárolni a horvát élelmiszerbolt-hálózat, a Konzum 13 helyi üzletében is (köztük több közvetlenül a belvárosban), 3 Plodine szupermarketben, számos Tommy üzletben, és 3 Sparban is, melyek a lentebb említett Supernova és City Galleria élelmiszerüzletekben működnek, valamint van egy Interspar a város külső részén, az Ulica Bleiburških žrtava 18 címen is).

Van két nagyobb üzletközpont is. A város külső részén lévő Supernova (1,Ul. Akcije Maslenica) olyan mint bármely más pláza: ruhaboltok, cipőboltok, műszaki áruházak, drogériák, sportboltok vannak benne. Élelmiszervásárlásra a Supernova Spar üzletében van lehetőség. A City Galleria viszont a belvárosban van (címe Murvička 1). Itt is van mindenféle üzlet, élelmiszerboltnak pedig Spar és Konzum is.

Az üzletek, bevásárlóközpontok vasárnap is nyitva tartanak.

Zadar piac

Zadar piac kép: michael clarke stuff/Flickr/Creative Commons

Kirándulási lehetőségek:

Nin

A Zadartól 17 km-re északra található Nin vonzerejét homokos strandjai és gyógyiszapja mellett óvárosa és műemlékei is adják. Zadarból busszal is elérhető a kisváros. Bővebben Ninről itt: Nin.

Nin, strand

Nin, strand. Kép: Sobrecroacia.com/Flickr/Creative Commons

Pag-sziget

A "bulizós" Pag-sziget 1 óra alatt elérhető Zadarból hídon keresztül, kompra nem kell szállni. Bővebben a szigetről itt: Pag-sziget.

Krka Nemzeti Park

A gyönyörű Krka Nemzeti Park 87 km autózással elérhető.

Plitvice Nemzeti Park

Európa egyik legszebb helye, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park Zadartól 120 km-re található, és innen másfél óra alatt elérhető autóval. Horvátország nagyvárosai közül Zadarhoz van az egyik legközelebb Plitvice.

Kornati Nemzeti Park

Zadar városában nyaralva csodálatos, és élménydús kirándulást tehetünk a Kornati Nemzeti Parkba, annál is inkább mert Zadar kikötőjéből hajókirándulást szerveznek ide. Bővebb információ a parkról a Sibenik útikalauzban.

Starigrad-Paklenica Nemzeti Park

A Paklenica Nemzeti Park szintén Zadarhoz közel található. Bővebb információ a nemzeti parkról a Pag sziget útikalauznál

Dugi Otok és a Telascica Természeti Park

Még egy gyönyörű hely, mely Zadarból elérhető, szervezett kirándulás keretében. Bővebben a Dugi Otokról és a Telascica Nemzeti Parkról itt: Dugi Otok

Zadar szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

65 hozzászólás
Fantastic!
#1 - H.Istvan - 2008.05.29. - 12:46
Ha mindent részletesen végig akarunk nézni, akkor ZADAR óvárosához egy egész nap is kevésnek bizonyul a rengeteg történelmi látnivaló miatt. Valahogy úgy érzi az ember az épületek között sétálgatva egy kicsit visszament a múltva. A darabka félszigeten nagyon sok a látnivaló. De ha már errejárunk mindenképp el kell látogatni NIN-be, ami néhány km-re van. Ez egy apró kis falu, aminek az óvárosa a Nini-öböl lagúnavilágának egyik szigetén fekszik. Látogatásunkat az esti órákra tegyük, amikor már sötét van. így képzeletünk egy középkori vásári forgatagba repí­thet vissza a rostonsült bárányok láttán.
#2 - Henriett - 2008.06.24. - 16:25
Ebben a varsoban sok latnivalo van. Erdemes mindenhove elmenni. Zadarovarosa megtekintesehez tobb mint egy nap kell. Janlom hogy megnezzetek mert nagyon szep varos ZADAR!!!!!!!
#3 - Takacs Annamaria - 2008.07.05. - 15:52
Aki egyszer járt már Horvátországban és látta Zadart, az mindig vissza akar térni!!! Sajnos én már rég jártam ott! Reménykedem, hogy egyszer megint ott lehetek. Az biztos, aki oda elmegy nem fog unatkozni!
#4 - kovács kata - 2008.07.11. - 21:54
"Hogy ne jöjjön zavarba.Ne menjen Zadarba."
Ez egy vicces mondás.Ami persze nem igaz,mert Zadar nagyon szép hely.Ajánlom még Petrocanét,ami Zadar mellett va.Csöndes nyugodt,halászfalu.
#5 - Balogh András - 2008.07.22. - 19:35
Mi 2008-ban jártunk először Zadaron. A családommal eggyütt először jártun tengeren .Szerencsésnek mondanám magunkat ,hogy elsőre ilyen szép és kellemes helyen ismerhettük meg a tenger csodás varázsát! Ahogy már más is mondta ,aki egyszer ide eljön az visszavágyik! Mi már szervezzük a jövő évi nyaralást . Természetesen Zadarba ,hisz annyi minden vár még ott ránk!
#6 - Ökrös Tibor - 2008.10.05. - 07:50
Nászutunkat töltöttük Zadarban, idén ősszel, de még akkor is szuper időnk volt. Igaz, strandolásra nem volt alkalmas, de kirándulni és sétálni igen. Ajánlom mindenkinek a Villa Sonját Puntamikában, a strandtól 5 percre. Hajókirándulások, kék tenger, fantasztikus vacsorák, a tengeri orgona, hatalmas Jadrolinják...Ide az ember szí­ve visszahúz!
#7 - Knausz-Havasi Szilvia - 2008.10.15. - 10:33
szerintem nagyon jó hely Zadar, Horvátország és kár hogy nem horvát vagyok mert van nekem egy horvát barátom ahol volt a szálló volt Rtina és közel volt hozzánk a Tengerpart..
#8 - szilágyi márk - 2008.11.17. - 19:06
Zadar az egyik legszebb város amit láttam
az utóbbi években. Természetesen a ví­r szigettel egyetemben.Csodálatos látvány fogadott bennünket ebben a városban és a szigeten. Valóban a naplemente itt a leggyönyörűbb.
#9 - vighLajos - 2009.05.27. - 20:07
Mi 10 évvel ezelőtt voltunk elősször Horvátországban Novi Vinodolskin azóta jártunk Umagon , Novigradban , Rabacban , Crikvenicán , Selcén , Vodicén , Baska Vodán , Zadarban , Porecon , Biogradon . Mindenki ajánlani tudom ezeket a helyeket , mert nincs szebb a csodálatos Horvát tengernél és muzsikánál .
#10 - Lambert - 2009.06.01. - 20:36
Igen, igaz a mondás, hogy Zadarba mindenki visszavágyik...én is. Javaslom még azért Silba szigetét, ami Zadarból érhető el hajóval, az egy csodálatos kis világ ott...
#11 - Kovács László - 2009.07.05. - 15:09
augusztusban megyünk barátokkal zadarba!a strand érdekelne most elsősorban!mennyi oda a belépő például??megköszönném a segí­tséget!!
#12 - evelin - 2009.07.06. - 13:50
íltalában a tengerparti strandok mindig ingyenesek. Zadar környékén pl. a Pinija strandért kell kis belépődí­jat fizetni, mert egy szállodához tartozik, a többiért szerintem nem.
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.07.06. - 15:04
köszönöm az információt!
#14 - evelin - 2009.07.12. - 12:05
A barátaim és én július végén fogunk menni Zadarba! Már most nagyon várom,mert nagyon jókat í­rtatok róla és nagyon szeretek történelmi helyeken sétálni. Köszönöm a sok infót!
#15 - Mikó Anett - 2010.04.20. - 22:02
mi az idén zadarba megyünk nyaralni, ha valaki tud információt adni az ada magánapartmanról azt megköszönöm
#16 - neisz gáborné - 2010.06.09. - 16:35
Mi 2008 szeptember elején töltöttünk el egy csodás hetet Zadarban. Nagyon szép az óváros a tengeri orgona pedig kihagyhatatlan élmény! Nagyon kedvesek az emberek és az árak is igen kedvezőek. Finomak a helyi ételek, italok, fagylaltok és jó nagy adagokat adnak. Érdemes egy napot hajókirándulással tölteni. Kisgyermekeseknek is bátran ajánlom! Idén is Horvátországot tervezzük a nyarat Omisba. De azért természetesen hazafelé útba ejtjük Zadart legalább egy séta és egy ebéd erejéig!:))) Tényleg felejthetetlen a gyerekeim azóta is emlegetik:)))
#17 - Andi - 2010.06.10. - 16:19
Mi még itt vagyunk, de!! az apartmani leí­rás tökéletes volt és olcsó! De a közös teraszon lévő szomszédunkban 3 maffiózó lakik, akiktől nem lehet kinyitni a teraszajtót és az egész apartman dohányszagú és koszos a fal...azért van kerámia főzőlap :))RENGETEG A SZÚNYOG!!!nem tudom honnan!!! Amúgy Zadar Óváros tényleg szép,a tenger is gyönyörű, de nem negyon van zuhany a strandokon. Mi voltunk Paklenyicai Nemzeti Parkban és Plitvicén is, akit érdekelnek az infók szí­vesen...
Nekem Plitvice a szerelmem :))))
#18 - sotinora - 2010.07.02. - 08:47
mi is Zadarba szeretnénk menni augusztusban.
ha valaki tud,segí­tsen hol találnánk jó appartmant nem messze a tengertől!
köszönöm a segí­tséget előre!
#19 - Nagy Gyöngyi - 2010.07.04. - 15:24


Hello!

Mi július 23.-án indulunk Zadrar környékére. Tud valaki ajánlani szállást?
8 főre 20-30 éveseknek, gyerekek nélkül
#20 - Norbi - 2010.07.19. - 12:18
Sziasztok

Augusztus hetedikén indulunk Horvátországba, lehet szállást találni, ha nem foglaltál előre. 2 felnőtt megyünk 3 kis gyerekkel milyen részt ajánlotok, ahol nem mély a ví­z és tudnak locsogni. Mennyire meleg a tenger ilyenkor?
ísványvizet mennyiért lehet venni?
Köszi Ildikó
#21 - Mónika - 2010.07.21. - 22:21
nin tökéletes kisgyerekeseknek,mi is ott voltunk tavaly 3 kisgyerekkel, és most 3.-án ismét oda megyünk. Mi mindent vittünk magunkkal, í­gy olcsón meg lehet úszni.
#22 - kata - 2010.07.25. - 21:24
Sziasztok!

Mi jövő szerdán, augusztus 4-én indulunk Zadarba!Már nagyon várom! Köszönöm a sok infót! Szállást foglaltam, nem kellett előleget fizetni, majd ott fizetünk, mert a tulajdonosokat váltjuk éppen! Az elmondások alapján biztosan nagyon felejthetetlen lesz!
#23 - Judi0803 - 2010.07.28. - 17:38
Sziasztok ! Zadarból hova vannak szervezett kirándulások,és mennyiért ? fontos lenne ! köszönöm :)
#24 - biiuska - 2011.01.01. - 13:20
Zadar gyönyörű város, már az Óváros, mert 200 m-re tőle már nagyon lepusztult, a régi lakóházakon nincs vakolat, és van, ahol még látszik a géppisztolysorozat nyoma a falakon. Pihenni ettől függetlenül nagyon jól lehet, különösen szeptemberben, mikor már nincsenek iskoláskorú nyaralók, de a víz még 23-24 fokos, a levegő pedig 26-27. Olyankor nincs tömegiszonya az embernek sehol, mint szezonban egyébként mindig. Ilyenkor már lehet a piacon igazi aszalt fügét venni, mandarint, kiwit helyben termettet , ha megkóstolja valaki, egészen más, mint itthon. A naplemente valóban gyönyörű, Hitchkok papa képe ezt hirdeti az óváros parti sétányán 1m2-es képen. Nagyszerű a tengeri orgona, a Naprendszer bolygói a plázson sorban szépen méretarányosan, és éjszaka a fényjáték a plázs végén a kompkikötőnél, ahol egyébként a tengeri orgona is van. Én visszamegyek idén is.
#25 - Prokai Sándor - 2011.01.11. - 13:46
Kedve Sándor ! Mi nyáron Sukosanba megyünk.Erről a helyről tudnál nekem valamit mondani ? Illetve,hogy Zadarból hová vannak zervezett hajókirándulások és mennyiért ? mindenki válaszolhat aki tud !
#26 - balázs - 2011.01.17. - 17:43
Nem igazán, csak átutazóban voltam ott, Sibenikbe menet, de a Zadar környéki strandok közül a Pag-szigeti Novalja strandja, Zrce az etalon számomra, ahol nem a strandért kell fizetni, hanem a parkolóhelyért, de kénytelen vagy, mert nem tudsz máshol megállni, Zadar-Boriki strandja is jó, Vodice is tetszett, Zadartól északra Zaton partja is nagyon jó, csak az is magánterület, ahogy a Zadar-Boriki is, tehát belépőjegyes. Hajókirándulásra jelentkezni Zadarban a gyaloghíd mindkét végén lehet, 2007-ben azt hiszem 220-250 HRK volt/fő a Kornati Nemzeti Parkba indított hajóút. Vigyázni kell vele, mert, ha előre nem tisztázod, könnyen csőbe húznak, ugyanis csak ott derül ki, hogy a Nemzeti Parkba a belépő ebben nincs benne. Annak idején legalábbis nem volt benne.
#27 - Prokai Sándor - 2011.01.28. - 13:20
Sukosan kis falu :-)
#28 - moni - 2011.02.06. - 11:12
Moni ! Te tudsz vmit Sukosanról ?
#29 - balázs - 2011.02.23. - 19:39
Szia!

Nem, csak annyit, mivel kisebb település, itt olcsóbbak az apartmanok, és vannak homokos strandok.

Itt nézhetsz képes beszámolót:

http://www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=5567bb92-e18d-4084-b596-9a92ca4e13cc
#30 - moni - 2011.02.25. - 09:23
de ezt az oldalt sem hagyd ki:

http://www.sukosanfun.com/hu/index.html
#31 - moni - 2011.02.25. - 09:24
nagyon szépen köszönöm
#32 - balázs - 2011.02.26. - 09:45
Sziasztok ! Valaki volt már közületek Dikloban ? Milyen a part ? Vannak éttermek ill.sétány ? köszönettel : vanda
#33 - vanda - 2011.03.14. - 12:46
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy Zágrábból el lehet-e jutni vonattal Zadarba? Köszönöm a segítséget!
#34 - Pekovics Antal - 2011.04.29. - 16:56
Szia!

El lehet, de nem érdemes: busszal Zadarba 3,5 óra, és viszonylag olcsó is, míg vonattal 7-8 igaz, gyönyörű a látvány. Karlovacban, és esetleg Kninben is át kell szállni. Menetrendet itt lehet megnézni: http://www.hznet.hr/timetable (de figyelj arra, hogy kattints rá a vonat számára, hogy Karlovacban mennyit kell várni, mert van olyan ajánlat, amely alapján órákat).
#35 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.04.29. - 21:27
Mi is sokfele voltunk már,Horvátországban de még Zadaron nem remélem , hogy nem fogunk csalódni!!!!!
#36 - bundas - 2011.05.01. - 14:32
mi juliusban megyünk Zadarba! Egy ismerősöm azt mondta,...Zadar .....nem akarom leírni mit mondott!A lehető legrosszabb dolgokat!!!!! Én bízom benne,nem így van! Alig várom,hogy lássam!!
#37 - lakos sára - 2011.05.31. - 20:29
Sára, írd le nyugodtan, kiváncsi vagyok mit mondott az ismerősöd! Semmi baj sincs Zadarral!!
#38 - moni - 2011.06.08. - 14:08
Hello
Mi most éppen Horvátországba készülünk és főleg Zadart nézegettük. Az érdekelne hogy esténként van-e élet. Kirakodók, éttermek stb.
Még az érdekelne, hogy Sukosan és Bibinje milyen? Esténként vannak ott is ilyenek? Vagy inkább Zadart ajánljátok?
#39 - T. Tibor - 2011.06.21. - 13:48
Szia Tibor! Személyszerint nem, viszont ismerősöm már járt Zadarba, arról számolt be, hogy az éjszakai élet elég pezsgő, úgyhogy....
Az Óváros csodaszép.
#40 - Gergő - 2011.06.27. - 19:14
Július 2-án jöttünk haza Zadarból,Diklóban volt az apartman,50 perc séta az óváros.
Az apartmant netről választottuk.
Fürdés 10 kuna/fő a kempingben,a szállodák privát partján.A többi lehetőség szűkös,közvetlen az út mellett,betontömbökkel elválasztva az úttesttől.Szerintünk Trogir, Dubrovnik messze csodálatosabb mint itt az Óváros.
Tengeri orgona klassz.
Dikló,Borik 2 km-es partján 4!!!! étterem.
#41 - Andre - 2011.07.04. - 07:32
Milyen árak vannak most Zadarba?
#42 - Tandis - 2011.07.23. - 01:04
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék hogy mi a neve annak a szállodának ami magyar tulajdonban van Zadarban?
A tv2-őn is mutatták a Magellánban.

köszönöm
#43 - Klau - 2011.07.23. - 20:09
Sziasztok!Mi két hete jöttünk haza Zadraból/Diklóból/.8 napot töltöttünk ott!A strand szuper.A betontömbök tényleg vannak.De ha elsétálsz jobbra a kikötő után ingyenes a strand végig,nagyon jól éreztük magunkat.Óváros csodaszép!Pláne éjszaka,van élet!Imádtam.A fagyi 5 kuna a kempingnél,irtó fincsi.Remélem még visszajutok ide!
#44 - Ágoston Ágnes - 2011.07.28. - 19:02
Nagyon megköszönném,ha tudnátok segíteni:)Skandináviából utaznánk Horvátországba,nem akarok itt árúsított "csomag"ot venni,mert az horribilis összeg.Repülővel mennénk,szept 4 és 111 közötti időszakra.Szállást szeretnék,olyan apartmannba,ami lehetőleg homokos strandhoz közel legyen,vagy apró kavicsoshoz,nem túl drága(7 napra 300 eurora gondoltam) és a reptérről is(Zadar) könnyen megközelíthető.
emailem:szekibi@gmail.com.
Köszi előre is és sürgős:)
#45 - Ibolya - 2011.08.08. - 13:40
Tegnap ilyenkor még Zadar kikötőjében fagyiztunk! :)) Most meg már a munkára kellene koncentrálni:((
8 napot töltöttünk ott és nagyon vágyom vissza! Mindenkinek nagyon ajánlom! Csodálatos a part, a tenger és nagyon barátságosak az emberek. Ha tehetitek menjetek el 1 napos kirándulásra hajóval a Kornati szigetekre. Mi a Bracvice nevű kis hajóval mentünk, nagyon családias hangulatú volt.
A szállásunk Kozinóban, Zadartól 8 km-re volt. Nagyon szép apartmanok vannak arrafelé, közel a tengerhez. A parton remekül lehet strandolni, nincs tömegnyomor. Viszont úszócipőt ne felejtsetek el vinni magatokkal vagy lehet kapni a helyi üzletekben és a piacon is!
Hogy nem utoljára jártunk Zadarban az biztos!
#46 - Anita - 2011.08.15. - 13:15
Sziasztok! Egyik éven biogradban nyaraltunk. Kempingben voltunk, elszigetelve a nagyvárosi élettől, nyugodt környezetben. Nem terveztünk kirándulást tenni sehová, gondoltunk úgysem olyan pezsgő az élet mint mondjuk istanbulban vagy az afrikai országokban. Egyik nap lemerült a videókameránk, amin dokumentáltuk az eddigi nyaralásainkat is, de észrevettük hogy nem hoztunk magunkkal töltőt. Elindultunk Zadarba kamera töltőért. a külváros undórító volt. Lerombolt házak és mélyszegénység látszatát keltette a város. DE! beértünk egy teger melett húzódó utcába ami az óvárosba vezetett. MEGDÖBBENTŐEN csodás látvány tárult elénk. Az óvárosba beérve azt is elfelejtettük hogy miért mentünk. Ámulatba ejtő környék! A szűk utcákban sétálgatva, kőfalak között, az árusok portékáit nézegetve, az ember mintha 500 évet menne vissza az időben. Nagyon magával ragadó a hangulat. Ajánlani tudom mindenkinek. :) az éven zatonba utazunk. Zadar lessz egy-két napi program:)
#47 - Guiseppe - 2012.06.25. - 12:15
Zadart a délszláv háború alatt erőteljesen rombolták és lőtték, azért vannak még lerombolt házak.
#48 - Gergő - 2012.06.25. - 13:51
üdv mindenkinek holnap indulunk haza fele Trogirból. Jővet már meg csodáltuk Zadart du.érk+ éjszak + de.városnézés Minden csodás volt Haza felé még vásárolni szeretnénk de nem tudjuk vannak e nyitva üzletek vasárnap de. Köszi az infót.
#49 - Tabornok - 2012.06.30. - 10:18
hali,valaki tudna segíteni sürgősen kellene szállás holnap estére ma indulunk! Tud valaki egy elfogadható árú 3* hotelt,szállodát 2főre?
#50 - kitti - 2012.07.08. - 12:41
Mi Zadar mellett Kozino (Zadar és Petrcane között) egy ANA apartmanházban leszünk. Volt ott valaki? Milyen a környék?
#51 - pkajos - 2012.07.09. - 22:01

Klassz volt, jól felszerelt.. Gyönyörű kilátással a tengerre. Ajánlom mindenkinek.
#52 - pkajos - 2012.07.22. - 09:01
Sziasztok!
Zadarból mennénk egy egésznapos Kornati kirándulásra.
1/Hol lenne érdemes parkolni az autóval lehetőleg olcsón de biztonságosan?
2/Illetve ha valakinek van jótanácsa a Kornati kirándulásról (ami nem az csak annak látszik) megköszönném:)
#53 - Moncsi - 2012.07.28. - 04:20
Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogyan juthatnék el Zágrábból busszal Zadarba? Esetleg nem megy valaki 07. 01-én Budapestről Zadarba, vagy a környékére autóval ahova betársulhatnék?
Előre is köszi a segítséget mindenkinek!
PB
#54 - PB - 2013.06.26. - 12:48
Szia!

Gyakran járnak buszok a zágrábi buszpályaudvarról, menetrend, árak:
http://voznired.akz.hr/VozniRed.aspx?lang=en
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.06.26. - 14:50
Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni, hogy Zadarban hol lehet jól parkolni, közel az óvároshoz, mert idős szüleimet vinném magammal.
Vagy esetleg az óvárosban lehet parkolni?
Köszönettel
Kálmán
#56 - Kálmán - 2014.02.09. - 09:08
Szia!

Zadar óvárosának nagy részében csak gyalogosan lehet közlekedni, de azért van ott 1-2 parkoló, csak azok lehet hogy betelnek. A városfal mellett, a kikötő felé vannak parkolók, valamint a szigetre vezető híd lábánál. A parkolók fizetősek, főleg az óvároson belüliek nagyon drágák, érdemes a szálláson is megkérdezni, mit tudnak javasolni a közelben, ami esetleg ingyenes is. Ezen a térképen látszanak Zadar óvároshoz közeli parkolói: http://www.tzzadar.hr/images/original/Zadar_city_map_1_1294051292.jpg
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.09. - 14:45
Sziasztok!Augusztus végén mennénk 5-en Zadarba,A szállásunk Diklón lesz a Bella Vista apartmanban.Volt már ott valaki?Szeretnék minnél többet megtudni Diklórol.Milyen a strandja.Vannak e vízi játékok pl.Motorcsónak húzta banán ilyesmi.Vannak e zuhanyzók wc-k a strandon.Sok a tengeri sün és a medúza?Milyen mesze van az ó város stb.Minden érdekel!!Köszönöm előre is. Mariann
#58 - Bognár Attiláné - 2014.03.29. - 19:10
Sziasztok,

tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Július végén szeretnénk utazni Horvátországba, 2 felnőtt 2 gyerek, szállásunk még nincs. Csupán 5 éjszakáról lenne szó. Selcére vagy Zadar és környékére gondoltunk a távolság miatt. Melyiket ajánljátok, hol szebb a környezet? Szállásban tudnátok segíteni?

Segítségeteket előre is köszönöm.
#59 - Kriszta - 2014.07.02. - 11:51
Sziasztok! Pár nap múlva megyek Zadarba. Vir-szigeten lesz a szállásunk, de egy napra átnéznénk Zadarba. Neten kutakodtam, buszmenetrendet megnéztem, de ahogy láttam, a buszmegálló elég messze van az óvárostól. Kérném a segítségeteket, hogy tudok eljutni a zadari buszmegállótól a belvárosba? Helyi közlekedés, taxi? kb. mennyibe kerülnek? Előre is köszönöm!
#60 - Virágocska - 2014.07.18. - 10:20
Sziasztok! Szeptember elején megyünk 4napra Zadarba. Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy mennyibe kerül eljutni hajóval vmerre vízeséshez? illetve vizes sportolási lehetőségek milyen árakon vannak? Köszönöm :)
#61 - Zsani - 2014.08.20. - 18:07
Üdv!
Tud valaki Zadarban ingyenes parkolót?
Hallottam valami Sport komplexum parkolója ingyenes arra bent.Igaz lehet?
Üdv
#62 - Galamb Péter - 2017.03.18. - 12:41
Helló!
Zadarban van az a sárga tengeralattjáró?
#63 - Moni - 2017.04.20. - 11:52
Szia!

Az szerintem Porecben van, de Zadarban van piros :)
http://www.semisubmarine-zadar.com/
vagy Zatonban van:
http://semisubmarine-zaton.com/tablet/semisubmarinezaton.html
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.24. - 23:56
Zadarban van piros is és sárga is
#65 - Misi - 2017.09.05. - 09:38
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás