London közlekedés, utazási tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » London » Utazási tippek, tanácsok, közlekedés

Hasznos londoni utazási információk

Utazás Londonba | Gatwick repülőtér, bejutás | Heathrow repülőtér | Luton repülőtér, bejutás | Stansted repülőtér, bejutás | Szállás | Tömegközlekedés | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Londoni 1-et fizet 2-t kap kedvezmények | London Pass | Kerékpárkölcsönző rendszer | Csomagmegőrzők | Konnektorok | Árak | Autóbérlés | Időjárás | Közbiztonság | Telefonszámok | További utazási tippek, tanácsok | Hozzászólások

London metro

Utazás Londonba

Három légitársaság is indít fapados repülőjáratokat Londonba. A Ryanair a Stansted, az Easyjet a Gatwick és a Luton míg a Wizz Air (ők Budapest mellett Debrecenből is) a Luton repülőtérre közlekedtet járatokat. Hagyományos, nem low-cost légitársaságokkal is eljuthatunk a városba, ezek oldalait is érdemes megnézni, mivel lehet hogy csomaggal, vagy akár anélkül, a messzi repülőtér költségét a fapadosokhoz hozzászámítva, az is kedvező: a British Airways gépei a Heathrow reptérre érkeznek.

Az autóval útra kelőknek (nem ajánlott!) az oldal autós útvonaltervezője ajánlható, mellyel tervezhető út Magyarországból Londonig, Anglián belül, ill. bárhonnan bárhova Magyarországon, és egész Európában.

London Eye

Eljutás a londoni repülőterekről London központjába

Gatwick

A Gatwick repülőtér a várostól 48 km-re, délre fekszik. Innen vonattal (Gatwick Express, Thameslink vagy Southern), vagy busszal (National Express, easyBus) lehet Londonban jutni.

A Gatwick Express 15 percenként indul a repülőtérről, az út Londonba 30 percet vesz igénybe, a jegyár (2015-ben) 19,90 Font, 5-15 éves gyermekeknek 9,95 Font, de online a helyszíni áraknál olcsóbban lehet jegyet vásárolni. A Gatwick Express a Victoria vasútállomásra érkezik.

Olcsóbb, és csak pár perccel hosszabb az út a Thameslink vagy Southern Train vasúttársaságok igénybe vétele esetén, melyek vonatai szintén a repülőtér vasútállomásáról indulnak, kb. 5-10 percenként, és szintén a Victoriára mennek: az út 30-40 perc, az aktuális jegyárak itt megnézhetők, és a jegyek akár online le is foglalhatók.

A buszokról szólva: a National Express busz óránként jár, a repülőtéren belül a South Terminalról indul. A menetidő 1 óra 45 perc, a jegyár 10 Font. A busz a Victoria buszpályaudvarra érkezik. 6-7 Fontért, de online jegyet vásárolva olcsóbban lehet egy másik busztársasággal, az easyBus-szal menni a North Terminaltól, 1 óra 25 perc alatt, és 20 percenként jár. Az easyBus-ra általában szükséges előre jegyet foglalni, mert foglalás nélkül nem biztos, hogy felférünk. Az easyBus-t ugyanakkor nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe!

British Airways

Heathrow

London fő légikikötője a London Heathrow, 24 km-re nyugatra van a városközponttól. Európa legforgalmasabb reptere, 2014-ben több mint 73 millió utasa volt. A leggyorsabb, és legdrágább út innen, ha a negyed óránként közlekedő Heathrow Expressre szállunk, ez 15 perc alatt eljuttatja az utazókat London központjába, a Paddington vasútállomásra, 2015-ös árakon 21,50 Fontos, a vonaton vásárolva 26,50 Fontos árért. 5-15 éves gyermekek félárat fizetnek.

Metróval 60 perc alatt lehet bejutni London központjába, a Piccadilly Line-on. A jegy ára 2015-ben 6 Font London belvárosáig, Oyster Carddal 3,10 Font, a hétfő-péntek 6:30-9:30-as csúcsidőben, pedig 5,10 Font Oyster Carddal.

A Heathrow és a város között a 6 Fontos árért igénybe vehető National Express busszal is lehet közlekedni. A busz a Victoria buszállomásra érkezik, és onnan indul a reptérre. A metróra érvényes az Oyster, és az 1-6 zónás Travelcard, míg a Heathrow Expressre, és a transzferbuszra nem.

Heathrow repülőtér

Luton

A London központjától kb. 50 km-re található London Luton repülőtérről London központjába vonattal, vagy busszal lehet eljutni. Az egyik módszer a vasúttal történő utazás. Mivel a Luton repülőtérnek jelenleg nincs vasútállomása, a Lutonra érkezőknek busszal először a Luton Airport Parkway állomásra kell utazniuk. Az út a vasútállomásig mindössze 5 percet vesz igénybe, a buszok közvetlenül Luton Parkway bejárata elé érkeznek. A buszjegy ára 1,60 Font. A vonatjegy ára Luton Airport Parkway vasútállomástól pedig itt nézhető, és akár le is foglalható, de természetesen a vasútállomáson is megvásárolható. A vonat Londonban a St Pancras vasútállomásra érkezik 30-40 perc alatt.

Busszal is el lehet jutni London központjába, közvetlenül a repülőtérről, és ez általában olcsóbb is, mint a vonatos megoldás, viszont lassabb (másfél óra). Egyik lehetőség a buszos Londonba jutásra a Victoriáig közlekedő, 11 Fontos árért igénybe vehető, de online akár sokkal olcsóbban foglalható a National Express busz, egy másik a GreenLine, a harmadik pedig a szintén a Victoriához közlekedő Easybus. Az Easybus a vezetőnél fizetve 10 Font, de online foglalva akár 5-10 Fontért, is lehet jegyet venni. Az Easybus-ra általában szükséges előre jegyet foglalni, mert foglalás nélkül nem biztos, hogy felférünk. Az easyBus-t ugyanakkor nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe! Válasszuk inkább a National Express-t. Wizz Air repülőjegy foglalásnál is választható a Wizz Air transzfere, melynek szolgáltatója a National Express.

London Luton

Stansted

A London-Stansted repülőtérről, busszal: 10 Font körüli áron a Baker Streethez vagy az Old Streethez közlekedő EasyBus-szal, a Victoria buszállomásra közlekedő National Express busszal (nekik van a leggyakoribb menetrendjük, de a legmagasabb áraik), vagy a szintén a Victoriához érkező Terravision transzferbusszal lehet London belvárosába jutni. Az Easybust általában mindenképp szükséges előre foglalni. Az easyBus-t ugyanakkor nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe! Válasszuk inkább a National Express-t vagy a Terravisiont!

A buszok menetideje 80-110 perc. A buszpályaudvar a terminál szintje alatt van, érkezés, határbelépés után lefele kell menni. A transzfer Ryanair repülőjegy foglalásnál is kiválasztható, az érkezés után / visszaindulás előtt 24 óráig érvényes (a Ryanair transzferszolgáltatója a National Express)

A buszozásnál sokkal gyorsabb, de költségesebb megoldás vonattal Londonba utazni: a negyed óránként közlekedő Stansted Express 45-53 perc alatt, 2015-ös árakon 18 Fontért (5-15 éveseknek: 9 Font) szállít Londonba, a Liverpool Streetre vagy a Tottenham Hale-re. A vasútállomás közvetlenül a repülőtér terminálján kívül található.

Easybus a Stansted repülőtéren

London szállás

Szállások Londonban: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Közlekedés Londonban

London metróállomás

Londoni tömegközlekedési zónák

London és környékének metró-, vasút-, és DLR-állomásai 9 zónára vannak felosztva. A zónák, pl. szállásunk zónájának ismerete azért lehet fontos, hogy tudjuk, milyen zónákra érvényes Travelcardot kell venni, vagy mennyivel kell feltölteni az Oyster-kártyát. London ezen a weboldalon, a Látnivalók I. - Látnivalók VI., mind a 6 menüpontban bemutatott minden nevezetessége (a Royal Air Force Museum, és az Emirates Air Line Royal Docks DLR-állomása kivételével), az 1-2. zónában található. A Heathrow repülőtér 6-os zóna, a többi repülőtér nem tartozik zónába, nem érvényesek a többiről a londoni tömegközlekedési bérletek.

Egy konkrét metróállomás zónájának megtekintéséhez itt írjuk be a keresőmezőbe a nevét, majd a Go-ra kattintás után, az oldal tetején, az állomás neve alatt kicsiben kiírja, hogy az hányas zóna. Vagy lásd a zónatérképet. Amelyik állomás 2 zónának is a része, oda mindkét zónára érvényes bérlet megfelelő. Buszközlekedésben nincs zónarendszer, a londoni, Tfl-hez tartozó buszok igénybe vehetők bármelyik zónára érvényes bérlettel, és persze Oyster-kártyával is..

London Tube

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

Metrójegy és buszjegy

A metrójegy 2015-ben 4,80 Fontba kerül (1-4-es és 1-5-ös zóna esetén: 5,80 Font). Ez így ugyanakkor nagyon kedvezőtlen ár, csak akkor vegyünk ilyen papír vonaljegyet, ha tényleg csak egyet utaznánk Londonban, mert pl. átutazóban vagyunk, és nem szeretnénk erre az egy útra Oystert kiváltani, majd visszaváltani. Ennél sokkal olcsóbb közlekedés lehetséges Oyster Carddal, vagy Travelcarddal (lásd később). Egy konkrét metrózás/vonatozás költségének kiszámítása itt. A buszokra készpénzes, papírjegy nem vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatók. Egy buszút ára Oysterrel 1,50 Font.

11 éven aluliak ingyen utazhatnak a londoni tömegközlekedési eszközökön (a metró, és vasutak esetében ehhez felnőtt kíséret szükséges), 11-15 évesek pedig olcsóbban vehetnek rendes, vagy Off-Peak napi Travelcardot, valamint készpénzes (nem Oysteres) jegyeket, ezen felül 7 napos Travelcardot (azt viszont csak vasútállomásokon!)

London, metró

Oyster Card

A legkedvezőbb tömegközlekedési árak Londonban Oyster Card használatával érhetők el. A másik közlekedési megoldás a később bemutatott Travelcard. Hogy milyen esetben melyiket érdemes vásárolni, arra három bekezdéssel lejjebb kitérünk. Oyster birtokában a metrójegy pl. 4,80 Font helyett 2,30 Font (maximális napi limit 6,40 Font az 1-2-es zónában, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 3 utazásra is használjuk aznap), buszjegy pedig 1,50 Font (maximális napi limit: 4,40 Font) - buszjegy már készpénzzel nem is vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatjuk a buszokat.

Az Oyster Card egy elektronikus kártya, melyre pénz, valamint Travelcard is tölthető. A rá feltöltött összegből a rendszer mindig levonja egy adott utazás díját. Ez a díj mindig úgy kerül kiszámításra, ahogy nekünk a legkedvezőbb, és egy meghatározott napi limitet sose lehet túllépni. Összefoglalásként elmondható, hogy az Oyster a legkedvezőbb, legegyszerűbb lehetőség a Londonban való tömegközlekedésre, a zónákkal, jegyárakkal nem kell foglalkozni miután megvásároltuk, és feltöltöttük. Csupán a következőkre kell figyelni: hogy a megfelelő összeget töltsük rá, hogy ne felejtsük el visszaváltani, és hogy hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érinteni kell a sárga leolvasóhoz, ha elhagyjuk a metró területét (még akkor is, ha nyitva a kapu). Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve, és büntetéssel is számolhatunk! Buszok és villamosok esetében viszont csak felszálláskor kell/szabad érinteni!

Az Oyster Card megvehető és feltölthető minden metróállomáson (automatán keresztül, vagy pénztárban is), több vasútállomáson, és külön Oyster Card árusító helyek is vannak. Beszerezhető a reptereken is: a Heathrow metróállomásán, a Gatwick North és Gatwick South terminálján és a vasútállomásán, a Luton repülőtéren a National Express elárusítóhelyen, a Stansted repülőtéren pedig a vasútállomáson (ugyanakkor a repterekről való közlekedésre csak a Heathrowról érvényes, metró igénybe vétele esetén). Aki valamilyen okból online szeretné beszerezni Oyster Cardját, az Visitor Oyster Cardot vehet előre feltöltött összeggel, itt. A Visitor Oyster Card 3 Fontos díját a "rendes" Oysterrel ellentétben nem térítik vissza, valamint magas postázási költség is van, ezért ezt csak említés szintjén, speciális esetek miatt írjuk, annak semmilyen előnye nincs, csak hátránya a "sima" Oysterhez képest.

Az Oyster Cardra feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt, és az Oyster 5 Fontos letéti díját a visszaváltásnál visszatérítik. Az Oystert bármelyik metróállomáson vissza lehet váltani - pénztárban, ne pedig automatában váltsuk vissza. Visszaváltáshoz, 15 Font feletti visszatérítés esetén, szükséges személyi igazolvány (vagy útlevél vagy jogosítvány) és lakcímkártya.

Mikor éri meg az Oyster Card?

1-5 napos tartózkodás esetén, már egy utazástól megéri (1-6-os zónáig, 1-7-es zónától ugyanis már függ attól hogy utazunk-e csúcsidőben - v.ö. az oldalon lejjebb az Oyster csúcsidős és csúcsidőn kívül napi limitjeinek és a különböző zónás 7 napos Travelcard árainak különbségét), amennyiben nem felejtjük el visszaváltani, és nem 16 éven aluliak vagyunk, valamint nem kívánjuk igénybe venni a 2For1 kedvezményeket.

Mikor NEM éri meg az Oyster Card? A következő esetekben inkább Travelcardot vegyünk:

 • 6 napos tartózkodástól jobban megéri a 7 napos Travelcard, amennyiben eleget utazunk egy nap (tehát minden nap elérnénk az Oyster-limit összegét). Travelcardot ugyanakkor ugyanúgy lehet Oysterre tölteni, csak ilyenkor nem az Oysterre feltöltött pénzt, hanem a rátöltött Travelcardot használja a rendszer. Vagy vasútállomásokon papíralapú Travelcard is vehető, Oyster nélkül.
 • Ha nem váltanánk vissza (bár utólag postán is visszaküldhető, és a rajta maradt összeget, valamint az 5 Fontos letéti díjat elküldik bankfiókokban beváltható csekken).
 • 11-15 éves gyerekeknek, valamint 11 éven aluliaknak. 11-15 éveseknek kedvezőbb a gyerek Travelcard. Gyerek Travelcardból csak papíralapú vehető nekik, és abból is a 7 napos csak vasútállomásokon. 11 éven aluliak pedig ingyen utazhatnak Londonban.
 • Oyster Carddal nem kaphatók 2for1 kedvezmények (Mi az a 2 for1? Lásd lejjebb), a 2for1 kedvezmények csak papíralapú, vasútállomásokon vásárolt Travelcarddal (vagy vonatjeggyel) kaphatók meg, tehát akik Travelcarddal igénybe szeretnék venni ezeket, azok se Oystert használjanak.
 • Ha sietünk, bonyolultnak tartjuk, nyelvtudásunk nem megfelelő (akár ahhoz is, hogy egy esetleges túlszámlázás esetén reklamáljunk), vagy néhány Font bukást megér nekünk a Travelcard egyszerűsége.

Oyster napi limitek (2015) (azaz mennyivel töltsük fel az Oystert?)

Az alább feltüntetett összegeknél többet nem von le a rendszer az Oyster kártyánkról, bármennyit is használjuk azt egy nap. A limitek 4:30-tól másnap hajnali 4:30-ig számolódnak, tehát naptári napok, nem pedig 24 órás időszak alapján kerülnek meghatározásra. A napi limitek a napi Travelcardok árai alatt vannak, tehát Oystert kedvezőbb használni, mint napi Travelcardot (hacsak nem állnak fenn a Mikor nem éri meg az Oyster Card bekezdésben foglaltak).

1-2-es zóna: 6,40 Font
1-3-as zóna: 7,50 Font
1-4-es zóna: 9,20 Font
1-5-ös zóna: 10,90 Font
1-6-os zóna: 11,70 Font.
1-7-es, 1-8-as és 1-9-es zóna: csúcsidőben 20 Font, csúcsidőn kívül: 11,80 Font
Csak busz és villamos használata esetén a napi limit 4,40 Font, és nincs zónarendszer

Oyster Card London

Érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mint Oyster

Érintés nélküli bankkártyák (az összes MasterCard PayPass - kivéve néhány Hollandiában és az USA-ban kiállított - , érintésmentes American Express, néhány érintésmentes Visa kártya, NFC-képes okostelefonok American Express, Maestro, MasterCard vagy Visa fizetési alkalmazással), használhatók Oyster helyett a londoni buszokon, villamosokon, metrón, DLR-en, London Overgroundon, és a vonatokon az 1-9-es zónában. Nem szükséges tehát ekkor az Oystert megvenni, ezért, és a feltöltésért sorban állni, a buszon, és a metrón egyszerűen odaérinthetjük bankkártyánkat. A napi limitek ugyanúgy figyelésre kerülnek ebben az esetben is. 7 napos Travelcardot ugyanakkor csak akkor lehet így kiváltani, ha pontosan hétfőtől vasárnapig minden nap utazunk és használjuk a kártyát. Másik korlátozás, hogy természetesen az Oysterrel ellentétben, érintés nélküli bankkártyára Travelcard nem tölthető, valamint gyermek árak így nem kaphatók.

Az Oysterhez hasonlóan csak egy személy utazhat egy bankkártyával, tehát ha pl. a családból csak egyvalakinek van ilyen bankkártyája, a többieknek ugyanúgy Oystert vagy Travelcardot kell venni. A bankkártyát, mint az Oystert, a kijáratnál is érinteni kell a sárga kártyaolvasóhoz (akkor is, ha nyitva a kapu!), máskülönben akár magas büntetést kaphatunk (busz és villamos esetében viszont csak a felszálláskor kell/szabad érinteni)!

PayPass London tömegközlekedés

Travelcard

Az Oyster helyett lehetőség van Travelcard közlekedési bérlet megvételére is, és bizonyos esetekben jobban is megéri (lásd feljebb: Mikor NEM éri meg az Oyster Card? ; megjegyzés: nem papíralapú Travelcard Oysterre is tölthető). A Travelcard ugyanúgy érvényes metróra, buszokra, villamosokra és egyéb londoni vasutakra is (kivéve a Heathrow Express, Gatwick Express). Napi, heti, havi, és éves Travelcard létezik, a 3 napos Travelcard 2010-ben megszűnt. Különböző zónákra szóló Travelcardok vannak, ha elhagyjuk a zónát, ahova érvényes a Travelcardunk, jegyet kell vennünk (Oyster esetén ha a Travelcardon kívül pénz is van rajta, akkor ezzel nem kell foglalkozni, a rajta lévő pénzből hozzáveszi). A Travelcardot (amennyiben nem Oysterre töltjük) az Oysterrel ellentétben nem a sárga leolvasóhoz kell érinteni, hanem az alatta lévő nyílásba kell betenni, majd a kiadónyílásból kivenni.

7 napos, és havi Travelcardot kizárólag Oyster Cardra lehet tölteni (vagy a 7 naposból papíralapút venni vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges), napi Travelcard ugyanakkor Oyster Card hiányában is vásárolható. Megemlítendő a Paper Travelcard, amely vasútállomásokon vásárolható, és birtoklása egyet fizet kettőt kap kedvezményeket biztosít számos londoni nevezetességre (ez a kedvezmény papíralapú Travelcard mellett National Rail logót tartalmazó vonatjeggyel is igénybe vehető)! Erről bővebben az oldalon lejjebb, itt.

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük. A fő nevezetességek eléréséhez elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszoknál nincs zónarendszer! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal minden zónában buszozhatunk (és a 3-4-5-6-os zónában villamosozhatunk is).

Travelcard árak (2015):

Napi (érvényes a használat napján, ill. másnap hajnali 4:30-ig, nem pedig 24 órás időszakra):

1-4-es zóna: 12 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 6 Font)
1-6-os zóna: 17 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 8,50 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 21,50 Font - ezekből papíralapú már nem vehető, kizárólag Oysterre tölthetők!
11 éven aluliak ingyen utazhatnak - metró és vasutak esetében felnőtt kíséretében, buszon akár kíséret nélkül is.

7 napos (kizárólag Oyster Cardra tölthető, vagy papíralapú vehető vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges, ugyanakkor remek kedvezményekre jogosít):

1-2-es zóna: 32,10 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 16,10 Font)
1-3-as zóna: 37,70 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 18,90 Font)
1-4-es zóna: 46,10 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 23,10 Font)
1-5-ös zóna: 54,70 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 27,40 Font)
1-6-os zóna: 58,60 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 29,30 Font)
Az 1-7-es, 1-8-as és 1-9-es zónásokból papíralapú már nem vásárolható, kizárólag Oysterre tölthetők:
1-7-es zóna: 63,60 Font
1-8-as zóna: 75,20 Font
1-9-es zóna: 83,40 Font

Off-Peak Travelcard nem érvényes hétköznapként 9:30-ig, más időpontokban érvényes. Ez természetesen olcsóbb a "sima" Travelcardnál.

Off-Peak Travelcard árak (2015):

Napi (csak napi létezik az Off-Peak Travelcardból):

1-6-os zóna:: 12 Font (11-15 éveseknek: 6 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 12,80 Font - kizárólag Oysterre tölthető

Travelcard

Buszbérlet

7 napos buszbérlet (Bus & Tram Pass) 2015-ös árakon 21 Fontba kerül. A havi buszbérlet 80,70 Font. A buszok mellett villamosokra is érvényesek. Zónarendszer a buszok esetében nincs, érvényes minden zónára. Csak Oyster Cardra tölthető!

London busz

Londoni 1-et fizet 2-t kap (2for1) kedvezmények

Remek kedvezményes ajánlat a több mint 150 nevezetességéhez, programhoz és városnéző túrához igénybe vehető egyet fizet, kettőt kap, azaz 2For1 kedvezmény. Az ajánlat lényege, hogy papíralapú, kizárólag vasútállomásokon (pl. a Paddington, Kings Cross, Victoria, Liverpool Street vagy London Bridge vasútállomások) vásárolható, vasúti logót tartalmazó, aznap érvényes londoni tömegközlekedési Paper Travelcard VAGY National Rail logót tartalmazó valamilyen Londonba szóló vonatjegy birtokában, és a nevezetességhez szóló ingyenesen beszerezhető voucher felmutatásával több nevezetességnél csak egy belépőjegyet kell kifizetni, a másik személynek ingyenes a belépés.

És ezek nem is akármilyen nevezetességek, köztük vannak olyan népszerűek is, mint - többek között - a Tower of London, a London Eye (jelenleg, 2015. augusztus óta nem, majd újra talán ősszel), a Madame Tussauds, a Monument, a London Dungeon, a St. Paul's Cathedral, a London Zoo, a London Aquarium, a Churchill War Rooms, vagy a Courtauld Gallery, illetve a Chelsea, Arsenal és Wembley stadion túra és múzeum (a 2for1 kedvezményhez tartozó attrakciók időnként cserélődnek, 1-2 a fentiekből is kikerülhet). A biztonság kedvéért még egyszer kihangsúlyoznánk, hogy a metróállomásokon vásárolt Travelcard nem jó a kedvezményhez, csak a vasútállomásokon vásárolt, és a kedvezménnyel nem élhetünk Oyster kártyával sem!

A kedvezményhez mindkét személynek rendelkeznie kell érvényes vonatjeggyel vagy Travelcarddal, viszont két személyenként csak 1 voucher szükséges az adott nevezetességhez. A 2 for 1 kedvezmény aznap használható fel, amelyik nap az adott jegy érvényes: pl. napi Travelcard, vagy aznapi Londonba szóló vonatjegy esetén csak aznap, az érvényesség napján, de 7 napos Travelcardnál (igazolványkép szükséges hozzá) 7 napig, ill. valahonnan (akár valamelyik repülőtérről) váltott retúr vonatjegy esetén a visszaút időpontjáig. Egy nap korlátlan számú voucher felhasználható.

A 150 belépős nevezetesség listája, ahol élhetünk a 2 For 1 kedvezménnyel, itt megtekinthető, és onnan a voucherek is letölthetők, majd kinyomtathatók, de a voucherek a vasútállomásokon is beszerezhetők, és kézzel kitölthetők.

Megjegyzések: A kedvezmény gyerekkel is igénybe vehető, de csak egy felnőttel párba állítva, 2 gyerek esetében nem: a felnőtt kifizeti a teljes árú belépőjegyet a nevezetességhez, és rendelkezik pl. napi, vagy heti paper Travelcarddal, ekkor a gyermek, ha rendelkezik napi, vagy heti 11-15 éveseknek szóló gyermek paper Travelcarddal, ingyen mehet be. Ugyanakkor, gyerekkel nem feltétlenül éri így meg a kedvezmény, mivel elképzelhető a gyereknek egyébként is ingyenes lenne, vagy lenne kedvezőbb családi jegy, tehát mindig érdemes figyelembe venni az adott nevezetesség belépőjegy árait. Online belépőjegyek vásárlása esetén a kedvezmény nem vehető igénybe.

Megjegyzések, amennyiben nem Travelcarddal, hanem vonatjeggyel szeretnénk igénybe venni a kedvezményt: ha külön vennénk oda és vissza vonatjegyet, nem egybe retúrjegyet, akkor is érvényes a visszaút időpontjáig a 2for1, de a jegy Londonba szóló részét is tartsuk meg, ne dobjuk el, vagy hagyjuk a jegyvizsgálónál, mivel mindkét jegy szükséges lesz a 2for1-hez. Figyelem! A legtöbb londoni vasútállomáson lévő kapu nem adja vissza az odaútra szóló jegyet, tehát ez esetben ne használjuk a kaput, kérjük egy dolgozó segítségét! A vonatjegyekkel kapcsolatban még egy fontos információ, hogy a Gatwick Express és a Stansted Express jegyekkel igénybe vehető a kedvezmény, de a Heathrow Express-szel és a Heathrow Connectel nem (valamint Eurostar-jeggyel sem).

London 2for1 1-et fizet 2-t kap kedvezmény

London Pass

A London Pass megvásárlásával London 56 attrakciója ingyenesen megnézető (köztük olyan népszerűek is, mint: Tower of London, Windsor Castle, Hampton Court, Kensington Palace, London Zoo, Churchill War Rooms, The Courtauld Gallery, Westminster Abbey, és a Chelsea stadionja). Az ingyenes belépés mellett sorban állni sem kell: a sorban állás ezeknél a nevezetességeknél kerülhető el. Ezen felül egyéb kedvezményeket is biztosít.

A London Pass with Travel (kizárólag online vásárolható) némileg drágább, de ezzel a tömegközlekedés is ingyenes az 1-2-es zónában (feltöltött Oyster Card jár mellé). London Pass with Travel-t 11 éven aluli gyerekeknek ne vegyünk, hiszen ők egyébként is ingyen utazhatnak Londonban.

A London Pass megvásárolható Londonban (a repülőtereken is), azonban a London Pass with Travel kizárólag online vásárolható (és ezek után vagy postázzák, vagy átvehető Londonban).

Az ingyenes belépők teljes listája itt tekinthető meg, így a megtekinteni kívánt londoni nevezetességek jegyárainak figyelembevételével, ill. a gyakorlatilag ingyenes 2for1 kedvezmény szem előtt tartásával mindenki eldöntheti, hogy megérné-e neki a London Pass vásárlása (általában nem éri meg).

London Pass árak (2015):

1 napos: 52 Font (5-15 éveseknek: 35 Font)
2 napos: 71 Font (5-15 éveseknek: 52 Font)
3 napos: 85 Font (5-15 éveseknek: 59 Font)
6 napos: 116 Font (5-15 éveseknek: 80 Font)
10 napos: 146 Font (5-15 éveseknek: 96 Font)

A London Pass with Travel árai (2015):

1 napos: 65 Font - 10 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 41 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
2 napos: 89 Font - 15 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 64 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
3 napos: 113 Font - 25 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 77 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
6 napos: 159 Font - 40 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 110 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
10 napos: 199 Font - 50 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 149 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)

London Pass

Santander Cycles londoni kerékpárkölcsönző rendszer

Londonban is működik turisták által is használható önkiszolgáló városi kerékpárkölcsönző rendszer, melynek neve Santander Cycles (korábbi neve: Barclays Cycle Hire, a londoniak körében pedig Boris Bikes néven ismert). Elsősorban a belvárosban, rövid, max fél órás utakra lehet használni.

 • 24 órás jegyet, chippel rendelkező bankkártya birtokában 2 Fontért vehetünk, bármelyik kerékpárállomáson. 30 perc biciklizés mindig ingyenes, tehát a napi 2 Font befizetése után ingyen használhatjuk a rendszert, feltéve hogy 30 percen belül mindig visszavisszük a kerékpárt egy másik állomáshoz. Ha ezt nem tesszük meg, a 30 perc után, majd fél óránként mindig további 2 Fontot vonnak le a kártyánkról!
 • Ha 24 óra után sem visszük vissza a kerékpárt, 300 Font büntetés kerül a kártyánkról levonásra!
 • Az állomások egymástól 300-500 méterre vannak. Az állomások listája itt található.
 • Kerékpárút térkép kérhető a Tfl utazási információs pontjaiban, ezek a következő helyeken találhatók: Liverpool Street, Piccadilly Circus, King's Cross, és Heathrow metróállomások, valamint a Victoria vasútállomáson, a 8-as vágánynál. A kerékpáros füzet a bicikliút-térkép mellett tartalmazza a kisforgalmú utcákat is, és egyéb tippek olvashatók benne.
 • Biciklizésre használhatók a buszsávok, de Londonban elég nagy a forgalom. Ezért nem gyerekeknek, vagy tapasztalatlan kerékpárosoknak ajánlott a biciklizés a városban, ill. ők csak a kerékpárutakat, és a parkokat használják.
 • A kölcsönzés és visszavétel pontos folyamata:
  1. Érintsük meg a képernyőt a terminálnál, majd érintsük meg a "Hire a Cycle" gombot
  2. Kövessük a képernyőn található instrukciókat, és a kinyomtatott kódot tegyük el
  3. Válasszunk egy kerékpárt, ellenőrizzük a kerekeit, fékeit, és csengőjét
  4. A kiválasztott kerékpárnál üssük be korábban megkapott ötjegyű kódunkat (nem kell erősen nyomni a gombokat), és ha felvillan a zöld lámpa, vegyük el a kerékpárt. Egy megkapott kód 10 percig érvényes, az adott állomásnál, tehát minden állomáson új kódot kell kérnünk.
  5. Állítsuk be az ülésmagasságot, és már mehetünk is
  6. Visszavételnél helyezzük a kerékpárt egy üres tárolóba - egyszerűen csak toljuk a helyére
  7. Várjuk meg, míg visszahelyezés után zöld lámpát kapunk, máskülönben a rendszer nem regisztrálja a visszavételt, és tovább számolja a perceinket! Ellenőrizzük azt is, hogy a kerékpár valóban oda lett-e zárva! Ha teljesen biztosra akarunk menni, hogy minden rendben ment, a rendszer regisztrálta a visszavételt, semmiképp sem léphetnek fel extra költségek, nyomtassunk bizonylatot! Ezekre fordítsunk fokozott figyelmet, ugyanis több turista számolt be már arról különböző utazási fórumokban, hogy a rendszer nem megfelelő használata miatt a vártnál jóval többet kellett fizetnie.
 • Ha nem kapunk zöld lámpát, azonnal hívjuk a 0343 222 6666 telefonszámot. Arra is figyeljünk, hogy a kerékpárokhoz nincs zár, tehát ezért is egyből tegyük vissza, ha nem használjuk.
 • Amennyiben egy állomás tele van, válasszuk ki a terminál képernyőjén a "No docking point free" gombot, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat, hogy újabb 15 percet ingyen biciklizhessünk, míg nem találunk egy szabad terminált. Szabad terminál kereséshez ezek után használhatjuk a "Status of nearest docking station" gombot is
 • Ha egy kerékpár hibás, vagy nem biztonságos, vagy időközben pl. defektet kapunk, csak tegyük vissza a helyére, vagy vigyük a következő terminálhoz, és a Fault gomb 10 másodpercig történő megnyomásával jelezzük a hibát. Ezek után kérjünk egy új kódot, és válasszunk egy másik biciklit.
 • Új kerékpárt ugyanannál az állomásnál a visszavétel után minimum 5 perccel lehet kikölcsönözni
 • A 30 perc a kód kézhezvételétől ketyeg, nem onnantól, hogy a bringát kivettük

Santander Cycles

Csomagmegőrzők

Csomagmegőrzési lehetőség számos helyen van Londonban: gyakorlatilag minden pályaudvaron, és repülőtéren. Csomagmegőrzők működnek a Charing Cross, Euston, King's Cross, Liverpool St, Paddington, St Pancras, Victoria, Waterloo és London Bridge vasútállomásokon. Az ár 0-3 óra időtartamra 6 Font, 24 óráig 10 Font, minden további 24 óra 5 Font. Bővebb információ, nyitva tartások és árak ide kattintva tudhatók meg. A Victoria vasútállomás mellett a Victoria buszállomáson (nyitva 7:00-22:45, ár: 2 óra időtartamig 2,50 Font, 2-24 óráig, 20 kg súly alatt 4 Font, 20 kg súly felett 6 Font), valamint az összes London környéki repülőtéren is van lehetőség csomagmegőrzésre. Amennyiben az kényelmesebb, vagy spórolni szeretnénk, a szálláson is érdemes megkérdezni, ott lehet-e hagyni a bőröndöket, táskákat kijelentkezés után vagy bejelentkezés előtt.

London, csomag

Konnektorok

Angliában, így Londonban is, a hálózati feszültség a magyarországival megegyező 230 V, ugyanakkor más típusú, 3 tűs csatlakozók és konnektorok vannak. A Magyarországon használt műszaki cikkeinket adapterrel tudjuk Londonban működtetni. Ilyen átalakítót (European to UK Plug Adaptor) a legjobb valamelyik 1 Fontos boltban megvenni, olcsóbb mint a repülőtéren, vagy Magyarországon beszerezni, de egyébként megvehetők ezek Londonban műszaki áruházakban, drogériákban is, vagy itthon pl. a Media Marktban. 3A-es és 13A-s átalakítók vannak, a 3A-esbe kis fogyasztású elektromos készülékek dughatók csak, mint pl. telefontöltő, nagyobb teljesítményű műszaki cikkeknek (pl. hajszárító) 13A-s kell. Elképzelhető, hogy a szálláson is tudnak adni átalakítót, vagy Angliában használható telefontöltőt, érdemes előre megkérdezni. Érdemes elosztót vinni/venni, így az átalakítóba több készülék is egyszerre bedugható. Az itt-ott olvasható házi barkács megoldásokat ne alkalmazzuk az olcsón beszerezhető átalakító helyett, mert rövidzárlatot okozhatnak!

Anglia konnektor

Árak Londonban

London Európa egyik legdrágább városa, magyar árakhoz szokott pénztárcánk igencsak megérzi, ha Londonban étkezni, inni szeretnénk, vagy egyáltalán bármit csinálni. A nevezetességek árai is igen magasak: még az egyébként szintén drága városnak számító párizsi belépőáraknál is jóval feljebb vannak - de legalább a múzeumok ingyenesek, és létezik a 2for1 kedvezmény. A tömegközlekedési árak pedig Európában példátlanok. Bevásárolni leginkább valamelyik londoni Tescoban érdemes, de Londonban is vannak Lidl üzletek, illetve a Morrisons üzletlánc áruházaiba is érdemes annak benézni, aki Londonban mérsékeltebb áron szeretne bevásárolni.

Tesco

London időjárása

London mérsékelt óceáni éghajlattal rendelkezik, a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 38 fok, a legalacsonyabb pedig -16 fok volt. Az óceáni éghajlatra enyhe, a budapestinél jó pár fokkal melegebb telek, és hűvös, kánikulát a legtöbbször nélkülöző nyarak jellemzőek. Összehasonlításképp: a januári maximum átlaghőmérséklet a Budapestinél 7 fokkal magasabb, az áprilisi 2 fokkal alacsonyabb, a júliusi 3 fokkal alacsonyabb, míg az októberi 0,6 fokkal alacsonyabb. A legmelegebb időszak július és szeptember között van. Londonra sokan úgy gondolnak, hogy ott mindig köd van, és esik az eső, ez azonban az utóbbi időben, talán a globális felmelegedésnek köszönhetően némileg változott, nyáron gyakran szárazság is előfordul. Valójában az éves csapadékmennyiség csak 9 mm-el haladja meg a budapestit. A városra inkább a gyorsan érkező, és gyorsan távozó esőfelhők jellemzőek, mint hosszan tartó esőzések. Azonban ha Londonba látogatunk, mindig számítsunk esőre! A legtöbb csapadék október-január között fordul elő. Télen ritka a hóesés, de ha esik, előfordulhatnak igen nagy havazások.

Eső Londonban

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

London időjárás, hőmérsékletek, csapadék

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk londoni látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. A fenti statisztikai táblázat értékeinek figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Londonban, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
London korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Londonban, és előrejelzés

Find more about Weather in London, UK

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet összehasonlítani. A biztositas.hu 10% kedvezményt ad az Utazás nyaralás info látogatóinak utasbiztosításokra az UTNY-2015 kuponkóddal, vagy az alábbi bannerre, vagy IDE kattintás után.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Londonba, vagy akár máshova Angliába látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Londoni közbiztonság

Annak ellenére, hogy az esélye, és a gyakorisági nagyon kicsi, ma már sajnos a legtöbb nyugati nagyvárosban tarthatunk terrortámadástól, ráadásul London Európa egyik legveszélyesebb helye ilyen szempontból. Sajnos London közbiztonsága szempontjából sem jobb a helyzet: két felmérés is ismert - egyik szerint Anglia bűnözés szempontjából a világ legfertőzöttebb országa, egy másik statisztika pedig Londont az EU legrosszabb közbiztonságával rendelkező városának hozza ki. Ennek ellenére, a belvárosban, a turistalátványosságok, és a zsúfolt helyek közelében nem lehet baj, a statisztikákat nagyban rontja a külvárosok rossz bűnözési mutatója. Az értékeinket ugyanakkor mindenhol óvjuk a zsebtolvajoktól!

Rosszabb, veszélyesebb környékek, külvárosi városrészek a következők, de nem feltétlenül csak a következők: Brixton, Croydon, Edmonton, Hackney, Harlesden, Peckham, Southall, Stockwell, Tottenham. Persze ezek sokszor utcától is függnek, de a felsorolt külvárosi negyedek egyes részei nagyon-nagyon rosszak, így akinek van lehetősége rá, ne ezekben a városrészekben lakjon/keressen szállást. Ezeken belül, konkrét utcákról nem tudunk információkat adni. Érdemes tehát elolvasni előre a szállásértékeléseket, hogy miket írnak korábban az adott szálláson megszállt utazók a környékről. Mindenesetre a sötétebb, csendesebb részeket, a kihalt utcákat érdemes mindenhol elkerülni, és csomópontok, forgalmasabb utak, beépített részek közelében maradni sötétedés után.

Bobby Londonban

Fontos telefonszámok

Általános segélyhívószám (Mentők, Rendőrség, Tűzoltók): 999, 112

Mentők (amennyiben nem vészhelyzetről van szó): 111

Rendőrség (amennyiben nem vészhelyzetről van szó): 101

Nemzetközi operátor: 155 (nemzetközi hívások esetén segít)

Londoni telefonfülke

További utazási tippek, tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Londonnal kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, hasznos utazási tippek itt.

Hozzászólások (2008-2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) |
Legújabb hozzászólások (2015):


Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

265 hozzászólás
Kedves Tibcsi!
2015.jan 09-11-én megyünk Londonba.Konkrét úticélunk 10-én a Chelsea meccs.Szállásunk a Cromwell Crown hotelben lesz kb.1500 méterre a stadiontól.Szeretném megkérdezni,8-an megyünk mivel érdemes bejutni Lutonból a hotelbe,illetve milyen tömegközlekedési jegyet vegyünk a három napra !Köszönettel: Csaba
#1 - Horváth Csaba - 2015.01.03. - 13:04
Valaki tudna segiteni melyik az olcsobb két nap korlatlan közlekedésre Londonban? Nekem van oyster cardom barátnomnek nincsen
Köszönettel Niki
#2 - Kovács Nikolett - 2015.01.03. - 17:39
Sziasztok!

CSABA: Transzferbusz Victoriáig, onnan metróval akár District, akár Circle line-on Gloucester Road megállóig.
Hogy Oystert, vagy Travelcardot vegyetek, és általában ezekről a jegyekről, nagyon részletesen olvashatsz a cikkben. Jó utat, és meccset :)


NIKI: Oyster vagy 2 db napi Travelcard a megfelelő zónára. Hasonló árban vannak, hogy melyik a jobb, arról részletesen a cikkben olvashatsz.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 15:08
Tisztelt Tibor!

Ahogy látom kissé, megváltoztak a jegyárak 2015-re, bár a rendszer lényege azonos maradt, legfeljebb a pontos forint-fillérben van némi eltérés, mintha egyes esetekben a napi limit is csökkent volna
http://www.tfl.gov.uk/campaign/new-fares-for-2015?intcmp=23318
#4 - miko.arpad - 2015.01.06. - 17:36
Tisztelt Árpád!

Köszönöm, igen, minden év elején frissítésre kerülnek a jegyárak itt az oldalon, hamarosan idén is felkerülnek a 2015-ösök.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.07. - 16:39
Szia
A 2in1 kedvezmény igénybevételekor nem lehet online jegyet foglalni az adott látnivalóra?
#6 - Dóra - 2015.01.14. - 16:17
Szia!

Nem lehet ebben az esetben online jegyet venni, csak a helyszínen, a voucher és a vonatjegy vagy a papír Travelcard felmutatásával.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.14. - 17:32
Szió!
Az 1 napos travelcard kártyáról érdeklődnék tőled.24 órás jegyet jelent?Köszi,ha válaszolsz.
#8 - Anna - 2015.01.18. - 13:23
Szia!

A Travelcard naptári napra szól, azaz másnap hajnali 4:30-ig érvényes még, nem pedig 24 órás időszakra (ki is egészítettem a cikket ezzel az infóval).
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.18. - 14:09
Kedves Tibi!

Olvasgattam, böngésztem sokat, sajnos minden így sem világos. Kérlek segíts!:)
Stanstedre érkezünk csütörtökön reggel (ketten). A szállásunk a Tooting Broadway-től nem messze lesz. Az Old Street-ig gondoltam bemenni valamivel és onnan a Northern metróval a szállásig. Délután persze visszamennék a belvárosba, kb. a London Bridge-ig, majd este ismét a szállásra. Oyster-t néztem 7,5/fő elvileg így aznapra. 2. nap egy oda-vissza utat tervezünk a Northernen, London Bridge-ig(elvileg 5,6/fő csúcsidőn kívül) 3. nap szintén egy oda-vissza út T.B.-Embankment és vissza (bár itt nem értem, hogy ahol a Northern elágazik honnan fogom majd tudni merre megy tovább:)
4. nap reggel már csak az Old streetig metróznánk vissza és onnan szeretnénk kijutni vissza a Stanstedre. Oysterrel 44 font/főt számoltam, plusz ugye a reptér oda-vissza vonat vagy busz vagy easybus. 2for1-et szeretnénk igénybe venni, mert talán így lesz a legkedvezőbb (a London Passt sokallom, a London Eye kombinált belépőket nézegettem még) Mi lehet szerinted a legjobb választás két főre, 3 napra? Menjünk be vonattal és a retúr jeggyel vegyük igénybe a 2in1 belépőket? Az mellé milyen travel cardot válasszak? Vagy buszozzunk be(olcsóbb) és valahol vegyünk minden nap paper travelt? Nem egyszerű átlátnom a kérdést. Minden segítséget előre is nagyon köszönök:) Üdv.: Tamás
#10 - Tamás - 2015.01.18. - 22:28
Kedves Tibi, két variációban gondolkodom. Szerinted melyiket válasszuk, mik lehetnek a buktatók? 1. Tudunk venni online retúr vonatjegyet 48 fontért (2 főre) így akkor biztosítva a 2for1 mindhárom napra, ha a vonatjegyet és a vouchereket is itthon nyomtatom ki? Vagy Easybusszal bemegyünk a Baker Street-ig, ez 31 font/2fő. Ott elsétálunk a Marylebone állomásig és veszünk papír travelcardot (ami elvileg 7font/fő/nap, azt nem tudom meg lehet-e előre venni több napra). Így ugye 3x7x2=42+az easy 31+2 metro vonaljegy utolsó nap reggel. Vagy a vonatos jeggyel akkor 2for1 és ahhoz vegyünk Oystert? Nem egyszerű...
Köszönöm a segítséget:Tamás
#11 - Tamás - 2015.01.19. - 00:35
Kedves Tamás!

Ezek szerint 16 év alatti gyerekkel mész? Mert csak úgy 48 Font az online retúrjegy a Stansted Expressre 2 főre. Tehát akkor gyerekkel számolok:
Az első verzió ugye 48+(7,5*3*2) = 93 font. Elvileg otthon nyomtatható Stansted Express jeggyel igénybe vehető a kedvezmény.
Míg a második 31+(12*3)+(6*3)= 85 font, tehát a második éri meg jobban, Easybus és Paper Travelcard, ami árelőnyt a drágább (mert nem Oysteres) utolsó napi metrójegy sem visz el.
Ha mégse gyermekkel mész, akkor egyrészt drágább a Stansted Express retúrjegy, másrészt drágább a Travelcard, mert két felnőtt kell.
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.20. - 12:04
Van most ilyen WEB duo kedvezmény: https://www.stanstedexpress.com/offers/webduo erre gondoltam. Köszönöm, hogy átszámoltad, a travel card árát én először rosszul találtam meg. 1. verzió így: 48+(7,5x3x2)+utolsó út 3,3x2=99,6 Második 31+(12x3x2)+utolsó út 6,6x2=116 font. Felnőttek megyünk ketten. Szerinted akkor így helyesen számoltam és jól döntök végül, ha az elsőt választom. Vonat gyorsan bent van a liverpoolon ahogy néztem és sűrűn is indulna, így ha kijövünk a terminálból már mehetünk is vonatozni (míg az easyre online a jó időpontokban persze már nincs hely, mert nem mindenki tököl annyit mint én:) A liverpool stationon megvenném az oystert (gondolom kettőt kell venni?) és töltenék mindegyikre 30-30 fonot, így korlátlanul utazgathatnánk az 1-3 zónákban. Bevallom őszintén, mikor a gépet és a szállást foglaltam októberben, nem tájékozódtam, hogy ilyen drága lesz a helyi közlekedés erre a pár napra. 100 font kettőnknek...a retúr repjegy volt 60 :SS. Talán más ha ezt elolvassa, előbb gondolkodik, mint én :) Nagyon köszönöm válaszodat. Már csak abban vagyok bizonytalan, hogy vajon az online vett stansted express jegyeket és az itthon nyomtatott vouchereket elfogadják-e majd...
#13 - Tamás - 2015.01.20. - 13:24
Ja OK, a kedvezményes ajánlatokat nem néztem. Igen, 2 felnőttnek már valóban az első a jobb. Igen, két Oyster kell, egy személy csak egyet használhat. A cikkben említett weboldalról letöltött vouchereket elfogadják, és a hivatalos 2for1 honlap szerint elfogadják az otthon nyomtatott Stansted Express jegyeket is "amennyiben van rajtuk National Rail logó".
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.20. - 13:50
Sziasztok! azt szeretném kérdezni, hogy a 2for1 ajánlat a csoportjegyre is érvényes? Pl. 4 felnőtt, 4 jegy 2 áraért 1 csoportjeggyel?
Köszönöm.
#15 - Alex - 2015.01.23. - 17:26
Szia!

Nem, kizárólag standard felnőtt belépőkre vonatkozik, abból kell egyet kifizetni, és a másik belépő ingyenes, akár felnőtt, akár gyerek a másik. 4 felnőtt esetén tehát 2 belépőjegyet kell kifizetni, és 2 ingyenes, és ehhez 2 voucher, és 4 Travelcard vagy vonatjegy szükséges.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.24. - 23:38
Kedves Tibcsi! Március elején megyünk ketten a hajnali géppel, este a későivel pedig jövünk is haza. /8000 ft/fő. / Megvettem oda vissza /2 fontért/ a jegyet az easy buszra Liverpool Street-re.
1, egy naposba mit tudnál ajánlani ami a Liv. streetről könnyen elérhető?
2, egy napos látogatásra milyen kártyát vegyek, és mennyivel töltsem fel?
3, a Szent Pál székesegyházba be szeretnénk menni, ha megveszem az egy napos papír travel card-ot, az az aznapi közlekedésre is jó, és érvényes székesegyházba a kedvezményre? mennyibe kerül a napi papír card? A lehető legolcsóbban szeretném kihozni. Köszönöm szépen,
üdv
#17 - Katalin - 2015.01.25. - 20:07
Kedves Katalin!

Nem tudok így ajánlani nevezetességeket, mert attól függ, titeket mi érdekel, ráadásul egy napra jól meg kell gondolni, mert nem fér bele olyan sok. Rengeteg, különböző típusú látnivaló van Londonban, a legérdekesebbekről az Útikalauz, látnivalók I., II., III., IV., V. menüpontokban olvashatsz.
Igen, ha szeretnétek kihasználni a 2for1-et, akkor a Paper Travelcard a legjobb, ahogy a cikkben szerepel, az ára 12 Font egy napra az 1-2-es zónára. A Liverpool Street vasútállomáson meg is vehetitek.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.26. - 01:11
azt szeretném tudni, hogy a getwick reptérről hogy a legegyszerűbb átjutni a heathrow-ra. köszi,
#19 - julcsi - 2015.01.27. - 14:52
Szeretném megkérdezni, hogy ha Groups Day Travelcards-ot veszek pl 10 főre,
-akkor 1db-ot fogunk kapni ami 10 főre szól,
-vagy pedig mindenki egyet-egyet, azaz 10 db-ot?
#20 - Horváth Gábor - 2015.01.27. - 15:41
Sziasztok!

JULCSI: Gatwick és Heathrow között a legegyszerűbb, és az egyetlen közvetlen lehetőség transzferbusszal, 25 Font, 1-1,5 óra: http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/gatwick-airport.aspx


GÁBOR: Az nem tudom hogy működik, egy új dolog ráadásul. Csak Londonban lehet venni, ott ki fog derülni, de számold ki hogy megéri-e, függ attól pl. hogy mennyi gyerek van a csoportban, stb.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.27. - 15:44
Kedves Tibcsi, köszönöm a gyors választ. :)
#22 - julcsi - 2015.01.27. - 16:50
1-6 zóna: 8f / 4f 11-15év
1-9 zóna: 8,5f / 4,3f 11-15év
Szerintem mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt, mindkét kategóriában messze a legjobb 4 napra. (Bár most készülök első Londoni utazásomra, internetről tájékozódom!!!)
Csak ugye a darabszámot kellene megtudni, hogy mennyire kell együtt mozogni.
#23 - Gabor Horvath - 2015.01.28. - 07:37
Biztos hogy együtt kell mozogni, a csoportnak embernek együtt kell lennie, csak nem tudom hogy fizikailag hogy adják ki.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.28. - 14:50
Szia,március 12.-én érkezek a Luthonra,hogyan jutok el a leg egyszerűbben Henley on Thames-ba? Vonattal,vagy busszal egyszerűbb,és olcsóbb?Köszi
#25 - Maya - 2015.01.29. - 18:34
Szia!

Ehhez Londont kell érinteni. Valamilyen módon menj be először Londonba. Ha transzferbusszal mész, ami a legolcsóbb megoldás, az a Victoriára érkezik. Onnan át kell menni a Paddington vasútállomáshoz metróval: Victoria Line-on Oxford Circusig, majd onnan Bakerloo Line-on Paddingtonig. Paddingtontól 1 óra alatt lehet vonattal Henley-on-Thames-be érni. Busz nincs.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.30. - 04:34
Köszi a gyors választ!
#27 - Maya - 2015.01.30. - 10:41
Kedves Tibor!

Az easy buszra nagyon jó jegyárak vannak délutánra a Liverpool street-ig a Lutonról.Kérdésem az lenne, hogy előre megvásárolt jeggyel biztosan fölférek a buszra? Köszi
#28 - Csaba - 2015.01.31. - 21:49
Kedves Csaba!

Akiknek van előreváltott jegyük, azok elvileg a többiek előtt felszállhatnak, valamint egy adott buszra szóló jegy érvényes még az időpont előtt és után 1 órával más buszokra is.
#29 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.01. - 17:34
Szia!
Érdeklődni szeretnék,a papír alapú travelcardnak (ami 2for1 kedvezmény miatt érdekelne) hány napos változatai vannak, és ezek áraira is kíváncsi lennék.Illetve, ha van 7 napos, ami ahogy írtad is van, akkor ahhoz is kell fénykép?
És gondolom, ha 7 naposat veszünk, akkor a hét nap alatt bármikor használhatók voucherrel a nevezetességek.
Köszönöm a segítséget!
#30 - KAnita - 2015.02.01. - 18:12
Szia!

Ahogy a cikkben szerepel, 1 napos és 7 napos Travelcard van, az 1 naposhoz nem kell fénykép, de a 7 naposhoz kell, a cikkben az árak is benne vannak. Igen, a 7 nap alatt igénybe vehető a 2for1 kedvezmény.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.01. - 18:57
Szia!

Február végén érkezünk a barátommal London Stansted reptérre. A szállásunk St Mary Cray-ben lesz. Arra gondoltam,hogy Oyster kártyát veszünk,mert 4 napig leszünk Londonban és sokat fogunk a városon belül utazni.Szerinted ez így megéri? Illetve ha nem,akkor te mit ajánlanál helyette? Valamint,hogy a reptérről,hogy jutunk a központba,onnan pedig a szállásra?
Válaszodat előre is köszönöm!
#32 - Nóri - 2015.02.05. - 14:40
Szia!

Igen, az Oyster a legjobb általában kivéve ha igénybe vennétek a 2for1 kedvezményeket. St. Mary Cray a 6-os zóna, ennek alapján kell számolni a napi Oyster limitekkel.
Eljutás St. Mary Craybe: transzferbusszal Victoriáig, onnan pedig vonattal St Mary Cray vasútállomásig.
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.05. - 20:51
Szia!
Nagyon jó az oldal sok hasznos dolgot tudtam meg belőle.
Augusztusba szeretnénk a párommal Londonba eltölteni egy hetet.
Azt szeretném tudni, hogy a Waterloo pályaudvaron is meg lehet vásárolni a 7 napos travelcard-t?
Ildikó
#34 - Szabó Ildikó - 2015.02.08. - 09:55
Szia!

Igen, minden vasútállomáson lehet papír Travelcardot venni, a Waterloo-n is.
#35 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.08. - 17:37
Szia!

8 éves gyermekkel utaznék Londonba.
Stanstedre érkezünk. Magamnak vasútállomáson gondoltam Travelcard-ot venni. Kettőnknek 2for1 kedvezmény érvényesíthető ebben az esetben, hogy a gyerek 8 éves és neki nem kell Travelcard?
Köszönöm
#36 - Zita - 2015.02.10. - 14:56
Szia!

Sajnos neki is kell Travelcard vagy vonatjegy a 2for1-hez, annak ellenére, hogy egyébként nem lenne szükség Travelcardra vagy bármilyen londoni tömegközlekedési jegyre.
2for1-el a gyerek jegy lenne ingyenes az adott nevezetesség(ek)nél, ami a legtöbbször egyébként is kb. féláron van, tehát érdemes kiszámolni, megéri-e Travelcardot venni a 8 éves gyereknek így, ez az adott nevezetesség(ek) gyerekbelépő árától függ. Nyilván a 11-15 éveseknek szóló papír Travelcardot érdemes megvenni, bár azt nem tudom, hogy azt 8 évesnek is kiadják-e.
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.10. - 22:19
Szia!
Köszönöm a fenti választ.
Még lenne kérdésem, hogy a 7 napos papír alapú Travelcard-ot milyen módon kell használni. Érinteni a metrón le és felszálláskor, buszon pedig csak felszálláskor? Illetve a Stanstedre érkezünk , szerinted jó megoldás a Terravison busz a Victóriára? A szállásunk a Gloucester Road-nál van. A Victórián a Terravison busz ott fog letenni, ahonnan indul a visszafelé irány is. ( Victória- Stansted) Köszönöm . zita
#38 - Zita - 2015.02.11. - 10:05
És még egy kérdés, hogy a Terravisionre online érdemes jegyet venni, vagy akár lehet a helyszínen is? Köszönöm
#39 - Zita - 2015.02.11. - 10:09
Lehet, hogy mégis csak a Stansted-ről expressz vonattal kéne menni a Liverpool-ra , mert akkor a gyereknek is lenne jegye és a 2for 1 kedvezményt tudnánk érvényesíteni? Ezt is lehet a helyszínen és online is venni?
#40 - Zita - 2015.02.11. - 10:23
Szia!

Stansted Expressre és a transzferbuszokra is lehet online és a helyszínen is jegyet venni, de online jeggyel (akár sokkal) olcsóbbak lehetnek a transzferbuszok. Igen, Stansted Express jeggyel is igénybe vehető a 2for1, ha csak oda jegyet vesztek, csak aznap, retúrjegy esetén azonban a visszaút időpontjáig, tehát minden nap.
A Travelcardot ugyanúgy kell használni ilyen szempontból mint az Oystert, csak nem a sárga leolvasókhoz kell érinteni, hanem "megetetni" vele, aztán elvenni, miután visszaadta.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 10:58
Szia!
Április 23-án indulunk Londonba egy 4 napos városlátogatásra. A fiam március 14-én lessz 15 éves. Látom a tömegközlekedésben és a belépőknél is a gyermek korhatár a 15 év. Eszerint a fiamnak felnőtt jegyeket-belépőket kell vennem (Oyster és egyéb) vagy az angolok ezt nem nézik ennyire szigorúan ? köszönöm-Gábor
#42 - dr. Tussai Gábor - 2015.02.11. - 18:58
Szia!

Oysternél egyáltalán nincs gyerekkedvezmény turistáknak. Travelcardból 15 évesen még vehető papír gyerek Travelcard vasútállomásokon, mivel a 11-15 éveseknek szólóba 15 évesen még beletartozik. A nevezetességek gyerekjegyeinél sem 15, hanem 16, vagy 17 év a korhatár. Tehát 15 évesnek a nevezetességeknek szinte mindenhova gyerekjegy vehető, ahol van ilyen.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 19:06
Szia!
Köszönöm a válaszod. lenne még egy kérdésem. Megtudnád nekem mondani, hogy anglia területén milyen éjszakai járatok vannak (busz,vonat), vagy hol lehet ezeket interneten megtalálni? Már hogyha vannak ilyenek. Köszönöm
Üdv, Anita
#44 - Anita - 2015.02.12. - 05:40
Szia!

Angol vonatmenetrendet a nationalrail.co.uk -n, míg buszmenetrendet a nationalexpress.com -on tudsz nézni
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.12. - 09:15
Szia ! Jól értelmezem? 1 napra ha csak busszal és villamossal akarok közlekedni ,Oysterrel 4,4 -el kell feltöltenem+5 a kártya?? Köszönöm szépen
#46 - Katalin - 2015.02.15. - 20:07
Szia!

Igen, 4,40 Fontot egy napra, plusz az 5 Fontos árat majd visszakapod, ha visszaváltod.
#47 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.15. - 20:09
Szia!

A következőben szeretném véleményed kérni: lesz 3 nap amikor a 6-os körzeten kívülről (Oxted) mennék East Croydonig vonattal, majd onnan Petts Woodba busszal, villamossal. Egyszer oda, egyszer vissza egy nap (és ez 3x). Oyster kártyában gondolkodom mindenképp, de nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e 1-6ig limitet feltölteni rá plusz megvenni a 6-os körzeten kívül a vonatjegyet, vagy vonatjegy Croydonig és onnan már csak a 4,40 kell a buszra, villamosra?
Köszi!
#48 - Ákos - 2015.02.16. - 19:49
Szia! Emeletes busz , melyik vonalon közlekedik, és arra külön jegy kell? vagy pl a travelcard is jó rá? Köszönöm szépen
#49 - Katalin - 2015.02.17. - 00:40
Sziasztok!

ÁKOS: Oxted (igen, úgy látom már a 6-os zónán kívül) - East Croydon (5-ös zóna) vonatjegy 5,70 Font. Itt nincs szerepe az Oysternek, mert nem használhatod. Petts Wood 5-ös zóna, East Croydon - Petts Wood 5-ös zónán belüli utazás Oysterrel csúcsidőben 4,90 Font, csúcsidőn kívül 3,10 Font, tehát oda-vissza egy nap 6,20-9,80 Font és között van az ár plusz a két vonatjegy. Azonban ha Penge West/Penge East állomásokon keresztül mész, ami hosszabb, úgy csak 1,90-2,30 Font egy út. Ezek alapján lehet tehát feltölteni, de ha többel töltöd fel, visszaváltáskor visszakapod, ami rajta maradt.
Oxted előtt az utolsó 6-os zónás megálló úgy látom Upper Warlingham. Kiegészítő jegy úgy kapható, ha rátöltesz az Oysterre egy 1-6-os zónás Travelcardot ami 12 vagy 17 Font. De mivel nem tudom mennyi a kiegészítő jegy, így nem tudom megmondani, hogy így jobb-e (mindenesetre Oxted-Upper Warlingham 3,40 Font egyébként vonattal, tehát lehet annyi a kiegészítő).
Úgy nem kaphatsz kiegészítő jegyet tehát hogy "1-6 limitig feltöltöd", csak úgy, ha Travelcarddal töltöd fel.


KATALIN: A legtöbb busz emeletes. Ugyanakkor a klasszikus, régi fajta Routemaster emeletes busz már csak a 15 vonalon közlekedik, ami a Trafalger Square és a Tower of London között közlekedik.
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.17. - 15:12
Köszi a választ! Ezt a Penge West/East lehetőséget kifejtenéd még ha megkérhetlek. Croydonból Penge-n keresztül mennék Petts Woodba ha jól értem, de mivel/hogyan jön ki ez az ár?

Köszönöm mégegyszer! ;)
#51 - Ákos - 2015.02.17. - 19:06
A tfl single fare finder adja ki így ezt az árat, a National Rail pedig 3.10-et ír így az útra Oysterrel (tehát az nem számolja viszont olcsóbbnak). Igen, vonat először Penge Westig (csak ott át kell gyalogolni Penge Easthez), majd onnan egy másik vonat Petts Woodig. Tehát ez így egy hosszabb út, gyaloglással, de így is lehet.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.18. - 14:23
Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a vasútállomásokon vásárolható paper travelcard, amivel igénybe vehetőek a 2for1 kedvezmények, azok ugyanolyan áron érhetőek el, mint a metróállomáson vett travelcard és ugyanúgy érvényesek buszra, metróra, egyéb tömegközlekedèsi eszközre?
#53 - Andrea - 2015.02.19. - 11:24
Szia,
Márciusban érkezünk a Stansted repülőtérre. Érdeklődni szeretnék, hogy mi a véleményed az EasyBus-ról, mennyire megbízható (hiszen jóval olcsóbb a többi tömegközlekedéstől)? A szállásunk Paddington mellett lesz, ezért úgy terveztem a Baker Street-i megálló jó lenne. Mi a véleményed? Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv Anita
#54 - Anita - 2015.02.19. - 12:34
Sziasztok!

ANDREA: Igen, az ilyen szempontból egy ugyanolyan Travelcard.


ANITA: Én nem ismerem, de vannak róla rossz vélemények, de azért gondolom csak elvisznek. Igen, Baker Streettől 3 metrómegálló Paddington.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.19. - 20:17
Köszönöm. Kb milyen távolságra van Paddingtontól Baker Street, ill. a Victoria pályaudvar? Köszönöm.
#56 - Anita - 2015.02.19. - 21:07
A Baker Street 1,6 km-re, a Victoria 3,5 km-re van Paddingtontól.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.19. - 21:28
Itt élek Londonban, de ilyen teljes mindenre kiterjedő, jól összerakott lappal még nem találkoztam. Példa értékű, naprakész. Gratula és köszönet.
#58 - Közlegény - 2015.02.21. - 05:32
Köszi a visszajelzést, örülök, hogy londoniként is hasznosnak találtad :)
#59 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.21. - 13:23
Szuper összefoglaló, nagyon köszi. Mindent megtudtam ami érdekelt; jobb mint egy-két központi angol információs oldal.
#60 - Felicitasz - 2015.02.22. - 19:32
Az oyster card 5 fontos letéti díját teljes egészében visszaadják, vagy kerül valami levonásra belőle? A visszaváltásnál a külföldiektől is személyit és lakcímkártyát kérnek? És valóban, akár mennyit utazhatok egy nap metróval, akkor is csak maximum 6,4 fontot vonnak le? Csak azért, mert ez így jóval olcsóbb, mint a travelcard. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv, Andi
#61 - Andi - 2015.02.22. - 21:53
Sziasztok!

FELICITASZ: Örülök, hogy hasznos információkat találtál! :)


ANDI: Igen, valóban úgy van minden, ahogy le van írva.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.22. - 22:39
Szia! Március 21.-én érkezünk 4 felnőtt Londonba 4 napra a Luton reptérre.A szállásunk a King Solomon Hotelben lesz.Ha vonattal megyünk be a városba,akkor hogyan jutunk el a szállásig ? És ha busszal ? (a repjeggyel együtt a return transzfert is megrendeltük,de még nem kaptunk kézhez semmit, hogy látnánk ,mivel utazunk be a városba ) Milyen tömegközlekedést érdemes választanunk a városnézésre, ha nem szeretnénk sokat gyalogolni? Az oyster jó választásnak tűnik ? És hol érdemes nekünk megvásárolni, feltölteni ?A megvásárláshoz is kell sz.ig. és lakc.kártya vagy csak a visszaváltáshoz ? Köszi.
#63 - Freizso - 2015.02.23. - 20:54
Szia!

Ha busszal érkeztek a Victoriára, akkor metróval Victoria Line-on Eustonig, onnan Northern Line-on Golders Greening, onnan pedig vagy gyalog, vagy 83-as, 183-as, vagy 240-es busszal Woodstock Avenue megállóig.
Szerintem nem vonatos lesz az a transzfer, de mindenesetre a St Pancras vasútállomás, ahova a vonat érkezik a Luton reptérről, már a Northern Line-on van.
Hogy az Oyster jó-e nektek, azt eldönthetitek a cikkben olvasható részletes leírás alapján. Általában az a legjobb, hacsak nem akarjátok igénybe venni a 2for1 kedvezményt, vagy nem legalább 6 napig lesztek. A megvásárlásához nem kell személyi és lakcímkártya.
A nevezetességekhez leggyorsabban metróval juthattok be, az egyes nevezetességekhez közeli metró- és buszmegállók az Útikalauz, látnivalók menüpontokban fel vannak tüntetve.
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.23. - 22:27
Szia! Márciusban utazunk Londonba egy hétre, viszont a szállás rokonoknál lesz kb. 50 km-re (Godalming). Az lenne a kérdésem, hogy a Travelcardot (amit mindenképpen kell vennünk) használhatjuk-e a vasúton is London-Godalming között vagy arra minden alkalommal külön jegyet kell venni?
#65 - Anna - 2015.02.25. - 09:50
Szia!

A Travelcard onnan nem érvényes, viszont vehettek 7 napos bérletet vonatra: Godalming (GOD) to London Zones 1-6 7 Days, 109 Fontért, így kedvezőbben jön ki, ha minden nap bementek Londonba, majd visszamentek és külön vonatjegyet vesztek (mivel a vonatjegy 15 Font, oda-vissza így egy nap 30 lenne).
Elképzelhető, hogy van valami más lehetőség is valamilyen Travelcarddal, és kiegészítő jeggyel, ami esetleg jobb lehet, erről a rokonok, ill. az állomáson tudnak felvilágosítást adni.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.25. - 17:06
Nagyon köszönöm a válaszod! :)
#67 - Anna - 2015.02.26. - 11:22
Kedves Tibor:)Nincs bankkártyám:(Arra lennék kíváncsi készpénzért hol vehetném meg az egy napra érvényes buszbérletet?Nézem a válaszod,köszi Anna
#68 - Anna - 2015.03.02. - 16:59
Kedves Anna!

Oystert kell venned. De Oysterre nem lehet 1 napos buszbérletet tölteni, csak 7 naposat (nem is érné meg, mert a napi limit alacsonyabb), tehát Oysterre minimum 4,40 Fontot kell töltened/nap, ha csak buszozásra használod, ez a buszozás napi limitje, plusz 5 Fontot kell fizetni az Oysterért, amit visszaváltásnál visszaadnak.
Oystert venni, és összeget rátölteni bármilyen metróállomásnál lehet, készpénzért is.
#69 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.02. - 17:33
Köszönöm a választ:)Még van időm utána olvasni csak pénteken indulok!Gratulálok ehhez az alapos információt adó oldalhoz♥
Anna
#70 - Anna - 2015.03.03. - 10:36
Szia! Szeretném tudni, hogy ha a szállásunk a Hotel Ibis London Barking, akkor az melyik közlekedési zónába tartozik, milyen bérletet érdemes venni ha 6 napot tartózkodunk ott. Érdemes e vásárolni itthon olyan London Pass kártyát ami utazásra is jogosít /most itthon ez kb. 70 ezer ft/ vagy célszerübb a 2 az 1-ben megoldás.
#71 - Marcsi - 2015.03.03. - 11:24
Szia!
Április végén utazunk (2fő) Londonba, Stansted-re érkezünk hétfő éjjel, pénteken mennénk át Cambridge-be és onnan hétfőn vissza Stansted. Londonba a szállásunk a King's Cross környékén lesz. Először az Oyster kártyára gondoltunk, de egyszerűbb lenne a PayPass, ami ugyanaz, ha jól értelmeztem. A nevezetességeket amiket meg szeretnénk nézni, szinte egytől-egyig tartalmazza a 2for1 kedvezmény. Ezt hogyan lehetne jól és gazdaságosan kihasználni? Akkor érdemes lenne vonattal bemenni Londonba ott metró, Cambridge-be megint vonat???
Előre is köszönöm a segítséged!
Üdv.:
Sz.Zsolt
#72 - Zsolt - 2015.03.03. - 14:16
Az előzőhöz még annyit, hogy lehet a legjobb, ha busszal bemegyünk, és amikor igénybe akarjuk venni a 2for1 kedvezményt, arra a napra veszünk 2 paper travelcardot (2db kell/nap?, napival is érvényes a kedvezmény nem kell a heti ugye? :), egyébként meg Oyster(PayPass)-t használunk az utazáshoz.
Köszi!
Zsolt
#73 - Zsolt - 2015.03.03. - 15:48
Először is szeretném megköszönni a sok hasznos információt amit leírtál ezzel segítve minket. :)
Másodszor pedig segítségedet kérném.
Ha Luton repülőtérről a vonattal utazást választanánk, megvásárolnánk a return jegyet élhetnénk a 2for1 kedvezménnyel? Leírtad, hogy Heathrow Express és Heathrow Connect jegyekkel nem használható. Nem sikerült kiderítenem, hogy Luton repülőtérről mi milyennel utaznánk.
Továbbá ha a vasútállomáson odaérkezésünkkor váltunk egy return jegyet a visszaútra szóló jegy a hazautazásunk napján egész nap érvényes vagy már akkor konkrét járatot kell választanunk?
Előre is köszönöm segítséged!
Emese
#74 - Emese - 2015.03.03. - 15:48
Sziasztok!

MARCSI: A szállás a 4-es zónában található Barking vasútállomáshoz van közel.
6 nap esetén általában már a 7 napos Travelcard a legjobb (hacsak nem utaztok extrém keveset, annyira, hogy a napi Oyster limit ha egyébként az Oyster limitjét használnátok, szinte sose menne le). Ha igénybe akarjátok venni a 2for1 kedvezményeket, akkor mindezt papír alapon vegyétek meg. 1-4-es zónás Travelcard kell a 4-es zónás szállás miatt.
A London Pass nagyon ritkán éri meg, de kiszámolhatod, ha megnézed, miket néznétek meg, London Pass-szal mik az ingyenesek, és ezt összeveted a nevezetességek belépőjegy árával (a 2for1-et is figyelembe véve).


ZSOLT: Ha PayPassotok lesz, akkor az egyetlen mód hogy 2for1-etek legyen, hogy a Stansted Express-re vesztek egy retúr vonatjegyet, így a reptérre visszaút időpontjáig van 2for1. Tehát vissza közvetlenül Cambdridge-ből nem mehettek a reptérre, bár úgy lenne az egyszerűbb (vagy mehettek, csak akkor lesz egy felhasználatlan Stansted Express jegyetek a visszaútra). Vagy igen, azt is lehet, hogy aznapra vesztek Paper Travelcardot (elég a napi, mindenkinek kell Travelcard, aki igénybe venné a kedvezményt, tehát igen, személyenként 1, összesen 2 db kell). Tehát amelyik kedvezőbb árban, vagy retúr vonatjegy, vagy paper travelcardok+busz, attól függően hány nap vennétek igénybe a 2for1-et.


EMESE: Igen, a Lutonról vonatjeggyel igénybe lehet venni a 2for1-et.
Ha olyan jegyet vesztek, akkor az bármikor felhasználható. Több féle jegy létezik, anytime return jeggyel pl. bármikor visszautazhattok egy hónapon belül, de van olyan jegy is, ami konkrét időpontra szól. Az anytime return jegy biztos hogy jó lesz, de a legjobb ha elmondjátok hogy szeretnétek 2for1-et igénybe venni, és (ha valóban fontos) azt is, hogy az utolsó nap még nem tudjátok mikor mennétek vissza a reptérre. A Londonba szóló jegyet ne dobjátok el, az is kelleni fog.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.03. - 15:53
Kedves Tibi:)Visszaélek a türelmeddel még 1 kérdés miatt.Oyster kártya használata mellett döntöttem.Szombat délután megveszem és az vasárnap 0:40-ig érvényes.De vasárnapra is szeretnék egy ilyen oyster kártyát akkor visszaváltom a szombatit és kiváltom a vasárnapra érvényes oyster kártyát és azt hétfőn amikor befejeztem a szülinapi sétámat Londonban szintén visszaváltom.Köszi a válaszod:) Anna
#76 - Anna - 2015.03.03. - 17:18
Kedves Anna!

A cikkben mindent megtalálsz az Oysterről. Ez nem egy napijegy, nem kell mindig visszaváltani, majd újra kiváltani, csak feltölteni rá egy bizonyos összeget (ha ezek szerint 2 napot leszel, és kizárólag buszt használsz, akkor 2x4,40 Fontot), és visszaváltani, amikor hazamész.
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.03. - 17:42
Kedves Tibcsi! Köszönöm a segítséged!
#78 - Emese - 2015.03.04. - 09:38
Kedves Tibi:)Nyugodt lélekkel indulok minden világos lett.Köszönöm a választ:)
#79 - Anna - 2015.03.04. - 10:05
Kedves Tibi! Nagyon köszönöm a segítséget, megvettük a London Pass-t a Travelcard-al együtt itt Pesten. Mivel nincs nyelvtudásunk gondoltuk ez a megoldás a könnyebb. Nagyon izgulunk, de remélem jó lesz és nem fogunk csalódni. Üdv. Marcsi
#80 - Marcsi - 2015.03.08. - 19:32
Szia Tibi!

Júniusban szeretnék Londonba utazni. MasterCard PayPass bankkártyával rendelkezem. Jól értelmezem, hogy Oyster helyette ezzel közlekedek a metrón, buszon stb. - amit írtál - és az Oysterre érvényes napi limitet (V1-6-os zóna: 11,70 Font. ) vonja le a kártyámról maximum, bármennyit is utazgatok egy nap?

Ezen kérlek írd meg, amennyiben lehetséges, hogy mennyibe kerül a vonatjegy Londonból Milton Keyesbe? Ezekről (jegyárak) hol találok információt?

Kérlek pontosítsd számomra.

Köszönettel: Laci
#81 - Zelei László - 2015.03.10. - 17:22
Szia!

Igen, így van, hogy ha mégse működne, mint magyar kártya (elvileg jónak kellene lennie), akkor maximum veszel Oystert.
London-Milton Keynes előre foglalva akár 6 fontért megvehető, maximum pedig 19,60 Font. http://www.nationalrail.co.uk/
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.10. - 17:43
Szia Tibi!

Köszönöm értékes és gyors válaszodat.

Köszönettel: Zelei László
#83 - Zelei László - 2015.03.11. - 17:25
Májusban szeretnék utazni,(2-3 napra, hétvége is benne van) Favershamba. A Luton repülőtérről, hogyan jutok el a legegyszerűbben, és a legolcsóbban? Köszönöm a választ.
#84 - Marcsi2. - 2015.03.12. - 10:27
Favershamba vonatok a Victoria és a St Pancras pályaudvarról is mennek közvetlenül. Legegyszerűbb valamilyen transzferbusszal bemenni a Victoriára, és ott vonatra szállni. Vonatmenetrend: nationalrail.co.uk
#85 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.12. - 17:32
Sziasztok!

Luton repülőtérről Londonba melyik transzfer busz a jobb a national express vagy az easybus?

Köszi
#86 - Kolter Ferenc - 2015.03.16. - 07:35
Szia!

A National Express megbízhatóbb, jobb, de az Easybus általában olcsóbb.
#87 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.16. - 14:40
Köszönöm! :)
#88 - Kolter Ferenc - 2015.03.18. - 11:40
Néhány napja jöttünk haza Londonból és az Easybus-ra vettünk online jegyet (Stansted Airport). Minden rendben zajlott. 12 fő fér el az autóban, igaz elég kicsi a hely, de teljesen megfelelt (a bőröndöknek is van külön helye). Kb 1,5 óra volt a transzfer. A vezető is nagyon kedves volt (ráadásul magyar volt!). Ha újra mennék, biztosan ezt a transzfert választanám. Üdv
#89 - Ani - 2015.03.23. - 19:07
Szia Tibi! Két gyerekkel (10 és 14 évesek) érkezem Stansted -re, onnan vonattal Londonba. Szerinted mi lenne számunkra a leg gazdaságosabb 5 napra? Paper travelcard a 14 évesnek, nekem Paypass bankkártya v. nekem is travelcard? A 2for1 kedvezményhez milyen vocher kell? Hol tudom megvenni v. Letölteni? Köszönettel K
#90 - Krisztina - 2015.03.27. - 00:02
Szia!

A cikkben le van írva minden a 2for1-ről, hogy hol lehet beszerezni, letölteni a vouchereket (röviden: vasútállomásokon, ill. az ott linkelt weboldalról is).
Ha igénybe akarjátok venni a 2for1-et, akkor neked is papír Travelcard kell, ha 5 napot vagytok, akkor 7 naposat vegyetek, jobban megéri mint 5 db egy napos.
#91 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 14:20
Szia!
Lenne két kérdésem még, és köszönöm az előzőleg adott választ is.
Az egyik az lenne, hogy tudnál e nekem abban segíteni, hogy Dartford és London közt mennyibe kerül kb. a vonatjegy ára, oda-vissza? Ugyanis Dartfordban fogunk lakni, illetve lehet e 1 heteset venni erre az időszakra, mert majdnem minden nap közlekedünk Londonba az 1 hetes kint tartószkodásunk alatt!

Illetve a másik kérdésem, hogy a paper travelcard(amit vasútállomáson vehetünk) csak x-y zónás formában létezik, vagy mindegyik zónára vonatkozik, valamint, hogy van e 3-4-5 napos változatban? Ez utóbbi azért lenne érdekes, mert lehet, hogy a 3 napos London pass with Travel card sokkal kihasználhatóbb lenne számunkra, ellenben a többi nap szükség lehet még travelcardra és a 2for1 kedvezmény esetén papíralapút vennénk.
Köszönöm
#92 - KAnita - 2015.03.27. - 16:39
Szia!

Dartford-London jegy 8,40 Font egy irányba, 7 napos bérlet - igazolványkép szükséges hozzá (Dartford to London Zones 1-6 7 days season ticket) 74,80 Font.

Travelcardból csak 1 napos és 7 napos létezik, arra a zónára érvényes, amire veszitek (papíralapúból max 1-6-os vehető, afeletti zónás abból nincs). A 10 éves gyerek ingyen utazhat viszont (de ennek ellenére neki is kell venni Travelcardot a 2for1-hez).
#93 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 17:44
Szia! Nehány éve vásárolt Oyster Card szerinted visszaváltható? Köszi
#94 - Krisztina - 2015.03.27. - 18:56
Szia!

Elvileg 2 után deaktiválásra kerül, de a jegyirodában újraaktiválják / visszaváltják.
#95 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 19:00
Szia, A Húsvéti nyitva tartás a főbb nevezetességeknél (Nagypénteken és szombaton) hogy alakul? Van róla információd? Nagyon köszi
#96 - Adri - 2015.03.27. - 19:41
Szia!

A nevezetességek nyitva- és zárva tartásai az Útikalauz, látnivalók I-V. menüpontokban láthatók. Nem látok olyat, ami zárva lenne húsvétkor.
#97 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 20:22
Szia! Szeretnék segítséget kérni, mivel április 6-án töltünk el egy napot Londonban. Kérdezném, hogy nyitva lesznek-e a múzeumok Húsvét hétfőjén? Továbbá kérdezném, hogy három felnőtt (nagyobbik gyerek 16 éves) és egy gyerek (9) esetén jól gondolom-e ha három London Pass Travel és egy gyerek London Pass (sima) éri meg nekünk legjobban? Egyébként a London Pass Travel érvényes a Hop on hop off buszokra is?
Előre is köszönöm a segítséget!
#98 - Andrea - 2015.03.30. - 02:18
Szia! 4 napot tervezünk eltölteni Londonban. Inkább csak séta lenne, bemenni nagyon nem tervezünk sehova (nem a mi pénztárcánk). Viszont a Westminster apátságba talán bemennénk. Itt jönne képbe a 2in1 kedvezmény, illetve a Travelcard. Lehet-e vasútállomáson előző nap venni másnapra Travelcardot? Azért kérdezem, mert előző nap megvennénk a Travelcardot, és másnap már ezzel mennénk be metróval a belvárosba, így aznap az Oystert nem használnánk.
#99 - Travelo - 2015.03.30. - 11:12
Esetleg még az Easybus-szal van tapasztalatod? Megveszem rá előre a jegyet, ami - mint korábban írtad - plusz-mínusz 1 óráig jó. Tegyük fel, lekéssük az időpontunkat, és csak a következőt érjük el. A neten viszont minden időpont más áron van, akár 3-4 fontos különbségek is lehetnek egymás után következő járatoknál. Szóval ha a következő busz elvileg magasabb áron van, ki kell fizetni a különbözetet?
#100 - Travelo - 2015.03.30. - 11:37
Szia Tibi! Írtad, hogy a7 napos paper Travelcard-hoz fénykép szükséges. Van fotó automata a Stansted állomáson? Vagy inkább vigyek... Köszi
#101 - Adri - 2015.03.30. - 14:14
Sziasztok!

ANDREA: Igen, ahogy feletted olvasható, a múzeumok nyitva lesznek (kivéve, amik esetleg eleve zárva lennének hétfőn, bár hirtelen ilyenről nem tudok).
Így nem tudom megmondani, hogy megérné-e a London Pass. A London Pass akkor éri meg, ha kiszámoltátok, és kijött, hogy a belépők alapján, amiket megnéznétek egy adott idő alatt, megérné megvenni, figyelembe véve, hogy sok helyen gyerekeknek kedvezményes, valamint azt, hogy van 2for1 is London Pass nélkül.


TRAVELO:
Igen, lehet másnapra venni Travelcardot, csak szólni kell, hogy holnapra kéred (és majd ellenőrizd a dátumot mindenesetre).
Az időpont után 60 percig felhasználható az Easybus jegy (ha van még szabad hely egy későbbi buszra), extra költség nélkül. 60 percen túl, már rászámolhatnak extra költséget: http://goo.gl/6eHN11


ADRI: Elvileg van pl. a Stansted vasútállomásának 3B vágánynál, de szerintem jobb, és olcsóbb is, ha viszel inkább.
#102 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.30. - 14:27
Sziasztok!
Nagyon hasznos a fenti leírás! Örülök, hogy végre találtam egy szakértőt :)

Hat napot fogok eltölteni Londonban és sok-sok olvasgatás után még mindig nem tudom eldönteni, hogy Oyster vagy Travelcard. Valószínűleg minden nap sokat fogok utazni metróval és busszal egyaránt. Szeretném élvezni a szabadságát, hogy ne kelljen figyelnem arra, hogy mennyiszer szállok át és mire.
A kérdés igazából az, hogy ha 1-2 zónában mozgok csak és az Oyster-t választom, akkor tudok-e rosszabbul járni, mint ha veszek egy 7 napos Travelcardot?
Oysternél a kötöttpályás közlekedés napi limitjét külön számolja a rendszer a buszos limittől vagy a 6.40 fontos napi limittel vonatokat (1-2 zónában) és buszt is bármennyit használhatok egy nap?

6 nap alatt, ha minden nap elérem a limitet, ugye az 6x6,4=38,4-ba kerülne, ami több, mint a 7 napos Travelcard (32,10). Vagy ilyenkor a rendszer megáll a Travelcardban foglalt heti árnál és 32.10-nél semmiképp sem fogok többet fizetni 6 nap alatt 1-2 zónában bármilyen eszközzel mozogva?

Travelcard-nál is van valami deposit amit visszaadnak vagy csak Oyster-nél?
#103 - Péter - 2015.03.30. - 23:30
Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy Lutonról Londonba lehet-e csak travel kártyával menni vagy london 6-ig váltanom kell jegyet is. Valakitől hallottam, hogy lutonból londonba jó a travelcard, visszafelé viszont tudom, hogy nem elég, ezért érdekel! Köszönöm!
#104 - Ákos - 2015.03.31. - 18:33
Sziasztok!

PÉTER: 6 napra drágább valóban az Oyster, mint egy 7 napos Travelcard, és nem áll meg a limit a 7 napos Travelcard áránál (hacsak nem azt töltesz rá ; hétfőtől vasárnapig, naptári hetes, tehát nem 7 napos limit ugyanakkor van, de csak PayPass használatakor).
Ezért szerepel a cikkben, hogy 6 naptól már 7 napos Travelcard jobban megéri az 1-2-es zónában, tehát igen, rosszabbul jársz Oysterrel 6 nap esetén.
Csak akkor járnál rosszabbul 7 napos Travelcarddal, ha extrém keveset utaznál, vagy ha lenne olyan nap, hogy egyáltalán nem utazol, de ahogy írod, ilyen nem lesz.
Nem számolja külön a buszos limitet, csak van olyan, hogy csak busz használata esetén van az a limit, de a két limit nem adódik össze.
Travelcardnál nincs deposit.


ÁKOS: Lutontól/Lutonhoz sajnos nem jó a Travelcard egyáltalán semelyik irányba.
#105 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 19:14
Köszönöm a gyors választ!

Közben módosítottam a programomon és két és fél napot vidéken fogok tölteni, így mégis az Oyster lesz a nyerő :)
#106 - Péter - 2015.04.02. - 11:08
Szia Tibcsi!
Júniusban utazunk Londonba Getwikre érkezünk a Smugglers Way, Wandsworth, London, England, SW18 1EG, szeretnénk a legegyszerűbben és leg gazdaságosabban eljutni két felnőtt és egy 14 éves gyerkőc mit javasolsz 6 napot töltünk majd itt szeretnénk megnézni Tower, Westminster, London Eye, hogy tudom igénybe venni a kedvezményt 2for1? Válaszod előre is köszönöm.
Szuper az oldal.
#107 - Gyöngyös - 2015.04.10. - 22:14
Szia!

Transzferbusszal Victoriáig, onnan Southern vonattal Clapham Junction állomásig, ott átszállás South West vonatra, amivel Wandsworth Town állomásig kell menni (2-es zóna), aminek a közelében van a szállás.
Másik megoldás: ha árban kijön úgy, hogy nem túl drága a vonatjegy (pl. mert előre vesztek), vagy pedig nem számít, hogy valamivel drágább a vonatjegy, mint a transzferbusz, mehetettek a reptérről vonattal is Clapham Junctionig, és ott ugyanúgy átszállás, így nem kell bebuszozni tehát a Victoriára, ez gyorsabb eljutás, de drágább lehet.

A cikkben le van írva, hogyan lehet igénybe venni a 2for1 kedvezményt. Ha igénybe szeretnétek venni, akkor 6 napra 7 napos papíralapú Travelcard a leggazdaságosabb (a 14 éves gyereknek ezen belül 11-15 éveseknek szóló Travelcard). Ez jó lesz vonatra is, amivel a szállás és London között közlekedtek.
#108 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.11. - 18:24
Szia Tibcsi!
Nagyon klassz ez a weboldal, rengeteg hasznos infót tartalmaz 1 helyen! Nem győzöm böngészni... :)
A párommal augusztusban készülünk Londonba, a repülőnk a Stansted Airportra fog érkezni. 6 napig maradunk, és úgy gondoltuk, hogy 1-2-es zónába érvényes 7 napos Paper Travelcard-ot fogunk venni. Láttam, hogy ez jó a metróra (1-2 zónába), valamint a buszokra, villamosokra és egyéb londoni vasutakra. A kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők lennének:
1. Ha Stanstedi vasútállomáson vesszük meg ezt az 1-2 zónába szóló 7 napos Paper Travelcardot, akkor az jó a Stansted Express-re is? Vagy arra külön kell vennünk vonatjegyet a Travelcardon kívül?
2. Ha külön vonatjegy kell, és azt online megrendeljük (ez esetben a Return WebDuo-t néztem ki), akkor annak az online jegynek a segítségével igénybe tudjuk venni a 2for1 kedvezményeket?
Válaszodat előre is köszönöm!
#109 - Dóri - 2015.04.12. - 01:49
Szia!

1. A Stansted Express-re, vagy bármilyen más reptéri bejutásra onnan nem jó a Travelcard. De ha Stansted Expressre vesztek retúrjegyet, akkor azzal is jó a 2 for1. Valamint lehet, hogy a Stansted vasútállomásán nem is tudsz ilyen Travelcardot venni.
2. Egyrészt e-ticket esetén elvileg nem érvényes a 2for1, másrészt egy visszajelzés szerint (nem ezen az oldalon) mégis jó a webduo is 2for1-re tehát ezt pontosan nem tudom. De az előző választ megfordítva: ha lesz papír Travelcardotok, akkor már megvan a 2for1, nem kell vonatjegy is.
#110 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.12. - 09:57
Sziasztok!

Segítsetek kérlek árplisivégén wizz air-rel megyünk Londonba.
szállásunk:London Whetstone Travelodge.
Hogy jussunk oda?
Wizza air transfer megállók: lders Green, a Finchley Road, a Baker Street, a Marble Arch és a Victoria Coach.

köszönöm
Réka
#111 - Réka - 2015.04.12. - 12:36
Szia Tibi!
Abban kérem segítséged, hogy ha a szállásunk Ashford (Surrey)-ben van, a pályaudvarhoz közel (6-os zóna) és minden nap be szeretnénk menni London belvárosába, akkor mivel tudunk bejutni - 4 napig lennénk ott. Mi a legkedvezőbb megoldás? Van-e busz onnan? Ha vonattal kell menni, akkor arra érvényes-e az Oyster? Segítségedet köszönöm- Mamka
#112 - Mamka - 2015.04.12. - 13:43
Sziasztok!

RÉKA: Ez az Iders Green nem létezik, elírás lehet, tehát azt nem figyelembe véve, úgy látom a Victoriánál a legjobb leszállni, onnan metró: Victoria line-on Euston állomásig, onnan pedig Northern line-on Totteridge & Whetstone állomásig. Onnan 10 perc gyalog: https://goo.gl/maps/QqVFr

Totteridge & Whetstone a 4-es zónában van.


MANKA: Vonattal lehet bejutni, amennyiben a vasútállomásnál van a szállás. Ugyanakkor Ashford (Surrey) vasútállomás nem a 6-os zóna, a londoni zónákon kívül van egy megállóval. Úgy látom, az a legjobb, hogy jegyet venni a következő megállóig, ami Felham (és az már 6-os zóna). A jegyár 2,80 Font. Felhamtól már érvényes az Oyster. Tehát kell minden nap 2 jegy: Ashford-Felham, és vissza Londonból Felham-Ashford, Felhamnál le kell szállni mindig az Oystert ott leolvastatni, a Felham-London szakaszra használható az Oyster. Az Ashford (Surrey) - Felham szakaszra a minden napi 2 vonatjegy helyett lehet venni 7 napos Season Ticketet 15,30 Fontért, amivel jobban jártok, mint ha 8x vennétek vonatjegyet erre a szakaszra.
#113 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.12. - 16:41
Kedves Tibi!
Köszönöm válaszodat. Most tovább nézegettem a netet, az 555 busz kimegy pl. a Hatton Crossra, ami metromegálló. Ehhez a változathoz mit szólnál? Így elvileg a 6-os zónához lehet jutni busszal, ami zónafüggetlen, és az Oyster 6-os zóna elegendő lenne minden nap. Mamka
#114 - Manka - 2015.04.12. - 23:29
Kedves Manka!

Nem írtad a pontos címet, csak azt, hogy kb. a vasútállomásnál van a szállást, így nem nagyon néztem más megoldást, mert akár teljesen mást írhattam volna, mint ahol a szállás van, de persze így a legjobb, ha az 555-ös busz megállója a szállás környékén van. Ráadásul Hatton Cross 5-ös zóna csak. Az egyetlen hátrány, hogy nem jár olyan gyakran az 555-ös. Az 555-ös buszra 1,50 Font lesz a jegyár, ha rendelkezel Oysterrel (nem londoni tömegközlekedési vállalat amelyik az 555-ös buszt üzemelteti, ugyanakkor Oysterrel rendelkezőknek Oysteres jegyárat nyújtanak, amit ki kell fizetni, nem az Oysterről kerül levonásra)
#115 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.13. - 12:16
Kedves Tibi!
Köszönöm újfent válaszodat.
Szóval az lenne a lényeg, hogy hogyan tudnánk legeslegolcsóbban bejutni a belvárosba. Az nem zavarna, ha sokig tartana. A fentiekben azt olvastam, hogy a busz zónafüggetlen, ha csak busszal (londoni tömegközlekedéses) megoldható lenne, az nagyon jó lenne. Ashfordban a Stanwell roadnál lesz a szállás, de gyalogolni kiválóan tudunk:)
Köszönöm
Mamka
#116 - Mamka - 2015.04.16. - 20:32
Kedves Manka!

Igen, a busz zónafüggetlen, csak az 555-ös busz nem Oysteres busz, az nem a londoni tömegközlekedési vállalat busza, tehát annál ki kellene fizetni az 1,50 Fontos jegyárat Oyster esetén.
Amik viszont londoni buszok, Oyster használható rajtuk, tehát nektek akkor a legjobbak lesznek:
A 117-es busz, mellyel el lehet menni Feltham vasútállomásig, ami már 6-os zóna, onnan pedig vonat: http://www.tfl.gov.uk/bus/route/117/
A 203-as a negyed óra gyaloglás után elérhető Ashford Hospitaltól megy a Hatton Crosshoz (metró, 5-ös zóna):
http://www.tfl.gov.uk/bus/route/203/
A 216-os a 6-os zónában lévő Hampton vasútállomásig visz el:
http://www.tfl.gov.uk/bus/route/216/
A 290-es Ashford War Memorialtól Twickenhamig (5-ös zóna):
http://www.tfl.gov.uk/bus/route/290/
A fent említett buszok menetrendjét itt találod meg, a busz számára kattintás után az adott megállóra kell kattintani, és akkor írja ki hogy onnan mikor indul:
http://www.tfl.gov.uk/travel-information/timetables/
Így első ránézésre az 1-2. megoldás (a 117-es vagy a 203-as busz) tűnik a legoptimálisabbnak, de egyenként a busz/vonat/metró és gyaloglási menetidők elemzését már nem csináltam meg :)
#117 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.17. - 02:53
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a Sheperds Bush állomáson veszek Travelcardot (1 napost), az jó a 2in1 kedvezményhez? Illetve csak adott napra vehetek travelcardot vagy előre is meg lehet venni?
Köszönöm a választ előre is!
#118 - Niki - 2015.04.19. - 20:01
Szia!

Gondolom, Sheperds Bush állomáson is tudsz venni, mivel az vasútállomás is, érvényes a 2for1-re minden Travelcard, amit vasútállomáson, nem metróállomáson veszel, és papíralapú.
Travelcardot előre is meg lehet venni, mondani kell a dátumot, ill. miután megkaptad, mindenképp ellenőrizd, hogy jól állították-e ki.
#119 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.19. - 21:51
Kedves Tibi !
Már nagyon sokat segítettél nekem, most is hozzád fordulok.
Májusban megyünk 6 napra Londonba, 1 nap terveznénk egy Kent-Dover-es kirándulást saját szervezésben vonattal. Ha megvennénk Londonból a retúr-jegyet Doverbe, gondolom azzal nem szállhatnánk le odafelé Kent-ben, majd nem folytathatnánk tovább Doverbe az utat. Akkor ezek szerint meg kell vennünk London-Kent, Kent-Dover, majd Dover-London útvonalra külön-külön? Nincs valami egyszerűbb megoldás ezen a téren? (Nem szívesen csatlakoznánk szervezett utakhoz.)
Előre is köszi a választ.
Marian
#120 - Marian - 2015.04.19. - 22:09
Kedves Marian!

Útmegszakítás engedélyezett National Rail jegyeknél, az érvényesség idején belül, kivéve, néhány útvonalon, és amikor nem (pl. előreváltott jegyeknél). Ez így furcsán hangozhat, hogy igen is, meg nem is, de hosszú szabályzat ír erről, és én nem akarok büntetést kockáztatni nektek, tehát a legjobb, ha megkérdezed a jegyváltásnál (Can I break journey at.. és itt mondod a pontos állomás nevét, mert olyan állomás, hogy Kent, nincsen)
A másik probléma, hogy nem tudom, hogy Kenten belül hova mennétek, kérdés, hogy az azon a vasútvonalon útba esik-e? Mert ha nem, az már lehet nem útmegszakítás.
#121 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.19. - 23:36
Kedves Tibor !
Köszi a választ, rosszat is néztem, nem Kent-ben van a Leeds kastély, nem tudom honnan vettem.
Doverba szeretnénk menni vonattal és közben a Leeds kastélynál megállni (Beardsted, vagy Hollingbourne állomások). Akkor megkérdezzük majd a jegy-vásárlásnál.
Kérdésem, ha return-t veszek, akkor a visszaút is időre kell, vagy 30 napon belül használhatom fel bármikor?
Ha a NR jegyet online veszem meg, az olcsóbb vagy mindegy?
Még egy kérdés: olvastam erről az érintős bankkártyákról (nekem is van), hogy úgy viselkednek mint az Oyster. Mi 6 napra megyünk (szerdától hétfőig), 1-3 körzetbe. Szerinted vegyek heti travelcardot vagy használjam a bankkártyámat? 1 nap mindenképpen napi travelcardot vennék a 2in1 kedvezmény miatt.
Nagyon köszönöm előre is a választ.
Marian
#122 - Marian - 2015.04.20. - 09:52
Kedves Marian!

Igen, ezekkel a megállókkal, ahogy írtam, ez azért bonyolítja még tovább a kérdést, mert nem is azon az útvonalon vannak, más útvonal, és át kell szállni, tehát eleve Beardsteden, vagy Hollingbourne-ön keresztül kell kérni a jegyet, mert a Doverbe szóló sima jegy nem érvényes ezekre a helyekre.
Többfele retúrjegy is van, de nem hiszem, hogy így tudsz retúrt kérni, mert 2 másik útvonalad lesz (visszafele közvetlenül mész Londonba). Szerintem ebben az esetben ne vedd online a jegyet, ha úgy akarod csinálni (útmegszakítás, stb.) ahogy mondtad. Ha külön-külön veszed a jegyeket, úgy lehet online, olcsóbb lehet.
Ha a 2for1 miatt Travelcardot vennétek, akkor ne bankkártyázz, mert akkor már lesz közlekedésed.
#123 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.20. - 13:49
Kedves Tibor !
Köszönöm, igen azt hiszem mindenképpen a hetes Travelcard lesz a nyerő, azzal megvan a 2for1 is és ha jól tudom a hetesnél mindegy, hogy csúcsidő van-e vagy sem.
Viszont ellentétes véleményeket olvastam arról, hogy fényképes, vagy nem fényképes a heti Travelcard. És ha a vasúton vásárolt fényképes, akkor honnan lesz rá fénykép?
Ezen az oldalon
http://visitorshop.tfl.gov.uk/tfl/london-travelcard/
a GYÍK-ban többek között ezt olvastam:
"(... - idézet törölve - admin)

Hiányos angoltudásommal mintha azt venném ki, hogy már nem kell fénykép rá, de erősíts meg légyszi.
Köszönettel:
Marian
#124 - Marian - 2015.04.20. - 19:47
Kedves Marian!

Az az infó Tfl (londoni tömegközlekedési vállalat) által kiállított 7 napos Travelcardra vonatkozik, amire nem érvényes a 2for1. A vasútállomásokon vásároltakra továbbra is kell. A helyszínen ingyen csinálnak fotót elvileg, de érdemes vinni azért.
#125 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.20. - 20:20
Tibi, nagyon köszi az infót.
Nem ígérem, hogy nem zargatlak még kérdéseimmel. :)
Üdv.
Marian
#126 - Marian - 2015.04.20. - 21:50
Szia!
Köszönöm a választ amit kaptam!
Tehát akkor nekünk az egyhetes tartózkodásunk alatt a vasúttal történő utazáshoz Dartford és London közt ezt a bérletet kell kérni: Dartford to London zones 1-6 7 days season ticket. Ez akkor paper travelcard vagy egy sima, de national rail logot tartalmazó "bérlet". A 2for1 kedvezmény miatt kérdezem, hogy ezzel igénybevehető e amit írtál.
Illetve nem igazán értem, ezzel a "bérlettel" amit fentebb írtam, és te is leírtál a válaszban, igénybe vehetjük a londoni tömegközlekedést is, vagy csak a London és Dartford közti vasútra alkalmas és attól még szükségünk van egy hetes papír alapú vasútállomáson vásárolt London 1-2 zones travelcardra?

Köszönöm még egyszer és elnézést az újabb kérdésért, csak biztosra szeretnénk menni, miket kell majd venni, mik a kötelezően fizetendők számunkra és kis bizonytalanság van ebben az ügyben nálunk.
Nagyon köszönöm még egyszer.
#127 - Anita - 2015.04.26. - 13:02
Szia!

Ez egy vonatbérlet, amivel igénybe vehető a 2for1, de londoni tömegközlekedést nem tartalmaz.
De egyébként van egy alternatív, olcsóbb, de lassabb megoldás is: 492-es busszal elmehettek Crayford vasútállomásig, majd onnan vonattal Londonba, ebben az esetben már érvényes az Oyster, vagy az 1-6-os zónás Travelcard, mivel Crayford már 6-os zóna (busznál pedig nincs zónarendszer).
#128 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.26. - 14:37
köszönöm szépen a gyors választ. A buszos megoldás esetében a buszjegyet hol lehet vagy hogyan lehet megvenni, vagy van e belőle egy hetes változat?
mert akkor tényleg olcsóbb lehet, csak a menetrend a kérdés mind a busz mind a vonat esetében, illetve hogy melyik peron meg ilyenek. Ebben az esetben akkor gyakorlatilag ha megvesszük a papír alapú travelcardot (fényképesen), akkor Crayford-tól már azt használhatjuk a vonaton és ezen felül a busz díj kell még.
Még egy kérdés, ami nem jutott eszembe, hogy gondolom a vonatokon is van ellenőr aki érvényesíti a jegyet mint itt igaz?

Köszönöm megint.
Remek, hogy ilyen update az oldal, és segítőkész vagy! Nagyon sokat segítesz. Előre is köszönök mindent, még lehet hogy lesz kérdésem, előre is bocsi!
#129 - Anita - 2015.04.26. - 16:38
Nincs olyan, hogy buszjegy, Travelcard vagy Oyster kell a buszra, nincs külön buszdíj, mivel ezek érvényesek a buszra is. A vonatra sem fogják érvényesíti a vonatjegyet, mivel Travelcardot, vagy Oystert fogtok így használni, amit a vasútállomáson kell érvényesíteni.
Buszmenetrend: http://www.tfl.gov.uk/bus/timetable/492/?fromId=2400A019680A
Vonatmenetrend: nationalrail.co.uk
#130 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.26. - 18:03
Szia! megint :)
bocsi hogy értetlennek tűnök, de továbbra is van amit nem értek. Azt tudom, hogy Crayfordtól vonattal megyünk Londonba, az 1-6 zónás paper travelcarddal(+fénykép), de Dartford és Crayford közti kis buszozáshoz mit kell pontosan vennem, és hol és az egy hétre mennyi lenne? mostmár csak ennyi kérdésem maradt. Annyi oldalt néztem, és próbáltam értelmezni, hogy kissé összezavarodtam!
Bocsi ha fárasztalak! De túl sok a travelcard és egyéb card, meg lehetőség, amibe azért el lehet veszni, ha az ember jól akar járni... logisztikát igényel a dolog.
Köszi még egyszer!
#131 - Anita - 2015.04.26. - 18:33
Szia!

Ahogy írtam, arra a buszra, és minden másra jó lesz az az 1-6-os zónás Travelcard.
#132 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.26. - 20:39
Szia Tibcsi!
Köszönöm a gyors választ. London Pass- t veszek és Travelcard-t 7 naposat 1-2 zónára elvileg ezt tudom használni folyamatosan ha jól értettem ugye? Gatwiken tudok fényképes 7 napos Travelcardot csináltatni?Tudnál segíteni merre induljunk? Ezt tudom használni 2for1-nél is ugye? Előre is köszönöm még egyszer.
Üdv.
Gyöngyös
#133 - Gyöngyös - 2015.05.02. - 10:27
Szia Gyöngyös!

London Passt csak akkor vegyetek, ha kiszámolnátok, hogy megérné.
Igen, 7 napig folyamatosan lehet használni a 7 napos Travelcardot, ha arra gondolsz.
A Gatwick vasútállomásán nem biztos, hogy kiadnak Travelcardot, de onnan úgysem érvényes, ha ott nem tudtok venni, akkor vegyetek a Victorián, a vasútállomáson, ahova talán beérkeztek a Gatwickról, ha busszal mentek.
Igen, a vasútállomásokon vásárolt Travelcard érvényes 2for1-re.
#134 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.02. - 17:15
Szia Tibcsi!
Köszönöm a gyors választ. Smugglers Way, Wandsworth, SW18 1EG, ahol a szállás van így nem tudom a Viktóriára kellene bemenni és vissza a szállodához? Az egyszerűbb és kevésbé macerás út lenne a jobb kora este érkezik a gép és a gyerkőcökkel nem szeretnék ismeretlen terepen keresgélni így a gyorsabb és kevésbé macerás megoldás lenne az ideális. Milyen jegyeket kell vennem amivel bejutunk? Van e lehetőség retúrt venni, hogy vissza ne kelljen a jegyekkel bajlódni. Előre is nagyon köszönöm.
Gyöngyös
#135 - Gyöngyös - 2015.05.02. - 18:19
Szia!

Persze, akkor válasszátok az említett vonatos bejutást, írtam, hogy az az egyszerűbb, gyorsabb, csak picit drágább mint a transzferbuszos megoldás.
Csinálhatjátok azt, hogy csak Clapham Junctionig vesztek vonatjegyet, és onnan már jó a Travelcard, amit Clapham Junction vasútállomáson már megvehettek (ha a Gatwick vasútállomásán még nem tudjátok megvenni).
Hogy ne kelljen visszafele a jegyekkel bajlódni, a reptéren megvehetitek vissza is a vonatjegyet a reptérre a visszaút időpontjára, ill. vehetettek retúrjegyet Gatwick reptér-Clapham Junction viszonylatra (vagy pedig online megvehetők a jegyek).
#136 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.02. - 18:36
Szép napot kedves Tibor!
Köszönöm a választ és még szeretnék abban segítséget kérni melyik link alatt tudom megvenni online a jegyeket és ha kinyomtattam hogyan használom a vonaton? Vagy csak meg kell mutatni ha jön ellenőr? Előre is köszönöm a választ.
Üdv.
Gyöngyös
#137 - Gyöngyös - 2015.05.03. - 09:12
Kedves Gyöngyös!

Itt lehet online jegyet venni vonatokra, az útvonal lekeresése után:
http://www.nationalrail.co.uk/
Az anytime típusú jegy bármikor, bármelyik vonatra felhasználható, viszont az nem is olcsóbb előre foglalva. Ezen a viszonylaton úgy látom, hogy az állomáson, automatából kell átvenni a jegyet.
Angliában nem kell utazás előtt érvényesíteni/lepecsételni a vonatjegyet.
#138 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.03. - 22:12
Üdv. Tibor!
Nagyon szépen köszönöm a választ! Rengeteget segített a sok hasznos infó!
Köszönöm
#139 - Gyöngyös - 2015.05.05. - 20:23
Kedves Tibcsi!
A munkád egy közgazdász elemző mu kájával fölér, ahogy elnézem ezeket a levelezéseket és nagyon nagy segítséget jelent az utazni készülőknek. Nekem is sokat segítettél,mikor megírtad, hogy Watford Junkcionról a 7 naos nem csúcsidős Oyser cardot ajånlod. Igaz, ezt az emailedet nem találom most, pedig az árát is egírtad és valahogy a Junkcion Watford szó is benne volt. Írd már eg, légy szíves, még egyszer.
Lutonból csak a 757-es és a 321-es uszokkal ajánlott eljutni? Vo attal nem? ( Gondolok itt a 2for1 kedvezmény igénybevételi lehetőségére.)
Ha a duszok maradnak, mindkettőre ajánlott online jegyet váltani? Milyenlinken tehetem ezt meg?
A londoni tömegközlekedésden használhatok-e pay-pass kártyát Oysterként , ha a magyar bankkártyák pay-pass limitje 5000 Ft ?
Válaszodat eløre is köszönöm: Zsuzsa.
#140 - Zsuzsa - 2015.05.13. - 22:59
Kedves Zsuzsa!

Az a hozzászólás az Útikalauz, látnivalók I. menüpontban van, a 259-es (jelenleg a legalsó) hozzászólás: http://utazas-nyaralas.info/london/latnivalok.html
Ugyanakkor nem azt írtam, hogy "nem csúcsidős Oyster Card", mert ilyen nincs.
Ezekre a buszokra nem kell online jegyet venni. Lehet menni vonattal is, a 2for1 miatt: http://www.nationalrail.co.uk/
Az 5000 Ft-os limitet nem haladja meg sose egy út.
#141 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.14. - 13:35
Az információkat gyűjtögetve egy másik oldalon olvastam, hogy a Madame Tussauds-ban meg lehet venni a jegyet a London Eye-re, és együtt kedvezményes. Nekünk nem lesz tömegközlekedésre jegyünk, a buszunk visz a közelbe. Akkor is van valamilyen kedveznény?
#142 - Piroska - 2015.05.18. - 20:31
Igen, létezik Madame Tussauds-London Eye kombinált jegy, ezt online olcsóbban meg lehet venni, mint a helyszínen, a helyszínen 45 Font, online 39 Font. Ez a jegy nem kapcsolódik közlekedéshez, itt megvehető:
https://goo.gl/mYwdYW
#143 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 20:56
Bocsi! a Madam T és London Eye kombinált jegyhez még egy kérdés.A 45 Font gondolom a felnőtt teljesáru jegy.
Diákoknak mennyibe kerül?
#144 - Piroska - 2015.05.19. - 09:31
Nincs diákkedvezmény, gyerekkedvezmény van 4-15 év között, helyszínen 32, online 28 Font.
#145 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.19. - 12:57
Kedves Tibcsi!
Megnéztem az általad megadott linken a vonaton eljutás lehetőségét aLútonról Watford Junctionra, de nagyon bonyolultnak tűnik kétszer átszállni ( 19.06ó-kor WFJ, 19.17ó-kor St Albans City, St Albans Abbey 19.55ó, WFJ-re érkezés 20.00 ó.
A kérdésem az, ha ezt nem vállaljuk be a csomagjainkkal, a 757-es és a 321 busszal menni egyyzerűbb lesz-e, vagy a két busz egállôja nem esik-e egymástól túl messze cso agokkal?
Mindenesetre így kiesik az a buszút, amit aLuton Parkway-ig meg kell tenni.Nem az idő miatt, hanem a cűgölődés fárasztó a csyomagokkal való átszállásokkor.
Várom válaszod, ha van még időd holnapig írni.
Igazolványképünk pedig lenne, hogy a vasútllomáson 7 napos travelcardot vegyü k ( 1-9 zóna + WFJ ).
#146 - Zsuzsa - 2015.05.19. - 13:52
Kedves Zsuzsa!

Nem kell sokat gyalogolni, mert a 757-es és a 321-es busznak ugyanott van a megállója Luton Station Interchange, tehát ugyanott kell lenniük, a pályaudvarnál, de nem ismerem a konkrét megállót.
#147 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.20. - 23:25
Kedves Tibcsi! A lányom jelenleg 15 éves és a londoni tartózkodásunk utolsó napján tölti a 16-ot. Vehetek-e még részére 7 napos gyerek travelcardot, vagy már a felnőtt szükséges neki is? Köszönettel: Zsuzsa
#148 - Zsuzsa - 2015.05.21. - 17:26
Kedves Zsuzsa!

Gondolom vehettek, de az utolsó napon már nem használhatja. Érdemes megkérdezni a pénztárban, ők megmondják.
#149 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.22. - 18:20
Kedves Tibcsi! Köszönöm az eddig olvasott hasznos tudnivalókat! Két kérdésem lenne még: a Victoria vasútállomásról hogy jutok el a Victoria autóbuszállomásra? A Victoria autóbuszállomáson könnyű megtalálni a Lutonra induló buszt? Előre is köszönöm a segítséget!
#150 - Linda - 2015.06.04. - 15:15
Kedves Linda!

A Victoria vasútállomáson figyelni kell a táblákat, amik a Victoria Coach Station irányába mutatnak, és ott elhagyni az állomást (egyébként a Buckingham Palace Roadra kell kimenni), a buszállomás pedig a Buckingham Palace Roadon gyaloglás után, nem a Buckingham Palace felé, hanem a másik irányba, egy rövid sétával érhető el, az út túloldalán lesz a buszállomás, mint a vasútállomás volt, az úton is ki van táblázva.
A buszállomáson kapuk vannak, és az előtte lévő monitorokon jól látható hogy attól a kaputól hova, és mikor indulnak buszok, amikor beáll a busz, akkor lehet kimenni a kapun, a Lutonra induló járatok az egyik szélső kaputól mennek.
#151 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.05. - 03:11
Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy ha én 1-2 zónás Travelcardot vásárolok, de Greenwichbe szeretnék elmenni, amiről azt olvastam h 2-3 zóna, akkor milyen jegyet kell még vásárolnom? Vagy egyáltalán kell?
Válaszod előre is köszönöm!
#152 - Bianka - 2015.06.12. - 10:03
Szia!

Greenwich egyszerre 2-es és 3-as zóna, tehát érvényesek oda 2-es és 3-as zónás jegyek is, így az 1-2-es zónás Travelcard is, azon kívül tehát nem kell más.
#153 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.12. - 21:44
Kedves Tibcsi!
Rengeteg hasznos információt olvastam az oldalon, de még nem teljesen világos minden a sokféle lehetőség miatt. Ezért a segítségedet szeretném kérni. Július közepén utazunk Londonba egy hétre a családdal, két felnőtt és két diák 19 és 17,5 évesek. Luton repülőtérre érkezünk és az Earls Court mellett lesz a szállásunk. Ez nagyon jó, mert a belvárosban van és mellettünk lesz két metróállomás is. A szállás és a repülőjegyek sokba kerültek, ezért az ott tartózkodás során szeretnénk spórolni a közlekedésen és a belépőkön. Lutonból az Easy busszal jutnánk be a Victoria pályaudvarig, ott 4 db 7 napos papír alapú Travel card-ot kellene vennünk (?)(fénykép), ami jó a 2 for 1 kedvezményre, ha jól értelmeztem az eddigieket. Jó ez így? Szerinted az első 1-2 (3) zónában van annyi látnivaló, hogy 1 hétre elég legyen, ha minden nap sokat utaznánk, mert a nagyobb zónásat nem biztos hogy meg tudjuk venni. London pass with travel nem érné meg inkább? És diák jegy sehol sincs? A British Museum-ot sehol sem láttam a kedvezmények listáján, pedig jó lenne megnézni. Mit javasolsz nekünk, hogy a legolcsóbban ki tudjunk jönni egy hét alatt Londonban? Előre is köszönöm. Karesz
#154 - Karesz - 2015.06.15. - 19:25
Kedves Karesz!

Igen, ha 1 hétig lesztek, a 7 napos Travelcard a jó, ha akartok 2for1-et akkor igen, vasútállomáson vegyétek meg.
Diákjegy nincs tömegközlekedésre, a nevezetességeknél viszont van, ahol van, az Útikalauz, látnivalók menüpontokban láthatod a londoni nevezetességek belépőjegy árait.
Hogy a London Pass megéri-e, azt nektek kell kiszámolnotok a megtekinteni kívánt, a London Pass által kiváltható nevezetességek számának és belépőjegy árának figyelembe vételével, de ha megéri is, Travel nélkül vegyétek, mert jóval olcsóbban vehettek annál ti külön 7 napos Travelcardot.
Szinte minden az 1-2-es zónában van, de ha kimennétek egy külső zónába mégis valahova, attól nem kell feltétlenül, és nem is éri meg nagyobb zónás 7 napos Travelcard, mert mehettek busszal, vagy csak vesztek egy Oystert arra az útra.
A British Museum, mint majdnem minden múzeum, ingyenes.
#155 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.15. - 19:42
Kedves Tibcsi!

Nagyon köszönöm a gyors választ, nagyszerű híreket mondasz! Többet tudtam meg most Tőled, mint kétórai internetezés alatt a számtalan információból. Nagyon szépen köszönjük a segítségedet! : )

Karesz
#156 - Karesz - 2015.06.15. - 20:41
Kedves Tibcsi!
Travelcardot London belvárosában hol tudok vásárolni?
Előre is köszönöm a választ!
#157 - Bianka - 2015.06.18. - 12:14
Kedves Bianka!

Bármelyik metróállomáson megveheted, ha vasúti logót tartalmazó Travelcardot akarsz, ami jó a 2for1-re, akkor azt pedig vasútállomásokon.
#158 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.18. - 17:48
Kedves Tibcsi!
Rendkívül hasznos dolgokat tudtam meg az infóidból eddig is, de lenne kettő, amire még nem láttam kérdést:
7 napos fényképes travelcardot vennénk... normál igazolvány képet kell vinni hozzá, vagy lehet egy egyszerű 3x4-és fotó is, illetve vehetem-e másnapi kezdetű érvényességgel?
Előre is nagyon köszönöm.
Anita
#159 - Megyeriné Anita - 2015.06.22. - 06:45
Kedves Anita!

Nem tudom pontosan miben teszel különbséget a fotó és az igazolványkép között, de nem veszik olyan szigorúan a fényképet, persze nagyon extrém nem lehet, látsszon az arc. Igen, te határozod meg, mikortól kéred a Travelcardot, mindenesetre ellenőrizd, mielőtt kifizeted.
Örülök, hogy hasznos dolgokat tudtál meg, jó utat! :)
#160 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.22. - 10:01
Kedves Tibcsi!

4 napra megyünk Londonba egy hosszabb utazás részeként autóval. Tudsz-e abban segíteni, hogy hol tudnánk lerakni az autót (garázs vagy parkolóház), mert a 4 nap alatt nem akarjuk használni. Előre is köszönöm!
Niki
#161 - Niki - 2015.06.22. - 12:18
Kedves Niki!

Parkolásban nincs tapasztalatom, a szállást kérdezzétek meg, tudnak-e biztosítani ingyen vagy pénzért parkolást.
Egyébként itt találhatsz egy térképes listát londoni parkolókról, a napi ár feltüntetésével: http://en.parkopedia.co.uk/parking/london/
#162 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.22. - 16:21
Kedves Tibcsi!
Köszönöm a választ, sajnos a szálláshelynek nincs parkolója (Sheperds Bush környékén lesz a szállás).
#163 - Niki - 2015.06.22. - 17:27
Köszönöm a gyors választ. :-) A saját készítésű fotónál csak arra gondoltam, hogy egy kb. egyszínű háttér előtt lefényképezkedünk és én kinyomtatom az arc-képeket, a másikat pedig fotós készíti valamilyen "szabvány" szerint... De végülis a válasz érthető volt
#164 - Megyeriné Anita - 2015.06.22. - 21:32
Kedves Tibcsi!
A következő oldalon találtam kiadó garázsokat, parkolóhelyeket, hátha másnak is hasznos lehet: www.justpark.com
#165 - Niki - 2015.06.25. - 21:37
Szia!
Azt olvastam valahol, hogy a 2for1 kedvezményt max. 3 nevezetességre lehet felhasználni egy nap. Ez igaz? Valamint a 2for1 weboldalára felmentem, és ott a London Eye is elérhető, itt pedig azt olvastam, hogy nyáron nincs ez a kedvezmény. Lehet valami apró betűs rész elkerülte a figyelmem? :) Válaszod előre is köszönöm!
#166 - Mary - 2015.06.25. - 23:08
Szia!

Nem csak 3, hanem korlátlan számú nevezetességre lehet felhasználni 1 nap a 2for1-et.
Igen, idén, az előző évtől eltérően, egyelőre van a London Eye nyáron is, július 31.-ig legalábbis biztos, néha ki- és bekerülnek időszakonként nevezetességek a 2for1-be, amiket nem mindig tudunk lekövetni, ami a 2for1 oldalon van, az úgy van.
#167 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.26. - 14:23
Szia! Szombaton hajnalban indulnánk Londonba. Fél 8-kor ér a gépünk Lutonba, ahonnét megvan a vonatjegyünk a St. Pancras pályaudvarig. Vasárnap este fél 6-kor indulunk vissza Budapestre. Tehát 2 teljes napunk lesz városnézésre. A szállásunk a Wembley stadion mellett lesz. A kérdésem az lenne, hogy a 2 napra milyen tömegközlekedési bérletet érdemes venni. Egyetlen helyre szeretnénk bemenni, a Madam Tussaud Panoptikumba. Érdemes valami London kártyát venni, vagy külön a kettőt? Szeretnénk úgy odamenni majd a pénztárhoz, hogy tudjuk, mit is szeretnénk vásárolni, mert a nyelvet csak minimálisan beszéljük.
Előre is köszönöm válaszodat!
Üdv.: Mariann
#168 - Kovácsné Marianna - 2015.06.29. - 10:15
Kedves Marianna!

Ahogy a leírásban szerepel, 2 napra az Oyster a jó, de ha egyéb, ott említett okokból inkább Travelcardot vennétek, akkor vehettek azt is.
Ti pl, mivel bemennétek a Madame Tussauds-ba, papíralapú, vasútállomásokon vehető Travelcarddal kaphattok arra 2for1 kedvezményt, tehát csak 1 belépőt kell kifizetni a kettőből, így azt vegyetek az Oyster helyett.
#169 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.29. - 16:52
Szia Tibcsi!
Nagyon jó az oldal, és tisztelet azért, ahogy mindenkinek válaszolsz.
Azt kérdezném, hogy ha Lutonra érkezünk kedden és vonattal megyünk be, majd csütörtökön jövünk haza szintén vonattal Lutonig, akkor a vonatjegy felhasználható a 2for1 kedvezményre ugye, nem kell külön travelcardot vennem?
Mert akkor lehet oystert veszünk, ha ez a jegy is megfelel. Másik: a Hop on Hop of buszokról mi a visdzajelzés, érdemes szerinted egy napot ezzel menni, csak mert nagyon rövid az időnk, ez meg elvisz mindenhova majdnem?
Köszi!
#170 - Enikő - 2015.07.01. - 20:31
Kedves Tibcsi!
Jövőhét pénteken megyünk Londonba 8 napra, ahonnan az Eurostar vonatával utazunk tovább Párizsba. A vonatjegyeket már 3 hónapja megvettük, nem visszaválthatóak, azonban most többször előfordult, hogy zavargások miatt lezárták a Csalagutat. Ilyenkor mi szokott történni? Tudsz erről esetleg valamit? Londoni szállásunk már akkor nincs, a párizsi vár minket, de közlekedni nem tudunk... Ilyenkor térít valamit az Eurostar? Vagy felhasznàlhatjuk később a megvásárolt jegyeket? Nagyon várom válaszod.
Köszönettel:
Megyeriné Anita
#171 - Megyeriné Anita - 2015.07.01. - 22:04
Sziasztok!

ENIKŐ: Igen, ez egy Londonba szóló vonatjegy, felhasználható 2for1-re a visszaút időpontjáig, csak tartsátok meg a Londonba szóló jegyet is.
A hop on-hop off 21-26 Font, tehát jelentősen drágább mint tömegközlekedni, van minimum 3 társaság, amely közlekedtet, ha siettek, jó megoldás lehet.


ANITA: Itt olvashatsz a kompenzációról, az Eurostar oldalán: http://goo.gl/bXn132
#172 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.02. - 22:55
Köszönöm ;) !
#173 - Enikő - 2015.07.03. - 07:50
Kedves Tibcsi!
Ha Bracknellből megyünk Londonba jól tudom, hogy a vonatjegy a tömegközlekedésre is jó?
Köszönöm
#174 - Lídia - 2015.07.04. - 08:05
Kedves Lídia!

Egy vonatjegy nem érvényes londoni tömegközlekedésre, és Bracknell londoni zónákon kívül van. Más kérdés, ha úgy kéred, hogy londoni Travelcarddal. Vagy valamilyen megfelelő season ticketet veszel, tehát ha nem egyszer, hanem rendszeresen utazol Londonba, az ilyenek érvényesek lehetnek londoni tömegközlekedésre.
#175 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.04. - 12:36
Szia Tibcsi! Az Oysteremen 4.2 font van. Az a kérdésem, hogy elég- e a Hearthrow- ra való kijutáshoz, ha egy átszállással (Circleről a Picadilly) megyek ki? Köszönöm, Samu
#176 - Kántor Samu - 2015.07.05. - 00:16
Szia!

Csúcsidőn kívül elvileg elégnek kell lennie, mivel 3,10 Font az 1-es zónától, és 2,80 Font a 2-es zónától a Heathrow. Csúcsidőben (hétköznap 6:30-9:30) nem elég.
#177 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.05. - 11:24
Szia Tibcsi! Július 10-én utazunk Londonba, ketten a barátnőmmel. A Tideslea Tower, Erebus Drive-on szállunk meg és Stanstedbe érkezünk. Úgy gondoltuk, hogy a reptérről a Liverpool Street Stationt közelítenénk meg busszal. Onnan viszont már nem tudjuk mivel lenne ajánlatos közlekedni. A szállás a 4. zónában van, 1-4-es Travel Cardot tervezünk venni. Tudnál tanácsot adni, hogy milyen közlekedési eszközt használjunk a Liverpool Street Stationtől a szállásig?
Válaszodat előre is köszönöm!
Bence
#178 - Bence - 2015.07.06. - 20:27
Szia Tibcsi! Elég lett és még maradt rajta 1.8 font.
Nagyon szépen köszönjük a folyamatos értékes sok-sok információt! Bele sem merek gondolni, mi lett volna nélküled Londonban! Minden úgy volt és ott volt, ahogyan írtad. Köszönjük!!! Samu
#179 - Kántor Samu - 2015.07.06. - 20:36
Sziasztok!

BENCE: A Liverpool Streettől: metróval Central Line-on Stradford állomásig, onnan DLR-el Woolwich Arsenal DLR-állomásig (Woolwich Arsenal felé, mert elágazik), majd onnan 15-20 perc gyalog: https://goo.gl/maps/nWepl
ill. közelebb mehettek még busszal a DLR-állomástól a szálláshoz, így a gyaloglás ideje lerövidíthető.


SAMU: Örülök, hogy hasznos információkat találtál, és minden jól alakult! :)
#180 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.07. - 03:18
Kedves Tibcsi!
És mennyire igazad van. Köszönöm a válaszod.
#181 - Lídia - 2015.07.07. - 17:05
Kedves Tibcsi!
8 napból az első hétre 7 napos papír, állomáson vásárolt travel card-ot (32,1 font 1-2 zóna), a 8.-ra (vissza a repülőtérre)1 napos Oystert (6.4+5 font) tervezek. Visszaváltáskor visszakapok 11.4-2.4 (metrójegy)= 9 fontot? Szállás Earl's Court, Easy Bus Victoria-Luton. A 2 for 1 kedvezménynél papír travel card-nál szintén szükség van letölthető voucher-re, mint a vonatjegyesnél? Euróval hogyan, hol vásárolhatunk és milyen árfolyamon, ha előző utazásunkból megmaradt?
Előre is köszönöm a válaszodat. Karesz
#182 - Karesz - 2015.07.09. - 13:43
Kedves Tibcsi!
Bocsánat, még eszembe jutott valami. 7 napos travel card-ot tervezünk, de négyen leszünk. Mintha olvastam volna valahol, hogy ezzel minden nap szükséges utaznunk. Mi az a minimum, amit le kell utazni naponta travel card-al és mi történik, hogy ha valaki ezt nem tudja megtenni, mert véletlenül beteg lesz és a szobában kell egész nap maradnia? Van-e ilyenkor büntetés vagy csak elveszik az aznapi keretösszeg, ha létezik ilyen ?
A londoni szállodákban mekkora idegenforgalmi adót kell fizetni felnőtteknek?
Köszönöm Karesz
#183 - Karesz - 2015.07.09. - 14:24
Kedves Tibcsi!
Tegnap érkeztünk haza Londonból.
Nagyon hasznos és ponto infókat kaptam erről az oldaltól. köszönet érte.
Az oyszterrel kapcsolatban egy dologgal kéne kiegészíteni az infókat (de lehet hogy csak én nem vettem észre)
Visszaváltani csak a váltástól számított 40 óra után lehet.
Mivel mi az utolsó napon vettük és használtuk ezért nem tudtuk visszaváltani.
Most van 4 db 5£ plasztikkártyánk.
Esetleg ha valakinek szüksége van rá a letéti díjért eladó. Mind a négyen van 0.8£ feltöltési maradék.
Üdvözlettel Laca.
#184 - Laca - 2015.07.09. - 21:30
Kedves Laca!
Nagyon "fontos" dolog amit írtál, köszönet érte. Én éppen azt terveztem, hogy az utolsó napon, amikor a repülőtérre megyünk ki, vennénk egy 1 napos oyster kártyát egy metró útra, amit utána visszaváltanánk. Egy csomó pénzt elbuktunk volna, még egyszer nagyon köszönöm.
#185 - Karesz - 2015.07.09. - 22:39
Kedves Laca!
Másfél hét múlva utazunk ki Londonba, ha megfelel neked, akkor az Oyster kártyáidat "feltételesen" át tudom venni. Tehát kiviszem őket és megpróbálom visszaváltani. Ha sikerül, akkor hazautazás után odaadom az érte kapott 20 fontot, ha nem, mert esetleg probléma van vele, akkor visszaadom a kártyákat. Mivel még nem volt ilyen kártyám, nem tudom, hogy nem kell-e igazolnom visszaváltáskor hogy az enyém, nem névre szóló-e.
Tibcsi, légy szíves küld el Lacának az e-mail címemet, hogy fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot.
Köszönöm.
Karesz
#186 - Karesz - 2015.07.11. - 09:02
Kedves Karesz!
Köszönöm a segítségedet, örülök hogy vannak még akik próbálnak segíteni egymásnak. Természetesen elfogadom és nagyon megköszönném a segítségedet ha vissz tudnád váltani a kártyáimat. A váltáskor nem kért semmi személyes adatot, csak hogy mennyivel töltjük fel. Mondjuk én bankkártyával fizettem, de szerintem az mindegy.
Elvileg személyi és lakcím kártya kell hozzá. Pontosat nem tudok mert nekünk nem sikerült (csak 23 órás volt a kártyánk). Egyébként ezt a 40 órás limitet is csak egy ottani metrós dolgozó mondta mikor segítséget kértünk tőle, és mutatta az automatán, hogy a "refunds" opció inaktív.
Köszönettel.
Laca
#187 - Laca - 2015.07.11. - 15:33
Kedves Laca!
Úgy tűnik, hogy Tibcsi nyaralni van. :) Hogy tudnánk felvenni egymással a kapcsolatot. Én Heves megyében lakom.
Karesz
#188 - Karesz - 2015.07.12. - 10:42
Kedves Karesz!
Adok egy e-mail címet amit erre az alkalomra csináltam, majd utána törlöm is.
lacakaresz@freemail.hu
Üdv.
Laca
#189 - Laca - 2015.07.12. - 11:37
Kedves Tibcsi!
Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat 107"kérdés jól sikerült az utazás a Gatwicken nem tudtunk Papir Travelcardot csináltatni ,de minden nagy állomáson ahogy írtad elkészítik képet vittünk így tudtunk csináltatni. A közlekedés átlátható és szinte mindent megnéztünk a 2 for 1 kedvezményekhez a vasútállomásokon az információn is hozzá lehet férni kérni kell, ha nem tud valaki mindent letölteni a netről. 1-2 zónára vettünk bérletet vonaton és buszon is tudtuk használni aki utazik a vonatok 5-8 percenkét mennek nagyon jól szervezett csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönet a hasznos tanácsokért.
Üdv. Gyöngyös
#190 - Gyöngyös - 2015.07.12. - 17:46
Sziasztok!

KARESZ:
Voucher minden esetben kell, mindegy hogy a 2for1-et vonatjeggyel, vagy papír Travelcarddal használnád, de nem szükséges letölteni, beszerezheted a vasútállomáson is.
Nem hallottam ilyenről, hogy minden nap használni kéne a 7 napos Travelcardot, nincs is "aznapi keretösszeg", vagy semmi ilyesmi.
Nincs idegenforgalmi adó Londonban.
Olyan nincs, hogy "1 napos Oyster", az Oysterre annyit töltesz, amennyit akarsz, tehát nem szükséges 6,4-et rátölteni. Euróval esetleg nagyobb üzletekben fizethetsz, néhány helyen, ahol elfogadják, de ahhoz hasonlóan, mintha itthon fizetnél vele, nagyon rossz átváltási arány lehet.


KARESZ, LACA: Pár napig nem voltam, de akkor jó, hogy megtaláltátok egymást. Nem névre szóló az Oyster, tehát fogja majd tudni használni Karesz, nem szükséges a pénzt csak utólag odaadni.
Erről a 40 órás dologról sose hallottam, és sehol nem is említik, de elhiszem, ill. írok ezzel kapcsolatban a tömegközlekedési társaságnak.


GYÖNGYÖS: Köszönöm a beszámolót, örülök, hogy jól sikerült az utazás!
#191 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.12. - 20:05
KARESZ, LACA, ill. mindenki aki a korábbi kommentet olvassa: Frissítés: választ kaptam a Tfl ügyfélszolgálattól: eszerint nem létezik semmilyen 40 órás szabály, az Oyster-kártyát akár azonnal is vissza lehet adni, tehát Laca rossz tájékoztatást kapott, Karesz pedig nyugodtan vehet az utolsó napra, tehát nem véletlen, hogy nem hallottam róla, és nem írják sehol, így nem egészítem ki vele az oldalt.
#192 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 13:48
Kedves Tibcsi!
Jó újra hallani rólad. Egyébként a pihenés mindenkinek jár, olyan szép idő van. :)
Nagyon szépen köszönöm az információkat, úgy tűnik, hogy még neked is lehet újat mondani a londoni közlekedéssel kapcsolatban. De egyébként így a jó, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Viszonylag kevés blog olvasó jelez vissza a londoni utazás után, hogy valami új, érdekes, az átlagostól eltérő, jó vagy rossz dolgot tapasztalt egyes helyeken vagy a közlekedésben. Pedig ez mindenkinek hasznos lenne. Sokan csak elfogadják az önzetlenül felajánlott segítségedet, ismereteidet, tudásodat, sokéves tapasztalatodat a kinti élettel kapcsolatban. Javasolnám a többi blog olvasónak, hogy osszák meg velünk élményeiket, amiből mindenki csak tanulhat.
Karesz
#193 - Karesz - 2015.07.13. - 15:35
Kedves Laca!
Írok.
Karesz
bu.......@gmail.com
#194 - Karesz - 2015.07.13. - 15:44
Kedves Tibcsi!
Szomorúan olvasom, hogy már megint át lettünk vágva. Pedig egy ott dolgozó metró alkalmazott jött oda segíteni és ő próbálta visszaváltani a kártyát és az a menüpont inaktív volt az automatán és akkor mondta ezt a 40 órát a gyerekemnek mert ő beszél angolul (22 éves és felsőfokon). Esetleg ha még azt megtennéd hogy utána nézel hogy kell e valami irat a visszaváltáshoz (személyi, lakcímkártya) mert valahol ezt olvastam, és hogy a magyar jó e. /másom nincs/
Köszönettel:
Laca.
#195 - Laca - 2015.07.13. - 17:55
Kedves Laca!

Sajnálom, pénztárban minden további nélkül visszaváltották volna, azt elképzelhetőnek tartom, hogy igazat mondott az alkalmazott, mert automatában nem. Nem kell semmi irat, csak 15 Font feletti visszaváltás esetén kell személyi és lakcímkártya.
#196 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 20:57
Kedves Tibor!
Nagyon sok hasznos információt tartalmaz az oldal, de egy dolog nem világos. Lutonra érkezünk és a 2for1 miatt vonattal megyünk a városba. Amennyiben előre online megveszem a vonatjegyet azt elfogadják vagy csak a pályaudvaron vásároltat? A vonatjegy ára változhat? Jelenleg neten 2 főre retúr 69 GBP.
köszönettel: taga
#197 - taga - 2015.07.16. - 19:05
Kedves taga!
Mi is a Lutonra érkezünk és szintén szeretnénk igénybe venni a 2 for 1 kedvezményt. De mi EasyBus-szal megyünk be a Victória pályaudvarra 10 font/fő (online olcsóbb) és ott vásárolunk 1hetes papíralapú Travel cardot a pályaudvaron Rail pecséttel, amivel szintén igénybe lehet majd venni a kedvezményt. Ingyenes voucher amit letölthetsz netről vagy úgy hallottam a pályaudvaron is adnak, szükséges még a 2 for 1 kedvezményhez. Ezeknek az információknak a többségét Tibcsitől tudom.
Karesz
#198 - Karesz - 2015.07.17. - 20:38
Kedves taga!

Igen, minden úgy van, ahogy Karesz írta. A Luton Airport Parkway - Victoria közötti, 16,20 Fontba kerülő anytime day single típusú jegyek ára, mely bármely vonatra igénybe vehető, nem változik. A 12 Fonttól kezdődő single típusú jegy ára az feljebb mehet.
Elvileg érvényesnek kellene lenni ennek a jegynek 2for1-re, a lényeg, hogy tartalmazza a National Rail logót, ennél a vasúttársaságnál az állomáson kell nyomtatni. De nem vagyok benne 100%-ig biztos, én inkább a helyszínen vennék jegyet, amennyiben vonatjeggyel vennéd igénybe a kedvezményt.
#199 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.17. - 21:16
Kedves Tibcsi!
A kérdésem az lenne, hogy milyen típusú travelcardokhoz jár a 2for1 kedvezmény? Mi mindenképpen egy napos travelcardot fogunk vásárolni és nem tudom, hogy ehhez járni fog-e. Válaszod előre is köszönöm!
#200 - Bianka - 2015.07.19. - 14:50
Sziasztok!
Hétfőn jöttünk haza Londonból és gondoltam megosztom mindenkivel a lutoni transzferrel kapcsolatos negatív élményünket: a Wizzair-nél foglaltunk buszra jegyet (itthon, forintért), a National Express társaság járatára. Odafelé semmi gond nem volt, nevünk a listán és már száguldottunk is London felé. Visszafelé azonban csak hosszas könyörgés és sírdogálás után engedtek felszállni bennünket a harmadik buszra. Semmit nem mondtak, csak annyit, hogy nem jó a jegy, menjünk a customer service-höz. Onnan elküldtek bennünket, hogy beszéljünk a sofőrrel. Hiába mondtuk, hogy odafelé ugyanilyen jegyünk volt és nem problémáztak rajta, sőt. Végül a fél 3-as buszra felengedtek bennünket és kb. negyed 5-re voltunk a reptéren. Szerencsénkre még fel tudtuk adni a nagy bőröndünket. Azóta utána olvastam a dolognak, és más oldalakon találtam leírva, amit a Wizzair nem szeret reklámozni, hogy a megvásárolt transzfer "szolgáltatás" csupán egy lehetőség, és nem biztos, hogy felférünk a buszra. Mindenesetre ezzel jól megkeserítették a hazautazás napját, de nem szeretném, ha más is így járna, ezért akartam elmondani. Ezt a transzfer-variációt csak az erős idegzetű, kalandvágyó utastársaknak ajánlott.
#201 - Gabi - 2015.07.19. - 15:46
Kedves Tibcsi és Karesz!

Köszönöm a választ a transzferrel és Travel Carddal kapcsolatban, így fogjuk mi is csinálni.
Azt szeretném még kérdezni, hogy Stonehenge-be hogyan érdemes kirándulni? Láttam szervezett utat 43 GBP/fő vagy vonattal inkább? A Travek Cardnal mit jelent a vasúti kedvezmény?

Köszi: taga
#202 - taga - 2015.07.21. - 09:57
Kedves Tibcsi!
Itt vagyunk Londonban. Lutonból a leszállás után Greenbuss-al mentünk be a Victoria pályaudvarhoz 10 fontért (retúr 15 font). A Victórián vettem a londoni 8 nap első napjára Oyster cardot 5+6.4 font, (visszaváltáskor megkapjuk az 5 fontot), amivel tegnap két metrón és két busszal utaztunk, egyébként korlátlan utazásra jogosít. 7 napos papír Travel cardot is vettem mától(fénykép + név kell)32 fontért 1-2 zónára,2 for 1-ra jó(pl.London Eye ma).
#203 - Karesz - 2015.07.22. - 09:10
Kedves Tibcsi!

A hétvégén (júl. 25.-26.) Londonban leszünk. London belvárosából Wimbledonba metróval tudunk-e menni? Ha igen, hol kell leszállni? Onnan mivel és mennyi idő alatt tudunk eljutni a pályákhoz? Az utazásunk mennyibe kerül? (3 zónás travel card elég?)

Köszi: Annamari
#204 - Annamari - 2015.07.22. - 19:54
Kedves Tibcsi!
Másnap sikerült visszaváltani az előző napra vett Oyster kártyát.Tehát Lacáékat rosszul tájékoztatták, egy metrópénztárnál minden további nélkül visszaadták az 5 fontos alapdíjat név és lakcím megadása után 24 órán belül a váltás után. A London Eye-hoz még otthon vouchert nyomtattam amivel igénybe tudtuk venni papír Travel carddal a 2 for one kedvezményt.Számítani kell 1 óra sorbanállásra a pénztárnál és 3/4 órát a bejutásnál csúcsidőben.
Annamari! 3 Wimbledon metróállomást látok a térképen:Wibledon park,Wimbledon(zöld District line) és South Wimbledon(fekete Northern line).Mindegyik a 3-as zónában van,nem tudom hol a pálya.Oyster kártya jó.
#205 - Karesz - 2015.07.23. - 02:23
Kedves Tibcsi!
Nem ajánlom hogy a Tescoban vásároljatok 1.5 literes (2 db 2 font)Tesco double strenght squash narancslevet, mert az íze borzalmas, iszonyúan rossz. Aki meg tud inni belőle egy pohárral, elismerésem!
Az Elephant @ Castle metróállomás egy labirintus szűk folyosókkal és sok lépcsővel, aki először jár ott érdeklődjön helyiektől, hogy hogyan tud eljutni célállomására, mert eltévedhet.
#206 - Karesz - 2015.07.23. - 10:25
Sziasztok!

BIANKA: Ahogy a leírásban szerepel, vasútállomáson vásárolt (bármilyen zónás, bármilyen hosszúságú) Travelcardhoz.


TAGA:
Fontos, hogy ha egyénileg mentek Stonehenge-be, kötelező jegyet foglalni:
http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/prices-and-opening-times

Stonehenge esetében mindenképpen megérhetik a szervezett utak, ha jó áron vannak. Ugyanis az egyéni eljutás akár drágább, vagy nem annyival olcsóbb, és hosszabb lehet. Tömegközlekedéssel ugyanis először Salisbury-ig kell menni vonattal London Waterloo-tól, majd onnan busszal még, vagy pedig busszal Londonból, a Victoriáról Amesbury-ig, majd onnan gyalog vagy taxival.


ANNAMARI: Igen, el lehet jutni a wimbledoni pályákig metróval, a District Line-on Southfields metróállomásig, majd negyed óra gyaloglás. 3-as zóna, tehát igen, 1-3-as Travelcard (is) elég.


KARESZ: Köszönöm a beszámolót, kösz, hogy megerősítetted, hogy visszaváltják, én is ezt a tájékoztatást kaptam a tömegközlekedési társaságtól.
#207 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.23. - 23:23
Kedves Tibcsi és londonba először utazók!
Ma kipróbáltuk a biciklizést a Hyde parkban. Több ember akkor próbálkozzon bérléssel,ha jóval több bicikli áll bent, mert egy pillanat alatt elvihetik mások vagy egy másik csoport a szabadon állókat. A kapott kóddal csak 10 percig lehet próbálkozni,utána új kódot kell kérni az oszlopnál. Megjártuk, mert mire az első három biciklit kivettük a dokkolóból,a negyedik ember biciklijét elvitte más, mert kezdőként még sokat totojáztunk.Érintőképernyőn kell kölcsönözni,több OK után be kell tenni a bankkártyát és kiválasztani hogy 24 órásra akarod-e kölcsönözni és hány darabot (max 4).A kártya kivétele után kinyomtatja az 1,2,3 számjegyekből álló ötjegyű kódot, amit a szabad biciklinél be kell ütni.Ha zöld a lámpa,akkor egy erős rántással ki kell venni a dokkolóból. Alapból 2 fontot kell fizetni,és ha fél órán belül másik dokkolóba beállunk,akkor ugyanazt a biciklit egy másik kinyomtatott kóddal ingyen újra használhatjuk,de csak a lejárati idő után.Ha nem visszük vissza fél órán belül, akkor minden további félóra után 2 fontot von le a kártyánkról 24 óra alatt, amíg vissza nem visszük egy dokkolóba és be nem állva zöld jelzést nem kapunk.
A Hyde parkban a Lido-nál van WC.A Leicester Square-nél lévő Burger Kingben az emeleten ingyen újra lehet tölteni az üdítős poharat.
#208 - Karesz - 2015.07.24. - 02:08
A vodafonos feltöltőkártyás mobiltelefonjainkat Londonban otthoni tarifával használhatjuk, miután elküldtük SMS-ben a 1270-re a Rooming funkció bekapcsolása után az EUHAZAI
kódot.
#209 - Karesz - 2015.07.24. - 02:56
Kedves Tibcsi!
A Luton repülőtérre érkezünk hétköznap (vissza már busszal megyünk). Az Old Streeten fogunk lakni, így a Baker Streeten szállnánk le a transzferről (1 felnőtt + 17éves + 13 éves), ha lehetséges. Mit ajánlotok? Hallottam, hogy a repülőn is lehet vásárolni transzfert, de nem találok erről sehol információt (ez szerintem easybus). Nagy feladott csomagra ( 1 lesz) kell külön fizetnem? A legolcsóbb megoldást keresem, nem probléma, ha nem a leggyorsabb.
Tömegközlekedés (1-es zónában lakunk - Barbican): 6 éjszakát leszünk. Mit érdemes venni? Szerintem nem kell olyan sokat utaznunk. Oysterre gondoltam a 13 évesnek (Neki kevesebbe kerül az utazás?). Ha én papir Travelcardot veszek a vasútállomáson, akkor a 17 évesnek is kell Travelcard, hogy a 2For1-ben variációt tudjuk ketten használni?
#210 - Klari - 2015.07.24. - 16:51
Kedves Klari!

Megvehetitek a transzferbusz jegyet helyszínen (kivéve: Easybus), online (általában így a legolcsóbb), repülőjegy foglalásnál, és igen, azt hiszem repülőn is árulnak. Nem kell külön fizetni csomagra transzferbuszon.
Ha 6 éjszakát lesztek, már megérheti a 7 napos Travelcard, amennyiben eleget utaztok hozzá/nap, tehát elérnétek minden nap az Oyster-limit összegét.
11-15 éveseknek féláron lehet venni Travelcardot.
2for1 csak úgy használható, ha mindkét embernek van papír Travelcardja, ahogy a leírásban is olvasható.
#211 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.24. - 18:21
A Science Museumban jártunk, amit mindenkinek melegen ajánlok egész napos programnak, a kis és nagy gyerekes családok imádni fogják. A technikai fejlődés minden lépcsőfoka nyomon követhető ebben a több emeletes hatalmas épületben. Közlekedés, időmérés, űrutazás, szövés, az ipar majdnem inden ága, hírközlés, stb. És mindezek élőben, sokszor kézzelfoghatóan bemutatva. Minden szinten WC-k, több étterem és bár, gyerekeknek és felnőtteknek is többszörös csodák palotájában található interaktív és kézzelfogható tehnikai és logikai játékok. A belépés ingyenes, de a bejáratnál egy dobozban adományokat gyűjtenek a fentartásra, amibe általában "illő" beletenni valamennyit. A South Kensinghton metróállomásnál található több múzeummal együtt (Natural History Museum, Victoria & Albert Museum, London Oratory, Baden Powell House, Royal Albert hall). Egy hosszú alagúton lehet odajutni a metróból, követni kella Sciente Museum feliratot és a kijáratnál jobbra 15 méterre van a bejárat. Amikor elkezdett esni, valamiért lezárták az alagutat és csak a felszínen lehetett visszajutni a metróhoz egy távolabbi helyen.
#212 - Karesz - 2015.07.25. - 02:04
Köszönöm még egyszer, és előre is, ha még írsz, a minden napos hasznos, értékes, és érdekes beszámolót, a látogatók nevében is! A Science Museum tényleg az egyik legérdekesebb múzeum Londonban, nekem a legjobban a repülős rész tetszett.
#213 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.25. - 09:47
Kedves Tibcsi!
Valóban. a Science Museum legfelső szintjén hátul található repülőtörténeti múzeumban igazi régi repülőket lehet látni, megérinteni és egybe bele is lehet menni.
Fali dugót, átalakítót, amibe angol és magyar telefon és tablettöltőt is bele lehet dugni 2 fontért vettem egy háztartási boltban az Elephant @ Castle bevásárlóközpontban.
#214 - Karesz - 2015.07.25. - 10:06
A Kew Garden botanikus kertben jártunk. Kettőnknek 2 for 1 kedvezménnyel összesen 15 fontba került. 4-es körzet sötétzöld District line. Még otthon nyomtattam rá ki vouchert, de a Viktória pályaudvaron is adtak egy prospektust a jegypéntárnál, ahol a papír Travel cardunkat vásároltam az első nap. Ebben benne voltak a 2 for 1 kedvezménnyel igénybe vehető helyek és a katalógus végén 6 db szabad felhasználású voucher, amiket csak ki kell tölteni. Érkezési pályaudvar neve, helysin, amit kedvezménnyel meg szeretnénk nézni, utazás (érkezés, megtekintés napja), keresztnév és családi név. Ez is egy egész napos program lehet, mi 4 óra alatt csak a töredékét tudtuk megnézni (tó kacsákkal és hattyúkkal, pálmaház és rengeteg különleges fa és lágyszárú növény.
A Szent Pál (St. Paul's) katedrálisba éppen mise kezdetére 17.00-ra sikerült odaérnünk. A hívőknek és az érdeklődőknek adnak egy kis füzetet, amiben le van írva a mise pontos menete, szövege előre angolul, hogy mikor mit kell csinálni és mondani.
#215 - Karesz - 2015.07.26. - 01:39
Kedves Tibcsi!
Ha Travelcardom van azzal a Lutonra ki tudok menni vonattal vagy busszal?
Köszönöm
#216 - Lídia - 2015.07.26. - 08:11
Kedves Lídia!

Nem, mivel a Luton repülőtér zónákon kívül, Londontól 50 km-re található.
#217 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.26. - 18:39
Tibcsi: Köszönöm a választ. Bár még mindig van kérdésem a transzferrel kapcsolatban. A repülő beérkezési időpontjához hozzáadtam még 1,5 órát, így vettem az Easybusra jegyeket. Ha elérem az előtte levő buszt, felszállhatunk-e rá? És ha lekéssük felszállhatunk a következőre? Lesz 1 feladott és 2 nagy kézipoggyászunk. Kell-e rá külön fizetnünk?
Oyster: 13 éves gyereknél mekkora összeget vonnak le? (pl. 1 busz útnál). Számít-e a csúcsidő nála?
Karesz: Nagyon hasznos az írásod, szívesen olvasom, mert ezeket a helyeket mi is meg szeretnénk nézni. Mise közben is fizetős a Szent Pál katedrális? Előre is köszönöm a válaszokat!
#218 - Klari - 2015.07.26. - 22:45
Kedves Klári!

Az easyBus egy elég "érdekes" cég. Egyrészt az adott jeggyel 90 perccel a jegy időpontja előtt és után fel lehet szállni a következő kisbuszra, de előfordulhat, hogy nem férsz fel arra a buszra, ami nem a "tied", ilyen esetben nem visznek el. Ugyanakkor, vannak más busztársaságok, amikre fel lehet szállni easyBus jeggyel, legutóbb láttam, hogy a National Express vagy Terravision, már nem emlékszem, buszokon kinn van a matrica, hogy easyBus jeggyel igénybe vehető.
Nem, ahogy írtam előbb, nem kell ennyi csomagra fizetni semmilyen transzferbusznál, bár pont az easyBus-nál van erre egy szabály, hogy elvileg csak 1+1 csomag vihető fel fizetés nélkül személyenként, de ti abba belefértek.

Nincsenek Oyster gyerekárak nem londoniaknak, 11-15 év között a leírásban szereplő gyerek Travelcardot lehet venni.
#219 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.27. - 00:17
Reggel 7.45-kor élelmiszereket akartam venni egy nagy Tescoban, amelyre ki volt írva hogy 0-24, de vasárnap nem volt nyitva. Utána a Tate modernbe (Modern művészetek múzeuma) látogattunk el mert esett, valamint kíváncsiak voltunk rá. Hatalmas 6 szintes épület, de minket nem nagyon fogtak meg az absztrak, elvont, néha érthetetlen, meghökkentő, furcsa vagy mulatságos alkotások, ezért elég hamar végeztünk vele. Ami tetszett benne az, hogy a 6.szinten az étteremnél le lehet ülni az ablaknál és megcsodálni London panorámáját, a 3. szinten pedig digitális ceruzával lehetett 5 érintőképernyőn rajzolni, amit elmentés után kivetítettek a falra és mindenki láthatta. A belépés ide ingyenes, kivéve a meghirdetett kiállításokat. Odajutás:a St Paul bazilikáig menni metróval és a Milleniumi gyaloghídon átsétálva a Temzén pont a bejárathoz jutunk. Ezután Greenwichbe látogattunk, ami még a 2-es zóna szélén van. Viszont Cutty Sarknál kell leszállni és nem az utána lévő Greenwich állomáson! Odajutás: A piros Central line Bank állomásról át kell sétálni a Lewishamba tartó RLR vonalhoz. Cutty Sarknál leszálva az Obszervatóriumot és a Meridian line-t kell keresni, egy dombon van. 9.50 a belépő de mi alul egy rácsos kapun ingyen bemehettünk ahol szintén volt egy vonal. Majd az Emirates Air-Line drótköteles lifttel oda-vissza átlibegtünk a Temze felett. A város nagy részét lehetett látni felülről, a cunami gátakat is. Odajutás:a Greenwechi vonalon Canary Warf-nál leszállni, átmenni a szürke Jubilee line-ra és 1 megálló North Greenwich (2. zóna határ). Oyster kártya felmutatásával kedvezményesen oda és vissza 6.8 font az átlibegés. North Greenwechben van az O2 bevásárlóközpont.
#220 - Karesz - 2015.07.27. - 01:56
Klári: a mise nem volt fizetős, de úgy tudom a 2 for 1 kedvezményben van fizetős bemutatás.
Én végül nem az EasyBus-t választottam kint arepülőtéren éppen a bizonytalanság miatt, hanem a kijáratnál egy sarokban lévő pultnál a GreenLine buszt. 3 perc múlva indult is, a Victoriáig 10 font volt az út (80 perc), de retúrjegyet 15-ért hirdetnek.
#221 - Karesz - 2015.07.27. - 02:10
Kedves Tibcsi!
Köszi a választ a Stonehenge utazással kapcsolatban.

Kedves Karesz!
Köszi a napi híreket, ezzel kapcsolatban 2 kérdésem van:
megtaláltam a greenline honlapját, ugyanúgy 15 GBP a retúr/fő. Érdemes előre megvenni, vagy nyugodtan lehet a helyszínen?
A másik kérdés, ha jól értem, a St. Paul's-ba mise időben nem kell fizetni, pofátlanság akkor bemenni és szétnézni, vagy akkor már a mise végéig bent kell maradni? Sem pofátlan, sem sóher nem akarok lenni, de még 2 for 1 kedvezménnyel is nagyon húzósak a belépők.
#222 - taga - 2015.07.27. - 14:30
A British múzeumban voltunk. Megközelítés: piros Central line, Holborn állomás. A metróból kifelé és a felszínen nyilak segítik hogy merre kell elindulni. Egész napos program, rettentően nagy épület megszámlálhatatlan teremmel és látnivalóval. 2-3 órás programnak nem érdemes beszervezni. Régiségek, kincsek, fegyverek, könyvtárak, szobrok, múmiák hatalmas termekben és folyosókon az egész világból összegyűjtve. Akit érdekelek ezek a dolgok azoknak 1 nap, akiket nagyon érdekelnek több napos program is lehet.
Taga: A retúrjegy nem tudom hogyan működik a GreenLine-nál, mivel csak egy irányba utaztam 10 fontért. Készpénzt kérnek fizetéskor, oda kell menni a buszhoz ami általában félóránként indul, megvenni a jegyet és felszállni. A Victória vasútállomástól 50 méterre van a megállójuk Luton repülőtérre vissza, a Buckingam palace road-on, 757-es járat, 6-os kocsiállás.
A Szent Pál katedrális nem mindig van nyitva, mise idő alatt pedig ki-be járkálnak a turisták, de igyekeznek elkülöníteni őket a hívő misére érkezőktől.
Tibcsi: újra vettem Oyster card-ot és két nap múlva nem sikerült automatákban visszaváltanom. Senki sem tudott segíteni, azt mondták hogy menjek a pénztárhoz, ahol 1 perc alatt vissza is kaptam az 5 font alapot + ami még rajta maradt. Lehet hogy nem jólértettem, de tényleg létezhez 24 vagy 48 órán belüli visszaváltási korlát az automatáknál és valami olyant is kiírtak a Refund automatáknál, hogy csak akkor, ha 10 font alatti az összeg. Nekem 11 font járt vissza az alappal együtt. De nem találtam egy embert sem, aki pontosan meg tudta volna mondani nekem miért nem adta vissza a pénzem az automata. Ezért azt javaslom minden Londonba kis időre utazónak, hogy az utolsó 1-2 napra óvatosan vásároljanak Oyster kártyát és mindenféleképpen pénztárban (nyitvatartási idő!) és ne automatában próbálják visszaváltani.
#223 - Karesz - 2015.07.28. - 02:12
Kedves Tibcsi és Karesz!

Felmentem a GreenLine honlapjára és azt láttam, hogy az ő jegyükkel is igénybe vehető a 2for1 kedvezmény. Jól láttam?
#224 - taga - 2015.07.28. - 11:34
Kedves Karesz!

Ez azért lehet, mert 10 Font felett személyit kérhetnek. Köszönöm, kiegészítettem a leírást azzal, hogy mindenképp pénztárban váltsák vissza, azzal sosincs semmilyen probléma, nem számítanak a napok, vagy az összeg.


Kedves taga!

Az nem az a 2for1, hanem egy másik, a saját 2for1-ük, az ott listázott nevezetességekhez jó csak, pl. Madame Tussauds, HMS Belfast, Churchill War Rooms, ezek jó ajánlatok, érdekes helyek. De az "igazi" 2for1 ennél sokkal több helyre jó, arra nem jó a Green Line jegy.
#225 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.28. - 14:06
köszi
#226 - taga - 2015.07.28. - 18:41
Kedves London szakértők!

Mi 4en megyünk londonba jövő szerdán 8 napra. Elég sok mindent beterveztünk, jó húzós lesz a program. De van egy két dolog amit jó lenne helyre tenni. A London passnál az első kérdésem hogy paypallal ki lehet e fizetni ha online veszem? Illetve nem egészen világos ha a londonpass honlapján kipengetem az oystercarddal a 141 fontot akor most melyik zonáig mehetek vele? Ilyenkor mennyi van az oysteren? A 6 naposat szeretnénk megvenni pont jo lesz mert a maradék két napot vonatosra terveztuk ugyis (London-Stonehenge-Bournemouth-London, meg Oxford vagy Cambridge szintén Londonból és vissza. Illetve a Stansted expresszel is utazunk majd a réptérről meg vissza. És itt jön be a harmadik kérdésem hogyan lehet a 2az1bent felhasználni. Mi kell hozzá, milyen papirt kell kitolteni, azt hol kapunk a jegyhez és egyáltalán hogy mukodik. És ha lehetek még pofátlan ti hol vennétek jegyet az említett vonatos utakra? Azt is előre megvegyem online ha jol láttam így olcsobb és akkor át lehet venni majd az állomáson? Egyenlőre ennyi de nem esküszöm meg hogy nem fogok még kérdezni :) Nagyon köszi minden segítséget és tanácsot.
#227 - rlaci - 2015.07.28. - 22:25
Kedves Laci!

Nem vittem végig a London Pass vásárlást, de úgy látom a jobb oldali banner alapján, hogy PayPal-lal fizethető.
A London Pass ritkán éri meg, jobb a 2for1.
A 6 napos London Pass with Travel mellé 40 Fonttal feltöltött Oyster jár, tehát gyakorlatilag csak az 1-2-es zónában használható, hiszen a napi limitek így lemennek 6 nap alatt, zónán kívüli utazáshoz még fel kell tölteni további összeggel (kiegészítettem ezzel a leírást, hogy másoknak is egyértelmű legyen, ill. korábban Travelcard járt mellé, nem az Oyster, még az szerepelt).
Egyszerűen a vissza, Londonba szóló vonatjegy (vagy papíralapú Travelcard) fog kelleni a 2for1-hez, meg a voucher, ezekről olvashatsz a leírásban. De önmagában a Stansted Express retúrjegy is elég lesz, hiszen a visszaút időpontjáig jó az 2for1-re, a többi nem is fog kelleni. Online olcsóbbak lehetnek a vonatjegyek, de nem vagyok sajnos abban 100%-ig biztos, hogy az is mindig jó 2for1-re.
#228 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.29. - 00:18
Sziasztok!
Szerencsésen hazaérkeztünk Budapestre, ezért a napi tudósításokat befejeztem Londonról. Tibcsinek még egyszer meg szeretném köszönni a sok segítséget, jó tanácsot amit nekünk és a többi utazónak nyújtott.
Minden Londonba tartónak kellemes utazást,esőmentes napokat és jó szórakozást kívánok.
Karesz
#229 - Karesz - 2015.07.29. - 01:08
Kedves Tibcsi!

Köszi az infókat. Akkor elvileg a Stansted Express 4 group ticket mellé sem kaphatok 2az1ben kedvezményt? Mert egyrészt online veszem másrészt mivel alapban is kedvezményes jegy. Tehát ha jól értem csak az ott helyben megvásárolt teljes áru vonatjegyhez jár a 2az1ben? És ha csak egy(illetve esetunkben 4) single/retur vonatjegyet veszek de az 1 napra szol akkor a 2:1 az csak arra az egy napra érvényes amire a vonatjegy szól?
Amúgy én a London Pass-szal ugy számoltam hogy a 8 nap alatt amennyi helyre csak lehet bemegyunk vele és ha már a fele sikerul a tervezettnek akkor is visszahozza az árát. Plusz sorban sem kell állni, igaz? Arra gondolsz amugy hogy ahova bemennénk a pass-szal oda mindenhova a jó a 2az1ben vonatjegyes kedvezmény is? Vagy miért mondod hogy jobban megéri? Tehát ha ott helyben vennénk meg mondjuk a stansted express retur jegyet 4unknek ahogy leszállunk a repcsirol és nem online akkor azzal meglenne a 2az1ben kedvezményunk mindenhova (mivel a visszautig érvényes) de viszont sorba kell állnunk mindenhova ahova be akarunk menni, nem? Hogy muxik a pass és hogy a 2az1ben egy nevezetesség bejutásánál egyébként ?
Meg az oysteren kezdtem el gondolkodni hogy sima oyster(1-2es zonás) vagy rátöltött travel vagy papiros travelcard. Teljes a káosz :) A 8 napból végul is majdnem minden az 1-2es zonában van, a gondok azon a két napon lesznek amikorra nem fog szolni a 8ból. Mivel egy két utat akkor is menni kell valamivel hogy a waterloohoz elérjünk. Ha jól tudom Salisburybe és Oxfordba is a Waterloo állomáson kell felszállni, ugye? Egyébként honnan indul a vonat Cambridgbe? Lehet a reptérről egyből ki kéne ruccani mert az már feluton van :) Amugy a Stansteden van nagy csomagmegörző ahova mindent be lehet pakolni amig megfordulnánk? Vagy ez elég abszurd ötlet? Szerinted amugy oxford vagy cambridge? Mert valoszinu min2ő nem fog beleférni. Egyenlőre kusza minden :) Mit tanácsolsz, javasolsz nekünk? Jah amugy Liddell Gardensben fogunk lenni, metrot néztem hogy az tokély lenne a tottenham hale-ről de lehet buszban sem ártana gondolkodni ha akor pont nem lesz még se oyster se travel...illetve kivétel ha travelt veszunk még a stansted állomáson miután leszálltunk és elindulunk befele a városba. Nagyon kéne a segítség a döntéshez amint látszik :)
#230 - rlaci - 2015.07.29. - 23:41
Kedves Laci!

A csoportos jegy mellé nem hiszem, hogy kaphatsz, de sima online jegy mellé lehet, hogy igen, csak nem merem egyértelműen kijelenteni, a Stansted Express ügyfélszolgálata tudja ezt megmondani, nem tudom hogy minden egyes jegytípusnál a sokféle vonatra hogy van.
Ha egy jegy egy napra szól, akkor arra a napra érvényes a 2for1, ugyanakkor retúrjegy esetében a visszaút időpontjáig.
A London Pass-al csak néhány helyen nem kell sorban állni. Ha úgy számoltad, hogy visszahozza az árát, akkor jó, a 2for1-et azért írtam, hogy jobb, mert ott gyakorlatilag fél áron van a jegy, mindenki maga tudja kiszámolni programja függvényében, meg hogy meg tud-e nézni bizonyos idő alatt elég London Passos nevezetességet.
Ha olyan nap utaztok, hogy már nem érvényes a London Pass/Travelcard, akkor Oystert a legjobb használni.
Salisbury: Waterloo, Oxford: Paddington állomás. Cambridge: Liverpool Street, vagy Kings Cross, vagy a Stansted reptérről közvetlenül fél óra.
Igen, Stansteden van csomagmegőrző, 10 Font/24 óra.
#231 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.30. - 14:33
Szia!

Hónapok óta olvasgatom az oldalad és nagyon hasznosnak találom. Lányoma 18. szülinapjára 6 napos londoni utat kapott ajándékba( jobban várom és izgulok, mint Ő. indent próbálok itthonról szervezni, hiszen az Én szememben Ő még gyerek:-) Jól értelmezem, hogy ha van Pay Pass-os bankkártyája ,akkor nem kell Oyster Cardot váltani,hanem a bankkártyájáról automatikusan vonják majd az utazás költségeit?- befelé menet és a kijáratnál is (Metro) "kezelni" kell. A buszon pedig csak felszállásnál? Olyanban tudsz esetleg segíteni, hogy a stanstedre érkeznek, vonattal mennek majd be a belvárosba( 2:1-ben kedvezményeket szeretnék majd igénybe venni, ezért returnjegyet váltanak majd). Szállásuk a FCT Bed and Breakfast lesz, címe:
180 Bow Common Lane, Tower Hamlets, London, E3 4HH, Egyesült Királyság.
Hol kell majd a vonatról leszállniuk és hogyan tudják majd legegyszerűbben megközelíteni a szálláshelyet?Köszi a segítséget előre is!
#232 - Zsuzsa - 2015.07.30. - 14:42
Szia!

Igen, PayPass-szal kiváltható az Oyster, és igen, ahogy írod, és ahogy a leírásban is le van írva, a metrón a bejáratnál, és a kijáratnál is érinteni kell.
Eljutás: tehát, ahogy írod, vonattal mennek, akkor azzal Liverpool Streetig, onnan pedig metróval, Central Line-on (piros vonal), Mile End metrómegállóig.
Mile Endtől pedig 7 perc gyaloglás:
https://goo.gl/maps/b6lNM
Vagy fel is lehet még szállni a 323-as, vagy a 277-es vagy a D6 vagy a D7 buszra, Eric Street megállóig.
Örülök, hogy hagy hasznos információkat találtál. Remélem, minden jól fog sikerülni, és jó lesz az útja :)
#233 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.30. - 21:46
Kedves Tibcsi!

Kérlek javíts ki ha tévedek. Ha jól látom a korábbi hozzászolásokbol a webduos standard stansted expresszhez online vett jegyekhez jár a 2for1, a grouphoz (pedig pont 4en mennénk ez lenne a jobb ez csak 60font lenne 4ünknek) pedig nem? Ezek szerint ha veszek 180fontért két ilyen oda-vissza webduos jegyet és nyomtatok hozzá vouchereket (honnan lehet ilyet amugy nyomtatni? a jegyvásárlás során ajánlja majd fel?) akkor az oda és a visszaut kozott bármennyiszer felhasználhatjuk mind a 4en a 2for1 kedvezményt igaz? Viszont igy meg lehet felesleges is már london passt venni...
A másik kérdés hogy akkor a stansted állomáson lehet venni 7 napos travelcarddal feltöltött oystert igaz? Ezt hogy a fenébe kell kérni hogy megértsék mit akarok? :) És akkor ez is sárga terminálos csippantós lesz mint a sima oyster? Ehhez viszont fénykép nem kell ugye?
Most jelenleg az a terv hogy csak london passt veszunk, a kozlekedéshez az oystert 7 napos travelcarddal meg a stansteden vesszuk meg. Igy a 8 napbol 7 meg is van. Egy napot meg még valahogy megoldunk mondjuk busszal ha utazni kell valamelyik állomásra. Buszra hogy lehet jegyet venni? Ha lejár a 7 napos travelcardos oyster arra lehet tolteni még pár fontot a 8. napra a buszozáshoz?
Mit szólsz? Szerinted?
#234 - rlaci - 2015.07.31. - 11:26
Köszönöm Tibcsi a válaszod!
#235 - Zsuzsa - 2015.07.31. - 14:43
Kedves rlaci!

Ahogy írtam, nem tudom 100%-ra kijelenteni hogy milyen online jegyekkel jó a 2for1, erről a Stansted Expresstől kell érdeklődni. Alap Stansted Express jegyre biztos hogy jó, de annyiféle kedvezmény, meg vásárlási lehetőség van, hogy nem tudom mindegyikre megmondani 100%-osan, mert nem akarok senkinek sem ezzel kapcsolatban rosszat mondani, egyébként itt erről egy lista, de itt se egyértelmű:
https://goo.gl/pXKBQO
Eszerint pl. a Stansted Express e-ticketre, valamint digitális jegyekre NEM érvényes.

A voucherek beszerezhetőségét, nyomtatását lásd a leírásban. Nem ajánlja fel a jegyvásárlásnál, nincs köze hozzá.
7 napos Travelcarddal feltöltött Oyster nem jó 2for1-re, csak a papíralapú 7 napos Travelcard. Ha ilyened van, nem kell Stansted Express jegy a 2for1-hez, és felesleges akkor azon gondolkozni, hogy milyen Stansted Express jegy jó, tehát akkor ilyet érdemes venni, és lesz 2for1 (viszont akkor kérdéses, hogy a London Pass megérné-e). Egyébként meg ha mégis Oysterre töltenéd a 7 napos Travelcardot, akkor ezt így el tudod mondani egy pénztárban, hogy Oyster with seven days Travelcard.

Buszra nem lehet jegyet venni, ahogy a leírásban szerepel, csak Oysterrel, vagy Travelcarddal használható.
Igen, Oysterre lehet még tölteni pénzt, amennyit és amikor akarsz.
#236 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.31. - 23:00
Én is köszönöm Tibcsinek! Ember legyen a talpán aki itt mindennel képben van.
Egy plusz információ azoknak akik hasonló cipőben járnak mint én:
Ma felhívtam a stansted express customer service-t és megkérdeztem jár e az online vett jegyekhez a 2for1. A válasz igen. Ennek örömére meg is vettem a 4 groupos return ticketet online 4ünknek 60fontért. Mélbe küldték ki kellett nyomtatni. (lehet választani mobilos megoldást is) Mindegyik jegyen ott virít a rail és a 2for1 logó. A hölgy azt mondta a voucher sem szükséges hozzá csak be kell mutatni a nevezetességnél a jegyet. Azért a biztonság kedvéért töltünk hozzá mert a jegyre meg rá van irva hogy kell :) Jah és amugy az oda és visszaut között 6x lehet felhasználni.
Na mindenkinek jó repülést és kalandra fel :)
#237 - rlaci - 2015.08.04. - 00:17
Köszi az infót, hogy ezt beírtad, miután megkérdezted, így tudom mondani a kérdésekre, hogy jó a Stansted Express online jeggyel, mert online jegyek esetében nem mindig tudom mindegyik típusúnál, minden esetben :)
#238 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.04. - 15:47
Szia Tibcsi!
A Days Out Guide oldalt nézegetem már egy ideje, július 31-én járt le a Coca Cola London Eye-ra a kedvezmény. Azért érdeklődöm, hogy nem tudod-e véletlenül milyen időközönként rakják fel a kedvezményeket. Mi szeptember elején megyünk, addig várható újabb voucher?
Köszi a válaszod!
#239 - Laura - 2015.08.06. - 18:14
Szia!

Sajnos nem hiszem, hogy szeptemberig lesz, ilyen gyakran nem szokták fel-le pakolni, szerintem majd csak októbertől lesz megint kb., de azért ellenőrizd utazás előtt.
#240 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.07. - 15:46
Sziasztok! Nagyon sok hasznos információt kaptam erről az oldalról, ezért úgy gondoltam, hogy néhány információt megosztok veletek. Tegnap érkeztem haza a gyerekekkel Londonból. Lutonról az Easybus szolgáltatását vettük igénybe. Mivel a Liverpool street-i vonalat választottuk, így pár nappal az utazás előtt is 4 font/fő áron tudtam jegyet venni online. Nem volt ezen a vonalon tömeg sem, míg a Victoriához érkező busznál igen. Így nagyon gyorsan eljutottunk a célunkhoz. Mi az Oyster kártyával oldottuk meg a helyi közlekedésünket (6 napig voltunk). Viszont nagyon észen kell lenni a csippentésekkel, mert nem mindig tökéletesen működik a rendszer. Egyszer kértük egy metrós ellenőr segítségét, hogy ellenőrizze kártyánkat, hát csak rontott a helyzeten (büntetést kaptunk), amit a következő metrózáskor észleltünk. Szerencsére sikerült egy metrós alkalmazott segítségével visszahozni a büntetés jó részét (szerencsére teljesen vissza tudták nézni az utazásainkat).
2for1: Úgy terveztük, hogy 1 nap Travelcardot veszünk ketten (12-12 fontosat). Viszont a pénztáros lebeszélt és adott 1-1 3,20-as jegyet és mondta, hogy Oysterrel pedig oldjuk meg a közlekedést. Ezzel megnéztük a Madame Tussaud-ot, majd ott ajánlották, hogy az akváriumot már a +1attraction variációban tekintsük meg. Itt is türelmesen levezették nekünk, hogy jobban járunk.
#241 - Klári - 2015.08.07. - 21:45
Kedves Tibcsi!
Köszönöm a válaszaidat. Abban tudnál még segíteni, hogy Bracknellből Londonba a vonatjegy csak oda és mennyi lenne oda-vissza két személynek? Mikortól meddíg van csúcsidő?Ha a vonatjegy mellé szeretnék 7 napos travelcardot azt külön meg tudom venni a vonat állomáson, hogy élni tudjunk a 2for1 lehetőséggel? Vonatozni csak 4 napot fogunk(itt élnénk a kedvezménnyel) utána 3 nap bent a várossal a travelcarddal. Megvalósítható?
Köszönöm
#242 - Lídia - 2015.08.08. - 15:03
Tibcsi!
Még annyi, hogy a vonatjeggyel együtt van tömegközlekedési jegy és az olcsóbb lenne?
#243 - Lídia - 2015.08.08. - 15:19
Sziasztok!

KLÁRI: Köszi a beszámolót! :)


LÍDIA:
Brackneil-London vonatjegy 13 Font. Ha elég ideig lesztek ott, hogy megérje, vehettek 7 napos vonatbérletet - Bracknell (BCE) to London Zones 1-6 7 Days Travelcard, ami 107,60 Font.
Papíralapú, londoni Travelcardot londoni vasútállomásokon lehet venni, tehát pl. miután beérkeztek Londonba, a Waterloon.
#244 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.09. - 17:25
Kedves Tibcsi!
Nagyon köszönöm. A bérlet és a Travelcard együtt használható a 2for1 kedvezmény ha Bracknellbe megveszem? A 107,60 font 1 főre van gondolom? Azt megírnád, hogy a vonatjegy árban van csúcsidő és az mettől meddig van?
Ezer köszönet.
#245 - Lídia - 2015.08.10. - 11:50
Kedves Lídia!

Igen, a 107,60 Fontos vonatbérlet 1 főre van.
A Travelcard egy londoni bérlet, amivel Londonban, és a Londonon kívüli zónákban utazhatsz, és érvényes 2for1-re, amennyiben Londonban (nem pedig Bracknellben) megveszed. Annak nincs köze ehhez a vonathoz, az erre a vonatra nem érvényes, mivel Bracknell jóval kívül van a londoni zónákon, erre a vonatra vonatjegy, vagy vonatbérlet (vonat Travelcard, nem londoni) kell.
Csúcsidő hétköznap 6:30-9:30-ig van, de ennek nincs jelentősége a vonat, valamint londoni tömegközlekedés szempontjából, ha Londonban Travelcardot használsz, és a vonatjegy árában tehát nincs csúcsidő ezen a vonalon, úgy látom a lekeresés alapján.
#246 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.10. - 20:00
Kedves Tibcsi!
Köszönöm az infókat és a türelmedet is.
#247 - Lídia - 2015.08.10. - 21:54
Bocsika, Tibcsi a 13 fontos vonatjegy Bracknellből Londonba csak oda van és nincs benne londoni tömegközlekedés?
Köszönöm
#248 - Lídia - 2015.08.10. - 22:19
Csak oda, és nincs benne, mivel "Bracknell jóval kívül van a londoni zónákon"
#249 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.10. - 22:24
Oké, azt meg tudnád nézni, hogy retúr Zona 1-4 Days Travelcard együtt mennyi lenne?
Köszönöm
#250 - Lídia - 2015.08.10. - 22:38
Ha retúrjegyet veszel, akkor off-peakben 15,60 vagy 21,40 Font, vonattól függően, ebben az esetben tehát már számíthat, hogy off-peak. Ha azonban csúcsidőben mentek London fele, akkor 25,40 Font a retúrjegy, tehát alig kedvezményes két sima jegyhez képest. 1-4-es zónás Travelcard a leírásban szereplő 12 Font.
#251 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.12. - 00:20
Kedves Tibcsi!
Nagyon köszönöm a segítségedet.
#252 - Lídia - 2015.08.13. - 06:29
Tisztelt Uram
Elvesztem a részletekben. Lutonról jönnék a Viktóriáig. A reptérről bejutás lehetőségeinek felsorolásakor azt olvastam 11 font egy jegy, on-line megvéve még olcsóbb lehet. Ezt követtem és mindjárt 27 font ot kért a retúr jegy darabjáért! Félreértettem valamit? És miért kérdezi meg elmúltam e 60 éves(elmúltam) ha ugyan annyiba kerül a jegy? H a módja van rá kérem világosítson fel. köszönöm, idejét, türelmét üdvözlet
#253 - Répásyné Unger Máris - 2015.08.20. - 19:26
Tekintsük semmisnek az előző kérdésemet. Összekavartam! Már értem! Bocsánat!
#254 - Répásyné - 2015.08.21. - 09:08
Kedves Tibor!
Először is szeretnék gratulálni, és megköszönni, szerintem mindannyiunk nevében, hogy egy ilyen minden részletre kiterjedő tájékoztatást állított össze azok számára akik Londonba utaznak. Szeretnék én is egy kérdést feltenni. Olvastam a papír alapú Travel Card-ról. Az lenne a kérdésem, ha a Stansted repülőtéren, 2 felnőtt részére megveszem a napi Off-Peak papíralapú tarvel cardot akkor a reptérről már olcsóbban utazom vonattal Londonba? Mert tényleg az a legdrágább, de lehet, hogy ezzel a verzióval már nem. Ill. nem egészen értettem, hogy off-peak-ből csak napit lehet venni, és abban van papír alapú? A lényeg, hogy 4 napra utazunk ki, és a legtávolabbi metrózás a 4-es zónára esik, de a travel card-nak a 2:1-ben kedvezményei nagyon megérik szerintem. Nem tudom érthetően kérdeztem-e. Remélem :)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erdei Krisztina
#255 - Erdei Krisztina - 2015.08.22. - 21:16
Kedves Krisztina!

A Stansted reptérről nem érvényes a Travelcard, mivel londoni zónákon kívül van, és ott nem is lehet megvenni.
Igen, off-peakből csak napi van, de nem éri meg/felesleges azt venni, hacsak nem a 6-os zónába is közlekedtek. De egyébként szerintem van abból is papíralapú.
#256 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.23. - 01:14
Kedves Tibor!
Nagyon köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Erdei Krisztina
#257 - Erdei Krisztina - 2015.08.23. - 17:05
Netem vettem vonatjegyeket Lutonból Sheffieldbe. Megkaptam a kódot, amivel az automatából majd megkapom a jegyeket. Plussz azt írják, hogy a netes fizetéskor használt bankkártyára is szükségem lesz a jegy kivételéhez. Ez tényleg így van? Vinnem kell azt a bankkártyát? Köszönöm a segítséget?
#258 - Magdi - 2015.08.27. - 16:41
Igen, amennyiben ez nem lehetséges, kapcsolatba kell lépni az ügyfélszolgálattal.
#259 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.30. - 17:44
Jó napot kivánok! Érdeklődni szeretnék a párommal december 1-től 7.ig leszünk Londonba! A stansed reptéren landol a gépünk.Egy olyan kérdésem lenne hogy ahogy néztem az Online jegy vásárlást a stansed expresre találtam egy olyant ha jol forditottam hogy van valami online kedvezményes jegy ha 30nappal korában veszük meg a jegyet a return jegy két főre csak 32 fontra jönne ki összesen arra is érvényes a 2for1? Ki tudony nyomtatni ezt otthon a jegyet hogy érvényes legyen a 2for1? Hol tudok kupont szerezni Londonban? Nem szeretném ezeket a vouchereket kinyomtatgatni! A szállásunk a viking hotelban lesz harmadik zóna romford streeten. Ha az expressel megyünk akkor a liverpool streeten eltudunk intézni mindent? Onnan hogyan jutunk el a szállásra? 6napos travelcardot szeretnénk venni 1-2-3 zónára olyan létezik? Köszönöm előre is a választ!
#260 - Pető Norbert - 2015.09.01. - 09:06
Kedves Norbert!

A 237-es hozzászólás alapján jó azzal a jeggyel is a 2for1.
Londonban kuponfüzet kapható a vasútállomásokon, a Liverpool Streeten is.
NIncs 6, csak 7 napos Travelcard. Ha papíralapút vesztek vasútállomáson, akkor nincs jelentősége annak, hogy érvényes-e a Stansted Express jeggyel a 2for1, mivel a Travelcarddal igénybe vehetitek a 2for1 kedvezményeket.
Eljutás a szállásra a Liverpool Streettől: metróval, Central Line-on Stratford állomásig, onnan pedig, a Stratford buszállomástól 25-ös vagy 86-os busszal Atherton Leisure Centre megállóig.
#261 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.01. - 13:07
Kedves Tibcsi!
A jövőhéten utazunk Londonba és részt szeretnénk venni a Chelsea stadion túrán. Mivel travelcardot fogunk vásárolni, ezért 2for1 kedvezménnyel szeretnénk megvásárolni a jegyeket. Az lenne a kérdésem, hogy meg tudjuk venni a helyszínen is aznapra a jegyeket a kedvezmény felmutatásával, igaz? Vagy előre kell lefoglalni valahogy?
Köszi a választ!
#262 - Bianka - 2015.09.01. - 16:10
Kedves Bianka!

Helyszínen megvehető a jegy Chelsea stadiontúrára, csak nézzétek meg itt, a stadium tournál a check avability and bookra kattintva:
http://www.chelseafc.com/the-club/Museum-stadium-tours.html
..hogy mikor indulnak a túrák, és a kiválasztott időpont előtt legalább fél órával érkezzetek az esetleges nagy sorok, és e miatti esetleges túrakezdés lekésés miatt.
#263 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.01. - 22:25
Szia, szuper az oldal!!! Egy dologban szeretném segítséged kérni, Lutonra az eastmidlansdstrains-nél találtam ezt a "Super off-peak" jegyet,mi vasárnapi napon mennénk bentről csak egy útra, a reptérre, és a leírásából nekem az derült ki, hogy hétvégén és ünnepnap ez a jegytípus bármikor induló vonatra érvényes aznap. Ezt jól értelmeztem?? Ezek szerint mindegy akkor melyikre veszem meg online? NAGYON köszönöm!
#264 - haktu - 2015.09.02. - 23:37
Szia!

Igen, a leírás alapján a Super Off Peak jegyek szombaton, vasárnap és ünnepnap érvényesek egész nap a St Pancras pályaudvarról induló és érkező vonatokra.
#265 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.03. - 15:02
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Hozzászólások (2008-2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) |