London közlekedés, utazási tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » London » Utazási tippek, tanácsok, közlekedés

Hasznos londoni utazási információk

Utazás Londonba | Szállás | Gatwick repülőtér, bejutás | Heathrow repülőtér | Luton repülőtér, bejutás | Stansted repülőtér, bejutás | Tömegközlekedés | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Londoni 1-et fizet 2-t kap kedvezmények | London Pass | Taxi | Kerékpárkölcsönző rendszer | Csomagmegőrzők | Konnektorok | Árak | Autóbérlés | Időjárás | Közbiztonság | Telefonszámok | További utazási tippek, tanácsok | Hozzászólások

London metro

Utazás Londonba

Három légitársaság is indít fapados repülőjáratokat Londonba. A Ryanair a Stansted, az Easyjet a Gatwick és a Luton míg a Wizz Air (ők Budapest mellett Debrecenből is) a Luton repülőtérre közlekedtet járatokat. Hagyományos, nem low-cost légitársaságokkal is eljuthatunk a városba, ezek oldalait is érdemes megnézni, mivel lehet hogy csomaggal, vagy akár anélkül, a messzi repülőtér költségét a fapadosokhoz hozzászámítva, az is kedvező: a British Airways gépei a Heathrow reptérre érkeznek.

Az autóval útra kelőknek (nem ajánlott!) az oldal autós útvonaltervezője ajánlható, mellyel tervezhető út Magyarországból Londonig, Anglián belül, ill. bárhonnan bárhova Magyarországon, és egész Európában.

London Eye

London szállás

Szállások Londonban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni. Így rengeteg időt és pénzt spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, amik csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Eljutás a londoni repülőterekről London központjába

Gatwick

A Gatwick repülőtér a várostól 48 km-re, délre fekszik. Innen vonattal (Gatwick Express, Thameslink vagy Southern), vagy busszal (National Express, easyBus) lehet Londonban jutni.

A Gatwick Express 15 percenként indul a repülőtérről, az út Londonba 30 percet vesz igénybe, a jegyár (2016-ban) 19,90 Font, retúr 34,90 Font, 5-15 éves gyermekeknek 9,95 Font, retúr 17,45 Font, de online a helyszíni áraknál olcsóbban lehet jegyet vásárolni. A Gatwick Express a Victoria vasútállomásra érkezik.

Olcsóbb, és csak pár perccel hosszabb az út a Thameslink vagy Southern Train vasúttársaságok igénybe vétele esetén, melyek vonatai szintén a repülőtér vasútállomásáról indulnak, kb. 5-10 percenként, és szintén a Victoriára mennek: az út 30-40 perc, az aktuális jegyárak itt megnézhetők, és a jegyek akár online le is foglalhatók.

A buszokról szólva: a National Express busz óránként jár, a repülőtéren belül a South Terminalról indul. A menetidő 1 óra 45 perc, a jegyár 8 Font. A busz a Victoria buszpályaudvarra érkezik. 6-7 Fontért, de online jegyet vásárolva olcsóbban lehet egy másik busztársasággal, az easyBus-szal menni a North Terminaltól, 1 óra 25 perc alatt, és 20 percenként jár. Az easyBus-ra általában szükséges előre jegyet foglalni, mert foglalás nélkül nem biztos, hogy felférünk. Az easyBus-t ugyanakkor nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe!

A reptérről/reptérre nem érvényesek a londoni tömegközlekedési jegyek (Travelcard vagy Oyster), se buszra, se vonatra

British Airways

Heathrow

London fő légikikötője a London Heathrow, 24 km-re nyugatra van a városközponttól. Európa legforgalmasabb, és a világ 3. legforgalmasabb reptere, 2014-ben több mint 73 millió utasa volt. A leggyorsabb, és legdrágább út innen, ha a negyed óránként közlekedő Heathrow Expressre szállunk, ez 15 perc alatt eljuttatja az utazókat London központjába, a Paddington vasútállomásra, 2016-os árakon 22 Fontos, a vonaton vásárolva 27 Fontos árért. 16 éven aluliaknak, szülői kísérettel, ingyenes az út. Azonban legalább 90 ill. 30 ill. 15 nappal az utazás előtt a jegyet online megvéve az ár sokkal olcsóbb, 90 nap esetén pl. hétköznap 12,10 Font, hétvégén pedig mindössze 5,50 Font, 14 nap esetén pedig 16,50 Font, hétvégén pedig 12,10 Font.

Metróval 60 perc alatt lehet bejutni London központjába, a Piccadilly Line-on. A jegy ára 2016-ban 6 Font London belvárosáig, Oyster Carddal 3,10 Font, a hétfő-péntek 6:30-9:30-as csúcsidőben, pedig 5,10 Font Oyster Carddal.

A Heathrow és a város között a 6 Fontos árért igénybe vehető National Express busszal is lehet közlekedni. A busz a Victoria buszállomásra érkezik, és onnan indul a reptérre, a Victoria előtt még megáll London Hammersmith állomáson. A metróra érvényes az Oyster, és az 1-6 zónás Travelcard, míg a Heathrow Expressre, és a transzferbuszra nem.

Heathrow repülőtér

Luton

Bejutási lehetőségek a Luton repülőtérről Londonba:

 • National Express busz (A1 vonal), a Victoria buszállomásig. Ár a Victoriáig 11 Font (gyerek és retúrkedvezmények vannak). Menetidő a Victoriáig 70-105 perc (éjjel, hajnalban kevesebb). A busz a Victoria előtt még megáll a következő megállóknál is: Golders Green, Finchley Road, St John's Wood, Baker Street, Portman Square, Marble Arch, Victoria vasútállomás.
 • A National Express busz menetrendje ITT.
 • Natonal Express busz Wizz Air repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható. A buszjegy megvehető a sofőrnél is.
 • Másik lehetőség a Green Line 757 busz, a Victoria Green Line buszállomásig. Ár 10 Font, menetidő kb. 90 perc. A busz a Victoria előtt még megáll a következő megállóknál is: Bricket Wood Black Boy PH, Brient Cross Centre North Circular Road, Finchley Road, Baker Street, Marble Arch. A busz menetrendje ITT.
 • Egy harmadik busztársaság, az easyBus. A jegyeket online jó előre foglalva rendkívül kedvező jegyárakat kínál. Az easyBust mindenképp szükséges is előre foglalni. Ugyanakkor őket inkább nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe! Válasszuk inkább a National Express-t vagy a Green Line-t!
 • Vonattal drágább az út (általában 14 Font), de gyorsabb lehet (St. Pancras pályaudvarig mindössze 24-40 perc). Mivel a Luton repülőtérnek nincs vasútállomása, a Lutonra érkezőknek busszal először a Luton Airport Parkway állomásra kell utazniuk. Az út a vasútállomásig mindössze 10 percet vesz igénybe, a buszok közvetlenül Luton Parkway bejárata elé érkeznek. A buszjegy ára 1,60 Font, fizethető a sofőrnél készpénzben. Nem kell jegyet venni a buszra, ha felszállás előtt már rendelkezünk vonatjeggyel - a vonatjegy megvehető a reptéren is, egy információs központban, vagy pedig a buszmegállónál található automatában. A vonat Londonban a St Pancras vasútállomásra érkezik, valamint bizonyos vonatok tovább mennek Blackfriars állomásig. Menetrend itt nézhető.
 • A reptérről/reptérre nem érvényesek a londoni tömegközlekedési jegyek (Travelcard vagy Oyster), se buszra, se vonatra

London Luton

Stansted

Bejutási lehetőségek a Stansted repülőtérről Londonba:

 • National Express busz (A6 vonal), a Victoria buszállomásig. Ár a Victoriáig 12 Font (gyerek és retúrkedvezmények vannak). Menetidő a Victoriáig 100-120 perc (éjjel, hajnalban kevesebb). A busz a Victoria előtt még megáll a következő megállóknál is: Golders Green, Finchley Road, St John's Wood, Baker Street, Portman Square, Marble Arch, Victoria vasútállomás.
 • Egy másik útvonalú National Express busz (A8 vonal) a Liverpool Streetig. Ár a Liverpool Streetig 8 Font, menetidő 60-70 perc. A Liverpool Street előtt a busz megáll a következő helyeken Londonban: Shoreditch, Bethnal Green, Mile End, Bow.
 • Harmadik fajta National Express busz (A9 vonal) London Stratford állomásig. Ár Stratfordig 8 Font, menetidő 50-60 perc.
 • A National Express buszok menetrendje ITT.
 • A National Express a legmegbízhatóbb busztársaság, és nekik van a legsűrűbb menetrendjük, ugyanakkor a legmagasabb áraik, és a Victoriás vonaluknak hosszú a menetideje. A buszjegy megvehető a sofőrnél is.
 • National Express buszjegy Ryanair repülőjegy foglalásnál is kiválasztható, az érkezés után / visszaindulás előtt 24 óráig érvényes. Online, a National Express oldalán vásárolt buszjegyek ugyanakkor nem érvényesek a busz lekésése esetén.
 • Egy másik busztársaság: Terravision busz Victoria buszállomásig. Ár 6 Font, menetidő 75 perc. Menetrend, jegyfoglalás ITT.
 • Amennyiben van jegyárusító pont az állomáson, úgy a Terravision buszokra a sofőrtől nem vehető meg a jegy. Online vásárolt jegyeknél a busz lekésése esetén a jegy érvényes későbbi buszra is.
 • Még egy busztársaság: Stansted Citylink 767 busz, Kings Cross/St Pancras vasútállomásig. Ár 8 Font (retúr 15 Font, 3-15 éveseknek 4 ill. 7,50 Font) menetidő 65-100 perc, a busz máshol nem áll meg. Menetrend ITT.
 • A Stansted Citylink buszokra az online foglalt jegyek érvényesek későbbi érkezés esetén is, de ebben az esetben először a már az adott buszra jeggyel rendelkezők szállhatnak fel.
 • Egy negyedik busztársaság, az easyBus. A jegyeket online jó előre foglalva rendkívül kedvező jegyárakat kínál. Az easyBust mindenképp szükséges is előre foglalni. Ugyanakkor őket inkább nem ajánljuk! Rendkívül rosszak róla a visszajelzések, csak aki kifejezetten árérzékeny, és nem probléma neki egy esetleges késés, az vegye igénybe! Válasszuk inkább a National Express-t vagy a Terravisiont vagy Stansted Citylinket!
 • A buszpályaudvar a terminál szintje alatt van, határbelépés, az érkezési rész elhagyása után lefele kell menni, ugyanakkor a Terravision buszok a tájékoztatásuk alapján 2015. október 11.-től nem ott, hanem közvetlenül az érkezési terminál kijáratánál állnak meg, a Terravision jelzéseket kell követni.
 • Vonat: a buszozásnál sokkal gyorsabb, de költségesebb megoldás. A negyed óránként közlekedő Stansted Express 45-53 perc alatt szállít Londonba, a Liverpool Streetre vagy a Tottenham Hale-re. 2016-os árak: Liverpool Streetig egy irányba 19 Font, retúrjegy 32 Font. Tottenham Hale-ig egy irányba 19,10 Font, retúrjegy 31 Font. 5-15 évesek féláron utaznak, 5 év alatt ingyenes. Ugyanakkor, két személy együttes utazása esetén, kapható WebDuo kedvezmény, kizárólag online jegyvásárlás esetén, ez esetben fejenként a jegyár egy irányba 16 Font Liverpool Streetig, 15 Font Tottenham Hale-ig, retúr 24 Font Liverpool Streetig, 22,50 Font Tottenham Hale-ig. 3 vagy 4 személy együttes utazása esetén pedig Group3 & 4 kedvezmény kapható: 3 vagy 4 személy csak 2 jegyet fizet, a jegy online vásárlása esetén.
 • A vasútállomás közvetlenül a repülőtér terminálján kívül található, a jelzéseket követve könnyen megtalálható.
 • A reptérről/reptérre nem érvényesek a londoni tömegközlekedési jegyek (Travelcard vagy Oyster), se buszra, se vonatra

Easybus a Stansted repülőtéren

National Express busz a Stansted repülőtéren

Közlekedés Londonban

London metróállomás

Londoni tömegközlekedési zónák

London és környékének metró-, vasút-, és DLR-állomásai 9 zónára vannak felosztva. A zónák, pl. szállásunk zónájának ismerete azért lehet fontos, hogy tudjuk, milyen zónákra érvényes Travelcardot kell venni, vagy mennyivel kell feltölteni az Oyster-kártyát. London ezen a weboldalon, a Látnivalók I. - Látnivalók VI., mind a 6 menüpontban bemutatott minden nevezetessége (a Royal Air Force Museum, és az Emirates Air Line Royal Docks DLR-állomása kivételével), az 1-2. zónában található. A Heathrow repülőtér 6-os zóna, a többi repülőtér nem tartozik zónába, nem érvényesek a többiről a londoni tömegközlekedési bérletek.

Egy konkrét metróállomás zónájának megtekintéséhez itt írjuk be a keresőmezőbe a nevét, majd a Go-ra kattintás után, az oldal tetején, az állomás neve alatt kicsiben kiírja, hogy az hányas zóna. Vagy lásd a zónatérképet. Amelyik állomás 2 zónának is a része, oda mindkét zónára érvényes bérlet megfelelő. Buszközlekedésben nincs zónarendszer, a londoni, Tfl-hez tartozó buszok igénybe vehetők bármelyik zónára érvényes bérlettel, és persze Oyster-kártyával is..

London Tube

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

Metrójegy és buszjegy

A metrójegy 2016-ban 4,90 Fontba kerül az 1-es zónában (magasabb zónák esetén magasabb árak). Ez így ugyanakkor nagyon kedvezőtlen ár, csak akkor vegyünk ilyen papír vonaljegyet, ha tényleg csak egyet utaznánk Londonban, mert pl. átutazóban vagyunk, és nem szeretnénk erre az egy útra Oystert kiváltani, majd visszaváltani. Ennél sokkal olcsóbb közlekedés lehetséges Oyster Carddal, vagy Travelcarddal (lásd később). Egy konkrét metrózás/vonatozás költségének kiszámítása itt. A buszokra készpénzes, papírjegy nem vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatók. Egy buszút ára Oysterrel 1,50 Font.

11 éven aluliak ingyen utazhatnak a londoni tömegközlekedési eszközökön (a metró, és vasutak esetében ehhez felnőtt kíséret szükséges), 11-15 évesek pedig olcsóbban vehetnek rendes, vagy Off-Peak napi Travelcardot, 7 napos Travelcardot (azt viszont csak vasútállomásokon!) valamint készpénzes (nem Oysteres) jegyeket, illetve az Oyster-díjak nekik féláron vannak, a Young Visitor discount beállítása esetén (lásd részletesen lejjebb, az Oyster Card részben)

London, metró

Oyster Card

Az Oyster-kártya általános bemutatása

A legkedvezőbb tömegközlekedési árak Londonban Oyster Card használatával érhetők el. A másik közlekedési megoldás a később bemutatott Travelcard. Hogy milyen esetben melyiket érdemes vásárolni, arra három bekezdéssel lejjebb kitérünk. Oyster birtokában a metrójegy pl. 4,90 Font helyett 2,40 Font az 1-2-es zónában (maximális napi limit 6,50 Font az 1-2-es zónában, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 3 utazásra is használjuk aznap), buszjegy pedig 1,50 Font (maximális napi limit: 4,40 Font) - buszjegy már készpénzzel nem is vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatjuk a buszokat.

Az Oyster Card egy elektronikus kártya, melyre pénz, és/vagy Travelcard is tölthető. A rá feltöltött összegből a rendszer mindig levonja egy adott utazás díját. Ez a díj mindig úgy kerül kiszámításra, ahogy nekünk a legkedvezőbb, és egy meghatározott napi limitet sose lehet túllépni. Összefoglalásként elmondható, hogy az Oyster a legkedvezőbb árú lehetőség a londoni tömegközlekedésre, a zónákkal, jegyárakkal nem kell foglalkozni miután megvásároltuk, és feltöltöttük. Csupán a következőkre kell figyelni: hogy a megfelelő összeget töltsük rá, hogy ne felejtsük el visszaváltani, és hogy hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érinteni kell a sárga leolvasóhoz, ha elhagyjuk a metró területét (még akkor is, ha nyitva a kapu). Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve, és büntetéssel is számolhatunk! Buszok és villamosok esetében viszont csak felszálláskor kell/szabad érinteni!

Az Oyster Card megvehető és feltölthető minden metróállomáson (automatán keresztül, vagy pénztárban is), több vasútállomáson, és külön Oyster Card árusító helyek is vannak. Beszerezhető a reptereken is: a Heathrow metróállomásán, a Gatwick North és Gatwick South terminálján és a vasútállomásán, a Luton repülőtéren a National Express elárusítóhelyen, a Stansted repülőtéren pedig a vasútállomáson (ugyanakkor a repterekről való közlekedésre csak a Heathrowról érvényes, metró igénybe vétele esetén). Aki valamilyen okból online szeretné beszerezni Oyster Cardját, az Visitor Oyster Cardot vehet előre feltöltött összeggel, itt. A Visitor Oyster Card 3 Fontos díját a "rendes" Oysterrel ellentétben nem térítik vissza, valamint magas postázási költség is van, ezért ezt csak említés szintjén, speciális esetek miatt írjuk, annak semmilyen előnye nincs, csak hátránya a "sima" Oysterhez képest.

Az Oyster Cardra feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt, és az Oyster 5 Fontos letéti díját a visszaváltásnál visszatérítik. Az Oystert bármelyik metróállomáson vissza lehet váltani. Pénztárban, ne pedig automatában váltsuk vissza: automatában legalább 48 óra szükséges a visszaváltáshoz a kiváltástól kezdve, és ott maximum 10 Fontig kaphatunk vissza, valamint ha van rajta valamilyen bérlet, ott az esetben se visszaváltható. Visszaváltáshoz, 15 Font feletti visszatérítés esetén, szükséges személyi igazolvány (vagy útlevél vagy jogosítvány) és lakcímkártya.

Mikor éri meg az Oyster Card?

1-4 napos tartózkodás esetén, már egy utazástól megéri (az 1-2-es zóna esetében, magasabb zónáknál már kissé eltérő értékek lehetnek, lásd az oldalon lejjebb az Oyster csúcsidős és csúcsidőn kívül napi limitjeinek és a különböző zónás 7 napos Travelcard árainak különbségét), amennyiben nem felejtjük el visszaváltani, és nem 16 éven aluliak vagyunk, valamint nem kívánjuk igénybe venni a 2For1 kedvezményeket.

Mikor NEM éri meg az Oyster Card? A következő esetekben inkább Travelcardot vegyünk:

 • 5 napos tartózkodástól (1-2-es zóna esetén) jobban megéri a 7 napos Travelcard, amennyiben eleget utazunk egy nap (tehát minden nap elérnénk az Oyster-limit összegét). Travelcardot ugyanakkor ugyanúgy lehet Oysterre tölteni, csak ilyenkor nem az Oysterre feltöltött pénzt, hanem a rátöltött Travelcardot használja a rendszer. Vagy vasútállomásokon papíralapú Travelcard is vehető, Oyster nélkül.
 • Ha nem váltanánk vissza.
 • 11 éven aluliaknak, akik ingyen utazhatnak Londonban. Valamint 11-15 éveseknek sem éri meg: nekik jobban megéri a gyerek Travelcard, vagy a még annál is kedvezőbb, Oysterhez kapcsolható Young Visitor Discount (lásd később).
 • Oyster Carddal nem kaphatók 2for1 kedvezmények (Mi az a 2 for1? Lásd lejjebb), a 2for1 kedvezmények csak papíralapú, vasútállomásokon vásárolt Travelcarddal (vagy vonatjeggyel) kaphatók meg, tehát akik Travelcarddal igénybe szeretnék venni ezeket, azok se Oystert használjanak.
 • Ha sietünk, bonyolultnak tartjuk, nyelvtudásunk nem megfelelő (akár ahhoz is, hogy egy esetleges túlszámlázás esetén reklamáljunk), vagy néhány Font bukást megér nekünk a Travelcard egyszerűsége.

Oyster napi limitek (2016) (azaz mennyivel töltsük fel az Oystert?)

Az alább feltüntetett összegeknél többet nem von le a rendszer az Oyster kártyánkról, bármennyit is használjuk azt egy nap. A limitek 4:30-tól másnap hajnali 4:30-ig számolódnak, tehát naptári napok, nem pedig 24 órás időszak alapján kerülnek meghatározásra. A napi limitek a napi Travelcardok árai alatt vannak, tehát Oystert kedvezőbb használni, mint napi Travelcardot (hacsak nem állnak fenn a Mikor nem éri meg az Oyster Card bekezdésben foglaltak).

1-2-es zóna: 6,50 Font
1-3-as zóna: 7,60 Font
1-4-es zóna: 9,30 Font
1-5-ös zóna: 11 Font
1-6-os zóna: 11,80 Font.
1-7-es zóna: csúcsidőben: 12,80 Font, csúcsidőn kívül: 11,90 Font
1-8-as zóna: csúcsidőben: 15,20 Font, csúcsidőn kívül: 11,90 Font
1-9-es zóna: csúcsidőben: 16,90 Font, csúcsidőn kívül: 11,90 Font
Csak busz és villamos használata esetén a napi limit 4,40 Font, és nincs zónarendszer

Megjegyzés: A metrós, és a buszos limit nem kerül összevonásra, nem adódik össze, tehát egy napon belüli metró és busz használat esetén is csak 6,40 Font a napi limit az 1-2-es zónában.

Young Visitor Discount - 11-15 éveseknek félárú vonaljegyek és napi limitek

Aki 11-15 éves gyerek(ek)kel utazik, Oyster-kártya vásárlásakor kérhet Young Visitor discount-ot. Ezzel a felnőttel együtt utazó 11-15 éves, tehát 16 éven aluli, de már 11 évet betöltött gyerekek(ek) féláron utazhatnak a fentebb megadott Oyster árakhoz képest: féláron van a metrózás, buszozás, vonatozás ára, valamint a napi limitek is feleződnek. A Young Visitor Discount, az Oyster kártya megvásárlásával, és ebben az esetben kötelező regisztrációjával egyidejűleg, a gyermek(ek) jelenlétében, beállítható az 1-es zónában lévő, valamint a Heathrow reptéren elhelyezkedő metróállomások pénztáraiban, és a tömegközlekedési- és turistainformációs pontoknál. Egy felnőtt akár 4 gyerekig megkapja a kedvezményt. A kedvezmény maximum 14 napig érvényes, a 15. naptól a felnőtt árakat, és felnőtt napi limiteket fogja levonni az Oyster.

Oyster Card London

Érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mint Oyster

Érintés nélküli bankkártyák (az összes MasterCard PayPass - kivéve néhány Hollandiában és az USA-ban kiállított - , érintésmentes American Express, néhány érintésmentes Visa kártya, NFC-képes okostelefonok American Express, Maestro, MasterCard vagy Visa fizetési alkalmazással), használhatók Oyster helyett a londoni buszokon, villamosokon, metrón, DLR-en, London Overgroundon, és a vonatokon az 1-9-es zónában. Nem szükséges tehát ekkor az Oystert megvenni, ezért, és a feltöltésért sorban állni, a buszon, és a metrón egyszerűen odaérinthetjük bankkártyánkat. A napi limitek ugyanúgy figyelésre kerülnek ebben az esetben is. 7 napos Travelcardot ugyanakkor csak akkor lehet így kiváltani, ha pontosan hétfőtől vasárnapig minden nap utazunk és használjuk a kártyát. Másik korlátozás, hogy természetesen az Oysterrel ellentétben, érintés nélküli bankkártyára Travelcard nem tölthető, valamint gyermek árak így nem kaphatók.

Az Oysterhez hasonlóan csak egy személy utazhat egy bankkártyával, tehát ha pl. a családból csak egyvalakinek van ilyen bankkártyája, a többieknek ugyanúgy Oystert vagy Travelcardot kell venni. A bankkártyát, mint az Oystert, a kijáratnál is érinteni kell a sárga kártyaolvasóhoz (akkor is, ha nyitva a kapu!), máskülönben akár magas büntetést kaphatunk (busz és villamos esetében viszont csak a felszálláskor kell/szabad érinteni)!

PayPass London tömegközlekedés

Travelcard

Az Oyster helyett lehetőség van Travelcard közlekedési bérlet megvételére is, és bizonyos esetekben jobban is megéri (lásd feljebb: Mikor NEM éri meg az Oyster Card? ; megjegyzés: nem papíralapú Travelcard Oysterre is tölthető). A Travelcard ugyanúgy érvényes metróra, buszokra, villamosokra és egyéb londoni vasutakra is (kivéve a Heathrow Express, Gatwick Express). Napi, heti, havi, és éves Travelcard létezik, a 3 napos Travelcard 2010-ben megszűnt. Különböző zónákra szóló Travelcardok vannak, ha elhagyjuk a zónát, ahova érvényes a Travelcardunk, jegyet kell vennünk (Oyster esetén ha a Travelcardon kívül pénz is van rajta, akkor ezzel nem kell foglalkozni, a rajta lévő pénzből hozzáveszi). A Travelcardot (amennyiben nem Oysterre töltjük) az Oysterrel ellentétben nem a sárga leolvasóhoz kell érinteni, hanem az alatta lévő nyílásba kell betenni, majd a kiadónyílásból kivenni.

7 napos, és havi Travelcardot kizárólag Oyster Cardra lehet tölteni (vagy a 7 naposból papíralapút venni vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges), napi Travelcard ugyanakkor Oyster Card hiányában is vásárolható. Megemlítendő a Paper Travelcard, amely vasútállomásokon vásárolható, és birtoklása egyet fizet kettőt kap kedvezményeket biztosít számos londoni nevezetességre (ez a kedvezmény papíralapú Travelcard mellett National Rail logót tartalmazó vonatjeggyel is igénybe vehető)! Erről bővebben az oldalon lejjebb, itt.

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük. A fő nevezetességek eléréséhez elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszoknál nincs zónarendszer! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal minden zónában buszozhatunk (és a 3-4-5-6-os zónában villamosozhatunk is).

Travelcard árak (2016):

Napi (érvényes a használat napján, ill. másnap hajnali 4:30-ig, nem pedig 24 órás időszakra):

1-4-es zóna: 12,10 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 6 Font)
1-6-os zóna: 17,20 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 8,60 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 21,70 Font - ezekből papíralapú már nem vehető, kizárólag Oysterre tölthetők!
11 éven aluliak ingyen utazhatnak - metró és vasutak esetében felnőtt kíséretében, buszon akár kíséret nélkül is.

7 napos (kizárólag Oyster Cardra tölthető, vagy papíralapú vehető vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges, ugyanakkor remek kedvezményekre jogosít):

1-2-es zóna: 32,40 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 16,20 Font)
1-3-as zóna: 38 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 19 Font)
1-4-es zóna: 46,50 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 23,30 Font)
1-5-ös zóna: 55,20 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 27,60 Font)
1-6-os zóna: 59,10 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 29,60 Font)
Az 1-7-es, 1-8-as és 1-9-es zónásokból papíralapú már nem vásárolható, kizárólag Oysterre tölthetők:
1-7-es zóna: 64,20 Font
1-8-as zóna: 75,90 Font
1-9-es zóna: 84,20 Font

Off-Peak Travelcard nem érvényes hétköznapként 9:30-ig, más időpontokban érvényes. Ez természetesen olcsóbb a "sima" Travelcardnál.

Off-Peak Travelcard árak (2016):

Napi (csak napi létezik az Off-Peak Travelcardból):

1-6-os zóna:: 12,10 Font (11-15 éveseknek: 6 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 21,70 Font - kizárólag Oysterre tölthető

Travelcard

Buszbérlet

7 napos buszbérlet (Bus & Tram Pass) 2016-os árakon 21 Fontba kerül. A havi buszbérlet 80,70 Font. A buszok mellett villamosokra is érvényesek. Zónarendszer a buszok esetében nincs, érvényes minden zónára. Csak Oyster Cardra tölthető!

London busz

Londoni 1-et fizet 2-t kap (2for1) kedvezmények

Remek kedvezményes ajánlat a több mint 150 nevezetességéhez, programhoz és városnéző túrához igénybe vehető egyet fizet, kettőt kap, azaz 2For1 kedvezmény. Az ajánlat lényege, hogy papíralapú, kizárólag vasútállomásokon (pl. a Paddington, Kings Cross, Victoria, Liverpool Street vagy London Bridge vasútállomások) vásárolható, vasúti logót tartalmazó, aznap érvényes londoni tömegközlekedési Paper Travelcard VAGY National Rail logót tartalmazó valamilyen Londonba szóló vonatjegy birtokában (vagy esetleg National Express buszjeggyel, lásd 6 bekezdéssel lejjebb) , és a nevezetességhez szóló ingyenesen beszerezhető voucher felmutatásával több nevezetességnél csak egy belépőjegyet kell kifizetni, a másik személynek ingyenes a belépés. Tehát csak a vasútállomásokon vásárolt Travelcard jó, a metróállomásokon vásárolt nem, és a kedvezménnyel nem élhetünk Oyster-kártyával sem.

És ezek nem is akármilyen nevezetességek, köztük vannak olyan népszerűek is, mint - többek között - a Tower of London, a London Eye, a Madame Tussauds, a Westminster Abbey, a Monument, a London Dungeon, a St. Paul's Cathedral, a London Zoo, a London Aquarium, a Churchill War Rooms, vagy a Courtauld Gallery, illetve a Chelsea, Arsenal és Wembley stadion túra és múzeum (a 2for1 kedvezményhez tartozó attrakciók időnként cserélődnek, 1-2 a fentiekből is kikerülhet).

A 150 belépős nevezetesség listája, ahol élhetünk a 2 For 1 kedvezménnyel, itt megtekinthető, és arról a weboldalról voucherek is letölthetők, majd kinyomtathatók. A voucherek letöltéséhez regisztrálni kell az oldalra. A weboldalra regisztrációnál nincs jelentősége az indulási napnak, vagy az indulási állomásnak. Ha magyar címet akarunk megadni, csak kattintsunk a Postcode mező alatt található "Do you live outside the UK?" linkre, így megadható magyar, vagy más, nem angliai cím is. A weboldalról letöltés, és kinyomtatás mellett, a voucherek a vasútállomásokon is beszerezhetők, és kézzel kitölthetők.

A kedvezményhez mindkét személynek rendelkeznie kell érvényes vonatjeggyel vagy Travelcarddal, viszont két személyenként csak 1 voucher szükséges az adott nevezetességhez. A 2 for 1 kedvezmény aznap használható fel, amelyik nap az adott jegy érvényes: pl. napi Travelcard, vagy aznapi Londonba szóló vonatjegy esetén csak aznap, az érvényesség napján, de 7 napos Travelcardnál (igazolványkép szükséges hozzá) 7 napig, ill. valahonnan (akár valamelyik repülőtérről) váltott retúr vonatjegy esetén a visszaút időpontjáig. Egy nap korlátlan számú voucher felhasználható.

Megjegyzések: A kedvezmény gyerekkel is igénybe vehető, de csak egy felnőttel párba állítva, 2 gyerek esetében nem: a felnőtt kifizeti a teljes árú belépőjegyet a nevezetességhez, és rendelkezik pl. napi, vagy heti paper Travelcarddal, ekkor a gyermek, ha rendelkezik napi, vagy heti 11-15 éveseknek szóló gyermek paper Travelcarddal, ingyen mehet be. Ugyanakkor, gyerekkel nem feltétlenül éri így meg a kedvezmény, mivel elképzelhető a gyereknek egyébként is ingyenes lenne, vagy lenne kedvezőbb családi jegy, tehát mindig érdemes figyelembe venni az adott nevezetesség belépőjegy árait. Online belépőjegyek vásárlása esetén a kedvezmény nem vehető igénybe.

Megjegyzések, amennyiben nem Travelcarddal, hanem vonatjeggyel szeretnénk igénybe venni a kedvezményt: ha külön vennénk oda és vissza vonatjegyet, nem egybe retúrjegyet, akkor is érvényes a visszaút időpontjáig a 2for1, de a jegy Londonba szóló részét is tartsuk meg, ne dobjuk el, vagy hagyjuk a jegyvizsgálónál, mivel mindkét jegy szükséges lesz a 2for1-hez. Figyelem! A legtöbb londoni vasútállomáson lévő kapu nem adja vissza az odaútra szóló jegyet, tehát ez esetben ne használjuk a kaput, kérjük egy dolgozó segítségét! A vonatjegyekkel kapcsolatban még egy fontos információ, hogy a Gatwick Express és a Stansted Express jegyekkel igénybe vehető a kedvezmény, de a Heathrow Express-szel és a Heathrow Connectel nem (valamint Eurostar-jeggyel sem).

2for1 kedvezmény National Express buszjeggyel: National Express buszjeggyel (pl. Londonba szóló buszjegy valamelyik repülőtérről) is igénybe lehet 2for1 kedvezményeket. Ez ugyanakkor egy másik 2for1, sokkal kevesebb helyre kínál vouchert, mint a fent említett, vonatjeggyel vagy Paper Travelcarddal igénybe vehető 2for1, de mindenesetre ezek között is vannak izgalmas helyekre szólók. A National Express 2for1 ajánlatait megtekinteni, és a vouchereket letölteni itt lehet.

London 2for1 1-et fizet 2-t kap kedvezmény

London Pass

A London Pass megvásárlásával London 56 attrakciója ingyenesen megnézető (köztük olyan népszerűek is, mint: Tower of London, Windsor Castle, Hampton Court, Kensington Palace, London Zoo, Churchill War Rooms, The Courtauld Gallery, Westminster Abbey, és a Chelsea stadionja). Az ingyenes belépés mellett sorban állni sem kell: a sorban állás ezeknél a nevezetességeknél kerülhető el. Ezen felül egyéb kedvezményeket is biztosít.

A London Pass with Travel (kizárólag online vásárolható) némileg drágább, de ezzel a tömegközlekedés is ingyenes az 1-2-es zónában (feltöltött Oyster Card jár mellé). London Pass with Travel-t 11 éven aluli gyerekeknek ne vegyünk, hiszen ők egyébként is ingyen utazhatnak Londonban.

A London Pass megvásárolható Londonban (a repülőtereken is), azonban a London Pass with Travel kizárólag online vásárolható (és ezek után vagy postázzák, vagy átvehető Londonban).

Az ingyenes belépők teljes listája itt tekinthető meg, így a megtekinteni kívánt londoni nevezetességek jegyárainak figyelembevételével, ill. a gyakorlatilag ingyenes 2for1 kedvezmény szem előtt tartásával mindenki eldöntheti, hogy megérné-e neki a London Pass vásárlása (általában nem éri meg).

London Pass árak (2016):

1 napos: 55 Font (5-15 éveseknek: 37 Font)
2 napos: 75 Font (5-15 éveseknek: 55 Font)
3 napos: 89 Font (5-15 éveseknek: 62 Font)
6 napos: 121 Font (5-15 éveseknek: 84 Font)
10 napos: 154 Font (5-15 éveseknek: 101 Font)

A London Pass with Travel árai (2016):

1 napos: 68 Font - 10 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 43 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
2 napos: 93 Font - 15 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 67 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
3 napos: 117 Font - 25 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 80 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
6 napos: 164 Font - 40 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 114 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)
10 napos: 207 Font - 50 Fonttal feltöltött Oysterrel (5-15 éveseknek: 154 Font - 11-15 évesek számára érvényes Travelcarddal)

London Pass

Londoni taxi árak (2016)

Meghatározott árak vannak, három tarifaöv szerint. Ezekkel ugyanakkor bonyolult számolni (másodperces, méteres díjak vannak, különböző zónaövek alapján, pontosan ITT megtekinthetők). Ezért az alábbiakban a taxiutak átlagos árait tüntettük fel.

 • 1 mérföld, 6-13 perc: 5,60-9 Font
 • 2 mérföld, 10-20 perc: 8,60-14,80 Font
 • 4 mérföld, 16-30 perc: 15-22 Font, éjjel akár 28 Font.
 • 6 mérföld, 28-40 perc: 23-32 Font
 • Uber (UberX): 2,50 Fontos alapdíj, ezen felül 1,25 Font / mérföld + 0,15 Font / perc. Minimum tarifa: 5 Font.

London taxi

Santander Cycles londoni kerékpárkölcsönző rendszer

Londonban is működik turisták által is használható önkiszolgáló városi kerékpárkölcsönző rendszer, melynek neve Santander Cycles (korábbi neve: Barclays Cycle Hire, a londoniak körében pedig Boris Bikes néven ismert). Elsősorban a belvárosban, rövid, max fél órás utakra lehet használni.

 • 24 órás jegyet, chippel rendelkező bankkártya birtokában 2 Fontért vehetünk, bármelyik kerékpárállomáson. 30 perc biciklizés mindig ingyenes, tehát a napi 2 Font befizetése után ingyen használhatjuk a rendszert, feltéve hogy 30 percen belül mindig visszavisszük a kerékpárt egy másik állomáshoz. Ha ezt nem tesszük meg, a 30 perc után, majd fél óránként mindig további 2 Fontot vonnak le a kártyánkról!
 • Ha 24 óra után sem visszük vissza a kerékpárt, 300 Font büntetés kerül a kártyánkról levonásra!
 • Az állomások egymástól 300-500 méterre vannak. Az állomások listája itt található.
 • Kerékpárút térkép kérhető a Tfl utazási információs pontjaiban, ezek a következő helyeken találhatók: Liverpool Street, Piccadilly Circus, King's Cross, és Heathrow metróállomások, valamint a Victoria vasútállomáson, a 8-as vágánynál. A kerékpáros füzet a bicikliút-térkép mellett tartalmazza a kisforgalmú utcákat is, és egyéb tippek olvashatók benne.
 • Biciklizésre használhatók a buszsávok, de Londonban elég nagy a forgalom. Ezért nem gyerekeknek, vagy tapasztalatlan kerékpárosoknak ajánlott a biciklizés a városban, ill. ők csak a kerékpárutakat, és a parkokat használják.
 • A kölcsönzés és visszavétel pontos folyamata:
  1. Érintsük meg a képernyőt a terminálnál, majd érintsük meg a "Hire a Cycle" gombot
  2. Kövessük a képernyőn található instrukciókat, és a kinyomtatott kódot tegyük el
  3. Válasszunk egy kerékpárt, ellenőrizzük a kerekeit, fékeit, és csengőjét
  4. A kiválasztott kerékpárnál üssük be korábban megkapott ötjegyű kódunkat (nem kell erősen nyomni a gombokat), és ha felvillan a zöld lámpa, vegyük el a kerékpárt. Egy megkapott kód 10 percig érvényes, az adott állomásnál, tehát minden állomáson új kódot kell kérnünk.
  5. Állítsuk be az ülésmagasságot, és már mehetünk is
  6. Visszavételnél helyezzük a kerékpárt egy üres tárolóba - egyszerűen csak toljuk a helyére
  7. Várjuk meg, míg visszahelyezés után zöld lámpát kapunk, máskülönben a rendszer nem regisztrálja a visszavételt, és tovább számolja a perceinket! Ellenőrizzük azt is, hogy a kerékpár valóban oda lett-e zárva! Ha teljesen biztosra akarunk menni, hogy minden rendben ment, a rendszer regisztrálta a visszavételt, semmiképp sem léphetnek fel extra költségek, nyomtassunk bizonylatot! Ezekre fordítsunk fokozott figyelmet, ugyanis több turista számolt be már arról különböző utazási fórumokban, hogy a rendszer nem megfelelő használata miatt a vártnál jóval többet kellett fizetnie.
 • Ha nem kapunk zöld lámpát, azonnal hívjuk a 0343 222 6666 telefonszámot. Arra is figyeljünk, hogy a kerékpárokhoz nincs zár, tehát ezért is egyből tegyük vissza, ha nem használjuk.
 • Amennyiben egy állomás tele van, válasszuk ki a terminál képernyőjén a "No docking point free" gombot, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat, hogy újabb 15 percet ingyen biciklizhessünk, míg nem találunk egy szabad terminált. Szabad terminál kereséshez ezek után használhatjuk a "Status of nearest docking station" gombot is
 • Ha egy kerékpár hibás, vagy nem biztonságos, vagy időközben pl. defektet kapunk, csak tegyük vissza a helyére, vagy vigyük a következő terminálhoz, és a Fault gomb 10 másodpercig történő megnyomásával jelezzük a hibát. Ezek után kérjünk egy új kódot, és válasszunk egy másik biciklit.
 • Új kerékpárt ugyanannál az állomásnál a visszavétel után minimum 5 perccel lehet kikölcsönözni
 • A 30 perc a kód kézhezvételétől ketyeg, nem onnantól, hogy a bringát kivettük

Santander Cycles

Csomagmegőrzők

Csomagmegőrzési lehetőség számos helyen van Londonban: gyakorlatilag minden pályaudvaron, és repülőtéren. Csomagmegőrzők működnek a Charing Cross, Euston, King's Cross, Liverpool St, Paddington, St Pancras, Victoria, Waterloo és London Bridge vasútállomásokon. Az ár 0-3 óra időtartamra 6 Font, 24 óráig 10 Font, minden további 24 óra 5 Font. Bővebb információ, nyitva tartások és árak ide kattintva tudhatók meg. A Victoria vasútállomás mellett a Victoria buszállomáson (nyitva 7:00-22:45, ár: 2 óra időtartamig 2,50 Font, 2-24 óráig, 20 kg súly alatt 4 Font, 20 kg súly felett 6 Font), valamint az összes London környéki repülőtéren is van lehetőség csomagmegőrzésre. Amennyiben az kényelmesebb, vagy spórolni szeretnénk, a szálláson is érdemes megkérdezni, ott lehet-e hagyni a bőröndöket, táskákat kijelentkezés után vagy bejelentkezés előtt.

London, csomag

Konnektorok

Angliában, így Londonban is, a hálózati feszültség a magyarországival megegyező 230 V, ugyanakkor más típusú, 3 tűs csatlakozók és konnektorok vannak. A Magyarországon használt műszaki cikkeinket adapterrel tudjuk Londonban működtetni. Ilyen átalakítót (European to UK Plug Adaptor) a legjobb valamelyik 1 Fontos boltban megvenni, olcsóbb mint a repülőtéren, vagy Magyarországon beszerezni, de egyébként megvehetők ezek Londonban műszaki áruházakban, drogériákban is, vagy itthon pl. a Media Marktban. 3A-es és 13A-s átalakítók vannak, a 3A-esbe kis fogyasztású elektromos készülékek dughatók csak, mint pl. telefontöltő, nagyobb teljesítményű műszaki cikkeknek (pl. hajszárító) 13A-s kell. Elképzelhető, hogy a szálláson is tudnak adni átalakítót, vagy Angliában használható telefontöltőt, érdemes előre megkérdezni. Érdemes elosztót vinni/venni, így az átalakítóba több készülék is egyszerre bedugható. Az itt-ott olvasható házi barkács megoldásokat ne alkalmazzuk az olcsón beszerezhető átalakító helyett, mert rövidzárlatot okozhatnak!

Anglia konnektor

Árak Londonban

London Európa egyik legdrágább városa, magyar árakhoz szokott pénztárcánk igencsak megérzi, ha Londonban étkezni, inni szeretnénk, vagy egyáltalán bármit csinálni. A nevezetességek árai is igen magasak: még az egyébként szintén drága városnak számító párizsi belépőáraknál is jóval feljebb vannak - de legalább a múzeumok ingyenesek, és létezik a 2for1 kedvezmény. A tömegközlekedési árak pedig Európában példátlanok. Bevásárolni leginkább valamelyik londoni Tescoban érdemes, de Londonban is vannak Lidl üzletek, illetve a Morrisons üzletlánc áruházaiba is érdemes annak benézni, aki Londonban mérsékeltebb áron szeretne bevásárolni.

Tesco

London időjárása

London mérsékelt óceáni éghajlattal rendelkezik, a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 38 fok, a legalacsonyabb pedig -16 fok volt. Az óceáni éghajlatra enyhe, a budapestinél jó pár fokkal melegebb telek, és hűvös, kánikulát a legtöbbször nélkülöző nyarak jellemzőek. Összehasonlításképp: a januári maximum átlaghőmérséklet a Budapestinél 7 fokkal magasabb, az áprilisi 2 fokkal alacsonyabb, a júliusi 3 fokkal alacsonyabb, míg az októberi 0,6 fokkal alacsonyabb. A legmelegebb időszak július és szeptember között van. Londonra sokan úgy gondolnak, hogy ott mindig köd van, és esik az eső, ez azonban az utóbbi időben, talán a globális felmelegedésnek köszönhetően némileg változott, nyáron gyakran szárazság is előfordul. Valójában az éves csapadékmennyiség csak 9 mm-el haladja meg a budapestit. A városra inkább a gyorsan érkező, és gyorsan távozó esőfelhők jellemzőek, mint hosszan tartó esőzések. Azonban ha Londonba látogatunk, mindig számítsunk esőre! A legtöbb csapadék október-január között fordul elő. Télen ritka a hóesés, de ha esik, előfordulhatnak igen nagy havazások.

Eső Londonban

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

London időjárás, hőmérsékletek, csapadék

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk londoni látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. A fenti statisztikai táblázat értékeinek figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Londonban, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
London korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Londonban, és előrejelzés

Find more about Weather in London, UK

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet összehasonlítani. A biztositas.hu 10% kedvezményt ad az Utazás nyaralás info látogatóinak utasbiztosításokra 2016-ban is az UTNY-2015 kuponkóddal, vagy az alábbi bannerre, vagy IDE kattintás után.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Londonba, vagy akár máshova Angliába látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Londoni közbiztonság

Annak ellenére, hogy az esélye, és a gyakorisági nagyon kicsi, ma már sajnos a legtöbb nyugati nagyvárosban tarthatunk terrortámadástól, ráadásul London Európa egyik legveszélyesebb helye ilyen szempontból. Sajnos London közbiztonsága szempontjából sem jobb a helyzet: két felmérés is ismert - egyik szerint Anglia bűnözés szempontjából a világ legfertőzöttebb országa, egy másik statisztika pedig Londont az EU legrosszabb közbiztonságával rendelkező városának hozza ki. Ennek ellenére, a belvárosban, a turistalátványosságok, és a zsúfolt helyek közelében nem lehet baj, a statisztikákat nagyban rontja a külvárosok rossz bűnözési mutatója. Az értékeinket ugyanakkor mindenhol óvjuk a zsebtolvajoktól!

Rosszabb, veszélyesebb környékek, külvárosi városrészek a következők, de nem feltétlenül csak a következők: Brixton, Croydon, Edmonton, Hackney, Harlesden, Peckham, Southall, Stockwell, Tottenham. Persze ezek sokszor utcától is függnek, de a felsorolt külvárosi negyedek egyes részei nagyon-nagyon rosszak, így akinek van lehetősége rá, ne ezekben a városrészekben lakjon/keressen szállást. Ezeken belül, konkrét utcákról nem tudunk információkat adni. Érdemes tehát elolvasni előre a szállásértékeléseket, hogy miket írnak korábban az adott szálláson megszállt utazók a környékről. Mindenesetre a sötétebb, csendesebb részeket, a kihalt utcákat érdemes mindenhol elkerülni, és csomópontok, forgalmasabb utak, beépített részek közelében maradni sötétedés után.

Bobby Londonban

Fontos telefonszámok

Általános segélyhívószám (Mentők, Rendőrség, Tűzoltók): 999, 112

Mentők (amennyiben nem vészhelyzetről van szó): 111

Rendőrség (amennyiben nem vészhelyzetről van szó): 101

Nemzetközi operátor: 155 (nemzetközi hívások esetén segít)

Londoni telefonfülke

További utazási tippek, tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Londonnal kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, hasznos utazási tippek itt.

Hozzászólások (2008-2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) |
Legújabb hozzászólások (2015-2016):