London közlekedés, utazási tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » London » Utazási tippek, tanácsok, közlekedés

Hasznos londoni utazási információk

Utazás Londonba | Luton repülőtér, bejutás | Heathrow repülőtér, bejutás | Gatwick repülőtér, bejutás | Stansted repülőtér, bejutás | Szállás | Tömegközlekedés | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Londoni 1-et fizet 2-t kap kedvezmények | London Pass | Csomagmegőrzők | Árak | Autóbérlés | Időjárás | Közbiztonság | Telefonszámok | További utazási tippek, tanácsok | Hozzászólások

London metro

Utazás Londonba

Három légitársaság is indít fapados repülőjáratokat Londonba. A Ryanair a Stantsed, az Easyjet a Gatwick és a Luton míg a Wizz Air a Luton repülőtérre közlekedtet járatokat.

Az autóval útrakelőknek (nem ajánlott!) az oldal autós útvonaltervezője ajánlható, mellyel tervezhető út Magyarországból Londonig, Anglián belül, ill. bárhonnan bárhova Magyarországon, és egész Európában.

London Eye

Eljutás a londoni repülőterekről London központjába

Luton

A London központjától kb. 50 km-re található London Luton repülőtérről London központjába vonattal, vagy busszal lehet eljutni. Az egyik módszer a vasúttal történő utazás. Mivel a Luton repülőtérnek jelenleg nincs vasútállomása, a Lutonra érkezőknek busszal először a Luton Parkway állomásra kell utazniuk. Az út a vasútállomásig mindössze 5 percet vesz igénybe, a buszok közvetlenül Luton Parkway bejárata elé érkeznek. A buszjegy ára 1,50 Font. Vonatjegy itt foglalható, és természetesen a vasútállomáson is megvásárolható.

Busszal is el lehet jutni London központjába, közvetlenül a repülőtérről, és ez általában olcsóbb is, mint a vonatos megoldás. Egyik lehetőség a buszos Londonba jutásra a Victoriáig közlekedő, 8 Fontos árért igénybevehető a National Express busz, a másik pedig a londoni Baker Streethez közlekedő Easybus. Az Easybus a vezetőnél fizetve 10 Font, de online foglalva akár 2 (jellemzően inkább 8) Fontért is lehet jegyet venni.

London Luton

Heathrow

London fő légikikötője a London Heathrow, 24 km-re nyugatra van a városközponttól. A leggyorsabb, és legdrágább út, ha a negyed óránként közlekedő Heathrow Expressre szállunk, ez 15 perc alatt eljuttatja az utazókat London központjába, a Paddington vasútállomásra, 2014-es árakon 21 Fontos, a vonaton vásárolva 26 Fontos árért.

Metróval 60 perc alatt lehet bejutni London központjába, a Piccadilly Line-on. A jegy ára 2014-ben 5,70 Font London belvárosáig (Oyster Carddal 3 Font, kivéve hétfő-péntek 6:30-9:30-as csúcsidőben, amikor is 5 Font Oyster Carddal). A metróra érvényes az 1-6 zónás Travelcard (ekkor metrójegy vásárlása nem szükséges), míg a Heathrow Expressre nem.

Heathrow repülőtér

Gatwick

A Gatwick repülőtér a várostól 48 km-re, délre fekszik. Innen vonattal (Gatwick Express, vagy Southern), vagy busszal (National Express, easyBus) lehet Londonban jutni.

A Gatwick Express 15 percenként indul a repülőtérről, az út Londonba 30 percet vesz igénybe, a jegyár (2014-ben) 19,90 Font, gyermekeknek 9,95 Font, de online a helyszíni áraknál olcsóbban lehet jegyet vásárolni. A Gatwick Express a Victoria vasútállomásra érkezik.

Olcsóbb, és csak pár perccel hosszabb az út a Southern Train igénybe vétele esetén, amely szintén a repülőtér vasútállomásáról indul, kb. 5-10 percenként, és szintén a Victoriára megy: az út 30-40 perc, a jegyár 5-25 Font (indulási időtől, helyek számától, stb. függően).

A buszokról szólva: a National Express busz óránként jár, a repülőtéren belül a South Terminalról indul. A menetidő 1 óra 45 perc, a jegyár 8 Font. A busz a Victoria buszpályaudvarra, a Buckingham Palace környékére érkezik. A Victoria buszpályaudvar, és pályaudvar egymáshoz közel, egyaránt London belvárosában van, és remek közlekedési tömegközlekedési lehetőségekkel rendelkezik. 6-7 Fontért, de online jegyet vásárolva olcsóbban lehet egy másik busztársasággal, az Easybus-szal menni a North Terminaltól, ez a Fulham Broadwayre érkezik, 1 óra 25 perc alatt, és 20 percenként jár.

British Airways

Stansted

A London-Stansted repülőtérről, 10 Font körüli áron a Baker Streethez közlekedő EasyBus-szal vagy a Victoria vasútállomáshoz közlekedő National Express busszal lehet London belvárosába jutni. A buszok menetideje 80-105 perc.

A buszozásnál sokkal gyorsabb, de költségesebb megoldás vonattal Londonba utazni: a negyed óránként közlekedő Stansted Express 45-53 perc alatt, 2014-es árakon 23,40 Fontért szállít Londonba, a Liverpool Streetre vagy a Tottenham Hale-re. A vasútállomás közvetlenül a repülőtér terminálján kívül található.

Easybus a Stansted repülőtéren

London szállás

Szállások Londonban: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Közlekedés Londonban

A londoni tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el.

A londoni metró térképe

A londoni buszhálózat térképe

London metróállomás

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

Metrójegy és buszjegy

A metrójegy 2014-ben 4,70 Fontba kerül (1-5-ös és 1-6-os zóna esetén: 5,70 Font). Oyster Carddal sokkal olcsóbb a metrójegy - lásd később) a busz, és villamosjegy pedig 2,40 Font. A gyűjtőjegy 2010-ben megszűnt, olcsóbb buszozás Oyster Carddal, vagy buszbérlettel lehetséges. Egy metrójeggyel annyi átszállás tehetünk, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy eljussunk a célunkhoz, azonban ez a buszjegyre nem igaz.

11 éven aluliak ingyen utazhatnak a londoni tömegközlekedési eszközökön (a metró, és vasútak esetében ehhez felnőtt kíséret szükséges), 11-15 évesek pedig olcsóbban vehetnek rendes, vagy Off-Peak napi Travelcardot, valamint készpénzes (nem Oysteres) jegyeket. 1 napnál hosszabb idejű félárú Travelcardhoz, illetve Oysteres félárú vonaljegyhez viszont csak 11-15 Oyster Photocard birtokában juthatnak a 11-15 évesek, amit előre kell igényelni, tehát a gyakorlatban ezek a kedvezmények turistáknak nem léteznek, csak a napi Travelcardra szólók.

London, metró

Oyster Card

A legkedvezményesebb tömegközlekedési jegyárakat Oyster Card megvásárlásával lehet elérni: ennek birtokában a a metrójegy pl. 4,70 Font helyett 2,20 Font (maximális napi limit 8,40 Font, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 4 utazásra is használjuk), a buszjegy pedig 2,40 Font helyett 1,45 Font (maximális napi limit 4,40 Font).

Oyster Card a legtöbb metróállomáson vásárolható, és külön Oyster Card árusító helyek is vannak. Fontos, hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érvényesíteni kell, ha elhagyjuk a metró területét. Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve. Az Oyster Cardra Travelcard is tölthető.

Az Oyster Card 5 Fontos díját, és a rá feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt a visszaváltásnál visszatérítik.

Oyster Card

Travelcard

Lehetőség van Travelcard vételére, amely a metróra, buszokra, a villamosokra és egyéb londoni vasutakra is érvényes (kivéve a Heathrow Express, Gatwick Express). Travelcard birtoklásával ezek használata ingyenes lesz. Napi, heti, havi, és éves Travelcard létezik, a 3 napos Travelcard 2010-ben megszűnt. Különböző zónákra szóló Travelcardok vannak, ha elhagyjuk a zónát, ahova érvényes a Travelcardunk, jegyet kell vennünk.

7 napos, és havi Travelcardot kizárólag Oyster Cardra lehet tölteni (vagy a 7 naposból papíralapút venni, melyhez igazolványkép szükséges), napi Travelcard ugyanakkor Oyster Card hiányában is vásárolható. Megemlítendő a Paper Travelcard, amely vasútállomásokon vásárolható, és birtoklása egyet fizet kettőt kap kedvezményeket biztosít számos londoni nevezetességre (ez a kedvezmény papíralapú Travelcard mellett National Rail logót tartalmazó vonatjeggyel is igénybe vehető)! Erről bővebben az oldalon lejjebb, itt.

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük. Egészen a 9-es zónáig bezárólag lehet Travelcardokat vásárolni. A fő nevezetességek megtekintéséhez általában elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszok esetében nincs zónás felosztás! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal akár az 5-ös zónában is buszozhatunk. Azonban ez kizárólag buszokra igaz.

Travelcard árak (2014):

Napi:

1-2-es zóna: 9 Font
1-3-as és 1-4-es zóna: 11,40 Font
1-5-ös és 1-6-os zóna: 17 Font
11 éven aluliak ingyen utazhatnak - metró és vasutak esetében felnőtt kíséretében, buszon akár kíséret nélkül is. 11-15 éveseknek a napi Travelcard 4,50 Font.

7 napos (kizárólag Oyster Cardra tölthető, vagy papíralapú vehető vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges, ugyanakkor remek kedvezményekre jogosít):

1-2-es zóna: 31,40 Font
1-3-as zóna: 36,80 Font
1-4-es zóna: 45 Font
1-5-ös zóna: 53,40 Font
1-6-os zóna: 57,20 Font

Off-Peak Travelcardot érdemes venni, ha hétköznap csak 09:30 után szándékozunk utazni, ill. szombaton, vasárnap, és ünnepnapokon egész nap érvényes. Ez természetesen olcsóbb a "sima" Travelcardnál.

Off-Peak Travelcard árak (2014):

Napi (csak napi létezik az Off-Peak Travelcardból):

1-2-es zóna: 8,90 Font
1-3-as és 1-4-es zóna: 8,90 Font
1-5-ös és 1-6-os zóna: 8,90 Font
11 éven aluliak ingyen utazhatnak - metró és vasutak esetében felnőtt kíséretében, buszon akár kíséret nélkül is. 11-15 éveseknek a napi Off-Peak Travelcard ára 3,60 Font.

Travelcard

Buszbérlet

7 napos buszbérlet (amellyel azonban nem használhatjuk a metrót, míg a Travelcard mindkettőre érvényes, ugyanakkor a buszbérlet buszokon kívül villamosokra is érvényes) 2014-es árakon 20,20 Fontba kerül. Csak Oyster Cardra tölthető!

London busz

Londoni 1-et fizet 2-t kap (2for1) kedvezmények

Az egyik legjobb kedvezményes ajánlatnak számítanak Londonban 150 nevezetességéhez igénybe vehető egyet fizet kettőt kap, azaz 2For1 kedvezmények. Ennek a lényege, hogy papíralapú, kizárólag vasútállomásokon (pl. a Victoria, Liverpool Street vagy London Bridge vasútállomások) vásárolható, vasúti logót tartalmazó, aznap érvényes londoni tömegközlekedési Paper Travelcard vagy National Rail logót tartalmazó valamilyen Londonba szóló vonatjegy birtokában, és a nevezetességhez szóló ingyenesen beszerezhető voucher felmutatásával több nevezetességnél csak egy belépőjegyet kell kifizetni, a másik személynek ingyenes a belépés. És ezek nem is akármilyen nevezetességek, köztük vannak olyan népszerűek is, mint a Tower of London, a London Eye (a nyári csúcsidőszakokban nem!), a London Zoo vagy a Madame Tussauds. A biztonság kedvéért még egyszer kihangsúlyoznánk, hogy a metróállomásokon vásárolt Travelcard nem jó a kedvezményhez, csak a vasútállomásokon vásárolt.

A kedvezményhez mindkét személynek rendelkeznie kell érvényes vonatjeggyel vagy Travelcarddal, viszont személyenként csak 1 voucher szükséges az adott nevezetességhez. A 2 for 1 kedvezmény addig vehető igénybe, ameddig az adott jegy szól: pl. napi Travelcard, vagy Londonba szóló vonatjegy esetén csak aznap, de 7 napos Travelcardnál (igazolványkép szükséges hozzá) 7 napig, ill. valahova (akár valamelyik repülőtérre) szóló retúr vonatjegy esetén a visszaút időpontjáig. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy a Gatwick Express és a Stansted Express jegyekkel igénybe vehető a kedvezmény, de a Heathrow Express-szel és a Heathrow Connectel nem. A kedvezmény gyerekkel is igénybe vehető, de csak egy felnőttel párba állítva, 2 gyerek esetében nem: a felnőtt kifizeti a teljes árú belépőjegyet a nevezetességhez, és rendelkezik pl. napi paper Travelcarddal, ekkor a gyermek, ha rendelkezik napi, 11-15 éveseknek szóló gyermek paper Travelcarddal, ingyen mehet be.

A 150 belépős nevezetesség listája, ahol élhetünk a 2 For 1 kedvezménnyel, itt megtekinthető, és onnan a voucherek is letölthetők, majd kinyomtathatók, de a voucherek a vasútállomásokon is beszerezhetők.

London 2for1 1-et fizet 2-t kap kedvezmény

London Pass

A London Pass megvásárlásával London 56 attrakciója ingyenesen megtekinthető (köztük olyan népszerűek is, mint: Tower of London, Windsor Castle, Hampton Court, Kensington Palace, London Zoo, Churchill War Rooms, The Courtauld Gallery, Westminster Abbey, és a Chelsea stadionja), és sorban állni sem kell. Ezen felül egyéb kedvezményeket is biztosít.

A London Pass with Travel (kizárólag online vásárolható) némileg drágább, de ezzel a tömegközlekedés is ingyenes (Travelcard jár mellé). London Pass with Travel-t 11 éven aluli gyerekeknek ne vegyünk, hiszen ők egyébként is ingyen utazhatnak Londonban.

A London Pass megvásárolható Londonban (a repülőtereken is), azonban a London Pass with Travel kizárólag online vásárolható (és ezek után vagy postázzák, vagy átvehető Londonban).

A kedvezmények teljes listája itt tekinthető meg, így a megtekinteni kívánt londoni nevezetességek jegyárainak figyelembevételével mindenki eldöntheti, hogy megérné-e neki a London Pass vásárlása.

London Pass árak (2014):

1 napos: 47 Font (5-15 éveseknek: 30 Font)
2 napos: 64 Font (5-15 éveseknek: 47 Font)
3 napos: 77 Font (5-15 éveseknek: 53 Font)
6 napos: 102 Font (5-15 éveseknek: 72 Font)

A London Pass with Travel árai (2014):

1 napos: 56 Font (5-15 éveseknek: 34 Font)
2 napos: 82 Font (5-15 éveseknek: 53 Font)
3 napos: 104 Font (5-15 éveseknek: 63 Font)
6 napos: 156 Font (5-15 éveseknek: 99 Font)

London Pass

Csomagmegőrzők

Csomagmegőrzési lehetőség számos helyen van Londonban: gyakorlatilag minden pályaudvaron, és repülőtéren. Csomagmegőrzők működnek a Charing Cross, Euston, King's Cross, Liverpool St, Paddington, St Pancras, Victoria, Waterloo és London Bridge vasútállomásokon. Bővebb információ, nyitva tartások és árak ide kattintva tudhatók meg. A Victoria vasútállomás mellett a Victoria buszállomáson, valamint az összes londoni és London környéki repülőtéren is van lehetőség csomagmegőrzésre. Amennyiben az kényelmesebb, vagy spórolni szeretnénk, a szálláson is érdemes megkérdezni, ott lehet-e hagyni a bőröndöket, táskákat kijelentkezés után vagy bejelentkezés előtt.

London, csomag

Árak Londonban

Mivel London Moszkva után a világ 2. legdrágább városa, magyar árakhoz szokott pénztárcánk igencsak megérzi, ha Londonban étkezni, inni szeretnénk, vagy egyáltalán bármit csinálni. Bevásárolni leginkább valamelyik londoni Tescoban érdemes.

Tesco

London időjárása

London mérsékelt óceáni éghajlattal rendelkezik, a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 38 fok, a legalacsonyabb pedig -16 fok volt. Az óceáni éghajlatra enyhe, a budapesti jó pár fokkal melegebb telek, és hűvös, kánikulát a legtöbbször nélkülöző nyarak jellemzőek. A legmelegebb időszak július és szeptember között van. Londonra sokan úgy gondolnak, hogy ott mindig köd van, és esik az eső, ez azonban az utóbbi időben, talán a globális felmelegedésnek köszönhetően némileg változott, nyáron gyakran szárazság is előfordul. Azonban ha Londonba látogatunk, mindig számítsunk esőre! Télen ritka a hóesés, de ha esik, előfordulhatnak igen nagy havazások.

Eső Londonban

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

London időjárás, hőmérsékletek, csapadék

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk londoni látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. A fenti statisztikai táblázat értékeinek figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Londonban, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
London korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Londonban, és előrejelzés

Find more about Weather in London, UK

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Londonba, vagy akár máshova Angliába látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Londoni közbiztonság

Annak ellenére, hogy az esélye, és a gyakorisági nagyon kicsi, ma már sajnos a legtöbb nyugati nagyvárosban tarthatunk terrortámadástól, ráadásul London Európa egyik legveszélyesebb helye ilyen szempontból. Sajnos London közbiztonsága szempontjából sem jobb a helyzet: két felmérés is ismert - egyik szerint Anglia bűnözés szempontjából a világ legfertőzöttebb országa, egy másik statisztika pedig Londont az EU legrosszabb közbiztonságával rendelkező városának hozza ki. Ennek ellenére, a belvárosban, a turistalátványosságok, és a zsúfolt helyek közelében nem lehet baj, a statisztikákat nagyban rontja a külvárosok rossz bűnözési mutatója. Az értékeinket ugyanakkor mindenhol óvjuk a zsebtolvajoktól!

Bobby Londonban

Fontos telefonszámok

Általános segélyhívószám (Mentők, Rendőrség, Tűzoltók): 999

Mentők: 10177

Nemzetközi operátor: 155 (nemzetközi hívások esetén segít

Londoni telefonfülke

További utazási tippek, tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Londonnal kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, hasznos utazási utazási tippek itt.

Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2008-2012) | Korábbi hozzászólások (2013) |
Legújabb hozzászólások (2014):


Hozzászólások

75 hozzászólás
Hello,
A 2for1 jegyekkel kapcsolatban lenne par kerdesem. Stansted - London Liverpool street retur jegyet vennenk 4 fore, amely most akcioban 64font.
Ezzel a jeggyel felhasznalhatjuk a 2for1 kuponokat a daysoutguide oldalrol 4 fore?
Koszonom a valaszt
Udvozlettel
Tibor
#1 - Tibor - 2014.01.02. - 16:20
Szia!

Igen, a Stansted Express jeggyel igénybe vehetők a 2 for 1 kedvezmények.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.02. - 22:19
Szia, koszonom a gyors valaszt. A vonatjegy felmutatasaval tobb napon at is hasznalhatjuk a 2for1 akciot?
Ha jol ertelmezem, akkor a penztarnal be kell mutatni a vonatjegyet + paronkent 1db kupont. Az online vasarolt vonatjegyet is elfogadjak a penztaraknal ha kinyomtatom?
Koszonom
Udv
Tibor
#3 - Tibor - 2014.01.03. - 11:22
Szia!

Ha retúrjegyet veszel, akkor érvényes addig a 2 for 1, ameddig a retúrjegy szól, tehát a visszaút idejéig, a retúrjegyet is fel kell mutatni a nevezetességeknél. Ha csak odajegyet, akkor csak az odaút napján vehetők igénybe a kedvezmények.
Az online, nyomtatott jegy esetében nem találok utalást, hogy ne lenne érvényes, ha a Stansted Express oldalán veszed (ha egy légitársaságtól veszed, úgy nem érvényes), lényeg, hogy rajta legyen a National Rail logó. Viszont a mobilos jeggyel biztos hogy nem érvényes.
Esetleg lépj kapcsolatba a Stansted Express-el, de gondolom csak leírták volna az oldalukon, hogy a 2for1-ért NE online jegyet vegyél, és ilyenről szó sincs, de én nem tudok garanciát vállalni.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.03. - 12:23
Sziasztok!
Péntektől vasárnapig keresek úticélt és London is benne van a pakliban. Nem vagyunk nagy múzeumba járók és időnk sem lenne mindenre. Minden nap egy vacsi valahol + közlekedés + egy buli valamelyik este összesen mennyibe kerülhet? Mennyi költőpénzzel számoljak 2 főre?
#5 - Eszter - 2014.01.03. - 20:15
Szia!

A közlekedési jegyek árát megtalálod itt az oldalon, ha belső zónában laktok, naponta 9 Font. A múzeumok ingyenesek, tehát a meglátogatni kivánt nevezetességek áraival kell számolni, amik a látnivalók menüpontokban megtalálhatók.
Kaják: az 5-6 Fontos big mac/whopper menütől akár 40-100 Fontig is terjedhet, étteremben 15 Fontért/fő is ehettek több fogásost.
Bulibelépők ingyenestől 10, vagy több Fontig. Egy sör 4-5 Font, de szórakozóhelyeken drágább. Koktél 7-15 Font.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.04. - 16:10
Szerdán London-Luton reptérre érkezek, kérdésem, hogy hogy tudok a greenline buszra átszállni? Hol és hányas számú buszra kell előbb felszállni?
#7 - Fibi - 2014.01.06. - 14:06
Szia!

A greenline 757-es 2013. közepe óta már csak úgy megy Londonba, hogy először át kell szállni Lutonban, a reptéren meg ahhoz az "A" jelzésű buszra kell szállni, javítottam is a cikkben az információkat. De a reptérről közvetlenül el lehet jutni Londonba Easybussal, vagy National Express busszal, ezekre csak felszállsz a reptéren, és letesznek Londonban, nem kell átszállni.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.06. - 19:41
Kedves Tibcsi!
A Luton repterrol Southamptonba szeretnek eljutni. Mit tanacsolsz, hogyan juthatnek el oda a leggyorsabban?
Koszonettel : Akos
#9 - Arany Akos - 2014.01.13. - 22:06
Kedves Ákos!

Két lehetőség van, vagy vonattal, vagy busszal, de mindkettőhöz be kell menned először Londonba. A vonat Southamptonba valamivel gyorsabb, a busz lassabb, de olcsóbb, és ha azzal mész, már nem kell metróznod Londonban.
Közvetlen vonatok London Waterloo állomástól indulnak, buszok pedig Victoriától.
Busszal: National Express busszal bemész a reptérről Victoriáig, innen pedig közvetlenül mehetsz busszal, 2,5 óra: http://www.nationalexpress.com/home.aspx
Vonattal csak 1 óra 15- 1 óra 40 perc között van az út, de drágább lehet: http://www.nationalrail.co.uk/
Miután beértél a transzferbusszal Victoriához, a következő módon jutsz el a vasútállomásra: metróval District Line vagy Circle line Westminsterig, majd Jubilee line Waterlooig.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.13. - 22:25
Szia!
Azt szeretném kérdezni hogy az Off Peak Papeer Travel Card-ot megvehetem e egyszerre 3 egymàst követö napra elöre (hogy ne lelljen naponta egy vasutàllomàsra menni) és ha jol értelmezem ebböl nincs külön gyermekjegy és remélem a15 éves korig azt jelenti hogy a 16. születésnapjàig igénybe vehetö és hogy a 2for1 a gyermekek részére is igénybe vehetö-e?
Elöre is köszönöm a vàlaszt.
#11 - Eva - 2014.01.19. - 18:25
Szia!

Igen, 7 napra előre meg lehet venni őket. De, napi Travelcardból van gyerek 11-15 éves korig, 4,50 a "rendes", és 3,70 az Off-peak.
A gyerekek is igénybe vehetik a 2for1 kedvezményeket, akkor, ha egy felnőttel tesszük párba a kedvezményt, a felnőttnek van felnőtt Travelcardja, és megveszi a felnőtt belépőjegyet a nevezetességhez (ki is egészítettem ezekkel a cikket).
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.20. - 05:33
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a Londoni Heathrow reptéren hogy jutok el a 3-as terminálról az 5-ös terminálra?
#13 - Marcsi47 - 2014.02.05. - 22:03
Szia!

Ingyenes buszok közlekednek a 2 terminál között, csak a Flight Connection jelzéseket, kiírásokat kell követni. Itt egy részletes leírás: http://www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/flight-connections/terminal-3-international-connecting-to-terminal-5-international
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.06. - 00:07
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hátha tud nekem valaki segíteni. Lutonról szeretnénk eljutni Walton-on-Thamesbe. Easybus-szal be Londonba, ott talán 2 átszállás, majd vonat a városba ha jól néztem - ez kb. mennyibe kerülne péntek reggel/délelőtt, illetve kedd délután vissza? Hárman mennénk.
Előre is köszönöm a segítséget!
#15 - Dorci - 2014.02.09. - 19:01
Szia!

Az Easybus max 10 Font, de online olcsóbb. London-Walton-on-Thames-et 7,50 EUR-ért adja ki nekem, itt lehet árakat nézni: http://ojp.nationalrail.co.uk/service/timesandfares/London/WAL/today/2045/dep
Londonban egy metrójegy 4,70 Font, de ha máskor is mentek Londonba, akkor megéri Oyster Cardot venni, úgy sokkal olcsóbb (illetve ha visszaadjátok, visszakapjátok az Oyster Card árát).
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.09. - 21:43
Végigolvastam a hozzászólásokat, de még mindig zavarban vagyok a közlekedést illetően. Az biztos, hogy 5 teljes napot fogunk Londonban tölteni A lutonról easybus-szal megyünk be a Baker streetre. Hol tudok venni 7 napos paper travelcardot amivel a 2for1 kedvezményeket megkapom?
#17 - Palandi - 2014.02.10. - 21:07
Szia!

Vasútállomásokon lehet Paper Travelcardot venni, pl. azon a vasútállomáson, ami a szállásotokhoz legközelebb van, vagy útba esik. A Baker Street közvetlen közelében is ott a Marylebone vasútállomás, ahol lehet venni: http://goo.gl/maps/vYjYV
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.11. - 00:25
Szia Tibcsi!

Köszi az infót.
#19 - Palandi - 2014.02.11. - 12:49
Szia Tibcsi!

Eddigi útjaink során mindig Te láttál el hasznos tanácsokkal. Idén szeptemberben London következik és hát ki máshoz is fordulhatnék, ha nem Hozzád. :))
Az egyik kérdésem az lenne, hogy a London Pass tényleg ingyenes bejutást ad az akváriumba is? Mert ezen az oldalon azt olvastam, ellenben máshol ezzel nem találkoztam, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet.
A másik, hogy 10 napig lennénk Londonba, magánszálláson a Kensal Green metró környékén. Heatrow-ra érkezünk. A 10 napból 1-szer elmennénk vonattal Párizsba 1 napra és 1-szer mennénk a Royal Air Force museumba. Amúgy 1-3 zónába lennénk. Kérdés, hogy Te milyen közlekedési jegyet vennél, hogy reptérre is kijussunk, meg közlekedni is tudjunk.
Amúgy mennyibe kerül a vonatjegy Párizsba? Ezer köszönet! SZép napot!
#20 - Sziszó - 2014.02.24. - 07:06
Szia Tibcsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy busszal és vonattal hogyan tudok el jutni a Luton reptérről Epsom surrey ha lehet ne kelljen metróznom. :)
Köszi a segítséged!
Tibor
#21 - Tibor - 2014.02.24. - 14:55
Sziasztok!

SZISZÓ:
Örülök, hogy hasznos tanácsokat kaptál mindig!

Sajnos a London Aquariumba már nem érvényes a London Pass, időközönként változnak a nevezetességek, ahol elfogadják, javítottam is a leírásban, ill. hozzáírtam 1-2 újat.

A London-Párizs vonatjegy ára időszaktól függően változó, itt lehet megnézni: http://www.eurostar.com/uk-en
Repülővel akár olcsóbb lehet, csak ott bele kell számolni a repülőtérre való kijutást, és Párizsban a repülőtérről való bejutást is, az easyjet.hu-n nézhetők repülőjegy árak.

A legjobb ha vesztek egy Oyster Cardot, és feltöltitek azt egyszer egy 7 napos jeggyel, ami 31,40 Font, és attól függően, hogy mikor mentek Párizsba, a maradék 3 napban mit csináltok, még további pénzzel, annak figyelembevételével, hogy naponta max 9 Fontot fog levenni, mert 9 Font a napijegy.
Ugyanakkor, ha szeretnétek igénybe venni az 1-et fizet 2-t kap kedvezményeket, akkor ne ezt, hanem Paper Travelcardot vegyeket hetijegyként.
Ezen felül Heathrow oda-vissza 10 Font Oyster Carddal, tehát még annyit rá kell tölteni pluszban.


TIBOR: Busszal Luton Airport Parkwayig, majd onnan Wimbledonig vonattal, végül vonattal Epson Surrey-ig. Ez a lehetőség ugyanakkor csak óránként elérhető, gyakrabban lehet a metrózós megoldást csinálni. Ezeket látod a http://www.nationalrail.co.uk oldalon az útat lekeresve, látszani fog, hogy 2 vagy 3 átszállás, és mikor 2, mikor 3, mikor indulnak a vonatok, és ha mégis a 3 átszállásost választanátok, akkor ott hol mire kell átszállni.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.24. - 15:59
Londonba utazunk négyen,a Heatrow-ra érkezünk esti órákban,ott tudun esetleg vásárolni olyan tömegközlekedési jegyet,ami mindenre,tán még vonatra is jó?mert másnp megyünk tovább,pl.Manchesterbe.Köszi előre is
#23 - Dörögdy Erzsi - 2014.02.25. - 15:05
Heathrowról metróval lehet bejutni, vagy Heathrow Expresszel. A metróra jó lenne az 1-6-os zónás Travelcard, de nincs értelme megvenni csak amiatt, hogy egyszer beutazzatok, sok Fontot buknátok rajta mert nem használnátok ki mert csupán egyszer utaznátok vele (hacsak még nem utaztok aznap este még ide-oda Londonban). A legjobb ha vesztek jegyet metróra (azzal elmehettek a szállásig, átszállás is van benne), másnap Manchesterbe meg vonatjegyet kell majd venni, ill. esetleg a szállástól a vasútállomásig metró vagy buszjegyet.
Metrójegyet Heathrowról, ill. esetleg a szállásról a vasútállomásig Oyster Carddal vehettek a legolcsóbban, csak azt majd vissza kell váltanotok a vasútállomás megállójában, hogy visszakapjátok az 5 Fontos árát, és a fel nem használt összeget.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.26. - 08:48
Köszi! Érdekes lesz,mert számomra London közlekedése egy kicsit zűrösnek tűnik,reméljük,hogy minden jól alakul!
#25 - Dörögdy Erzsi - 2014.02.28. - 14:29
Hello,
Stansted reptérről, mi a legegyszerűbb, legolcsóbb utazási mód Cambridge-be?

Köszi,
Peti
#26 - Péter - 2014.02.28. - 16:11
Szia!

A reptér vasútállomásáról közvetlenül mennek vonatok Cambridgbe, 12,30 Fontért. http://www.nationalrail.co.uk/ (a lekeresés után olyat is kiad, ami átszállásos, nem közvetlen)
#27 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.28. - 18:53
Szia! Annyi okos dolgot írtál és sok jó tanáccsal láttad el az eddigi hozzászólókat, remélem, nekem is tudsz segíteni. Luton repülőtérre érkezünk 3 hét múlva, onnan kellene eljutnunk Guildfordba, ott lesz a szállásunk. Ha jól értelmeztem az írásodat, akkor érdemes lenne vonattal bemenni Londonba és még ott, Luton-on megvásárolni a retúr jegyet, hogy a 2in1 kedvezményre jogosultak legyünk a kint tartózkodásunk idejére. Valamint azt is szeretném megkérdezni, hogy szerinted mi a legegyszerűbb és nem utolsó sorban legolcsóbb módja, hogy Guildford-ból Londonba belátogassunk napi szinten? Azt írod, hogy a Travelcard érvényes a londoni vasutakra, de azt sehol nem találom, hogy pl. Guildford-London vasútvonal kvázi "londoni vasútnak" számít-e, avagy sem? Előre is köszönöm a válaszodat! Tóth Anikó
#28 - Anikó - 2014.03.07. - 14:49
Szia!

Mivel a 9-es zónán is kívül van Guildford, ott már nem lehet használni a Travelcardot. Viszont nem tudom, hogy valamilyen kiegészítő nem létezik-e ilyen esetre, azt esetleg érdemes azért megkérdezni.
Guildford-London egyébként 12,40 Font vonattal, egy napi 1-9-es zónás Travelcard pedig 21 Font lenne.
Londonból Guildfordba így is úgy is vesztek majd vonatjegyet, de a 2for1 kedvezményhez az nem jó, hanem Guildfordból Londonba szóló aznapi vonatjegy szükséges (vagy ha már első nap érkezés után szeretnétek Londonban kihasználni, akkor a Luton-London vonatjegy is jó lesz).
#29 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.07. - 18:52
Szia!
Szeretném a segítséged kérni. Holnap be kell utaznom Londonba állásinterjúra. a 3-as zónában lakom, de metro mellett buszoznom is kell. Oyster kártyám már van. Ez érvényes a buszra is? Mennyit töltsek rá? Mert ha jól sikerül minden,akkor már kedden lehet kezdenem is kell. Hogyan éri meg a legjobban? Válaszod előre is köszönöm!
#30 - Nini - 2014.03.09. - 17:30
Szia!

Az Oyster érvényes buszra is. Aznapra rátölthetsz 11 Fontot, mert egy nap 10,60 Fontnál semmiképp se vesz le többet az 1-3-as zónában.
Ha rendszeresen, minden hétköznap bejársz az 1-es zónába dolgozni, akkor meg egy havi Travelcardot lehet érdemes rátölteni, ami 141,40 Font (tehát nem csupán annyit töltesz rá, hanem a havi Travelcardot töltöd rá). Vagy ha nem akarsz egyszerre annyit költeni, meg nincs is olyan nagy különbség, rendszeresen 7 napos Travelcardokat töltetsz rá, ami az 1-3-as zónában 36,80 Font.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.09. - 19:23
Szia Tibi!
Hónap végén utazom Londonba 6 napra. Ha jól láttam Wizz Air-en keresztül érdemesebb előre oda-vissza transzfert foglalni 6500,- HUF-ért? Vagy ennél az Easybus jobban megéri?
A szállásom az Action Central-nál (3-as zóna) lesz. Érdemes venni egyhetes bérletet (=TravelCard?) az 1-3-as zónán kívülre is? A bérlet árát egyébként előre ki lehet fizetni valamilyen online felületen?
#32 - K - 2014.03.11. - 18:00
Szia Tibi!
A hónap végén utazok a fiammal Londonba. Én már megvettem itthon a jegyeket a Luton reptér és London között a greeline-ra, azt mondták, hogy a reptérről indul. Mindent előkészítettem, már a londoni jegyeink és a belépők is megvannak. Most azonban kezdek izgulni, hogy nem jók a kapott információk. Remélem csak ez az egy! Bonyolult lesz megtalálnunk a buszt, amivel bejutunk Londonba?
#33 - Tímea - 2014.03.12. - 11:02
Sziasztok!

K: A National Express busz csak 5 Font, az Easybus pedig 8 Font körül van, tehát ezek online foglalva olcsóbban kijöhetnek, de ha úgy kényelmesebb foglalhatsz WizzAir-nél is, nem tudom, melyik busztársasággal állnak szerződésben.
Nem valószínű, hogy az 1-3-as zónán kívülre mennél, azaz nem tudom pontosan hova mennél, de gyakorlatilag minden nevezetesség ezeken a zónákon belül van. Online itt vehetsz Travelcardot, de mivel 3,75 Fontos postázási költség is van, ráadásul 2 hét mire odaér, nem biztos, hogy megéri: http://visitorshop.tfl.gov.uk/travelcards/7-day/product/7-day-travelcard.html


TÍMEA: A terminál épülete előtt vannak a buszmegállók, a Greenline 757-es konkrétan a 7-es kocsiállásról indul.
#34 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.12. - 13:24
Szia Tibi!
Köszönöm a gyors választ!
Most találtam a greenline oldalán, hogy náluk is működik a 2 for 1. Kinyomtattam az utalványt. Gondolom, mivel megvan a retúr jegyem is, akkor a teljes időtartam alatt tudom használni? Ilyenkor március végén is nagy a sorbanállás a belépőkért, van erről is információd?
#35 - Tímea - 2014.03.12. - 14:06
Ha a Greenline-nál nincs valami speciális szabály a vonatokkal szemben, akkor a visszaút időpontjáig igénybe vehetők a kedvezmények. Nem tudom megmondani általánosságban sajnos, hogy hol mennyi időt kell majd várni.
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.12. - 14:21
Szia

lécci segits nekem áprilisba megyünk londonba hollandiábol autoval 5 fö és érdeklödnék hogy tudsz vmi helyet mondani meddig érdemes autoval menni? hol tegyük le és onnét hogyan tovább? Azt tudom hogy van a fizetös zona de oda bemenni balkormányos autoval :) hát nem hiszem hogy szerencsés te mit javasolnál nekünk ? hogy csináljuk? köszönöm elöre is a tippeket
#37 - Szilvi - 2014.03.12. - 15:36
Kedves Tibor!
Szeretnék tanácsot kérni londoni utazással kapcsolatban, május utolsó hetében megyek 7 napra. Stansted-be érkezem. Elolvastam a hozzászólásokat egy évre visszamenőleg, sok hasznos dolgot találtam, de elbizonytalanodtam, az egyik válaszban elhangzott, hogy az Easybus nem megbizható, pedig fele annyiba kerül mint a National Express búsz (ezutobbi kb 20 font lenne, hol találom 5 fontért?). Alexandra hotelban lakom majd, angol nyelvtudásom minimális. Melyik busszal menjek (a jegyet neten veszem meg) és hogy találok oda a szállóba? A másik kérdés: a Travelcard vásárlásához kell-e fénykép, mert egy külföldi szájton olvastam, hogy tavaly áprilisban kellett (narancssárga csíkos 2for1 Travelcardról volt szó). Visszafelé hány órával korábban kell a reptéren lenni? Köszönöm előre is.
#38 - Zsanna - 2014.03.18. - 18:05
Szia! Először is köszönöm szépen a kimerítő válaszodat. Még valami eszembe jutott, de nem találok rá sehol érdemben felvilágosítás. Ha egy nap beutazunk vonattal Guildford-ból, akkor ugye aznap, mikor az utazás történik a jegy feljogosít pl. a London Eye 2for1 kedvezményére. A kérdésem az lenne, hogy ha elővételben szeretném neten keresztül megvásárolni a jegyet még indulás előtt, itthon Magyarországról, akkor egy vagy két jegyet vásároljak tudván, hogy a birtokomban lesz a vonatjegy és a kupon? Köszi előre is! :)
#39 - Tóth Anikó - 2014.03.19. - 14:18
Azt persze elfelejtettem megírni, de nyilván rájöttél, hogy ketten megyünk... :)
Egy napon több voucher is felhasználható? Tehát ha ugyanazon a napon akarunk a London Eye-ra és a Tussauds panoptikumba is bemenni 2 for 1 voucher-el, az működik?
#40 - Tóth Anikó - 2014.03.19. - 14:55
Most olvasom elöször ezt az oldalt. Kivételesen jól érthetöek, bö információkkal ellátottak a válaszok, dicséret érte!
A májusi hosszú hétvégés kirándulásunkhoz keresek szállást, középkorú házaspár vagyunk, melyik városrészben ajánlatos foglalni? Minél kevesebb közlekedéssel szeretnénk elérni azokat a nevezetességeket, amelyeket elsö alkalommal "kötelezö" megnézni Londonban. Köszönöm elöre is!
#41 - Juli - 2014.03.20. - 03:06
Kedves Tibcsi!
Következő hétvégén utazunk Londonba. Lehet kapkodva butaságot csináltam...péntek reggel (9 előtt)érkezünk, és family off peak return jegyet vettem a greenline-ra :(, hétfő délután indulnánk vissza(de úgy olvasom, visszaútnál mindegy). Fognak ezzel foglalkozni, vagy ott a buszon kell majd ráfizetnünk(gondolom a gyerek jegy árát???) Tanácsod, véleményed előre is köszönöm!!!
#42 - niki - 2014.03.23. - 09:05
Szia!
Nagyon hasznos a leírás, köszönöm. Lenne azonban pár kérdésem, hasznos tippjeidet szivesen venném. 2 teljes napunk és egy esténk (p-v) lesz Londonban. Lutonra érkezünk, és Wembleybe van a szállás. Sokat szeretnénk sétálni, ill inkább buszozni, hogy minél többet lássunk. Milyen jegyet, v bérletet érdemes venni? Reggel és este mennénk a szállásra, egyébként csak a belvárosban nézelődnénk. Előre is köszi!
#43 - Virág - 2014.03.23. - 16:42
Kedves Tibor! Két hete tettem fel a kérdéseimet, mindennap megnézem a hozzászólásokat, de a válasz csak nem jön. Mi az oka? Túl sok a munka? Bocsi a sürgetésért.
#44 - Zsanna - 2014.03.31. - 19:52
Kedves Tibcsi!

Jövőhét szombattól 7 teljes napot töltünk Walton-on-Thames-ben. Minden nap szeretnénk bemenni vonattal Londonba, de csak az 1-3 zónákba. Kérdésem, hogy mi a legoptimálisabb megoldás? Vonatra van-e heti jegy? Ha igen, akkor 7napos vonatjegy + Oyster Card 7 napost Travel Car feltöltéssel a legolcsóbb? Így is tudjuk érvényesíteni az 2in1 belépőket?
#45 - Barbara - 2014.04.02. - 13:40
Kedves Tibcsi!
Fiam egy 3 napos konferencián fog részt venni Londonban, előtte lesz 1 teljes napja egy gyors városnézésre ( még nem volt Londonban). A Luton reptérre fog érkezni szerda délután,a Stanstedről indul haza hétfőn délben, egy barátjánál fog lakni ( nem tudom pontosan hol). 1. napon szeretné futólag megnézni a város nevezetességeit , a konferencia napjain pedig minden reggel és késő este kell visszautaznia a szállására. Tudnál tanácsot adni, milyen jegyet, bérletet vegyen, amivel leggazdaságosabban utazhat? Olvastam, hogy a reptérről a busz olcsóbb, de ha vonatjegyet vesz, ahhoz meg jár valami kedvezmény? Esetleg javaslatot tudsz adni, mit érdemes megnézni 1 nap alatt?
Köszönöm előre is a válaszod!
#46 - Zsuzsa - 2014.04.02. - 21:10
Sziasztok!

ZSANNA: Úgy látom jelenleg az Easybus és a National Express is 10 Font, akkor inkább a National Expresszt érdemes választani. Ha korábbi hozzászólásokban mást találtál, vagy még a leírásban más van, az azért van, mert azóta változtak az árak, az Easybus már nem akciózik, stb.
Ha 2 órával előtte a reptéren leszel, az bőven elég, abba belefér az is, ha mondjuk lerobbanna a busz útközben (ami nem valószínű, de ilyesmi dolgok beleférnek).
Az a baj, hogy úgy látom, hogy 2 Alexandra Hotel is van Londonban, mi a pontos cím?
Fénykép papíralapú, 7 napos Travelcardhoz kell most már (Oysterre tölthető 7 naposra, vagy 1 naposra, stb. továbbra sem kell).


BARBARA: Kapható fényképes hetijegy a South West Trains vonataira, ami onnan közlekedik, 56,40 Fontért (az ára már a 4. nap visszajön, mivel oda-vissza 15 Font lenne egy út London és Walton-on-Thames között), de tényleg nem tudom, hogy azzal is érvényes-e a kedvezmény, azt meg kell kérdezni.
De ha nem érvényes, akkor vehettek egyszerűen egy 7 napos papír Travelcardot Londonban (fénykép ahhoz is kell).
Oysterrel vagy papíralapon, igen, a 7 napos Travelcard kedvező lehet, ha csak nem nagyon keveset utaztok tömegközlekedéssel a városban.


ZSUZSA: A Lutonról való bejutás módjai a cikkben, a vonatjeggyel járó kedvezmény pedig a "Londoni 1-et fizet 2-t kap" bekezdésben. Tehát ez a kedvezmény akkor érné meg, ha valakivel együtt látogatná a nevezetességeket.
Általában mindig az Oyster Card a legkedvezőbb, amire fel lehet tölteni pl. 1 napijegy árát a városnézős napra, a konferencia napjaira pedig az oda- és visszautazás árát. De nem tudom pl. hogy hányas zónában fog lakni, vagy hányas zónában lesz a konferencia, de ha mondjuk mindkettő max a 2-s zónában van, és metróval eléri a konferenciát, és azokon a napokon többet nem utazik, akkor 2x2,20 Font naponta a napijegy árán felül az Oysterre. Az Oysterről fel nem használt összeget visszakapja a visszaváltásnál.
Nem tudom, hogy őt mit érdekli a legjobb londoni látnivalók az Útikalauz, látnivalók I.II.III. stb. menüpontokban vannak.
#47 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.03. - 01:36
Nagyon szépen köszönöm a választ!
#48 - Barbara - 2014.04.03. - 13:24
Szia Tibcsi! Végig olvasgattam a leveleket, és ami eddig valamennyire világos infóm volta, az most teljesen összezavarodott. Kérdéseim a következők: 1. április 30-május 5-ig leszünk kint Londonba. A Stanstedre érkezünk és indulunk haza. 4-en leszünk, velünk lesz a lányom, aki 9 éves. Ha jól értelmeztem, akkor, ha a vonattal jövünk be, és a vonatnál megvesszük a jegyet oda-vissza, akkor két vochert kérhetünk 2for1London-os belépő kedvezményhez. 2., Ha megvesszük neten a két belépőt, akkor arra is érvényes ez a vocher, és akkor azzal négyen bemehetünk? Erre nem találtam utalást az oldalon. 3., A kislányom 9 éves, és valahol azt olvastam, hogy neki nem kell jegyet venni a közlekedései eszközökre, ha felnőtt kísérővel van. 4., Kell valamilyen nemzetközi diák igazolvány a lányomnak, hogy bemenjen olcsóbban a múzeumba, vagy az utazáshoz? 5., öt napig leszünk Londonban, és ebből két napig szemináriumon leszünk, a többin városnézés lesz. Melyik bérletet lenne érdemes megvenni. Nem igazán értem, hogy melyik mire, mennyiért, hogyan van. Nagyon köszönöm a segítséget. Bea
#49 - Bea - 2014.04.03. - 17:44
Szia Tibcsi!
Az előbb feltett kérdéseimhez még azt az infót hozzá tenném, hogy a Hotel Ibis Barking Londonban leszünk. Azt nem tudtuk kisilabizálni, melyik kerületig vegyük a bérleteket, hogy busszal vagy metróval érdemes bemenni a városba. Az O2-ben lesz a kétnapos Szeminárium. Nagyon köszönöm a segítségedet. Bea
#50 - Bea - 2014.04.03. - 18:09
Szia!

Ha oda vissza vesztek jegyet a Stansted Expressre, akkor a visszaút időpontjáig igénybe vehetitek a 2 for1 kedvezményt korlátlan számú nevezetességnél (de ezt megoldhatjátok napi papír Travelcardokkal is, ez esetben hiába utazna ingyen, a kislánynak is kell egy 11-15-ös napi Travelcard).

Nem, neten nem vehettek belépőt így nevezetességekhez, csak a helyszínen lehet, a vonatjegyek vagy papír Travelcard és a voucherek bemutatásával.

Igen, ahogy itt a cikkben is le van írva, 11 éven aluliak ingyen utazhatnak (kivéve Stansted Express, arra féláron van gyerekjegy).

A múzeumok egyébként is ingyenesek mindenkinek, néhány, nem állami múzeum kivételével.
Nevezetességeknél sokszor nem diák, hanem életkorkedvezmények vannak, amihez diákigazolvány nem kell (lásd a látnivalók menüpontokban a jegyárakat), ahol viszont diákkedvezmények vannak, elképzelhető hogy kérnek nemzetközit, de van, hogy nem, lehet az is, hogy azért nem, mert 9 éves kornál egyértelmű, hogy valaki diák, de ezt nem tudom biztosan, és minden nevezetességnél egyenként.

A jegytípusok le vannak írva a cikkben. A legjobb ha Oystert vesztek, a városnézős napokra feltöltitek a napijegyek árával, a szemináriumos napokra pedig a szemináriumra jutás díjával (pl. egy metrójegy 2,20 Font). Az esetlegesen rajta maradt pénz majd visszaváltható.
#51 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.03. - 18:18
A kiegészítéshez: Barking a 4-es zóna, tehát emiatt ne 1-2-es, hanem 1-4-es napijegy árát töltsétek fel.
Hogy hogy menjetek, attól függ, hova hova, a Barking vasútállomástól tudtok erre-arra menni metróval vagy vonattal, az O2-höz pl. C2C vonattal London Fenchurch Street vastútállomásig, onnan pedig metróval, Jubilee line-on, North Greenwich állomásig (kb. 45 perc). (a Barking metróállomás - tehát az metró és vasútállomás is - metró esetében pedig a District és Hammersmith & City line-on van, ott nézzétek a metrótérképen).
Viszont a c2c vonaton 11 éven aluliak úgy tűnik csak csúcsidőn kívül (hétköznap 9:30 után, hétvégén bármikor) utazhatnak ingyen.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.03. - 18:47
Kedves Tibor, köszönöm a választ. Áttanulmányoztam még párszor a londoni közlekedést és most az a kérdés: ha veszek 7 napos Paper Travelcard-ot (2for1, ketten vagyunk) amivel ingyenes a metró, busz és a villamos, akkor szükséges-e Oyster? Mert ha jól értettem a Paper külön van és nem tölthető fel Oysterre. A hotel címe: Alexandra Hotel 159 - 161 Sussex Gardens, Westminster, London, W2 2RY, kérdés uaz, hogy jutok el oda Stanstedről. köszönöm.
#53 - Zsanna - 2014.04.04. - 19:25
Kedves Tibcsi! Köszönöm válaszod, már egyre világosabb lesz számomra ez a londoni közlekedés. Már csak azt szeretném tudni, ha a konferencia helyszíne a zöld metró West Brompton megállójánál lesz, a szállásra pedig a Monument megállónál kell átszállni buszra ( 15-ös,), akkor hányas zónába szóló Travelcardot kell megvenni, ha ezt a lehetőséget választjuk? Próbáltm keresgetni, de sehol nem találtam, melyik metró melyik zónába tartozik. Köszi!
#54 - Zsuzsa - 2014.04.05. - 21:58
Szia Tibi!
Az lenne a kérdésem,hogy Greenwichbe szeretnék elmenni.
Off peak Travelcarddal hajóra szállhatok.Azzal ingyenes?Vagy venni kell kiegészítő jegyet?Milyen hajókra szállhatok fel vele?
Előre is köszi!!
Üdv
Tibi
#55 - Tibi - 2014.04.05. - 23:33
Sziasztok!

ZSANNA: Nem, a Paper Travelcard és az Oyster más, nem kell Paper Travelcardhoz Oyster.
Szállásig: transzferbusz Victoriához, majd Circle Line-on Paddington állomásig, onnan 4 perc gyalog: https://goo.gl/maps/RxtPR


ZSUZSA: 1-2-s zónás elég lesz ezekre.


TIBI: Hajóra nem érvényes a Travelcard, csak kedvezményt lehet kapni vele. DLR-re, vonatra, metróra viszont érvényes Greenwichbe.
#56 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.06. - 12:00
Szia Tibi! Szeretném kérdezni hogy Londonba valóban adnak busz közlekedésre diákoknak kedvezményt? Azt olvastam egy helyen hogy 16 év alattiak ingyen használhatják a buszt. Válaszod előre is köszönöm.
#57 - Szabó Mónika - 2014.04.06. - 18:29
Szia!

Gyakorlatilag nem. Ahogy a cikkben le van írva, 11 éven aluliak utazhatnak ingyen, 11-15 év között pedig kedvezményes napi Travelcard vehető. 11-15 év közöttiek azonban elméletileg, Oyster 11-15 kártya birtoklásával buszon és villamoson valóban ingyen utazhatnak, de a kártyát legalább 4 héttel előre kell igényelni, és 10 Font a költsége, turistáknak nem igazán járható út, annak megoldható, és érdemes, akinek a családja sokáig él Londonban.
#58 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.06. - 20:30
Kedves Tibor!

Véletlenül bukkantam rá az oldaladra, már végig olvastam mindent, de azért mégiscsak mefkérdezném a szakembert! :) Május 9-én reggel érkezem Lutonba. Szerinted mivel lenne érdemesebb továbbutaznom, ha a harmadik kerület déli részében lesz a szállásom? Ugyanakkor érdekelne az is, hogyan lehetne a legolcsóbban megúszni a közlekedést, ha 13 napot tartózkodom Londonban (mint mondtam, a szállásom a 3-ik kerületben van)? Kerestem naygon sok helyen, de nem találtam semmi konkrét választ arra, hogy az ISIC Card (Nemzetközi Diákigazolványt) lehet-e érvényes0teni a közszáll0tás esetében is. Tudsz-e valamit erről. Előre is köszönöm válaszod! Üdv: Réka
#59 - Palkó Réka - 2014.04.06. - 22:05
Szia . Azt szeretném kérdezni , hogy Londonba egy vagy több repülőtér van ?
És Londonból hogyan tudok haza telefonálni ? Saját sim kártyám használhatom ? köszi szépen a válaszod !
#60 - Kis László - 2014.04.07. - 11:22
Sziasztok!

RÉKA: Nem tudom a 3. kerület déli része alatt mit értesz, nem így vannak a kerületek beosztva, de Lutonról National Express busszal lehet pl. Victoriához menni.
13 napra pl. lehet venni 2 darab 7 napos Travecardot, a megfelelő zónára, Oysterre töltve, vagy papíralapút.
A közszállítás alatt tömegközlekedést értesz? Nem, diákigazolvánnyal nincs kedvezmény, csak 11 év alatt ingyenes.


LÁSZLÓ: A repterekről, az onnan való bejutásról a cikkben találsz infokat. Igen, saját SIM-kártyádat használhatod, roaming esetén hívás Magyarországra és más EU-s tagállamokba 91,40 Ft/perc, hívásfogadás 26,60 Ft/perc, SMS 30,40 Ft/perc.
#61 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.07. - 11:29
Szia
Tibcsi!
Nekem olyan kérdésem van hogy kint milyen árban van mondjuk valakinél egy szoba bérlése?(hosszútávon)
Te kint élsz?
#62 - fifi - 2014.04.07. - 12:12
Szia Tibcsi! Nagyon köszönöm a segítségedet. Bea
#63 - Bea - 2014.04.07. - 12:18
Szia fifi!

Nem élek kinn, de sokba, és attól függ, hol, külvárosokban jóval olcsóbb. Pl. itt nézhetsz kiadó szobákat, bár régebbi hirdetések, de az árak látszódhatnak: http://www.magyaroklondonban.com/forum-6.html
meg még angol oldalakon, ha rákeresel Google-ben.
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.07. - 12:23
Szia Tibcsi !

A biztonság kedvéért szeretnék megerősítést: 2 felnőtt + 2 gyerek (14, 10 évesek utazunk Londonba. Szállásunk Premier inn Kensingtonban lesz 3 éjszaka.
Oyster kártyát vennénk 3 egészet, amire 3 x 1 nap Travelcardot gondoltam feltölteni. a 10 éves gyerekünknek ingyenes az utazás így ? A nagynak egész kell, ha nem fényképes ugye? Oysterra töltött Travelcardra nem lehet a 2 for 1 kedvezmény igénybe venni? Előre is köszönöm a segítséged. F. Ági
#65 - F. Ági - 2014.04.14. - 21:18
Szia!

Csak papíralapú Travelcardokra vagy Londonba szóló vonatjegyre van 2 for 1 kedvezmény, Oyster Cardra töltöttre nincs. 10 évesnek igen, ingyen van az utazás, a 14 éves gyereknek pedig féláron vehető napi Travelcard.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.15. - 00:35
Szia,
13 órás átszállási időnk lesz Heathrow Terminal 4-on 6am-8.16pm között. Csavarognánk a városban egyet. Jól értem, hogy érdemesebb Oyster kártyát vennünk és feltölteni rá kb 15-15 fontot? Vagy jobb a 17 fontos egy napos Travelcard? Mit javasolnál?
Köszönöm!
#67 - Tamas Oszvald - 2014.04.16. - 12:29
Szia!

Az Oyster napi limitje 15,80 Font az 1-6-os zónában, tehát 16 Fontot érdemes rátölteni, ha sokat utaztok a városban, az lemehet (eleve az oda-vissza út 5+3=8 Font, egy metrójegy a városban pedig 2,20 Font Oysterrel). A napi Travelcard 1,20 Fonttal drágább ugye, viszont az Oysternek van egy 5 Fontos díja is, tehát még majd a reptéren a visszaváltással időt kell tölteni, hogy visszakapjátok azt az 5 Fontot. Az 1-6-os zónás 1 napos Travelcard tehát azért egyszerűbb 1 napra, és valószínűleg csak 1,20 Fontot buktok vele, kivéve ha Londonban már nem nagyon utazgattok, inkább 1 helyen/1-2 nevezetesség környékén lesztek.
#68 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.16. - 19:55
Szia ! Segítséged kérném.Windsor Castle-t szeretném megnézni. Az útikönyvem vonattal Paddington Stationről ajánlja, de nem találom a térképemen.Köszönettel ...
#69 - Tabajdi Zsuzsanna - 2014.04.16. - 21:35
Szia ! Köszönöm szépen, megtaláltam !(A Hyde Parkhoz közel)
#70 - Tabajdi Zsuzsanna - 2014.04.17. - 11:43
Szia Tibcsi!
Nagyon klassz ez az oldal, gratula. Az előző hozzászólásokat olvasva én is nekibátorodtam, hogy a segítséged kérjem.
Május 1-én az esti órákban érkezünk Londonba a Luton reptérre és másus 4-én a délutáni órákban indul szintén Lutonból a gépünk. 9-en megyünk felnőttek. Még nem voltunk soha Londonba és teljesen analfabéták vagyunk közlekedés terén. Kérlek légy kedves és írd le Nekem, hogy milyen útvonalon, milyen közlekedési eszközzel, milyen jeggyel kell mennünk az ilfordi Park Hotelbe. Valamint a Hotel területéről hogyan tudjuk megközelíteni a O2 arénát pénteken. Szeretnénk egy pár helyet meglátogatni péntek, szombat du. 16 óra után, valamint vasárnap reggeltől kb. 15 óráig (17:45-kor indul a gépünk haza). Szerinted mi lenne az ami ebbe az intervallumba belefér, mint látnivaló. Fontos lenne nagyon, hogy milyen jegyet, v. bérletet vegyünk, hogy a legjobban járjunk. Bízom benne, hogy érthetően írtam le kérésemet. Ha nem, kérlek írd meg és megpróbálom összeszedettebben megfogalmazni kérésem. Tudom, hogy nem keveset kérdeztem, de nagyon bízom a segítségedben, mert nagyon profi segítséget adtál eddigi hozzászólásokra is. Köszönöm előre is a drága idődet és türelmedet, mellyel segítségemre leszel. Várom válaszod. Üdvözlettel, Éva
#71 - Éva - 2014.04.17. - 13:52
Kedves Éva!

Reptérről a szállás: először be kell menni National Express transzferbusszal Victoriáig (erre az útra buszjegy kell), majd metróval: Victoria Line-on Oxford Circus-ig, onnan pedig Central Line-on Gants Hill állomásig, ahol a déli kijáraton kell majd kimenni. A metróállomástól 10-15 perc gyaloglás a szálloda: https://goo.gl/maps/T0U1L

Szállodától O2: Metróval Central Line-on Stratford állomásig, majd Jubilee Line-on North Greenwich állomásig.

Nem tudom, mi férne bele, mert nem tudom a pontos időbeosztásotokat, hogy mi érdekel titeket, hol mennyi időt töltenétek, az Útikalauz, látnivalók I., II., III. stb. menüpontokban megnézhetitek London legjobb látnivalóit, és kiválaszthatjátok, hogy mi az, ami leginkább érdekelne, és azokra szánjatok időt.
A legjobb Oyster Cardot venni, és feltölteni 37 Fonttal (3 napijegy ára az 1-4-es zónában, és azon felül még hozzászámoltam 3 Fontot az első nap a szállodához való eljutásra). Lehet, sőt valószínű hogy fog rajta maradni pénz, tehát azt majd Victoria metróállomáson vissza kell váltani, és akkor az Oyster 5 Fontos díját is visszaadják a rajtamaradt összegen felül.
#72 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.18. - 03:44
Kedves Tibcsi!
Ápr 25-én este érkezünk a Stansted-re és máj 1-én este indulunk haza a Luton-ról hárman. Ha jól láttam 4 főig érdemes valamelyik reptéri taxi transfert igénybe venni (50-60 font között) A szállásunk a Kingsbury-n (4-es zóna) van. Ebben az esetben is az Oyster Card a javaslatod? Gondolom napi 1/2 alkalom a szállásra oda-vissza, és a többi főleg a belső zónák. Elképzelhető, hogy reggel nem túl korán indulunk neki a városnak, este biztosan közlekedünk. Jártunk már néhány éve Londonban, most néhány nevezetesség és inkább séta, kötetlenség. A tömegközlekedésben tanácstalan vagyok, ezért kérem a segítségedet.
Köszönöm
#73 - András - 2014.04.18. - 10:53
Kedves Tibcsi!
Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatódat. Ha további kérdés merülne fel, jelzem. Szép ünnepet és köszönöm gyors válaszod. Üdv, Éva
#74 - Éva - 2014.04.18. - 11:16
Szia ANDRÁS!

Mivel az 1-2-es és az 1-4-es zónás napijegy között a különbség mindössze 2,40 Font, az lemegy a szállástól/szállásra való utazással, tehát 1-4-est, igen. Viszont ennyi napra már nem napijegyek, hanem 7 napos 1-4-es zónás Travelcard a jó Oysterre, vagy, ha szeretnétek kedvezményeket is, akkor papíralapú 7 naposat, nem pedig Oysterre.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.18. - 15:31
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2008-2012) | Korábbi hozzászólások (2013) |