London közlekedés, utazási tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » London » Utazási tippek, tanácsok, közlekedés

Hasznos londoni utazási információk

Utazás Londonba | Gatwick repülőtér, bejutás | Heathrow repülőtér, bejutás | Luton repülőtér, bejutás | Stansted repülőtér, bejutás | Szállás | Tömegközlekedés | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Londoni 1-et fizet 2-t kap kedvezmények | London Pass | Csomagmegőrzők | Árak | Autóbérlés | Időjárás | Közbiztonság | Telefonszámok | További utazási tippek, tanácsok | Hozzászólások

London metro

Utazás Londonba

Három légitársaság is indít fapados repülőjáratokat Londonba. A Ryanair a Stantsed, az Easyjet a Gatwick és a Luton míg a Wizz Air a Luton repülőtérre közlekedtet járatokat. Hagyományos, nem low-cost légitársaságokkal is eljuthatunk a városba, ezek oldalait is érdemes megnézni, mivel lehet hogy csomaggal, vagy akár anélkül, a messzi repülőtér költségét a fapadosokhoz hozzászámítva, az is kedvező: a British Airways gépei a Heathrow reptérre érkeznek.

Az autóval útra kelőknek (nem ajánlott!) az oldal autós útvonaltervezője ajánlható, mellyel tervezhető út Magyarországból Londonig, Anglián belül, ill. bárhonnan bárhova Magyarországon, és egész Európában.

London Eye

Eljutás a londoni repülőterekről London központjába

Gatwick

A Gatwick repülőtér a várostól 48 km-re, délre fekszik. Innen vonattal (Gatwick Express, Thameslink vagy Southern), vagy busszal (National Express, easyBus) lehet Londonban jutni.

A Gatwick Express 15 percenként indul a repülőtérről, az út Londonba 30 percet vesz igénybe, a jegyár (2015-ben) 19,90 Font, 5-15 éves gyermekeknek 9,95 Font, de online a helyszíni áraknál olcsóbban lehet jegyet vásárolni. A Gatwick Express a Victoria vasútállomásra érkezik.

Olcsóbb, és csak pár perccel hosszabb az út a Thameslink vagy Southern Train vasúttársaságok igénybe vétele esetén, melyek vonatai szintén a repülőtér vasútállomásáról indulnak, kb. 5-10 percenként, és szintén a Victoriára mennek: az út 30-40 perc, az aktuális jegyárak itt megnézhetők, és a jegyek akár online le is foglalhatók.

A buszokról szólva: a National Express busz óránként jár, a repülőtéren belül a South Terminalról indul. A menetidő 1 óra 45 perc, a jegyár 10 Font. A busz a Victoria buszpályaudvarra, a Buckingham Palace környékére érkezik. A Victoria buszpályaudvar, és pályaudvar egymáshoz közel, egyaránt London belvárosában van, és remek közlekedési tömegközlekedési lehetőségekkel rendelkezik. 6-7 Fontért, de online jegyet vásárolva olcsóbban lehet egy másik busztársasággal, az Easybus-szal menni a North Terminaltól, 1 óra 25 perc alatt, és 20 percenként jár.

British Airways

Heathrow

London fő légikikötője a London Heathrow, 24 km-re nyugatra van a városközponttól. Európa legforgalmasabb reptere, 2014-ben több mint 73 millió utasa volt. A leggyorsabb, és legdrágább út innen, ha a negyed óránként közlekedő Heathrow Expressre szállunk, ez 15 perc alatt eljuttatja az utazókat London központjába, a Paddington vasútállomásra, 2015-ös árakon 21,50 Fontos, a vonaton vásárolva 26,50 Fontos árért. 5-15 éves gyermekek félárat fizetnek.

Metróval 60 perc alatt lehet bejutni London központjába, a Piccadilly Line-on. A jegy ára 2015-ben 6 Font London belvárosáig (Oyster Carddal 3,10 Font, kivéve hétfő-péntek 6:30-9:30-as csúcsidőben, amikor is 5,10 Font Oyster Carddal). A metróra érvényes az 1-6 zónás Travelcard (ekkor metrójegy vásárlása nem szükséges), míg a Heathrow Expressre nem.

Heathrow repülőtér

Luton

A London központjától kb. 50 km-re található London Luton repülőtérről London központjába vonattal, vagy busszal lehet eljutni. Az egyik módszer a vasúttal történő utazás. Mivel a Luton repülőtérnek jelenleg nincs vasútállomása, a Lutonra érkezőknek busszal először a Luton Airport Parkway állomásra kell utazniuk. Az út a vasútállomásig mindössze 5 percet vesz igénybe, a buszok közvetlenül Luton Parkway bejárata elé érkeznek. A buszjegy ára 1,60 Font. A vonatjegy ára Luton Airport Parkway vasútállomástól pedig itt nézhető, és akár le is foglalható, de természetesen a vasútállomáson is megvásárolható. A vonat Londonban a St Pancras vasútállomásra érkezik 30-40 perc alatt.

Busszal is el lehet jutni London központjába, közvetlenül a repülőtérről, és ez általában olcsóbb is, mint a vonatos megoldás, viszont lassabb (másfél óra). Egyik lehetőség a buszos Londonba jutásra a Victoriáig közlekedő, 11 Fontos árért igénybe vehető, de online akár sokkal olcsóbban foglalható a National Express busz, a másik pedig a szintén a Victoriához közlekedő Easybus. Az Easybus a vezetőnél fizetve 10 Font, de online foglalva akár 7-10 Fontért, vagy olcsóbban is lehet jegyet venni.

London Luton

Stansted

A London-Stansted repülőtérről, 10 Font körüli áron a Baker Streethez közlekedő EasyBus-szal, a Victoria vasútállomáshoz közlekedő National Express busszal, vagy a szintén a Victoriához érkező Terravision transzferbusszal lehet London belvárosába jutni. A buszok menetideje 80-105 perc.

A buszozásnál sokkal gyorsabb, de költségesebb megoldás vonattal Londonba utazni: a negyed óránként közlekedő Stansted Express 45-53 perc alatt, 2015-ös árakon 18 Fontért (5-15 éveseknek: 9 Font) szállít Londonba, a Liverpool Streetre vagy a Tottenham Hale-re. A vasútállomás közvetlenül a repülőtér terminálján kívül található.

Easybus a Stansted repülőtéren

London szállás

Szállások Londonban: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Közlekedés Londonban

A londoni tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el.

A londoni metró térképe

A londoni buszhálózat térképei

London metróállomás

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

Metrójegy és buszjegy

A metrójegy 2015-ben 4,80 Fontba kerül (1-4-es és 1-5-ös zóna esetén: 5,80 Font). Ez így ugyanakkor nagyon kedvezőtlen ár, csak akkor vegyünk vonaljegyet, ha tényleg csak egyet utaznánk Londonban, mert pl. átutazóban vagyunk, és nem szeretnénk erre az egy útra Oystert kiváltani, majd visszaváltani. Ennél sokkal olcsóbb közlekedés lehetséges Oyster Carddal, vagy Travelcarddal (lásd később). A buszokra már készpénzes jegy nem vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatók.

11 éven aluliak ingyen utazhatnak a londoni tömegközlekedési eszközökön (a metró, és vasutak esetében ehhez felnőtt kíséret szükséges), 11-15 évesek pedig olcsóbban vehetnek rendes, vagy Off-Peak napi Travelcardot, valamint készpénzes (nem Oysteres) jegyeket, ezen felül 7 napos Travelcardot (azt viszont csak vasútállomásokon!)

London, metró

Oyster Card

Az egyik legkedvezőbb tömegközlekedési lehetőség Londonban az Oyster Card. A másik kedvező megoldás a később bemutatott Travelcard. Hogy milyen esetben melyiket érdemes vásárolni, arra a későbbiekben kitérünk. Oyster birtokában a metrójegy pl. 4,80 Font helyett 2,30 Font (maximális napi limit 6,40 Font az 1-2-es zónában, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 3 utazásra is használjuk aznap), buszjegy pedig 1,50 Font (maximális napi limit: 4,40 Font) - buszjegy már készpénzzel nem is vehető, kizárólag Oyster Carddal, vagy Travelcarddal használhatjuk a buszokat.

Az Oyster Card egy elektronikus jegy, melyre pénz, valamint Travelcard is tölthető. A rá feltöltött összegből a rendszer mindig levonja egy adott utazás díját. Mindig úgy számítja ki, ahogy nekünk a legkedvezőbb, egy, a napijegyeknél némileg alacsonyabb napi limitet sose lehet túllépni. Összefoglalásként elmondható, hogy az Oyster az egyik legkedvezőbb, legegyszerűbb lehetőség a Londonban való tömegközlekedésre, a zónákkal, jegyárakkal nem kell foglalkozni miután megvásároltuk, és feltöltöttük. Csupán a következőkre kell figyelni: hogy a megfelelő összeget töltsük rá, hogy ne felejtsük el visszaváltani, és hogy hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érinteni kell, ha elhagyjuk a metró területét (buszok és villamosok esetében viszont csak felszálláskor kell/szabad érinteni)! Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve, és büntetéssel is számolhatunk!

Oyster Card minden metróállomáson vásárolható, és külön Oyster Card árusító helyek is vannak. Minden metróállomáson van lehetőség az Oyster feltöltésére automatánál, és pénztárban is. Az Oyster Cardra feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt, és az Oyster 5 Fontos letéti díját a visszaváltásnál visszatérítik. Az Oystert bármelyik metróállomáson vissza lehet váltani. Visszaváltáshoz azonban szükséges személyi igazolvány és lakcímkártya.

Mikor éri meg az Oyster Card?

1-5 napos tartózkodás esetén, már egy utazástól megéri (1-6-os zónáig, 1-7-es zónától ugyanis már függ attól hogy utazunk-e csúcsidőben - v.ö. az oldalon lejjebb az Oyster csúcsidős és csúcsidőn kívül napi limitjeinek és a különböző zónás 7 napos Travelcard árainak különbségét), amennyiben nem felejtjük el visszaváltani, és nem 11-15 évesek vagyunk, valamint nem kívánjuk igénybe venni a 2For1 kedvezményeket.

Mikor NEM éri meg az Oyster Card? A következő esetekben inkább Travelcardot vegyünk:

  • 6 napos tartózkodástól jobban megéri a 7 napos Travelcard, amennyiben eleget utazunk egy nap (tehát minden nap elérnénk az Oyster-limit összegét). Ezt ugyanakkor ugyanúgy lehet Oysterre tölteni, csak ilyenkor nem az Oystert, mint a rá feltöltött pénzt, hanem a rátöltött Travelcardot használja a rendszer. Vagy vasútállomásokon papíralapú Travelcard is vehető, Oyster nélkül.
  • Ha nem váltanánk vissza (bár utólag postán is visszaküldhető, és a rajta maradt összeget, valamint az 5 Fontos letéti díjat elküldik bankfiókokban beváltható csekken).
  • 11-15 éves gyerekeknek, valamint 11 éven aluliaknak. 11-15 éveseknek kedvezőbb a gyerek Travelcard. Gyerek Travelcardból csak papíralapú vehető nekik, és abból is a 7 napos csak vasútállomásokon. 11 éven aluliak pedig ingyen utazhatnak Londonban.
  • Oyster Carddal nem kaphatók 2for1 kedvezmények (Mi az a 2 for1? Lásd lejjebb), a 2for1 kedvezmények csak papíralapú, vasútállomásokon vásárolt Travelcarddal (vagy vonatjeggyel) kaphatók meg, tehát akik Travelcarddal igénybe szeretnék venni ezeket, azok se Oystert használjanak.
  • Ha sietünk, bonyolultnak tartjuk, nyelvtudásunk nem megfelelő, vagy néhány Font bukást megér nekünk a Travelcard egyszerűsége.

Oyster napi limitek (2015) (azaz mennyivel töltsük fel az Oystert?)

Az alább feltüntetett összegeknél többet nem von le a rendszer az Oyster kártyánkról, bármennyit is használjuk azt egy nap. A limitek 4:30-tól másnap hajnali 4:30-ig számolódnak, tehát naptári napok, nem pedig 24 órás időszak alapján kerülnek meghatározásra. A napi limitek a napi Travelcardok árai alatt vannak, tehát Oystert kedvezőbb használni, mint napi Travelcardot (hacsak nem állnak fenn a Mikor nem éri meg az Oyster Card bekezdésben foglaltak).

1-2-es zóna: 6,40 Font
1-3-as zóna: 7,50 Font
1-4-es zóna: 9,20 Font
1-5-ös zóna: 10,90 Font
1-6-os zóna: 11,70 Font.
1-7-es, 1-8-as és 1-9-es zóna: csúcsidőben 20 Font, csúcsidőn kívül: 11,80 Font
Csak busz és villamos használata esetén a napi limit 4,40 Font, és nincs zónarendszer

Oyster Card London

Érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mint Oyster

Érintés nélküli bankkártyák (az összes MasterCard PayPass - kivéve néhány Hollandiában és az USA-ban kiállított - , érintésmentes American Express, néhány érintésmentes Visa kártya, NFC-képes okostelefonok American Express, Maestro, MasterCard vagy Visa fizetési alkalmazással), használhatók Oyster helyett a londoni buszokon, villamosokon, metrón, DLR-en, London Overgroundon, és a vonatokon az 1-9-es zónában. Nem szükséges tehát ekkor az Oystert megvenni, ezért, és a feltöltésért sorban állni, a buszon, és a metrón egyszerűen odaérinthetjük bankkártyánkat. A napi limitek ugyanúgy figyelésre kerülnek ebben az esetben is. 7 napos Travelcardot ugyanakkor csak akkor lehet így kiváltani, ha pontosan hétfőtől vasárnapig minden nap utazunk és használjuk a kártyát. Másik korlátozás, hogy természetesen az Oysterrel ellentétben, érintés nélküli bankkártyára Travelcard nem tölthető, valamint gyermek árak így nem kaphatók. Az Oysterhez hasonlóan csak egy személy utazhat egy bankkártyával, tehát ha pl. a családból csak egyvalakinek van ilyen bankkártyája, a többieknek ugyanúgy Oystert vagy Travelcardot kell venni. A bankkártyát, mint az Oystert, a kijáratnál is érinteni kell, máskülönben akár magas büntetést kaphatunk (busz és villamos esetében viszont csak a felszálláskor kell/szabad érinteni)!

PayPass London tömegközlekedés

Travelcard

Lehetőség van Travelcard vételére, amely a metróra, buszokra, a villamosokra és egyéb londoni vasutakra is érvényes (kivéve a Heathrow Express, Gatwick Express). Travelcard birtoklásával ezek használata ingyenes lesz. Napi, heti, havi, és éves Travelcard létezik, a 3 napos Travelcard 2010-ben megszűnt. Különböző zónákra szóló Travelcardok vannak, ha elhagyjuk a zónát, ahova érvényes a Travelcardunk, jegyet kell vennünk (Oyster esetén ha a Travelcardon kívül pénz is van rajta, akkor ezzel nem kell foglalkozni, a rajta lévő pénzből hozzáveszi).

7 napos, és havi Travelcardot kizárólag Oyster Cardra lehet tölteni (vagy a 7 naposból papíralapút venni vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges), napi Travelcard ugyanakkor Oyster Card hiányában is vásárolható. Megemlítendő a Paper Travelcard, amely vasútállomásokon vásárolható, és birtoklása egyet fizet kettőt kap kedvezményeket biztosít számos londoni nevezetességre (ez a kedvezmény papíralapú Travelcard mellett National Rail logót tartalmazó vonatjeggyel is igénybe vehető)! Erről bővebben az oldalon lejjebb, itt.

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük. A fő nevezetességek eléréséhez általában elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszoknál nincs zónarendszer! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal minden zónában buszozhatunk (és a 3-4-5-6-os zónában villamosozhatunk is).

Travelcard árak (2015):

Napi (érvényes a használat napján, ill. másnap hajnali 4:30-ig, nem pedig 24 órás időszakra):

1-4-es zóna: 12 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 6 Font)
1-6-os zóna: 17 Font (11-15 éveseknek - Oysterre nem tölthető - : 8,50 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 21,50 Font - ezekből papíralapú már nem vehető, kizárólag Oysterre tölthetők!
11 éven aluliak ingyen utazhatnak - metró és vasutak esetében felnőtt kíséretében, buszon akár kíséret nélkül is.

7 napos (kizárólag Oyster Cardra tölthető, vagy papíralapú vehető vasútállomásokon, melyhez igazolványkép szükséges, ugyanakkor remek kedvezményekre jogosít):

1-2-es zóna: 32,10 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 16,10 Font)
1-3-as zóna: 37,70 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 18,90 Font)
1-4-es zóna: 46,10 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 23,10 Font)
1-5-ös zóna: 54,70 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 27,40 Font)
1-6-os zóna: 58,60 Font (11-15 éveseknek: kizárólag vasútállomáson vásárolható, Oysterre nem tölthető!: 29,30 Font)
Az 1-7-es, 1-8-as és 1-9-es zónásokból papíralapú már nem vásárolható, kizárólag Oysterre tölthetők:
1-7-es zóna: 63,60 Font
1-8-as zóna: 75,20 Font
1-9-es zóna: 83,40 Font

Off-Peak Travelcard nem érvényes hétköznap 6:30-ig, a többi időpontban érvényes. Ez természetesen olcsóbb a "sima" Travelcardnál.

Off-Peak Travelcard árak (2015):

Napi (csak napi létezik az Off-Peak Travelcardból):

1-6-os zóna:: 12 Font (11-15 éveseknek: 6 Font)
1-7-es - 1-9-es zóna: 12,80 Font - kizárólag Oysterre tölthető

Travelcard

Buszbérlet

7 napos buszbérlet 2015-ös árakon 21 Fontba kerül. A buszok mellett villamosokra is érvényes. Zónarendszer a buszok esetében nincs, érvényes minden zónára. Csak Oyster Cardra tölthető!

London busz

Londoni 1-et fizet 2-t kap (2for1) kedvezmények

Az egyik legjobb kedvezményes ajánlatnak számítanak Londonban 150 nevezetességéhez, programhoz és városnéző túrához igénybe vehető egyet fizet, kettőt kap, azaz 2For1 kedvezmények. Ennek a lényege, hogy papíralapú, kizárólag vasútállomásokon (pl. a Paddington, Kings Cross, Victoria, Liverpool Street vagy London Bridge vasútállomások) vásárolható, vasúti logót tartalmazó, aznap érvényes londoni tömegközlekedési Paper Travelcard VAGY National Rail logót tartalmazó valamilyen Londonba szóló vonatjegy birtokában, és a nevezetességhez szóló ingyenesen beszerezhető voucher felmutatásával több nevezetességnél csak egy belépőjegyet kell kifizetni, a másik személynek ingyenes a belépés. És ezek nem is akármilyen nevezetességek, köztük vannak olyan népszerűek is, mint a Tower of London, a London Eye (csak a nyári csúcsidőszakon kívül), a Westminster Abbey, A London Dungeon, a London Zoo, a London Aquarium, a Churchill War Rooms, a St. Paul's Cathedral, a Madame Tussauds vagy a Courtauld Gallery, illetve a Chelsea és az Arsenal stadion túra és múzeum is igénybe vehető 2for1 kedvezménnyel (a 2for1 kedvezményhez tartozó attrakciók időnként cserélődnek, 1-2 a fentiekből is kikerülhet). A biztonság kedvéért még egyszer kihangsúlyoznánk, hogy a metróállomásokon vásárolt Travelcard nem jó a kedvezményhez, csak a vasútállomásokon vásárolt.

A kedvezményhez mindkét személynek rendelkeznie kell érvényes vonatjeggyel vagy Travelcarddal, viszont személyenként csak 1 voucher szükséges az adott nevezetességhez. A 2 for 1 kedvezmény addig vehető igénybe, ameddig az adott jegy szól: pl. napi Travelcard, vagy Londonba szóló vonatjegy esetén csak aznap, de 7 napos Travelcardnál (igazolványkép szükséges hozzá) 7 napig, ill. valahova (akár valamelyik repülőtérre) szóló retúr vonatjegy esetén a visszaút időpontjáig. Ha külön vennénk oda és vissza vonatjegyet, nem egybe retúrjegyet, akkor is érvényes a visszaút időpontjáig, de a jegy Londonba szóló részét is tartsuk meg, ne dobjuk el, vagy hagyjuk a jegyvizsgálónál, mivel mindkét jegy szükséges lesz a 2for1-hez. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy a Gatwick Express és a Stansted Express jegyekkel igénybe vehető a kedvezmény, de a Heathrow Express-szel és a Heathrow Connectel nem (valamint Eurostar-jeggyel sem). Egy nap korlátlan számú voucher felhasználható. A kedvezmény gyerekkel is igénybe vehető, de csak egy felnőttel párba állítva, 2 gyerek esetében nem: a felnőtt kifizeti a teljes árú belépőjegyet a nevezetességhez, és rendelkezik pl. napi, vagy heti paper Travelcarddal, ekkor a gyermek, ha rendelkezik napi, vagy heti 11-15 éveseknek szóló gyermek paper Travelcarddal, ingyen mehet be. Online belépőjegyek vásárlása esetén a kedvezmény nem vehető igénybe.

A 150 belépős nevezetesség listája, ahol élhetünk a 2 For 1 kedvezménnyel, itt megtekinthető, és onnan a voucherek is letölthetők, majd kinyomtathatók, de a voucherek a vasútállomásokon is beszerezhetők.

London 2for1 1-et fizet 2-t kap kedvezmény

London Pass

A London Pass megvásárlásával London 56 attrakciója ingyenesen megnézető (köztük olyan népszerűek is, mint: Tower of London, Windsor Castle, Hampton Court, Kensington Palace, London Zoo, Churchill War Rooms, The Courtauld Gallery, Westminster Abbey, és a Chelsea stadionja), és sorban állni sem kell. Ezen felül egyéb kedvezményeket is biztosít.

A London Pass with Travel (kizárólag online vásárolható) némileg drágább, de ezzel a tömegközlekedés is ingyenes (Travelcard jár mellé). London Pass with Travel-t 11 éven aluli gyerekeknek ne vegyünk, hiszen ők egyébként is ingyen utazhatnak Londonban.

A London Pass megvásárolható Londonban (a repülőtereken is), azonban a London Pass with Travel kizárólag online vásárolható (és ezek után vagy postázzák, vagy átvehető Londonban).

Az ingyenes belépők teljes listája itt tekinthető meg, így a megtekinteni kívánt londoni nevezetességek jegyárainak figyelembevételével, ill. a gyakorlatilag ingyenes 2for1 kedvezmény szem előtt tartásával mindenki eldöntheti, hogy megérné-e neki a London Pass vásárlása.

London Pass árak (2015):

1 napos: 52 Font (5-15 éveseknek: 35 Font)
2 napos: 71 Font (5-15 éveseknek: 52 Font)
3 napos: 85 Font (5-15 éveseknek: 59 Font)
6 napos: 116 Font (5-15 éveseknek: 80 Font)
10 napos: 146 Font (5-15 éveseknek: 96 Font)

A London Pass with Travel árai (2015):

1 napos: 65 Font (5-15 éveseknek: 41 Font)
2 napos: 89 Font (5-15 éveseknek: 64 Font)
3 napos: 113 Font (5-15 éveseknek: 77 Font)
6 napos: 159 Font (5-15 éveseknek: 110 Font)
10 napos: 199 Font (5-15 éveseknek: 149 Font)

London Pass

Csomagmegőrzők

Csomagmegőrzési lehetőség számos helyen van Londonban: gyakorlatilag minden pályaudvaron, és repülőtéren. Csomagmegőrzők működnek a Charing Cross, Euston, King's Cross, Liverpool St, Paddington, St Pancras, Victoria, Waterloo és London Bridge vasútállomásokon. Bővebb információ, nyitva tartások és árak ide kattintva tudhatók meg. A Victoria vasútállomás mellett a Victoria buszállomáson, valamint az összes londoni és London környéki repülőtéren is van lehetőség csomagmegőrzésre. Amennyiben az kényelmesebb, vagy spórolni szeretnénk, a szálláson is érdemes megkérdezni, ott lehet-e hagyni a bőröndöket, táskákat kijelentkezés után vagy bejelentkezés előtt.

London, csomag

Árak Londonban

Mivel London Moszkva után a világ 2. legdrágább városa, magyar árakhoz szokott pénztárcánk igencsak megérzi, ha Londonban étkezni, inni szeretnénk, vagy egyáltalán bármit csinálni. A nevezetességek árai is igen magasak: még az egyébként szintén drága városnak számító párizsi belépőáraknál is jóval drágábbak - de legalább a múzeumok ingyenesek, és létezik a 2for1 kedvezmény. Bevásárolni leginkább valamelyik londoni Tescoban érdemes.

Tesco

London időjárása

London mérsékelt óceáni éghajlattal rendelkezik, a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 38 fok, a legalacsonyabb pedig -16 fok volt. Az óceáni éghajlatra enyhe, a budapesti jó pár fokkal melegebb telek, és hűvös, kánikulát a legtöbbször nélkülöző nyarak jellemzőek. A legmelegebb időszak július és szeptember között van. Londonra sokan úgy gondolnak, hogy ott mindig köd van, és esik az eső, ez azonban az utóbbi időben, talán a globális felmelegedésnek köszönhetően némileg változott, nyáron gyakran szárazság is előfordul. Azonban ha Londonba látogatunk, mindig számítsunk esőre! Télen ritka a hóesés, de ha esik, előfordulhatnak igen nagy havazások.

Eső Londonban

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

London időjárás, hőmérsékletek, csapadék

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk londoni látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. A fenti statisztikai táblázat értékeinek figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Londonban, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
London korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Londonban, és előrejelzés

Find more about Weather in London, UK

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet összehasonlítani. A biztositas.hu 10% kedvezményt ad az Utazás nyaralás info látogatóinak utasbiztosításokra az UTNY-2015 kuponkóddal, vagy az alábbi bannerre, vagy IDE kattintás után.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Londonba, vagy akár máshova Angliába látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Londoni közbiztonság

Annak ellenére, hogy az esélye, és a gyakorisági nagyon kicsi, ma már sajnos a legtöbb nyugati nagyvárosban tarthatunk terrortámadástól, ráadásul London Európa egyik legveszélyesebb helye ilyen szempontból. Sajnos London közbiztonsága szempontjából sem jobb a helyzet: két felmérés is ismert - egyik szerint Anglia bűnözés szempontjából a világ legfertőzöttebb országa, egy másik statisztika pedig Londont az EU legrosszabb közbiztonságával rendelkező városának hozza ki. Ennek ellenére, a belvárosban, a turistalátványosságok, és a zsúfolt helyek közelében nem lehet baj, a statisztikákat nagyban rontja a külvárosok rossz bűnözési mutatója. Az értékeinket ugyanakkor mindenhol óvjuk a zsebtolvajoktól!

Bobby Londonban

Fontos telefonszámok

Általános segélyhívószám (Mentők, Rendőrség, Tűzoltók): 999

Mentők: 10177

Nemzetközi operátor: 155 (nemzetközi hívások esetén segít

Londoni telefonfülke

További utazási tippek, tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Londonnal kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, hasznos utazási tippek itt.

Hozzászólások (2008-2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) |
Legújabb hozzászólások (2015):


Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

103 hozzászólás
Kedves Tibcsi!
2015.jan 09-11-én megyünk Londonba.Konkrét úticélunk 10-én a Chelsea meccs.Szállásunk a Cromwell Crown hotelben lesz kb.1500 méterre a stadiontól.Szeretném megkérdezni,8-an megyünk mivel érdemes bejutni Lutonból a hotelbe,illetve milyen tömegközlekedési jegyet vegyünk a három napra !Köszönettel: Csaba
#1 - Horváth Csaba - 2015.01.03. - 13:04
Valaki tudna segiteni melyik az olcsobb két nap korlatlan közlekedésre Londonban? Nekem van oyster cardom barátnomnek nincsen
Köszönettel Niki
#2 - Kovács Nikolett - 2015.01.03. - 17:39
Sziasztok!

CSABA: Transzferbusz Victoriáig, onnan metróval akár District, akár Circle line-on Gloucester Road megállóig.
Hogy Oystert, vagy Travelcardot vegyetek, és általában ezekről a jegyekről, nagyon részletesen olvashatsz a cikkben. Jó utat, és meccset :)


NIKI: Oyster vagy 2 db napi Travelcard a megfelelő zónára. Hasonló árban vannak, hogy melyik a jobb, arról részletesen a cikkben olvashatsz.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 15:08
Tisztelt Tibor!

Ahogy látom kissé, megváltoztak a jegyárak 2015-re, bár a rendszer lényege azonos maradt, legfeljebb a pontos forint-fillérben van némi eltérés, mintha egyes esetekben a napi limit is csökkent volna
http://www.tfl.gov.uk/campaign/new-fares-for-2015?intcmp=23318
#4 - miko.arpad - 2015.01.06. - 17:36
Tisztelt Árpád!

Köszönöm, igen, minden év elején frissítésre kerülnek a jegyárak itt az oldalon, hamarosan idén is felkerülnek a 2015-ösök.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.07. - 16:39
Szia
A 2in1 kedvezmény igénybevételekor nem lehet online jegyet foglalni az adott látnivalóra?
#6 - Dóra - 2015.01.14. - 16:17
Szia!

Nem lehet ebben az esetben online jegyet venni, csak a helyszínen, a voucher és a vonatjegy vagy a papír Travelcard felmutatásával.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.14. - 17:32
Szió!
Az 1 napos travelcard kártyáról érdeklődnék tőled.24 órás jegyet jelent?Köszi,ha válaszolsz.
#8 - Anna - 2015.01.18. - 13:23
Szia!

A Travelcard naptári napra szól, azaz másnap hajnali 4:30-ig érvényes még, nem pedig 24 órás időszakra (ki is egészítettem a cikket ezzel az infóval).
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.18. - 14:09
Kedves Tibi!

Olvasgattam, böngésztem sokat, sajnos minden így sem világos. Kérlek segíts!:)
Stanstedre érkezünk csütörtökön reggel (ketten). A szállásunk a Tooting Broadway-től nem messze lesz. Az Old Street-ig gondoltam bemenni valamivel és onnan a Northern metróval a szállásig. Délután persze visszamennék a belvárosba, kb. a London Bridge-ig, majd este ismét a szállásra. Oyster-t néztem 7,5/fő elvileg így aznapra. 2. nap egy oda-vissza utat tervezünk a Northernen, London Bridge-ig(elvileg 5,6/fő csúcsidőn kívül) 3. nap szintén egy oda-vissza út T.B.-Embankment és vissza (bár itt nem értem, hogy ahol a Northern elágazik honnan fogom majd tudni merre megy tovább:)
4. nap reggel már csak az Old streetig metróznánk vissza és onnan szeretnénk kijutni vissza a Stanstedre. Oysterrel 44 font/főt számoltam, plusz ugye a reptér oda-vissza vonat vagy busz vagy easybus. 2for1-et szeretnénk igénybe venni, mert talán így lesz a legkedvezőbb (a London Passt sokallom, a London Eye kombinált belépőket nézegettem még) Mi lehet szerinted a legjobb választás két főre, 3 napra? Menjünk be vonattal és a retúr jeggyel vegyük igénybe a 2in1 belépőket? Az mellé milyen travel cardot válasszak? Vagy buszozzunk be(olcsóbb) és valahol vegyünk minden nap paper travelt? Nem egyszerű átlátnom a kérdést. Minden segítséget előre is nagyon köszönök:) Üdv.: Tamás
#10 - Tamás - 2015.01.18. - 22:28
Kedves Tibi, két variációban gondolkodom. Szerinted melyiket válasszuk, mik lehetnek a buktatók? 1. Tudunk venni online retúr vonatjegyet 48 fontért (2 főre) így akkor biztosítva a 2for1 mindhárom napra, ha a vonatjegyet és a vouchereket is itthon nyomtatom ki? Vagy Easybusszal bemegyünk a Baker Street-ig, ez 31 font/2fő. Ott elsétálunk a Marylebone állomásig és veszünk papír travelcardot (ami elvileg 7font/fő/nap, azt nem tudom meg lehet-e előre venni több napra). Így ugye 3x7x2=42+az easy 31+2 metro vonaljegy utolsó nap reggel. Vagy a vonatos jeggyel akkor 2for1 és ahhoz vegyünk Oystert? Nem egyszerű...
Köszönöm a segítséget:Tamás
#11 - Tamás - 2015.01.19. - 00:35
Kedves Tamás!

Ezek szerint 16 év alatti gyerekkel mész? Mert csak úgy 48 Font az online retúrjegy a Stansted Expressre 2 főre. Tehát akkor gyerekkel számolok:
Az első verzió ugye 48+(7,5*3*2) = 93 font. Elvileg otthon nyomtatható Stansted Express jeggyel igénybe vehető a kedvezmény.
Míg a második 31+(12*3)+(6*3)= 85 font, tehát a második éri meg jobban, Easybus és Paper Travelcard, ami árelőnyt a drágább (mert nem Oysteres) utolsó napi metrójegy sem visz el.
Ha mégse gyermekkel mész, akkor egyrészt drágább a Stansted Express retúrjegy, másrészt drágább a Travelcard, mert két felnőtt kell.
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.20. - 12:04
Van most ilyen WEB duo kedvezmény: https://www.stanstedexpress.com/offers/webduo erre gondoltam. Köszönöm, hogy átszámoltad, a travel card árát én először rosszul találtam meg. 1. verzió így: 48+(7,5x3x2)+utolsó út 3,3x2=99,6 Második 31+(12x3x2)+utolsó út 6,6x2=116 font. Felnőttek megyünk ketten. Szerinted akkor így helyesen számoltam és jól döntök végül, ha az elsőt választom. Vonat gyorsan bent van a liverpoolon ahogy néztem és sűrűn is indulna, így ha kijövünk a terminálból már mehetünk is vonatozni (míg az easyre online a jó időpontokban persze már nincs hely, mert nem mindenki tököl annyit mint én:) A liverpool stationon megvenném az oystert (gondolom kettőt kell venni?) és töltenék mindegyikre 30-30 fonot, így korlátlanul utazgathatnánk az 1-3 zónákban. Bevallom őszintén, mikor a gépet és a szállást foglaltam októberben, nem tájékozódtam, hogy ilyen drága lesz a helyi közlekedés erre a pár napra. 100 font kettőnknek...a retúr repjegy volt 60 :SS. Talán más ha ezt elolvassa, előbb gondolkodik, mint én :) Nagyon köszönöm válaszodat. Már csak abban vagyok bizonytalan, hogy vajon az online vett stansted express jegyeket és az itthon nyomtatott vouchereket elfogadják-e majd...
#13 - Tamás - 2015.01.20. - 13:24
Ja OK, a kedvezményes ajánlatokat nem néztem. Igen, 2 felnőttnek már valóban az első a jobb. Igen, két Oyster kell, egy személy csak egyet használhat. A cikkben említett weboldalról letöltött vouchereket elfogadják, és a hivatalos 2for1 honlap szerint elfogadják az otthon nyomtatott Stansted Express jegyeket is "amennyiben van rajtuk National Rail logó".
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.20. - 13:50
Sziasztok! azt szeretném kérdezni, hogy a 2for1 ajánlat a csoportjegyre is érvényes? Pl. 4 felnőtt, 4 jegy 2 áraért 1 csoportjeggyel?
Köszönöm.
#15 - Alex - 2015.01.23. - 17:26
Szia!

Nem, kizárólag standard felnőtt belépőkre vonatkozik, abból kell egyet kifizetni, és a másik belépő ingyenes, akár felnőtt, akár gyerek a másik. 4 felnőtt esetén tehát 2 belépőjegyet kell kifizetni, és 2 ingyenes, és ehhez 2 voucher, és 4 Travelcard vagy vonatjegy szükséges.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.24. - 23:38
Kedves Tibcsi! Március elején megyünk ketten a hajnali géppel, este a későivel pedig jövünk is haza. /8000 ft/fő. / Megvettem oda vissza /2 fontért/ a jegyet az easy buszra Liverpool Street-re.
1, egy naposba mit tudnál ajánlani ami a Liv. streetről könnyen elérhető?
2, egy napos látogatásra milyen kártyát vegyek, és mennyivel töltsem fel?
3, a Szent Pál székesegyházba be szeretnénk menni, ha megveszem az egy napos papír travel card-ot, az az aznapi közlekedésre is jó, és érvényes székesegyházba a kedvezményre? mennyibe kerül a napi papír card? A lehető legolcsóbban szeretném kihozni. Köszönöm szépen,
üdv
#17 - Katalin - 2015.01.25. - 20:07
Kedves Katalin!

Nem tudok így ajánlani nevezetességeket, mert attól függ, titeket mi érdekel, ráadásul egy napra jól meg kell gondolni, mert nem fér bele olyan sok. Rengeteg, különböző típusú látnivaló van Londonban, a legérdekesebbekről az Útikalauz, látnivalók I., II., III., IV., V. menüpontokban olvashatsz.
Igen, ha szeretnétek kihasználni a 2for1-et, akkor a Paper Travelcard a legjobb, ahogy a cikkben szerepel, az ára 12 Font egy napra az 1-2-es zónára. A Liverpool Street vasútállomáson meg is vehetitek.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.26. - 01:11
azt szeretném tudni, hogy a getwick reptérről hogy a legegyszerűbb átjutni a heathrow-ra. köszi,
#19 - julcsi - 2015.01.27. - 14:52
Szeretném megkérdezni, hogy ha Groups Day Travelcards-ot veszek pl 10 főre,
-akkor 1db-ot fogunk kapni ami 10 főre szól,
-vagy pedig mindenki egyet-egyet, azaz 10 db-ot?
#20 - Horváth Gábor - 2015.01.27. - 15:41
Sziasztok!

JULCSI: Gatwick és Heathrow között a legegyszerűbb, és az egyetlen közvetlen lehetőség transzferbusszal, 25 Font, 1-1,5 óra: http://www.nationalexpress.com/wherewego/airports/gatwick-airport.aspx


GÁBOR: Az nem tudom hogy működik, egy új dolog ráadásul. Csak Londonban lehet venni, ott ki fog derülni, de számold ki hogy megéri-e, függ attól pl. hogy mennyi gyerek van a csoportban, stb.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.27. - 15:44
Kedves Tibcsi, köszönöm a gyors választ. :)
#22 - julcsi - 2015.01.27. - 16:50
1-6 zóna: 8f / 4f 11-15év
1-9 zóna: 8,5f / 4,3f 11-15év
Szerintem mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt, mindkét kategóriában messze a legjobb 4 napra. (Bár most készülök első Londoni utazásomra, internetről tájékozódom!!!)
Csak ugye a darabszámot kellene megtudni, hogy mennyire kell együtt mozogni.
#23 - Gabor Horvath - 2015.01.28. - 07:37
Biztos hogy együtt kell mozogni, a csoportnak embernek együtt kell lennie, csak nem tudom hogy fizikailag hogy adják ki.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.28. - 14:50
Szia,március 12.-én érkezek a Luthonra,hogyan jutok el a leg egyszerűbben Henley on Thames-ba? Vonattal,vagy busszal egyszerűbb,és olcsóbb?Köszi
#25 - Maya - 2015.01.29. - 18:34
Szia!

Ehhez Londont kell érinteni. Valamilyen módon menj be először Londonba. Ha transzferbusszal mész, ami a legolcsóbb megoldás, az a Victoriára érkezik. Onnan át kell menni a Paddington vasútállomáshoz metróval: Victoria Line-on Oxford Circusig, majd onnan Bakerloo Line-on Paddingtonig. Paddingtontól 1 óra alatt lehet vonattal Henley-on-Thames-be érni. Busz nincs.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.30. - 04:34
Köszi a gyors választ!
#27 - Maya - 2015.01.30. - 10:41
Kedves Tibor!

Az easy buszra nagyon jó jegyárak vannak délutánra a Liverpool street-ig a Lutonról.Kérdésem az lenne, hogy előre megvásárolt jeggyel biztosan fölférek a buszra? Köszi
#28 - Csaba - 2015.01.31. - 21:49
Kedves Csaba!

Akiknek van előreváltott jegyük, azok elvileg a többiek előtt felszállhatnak, valamint egy adott buszra szóló jegy érvényes még az időpont előtt és után 1 órával más buszokra is.
#29 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.01. - 17:34
Szia!
Érdeklődni szeretnék,a papír alapú travelcardnak (ami 2for1 kedvezmény miatt érdekelne) hány napos változatai vannak, és ezek áraira is kíváncsi lennék.Illetve, ha van 7 napos, ami ahogy írtad is van, akkor ahhoz is kell fénykép?
És gondolom, ha 7 naposat veszünk, akkor a hét nap alatt bármikor használhatók voucherrel a nevezetességek.
Köszönöm a segítséget!
#30 - KAnita - 2015.02.01. - 18:12
Szia!

Ahogy a cikkben szerepel, 1 napos és 7 napos Travelcard van, az 1 naposhoz nem kell fénykép, de a 7 naposhoz kell, a cikkben az árak is benne vannak. Igen, a 7 nap alatt igénybe vehető a 2for1 kedvezmény.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.01. - 18:57
Szia!

Február végén érkezünk a barátommal London Stansted reptérre. A szállásunk St Mary Cray-ben lesz. Arra gondoltam,hogy Oyster kártyát veszünk,mert 4 napig leszünk Londonban és sokat fogunk a városon belül utazni.Szerinted ez így megéri? Illetve ha nem,akkor te mit ajánlanál helyette? Valamint,hogy a reptérről,hogy jutunk a központba,onnan pedig a szállásra?
Válaszodat előre is köszönöm!
#32 - Nóri - 2015.02.05. - 14:40
Szia!

Igen, az Oyster a legjobb általában kivéve ha igénybe vennétek a 2for1 kedvezményeket. St. Mary Cray a 6-os zóna, ennek alapján kell számolni a napi Oyster limitekkel.
Eljutás St. Mary Craybe: transzferbusszal Victoriáig, onnan pedig vonattal St Mary Cray vasútállomásig.
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.05. - 20:51
Szia!
Nagyon jó az oldal sok hasznos dolgot tudtam meg belőle.
Augusztusba szeretnénk a párommal Londonba eltölteni egy hetet.
Azt szeretném tudni, hogy a Waterloo pályaudvaron is meg lehet vásárolni a 7 napos travelcard-t?
Ildikó
#34 - Szabó Ildikó - 2015.02.08. - 09:55
Szia!

Igen, minden vasútállomáson lehet papír Travelcardot venni, a Waterloo-n is.
#35 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.08. - 17:37
Szia!

8 éves gyermekkel utaznék Londonba.
Stanstedre érkezünk. Magamnak vasútállomáson gondoltam Travelcard-ot venni. Kettőnknek 2for1 kedvezmény érvényesíthető ebben az esetben, hogy a gyerek 8 éves és neki nem kell Travelcard?
Köszönöm
#36 - Zita - 2015.02.10. - 14:56
Szia!

Sajnos neki is kell Travelcard vagy vonatjegy a 2for1-hez, annak ellenére, hogy egyébként nem lenne szükség Travelcardra vagy bármilyen londoni tömegközlekedési jegyre.
2for1-el a gyerek jegy lenne ingyenes az adott nevezetesség(ek)nél, ami a legtöbbször egyébként is kb. féláron van, tehát érdemes kiszámolni, megéri-e Travelcardot venni a 8 éves gyereknek így, ez az adott nevezetesség(ek) gyerekbelépő árától függ. Nyilván a 11-15 éveseknek szóló papír Travelcardot érdemes megvenni, bár azt nem tudom, hogy azt 8 évesnek is kiadják-e.
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.10. - 22:19
Szia!
Köszönöm a fenti választ.
Még lenne kérdésem, hogy a 7 napos papír alapú Travelcard-ot milyen módon kell használni. Érinteni a metrón le és felszálláskor, buszon pedig csak felszálláskor? Illetve a Stanstedre érkezünk , szerinted jó megoldás a Terravison busz a Victóriára? A szállásunk a Gloucester Road-nál van. A Victórián a Terravison busz ott fog letenni, ahonnan indul a visszafelé irány is. ( Victória- Stansted) Köszönöm . zita
#38 - Zita - 2015.02.11. - 10:05
És még egy kérdés, hogy a Terravisionre online érdemes jegyet venni, vagy akár lehet a helyszínen is? Köszönöm
#39 - Zita - 2015.02.11. - 10:09
Lehet, hogy mégis csak a Stansted-ről expressz vonattal kéne menni a Liverpool-ra , mert akkor a gyereknek is lenne jegye és a 2for 1 kedvezményt tudnánk érvényesíteni? Ezt is lehet a helyszínen és online is venni?
#40 - Zita - 2015.02.11. - 10:23
Szia!

Stansted Expressre és a transzferbuszokra is lehet online és a helyszínen is jegyet venni, de online jeggyel (akár sokkal) olcsóbbak lehetnek a transzferbuszok. Igen, Stansted Express jeggyel is igénybe vehető a 2for1, ha csak oda jegyet vesztek, csak aznap, retúrjegy esetén azonban a visszaút időpontjáig, tehát minden nap.
A Travelcardot ugyanúgy kell használni ilyen szempontból mint az Oystert, csak nem a sárga leolvasókhoz kell érinteni, hanem "megetetni" vele, aztán elvenni, miután visszaadta.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 10:58
Szia!
Április 23-án indulunk Londonba egy 4 napos városlátogatásra. A fiam március 14-én lessz 15 éves. Látom a tömegközlekedésben és a belépőknél is a gyermek korhatár a 15 év. Eszerint a fiamnak felnőtt jegyeket-belépőket kell vennem (Oyster és egyéb) vagy az angolok ezt nem nézik ennyire szigorúan ? köszönöm-Gábor
#42 - dr. Tussai Gábor - 2015.02.11. - 18:58
Szia!

Oysternél egyáltalán nincs gyerekkedvezmény turistáknak. Travelcardból 15 évesen még vehető papír gyerek Travelcard vasútállomásokon, mivel a 11-15 éveseknek szólóba 15 évesen még beletartozik. A nevezetességek gyerekjegyeinél sem 15, hanem 16, vagy 17 év a korhatár. Tehát 15 évesnek a nevezetességeknek szinte mindenhova gyerekjegy vehető, ahol van ilyen.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 19:06
Szia!
Köszönöm a válaszod. lenne még egy kérdésem. Megtudnád nekem mondani, hogy anglia területén milyen éjszakai járatok vannak (busz,vonat), vagy hol lehet ezeket interneten megtalálni? Már hogyha vannak ilyenek. Köszönöm
Üdv, Anita
#44 - Anita - 2015.02.12. - 05:40
Szia!

Angol vonatmenetrendet a nationalrail.co.uk -n, míg buszmenetrendet a nationalexpress.com -on tudsz nézni
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.12. - 09:15
Szia ! Jól értelmezem? 1 napra ha csak busszal és villamossal akarok közlekedni ,Oysterrel 4,4 -el kell feltöltenem+5 a kártya?? Köszönöm szépen
#46 - Katalin - 2015.02.15. - 20:07
Szia!

Igen, 4,40 Fontot egy napra, plusz az 5 Fontos árat majd visszakapod, ha visszaváltod.
#47 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.15. - 20:09
Szia!

A következőben szeretném véleményed kérni: lesz 3 nap amikor a 6-os körzeten kívülről (Oxted) mennék East Croydonig vonattal, majd onnan Petts Woodba busszal, villamossal. Egyszer oda, egyszer vissza egy nap (és ez 3x). Oyster kártyában gondolkodom mindenképp, de nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e 1-6ig limitet feltölteni rá plusz megvenni a 6-os körzeten kívül a vonatjegyet, vagy vonatjegy Croydonig és onnan már csak a 4,40 kell a buszra, villamosra?
Köszi!
#48 - Ákos - 2015.02.16. - 19:49
Szia! Emeletes busz , melyik vonalon közlekedik, és arra külön jegy kell? vagy pl a travelcard is jó rá? Köszönöm szépen
#49 - Katalin - 2015.02.17. - 00:40
Sziasztok!

ÁKOS: Oxted (igen, úgy látom már a 6-os zónán kívül) - East Croydon (5-ös zóna) vonatjegy 5,70 Font. Itt nincs szerepe az Oysternek, mert nem használhatod. Petts Wood 5-ös zóna, East Croydon - Petts Wood 5-ös zónán belüli utazás Oysterrel csúcsidőben 4,90 Font, csúcsidőn kívül 3,10 Font, tehát oda-vissza egy nap 6,20-9,80 Font és között van az ár plusz a két vonatjegy. Azonban ha Penge West/Penge East állomásokon keresztül mész, ami hosszabb, úgy csak 1,90-2,30 Font egy út. Ezek alapján lehet tehát feltölteni, de ha többel töltöd fel, visszaváltáskor visszakapod, ami rajta maradt.
Oxted előtt az utolsó 6-os zónás megálló úgy látom Upper Warlingham. Kiegészítő jegy úgy kapható, ha rátöltesz az Oysterre egy 1-6-os zónás Travelcardot ami 12 vagy 17 Font. De mivel nem tudom mennyi a kiegészítő jegy, így nem tudom megmondani, hogy így jobb-e (mindenesetre Oxted-Upper Warlingham 3,40 Font egyébként vonattal, tehát lehet annyi a kiegészítő).
Úgy nem kaphatsz kiegészítő jegyet tehát hogy "1-6 limitig feltöltöd", csak úgy, ha Travelcarddal töltöd fel.


KATALIN: A legtöbb busz emeletes. Ugyanakkor a klasszikus, régi fajta Routemaster emeletes busz már csak a 15 vonalon közlekedik, ami a Trafalger Square és a Tower of London között közlekedik.
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.17. - 15:12
Köszi a választ! Ezt a Penge West/East lehetőséget kifejtenéd még ha megkérhetlek. Croydonból Penge-n keresztül mennék Petts Woodba ha jól értem, de mivel/hogyan jön ki ez az ár?

Köszönöm mégegyszer! ;)
#51 - Ákos - 2015.02.17. - 19:06
A tfl single fare finder adja ki így ezt az árat, a National Rail pedig 3.10-et ír így az útra Oysterrel (tehát az nem számolja viszont olcsóbbnak). Igen, vonat először Penge Westig (csak ott át kell gyalogolni Penge Easthez), majd onnan egy másik vonat Petts Woodig. Tehát ez így egy hosszabb út, gyaloglással, de így is lehet.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.18. - 14:23
Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a vasútállomásokon vásárolható paper travelcard, amivel igénybe vehetőek a 2for1 kedvezmények, azok ugyanolyan áron érhetőek el, mint a metróállomáson vett travelcard és ugyanúgy érvényesek buszra, metróra, egyéb tömegközlekedèsi eszközre?
#53 - Andrea - 2015.02.19. - 11:24
Szia,
Márciusban érkezünk a Stansted repülőtérre. Érdeklődni szeretnék, hogy mi a véleményed az EasyBus-ról, mennyire megbízható (hiszen jóval olcsóbb a többi tömegközlekedéstől)? A szállásunk Paddington mellett lesz, ezért úgy terveztem a Baker Street-i megálló jó lenne. Mi a véleményed? Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv Anita
#54 - Anita - 2015.02.19. - 12:34
Sziasztok!

ANDREA: Igen, az ilyen szempontból egy ugyanolyan Travelcard.


ANITA: Én nem ismerem, de vannak róla rossz vélemények, de azért gondolom csak elvisznek. Igen, Baker Streettől 3 metrómegálló Paddington.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.19. - 20:17
Köszönöm. Kb milyen távolságra van Paddingtontól Baker Street, ill. a Victoria pályaudvar? Köszönöm.
#56 - Anita - 2015.02.19. - 21:07
A Baker Street 1,6 km-re, a Victoria 3,5 km-re van Paddingtontól.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.19. - 21:28
Itt élek Londonban, de ilyen teljes mindenre kiterjedő, jól összerakott lappal még nem találkoztam. Példa értékű, naprakész. Gratula és köszönet.
#58 - Közlegény - 2015.02.21. - 05:32
Köszi a visszajelzést, örülök, hogy londoniként is hasznosnak találtad :)
#59 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.21. - 13:23
Szuper összefoglaló, nagyon köszi. Mindent megtudtam ami érdekelt; jobb mint egy-két központi angol információs oldal.
#60 - Felicitasz - 2015.02.22. - 19:32
Az oyster card 5 fontos letéti díját teljes egészében visszaadják, vagy kerül valami levonásra belőle? A visszaváltásnál a külföldiektől is személyit és lakcímkártyát kérnek? És valóban, akár mennyit utazhatok egy nap metróval, akkor is csak maximum 6,4 fontot vonnak le? Csak azért, mert ez így jóval olcsóbb, mint a travelcard. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv, Andi
#61 - Andi - 2015.02.22. - 21:53
Sziasztok!

FELICITASZ: Örülök, hogy hasznos információkat találtál! :)


ANDI: Igen, valóban úgy van minden, ahogy le van írva.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.22. - 22:39
Szia! Március 21.-én érkezünk 4 felnőtt Londonba 4 napra a Luton reptérre.A szállásunk a King Solomon Hotelben lesz.Ha vonattal megyünk be a városba,akkor hogyan jutunk el a szállásig ? És ha busszal ? (a repjeggyel együtt a return transzfert is megrendeltük,de még nem kaptunk kézhez semmit, hogy látnánk ,mivel utazunk be a városba ) Milyen tömegközlekedést érdemes választanunk a városnézésre, ha nem szeretnénk sokat gyalogolni? Az oyster jó választásnak tűnik ? És hol érdemes nekünk megvásárolni, feltölteni ?A megvásárláshoz is kell sz.ig. és lakc.kártya vagy csak a visszaváltáshoz ? Köszi.
#63 - Freizso - 2015.02.23. - 20:54
Szia!

Ha busszal érkeztek a Victoriára, akkor metróval Victoria Line-on Eustonig, onnan Northern Line-on Golders Greening, onnan pedig vagy gyalog, vagy 83-as, 183-as, vagy 240-es busszal Woodstock Avenue megállóig.
Szerintem nem vonatos lesz az a transzfer, de mindenesetre a St Pancras vasútállomás, ahova a vonat érkezik a Luton reptérről, már a Northern Line-on van.
Hogy az Oyster jó-e nektek, azt eldönthetitek a cikkben olvasható részletes leírás alapján. Általában az a legjobb, hacsak nem akarjátok igénybe venni a 2for1 kedvezményt, vagy nem legalább 6 napig lesztek. A megvásárlásához nem kell személyi és lakcímkártya.
A nevezetességekhez leggyorsabban metróval juthattok be, az egyes nevezetességekhez közeli metró- és buszmegállók az Útikalauz, látnivalók menüpontokban fel vannak tüntetve.
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.23. - 22:27
Szia! Márciusban utazunk Londonba egy hétre, viszont a szállás rokonoknál lesz kb. 50 km-re (Godalming). Az lenne a kérdésem, hogy a Travelcardot (amit mindenképpen kell vennünk) használhatjuk-e a vasúton is London-Godalming között vagy arra minden alkalommal külön jegyet kell venni?
#65 - Anna - 2015.02.25. - 09:50
Szia!

A Travelcard onnan nem érvényes, viszont vehettek 7 napos bérletet vonatra: Godalming (GOD) to London Zones 1-6 7 Days, 109 Fontért, így kedvezőbben jön ki, ha minden nap bementek Londonba, majd visszamentek és külön vonatjegyet vesztek (mivel a vonatjegy 15 Font, oda-vissza így egy nap 30 lenne).
Elképzelhető, hogy van valami más lehetőség is valamilyen Travelcarddal, és kiegészítő jeggyel, ami esetleg jobb lehet, erről a rokonok, ill. az állomáson tudnak felvilágosítást adni.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.25. - 17:06
Nagyon köszönöm a válaszod! :)
#67 - Anna - 2015.02.26. - 11:22
Kedves Tibor:)Nincs bankkártyám:(Arra lennék kíváncsi készpénzért hol vehetném meg az egy napra érvényes buszbérletet?Nézem a válaszod,köszi Anna
#68 - Anna - 2015.03.02. - 16:59
Kedves Anna!

Oystert kell venned. De Oysterre nem lehet 1 napos buszbérletet tölteni, csak 7 naposat (nem is érné meg, mert a napi limit alacsonyabb), tehát Oysterre minimum 4,40 Fontot kell töltened/nap, ha csak buszozásra használod, ez a buszozás napi limitje, plusz 5 Fontot kell fizetni az Oysterért, amit visszaváltásnál visszaadnak.
Oystert venni, és összeget rátölteni bármilyen metróállomásnál lehet, készpénzért is.
#69 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.02. - 17:33
Köszönöm a választ:)Még van időm utána olvasni csak pénteken indulok!Gratulálok ehhez az alapos információt adó oldalhoz♥
Anna
#70 - Anna - 2015.03.03. - 10:36
Szia! Szeretném tudni, hogy ha a szállásunk a Hotel Ibis London Barking, akkor az melyik közlekedési zónába tartozik, milyen bérletet érdemes venni ha 6 napot tartózkodunk ott. Érdemes e vásárolni itthon olyan London Pass kártyát ami utazásra is jogosít /most itthon ez kb. 70 ezer ft/ vagy célszerübb a 2 az 1-ben megoldás.
#71 - Marcsi - 2015.03.03. - 11:24
Szia!
Április végén utazunk (2fő) Londonba, Stansted-re érkezünk hétfő éjjel, pénteken mennénk át Cambridge-be és onnan hétfőn vissza Stansted. Londonba a szállásunk a King's Cross környékén lesz. Először az Oyster kártyára gondoltunk, de egyszerűbb lenne a PayPass, ami ugyanaz, ha jól értelmeztem. A nevezetességeket amiket meg szeretnénk nézni, szinte egytől-egyig tartalmazza a 2for1 kedvezmény. Ezt hogyan lehetne jól és gazdaságosan kihasználni? Akkor érdemes lenne vonattal bemenni Londonba ott metró, Cambridge-be megint vonat???
Előre is köszönöm a segítséged!
Üdv.:
Sz.Zsolt
#72 - Zsolt - 2015.03.03. - 14:16
Az előzőhöz még annyit, hogy lehet a legjobb, ha busszal bemegyünk, és amikor igénybe akarjuk venni a 2for1 kedvezményt, arra a napra veszünk 2 paper travelcardot (2db kell/nap?, napival is érvényes a kedvezmény nem kell a heti ugye? :), egyébként meg Oyster(PayPass)-t használunk az utazáshoz.
Köszi!
Zsolt
#73 - Zsolt - 2015.03.03. - 15:48
Először is szeretném megköszönni a sok hasznos információt amit leírtál ezzel segítve minket. :)
Másodszor pedig segítségedet kérném.
Ha Luton repülőtérről a vonattal utazást választanánk, megvásárolnánk a return jegyet élhetnénk a 2for1 kedvezménnyel? Leírtad, hogy Heathrow Express és Heathrow Connect jegyekkel nem használható. Nem sikerült kiderítenem, hogy Luton repülőtérről mi milyennel utaznánk.
Továbbá ha a vasútállomáson odaérkezésünkkor váltunk egy return jegyet a visszaútra szóló jegy a hazautazásunk napján egész nap érvényes vagy már akkor konkrét járatot kell választanunk?
Előre is köszönöm segítséged!
Emese
#74 - Emese - 2015.03.03. - 15:48
Sziasztok!

MARCSI: A szállás a 4-es zónában található Barking vasútállomáshoz van közel.
6 nap esetén általában már a 7 napos Travelcard a legjobb (hacsak nem utaztok extrém keveset, annyira, hogy a napi Oyster limit ha egyébként az Oyster limitjét használnátok, szinte sose menne le). Ha igénybe akarjátok venni a 2for1 kedvezményeket, akkor mindezt papír alapon vegyétek meg. 1-4-es zónás Travelcard kell a 4-es zónás szállás miatt.
A London Pass nagyon ritkán éri meg, de kiszámolhatod, ha megnézed, miket néznétek meg, London Pass-szal mik az ingyenesek, és ezt összeveted a nevezetességek belépőjegy árával (a 2for1-et is figyelembe véve).


ZSOLT: Ha PayPassotok lesz, akkor az egyetlen mód hogy 2for1-etek legyen, hogy a Stansted Express-re vesztek egy retúr vonatjegyet, így a reptérre visszaút időpontjáig van 2for1. Tehát vissza közvetlenül Cambdridge-ből nem mehettek a reptérre, bár úgy lenne az egyszerűbb (vagy mehettek, csak akkor lesz egy felhasználatlan Stansted Express jegyetek a visszaútra). Vagy igen, azt is lehet, hogy aznapra vesztek Paper Travelcardot (elég a napi, mindenkinek kell Travelcard, aki igénybe venné a kedvezményt, tehát igen, személyenként 1, összesen 2 db kell). Tehát amelyik kedvezőbb árban, vagy retúr vonatjegy, vagy paper travelcardok+busz, attól függően hány nap vennétek igénybe a 2for1-et.


EMESE: Igen, a Lutonról vonatjeggyel igénybe lehet venni a 2for1-et.
Ha olyan jegyet vesztek, akkor az bármikor felhasználható. Több féle jegy létezik, anytime return jeggyel pl. bármikor visszautazhattok egy hónapon belül, de van olyan jegy is, ami konkrét időpontra szól. Az anytime return jegy biztos hogy jó lesz, de a legjobb ha elmondjátok hogy szeretnétek 2for1-et igénybe venni, és (ha valóban fontos) azt is, hogy az utolsó nap még nem tudjátok mikor mennétek vissza a reptérre. A Londonba szóló jegyet ne dobjátok el, az is kelleni fog.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.03. - 15:53
Kedves Tibi:)Visszaélek a türelmeddel még 1 kérdés miatt.Oyster kártya használata mellett döntöttem.Szombat délután megveszem és az vasárnap 0:40-ig érvényes.De vasárnapra is szeretnék egy ilyen oyster kártyát akkor visszaváltom a szombatit és kiváltom a vasárnapra érvényes oyster kártyát és azt hétfőn amikor befejeztem a szülinapi sétámat Londonban szintén visszaváltom.Köszi a válaszod:) Anna
#76 - Anna - 2015.03.03. - 17:18
Kedves Anna!

A cikkben mindent megtalálsz az Oysterről. Ez nem egy napijegy, nem kell mindig visszaváltani, majd újra kiváltani, csak feltölteni rá egy bizonyos összeget (ha ezek szerint 2 napot leszel, és kizárólag buszt használsz, akkor 2x4,40 Fontot), és visszaváltani, amikor hazamész.
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.03. - 17:42
Kedves Tibcsi! Köszönöm a segítséged!
#78 - Emese - 2015.03.04. - 09:38
Kedves Tibi:)Nyugodt lélekkel indulok minden világos lett.Köszönöm a választ:)
#79 - Anna - 2015.03.04. - 10:05
Kedves Tibi! Nagyon köszönöm a segítséget, megvettük a London Pass-t a Travelcard-al együtt itt Pesten. Mivel nincs nyelvtudásunk gondoltuk ez a megoldás a könnyebb. Nagyon izgulunk, de remélem jó lesz és nem fogunk csalódni. Üdv. Marcsi
#80 - Marcsi - 2015.03.08. - 19:32
Szia Tibi!

Júniusban szeretnék Londonba utazni. MasterCard PayPass bankkártyával rendelkezem. Jól értelmezem, hogy Oyster helyette ezzel közlekedek a metrón, buszon stb. - amit írtál - és az Oysterre érvényes napi limitet (V1-6-os zóna: 11,70 Font. ) vonja le a kártyámról maximum, bármennyit is utazgatok egy nap?

Ezen kérlek írd meg, amennyiben lehetséges, hogy mennyibe kerül a vonatjegy Londonból Milton Keyesbe? Ezekről (jegyárak) hol találok információt?

Kérlek pontosítsd számomra.

Köszönettel: Laci
#81 - Zelei László - 2015.03.10. - 17:22
Szia!

Igen, így van, hogy ha mégse működne, mint magyar kártya (elvileg jónak kellene lennie), akkor maximum veszel Oystert.
London-Milton Keynes előre foglalva akár 6 fontért megvehető, maximum pedig 19,60 Font. http://www.nationalrail.co.uk/
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.10. - 17:43
Szia Tibi!

Köszönöm értékes és gyors válaszodat.

Köszönettel: Zelei László
#83 - Zelei László - 2015.03.11. - 17:25
Májusban szeretnék utazni,(2-3 napra, hétvége is benne van) Favershamba. A Luton repülőtérről, hogyan jutok el a legegyszerűbben, és a legolcsóbban? Köszönöm a választ.
#84 - Marcsi2. - 2015.03.12. - 10:27
Favershamba vonatok a Victoria és a St Pancras pályaudvarról is mennek közvetlenül. Legegyszerűbb valamilyen transzferbusszal bemenni a Victoriára, és ott vonatra szállni. Vonatmenetrend: nationalrail.co.uk
#85 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.12. - 17:32
Sziasztok!

Luton repülőtérről Londonba melyik transzfer busz a jobb a national express vagy az easybus?

Köszi
#86 - Kolter Ferenc - 2015.03.16. - 07:35
Szia!

A National Express megbízhatóbb, jobb, de az Easybus általában olcsóbb.
#87 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.16. - 14:40
Köszönöm! :)
#88 - Kolter Ferenc - 2015.03.18. - 11:40
Néhány napja jöttünk haza Londonból és az Easybus-ra vettünk online jegyet (Stansted Airport). Minden rendben zajlott. 12 fő fér el az autóban, igaz elég kicsi a hely, de teljesen megfelelt (a bőröndöknek is van külön helye). Kb 1,5 óra volt a transzfer. A vezető is nagyon kedves volt (ráadásul magyar volt!). Ha újra mennék, biztosan ezt a transzfert választanám. Üdv
#89 - Ani - 2015.03.23. - 19:07
Szia Tibi! Két gyerekkel (10 és 14 évesek) érkezem Stansted -re, onnan vonattal Londonba. Szerinted mi lenne számunkra a leg gazdaságosabb 5 napra? Paper travelcard a 14 évesnek, nekem Paypass bankkártya v. nekem is travelcard? A 2for1 kedvezményhez milyen vocher kell? Hol tudom megvenni v. Letölteni? Köszönettel K
#90 - Krisztina - 2015.03.27. - 00:02
Szia!

A cikkben le van írva minden a 2for1-ről, hogy hol lehet beszerezni, letölteni a vouchereket (röviden: vasútállomásokon, ill. az ott linkelt weboldalról is).
Ha igénybe akarjátok venni a 2for1-et, akkor neked is papír Travelcard kell, ha 5 napot vagytok, akkor 7 naposat vegyetek, jobban megéri mint 5 db egy napos.
#91 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 14:20
Szia!
Lenne két kérdésem még, és köszönöm az előzőleg adott választ is.
Az egyik az lenne, hogy tudnál e nekem abban segíteni, hogy Dartford és London közt mennyibe kerül kb. a vonatjegy ára, oda-vissza? Ugyanis Dartfordban fogunk lakni, illetve lehet e 1 heteset venni erre az időszakra, mert majdnem minden nap közlekedünk Londonba az 1 hetes kint tartószkodásunk alatt!

Illetve a másik kérdésem, hogy a paper travelcard(amit vasútállomáson vehetünk) csak x-y zónás formában létezik, vagy mindegyik zónára vonatkozik, valamint, hogy van e 3-4-5 napos változatban? Ez utóbbi azért lenne érdekes, mert lehet, hogy a 3 napos London pass with Travel card sokkal kihasználhatóbb lenne számunkra, ellenben a többi nap szükség lehet még travelcardra és a 2for1 kedvezmény esetén papíralapút vennénk.
Köszönöm
#92 - KAnita - 2015.03.27. - 16:39
Szia!

Dartford-London jegy 8,40 Font egy irányba, 7 napos bérlet - igazolványkép szükséges hozzá (Dartford to London Zones 1-6 7 days season ticket) 74,80 Font.

Travelcardból csak 1 napos és 7 napos létezik, arra a zónára érvényes, amire veszitek (papíralapúból max 1-6-os vehető, afeletti zónás abból nincs). A 10 éves gyerek ingyen utazhat viszont (de ennek ellenére neki is kell venni Travelcardot a 2for1-hez).
#93 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 17:44
Szia! Nehány éve vásárolt Oyster Card szerinted visszaváltható? Köszi
#94 - Krisztina - 2015.03.27. - 18:56
Szia!

Elvileg 2 után deaktiválásra kerül, de a jegyirodában újraaktiválják / visszaváltják.
#95 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 19:00
Szia, A Húsvéti nyitva tartás a főbb nevezetességeknél (Nagypénteken és szombaton) hogy alakul? Van róla információd? Nagyon köszi
#96 - Adri - 2015.03.27. - 19:41
Szia!

A nevezetességek nyitva- és zárva tartásai az Útikalauz, látnivalók I-V. menüpontokban láthatók. Nem látok olyat, ami zárva lenne húsvétkor.
#97 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.27. - 20:22
Szia! Szeretnék segítséget kérni, mivel április 6-án töltünk el egy napot Londonban. Kérdezném, hogy nyitva lesznek-e a múzeumok Húsvét hétfőjén? Továbbá kérdezném, hogy három felnőtt (nagyobbik gyerek 16 éves) és egy gyerek (9) esetén jól gondolom-e ha három London Pass Travel és egy gyerek London Pass (sima) éri meg nekünk legjobban? Egyébként a London Pass Travel érvényes a Hop on hop off buszokra is?
Előre is köszönöm a segítséget!
#98 - Andrea - 2015.03.30. - 02:18
Szia! 4 napot tervezünk eltölteni Londonban. Inkább csak séta lenne, bemenni nagyon nem tervezünk sehova (nem a mi pénztárcánk). Viszont a Westminster apátságba talán bemennénk. Itt jönne képbe a 2in1 kedvezmény, illetve a Travelcard. Lehet-e vasútállomáson előző nap venni másnapra Travelcardot? Azért kérdezem, mert előző nap megvennénk a Travelcardot, és másnap már ezzel mennénk be metróval a belvárosba, így aznap az Oystert nem használnánk.
#99 - Travelo - 2015.03.30. - 11:12
Esetleg még az Easybus-szal van tapasztalatod? Megveszem rá előre a jegyet, ami - mint korábban írtad - plusz-mínusz 1 óráig jó. Tegyük fel, lekéssük az időpontunkat, és csak a következőt érjük el. A neten viszont minden időpont más áron van, akár 3-4 fontos különbségek is lehetnek egymás után következő járatoknál. Szóval ha a következő busz elvileg magasabb áron van, ki kell fizetni a különbözetet?
#100 - Travelo - 2015.03.30. - 11:37
Szia Tibi! Írtad, hogy a7 napos paper Travelcard-hoz fénykép szükséges. Van fotó automata a Stansted állomáson? Vagy inkább vigyek... Köszi
#101 - Adri - 2015.03.30. - 14:14
Sziasztok!

ANDREA: Igen, ahogy feletted olvasható, a múzeumok nyitva lesznek (kivéve, amik esetleg eleve zárva lennének hétfőn, bár hirtelen ilyenről nem tudok).
Így nem tudom megmondani, hogy megérné-e a London Pass. A London Pass akkor éri meg, ha kiszámoltátok, és kijött, hogy a belépők alapján, amiket megnéznétek egy adott idő alatt, megérné megvenni, figyelembe véve, hogy sok helyen gyerekeknek kedvezményes, valamint azt, hogy van 2for1 is London Pass nélkül.


TRAVELO:
Igen, lehet másnapra venni Travelcardot, csak szólni kell, hogy holnapra kéred (és majd ellenőrizd a dátumot mindenesetre).
Az időpont után 60 percig felhasználható az Easybus jegy (ha van még szabad hely egy későbbi buszra), extra költség nélkül. 60 percen túl, már rászámolhatnak extra költséget: http://goo.gl/6eHN11


ADRI: Elvileg van pl. a Stansted vasútállomásának 3B vágánynál, de szerintem jobb, és olcsóbb is, ha viszel inkább.
#102 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.30. - 14:27
Sziasztok!
Nagyon hasznos a fenti leírás! Örülök, hogy végre találtam egy szakértőt :)

Hat napot fogok eltölteni Londonban és sok-sok olvasgatás után még mindig nem tudom eldönteni, hogy Oyster vagy Travelcard. Valószínűleg minden nap sokat fogok utazni metróval és busszal egyaránt. Szeretném élvezni a szabadságát, hogy ne kelljen figyelnem arra, hogy mennyiszer szállok át és mire.
A kérdés igazából az, hogy ha 1-2 zónában mozgok csak és az Oyster-t választom, akkor tudok-e rosszabbul járni, mint ha veszek egy 7 napos Travelcardot?
Oysternél a kötöttpályás közlekedés napi limitjét külön számolja a rendszer a buszos limittől vagy a 6.40 fontos napi limittel vonatokat (1-2 zónában) és buszt is bármennyit használhatok egy nap?

6 nap alatt, ha minden nap elérem a limitet, ugye az 6x6,4=38,4-ba kerülne, ami több, mint a 7 napos Travelcard (32,10). Vagy ilyenkor a rendszer megáll a Travelcardban foglalt heti árnál és 32.10-nél semmiképp sem fogok többet fizetni 6 nap alatt 1-2 zónában bármilyen eszközzel mozogva?

Travelcard-nál is van valami deposit amit visszaadnak vagy csak Oyster-nél?
#103 - Péter - 2015.03.30. - 23:30
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Hozzászólások (2008-2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) |