Milánó látnivalók, érdekességek

Milánó nevezetességei, bemutatása

Milánó

Az 1,3 milliós Milánó, Róma után, Olaszország 2. legnagyobb városa, ugyanakkor az ország legfontosabb, legjelentősebb városa. Olaszország ipari fővárosának tartják. A legmodernebb város az országban: ha Róma a "régi", Milánó mindenképpen az "új". Kozmopolita, elegáns, nyüzsgő város, elegáns, fényes üzletekkel, forgataggal. Remekül keveredik itt a régi a modernnel, de néhány szempontból, turistaként nem olyan vonzó. Milánó néhány téren mintha nem is Olaszország része lenne, más az atmoszférája: nem színes, inkább szürke, nem ráérős, hanem sietős, elfoglalt, nem művészi, inkább egy üzletorientált metropolisz. Aki Olaszországot szeretné megismerni, az ne Milánóval kezdje. De akinek van türelme és ideje felfedezni, az sok szépséget találhat itt - Milánóban ezek nincsenek annyira szem előtt mint több más európai nagyvárosban.

Milánót nem tartják olyan szépnek, mint más ismert olasz városokat, turistaként sokak szerint inkább a "milánói életstílust" lehet élvezni: az operát, a vásárolgatást, a focit, és az éjszakai életet. A mi véleményünk szerint a belváros egyáltalán nem csúnya, azért rondának nem mondhatjuk Milánót. Szép házak és utcák vannak. De valahogy talán az olaszos karakter, hangulat hiányzik Milánóból, vagy éppen a más híres városokra jellemző egyedi, magával ragadó atmoszféra, és nincs is igazán sok, valóban izgalmas és felejthetetlen időtöltési lehetőség, nincs nagyszámú, csak Milánóban látható, csak a városra jellemző különleges látnivaló, ami több napos kikapcsolódásra adna lehetőséget. Persze azért több világhírű nevezetesség várja az ide utazókat, és itt található a világ leghíresebb festménye, Leonardo da Vinci utolsó vacsorája is.

Milánó komoly vonzereje, hogy innen számos olasz város, és tó, vagy akár a svájci Alpok is könnyen és gyorsan elérhető, ezekről a cikk végén, a kirándulási lehetőségek részben lehet olvasni. Milánó látnivalói közül a legjelentősebbeket, legszebbeket az alábbiakban bemutatjuk. A látnivalók, érdekességek elhelyezkedése egymáshoz képest pedig Milánó térkép oldalunkon látható.

Szállások | Dóm | Galleria Vittorio Emanuele II | Teatro alla Scala | Santa Maria delle Grazie, Az utolsó vacsora | Basilica di Sant'Ambrogio | Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore | Chiesa di Santa Maria presso San Satiro | Castello Sforzesco | Pinacoteca di Brera | Ambrosiana | Museo Poldi Pezzoli | Leonardo da Vinci múzeum | Museo del Novecento | Navigli | HangarBicocca | Piazza Gae Aulenti | San Siro stadion | Via Monte Napoleone | Tippek, tanácsok, közlekedés | Kirándulási lehetőségek | Hozzászólások

Milánó szállás

Szállások Milánóban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Milánóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Duomo / Dóm

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, 96 vízköpőjével, 2245 szobrával lenyűgöző. Ehhez képest meglehetősen egyszerű a belső része. Méretei ugyanakkor lenyűgözőek, 10186 km2-es területével a Szent Péter bazilika, és a sevillai Dóm után, Európa 3., valamint a világ 5. legnagyobb temploma. Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a mai formáját a 18. században elnyerő klasszicista királyi palota (Palazzo Reale), az érseki palota (Palazzo Arcivescovile), valamint a modern művészeti képtár, a Museo del Novecento (lásd később). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található, valamint rendszeresen érdekes és értékes időszaki kiállítások.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás.

Belépőjegy (2016): Duomo: ingyenes. Tető: lépcsőn 8 Euró, lifttel 13 Euró. 6-12 éveseknek lifttel 7 Euró, lépcsőn 4 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Duomo: 07:00-19:00 (utolsó belépés: 18:30). Tető: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00).

Duomo, Milánó

Milánói dóm

Duomo. Képek: Giovanni_Novara, Taboada Testa

Galleria Vittorio Emanuele II

A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Duómót, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók ebben a bevásárlóutcában, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de még McDonald's is. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta. A Galleriában néha embereket látunk forgolódni: a padlóján lévő torinói bika tökén a sarkunkon történő háromszori körbeforgás a legenda szerint szerencsét hoz - annyian forognak ott, hogy a bika hasánál ma már csak egy lyuk látszik. A bikát a Galleria közepén, a McDonald's-hoz közel keressük. A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak "Milánó szalonjának" (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1877-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Tervezője, Guiseppe Mengoni a Galleria építése közben, az állványzatról lezuhanva hunyt el, röviddel az átadás előtt.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás. Busz: 15,23, Piazza Fontana állomás. Cím: Piazza Duomo, 20123.

Galleria Vittorio Emanuele II, Milánó

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II. Képek: placeboe, dirk huijssoon

Teatro alla Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettházának tartják. Olyan művészek léptek itt fel mint Maria Callas vagy Pavarotti.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Cím: Via Filodrammatici, 2, 20121.

Teatro alla Scala

Teatro alla Scala. Fotó: Bruce Turner

Santa Maria delle Grazie templom, Az Utolsó Vacsora

A templom építését 1469-ben fejezték be. A II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450x870 cm-es Utolsó Vacsora c. festmény miatt világhírű, azt ezt ábrázoló fal a bombatámadás alkalmával épen maradt. Ugyanakkor a freskó (nem igazi freskó, hiszen nem nedves, hanem száraz falra, temperával festette a mester) állapota az évszázadok alatt folyamatosan romlott, a legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt. Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz.

Szezontól függően, napokkal, hetekkel, vagy akár, a nyári hónapok esetében, hónapokkal a látogatás előtt jegyet kell foglalni ide, ez ezen az oldalon tehető meg (ez a hivatalos oldal, a többi helyen drágább a jegy, az oldalon az is látszik, hogy a következő időpontokra mikor nyílik meg a foglalási lehetőség) vagy telefonon: +39 02 92800360. A megkapott időpont előtt pedig 15-20 perccel megjelenni. Ha lemondott foglalások miatt jegyek szabadulnak fel, azokat minden reggel 8:15-kor árusítják, érdemes személyesen megjelenni.

Eljutás: M1, M2 metró: Cadorna megálló. Villamos: 20, 24, 29, 30. Cím: Via Giuseppe Antonio Sassi, 3, 20123 / Piazza Santa Maria delle Grazie.

Belépőjegy (2016): 8 Euró. 18-25 éveseknek 4,75 Euró. 18 éven aluliaknak 1,50 Euró. Minden hónap első vasárnapján ingyenes. Előre foglalás kötelező (a hónapok első vasárnapján is, de a hónapok első vasárnapjain a weboldalon nem, csak a +39 02 92800360 telefonszámon lehet foglalni)!

Santa Maria delle Grazie, Milánó

Santa Maria delle Grazie. Kép: Davide "Dodo" Oliva

Basilica di Sant'Ambrogio

A 379-386 között, Szent Ambrus által építtetett bazilika Milánó egyik legrégebbi, és valószínűleg legszebb temploma. Igen érdekes kriptájában megnézhetők Szent Ambrus, és más szentek ereklyéi. Belépve szinte érezni lehet a történelmet, azt, hogy a templom majdnem 2000 éves, és, amennyiben éppen nem lepik el a turistacsoportok, a templom békéje is átérezhető. Végigkövethetjük a kereszténység történetét a katolikus egyház kezdetétől, a Római Birodalmon keresztül addig, míg a kereszténység világvallássá vált.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio állomás. Busz: 50, 58, 94. Cím: Piazza Sant'Ambrogio, 15, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 10:00-12:00 és 14:30-18:00. Vasárnap: 15:00-17:00.

Basilica di Sant'Ambrogio, Milánó

Basilica di Sant'Ambrogio kép: Sharat Ganapati, Air Force One

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Az 1503-1518 között épített, bencés apácák által alapított templom ma múzeumként és koncertteremként működik. Milánó egyik legszebb belső terű temploma, bibliai történeteket ábrázoló freskókkal. A belső szépsége kívülről még nem látható. Két része van, egy publikus, és egy rejtett. A Dóm közelében van, ingyenes, és gyorsan bejárható, emellett nagyon szép, tehát érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a művészet, és a szép templomok. Sokan "Milánó Sixtus-kápolnájaként" emlegetik.

Eljutás: M1 metró: Cairoli vagy M2 metró: Cadorna állomás. Busz: NM1. Villamos: 16, 27. Cím: Corso Magenta, 15.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore. Kép: vaferina/Flickr/Creative Commons

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro

Egy másik szép templom, de inkább belülről impozáns. Szintén ingyenes ide a belépés, tehát mindenképp érdemes betérni, ez is Milánó egyik leghíresebb, legszebb templomának számít. A dóm közelében található, bár kicsit nehéz megtalálni. A kis templomról kívülről nézve nem is gondolnánk, milyen szép freskók, kápolnák vannak benne, és micsoda optikai illuziót hoztak létre, melynek köszönhetően sokkal nagyobbnak tűnik, mint kívülről. A legtöbb látogató elámul, hogy a jelentéktelen homlokzat után milyen szép a templom belső dekorációja. Egy 876 óta álló kisebb bazilika helyére 1472-1482 között építették reneszánsz stílusban, de ma is láthatók 9. századi oszlopfők és falrészletek.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo megálló. Cím: Via Torino, 17-19, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés (csoportok számára kötelező a bejelentkezés a sansatiro kukac chiesadimilano.it e-mail címen)

Nyitva tartás: Hétfő-szombat: 9:30-17:30. Vasárnap: 14:00-17:30.

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro, Milánó

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro kép: Augusto Mia Battaglia/Flickr/Creative Commons

Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne: képtárnak (15-18. századi művekkel), iparművészeti múzeumnak, bútormúzeumnak, hangszermúzeumnak, régészeti múzeumnak, és egyiptomi múzeumnak ad helyet. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.

A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból (Torre Branca) csodálatos kilátás nyílik a városra, az 5 EUR-s belépő megéri a toronyba. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Eljutás: M1: Cairoli - Castello vagy M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. Buszok: 18, 37, 50, 58, 61, 94. Villamosok: 1, 2, 4, 12, 14, 19. Cím: Piazza Castello, 27029.

Belépőjegy (2016): Kastély: Ingyenes belépés. Múzeumok: 8 EUR, 65 éven felülieknek 6 EUR. 18 éven alul ingyenes.

Nyitva tartás: 7:00-19:00. Múzeumok: 9:00-17:30 (utolsó belépés: 17:00). A múzeumok zárva: minden hétfőn, január 1., húsvét hétfő, május 1., december 25.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco, Milánó

Castello Sforzesco. Képek: andreasmarx, Air Force One

Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Eljutás: M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. M3: Montenapoleone állomás. Villamosok: 1, 4, 8, 12, 14, 27. Buszok: 61, 97. Cím: Via Brera, 28, 20121.

Belépőjegy (2016): 10 Euró. 18-25 éveseknek 7 Euró. 18 éven aluliaknak ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 8:30-19:15 (a jegypénztár 18:40-kor zár). Zárva: minden hétfőn, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-én

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera. Fotó: nettaphoto

Ambrosiana könyvtár és képtár

A Palazzo del Ambrosiana az 1609-ben alapított impozáns könyvtárnak, valamint Ambrosiana képtárnak ad helyet. Milánó egyik fő kulturális látnivalója. A földszinten található könyvtárban nagy értékű régi kódexek, kéziratok, és ősnyomtatványok kerültek kiállításra. Az emeleteket elfoglaló képtár többek között, Cavaraggio, Leonardo da Vinci, Boticelli, Tiziano és Bramantino műveiből tevődik össze. A legkiemelkedőbb kiállítási tárgyak Leonardo festményei, valamint részek a híres Codex Atlanciából. A Codex a tervek szerint 2009-2015 között került volna az Ambrosianában elhelyezésre, de 2015-ben ezt meghosszabbították.

Eljutás: M1 metró: Cordusio vagy Duomo megálló. M3 metró: Duomo megálló. Villamos: 12, 14, 16: Orefici-Cantù megálló, 2,3: Duomo megálló.

Belépőjegy (2016): 15 EUR. Egyetemi hallgatóknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek: 10 EUR. 14 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30). Zárva: hétfőnként (kivéve: húsvét hétfő), december 25., január 1., húsvét vasárnap.

Ambrosiana

Ambrosiana. Fotó: FouPic

Museo Poldi Pezzoli

A múzeum az északolasz (pl. Mozetti, Bellini, Botticelli, Borgogne és Cranach), és velencei, flamand, és lombardiai alkotók műveinek gazdag kollekciójáról, festményekről, szobrokról, és egyéb műtárgyakról (fegyverek, bútorok, ékszerek, órák, kelmék) nevezetes. A kis múzeum egy korábbi magángyűjteményből került kialakításra, eklektikus, de jól kiválogatott gyűjtemény, különösebb rendezőelv nélkül. A művészetrajongók kifejezetten kedvelik, a kis, magángyűjtemények egyik legjobbja. Akik nem feltétlenül járnak sok múzeumba, azok egy részének is tetszik, míg mások unalmasnak találhatják.

Eljutás: M3 metró: Montenapoleone vagy Duomo. M1 metró: Duomo. Villamos: 1-es, Montenapoleone megálló. Cím: Via Manzoni 12, 20121.

Belépőjegy (2016): 10 EUR. 11-18 éveseknek és 60 éven felülieknek: 7 EUR. 11 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30). Zárva: minden kedden, január 1., húsvét, április 25., május 1., augusztus 15., november 1., december 8., december 25-26.

Poldi Pezzoli múzeum

Poldi Pezzoli múzeum. Fotó:Lawrence/Flickr/Creative Commons

Leonardo da Vinci múzeum / Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci

Olaszország legnagyobb technikai és tudományos múzeuma. Természetesen jelentős hangsúlyt fektetnek Leonardo da Vinci munkáira. Az 1953-ban nyílt múzeum szekciói: anyagok, közlekedés, energia, kommunikáció, Leonardo da Vinci, új határok, a fiatalok tudománya. Minden rész, főleg gyerekek számára, interaktív kiállítást is tartalmaz. Nagy, gazdag múzeum, a tudomány iránt érdeklődők hosszú órákat el tudnak itt tölteni, és, többek között, Leonardo da Vinci zsenialitását részletekbe menően megismerhetik.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio megálló. Busz: 50, 58: S. Vittoro megálló, 94: Carducci megálló. Cím: Via San Vittore 21, 20123. Cím: Piazza Pio XI, 2, 20123

Belépőjegy (2016): 10 EUR. 25 éven aluliaknak: 7,50 EUR. 3 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 9:30-17:00. Szombat, vasárnap és ünnepnap: 9:30-18.00. Zárva: hétfőnként, ha munkanap, december 24., december 25., január 1.

Leonardo da Vinci múzeum

Leonardo da Vinci múzeum. Fotó: Ben Ostrowsky/Flickr/Creative Commons

Museo del Novecento

A "klasszikus" Brera képtárral ellentétben, a Museo del Novecento a modern, és kortárs művészet rajongói számára kötelező látványosság. A Piazza del Duomon, a Palazzo dell'Arengario-ban található, egy különleges épületben, mely önmagában is megtekintésre érdemes, akár csak kívülről is. Belülről pedig a dómra kínál egyedi kilátást. A 2010-ben nyílt múzeum hamar Milánó legnépszerűbb, legszínvonalasabb nevezetességei közé emelkedett. Az olasz és a nemzetközi 20. századi művészet egyik legnagyobb olaszországi gyűjteménye tekinthető itt meg. A futurizmusnak, a spatializmusnak, és az arte povera művészeti irányzatának külön részleget szenteltek a múzeumban. Az olasz mesterek, mint Fontana vagy Boccioni munkái mellett olyan külföldi alkotók mesterművei is láthatók itt, mint Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Georges Braque, Piet Mondrian, Paul Klee vagy Henri Matisse.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás. Busz: 15,23, Piazza Fontana állomás. Cím: Via Marconi, 1, 20122.

Belépőjegy (2016): 5 Euró. 25 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Hétfő: 14:30-19:30. Kedd, szerda, péntek, vasárnap: 9:30-19:30. Csütörtök, szombat: 9:30-22:30. Utolsó belépés mindig 1 órával a zárás előtt.

Museo del Novecento

Museo del Novecento. Fotó: lubats

Navigli

A Navigli egy hangulatos, nyüzsgő negyed, ahol a csatornák mentén éttermek, kávézók, bárok, üzletek helyezkednek el. A hangulat mellett az éttermek miatt érdemes idelátogatni - mindenképpen sötétedés után. Itt Milánó egy teljesen másik, és igen érdekes arca tapasztalható meg.

Eljutás: 2-es metró: Pta Genova F.s. állomás. Vagy a 2-es villamossal is ide lehet jutni.

Navigli

Navigli. Fotó: Edoardo Forneris/Flickr/Creative Commons

HangarBicocca

A korábbi Pirelli-gyárépület 2004 óta egy kortárs művészeti központnak ad otthont, ahol érdekesebbnél érdekesebb, ingyenesen megtekinthető időszaki kiállításokat szoktak tartani. Ez egy "titkosabb", kevésbé ismert, a városközpontból kieső látnivaló, de aki szereti a modern művészeteket, az jöjjön el ide, pláne úgy, hogy semmit sem kell fizetni a belépésért.

Eljutás: M1 metró: Sesto Marelli állomás. Innen 900 méter gyaloglás, vagy 51-es vagy 87-es busz Via Chiese (Hangarbicocca) megállóig. Cím: Via Chiese 2, 20126.

Belépő (2016): Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: Hétfő-szerda: zárva! Csütörtök-vasárnap: 10:00-22:00. Az időszakos zárva tartások miatt érdemes a látogatás előtt megtekinteni a weboldalukat, ahol az aktuális kiállításokról is tájékozódhatunk.

HangarBicocca

HangarBicocca. Kép: Matteo Bittanti/Flickr/Creative Commons

Piazza Gae Aulenti

Gae Aulentiről, a 2012-ben elhunyt híres olasz építészről, a párizsi Orsay múzeum, és Pompidou központ tervezőjéről nevezték el ezt a kör alakú teret. Az utcaszint felett 6 méterrel található tér 2009-2011 között épült. A modern építészet, a metropoliszok, a futurisztikus helyek kedvelőinek tetszését fogja elnyerni a lenyűgöző, felhőkarcolókkal, modern épületekkel körülvett, modern szobrokkal, szökőkutakkal díszített tér, ahonnan szép a kilátás is Milánó magas házaira. Akiket nem érdekel a modern építészet, azoknak nem szükséges a tér miatt, ami kívül esik a többi nevezetességtől, ide kijönniük. Nyáron sokszor szinte csak itt lehet Milánóban igazán hűsölni, ugyanis itt mindig van szellő. A tér környékén remek a hangulat, több üzlet, és étterem is található.

Eljutás: M2, M5 metró: Garibaldi FS megálló.

Piazza Gae Aulenti

Piazza Gae Aulenti. Kép: Ciccio Pizzettaro/Flickr/Creative Commons

San Siro stadion

Az AC Milan és az Internazionale, Olaszország két leghíresebb és legsikeresebb stadionjának megtekintését bizonyára nem fogják kihagyni a focirajongók. A hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza 80 ezer fő befogadására alkalmas, az UEFA értékelése szerint 5*-os futballstadion. 1925-ben építették, de azóta nem kevesebb, mint 7 alkalommal renoválták - legutóbb 2002-ben. Helyet adott az 1990-es VB mérközéseinek, 3 UEFA-kupa/Európa Liga döntőnek, és a 2016-os Bajnokok Ligája döntőnek is.

Eljutás: M5 metró: San Siro Stadio állomás. Meccsnapokon az M1-es metró Lotto megállójától busz is közlekedik a stadionhoz. A stadiontúrához és a múzeumhoz a 8-as kapun lehet bemenni. Cím: Piazzale Angelo Moratti, 20151.

Belépőjegy (2016): Múzeum és stadiontúra: 17 Euró. 14 éven aluliaknak és 65 év felettieknek 12 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes. Csak múzeum (kizárólag azokon a napokon, amikor csak a múzeum van nyitva, a stadion nincs): 7 Euró. 14 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 4 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás (múzeum+stadiontúra): 09:30-17:00, a túrák fél óránként indulnak. Milan és Inter meccsnapokon előbb van zárás, esetleg nyitva sincs.

San Siro

San Siro. Kép: jamiejohndavies

Via Monte Napoleone

Az elegáns és drága utcában ékszerboltok, és a nagy divatházak fényes üzletei sorakoznak. A világ egyik "divatfőutcájának" tartják, mivel Milánó a divat fővárosa, és a Via Montenapoleone a város fő divatutcája. A világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, és székhelye is itt van. A Via Monte Napoleone a II. Világháború után vált a párizsi Rue du Faubourg Saint-Honoré, a római Via Condotti a londoni Bond Street és Oxford Street vagy a firenzei Via de' Tornabounihoz hasonló jelentőségű divatutcává. A Via Monte Napoleone mellett a környék több másik utcája is Milánó divatközpontjához tartozik.

Eljutás: M1: San Babila, M3: Montenapoleone metrómegállók

Via Monte Napoleone

Via Monte Napoleone. Kép: y xiquinhosilva

Tippek, tanácsok, közlekedés

 • A Wizz Air gépei a Milano Malpensa repülőtérre érkeznek. Innen bejutás Malpensa Express vonattal, amelyik az 1-es termináltól indul (az 1-es és 2-es terminált ingyenes transzferbuszok kötik össze), Centrale vagy Cadorna vasútállomásig. A Centrale állomásra közlekedők megállnak Porta Gabribaldi, Bovisa, Saronno és Busto Arsizio (utóbbinál nem mindegyik vonat) állomáson is, míg a Cadornára közlekedők menetrendtől függően nem állnak meg sehol, vagy megállnak Bovisa, Saronno, és Busto Arsizio Nord állomáson is. Jegyár 12 EUR felnőtteknek, 6 EUR gyerekeknek 4-14 év között. Online vehető retúrjegy is (személyesen csak akkor, ha aznap már visszamegyünk) 18 ill. 9 EUR-ért. A vonat menetrendje itt tekinthető meg, vegyük figyelembe, hogy átszállásos útvonalakat is kiad a kereső. A vonaton kívül: több társaság is közlekedtet transzferbuszt Milano Centrale vasútállomásig 10 EUR körüli áron, közvetlenül az 1-es és 2-es terminálról is. Busztranszfer Wizz Air repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható.
 • A Ryanair Bergamo repterére indít járatokat. Onnan Terravision transzferbusszal 60 perc alatt, akár 5 EUR-ért Milánóba lehet jutni. Az egyik busztársaság, a Terravision transzferbuszának menetrendje ITT. Transzfer Ryanair repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható (Autostradale busztársaság).
 • A Linate repülőtérre Magyarországról nem jár repülő, de más országokból érkezhetnek ide honfitársaink. Innen bejutás: 73-as busszal 35 perc alatt, vagy a gyorsabb X73 busszal 25 perc alatt az 1-es metró San Babila állomásig. A 73-as busz 10 percenként, az X73 20 percenként jár, utóbbi kizárólag hétköznap. A jegyár 1,5 EUR.
 • Tömegközlekedési jegytípusok és jegyárak (2016) Milánóban: vonaljegy: 1,50 EUR, 4 db-os gyűjtőjegy: 6 EUR, 10 db-os gyűjtőjegy (egyszerre csak egy személy használhatja): 13,80 EUR, 24 órás jegy: 4,50 EUR, 48 órás jegy: 8,25 EUR, esti jegy (este 8-tól üzemzárásig): 3 EUR. Jegyek bármelyik metróállomáson, valamint városszerte több mint 2200 elárusítóhelyen (bárokban, dohányboltokban, újságárusoknál) vehetők. 6 éven aluliak ingyen utazhatnak a milánói tömegközlekedési járatokon. 6-10 év között is, de itt a kikötés, hogy maximum 2 gyerek felnőttenként. A gyerek életkorának igazolása szükséges (útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal), ha nincs ilyen, akkor jegyet kell venni gyerekeknek is.
 • Milánói metrótérkép itt elérhető, de ATM (Milánói Közlekedési Társaság) ügyfélszolgálaton ingyenesen is kaphatók, és az útikönyvek is tartalmazzák. Konkrét metró-, busz-, és villamosvonalak megállói, útvonalai térképen ITT láthatók. Tömegközlekedési útvonaltervező itt, vagy használható a Google Térkép útvonaltervezője.
 • Az io viaggio ovunque in Lombardia jegy Milánóban, és egész Lombardia régióban érvényes majdnem mindenre. Érvényes regionális és elővárosi vonatokra (kivéve Malpensa Express a reptérről, ha valaki nem érinti a repteret vele, akkor viszont érvényes, EZEN a térképen látszik a hatálya, ameddig és amely vonalakra érvényes, a szürke hátterű rész tartozik bele a helyi zónába, ahova érvényes), helyi és helyközi buszokra (kivéve reptéri buszok, érvényes ugyanakkor a Bergamo repülőteret a bergamói vasútállomással összekötő 1-es buszra, valamint a Bergamo-Milánó vonatra), a milánói tömegközlekedésre (busz, villamos, metró, trolibusz), siklókra, libegőkre. Akkor éri meg megvenni, ha valaki sokat utazna Milánóból, pl. a tavakhoz (ott a hajókra nem érvényes), környező városokba, így behozna az árát a külön megvásárolható jegyekkel összehasonlítva. Megvásárolható vasútállomások pénztáraiban, valamint metróállomásokon és vasútállomásokon lévő Trenord-automatákban. Ára 2016-ban: 1 napra 16 EUR, 2 napra 27 EUR, 3 napra 32,50 EUR, 7 napra 43 EUR.
 • Hivatalos, megszabott taxi árak Milánóban: alapdíj hétköznap: 3,20 EUR, ünnepnap: 5,20 EUR, éjszaka: 6,20 EUR, ezen felül 1,03 EUR / km és 26,86 EUR / óra. Pontos taxiköltségek ITT kalkulálhatók egy adott útra. Uber Milánóban csak drága, UberBLACK van, az Uber luxus verziója: alapdíj 6 EUR, ezen felül 1,10 EUR / km és 0,60 EUR / perc, minimális tarifa 12 EUR.
 • A cikkben szereplő legtöbb fő nevezetességeket érintve, azokat inkább kívülről megnézve Milánó bejárható gyalog, városi tömegközlekedés használata nélkül is egy nap alatt. Az érdekességek egymáshoz való elhelyezkedését lásd Milánó térkép oldalunkon.
 • A helyi turistakártya a MilanoCard nevet viseli. Ingyen tömegközlekedést biztosít, valamint különböző kedvezményeket és szolgáltatásokat, melyek ITT megtekinthetők. A kedvezmények listájának áttekintésével lehet eldönteni, hogy programunk függvényében megérné-e. Ára 24 órára 7 EUR, 48 órára 13 EUR, 72 órára 19 EUR. A MilanoCard Pass ugyanazt tartalmazza mint a sima MilanoCard, de ezen kívül 9 múzeumba ingyenes belépést biztosít, melyek listája itt tekinthető meg. Ennek ára 30 EUR. A MilanoCard és a MilanoCard Pass megvásárolható Milánóban a Centrale vagy Cadorna vasútállomáson, a Malpensa és a Bergamo és a Linato reptéren, valamint online is, ez esetben Milánóban a reptereken, vagy a Centrale állomáson vehető át (a 72 órás csak online elérhető).
 • Csomagmegőrző a Centrale vasútállomáson, a földszinten található üzletközpontban van. Nyitva minden nap 6:00-23:00. Árak 2016-ban: az első 5 órára 6 EUR, a 6-12. órára óránként további 0,90 EUR, a 13. órától óránként további 0,40 EUR. A Malpensa és Bergamo repülőtereken is van csomagmegőrző.
 • Az autóval érkezők Milánó történelmi központjába, a ZTL-zónába hétköznap 7:30-19:30 között csak napi 5 EUR-s behajtási díj megfizetése után hajthatnak be (motorbiciklik, robogók, elektromos járművek, gázüzemű és hibrid autók mentesülnek ez alól). A zóna határai itt láthatók. Euro 0-ás benzines, és 7,5 méternél hosszabb Euro 4 alatti dízel autók ugyanakkor egyáltalán nem, behajtási díj megfizetése után sem hajthatnak be. Az 5 EUR-s behajtási jegy újságárusoknál, dohányboltokban, a milánói közlekedési vállalat elárusítóhelyein és parkolóautomatáknál vásárolható meg. A behajtási jegyet aktiválni is kell legkésőbb az előző nap éjfélig. Aktiválni lehet pl. SMS-ben, a 339.994.0437 telefonszámon, PIN.rendszám formátumú SMS elküldésével. A jegyet megvásárolni és aktiválni online is lehet, de a weboldal csak olaszul érhető el. Ebbe a zónába egyébként se érdemes behajtani, mert nehéz parkolni. Kedvező árú milánói parkolók (csak 1,5 EUR 5 óra hosszra, 5-10 órára 2 EUR) listája itt található.
 • Aki autóval járná be Milánó környékét, Olaszország ezen részét, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2016 kuponkódot kell használni, vagy pedig IDE kattintani.

Kirándulási lehetőségek Milánóból

Akik hosszabb időt töltenek Milánóban, azoknak felejthetetlen kirándulásokra is lehetőségük van: 4 festői tó, több híres város, és akár Svájc is könnyen elérhető.

Az egyik ilyen szép célpont Comói-tó. A tó elérhető a Cadorna vasútállomásról (vagy a Malpensa reptérről, Saronno átszállással) 1 óra alatt, Ferrovia del Nord vonattal, mellyel Como Nord Lago végállomásig kell menni. Como Nord Lagotól ráadásul gyalog, néhány perc alatt el lehet jutni kettőhöz a tó érdekes látványosságai közül, melyek a Como-Brunate Funicular (7 perces menetidejű, fél óránként közlekedő sikló a Brunate nevű hegyi faluba, az út folyamán szép kilátással, a felső siklóállomástól még fél óra gyaloglással elérhető egy világítótorony), valamint a Duomo Cattedral di Como (1396-1770 között épített székesegyház).

Ugyanakkor, Como egyáltalán nem a tó legszebb települése, sokkal festőibb Varenna vagy Belaggio. Milánóból Varennába tömegközlekedéssel Milano Centrale vasútállomástól az állami Trenitalia vasúttársaság Regionale vonatával eljutni, mellyel Varenna Esino állomásig kell menni. Mindenképp ki kell emelni a tó TOP-látnivalóját is, a Villa del Balbianellót (nyitva március 15.-november 15. között 10:00-18:00, de hétfőnként és szerdánként zárva! ; belépő 2016-ban 17 EUR, 4-14 éveseknek 8,50 EUR, csak a kertbe 8 EUR, 4-14 éveseknek 4 EUR). Ide eljutni Comóból hajóval lehet. A kikötőhöz a Como Nord Lago vasútállomástól nyugati irányba a tó mellett kell egy rövid sétát tenni. Hajóval aztán Lenno településre kell menni, onnan 20 perc, dombra felfele gyaloglással, vagy taxihajóval (az szebb út, mint a gyaloglás) érhető el a villa. A tó nevezetességei, települései egyébként bejárhatók hajóval. A menetrend itt kereshető le.

Comói-tó, Varenna

Villa del Balbianello

Comói-tó (Varenna), Villa del Balbianello. Képek: Riccardo T., Edward Faulkner/Flickr/Creative Commons

A Lago Maggiore, Olaszország 2. legnagyobb tava is megközelíthető Milánóból: a Milano Centrale vasútállomástól Stresa városba érdemes menni a tó városai közül, amely 1 óra 8 perces út Regionale vonattal Milánóból.

Lago Maggiore

Lago Maggiore. Kép: MorBCN/Flickr/Creative Commons

Egy harmadik tó, a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava (mely a Balatonnál azért kisebb) pedig a Milano Centrale vasútállomásról, 1 óra 7 perc alatt érhető el Frecciabianca vonattal - Peschiera Garda vagy Desenzano állomásig kell menni, mely megállók a tó déli részén találhatók. Peschierától vagy Desenzanótól hajóval vagy busszal lehet továbbmenni a kívánt helyre. A Garda-tavi hajók menetrendje itt kereshető le.

Garda-tó

Garda-tó. Kép: amira_a/Flickr/Creative Common

A Milano Centrale vasútállomásról alig több mint 1 óra vonatozás alatt elérhető festői, svájci Lugano is egy remek utazási célpont Milánóból. Luganói kiindulással pedig (először Tiranóig busszal) akár a svájci Alpokban is lehet egy túrát tenni a világ egyik legszebb vasútvonalán, a Bernina Expressz-szel.

Lugano

Lugano. Kép: malavoda/Flickr/Creative Common

A Comói-tó, Lugano, és a Lago Maggiore Milánótól északra, ilyen sorrendben, egymástól nyugatra vannak, így akár mindhárom tó is megnézhető egy hosszabb autós kirándulás alkalmával. A Garda-tó ezzel szemben Milánótól északkeletre fekszik.

2 órán belül több szép és érdekes városba is el lehet vonattal Milánóból: Monza vonattal, Porta Garibaldi vasútállomásról 10 perc alatt, Bergamo (Centrale vagy Porta Garibaldi állomásról) egy órán belül, Bologna 1 óra alatt Centrale, vagy 1 óra 20 perc alatt Porte Garibaldi állomásról, Verona Centrale állomástól Regionale vonattal 1 óra 55 perc, Fercciabianca vonattal 1 óra 20 perc alatt érhető el. Torinóba vonattól függően 1 vagy 2 óra alatt lehet eljutni, míg Parma városába 1-1,5 óra alatt. Firenze csodálatos városába Milano Centrale állomástól 1 óra 40 perc alatt juthatunk el.

Forma 1-rajongók a monzai Formula-1-es pályát (Porta Garibaldi vasútállomástól vonattal, a monzai vasútállomástól pedig a Z204-es Vedano al Lambro felé közlekedő vonattal kell menni), valamint a modenai és a maranellói Ferrari-múzeumot (Milano Centrale állomásról vonat Modenáig, a modenai múzeum a vasútállomástól 5 perc gyaloglásra van, a maranellóiig pedig transzferbusz közlekedik a vasútállomástól) is meglátogathatják Milánói kiindulással. Monza egyébként maga is egy szép város, híres városközpontjáról, székesegyházáról, és a csodálatos Parco di Monza parkról.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2011-2013) | Korábbi hozzászólások (2014) |
Legújabb hozzászólások (2015-2016):

Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

250 hozzászólás
Szia Tibcsi!
Esetleg tudnál kempinget ajánlani Milánóban?Köszönöm Kriszta
#1 - Kriszta - 2015.01.03. - 19:59
Szia!

Lásd kérlek a 345-s hozzászólást milánói kempingről.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 14:09
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan környék/városrész, ahol nem érdemes (biztonsági szempontból) szállást keresni?
#3 - mola - 2015.01.09. - 01:54
Szia!

Alapvetően, mint minden városban, Milánóban is vannak rossz részek, de alapvetően ezekre a környékre nem mennek a turisták. Persze lehetnek ott nagyon olcsó szállások. Tehát mindig érdemes a kiválasztandó szállás értékeléseit elolvasni (akár rákeresni külső oldalakon is értékelésekre, ha egy adott szállásfoglaló oldalon nincs (elég) értékelés, mert abból kiderül az is, hogy milyen a környék. Erre én nem tudok viszont válaszolni, hogy pontosan mik a rossz környékek Milánóban, de rákerestem, és ezeket találtam, persze sokhoz hozzáteszik, hogy az adott környékek csak bizonyos részei:

a vasútállomás környéke (mint szinte minden városban), Quarto Oggiaro, Triboniano, Zona 4 (Ponte Lambro), Zona 5 (Vigentino, Gratosoglio), Zona 6 (Ronchetto sul Naviglio), Zona 7 (Quinto Romano), Zona 8 (Ghisolfa), és Zona 9 (Bovisa)
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.10. - 04:24
Tibcsi!
Nagyon köszönöm a választ!
#5 - mola - 2015.01.10. - 13:35
Kedves Tibcsi,

Olvasva a sok segítséget, aminek mások nak nyújtottál, én is egy kis segítségért írok neked.
Februárban megyünk Milánóba illetve Torinóba. Első nap Milánó Bergamóba érkezünk, majd onnan megyünk be a Milánó Centrál állomásra és onnan szeretnék tovább menni még aznap délután Torinóba.
A kérdésem az lenne, hogy több opciót is találtam, hogy hogyan utazzunk Torinóba, az ITALIARAIL.COM-on találtam "Two for one fare" jegyet is, illetve az ITALOTRENO.IT-n pedig kedvező árú "Italo special in Smart" valamint "Low cost in Smart" jegyeket. Nem tudom mi a különbség...Tudnál ebben nekem segíteni, hogy melyiket válasszuk?

Köszi előre is a segítséget!
Üdv: Klári
#6 - Klári - 2015.01.22. - 19:47
Kedves Klári!

A two for one fare tudtommal szombatonként vehető igénybe (de nekem nem adta ki, hogy választhatnám). Az economy, supereconomy, stb. jegyek feltételeiről pedig itt az Utazási tippek, tanácsok menüpontban olvashatsz.
Az italotreno egy külön magánvasúttársaság. Az Italo Special jegyük nem módosítható, nem visszaválható, és legalább 2 nappal előre kell venni, és az is pont szombatonként (is) vehető igényben, tehát azzal a nappal szerencséd van.
Ha az italiarail-en foglalsz, akkor viszont az állami vasúttársaság vonataira tudsz jegyet foglalni.
Tehát azt válaszd, ami kedvezőbb árú. Ezen kívül a nagysebességű vonat kényelmesebb, gyorsabb, de lehet másik pályaudvarra érkezik/másik pályaudvarról indul.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 00:46
Kedves Tibcsi!

Az oldalon található remek infóknak Rómában és Párizsban is nagy hasznát vettük!
Most Milánóba utazunk február végén és szeretnék tippeket kapni olyan éttermekről, ahol 10 - 15 euro körül van 'menu turistico'.
Köszönöm azok véleményét is, akik esetleg ettek ilyen helyeken!
Üdv, Judit
#8 - Judit - 2015.01.25. - 13:23
Kedves Judit!

Turistamenüt sokszor előfordul, hogy nem igazán érdemes enni. Konkrét tippeket nem tudok adni éttermekről, de itt nézd meg a milánói éttermek listáját, utazói értékelések szerint rendezve, lehet találni jókat, olcsókat így, látszik az árkategória is: http://goo.gl/Xz41PF .
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 13:59
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a gyors választ! :)
Rómában olcsón, finomakat ettünk a Carlo Menta-ban, azt az ötletet is erről az oldalról merítettük! :)

Viszont lenne még egy kérdésem:
Az Utolsó vacsorára megvettem a jegyeket neten, a 8:15-kor induló turnusra, amely előtt 20 perccel ott kell lenni. A visszaigazolást be kell váltani igazi jegyre a pénztárnál, ha jól értelmeztem. Ezt csak az adott napon reggel 7:00 órától tehetem meg, vagy az előző napokon is kiadják a belépőjegyeket?

Köszönöm a válaszod!
Üdv, Judit
#10 - Judit - 2015.01.25. - 14:51
Kedves Judit!

Ezt nem tudom, de egyszerűen aznap odamész, és bemehetsz, ha csak valami speciális indokod nincs rá, nem is érdemes előző nap ezért odamenni.
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.26. - 01:25
Kedves Tibcsi!

Nagyon köszönöm a válaszokat! :)

Üdv, Judit
#12 - Judit - 2015.01.26. - 13:22
Kedves Tibcsi,

Köszönöm a segítséget! :)

Üdv: Klári
#13 - Klári - 2015.01.26. - 20:08
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ajánlott-e megvenni előre online a jegyeket transzferbuszra Malpensaból Milánóba, amennyiben egy nagyobb társaságról van szó (10-12 fő). Köszi a segítséget!
#14 - Joli - 2015.01.28. - 13:15
Szia!

Szerintem nem muszáj, mert úgy is felfértek, de ha nem férnétek fel mégse együtt, az meg nem múlik azon, hogy nektek van-e jegyetek, mert másnak ugyanúgy lesz, maximum a helyszínen veszi, de nem tolakodhattok elé.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.28. - 14:58
Szia Tibcsi!
Megszeretném kérdezni ,hogy tudnánk eljutni aMalpensaból a bergamoi reptérre ui át kell szállnunk, s erre 4 óránk van.Esetleg van e közvetlen transzferbusz, vagy be kell mennünk Milánóba. Köszi a segítséget.
#16 - Kati - 2015.02.02. - 12:48
Kedves Tibcsi,

csütörtöktől-vasárnapig leszünk kint Milánóban februárban, voltunk már, de elfelejtettem, hogy milyen piacok és hol vannak ezeken a napokon, kérlek, segíts! :)
Esetleg, ha Neked kéne választanod egy fél-egy napos kirándulásra, hova mennél el? :) (Veronában, Comoi tónál, Garda tónál már voltunk.)
Előre is köszönöm a segítséged!!
#17 - hadorka - 2015.02.03. - 12:05
Sziasztok!

KATI: Van közvetlen járat Malpensa és a bergamoi reptér között, de csak ezekben az időpontokban (az alsó táblázat, melynek felső táblázata hétköznap, alsó táblázata hétvégén):
http://www.orioshuttle.com/_eng/pdf/OS_03_ENG.pdf
Ha ez nem jó, akkor be kell menni transzferbusszal vagy vonattal Milano Centrale-ig, majd onnan transzferbusszal a bergamoi reptérre.


HADORKA: Ne haragudj, de bolhapiacra, vagy ételpiacra gondolsz?
Kirándulási lehetőségek: nem tudom, hogy autóval lesztek-e. De ha ezeken a helyeken voltatok már, akkor már távolabbikat tudok mondani, amik már inkább 1 napos programok. Például lehetne a Cinque Terre (3 órás út Milánóból Monterosso Trenitalia vonattal, az ár nem vészes a jegyet előre megvéve) vagy akár Firenze (nagysebességű Italotreno, tehát nem Trenitalia vonattal kevesebb mint 2 óra, de 50 EUR), Róma (ez is csak 3 óra nagysebességű vonattal, viszont már min. 68-78 EUR) vagy Velence (Trenitalia vonattal 2 óra 20 perc), vagy a svájci Lugano (ez van a legközelebb, csak 1 óra Trenitalia vonattal).
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.03. - 21:01
Kedves Tibcsi, bolha, ruhapiacra gondolok. A Papiano-n kívül bármi, azt "ismerjük" már, megyünk is oda most is. Tavaly kerestük ezt a piacot is: Fauché(?), de nem találtuk meg vagy nem volt..
.. és nem találtunk turkálókat sem, pedig szeretnénk :) Szerinted vannak? Ha igen, merre? Sajnos már ott is túl sok a kínai bolt :(
Köszi a tippeket, Róma, Firenze, Velence volt már, csak nem írtam.. , ez a Lugano, ez tök jó ötlet! Drága vajon oda a vonatjegy?
Nagyon köszi Tibcsi :)
#19 - hadorka - 2015.02.06. - 13:24
28 EUR az egy irányú jegy Luganóba, az italiarailen vehettek olcsóbb jegyet is, ha még van az adott dátumra és időpontra olcsóbb jegy.
A Fauché elvileg keddenként és szombatonként van, ruhák vannak, itt: https://plus.google.com/111927395649772436502/about?gl=hu&hl=hu
Van a Fiera di Sinigaglia, vasárnaponként, 10-18 között: http://www.fieradisinigaglia.it/dove-siamo.html
Lehet, ez is érdekes:
http://www.milanofashiontour.com/
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.07. - 15:21
Nagyon szépen köszönöm Tibcsi és nagyon hálás vagyok a luganoi ötletért, zseniális! :)
#21 - hadorka - 2015.02.07. - 18:35
Kedves Tibcsi.
Aprilisban szeretnenk kimenni Torinoba focimeccsre parommal. Ugy szeretnenk menni hogy Milanoba erkeznek repulovel es onnan mennenk at Torinoba masnap. Tudnal nekem privatban kuldeni Milanoi es Torinoi szallasokat? Arban 20-25€/fo/ej gondoltam. Illetve szeretnenk varost nezni is mindket helyen.

Koszonom elore is.
#22 - Istvan - 2015.02.07. - 20:32
.. bocsánat, még egy kérdés.. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem soha nem sikerült nemhogy foglalnom, de még használnom se se a trenitalia oldalát, se az általad küldött linken, jó esetben elő tudok csalogatni egy-egy árat, de már az is nagy szó... Regisztrálnom kéne vagy valamit rosszul csinálok? Az árakat csak darabonként tudom "előhívni", nincs olyan oldal, ahol feljönni az összes jegylehetőség - árral együtt?
#23 - hadorka - 2015.02.07. - 23:23
Sziasztok!

ISTVÁN: Nem tudok sajnos privátban szállásokat küldeni, nem közvetítek vagy ismerek szállásokat. Itt lehet böngészni nagy választékban, érdemes mindig az értékeléseket is megnézni a szállásokról, akár külső oldalakon is (pl. TripAdvisor): http://www.hotelscombined.com/HU/City/Milan.htm?a_aid=9088


HADORKA: Ne a Trenitalia oldalán vegyél, hanem az italiarail.com -on, az könnyebben kezelhető, és ugyanazok az árak. Vagy ez az oldal van, vagy a Trenitalia. A Standard árak mindig ugyanazok lesznek, akkor lesz olcsóbb, ha még van esetleg kedvezményes jegyből.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.08. - 17:46
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni, hogy van tapasztalatok a milanocard-al kapcsolatban? Köszönöm :)
#25 - petrus - 2015.02.11. - 22:08
Szia!

MIlanoCard tapasztalatot olvashatsz a 65-ös hozzászólásban. Magával a MilanoCarddal kapcsolatos általános infókkal pedig most ki is egészítettem a cikk Tippek, tanácsok, közlekedés részét.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 23:11
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen a segitséget!! Meg annyit szeretnék kérdezni,hogy mi online szeretnénk megrendelni,viszont a 65-ös hozzászólásban volt,hogy érvényesiteni kell,vajon ez esetben is? Köszi!
#27 - petrus - 2015.02.12. - 10:33
Szia!

Nem hiszem, hogy kellene érvényesíteni, vagy ilyesmi, az a MilanoCarddal kombinált vonatjegy miatt lehetett, amihez úgy tűnik nem "igazi" MilanoCardot kapott a hozzászóló.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.12. - 19:57
Köszönöm!Nagyon szuper az oldal,sokat segít!
#29 - petrus - 2015.02.12. - 21:48
Szia Tibcsi!
Köszi a Barcelónai utazási segítségedet!!
Április 18-án 13.50-re érkezünk Bergamóba.Tudnál segíteni,hogy a legegyszerűbb eljutni ide:
Temporary Home Milano Navigli Via Eugenio Villoresi 10
Navigli
Milano, 20142, Olaszország
Köszi
Imre
#30 - nagyimrus67 - 2015.02.21. - 20:13
Szia!

Transzferbusz Centrale állomásig, majd onnan 2-es metró P.ta Genova FS állomásig. Onnan vagy 900 m gyalog, vagy 2-es vilamossal 2 megálló Ripa Di P.ta Ticinese Via Lombardini állomásig: https://goo.gl/maps/WoVTO
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.21. - 21:27
Március végén érkezünk Milánó Malpensára egy 2 napos városnézésre. Arra gondoltam, hogy az első napot a Comoi tónál kezdenénk. Az eljutáshoz kérnék segítséget és tanácsokat, hogy mit érdemes ott megnézni. A vonat gyakran jár? Milánóban lesz a szállásunk, így a visszaútra is gondolni kell a tóról.

Előre is köszi!
#32 - Iván - 2015.02.24. - 14:04
Szia!

Milánóból a Comoi tóhoz Ferrovia del Nord vonattal lehet menni Cadorna vasútállomástól, Como Nord vasútállomásig. Menetrend: http://www.trenord.it/en/timetable/timetable.aspx
Vagy ha a tó másik oldalára mennétek, akkor Milano Centrale-tól lehet menni Varennába is, menetrend ugyanott, az állomás pontos neve Varenna Esino.

Lehet a tavon hajókázni pl., így sok mindent, több települést látni: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
Egy beszámoló egy comoi kirándulásról a 45-ös hozzászólásban. Megnézhető pl a Villa Balbianello, a Villa Carlotta, a comói katedrális, a Como-Brunate fogaskerekűzés is nagyon jó: http://www.funicolarecomo.it/
Illetve Argegnóból indul egy meredek, gyönyörű kilátást kínáló libegő is.
(az oldal valamikor kiegészül a comói tó leírásával, bemutatásával, ahol ezekről bővebben is szó lesz, lehet március végéig kész lesz).
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.25. - 17:38
Köszi szépen! Várjuk a leírást addig!:)
#34 - Iván - 2015.02.25. - 21:07
Szia Tibcsi! Tudnál segíteni monzai F1 pálya látogatással kapcsolatban? Hol tudok utána járni,nem akkor leszünk ott,mikor a futam van, ez nem akadály?Köszönöm szépen a segítséget!!
#35 - Petra - 2015.03.03. - 21:20
Szia!

Monza egész évben, minden nap látogatható, belépőjegy 5 EUR. Milánóból a Porta Garibaldi vasútállomásról mennek vonatok, az út negyed óra (illetve néhány vonat, ritkábban, megy a Centrale vasútállomástól is). A monzai vasútállomástól pedig a vasútállomás közeli Monza Corsótól Z204-es, Vedano al Lambro fele közlekedő busszal kell menni a pályához, vagy gyalog 1 óra.
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.04. - 00:52
Szia Tibcsi! Köszönöm szépen!! Még csak annyit szeretnék,hogy hol tudok erről olvasni,mert kerestem,de valószinüleg nem jól :)
#37 - Petra - 2015.03.05. - 08:44
Szia!

Ez a monzai pálya hivatalos oldala:
http://goo.gl/fSlZGO
A vonatközlekedés pedig trenitalia.
#38 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.05. - 14:08
Köszönöm szépen!!
#39 - Petra - 2015.03.06. - 07:23
Szia Tibcsi! Autóval készülünk nyáron Milanoba is...Olvastam,hogy ecopass kártyát kellene váltani,erről mit lehet tudni vagy hol lehet kiváltani?Köszönöm szépen a segítséget!
#40 - P - 2015.03.07. - 11:51
Szia!

Ebbe a ZTL-zónába egyébként se annyira érdemes behajtani, mert nem nagyon van parkolóhely, bár lehet pl. a szállásotoknak van parkolója.
Most már nem Ecopass, hanem Area C rendszer van, aminek a lényege, hogy minden nap 7:30-19:30 között (kivéve szombat, vasárnap) a városba behajtásnál fizetni kell.
Euro 0-ás benzines, és Euro 4 alatti diesel autók egyáltalán nem hajthatnak be. Efelett 5 EUR-t kell fizetni 1 napra. A jegy megvásárolható újságárusoknál, ATM-eknél, parkolóautomatáknál.
A jegyet aktiválni kell ennek az oldalnak az alján, az activation részben leírt módok valamelyikével (pl. SMS-ben):
http://goo.gl/ZstAwg
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.10. - 03:17
Sziasztok! Egy napra repülünk ki Milanoba. Szeretném kérdezi, h érdemes e kiváltani vmi turista jegyet a városban való utazgatashozsés a múzeumok megtekintesehez? Köszönöm.
#42 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.11. - 22:49
Szia!

Ezt így nehéz megmondani, mert nem tudom pontosan mit néztek meg, merre mentek. Ha utaztok legalább 3-at a városba, akkor már megéri a 24 órás jegy. Ennél 2 EUR-val drágább az egy napos Milano Card, ez akkor éri meg, ha kihasználtok belőle annyi kedvezményt, de látható az is, hogy itt 1-2 EUR különbségekről van csak szó, 1 nap alatt nem jönnek össze akkora árkülönbségek, ami miatt sokat bukhatnátok, ha vesztek/nem vesztek valamit.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.11. - 23:42
Nagyon szépen köszönöm :)
#44 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.12. - 14:38
Kedves Tibcsi!
Újra a segítségedet szeretném kérni. A Malpensa express Cadorna előtt megáll a Domodossola megállónál? És mennyire vannak nyilvános illemhelyek a városba?
Köszönöm
#45 - Lídia - 2015.03.12. - 18:37
Kedves Lídia!

Nem áll meg, Castellanza, Rescaldina, Saronno, Bovisa, Porta Garbialdi és Centrale a Malpensa Express megállói Cadorna előtt. A Cadornától másik vonattal elérhető Domodossola, vagy a reptérről közvetlenül Alibus-szal.

Vannak nyilvános wc-k pl. a Cadorna vagy Centrale állomáson, áruházakban, múzeumokban ill. egy kávézóban maximum veszel egy üveg ásványvízet.
#46 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.12. - 19:53
Szia Tibcsi! Nyáron utazunk autóval Milanoba,esetleg tudnál ajánlani parkolóházat vagy parkolási lehetőséget?Szállásunk a San Siro stadionnál lesz,onnan tömegközlekednénk is...Köszönöm a segítséget!
#47 - Imre - 2015.03.14. - 11:21
Szia!

Ha behajtanál a városközpontba, akkor lásd a 127-es hozzászólást.
Kedvező árú parkolók itt vannak Milánóban, 5 óra hosszig csak 1,50 EUR: http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/ParcheggiStruttura.aspx
#48 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.14. - 13:50
Szia!
Húsvétra utaznánk a férjemmel Milánòba.Az lenne a kérdésem hogy érdemes e. Nyitva vannak e a múzeumok, éttermek? Esetleg vmi vásárlási lehetőség van e?Köszi
#49 - Kati - 2015.03.30. - 18:54
Szia!

A múzeumok, látnivalók nyitva- és zárva tartásai a cikkben. A legtöbb nyitva, de van, ami zárva. A boltok viszont zárva lesznek húsvét vasárnap és hétfőn.
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 11:30
szia,

Milánóban a Malpensa repülőtérről a Bergamo repülőtérre, hogy lehet a legolcsóbban eljutni??
(A wizzairrel megyünk Milánóig, onnan tovább a Ryanairrel, ezért lenne fontos.)
Előre is köszönöm,
#51 - Angéla - 2015.03.31. - 22:53
Szia!

Válasz feljebb, a 104-es hozzászólás elején.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 22:59
Szerintem gyönyörű, monumentális épület a Milano Centrale pályaudvar is.
#53 - Kiszi - 2015.03.31. - 23:10
Szia Tibcsi!
1napos Milánó kirándulásomhoz kérek szépen segítséget.
Malpensa reptérről mennék Comoi tóhoz, Malpensa Expressz vonattal Saronno átszállással Como Nord vasútig.
Vissza felé viszont Milánó központba szeretnék eljutni, ezt milyen közlekedéssel tudom megtenni?
Kösziii
#54 - Kriszta - 2015.04.19. - 21:12
Szia!

Attól függ, a Comoi tó melyik részétől, de pl. Como Nordtól Ferrovia del Nord vonat megy, Cadorna vastúllomásig, ami pont a legközpontibb vasútállomás.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.19. - 23:06
Köszi, már kezdem átlátni a közlekedést :)
Még egy kérdés, az állomástól gyalog messze lesz Como-Brunate funicular?
Illetve itt mit javasolsz még megnézni? pl.Como Cathedral
kb.3-4 órát szeretnénk itt eltölteni.
#56 - Kriszta - 2015.04.20. - 00:16
Szia!

Csak 5 percre van: https://goo.gl/maps/qIjif
Az út 7 perc, a felső állomástól fél órás gyaloglással elérhető egy világítótorony.
A vasútállomástól a katedrális is igen, gyorsan elérhető, az jó ötlet:
https://goo.gl/maps/hihH2
Más nevezetességek már a tó nagyon más részén vannak.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.20. - 00:30
köszönöm a segítséget
#58 - Kriszta - 2015.04.20. - 01:01
Szia Tibcsi!
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy online hol tudunk az Utolsó Vacsora megtekintésére jegyet venni?
Találtam ugyan egy oldalt, csináltam is egy próba foglalást, ami ment is, csak az nem világos (nekem legalábbis), hogy hova kell utalni a pénzt?! Köszi!

http://www.vivaticket.it/?op=cenacoloVinciano
#59 - Adél - 2015.04.23. - 13:31
Szia!

Ez a cikkben szerepel, hogy hol lehet venni, igen, ezen a linken, de úgy látom, hogy csak egyetlen hely van, június 30.-án. A jegyet online, bankkártyával lehet fizetni.
#60 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:37
Igen, ez világos, nekem különben majd augusztusra kell jegy, aminek a felületét május hetedikén nyitják csak meg, a kérdés az lenne, hogy hova kell utalni a pénzt? Miután lefoglalod, megjelenik egy felület, ahol összegzi az adatokat, ír egy tranzakciós kódot (nyilván ez majd az utalásnál a megfelelő rovatba kerül), csak az nem derül ki (vagy csak én nem találom), hogy hova kell utalni a pénzt.
#61 - Adél - 2015.04.23. - 13:45
Utalni nem lehet, online, bankkártyával kell fizetni.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:47
A fizetésnél, amikor a konkrét jegyed megveszed, az utolsó lépésben, a pay with credit cardra kattintva az utolsó képernyőn alul, nem pedig a regisztrációnál. Lásd: http://i.imgur.com/3GYQxyD.jpg
De foglalhatsz telefonon is, ott is a bankkártya adatokat kérik (ne haragudj, az előző hozzászólásod véletlenül töröltem, mert duplikálva érkezett meg, és a duplikációk mellett az eredetit is véletlenül töröltem, az erre válasz.)
#63 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 14:08
Köszi!!! :)
#64 - Adél - 2015.04.23. - 14:20
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bergamo- Milanó centrale viszonylatban mennyibe kerül a vonat jegy. Sajnos a Trenitalia honlapján nem találom csak az időpontokat. Illetve ajánlod e előre megvenni neten?
#65 - Erdős László - 2015.04.30. - 07:54
Ez helyi, regionale típusú vonat, amire nem kell, nem érdemes előre jegyet venni, ugyanakkor felszállás előtt a jegyet érvényesíteni kell a peronon az automatában. Nekem kiadta az árakat lekeresés után: Porte Garibaldi állomásig 4,8 EUR, Centrale állomásig pedig 5,5 EUR egy irányba.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:26
Köszi.

Milánóban egy délutánunk lesz szabad. Arra gondoltam, hogy érdemes megvenni a 24 órás bérletet talán. Mert Centrale-Duomo-Centrale 2 vonal tehát már az magában 3 euro. És akkor meg nem mentünk más irányba. Jól értem hogy a 24 órás jeggyel 4,5 euroért bármire felszállhatunk / metró, villamos/?
#67 - Erdős László - 2015.04.30. - 11:36
Igen, használható a teljes milánói tömegközlekedési hálózaton.
#68 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:45
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a Comói tónál a Villa Balbianellot és környékét szeretnénk megnézni melyik vonatállomásnál kell leszállnunk?:) Milano Centralebol mennénk :) Tibcsi tudsz segíteni? :) Remélem május 5-ig valaki válaszol, köszi előre is ;*
#69 - Hanna - 2015.04.30. - 19:51
Szia!

Varenna-Esino állomásig lehet menni Centralétól, onnan hajózni kell Lennóig (még 50 perc, óránként jár a hajó - pontos menetrend itt: http://www.navigazionelaghi.it/c_download/2015_NAVETTA.pdf ), Lennótól pedig vízitaxi megy a villához.
#70 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 21:57
Köszönöm :)
#71 - Hanna - 2015.05.01. - 10:31
Kérdésem, hogy van-e infója valakinek autóbérlésre: egy max. Golf/Astra méretű kocsi kellene egy napra (kirándulás a Comói tóhoz), ill. milyen biztosíték kell ehhez Olaszországban?
#72 - Kázmér - 2015.05.04. - 19:19
Itt pl. lehet bérelt autókat keresni, sok autóbérlési szolgáltató ajánlatát listázza: http://goo.gl/K10c8H
#73 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.06. - 15:51
Tibcsi!

Olvastam több helyen, hogy a Dómban jutást megkönnyíti, ha mögötti kis trafikban megveszem a jegyet előre. De ez a jegy liftre szól vagy csak simán lépcsőzni lehet vele?
#74 - JOSBOMO - 2015.05.11. - 13:20
Van lépcsős, és liftes jegy is, nem tudom, mit árulnak ott, de gondolom mindkettőt.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.11. - 14:54
Sziasztok!
Jövőhéten utazunk Milánóba egy napra. Az lenne a kérdésem, hogy a 24 órás metrójeggyel többször utazhatunk a nap folyamán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
#76 - Bianka - 2015.05.13. - 16:30
Szia!

Igen, természetesen azért 24 órás jegy, mert 24 óráig lehet használni.
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.13. - 17:09
Nagyon köszönöm a gyors választ!!
#78 - Bianka - 2015.05.14. - 19:30
sziasztok,

Milano malpensa repülőtérről hogy lehet a legolcsóbban bejutni Milánó városába??
#79 - Imola - 2015.05.18. - 16:54
Szia!

Busszal, 10 EUR körül.
#80 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 17:15
melyik busszal 10 euro?
(látom az autostradale, malpensashuttle is 16 eurós árat ad meg oda-vissza..)
#81 - Imola - 2015.05.18. - 17:46
Egy irányba gondoltam a 10 EUR-t, tehát a 16 EUR-s oda-vissza ár úgy kedvezményesebb is.
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 18:59
szia!
a Milano kardban mi az a Personal driver (taxi) free ?
Köszi Móni
#83 - László Zsoltné - 2015.05.19. - 06:33
Szia!

Elvileg az Uber app letöltése után Iphonera vagy Androidra MilanoCard tulajdonosoknak 2, maximum 15 EUR-s út ingyen lesz, amennyiben új felhasználók. Az autót az appon keresztül lehet megrendelni. A promóciós kódot az info@milanocard.it oldalon kell elkérni, ennek megadásával lesz ingyenes az út.
#84 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.19. - 13:06
Szia Tibcsi,

Nekem csak egy észrevételem lenne. Múlt héten voltunk kint, és már a dómba is kellett belépőjegyet venni, 2€/fő. Ugyanott kell megvenni, ahol a tetőre szóló jegyeket is, most csak egy "bódé" volt nyitva, a dóm bal oldalában volt felállítva.
Köszi a sok infót, nagyon hasznos volt az utazásunkhoz! :)
szia,
Rita
#85 - Rita - 2015.05.21. - 10:12
Szia!

Én is nemrég voltam, és ingyenes volt, és a dóm weboldalán is ingyenest írnak, a 2 EUR csak akkor van, ha a múzeumba is be szeretnél menni, vagy ha fényképezni is szeretnél benn. Vagy ha változott akkor ez azt jelenti, hogy hatalmas sor ált a pénztárhoz az oldalánál, és nem mindenki csak úgy bement, és a bejáratnál kérték a jegyet, és mindenhol ki volt írva, hogy mostantól belépős?
#86 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.21. - 13:15
Sziasztok! Jövőhéten mennénk egy 15 fős társasággal Milánóba egy napra! Milano Card mennyibe kerül ha ott vesszük meg? Most a Dómba van belépő vagy nincs? Köszi a segítséget!
#87 - Misu - 2015.05.22. - 09:20
Szia!

A Milano Card ára annyi, amennyi a cikkben szerepel, tehát 6,50/13/30 EUR. Szerintem nincs belépő a Dómba.
#88 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.22. - 18:13
Szia Tibcsi,
Egy helyen lehetett csak bemenni a Dómba (a homlokzaton lévő jobb szélső ajtón), ott első körben a jegyünket kérték el (megpróbáltunk anélkül is bemenni, de elküldtek jegyet venni), második körben meg a táskáinkat ellenőrizték. Ezenkívül csak a bal oldali ajtó volt nyitva, de ott csak kiengedték az embereket, ott is őrök álltak. Kordonokkal „terelték” az embereket, a jegyellenőrzésnél rengetegen álltak sorba. Lehet, hogy csak átmenetileg volt így, nem tudom.
#89 - Rita - 2015.06.03. - 10:54
Szia Tibcsi!
A Milano Expoval kapcsolatban szeretném megkérdezni,hogy olvastam a honlapon,hogy létezik night ticket,ami 5Euro,de nem igen találtam erről infot,hogy mit is takarhat pontosan.Esetleg nem hallottál erről?
Köszönöm szépen a segitséged!!
#90 - Petra - 2015.06.05. - 14:23
Sziasztok!

Az iránt érdeklődöm, hogy a múzeumokban,gallériákban mennyire fogadják el az újságírói igazolványt? Főként Milánó, Róma és Velence érdekelne.

A segítséget előre is köszönöm :)
#91 - Anna - 2015.06.06. - 16:41
Sziasztok!

PETRA: Ez 19:00 után biztosít belépést az expóra.


ANNA: Ez nevezetességekként változik, pl. a firenzei Uffiziba pont ingyenes a belépés újságíró igazolvánnyal, ezért nem tudok általános választ adni. Szerintem nem annyira jellemző hogy elfogadják, a nevezetességek hivatalos oldalain lehet rá utalás, olyan is lehet, hogy előre be kell jelenteni a látogatást, és akkor külön kiadnak ingyenes belépőt, stb. De ha nem akarod megnézni minden egyes látnivaló oldalát az összes városba, akkor a helyszínen kiderül.
#92 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.07. - 16:44
Sziasztok!
Június 11-én érkeztünk haza Milánóból. A Dómba csak úgy lehet bemenni, ha megveszed a Dóm múzeumba is érvényes jegyet 2 euróért (ezt az Expo miatt találták ki, mert amúgy ingyenes lenne...). Az expóra semmiképp nem érdemes a night jegyet megvenni, mert ugyan a kiállítás területe este 11-ig nyitva van, de a pavilonok nyolckor el kezdenek bezárni...ez nagy csalódás volt nekünk is, és sok helyen (pl. Japán, Németország) csak bizonyos számú csoportokat engednek bizonyos időpontokban. És az expó miatt az idegenforgalmi adó 2 euró helyett 4 euró fejenként éjszakánként (ezt sem nagyon hirdetik, csak akkor derül ki, mikor fizetni akarsz a szállodában). Ja, és a Milano Carddal nem lesz olcsóbb a Dóm tetejére felmenni, és nincs "gyorsító sáv" sem (ezt is eltörölték az expo miatt)...
#93 - Adri - 2015.06.16. - 14:26
Szia Adri! Köszi az infot!!Mi júliusban megyünk,de akkor ne nagyon számítsunk más helyzetre?!
#94 - Petra - 2015.06.17. - 19:10
Szia Petra! Gondolom ezeken nem fognak változtatni, amíg az Expo tart...sőt még lehet, hogy kitalálnak újabb fizetnivalókat
#95 - Adri - 2015.06.27. - 15:42
Szia! Én szeptemberben utazom Milánóba. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e ajánlani olyan éttermet és boltot, ahol gluténmentes ételeket lehet kapni? Előre is köszönöm a választ. :)
#96 - Ági - 2015.07.04. - 17:15
Sajnos a Dóm tényleg fizetős lett (2 EU, ahogy írták). Tipp: a bejárat felé terelő kordonok a Dómnál szemből a jobb oldalról indulnak, és ott is van egy bódé, ahol jegyet lehet venni. Mivel ez van szem előtt leginkább ide állnak be az emberek, pedig ott csak egyetlen pénztár üzemel, ráadásul végig odatűz a nap, ami nem annyira kellemes. Van egy másik bódé is a Dóm (szemből nézve) bal oldalán. Ott 3 pénztár is üzemelt, emiatt, meg eldugottabb volta miatt sokkal rövidebb volt a sor, ráadásul végig árnyékban van.
#97 - Tibi - 2015.07.04. - 18:50
Szia Ági!

Nem tudok konkrét gluténmentes helyet ajánlani, ha rákeresel Google-ben hogy Milan gluten free, ott úgy látom, kiad több hasznos találatot is.
#98 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.05. - 12:51
Kedves Tibcsi!
Mi a Malpensa reptérre érkezünk. Ahonnan, ugye az Expressel megyünk be a Milano Nord Cadornáig. Az a kérdésem lenne, hogy igaz az, hogy az oda út 12 EUR, az oda-vissza pedig csak 14? Ha igen, a gyerek jegynél, hogy vannak az árak?
Előre is köszönöm a válaszod!
#99 - Dalma - 2015.07.06. - 19:03
Kedves Dalma!

Nem 14, hanem 18 EUR az út oda-vissza a Malpensa Expressre, ahogy a leírásban is szerepel (ha nem online veszed, akkor csak aznap lehet vele visszamenni), ill. az is, hogy gyerekeknek 14 év alatt 6 EUR egy irányba és 9 EUR oda-vissza.
#100 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.06. - 19:15
Kedves Tibcsi!

Mi a Malpensa Reptérre fogunk érkezni, és a Via Giorgio Stephenson utcában van a szállásunk. A segítségedet szeretném kérni, mivel a google térképen ahogy próbágattam az útitervet, folyton beakart küldeni a centrumba és onnan újból ki. Nem tudsz valami rövidebb tömegközlekedési lehetőséget? Előre is köszönöm a válaszod! :)
#101 - Alexandra - 2015.07.10. - 21:05
Mi most vagyunk Milánóba. Dómba csak a vállat és a combot takaró öltözékben lehet belepni. Jegyet leggyorsabban a dóm jobb oldalával szemben lehet venni. A dómba kapcsolatos múzeumban. Egy sorbaalassal meg van a jegy és a múzeumba is bejutottunk. Szombaton nézzük meg az expot.
#102 - ToM - 2015.07.10. - 23:50
Sziasztok!

ALEXANDRA: A Malpensa Shuttle busszal bemehettek Viale Teodoricóig (Milan Fieramilanocity megálló):
http://www.malpensashuttle.it/web2011/e-fermate.php
de onnan is villamossal 37 perc: https://goo.gl/maps/CCLPT
Lehet egyszerűbb a belvárosig, és úgy könnyebb is tájékozódni.


TOM: Köszi a beszámolót,a látogatók nevében is!
#103 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.12. - 20:35
Sziasztok!
Ne tudja valaki, hogy a wizzaires transzfer a központba pontosan hová érkezik? Előre is köszönöm a választ!
#104 - Alexa - 2015.07.12. - 22:47
Szia!

A Centrale vasútállomáshoz érkezik.
#105 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 01:44
Szia Tibcsi! Kérném a segítséged: a Via Cesena-n fogunk megszállni a párommal augusztusban. Mivel menjünk a reptérről? A Malpenzára érkezünk. Előre is köszönöm: Kata
#106 - kata - 2015.07.13. - 21:24
Szia!

Busszal, vagy vonattal a reptérről, amelyik szimpatikusabb. A buszok a Centrale állomásra érkeznek, és a vonatnak is van egy ilyen megállója. Centrale állomástól az eljutás a szálláshoz: 2-es metróval Garibaldi FS állomásig (ha vonattal jöttök be, eleve mehettek Porta Garibaldiig!), majd onnan 5-ös metróval Cenisio állomásig, Cenisiotól pedig 1 km gyalog, vagy pedig 190-es busz: https://goo.gl/maps/j2rw4
#107 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 21:34
Üdv.
Érdeklődöm, hogy Milábóból Firenzébe szeretnék vonattal eljutni. Ha interneten veszem a jegyet, akkor vouchert kapok, vagy jegyet nyomtatok ki.Azzal az állomáson kell-e valamit csinálni,vagy csak felszállok a vonatra. Azért kérdezem, mert van ,ahol fényképes névre szóló igazolványt kérnek bemutatni, és aki kifizette a jegyet, csak annak adját át a voucher bemutatásakor a jegyet. Köszönöm a választ Tündike
#108 - Tündike - 2015.07.18. - 10:27
Szia!

Nem kell jegyet nyomtatni, ill., ha nem te fizeted ki a jegyet, de te használod, a vevő bankkártyájára, igazolványára se lesz szükség, csak az utazók nevét kell jól megadni.
A Trenitaliánál jegymentes (ticketless) rendszer van, a vonaton csak egy kód (PNR) fog kelleni, amit a visszaigazoló e-mail fog tartalmazni, ezt lehet kinyomtatni (de nem kötelező, elég akár csak a kódot felírni, és mondani / mutatni a vonaton.) Vagy a jegyet át lehet venni az állomásokon található automatáknál, a PNR-kód birtokában.
Az Italonál névre szóló a jegy, a vásárlásnál meg kell adni a nevet, nem is feltétlenül kell kinyomtatni a visszaigazolást, a vonaton náluk is a kód, valamint a név fog kelleni.
A jegyeket ilyen, nem helyi vonatokra nem kell érvényesíteni az állomáson.
#109 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.18. - 11:31
Szia Tibcsi!
Július 26-án érkezünk Milánóba.Három napot töltünk itt a párommal.Szeetném megkérdezni tömegközlekedni erre az időre milyen jegyet vagy kártyát vásároljunk ,és hol? Válaszod köszönöm :Angi
#110 - Angi - 2015.07.23. - 19:19
Szia!

Vehettek egy 48 órás, és egy 24 órás jegyet. Jegyeket, többek között, bármelyik metróállomáson vásárolhattok, ha repülővel jöttök, akkor a reptérről transzferbusszal vagy vonattal metróállomásra fogtok beérkezni.
#111 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.23. - 21:57
Sziasztok szeretném kérdezni hogy a stadion múzeum túránál be lehet kukkantani a stadionba is vagy nem lehet oda látni,és még kérdezném ha jó időpontban megyünk a Scalába,délelőttre gondolok,akkor a nézőtérre is beengednek? köszönöm szépen
#112 - julia - 2015.08.21. - 21:46
Szia!

A drágább múzeum+stadiontúra az a nevéből látható múzeum, a stadionnal együtt, a csak múzeumtúra viszont csak múzeum.
A Scala múzeumlátogatás lehetőséget ad felmenni a nézőtérre is.
#113 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.22. - 02:09
Köszönöm Tibcsi
#114 - julia - 2015.08.24. - 21:58
Szia Tibcsi!

A problémám amire megoldást keresek az az lenne, hogy el kellene érnem egy vonatot ami Desenzano del Gardaba indul 9 05kor.
A Wizzair reggeli gépével megyek, ami elvileg 7 40 körül száll le. Malpensáról Expressel elmegyek a Cadornáig és onnan metroval a Centraléba. Ami konkrét kérdésem, a metrora a jegyet megtudom venni a Centraléba?Vagy gyorsabb lenne a Cadorna megállónál megvennem?
#115 - JOSBOMO - 2015.08.31. - 09:55
Szia!

A vonatjegyet megveheted akár már a reptéren is Desenzano del Gardáig, tehát ott, illetve a Cadornán is vehetsz Centrale-Desenzano jegyet. Milánói metrójegyet a reptéren szerintem nem vehetsz.
#116 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.31. - 23:30
Szia!
Szeretném a segítségedet kérni. szept.17-én érkezünk Malpensa reptérre. Szállásunk Via Principe Eugenio 4520155 hogy tudunk legegyszerűbben eljutni ide, ill. visszafelé is hiszen a Wizzair nagyon korán indul (6 ó). Nagyon köszi!
#117 - Sipos Ildikó - 2015.09.02. - 12:28
Szia!

A legegyszerűbb Malpensa Express-szel Porta Garibalidi állomásig, onnan 5-ös metró Cenisio állomásig. Ha inkább a kicsit olcsóbb transzferbusszal mennétek be, akkor azok a Centrale állomáshoz érkeznek, onnan 3-as metró Zara állomásig, majd pedig 5-ös metró Cenisio állomásig.
Cenisiótól a szállás 10 perc gyalog:
https://goo.gl/maps/fn3EY
Budapestre mentek Wizz Airrel? Az nem 6-kor, hanem 8:10-kor indul visszafele, így ki tudtok érni 6:16-ra a reptérre Porta Garibalditól induló első Malpensa Express-szel, ami 5:35-kor megy, vagy esetleg a 06:05-kor indulóval, ami 6:46-ra ér a reptérre menetrend szerint. Ugyanakkor reggel a Porta Garibaldiig lehet gyalogolni kell fél órát, vagy taxizni, bár elvileg vannak buszok ilyenkor is:
https://goo.gl/maps/CIx9X
#118 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 13:49
Szia Tibcsi,

Először is köszönjük szépen a sok infót az oldalon, nagyon hasznosak!
Mi 09/17-én érkezünk reggel Wizzair-rel Malpense-re, illetve 09/19-én jövünk haza az esti géppel. Szállásunk a következő helyen található: Via Anacreonte 7, Viale Monza negyed. Azt szeretném kérdezni, hogyan juthatunk el a szállásra illetve hazautazáskor este vissza a reptérre. Ezen kívül milyen közlekedési jegyet/jegyeket érdemes vennünk ha tömegközlekedni szeretnénk a 3 nap alatt?

Válaszodat előre is köszönve, baráti üdvözlettel:

Attila
#119 - Attila - 2015.09.02. - 20:25
Szia!

A reptérről transzferbusz vagy Malpensa Express Centrale állomásig. Onnan M2 metró Loreto állomásig. Onnan pedig 56-os busszal Via Padova Via Mamiani állomásig, majd rövid gyaloglás:
https://goo.gl/maps/g70GO
Másik módszer: a Centrale állomástól 2-es metró Udine állomásig, majd 10 perc gyalog, vagy még az Udinétől 53-as busz Via Palmanova Via Cesana állomásig:
https://goo.gl/maps/Hl5x3
3 napra vehettek egy 48 és egy 24 órás jegyet.
#120 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 22:13
Újra Rátok találtam!
Milánó MXP-re érkezünk, autót bérlünk és a kérdésem az lenne, melyik tó legyen a megnézendő? Luganói vagy Maggiore vagy Como. 3 teljes napunk lesz, de Milánóra egy fél napot (utolsót) szánnánk. Illetve ha tippet adtok, hogy melyik tó, akkor melyik 2 városban legyen a szállás? Milánó ne, mert onnan jövünk haza... Köszönöm előre is!
#121 - Krisztina - 2015.09.08. - 19:23
Szia!

Hogy Maggiore vagy Como az nagyon szubjektív, és attól függ, ti mit kerestek, de mindkettő szép. Luganónál ugyanakkor többet nyújtanak ezek a tavak.
Ha a Comói tóhoz mentek, akkor ott a legjobb hely Varenna vagy Belaggio (attól függ, pontosan milyen helyet kerestek, de mindkettő szép), de semmiképp sem maga Como.
A Maggiore-tónál Stresa egy jó bázis a tó felfedezésére, de még sok szép hely van.
#122 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.10. - 00:48
Szia!
A reggeli Wizz Air géppel megyünk Malpensara. Először a dóm környékét néznénk meg, majd mennénk az EXPO-ra. Az EXPO-ról pedig este haza.
Milyen tömegközlekedéssel lenne a leggyorsabb? Az EXPO-nál nem áll meg a Malpensa Express?
#123 - Kata - 2015.09.16. - 23:29
Szia!

A reptérről a dómig Malpensa Expressel Cadornáig, majd 1-es metróval Duomo állomásig, vagy ha Centrale-ig mentek Malpensa Express-szel, akkor onnan 3-as metróval Duomo állomásig.
A dómtól az expóig 1-es metróval Rho Fiera állomásig (a sima metrójegy nem jó ide, extra-urbano jegy kell, de az automatáknál ki is van írva, hogy expo-jegy).
Az expóról a Malpensa reptérre transzferbusszal, az expo és reptér közötti menetrend ebben a pdf-ben legalul, a bekeretezett részben:
http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf

(de szerintem annyira azért ne számítsátok ki a visszaérkezést, ill. előre keressétek meg a buszmegállót)
#124 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.17. - 00:29
Szia Tibcsi !

Szeptember végén utazunk a nejemmel Milanóba. A wizz air gép Malpensara érkezik. A szállodánk a Fiera Milano City és a Milánoi kongresszusi központ közelében van. Kérdésem : hogyan tudok eljutni a szállodához és a visszafele történő út hogyan kivitelezhető a reptérre , legkésőbb reggel 7.00 órára kell kiérnünk. Az alábbi linken (http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf ) található menetrendet tartalmazó transzferbuszig hogyan jutunk el a szállodától ( szálloda cím : Via Masaccio 19)?

Előre is köszönöm a segítségedet.

Attila
#125 - Attila - 2015.09.22. - 09:39
Szia!

Odafele a szálláshoz ezzel a busszal Fiera Milanocity megállóig menjetek, de a pdf-ben leírt információk szerint kérni kell a buszvezetőt, hogy álljon meg Fiera Milanocitynél.
A Fiera Milanocity buszmegállótól a szállásig ez az út gyalog, ill. 91-es busszal: https://goo.gl/maps/MBNUqMxuXxv

Visszafele, ugyanaz, a felső táblázatban, de már a bal oldalon lévő busz, de visszafele máshonnan, mint ahova érkezett, a Viale Teodoricótól megy a reptérre a busz, és több kiér már 7 óra előtt is. A szállás, és a buszmegálló között itt látható az út:
https://goo.gl/maps/uP6n8vsKP9T2
Érdemes lehet mindenesetre már előtte kinézni a megállót, ne reggel keressétek, ill. egy busszal előbb kimenni.
#126 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.22. - 14:59
Kedves Tibcsi!

2015 október 8-10-ig leszünk Milánóban.
A fórum olvasása közben találtam rá a Villa del Balbianello-ra. Eredetileg Firenze lett volna pénteken,de ez a villa elcsábított.
Azt szeretném megtudni:mikor látogatható,mettől meddig.
Van e belépődíj?Esetleg egy útvonalat is kérnénk ha lehet.
Előre is köszönet.

Feri
#127 - Feri - 2015.09.28. - 20:14
Kedves Feri!

A Villa del Balbianello valóban egy nagyon-nagyon szép látnivaló, ki is egészítem most vele itt az oldal Como-leírását.
Belépőjegy: csak kert 8 EUR, kert és villa: 15 EUR.
Hétfőnként, és szerdánként zárva (kivéve ünnepnapok). Egyébként nyitva 10:00-18:00.
Elutás: vonat Cadorna vasútállomástól Como Lago állomásig (kb. 1 óra), majd kis gyaloglás a tó mentén nyugati irányba a kikötőhöz.
Innen hajóval Lenno településre.
Onnan gyalog kb. 20 perc, dombon felfele, vagy pedig vízitaxival (7 EUR, de szép út).
A Como-Lenno, Lenno-Como hajó menetrendje itt kereshető le, érdemes is lekeresni a visszafele hajót, hogy le ne késsétek az utolsót, ugyanakkor a lekeresésnél nem az egész napot adja ki, hanem csak az órát, amit megadtál, utána +1-2 órával:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#128 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.28. - 22:23
Kedves Tibcsi !

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet nagyon hasznos volt minden , amit leírtál (212 es bejegyzés).
Végül is nem szálltunk le a Fiera Milanocytinél, hanem a pályaudvarig elmentünk és csomagmegőrzőben hagytuk a poggyászt. Egyet csavarogtunk és utána a poggyászt elvettük és irány a szálloda. A város tetszett nagyon, a pizza fergetegesen finom . A dómmal szemben van, egy kb 15 négyzetméteres kis pizzázó( 7S GIO) ,ahol nagyon hangulatos a falatozás .
A San Sirot nem szabad kihagyni . Az Expo nagyon zsúfolt volt nem volt élvezhető , millió ember közt.
Az utolsó vacsora festmény megtekintése nem sikerült , nem tudtunk jegyet foglalni de a templom nagyon szép, úgyszintén a Szent Ambrus bazilika is.
Életünk legszebb és legjobb élményei közt tartjuk majd számon ezt az utazást.
A visszafele út is egyszerű volt. Egy picit pontosítanám azt az adatot , amit megadtál( https://goo.gl/maps/uP6n8vsKP9T2) , ugyanis lehet hogy a buszmegállót egy picit odébb helyezték , mert már az alábbi címen van : Viale Teodorico, 26 , a citroen szalon előtt.

Még egyszer hálásan köszönöm a segítségedet jó egészséget és minden jót kívánok neked !

Tisztelettel:
Attila


tisztelettel Attila


#129 - Attila - 2015.10.15. - 11:23
Kedves Attila!

Köszönöm a beszámolót, örülök, hogy jól sikerült az utazás! :)
#130 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.15. - 17:38
Kedves Tibcsi!
Szeptember végén érkezünk repülővel Bergamóba, majd vonattal tovább Peschiera del Gardába. Kérdéseim:
1. A 11 fős csoport részesülhet-e utazási kedvezményben vonaton, vagy autóbuszon, ha a helyszínen veszem meg a jegyet?
2. Ha az EXPO-ig veszem meg a jegyet Peschiera del Gardától, leszállok a Centrale Pu-on, megszakíthatom-e pl. 3 órára az utazást Milánóban, s utána a Garibalditól utazok az Expora, vagy külön jegyet kell vennem metrora v. vonatra?
Előre is köszönöm a válasz!
/ Néhány éve már segítségemre voltál egy párizsi urazás kapcsán, ami nagyon hasznos volt. Ismételten köszi!/
Szép napot, üdvözlettel: Vali
#131 - Vali - 2015.10.15. - 21:43
Kedves Vali!

Éppen online nem lehet ilyen kedvezményes csoportjegyet venni, hanem pénztárban lehet, tehát elképzelhető hogy úgy majd lehet kapni.
Sajnos az útmegszakítás szabályait nem tudom, de mivel úgy is intézitek a csoportos jegyet, akkor érdemes megkérdezni. De akár metróval, akár vonattal mindössze 2,50 EUR-ért eljuthattok a városból az Expóra.
#132 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.16. - 23:11
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a választ, így cselekszünk!
Üdv: Vali
#133 - Vali - 2015.10.17. - 01:13
Kedves Tibcsi!

Lenne még egy kérdésem. Szerinted Veronában tudok venni a másnapi látogatásra /Fix dátummal/ az EXPO-ra jegyet? Az Interneten nem igazán tudok eligazodni jegyvásársás ügyben. Előre is köszi a választ!

Vali
#134 - Vali - 2015.10.23. - 00:25
Kedves Vali!

Igen, tudtok venni konkrét dátumra, ill. bármilyen dátumra, ugyanazon az áron, itt:
https://tickets.expo2015.org/
#135 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.23. - 13:54
Kedves Tibcsi!

Október 26-án a reggeli Wizzair géppel érkezünk Malpensa-ra. Szállásunk Via Giovanni Prati-n lesz. Hogyan tudunk a leggyorsabban eljutni oda, illetve mivel 28-ig lennénk ott, milyen jegyet/kártyát érdemes vennünk (ketten megyünk).
Velencébe érdemes elutazni?
Válaszod köszönjük, nagyon szuper az oldal!!!
Üdv.: Ilcsi
#136 - Csúri Krisztiánné - 2015.10.24. - 20:09
Kedves Ilcsi!

A legegyszerűbb, ha Malpensa Express-szel elmentek Milano Nord Bovisa állomásig, és ott átszálltok egy Regionale vonatra, amivel onnan csak 3 perc Milano Nord Domodossola állomás, ami a szállás közvetlen közelében van. Ezek a vonatok a 2 vasútállomás között 5-10 percenként közlekednek.
Ha 48 óra alatt utaztok legalább 6-ot a tömegközlekedésen, akkor 48 órás jegyet vegyetek, és ha nem elég a 48 óra, a maradék időre még egy 24 órásat, vagy csak vonaljegyeket.
Velencébe mindenképp érdemes elutazni, hiszen egy szép hely, viszont egy egész napot rá kell szánnotok, így Milánóban / környékén nem igazán marad időtök, tehát attól függ Milánóban mit terveztek. 2,5 órás út Milánóból, tehát érdemes korán reggel indulni, és este visszajönni. Menetrend: trenitalia.com
Az még a gond, hogy amennyiért elvonatoztok, már repülőjegyet kaptok sokszor Budapestről, tehát ezt kalkuláljátok be, érdemes mindenképp a trenitalián online, előre, olcsóbb jegyet kapni.
#137 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.25. - 11:36
Kedves Tibcsi!
November 6-án megyünk Milánóba, Malpensára fogunk érkezni mi is. A segítségedet szeretném kérni....A szállásunk Via Melchiorre Gioia 71 címen van, de miután csak 2től vehető át a szoba, ezért arra gondoltunk, hogy a San Siro látogatásával kezdenénk. A reptérről hogy érdemes odamenni? Valamint a stadiontól hogy jutunk a szálláshoz legegyszerűbben? A stadionlátogatáshoz lehet venni előre online jegyet valahol, vagy felesleges? Valamint még egy kérdés, a 48 órás jegy minden járműre vonatkozik? (metró, busz, villamos) Köszönöm szépen előre is a válaszodat!
Kriszta
#138 - Kriszta - 2015.11.02. - 23:38
Kedves Kriszta!

A reptérről Malpensa Express-szel Porta Garibaldiig (ugyanakkor vigyázat, nem mindegyik Malpensa Express megy közvetlenül oda, a Porta Garibaldiig közlekedők fél óránként járnak, menetrend: malpensaexpress.it )
onnan M5 metróval San Siro Stadio állomásig.
Amennyiben mégis Cadorna felé közlekedő Malpensa Express-re szállnátok, akkor Cadornától, ahova érkezik ez a Malpensa Express, M1 metró Lotto állomásig (figyeljetek rá, hogy az M1 metró két irányba ágazik abban az irányban), és onnan M5 San Siro Stadio állomásig.
A szálláshoz a stadiontól: M5 metró Zara állomásig, onnan M3 metró Sondrio állomásig.
Itt lehet online jegyet venni a stadionlátogatásra: http://www.sansiro.net/?page_id=2769&lang=en
Igen, a 48 órás jegy minden járműre érvényes (kivéve reptéri járatok, valamint az expóra se lehet kimenni vele).
#139 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.03. - 11:48
Kedves Tibcsi!

Nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen! A belépőket már meg is vettem, az Express oldalán viszont most olvasom, hogy pont 6-án sztrájkolni fognak, de 9 órától, remélem nem lesz késés és még elkapunk egy vonatot....

Köszönöm mégegyszer!
Kriszta
#140 - Kriszta - 2015.11.03. - 16:08
Juj, lenne még egy kérdésem, a fenti Via Melchiorre Gioia 71 címről hogy jutunk majd vissza a reptérre a leggyorsabban hajnalban? köszönöm!
#141 - Kriszta - 2015.11.03. - 16:15
Amennyiben nem lesz vonat, akkor mehettek busszal Centrale állomásig. Onnan 3-as metró Zara, vagy 2-es metró Garibaldi FS állomásig, és mindkét esetben utána ugyanúgy 5-ös metró a stadionig.
Vissza a reptérre: a szállás gyalog is csak 1 km-re van Centrale vasútállomástól (vagy 1 megálló 3-as metróval), Centrale vasútállomástól pedig Malpensa Express-szel vagy busszal kimehettek a reptérre.
#142 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.03. - 16:33
Nagyon szépen köszönöm! :)
#143 - Kriszta - 2015.11.03. - 23:21
Kedves Tibcsi!

A kiegészítő jegyet a metróra meg lehet venni a 24 órás jegy mellé is? Jövő hét szombat este érkezünk kocsival és valahol Gessate környékén szállnánk meg (másnap délután megyünk is haza), és érdekelne, hogy ha este ill. másnap is be akarunk menni a városba akkor a 24 órás jegy mellé, esetleg a MilanoCard mellé is megvehető-e, és ha igen milyen árban van a kieg. jegy?

Köszönöm előre is!

üdv,
Roland
#144 - Roland - 2015.11.05. - 09:46
Sziasztok! Vasárnap készülök egy villámlátogatásra Milánóba, a reptéren béreltem autót. A dóm környékén kinéztem egy parkolóházat, ahová lehet előre, online helyet foglalni. Viszont a zona traffico limitaton belül van. Hogy lehet oda bejutni, hogy ne büntessenek meg? ( Bolognában már belefutottam egy büntetésbe, egy téren kijelölt "kék"parkolóban álltam meg, vettem jegyet, de megbüntettek. Pedig a parkoló információs táblájánál semmi utalást nem találtam arra, h. turistáknak tilos a parkolás. Sem ztl táblát a környéken...) Előre is köszi! Üdv: Balázs
#145 - Balázs - 2015.11.06. - 03:12
Sziasztok!

ROLAND: Gessate és Cascina Gobba, a milánói közigazgatási határ között kell kiegészítő jegyet venni. Úgy látom egy táblázatból, hogy a 2 EUR-s "Interurbano 1 zone e 1/2 kell", de azért az a biztos, ha érdeklődtök is, mondjátok, hogy van városi jegyetek.


BALÁZS: Lásd a cikkben, a Tippek, tanácsok, közlekedés rész végén a behajtási díjról szóló információkat. Ugyanakkor, mivel bérelt autóról van szó, lehet hogy ők ezt már intézték/intézik, tőlük kell érdeklődni.
#146 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.07. - 14:01
Szia!
Köszi, azt olvastam mit kell tenni hétközben, csak az nem egyértelmű, hogy mi a helyzet vasárnap. Vasárnap bárki bemehet a ZTL zónába díjfizetés nélkül, vagy díjfizetéssel sem mehet be senki, csak az ott lakók? Üdv: B.
#147 - Balázs - 2015.11.07. - 17:22
Szia!

Bocs, pont a vasárnap szó elkerülte a figyelmem. Vasárnap behajthatsz ingyenesen.
#148 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.07. - 17:42
Kérdésem az lenne, hogy januárban milyen időjárás van Milánóban? Itthon melyik hónapnak felel meg? Melegebb van?
#149 - Erzsébet - 2015.11.11. - 09:40
Januárban Milánóban az átlag napi maximumhőmérséklet 5,9 Fok, míg Budapesten 1,2. Ez az 5,9 Budapest februári maximumhőmérsékleténél 1,4 fokkal magasabb.
Itt visszanézheted hogy a korábbi években milyen idő volt Milánóban pontosan januári napokon:
http://goo.gl/DnvT6t
#150 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.11. - 12:41
Köszönöm. Január végén szeretnénk menni, de ha nagyon hideg van, akkor lehet, hogy meggondolom. Nem szeretnénk átfagyni, városnézni nem túl kellemes minuszokban. De ez nem tűnik ijesztőnek.
#151 - Erzsébet - 2015.11.11. - 22:02
Szia Tibcsi!
3 napra megyünk Milánóba december elején. Szeretnénk 1 napot rászánni egy másik közeli város felfedezésére, pl. Torino, Genova, Pizza (Firenze, Velence, Bologna kizárva, mert már voltunk).
A kérdésem az lenne, hogy szerinted Genova,Torino vagy Pizza e a látványosabb uticél illetve, hogy vonattal hogyan lehet eljutni és mennyiért a fenti 3 városba Milánóból. Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Attila
#152 - Hattila - 2015.11.15. - 11:16
Szia!

Ha e három közül kell választani, szerintem Torino a legjobb, Pisában a Ferde tornyon és a Csodák terén kívül nem sok minden van (bár akár ezek miatt is érdemes lehet elmenni, ugyanakkor oda túl hosszú az út Milánóból: 3-4 óra vonattal), Genova meg elég káoszos. Esetlég még Verona is szóba jöhet, ott nem írtad, hogy lettél volna. De jó korán kell kelnetek, hogy mindezek közül az egyik is kényelmesen 1 nap alatt beleférjen.
Ha nem decemberben mennétek, még mondanám a tavakat is, bár akár így télen is jók lehetnek.
Torino 100-110 perc vonattal (vagy nagysebességűvel 1 óra) Centrale állomásról.
Verona 82 vagy 120 perc, vonattól függően, szintén a Centrale állomástól.
Menetrend: trenitalia.com
#153 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.15. - 14:31
Szia!
Holnaptól hétfőig leszünk Milanoban és olvastam, hogy a Santa Maria delle Grazie templom a hónap első vasárnapjain ingyenes, de ettől függetlenül kell foglalni jegyet, csak mert a megadott linken vasárnapra nem dob fel foglalási lehetőséget( azt sem, hogy már nincs szabad hely).

Köszi a segítséget!
Zoli
#154 - Zoli - 2015.12.03. - 12:20
Szia!

A januári hónap első vasárnapjára lehetne foglalni (ha lenne hely), de valóban, a mostani vasárnapra már azt se adja ki, hogy nincs szabad hely, ennek nem tudom, mi az oka (de gondolom hely sincs már), a +39 02 92800360 számon érdemes érdeklődni.
#155 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.12.03. - 14:43
Szia! Férjemmel február 26-án megyünk 1 napra Milánóba Wizzairrel. 7:40 kor szállunk le. Kérdésem az lenne, hogy a reptéren ha veszünk 24 órás jegyet akkor az érvényes a reptérről bejövő vonatra buszra is? Gyakorikérdések.hu-n kaptam olyan választ hogy állítólag metro is megy be Malpensától Cadornáig. Ez igaz?
A stadion látogatást is tervezzük. Kérdésem hogy van-e ott a stadionnál relikvia vagy rajongói bolt.. ahogy AC Milán ereklyéket lehet vásárolni? :) köszönöm Ági
#156 - Helloka - 2016.01.06. - 11:27
Szia!

A reptérről közlekedő buszokra, vonatokra nem érvényesek a milánói tömegközlekedési jegyek. Metró nem közlekedik a Malpensáról, nem igaz. Csak vonat, a leírásban, a Tippek, tanácsok, közlekedés rész elején megtalálod a tömegközlekedési lehetőségeket, és árakat a reptérről.
Igen, van ajándékbolt a San Siróban, és a túra folyamán és útba fog esni, az lesz a túra utolsó állomása.
#157 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.06. - 22:15
Szia Tibcsi! Nagyon szépen koszonom a valaszokat. :-)
#158 - Ági - 2016.01.07. - 22:32
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy a Bergamoi reptérről (és vissza) a transzferbuszt foglalás nélkül is igénybe lehet venni? Árban mennyi lehet foglalás nélkül? Mi szerdától szombatig lesünk, esetleg tudsz vmi jó piacot? (Ruhák, érdekességek, nem élelmiszer) Amit én találtam az a hónap utolsó szombatján van csak nyitva :(
#159 - Szilvia - 2016.01.10. - 15:04
Szia!

Lehet venni a helyszínen is jegyet, szerintem most úgy is 5 EUR körül vannak.
Piacokról lásd a 20-as (2015.02.07.) hozzászólásom, annyit tudok, azok ruhapiacok.
#160 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.11. - 00:55
Szia.
A Linate-ről,hogyan jutok be a központba legegyszerübben?Köszi.
#161 - lroll - 2016.01.19. - 15:26
Szia!

Onnan egyszerűen 73-as busszal az 1-es metró San Babila állomásáig (ki is egészítettem a Linate reptérrel is a leírást)
#162 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.19. - 16:34
Kedves Tibcsi
áprilisba utazunk 3 napra Milanóba.Azt szeretném kérdezni hogyan jutunk el leggyorsabban a Via Olindo Guerrini utcába?
Köszönöm Réka
#163 - Szondi Réka - 2016.02.04. - 09:59
Kedves Réka!

A Malpensa repülőtérről gondolod? Malpensa Express-szel vagy transzferbusszal Centrale állomásig, majd onnan 2-es metróval Piola állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/AmM8FiQzHcx
#164 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.04. - 18:40
Szia Tibcsi.
Most olvastam át mit irtam s kifelejtettem ,hogy a Bergamo-i repülőtérről érdekel az éljutás a Via Olindo Guerrini utcába.
Köszi Réka
#165 - Szondi Réka - 2016.02.05. - 08:33
Szia!

Így is ugyanaz az eljutás, csak a Malpensa Express nem jöhet szóba, tehát az elején transzferbusszal Centrale állomásig.
#166 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.05. - 11:42
Sziasztok,
aug. végén megyünk Monzába,a Forma 1-es futamra. Szerdán érkezünk Miláno Bergamo reptérre délután 1 körül. A szállásunk : Via Santa Maria 73, Calusco d'Adda, 24033, Italy. Hogy tudnánk eljutni a legegyszerűbben a szállásra? Délutánra Monzában maradnánk várost nézni, hol találok pontosabb információt a közlekedésről? Az utolsó kérdés: hogy jutunk el a szállásról a Forma 1 helyszínére? Előre is köszönöm a segítséget :-)
Üdv,
Kitti
#167 - Kitti - 2016.02.12. - 16:14
Szia!

A bergamoi reptérről ATB-busszal a bergamói vasútállomáshoz:
http://www.atb.bergamo.it/ENG/Default.aspx?SEZ=2&PAG=126&NOT=257
A bergamói vasútállomástól vonattal Calusco állomásig, 17 perc, 2,50 EUR.
Végül, Calusco vasútállomástól a szállásig gyalog:
https://goo.gl/maps/dD22ng6XTsH2

A Forma-1-re: Calusco vasútállomástól vonattal Monza állomásig, 25 perc, 2,90 EUR.
Monza vasútállomástól buszok szállítanak a Forma 1-es pályára elvileg.
#168 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.12. - 23:54
Tibcsi köszönöm!
#169 - Kitti - 2016.02.13. - 22:07
Kedves Tibcsi,
Márciusban 1napra utazunk Milánóba.
Van egy napos napijegy? / 24 órás /- és azt a metrón minden alkalommal kezelni kell,vagy csak legelőször ?
A dómba lehet online jegyet venni? mert én nem találtam ilyet.
És van lehetőség fotójegy vásárlásra a dómba?
Köszönöm a segítségedet.
Kéty

#170 - Kéty - 2016.02.17. - 13:29
Kedves Kéty!

Ahogy a leírásban is szerepel, van 24 órás jegy, 4,50 EUR-ért. Csak egyszer kell érvényesíteni.
A Dómba ingyenes a belépés. A kupolájába itt tudsz jegyet venni, a Buy Ticketsre kattintva:
http://booking.duomomilano.it/en/
#171 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.17. - 21:17
Kedves Tibcsi,
Köszönöm szépen a gyors hasznos választ.
Kéty
#172 - Kéty - 2016.02.18. - 08:40
Szia Tibcsi!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Péntek délben érkezünk a bergamoi reptérre. A szállásunk a Certosa negyedben található, a Via Privata Pantelleria 4. szám alatt. Meg szeretnélek kérni, hogy írd le a pontos útvonalat a reptértől a szállásig.

Válaszod előre is köszönöm!
#173 - Réka - 2016.02.22. - 11:56
Szia!

Busszal Centrale vasútállomásig.
Onnan vagy gyalog a Repubblica állomásig, vagy 3-as metróval 1 megálló Repubblicáig. Repubblicánál az S5 vagy S6 vagy S14 jelzésű elővárosi vonatra kell felszállni, mellyel Milano Villapizzione állomásig kell menni. Onnan 10 perc gyalog: https://goo.gl/maps/jWb9WhaqCpo
VAGY Centralétől, a szállás weboldala alapján: 91-es trolival a Viale Certosa megállóig, onnan a 19-es villamossal a Via Nuvolone megállóig.
#174 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.22. - 16:08
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Szép estét!
#175 - Réka - 2016.02.22. - 20:01
Szia Tibcsi,
Egy olyan problémám van, hogy vonatjegyet szeretnék Milánóból Veronába venni, illetve Veronából Bolognába, viszont sajnos a Trenord oldalán nem tudom kiválasztani a jegyeket, nem aktív a "buy" melletti kis karika, amibe bele lehetne kattintani. Van esetleg valami más oldal, ahol előre meg lehet venni a jegyeket, vagy van valami ötleted, hogy mi lehet a gond? Köszönöm a választ előre is, szép napot, Edit
#176 - Edit - 2016.03.11. - 13:19
Szia!

Nem minden vonatra lehet online jegyet venni, ill. a Regionale típusúakra nem is érdemes.
Online jegyvásárlás itt: trenitalia.com és italiarail.com
További információk: http://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/utazas.html
Ezen belül Vonattal Olaszországban rész.
#177 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.13. - 10:44
Kedves Tibcsi!
Március 21-en megyunk Milanoba, a Malpensara erkezunk, ha jol lattam, akkor innen a Malpensa Expressel a leggegyszerubb a bejutas a Centrale allomasra. A kerdesem az lenne, hogy innen hogy jutunk el a szallasra, ami Domenichino, Via Domenichino 42, 20149. ? Es a Malpensa Expressel ugyanugy vissza is jutunk a repterre? Ennek van menetrendje? Koszi elore is ????
#178 - Dóri - 2016.03.13. - 20:20
Kedves Dóri!

Igen, Malpensa Express, vagy busz.
Ugyanakkor ehhez a címhez nem a Centrale állomáshoz, hanem a Cadornához érdemes menni Malpensa Express-szel. Majd onnan 1-es metró (két felé ágazik) Amendola állomásig.
Természetesen visszafele is megy a Malpensa Express. Menetrendje, ahogy a leírásban is linkelve, itt kereshető le:
http://www.malpensaexpress.it/en/
#179 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.13. - 23:35
Kedves Tibcsi!
Tudnál-e abban segíteni, hogy a Malpensara érkezve, hogy tudnánk legegyszerűbben eljutni a következő címre : VIA DELLA GIUSTIZIA 10/D,
MILAN,
20125, ITALY
Köszi
#180 - Kinga - 2016.03.14. - 21:41
Kedves Kinga!

Malpensa Express, vagy busz Centrale állomásig, onnan 42-es busszal Via Cagliero V.le Stefini megállóig, vagy 81-es busszal Via E. De Marchi Via S. R. delle Ande megállóig vagy 87-es busszal V.le Rimembranze Di Greco megállóig.
#181 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.15. - 12:10
Szia Tibcsi,

Ha ilyen kiegészítést meghallgatsz akkor a Milánó kártyához érdemes hozzátenni, hogy ha a neten vásárolsz 3 napos Milánó kártyát akkor van olyan opció, hogy valóban 72 órás tömegközlekedési jegyet kapj. Azaz egy 24 meg egy 48 órásat. http://www.milanocard.it/milanocard-72h
Én így a 19 eurómért ezt kaptam.
#182 - Balázs - 2016.03.29. - 15:05
Szia!

Ez mostanában változott, köszönöm a kiegészítést, frissítettem is az oldalon.
#183 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.29. - 21:03
Szia.Hogy tudnék eljutni a Centrale állomásról a Hotel Pomaba? (Via Archimede 75.)Köszi a választ előre is.
#184 - Judit - 2016.03.31. - 14:14
Szia!

60-as busszal, San Babila irányába, Via Bronzetti Via Archimede megállóig kell menni. Vagy 92-essel Viale Isonzo irányába, V.le Piceno megállóig.
#185 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.01. - 02:26
Szia

Mi a környékbeli városokat néznénk meg esetleg nem tudnál abban segiteni,hogy a vonatköltségek mennyibe kerülnek Milánó centrumtól kiindulva! 2 fönek!? Több város is érdekelne igy jó lenne összegekben ha nem is pontosan tervezni!
Nagyon köszönöm!)
#186 - Bernadett - 2016.04.02. - 22:43
Szia!

A http://www.trenitalia.com/tcom-en oldalon az útvonal lekeresése után látszanak a jegyárak. Ugyanakkor a távolabbi városok esetén az árak dátumtól, időponttól függően változóak, mivel a jegyet előre megvásárolva olcsóbb a jegyár.
#187 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.02. - 22:49
Nagyon köszönöm a segitségedet! Már csak egy kérdésem lenne:) Jól olvastam( Wizz Air) megyünk onnan úgye vonattal tudunk eljutni a Centrálig ennek 12/fő euro a költsége? Nem tudom jól értem e? Mert gondolom ez egyirányú út persze!
#188 - Bernadett - 2016.04.03. - 18:20
Igen, Malpensa Expressel 12 EUR-ért (de nem mindegyik vonat megy a Centrale állomáshoz), vagy busszal 10 EUR-ért lehet bejutni a reptérről a Centrale állomásig.
#189 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.04. - 13:19
Szia!

Azzal a kérdéssel fordulnék Hozzád, hogy az ősszel terveznénk Milánóba utazni pár napra. A Bergamo reptérre érkeznének, onnan hogy tudnánk bejutni Milánóba, a szállásunk a stadion környéken lenne, attól kb. 5 perc sétára, Illetve visszafelé a reptérre hogyan jutnánk? Ha pedig a városközpontba szeretnének menni hogyan lenne a legcélszerűbb menni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Lilla
#190 - Lilla - 2016.04.06. - 15:19
Szia!

Busz Centrale állomásig, onnan 2-es metró Garibaldi FS, majd onnan 5-ös metró San Siro Ippodromo vagy San Siro Stadio (amelyikhez a szállás közelebb van) állomásig.
Innen pl. a Dóm környékére: 5-ös metró Lotto állomásig, majd 1-es metró Duomo állomásig.
#191 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.06. - 22:47
Szia.Milyen oldalon tudom megnézni a vonatok indulását a Centrale-Malpensa útvonalról?Köszi..:)
#192 - lroll - 2016.04.10. - 10:03
Szia!

Itt keresheted le, a leírásban is szerepel:
http://www.malpensaexpress.it/en/
#193 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.10. - 13:28
Szia! A 3 napos Milano Card-hoz tartozó 72 órás tömegközlekedési jegy napra szól ( pl. vasárnaptól kedd 24 óráig) vagy az érvényesítés kezdetétől számolható a 72 óra ( pl. vasárnap 15 órától szerda 15 óráig) ? Köszi a válaszod.
#194 - Judit - 2016.04.12. - 14:42
Szia!

A tömegközlekedés is 72 órás vele.
#195 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.12. - 15:02
Kedves Tibcsi,
A biglietto giornaliero jeggyel egy napig annyit lehet metrózni amennyit akarok?
Hogyan kell érvényesíteni, illetve második és a többi alkalommal csak fel kell mutatni? Köszi a választ.
#196 - Magdi - 2016.04.15. - 21:52
Kedves Tibcsi, még valami eszembe jutott. A transzferbluszok itt Milano -Malpensa úton is úgy közlekednek hogy megveszem egy társasághoz online a jegyet egy napra és azon a napon az összes indulási idöpontban felszállhatok a járataikra? Vagyin nemcsak a pld a 8 vagy 14 vagy 21 órás stb. Indulásúakra, vagyis hogy nem óra időpontra szólnak a jegyek.
#197 - Magdi - 2016.04.16. - 12:58
Kedves Magdi!

Igen, a 24 órás jegy korlátlan. Mindig be kell tenni a metróban érvényesíteni, másképp nem enged át a kapun, de csak először fog rápecsételni.

Nem muszáj online jegyet venni a reptéri buszokra. Ha online veszel, pl. Terravision esetén a későbbi buszra is felszállhatsz a jeggyel.
#198 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.16. - 18:26
Kedves Tibcsi, köszi a választ. A wizzair repjeggyel együtt érdemes transzfert foglalnom Malpensa es a Centrale között ? Mit tanácsolnál, vagy ha megérkezünk szálljunk fel valamelyik buszra, mert nincs általában tömeg, visszafelé ugyanígy majd.... Kösz előre is.
#199 - Magdi - 2016.04.17. - 16:53
Kedves Magdi!

Akár foglalhatsz is a Wizz Airnél, ha nem drága, nem szokták általában drágábban adni. Én legutóbb a Malpensa Expresset használtam.
#200 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.18. - 12:11
Kedves Tibcsi. Köszönöm az eddigi válaszokat. Kérdeznék még a metrójeggyel kapcsolatosan.
1. A 24 órás jegy mágnescsíkos? Vagyis az érvényesítés azt jelenti, hogy a beléptető szerkezet érzékelője fölé kell helyezni, vagy be kell dugni egy nyílásba és úgy pecsétel. (2. alkalommal már nem pecsétel, ha behelyezem, ha jól értem).
2. A metró elhagyásakor nincs semmi dolog, ekkor már nem kell "pecsételtetni" ? (mint Londonban egypár esetben) Előre is köszi.
#201 - Magdi - 2016.04.19. - 08:38
Kedves Tibcsi!
Lenne két kérdésem:
1. Szeretnénk megnézni az Utolsó vacsorát, de a fent megadott linken nem kerülnek megnyitásra az időpontok, csak az audioguide-nál, amit ha jól értelmezek az nem belépő, mert még hozzá kell venni egy "normál" belépőt. Várható majd, hogy megnyitják a jegyeket vagy próbáljak más helyen keresgélni? A másik probléma, hogy igazából mi június első vasárnapján szeretnénk menni, ami ugyebár ingyenes, csak regisztrációs díjat kellene fizetni. Bár ha megnyitnák mondjuk a pénteki napot én már annak is örülnék, csak tudjak már venni oda jegyet. Tudsz valamit ajánlani?
2. El szeretnénk menni a Comói-tóhoz. Néztem, hogy vonattal nagyon jó a közlekedés. Bellanot néztem ki, de nem tudom, hogy 1 napba belefér-e még egy másik település is. Tudsz ajánlani valamit? Előre is köszönöm a segítségedet! :)
#202 - Anetta - 2016.04.19. - 11:28
Kedves Magdi!

A nyílásba kell bedugni a jegyet, hacsak nem változott mostanában. A kijáratnál nincs teendőd.


Kedves Anetta!

Ez a jó oldal, az időpontok megnyitásra kerülnek, csak nem elérhetőek már, a legkorábbi időpont, amire tudsz venni jegyet, június 26.
Bellanóhoz nagyon közel van Varenna.
#203 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.19. - 15:36
Szia!
Május végén érkezünk Milanóba 5 napra, és arról szeretnék érdeklődni,hogy tudsz-e ajánlani valami bérletet a tömegközlekedési eszközökre( metro,busz,stb), ami érvényes az 5 napos kint tartózkodásunk ideje alatt?
Köszönöm előre is!:)
#204 - Nóri - 2016.04.20. - 12:47
Szia! Szeretnem ha segitenel, hogy szerinted egy vasarnap reggel 8 orakor visszaindulo repulot elerhetunk az Abacus hoteltől? Vagyis van olyan koran mar metro...malpensa express? Nagyon koszonom!!!
#205 - Andrea Szalavàri - 2016.04.20. - 13:12
Köszönöm.
#206 - Magdi - 2016.04.20. - 16:11
Szia Anetta!
Nem tőlem kérdezted, de a múlt héten vettem jegyet az utolsó vacsorára az utolsovacsora.hu -n, június 12.-ére. Nem reklámozni akarom, csak mint lehetőség. A hivatalos oldalon csak kombi jegyek voltak, a simák 2018-ig elfogytak.
#207 - Bor - 2016.04.20. - 16:37
Sziasztok!

NÓRI: A tömegközlekedési bérleteket megtalálod a cikkben. 5 napra lehet venni pl. 2 db 48 órásat, és ha még szükséges, jegyet, vagy még egy 24 órásat.


ANDREA: Akkor kb. 6:30-ra kell kiérni, van már Malpensa Express.
Metró még nincs amihez odamehetsz a Malpensa Express indulásához, de van éjszakai busz (NM1).

Cadorna állomástól van olyan Malpensa Express, ami 6:34-re, és van, ami 6:04-re ér ki. Én a biztonság kedvéért inkább a 6:04-re kiérővel nézem, ami 5:27-kor indul Cadorna állomástól.
Ehhez a szállás közeli Sesto metróállomás közeléből induló NM1 éjszakai buszból a Google Útvonaltervező szerint a 4:27-es kell, ami 5:04-re Cadornához ér. Így itt is lesz sok plusz idő az utazásban. Azért majd ellenőrizd a menetrendet a buszmegállóban, és előre keresd ki, honnan indul az NM1.
#208 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.20. - 21:05
Szia !
Bergamói repülőtérről, hogy tudunk bejutni Bergamóba?
Bergamóból szeretnénk a Comói tóhoz, Maggiore tóhoz (Stresa) illetve a Garda tóhoz elmenni. Vonattal vagy busszal tudunk menni? Belefér egy napba a Comói tó és a Maggiore tó? Köszönöm.
#209 - Anett - 2016.04.24. - 17:52
Szia!

A reptérről Bergamóba ATB-busszal. Bergamóból ezekre a helyekre mind el tudsz jutni vonattal, de nem túl rövid az út, és minden esetben legalább 1 átszálást igényel - trenitalia.com oldalon nézhető a menetrend, átszállási kapcsolatok.
Nem feltétlenül fér be a két tó egy napba, hiszen csak a két tó közötti eljutás önmagában akár 3 óra is lehet.
#210 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.25. - 00:37
Szia! Úgy látom hogy az Utolsó Vacsora a hónap minden első vasárnapján ingyenesen látogatható. Jól értem? Mi május 1.-én ott leszünk, szeretnék rá foglalni (mert az úgy tűnik akkor is kell, ha ingyen van), de nem látom hogyan lehetne. Tudsz ebben segíteni? Nagyon köszi!
#211 - Dóra - 2016.04.26. - 14:02
Szia!

A hónapok első vasárnapja esetén csak telefonon lehet foglalni: +39 02 92800360
#212 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.26. - 18:01
Szia !
Tudnál ajánlani olyan helyeket amik viszonylag közel vannak Bergamóhoz (1-2 órán belül elérhető) és szépek, érdemes megnézni őket. Az eljutást is megírnád (busszal vagy vonattal kell-e menni, honnan indul és hol szálljunk le)! Ha szeretnénk a kiránduláshoz 12 főre buszt bérelni tudnál ajánlani valamit?
Köszi.
#213 - Anett - 2016.04.27. - 19:06
szia, kerlek szepen mond meg a Milano stazione centrale tol hogy jutunk el ejjel a bergamoi repterre , ugyanis a repulonk reggel 6 kor indul , kb mennyi ido az ut odaig , koszi a segitseget
#214 - iren - 2016.04.27. - 22:00
Sziasztok!

ANETT: A Bergamo környéki helyek: Milánó, és körülbelül = Milánó környéki helyek, ezeket, illetve az ide való eljutásokat pedig megtalálod a leírásban. Az eljutások persze Milánóból vannak megírva, nem minden esetben kell először beutazni Milánóba, a trenitalia.com-on tudsz keresni menetrendet Bergamóból.
Buszbérlést nem tudok ajánlani sajnos, a cikkben találsz viszont autóbérlési linket.


IRÉN: Közlekedik már olyan korán is a transzferbusz a Centrale állomástól, kiérhettek pl. 4:10-re, vagy 4:30-ra:
http://goo.gl/aw29h6
#215 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.28. - 05:31
Szia, a kerdesem az lenne milyen vonattal olccsobb a kozlekedes , pl Milano-Lugano, vagy Milano-Modena , ugyanis 4 szemely utazunk es arban szamitana az olcsobbik lehetoseg.
#216 - iren - 2016.04.28. - 21:30
Szia!

Milánó és Lugano között a legolcsóbb a svájci S10 regional vonattal menni: http://www.sbb.ch/en/home.html
Az Eurocity vonatok ennél csak 10 perccel gyorsabbak, viszont drágábbak.

Milánóból Modenába az olasz Regionale típusú vonatok a legolcsóbbak (15,20 EUR), ennél a Frecciabanca típusú vonatok fél órával gyorsabbak, de drágábbak. Az Intercity típusú vonatok pedig ugyan drágábbak, de nem gyorsabbak. Menetrend, árak: trenitalia.com
#217 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.28. - 21:49
Nagyon szepen koszonom.
#218 - iren - 2016.04.28. - 22:41
Szia, azt szeretnem megtudni ,ejjel hogyan lehetne a szallastol pl Viale Monza kornyekerol a Stazione Centrale hoz jutni , mivel onnan indul a transzferbusz Bergamoba , most keresek szallast es nem tudom hol lenne jobb megszallni hogy kora hajnalba tudjunk eljutni a Centrale-hoz .
#219 - Iren - 2016.05.03. - 07:46
Szia!

A Viale Monza nagyon hosszú, de mindenesetre a hosszán több megállója is van az 1-es metrónak. Tehát 1-es metróval Loreto állomásig, majd onnan 2-es metróval Centrale állomásig. De ha kora hajnalról van szó, időponttól függően, lehet a metrós eljutás még nem jó.
#220 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.03. - 21:47
koszi Tibcsi , pont erre gondoltam en is , hogy ejjel 3 kor valoszinu a metro nem kozlekedik , ezert keresek valamit a centrale melett .
#221 - iren - 2016.05.04. - 13:35
OK, de van éjszakai busz is, azért írtam, hogy időponttól függően, illetve az éjszakai busz, hogy honnan mi, pedig a pontos címtől függően.
#222 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.04. - 14:42
Szia Tibcsi!
Tudsz esetleg olyan lehetőségről Milano belvárosában ahol lehet zuhanyozni? Velencében találtunk ilyen nyilvános helyet, ahol ha befizettünk x összeget, akkor igénybe vehettük a zuhanyzási lehetőséget 10 percre. Úgy működött mint a nyilvános mosdók. Van ilyen Milánóban is? Előre is köszi! :)
#223 - Era - 2016.05.04. - 16:08
Szia!

Nem tudok ilyenről, illetve nem is találok, úgy tűnik, csak korábban volt.
#224 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.04. - 21:42
Kedves Tibcsi!
Az utolsó vacsorát szeretnénk megnézni május 21-én délelőtt ketten. A link amit megadtál kér egy admittance belépőt is, amit látok, hogy hol kell megvenni. Próbáltam a telefonszámot is felhívni, de nem működött. Valamit nem csinálok jól?
Köszönöm!
#225 - FCSÁgi - 2016.05.06. - 11:07
Kedves Ági!

Az oldalra ráléptem, átállítottam fent angolra, aztán az első buyra (a CENACOLO VINCIANO mellettire), és ismét a buyra kattintottam, ezek után lehet dátumot választani. De május 21.-re már nincs, ahhoz már későn vagyunk, most kizárólag június 19.-ére lehet foglalni. Lehet, te az audioguide-ra kattintottál, a második buyra, azért kért belépőt is.
A másik módszer a telefonszám felhívása, hátha úgy van időpont május 21.-re, próbáld később hívni.
Vagy, meg lehet venni külső, nem hivatalos oldalakon, jóval magasabb áron:
http://www.tickitaly.com/tickets/last-supper-tickets.php
#226 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.06. - 11:35
Sziasztok!

Tudtok Milanóban olyan helyet,ahol bérelni lehet városnézésre motort?
#227 - Nóri - 2016.05.07. - 19:24
Szia!

Nem ismerek konkrétat, de pl. ezt találtam, a Via G.Pastorelli, 19 | 20143 alatt (a 2-es metró Romolo állomásától 700 méterre):
https://www.seemilan.com/scooter/motorbike-rent-italy-scooter-hire-milan-centre-681822
#228 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.08. - 09:31
Szia !
Bergamoból (Via Autostrada 2/a) szeretnénk egyszerűen, gyorsan és olcsón bejutni Milánóba a Sforza kastélyhoz (Cadorna vagy Cairoli metrómegállóhoz) hétköznap reggel. Tudnál valamit ajánlani? Illetve a Bergamói címről hogyan tudunk eljutni a felső városba a várhoz?
Köszönöm.
#229 - Anett - 2016.05.08. - 15:15
Szia!

A szálloda 10 perc gyaloglásra található a bergamói vasútállomástól, ahonnan be lehet jutni Milánóba 48-66 perc alatt:
https://goo.gl/maps/xjMpEgxiS4N2
A vonatok váltakozva Centrale és Porta Garibaldi állomáshoz érkeznek. De mindkét állomástól 2-es metróval lehet eljutni Cadorna állomásig.
A bergamói Castello di San Vigillo várhoz úgy látom a bergamói vasútállomástól 1-es busszal Colle Aperto végállomásig, majd onnan sikló.
#230 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.09. - 10:09
szia, en is probaltam jegyet venni az utolso vacsorara jun 26 , ezen az oldalon amit megadtal , de nem tudtam , mikor a buy-ra kattintok es megjeleni a naptar nem aktiv egy datum sem , nem tudok kivalasztani napot , nem enged, a simat valasztottam nem az audio -t. Vajon miert ?
#231 - iren - 2016.05.09. - 13:41
Szia!

Azért, mert már elfogytak a jegyek. Esetleg telefonon megpróbálhatod.
#232 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.09. - 16:47
Szia!
Autoberlesben tudnal segiteni? Ahogy neztem a berles oldalakat mindenhol terhelnek depositot a kartyara de 1000-3000euroig...kicsit soknak tartom! Rz lehetseges? Esetleg tdsz ajanlani aki autot ad berbe 4 napra vagy ahonnan erdemes kolcsonozni? Koszonom udv Andrea
#233 - brnyndr - 2016.05.10. - 19:37
Szia!

A leírásban is szereplő oldalt tudom ajánlani:
http://goo.gl/CwNLwV
Ez az összes autóbérlési szolgáltató ajánlatai között keres. Mindenhol kérnek biztosítékot, nem lehet autót bérelni anélkül, cégenként változik, hogy mennyit, de ez a foglalás folyamán kiderül, pl. ezen az oldalon a feltételek és kikötésekre kattintva, én az elsőre rákattintva pl. 900 EUR-t láttam, a másodiknál 1650-et, egy harmadiknál 800-at, stb.
#234 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.10. - 21:59
Szia! Milánóban tudnál olyan helyet javasolni, ahol a husi-krumpli szerető is jól lakik és megfizethető? A la chart étterem? Finom a pizza, de 1 hétre megyünk. Esetleg Bergamoban? Köszönöm!
#235 - way81 - 2016.05.12. - 22:31
Kedves Tibcsi!
A barcelonai utunkban sokat segítettél, most Milánóhoz is szeretnék segítséget kérni. Pontosabban pont hogy abban kérném a segítségedet, hogyan, mivel és hova lenne érdemes mennünk, ha el szeretnénk hagyni egy napra Milánót, hogy eljussunk egy tengerpartra kicsit strandolni. Vonattal, busszal hova érdemes menni? Július közepén megyünk, ha ez számít.
(Biztos lesz még kérdésem :) )
Köszönöm!
Kriszti
#236 - Kriszti - 2016.05.15. - 13:56
Sziasztok!

WAY81: Sajnos éttermet Milánó esetében nem, de itt szétnézhetsz esetleg, látszik sok értékelés, árszintek is, vagy ha az ár nem, talán a kiválasztott éttermek hivatalos, vagy FB-oldalán, van menü, előfordul:
https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurants-g187849-Milan_Lombardy.html


KRISZTI: A legközelebb az említett tavak vannak. De tengerpartot írtál, azok a legközelebb Genova környékén vannak, pl. Alassio jó, vonattal, 3 óra alatt lehet eljutni: trenitalia.com
Vagy esetleg Velence környéke. Velence "csak" 2,5 óra, de onnan még el is kell jutni egy tengerpartra, ami megtehető akár vaporettóval.
Ha van még kérdésed, írj még :)
#237 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.15. - 23:44
Sziasztok! Május 21-én megyek Milánóba 6 éves kislányommal. Szeretnénk több felé menni. Cergamo, Como-i tó. Érdemes Lombardia jegyet (Io Viaggio), illetve valahol olvastam, hogy a gyerekek 12 év alatt szülővel ingyen utazhatnak? Kérlek segítsetek, hogy érdemes utazzunk. Illetve a szállásunkra hogyan jutunk el leggyorsabban legolcsóbban Malpensa reptérről: Villa Gioia szállás Via Alfredo Comandini 12 Bicocca - Zara Milan, 20125. Esetleg a sok felsoroltból mi az amit tényleg ne hagyjunk ki. Tudom sok kérdést tettem fel, de hátha kapok választ. Zsolt
#238 - Zsolt - 2016.05.16. - 12:51
Szia!

Eljutás a szálláshoz:
Vagy transzferbusszal Centrale állomásig, onnan 3-as metró Zara állomásig, majd 5-ös metró Istria állomásig.
Vagy ha Malpensa Expressel jönnétek, azzal Porta Garibaldi állomásig (nem mindegyik Malpensa Express megy közvetlenül oda, lásd a menetrendet), és onnan közvetlenül 5-ös metró Istria állomásig.
Az Istria metrómegállótól 5 perc gyaloglásra van a szállás: https://goo.gl/maps/QJWrE39iXHE2

Ha vonatra gondolsz, nem utazhatnak ingyen 12 év alatt a gyerekekek. 4-11 éves kor között ugyanakkor kedvezményes a jegyár. De online vásárolva bizonyos vonatokra, limitált számban igénybe vehető 15 év alatt a Bimbi Gratis kedvezmény, így gyereknek ingyenes (a kor igazolása szükséges útlevéllel vagy személyivel).
A milánói tömegközlekedés 10 év alatt ugyanakkor ingyenes (kor igazolása szükséges, ha nincs neki személyije, vagy útlevele, akkor jegyet kell venni).

A Comói tóhoz eljutások a leírásban. Bergamóba vonattal juthattok el a Centrale vagy Porta Garibaldi állomásról.

Io Viaggio akkor éri meg, ha utaznátok annyit, hogy behozza az árat (pl. 1 nap alatt 16 EUR-nyit), ki is egészítettem vele a leírást.
#239 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.16. - 16:10
Kedves Tibcsi! Kicsit komplikált a kérdésem, de remélem, megoldjuk. A gyerekeim és barátaik, összesen hatan utaznak júniusban Torinóba Milánón keresztül: Wizzair - Malpensa, majd tömegközlekedés Torinóba. Kérdéseim: Malpensából feltétlen be kell menni Milánó belvárosába, vagy más módon is eljuthatnak Torinóba (vonattal)? Visszafelé egy éjszakát aludnának Milánóban, mert a repülő 8:15-kor indul. Milánó melyik negyedében érdemes szállást foglalni, ahol jó a közbiztonság, közlekedés a reptérre és elfogadható áron van? Nem konkrét szálláscímet kérek, habár ha mások is olvassák a kérdésem, tőlük is elfogadok javaslatokat! Előre is köszönöm!
#240 - Szunyoghné Zsuzsa - 2016.05.17. - 10:47
Kedves Zsuzsa!

Igen, be kell utazni Milánóba, a Centrale (esetleg Porta Garibaldi) vasútállomásra, ahonnan a vonat megy Milánó és Torino között, menetrend a trenitalia.com-on.
Mivel ilyen korán indul a repülő, a legjobb lenne a Centrale vasútállomás környékén foglalni, ahonnan vonat és busz is megy a reptérre, hogy ne kelljen éjszakai buszozni, csak ott több utcában nem a legjobb a közbiztonság, mint általában a vasútállomások környékén, bár nem hiszem hogy 6 embernek egyszerre problémája lenne. Ha ott nem, akkor pedig viszonylag közel hozzá. Vagy alternatíva lehet a Cadorna vasútállomás környéke, ami jobb hely is, és ahonnan Malpensa Express megy a reptérre, busz viszont onnan nem.
#241 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.17. - 11:39
Nagyon köszönöm
#242 - Way81 - 2016.05.18. - 10:37
Kedves Tibcsi! Egy utolsó kérdés még. Az Io Viaggio herlyközi vonatra és helyijáratra is érvényes? Gondolok itt Miláno és Belaggio, Milano bergamo között, illetve Miláno és Bergamo helyi közlekedésére (metro, villamos)? Köszönettel: Zsolt
#243 - Zsolt - 2016.05.20. - 08:11
Szia!

A szállásunk a Via Acerenza-n lesz Milanoban és azt szeretném kérdezni,hogy oda milyen(hanyas)tömegközlekedési eszközzel tudunk eljutni, Milan Central Stationról?
Köszönöm előre is!:)
#244 - Nóri - 2016.05.22. - 18:00
Kedves Zsolt!

MIlánó és a comói tó, és Milánó és Bergamo között érvényes a vonatra, és milánói és bergamói helyi közlekedésre is.


Szia Nóri!

92-es busszal kell menni Via Imrani Via Scalvini megállóig, mad gyalog: https://goo.gl/maps/sZWJfAMzNbk
#245 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.23. - 22:46
Szia mi kedden megyünk Milánóba 3 napra de csak az utolsó nap tervezünk a városba maradni elötte azt a 2 napot kirándulásal töltenénk! Genova, Garda tó Comói tó stb kérdésem előre nem váltanánk vonat jegyet viszont most olvastam hogy van erre külön váltható jegy amit ha jól olvasom egész Lombardia határáig érvényes ha jól látom akkor ezzel el tudunk az adott helyekre utazni kűlön jegy vásárlása nélkűl? Mondjuk a 2 napossal? A tömeg közlekedésre értem természetesen mert azt tudom a reptértől nem érvényes sem a hajóra! Viszont ahogy olvasom sokkal kedvezményesebb mint a vonat jegy kűlön vásárlása! Eredetileg Luganoba mentünk volna de a vonat jegyet kb 3x emelték esetleg ott nem érvényes az hogy kiegészitő jegy ha már ez a jegy meg van?
Köszönöm
#246 - Bernadett - 2016.05.24. - 09:22
Szia!

Igen, ahogy le van írva, mindenhova el tudtok utazni a régióban, Genova azonban nem tartozik ide, úgy tudom ilyen esetben a régióhatártól, Vorgherától kell jegyet váltani, viszont már Milánóban lepecsételni azt a jegyet, de erre kérdezz rá. Viszont Intercityt semmiképp se vehetsz igénybe, csak regionális vonatot. Lugano esetében is egy darabig elmehettek ezzel a jeggyel elvileg, de erre is kérdezz rá, ezek speciálisabb kérdések, hogy pontosan hogyan és honnan vegyél jegyed, ha van io viaggio ovunque in Lombardia jegyed, de elhagyod a régió határát, a vasútállomáson tudniuk kéne.
#247 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.24. - 14:38
Szia:.)
Nagyon köszönöm az információt ami számomra nagyon hasznos volt! Tehát amit csatoltál térképet a lényeg ha jól értem csak regionális vonatra és annak határáig érvényes (piros volnal) a Lombardia úgy mond kombinált jegy!? Ha jól látom akkor a tavakhoz és még Veronáig is érvényes de Luganot nem hagynánk ki igy minden képpen valami kiegészitő jegyet veszünk:)
Remélem igy már jól értem mert ha ennyi helyszin bejárható és még Milánóba is jó a közlekedés akkor nekünk minden képpen ez érné meg mert külőn a vonat elég drága plusz még a városban is a közlekedés ha külőn jegyet váltunk!
#248 - Bernadett - 2016.05.24. - 16:09
Kedves Tibcsi!
Segítségedet szeretném kérni! Bergamo reptérre érkezünk és az Emma's Huose- ba szeretnénk eljutni tömegközlekedéssel! Cím: Alzaia Naviglio Pavese 118, Farnagosta negyed, 20142.
Előre is Köszönöm, Gréta!
#249 - Gréta! - 2016.05.24. - 16:55
Sziasztok!

BERNADETT: A szürke hátterű rész tartozik még a zónába, Verona nem tartozik már bele, a tavak igen (de azokon a hajózás nem).


GRÉTA: Valamilyen busszal Milánóba, a Centrale állomáshoz, majd onnan 2-es metróval Famagosta állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/W5ykkB77mAQ2
#250 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.24. - 22:37
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2011-2013) | Korábbi hozzászólások (2014) |