Milánó látnivalók

Milánó nevezetességei, bemutatása

Milánó

Milánó, Róma után, Olaszország 2. legnagyobb városa, ugyanakkor az ország legfontosabb, legjelentősebb városa. Olaszország ipari fővárosának tartják. A legmodernebb város az országban: ha Róma a "régi", Milánó mindenképpen az "új". Kozmopolita, elegáns, nyüzsgő város, elegáns, fényes üzletekkel, forgataggal. Remekül keveredik itt a régi a modernnel, de néhány szempontból, turistaként nem olyan vonzó. Milánó néhány téren mintha nem is Olaszország része lenne, más az atmoszférája: nem színes, inkább szürke, nem ráérős, hanem sietős, elfoglalt, nem művészi, inkább egy üzletorientált metropolisz. Aki Olaszországot szeretné megismerni, az ne Milánóval kezdje. De akinek van türelme és ideje felfedezni, az sok szépséget találhat itt - Milánóban ezek nincsenek annyira szem előtt mint több más európai nagyvárosban. Milánót nem tartják olyan szépnek, mint más ismert olasz városokat, turistaként sokak szerint inkább a "milánói életstílust" lehet élvezni: az operát, a vásárolgatást, a focit, és az éjszakai életet. A mi véleményünk szerint a belváros egyáltalán nem csúnya, azért rondának nem mondhatjuk Milánót. Szép házak és utcák vannak. De valahogy talán az olaszos karakter, hangulat hiányzik Milánóból, vagy éppen a más híres városokra jellemző egyedi, magával ragadó atmoszféra, és nincs is igazán sok, valóban izgalmas és felejthetetlen időtöltési lehetőség, nincs nagyszámú, csak Milánóban látható, csak a városra jellemző különleges látnivaló, ami több napos kikapcsolódásra adna lehetőséget. Persze azért több világhírű nevezetesség várja az ide utazókat, és itt található a világ leghíresebb festménye, Leonardo da Vinci utolsó vacsorája is.

Milánó komoly vonzereje, hogy innen számos olasz város, és tó, vagy akár a svájci Alpok is könnyen és gyorsan elérhető, ezekről a cikk végén, a kirándulási lehetőségek részben lehet olvasni. Milánó látnivalói közül a legjelentősebbeket, legszebbeket az alábbiakban bemutatjuk. A látnivalók elhelyezkedése egymáshoz képest pedig Milánó térkép oldalunkon látható.

Szállások | Dóm | Galleria Vittorio Emanuele II | Teatro alla Scala | Santa Maria delle Grazie, Az utolsó vacsora | Basilica di Sant'Ambrogio | Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore | Chiesa di Santa Maria presso San Satiro | Castello Sforzesco | Pinacoteca di Brera | Ambrosiana | Museo Poldi Pezzoli | Leonardo da Vinci múzeum | Museo del Novecento | Navigli | Piazza Gae Aulenti | San Siro stadion | Via Monte Napoleone | Kirándulási lehetőségek | Tippek, tanácsok, közlekedés | Hozzászólások

Milánó szállás

Szállások Milánóban: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Szállások Milánóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Duomo / Dóm

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m: a világ 4. legnagyobb székesegyházának számít. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, és vízköpőivel, lenyűgöző. Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a királyi palota (Palazzo Reale), az érseki palota (Palazzo Arcivescovile), valamint a modern művészeti képtár, a Museo del Novecento (lásd később) . A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található, valamint rendszeresen érdekes és értékes időszaki kiállítások.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás.

Belépőjegy (2015): Duomo: ingyenes. Tető: lépcsőn 8 Euró, lifttel 13 Euró. 6-12 éveseknek és 65 év alattiaknak féláron. 6 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Duomo: 07:00-18:40. Tető: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00). Május 9.-szeptember 13. között péntekenként és szombatonként 21:30-ig (utolsó belépés: 21:00). A tető karácsonykor és május 1.-n zárva.

Duomo, Milánó

Milánói dóm

Duomo. Képek: Giovanni_Novara, Taboada Testa

Galleria Vittorio Emanuele II

A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Duómót, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók ebben a bevásárlóutcában, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de még McDonald's is. A Galleriában néha embereket látunk forgolódni: a padlóján lévő torinói bika tökén a sarkunkon történő háromszori körbeforgás a legenda szerint szerencsét hoz - annyian forognak ott, hogy a bika hasánál ma már csak egy lyuk látszik. A bikát a Galleria közepén, a McDonald's-hoz közel keressük. A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak "Milánó szalonjának" (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1877-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás. Busz: 15,23, Piazza Fontana állomás. Cím: Piazza Duomo, 20123.

Galleria Vittorio Emanuele II, Milánó

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II. Képek: placeboe, dirk huijssoon

Teatro alla Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettházának tartják. Olyan művészek léptek itt fel mint Maria Callas vagy Pavarotti.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Cím: Via Filodrammatici, 2, 20121.

Teatro alla Scala

Teatro alla Scala. Fotó: Bruce Turner

Santa Maria delle Grazie templom, Az Utolsó Vacsora

A templom építését 1469-ben fejezték be. A II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450x870 cm-es Utolsó Vacsora c. festmény miatt világhírű, azt ezt ábrázoló fal a bombatámadás alkalmával épen maradt. Ugyanakkor a freskó (nem igazi freskó, hiszen nem nedves, hanem száraz falra, temperával festette a mester) állapota az évszázadok alatt folyamatosan romlott, a legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt. Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz.

Szezontól függően, napokkal, hetekkel, vagy akár, a nyári hónapok esetében, hónapokkal a látogatás előtt jegyet kell foglalni ide, ez ezen az oldalon tehető meg (ez a hivatalos oldal, a többi helyen drágább a jegy) vagy telefonon: +39 02 92800360. A megkapott időpont előtt pedig 15-20 perccel megjelenni. Ha lemondott foglalások miatt jegyek szabadulnak fel, azokat minden reggel 8:15-kor árusítják, érdemes személyesen megjelenni.

Eljutás: M1, M2 metró: Cadorna megálló. Villamos: 20, 24, 29, 30. Cím: Via Giuseppe Antonio Sassi, 3, 20123 / Piazza Santa Maria delle Grazie.

Belépőjegy (2015): 9 Euró. 18-25 éveseknek 4,75 Euró. 18 éven aluliaknak 1,50 Euró. Minden hónap első vasárnapján ingyenes. Előre foglalás kötelező (a hónapok első vasárnapján is)!

Santa Maria delle Grazie, Milánó

Santa Maria delle Grazie. Kép: Davide "Dodo" Oliva

Basilica di Sant'Ambrogio

A 379-386 között, Szent Ambrus által építtetett bazilika Milánó egyik legrégebbi, és valószínűleg legszebb temploma. Igen érdekes kriptájában megnézhetők Szent Ambrus, és más szentek ereklyéi. Belépve szinte érezni lehet a történelmet, azt, hogy a templom majdnem 2000 éves, és, amennyiben éppen nem lepik el a turistacsoportok, a templom békéje is átérezhető. Végigkövethetjük a kereszténység történetét a katolikus egyház kezdetétől, a Római Birodalmon keresztül addig, míg a kereszténység világvallássá vált.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio állomás. Busz: 50, 58, 94. Cím: Piazza Sant'Ambrogio, 15, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 10:00-12:00 és 14:30-18:00. Vasárnap: 15:00-17:00.

Basilica di Sant'Ambrogio, Milánó

Basilica di Sant'Ambrogio kép: Sharat Ganapati, Air Force One

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Az 1503-1518 között épített, bencés apácák által alapított templom ma múzeumként és koncertteremként működik. Milánó egyik legszebb belső terű temploma, bibliai történeteket ábrázoló freskókkal. A belső szépsége kívülről még nem látható. Két része van, egy publikus, és egy rejtett. A Dóm közelében van, ingyenes, és gyorsan bejárható, emellett nagyon szép, tehát érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a művészet, és a szép templomok. Sokan "Milánó Sixtus-kápolnájaként" emlegetik.

Eljutás: M1 metró: Cairoli vagy M2 metró: Cadorna állomás. Busz: NM1. Villamos: 16, 27. Cím: Corso Magenta, 15.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore. Kép: vaferina/Flickr/Creative Commons

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro

Egy másik szép templom, de inkább belülről impozáns. Szintén ingyenes ide a belépés, tehát mindenképp érdemes betérni, ez is Milánó egyik leghíresebb, legszebb templomának számít. A dóm közelében található, bár kicsit nehéz megtalálni. A kis templomról kívülről nézve nem is gondolnánk, milyen szép freskók, kápolnák vannak benne, és micsoda optikai illuziót hoztak létre, melynek köszönhetően sokkal nagyobbnak tűnik, mint kívülről. A legtöbb látogató elámul, hogy a jelentéktelen homlokzat után milyen szép a templom belső dekorációja. Egy 876 óta álló kisebb bazilika helyére 1472-1482 között építették reneszánsz stílusban, de ma is láthatók 9. századi oszlopfők és falrészletek.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo megálló. Cím: Via Torino, 17-19, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés (csoportok számára kötelező a bejelentkezés a sansatiro kukac chiesadimilano.it e-mail címen)

Nyitva tartás: Hétfő-szombat: 9:30-17:30. Vasárnap: 14:00-17:30.

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro, Milánó

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro kép: Augusto Mia Battaglia/Flickr/Creative Commons

Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.

A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból (Torre Branca) csodálatos kilátás nyílik a városra, az 5 EUR-s belépő megéri a toronyba. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Eljutás: M1: Cairoli - Castello vagy M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. Buszok: 18, 37, 50, 58, 61, 94. Villamosok: 1, 2, 4, 12, 14, 19. Cím: Piazza Castello, 27029.

Belépőjegy (2015): Ingyenes belépés (kivéve a múzeumokba, melyekbe 5 Euró a teljes árú jegy, 65 év felettieknek 1,5 EUR, 18 év alattiaknak pedig ingyenes)

Nyitva tartás: Téli hónapokban: 07:00-18:00. Nyári hónapokban: 07:00-19:00. Múzeumok: 9:00-17:30 (utolsó belépés: 17:00). A múzeumok hétfőnként zárva tartanak.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco, Milánó

Castello Sforzesco. Képek: andreasmarx, Air Force One

Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Eljutás: M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. M3: Montenapoleone állomás. Villamosok: 1, 4, 8, 12, 14, 27. Buszok: 61, 97. Cím: Via Brera, 28, 20121.

Belépőjegy (2015): 10 Euró. 18-25 éveseknek 7 Euró. 18 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 8:30-19:15 (a jegypénztár 18:40-kor zár). Zárva: minden hétfőn, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-én

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera. Fotó: nettaphoto

Ambrosiana könyvtár és képtár

A Palazzo del Ambrosiana az 1609-ben alapított impozáns könyvtárnak, valamint Ambrosiana képtárnak ad helyet. Milánó egyik fő kulturális látnivalója. A földszinten található könyvtárban nagy értékű régi kódexek, kéziratok, és ősnyomtatványok kerültek kiállításra. Az emeleteket elfoglaló képtár többek között, Cavaraggio, Leonardo da Vinci, Boticelli, Tiziano és Bramantino műveiből tevődik össze. A legkiemelkedőbb kiállítási tárgyak Leonardo festményei, valamint részek a híres Codex Atlanciából. A Codex 2009-2015 közöt kerül az Ambrosianában elhelyezésre.

Eljutás: M1 metró: Cordusio vagy Duomo megálló. M3 metró: Duomo megálló. Villamos: 12, 14, 16: Orefici-Cantù megálló, 2,3: Duomo megálló.

Belépőjegy (2015): 15 EUR. Egyetemi hallgatóknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek: 10 EUR. 14 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10:00-18:00. Zárva: hétfőnként (kivéve: húsvét hétfő), december 25., január 1., május 1., húsvét vasárnap.

Ambrosiana

Ambrosiana. Fotó: FouPic

Museo Poldi Pezzoli

A múzeum az északolasz (pl. Mozetti, Bellini, Botticelli, Borgogne és Cranach), és velencei, flamand, és lombardiai alkotók műveinek gazdag kollekciójáról, festményekről, szobrokról, és egyéb műtárgyakról (fegyverek, bútorok, ékszerek) nevezetes. A kis múzeum egy korábbi magángyűjteményből került kialakításra, eklektikus, de jól kiválogatott gyűjtemény, különösebb rendezőelv nélkül. A művészetrajongók kifejezetten kedvelik, a kis, magángyűjtemények egyik legjobbja. Akik nem feltétlenül járnak sok múzeumba, azok egy részének is tetszik, míg mások unalmasnak találhatják.

Eljutás: M3 metró: Montenapoleone vagy Duomo. M1 metró: Duomo. Villamos: 1-es, Montenapoleone megálló. Cím: Via Manzoni 12, 20121.

Belépőjegy (2015): 9 EUR. 11-18 éveseknek és 60 éven felülieknek: 6 EUR. 11 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30). Zárva: minden kedden, január 1., húsvét, április 25., május 1., augusztus 15., november 1., december 8., december 25-26.

Poldi Pezzoli múzeum

Poldi Pezzoli múzeum. Fotó:Lawrence/Flickr/Creative Commons

Leonardo da Vinci múzeum / Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci

Olaszország legnagyobb technikai és tudományos múzeuma. Természetesen jelentős hangsúlyt fektetnek Leonardo da Vinci munkáira. Az 1953-ban nyílt múzeum szekciói: anyagok, közlekedés, energia, kommunikáció, Leonardo da Vinci, új határok, a fiatalok tudománya. Minden rész, főleg gyerekek számára, interaktív kiállítást is tartalmaz. Nagy, gazdag múzeum, a tudomány iránt érdeklődők hosszú órákat el tudnak itt tölteni, és, többek között, Leonardo da Vinci zsenialitását részletekbe menően megismerhetik.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio megálló. Busz: 50, 58: S. Vittoro megálló, 94: Carducci megálló. Cím: Via San Vittore 21, 20123. Cím: Piazza Pio XI, 2, 20123

Belépőjegy (2015): 10 EUR. 25 éven aluliaknak: 7,50 EUR. 3 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 9:30-17:00. Szombat,vasárnap és ünnepnap: 9:30-18.00. Zárva: hétfőnként, ha munkanap, december 24., december 25., január 1.

Leonardo da Vinci múzeum

Leonardo da Vinci múzeum. Fotó: Ben Ostrowsky/Flickr/Creative Commons

Museo del Novecento

A "klasszikus" Brera képtárral ellentétben, a Museo del Novecento a modern, és kortárs művészet rajongói számára kötelező látványosság. A Piazza del Duomon, a Palazzo dell'Arengario-ban található, egy különleges épületben, mely önmagában is megtekintésre érdemes, akár csak kívülről is. Belülről pedig a dómra kínál egyedi kilátást. A 2010-ben nyílt múzeum hamar Milánó legnépszerűbb, legszínvonalasabb nevezetességei közé emelkedett. Az olasz és a nemzetközi 20. századi művészet egyik legnagyobb olaszországi gyűjteménye tekinthető itt meg. A futurizmusnak, a spatializmusnak, és az arte povera művészeti irányzatának külön részleget szenteltek a múzeumban. Az olasz mesterek, mint Fontana vagy Boccioni munkái mellett olyan külföldi alkotók mesterművei is láthatók itt, mint Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Georges Braque, Piet Mondrian, Paul Klee vagy Henri Matisse.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás. Busz: 15,23, Piazza Fontana állomás. Cím: Via Marconi, 1, 20122.

Belépőjegy (2015): 10 Euró. 12 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Hétfő: 14:30-19:30. Kedd, szerda, péntek, vasárnap: 9:30-19:30. Csütörtök, vasárnap: 9:30-22:30. Utolsó belépés mindig 1 órával a zárás előtt.

Museo del Novecento

Museo del Novecento. Fotó: lubats

Navigli

A Navigli egy hangulatos, nyüzsgő negyed, ahol a csatornák mentén éttermek, kávézók, bárok, üzletek helyezkednek el. A hangulat mellett az éttermek miatt érdemes idelátogatni - mindenképpen sötétedés után. Itt Milánó egy teljesen másik, és igen érdekes arca tapasztalható meg.

Eljutás: 2-es metró: Pta Genova F.s. állomás. Vagy a 2-es villamossal is ide lehet jutni.

Navigli

Navigli. Fotó: Edoardo Forneris/Flickr/Creative Commons

Piazza Gae Aulenti

Gae Aulentiről, a 2012-ben elhunyt híres olasz építészről, a párizsi Orsay múzeum, és Pompidou központ tervezőjéről nevezték el ezt a kör alakú teret. Az utcaszint felett 6 méterrel található tér 2009-2011 között épült. A modern építészet, a metropoliszok, a futurisztikus helyek kedvelőinek tetszését fogja elnyerni a lenyűgöző, felhőkarcolókkal, modern épületekkel körülvett, modern szobrokkal, szökőkutakkal díszített tér, ahonnan szép a kilátás is Milánó magas házaira. Akiket nem érdekel a modern építészet, azoknak nem szükséges a tér miatt, ami kívül esik a többi nevezetességtől, ide kijönniük. Nyáron sokszor szinte csak itt lehet Milánóban igazán hűsölni, ugyanis itt mindig van szellő. A tér környékén remek a hangulat, több üzlet, és étterem is található.

Eljutás: M2, M5 metró: Garibaldi FS megálló.

Piazza Gae Aulenti

Piazza Gae Aulenti. Kép: Ciccio Pizzettaro/Flickr/Creative Commons

San Siro stadion

Az AC Milan és az Internazionale, Olaszország két leghíresebb és legsikeresebb stadionjának megtekintését bizonyára nem fogják kihagyni a focirajongók. A hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza 80 ezer fő befogadására alkalmas, az UEFA értékelése szerint 5*-os futballstadion. 1925-ben építették, de azóta nem kevesebb, mint 7 alkalommal renoválták - legutóbb 2002-ben.

Eljutás: M1: Lotto állomás, majd 20-30 perc gyaloglás vagy 49-es busz. Villamos: 16-os. A stadiontúrához és a múzeumhoz a 8-as kapun lehet bemenni. Cím: Piazzale Angelo Moratti, 20151.

Belépőjegy (2015): Múzeum és stadiontúra: 17 Euró. 14 éven aluliaknak és 65 év felettieknek 12 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes. Csak múzeum (kizárólag azokon a napokon, amikor csak a múzeum van nyitva, a stadion nincs): 7 Euró. 14 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 5 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás (múzeum+stadiontúra): 09:30-17:00, a túrák fél óránként indulnak. Milan és Inter meccsnapokon előbb van zárás, esetleg nyitva sincs.

San Siro

San Siro. Kép: jamiejohndavies

Via Monte Napoleone

Az elegáns és drága utcában ékszerboltok, és a nagy divatházak fényes üzletei sorakoznak. A világ egyik "divatfőutcájának" tartják, mivel Milánó a divat fővárosa, és a Via Montenapoleone a város fő divatutcája. A világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, és székhelye is itt van. A Via Monte Napoleone a II. Világháború után vált a párizsi Rue du Faubourg Saint-Honoré, a római Via Condotti a londoni Bond Street és Oxford Street vagy a firenzei Via de' Tornabounihoz hasonló jelentőségű divatutcává. A Via Monte Napoleone mellett a környék több másik utcája is Milánó divatközpontjához tartozik.

Eljutás: M1: San Babila, M3: Montenapoleone metrómegállók

Via Monte Napoleone

Via Monte Napoleone. Kép: y xiquinhosilva

Kirándulási lehetőségek Milánóból

Akik hosszabb időt töltenek Milánóban, azoknak felejthetetlen kirándulásokra is lehetőségük van: 4 festői tó, több híres város, és akár Svájc is könnyen elérhető.

Az egyik ilyen szép célpont Comói-tó. A tó elérhető a Cadorna vasútállomásról (vagy a Malpensa reptérről, Saronno átszállással) 1 óra alatt, Ferrovia del Nord vonattal, mellyel Como Nord Lago végállomásig kell menni. Como Nord Lagotól ráadásul gyalog, néhány perc alatt el lehet jutni kettőhöz a tó érdekes látványosságai közül, melyek a Como-Brunate Funicular (7 perces menetidejű, fél óránként közlekedő sikló a Brunate nevű hegyi faluba, az út folyamán szép kilátással, a felső siklóállomástól még fél óra gyaloglással elérhető egy világítótorony), valamint a Duomo Cattedral di Como (1396-1770 között épített székesegyház).

Ugyanakkor, Como egyáltalán nem a tó legszebb települése, sokkal festőibb Varenna vagy Belaggio. Milánóból Varennába tömegközlekedéssel Milano Centrale vasútállomástól az állami Trenitalia vasúttársaság Regionale vonatával eljutni, mellyel Varenna Esino állomásig kell menni. Mindenképp ki kell emelni a tó TOP-látnivalóját is, a Villa del Balbianellót (nyitva március 15.-november 15. között 10:00-18:00, de hétfőnként és szerdánként zárva! ; belépő 2015-ben 15 EUR, 4-14 éveseknek 7 EUR). Ide eljutni Comóból hajóval lehet. A kikötőhöz a Como Nord Lago vasútállomástól nyugati irányba a tó mellett kell egy rövid sétát tenni. Hajóval aztán Lenno településre kell menni, onnan 20 perc, dombra felfele gyaloglással, vagy taxihajóval (az szebb út, mint a gyaloglás) érhető el a villa. A tó nevezetességei, települései egyébként bejárhatók hajóval. A menetrend itt kereshető le.

Comói-tó, Varenna

Villa del Balbianello

Comói-tó (Varenna), Villa del Balbianello. Képek: Riccardo T., Edward Faulkner/Flickr/Creative Commons

A Lago Maggiore, Olaszország 2. legnagyobb tava is megközelíthető Milánóból: a Milano Centrale vasútállomástól Stresa városba érdemes menni a tó városai közül, amely 1 óra 8 perces út Regionale vonattal Milánóból.

Lago Maggiore

Lago Maggiore. Kép: MorBCN/Flickr/Creative Commons

Egy harmadik tó, a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava (mely a Balatonnál azért kisebb) pedig a Milano Centrale vasútállomásról, 1 óra 7 perc alatt érhető el Frecciabianca vonattal - Peschiera Garda vagy Desenzano állomásig kell menni, mely megállók a tó déli részén találhatók. Peschierától vagy Desenzanótól hajóval vagy busszal lehet továbbmenni a kívánt helyre. A Garda-tavi hajók menetrendje itt kereshető le.

Garda-tó

Garda-tó. Kép: amira_a/Flickr/Creative Common

A Milano Centrale vasútállomásról alig több mint 1 óra vonatozás alatt elérhető festői, svájci Lugano is egy remek utazási célpont Milánóból. Luganói kiindulással pedig (először Tiranóig busszal) akár a svájci Alpokban is lehet egy túrát tenni a világ egyik legszebb vasútvonalán, a Bernina Expressz-szel.

Lugano

Lugano. Kép: malavoda/Flickr/Creative Common

A Comói-tó, Lugano, és a Lago Maggiore Milánótól északra, ilyen sorrendben, egymástól nyugatra vannak, így akár mindhárom tó is megnézhető egy hosszabb autós kirándulás alkalmával. A Garda-tó ezzel szemben Milánótól északkeletre fekszik.

2 órán belül több szép és érdekes városba is el lehet vonattal Milánóból: Monza vonattal, Porta Garibaldi vasútállomásról 10 perc alatt, Bergamo (Centrale vagy Porta Garibaldi állomásról) egy órán belül, Bologna 1 óra alatt Centrale, vagy 1 óra 20 perc alatt Porte Garibaldi állomásról, Verona Centrale állomástól Regionale vonattal 1 óra 55 perc, Fercciabianca vonattal 1 óra 20 perc alatt érhető el. Torinóba vonattól függően 1 vagy 2 óra alatt lehet eljutni, míg Parma városába 1-1,5 óra alatt. Firenze csodálatos városába Milano Centrale állomástól 1 óra 40 perc alatt juthatunk el.

Forma 1-rajongók a monzai Formula-1-es pályát (Porta Garibaldi vasútállomástól vonattal, a monzai vasútállomástól pedig a Z204-es Vedano al Lambro felé közlekedő vonattal kell menni), valamint a modenai és a maranellói Ferrari-múzeumot (Milano Centrale állomásról vonat Modenáig, innen transzferbusz közlekedik egy útvonalon a két Ferrari-múzeumba) is meglátogathatják Milánói kiindulással. Monza egyébként maga is egy szép város, híres városközpontjáról, székesegyházáról, és a csodálatos Parco di Monza parkról.

Tippek, tanácsok, közlekedés

  • A Wizz Air gépei a Milano Malpensa repülőtérre érkeznek. Innen bejutás Malpensa Express vonattal, amelyik az 1-es termináltól indul (az 1-es és 2-es terminált ingyenes transzferbuszok kötik össze), Centrale vagy Cadorna vasútállomásig. A Centrale állomásra közlekedők megállnak Porta Gabribaldi, Bovisa, Saronno és Busto Arsizio (utóbbinál nem mindegyik vonat) állomáson is, míg a Cadornára közlekedők menetrendtől függően nem állnak meg sehol, vagy megállnak Bovisa, Saronno, és Busto Arsizio Nord állomáson is. Jegyár 12 EUR felnőtteknek, 6 EUR gyerekeknek 4-14 év között. Online vehető retúrjegy is (személyesen csak akkor, ha aznap már visszamegyünk) 18 ill. 9 EUR-ért. A vonat menetrendje itt tekinthető meg, vegyük figyelembe, hogy átszállásos útvonalakat is kiad a kereső. A vonaton kívül: több társaság is közlekedtet transzferbuszt Milano Centrale vasútállomásig 10 EUR körüli áron, közvetlenül az 1-es és 2-es terminálról is. Busztranszfer Wizz Air repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható.
  • A Ryanair Bergamo repterére indít járatokat. Onnan Terravision transzferbusszal 60 perc alatt, akár 5 EUR-ért (online foglalva kaphatók a legjobb árak) Milánóba lehet jutni. Transzfer Ryanair repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható (Autostradale busztársaság).
  • Tömegközlekedési jegytípusok és jegyárak (2015) Milánóban: vonaljegy: 1,50 EUR, 4 db-os gyűjtőjegy: 6 EUR, 10 db-os gyűjtőjegy (egyszerre csak egy személy használhatja): 13,80 EUR, 24 órás jegy: 4,50 EUR, 48 órás jegy: 8,25 EUR. Jegyek bármelyik metróállomáson, valamint városszerte több mint 2200 elárusítóhelyen (bárokban, dohányboltokban, újságárusoknál) vehetők.
  • A cikkben szereplő legtöbb fő nevezetességeket érintve, azokat inkább kívülről megnézve Milánó bejárható gyalog, városi tömegközlekedés használata nélkül is egy nap alatt.
  • A helyi turistakártya a MilanoCard nevet viseli. Ingyen tömegközlekedést biztosít, valamint különböző kedvezményeket és szolgáltatásokat, melyek ITT megtekinthetők. Ára 24 órára 6,50 EUR, 3 napra 13 EUR (a 3 napos viszont csak 48 órás tömegközlekedést biztosít). A MilanoCard Pass ugyanazt tartalmazza mint a sima MilanoCard, de ezen kívül 9 múzeumba ingyenes belépést biztosít, melyek listája itt tekinthető meg. Ennek ára 30 EUR. A MilanoCard és a MilanoCard Pass megvásárolható Milánóban a Centrale vagy Cadorna vasútállomáson, a Malpensa és a Bergamo és a Linato reptéren, valamint online is.
  • Milánói metrótérkép itt elérhető, de ATM (Milánói Közlekedési Társaság) ügyfélszolgálaton ingyenesen is kaphatók, és az útikönyvek is tartalmazzák. Tömegközlekedési útvonaltervező itt, vagy használható a Google Térkép útvonaltervezője.
  • Csomagmegőrző a Centrale vasútállomáson, a földszinten található üzletközpontban van. Nyitva minden nap 6:00-23:00. Árak 2015-ben: az első 5 órára 6 EUR, a 6-12. órára óránként további 0,90 EUR, a 13. órától óránként további 0,40 EUR. A Malpensa és Bergamo repülőtereken is van csomagmegőrző.
  • Az autóval érkezők Milánó történelmi központjába, a ZTL-zónába hétköznap 7:30-19:30 között csak napi 5 EUR-s behajtási díj megfizetése után hajthatnak be (motorbiciklik, robogók, elektromos járművek, gázüzemű és hibrid autók mentesülnek ez alól). A zóna határai itt láthatók. Euro 0-ás benzines, és 7,5 méternél hosszabb Euro 4 alatti dízel autók ugyanakkor egyáltalán nem, behajtási díj megfizetése után sem hajthatnak be. Az 5 EUR-s behajtási jegy újságárusoknál, dohányboltokban, a milánói közlekedési vállalat elárusítóhelyein és parkolóautomatáknál vásárolható meg. A behajtási jegyet aktiválni is kell legkésőbb az előző nap éjfélig. Aktiválni lehet pl. SMS-ben, a 339.994.0437 telefonszámon, PIN.rendszám formátumú SMS elküldésével. A jegyet megvásárolni és aktiválni online is lehet, de a weboldal csak olaszul érhető el. Ebbe a zónába egyébként se érdemes behajtani, mert nehéz parkolni. Kedvező árú milánói parkolók (csak 1,5 EUR 5 óra hosszra) listája itt található.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2011-2013)
Legújabb hozzászólások (2014-2015):

Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

214 hozzászólás
szia Tibcsi.. koszi szepen multkor is hasznos informaciokkal szolgaltal...:-) most milano az uticel... bergamo ba szallunk le 4 napra megyunk ,milyen tömegközlekedéssel érdemes bejutni a város központba (a szállásunk az Euro inn B&b-ben lesz) busz ill metrójegyekkel kapcsolatban van infód(hog érdemes napi vagy bérlet..)? előre is köszönjük
#1 - edinka - 2014.01.04. - 20:10
Szia!

A Bergamoi reptérről transzferbuszokkal lehet bejutni Milano Centrale állomásig, onnan M2 metró Loretoig, majd M1 metró Pasteurig, amihez közel van a szállás.
Vonaljegy 1,50 EUR, 90 percig érvényes, napijegy 4,50, 2 napos jegy pedig 8,25 EUR.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.05. - 16:27
Sziasztok mi a párommal 24-26.áig leszünk kint érdeklődnék, hogy tud-e valaki korrekt szállást ajánlani ahol volt már és ár-érték arányban is megfelelő volt illetve a központban van lehet volt már erről szó próbáltam átolvasni de nagyon hosszú nem sikerült :) Előre is köszönöm
#3 - Balázs Vivien - 2014.01.10. - 15:26
Sziasztok!
Nem találtam bejegyzést, hogy érdemes-e autót bérelni, ha Milánóba megyek 1 napra. Távolság és parkolás szempontból érdekelne.
#4 - péter - 2014.01.12. - 17:17
Szia!

Szerintem városon belül, városnézésre, vásárlásra felesleges.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.13. - 09:12
A feleségem és a lányom ma reggel "röppentek" egy hosszú hétvégére Milánóba. Metróval,napijeggyel mindenhová gyorsan el lehet jutni.A Metró közlekedés kiváló.Szállás 2 főre,3 éjszakára 30ezer Huf. Szerintem korrekt és 20 méterre van a Metró lejáró. Ma du +20 fok,most este +15 fok van.Minden kivilágítva,rengeteg ember az utcákon. Nyáron a párommal megyek én is :D
#6 - Jozef - 2014.01.23. - 20:07
Szia Jozef,
Ennek a szállásnak az elérhetőségit le tudnád irni? nagyon érdekelne.
Köszi
#7 - Matbet - 2014.01.23. - 20:32
Matbet: Hotel Salus
Via Pellegrino Rossi 59, Moscova negyed, 20161 Milánó
Booking.com oldalon tudsz foglalni.
#8 - Jozef - 2014.01.24. - 00:13
Most jövök a San Siro-ból, friss infó: a Lotto metróállomástól dóm mászástól megfáradt lábbal inkább 20-30 perc az eljutás. Gyaloglás helyett ajánlott 49-es busszal menni. 9 megállót kell menni és közvetlenül a stadionnál tesz le. A leírásban szereplő 14-es kapu helyett a 8-ashoz kell menni és tényleg fél óránként megy vezetett túra olasz és angol nyelven. Milánó kártyával 11 EUR a múzeumba és a stadion túrára a jegy. Nagyon megéri megnézni, grandiózus látvány és a stadion VIP üléseire is le lehet ülni + megmutatják az öltözőket is!
#9 - Attila - 2014.01.26. - 19:07
Köszi az infót, és a beszámolót, egy korábbi hozzászólásban én is írtam a buszt, csak a cikkben magában valamiért lemaradt, most javítottam.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.26. - 21:59
Én köszönöm a javítást! Nagyon jó oldal, hasznos, a hétvégi 2 napos látogatásunk alatt a telefonom végig ez volt nyitva! Szép sorban mentünk végig a látványosságokon és olvastuk az oldalról az infókat!
#11 - Attila - 2014.01.28. - 05:36
Segítséget szeretnék kérni: Milánóból Pisába el lehet jutni gyorsan és a reggeli órákban? Mivel este szeretnénk visszajönni.
#12 - Katóka - 2014.02.19. - 12:48
Nagyon gyakran mennek vonatok Milánó és Pisa között, reggel is, van, ami közvetlen, van ami átszállásos, a menetrendből látszani fog, az út kb. 4 óra. Menetrend, itt kell lekeresni: www.trenitalia.com
(úgy látom, nem igazán működik jól a menetrendi kereső, és lekeresés után csak egy járatot ad ki, úgyhogy a kiadott menetrend alatt be kell kattintani hogy tutte la sulizioni, és akkor látszik az összes)
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.19. - 16:40
Tibcsi!!Nagyon szépen köszönöm!!
#14 - Katóka - 2014.02.22. - 20:34
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni hogy ha vonattal utazunk akkor mi az a super economy és bárki igénybe veheti-e?
Köszönöm!
#15 - Syni - 2014.02.24. - 17:52
Szia!

A Super Economy típusú jegy a legkedvezőbb jegyár a trenitalia vonatokra. Bárki igénybe veheti, viszont az olcsó ár fejében nem visszaváltható, nem írható át más dátumra, és más vonaton se vehető igénybe, csak pontosan az akkor indulón, amire vásárolva lett, és általában nagyon előre kell venni, csak korlátozott számú super economy jegy van.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.24. - 18:16
Köszönöm Tibcsi!
és akkor téves az az infó-m is ugye hogy csak olaszok vehetik igénybe a super economy-t?!
#17 - Syni - 2014.02.27. - 20:13
Bárki vehet Super Economyt, egyszerűen megveszed a trenitalia weboldalán, azóta írtam erről egy leírást is az Utazási tippek, tanácsok menüpontban olvasható, ott a Menetrend keresése, online jegyfoglalás olasz vonatokra részben.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.28. - 05:29
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy ez az oldal mennyire megbízható transzfer foglalás céljából?

http://www.terravision.eu/

Köszi!
#19 - Szimonetta - 2014.03.04. - 08:31
Szia!

Megbízható, de nem feltétlenül kell foglalnod online, bár igaz, úgy olcsóbb valószínűleg 1-2 EUR-val.
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.04. - 09:02
Szeretnék érdeklődni, tudja valaki ,hogy a reggeli Milánó-Budapest Wizz jártra tömegközlekedssel ki lehet jutni a reptérre vagy érdemesebb wizz kisbuszt rendelni?? Vagy mivel lehetne biztonságosan kijutni a reptérre olyan korán? köszönettel Katóka
#21 - Katóka - 2014.03.09. - 10:31
Mind transzferbusszal: http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/milano_c.le_malpensa.pdf
mind Malpensa Express vonattal: http://www.malpensaexpress.it/en/malpensa-express/timetable.aspx
ki lehet érni a 8:15-ös induláshoz mondjuk 6:45-re.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.09. - 19:42
Ezer köszönet!!
#23 - Katóka - 2014.03.14. - 07:58
Milano kozelebe tud valaki egy olcsobb kempinget ?
#24 - iren - 2014.03.14. - 21:01
meg azt szeretnem kerdezni , hogy szept 7-en lesz Monza-ba az olaz nagydij , vajon mi masnap szept 8- an meg tudjuk latogatni a F1 palyat , mert epp akkor ott lennenk es a ferjem nagyon szerentne latni . Elore is koszonom .
#25 - iren - 2014.03.14. - 21:07
Nem írják a monzai pálya oldalán, hogy a futam után 1 nappal ne lehetne meglátogatni, azt írják, hogy minden nap nyitva vannak látogatásra.
Milánóban ezt a kempinget találtam csak: http://www.campingmilano.it/en/index.php
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.14. - 21:58
koszonom szepen a gyors valaszt , hetfokon csak a muzeumok vannak zarva ?
#27 - IREN - 2014.03.17. - 14:37
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy olvastam régebbi hozzászólásokban, hogy Milánóban van már 6 euro/éj diákszállás. Valaki nem tudná esetleg nekem belinkelni, mert mindenhol kerestem de nem találtam. Köszönöm a segítséget előre is.
#28 - Magyar Gábor - 2014.03.19. - 12:55
Sziasztok!
IREN: Igen, néhány múzeum zárva tart hétfőn Milánóban, más nevezetességek nem.


GÁBOR: Nem tudom, konkrétan melyikre gondoltak, de pl. a hostelworld-ön kereshetsz, a keresés után ár szerint rendezve, 8-12 fős hálótermekben vannak a legolcsóbb szállások, de 6 EUR-ért azért ott se nagyon látok.
#29 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.20. - 15:48
Tibcsi! Te egy nagyon szuper ember vagy! Nagyon köszönöm a munkádat és ezt a honlapot! Bárhová megyek kirándulni, az első mindig az, hogy megnézzem Te mit ajánlasz, és mit lehet tudni arról a városról. Köszönök minden segítséget! További jó munkát kívánok! Zoli
#30 - Zoli - 2014.03.25. - 14:40
Szia Tibcsi!
Pénteken reggel megyünk miláno malpensára érkezünk, hétfőig maradunk, fő attrakció a Bologna elleni szombat esti foci. Néztünk nevezetességeket, meg böngésztük a térképet. Kérdésem az lenne, két napos jegy metrora milyen összegbe kerül jelenleg, illetve azt hallottam, metroval bármi könnyen elérhető a városban, valóban így lenne? Reptérről városközpontba a vasút és busz ára között nagy a különbség?Írtózóm a busztól :)
Ha lesz időd a válaszra, előre is nagyon szépen köszönöm!!
Üdv.: Peti
#31 - Peti - 2014.04.02. - 09:01
Sziasztok ! Nem megy valaki Milánóba május 2-án ? Lehetőleg olyan aki beszél olaszul és tudna segíteni a reptérről való bejutásban. A Malpensara érkezünk reggel 7:40-kor.
Előre is köszi !
#32 - ági - 2014.04.27. - 20:04
Sziaszto!!!
Mi május 7-én megyünk!!!!Már izgalommal várjuk az utat!!!!
#33 - Regi - 2014.05.05. - 15:37
Sziasztok! Valaki volt már a Monzai pályán, amikor nem F1-es hétvége volt? Be lehet jutni az ovál pályára vagy el van kerítve? Köszönöm
#34 - Dan - 2014.05.18. - 15:07
Sziasztok! 22.-én reggel indulunk, fórumról valaki?
#35 - Inzs. - 2014.05.19. - 22:18
Szia Dan! Lehet látogatni a monzai pályát minden nap, de hogy konkrétan az ovál részt is lehet-e, azt nem tudom.
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.21. - 01:28
Sziasztok!
Malpenzaról béreltünk kisautót, de milánoba lehet, hogy jobb lenne tömegközlekedni, ehhez kellene vmi olcsó vagy ingyen parkoló miláno külvárosában. Ha tudtok ilyet írjátok meg! Köszi
#37 - Péter - 2014.05.24. - 20:50
Szia!

Ingyen parkoló még külvárosban sem nagyon van Milánóban. Viszont vannak nagyon kedvező árú parkolók, ezek (a parkoló nevére kattintva látszanak az adatai, és az árak): http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/ParcheggiStruttura.aspx
Ami fontos a Milánói autózással / parkolással kapcsolatban, hogy a városközpontba csak 5 EUR díj megfizetése után lehet behajtani, a zónának a határai itt vannak: http://goo.gl/i6pAZC
#38 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.26. - 02:06
Sziasztok!
Egyetlen kérdésem lenne, ha esetleg tudja rá valaki a pontos választ.
Hétvégén megyünk - többedszer- viszont most kicsit csavarognánk Lombaridában.
Tudja valaki pontosan, hogy most van-e, működik-e az "Io viaggio" Carta?
http://www.trasporti.regione.lombardia.it/cs/Satellite?c=Redazionale_P&childpagename=DG_Infrastrutture%2FDetail&cid=1213409305404&pagename=DG_INFWrapper#1213409310011
Az oldal szerint igen, van a havin kívül 1,2,3,7 napos, az olasz ismerősöm szerint nincs is ilyen. :-)
Persze a párizsi barátnőm szerint sincs heti bérlet Párizsban, aztán mégis azt vettem...
Szóval, ha valaki tud pontos infót mielőtt megyünk, jó lenne.
Köszönöm! J.
#39 - kicsijuci - 2014.06.02. - 14:39
Sziasztok!

Három kérdésem lenne :) A Milánó kártya (ami a honlapján van fennt a 24 órás 6.50 euróért) érvényes arra a vonatra ami bevisz a Malphensa reptértől a központig? Milyen gyakran jár ez a vonat? Ha pedig ugy döntenék, hogy busszal megyek és veszek egy returjegyet azt csak aznap egyszer tudom felhasználni vagy egész nap érvényes, mert kétszer kéne bemennem a városba és vissza. Előre is köszönöm a segitsèget :)
#40 - Csabi - 2014.06.15. - 13:17
Szia!

Nem érvényes a Milano kártya a Malpensa Expressre, viszont a transzferbuszok jegyeire kapható vele valami kedvezmény.
A Malpensa Express menetrendjét itt megnézheted: http://www.malpensaexpress.it/en/malpensa-express/timetable.aspx
A retúrjegyek mindig csak egy utazásra érvényesek, nem lehet természetesen egy retúrjeggyel össze-vissza oda-vissza utazgatni. Ugyanakkor, ha a Malpensa Expressre retúrjegyet vennél (tudom, nem az volt a kérdés), de fontos, hogy csak aznap érvényes.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.06.15. - 15:10
Köszönöm a gyors válaszod és segitsèget :) Csak akkor ezt az egyet nem értem hogy van.
http://www.malpensaexpress.it/en/malpensa-express/tourism/milanocard.aspx
#42 - Csabi - 2014.06.15. - 20:12
Oda az van leírva, hogy Malpensa Express jegyet, és Milano Cardot egyben lehet venni 10% kedvezménnyel, de ez nem jelenti azt, hogy a Malpensa Express-re érvényes a Milano Card :)
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.06.15. - 23:07
Akkor marad a busz sajnos, pedig reménykedtem, hogy nem kell akkor 32 eurot fizetnem mert kétszer megyek be a városba és vissza, de hát ez van. Még egyszer köszönöm a segitséget. :)
#44 - Csabi - 2014.06.16. - 01:29
Szia Tibcsi!
Nagyon köszönöm azt a rengeteg hasznos infot amit a fórumodban találtam.
Most jöttünk haza Milánóból.
Vasárnap reggel indultunk. Malpensan pontosan leszállt a gép, de a lépcsők odagörgetése eltartott egy darabig, így a 8 előtti vonatot Cadornára nem értük el. Jegyeket a pénztárban váltottam, 12EUR illetve 6EUR a gyereknek 12 év alatt. Szendvicseket, vizet érdemes a peronon lévő automatákból venni, olcsóbb mint a büfékben 2.20-2.50, illetve 1 EUR és finom is. Cadornán vettem 48 órás tömegközlekedési bérleteket.
Elsétáltunk a Sforza vár mellett és a Garibaldi szobornál megtaláltuk a piros emeletes Hop on Hop off buszokat. A jegy 48 óráig érvényes 3 útvonalra korlátlanul. A piros A vonalon van a Canecolo, a sofőr előtte tett le bennünket. Megkaptuk a jegyeket, és közölték hogy 10 perccel előbb menjünk oda. Volt vagy 8 percünk addig, meg akartuk kerülni a templomot, de nem lehetett, vissza kellett rohannunk. Olaszul a kápolna előtti folyosókon ismertette az épület és a mű történetét egy idegenvezető, de kint van angolul is a falon. Majd zsiliprendszeren át mehettünk be a terembe. Az ebédlőterem sokkal nagyobb mint képzeltem, nemcsak a da Vinci szekko van ott, vele szemben látható egy korabeli freskó is, rajta Szent Margittal, valamint egy dombormű, ami az Utolsó vacsora 3 dimenziós mása. Szerintem a festmény inkább nyújt térbeli élményt pl a Jézus mögötti ablakon át látható tájat megfigyelve. Nagy élményt jelentett a kép számomra. Utána folytattuk az A túrát, egyszercsak feltünt a Dóm is. Ott a busz sokat áll. Visszaérve a Sforzához elmentünk a Via Dante-ra megebédelni. A 3. kiülős helyre mentünk, ahová beinvitáltak bennünket, tésztákat ettünk (9-10EUR), a pesztós tésztája valami nagyon régi recept alapján készült. Míg kihozták, chipsszel és óriásolivával kínáltak bennünket. Utána mentünk a C körre, amely fő attrakciója a San Siro, de látható a hatalmas lovasszobor is, valamint egy nagyon monumentális temetőbejárat is. Utána a B körre mentünk, abban is benne van a Dóm, leszálltunk, és megnéztük belül, és felmentünk lifttel a tetejére . Nagyon különleges, a lépcsők és a teteje is csupa márvány, ami szerencsére nem csúszott pedig eleredt az eső. Utána a téren az árkádok alatt óriási tömeg volt, karkötősőstől, gyorsan visszaszálltunk a következő B-re, félóránként jár hétvégén.
Az eső miatt nem az emeletre mentünk, ahonnan minden jól látható, hanem le, közel sem ugyanaz. A B-s kör kivitt a milánói felhőkarcolók közé és a vásárló utcákhoz, ott szállt le a legtöbb nő. Utána Cadornára mentünk metróval, de sajnos a San Maurizió már zárva volt.
Istria új metró állomásánál béreltünk appartmant. A lila metro futurisztikus, vezető nélkül megy és végig egy fal választja el az utasokat az állomáson a mélytől, amelyen az ajtók csak akkor nyílnak, mikor pont bejön a szerelvény azaz nem lehet beesni.
Vacsorát nem tudtunk venni, mivel vasárnap arra a nagyobb boltok nem voltak nyitva, csak egy arab bolt, de Istrián találtunk egy helyet, 5EUR-os pizzával.
Vasárnap többször probléma volt, a nagyobb címletek felváltásával, lévén reggel illetve kis forgalom, erre számítsatok.
Hétfőn a Como-i tóhoz mentünk. Eredetileg Comoba akartunk menni és a fogaskerekűvel felmenni Brunate-ba, de indulás előtti este egy fórumból megtudtam hogy 22-ig nem jár.
Így módosult a terv, 9:20-kor a Centrál pályaudvarról mentünk Varennába. Mussolini építette a hatalmas pályaudvart elnézve a méreteket, főleg a belmagasságot, sem lehetett normális. Nagyon szép épület, érdemes megnézni. Előtte a Cadernán, ahol megvettem a jegyeket a pénztárcámat pakolásztam mire tőlem vagy 3m-re az egyik arab a másiknak Madame Madame kiáltással jelzett, akkorra gyorsan elpakoltam, és annyit hallottam hogy leszúrta, tolvajok lehettek szerintem.
Már a vonatút is nagy élmény volt, a fordított Y alakú tó Lecco-i szárát lehetett látni odafelé, majd azt a részt, ahol a 3 ág találkozik. Kitáblázott úton lehet eljutni a vasúttól Villa Monestari és Villa Ciprese-hoz. Mindkettő kertje látogatható és gyönyörű. Visszafelé egy nagyon hangulatos tóparti kiülősnél ebédeltünk, én hatalmas articsókás bruscettat 6EUR-ért. Majd áthajóztunk 13:30-korBellaggioba megnézni Villa Menzi kertjét. Ebben kevesebb volt a virág nagy zöldterületek, bambusz és más különleges fák dominálnak benne. Aztán onnan 14:40-essel Tremezzoba hajóztunk a Villa Cartotta-t megtekinteni, jó másfél óra alatt jártuk be a 7 hektáros parkot. A Villa is megnézhető a 9EUR-ért, gyerekeknek ingyen van. A 17:10-es gyorshajóval mentünk Comoba, 6-ra ért be. Útközben a hajóról láttuk Lennoban a Villa Barbierit, amely sajnos hétfőn (szerdán) zárva van, az a legszebb fekvésű kert, mivel egy félszigeten van. Az állomást Comoban pont a vonatindulásra találtuk meg, inkább beültük fagyizni, és a 18:47-essel mentünk Sarennon át Malpensara, 8 után pár perccel ott is voltunk. Malpensan hosszú sor volt össze-vissza kanyarogtatva, kellett is az idő.

Jó útat mindenkinek, a Como-i tavat is érdemes megnézni, fantasztikusan szlp hely.
#45 - ildikó - 2014.06.17. - 02:46
Kedves Tibcsi! Milánóból ha a Comói-tóhoz szeretnénk menni Comóban kezdjük a hajókirándulásokat vagy Varennában???
#46 - Beáta - 2014.06.17. - 13:04
Szia Tibcsi!
Tegnap este voltunk a San Siroban koncerten. Kerestük volna a 16-os villamost, ami több leírás szerint is elvisz a stadionhoz, de már évek óta nem járhat, mert a sinek be voltak nőve gazzal. A Lotto megállótól tényleg kb. 25 perc gyalogosan.
Nagyon jó ez az infó oldal, hasznos a sok komment is.
#47 - Évi - 2014.07.11. - 08:44
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy Milánóban reggel hány órakor indul a tömegközlekedés, konkrétan a piros metró érdekelne.
Előre is köszönöm a választ!
#48 - Zita - 2014.07.26. - 00:20
Szia!

6:00 körül indul a metró.
#49 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.07.28. - 03:20
Köszönöm a választ! Akkor valószínűleg gyalog kell majd reggel kimennünk a transzferhez.

Amúgy nagyon tetszik az oldal. Amikor Rómába mentünk, akkor is innen gyűjtögöttem össze a hasznos információkat. :)
#50 - Zita - 2014.08.05. - 22:44
Szia Tibcsi!

Szept.3-án mennénk 5-en Milánóba. A reptértöl Malpensa expresszel szeretnénk tovább menni a cadornai állomásra. A kérdésem az lenne,hogy csak online tudom megvenni a retúr jegyet vagy az állomáson is van lehetöségem ezt megtenni. Az online vásárlásnál viszont meg kell adnom a visszaút idöpontját ami még kérdéses,mert nem tudjuk melyikkel szeretnénk visszamenni. Válaszodat elöre is köszönöm és nagyon hasznos az oldalad. További sok sikert kívánok. :)
#51 - Moni - 2014.08.19. - 11:44
Szia!

Természetesen nem csak online lehet jegyet venni a Malpensa Expressre.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.19. - 12:56
Bocsi,lehet én kérdeztem rosszul,de a Malpensa Express honlapján azt láttam,hogy a retúr jegyet csak online rendelhetem meg. Illetve azt szeretném még kérdezni,hogy visszafele felszállhatunk a Milano Centralnál vagy Cadornaban kell,mert ott szállunk le a vonatról. Még 1x nagyon köszönöm a segítséged.
#53 - Moni - 2014.08.20. - 08:39
Szia!

Ja bocs, elkerülte a figyelmemet, hogy a retúrjegyre gondolsz. Igen, azt csak online lehet úgy, hogy a visszajárat időpontját megadva, a helyszínen a retúrjegy csak aznap lenne érvényes. Hogy máshol is fel lehet-e szállni visszafele, arról őket tudod megkérdezni.
#54 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.20. - 12:29
Szervusztok!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, sok hasznos tippet, tanácsot kaptam itt. Szeretném megkérdezni, hogy Az utolsó vacsora festmény megtekintésénél a hagyományos vagy az audioguide rendszerű tárlatvezetést ajánljátok? Árban vagy más egyébben esetleg van-e differencia a kettő között? Én egyelőre csak annyi különbséget látok, hogy a hagyományos tárlatvezetésre alig van hely, míg az audioguide-ra rengeteg lehetőség van.
#55 - Odett - 2014.08.21. - 21:50
Szia!

Az audioguide pár EUR, a helyszínen lehet kérni, a sima vezetés 3,50 EUR úgy látom. A differencia annyi, hogy az audioguide esetében nyilván egy "magnót" kapsz, nem tudom, melyik a jobb, az élvezetesebb, érdekesebb, de akár a neten is utána lehet nézni a festménynek előtte.
#56 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.22. - 10:38
Köszönöm Tibcsi a választ! A 8,5 EUR -s jegy (ami a fenti leírásban szerepel), akkor mire vonatkozik? Bocsi, ha nagyon triviálisak a kérdéseim! Csak biztosra akarok menni és nem szeretném elszúrni a foglalást..
#57 - Odett - 2014.08.22. - 23:02
A 8 EUR-s jegy nem tartalmaz semmilyen vezetést, afelett kell még 3,50 EUR-t fizetni, ha szeretnél vezetést.
#58 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.24. - 14:19
Aham, rendben! :) Köszönöm szépen!
#59 - Odett - 2014.08.24. - 15:21
Szia Tibcsi!

Köszönjük a hasznos infókat,melyet az oldalon találtunk. Jó hír,hogy a Malpensa Expressre lehet kint retúrjegyet venni,nem kell online rendelni.Kockáztattunk és bejött. Gyönyörű Milánó,mindenkinek csak ajánlani tudom és ha csak 1 napra megy is ne tömegközlekedjen,felesleges, annyi nézelődni való van. A reptéren van ingyenes térkép.
#60 - Moni - 2014.09.04. - 11:17
Szia Tibcsi!
Október 24-től mennék 4 napra Milánóba. Kérlek segíts, hogy a Lotto metró megálló közelében lévő szállásunkhoz , hogy juthatunk el a Malpensai reptérről, illetve mivel 8.10-kor indul vissza a repülő, (tehát gondolom 6.10-re ki kell érnünk a reptérre) hogyan juthatok majd vissza a legkönnyebben és a leggyorsabban? Milyen transzfert érdemes választanom és hogy tudom megközelíteni. Várom válaszod, köszönettel:))
#61 - Gné.L Zsuzsa - 2014.09.20. - 22:03
Sziasztok!
A hétvégén megyünk Milánóba, és azt olvastam valahol, hogy Olaszországban másmilyen konnektorok (is) vannak. A kérdésem az lenne, hogy érdemes átalakító adaptert vásárolnunk, vagy nagy az esély arra, hogy a szállásunkon "rendes" konnektor (is) lesz, és fel tudjuk majd tölteni a telefont, fényképezőt. Köszi a választ előre is!
#62 - Zita - 2014.09.23. - 13:05
Sziasztok!

ZSUZSA:
Transzferbusszal, de nem kell/nem szabad elmenni Centrale vasútállomásig, mert a reptér termináljai utáni 1. megálló (Fiera) a Lotto metrómegálló közelében van.
Megy hajnalban is a transzferbusz, vissza lehet jutni ugyanazzal a reptérre (de máshonnan indul kicsit úgy látom visszafele, mint ahol odafele leszálltatok, majd nézzétek meg/érdeklődjétek meg előre):
http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mxp_fiera_mil_cle.pdf


ZITA: Valószínűleg lesz a szálláson rendes konnektor, és nem kell venni átalakítót.
#63 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.09.26. - 01:58
Szia Tibcsi! Köszönöm válaszod a transzferbusszal kapcsolatban:) kérlek még abban segíts, hogy miután 24-én érkeznénk Malpensa reptérre és 27-én korán reggel vissza, így azt számolgattam, hogy 3 fő részére érdemes Milánó kártyát vennem, amihez ha jól értem jár egy 48 órás közlekedési bérlet és megvehetem némi kedvezménnyel 3 főre a shuttlebusz transzferhez a retúr jegyemet. Mivel korán is érkezik a gép Milánóba, ezek megvásárlását tudom a kora reggeli órákban ott a reptéren intézni? Kb. milyen árak lehetnek? Milánó kártya? Transzferbusz? Viszont még így is marad 1 napom amihez jegyet, vagy 1 napos bérletet?? kellene vennem? Mit tanácsolsz? Előre is köszi a segítséget:)) üdvözlettel
#64 - Gné.L Zsuzsa - 2014.09.26. - 22:09
Sziasztok!

Először is nagyon köszönöm a sok segítséget, amit ezen az oldalon találtam. Nagyon jól jött minden útleírás és információ az út előtt. :)

Péntek reggel 6-kor indult a wizzaires gépünk, 7.40-kor érkeztünk meg Milánóba. A városba való bejutásra a Malpensa Expresst választottuk, amit a repülőtéren könnyen meg is találtuk. MilanoCarddal kombinált jegyet szerettünk volna (ami 22,90 euró és 48h órás közelekedési bérlet is van benne), ezért bementünk a jegypénztárba, ahol viszont azt mondták, hogy ilyen jegyet csak az automatából tudunk venni. Némi fejtörést okozott, hogy amikor beírtuk a mennyiséget, nem volt Tovább gomb, de aztán rájöttünk, hogy rögtön a pénzt várja a gép. Miután megszereztük a jegyeket, felszálltunk a vonatra, és 9-re már benn voltunk a Cadornán. Ezután elmentünk átvenni az Utolsó vacsora jegyeket, amelyek 10.30-ra szóltak, de biztosabbnak éreztük, ha a kezünkben vannak már előre. Gyorsan megjártuk, kb. negyed óra oda-vissza a séta a pályaudvarról. Ezután szerettünk volna felszállni a metróra, hogy elmenjünk a szállásunkra, de a beléptető kapu nem fogadta el a reptéren vett kombinált jegyünket. Két irodában is megkérdeztük, mi lehet a probléma, de nem tudták, máshova küldtek. Másodszorra szerencsére a jó helyre, ugyanis be kellett váltani a jegyünket rendes MilanoCardra a My Link Point Trenordban. Utólag rájöttünk, hogy ezt olvastuk korábban az expressz honlapján is, csak mivel arra számítottunk, hogy már a reptéren kezünkben lesz a kártya is, nem jegyeztük meg pontosan, hol is kellene ezt megtennünk. Ezzel az egésszel elég sok időnk elment, mivel a hölgy sem volt túl gyors az irodában, de végül csak eljutottunk szállásunkra, gyorsan elintéztük az adminisztrációt, otthagytuk a bőröndöt, és rohantunk vissza az Utolsó vacsorára, ahova épp időben érkeztünk. A freskó egyszerűen lenyűgöző, fantasztikus élmény volt látni! Azon meglepődtünk, mennyire komolyan veszik a negyedórás turnusokat, mivel az idő leteltekor automata jelezte, hogy távozzunk, és már nyitották is az ajtót. Ezután már nem volt előre megvett jegyünk sehova, így nyugodt tempóban kezdtünk várost nézni. Elsőként természetesen a Santa Maria delle Graziét néztük meg, majd elsétáltunk a Sant’ Ambrogióhoz, Milánó egyik legrégebbi templomához, majd a Via delle Asolén, egy kis téren elköltöttük az ebédünket. Ezután a Dómteret szándékosan kihagyva, érintve viszont a Piazza dei Mercantit, elsétáltunk a Castello Sforzescóig, majd a Parco Sempione másik végében az Arco delle Pacéig. Ekkor még nem volt túl késő, de a hajnali kelés és az egész napos mászkálás azért megviselt minket, így visszamentünk a szállásunkra, és elfoglaltuk a szobáinkat, amit délelőtt még nem tehettünk meg, a bőröndünkre viszont ingyenesen vigyáztak.

A Hotel Fiorellában szálltunk meg a Via Margherán, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. A szálló az M1 (rosso) metróvonalon a Wagner megálló közelében van, ami amúgy fél óra séta a Cadornától. (Ez is szempont volt a foglalásnál, mert hajnalban még nincs metró, taxizni pedig nem akartunk.) A honlapjukon foglaltuk a szobákat, kedvezményt is adtak, és az árban a reggeli is benne volt. A szálló egy lakóház első emeletén van, tiszta és rendezett, a személyzet végtelenül kedves és mosolygós. Éjjel-nappali recepciójuk van, így a vasárnap hajnali távozásunk sem jelentett gondot. A reggeli svédasztalos volt, és nagyon finom. A közelben közért is van. Ja, és a konnektoros dolog is rendben volt, a töltők mind jók voltak bele. (A vastagabb szárú dugó viszont nem ment volna bele. Adaptert viszont láttunk a közértben 3-10 euróért.)

Szombaton nem keltünk túl korán, kényelmesen megreggeliztünk, majd elindultunk a dómhoz. A MilanoCard a dóm tereszaira ad 10% kedvezményt és nem kell sorban állni, viszont kizárólag akkor, ha a MilanTourismPointban vesszük meg a jegyet. A kártya infófüzete szerint az egyik ilyen pont a Via Oreficin van. Mivel ez volt a dómhoz legközelebb eső hely, ide mentünk. Ám ott kiderült, hogy ők már nem foglalkoznak ezzel, csak a füzetkét nem javították ki, és mondták, menjünk át a központi pályaudvaron lévőbe. Így tettünk. A pályaudvar épülete monumentális, el is keveredtünk benne kicsit, de legalább ezt is megnéztük. A füzet szerint ott két ilyen pont is van, a könnyebben megtalálhatóhoz mentünk, de ott elküldtek minket a másikba, ahol elmondták, hogy már ők sem foglalkoznak ezzel, de legalább segítőkész volt a csajszi, és elmagyarázta, hol tudjuk megvenni a jegyet: A dómmal pont szemben lévő passzázson, az Autostradale nevű irodában. Így hát visszamentünk a Dómtérre, és ott, az irodában meg is tudtuk venni a jegyeket. Ezután végre megtekintettük a dómot (a fotójegy 2 euró), ami leírhatatlanul csodálatos, és felmásztunk a teraszokra, ahova egész kényelmes és nem is túl szűk lépcsősor vezet fel. A dóm után átsétáltunk a Gelleria Vittorio Emanuele II-n a Scalához (a Leonardo-szobor sajnos épp el van teljesen kerítve), ahol aztán kis csapatunk kettévált, mert a társaság férfitagjait jobban izgatta a San Siro, így ők odamentek, mi pedig a Scala Múzeumba. A nézőtérre délután sajnos nem lehetett benézni, kifelé jövet láttuk a táblát, hogy délelőtt még lehetett volna, a múzeum viszont így is nagyon érdekes volt, s kis ízelítőt így is kaptunk az épületből. A fiúk könnyen eltaláltak a San Siróba, pont jókor érkeztek, mert akkor indult egy vezetés, nagyon élvezték a stadiontúrát. (A MilanoCard a Scala Múzeumba 35%, a shopba 10%, a San Siróba szintén 10% kedvezményt ad.) A múzeumok után meg(kései)ebédeltünk a Galleria VE II-n, ha már lúd, legyen kövér alapon. De amúgy annak az étteremnek, amit végül választottunk, nem voltak annyira horribilis árai, láttunk ott sokkal drágábbakat is. Evés után már csak bóklásztunk, sétálgattunk, s vártuk, hogy besötétedjen, mert szerettük volna esti kivilágításban is megnézni a dómot. A szálláson pakoltunk, és hajnalban keltünk, hogy elérjük az 5.28-as Malpensa Expresst, amire viszont már előre, online megvettük a jegyet. A repülőtéren minden rendben volt, időben elindultunk, időben leszálltunk, és fél 11-kor már itthon is voltunk.

Összefogalva: szuper volt ez a hétvége! :))
#65 - Zita - 2014.09.29. - 20:19
Szia, segítséget szeretnék kérni. Mi nászútra megyünk Milánóba májusban, mert a párom nagy forma 1 rajongó és Monza a kedvenc pályája így ezzel lepem meg. Ebben szeretnék segítséget kérni, sajna nem találtam olyan oldalt ahol leírja hogyan tudjuk a pályát megnézni. A másik, hogy meglepiből szeretném elvinni Maranelloi Ferrari múzeumba is. Tudnátok segíteni hogyan lenne olcsóbb eljutnunk oda?
Köszönöm a segítséget.
Zsuzsi
#66 - Földesi Zsuzsanna - 2014.10.21. - 14:29
Szia!

Válasz a 279-es hozzászólásban.
Annyiban kiegészíteném, hogy az említett transzferbusz a modenai és a maranelloi Ferrari-múzeumba is közlekedik, tehát könnyen megnézhető mindkettő, menetrendje itt:
http://www.vivaraviaggi.it/happy_circle.php?happy_circle=6
#67 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.10.21. - 15:14
Szia Tibcsi, ismét gondban vagyok miután a 382-es válaszod alapján megnéztem a malpensa shuttle busz honlapját ahol azt láttam, hogy pénteken sztrájkolnak egész nap. Így most kéne egy új terv, hogy hogyan jussunk el a Lotto metró állomáshoz a legkönnyebben. Tudsz tippet adni? Vagy majd a reptéren meglátom mi lesz...
#68 - Gné.L Zsuzsa - 2014.10.21. - 19:11
Szia!

Sajnálom, hogy sztrájkolnak, jó, hogy megnézted. Azt írják, hogy 6:00-9:00 és 17:30-20:30 között viszont dolgoznak, ha pont akkor érkeznétek, az jó.
De ez a transzfercég is jó, ez is megáll Fiera Milano Citynél:
http://www.gruppostarlodi.it/images/pdf/Aeroportuali/Orario030614.jpg
Ha ez se menne, akkor marad a Malpensa Express, Porta Garibaldiig, majd M2 metró Cadornáig, és onnan M1 Lotto megállóig.
#69 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.10.21. - 19:33
Szia, köszönöm válaszod :) remélem minden rendben lesz:) és jól fog sikerülni az utunk.
#70 - Gné.L Zsuzsa - 2014.10.23. - 22:01
Kedves Tibcsi!

Nyári párizsi utazásunknál is nagyon sokat segítettél! Amit nem győztem megköszönni! :) Meg szeretném lepni lányomat egy január végi egy napos milánói városnézéssel. A hajnali géppel mennénk, s a késő estivel jönnénk haza. A legfontosabb látnivalókat néznénk meg, mivel korán sötétedik esti kivilágításban is! :) Szeretném megkérdezni, hogy a Malpensaról te a buszos vagy a vonatos utazást javaslod. A dómhoz szeretnénk eljutni. Ha jól látom a környéken vannak a látnivalók, melyek akár gyalogosan, akár villamossal is felfedezhetőek.
Szerinted mit nem szabad kihagyni egy nap alatt?

Köszönöm a válaszod! :)
#71 - Andrea - 2014.11.04. - 14:08
Kedves Andrea!

Mivel több busztársaság van, a busz sokkal gyakoribb, és nem is gyorsabb a vonat, a busz viszont olcsóbb.
Attól függ, titeket mi érdekel, azokat nézzétek meg, épületek, vagy vásárlás, vagy múzeumok, művészet, tehát ezek ismeretében lehet megmondani, hogy mit ne hagyjatok ki. Őszintén szólva azért nem egy Róma vagy Velence, hogy olyan sok híres nevezetesség lenne, itt az oldalon a legjobbak leírásra kerültek.
#72 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.06. - 03:17
Szia Tibcsi! Köszönöm még egyszer a segítségedet az utazásunkkal kapcsolatban. Sikerült a korábban általad ajánlott Malpensa shuttle buszra még a sztrájk megkezdése előtt felszállnunk és bár többször is kértük, de sajnos nem állt meg a Fiera megállónál, bevitt a Központi Pályaudvarhoz. Azért megoldottuk mert visszametróztunk a Lotto megállóhoz. Kicsit még aggódtunk, hogy visszafelé sem fog megállni majd a kora reggeli órákban a Fiera megállónál, többször is rákérdeztünk és megerősítettek, hogy nem lesz probléma, felvesznek minket. Így is volt, úgyhogy szerencsésen elértük a repülőgépet. Az idő jó volt, tudtunk sokat sétálni, nézelődni, vásárolgatni, a hétvégi foci meccsre is kijutottunk, úgyhogy összességében jól sikerült a kirándulásunk. Köszönöm még egyszer a segítséged, üdvözlettel:))
#73 - Gné.L Zsuzsa - 2014.11.10. - 20:34
Sziasztok! Végigolvasva jópár sok hozzászólást próbálok jegyzetelni a decemberi kiruccanáshoz!:) A barátnőimmel megyünk dec. 29én reggel Malpensára, és azt szeretném kérdezni, hogy a repülőn (Wizzair) lehetséges e transzferjegyet venni a dómig?
#74 - Gitta85 - 2014.11.12. - 21:56
Szia!

Nem úgy látom, hogy a WizzAirnek egyáltalán lenne-e transzfere Malpensáról. De számos transzferbusszal, vagy a Malpensa Expresszel tudsz bemenni a városba, Milano Centrale vasútállomásig, ahonnan M3 metróval elérhető a dóm.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.14. - 07:37
Köszönöm Tibcsi, igazából a dómtól kb. 15 percre leszünk hostelben, és inkább a buszt választanánk. Ahogy néztem a Cadorna-tól indulnak a járatok, az lenne a buszpályaudvar?
#76 - Gitta85 - 2014.11.14. - 22:03
Nem, a buszok is a Centrale-hez érkeznek, ahonnan metróval tudtok eljutni a dómig. Ami a Cadornához is megy, az a Malpensa Express vonat.
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.15. - 13:59
Sziasztok :) Nagyon tetszik az oldal, igazán nagy segítség :). Utaztam már sok helyre európán belül, és mindig segítségemre szolgált ez az oldal, KÖSZÖNET ÉRTE! :) Édesapám születésnapja alkalmából, arra gondoltam, hogy megleptem egy Milánói úttal. November 3O.ra foglaltam repjegyet. Mivel idén nyáron Rómába voltunk és nagyon tetszett így gondoltam, hogy most kicsit az Északi részét is járjuk be Olaszországnak, Milánót és környékét. Segítségemre szolgálna az ha valaki tudna segíteni abban, hogy milyen időjárásra készülhetek fel? Erdélyben lakunk, gondolom, hogy csak jobb ott az időjárás mint itt, a téli hónapokban ( vagy nem :D ) . Továbbá azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e Milánóból Svájc fele vegyük az irányt, és mondjuk Lugánóba elmenni? Megköszönném a válaszokat :) Róbert
#78 - Róbert - 2014.11.17. - 20:03
Szia!

Novemberben 10,7, decemberben 6,4 fok az átlag maximumhőmérséklet Milánóban (ezzel szemben Budapesten 8,1 és 3,1), de az átlagtól való jelentős eltérések mindig előfordulhatnak. Itt megnézheted hogy a korábbi években milyen idő volt november 30.-n: http://goo.gl/WdeZES
Lugano mindössze 1 óra út vonattal, nem voltam Luganóban, ti tudjátok eldönteni, érdemes-e, meg szeretnétek-e nézni. Nagyon szép város egyébként.
#79 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.17. - 23:46
köszönöm szépen a választ :)
#80 - Róbert - 2014.11.21. - 17:06
Szia! A segitseged szeretnem kerni:hogyan lehet a Malpensa-rol a Nemzetkozi kezmuves vasar helyszinre jutni? Dec.2 megyek.koszonom
#81 - Ibolya - 2014.11.30. - 14:42
Szia!

Transzferbusszal (Malpensashuttle), de nem végig a Centrale-ig, hanem Fiera MilanoCity megállóig. Kérni kell a buszvezetőt, hogy ott megálljon, kérésre áll meg ennél a megállónál.
Itt van az M1 metró Lotto-Fiera megállója, M1 metróval tehát innen Rho-Fiera T.A.V végállomásig. Visszafele a reptérre transzferbusz elméletileg máshol fog megállni, mint odafele, elvileg a Viale Teodoricon lehet majd felszállni: http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp.pdf
Illetve, láttam olyan utalásokat is, hogy kiállítási napokon megy busz a Malpensáról a Fiera Milanóhoz, ill. a transzferbuszok ott megállnak, ezt ott kell megérdeklődni, fontos ugye, hogy ahogy az előzőekből is kiderült, a Fiera MilanoCity (ez egy transzferbusz megálló), és a Fiera Milano (itt lesz a vásár) nem ugyanaz, egymástól messze vannak.
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.30. - 21:59
Köszönöm szépen!
#83 - Ibolya - 2014.12.01. - 13:19
Jó ez az oldal, sokat segített, köszönet érte.
November elején voltunk Milánban, az Utolsó vacsorával szerencsénk volt, előző este foglaltam be (http://www.vivaticket.it). Voltak fenntartásaim, de szemben egy korábbi hozzászólóval, nekem tetszett. Néztem, néztem, egyszer csak megfogott:). Valóban nem sok a 15 perc...
Bergamóra/ról repültünk, nem ügy a Milánóba jutás, jól szervezetten megy a buszos út, a kijáratnál lévő jegyirodában, vagy a buszra "felrakó" barátságos, pörgős fickóknál megveheted az 5 EUR árú jegyet. A kp-i pályaudvarhoz visz. Az viszont durva - kívülről. Sok a homeless a környékén, a WC-ért mindenhol fizetni kell, így ők ott végzik a dolgukat, ahol tudják. Lehet érezni...
WC - a dóm körül a mekit javaslom.
A korábban javasolt éttermet megtaláltuk. The Kitchen, Via Scarlatti 7. Jó hely valóban, bár kifogtuk az egyetlen olasz és udvariatlan pincérjüket, az ázsiaiak aranyosak voltak. Érdekesség (nekem), hogy fizetni kifelé a bejáratnál kell.
A dóm tetejére menjetek fel feltétlenül. A jegyet célszerű megvenni egy kis újság-souvenír boltban, szemből jobbra, hátul a dóm mögött, ahogy már vki írta. Aztán a bal oldalon, ahol a hosszú sor van, na oda ne állj be, hanem menj előre, és a jegyeddel beengednek. A sorállók ezt nem olvasták:).
Jó utat, élvezzétek Milánó szépségeit:) !
#84 - Jani - 2014.12.06. - 07:28
Szia!
Kérdésem a következő: Az atm.it oldalán láttam, hogy a Trenord "Urban" vonalaira is érvényes az 1,5 eurós jegy. Ezek szerint a Comói tóhoz is érvényes lenne ez?
#85 - Anna - 2014.12.11. - 12:51
Igen, az S11-es vonalon el lehet menni Como S. Giovanni állomáshoz, de ez nem urban, hanem suburban vonal, a 1,5 EUR-s jegyek Milánó határain belül érvényesek csak, ide nem.
#86 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.12.11. - 21:07
Szia Tibcsi!
Esetleg tudnál kempinget ajánlani Milánóban?Köszönöm Kriszta
#87 - Kriszta - 2015.01.03. - 19:59
Szia!

Lásd kérlek a 345-s hozzászólást milánói kempingről.
#88 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 14:09
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan környék/városrész, ahol nem érdemes (biztonsági szempontból) szállást keresni?
#89 - mola - 2015.01.09. - 01:54
Szia!

Alapvetően, mint minden városban, Milánóban is vannak rossz részek, de alapvetően ezekre a környékre nem mennek a turisták. Persze lehetnek ott nagyon olcsó szállások. Tehát mindig érdemes a kiválasztandó szállás értékeléseit elolvasni (akár rákeresni külső oldalakon is értékelésekre, ha egy adott szállásfoglaló oldalon nincs (elég) értékelés, mert abból kiderül az is, hogy milyen a környék. Erre én nem tudok viszont válaszolni, hogy pontosan mik a rossz környékek Milánóban, de rákerestem, és ezeket találtam, persze sokhoz hozzáteszik, hogy az adott környékek csak bizonyos részei:

a vasútállomás környéke (mint szinte minden városban), Quarto Oggiaro, Triboniano, Zona 4 (Ponte Lambro), Zona 5 (Vigentino, Gratosoglio), Zona 6 (Ronchetto sul Naviglio), Zona 7 (Quinto Romano), Zona 8 (Ghisolfa), és Zona 9 (Bovisa)
#90 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.10. - 04:24
Tibcsi!
Nagyon köszönöm a választ!
#91 - mola - 2015.01.10. - 13:35
Kedves Tibcsi,

Olvasva a sok segítséget, aminek mások nak nyújtottál, én is egy kis segítségért írok neked.
Februárban megyünk Milánóba illetve Torinóba. Első nap Milánó Bergamóba érkezünk, majd onnan megyünk be a Milánó Centrál állomásra és onnan szeretnék tovább menni még aznap délután Torinóba.
A kérdésem az lenne, hogy több opciót is találtam, hogy hogyan utazzunk Torinóba, az ITALIARAIL.COM-on találtam "Two for one fare" jegyet is, illetve az ITALOTRENO.IT-n pedig kedvező árú "Italo special in Smart" valamint "Low cost in Smart" jegyeket. Nem tudom mi a különbség...Tudnál ebben nekem segíteni, hogy melyiket válasszuk?

Köszi előre is a segítséget!
Üdv: Klári
#92 - Klári - 2015.01.22. - 19:47
Kedves Klári!

A two for one fare tudtommal szombatonként vehető igénybe (de nekem nem adta ki, hogy választhatnám). Az economy, supereconomy, stb. jegyek feltételeiről pedig itt az Utazási tippek, tanácsok menüpontban olvashatsz.
Az italotreno egy külön magánvasúttársaság. Az Italo Special jegyük nem módosítható, nem visszaválható, és legalább 2 nappal előre kell venni, és az is pont szombatonként (is) vehető igényben, tehát azzal a nappal szerencséd van.
Ha az italiarail-en foglalsz, akkor viszont az állami vasúttársaság vonataira tudsz jegyet foglalni.
Tehát azt válaszd, ami kedvezőbb árú. Ezen kívül a nagysebességű vonat kényelmesebb, gyorsabb, de lehet másik pályaudvarra érkezik/másik pályaudvarról indul.
#93 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 00:46
Kedves Tibcsi!

Az oldalon található remek infóknak Rómában és Párizsban is nagy hasznát vettük!
Most Milánóba utazunk február végén és szeretnék tippeket kapni olyan éttermekről, ahol 10 - 15 euro körül van 'menu turistico'.
Köszönöm azok véleményét is, akik esetleg ettek ilyen helyeken!
Üdv, Judit
#94 - Judit - 2015.01.25. - 13:23
Kedves Judit!

Turistamenüt sokszor előfordul, hogy nem igazán érdemes enni. Konkrét tippeket nem tudok adni éttermekről, de itt nézd meg a milánói éttermek listáját, utazói értékelések szerint rendezve, lehet találni jókat, olcsókat így, látszik az árkategória is: http://goo.gl/Xz41PF .
#95 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 13:59
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a gyors választ! :)
Rómában olcsón, finomakat ettünk a Carlo Menta-ban, azt az ötletet is erről az oldalról merítettük! :)

Viszont lenne még egy kérdésem:
Az Utolsó vacsorára megvettem a jegyeket neten, a 8:15-kor induló turnusra, amely előtt 20 perccel ott kell lenni. A visszaigazolást be kell váltani igazi jegyre a pénztárnál, ha jól értelmeztem. Ezt csak az adott napon reggel 7:00 órától tehetem meg, vagy az előző napokon is kiadják a belépőjegyeket?

Köszönöm a válaszod!
Üdv, Judit
#96 - Judit - 2015.01.25. - 14:51
Kedves Judit!

Ezt nem tudom, de egyszerűen aznap odamész, és bemehetsz, ha csak valami speciális indokod nincs rá, nem is érdemes előző nap ezért odamenni.
#97 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.26. - 01:25
Kedves Tibcsi!

Nagyon köszönöm a válaszokat! :)

Üdv, Judit
#98 - Judit - 2015.01.26. - 13:22
Kedves Tibcsi,

Köszönöm a segítséget! :)

Üdv: Klári
#99 - Klári - 2015.01.26. - 20:08
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ajánlott-e megvenni előre online a jegyeket transzferbuszra Malpensaból Milánóba, amennyiben egy nagyobb társaságról van szó (10-12 fő). Köszi a segítséget!
#100 - Joli - 2015.01.28. - 13:15
Szia!

Szerintem nem muszáj, mert úgy is felfértek, de ha nem férnétek fel mégse együtt, az meg nem múlik azon, hogy nektek van-e jegyetek, mert másnak ugyanúgy lesz, maximum a helyszínen veszi, de nem tolakodhattok elé.
#101 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.28. - 14:58
Szia Tibcsi!
Megszeretném kérdezni ,hogy tudnánk eljutni aMalpensaból a bergamoi reptérre ui át kell szállnunk, s erre 4 óránk van.Esetleg van e közvetlen transzferbusz, vagy be kell mennünk Milánóba. Köszi a segítséget.
#102 - Kati - 2015.02.02. - 12:48
Kedves Tibcsi,

csütörtöktől-vasárnapig leszünk kint Milánóban februárban, voltunk már, de elfelejtettem, hogy milyen piacok és hol vannak ezeken a napokon, kérlek, segíts! :)
Esetleg, ha Neked kéne választanod egy fél-egy napos kirándulásra, hova mennél el? :) (Veronában, Comoi tónál, Garda tónál már voltunk.)
Előre is köszönöm a segítséged!!
#103 - hadorka - 2015.02.03. - 12:05
Sziasztok!

KATI: Van közvetlen járat Malpensa és a bergamoi reptér között, de csak ezekben az időpontokban (az alsó táblázat, melynek felső táblázata hétköznap, alsó táblázata hétvégén):
http://www.orioshuttle.com/_eng/pdf/OS_03_ENG.pdf
Ha ez nem jó, akkor be kell menni transzferbusszal vagy vonattal Milano Centrale-ig, majd onnan transzferbusszal a bergamoi reptérre.


HADORKA: Ne haragudj, de bolhapiacra, vagy ételpiacra gondolsz?
Kirándulási lehetőségek: nem tudom, hogy autóval lesztek-e. De ha ezeken a helyeken voltatok már, akkor már távolabbikat tudok mondani, amik már inkább 1 napos programok. Például lehetne a Cinque Terre (3 órás út Milánóból Monterosso Trenitalia vonattal, az ár nem vészes a jegyet előre megvéve) vagy akár Firenze (nagysebességű Italotreno, tehát nem Trenitalia vonattal kevesebb mint 2 óra, de 50 EUR), Róma (ez is csak 3 óra nagysebességű vonattal, viszont már min. 68-78 EUR) vagy Velence (Trenitalia vonattal 2 óra 20 perc), vagy a svájci Lugano (ez van a legközelebb, csak 1 óra Trenitalia vonattal).
#104 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.03. - 21:01
Kedves Tibcsi, bolha, ruhapiacra gondolok. A Papiano-n kívül bármi, azt "ismerjük" már, megyünk is oda most is. Tavaly kerestük ezt a piacot is: Fauché(?), de nem találtuk meg vagy nem volt..
.. és nem találtunk turkálókat sem, pedig szeretnénk :) Szerinted vannak? Ha igen, merre? Sajnos már ott is túl sok a kínai bolt :(
Köszi a tippeket, Róma, Firenze, Velence volt már, csak nem írtam.. , ez a Lugano, ez tök jó ötlet! Drága vajon oda a vonatjegy?
Nagyon köszi Tibcsi :)
#105 - hadorka - 2015.02.06. - 13:24
28 EUR az egy irányú jegy Luganóba, az italiarailen vehettek olcsóbb jegyet is, ha még van az adott dátumra és időpontra olcsóbb jegy.
A Fauché elvileg keddenként és szombatonként van, ruhák vannak, itt: https://plus.google.com/111927395649772436502/about?gl=hu&hl=hu
Van a Fiera di Sinigaglia, vasárnaponként, 10-18 között: http://www.fieradisinigaglia.it/dove-siamo.html
Lehet, ez is érdekes:
http://www.milanofashiontour.com/
#106 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.07. - 15:21
Nagyon szépen köszönöm Tibcsi és nagyon hálás vagyok a luganoi ötletért, zseniális! :)
#107 - hadorka - 2015.02.07. - 18:35
Kedves Tibcsi.
Aprilisban szeretnenk kimenni Torinoba focimeccsre parommal. Ugy szeretnenk menni hogy Milanoba erkeznek repulovel es onnan mennenk at Torinoba masnap. Tudnal nekem privatban kuldeni Milanoi es Torinoi szallasokat? Arban 20-25€/fo/ej gondoltam. Illetve szeretnenk varost nezni is mindket helyen.

Koszonom elore is.
#108 - Istvan - 2015.02.07. - 20:32
.. bocsánat, még egy kérdés.. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem soha nem sikerült nemhogy foglalnom, de még használnom se se a trenitalia oldalát, se az általad küldött linken, jó esetben elő tudok csalogatni egy-egy árat, de már az is nagy szó... Regisztrálnom kéne vagy valamit rosszul csinálok? Az árakat csak darabonként tudom "előhívni", nincs olyan oldal, ahol feljönni az összes jegylehetőség - árral együtt?
#109 - hadorka - 2015.02.07. - 23:23
Sziasztok!

ISTVÁN: Nem tudok sajnos privátban szállásokat küldeni, nem közvetítek vagy ismerek szállásokat. Itt lehet böngészni nagy választékban, érdemes mindig az értékeléseket is megnézni a szállásokról, akár külső oldalakon is (pl. TripAdvisor): http://www.hotelscombined.com/HU/City/Milan.htm?a_aid=9088


HADORKA: Ne a Trenitalia oldalán vegyél, hanem az italiarail.com -on, az könnyebben kezelhető, és ugyanazok az árak. Vagy ez az oldal van, vagy a Trenitalia. A Standard árak mindig ugyanazok lesznek, akkor lesz olcsóbb, ha még van esetleg kedvezményes jegyből.
#110 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.08. - 17:46
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni, hogy van tapasztalatok a milanocard-al kapcsolatban? Köszönöm :)
#111 - petrus - 2015.02.11. - 22:08
Szia!

MIlanoCard tapasztalatot olvashatsz a 65-ös hozzászólásban. Magával a MilanoCarddal kapcsolatos általános infókkal pedig most ki is egészítettem a cikk Tippek, tanácsok, közlekedés részét.
#112 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 23:11
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen a segitséget!! Meg annyit szeretnék kérdezni,hogy mi online szeretnénk megrendelni,viszont a 65-ös hozzászólásban volt,hogy érvényesiteni kell,vajon ez esetben is? Köszi!
#113 - petrus - 2015.02.12. - 10:33
Szia!

Nem hiszem, hogy kellene érvényesíteni, vagy ilyesmi, az a MilanoCarddal kombinált vonatjegy miatt lehetett, amihez úgy tűnik nem "igazi" MilanoCardot kapott a hozzászóló.
#114 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.12. - 19:57
Köszönöm!Nagyon szuper az oldal,sokat segít!
#115 - petrus - 2015.02.12. - 21:48
Szia Tibcsi!
Köszi a Barcelónai utazási segítségedet!!
Április 18-án 13.50-re érkezünk Bergamóba.Tudnál segíteni,hogy a legegyszerűbb eljutni ide:
Temporary Home Milano Navigli Via Eugenio Villoresi 10
Navigli
Milano, 20142, Olaszország
Köszi
Imre
#116 - nagyimrus67 - 2015.02.21. - 20:13
Szia!

Transzferbusz Centrale állomásig, majd onnan 2-es metró P.ta Genova FS állomásig. Onnan vagy 900 m gyalog, vagy 2-es vilamossal 2 megálló Ripa Di P.ta Ticinese Via Lombardini állomásig: https://goo.gl/maps/WoVTO
#117 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.21. - 21:27
Március végén érkezünk Milánó Malpensára egy 2 napos városnézésre. Arra gondoltam, hogy az első napot a Comoi tónál kezdenénk. Az eljutáshoz kérnék segítséget és tanácsokat, hogy mit érdemes ott megnézni. A vonat gyakran jár? Milánóban lesz a szállásunk, így a visszaútra is gondolni kell a tóról.

Előre is köszi!
#118 - Iván - 2015.02.24. - 14:04
Szia!

Milánóból a Comoi tóhoz Ferrovia del Nord vonattal lehet menni Cadorna vasútállomástól, Como Nord vasútállomásig. Menetrend: http://www.trenord.it/en/timetable/timetable.aspx
Vagy ha a tó másik oldalára mennétek, akkor Milano Centrale-tól lehet menni Varennába is, menetrend ugyanott, az állomás pontos neve Varenna Esino.

Lehet a tavon hajókázni pl., így sok mindent, több települést látni: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
Egy beszámoló egy comoi kirándulásról a 45-ös hozzászólásban. Megnézhető pl a Villa Balbianello, a Villa Carlotta, a comói katedrális, a Como-Brunate fogaskerekűzés is nagyon jó: http://www.funicolarecomo.it/
Illetve Argegnóból indul egy meredek, gyönyörű kilátást kínáló libegő is.
(az oldal valamikor kiegészül a comói tó leírásával, bemutatásával, ahol ezekről bővebben is szó lesz, lehet március végéig kész lesz).
#119 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.25. - 17:38
Köszi szépen! Várjuk a leírást addig!:)
#120 - Iván - 2015.02.25. - 21:07
Szia Tibcsi! Tudnál segíteni monzai F1 pálya látogatással kapcsolatban? Hol tudok utána járni,nem akkor leszünk ott,mikor a futam van, ez nem akadály?Köszönöm szépen a segítséget!!
#121 - Petra - 2015.03.03. - 21:20
Szia!

Monza egész évben, minden nap látogatható, belépőjegy 5 EUR. Milánóból a Porta Garibaldi vasútállomásról mennek vonatok, az út negyed óra (illetve néhány vonat, ritkábban, megy a Centrale vasútállomástól is). A monzai vasútállomástól pedig a vasútállomás közeli Monza Corsótól Z204-es, Vedano al Lambro fele közlekedő busszal kell menni a pályához, vagy gyalog 1 óra.
#122 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.04. - 00:52
Szia Tibcsi! Köszönöm szépen!! Még csak annyit szeretnék,hogy hol tudok erről olvasni,mert kerestem,de valószinüleg nem jól :)
#123 - Petra - 2015.03.05. - 08:44
Szia!

Ez a monzai pálya hivatalos oldala:
http://goo.gl/fSlZGO
A vonatközlekedés pedig trenitalia.
#124 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.05. - 14:08
Köszönöm szépen!!
#125 - Petra - 2015.03.06. - 07:23
Szia Tibcsi! Autóval készülünk nyáron Milanoba is...Olvastam,hogy ecopass kártyát kellene váltani,erről mit lehet tudni vagy hol lehet kiváltani?Köszönöm szépen a segítséget!
#126 - P - 2015.03.07. - 11:51
Szia!

Ebbe a ZTL-zónába egyébként se annyira érdemes behajtani, mert nem nagyon van parkolóhely, bár lehet pl. a szállásotoknak van parkolója.
Most már nem Ecopass, hanem Area C rendszer van, aminek a lényege, hogy minden nap 7:30-19:30 között (kivéve szombat, vasárnap) a városba behajtásnál fizetni kell.
Euro 0-ás benzines, és Euro 4 alatti diesel autók egyáltalán nem hajthatnak be. Efelett 5 EUR-t kell fizetni 1 napra. A jegy megvásárolható újságárusoknál, ATM-eknél, parkolóautomatáknál.
A jegyet aktiválni kell ennek az oldalnak az alján, az activation részben leírt módok valamelyikével (pl. SMS-ben):
http://goo.gl/ZstAwg
#127 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.10. - 03:17
Sziasztok! Egy napra repülünk ki Milanoba. Szeretném kérdezi, h érdemes e kiváltani vmi turista jegyet a városban való utazgatashozsés a múzeumok megtekintesehez? Köszönöm.
#128 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.11. - 22:49
Szia!

Ezt így nehéz megmondani, mert nem tudom pontosan mit néztek meg, merre mentek. Ha utaztok legalább 3-at a városba, akkor már megéri a 24 órás jegy. Ennél 2 EUR-val drágább az egy napos Milano Card, ez akkor éri meg, ha kihasználtok belőle annyi kedvezményt, de látható az is, hogy itt 1-2 EUR különbségekről van csak szó, 1 nap alatt nem jönnek össze akkora árkülönbségek, ami miatt sokat bukhatnátok, ha vesztek/nem vesztek valamit.
#129 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.11. - 23:42
Nagyon szépen köszönöm :)
#130 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.12. - 14:38
Kedves Tibcsi!
Újra a segítségedet szeretném kérni. A Malpensa express Cadorna előtt megáll a Domodossola megállónál? És mennyire vannak nyilvános illemhelyek a városba?
Köszönöm
#131 - Lídia - 2015.03.12. - 18:37
Kedves Lídia!

Nem áll meg, Castellanza, Rescaldina, Saronno, Bovisa, Porta Garbialdi és Centrale a Malpensa Express megállói Cadorna előtt. A Cadornától másik vonattal elérhető Domodossola, vagy a reptérről közvetlenül Alibus-szal.

Vannak nyilvános wc-k pl. a Cadorna vagy Centrale állomáson, áruházakban, múzeumokban ill. egy kávézóban maximum veszel egy üveg ásványvízet.
#132 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.12. - 19:53
Szia Tibcsi! Nyáron utazunk autóval Milanoba,esetleg tudnál ajánlani parkolóházat vagy parkolási lehetőséget?Szállásunk a San Siro stadionnál lesz,onnan tömegközlekednénk is...Köszönöm a segítséget!
#133 - Imre - 2015.03.14. - 11:21
Szia!

Ha behajtanál a városközpontba, akkor lásd a 127-es hozzászólást.
Kedvező árú parkolók itt vannak Milánóban, 5 óra hosszig csak 1,50 EUR: http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/ParcheggiStruttura.aspx
#134 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.14. - 13:50
Szia!
Húsvétra utaznánk a férjemmel Milánòba.Az lenne a kérdésem hogy érdemes e. Nyitva vannak e a múzeumok, éttermek? Esetleg vmi vásárlási lehetőség van e?Köszi
#135 - Kati - 2015.03.30. - 18:54
Szia!

A múzeumok, látnivalók nyitva- és zárva tartásai a cikkben. A legtöbb nyitva, de van, ami zárva. A boltok viszont zárva lesznek húsvét vasárnap és hétfőn.
#136 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 11:30
szia,

Milánóban a Malpensa repülőtérről a Bergamo repülőtérre, hogy lehet a legolcsóbban eljutni??
(A wizzairrel megyünk Milánóig, onnan tovább a Ryanairrel, ezért lenne fontos.)
Előre is köszönöm,
#137 - Angéla - 2015.03.31. - 22:53
Szia!

Válasz feljebb, a 104-es hozzászólás elején.
#138 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 22:59
Szerintem gyönyörű, monumentális épület a Milano Centrale pályaudvar is.
#139 - Kiszi - 2015.03.31. - 23:10
Szia Tibcsi!
1napos Milánó kirándulásomhoz kérek szépen segítséget.
Malpensa reptérről mennék Comoi tóhoz, Malpensa Expressz vonattal Saronno átszállással Como Nord vasútig.
Vissza felé viszont Milánó központba szeretnék eljutni, ezt milyen közlekedéssel tudom megtenni?
Kösziii
#140 - Kriszta - 2015.04.19. - 21:12
Szia!

Attól függ, a Comoi tó melyik részétől, de pl. Como Nordtól Ferrovia del Nord vonat megy, Cadorna vastúllomásig, ami pont a legközpontibb vasútállomás.
#141 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.19. - 23:06
Köszi, már kezdem átlátni a közlekedést :)
Még egy kérdés, az állomástól gyalog messze lesz Como-Brunate funicular?
Illetve itt mit javasolsz még megnézni? pl.Como Cathedral
kb.3-4 órát szeretnénk itt eltölteni.
#142 - Kriszta - 2015.04.20. - 00:16
Szia!

Csak 5 percre van: https://goo.gl/maps/qIjif
Az út 7 perc, a felső állomástól fél órás gyaloglással elérhető egy világítótorony.
A vasútállomástól a katedrális is igen, gyorsan elérhető, az jó ötlet:
https://goo.gl/maps/hihH2
Más nevezetességek már a tó nagyon más részén vannak.
#143 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.20. - 00:30
köszönöm a segítséget
#144 - Kriszta - 2015.04.20. - 01:01
Szia Tibcsi!
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy online hol tudunk az Utolsó Vacsora megtekintésére jegyet venni?
Találtam ugyan egy oldalt, csináltam is egy próba foglalást, ami ment is, csak az nem világos (nekem legalábbis), hogy hova kell utalni a pénzt?! Köszi!

http://www.vivaticket.it/?op=cenacoloVinciano
#145 - Adél - 2015.04.23. - 13:31
Szia!

Ez a cikkben szerepel, hogy hol lehet venni, igen, ezen a linken, de úgy látom, hogy csak egyetlen hely van, június 30.-án. A jegyet online, bankkártyával lehet fizetni.
#146 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:37
Igen, ez világos, nekem különben majd augusztusra kell jegy, aminek a felületét május hetedikén nyitják csak meg, a kérdés az lenne, hogy hova kell utalni a pénzt? Miután lefoglalod, megjelenik egy felület, ahol összegzi az adatokat, ír egy tranzakciós kódot (nyilván ez majd az utalásnál a megfelelő rovatba kerül), csak az nem derül ki (vagy csak én nem találom), hogy hova kell utalni a pénzt.
#147 - Adél - 2015.04.23. - 13:45
Utalni nem lehet, online, bankkártyával kell fizetni.
#148 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:47
A fizetésnél, amikor a konkrét jegyed megveszed, az utolsó lépésben, a pay with credit cardra kattintva az utolsó képernyőn alul, nem pedig a regisztrációnál. Lásd: http://i.imgur.com/3GYQxyD.jpg
De foglalhatsz telefonon is, ott is a bankkártya adatokat kérik (ne haragudj, az előző hozzászólásod véletlenül töröltem, mert duplikálva érkezett meg, és a duplikációk mellett az eredetit is véletlenül töröltem, az erre válasz.)
#149 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 14:08
Köszi!!! :)
#150 - Adél - 2015.04.23. - 14:20
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bergamo- Milanó centrale viszonylatban mennyibe kerül a vonat jegy. Sajnos a Trenitalia honlapján nem találom csak az időpontokat. Illetve ajánlod e előre megvenni neten?
#151 - Erdős László - 2015.04.30. - 07:54
Ez helyi, regionale típusú vonat, amire nem kell, nem érdemes előre jegyet venni, ugyanakkor felszállás előtt a jegyet érvényesíteni kell a peronon az automatában. Nekem kiadta az árakat lekeresés után: Porte Garibaldi állomásig 4,8 EUR, Centrale állomásig pedig 5,5 EUR egy irányba.
#152 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:26
Köszi.

Milánóban egy délutánunk lesz szabad. Arra gondoltam, hogy érdemes megvenni a 24 órás bérletet talán. Mert Centrale-Duomo-Centrale 2 vonal tehát már az magában 3 euro. És akkor meg nem mentünk más irányba. Jól értem hogy a 24 órás jeggyel 4,5 euroért bármire felszállhatunk / metró, villamos/?
#153 - Erdős László - 2015.04.30. - 11:36
Igen, használható a teljes milánói tömegközlekedési hálózaton.
#154 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:45
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a Comói tónál a Villa Balbianellot és környékét szeretnénk megnézni melyik vonatállomásnál kell leszállnunk?:) Milano Centralebol mennénk :) Tibcsi tudsz segíteni? :) Remélem május 5-ig valaki válaszol, köszi előre is ;*
#155 - Hanna - 2015.04.30. - 19:51
Szia!

Varenna-Esino állomásig lehet menni Centralétól, onnan hajózni kell Lennóig (még 50 perc, óránként jár a hajó - pontos menetrend itt: http://www.navigazionelaghi.it/c_download/2015_NAVETTA.pdf ), Lennótól pedig vízitaxi megy a villához.
#156 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 21:57
Köszönöm :)
#157 - Hanna - 2015.05.01. - 10:31
Kérdésem, hogy van-e infója valakinek autóbérlésre: egy max. Golf/Astra méretű kocsi kellene egy napra (kirándulás a Comói tóhoz), ill. milyen biztosíték kell ehhez Olaszországban?
#158 - Kázmér - 2015.05.04. - 19:19
Itt pl. lehet bérelt autókat keresni, sok autóbérlési szolgáltató ajánlatát listázza: http://goo.gl/K10c8H
#159 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.06. - 15:51
Tibcsi!

Olvastam több helyen, hogy a Dómban jutást megkönnyíti, ha mögötti kis trafikban megveszem a jegyet előre. De ez a jegy liftre szól vagy csak simán lépcsőzni lehet vele?
#160 - JOSBOMO - 2015.05.11. - 13:20
Van lépcsős, és liftes jegy is, nem tudom, mit árulnak ott, de gondolom mindkettőt.
#161 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.11. - 14:54
Sziasztok!
Jövőhéten utazunk Milánóba egy napra. Az lenne a kérdésem, hogy a 24 órás metrójeggyel többször utazhatunk a nap folyamán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
#162 - Bianka - 2015.05.13. - 16:30
Szia!

Igen, természetesen azért 24 órás jegy, mert 24 óráig lehet használni.
#163 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.13. - 17:09
Nagyon köszönöm a gyors választ!!
#164 - Bianka - 2015.05.14. - 19:30
sziasztok,

Milano malpensa repülőtérről hogy lehet a legolcsóbban bejutni Milánó városába??
#165 - Imola - 2015.05.18. - 16:54
Szia!

Busszal, 10 EUR körül.
#166 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 17:15
melyik busszal 10 euro?
(látom az autostradale, malpensashuttle is 16 eurós árat ad meg oda-vissza..)
#167 - Imola - 2015.05.18. - 17:46
Egy irányba gondoltam a 10 EUR-t, tehát a 16 EUR-s oda-vissza ár úgy kedvezményesebb is.
#168 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 18:59
szia!
a Milano kardban mi az a Personal driver (taxi) free ?
Köszi Móni
#169 - László Zsoltné - 2015.05.19. - 06:33
Szia!

Elvileg az Uber app letöltése után Iphonera vagy Androidra MilanoCard tulajdonosoknak 2, maximum 15 EUR-s út ingyen lesz, amennyiben új felhasználók. Az autót az appon keresztül lehet megrendelni. A promóciós kódot az info@milanocard.it oldalon kell elkérni, ennek megadásával lesz ingyenes az út.
#170 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.19. - 13:06
Szia Tibcsi,

Nekem csak egy észrevételem lenne. Múlt héten voltunk kint, és már a dómba is kellett belépőjegyet venni, 2€/fő. Ugyanott kell megvenni, ahol a tetőre szóló jegyeket is, most csak egy "bódé" volt nyitva, a dóm bal oldalában volt felállítva.
Köszi a sok infót, nagyon hasznos volt az utazásunkhoz! :)
szia,
Rita
#171 - Rita - 2015.05.21. - 10:12
Szia!

Én is nemrég voltam, és ingyenes volt, és a dóm weboldalán is ingyenest írnak, a 2 EUR csak akkor van, ha a múzeumba is be szeretnél menni, vagy ha fényképezni is szeretnél benn. Vagy ha változott akkor ez azt jelenti, hogy hatalmas sor ált a pénztárhoz az oldalánál, és nem mindenki csak úgy bement, és a bejáratnál kérték a jegyet, és mindenhol ki volt írva, hogy mostantól belépős?
#172 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.21. - 13:15
Sziasztok! Jövőhéten mennénk egy 15 fős társasággal Milánóba egy napra! Milano Card mennyibe kerül ha ott vesszük meg? Most a Dómba van belépő vagy nincs? Köszi a segítséget!
#173 - Misu - 2015.05.22. - 09:20
Szia!

A Milano Card ára annyi, amennyi a cikkben szerepel, tehát 6,50/13/30 EUR. Szerintem nincs belépő a Dómba.
#174 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.22. - 18:13
Szia Tibcsi,
Egy helyen lehetett csak bemenni a Dómba (a homlokzaton lévő jobb szélső ajtón), ott első körben a jegyünket kérték el (megpróbáltunk anélkül is bemenni, de elküldtek jegyet venni), második körben meg a táskáinkat ellenőrizték. Ezenkívül csak a bal oldali ajtó volt nyitva, de ott csak kiengedték az embereket, ott is őrök álltak. Kordonokkal „terelték” az embereket, a jegyellenőrzésnél rengetegen álltak sorba. Lehet, hogy csak átmenetileg volt így, nem tudom.
#175 - Rita - 2015.06.03. - 10:54
Szia Tibcsi!
A Milano Expoval kapcsolatban szeretném megkérdezni,hogy olvastam a honlapon,hogy létezik night ticket,ami 5Euro,de nem igen találtam erről infot,hogy mit is takarhat pontosan.Esetleg nem hallottál erről?
Köszönöm szépen a segitséged!!
#176 - Petra - 2015.06.05. - 14:23
Sziasztok!

Az iránt érdeklődöm, hogy a múzeumokban,gallériákban mennyire fogadják el az újságírói igazolványt? Főként Milánó, Róma és Velence érdekelne.

A segítséget előre is köszönöm :)
#177 - Anna - 2015.06.06. - 16:41
Sziasztok!

PETRA: Ez 19:00 után biztosít belépést az expóra.


ANNA: Ez nevezetességekként változik, pl. a firenzei Uffiziba pont ingyenes a belépés újságíró igazolvánnyal, ezért nem tudok általános választ adni. Szerintem nem annyira jellemző hogy elfogadják, a nevezetességek hivatalos oldalain lehet rá utalás, olyan is lehet, hogy előre be kell jelenteni a látogatást, és akkor külön kiadnak ingyenes belépőt, stb. De ha nem akarod megnézni minden egyes látnivaló oldalát az összes városba, akkor a helyszínen kiderül.
#178 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.07. - 16:44
Sziasztok!
Június 11-én érkeztünk haza Milánóból. A Dómba csak úgy lehet bemenni, ha megveszed a Dóm múzeumba is érvényes jegyet 2 euróért (ezt az Expo miatt találták ki, mert amúgy ingyenes lenne...). Az expóra semmiképp nem érdemes a night jegyet megvenni, mert ugyan a kiállítás területe este 11-ig nyitva van, de a pavilonok nyolckor el kezdenek bezárni...ez nagy csalódás volt nekünk is, és sok helyen (pl. Japán, Németország) csak bizonyos számú csoportokat engednek bizonyos időpontokban. És az expó miatt az idegenforgalmi adó 2 euró helyett 4 euró fejenként éjszakánként (ezt sem nagyon hirdetik, csak akkor derül ki, mikor fizetni akarsz a szállodában). Ja, és a Milano Carddal nem lesz olcsóbb a Dóm tetejére felmenni, és nincs "gyorsító sáv" sem (ezt is eltörölték az expo miatt)...
#179 - Adri - 2015.06.16. - 14:26
Szia Adri! Köszi az infot!!Mi júliusban megyünk,de akkor ne nagyon számítsunk más helyzetre?!
#180 - Petra - 2015.06.17. - 19:10
Szia Petra! Gondolom ezeken nem fognak változtatni, amíg az Expo tart...sőt még lehet, hogy kitalálnak újabb fizetnivalókat
#181 - Adri - 2015.06.27. - 15:42
Szia! Én szeptemberben utazom Milánóba. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e ajánlani olyan éttermet és boltot, ahol gluténmentes ételeket lehet kapni? Előre is köszönöm a választ. :)
#182 - Ági - 2015.07.04. - 17:15
Sajnos a Dóm tényleg fizetős lett (2 EU, ahogy írták). Tipp: a bejárat felé terelő kordonok a Dómnál szemből a jobb oldalról indulnak, és ott is van egy bódé, ahol jegyet lehet venni. Mivel ez van szem előtt leginkább ide állnak be az emberek, pedig ott csak egyetlen pénztár üzemel, ráadásul végig odatűz a nap, ami nem annyira kellemes. Van egy másik bódé is a Dóm (szemből nézve) bal oldalán. Ott 3 pénztár is üzemelt, emiatt, meg eldugottabb volta miatt sokkal rövidebb volt a sor, ráadásul végig árnyékban van.
#183 - Tibi - 2015.07.04. - 18:50
Szia Ági!

Nem tudok konkrét gluténmentes helyet ajánlani, ha rákeresel Google-ben hogy Milan gluten free, ott úgy látom, kiad több hasznos találatot is.
#184 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.05. - 12:51
Kedves Tibcsi!
Mi a Malpensa reptérre érkezünk. Ahonnan, ugye az Expressel megyünk be a Milano Nord Cadornáig. Az a kérdésem lenne, hogy igaz az, hogy az oda út 12 EUR, az oda-vissza pedig csak 14? Ha igen, a gyerek jegynél, hogy vannak az árak?
Előre is köszönöm a válaszod!
#185 - Dalma - 2015.07.06. - 19:03
Kedves Dalma!

Nem 14, hanem 18 EUR az út oda-vissza a Malpensa Expressre, ahogy a leírásban is szerepel (ha nem online veszed, akkor csak aznap lehet vele visszamenni), ill. az is, hogy gyerekeknek 14 év alatt 6 EUR egy irányba és 9 EUR oda-vissza.
#186 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.06. - 19:15
Kedves Tibcsi!

Mi a Malpensa Reptérre fogunk érkezni, és a Via Giorgio Stephenson utcában van a szállásunk. A segítségedet szeretném kérni, mivel a google térképen ahogy próbágattam az útitervet, folyton beakart küldeni a centrumba és onnan újból ki. Nem tudsz valami rövidebb tömegközlekedési lehetőséget? Előre is köszönöm a válaszod! :)
#187 - Alexandra - 2015.07.10. - 21:05
Mi most vagyunk Milánóba. Dómba csak a vállat és a combot takaró öltözékben lehet belepni. Jegyet leggyorsabban a dóm jobb oldalával szemben lehet venni. A dómba kapcsolatos múzeumban. Egy sorbaalassal meg van a jegy és a múzeumba is bejutottunk. Szombaton nézzük meg az expot.
#188 - ToM - 2015.07.10. - 23:50
Sziasztok!

ALEXANDRA: A Malpensa Shuttle busszal bemehettek Viale Teodoricóig (Milan Fieramilanocity megálló):
http://www.malpensashuttle.it/web2011/e-fermate.php
de onnan is villamossal 37 perc: https://goo.gl/maps/CCLPT
Lehet egyszerűbb a belvárosig, és úgy könnyebb is tájékozódni.


TOM: Köszi a beszámolót,a látogatók nevében is!
#189 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.12. - 20:35
Sziasztok!
Ne tudja valaki, hogy a wizzaires transzfer a központba pontosan hová érkezik? Előre is köszönöm a választ!
#190 - Alexa - 2015.07.12. - 22:47
Szia!

A Centrale vasútállomáshoz érkezik.
#191 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 01:44
Szia Tibcsi! Kérném a segítséged: a Via Cesena-n fogunk megszállni a párommal augusztusban. Mivel menjünk a reptérről? A Malpenzára érkezünk. Előre is köszönöm: Kata
#192 - kata - 2015.07.13. - 21:24
Szia!

Busszal, vagy vonattal a reptérről, amelyik szimpatikusabb. A buszok a Centrale állomásra érkeznek, és a vonatnak is van egy ilyen megállója. Centrale állomástól az eljutás a szálláshoz: 2-es metróval Garibaldi FS állomásig (ha vonattal jöttök be, eleve mehettek Porta Garibaldiig!), majd onnan 5-ös metróval Cenisio állomásig, Cenisiotól pedig 1 km gyalog, vagy pedig 190-es busz: https://goo.gl/maps/j2rw4
#193 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 21:34
Üdv.
Érdeklődöm, hogy Milábóból Firenzébe szeretnék vonattal eljutni. Ha interneten veszem a jegyet, akkor vouchert kapok, vagy jegyet nyomtatok ki.Azzal az állomáson kell-e valamit csinálni,vagy csak felszállok a vonatra. Azért kérdezem, mert van ,ahol fényképes névre szóló igazolványt kérnek bemutatni, és aki kifizette a jegyet, csak annak adját át a voucher bemutatásakor a jegyet. Köszönöm a választ Tündike
#194 - Tündike - 2015.07.18. - 10:27
Szia!

Nem kell jegyet nyomtatni, ill., ha nem te fizeted ki a jegyet, de te használod, a vevő bankkártyájára, igazolványára se lesz szükség, csak az utazók nevét kell jól megadni.
A Trenitaliánál jegymentes (ticketless) rendszer van, a vonaton csak egy kód (PNR) fog kelleni, amit a visszaigazoló e-mail fog tartalmazni, ezt lehet kinyomtatni (de nem kötelező, elég akár csak a kódot felírni, és mondani / mutatni a vonaton.) Vagy a jegyet át lehet venni az állomásokon található automatáknál, a PNR-kód birtokában.
Az Italonál névre szóló a jegy, a vásárlásnál meg kell adni a nevet, nem is feltétlenül kell kinyomtatni a visszaigazolást, a vonaton náluk is a kód, valamint a név fog kelleni.
A jegyeket ilyen, nem helyi vonatokra nem kell érvényesíteni az állomáson.
#195 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.18. - 11:31
Szia Tibcsi!
Július 26-án érkezünk Milánóba.Három napot töltünk itt a párommal.Szeetném megkérdezni tömegközlekedni erre az időre milyen jegyet vagy kártyát vásároljunk ,és hol? Válaszod köszönöm :Angi
#196 - Angi - 2015.07.23. - 19:19
Szia!

Vehettek egy 48 órás, és egy 24 órás jegyet. Jegyeket, többek között, bármelyik metróállomáson vásárolhattok, ha repülővel jöttök, akkor a reptérről transzferbusszal vagy vonattal metróállomásra fogtok beérkezni.
#197 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.23. - 21:57
Sziasztok szeretném kérdezni hogy a stadion múzeum túránál be lehet kukkantani a stadionba is vagy nem lehet oda látni,és még kérdezném ha jó időpontban megyünk a Scalába,délelőttre gondolok,akkor a nézőtérre is beengednek? köszönöm szépen
#198 - julia - 2015.08.21. - 21:46
Szia!

A drágább múzeum+stadiontúra az a nevéből látható múzeum, a stadionnal együtt, a csak múzeumtúra viszont csak múzeum.
A Scala múzeumlátogatás lehetőséget ad felmenni a nézőtérre is.
#199 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.22. - 02:09
Köszönöm Tibcsi
#200 - julia - 2015.08.24. - 21:58
Szia Tibcsi!

A problémám amire megoldást keresek az az lenne, hogy el kellene érnem egy vonatot ami Desenzano del Gardaba indul 9 05kor.
A Wizzair reggeli gépével megyek, ami elvileg 7 40 körül száll le. Malpensáról Expressel elmegyek a Cadornáig és onnan metroval a Centraléba. Ami konkrét kérdésem, a metrora a jegyet megtudom venni a Centraléba?Vagy gyorsabb lenne a Cadorna megállónál megvennem?
#201 - JOSBOMO - 2015.08.31. - 09:55
Szia!

A vonatjegyet megveheted akár már a reptéren is Desenzano del Gardáig, tehát ott, illetve a Cadornán is vehetsz Centrale-Desenzano jegyet. Milánói metrójegyet a reptéren szerintem nem vehetsz.
#202 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.31. - 23:30
Szia!
Szeretném a segítségedet kérni. szept.17-én érkezünk Malpensa reptérre. Szállásunk Via Principe Eugenio 4520155 hogy tudunk legegyszerűbben eljutni ide, ill. visszafelé is hiszen a Wizzair nagyon korán indul (6 ó). Nagyon köszi!
#203 - Sipos Ildikó - 2015.09.02. - 12:28
Szia!

A legegyszerűbb Malpensa Express-szel Porta Garibalidi állomásig, onnan 5-ös metró Cenisio állomásig. Ha inkább a kicsit olcsóbb transzferbusszal mennétek be, akkor azok a Centrale állomáshoz érkeznek, onnan 3-as metró Zara állomásig, majd pedig 5-ös metró Cenisio állomásig.
Cenisiótól a szállás 10 perc gyalog:
https://goo.gl/maps/fn3EY
Budapestre mentek Wizz Airrel? Az nem 6-kor, hanem 8:10-kor indul visszafele, így ki tudtok érni 6:16-ra a reptérre Porta Garibalditól induló első Malpensa Express-szel, ami 5:35-kor megy, vagy esetleg a 06:05-kor indulóval, ami 6:46-ra ér a reptérre menetrend szerint. Ugyanakkor reggel a Porta Garibaldiig lehet gyalogolni kell fél órát, vagy taxizni, bár elvileg vannak buszok ilyenkor is:
https://goo.gl/maps/CIx9X
#204 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 13:49
Szia Tibcsi,

Először is köszönjük szépen a sok infót az oldalon, nagyon hasznosak!
Mi 09/17-én érkezünk reggel Wizzair-rel Malpense-re, illetve 09/19-én jövünk haza az esti géppel. Szállásunk a következő helyen található: Via Anacreonte 7, Viale Monza negyed. Azt szeretném kérdezni, hogyan juthatunk el a szállásra illetve hazautazáskor este vissza a reptérre. Ezen kívül milyen közlekedési jegyet/jegyeket érdemes vennünk ha tömegközlekedni szeretnénk a 3 nap alatt?

Válaszodat előre is köszönve, baráti üdvözlettel:

Attila
#205 - Attila - 2015.09.02. - 20:25
Szia!

A reptérről transzferbusz vagy Malpensa Express Centrale állomásig. Onnan M2 metró Loreto állomásig. Onnan pedig 56-os busszal Via Padova Via Mamiani állomásig, majd rövid gyaloglás:
https://goo.gl/maps/g70GO
Másik módszer: a Centrale állomástól 2-es metró Udine állomásig, majd 10 perc gyalog, vagy még az Udinétől 53-as busz Via Palmanova Via Cesana állomásig:
https://goo.gl/maps/Hl5x3
3 napra vehettek egy 48 és egy 24 órás jegyet.
#206 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 22:13
Újra Rátok találtam!
Milánó MXP-re érkezünk, autót bérlünk és a kérdésem az lenne, melyik tó legyen a megnézendő? Luganói vagy Maggiore vagy Como. 3 teljes napunk lesz, de Milánóra egy fél napot (utolsót) szánnánk. Illetve ha tippet adtok, hogy melyik tó, akkor melyik 2 városban legyen a szállás? Milánó ne, mert onnan jövünk haza... Köszönöm előre is!
#207 - Krisztina - 2015.09.08. - 19:23
Szia!

Hogy Maggiore vagy Como az nagyon szubjektív, és attól függ, ti mit kerestek, de mindkettő szép. Luganónál ugyanakkor többet nyújtanak ezek a tavak.
Ha a Comói tóhoz mentek, akkor ott a legjobb hely Varenna vagy Belaggio (attól függ, pontosan milyen helyet kerestek, de mindkettő szép), de semmiképp sem maga Como.
A Maggiore-tónál Stresa egy jó bázis a tó felfedezésére, de még sok szép hely van.
#208 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.10. - 00:48
Szia!
A reggeli Wizz Air géppel megyünk Malpensara. Először a dóm környékét néznénk meg, majd mennénk az EXPO-ra. Az EXPO-ról pedig este haza.
Milyen tömegközlekedéssel lenne a leggyorsabb? Az EXPO-nál nem áll meg a Malpensa Express?
#209 - Kata - 2015.09.16. - 23:29
Szia!

A reptérről a dómig Malpensa Expressel Cadornáig, majd 1-es metróval Duomo állomásig, vagy ha Centrale-ig mentek Malpensa Express-szel, akkor onnan 3-as metróval Duomo állomásig.
A dómtól az expóig 1-es metróval Rho Fiera állomásig (a sima metrójegy nem jó ide, extra-urbano jegy kell, de az automatáknál ki is van írva, hogy expo-jegy).
Az expóról a Malpensa reptérre transzferbusszal, az expo és reptér közötti menetrend ebben a pdf-ben legalul, a bekeretezett részben:
http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf

(de szerintem annyira azért ne számítsátok ki a visszaérkezést, ill. előre keressétek meg a buszmegállót)
#210 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.17. - 00:29
Szia Tibcsi !

Szeptember végén utazunk a nejemmel Milanóba. A wizz air gép Malpensara érkezik. A szállodánk a Fiera Milano City és a Milánoi kongresszusi központ közelében van. Kérdésem : hogyan tudok eljutni a szállodához és a visszafele történő út hogyan kivitelezhető a reptérre , legkésőbb reggel 7.00 órára kell kiérnünk. Az alábbi linken (http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf ) található menetrendet tartalmazó transzferbuszig hogyan jutunk el a szállodától ( szálloda cím : Via Masaccio 19)?

Előre is köszönöm a segítségedet.

Attila
#211 - Attila - 2015.09.22. - 09:39
Szia!

Odafele a szálláshoz ezzel a busszal Fiera Milanocity megállóig menjetek, de a pdf-ben leírt információk szerint kérni kell a buszvezetőt, hogy álljon meg Fiera Milanocitynél.
A Fiera Milanocity buszmegállótól a szállásig ez az út gyalog, ill. 91-es busszal: https://goo.gl/maps/MBNUqMxuXxv

Visszafele, ugyanaz, a felső táblázatban, de már a bal oldalon lévő busz, de visszafele máshonnan, mint ahova érkezett, a Viale Teodoricótól megy a reptérre a busz, és több kiér már 7 óra előtt is. A szállás, és a buszmegálló között itt látható az út:
https://goo.gl/maps/uP6n8vsKP9T2
Érdemes lehet mindenesetre már előtte kinézni a megállót, ne reggel keressétek, ill. egy busszal előbb kimenni.
#212 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.22. - 14:59
Kedves Tibcsi!

2015 október 8-10-ig leszünk Milánóban.
A fórum olvasása közben találtam rá a Villa del Balbianello-ra. Eredetileg Firenze lett volna pénteken,de ez a villa elcsábított.
Azt szeretném megtudni:mikor látogatható,mettől meddig.
Van e belépődíj?Esetleg egy útvonalat is kérnénk ha lehet.
Előre is köszönet.

Feri
#213 - Feri - 2015.09.28. - 20:14
Kedves Feri!

A Villa del Balbianello valóban egy nagyon-nagyon szép látnivaló, ki is egészítem most vele itt az oldal Como-leírását.
Belépőjegy: csak kert 8 EUR, kert és villa: 15 EUR.
Hétfőnként, és szerdánként zárva (kivéve ünnepnapok). Egyébként nyitva 10:00-18:00.
Elutás: vonat Cadorna vasútállomástól Como Lago állomásig (kb. 1 óra), majd kis gyaloglás a tó mentén nyugati irányba a kikötőhöz.
Innen hajóval Lenno településre.
Onnan gyalog kb. 20 perc, dombon felfele, vagy pedig vízitaxival (7 EUR, de szép út).
A Como-Lenno, Lenno-Como hajó menetrendje itt kereshető le, érdemes is lekeresni a visszafele hajót, hogy le ne késsétek az utolsót, ugyanakkor a lekeresésnél nem az egész napot adja ki, hanem csak az órát, amit megadtál, utána +1-2 órával:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#214 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.28. - 22:23
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2011-2013)