Palermo és környéke látnivalók

Palermo nevezetességei, bemutatása

Palermo

Palermo Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigetének a fővárosa. Egzotikus, már kicsit afrikai hangulatú, de emellett kaotikus város, szép látnivalókkal. Egykori tündöklése mára megkopott, kosszal, romos részekkel, zsúfoltsággal, szegénységgel, kifejezett nyomornegyedekkel is találkozni itt, nem mindenki tetszését fogja elnyerni, de Szicíliában járva érdemes felkeresni.

Ugyanakkor, hogy mindezek mellett milyen jelentős és figyelemre méltó látnivalók vannak erre, mi se bizonyít jobban, mint hogy 2015-ben Palermo arab-norman épületei, valamint Cefalu és Monreale székesegyháza (ezek is bemutatásra kerülnek az alábbiakban) felkerült a Világörökség listájára. Olaszországban egyedülálló az a kulturális és építészeti sokszínűség, ami Palermót jellemzi. A városra jellemző a street-food nagy választéka, valamint a (sokszor kaotikus, koszos) piacok egyvelege is. A látnivalók itt nincsenek egymáshoz annyira közel, valamint az utcahálózat egy labirintushoz hasonlít, könnyű eltévedni. Nápolyhoz és Genovához hasonlóan sajnos itt sem a legjobb közbiztonság, és sok a zsebtolvaj (akik akár motorról "támadnak"), valamint autótolvajok is jellemzők Palermóra - erőszakos bűncselekmények azonban kevésbé, de sötétedés után érdemes odafigyelni. Palermóból szép kirándulási lehetőségek is adódnak, mint pl. Ustica, Cefalú vagy Monreale.

Szállások | Palazzo dei Normanni és Capella Palatina | Piazza Pretoria | Székesegyház | La Martorana templom | Teatro Massimo | Orto Botanico | Catacombe dei Cappuccini | Mondello strand | Monreale | Cefalú | Ustica | Hozzászólások

Palermo szállás

Szállások Palermóban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Palermóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Palazzo dei Normanni és Capella Palatina

A Palazzo dei Normanni és a Capelle Palatina Palermo legfigyelemreméltóbb nevezetessége. A Palazzo dei Normanni Európa legöregebb királyi palotája. A 9. századi arab palotát a 12. században alakították át a normann királyok igényei szerint. Szicília normann uralma alatt a Palazzo volt a királyok palotája. 1947 óta Szicília regionális parlamentjének a székhelye. A palazzo földszintjén található Capella Palatina, azaz az udvari kápolna a palota egyik legszebb része. 1132-ben épült, egy 1080-as kápolna alapjaira. Arab és nyugati hatások is megfigyelhetők a belső térben. Figyelemre méltóak a konstantinápolyi művészek által készített, a világ legszebbjei közé tartozó mozaikok, és a római oszlopok.

Belépőjegy 2017-ben 8,50 EUR (18-25 éveseknek 6,50 EUR). Kedd-csütörtök között csak a kápolnába lehet belépni, a parlament nem látogatható, ekkor a belépő, 2017-es árak szerint 7 EUR (19-25 éveseknek 5 EUR). 18 éven alul ingyenes a belépés. Nyitvatartás 8:15-17:40 (utolsó belépés: 17:00), vasárnap és ünnepnapokon ugyanakkor csak 8:15-13:00 (utolsó belépés: 12:15).

Palazzo dei Normanni

Capella Palatina

Palazzo dei Normanni majd Capella Palatina. Képek: Jenni Konrad, Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Piazza Pretoria

A Piazza Pretoria szép, 16. századi szökőkútjáról nevezetes (Fontana Pretoria). Amilyen szép a szökőkút, olyan sötét a története: a szobornak otthont adó tér kialakításához több házat is leromboltak. Emiatt, és a meztelen szobrok miatt a "szégyen szökőkútjának" is hívják.

Piazza Pretoria

Piazza Pretoria, Fontana Pretoria. Kép: serdir/Flickr/Creative Commons

Székesegyház

A palermói székesegyház építése 1185-ben kezdődött meg, de a 12. századi állapotából ma már nem sok látszik, bár néhány helyen megfigyelhetők az eredeti normann építészet alkotásai. Sok bővítés, módosítás, és restaurálás után a mai formája a 18. századra alakult ki. Nem tartozik Olaszország legszebb templomai közé, de érdemes megnézni, elámulni hatalmas méretein. Több király és császár síremlékét is megtekinthetjük.

Illetve a fő attrakció 131 lépcső megmászása után, felmenni a tetőre, ahonnan a városra irányuló kilátásban gyönyörködhetünk. A székesegyház előtt egy szép kert helyezkedik el.

Székesegyház, Palermo

Palermói székesegyház. Kép: Gerardo Diego Ontiveros/Flickr/Creative Commons

La Martorana templom

A Matrorana, hivatalos nevén a Santa Maria dell'Ammiraglio templom gyönyörű, eredeti 12. századi, bizánci aranymozaikjairól ismert. Nem kifejezetten vonzó külső homlokzata alapján nem is gondolnánk, belülről milyen szépségeket tartogat. 1143-1151 között épült. A templom közvetlenül a városfal mögött áll, Palermo központjában. Belépőjegy 2 EUR.

La Martorana, Palermo

La Martorana. Kép: Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Teatro Massimo

Ez Olaszország legnagyobb, és Európa 3. legnagyobb operaháza a párizsi és a bécsi után. 1897-ben nyílt meg, jelenleg 1350 néző befogadására alkalmas.

Operaelőadások megtekintése mellett 30 perces vezetett túrára is lehetőség van a gyönyörű épületben, minden nap 9:30-18:00 között, melynek ára 2017-ben 8 EUR, 25 év alatt és 65 év felett 5 EUR, míg 6 éven alul ingyenes.

Teatro Massimo

Teatro Massimo kép: Antonio Trogu/Flickr/Creative Commons

Orto Botanico

A 30 hektár területű botanikus kert története 1779-ig nyúlik vissza. Nem mondható se Európa, se Olaszország legszebb, legrendezettebb botanikus kertjének, az olasz kertekre egyébként is jellemző, hogy nem hasonlíthatók a francia vagy angol társaikhoz. Ennek ellenére egy kellemes, árnyékos hely a forró Palermóban, egy nyugodt oázis a hektikus városban. Trópusi és szubtrópusi fák, és növények, kaktuszok, kis tavacskák, és szobrok tekinthetők meg. A fák között papagájok is láthatók. Ugyanakkor sok a szúnyog, és a légy is.

Belépőjegy 2017-ben 5 EUR, 6-18 éveseknek, maximum 25 éves diákoknak, valamint 65 éven felülieknek 3 EUR, 6 év alatt ingyenes.

Orto Botanico, Palermo

Orto Botanico. Kép: Xerones/Flickr/Creative Commons

Catacombe dei Cappuccini

A Kapucinus katakombák a város különleges, bizarr látványossága. A Via dei Cappuccinin lévő kapucinus kolostor szövevényes pincéiben a falak mellett koporsókat, fölöttük pedig (1881-től) falra aggatott, természetesen mumifikálódott, ruhás holttestek találunk. A 16. századtól az apát parancsára "temették" így a halottakat, hogy a szerzetesek emlékezzenek az elmúlásra és fel tudjanak készülni a halálra. E különös, nem ritkán borzadályt keltő folyosónak a kereken 8000 szárazmúmiával sok látogatója akad.

Belépő 2017-ben mindössze 3 EUR. Nyitva minden nap 9:00-13:00 és 15:00-18:00. Október vége és március vége között vasárnaponként nincsenek délutáni nyitva tartások. Fényképezés nem engedélyezett. Eljutni a vasútállomástól 109-es vagy 318-as busszal lehet, a Piazza Indipendenzáig. Onnan 327-es busz, vagy 15 perc gyaloglás.

A katakombákhoz kapcsolódó képet alapértelmezés nem jelenítjük meg, mivel egyeseknek ijesztőek lehetnek a koponyák, a halott emberek. A képek megtekintéséhez kattintani kell.

Catacombe dei Capuccini. Képek: groucho/Flickr/Creative Commons.

Mondello strand

Mondello egy kis tengerparti falu, mely Palermótól rövid buszozással elérhető. Ez a Palermóhoz legközelebbi strand, ennek megfelelően zsúfolt is, és sokszor nem a legtisztább. Ugyanakkor egy kifejezetten szép, hosszú, homokos part, mely 2 szikla között fekszik. Palermo káosza után ez egy igen kellemes hely. Napernyő, és napágy bérlésére lehetőség van, de elég drágán, 20 EUR körüli áron. A helyi éttermekben tésztákat, és halételeket kóstolhatunk.

Palermo központjából, a Piazza Sturzóról, a Teatro Politeama közeléből induló (a Palermo interaktív térképünkön a buszmegálló fel van tüntetve), 10 percenként közlekedő 806-os busszal lehet idejutni, ami a strandhoz hasonlóan zsúfolt lehet nyári hétvégéken, hiszen a turisták mellett sok helyi is jár ide strandolni.

Mondello

Mondello

Mondello képek: Andrea Calcagno, Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Monreale

A 30 ezer lakosú Monreale Palermótól 15 kilométerre, délre fekszik. Lenyűgöző mozaikokkal díszített székesegyházáról ismert, mely a normann építészet egyik legkiválóbb példája az egész világon, és Szicília egyik legfontosabb műemléke. Ugyan nem annyira szép, mint a cefalúi dóm, vagy a Palazzo dei Normanni mozaikjai,ez a legnagyobb összefüggő bizánci mozaik Olaszországban. A mozaikok Ószövetségi és Újszövetségi történeteket, valamint Jézus tanításait ábrázolják. A mozaikok mellett a templom 12. századi kerengője is igazán megkapó. A katedrális 1174-1182 között épült.

Palermóból Monrealéba eljutni AST-busszal lehet, menetrendje ITT kereshető le. Meg kell adni kezdőpontnak hogy Palermo, célpontnak hogy Monreale, kiválasztani a dátumot, és azt az órát, amikor kb. indulnánk.

Monreale

Monreale

Monreale

Monreale. Képek: kristobalite, Alessandro Grussu, Chris deRham/Flickr/Creative Commons

Cefalú

A Palermóból 78 km-re keletre fekvő Cefaluúba Palermóból, a Centrale állomásról vonattal, 45-60 perc alatt lehet eljutni (az Intercity járatok csak 5-10 perccel gyorsabbak, de drágábbak a Regionale típusú vonatoknál).

És hogy miért érdemes eljönni Cefalúba? A 14 ezer lakosú város Szicília egyik fő turistaattrakciója, és legszebb helye. Szép elhelyezkedése, festői, autentikus óvárosa, homokos tengerpartja mellett értékes látnivalókat is kínál. 1140-től épített dómja egész Szicília egyik legfontosabb attrakciója, a normann építészet egyik leglenyűgözőbb példája, látképe uralja Cefalút. Nagy részében még ma is a 12. századi részek láthatók. Ingyen megtekinthető. A templomot II. Roger, Szicília királya építette, miután egy hajótörés után a város tengerpartján lelt menedéket. Ezután, Máriának hála, hogy megmenekült, felépítette a templomot. Mindenképp kerüljük meg a dómot, és nézzük meg hátulról is! A dóm egy nyüzsgő, szép téren helyezkedik el, ahol éttermek, cukrászdák találhatók - persze ezek drágábbak, mint a kevésbé központi helyeken lévő vendéglátóegységek.

Cefalú strandja homokos, és tiszta, melynek gyönyörű háttérrel szolgál az óváros. A strandon lévő beach bárokban meg lehet ebédelni, vagy elfogyasztani egy koktélt.

Cefalú

Cefalú

Cefalú, dóm

Cefalú. Képek: Alejandro Cordón, Miguel Virkkunen Carvalho, Air Force One, Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Ustica

A kis, 8 km2 területű sziget lakossága 1330 fő. Palermóból komppal 2,5-3 óra, míg szárnyashajóval 75-90 perc alatt elérhető. Szép, zöld sziget, kristálytiszta tengervízzel, a búvárok paradicsoma, a környék merülési paradicsoma, ahol számos búvárközpont található.

A sziget, érkezés után, robogóval, vagy hajóval járható be. Itt homokos strand nincs, inkább vulkáni eredetű, fekete, kavicsos, sziklás öblök, de persze fürdeni lehet. A szigetnek elég szomorú a történelme: az olasz fasizmus idején, az 1950-es években börtönszigetként működött, 1980-ban pedig egy utasszállító repülőgép zuhant le a sziget közelében.

Ustica

Ustica

Ustica. Képek: StefanoLongo, Luca Volpi/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

21 hozzászólás
Kedves Tibcsi!
A Cataniai repülőtérről hogy tudok a legolcsóbban és leggyorsabban eljutni Palermóba? Köszönöm.
#1 - Nelly - 2016.07.31. - 11:33
Kedves Nelly!

Van közvetlen busz a reptérről Palermóba:
http://www.saisautolinee.it/regionali.htm
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.31. - 21:42
Szia Tibcsi!

Cataniai repülőtérről novemberben is megy közvetlen járat Palermóba? Nem tudod esetleg, hogy Taominában a felvonó novemberben is jár, nem találtam semmilyen infót leállásról, de tavaly zárva volt. Köszi.
#3 - Nelly - 2016.08.25. - 09:32
Szia!

Az előző, linkelt oldalon az első PDF ikonra kattintva előjövő menetrend azt írja, hogy május 30.-tól érvényes az a menetrend, nincs rá utalás, hogy télen nem lenne busz, de érdemes majd novemberben is megnézni, hogy változott-e a menetrend, stb.
A Taormina felvonó egész évben jár.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.30. - 02:08
Köszönöm szépen, csak azért kérdeztem, mert mikor online akartam jegyet foglalni, de nem tudtam. Közben változtattunk, inkább vonattal megyünk (azon lehet mozogni) Palermoba. Catania/Taormina, Milazzo/Messina, Cefalú/Palermo útvonalon, reméljük belefér. :-) Közben megtudtam, hogy tavaly az esőzés miatt le kellett állítani egy időre a felvonót Taorminában, ezért nem ment mikor tavaly novemberben voltunk. :-( Szép napot!
#5 - Nelly - 2016.09.01. - 10:49
Kedves Tibi. Olyan kérdéssel fordulnék hozzád hogy Palermoból hogy tudok kijutni a repülőtérre?
#6 - Hegyes Gábor - 2016.09.21. - 17:36
Kedves Gábor!

A palermói repülőtérre gondolsz? A Centrale állomástól (és egyéb megállóktól is Palermóban) fél óránként busz közlekedik a reptérre:
http://www.prestiaecomande.it/?idPlugin=21023&idx=317
Ha a cataniai reptérre, akkor lásd a 2-es hozzászólást.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.21. - 23:18
Kedves Tibi!
Catania repülőtérről hogy tudok tömegközlekedéssel eljutni a Camplus d'Aragona címre
(Via Monsignor Ventimiglia 184, 95129 Catania, Olaszország)
köszönöm
#8 - Kriszti - 2016.11.23. - 22:24
Kedves Kriszti!

A reptérről AMT "Alibus" közlekedik Cataniába, jó a Libertá és a Verga megállóban is leszállni róla (de ha véletlenül a vasútállomáson szálltok le, onnan is legyalogolható a táv).
Az Alibus Verga megállójától a szállás:
https://goo.gl/maps/aSog1dTVTK82
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.24. - 20:31
Kedves Tibcsi!
Köszönöm szépen!
#10 - Kriszti - 2016.11.24. - 20:49
Szia Tibcsi.
Azt megtudnad mondani, hogy Cataniabol (nem a repterrol, mondjuk a kozpontbol) csak busszal lehet atjutni Palermoba vagy vonattal is? Es mennyi a jegy? Koszi ????
#11 - Dóri - 2017.06.04. - 19:44
Szia!

Busszal jobb közlekedni, mert gyorsabb, vonattal 3-5 óra. Vonatjegy 13,50 EUR, menetrend: http://www.trenitalia.com/tcom-en
Busz 2 óra 40 perc, 13,50 EUR: http://www.saisautolinee.it/
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.04. - 20:35
Szia Tibcsi!
Megint én vagyok. Lenne még pár kérdésem. Cataniaban hány óráig közlekedik az Alibus? Ha az nem megy a reptérről másképp hogy lehet bejutni a városba?CSak taxi? És ha van Alibus, azzal hogy jutunk el a Piazza dei Martiri (Elaphant's Smile B&B) címre?
Aztán a Palermoi cím Castellammare Vucciria, Via Vittorio Emanuele 71 ( Allakala B&B) , ide hogy jutunk el, ha Cataniából jövünk busszal? Köszi előre is! :)
#13 - Dóri - 2017.08.04. - 20:00
még egy, amit elfelejtettem, hogy Cataniabol honnan indul a busz Palermoba? a központi állomástól?
#14 - Dóri - 2017.08.04. - 20:13
Szia!

Itt megtalálod az Alibus menetrendjét:
http://www.amt.ct.it/pdf/orarioalibus.pdf
A cím néhány perc gyaloglásra van a a Cutelli megállótól, ami az Alibus egyik megállója: https://goo.gl/maps/RbLHPewTUrG2
Akkor sem történik tragédia, ha a vasútállomáson szálltok le, onnan 10 perc.
Itt megtalálod a Catania-Palermo busz pontos megállóit:
https://goo.gl/gbnVoG
Igen, a vasútállomáshoz közeli buszállomásról indul.
Eljutás a palermói végállomástól a szállásra: https://goo.gl/maps/h7G8CgEAbzJ2
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 01:47
Nagyon szépen köszönöm!!
#16 - Dóri - 2017.08.11. - 23:09
Szia Tibi!
Meg tudnád nekem mindani, hogy kb milyen idő van október közepén Szicíliában?
Köszönöm
Erika
#17 - Erika - 2017.09.09. - 16:58
Szia!

Az októberi átlag maximum hőmérséklet Budapest szeptemberi átlag maximum hőmérsékleténél is 1-2 fokkal magasabb. De az átlagtól való eltérések mindig előfordulhatnak. Itt visszanézheted, hogy a korábbi években milyen idő volt október közepén:
https://goo.gl/aDCD6E
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.12. - 00:14
Szia!

Most szombaton indulunk Cataniába, illetve majd mi is szeretnénk átmenni Palermoba. Azt már nagyjából megtaláltam, hogy az Alibus, vagy a (ha jól emlékszem) 457-es járat visz be a városba. A szállásunk a Via Quartiere Militare 8. szám alatt lesz (B&B Orlando Suites). Hol kell leszállnunk, hogy a legrövidebb idő alatt odaérjünk?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen megállóból jutunk vissza a repülőtérre Cataniában? Ahogy láttam az árakat, ott lenne a legolcsóbb autót bérelni, amit csak egy napra szeretnénk, de ahhoz vissza kellene jutnunk a repülőtérre. :)

Köszönöm szépen!

Melinda
#19 - Melinda - 2017.10.19. - 15:37
Szia!
Szeretném kérdezni, hogy Usticaba mennyi a komp vagy a hajó jegy? és hogy novemberbe közlekedik a hajó?
köszönöm
Vivien
#20 - Vivien - 2017.11.12. - 17:45
Szia!

Közlekedik, de pl. most novemberben csak naponta 2x van szárnyashajó, itt lekeresheted az aktuális napi menetrendet:
http://eng.libertylines.it/schedules-fares.php
25-27 EUR között látom a jegyet egy irányba.
Komp: 17-18 EUR egy irányba, menetrend:
https://carontetourist.it/en/siremar
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.15. - 21:37
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás