Prága - Vár, várnegyed

Utazás nyaralás info » Prága » Prágai vár

A Prágai várnegyed bemutatása, nevezetességei

Prágai vár

A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és a Guiness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Számos háború, tűzvész, felújítás, és különböző történelmi korok eredményeképp igen változatos palotákat, erődítmények, és templomok jöttek itt létre. Csodás kilátása miatt is igen népszerű. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár.

Története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tűzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni. A Hradzsin 1598-ban kapta meg a szabad városi rangot, míg 1784 óta az egyesített Prága része. Utolsó nagyobb átépítését a 18. század második felében Mária Terézia rendelte el.

Eljutás:

  • Gyalog a Malostranské námestitől, a Nerudova utcán. Felérve a Ke Hradu felé kell menni.
  • Gyalog a vár lépcsőin: a Nerudováról jobbra kell menni a Zámecka utca irányába. Ezután balra fordulva lehet megmászni a romantikus lépcsősorokat.
  • Gyalog a régi várlépcsőkön: ezek a lépcsők a Malostranska metróállomás közelében kezdődnek. A mászásért a jutalom az egyik legszebb kilátás Prágára.
  • Villamossal: 22-es, vagy 23-as a Národni Tridától, vagy a Malostranska metróállomástól. Leszállás a Prazsky hrad, vagy a Pohorelec megállónál. A Pohorelec megállónál szebb leszállni, de a Prazsky hrad megállónál való leszállás a várba jutás legkönnyebb módja, idősebbeknek, azoknak, akik nem szeretnének felfelé gyalogolni, az ajánlott. A villamosról való leszállás után csupán balra kell fordulni, és 5 percet (nem felfele) gyalogolni.

Nyitva tartás: Április-október végéig: 06:00-22:00, műemlékek: 09:00-17:00. November-március végéig: 06:00-22:00. Műemlékek: 09:00-16:00.

Belépőjegy (2017): Belépőjegyet a különböző épületek belső részeibe kell venni, ill. az Arany-utcácskába, csak "sétálgatni" a várban természetesen ingyenes. 6 éven alul ingyenes a belépés. Többféle jegy közül lehet választani:

  • "C" túra: Szt. Vitus székesegyház kincstára + a vár képtára: 350 Czk, 6-16 éveseknek és 65 éven felülieknek: 175 Czk, családi jegy max 2 felnőttnek és 1-5 16 éven aluli gyereknek: 700 Czk. 6 év alatt ingyenes.
  • "B" túra: Szt. Vitus székesegyház (a kincstár nélkül), királyi palota, Szt. György bazilika, Arany utcácska és Daliborka torony: 250 Czk, 6-16 éveseknek és 65 éven felülieknek: 125 Czk, családi jegy: 500 Czk. 6 év alatt ingyenes.
  • "A" túra: minden, amit a "B" túra tartalmaz + Mihulka lőportorony, Rosenberg-palota és vártörténeti kiállítás: 350 Czk, 6-16 éveseknek és 65 éven felülieknek: 175 Czk, családi jegy: 700 Czk. 6 év alatt ingyenes.
  • A jegyek a "C", "B", vagy "A" túrára 2 napig érvényesek, ugyanakkor csak egyszer lehet belépni velük minden egyes műemlékbe.
  • Vehetők külön jegyek is: a lőportoronyba (70/40/140 Czk), a képtárba (100/50/200 Czk), a székesegyház kincstárába (300/150/600 Czk), a nagy déli toronyba, ahol kilátó van (150 Czk), valamint a vár történetét bemutató kiállításra is (140/70/280 Czk)

A Prágai Vár nevezetességei:

Szt. Vitus székesegyház | Szt. György bazilika | Hradzsin tér | Arany utcácska | Daliborka torony | Mihulka lőpotorony | Lobkowitz-palota |

Szent Vitus székesegyház

Sok ember számára a Szent Vitus székesegyház jelenti magát a prágai várat. És valóban, ez is Prága egyik legtipikusabb, legismertebb nevezetessége, amely szinte egész Prágából látható. A Szent Vitus székesegyház Prága, és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. A főépület mellett számos kápolnája is figyelemre méltó, az egész székesegyház legszebb része a Szt. Vencel kápolna.

A székesegyház helyén korábban több templom állt, a jelenlegi gótikus székesegyházat 1344-ben, IV. Károly kezdte építtetni. A 15. század első felében (amikor még mindig nem volt teljesen kész) a huszita-háborúkban megsérült a székesegyház, majd, 1541-ben, egy nagy tűzvészben is jelentős sérüléseket szenvedett. 1844-ben dolgoztak ki egy programot a székesegyház befejezésére, és renoválására, és végül, 1929-ben, több mint 600 év után, a székesegyház építése befejeződött.

Külön belépő kifizetése, és 287 lépcsőfok megmászása után felmehetünk a 96,5 méter magas harangtoronyba is, ahonnan gyönyörű a kilátás.

Szt. Vitus székesegyház

Szt. Vencel kápolna

Szt. Vitus székesegyház, és Szt. Vencel kápolna képek: eugene, és Cristopher Chan

Szt. György bazilika

A prágai várnegyed legrégebbi, Prága 2. legrégebbi, és Prága legjobb állapotban lévő román temploma. 920-ban alapították, és 973-ban a szomszédos bencés kolostorral bővült. Egy 1142-es tűzvész után újjáépítették. Külső része nem utal arra, hogy a templom már több mint 1000 éves, ezt főleg a bazilikába belépve lehet látni.

A templomnak igen különleges, békés atmoszférája van, ahol békés hangulatba kerülhetünk néhány percre, és belegondolhatunk, hogy több mint 1000 éves falak között vagyunk - míg be nem lép egy hangos turistacsoport.

Eljutás: A fehér ikertornyokról, amely egész Prágában látható, felismerhető.

Szt. György bazilika

Szt. György bazilika fotó: clare and ban

Hradzsin tér / Hradcanské námesti

A Hradzsin főtere környékén alakították ki a jobbágytelepülést, melynek lakói a prágai vár kiszolgálásán dolgoztak. A tér az 1541-es tűzvész után is megtartotta eredeti alaprajzát. Számos szép barokk, és reneszánsz palota és egy templom áll a téren.

Eljutás: A vár első udvarának bejárata előtt van.

Hradzsin-tér

Hradzsin tér fotó: Miss Helena

Arany utcácska / Zlatá Ulicka

A kis, hangulatos, rendkívül népszerű utcában 11, a 16. század végén épített házacskát lehet megcsodálni. Ez Prága legkisebb utcája, kevés háza, és a miatt is, hogy a házak igen picik, leginkább törpék férnének be. A 16. század végén itt éltek a vár védői, de mivel 22 volt belőlük, hogy elférjenek, igen kicsi házakat kellett építeniük. A 17. századtól már a várvédőkre már nem volt szükség, ezért mások költöztek ide: szegények, gazdagok, művészek.

Az Arany utcácska nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Talán ez nem igaz, de egy másik történet igaz, és jóval érdekesebb: a 19. században, az egyik házban egy öregember élt, aki minden pénzét a varázslásról szóló régi könyvekre költötte, és a házban titkos kísérleteket végzett. 1831-ben a helyiek egy nagy robbanást hallottak, és Uhlét, az öregember házban holtan találták, egy sárga kővel a kezében. Később a kőről bebizonyították, hogy arany. Nem tudni, hogy került az arany a házba, elképzelhető, hogy az öregember tényleg rájött az aranycsinálás titkára. Jóval később, a 22-es számú házban élt Franz Kafka. Az 1930-as években egy mára már lerombolt, az Arany utcácska és a Daliborka torony között lévő házban élt a Nobel-díjas író, Jaroslav Seifert.

Az Arany utca házaiban középkori fegyverek, textiláruk vannak kiállítva, és szuvenírek kaphatók. Több házacska eredeti, több száz éves berendezési tárgyakkal díszitett, más házakban bemutatják, milyen volt az élet az Arany utcácskában annak idején.

Eljutás: Az Arany utca a várnegyed északkeleti részén, a Fekete torony, és az új Fehér torony között található.

Arany utca, Prága

Arany utca kép: izarbeltza

Daliborka torony

A torony 1496-ban épült, és börtönként működött a 18. század végéig. Eredetileg csak a nemesség számára tervezték, de később minden társadalmi rangú emberek raboskodtak itt. Korábban magasabb volt, de egy tűzvész után már csak öt emeletes maradt. Nevét onnan kapta, hogy első rabja Kozojedy-i Dalibor volt. A fiatal lovag bűne az volt, hogy menedéket adott egy "körözött" jobbágynak, amiért halállal kellett lakolnia. A börtönben megtekinthető egy régi cella, és néhány kínzóeszköz is.

Daliborka

Daliborka-torony kép: NBPage

Mihulka lőportorony

A Mihulka-torony a 15. század végén épült, az egyik új védelmi bástyaként. A "Mihulka" nevet a 19. században kapta, azelőtt új toronynak, körbástyának, a "svéd laboratórium laboratóriumának", és lőportoronynak hívták. Ez volt a vár ágyútornyai közül a legnagyobb, de védelmi képességeit sose bizonyíthatta. 1541-ben, tűzvészben elpusztult. A 16. században Tomas Jaros újjáépítette, aki itt is lakott, ezután II. Rudolf alkimistái dolgoztak a toronyban, majd lőporraktár lett. 1641-ben ismét megsérült a svéd csapatok támadása következtében. Később itt lakott a vár sekrestyése. 1967-1980 között felújították, 1982-ben múzeum nyílt benne.

Eljutás: A Mikarka utcától érhető el

Mihulka, prágai vár

Mihulka kép: Wikipedia

Lobkowitz-palota

A Jirská 3 alatt, a várnegyed keleti végében, a régi várlépcsők közelében található Lobkowitz-palota a csodálatos, látogatók ezreit elvarázsoló Lobkowitz-múzeumnak, valamint Prága egyik legjobb, fantasztikus panorámával rendelkező kávézójának, és egy gyönyörű koncertteremnek ad otthont. A kastély a 16. században épült, és 2007 óta működik benne az egyre híresebbé váló, autentikus, Prága legjobbjának tartott, a művészetet kedvelők számára kihagyhatatlan múzeum. A múzeum képtárában 1500 festmény került kiállításra, többek között Canaletto, id. Pieter Brueghel, Velázquez, Veronese, Rubens, Bellotto, és Cranach művei tekinthetők meg. A festményeken kívül porcelánok, kerámiák, puskák, hangszerek, Beethoven és Mozart eredeti kottái is megcsodálhatók. A Lobkowitz-palota 17. századi barokk koncerttermében minden nap 13:00-kor klasszikus koncertet adnak.

A múzeumba külön belépő vásárlása szükséges, a Prágai várba szóló belépő ide nem érvényes. A belépőjegy ára 2017-ben 275 Czk, 7-15 éveseknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 200 Czk. A belépőjegy megvásárlásával 10% kedvezmény jár a fogyasztásra a kávéházban. Lehetőség van kombi-jegyet venni, mely tartalmaz koncertjegyet is a 13:00-s koncertre, ennek ára 590 Czk.

id. Pieter Brueghel kiállított képe a Lobkowitz-palotában

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

24 hozzászólás
Végre ezen a héte megláthatom csodás névadómat! Várj Prága !
#1 - Prágai Mihályné - 2009.11.17. - 18:39
Most jöttem haza Prágából, hatalmas élmény volt.
Egy kis kiegészítést szeretnék hozzáfűzni a belépők árához: van családi belépő,mely max. 2 felnőtt és 1-6, max. 16 éves gyermek részére váltható. Ára 700 korona, kis körre 500 korona.
#2 - skye - 2010.09.12. - 20:11
Mi holnap indulunk a családdal. Nagy várakozással indulunk. Én már jártam ott gyermek koromban, de az nagyon régen volt. Bízom benne ugyanúgy elvarázsol mint anno s a gyerekeimnek is annyira fog tetszeni:-)))
#3 - G. Csilla - 2011.12.14. - 14:08
Arról tudtok valamit, hogy még mindig le van zárva az Arany utca? Májusban megyünk, jó lenne látni...
#4 - JC - 2012.03.22. - 13:16
A tanárkártyát is elfogadják, arra is adnak kedvezményt? Madridba mindenhová jó volt, elfogadták...áprilisban megyek Prágába, sok szépet hallotam róla, nagyon kíváncsi vagyok.
#5 - szokolay ádámné - 2012.03.25. - 22:19
Jövő hónapban megyünk újra, remélem semmi bonyodalom nem lesz mert mikor először voltunk, gyakorlatilag az egész Vár zárva volt (második nap) Václav Havel temetésére készülődtek és minden tele volt rendőrrel :(
#6 - Anika - 2012.08.23. - 14:56
szeretném megtudni, hogy a 65 év felettiek kedvezménye ránk , túristákra is vonatkozik ?
#7 - Janó - 2012.09.13. - 12:57
Mi október közepén autóval megyünk 5 napra. A parkolás érdekelne, mert mindenhol azt olvasom, hogy nehéz helyet találni. A Grandhotel Evropa-ban szállunk meg, ezen a környéken kellene P+R parkoló, mert a hotel horror árat kér! Van valakinek ötlete, hogy hol tegyük le kocsit? Először utazunk Prágába, így nagyon megköszönöm, ha bármilyen hasznos segítséget kapok!
#8 - Marika - 2013.09.15. - 23:26
Szia!

Parkolásról infok az Útikalauz, közlekedés menüpont 87-es és 175-ös hozzászólásban, ott olcsóbb parkolók is vannak említve amik remélhetőleg olcsóbbak mint a szálloda parkolója (de az olcsóbb parkolókban nem lehet éjszakára ott hagyni a kocsit).
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.09.23. - 05:22
Sziasztok,
olvastam, h van rövidebb meg hosszabb séta amire be lehet fizetni.
De ha mi csak az arany utcácskát szeretnénk megnézni arra is van külön belépő? Vagy mindenképp egy "sétára" kell befizetni? Köszi
#10 - Judit - 2014.02.03. - 12:45
Szia!

Sajnos nem lehet csak az Arany utcába jegyet venni, ha csak az Arany utcát is akarjátok megnézni, akkor is ki kell fizetni a rövid túra 250 Czk-s árát. De valójában ez nem séta, tehát nem vezetnek, szabadon mehetsz ide-oda, csak a jegy neve rövid túra, és hosszú túra.
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.03. - 13:07
Sziasztok! Gimnazista csoporttal megyek április közepén Prágába. Tud valaki arról, hogy van-e csoportos kedvezmény a várba az egyéni diák-kedvezményen kívül? Köszi!
#12 - Csikósné Hunics Györgyi - 2014.03.11. - 23:16
Szia!

Én azt találtam, hogy csak általános iskolás csoport számára van kedvezmény, a diákok nevével egy listán, az iskola pecsétjével lepecsételve. Esetleg ha mégis lenne gimnazistáknak is, bár nem úgy látom, ha nem gond, el lehet vinni azt a papírt.
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.12. - 14:24
Köszi Tibcsi! Ilyen papír mindig van nálunk, megpróbáljuk. És ha van kedvezmény, akkor mennyi? Lehet euróval fizetni, vagy muszáj koronát váltani? Németországba menet állunk meg egy délutánra, ezért nem váltanék, ha nem kell.
#14 - Csikósné Hunics Györgyi - 2014.03.20. - 14:13
Ha el is fogadnak ott Eurót, nagyon-nagyon rosszul fogják átváltani. De persze kártyával is lehet fizetni. Ugye 125 vagy 175 Czk a diákbelépő, általános iskolás csoportoknak 175 helyett 150 Czk fejenként a hosszú látogatásra.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.20. - 14:20
Szia. április végén megyünk Prágába.
Szeretném tőled kérdezni,hogy mivel van nyugdíjas kedvezmény azt mivel tudja a magyar nyugdíjas igazolni?Vagy csak az ottani lakosokra van kedvezmény. Előre is köszi szépen!!
#16 - Vasné Roszt Edit - 2015.03.13. - 17:28
Szia!

Ha pl. a prágai várra gondolsz, ott 65 év felett van kedvezményes ár, amit elég személyivel igazolni, egyébként általában 60-65 év felett a különböző nevezetességeknél, ahol van kedvezmény. Tömegközlekedés esetében egy kicsit bonyolultabb a helyzet.
#17 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.14. - 14:09
Kedves Tibor!

Már tavaly is igen sok segítséget kaptam az oldaladon/Párizs/ Köszönöm szépen.
Most az lenne a kérdésem, hogy a vár, Arany utcácska stb. rövid sétájára a jegyet hol lehet előre megváltani?
Üdvözletem: Rózsa
#18 - Rózsa - 2015.06.23. - 19:58
Kedves Rózsa!

A várban található jegypénztárakban tudod megvenni, meg fogod találni.
#19 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.23. - 20:35
Szia !

A párizsi utazásunkhoz is nagyon sok segítséget kaptunk ezen az oldalon. Most Prágába készülünk. Tudnál abban segíteni, hogy a Szent Vitus székesegyházba lehet előre jegyet váltani /interneten, mint a párizsi belépőket / ,illetve, hogy a rövid távu jegyet metrón is lehet használni? az egyik honlapon azt találtam, hogy az csak busz és villamos esetén jogosít átszállásra.
Segítséget köszönöm
Zsuzsa
#20 - Vincze Zsuzsanna - 2016.05.07. - 22:03
Szia!

A Szent Vitus székesegyházban külön jegy nincs, az említett "A" vagy "B" vagy "C" prágai vár jegyekkel lehet oda bemenni.
Az "A" vagy "B" túrára itt vehetsz jegyet online, de nincs kedvezmény, a helyszínen egyszerű megvenni:
https://www.ticketportal.cz/fulltext.aspx?search=prague+castle
A rövid távú jegy is használható metrón.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.08. - 10:38
Szia!

Láttam, hogy itt lehet kérdezni és az volna a kérdésem, hogy láttam létezik Prága Kártya, 2-3-4 napos. Ha jól informálódtam. Nos mi jövőhónapban megyünk és sok mindent szeretnénk megnézni ami belépőjegyes. 3 napra mennénk. Nem tudom megéri-e ilyen kártyát venni. Ha jól olvastam ez a tömegközlekedést is ingyenessé teszi. De ami igazán fontos kérdés, hol tudok hozzá jutni? Nekem valaki azt mondta, hogy a Prágai vonat pályaudvaron. Ez igaz? és ha nem akkor hol? Nagyon nagy segítség lenne! Köszönöm szépen
#22 - Fazekas-Bodó Tünde - 2017.08.30. - 21:01
Szia!

Itt mindent megtalálsz róla, és azt is, hogy hol lehet megvenni:
http://utazas-nyaralas.info/praga/utikalauz.html#prague-card
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.31. - 02:39
Kedves Tibi! Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
#24 - Fazekas-Bodó Tünde - 2017.09.05. - 23:12
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás