Róma utazás, nevezetességek I.

Utazás nyaralás info » Róma » Róma látnivalók I.

Róma útikalauza, látnivalók, időtöltés I.

Vatikán, Szt. Péter Bazilika | Colosseum | Forum Romanum | Trevi-kút | Spanyol lépcső | Hozzászólások

Róma

Vatikán, Szt. Péter Bazilika..

A Vatikán az egyik a világ kevés enklávéja (egy ország, amelyet teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el) közül. Ez az 1929 óta létező ország 44 hektáros területével világ legkisebb országának számít. Az apró ország fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum.

A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. A bazilika méretei elképesztők, szinte leírhatatlanok, de azért megpróbáljuk megtenni. 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, amikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte. Területe 2,3 hektár, és kapacitása több, mint 60 ezer fő, tehát elférne benne pl. Veszprém lakossága! Hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága pedig 132 méter. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. Rögtön a bejárat után, jobbra látható. A Szt. Péter Bazilika Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára. A túra közben a bazilika mennyezetét közelről megtekinthetjük.

Szent Péter Bazilika, Vatikán, Róma

Szent Péter bazilika, Vatikán

Szt. Péter Bazilika képek: Pensiero, John Maschak

A Szt. Péter tér, ahol a bazilika fekszik 1667-re készült el, Gian Lorenzo Bernini tervei alapján. A tervezésnél az volt a fő szempont, hogy a pápa miséit a lehető legnagyobb számú ember tudja figyelemmel kísérni. A tér az optikai csalódáskeltés mesterfokát is képviseli: a dómhoz közeledve úgy tűnik, mintha az távolodna, továbbá a tér ugyan kör alakúnak tűnik, de valójában elipszis, ill. még számos hasonló jelenséggel lehet itt találkozni.

A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. Főbejáratuk a Viale del Vaticanón található. A múzeumokat a 16. században alapították. 2012-ben 5 millió látogatóval a világ 6. leglátogatottabb múzeuma. A múzeumokat, és a több, mint 50 ezer műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Hogy a számos műtárgy között el lehessen igazodni, és a turisták meg tudják tekinteni a legjelentősebbeket, többet, vagy kevesebbet, érdeklődésük függvényében, rövid és hosszú út is van, melyek táblákkal vannak jelölve. Az első másfél, míg az utolsó öt órás, és mindegyik út a Sixtus-kápolnába vezet. A belépő igencsak megéri az árát: 14 múzeum, és szintén 14 palota / lakóház tekinthető meg. Kiemelendő, többek között a a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini. A Museo Pio Clementino a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög, és római remekekkel.

A rövid vagy hosszú Vatikáni múzeumokba tett út végén a látogatók a Sixtus-kápolnába, utána pedig a Szt. Péter bazilika elé érkeznek. A Sixtus-kápolna bazilika Michelangelo által tervezett freskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása. A kápolna festményei: Ádám és Éva, A teremtés, Noé áldozata, a vízözön és Noé részegsége, Az utolsó ítélet, Szibillák és próféták, Az utolsó ítélet, Az Ószövetség megváltás jelenetei, Jézus életének jeleneti, A kulcsok átadása Szent Péternek, Mózes életének jelenetei, és Boticelli: a lázadók megmentése. Olyan művészek közreműködésével készült a remekmű, mint Michelangelo, Boticelli, Perugnino vagy Pinturicchino.

Sixtus-kápolna

Michelangelo: A teremtés, Sixtus-kápolna

Tippek:

  • Online jegyet a Vatikáni múzeumokba, és a Sixtus-kápolnába itt lehet venni, a linken az 'Admission Tickets'-re kattintva. Online jegy birtoklásával nem kell sorban állni.
  • A tömeg, a sorok leginkább hétköznap, 11-15 óra körül kerülhetők el, valamint a múzeumi túrára érdemes nyitásra, vagy nyitás előtt érkezni. Elviselhetetlen a tömeg az ingyenes vasárnapokon, és amikor a Pápa a városban tartózkodik.
  • Szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba (székesegyház, Sixtus-kápolna) nem lehet belépni.

Eljutás: Metró: A vonal: Ottaviano állomás. Busz: Terminitől: 64. A Colosseumtól: 5 perc gyaloglás a Piazza Venezia felé, majd 64-es busz. A Trasteverétől: 23-as busz. Térképen a Róma térkép menüpontban látszik, Róma többi látnivalójával együtt.

Belépőjegyek (2014):
Szt. Péter Bazilika: Ingyenes. A kupola belépőköteles: csak lépcsőn (551 lépcső) 5 Euró, liften+lépcsőn (320 lépcső) 7 Euró.

Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 16 Euró. 26 éven aluli diákok részére 8 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes. Minden hónap utolsó vasárnapján, és szeptember 27.-én ingyenes. Elővételben online itt megvehető, a linken az 'Admission Tickets'-re kattintva.

Nyitva tartási idők:
Szt. Péter Bazilika: 07:00-18:30 (áprilistól szeptemberig: 19:00-ig). Kupola: 08:00-17:00 (áprilistól szeptemberig: 18:00-ig).

Vatikáni múzeumok és Sixtus-kápolna: hétfő-szombat: 09:00-18:00 (pénztárzárás: 16:00). Vasárnaponként zárva, kivétel minden hónap utolsó vasárnapja: 09:00-14:00-ig van nyitva, belépés 12:30-ig. Zárva 2014-ben: jan. 1., 6., febr. 11., márc. 19., április ápr. 20, 21., máj. 1., jún. 29., aug. 14., 15., nov. 1., dec. 25., 26.

Szent Péter tér, Vatikán, Róma

Szt. Péter tér kép: Giampaolo Macorig

Colosseum

Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. Méreteit tekintve 48,5 m magas, 156 m széles, és 182 m hosszú. Kr. u. kb. 70-72-től 80-ig épült, Titus avatta fel. Eredetileg 50 ezer néző befogadására volt képes, gladiátorviadalokra, állatviadalokra, és egyéb előadásokra használták. Színhelye volt a kora-kereszténység idején nyilvános kivégzéseknek, amelyeket állatviadalokkal kombináltak.

A Colosseumban 2012. decemberében felújítás kezdődött - homlokzatát 2015 közepéig helyenként álványzat fogja takarni. Azonban ez idő alatt is látogatható marad.

Tippek:

  • A sorok elkerülése érdekében érdemes már nyitás előtt (8:15-re) érkezni, ill. előre megvásárolni a jegyet. Mint minden nevezetesség esetében, hétköznap kisebb sorra lehet számítani mint hétvégén.
  • Az általában hosszú sorban állás elkerülhető a jegyet online vásárolva, vagy Roma Pass vagy Roma Archeologia Card birtoklásával. Online vásárlás mellett a jegy személyesen is megvásárolható sorban állás nélkül, a Colosseum közelében, a Via dei Forli Imperialin lévő tourinformban, illetve sokkal kisebb a sor mint a Colosseumnál vagy a Forum Romanumnál a Palatinus-dombon lévő jegypénztárban is.
  • Érdemes bemenni, a Forum Romanummal ellentétben kívülről szinte semmi sem látható (bár a kombinált jegy egyébként is mindkét nevezetességre érvényes)

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. Busz: a Terminitől, vagy a Vatikántól 64-es a Piazza Venezia megállóig, a buszmegállótól 5 perc gyaloglás a Colosseum. A Trasteverétől 8-as villamos a Largo Argentina megállóig, majd 87-es busz.

Belépőjegy (2014): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 12 Euró. 18-24 éveseknek: 7 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett ingyenes.
A jegy online, 2 EUR foglalási költség felszámításával itt megvásárolható

Nyitva tartás: Nyitás 08:30-kor. Zárás: október utolsó vasárnapjától február közepéig 16:30-kor, február közepétől március közepéig 17:00-kor, március közepétől végéig 17:30-kor, március utolsó vasárnapjától augusztus végéig 19:15-kor, szeptemberben 19:00-kor, októberben 18:30-kor. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Colosseum, Róma

Colosseum fotó: Rosino

Forum Romanum / Roman Forum

A Capitolium, és a Palatinus domb között terül el az ókori Róma központja, melyet mára teljesen feltártak, így a helyiek, és a turisták könnyedén elképzelhetik a hajdan volt nyüzgést, és a patináns kultúra virágzását. A Forum Romanum volt Róma ítélkezésének, politikai életének, és kereskedelmének a központja. A Forum Romanumon számos különböző istennek (pl. Saturnus, Janus, Vesta, Concordia) szentelt templom állt, itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül bazilikák, palotamaradványok, és négy diadalív romja található itt. Az emlékek kr. u. 1-6. századból származnak. Éjszakai vezetéseket is tartanak, amikor is holdfényben csodálhatók meg a letűnt időkből megmaradt romok. A Forum a Palatinus dombról, ill. az oldalától is jól látható, így belépőjegy nélkül is megcsodálhatóak a templomok, diadalívek, de akik közelebbről, jobban szeretnék megnézni, ill. a kombinált Colosseum-belépő miatt, érdemes jegyet váltani.

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló, vagy elérhető 5 perc gyaloglással a Piazza Veneziától. Busz: 75, 81, 673, 175, 204. Villamos: 30.

Belépőjegy (2014): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 12 Euró. 18-24 éveseknek: 7 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett ingyenes.
A jegy online, 2 EUR foglalási költség felszámításával itt megvásárolható

Nyitva tartás: Nyitás 08:30-kor. Zárás: október utolsó vasárnapjától február közepéig 16:30-kor, február közepétől március közepéig 17:00-kor, március közepétől végéig 17:30-kor, március utolsó vasárnapjától augusztus végéig 19:15-kor, szeptemberben 19:00-kor, októberben 18:30-kor. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Forum Romanum

Forum, Róma

Forum Romanum képek: Stuck in Customs, saját

Trevi-kút

A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki háttal, a válla felett pénz dob a kútba, az visszatér Rómába. Ez Róma legnagyobb szökőkútja - 26 méter magas, és 20 méter széles. A barokk szökőkút Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-re készült el, azóta többször is restaurálták (legutóbb 1998-ban). A pénzérmékből naponta kb. 3000 Euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén begyűjtik, bár néhány ötletes tolvaj alkalmanként mágneseket használva próbál lopni a kútból.

Cím: Piazza di Trevi

Eljutás: A metróvonal: Spagna, Barberini állomások, némi gyaloglással. Buszjáratok: 52, 53, 61, 62, 63, 71, 80, 95, 116, 119, 175, 492, 630: Via del Tritone megálló.

Trevi-kút, Róma

Trevi-kút

Trevi-kút képek: rayced, saját

Spanyol lépcső

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll, 1717-ben épült, és utoljára 1995-ben újították fel. Azért Spanyol lépcső a neve, mert ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. Bár lehetne inkább francia lépcső is: létét nem kis mértékben egy francia diplomatának, Étienne Gueffiernek köszönheti, aki 20 ezer scudit adományozott a lépcső megépítésére. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal, sokszor szól a gitárzene. A lépcső még szebb májusban, ekkor azeélák szegélyezik.

A lépcső az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templomhoz vezet, mely előtt található a Obelisco Sallustiano, Róma egyik egyiptomi obeliszkja, a lépcső alján pedig egy hangulatos tér (Piazza di Spagna), és egy 1627-29-ig épített barokk szökőkút látható.

Cím: Piazza di Spagna

Eljutás: A spanyol lépcső gyalog közel található a Trevi-kúthoz. Metró: A-vonal: Spagna megálló. Busz: Terminitől: 175, 492 a Via del Tritone megállóig. A Vatikántól: 62-es busz a Via del Tritone megállóig. A Trasteverétől: 8-as villamossal a Largo Argentina megállóig, majd 62-es busszal a Via del Tritone megállóig.

Spanyol lépcső

Spanyol lépcső kép: fspugna

Vissza: Római szállás - Tovább: Róma látnivalók, nevezetességek II. - Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2008, 2009) | Korábbi hozzászólások (2010) | Korábbi hozzászólások (2011) |
Korábbi hozzászólások (2012) | Korábbi hozzászólások (2013) |
Legújabb hozzászólások (2014):Hozzászólások

122 hozzászólás
Szia Hajni!
Köszönöm a korábbi válaszodat! Megtudod-e mondani, hogy ha return vonatjegyet veszek, az hány napig érvényes és az Express vonatnál indulási időhöz kötött-e, vagy bármelyik, aznapi járatra fel tudom használni? Illetve, hogy hol tudnék online rendeli vonatjegyet a Leonardo Express-re (Fiumicino-Termini)? Találtam egy magyar oldalt ahol lehet jegyet rendelni, de ott úgy láttam, hogy sokkal drágábban adják, mint ahogy máshol olvastam. Meg tudod mondani a "linket", ahol az állomás saját oldalára jutok?
Köszönöm!
#1 - tandi - 2014.01.06. - 14:24
Szia Hajni!

Olyan kérésem lenne hogy elszeretném kérni a 3 napos úti tervet. Ha el tudnád küldeni nagyon megköszönném. Email: virag1329@gmail.com
#2 - Virág - 2014.01.06. - 18:17
Szia Hajni!
Nagyon sok értékes információt olvastam az oldaladon, amiért hálámat fejezem ki feléd.
Olyan kérésem lenne hogy elszeretném kérni a 3 napos úti tervet. Ha el tudnád küldeni nagyon megköszönném. Email: sedrun@citromail.hu
#3 - Feith Éva - 2014.01.07. - 15:24
Szia Hajni, a Róma Ciampino reptérről hogyan tudunk legolcsóbban eljutni a Grand Fleming Hotelbe? köszönöm
#4 - B.Éva - 2014.01.07. - 20:02
Kedves - fáradhatatlan - Hajni!
Van-e arról információd, hogy a februárra - interneten - vásárolt Frecciarosa vonatra a jegyet hogyan kell majd a Terminin érvényesíteni? Köszönöm!
#5 - N.Gabi - 2014.01.07. - 22:17
Sziasztok,

Kerlek segitsetek ha tudtok.Az lenne a kerdesem, hogy a papa minden vasarnap tart miset vagy a papai audencia minden szerdan van? Szeptemberben mennenk 2 nap Romaba es nagyon fontos lenne ha latnank a papat. Koszi minden infoert.
#6 - Kamilla - 2014.01.10. - 22:55
Ferenc pápa minden vasárnap délben tart Angelust, hacsak nem tesz látogatást valahova.
Audienciára lehet jelentkezni, egy nyomtatványt kell kitölteni, az alábbi linken megtalálod:
http://www.papalaudience.org/tickets
#7 - H.V.Gabi - 2014.01.11. - 23:22
Sziasztok! Most néztem a 2014-es jegyárakat. Az a furcsa nekem, hogy itt az oldalon látom, hogy pl: 17 év alatt ingyenes a Colosseumba a belépés. Viszont amikor a felnőtt jegyet akartam rendelni az egyik oldalon, akkor láttam, hogy ott 17 év alatt is árulják a jegyet, mégpedig 6 Euróért. Most nem értem, hogy akkor ingyenes, vagy mégis fizetni kell érte? Illetve ha valaki jogosult ingyen bemenni, annak is sorba kell állnia vagy az másik bejárathoz mehet, ahol gyorsabban bejut? Köszönöm a segítséget!
#8 - tandi - 2014.01.17. - 19:19
Szia!

Ez azért van, mert ha online veszed, 2 EUR a foglalási költség. Ha 6 EUR-t adott ki, akkor biztos hármat vettél, vagy valami olyan helyen vetted, ahol valamiért ezt felszámítja, de ha a hivatalos linkre kattintasz fenn a cikkben, ott csak 2 EUR. De lehet venni foglalási költség nélkül is előre jegyet sorban állás nélkül, vagy jóval kevesebb sorban állással a Palatinuson, vagy a Colosseum közvetlen közelében a Via dei Forli Imperialin lévő tourinformban.
Ha online veszed az ingyen jegyet, nem kell sorban állni. Ha nincs előrevásárolt jegy, nem tudom, talán más, de akkor meg lehet próbálni azt a sort, ahol a jeggyel rendelkezők állnak (ha az éppen sor lesz), illetve lehet hogy a megadott helyeken kiadják az ingyen jegyet is.
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.17. - 21:03
Tandi!
Vonatokkal kapcsolatosan nem igazán tudok segíteni, illetve a következőket csak.
Leonardo Express-re a vonatok előtti jegyautomatából tudtok venni. Szerintem felesleges online megvenni.
Menetrend, jegyárak keresésére a trenitalia.com oldalán szoktam használni.
#10 - Hajni - 2014.01.18. - 20:39
B.Éva!
Ciampino reptérről az Anagnina metróállomáshoz vagy a Termini-hez lehet busszal eljutni. Innen az A metróval az Ottaviano megállóig kell utazni majd tovább a 32-es busszal 16 megállót Flaminia/Bevagna-ig. A hotel 250 méterre lesz innen.
Reptéri buszra a sofőrnél vagy a busz melletti emberkétől lehet jegyet venni. Metróra és a 32-es buszra elegendő 1 db vonaljegy, amit a metrónál meg tudtok venni.
#11 - Hajni - 2014.01.18. - 21:01
N.Gabi!
Nem tudok segíteni vonatjeggyel kapcsolatosan.
#12 - Hajni - 2014.01.18. - 21:03
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, tud-e valaki valamit az Olasz kulturális napokról? Lesz idén? Köszönöm nektek! Ildi
#13 - Ildikó - 2014.01.18. - 21:08
Kedves Hajni!
Remek ez az oldal, napok óta ezt böngészem :)
Tudsz segíteni abban, hogy Rómában van-e libegő vagy felvonó vagy valami ilyen "légi eszköz"? Gyermekünk ezeket nagyon élvezi, és ha van, ezt sem hagynánk ki.
Olyasmire gondoltam, mint a madridi: http://www.teleferico.com/

Köszönöm szépen.
#14 - Ági - 2014.01.22. - 15:32
Ági!
Rómában nincs libegő, sem más fajta légi eszköz.
Valamikor a Borghese parkban volt léghajó, de úgy tudom már nem üzemel.
Üveglift van a Vittorio Emanuel emlékmű oldalán, amelyről szép a kilátás.
#15 - Hajni - 2014.01.22. - 22:53
Kedves Hajni!
Talan nekem is tudsz segiteni.;-) Aprilisban tervezünk egy rövid olaszorszagi "nyaralast", amibe egy egynapos romai latogatas is be van tervezve. A kerdesem az lenne, hogy mivel kutyaval megyünk, es termeszetesen nem a kocsit örizni visszük a kuttyot, igy kicsit aggodom, hogy gyakorlatilag a latnivalokrol lemondhatunk, mert nem engednek oda kutyaval... Van erröl valami infod? (Termeszetesen nem muzeumlatogatasra gondoltam, csak olyan varosban setalosra...;-) ) Illetve egyaltalan mennyira toleraljak a kutyakat, ettermek pl, ilyesmi... Esetleg tipp, hogy van-e olyasmi amit erdemes megcelozni ha kutyaval megyünk?

Elöre is köszönöm a segitseged!!!
Rita
#16 - Rita - 2014.01.23. - 17:14
Rita!
Nem tudok semmiféle tájékoztatást adni kutya ügyben. Úgy gondolom nincs semmi akadálya, hogy veletek legyen Róma utcáin.
#17 - Hajni - 2014.01.23. - 21:55
Kedves Hajni!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a szuper oldalra, már el is készítettem ezáltal az útikönyvünket! :)
Január 31-én utazunk a párommal Rómába, körülbelül 10 fok várható, van esetleg tapasztalatod, hogy az ottani 10 fok még enyhébbnek tűnik-e mint nálunk, télikabát, őszi dzseki? :)

Előre is köszönöm!

Adri
#18 - Adri - 2014.01.24. - 13:26
Adri!
10-13 fokos és kissé esős időt ígérnek. Ennek megfelelően inkább a dzseki a megfelelő öltözet.
#19 - Hajni - 2014.01.24. - 18:34
Szia Hajni!
Anyukám 60.-ik szülinapjára lepem meg az úttal, semmit nem fog tudni a reptérig. Nagyon szeretném hogy minden jól sikerüljön. A sok itt közölt hasznos infó alapján gondoltam ki a menetrendet.Szept 9.-én Ryanair-el Ciampino-ra jelenleg 9000Ft/fő ért ami nagyon jó ár. 400m-re a reptértől Ciampino Hotel 12000Ft/éj-ért olcsó és akár oda is sétálhatunk.10.-én még nem tudom onnan hogyan lehet eljutni a Szt Péter térre olcsón. Ott majd elnézelődünk szerda lévén gondolom nem lesz nagy tömeg. 11.-én tengerpartra mennénk mártózni, este pedig haza. Ez így kb 60E Ft- ami gyanúsan kevés. Mi a véleményed erről a tervről, lehet jelentős nem várt költségem? Mielőbb szeretném lefoglalni, hogy ilyen kevés maradjon a költség. Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm.
#20 - Gyurci - 2014.01.28. - 19:06
Gyurci!
Szeptemberi járatra való foglalást korainak tartok. Fapados társaságoknál gyakran előfordul járatmódosítás, törlés. Az árak is változhatnak akár még kedvezőbb irányba is.
Én utazás előtt 2, max. 3 hónappal előbb foglalok repülőjáratot és szállást.
Általában 30ezerből sikerül kihoznom egy 3 éjszakás városlátogatást.
Szállást a booking.com oldalon keresgélek, melyeket ár szerint sorrendezem majd ezek után figyelem a térképen, hogy közlekedésileg jó helyen legyen. Ha regisztrálsz, akkor kedvezményes ajánlatokról is kapsz emailben értesítést. És ami fontos, hogy minden kötelezettség nélkül foglalhatsz, azt az utazás előtti 1-2 napban is vissza lehet mondani. (Az általad írt időpontra 35 euroért már van 2 főre szállás.)
Ciampino hotel a várostól távol esik, az utazás sok időt venne el a városnézéstől.

Szent Péter tér és bazilika kötelező látnivaló, ugyanígy a Colosseum is és még sorolhatnám. Tengerpart helyett én inkább várostnéznék. Sok minden ingyenes, belépők nélkül is összeállítható 2 napos program.
Közlekedésre viszont javasolt a napi jegy vagy naponta pár vonaljegy. (szállás függvényében)
Ha meg lesz a konkrét foglalás szívesen segítek programtervezésben.
Édesanyádnak nagyszerű ajándékot választottál!
#21 - Hajni - 2014.01.28. - 22:54
Szia!
Ha jelen állapot szerint átteszem szept. 16-18.-ig az utat akkor a Ryanair-nél 7529Ft egy út, aminél nem igen tudok elképzelni olcsóbbat. Szerintem le is foglalom hamarosan, de mit értesz az alatt hogy járat módosítás/törlés? Indulás előtt mennyivel tájékoztatnak a változásokról ha olyan bekövetkezik? A Ciampino Hotelban a fenti időpontra is mindössze 70 euró a két éjszaka ha most foglalok és igen ingyen lemondható ha esetleg gond lenne a repülővel.
Miután anyukám már nem tinilány, így egy nap bőven elég lesz neki a városnézésből, nem mozog valami könnyen, és tengert sem látott még. Colosseumot talán majd máskor. Így miután csak egy napot megyünk be a belvárosba, nem gond szerintem ha a reptér mellett alszunk. A tenger is ahhoz van közelebb, arra gondoltam bérelek egy autót. Van erről tapasztalatod, hogy hol és mennyiért lehetne? Az általam írt időpontra 35 euróért 1 éjjel, vagy 2 éjszaka? Mert az úgy már ugye 70, és az meg annyi mint amit én is néztem a Ciampinoban. Bocs ha értetlen vagyok kicsit :-)
#22 - Gyurci - 2014.01.29. - 16:26
Gyurci!
Fapados légitársaságoknál gyakori a járatmódosítás-, ritkítás és előfordul törlés is. Törlésen egy adott városba való repülés (desztináció) megszüntetését értem. Róma nem hiszem, hogy valaha is törlődne, ez inkább kisebb városkák még kisebb repterekre, kihasználatlan járatokra vonatkozik. Módosításon az indulási időpont változtatását értem. Nekünk már előfordult, hogy 1-2 órával később indult a járatunk. Ez még belefér, de akár napot is változtathatnak.
Persze ez csak feltételezés és én egyszerűen csak a korai foglalás miatt hozakodtam elő ezzel.
Tégy belátásod szerint!
Szállás: az általad választott hotel messze van a várostól és messze a tengerparttól is. Igaz vonattal könnyen be lehet jutni Rómába, de tömegközlekedéssel a tengerpartra is csak a városon keresztül lehet eljutni, ami igen nagy kerülő. Autóbérlésről nem tudlak tájékoztatni.
Ár: 2 főre 1 éjszaka 35 euro.
#23 - Hajni - 2014.01.30. - 13:55
Kedves Hajni!
Rengeteg hasznos információ van itt Rómáról és én ebben a rengetegben kicsit elvesztem... :-) Februárban utazunk 4 napra Rómában és nagyon hasznosan szeretnénk eltölteni ezt a pár napot. Tudnál segíteni egy jó kis városlátogatás összeállításában? Még szeretném megkérdezni, hogy Ciampino reptérről hogyan tudunk a legegyszerűbben és legolcsóbban eljutni a B&B El Flaco szállodába? Milyen fontos tudnivaló van még, amiről mindenképp elutazás előtt még tudnunk kell? Helyi közlekedésbe mit érdemes vásárolnunk 31 évesen? Köszönöm előre a segítségedet!
#24 - Ildi - 2014.01.30. - 22:26
Ildi!
Ciampino reptérről busszal lehet eljutni a Termini-hez 4-5 euroért. Jegyet a busznál lehet venni. Több társaságnak van járata, válasszátok a korábban indulót.
Vagy Atral/Cotral busszal az Anagnina metróhoz 1,20 euro a jegy és innen tovább metróval a Terminihez.
Terminitől a H jelő busszal kell 9 megállót a Gianicolense/Stazione Trastevere -ig utazni. (metróra, buszra elegendő 1 db vonaljegy 1,50 euro)
A szállásotok innen 400 méterre van tovább sétálva előre a túloldalon.
Városba jutáshoz is jó ez a busz, illetve a 8-as villamos is központi helyre visz.

Utazáshoz érdemes bérletet venni (3 napos + 1 napos) vagy RomaPass-t és +1napos bérlet. RomaPass jobban megéri, ha szeretnétek be is menni múzeumokba, colosseumba, angyalvárba.... stb. A két első látnivaló ingyenes vele és érvényes 3 napig közlekedésre is.
Útiterveket olvashatsz a Róma útitervnél, de email címre is szívesen átküldöm.

Kellemes készülődést!
#25 - Hajni - 2014.02.01. - 18:06
Kedves Hajni!
Köszönöm a készséges válaszodat. Esetleg az e-mail címemre elfogadok egy útitervet a könnyebb eligazodás miatt. Köszönöm előre is! fildiko82@gmail.com
#26 - Ildi - 2014.02.01. - 21:12
Kedves Hajni!
Párommal és szüleimmel április végén ellátogatunk Rómába II János Pál Pápa Szenttéavatására,már a szállást is lefoglaltuk.Ez az esemény Április 27-én lesz.Erről nincs esetleg valamilyen információd?Elöre is köszönöm válaszod:Berni
#27 - Bernadett - 2014.02.22. - 21:42
Berni!
Nem tudok semmi konkrétumot, de az biztos hogy hatalmas tömeg lesz.
#28 - Hajni - 2014.02.23. - 13:47
Kedves Hajni!

Mi 4 napra utazunk Rómába március 4-8-ig. Tudnál küldeni egy 4 napos útitervet az e-mailemre? Előre is köszönöm a fáradozásod!
#29 - Koós Ildikó - 2014.02.23. - 15:47
Ildikó!
Az útitervnél leírtak, illetve kicsit másként osztva le napokra a látnivalókat van leírásom, amit el tudok küldeni. Feltéve, ha megadod az emailcímed :)
#30 - Hajni - 2014.02.24. - 21:13
Sziasztok,
Április 17-20-ig fogunk turistáskodni Rómában és 3 fontos kérdésem lenne:
- mekkora tömeggel kell akkortájt számolni?
- melyek azok a látnivalók (műemlék, múzeum, egyéb), ahová előzetesen érdemes regisztrálni, időpontot foglalni, esetleg jegyet is venni online, és mindezt hol lehet megtenni?
- a tengerparton lesz a szállásunk és azt nem tudom, hogy egyrészt a Fiumicino reptérről mivel és mennyiért lehet odajutni, illetve hogy a Lido Cetro nevű állomásról milyen gyakran járnak vonatok a városba? Este meddig járnak ezek? Érvényes-e rájuk a bérlet (Roma Pass) és ha nem, akkor mennyibe kerül egy jegy? Olyat olvastam, hogy 1,5 euró, és ez még 75 percig átszállásra is jó, ez igaz?
Nagyon köszönöm a segítséget előre is, már úgy érzem nagyon ideje előre szervezkednem... :)
Orsi
#31 - Orsi - 2014.02.24. - 21:32
Köszi Hajni előre is a 4 napos tervet. E-mailcímem: ildikoos@freemail.hu
#32 - Koós Ildikó - 2014.02.25. - 08:32
Kedves Hajni!
2014 augusztusában megyünk nászútra Rómába.
Ciampinóban lesz a szállásunk a vasútállomáshoz közel, azt szeretném kérdezni, hogy mi lenne a legésszerűbb bejutási út Rómába és mennyibe kerülne napi szinten oda vissza!
Előre is köszönöm válaszod
#33 - Bereczki Péter - 2014.02.25. - 12:16
Sziasztok!
Kedves Hajni!
Holnapután repülünk Rómába, most próbálom az útitervet összeállítani, Roma Passt neten megrendeltem, és a transzfert is.Szállásunk a Termini közelében nem messze a Republica metrómegállónál lesz.Időjárásra nem ígérnek túl sok jót, szinte minden nap eső lesz.Azt gondolom viszünk váltócipőt, hátha beázik:-( Mi a véleményetek? Én is szeretnélek megkérni Hajni, hogy egy 4 napos tervet esetleg kaphatnék tőled? ha nem szemtelen a kérés.Még kérdezném, hogy esetleg van e esélyünk egy pápai misére? Nézegettem a vatikán oldalt, de olasz nyelvtudás hiányában feladtam:-( Köszönöm!
#34 - marcsi - 2014.02.25. - 15:37
Bocs,angolt akartam írni. Sajnos nem tudok nyelvet választani, nem enged.
#35 - marcsi - 2014.02.25. - 15:54
Orsi!
- Rómában mindig nagyon nagy turistaáradat van, tavasszal és ősszel még nagyobb. (július-augusztus forró, nem városnéző időjárás)
- Jegy előrevételt a Vatikáni múzeumokba javaslok, elkerülendő a sorbanállást. Ezt a következő oldalon tudod megvásárolni: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceLivelloVisita=9&step=1
Colosseumnál is nagyon sokat szoktak lenne, de ha a Forumnál vesztek jegyet ott kevesebben vannak. A jegy érvényes a Colosseumba, Forumra és Palatinusra is.
Galeria Borghese-be csak előreváltott jeggyel lehet bejutni. http://www.ticketeria.it/
- Fiumicino reptérről Cotral busszal lehet a legegyszerűbben eljutni, de a budapesti járatok késői érkezése miatt ez nem lehetséges, mert nincs már busz ilyenkor. Érdemes lenne a szállásadót megkérdezni transzfer szolgáltatásról.
Lido hévszerű vonat, melyre érvényesek a bérletek, romapass, vonaljegy is sűrűn közlekedik. Hajnali 5 és éjfél között 10-15 percenként jár. http://viaggiacon.atac.roma.it/?service=trovalinea&linea=LIDO&percorso=LIDOA
Vonaljegyet jól írtad .)

További kellemes készülődést!
#36 - Hajni - 2014.02.25. - 21:22
Péter!
FM4 vonattal 16 perc alatt Roma Termini állomásáig tudtok utazni, amely a város közlekedési csomópontja.
A római bérletek, RomaPass, vonaljegy Ciampino előtti állomásig érvényesek, jegyet csak Capannelle-Ciampino közötti szakaszra kell vennetek. Árat viszont nem tudok, de nem lehet sok. kb 1,50 euro
#37 - Hajni - 2014.02.25. - 21:30
Marcsi!
Időjárás: valóban nem a legkedvezőbb ígérkezik, de péntek-szombaton azért jó lesz, napsütéses.
Váltócipő, ha nem ázik át felesleges. De ha van hely akkor bepakolhatjátok.

Pápai audencia szerdánként van, ő által celebrált misék az alábbi időpontokban:
http://www.vatican.va/news_services/liturgy/calendar/ns_liturgy_calendar_en.html

4 napos tervem nincs készen, de vannak leírásaim, amit szívesen továbbítok, ha írsz emailcímet.

Jó utat!
#38 - Hajni - 2014.02.25. - 21:43
Kedves Hajni!

Mint sokan mások én is a te segítségedet kérem római városlátogatás alkalmából.
Szeretném elkérni a három napos tervet ha el tudnád küldeni a címemre azt nagyon megköszönöm.
Valamint eddigi tervem az volt hogy megérkezünk 21:40 márc. 5-én Fiumicino és busszal megyünk be majd egy metro vonaljegy és kis gyaloglás a Hotelsallustioba majd csak másnap vennék Roma pass jegyet. Említetted hogy késő este nem járnak a buszok. Esetleg azt tudod hogy meddig járnak?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Laci
#39 - Laci - 2014.02.26. - 13:00
Szia Hajni! a mail címem: marcsi168@gmail.com
Nagyon köszönöm előre is :-) !Néztem már tegnap is a Vatikán oldalt, de sok mindent nem tudtam meg.
Kérdésem lenne még, hogy vasárnap délben tényleg kiinteget a pápa a téren lévő embereknek? És áldást is ad? Lehet, hogy hülyéket kérdezek, de ezt hallottam vagy olvastam valahol.A másik amit még tudni szeretnék, hogy mi holnap érkezünk Rómába kb. 14 órára. A RP-t a reptéren tudjuk átvenni, ha minden igaz és mikor érvényesítsük először, hogy a vasárnap du fél 5-kor induló gépig mindent ami tervben van meg tudjuk nézni és jól jöjjünk ki?? Tehát csütörtök du.2-től leszünk ott vasárnap du.2 -ig.A baj az, hogy 2 teljes napot és két fél napot töltünk ott.
#40 - marcsi - 2014.02.26. - 15:27
Marcsi!
Szentmisékről és egyéb ezzel kapcsolatos "pápai dolgokról" nem tudok információkat. Én nem vagyok nagy templombajáró, inkább csak templomnéző.

RomaPass: ha vasárnap mentek a bazilikához (ez a program ki is tölti a napotokat) elegendő 1-1 vonaljegyet vennetek, így az első 3 napon használhatjátok már a RomaPass-t.
Emaileket küldtem.

Kellemes római vakációt!
#41 - Hajni - 2014.02.26. - 19:25
Laci!
Szálláshoz eljutás: reptérről transzferbusszal a Termini-hez érkeztek. Különböző busztársaságoknak vannak járataik. terravision, tambus, sitbus
Termini-n tudtok venni vonaljegyet (legyen aprótok, vagy kis címletű pénzetek az automatába) és busszal kell továbbutazni. 38-as busszal 3 megálló, megálló neve Goito/XX Settembre.
Menetrend: 22.42, 23.08, 23.34, 00.00
Vagy 92-es busszal, ugyanez az útvonal.
Menetrend: 22.44, 23.06, 23.32, 00.00

Éjszakai buszjáratok is vannak.
Előző hozzászólásban a reptér-tengerpart közöttiről írtam, hogy késő este már nincs járat.

Programot az útiterveknél olvashatsz, de emailcímre is szívesen elküldöm amennyiben megadod azt.

További kellemes készülődést!
#42 - Hajni - 2014.02.26. - 19:42
Köszönöm Hajni. Mit kell tudni a Cotral buszról? Délben száll le a gépünk, akkor még csak jár...
A hévszerű vonat kb mennyi idő alatt ér a városba? Éjfél után egyáltalán nem jár? Szerinted a 4 napra milyen bérletet/városkártyát érdemes vennünk? Semmilyen kedvezmény nem játszik, mindenhol teljes árú jegyet kell majd vegyünk.
Köszi,
Orsi
#43 - Orsi - 2014.02.26. - 20:58
Orsi!
Cotral busz olyan, mint nálunk a Volán. Nem érvényesek rá a bérletek, 1,50-es vonaljegy, RomaPass. Fiumicino reptérről el lehet vele jutni a tengerparti Ostia-ig, Castelfusano-ig, Lido-ig.
Weboldaluk olasz nyelvű, menetrendek számomra értelmezhetetlenek.
www.cotralspa.it
Jegyárakról régebbi olvasataimból arra emlékszem, hogy pénztárnál véve 1,20 (?) euro, de a sofőrnél véve 7 euro. Nem tudom a reptéren hol lehet jegyet venni rá.

Ha szeretnétek be is menni múzeumokba, Colossumba... stb, akkor érdemes a RomaPasst megvenni. Az első két látnivaló (célszerű a drágákra felhasználni) ingyenes és érvényes 3 napig a római közlekedésre is. Cotralra nem.
Ha csak kívülről nézelődtök akkor elegendő 3 napos közl.bérletet venni a római közlekedésre. 4-ik napra vonaljegy vagy napijegyet javaslok.
LIDO vonat 10-15 percenként közlekedik hajnali 5 és éjfél között. Éjfél után egyáltalán nem jár. Menetideje kb. 30-40 perc és a Porta S.Paolo (B metró Piramide megállója) és a tengerpart között közlekedik.
http://viaggiacon.atac.roma.it/?service=trovalinea&linea=LIDO&percorso=LIDOA
#44 - Hajni - 2014.02.26. - 22:41
Kedves Hajni! abban szeretnám a segitségedet kérni, hogy a hotel Arcadiához ( Via Campo Romano 75
Rome, 00173) hogyan jutunk el a ciampino reptérről. előre is nagyon köszönöm.
#45 - Aranka 82 - 2014.02.27. - 13:08
Kedves Hajni!
Mint ahogy már sokan mások tették, én is szeretném elkérni a 3 napos útitervet. :)
email: csao1103@gmail.com
Március 10-én érkezünk Rómába. Azt szeretném még kérdezni, hogy ruhát mit lenne érdemes vinni? Vastag kabát, vagy elég az átmeneti? Mire készüljünk, kora tavaszra, vagy érdemes sok meleg cuccot vinni?
Köszönöm
#46 - Anett - 2014.02.27. - 14:59
Aranka!
Cotral busszal az Anagnina metróállomáshoz kell beutazni (jegyet a sofőrnél lehet venni), majd innen az 507-es busszal 6 megálló vagy az 515, 551-essel 4 megálló. Ezekre a buszokra 1,50 euros jegyet kell venni a metróállomáson, késő este automatából.
Vagy taxi.
#47 - Hajni - 2014.02.27. - 19:13
Anett!
Akkora már 17 fokos, napsütéses időt jósolnak. Ennek megfelelően elég az átmeneti kabát.
http://www.ilmeteo.it/meteo/provincia-RM
#48 - Hajni - 2014.02.27. - 19:23
Szia Hajni!
Ismét Hozzád fordulok, mert újra visszatérnénk Rómába, de most olyankor, amikor a Spanyol lépcső is virágba borul. Ezért azt szeretném megtudni, ha esetleg van bővebb infód, hogy májusban pontosan mikortól és meddig van tele azáleákkal? Minden fórumon mást írnak, valahol azt, hogy húsvéttól, pár hétig, valahol azt, hogy egész májusban, sőt, előfordul, hogy júniusban is. Nekünk a május vége lenne alkalmasabb az utazásra.
Köszönöm
#49 - Móni - 2014.02.28. - 12:14
Kedves Hajni:)Már csak párat alszom és indulok csavarogni Rómába.Az a kérdésem,BIG 1 napos bérletet szeretnék használni az utazásra .Ezt minden egyes jármüvön érvényesítenem kell?Nem szeretnék 50 euró birságot fizetni a tudatlanságom miatt:)Nézem majd a válaszod,köszi ,ha fáradsz vele)
#50 - svercsics Anna - 2014.02.28. - 14:47
Anna!
Metrón muszáj kezeltetni, mert csak így lehet átjutni a kapukon. Buszon, villamoson csak az első használatkor.

Jó utat!
#51 - Hajni - 2014.02.28. - 19:14
Kedves Hajni,
szeretném én is elkérni a 3 napos útitervet, amit elöttem már oly sokan kértek, a nadu68@gmail.com címre. Márc. 24-26 között leszünk Rómában, a Római maraton (03.23) lefutása után fogunk 3 napot csavarogni a városban. Előre is köszönjük, üdv Zoli
#52 - Zoli - 2014.03.04. - 11:54
Zoli!
Róma útitervnél olvasható, de küldöm emailben is.
#53 - Hajni - 2014.03.04. - 19:17
Kedves Hajni!
Az előző hozzászóláshoz kapcsolódva én is szeretném elkérni a 3 napos útitervet, az alábbi címre novakpeter@digikabel.hu. Szívességed előre is köszönöm! Üdv:Peti
#54 - Novák Péter - 2014.03.04. - 21:25
Kedves Hajni!
Áprilisban 3 napra mi is Rómába készülünk. Elkezdtük összeállítani az utitervünket. Nagy segítség lenne, ha elküldenéd nekem is a 3 napos utitervet. mogyorosiedina61@gmail.com
Köszönöm:Edina
#55 - Edina - 2014.03.05. - 18:38
Kedves Hajni!
Egy het mulva mi is 4 napos romai kirandulason veszunk reszt. A Ciampino reptertol milyen utvonalat es kozlekedesi eszkozoket javasolsz a Nerva Accomodation hotelig? Nagyon szeretnem, ha kuldenel nekem is egy altalad jol kidolgozott 3 napos utitervet..., azt hiszem nagy hasznat vennenk.
Koszonom szepen,
Antonella
#56 - Antonella - 2014.03.06. - 20:40
Antonella!
Reptérről transzferbusszal a Termini-hez tudtok beutazni. Innen a kék B metróval 1 megálló a CAVOUR. Szálloda a Piazza della Suburra-n van, ahová van kijárat a metróaluljáróból.

Emailcímet nem írtál:)
#57 - Hajni - 2014.03.06. - 21:39
:) az email-cimem: czierantonella@yahoo.com
#58 - Antonella - 2014.03.07. - 05:49
Kedves Hajni!

Tudnál nekem is küldeni egy 4 vagy 5 napos utitervet a notvos@aitia.ai címre? Előre is nagyon köszönöm! Nóra
#59 - Nóra - 2014.03.10. - 15:11
Sziasztok,

Tudtok abban segíteni, hogy húsvétkor ( péntek, szombat, vasárnap) milyen nyitva tartásokkal lehet számolni? Üzletek, múzeumok, stb.
köszönöm.
#60 - Polgár Roland - 2014.03.10. - 21:10
Kedves Hajni!

Azt szeretném megkérdezni, ha a Vatikáni múzeumokat kihagyjuk, de a Szt. Péter Bazilika kupolájába szeretnénk felmenni, akkor is érdemes megvenni előre a kupolához a belépőt? Ha igen, azt hol tudom megvenni?
Illetve mi csak 3 napra megyünk, egy laza belvárosi nézelődés a terv (Colosseum, Trevi kút, Vatikán), milyen közlekedési eszközt javasolsz? Érdemes gyűjtőjegyet venni, vagy gyalog is kényelmesen körbejárható?
Köszönöm előre is,
Eszter
#61 - Eszter - 2014.03.11. - 15:58
Roland!
Látnivalók nyitva vannak mindhárom napon.
Az üzletek húsvét vasárnap zárva lehetnek. Nem tudom konkrétan, de a látványosságokhoz közeliek biztosan nyitva lesznek. Gondolom, úgy mint nálunk.
#62 - Hajni - 2014.03.11. - 16:00
Eszter!
Kupolába nem lehet előre jegyet venni csak ott a helyszínen.
Ha gyalogosan közlekedtek, akkor nem kell bérletet venni. Elég napi 1-2 vonaljegy legalább a szállástól, szálláshoz való eljutáshoz.
#63 - Hajni - 2014.03.11. - 21:51
Kedves Hajni!
Köszönjük a részletes tájékoztatást és a türelmet. Én is a 3 napos ajánlatokat szeretném elkérni a vajdadoktor@evolucio.axelero.net címemre.
Segítségedet köszönve: Antónia
#64 - Antónia - 2014.03.12. - 19:34
Szia Hajni!

Én is egy 3 napos ajánlatot szeretnék kérni tőled. Pünkösdkor megyünk a párommal Rómába. 7.én (szombaton) érkezünk meg délben a reptérre, és 9.én 18.40 kor már a gépen fogunk ülni. A lehető legtöbb utat gyalog szeretnénk megtenni. Ennek függvényében tudsz nekem küldeni egy tervet? :) email cím: solya005@citromail.hu.
#65 - Solya - 2014.03.14. - 09:50
Szia Hajni!

Mi május 1.-4.-ig tervezünk Rómába menni autóval, mert a repjegyek elég drágák már erre az időszakra.
Tudnál esetleg szállás ügyben segíteni, ajánlani valamit? Ezen kívül azt a mágikus útitervet én is elkérném, ha lehet (3+1/2napra átlagosan gyalogos közlekedéssel kalkulálva). Egy klassz étterem ajánlatot is örömmel fogadnék :) Köszi előre is!
#66 - Lepkehal - 2014.03.14. - 15:01
Szia Hajni!
Marc 16-an reggel indulunk Romaba autoval,es a szallasunk mar le van foglalva,a via Goito-n fogunk lakni,a place d'Espagne mellett.19-en este mar jovunk is vissza.
Az lenne a kerdesem,hogy mik a Roma Pass elonyei,hogy velemenyed szerint ki tudnank-e hasznalni.
5-en megyunk es a Trevi kut,Spanyol lepcso,Colosseum megnezesere gondoltunk,es persze a Vatikanra,abbol is a kupolaba szeretnenk felmenni.
Az Angyalvar is jo programnak tunik.
A belepok eleg huzosak,viszont nekunk ugye a szallas eleg jo helyen lesz.
Elore is koszonom a valaszodat,es ha esetleg van otleted a 3napra,azt megkoszonnem.
Es persze minden segitseg nagyon jol jon,amit itt kaptunk:)
#67 - Varga Judit - 2014.03.14. - 16:46
3 illetve 6 napos programok a RÓMA ÚTITERV-nél találhatók.
#68 - Hajni - 2014.03.14. - 18:19
Varga Judit!
RomaPass: 3 napig érvényes. Ingyenes vele a közlekedés és a két első múzeumba a belépő. Legdrágábbakra célszerű felhasználni. Ezek a Colosseum-Forum Romanum-Palatinus, Angyalvár, Capitoliumi múzeum.
Vatikán másik állam, így oda nem érvényes.

34 euro, míg a 3 napos közl.bérlet + belépők 39 euro.

Kellemes vakációt kívánok!
#69 - Hajni - 2014.03.14. - 18:28
Lepkehal!

Különböző szálláskereső oldalakon tudtok válogatni és a Róma szállás hozzászólásai között olvashattok mások által ajánlottakról.
Mi kempingben szoktunk megszállni, ha érdekel ez a megoldás is szívesen írok róla.

Étteremről pedig a Római éttermek, gasztronómia résznél találhattok ajánlatokat. Nekem nincs konkrét javaslatom, nagyon sok hangulatos trattoria van pl. Trastevere negyedben.

További kellemes készülődést!
#70 - Hajni - 2014.03.14. - 18:48
Solya!
Ünnep lévén a templomok nem tudom mennyire lesznek látogathatóak. Szent Péter bazilikát még szombaton javasolnám megnézni. Vasárnap lehetne a Colosseum-V.E emlékmű- Capitolium és környéke. Hétfőn, illetve előző estéken a Spanyol lépcső, Trevi kút, Piazza Navona (terek, parkok, szökőkutak).

Kellemes készülődést!
#71 - Hajni - 2014.03.14. - 18:58
Sziasztok!

Tudna valaki nekem segíteni, hogy a Vatikánba a belépőjegyeket, hol tudom online megvenni?

Üdvözlettel
J
#72 - Jozeph - 2014.03.15. - 09:44
Szia!

Hajni 36-os hozzászólásában található linkben (ill. kiegészítettem most a Vatikán részt az online jegy megvétel linkjével, mert sokan kérdezik. )
#73 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.15. - 11:08
Kedves Hajni!
Mi is Rómába készülünk nagy-nagy izgalommal. Gyűjtjük az információkat.
Tőled azt szeretném kérdezni, hogy az 1 napos bérlet a vásárlás napján éjfélkor lejár? Függetlenül attól, hogy pl. 15 órakor vásároltam?
Más: Nem tudod véletlenül, hogy Tivoliba a Villa'd Este-be a belépőjegyhez használhatom a RómaPass-t, vagy az csak Róma "közigazgatási" határáig jó?
Köszönet: Ili
#74 - Gál Ili - 2014.03.16. - 16:02
Ili!
Igen. A napijegyek, bérletek, RomaPass is adott nap éjfélig érvényes.

Létezett Roma Piú&Pass, amivel ingyenes volt az utazás Rómán kívül is (kivéve reptéri járatok), valamint ugyanúgy a vidéki múzeumokra is fel lehetett használni. Villa d'Este-re is
Ez most nem vásárolható, és úgy tudom nem is forgalmazzák többet.

Kellemes készülődést!
#75 - Hajni - 2014.03.16. - 19:29
Kedves Hajni.
Mi április végén megyünk pár napra Rómába.Én is szeretném elkérni 3 napos útitervet. email címem: szoszke222@freemail.hu
#76 - Réka - 2014.03.16. - 19:36
Szia Hajni!

Mi március 27-31-ig leszünk Rómában, szeretnék én is kérni egy 3 napos útitervet és mindehhez milyen vonaljegyet ajánlasz.
Köszönöm!
punga@citromail.hu
#77 - Kinga - 2014.03.18. - 22:53
Kedves Hajni,
Húsvét idején leszünk Rómában és az lenne kérdésem, hogy mely napon érdemes a Vatikáni látogatást megejtenünk. Gondolom sokan lesznek így is úgy is, de mégis április 18 pénteket, vagy 19 szombatot javasolnád? A másik napra maradnának az egyéb látnivalók. Köszönöm, Orsi
#78 - Orsi - 2014.03.23. - 16:24
Orsi!
Még nem jártam ilyen időszakban Rómában, nem tudom melyik nap lenne a megfelelőbb a Vatikánra. Nem tudok tanácsot adni.
#79 - Hajni - 2014.03.24. - 20:41
Szia Hajni,

Kerlek szepen nekem is kuldd el a 3 -4 napos romai utitervet. MI marcius 28-an pneteken erkezunk Romaba, es Kedden reggel, Majus 1-en indulunk vissza. Koszonettle, Timea
#80 - timea - 2014.03.25. - 02:02
Sziasztok!
Ne haragudjatok a kicsit lehet, hogy nevetségesen egyszerű probléma miatt, de engem sajnos mégis megakasztott. Szállást foglaltam a booking.com oldalon, ahol Hajni javasolta, majd visszaírtak, hogy gond van a kártyával, ami egy egyszerű Mastercard kártya, magyarországi forintos használattal, nem használtuk még soha külföldön. A banknál kell bővíteni az euros fizetési lehetőségre a szolgáltatást, vagy mit kell tennünk?
Köszönöm előre a segítséget!
Kata
#81 - Kata - 2014.04.02. - 14:16
Kata!
Van olyan hotel, amely megterheli a bankkártyát a foglalás valamely %-ával, vagy akár az egész összeggel is. Lehet nincs annyi pénz a kártyán? Nem tudom, nekem még nem volt ilyen esetem.
Melyik hotelről van szó? Megnézném.
#82 - Hajni - 2014.04.02. - 19:56
Komolyan Hajni, te tényleg nagyon segítőkész vagy, ezer köszönet érte. Szóval, a férjem szerint ma érkezett a fizetés a kártyára, és mivel a repülőjegyet is aznap foglaltuk, lehet, hogy a kártyán lévő összeg a két megterhelést már nem fedezte. Frissítettük a booking. com-on a kártya adatait, ahogy a booking.com javasolta, reméljük a legjobbakat. Amúgy a Hotel Acropoliról van szó. Jelentkezem, ha megint megakadok. Kata
#83 - Kata - 2014.04.02. - 23:16
Kedves Hajni,eloszor is nagyon szuper ez a Roma gyujtemeny!!! Sok jo otletet olvastam itt! Koszonom.
Lenne egy kerdesem,kenyelmes setaval kb mennyi idobe kerul a Bazilika es a Szent Peter ter megnezese? Azert kerdezem mert foglaltam jegyet a muzeumokba 11.30-tol egyik szombati napon es mennyivel erdemesebb hamarabb odamenni hogy elotte megnezhessuk? Koszonom valaszod. :)
#84 - Andrea - 2014.04.04. - 16:22
Andrea!
Kupola megmászása nélkül is kell legalább 2 óra. Biztonsági kapukhoz sorba kell állni (gyorsan halad), bazilika, vatikáni postáról képeslap küldés, tér a szökőkutakkal, obeliszkkel. Fotózás, pózolás ez mind-mind idő.
A múzeum bejárata majd 10 percnyi sétára van.
Jó utat!
#85 - Hajni - 2014.04.04. - 20:27
Szia Hajni,
kérlek a 3-4 napos útitervedet küld el nekem is (ben1@t-online.hu). Előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv,
Benedek
#86 - Benedek - 2014.04.07. - 17:23
Sziasztok!
Ez a sokszor előforduló "3 napos útiterv" engem is érdekelne. Ha valakinek a birtokában van, legyen szíves küldje el! Köszönöm,
Krisztián
cziranku.krisztian@gmail.com
#87 - Krisztián - 2014.04.08. - 21:25
Kedves Hajni!
Engem a magyar misék, programok, vonatkozások érdekelnének, ha tudsz ebben segíteni.
Köszönettel: Kata
#88 - Kata - 2014.04.09. - 23:01
Kata!
Szt.Péter bazilikában, lent ahol a pápák sírhelyei vannak van a Magyarok Nagyasszonya Kápolna. Minden kedd reggel fél 8kor van mise. Sajnos én még nem voltam itt, nem láttam.
#89 - Hajni - 2014.04.10. - 21:11
Kata!
Ezt találtam még:

Róma: Msgr. Dr. Németh László főlelkész, a római Szent István Ház igazgatója, Casa di Santo Stefano, Via del Casaletto, 481, - 00151 Roma,
Tel./fax: 00 39 06 6530 796, Mobil: 00 39 348 79 52 165.
E-mail: italiamissiohugmail.com
Miséző helyek: Róma – minden hó utolsó vasárnapján 11-kor, S. Maria dell’Orazione (Via Giulia, kivéve júl., aug., dec.) és a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában minden kedden 8.00-kor.
#90 - Hajni - 2014.04.10. - 21:12
Egy kis bátorításra van szükségem. Hónapok óta tervezem az olasz körutunkat, egészen Nápolyig, és most ott tartok, hogy talán mégsem "jó" országot választottam. Többen írták, más fórumokon, vagy mondták ismerősök hogy nem úszhatom meg lopás, kocsifeltörés nélkül. Teljesen elment a kedvem. Tényleg ilyen rossz a közbiztonság?
#91 - Rakaczki Andrea - 2014.04.11. - 11:30
Andrea!
Olaszország a legjobb választás! Hegyek, völgyek, tengerek..... Csodaszép!
Közbiztonság? Ott sem rosszabb, mint nálunk. Nagyvárosokban (Róma, Nápoly) és minden turistalátványosságnál, délebb részen jobban, fokozottabban kell figyelni az értékeinkre, pl. fényképező, táska.
Autós tapasztalataim nincsenek, buszos, repülős utakon voltam ezidáig. Velünk még nem történt semmi kellemetlenség. Nem kell aggódni!
#92 - Hajni - 2014.04.11. - 22:49
Szia!
Május 2-4-ig tartózkodunk Rómában az oldalon található linken próbálok jegyet foglalni a Vatikánba azonban ez valamiért nem sikerül.
lásd
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?aaaamm=20145&numeroPartecipanti=2&step=3&action=booking
Kérhetek segítséget abban mi az oka vagy esetleg másik alternatíva ahol lehet jegyet foglalni?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
#93 - Linda - 2014.04.14. - 12:20
Linda!
A link jó, működik.
Viszont május 1-4. között a múzeum zárva, nem lehet jegyet foglalni.
#94 - Hajni - 2014.04.14. - 16:51
Szia Hajni! Mi máj. 2-9-ig leszünk Rómában. Látom mindenki a 3 napos útitervedet szeretné. Számomra is rendelkezésre bocsátanád?
Köszi: Ákos
#95 - Simon Ákos - 2014.04.14. - 20:16
Ja, a címet lefelejtettem:
sa@paker.hu
#96 - Simon Ákos - 2014.04.14. - 20:18
Szia Köszönöm válaszod ha zárva van miért lehet az éjszakai tárlatvezetésre jegyet foglalni? Hadd kérdezzem meg hogy az éjszakai vatikáni túráról hallottál már?
Éjszakai buszközlekedés van ha esetlegesen azt választanánk nagyon köszi a segítséget :)
#97 - Linda - 2014.04.14. - 21:01
Linda!
Igen, látom én is, hogy a péntek estére lehet foglalni.
Every Friday from May 2nd to July 25th and from September 5th to October 31st, the Museums will be open to visitors from 7:00 pm to 11:00 pm (last entrance at 9:30 pm).

Május 2-ára már csak 20 órai belépőt lehet venni.
Vannak vezetett túrák is, de ezek jóval drágábbak.

Buszok általában éjfélkor indulnak az utolsó járatok, utána n jelzésű éjszakai buszok vannak.
Ha megírod hová kell visszajutni Vatikántól, keresek járatot.

További kellemes készülődést!
#98 - Hajni - 2014.04.15. - 13:05
Szia Hajni! Sorba állnék a 3 napos útitervedért :) illetve mit tanácsolnál az utazással kapcsolatban (buszok,metro) árban mi lenne a legjobb döntés, vagy melyik bérlet esetleg romaPass? mi 3 nap/2 éjszakára mennénk... Köszönöm válaszod! pepuske@gmail.com
#99 - Pepe - 2014.04.15. - 13:38
Nagyon köszi
Szent István házban van a szállásunk. Írtad hogy Vatikán zárva de minden más "látványosság" nyitva lesz? Köszi tényleg
#100 - Linda - 2014.04.15. - 13:39
Linda!
Igen. A látnivalók leírásánál megtalálsz minden nyitvatartással, belépőkkel kapcsolatos infót is.

Vatikán-SZIH:
Az A metró Cipro megállójától a 33-as (Lenin) vagy 31-es (Laurentina) busszal kell 20 megállót utazni a Colli Portuensi/Morelli-ig.
Buszok indulnak:
33-as: 23.00, 23.30, 00.00
31-es: 22.49, 23.17, 00.00

Éjfél után az n11-es busszal, aminek a megállója a Via Leone IV-en van kell 12 megállót menni és a Lgt. Ripa/Porto-nál át kell szállni az n19-re. Ezzel 30 megálló az Agnelli/Morelli. SZIH 700 méterre van innen.

Érdemes a google térképet nézegetni, hogy könnyebben megtaláljatok mindent.
#101 - Hajni - 2014.04.15. - 19:50
Pepe!
Készítsetek egy előzetes kalkulációt a belépőkről, amelyet látni szeretnétek és ez alapján könnyen eldönthető megéri-e az RP-t megvenni.
(email-t küldtem)
#102 - Hajni - 2014.04.15. - 19:53
Köszi! megkaptam, áttanulmányozzuk, mert látom bőségesen küldtél információkat :)) Köszönöm szépen!
#103 - Pepe - 2014.04.16. - 17:51
szia hajni!
Szeretnem kerni en is egy haromnapos utitervet hogy miket erdemes megnezi. En agusztus, szeptemberben tervezem hogy a paromat meglepem szulinapjara vele:) Elore is koszonom
#104 - Reni - 2014.04.17. - 18:15
Reni!
Az útiterveknél megtalálod a 3 ill. 6 napos program összeállítást. Ugyanezt egy kicsit kiegészítve hasznos infókkal tudom emailben is elküldeni.
Már, ha van hová .:)
#105 - Hajni - 2014.04.17. - 20:43
Kedves Hajni!
Szuper ez az oldal és a fáradhatatlanságod! A 3 napos útiterved alapján szervezem a római utunkat. Autóval megyünk, a Hotel Arcadiában lesz a szállásunk. Úgy tervezzük, hogy a látnivalókhoz gyalog vagy tömegközlekedéssel mennénk. Abban kérném a segítséged, hogy érdemes egy darabig autóval mennünk és átszállnunk járműre, vagy lehet nem fizetős parkolót találni és onnan gyalog menjünk tovább?
Köszi, Ilona
A hasznos infók miatt elküldenéd a 3 napos útiterved nekem is :-)
laszlovszkiilona@freemail.hu
#106 - Ilona - 2014.04.17. - 21:28
Ilona!
Én a tömegközlekedést javasolnám, mert autóval a városközpontba csak külön engedéllyel lehet behajtani.
Busszal, metróval minden elérhető.
(emailt küldtem)
#107 - Hajni - 2014.04.17. - 22:39
Kedves Hajni!
Szeretnem kérni én is a háromnapos utitervet hogy miket érdemes megnézi. Mi hétfőn (04.21-én) utazunk. (zsozsijani@freemail.hu)
köszi szépen
#108 - Jankó - 2014.04.17. - 23:35
Kedves Hajni!
Mi május 1-én repülünk Rómába és érdeklődnék h megvehetem-e már most az online jegyeket? A Vatikánba már nincsen szabad időpont, de a Colosseumba és a Forum R.-ba igen. Illetve érdeklődnék hogy a Fiumicinoról csak busszal vagy az általam olvasott gyorsvonattal, vonattal is el lehet-e jutni a városba. A szállásunk a Trasteveren van! Nagyon köszönöm!
#109 - Lőrincz-Götzer Zsófia - 2014.04.18. - 13:43
Zsófia!
A Vatikáni múzeumok május 1-4. között zárva, de május 2-ára az éjszakai látogatásra még lehet foglalni 20.30 időpontra.
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking
Villa Borghese-be csak előre foglalt időpontban lehet bejutni.
Többi helyre én nem vennék online jegyet, mert ha lesz RomaPass-otok azzal ingyenes kettő múzeum és a Colosseumnál külön sor van az RP-seknek.

FCO reptérről vonattal is be lehet jutni a városba. Nektek az FR1 lenne a legjobb, mert van Trastevere megállója. 8 euro, menetidő 26 perc.

További kellemes készülődést!
#110 - Hajni - 2014.04.18. - 22:39
Nagyon szepen koszonom a hasznos informaciokat! :)
#111 - zsofi - 2014.04.19. - 06:51
Szia Hajni! Szeretnélek megkérni, hogy küld el nekem is a 3 napos útitervet, előre is köszönöm! E-mail címem: csilla315@ hotmail.com Illetve szeretnélek megkérdezni, hogyan tudok eljutni a Hotel Athenába? 10- én este érkezünk, mit javasolsz aznap estére? És utána 2 teljes napunk van és még egy délelőtt... Köszönöm a fáradozásaid!!!
#112 - Nagyné Csilla - 2014.04.21. - 16:35
Csilla!
Reptérről transzferbusszal a Terminihez érkeztek. Innen a 310-es busszal 6 megálló az Ippocrate/Marchiafava, amihez 150 méterre van a hotel.
Email-t küldtem.

Kellemes római vakációt!
#113 - Hajni - 2014.04.21. - 20:39
Kedves Hajni , Szeretnélek megkérdezni , hogy a reptéren tudok -e venni Roma Pass-t vagy csak előzetes megrendelés után tudom átvenni ott. Előzőekben láttam , hogy az Angyalvárat és a Colloseumot érdemes kiválasztani az ingyenes belépők között . Ez úgy működik , hogy szólok a pénztárnál ,hogy mit szeretnék megnézni ingyen ?Segítséged előre is nagyon szépen köszönöm !:)
#114 - Nagy Krisztina - 2014.04.22. - 11:43
Május 2-6-ig vagyok Rómában a párommal. A Hotel Villa del Parcoban van a szállásunk. Kérdésem, hogy a Fiumicinoról hogyan jutunk a legegyszerűbben a szállásra, illetve onnan a városközpontba. Szeretném elkérni a megadott címre a 3-4 napos programjavaslatodat.
Köszönettel
Pintérné Frida
#115 - Pintérné Grundmann Frida - 2014.04.22. - 16:10
Szia
Hadd kérdezzem még azt meg hogy II. János Pál pápa sírja látogatható?
Mert olvastam hogy a Bazilikából áthelyezték Vatikánba nem találok róla semmit.
Köszi előre is a választ :)
#116 - Linda - 2014.04.22. - 17:00
Krisztina!
RP-t az alábbi helyeken lehet, az alábbi nyitvatartásokon venni:
http://romapass.it/p.aspx?l=en&tid=8

Az első két hely az ingyenes! Arra a két helyre egymás után kell menni vagy a közte lévőnél nem használni a RP-t.
pl. Colosseum után a Caracalla termáit néznétek meg, de a második ingyenességet az Angyalvárnál használnátok. Ekkor Caracalla termáknál ne használjátok a RP-t, vegyetek normál jegyet.
#117 - Hajni - 2014.04.22. - 19:49
Frida!
Reptérről transzferbusszal (5-6 euro) vagy Leonardo Express vonattal (14 euro) a Terminihez lehet eljutni, ami Róma nagy közlekedési csomópontja. Innen tovább a 90-es busszal kell mennetek 5 megállót. Megálló neve Nomentana/Villa Torlonia, a hotel 150 méterre van tovább menve előre.

(Email cím nem jelenik meg a hozzászólások írásakor.)
#118 - Hajni - 2014.04.22. - 20:01
Linda!
II.János Pál sírja a Szt.Péter bazilikában van. Bejárathoz közel a jobb oldalon, a Szent Sebestyén kápolnában.
#119 - Hajni - 2014.04.22. - 20:28
Köszönöm szépen :)
#120 - Nagy Krisztina - 2014.04.22. - 21:21
Szia kedves ismeretlen ismerős:)
Szeretnem segítséged kérni szállás ügyben a Vatikanhoz közel, ugyanis édesapámat viszem Rómát meglátogatni es ősszel volt csípő műtétje, ezért minél közelebb szeretnénk megszállni a Vatikanhoz es lehetőleg apartmant szeretnénk mivel 4 fő utazunk. Van valami tipped ?meg lenne egy kérdésem, a Terminiig bevisz a reptérről egy transzfer busz, onnan a Vatikánba mivel mehetünk tovább?? Hogy járnak es milyen árban vannak a taxik?milyen útitervet ajánlanal 5 napra?mi a véleményed a pápai audenciarol?erdemes időt szánni rá vagy mégse? Válaszodat előre is megköszönöm es hála neked!
Üdvözlettel Anna
#121 - Anna - 2014.04.22. - 23:26
Kedves Hajni, gyermekeimmel (11 és 9 évesek) és egy 68 éves nagyival utazom Rómába napokon belül. Tanácstalan vagyok, hogy a Roma Pass gyerekek részére is megvásárolható? egyáltalán szükséges?, vagy pl. a tömegközlekedésnél vásárolható-e kedvezményes 6 napos bérlet a részükre. Látom, hogy a Colosseumba combinált belépővel ingyenesen bejuthatnak, de az Angyalvárról nem találtam infot. Előre is köszönettel:
#122 - Erika - 2014.04.23. - 01:01
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2008, 2009) | Korábbi hozzászólások (2010) | Korábbi hozzászólások (2011) |
Korábbi hozzászólások (2012) | Korábbi hozzászólások (2013) |