Róma utazás, nevezetességek I.

Utazás nyaralás info » Róma » Róma látnivalók I.

Róma útikalauza, látnivalók, időtöltés I.

Vatikán, Szt. Péter Bazilika | Colosseum | Forum Romanum | Trevi-kút | Spanyol lépcső | Hozzászólások

Róma

Vatikán, Szt. Péter Bazilika..

A Vatikán az egyik a világ kevés enklávéja (egy ország, amelyet teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el) közül. Ez az 1929 óta létező ország 44 hektáros területével, 842 lakosával világ legkisebb, valamint legkevesebb lakosságú államának számít. Az apró ország fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum.

A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A reneszánsz stílusú bazilika 1506-1626 között épült. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. A bazilika méretei elképesztők, szinte leírhatatlanok, de azért megpróbáljuk megtenni. 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, amikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte (ugyanakkor csak a külső részét hozzászámolva, a belső részt tekintve máig a Szent Péter Bazilika a világ legnagyobb temploma). Területe 15160 m2 (2,3 hektár), és kapacitása több, mint 60 ezer fő, tehát elférne benne pl. Sopron teljes lakossága! Hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága pedig 132 méter. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michelangelo 1499-es Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. A szobor Máriát ábrázolja, miután Jézust tartja a keresztre feszítés után. Rögtön a bejárat után, jobbra látható. A Szt. Péter Bazilika Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára. A túra közben a bazilika mennyezetét közelről megtekinthetjük.

Ha az Aventinus-dombon sétálunk, ne felejtsük el a Szent Péter-bazilikát "Róma kulcslyukán" keresztül is megnézni, érdekes, emlékezetes, különleges élmény. A híres kulcslyuk a római Máltai Lovagrend kapuján van, a Piazza dei Cavalieri di Malta címen.

Szent Péter Bazilika, Vatikán, Róma

Szent Péter bazilika, Vatikán

Szt. Péter Bazilika képek: Pensiero, John Maschak

A Szt. Péter tér, ahol a bazilika fekszik, a munkálatok 1657-es kezdése után 1667-re készült el, Gian Lorenzo Bernini tervei alapján. A tervezésnél az volt a fő szempont, hogy a pápa miséit a lehető legnagyobb számú ember tudja figyelemmel kísérni. A tér az optikai csalódáskeltés mesterfokát is képviseli: a dómhoz közeledve úgy tűnik, mintha az távolodna, továbbá a tér ugyan kör alakúnak tűnik, de valójában elipszis, ill. még számos hasonló jelenséggel lehet itt találkozni. A tér közepén található egyiptomi obeliszk 1586 óta áll itt. A 25,5 méter magas obeliszk egyébként már 4400 éves, ezalatt háromszor költöztették.

A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. Főbejáratuk a Viale del Vaticanón található. A múzeumokat a 16. században alapították. 2013-ben 5,5 millió látogatóval a világ 5. leglátogatottabb múzeuma. Főleg görög, és római műalkotások jellemzőek, de az etruszk gyűjtemény is jelentős. A múzeumokat, és a több, mint 50 ezer műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Hogy a számos műtárgy között el lehessen igazodni, és a turisták meg tudják tekinteni a legjelentősebbeket, többet, vagy kevesebbet, érdeklődésük függvényében, rövid és hosszú út is van, melyek táblákkal vannak jelölve. Az első másfél, míg az utolsó öt órás, és mindegyik út a Sixtus-kápolnába vezet. A belépő igencsak megéri az árát: 14 múzeum, és szintén 14 palota / lakóház tekinthető meg. Kiemelendő, többek között a a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini. A Museo Pio Clementino a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög, és római remekekkel. A múzeumokban kéziratok, textilek, térképek, bútorok, szobrok is kiállításra kerültek.

A rövid vagy hosszú Vatikáni múzeumokba tett út végén a látogatók a Sixtus-kápolnába, utána pedig a Szt. Péter bazilika elé érkeznek. A kápolna 1473-1481 között épült. A 19. század óta a pápaválasztó konklávé helyszíne. A Sixtus-kápolna 1508-1512 között, Michelangelo által készített, 540 m2 területű mennyezetfreskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása, és a világ legnagyobb freskója. A Teremtés jelenteit, valamint Ószövetségi és Újszövetségi képeket ábrázol. A kápolna falait pedig Botticelli, Perugnino, Signorelli, Rosselli, Ghirlandaio festették, valamint Michelangelo a falra is festett, a központi, Utolsó ítélet c. freskót 1535-1541 között. A falak is ószövetségi és újszövetségi jeleneteket ábrázolnak: a déli falon Mózes életének jelenetei, az északi falon Jézus életének képei, 1481-1482 között készültek. A keleti falon pedig egy 1572-es van den Broeck festmény, Krisztus feltámadása, valamint egy 1574-es Mózes festmény látható, Matteo da Leccétől.

Sixtus-kápolna

Michelangelo: A teremtés, Sixtus-kápolna

Tippek:

  • Online jegyet a Vatikáni múzeumokba, és a Sixtus-kápolnába itt lehet venni, a linken az 'Admission Tickets'-re kattintva. A belépőjegyen kívül 4 EUR foglalási díj is fizetendő ebben az esetben minden jegy után. Online jegy birtoklásával nem kell sorban állni.
  • A tömeg, a sorok leginkább hétköznap, 11-15 óra körül kerülhetők el. A múzeumi túrára pedig érdemes nyitásra, vagy nyitás előtt érkezni, ha nincs online jegy. Elviselhetetlen a tömeg az ingyenes vasárnapokon, és amikor a Pápa a városban tartózkodik.
  • Rövidnadrágban, szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba (székesegyház, Sixtus-kápolna) nem lehet belépni. A Sixtus-kápolnában fényképezni nem lehet.
  • Aki a vatikáni múzeumokat, és a Szent Péter bazilikát is megnézné: ha először a múzeumokba megy, utána nem kell sorban állnia a bazilikához, a múzeum + Sixtus-kápolna túra végén egyszerűen bemehet.

Eljutás: Metró: A vonal: Ottaviano állomás. Busz: Terminitől: 64. A Colosseumtól: 5 perc gyaloglás a Piazza Venezia felé, majd 64-es busz. A Trasteverétől: 23-as busz. Térképen a Róma térkép menüpontban látszik, Róma többi látnivalójával együtt.

Belépőjegyek (2016):
Szt. Péter Bazilika: Ingyenes. A kupola belépőköteles: csak lépcsőn (551 lépcső) 5 Euró, lifttel+lépcsőn (320 lépcső) 7 Euró.

Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 16 Euró. 26 éven aluli diákok részére, és 6-18 éveseknek 8 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes. Minden hónap utolsó vasárnapján, és szeptember 27.-én ingyenes. A jegy elővételben online itt megvehető, jegyenként plusz 4 EUR foglalási költséggel, a linken az 'Admission Tickets'-re kattintva.

Nyitva tartási idők:
Szt. Péter Bazilika: Áprilistól szeptemberig: 7:00-19:00, október-március: 7:00-18:00. Kupola: áprilistól szeptemberig 08:00-18:00-ig, október-március: 08:00-17:00.

Vatikáni múzeumok és Sixtus-kápolna: hétfő-szombat: 09:00-18:00 (pénztárzárás: 16:00). Vasárnaponként zárva, kivétel minden hónap utolsó vasárnapja: 09:00-14:00-ig van nyitva, belépés 12:30-ig. Zárva 2016-ban: jan. 1., 6., febr. 11., márc. 19., 28., jún. 29., aug. 15., nov. 1., dec. 8., 26.

Összefoglaló: A múzeumok rendkívül értékesek a művészetek iránt érdeklődőknek, de hatalmasok, és sok gyaloglás szükséges. A Sixtus-kápolna, a Szent Péter templomnak, a világ legnagyobb templomának belső tere, és a kilátás a kupolából mind-mind lenyűgöző, és kötelező Rómában járva.

Szent Péter tér, Vatikán, Róma

Szt. Péter tér kép: Giampaolo Macorig

Colosseum

Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. A Forum Romanum mellett, attól keletre fekszik. Méreteit tekintve 48,5 m magas, 156 m széles, és 189 m hosszú. Kr. u. kb. 70-72-től 80-ig épült, Titus avatta fel, de építését még apja, Vespassianus császár rendelte el. 50-80 ezer néző befogadására volt képes. Gladiátorviadalokra, állatviadalokra, és egyéb előadásokra használták. Színhelye nyilvános kivégzéseknek is. Romos kinézetét nem csak az idők vasfogának, hanem földrengéseknek, és kőrablóknak is köszönheti.

A Colosseumban 2012. decemberében felújítás kezdődött - homlokzatát 2016-ig helyenként állványzat fogja takarni. Azonban ez idő alatt is látogatható marad.

Tippek:

  • A sorok elkerülése érdekében érdemes már nyitás előtt (8:15-re) érkezni, ill. előre megvásárolni a jegyet. Mint minden nevezetesség esetében, hétköznap kisebb sorra lehet számítani mint hétvégén.
  • Az általában hosszú sorban állás elkerülhető a jegyet online vásárolva, vagy Roma Pass vagy Roma Archeologia Card birtoklásával. Online vásárlás mellett a jegy személyesen is megvásárolható sorban állás nélkül, a Colosseum közelében, a Via dei Forli Imperialin lévő tourinformban, illetve sokkal kisebb a sor mint a Colosseumnál vagy a Forum Romanumnál a Palatinus-dombon lévő jegypénztárban is.
  • Érdemes bemenni, a Forum Romanummal ellentétben kívülről szinte semmi sem látható (bár a kombinált jegy egyébként is mindkét nevezetességre érvényes)

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. Busz: a Terminitől, vagy a Vatikántól 64-es a Piazza Venezia megállóig, a buszmegállótól 5 perc gyaloglás a Colosseum. A Trasteverétől 8-as villamos a Largo Argentina megállóig, majd 87-es busz.

Belépő (2016): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 12 Euró. 18-24 éveseknek: 7,50 Euró. A jegy 2 napig érvényes. 18 év alatt ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.
A jegy online, 2 EUR foglalási költség felszámításával itt megvásárolható.

Nyitvatartás: Nyitás 08:30-kor. Zárás: október utolsó vasárnapjától február közepéig 16:30-kor, február közepétől március közepéig 17:00-kor, március közepétől végéig 17:30-kor, március utolsó vasárnapjától augusztus végéig 19:15-kor, szeptemberben 19:00-kor, októberben 18:30-kor. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Összefoglaló: A világ egyik leghíresebb épülete, érdemes belülről is megnézni.

Colosseum, Róma

Colosseum

Colosseum fotók: Rosino, 12thSonofLama/Flickr/Creative Commons

Forum Romanum

A Capitolium, és a Palatinus domb között, a Colosseumtól nyugatra terül el az ókori Róma központja, melyet még jelenleg is tárnak fel, így a helyiek, és a turisták könnyedén elképzelhetik a hajdan volt nyüzsgést, és a patinás kultúra virágzását. A Forum Romanum volt Róma ítélkezésének, politikai életének, és kereskedelmének a központja. A házak mellett boltok, piacok, templomok működtek itt. A Forum Romanumon számos különböző istennek (pl. Saturnus, Janus, Vesta, Concordia) szentelt templom állt, itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül bazilikák, palotamaradványok, és diadalívek romjai találhatók itt. Az emlékek Kr. e. 7.- Kr. u. 4. századból származnak. Éjszakai vezetéseket is tartanak, amikor is holdfényben csodálhatók meg a letűnt időkből megmaradt romok.

A Forum a Palatinus dombról, ill. az oldalától is jól látható, így belépőjegy nélkül is megcsodálhatóak a templomok, diadalívek, de akik közelebbről, jobban szeretnék megnézni, ill. a kombinált Colosseum-belépő miatt, érdemes jegyet váltani. Ezt a látványosságot úgy a legérdekesebb megnézni, ha van velünk egy jó idegenvezető, vagy legalább érdemes audio guide-ot kérni (magyar nyelvű nincs). Érdemes korán is érkezni, mivel később nagy tömeg, és a melegebb hónapokban nagy hőség is lesz.

A fórumra a Via dei Fori Imperialiról belépve először a Tempio di Antonio e Faustina és a Basilica Aemilia látható. A Basilica Aemilia Kr. e. 179-ben épült, kereskedelmi központ volt. A Tempio di Antonio e Faustina pedig az egyik legjobb állapotban lévő templom a Fórumon belül. Kr. u. 141-ben épült, később keresztény templomként is működött. A Via Sacra végén álló Curiát könnyű felismerni, hiszen egyszerű téglaépület, a bejárat felett három ablakkal. Kr. e. 44-ben építették. Ebben ülésezett a római Szenátus, a 7. században pedig templommá alakították. Rendkívül jó állapotban maradt ránk.

A szintén a Via Sacra végén, a Forum nyugati részén, a Capitoliumhoz, és a Curiához közel lévő Arco di Settimo Severo diadalív szintén jobb állapotban maradt fenn. Kr. u. 203-ban avatták fel. Kr. e. 479-ben épült a Forum legrégebbi épülete, Saturnus temploma, mely a diadalívre merőlegesen helyezkedik el, és 8 oszlopáról ismerhetjük fel. A Forum délnyugati végén lévő területen korábban a Kr. e. 46-ra elkészült Basilica Giulia volt, amely bíróságként működött, valamint népszerű találkozóhely volt, és üzletek is voltak benne. E mellett a Kr. e. 495-ös Castor és Pollux templom három korinthoszi oszlopa látszik, az oszlopok tetején pedig a párkány.

A templomtól keletre a Vesta-szüzek háza (a több emeletes, barlangszerű téglaépület, előtte szobrokkal), és a Vesta templom (6 oszlop, párkánnyal a tetejükön) áll. A Vesta-szüzek Róma szent tüzének őrzői voltak, "hivatalukat" 6-10 éves koruktól 30 évig látták el (10 év tanulás, 10 év szolgálat, azaz a tűz őrzése, és 10 év tanítás), ezek után megházasodhattak. Szüzességi fogadalmuk megszegésének következménye élve eltemetésük volt, ha a tűzet hagyták kialudni, annak "csak" korbácsütés. Cserébe viszont rendkívül nagy tiszteletnek örvendtek, és előjogokat élvezhettek. A Kr. u. 308-312 között épített Constantinus és Maxentius bazilikája a Vesta-szűzek házától rögtön északra helyezkedik el. Ez volt a Forum Romanum legnagyobb épülete, ma a három nagy megmaradt boltíve látszik.

A Forum keleti végén, a Colosseumhoz közel látható másik diadalív az Arco di Tito, azaz Titus diadalíve. Kr. u. 82 körül építették, Titus katonai sikereinek, köztük Jeruzsálem elfoglalásának emlékére. Azóta a diadalívek mintájául szolgál szerte a világon, a párizsi Arc de Triomphe-on, vagy éppen a váci diadalíven is egyértelműen felfedezhetők az Arco di Tito "vonásai". A Colosseumhoz még közelebb lévő, már a nem a Forum Romanumhoz tartozó diadalív pedig az Arco di Constantino, mely 315-ben épült.

Itt látható egy jó térkép a Forum Romanumról, valamint a fentebb leírt műemlékek elhelyezkedése vizuálisan.

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló, vagy elérhető 5 perc gyaloglással a Piazza Veneziától. Busz: 75, 81, 673, 175, 204. Villamos: 30.

Belépőjegy (2016): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 12 Euró. 18-24 éveseknek: 7,50 Euró. A jegy 2 napig érvényes. 18 év alatt ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.
A jegy online, 2 EUR foglalási költség felszámításával itt megvásárolható.

Nyitva tartás: Nyitás 08:30-kor. Zárás: október utolsó vasárnapjától február közepéig 16:30-kor, február közepétől március közepéig 17:00-kor, március közepétől végéig 17:30-kor, március utolsó vasárnapjától augusztus végéig 19:15-kor, szeptemberben 19:00-kor, októberben 18:30-kor. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Összefoglaló: Kívülről is látható, de érdemes bemenni. A történelem iránt érdeklődők akár fél napot is el tudnak itt tölteni, de érdemes előtte utánaolvasni.

Forum Romanum

Forum, Róma

Forum Romanum képek: Stuck in Customs, saját

Trevi-kút

A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki háttal, a válla felett pénz dob a kútba, az visszatér Rómába. A pénzérmékből naponta kb. 3000 Euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén begyűjtik, bár néhány ötletes tolvaj alkalmanként mágneseket használva próbál lopni a kútból. Ez Róma legnagyobb szökőkútja - 26 méter magas, és 49 méter széles. A barokk szökőkút Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-re készült el, azóta többször is restaurálták.

Az 1998-as felújítás után a legutóbbi 2014. június - 2015. novemberig tartott, melynek keretében több mint 100 LED-et is szereltek a kútra, így téve még szebbé az éjszakai kivilágítását. A felújítás költsége 2,2 millió Eurót tett ki. A kút 2015. november 3.-án nyílt meg újra.

Cím: Piazza di Trevi

Eljutás: A metróvonal: Barberini állomás, némi gyaloglással. Buszjáratok: 52, 53, 61, 62, 63, 71, 80, 95, 116, 119, 175, 492, 630: Via del Tritone megálló.

Összefoglaló: Gyönyörű szökőkút nappal, és éjjel is, körülötte mindig nagy tömeg van. Mindenképp sétáljunk el ide.

Trevi-kút, Róma

Trevi-kút

Trevi-kút képek: rayced, saját

Spanyol lépcső

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll, 1723-1725 között épült, és utoljára 1995-ben újították fel. Azért Spanyol lépcső a neve, mert ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. Bár lehetne inkább francia lépcső is: létét nem kis mértékben egy francia diplomatának, Étienne Gueffiernek köszönheti, aki 20 ezer scudit adományozott a lépcső megépítésére. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal, sokszor szól a gitárzene. A lépcső még szebb májusban, ekkor azeélák szegélyezik.

A lépcső az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templomhoz vezet, mely előtt található a Obelisco Sallustiano, Róma egyik egyiptomi obeliszkja, a lépcső alján pedig egy hangulatos tér (Piazza di Spagna), és egy 1627-29-ig épített barokk szökőkút látható.

Cím: Piazza di Spagna

Eljutás: A spanyol lépcső gyalog közel található a Trevi-kúthoz. Metró: A-vonal: Spagna megálló. Busz: Terminitől: 175, 492 a Via del Tritone megállóig. A Vatikántól: 62-es busz a Via del Tritone megállóig. A Trasteverétől: 8-as villamossal a Largo Argentina megállóig, majd 62-es busszal a Via del Tritone megállóig.

Összefoglaló: Róma egy nagyon hangulatos része, akár több órát is el lehet itt üldögélni, fiatalok különösen kedvelni fogják az itteni atmoszférát.

Spanyol lépcső

Spanyol lépcső, Róma

Spanyol lépcső képek: fspugna, FaceMePLS/Flickr/Creative Commons

Róma szállás

Szállások Rómában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Hozzászólások (2008, 2009) | Hozzászólások (2010) | Hozzászólások (2011) | Hozzászólások (2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) | Hozzászólások (2015) |
Legújabb hozzászólások (2016):

Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

180 hozzászólás
Szia!

2016. március 15-20 között leszünk Rómában, öt felnőtt és egy 9 hónapos baba. Azt szeretném kérdezni, hogy a babának kell venni pl. Roma Pass kártyát? Milyen kedvezmény illeti meg a múzeumokban? Babakocsival tervezzük vinni. Elkérhetném én is a négy napos programot? Én is terveztem már, de szeretném összehasonlítani. Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv: Kata
#1 - Tóth Katalin - 2016.01.02. - 14:45
Kata!
18 év alattiaknak ingyenesek a látnivalók, 10 év alattiaknak a közlekedés is. Ezért a kicsinek nem kell venni RomaPass-t.
Emailben küldtem a programterveket.

További kelleme készülődést!

#2 - Hajni - 2016.01.02. - 18:34
Kedves Hajni! A 4 napos utitervet megkaphatnánk e-mailben? Előre is köszönöm! pinter(pont)angela(kukac)freemail(pont)hu
#3 - Angela - 2016.01.02. - 20:55
Kedves Hajni! A 3 napos úti tervet megkaphatnám emailbe.Én csak most találtam rá erre az oldra,de szombaton már repülők Rómába.Ha esetleg tudod kérlek kuld át az útitervet.Nagyon szépen köszönöm.catlina1@gmail.com
#4 - Tekikati - 2016.01.07. - 23:58
Szia Hajni, elkérhetném a 3 napos útitervet - mail : martondeak@google.com -ra szuper az oldal nagyon. :)
#5 - Marci - 2016.01.08. - 00:17
Kedves Hajni! 2016 ban is vannak a hó végén ingyenes belépések a Colosseumba Forumba Angyalvárba es Vatikáni múzeumba? Kérdésem a Colosseumtól hogy jutok el a Porta Portesere piacolni. Köszi. Bea
#6 - BB - 2016.01.09. - 16:08
BB!
Vatikáni múzeumok a hónap utolsó vasárnapján, az állami múzeumok (Colosseum, Forum, Angyalvár....stb) a hónap első vasárnapján ingyenesek.

Porte Portese-nél vasárnaponként van piac.
Colosseumtól legegyszerűbben a 75-ös busszal 11 megálló Poerio/Marino irányba lehet eljutni. Buszmegálló a Colosseum mellett, a metróval szemben van.


#7 - Hajni - 2016.01.10. - 22:22
Szia! Január 26. megyünk Rómába 3napos utitervet szeretném elkérni.köszönöm
ritajr01@gmail.com
#8 - Rita - 2016.01.11. - 16:14
Szia,Febr.26-28-ig vagyunk kint,érdemes venni bérletet buszra metróra,és milyet javasolsz?...belépőket tudok venni online,Vatikán,Colosseum..szívesen veszek tanácsot ötletet!Hotel Acropolit-ban leszünk.Köszönettel:Zoli
#9 - Kriston Zoltán - 2016.01.13. - 21:31
Zoli!
Központi helyen (Termininél) lesz a szállásotok, ahonnan akár gyalogosan is közlekedhettek. Ám nincs minden karnyújtásnyira, buszozni is biztosan fogtok. Ezért, ha bérletet nem is de napi 1-2 vonaljegyet javasolnék venni, ha más nem a visszafelé útra. Jól esik az egész napos mászkálás után egy kis tömegközlekedés. :)
Online jegyvételt a Vatikáni múzeumokhoz szoktam ajánlani, mert nagyon hosszú sort lehet így elkerülni. Február 28-án (hónap utolsó vasárnapján) ingyenes a belépés, ami 12.30ig van. Ekkorra nem lehet jegyet, helyet foglalni ki kell állni a sort.
Colosseumnál lévő sor elkerülhető, ha először a Forumnál kezdtek és itt veszitek meg a kombinált jegyet, ami érvényes a Colosseum-Forum-Palatinusra.

Kellemes készülődést!
#10 - Hajni - 2016.01.14. - 21:56
Kedves Hajni!

Mint sokan mások én is a te segítségedet kérem római városlátogatás alkalmából.
Szeretném elkérni a három napos tervet ha el tudnád küldeni a címemre azt nagyon megköszönöm.
Cimem: arpad.ordog@gmail.com
#11 - Árpi - 2016.01.15. - 12:53
Kedves Hajni!
Most találtam rá az oldalra, nagyon szuper, ügyes vagy! Szeretném elkérni a 3 és a 4 napos útitervet, mert még nem tudjuk, mennyi napot töltünk ott! Köszönöm! csehijanos@index.hu
#12 - Csehi János - 2016.01.15. - 12:55
Kedves Hajni! Jövő hét szombaton utazunk Rómába , szeretném kérni a 3 napos útitervet, mivel egyénileg utazunk, s sajnos az olasz nyelvet sem ismerjük. hol érdemes megvenni a 3 napos turista bérletet? Tényleg ezzel minden közlekedési eszközt ingyenes használhatunk? Köszönöm szépen!
#13 - Benyőné Both Krisztina - 2016.01.16. - 17:37
Kedves Hajni! Február 1 és 4 között utazunk Rómába, szeretnék kérni egy 3 v 4 napos útitervet. Hétfő déltől péntek délutánig (18:30 van a gépünk visszafele) lennénk Rómába. Előre is köszönöm.
#14 - anna - 2016.01.17. - 13:47
Krisztina!
RomaPass-t már a reptéren is, de a nagyobb metróállomásokon is meg tudjátok venni. Valamint a turista infomációs pontokon, múzeumok pénztáránál. Itt a lista:
http://romapass.it/p.aspx?l=en&tid=8
Ezzel ingyenes a városi közlekedés és az első két nevezetességnél is ingyenes a belépő. Ezeket is megtalálod a fenti linken.
Olaszul én sem tudok, angolul is csak pár szót, de mindig sikerül megértetni magam. Kézzel-lábbal :)
Jó utat!
(Emailt küldtem.)
#15 - Hajni - 2016.01.17. - 22:01
Kedves Hajni! Január30 és február 2 között utazunk Rómába, szeretnék kérni egy 3 v 4 napos útitervet. Vasárnap reggeltől kedd délutánig (14:40 van a gépünk visszafele) lennénk Rómába. Előre is köszönöm.Tamás
#16 - Tóth Tamás - 2016.01.17. - 23:35
Szia! Küldenél nekem is kérlek 3 napos útitervet? adrienn.pribojszki@gmail.com címre. Előre is köszönöm! :)
#17 - mumin - 2016.01.19. - 14:20
Szia Hajni,

a hétvégén indulunk Rómába egy pár napos kiruccanásra és a transzferrel kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
Öten vagyunk (két 18 év alatti, egy 20 éves és két felnőtt), Fiumicino reptérről az Apartment Twice-ba (Via Degli Scipioni 92), illetve fordítva, milyen opciók vannak az utazásra? Árban melyik a legideálisabb?

Előre is köszönöm! :)
#18 - Dominika - 2016.01.19. - 17:24
Dominika!

Nagyon jó helyen lesz a szállásotok, közel a Vatikánhoz, közel az Ottaviano metrómegállóhoz.
FCO reptérről transzferbusszal tudtok a Terminihez beutazni, 4-6 euroért. Jegyet online, de a helyszínen is tudtok venni.
www.terravision.eu
www.sitbusshuttle.com
www.tambus.it

Vonattal is be lehet jutni a városba. Leonardo express a leggyorsabb, de ez 14 euro. FM vonat 8 euro, de ez nem a Terminihez megy.

Terminitől az A metróval kell továbbutaznotok Ottaviano megállóig. A szállásotok a következő utcában van. Itt meg tudod nézni:
https://www.google.com/maps/place/Via+degli+Scipioni,+92,+00192+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.9085997,12.4578848,18z/data=!4m2!3m1!1s0x132f60605aa3ab49:0xbe5ee1ff503aa5bf

Hazafelé is ugyanez a közlekedés.
Kedvezmény nincs ezekre a járatokra.
Római közlekedés 10 év alattiaknak ingyenes. A látnivalók viszont 18 alattiaknak, de 25 éves korig van kedvezmény. 20 évesnek is kedvezményes jegyet kérjetek mindenhol.

Nagyon jó utat kívánok!
(emailt küldtem)
#19 - Hajni - 2016.01.19. - 20:58
Kedves Hajni!
Február 5-én megyünk és 9-én jövünk. Nagyon szeretnék kérni 3 vagy 4 napos útitervet. Előre is köszönöm a segítségedet. Márti
#20 - Márti - 2016.01.21. - 09:23
Sziasztok!
Eloszor is koszonet ugy Tibcsinek mint neked az oldalert es az infokert! NAGYON JO AZ OLDAL! Mi a parommal bejartuk a segitsegetekkel Parizst,Pragat es most szeretnenk ROMAT is . Mindenkinek ajanlom !
Lenne par kerdesem amire elore is koszonom a valaszt(maj.7-11. tartozkodnank romaban):
1.A szallas amit kineztem :
Mondo Antico
Piazza Irnerio 68, Aurelio, Roma, -tudnal-e valamit mondani rola ? Valamint hogyan jutunk el ide a Róma (Ciampino) (CIA) repterol?
2. Megkaphatnam a 3-4 napos utitervet?
3. RomaPass-t vennek- nem tudom jo ertettem-e hogy ha 3 napra ervenyes es en a Colosseum, Forum, és Palatinus múzeumot vasarnap szeretnem megnezni mint ingyenes elso akkor szombat helyet (amikor is megerkezunk) vasarnap kell ervenybe leptesem? Es ebben az esetben szuksegeltetik valamilyen tomegkozlekedesi jegyet vegyek szombat es szerdai napra( a transferbusz jegye mellett)
4.Korulbelul mennyi idot szamoljak a Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum megnezesere?
5.Ugyan ez a kerdesem
a.-Vatikáni múzeumok és Sixtus-kápolna-Szt. Péter Bazilika kb.mennyi ido
b.Angyalvár kb. mennyi ido
6.Ha szombaton 16.15-re erunk Romaba van ertelme, hogy meg aznap kilatogasunk a Lido di Ostia tengerpartra es/vagy Ostia Antica -hoz? Es a szallastol hogyan jutok oda es vissza?
Megegyszer koszonom elore is a valaszodat! Tisztelettel Angi!
#21 - Angi - 2016.01.24. - 07:14
Kedves Hajni! Szeretnem elkerni a 3 ill. 4 napos utitervet. Elore is koszonom.
#22 - Kati - 2016.01.24. - 20:15
Angi!
1. Szállásról nem találtam értékelést, booking.com-on pár napja van még csak fent. Közlekedésileg jó helyen van és a fotók, leírás alapján is rendben van.
CIA reptérről Atral busszal az Anagnina metróállomáshoz lehet utazni, a transzferbuszok a Terminihez közlekednek. Bármelyikkel is mentek a hotelhez az A metróval kell továbbutazni Cornelia megállóig. Innen kb. 350 méterre találjátok .
2. Igen, emailben küldöm. :)
3. RomaPass az első kezeléstől érvényes. Ez lehet közlekedésnél vagy múzeum belépő vásárlásnál. Akár már érkezéskor is használhatjátok a metrónál. (ott is kapható) Megjegyzés: érdemes egész napokra felhasználni.
Létezik 48 órás is, 1 ingyenes belépővel.
Amelyik napon nincs RP-tek, vehettek napijegyet is a közlekedésre vagy elegendő lehet napi 2-3 vonaljegy is.
4. 5-6 óra biztosan kell. Aznapra beleférhet még a VE emlékmű, Capitolium is.
5. 4+2+2
6. Tengerpartot nem igazán favorizálom. Időben is sok lenne az utazás. (másfél óra kb) Metróval a Termininél kell átszállni a B vonalra. Piramide állomásig kell metrózni, innen indul a LIDO hév, ami a tengerparthoz megy, megállója Ostia Antica is.
Érkezés napján inkább a belvárost (P.Navona, Corso, Spanyol-lépcső, Trevi) javasolnám.

További kellemes készülődést!#23 - Hajni - 2016.01.24. - 23:13
Kedves Hajni!
Mi 4 napra megyünk ,kaphatnék én is utitervet?Sajna nem beszélek olaszul de angolul ,németül kicsit.Mennyire segítőkészek az olaszok?
Köszönettel
#24 - Klári - 2016.01.25. - 16:42
Koszonom a gyors valaszt, sokat segit a tervezesben!
#25 - Angi - 2016.01.25. - 19:19
Klári!
Az olaszok a legkedvesebb emberek a földön. Nagyon segítőkészek, szeretnek magyarázni amiből egy kukkot sem szoktam érteni.
Én sem tudok olaszul, de még mindig sikerült megértetni magam. Nem lesz gondotok ezzel nektek sem.
Emailben küldtem az útiterveket.

Jó utat!
#26 - Hajni - 2016.01.25. - 22:02
Szia!
Február 17-19 megyünk Rómába a barátnőmmel, 17-én BL meccsre az Olimpiai stadionba. Kaphatnék Én is egy három napos tervet? A treminihez közel van a szállásunk.
Köszönöm.
Üdv.
Ádám
#27 - Ádám - 2016.01.27. - 14:29
Nagyon sok hasznos információt találtam az oldalon! Szeretnék kérni egy 4 napos útitervet! Előre is köszönöm! László
#28 - Tóth László - 2016.01.28. - 16:30
Kedves Hajni!

Tavaly július után újra Rómába :) utazunk húsvétkor! Születésnapomat tervezzük megünnepelni gyerekeimmel és nagyobbik fiam menyasszonyával közösen.
1. )Szeretnénk bejutni március 27.-én húsvét vasárnap a Szt. Péter térre a húsvéti nyilvános misére és pápai áldásra, tudnál segíteni, regisztrációhoz kötött-e a térre való bejutás?
2) Március 25.-én Nagypéntek este pedig a Colosseumi keresztutat szeretnénk valamennyire látni, esetleg a közelébe jutni a Colosseumnak ekkor. Benned van a bizodalmam, tudsz-e ajánlani erre vonatkozó információt, esetleg valami web-oldalon keresztül infóhoz tudnánk jutni ezzel kapcsolatban?
3.)Kíváncsi lennék, ezen a hétvégén vajon látogatható-e a Vatikán múzeum ill. a Szt. Péter Bazilika és a kupola? Március 25.-én érkezünk délben Rómába és 28.-án hétfőn délután utazunk vissza.

Előre is köszönöm: Edit

#29 - Edit - 2016.02.02. - 05:59
Edit!
Nem tudok segíteni... Még nem voltam ünnepi időszakban Rómában.
Azt megtaláltam, hogy a Vatikáni múzeumok húsvét vasárnap és hétfőn is zárva lesz.
#30 - Hajni - 2016.02.02. - 21:06
Kedves Hajni!

Köszönöm az e-mailt, megpróbálom a Vatikánnal felvenni a kapcsolatot:)
Segítenél abban, melyik negyedben érdemes majd étterembe menni 6 fővel, ami még megfizethető és olasz ízeket ismerhetünk meg?
Egy vonaljegy és egy napijegy mennyibe kerül, 9 éves gyermeknek az utazás és minden múzeum ingyenes? 25 év alatt kedvezményes?
Nagyon köszönöm előre is: Edit
#31 - Edit - 2016.02.03. - 05:48
Szia! Június utolsó hétvégéjén szeretnék elmenni Rómába! A kérdésem elég furcsa lesz! Tudsz-e ajánlani olyan hotelt, szállodát, ahonnan a fő nevezetességek "viszonylag" könnyen megközelíthetőek, mivel a 80 éves nagymamámmal megyek, s nem szeretném nagyon leterhelni! Köszönöm!
#32 - Attila - 2016.02.03. - 12:08
Edit!
Vonaljegy 1,50, 24 órás jegy 7 euro.
10 éves korig ingyenes a közlekedés. (reptéri transzfereken nem!) Látnivalók zöme ingyenes 18 alatt, de van ahol 6-18 közöttieknek jegyet kell venni.
25 alattiaknak kedvezményes jegy van, amihez kellhet a nemzetközi diákigazolvány. (ismerősöktől nem kérték)
A nevezetességek leírásánál találsz árakat is.

Trastevere negyedben érdemes valamely hangulatos trattoriában kajálni.
Konkrét ajánlataim nincsenek, de a gasztronómiai rész hozzászólásaiban olvashatsz ezekről is.#33 - Hajni - 2016.02.03. - 23:03
Attila!
Közlekedés szempontjából a Termini környéke ideális, bár más szempontból ez nem annyira frekventált helynek mondható. (zajos, koszos, tömeg ...)
Szálláskeresésnél javaslom, hogy a google térképen keresd meg cím alapján a hotelt, a sárga emberkével körül is nézhetsz az utcákon. Ha van a közelben busz-, villamos-, metrómegálló akár a távolabbi részeken is foglalhatsz. Csak ne legyen sok átszállás.

#34 - Hajni - 2016.02.03. - 23:11
Kedves Hajni!

Hálás köszönet a figyelmedért és segítségedért, viszont kívánok ugyanennyi jót és örömet utazásaidon!
Üdv: Edit
#35 - Edit - 2016.02.04. - 06:18
Kedves Hajni, örömmel olvastam végig az útikalauzodat, nagyon összeszedettnek találtam. Szívem csücske Olaszország, így most Rómát is szeretnénk megnézni. Talán a sok elfoglaltság vagy talán a lustaság miatt szeretnék egy 4 napos programhoz a segítségedet kérni. Március 16-19 között leszünk Rómában, szállásunk a Piazza Santa Croce in Gerusalemme 4 T & V House-ban lesz. Valami szisztematikus program jó lenne utazási-eljutási módokkal. Segítségedet előre is köszöm. Üdvözlettel : Anikó
#36 - Májerné Temesvári Anikó - 2016.02.04. - 08:26
Kedves Hajni!

Szeretném elkérni én is a 3 napos túratervet ha nem nagy kérés :) az email cimem: pappgaborbarnabas@gmail.com

Előre is köszi

Gábor
#37 - Gábor - 2016.02.06. - 20:55
Kedves Hajni!
Először megyünk Rómába, február végén. Vasárnap érkezünk, szállásunk a Navona negyedben lesz. Szeretnék kérni erre a 3,5 napra egy programtervet. Mi fér bele kényelmesen egy napba? Én is gyűjtöm az információkat a fórumokon. A Vatikáni Múzeumban febr.28-án ingyenes a belépés, de a várható tömeg miatt inkább hétfőre vennék jegyet. Köszönöm szépen!
#38 - Klári - 2016.02.14. - 17:49
Kedves Hajni! Szeretnék elmenni Rómában termálfürdőbe. A legszebbe (mint nálunk pl. a Széchenyi Fürdő), vagy valami nagyon hasonlóba. Tudsz segíteni?
Köszönettel: Gábor
#39 - Gábor - 2016.02.15. - 18:46
Gábor!
Caracalla termái... egykoron pazar volt.
Sajnos nem tudok segíteni, nem ismerek Széchenyi-szerű fürdőt.
#40 - Hajni - 2016.02.15. - 21:46
Kedves Hajni! Köszönöm a választ. Furcsa, de úgy tűnik Rómában nem működik "római" fürdő ... Sajnálom. Persze, lesz mit megnézni a városban :)
Üdvözlettel: Gábor
#41 - Gábor - 2016.02.16. - 07:53
Kedves Hajni!
Több mindenben kérem segítséged. Táncversenyre megyünk márc 17-21 között a- Via Giorgo Perlasca 69-ez a verseny helyszíne ..még sajnos nem találtunk szállást ahol 15 gyerek és 6 felnőtt elférne és jót is írnak róla...lehet hogy nekünk is a termini közelében kellene szállást nézni? úgy látom onnan sok minden megközelíthető ,igaz a verseny helyszíne messzebb van ,de csak egy nap kell odamennünk..érdeklődnék még ,mennyire drága Rómában a taxi? köszönöm
#42 - Krisztián - 2016.02.17. - 17:49
Krisztián!
Célszerű lenne központi részen (Termini) találni szállást, innen egyszerűbb a közlekedés.

www.booking.com oldalon 21 főre is tudsz keresni és a Terminihez közelit is találni. Hogy melyik lenne megfelelő a számotokra .... igények, ízlések....
Taxi drága, tömegközlekedésnél jóval drágább. Árat azonban nem tudok.
10 év alattiaknak ingyenes a közlekedés!

A verseny helyszínére metró+ busszal könnyen el lehet jutni. B metró Ponte Mammolo megállójától 451-es busszal 6 megálló a Togliatti/Scuola majd még 450 méter séta.
https://goo.gl/maps/nTuDbo9rK4K2

vagy a 14-es villamossal 19 megálló Prenestina/Valente. Innen azonban többet kell gyalogolni, 800 métert.

Bízom benne sikerül megfelelő szállást találnotok. Minden jót!


#43 - Hajni - 2016.02.18. - 22:28
Kedves Hajni! Kérem nekem is küldje el a 4 napos programtervet. Előre is nagyon szépen köszönöm.
#44 - Zsófi - 2016.02.19. - 15:00
Kedves Hajni!
Szeretnék egy 4 napos (ápr. 7-10) programtervet kérni.
Segítségedet előre is köszönöm!
#45 - Peti - 2016.02.20. - 20:40
Kedves Hajni!
Marc.18.reggel érkezünk Rómába a Ciampino repülőtérre.A segítségedet kérném, hogyan tudunk gyorsan eljutni a szállásunkra.nem taxival! / Rione Monti negyed. Conte House.Róma,Via merulana 191.
Aznapra terveztük Vatikánt, mert marc.19. es 20 is zarva lesz. ugye jól tudom.
válaszodat nagyon köszönöm,üdv. Kati
#46 - Szabó Kati - 2016.02.22. - 08:21
Kati!
CIA reptérről transzferbusszal a Terminihez tudtok beutazni, vagy Atral busszal az Anagnina metróállomáshoz.
Szállásotok a Vittorio Emanuele metrómegállótól 500 méterre van.
A San Giovanni metróállomástól a 16-os busszal 2 megálló Venti Settembre felé. Innen pár lépés csak a hotel.
https://goo.gl/maps/9UKk6ptiyAD2
https://goo.gl/maps/YYmW3GcwLsm

Vatikáni múzeumok márc.18, 19, 20-án zárva!

#47 - Hajni - 2016.02.22. - 10:52
Sziasztok!
Aki tud, küldene nekem is egy 3 v. napos útitervet?! Köszönöm előre is! Címem: p.csilla08&gmail.com
#48 - Csilla - 2016.02.22. - 20:12
Sziasztok!
Én is szeretném kérni én is a 3 és 4 napos útitervet (kormendipeti90@gmail.com) valamint érdeklődnék hogy a tengerparti részen milyen látnivalók vannak, érdemes-e a repülőtérről egyenesen arra indulni?
Március 7-10 között utazunk.
#49 - Peti - 2016.02.24. - 11:54
Kedves Hajni!
Márc. 13-17 utazunk a párommal Rómába! szeretném elkérni a 3 illetve 4 napos útiterveket. Előre is köszönöm!
Benike. valdbenjamin@gmail.com
#50 - Benike - 2016.02.24. - 14:23
Kedves Hajni, nagyon sok hasznos dolgot sikerült megtudni, de azért még szeretnék kérdezni. Március 13-20 leszünk Rómában az unokanövéremmel. A Ciampino reptérre érkezünk , és elõre kifizettem a reptéri transzfert a WIZZAIR -nél.( Az e-ticket még nem érkezett meg, csak 3 nappal az indulás elött).De visszafele Rómából a Piazza Indepndenzarol indul, a Casina delle Terme bár elõl, tehát gondolom ugyan oda is fog vinni nem a Terminire.
A szállásunk Ostian lesz, a Ping Pong -ban. Segítségedet szeretném kérni, hogy tudunk legkönnyebben eljutni a szállásunkra. Az útiterveket 3-4 napost leveszem az oldalról. Véleményedet szeretném kérni ,hogy vegyünk bérletet a vonatra(metrora)?. A Róma pass esetleg érvényes az Ostia járatra?
Elõre is köszönöm .
#51 - Sarolta - 2016.02.28. - 19:50
2016. júniusában szeretnék elutazni - egyénileg Rómába. A belépődíjaknál nem találtam rá arra, amit 2015. áraknál láttam - mármint, hogy nagyon sok műemlékek látogatása a 65. év felettiek részére ingyenes. Erre szeretnék rákérdezni, hogy ez valóban így van-e, 2016. évben is? Köszö9nettel várom a választ! Ibolya
#52 - Ibolya - 2016.02.29. - 10:57
Szia Hajni!
A sok hasznos segítség,információ amit olvastam Tőled,ha még aktuális szeretném a segítségedet kérni. A 40.ik születésnapomra kapom ezt a 3 napot ami inkább 2,5 nap A Szt.István Házba szállunk meg,onnan szeretnék kérni útitervet ha lehet térképpel(rövid idő alatt,többet láthassunk)a tengerpartot ha bele vennéd azt nagyon meg köszönöm!:)időpont:Márc 24-26 Hálásan köszönöm! Kata email címem katafritz3@gmail.com
#53 - F.Kata - 2016.03.01. - 08:41
Sarolta!
Wizz transzferét nem ismerem, de a Piazza 'dell Indipendenza közel van a Terminihez.
https://goo.gl/maps/aQQpsPjJuvr
Javaslom, még érkezéskor nézzétek meg honnan lesz a visszaindulás.

Hotelhez a Terminitől a B metróval Piramide megállóig kell utaznotok, amely mellett van a LIDO hév állomása. Azzal Lido Centro-ig menjetek, a hotel onnan 800 méter.
Lido hévre érvényesek a bérletek, vonaljegy, RomaPass is.
Heti bérletet (CIS) éri megvenni nektek, 24 euro. Utolsó napra elegendő lehet 1-1 vonaljegy.

Kellemes római vakációt!
#54 - Hajni - 2016.03.01. - 23:41
Ibolya!
2014. júliusától a 65 év felettiek ingyenessége megszűnt, kedvezményes belépődíjat kell nekik fizetni.
#55 - Hajni - 2016.03.01. - 23:48
F.Kata!
Emailben elküldtem az útleírásokat, amiből összeállíthatjátok a napjaitokat. Arra nincs kapacitásom hogy mindenkinek háztól házig állítsam össze az útitervet.

Jó utat!
#56 - Hajni - 2016.03.01. - 23:56
Szia Hajni!! Szeretném ha elküldenéd nekem a 3 illetve a 4 napos tervet wekcica@gmail.com Nagyon szépen köszönöm!!!
#57 - Andi - 2016.03.02. - 01:22
Szia Hajni,
Kérlek, küldd át nekem is az általad összeállított tervet.
Nagyon köszönöm előre is!
suliscsaj@freemail.hu
#58 - Adél - 2016.03.03. - 10:56
Szia Hajni!
Kérlek szépen küld el nekem a 3 napos útiterved.
Nagyon szépen köszönöm, és gratulálok az itteni munkádhoz.
bucsi.andras77@gmail.com
#59 - Bandiii7 - 2016.03.06. - 10:34
Szia Hajni !
Ma derült ki,hogy 6 nap múlva utazhatok Rómába. Szeretném a 3 napos programodat elkérni.Ma elkezdtem végig olvasni a hasznos infóidat,már így is nagyon sokat segítettél.Hálásan köszönöm.Email:vkata75@gmail.com


#60 - Kissné Varga Katalin - 2016.03.08. - 15:37
Kedves Hajni, szuper az oldal, gratulálok. Olvastam a hozzászólásokban, hogy van 3 napos útiterved. Esetleg elküldenéd nekem mailben? Nagyon köszönöm!
#61 - Timi - 2016.03.08. - 18:54
Szia Hajni.

Nagyon tetszik az oldalad sok hasznos információval.
Azt szeretném kérni, hogy elküldod nekem a 3 napos útiterved?

Előre is köszönöm timi920909@gmail.com

#62 - Racz Timea - 2016.03.10. - 05:45
Kedves Hajni,

Küld el kérlek az én részemre is a 3napos utitervet.
Köszönettel, Zsani (zsenike23@gmail.com)
#63 - Zsani - 2016.03.11. - 04:29
Szia!
Azt szeretném megkérdezni a Colosseumba vettem kombinált jegyet online, de most nézem, hogy 2 napig évényes. A vásárlástól számítva? Vagy érvényesítik majd az első helyen? Előre is köszönöm a választ! Bernadett
#64 - Bernadett - 2016.03.11. - 12:10
szia Hajni!
Sok hasznos informaciot talaltam az oldaladon, nagyon koszonom, hogy ezeket megosztottad. Iden aprilisban tervezunk harom napos latogatast Romaba, szeretnem elkerni a haromnapos varoslatogatasi tervedet!
koszonettel: Hajni :)
#65 - Hajni :) - 2016.03.12. - 23:24
Kedves Hajni !
Szeretném elkérni a 3 napos utitervet.
Köszönöm
#66 - Fredy - 2016.03.14. - 23:22
Kedves Hajni! Lelkesen olvasom oldalaidat, június végén megyek életemben először Rómába. Nagyon nagy segítség az oldalad számomra. Azt írod" Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum 2 napig érvényes. Ezt értelmezhetem úgy, hogy egyik nap csak a Colosseumot nézem meg, a másik nap a Palatinus Múzeumot? Válaszodat előre köszönöm. Erika
#67 - Erika - 2016.03.15. - 13:46
Kedves Hajni!

Jövő héten nagypénteken utazunk Rómába húsvétra. Sikerült a Vatikánba elküldeni a jegyigénylést a vasárnapi 10.15-kor kezdődő szentmisére és Urbi et a Orbi áldásra. Vajon milyen lesz a tömegközlekedés húsvétkor? A metróban a 9 éves gyermeknek nem kell jegy, de hogyan jut át a kapun? Kezdek izgulni a nagy tömeg miatt hogyan boldogulunk. Megéri vajon 3 napos bérletet venni 18 €-ért vagy jegyekkel olcsóbb, hiszen 100 percig érvényes:)
Péntek este megyünk a Colosseumi keresztútra is, nem kell jegy, de vajon hogyan ellenőriznek majd és hol? Szombaton szeretnénk felmenni a Szent Péter bazilika kupolájába, reméljük nem lesz zárva.
Hálás köszönet minden infóért kedves Hajni!???? Edit
#68 - Edit - 2016.03.15. - 19:26
Hajni, a három kérdőjel nevető fej lett volna:) Edit
#69 - Edit - 2016.03.15. - 19:42
Bernadett!
Az érvényesítéstől számított két napig használható fel a belépő. Pl. egy nap a Colosseum, a következő nap Forum-Palatinus.

#70 - Hajni - 2016.03.16. - 16:11
Erika!
Mint azt az előzőnél írtam.
#71 - Hajni - 2016.03.16. - 16:19
Kedves Hajni! Szeretnék csatlakozni az előttem szólókhoz , valóban nagyon szuper ez az oldal! Nagyon sok segítséget kaptam az utazás megtervezéséhez! Szeretnék egy kis segítséget , ötletet kéri. Április 21-én 14.50 érkezik meg a gépünk Rómába és vasárnap 15.15 indul vissza. Szeretnék kérni tőled egy 3 napos útitervet. illetve mit érdemes a megérkezésünk délutánjára, estéjére betervezni és az indulás nap vasárnap délelőttre.Sok ötletet olvastam itt, de nem tudom felmérni mi fér bele a félnapokba. Tanácsot szeretnék tőled kérni a szállásügyben , két foglalásunk van (még időben le tudjuk mondani az egyiket kötbér nélkül) , de nem tudtunk dönteni. Árban nincs lényeges különbség! Közlekedés illetve a környék lenne a mérvadó. Az egyik Szent István Ház Via del Castello 481. a másik
Sole
via dell'Alloro, 9/15, Prenestino. Előre is köszönöm a segítséged! Email címem: sikarigabi@gmail.com
#72 - Némethné Gabi - 2016.03.17. - 16:53
Gabi!
Emailben átküldtem a meglévő utiterveim, ebből összeállíthatjátok a napjaitokat.
Érkezéskor a Trevi-kút, Piazza Navona, Spanyol lépcső, Corso részt javaslom. Hazautazás délelőttjén menjetek vissza arra a helyre, ami nagyon tetszett nektek. Új programot nem akarnék ajánlani, mert lehet belevesznétek az időbe.
Szállás: mindenképp az utóbbi.
#73 - Hajni - 2016.03.17. - 22:12
Kedves Hajni!

Szuper az oldal, köszönöm a sok hasznos infót. Holnap utazunk, ha van mód rá, szeretném elkérni a 3 napos utitervet. :)
R.
#74 - Rita - 2016.03.18. - 08:37
Kedves Hajni!

Nagyon köszönöm az oldalt és a hasznos infókat:) Még mindig hozzád fordulok (nélküled tanácstalanok vagyunk) néhány aktuális kérdéssel, pénteken utazunk Rómába húsvétra:)
A születésnapi kedvezmény igénybe vehető még? Ha igen, vajon a Vatikáni múzeumokba is érvényes lehet? A háromnapos bérlet jól tudom hogy18 €? A Fiumicino reptérről a Camping Village Rómához mennyibe kerülhet a taxi, fejenként kell fizetni vagy egy összeg? 6-an utazunk, ezért "parázok" kicsit.
Nagyon köszönöm a segítséged!
#75 - Edit - 2016.03.21. - 08:32
Kedves Hajni! Szeretnem elkerni a 4 napos utitervet (marc. 24-marc.28). Elore is koszonom.
#76 - Viki - 2016.03.21. - 17:17
Edit!
Születésnapi kedvezmény már nincs, az egyébként sem volt érvényes Vatikánban.
72 órás bérlet 18 euro, ami az érvényesítéstől számított 72 óráig használható.
Taxi drága, megsaccolni sem tudom . Tömegközlekedéssel biztos csak töredéke lenne. Olvasom, hogy a kempingnek van transzfer szolgáltatása a repterekről, amelyről információt emailben lehet kérni.
http://www.camping.it/english/lazio/romacamping/
campingroma@ecvacanze.it

Érdeklődjétek meg, hogy 6 főnek ez mennyibe kerülne.#77 - Hajni - 2016.03.21. - 21:28
Kedves Hajni!

Nagyon köszönöm az infókat, nemcsak hasznosak, hanem erőt is ad az úthoz a gondoskodásod:) Megkérdeztem, a camping transzfer személyenként 12 Eu. így megpróbáljuk majd a fekete fehér SPQR taxit, ami úgy hallottam megfizethető és remélem nem személyenként számolja a viteldíjat. A camping ugyanis nincs túl távol a Fiumicino-tól:) Ha nem jön be, marad a transzfer a Terminire 5 Eu/fő. Majd a háromnapos bérlettel tovább...
Egy utolsó kérdésem lenne még: tudnál ajánlani személyes tapasztalatodból egy trattoriát ahol vacsorázhatunk igazi olaszos vendéglői hangulatban? Nagyon várjuk már a Szent Péter téren az Urbi et Orbi Szentatyai áldást, ha visszajöttünk beszámolok a húsvéti szertartásokról:)
#78 - Edit - 2016.03.22. - 07:51
Kedves Hajni!Kérlek segíts nekem.Mozgáskorlátozott vagyok.Igazolványom van.A ZTL zónába behajthatok-e,és parkírozhatok vele?Továbbá lehet-e kérni,és kaphatok-e kedvezményt a belépő díjakból?Aki kísér kap-e kedvezményt?Köszi a megtisztelő válaszod.Ha lehetne küld már el légy szíves a megadott e-mail címemre,mert ott könnyebben boldogulnék vele.Üdv.Sándor
#79 - Sándor - 2016.03.22. - 09:54
Szia!

A ZTL-kapcsán a Firenze oldalon is feltetted a kérdést, ott már válaszoltam.
#80 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.22. - 11:46
Edit!
Taxi biztosan nem személyenként van, de biztos az is, hogy drágábban jön ki, mint a kemping transzfere. Szerintem.
Ha az ár számít akkor válasszátok a tömegközlekedést.

Konkrét éttermi ajánlatom nincs. Én a Pantheon közeli kis utcácskák és a Trastevere trattoriáit kedvelem


Jó utat!
#81 - Hajni - 2016.03.22. - 21:35
Kedves Hajni!

Hálásan köszönöm az éttermi tippet, annál is inkább hogy az örök városban százezrek lesznek húsvétkor, most pedig a brüsszeli robbantás miatt mindenhol fokozott ellenőrzés várható:) Tehát kevés időnk lesz nézelődni spontán.
A camping transzferről lekéstünk, előtte több mint 3 nappal igényelni és fizetni kell.
Nagypénteken reggel utazunk. Minden fórumozónak, Róma rajongónak áldott Húsvétot kívánunk és
áldást kérünk mindannyiunkra a Szent Péter téren!
#82 - Edit - 2016.03.23. - 07:41
Edit!
Érezzétek jól magatokat, szerezzetek sok szép élményt!
Jó utat!
#83 - Hajni - 2016.03.24. - 09:53
Kedves Hajni!
Márc. 31-én mennénk Rómába.
Tudnál küldeni 3-4 napos útitervet?
Előre is köszönöm!
#84 - Bukovecz Dénes - 2016.03.24. - 16:56
Kedves Hajni!

Még indulás előtt elolvastam üzeneted, nagyon köszönjük!♡
Vár Róma és a Colosseumi Via Crusis ma este, a lenyűgözően csodálatos történelmi város a Szentatyával. Pax.
#85 - Edit - 2016.03.25. - 03:42
Szia Hajni,köszi szépen azt a sok segitséget,tanácsot amiket adtál.Már 90 %-ra megvan a kirándulási terv és a helyekhez való eljutás.A vatikáni múzeumba veszünk online jegyet,ha végzünk a múzeumokkal,Sixtusi kápolna,onnan sorban állás nélkül bemehetünk a Bazilikába?Mert valahol olvastam,hogy múzeumlátogatás után valaki beállt a a bazilikába váró sorba és 2 órát is várakoztak,ezt szeretnénk kikerülni.A másik meg,hogy a Terravision transzferbuszra megveszem az oda-vissza jegyet is.Ezt mennyi ideig lehet felhasználni,meg hogy a reptéren is meg lehet venni,vagy csak a soförtöl?Ugye hétfön megyünk és 4 napig leszünk.Köszi a segitséget.
#86 - Laci - 2016.03.27. - 19:00
Szia!

Mi egy hétig leszünk Rómában április végén. Szeretnék kérni tőled egy útitervet, illetve érdekelne szerinted Rómán kívül a környéken van-e olyan látványosság, amit érdemes megtekinteni:)
Üdv: Anett
erdosanett92@gmail.com
#87 - Erdős Anett - 2016.03.28. - 12:50
Laci!
Sixtus kápolnából kijőve van lehetőség átmenni a bazilikába, de úgy tudom hogy ezt csak vezetett csoportoknak lehet, egyénileg nem.

Terravision jegyvásárláskor meg kell adni melyik járatra váltod a jegyet. Szerintem nincs azzal gond, ha valami oknál fogva késtek és egy későbbi busszal utaztok. Vagy fordítva, előbb érkeztek és a korábbival utaztok. Viszont nem gondolom, hogy akár egész napra ki lehetne tolni ezt az időintervallumot.
Reptéren is lehet venni jegyet a buszmegállókhoz közeli standnál, illetve a busz melletti zöldmellényes emberkétől.

Jó utat!


#88 - Hajni - 2016.03.29. - 19:43
Anett!
Emailben küldtem leírásokat, útitervet. Környékbeli egy napra Tivolit javasolnám. Villa d'Este, Villa Adriana.
#89 - Hajni - 2016.03.29. - 19:52
Szeretném elkérni a hàrom napos utitervet. Máj 5-8 megyünk, 6-án 11.30-ra már foglaltam Vatikánba jegyet. Köszönöm szèpen
#90 - Erika - 2016.03.31. - 21:15
Kedves Hajni, kedves fórumozók!

Ígéretemhez híven rövid élménybeszámolóban próbálom leírni azt az élményt amit Róma húsvétkor ad a "zarándokainak":) Húsvétkor Róma együtt él, érez a pápájával, a rómaiak szeretettel gyalogoltak kilométereket, mivel nagypénteken a Colosseum metróállomás, szombat-vasárnap a Szent Péter térhez közeli Ottaviano megálló volt lezárva a bombatámadásokat megelőzendő. A Via Crucisra nem kellett belépő és regisztrációs jegy sem, de időben kell elfoglalni a jobb helyeket, (sokan összecsukható székeket vittek magukkal). Amint lemegy a nap, kimondottan hűvösre vált az idő, de reggel a napsütés hatására pillanatok alatt nálunk május végén megszokott meleg lett. A keresztút pontosan kezdődött 21.15-kor, a Colosseum komor falai tökéletes díszletet teremtettek a krisztusi szenvedéstörténethez. Végig olaszul beszélt a Szentatya, ugyanígy a húsvétvasárnapi szentmisén és Urbi et Orbi áldáson is. Az interneten már másnap olvashattuk magyarul is a beszédeket, de a hangulatát és mondanivalóját élőben lehet átérezni annak ellenére hogy alig tudunk olaszul.
A húsvétvasárnapi szentmisére jegyeket igényeltünk a Vatikánból levélben, amire nem kap az ember visszajelzést.
Itt lehet jegyet igényelni: http://www.vatican.va/various/prefettura/it/biglietti_it.html
Ki kell nyomtatni az igénylőlapot, amit a honlapról lehet letölteni, majd ezzel lehet átvenni az igényelt jegyeket. Át kell esni a biztonsági ellenőrzésen a Szt, Péter tér jobb oldalán, majd indulni a Bazilika felé. A közelben vezet föl egy széles lépcső jobbra, egy vagy két svájci gárdista szokott fönt állni a Portone di Bronzo bronzkapunál.
Így néz ki: http://www.panoramio.com/photo/30571805.
A kapu nincs szélesre tárva, csak kissé nyitva. Bemenni nem kell, az ajtónál belül várják a jegyért menőket. El kell mondani, hogy jegyért jöttek és be kell mutatni a kinyomtatott faxot vagy az elküldött nyomtatványt. Kihoznak egy lezárt borítékot, annak a nevére címezve, akit csoportvezetőként írtak a kérőlapra. A borítékban vannak a jegyek. Azok alján rá van írva, hogy mikortól van beengedés az adott eseményre. Érdemes legkésőbb addigra odaérni, mert a későbbieket már csak a regisztráció nélkül sorban álló többezres tömeggel együtt engedik be. Sajnos mi is így jártunk, mivel a reggelink 7.30-tól kezdődött a szálláson, csak fél tízre értünk a Szent Péter térre, a megadott 8 óra helyett. Ekkor becsatlakoztunk a tömeghez amelyik az Ottaviano felől várakozott az egyenkénti biztonsági ellenőrzésre türelmesen. Leírhatatlan volt a hangulat, Ferenc pápa személyes varázsa amely a tér legtávolabbi sarkában is érezhető volt. (folyt. köv.)
#91 - Edit - 2016.04.05. - 08:22
Nem lehet megnyitni valamiért a linket a bronzkapuról, és nem sikerült ide másolnom:( Sajnálom, remélem megtalálja majd mindenki, aki pápai szertartásra szeretne eljutni. A szertartást megelőző nap délután 3-tól lehet átvenni a jegyeket.
Mindezen információkat egy kedves ferences atyától kaptam, köszönet érte.
A mise előtt mindenkit egyenként átvizsgáltak fémdetektoros kapukkal, a csomagokat pedig alagúton keresztül engedték tálcákon, mégis fennakadás nélkül gyorsan bejutottunk a térre. Már előző napokban is le volt zárva a tér és a Bazilika is (ezért az Angyalvárból néztük meg a római panorámát). Egyedül a Vatikán múzeum volt nyitva szombaton, pedig on-line előzőleg zárva jelezték! Hatalmas sor kígyózott, ezért letettünk róla. A téren a mise alatt kivetítőkön is lehetett követni a szertartást, majd a nyitott pápamobilon Ferenc pápa bátran körbekocsizta a teret, minden szegletébe eljutott, hangos ováció jelezte merre tart a tömegben. Felemelő érzés látni a pápát. Sikerült áldoznunk is a sárga-fehér esernyők alatt álló áldoztató papoknál, igaz kb. 10 percig verekedtük át magunkat a tömegen a legközelebbi kordonhoz. Az Urbi et Orbi áldást csak olaszul mondta el Ferenc pápa, a 60 nyelven nem, ez már hagyomány úgy látszik, mert karácsonykor is csak olaszul hangzott el az áldás. De semmit sem vett el az értékéből és erejéből, különösen hogy szentévben hallhattuk meg:) A trastevere negyedben ebédeltünk egy hangulatos trattoriában házi készítésű lasagne-t és bolognait nápolyi fűszerezéssel. Csodálatos élményeket adott megint Róma, köszönjük Hajni a segítséged és ezt a hasznos oldalt!
#92 - Edit - 2016.04.05. - 08:52
Bronzkapu, Róma Szent Péter tér jobb oldali árkádok, ahol az igényelt jegyeket a pápai szertartásokra át lehet venni:
http://static.panoramio.com/photos/original/30571805.jpg

Talán ez a link megjeleníthető lesz. Szeretnék én is segíteni Róma rajongó utazótársaimnak, mert én is sok hasznos infót kaptam erről a fórumról:)
#93 - Edit - 2016.04.05. - 09:07
Sziasztok! 2016-ban a 65 év felettieknek ingyenes a Colosseum+Fórumok belépő? Kösui a választ
#94 - Csongor László - 2016.04.05. - 11:34
Edit!
Sok-sok köszönet az élményeitek megosztásáért, segítségedért!
Örülök, hogy én is részese lehettem a ti örömötöknek.
További szép napokat!
#95 - Hajni - 2016.04.06. - 21:16
László!
Két éve megszüntették a 65 felettiek ingyenes belépőjét, kell belépőjegyet venni.
#96 - Hajni - 2016.04.06. - 21:18
Kedves Hajni!

Először is elismerésem a munkádért, nagyon jó az oldal és hihetetlen lelkiismeretesen segítesz mindenkinek, le a kalappal! Mi júniusban megyünk Rómába és ha leszámítom az utazást úgy 3-3,5 napunk lesz, így szeretném elkérni a 3 napos városnézés útitervét, mert gondolom a 4 nap nem fér bele. Előre is nagyon köszönöm!

Köszönöm,
Petra
petra1028@gmail.com
#97 - Petra - 2016.04.08. - 20:54
Kedves Hajni!
Azt olvastam az előzményekben, hogy nem ajánlod az autóbérlést. Mi az oka? Mi május elején megyünk 1 hétre és a szállásunk Frascatiban lesz. Azt tervezzük, hogy a kocsit valami olcsó parkolóhelyen hagyjuk, amíg bemegyünk Róma központjába. Tudsz kérlek címet és árat küldeni olcsó parkolókról, ami az útvonalunkba esik? Vagy mi a véleményed erről, hogy így szeretnénk megoldani?
Egyik nap Nápolyba, Sorrentóba is át szeretnénk autókázni. Capriba hogy lehet átjutni? Szívesen venném a 6 napos útitervedet átküldenéd. Előre is köszönöm. Tünde
#98 - Benkéné Tünde - 2016.04.09. - 13:06
Kedves Hajni,

Május 4-9-ig megyünk Rómába a férjemmel, szeretnék kérni egy 4 napos útitervet e-mailen ha lehetséges.

Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Kriszta
k.gumberne.balogh@gmail.com
#99 - Gné Kriszta - 2016.04.09. - 19:53
Tünde!
Autós tapasztalataim, így információim sincsenek. Annyit tudok, hogy a belvárosba külön engedéllyel lehet csak behajtani, és azt láttam hogyan közlekednek az olaszok .)
Nápolyban még kaotikusabb a közlekedés. Szerintem.
De ez csak az én meglátásom, és tényleg csak a belvárosi részekre vonatkozóan.
Emailben átküldöm a meglévő írásaimat, Sorrento-st is.


#100 - Hajni - 2016.04.09. - 21:18
Kedves Hajni!

Fantasztikus munkát végzel ezen az oldalon, és most már talán sejtem mi ad erőt: Róma megváltoztatja, jobbá teszi az embereket, és szeretnéd ha mindenki átélné ezt a csodát. Nagyon köszönöm az önzetlen segítséged, ami hozzásegített hogy gyermekeimmel együtt megkapjuk a pápai áldást az irgalmasság szentévében. Miután a fórumozókra is gondoltam közben, remélem az áldás hatása valamilyen formában eljut mindenkihez a Jóisten akaratából, aki ebben a szentévben Rómába utazik:) Jó utat kívánok Neked is Hajni! (Máris visszamennénk)
#101 - Edi - 2016.04.10. - 23:08
Edit!
Sikerült megfogalmaznod:
Szeretném, ha mindenki átélné ezt a csodát!
Köszönöm!
#102 - Hajni - 2016.04.12. - 16:23
Sziasztok!

Lemne valaki olyab kedves, hogy elkuldi a 3 napos utitervet?
Nagyon hasznosnak talalom az oldalt, koszonjuk a megalkotonak:)

Udv,
A
#103 - Anita - 2016.04.13. - 23:14
Elnezest, elozo hozzaszolasbol kimaradt az email cim: feheranita9@gmail.com, 3 napos utitervet szeretnek kerni:) koszonom!
#104 - Anita - 2016.04.13. - 23:16
Kedves Hajni!
Nagyon jó az oldal rengeteg hasznos információt találtam itt.
Elküldenéd a három napos útitervet? Nagyon köszönöm.
Gábor
#105 - Gábor - 2016.04.14. - 17:17
Kedves Hajni! A párom és én ápr.28.-tól május 2ig leszünk Rómában azt szeretném kérdezni hogy tudsz-e arról valamit hogy kint mi történik május 1-én?? Van e valami ezzel kapcsolatban ami bármit befolyásolhat?? Köszönöm
#106 - Andi - 2016.04.16. - 09:48
Kedves Hajni! Szuper az oldal. Még soha sem voltam Olaszországban. Meg szeretném kérdezni, hogy a kiszemelt látnivalók Colosseum, Konstantin császár diadalive, Forum romanum, Palatinus, Kapitolium, Császári fórumok, Sta.Maria d´Aracoelli – templom, a Piazza Venezia a Viktor Emanuel emlékmuve, Fontana di Trevit- Spanyol lépcsők kb. milyen távolságra vannak egymástól? Van e lehetőség árnyékba vonulni a tűzőnap elől szeptemberben? Mennyire fizikailag megterhelő ez a "séta", ha egy délután szeretném végig csinálni? Előre is köszönöm a választ, sok sikert az oldalhoz!
#107 - Horváth Mária - 2016.04.16. - 18:02
Kedves Hajni
Juniusban utazunk Romaba. A varos meg ismeretlen a szamunkra. Szeretnek en is egy 3 napos tervet kerni toled! A 69heni@gmail.com e-mail cimre! Koszonom elore is,hogy idot szakitasz ram!
#108 - Henriette Kun - 2016.04.17. - 00:05
Szia nagyon nagyon hálás lennék ha 2-3 napos útitervet elküldenéd nekünk .a szállásunk a Termini közelében tervezzük
Marianna.tanacsne_sarkany@givaudan.com köszi
#109 - Marianna01 - 2016.04.17. - 21:12
Sziasztok!
Igazán hasznos ez az oldal. Nemrég jöttem haza a második római utazásomról, és írnék pár információt.
A Vatikáni Múzeumba valóban nagyon ajánlott előre, interneten jegyet venni, amikor ott voltam, legalább 2-3 órás sorban álltak azok, akik a jegyre vártak. Az interneten 30 perces időközökkel lehet a jegyet rendelni. A 11 órára szóló jeggyel fél órával előtte, 10:30-tól lehet bemenni, bár nem mindig nézik meg a bejáratnál, van, amikor nagyvonalúbbak.
A Szent Péter Bazilikánál a biztonsági ellenőrzés miatt mindig van sorbaállás, bár most kb fél óra alatt be lehetett jutni, de van, amikor sokkal hosszabb a sor.
A Vatikáni Múzeumok végén, a Sixtus-kápolnából is át lehet menni a Bazilikába. Két kis ajtón lehet kimenni, a bal oldali visszavisz a Vatikáni Múzeumba, de ott már nincs túl sok látnivaló a visszafelé vezető úton. (Ha ajándékot szeretne venni az ember, azt érdemes még az elején, a bejárat után, a nagy előcsarnokban megvenni. )
A Sixtus-kápolnában a jobb oldali ajtó mellé az van írva, hogy "csak csoportoknak". De ezt nem ellenőrzi senki. Szinte percenként mennek ki rajta csoportok, tehát velük együtt nyugodtan ki lehet menni. A Bazilika oldalához ér ki az ember, és onnan azonnal, biztonsági ellenőrzés nélkül be lehet jutni a Bazilikába.
#110 - Nóra - 2016.04.17. - 21:15
Ha elmentek a Vatikáni Múzeumban, amikor felér az ember a nagy előcsarnokba, érdemes egy kicsit megállni, tájékozódni.
Ki lehet menni a teraszra, onnan látszik a Bazilika kupolája. Innen nyílik jobbra a Pinacoteca, a Képtár, amit sokan nem vesznek észre, mert a fő útvonal a nagyobb látványosságokkal a másik irányban, jobb felé van. A Képtár bejárata előtt áll Michelangelo Pietája másolata, amit itt most közelről is meg lehet nézni. Igaz, hogy csak másolat, de a Bazilikában meg nagyon távol van az üveg mögött.
A képtárban az elején főleg régi ikonok, nem túl ismert festmények vannak. De aztán a félhomályos nagyteremben ott van három gyönyörű Raffaello-festmény, a középső az, amit közvetlenül a halála előtt festett, Jézus színeváltozása.
És van ott még pár hatalmas gobelin-kép, az egyik Leonardo Utolsó vacsorája alapján készült.
A következő terem falán középen van egy kisebb, barnás színekkel festett, vázlatos kép: Leonardo da Vinci: Szent Jeromos.
Van aztán még több terem, híresebb festőkkel, de ez a két terem az igazán érdekes.
A többi múzeum ezen az oldalon nem túl izgalmas, az érdekesebb egyiptomi és görög szobor gyűjtemények már a bal oldali szárnyban vannak, a főépületben.
Az előre váltott jegyhez küldenek egy vázlatos térképet is, azt érdemes tanulmányozni. Jó dolog, hogy több helyen van WC, lehet látni a térképen is.
#111 - Nóra - 2016.04.17. - 22:06
Kedves Hajni!
Szeretném kérni a 3 napos útitervet.
Nagyon köszönöm a segítséged!

Üdv,
Ági
agizoe@freemail.hu
#112 - Ági - 2016.04.18. - 21:32
Kedves Hajni,

Szeretném elkérni a 3 napos útitervet.

Köszönettel
Zoli
totya930@gmail.com
#113 - Zoli - 2016.04.19. - 20:29
Andi!
Nem voltam még ebben az időszakban Rómában, de úgy tudom ilyenkor -és egyébként is a hónap első vasárnapja- ingyenesek az állami múzeumok.
#114 - Hajni - 2016.04.19. - 21:25
Kedves Hajni,épp az elözö hozzászólásban olvastam,hogy van esély arra,hogy a vatikáni múzeum látogatás után,sorban állás nélkül is be lehessen jutni a bazilikába,valamelyik csoporthoz csapódva?Mit tanácsolsz,hogy elöször a bazilikát nézzük meg vagy a múzeumot?A múzeumba elöre meg lesz a jegyünk.Csak még nem tudom milyen idöpont lenne a legmegfelelöbb a múzeumba,ugyhogy a bazilikát is látni akarjuk és valószinü hogy a kupolába is fel szeretnénk menni.Az utolsó kérdésem pedig az,hogy a 310-es busszal eljutunk a szállásra( athena hotel Via Ercole Pasquali 3),ezzel visszafelé is lehet menni ugyanarról a megállóról pl.a Terminire?A villamos közlekedést egyébként ajánlod,nem túl lassú?Mert úgy néztem,hogy szállástól nem túl messze van megállója?Ha van Roma passunk aktiv,azt buszon,villamoson nem kell lehúzni,elég csak mutatni ha kontrolálják?Nagyon szépen köszönöm a sok segitséget.Üdv
#115 - Laci - 2016.04.19. - 21:38
Horváth Mária!
Ennyi minden biztosan nem fér bele egy délutánba, de még egy egész napba sem. Muszáj lesz szortíroznod!
Az utiterv résznél találsz programtervet, amelyben napokra osztva vannak az egymáshoz közeli látnivalók. Onnan is tudsz válogatni, szelektálni.
Szeptemberben már kellemesebb az idő, nem kell bújkálni a nap elől.
Kényelmes lábbeli legyen, sok a macskakő!

#116 - Hajni - 2016.04.19. - 21:46
Szia Hajni ! 06.17-21. közötti időszakra szeretnék programtervet kérni Tőled. Rayanair járattal érkezünk a reptérre, a szállásunk a Hotel Aniene. hogyan a legegyszerűbb eljutnunk, és mennyi idővel számoljunk ? köszönöm
#117 - Vidács Anikó - 2016.04.21. - 09:18
Szia Hajni ! 06.17-21. közötti időszakra szeretnék programtervet kérni Tőled. Rayanair járattal érkezünk a reptérre, a szállásunk a Hotel Aniene. hogyan a legegyszerűbb eljutnunk, és mennyi idővel számoljunk ? köszönöm email cím:vidacsaniko@gmail.com
#118 - Vidács Anikó - 2016.04.21. - 09:21
Kedves Hajni, kedves Fórumozók!

Május 22-27 közt remélhetőleg csodás napokat fogunk Rómában tölteni. Évekkel ezelőtt már kétszer is jártam Rómában, most azonban 70, de inkább 80-hoz közeli emberekkel fogok utazni, mert megígértem Nekik, hogy egyszer elviszem Őket az Örök városba. Mivel idősekkel fogok utazni, más szempontból kell sok mindent megterveznem. Talán tudnál segíteni Nekem néhány jó tanáccsal.
1. A szerdai audienciára már jó előre regisztráltunk, meg is érkezett a visszaigazolás. A téren vannak-e ülőhelyek, ahol az idősebbekkel talán kényelmesebb lenne.
2. Mennyire kell számítanunk forróságra május végén?
3. A Szent Péter bazilikától két utcányira lesz a szállásunk. Van-e viszonylag kényelmes módja a reptérről (Fiumicino) való bejutásnak, vagy válasszuk a szállásadó által felkínált transzfert? Nem szeretnénk túl sokat cipekedni, többször átszállni.
4. Tervezzük, hogy Castal Gandolfo-hoz kirándulunk. Néhány oldalon azt olvastam, hogy elég húzós, meredek emelkedőn lehet megközelíteni. Nem tudom jártál-e már ott, tudsz-e ezzel kapcsolatban valamit tanácsolni? Másik opció Tivoli lenne.
5. Biztosan többször felmerült már a kérdés, elnézést ha ismétlés lesz: biztosan nem fogunk tudni órákat sorban állni a Vatikáni múzeumnál. Az online vásárolt jeggyel valóban sorbanállás nélkül be tudunk jutni? Vagy elegendő, ha nyitás előtt kb egy órával beállok a sorba?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Andi
#119 - Andi - 2016.04.23. - 15:59
Kedves Hajni!
el szeretném kérni a római 3 napos utitervet. Májusban mennék Rómába., illetve tovább Nápoly Pompej, és a Vezúv túra. Köszönettel: Kati
#120 - Szilágyiné Vajai Katalin - 2016.04.24. - 16:30
Andi!
Kéréseidre a következőket válaszolnám:
1. Igen
2. Forróság még nincs, de a nap ellen védekezzetek.
3. Legkényelmesebb a szállás transzfere (háztól-házig, semmi cipekedés). A SIT busznak van még transzferjárata, ami a közeli Piazza Cavournál is megáll az Angyalvár mögött. Innen viszont még biztosan kell még gyalogolni vagy 1-2 buszmegállót utazni, amihez át kell szállni, jegyet kell váltani és cipekedni le-fel. Ja, és csak Fiumicino reptérre-ről közlekedik, Ciampinoról nem.
http://www.sitbusshuttle.com/
4. Itt még nem voltam. Tivoliban igen, az gyönyörű. Itt tudom, hogy kell lépcsőzni le majd fel, de nem túl sokat.
5. Igen, egyből lehet menni a pénztárhoz, ahol az emailben kapott voucherért cserébe adják a jegyet. Jegy nélkül nem tudom mennyit kellene várakozni.

Nagyon jó utat kívánok!
#121 - Hajni - 2016.04.24. - 18:37
Szia Hajni!Egy 4 napos útitervet szeretnék Rómában máj.6 és 9. között.Előre is köszönöm,Üdv. Ottó
#122 - Lőrincz Ottó - 2016.04.24. - 20:45
Köszönöm szépen!!!
Andi :-)
#123 - Andi - 2016.04.25. - 22:09
Szia Hajni!

1 hét múlva indulok Rómába egy 5 napos kirándulásra, már nagyon várom :) Lenne pár kérdésem hozzád.
1.) A megnövekedett terrorveszély kapcsán hallottuk valamikor a TV-ben, hogy a nevezetességekhez online regisztrálni kell, de nem találok erről infót, ez valóban létező dolog?
2.) Ha 72 órás Roma Passt veszünk, akkor azzal kell pl a Colosseum-Forum Romanum-Palatinus trióhoz online előre venni jegyet vagy mivel ez sorbanállás néküli bejutást biztosít, így semmit nem kell előre megvenni?
3.) A Roma Pass-szal online lehetséges jegyelőrevétel a kettőn felüli, azaz nem ingyenes nevezetességekhez? Vagy ezzel csak a helyszínen lehet jegyet váltani?
4.) Mennyire lehetséges bankkártyával fizetni a városban? Gondolom elterjedt, de van esetleg olyan hely, ahova mindenképpen készpénzt kell vinni?

Köszönöm előre is a segíséget :)
#124 - Nonó - 2016.04.26. - 11:15
Nonó!
1. Előzetes jegyfoglalás csak a Galeria Borghese-be kell, de ez így volt mindig is.
2. Ha van RomaPass-otok akkor nem kell előre jegyet venni.
Az RP az első használattól (belépőként vagy közlekedésnél) a 3-ik nap éjfélig érvényes. A 48 órás az első használattól számított 48 órán át érvényes.
3. Nem. Vagy online jegyet veszel, vagy majd a helyszínen használod az RP-t.
4. Bankkártyás fizetés is elfogadott, de szükséges készpénz is. Fagyizóba például :)

(Emailben átküldtem a meglévő leírásaim.)

Jó utat!


#125 - Hajni - 2016.04.26. - 22:39
Szia Hajni!
Köszönjük a sok és hasznos tanácsokat.
Szeretnélek megkérni, hogy nekem is küld el légyszíves e-mail-en a 3 és 4 napos római utitervet. Köszönettel: Irén
#126 - Zilahi Irén - 2016.04.27. - 10:26
Szia
2 napos útitervet szeretnék kérni tőled
Nagyon szépen köszönöm
Istvan
desoprano1030@gmail.com
#127 - Istvan - 2016.04.27. - 13:02
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget, infót kérni Tőletek.
Párom 30.születésnapjára meglepetés Római utat szánok. Előreláthatólag július.6-11.ig megyünk 5éjszakára, remélem elég lesz :)
Elég jó ajánlatokat találtam a wizzair repülőjegy+szállás funkció segítségével. 2 hotel között vacilálok, hátha van tapasztalatotok.Hotel Executive és hotel Collinna In elvileg mindkettő a belvárosban van, szinte egy áron.
Szeretném én is elkérni a 4 napos program ajánló tervet. Illetve ha jól olvastam érdemes megvenni itthon a belépőjegyeket, sorban állás miatt. Hol találom a legjobb kombinált jegyeket?
Szeetnénk megnézni az összes nevezetességet.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! :)
#128 - Emília - 2016.04.28. - 13:31
Kedves Hajni!
Egy 4-5 napos útitervet szeretnék kérni tőled.
Holnap indulunk délelőtt és csak most akadtam rá az oldaladra. :((((
Nagyjából tudom,mit szeretnénk, de Te sokkal jobban ismered a lehetőségeket.
A szállásunk Termini közelében lesz.
Mivel érdemes közlekedni?
A Roma Pass pontosan mire jó a közlekedésen kívül? (Nem nagyon értettem a múzeum választást..)
Köszönettel:
Attila
#129 - Attila - 2016.04.29. - 00:10
Sziasztok!Ezúton szeretnék köszönetet mondani a weboldal szerkesztőinek!Az itt található információk alapján tökéletesen sikerült megterveznünk a LEGAPRÓBB RÉSZLETEKIG olaszországi körutunkat!Nagyon emlékezetes hetet töltöttünk el a különböző városokban, sok-sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak.Mindenkinek csak ajánlani tudom az Utazás-nyaralás.info-t!
Üdv:Tibor
#130 - Tibor - 2016.04.29. - 20:36
Szia Hajni,

Szeretnék én is 3 napos úti-tervet kérni.
Előre is Köszönöm.
nyekse@gmail.com
#131 - Laci - 2016.04.30. - 20:26
Attila!
Május 1-én ingyenesek az állami múzeumok, mivel ez a hónap első vasárnapja. De egyébként is ezen az ünnepnapon ingyenesek, illetve volt mikor 1 euros belépőt kértek.
Terminitől minden látnivaló elérhető. A nevezetességek leírásánál megtalálod az eljutási lehetőségeket. Egyébként én a 40x buszt javaslom és a metrót. Gyalog azért nincs olyan közel semmi. :)
RomaPass: turista kártya, amely kapható 3 napos és 48 órás változatban. Előbbi két ingyenes belépőt biztosít, ezért célszerű azokat a drágább helyeken felhasználni. Viszont csak az első kettőnél és egymásután. Pl. elsőnek a Colosseum-Forum-Palatinus , majd egy következőnek a Capitoliumi múzeumok vagy Angyalvár (ezek a drágábbak) belépőjeként felhasználni.
3 napig (a harmadik nap éjfélig)érvényes közlekedésre is.
Érdemes kiszámolni, hogy megéri-e megvenni. Mióta 36 euro lett az ára általában igaz, hogy jobban ki lehet jönni vonaljeggyel vagy közl.bérlet + belépők megvásárlásával.
Emailben átküldtem az útleírásokat, programterveket.
Bízom benne, hogy még időben.

Kellemes vakációt!


#132 - Hajni - 2016.04.30. - 23:53
Kedves Hajni! Kérném szépen én is a 3 és 4 napos útitervedet, júniusban megyünk, kedd délutántól szombat délelőttig leszünk. Köszönettel: János. j.balazsi52@gmail.com
#133 - János - 2016.05.01. - 01:51
Kedves Hajni!
Május. 09-13 utazunk Rómába! Szeretném elkérni a 3 illetve 4 napos útiterveket. Szent István Házhoz közel B&B Viale Dei Colli Portuensi 589 házban lesz a szobánk. Inéd indulva szeretnénk mi is megnézni Rómát. Előre is köszönöm!
#134 - Márta - 2016.05.01. - 15:59
Kedves Hajni,
Nagyon hasznosnak találom az oldalt, gratulálok hozzá. Édesanyámmal gyakran megyünk Rómába, nagy szerelmünk:) Kedvenc időtöltésünk elveszni a római utcácskákban, felfedezni a zegzugos helyeket. Pár éve voltunk a Colosseumban/F.Romanumban; de idegenvezetés nélkül. Idén szeretnénk idegenvezetéssel menni; magyar nyelvűvel lehetőség szerint; mert úgy kaphatnánk egy sokkal mélyebb betekintést... (Természetesen ez anyagiaktól is függ...sajnos mi csak ketten vagyunk, gondolom egy nagy csoportnál ez sokkal könnyebb és olcsóbb). Ha ott magunknak fel tudnánk olvasni a tudnivalókat, az is tökéletes lenne... Tudnál nekünk segíteni ebben? Nagyon szépen köszönöm! :) Viktória
#135 - Viktória - 2016.05.01. - 23:37
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget, infót kérni Tőletek.
Párom 30.születésnapjára meglepetés Római utat szánok. Előreláthatólag július.6-11.ig megyünk 5éjszakára, remélem elég lesz :)
Elég jó ajánlatokat találtam a wizzair repülőjegy+szállás funkció segítségével. 2 hotel között vacilálok, hátha van tapasztalatotok.Hotel Executive és hotel Collinna In elvileg mindkettő a belvárosban van, szinte egy áron.
Szeretném én is elkérni a 4 napos program ajánló tervet. Illetve ha jól olvastam érdemes megvenni itthon a belépőjegyeket, sorban állás miatt. Hol találom a legjobb kombinált jegyeket?
Szeetnénk megnézni az összes nevezetességet.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! :)
Email cím: emylia.b89@gmail.com
#136 - Emília - 2016.05.02. - 11:46
Sziasztok!

Annyiféle római útikönyv létezik. Nekem is van egy (Útitárs), de nem igazán kedvelem, túl felületes. Kinek, mi vált be? Javaslatok?

Köszönöm: Andi :-)
#137 - Andi - 2016.05.02. - 18:01
Kedves Hajni!
Bocsi, ismét írok mert az email címemet nem irtam a levél végére.
Május. 09-13 utazunk Rómába! Szeretném elkérni a 3 illetve 4 napos útiterveket. Szent István Házhoz közel B&B Viale Dei Colli Portuensi 589 házban lesz a szobánk. Inéd indulva szeretnénk mi is megnézni Rómát. Előre is köszönöm segítségedet!
56marta@vipmail.hu
#138 - Márta - 2016.05.02. - 18:01
Emília!
Szállással kapcsolatban nem tudok segíteni, döntsetek a vélemények, fotók alapján. Közlekedésileg mindkettő jó helyen van.
Előre jegyet venni a VAtikáni múzeumokba javasolt, így elkerülhető a sorbanállás.
https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?aaaamm=20133&numeroPartecipanti=2&step=3&action=booking
Hosszú sor a Colosseumnál van még, de ez elkerülhető, ha a Fórumnál kezdtek, ott veszitek meg a jegyeket.
(Emailt küldtem.)
#139 - Hajni - 2016.05.02. - 23:29
Kedves Hajni ! olvastam a hozzaszólásokat és szeretném én is elkérni 3 vagy 4 napos utitervet mert junius elején megyünk Rómába és ez nagy segitség lenne elöre is köszi email ekkavarga65@gmail.com
#140 - varga erika - 2016.05.03. - 17:39
Szia Hajni!
Köszönjük a sok és hasznos tanácsot.
Szeretnélek megkérni, hogy nekem is küld el légyszíves e-mail-en a 3 napos római utitervet. Köszönettel: Balázs
csepib@yahoo.com
#141 - csepi balázs - 2016.05.03. - 22:10
Kedves Hajni! Köszönöm a sok hasznos információt! Fiam idén júniusban tölti a 18. életévét. A múzeumokba májusban még ingyen beengedik szerinted? Tudod esetleg, hogy miként bírálják el az életkort a belépéskor? Köszönöm szépen, üdv: Tímea
#142 - Tímea - 2016.05.04. - 11:07
Kedves Hajni! Láttam,hogy olyan kedves és sok érdeklődőnek segít eligazodni a felmerült kérdésekben. Ha van rá lehetőség, én is tanácsot kérnék Öntől. Június 30-án érkezünk Rómába, július 5-én megyünk tovább. Szeretnénk az időnket és a pénzünket is jól beosztani, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbat hozzuk ki az ott töltött napokból. Mi hárman vagyunk a 15 éves lányunkkal, egy baráti házaspárral megyünk. Az Oly Hotelben foglaltunk szállást (Róma, Via Sautuario Regina Degli Apostoli 36 EUR negyedben.) Az lenne a kérdésem, hogy mit javasol: metróval érdemes bemenni a központba, vagy egy vonatot is láttunk. Vagy így közben látnivalókat szalasztunk el? Esetleg javasolna valamilyen ésszerű tervet arra, hogy ne ide-oda szaladozzunk, hanem jól osszuk be a látnivalókat? Már amennyire lehet. Azt is láttuk, hogy minden hó első vasárnapján több nevezetesség is ingyen látogatható. Nekünk pont beleesne. De talán túl kockázatos arra a napra hagyni látni valókat, mert biztos nagyobb olyankor a tömeg és a sor.(?) Még egy utolsó kérdésem lenne: érdemes-e venni Róma pass kártyát Magyarországon? Itt drágább, mint kint. Elnézést, hogy ilyen sok kérdésem van. Ha esetleg tudna segítő tanácsot adni, megköszönném. Üdvözlettel: Blaskó Attila
#143 - Blaskó Attila - 2016.05.04. - 14:53
Kedves Hajni! 05.07-től utazunk (2 fő 60-as pár) egy hétre Rómába. Szeretnénk egy napot Nápolyban is eltölteni. Bármelyik nap jó. Mi a legcélszerűbb megoldás, hogyan vegyek jegyet? Nápolyban van e valamilyen hajókázási lehetőség az öbölben. (neten nem találok választ).
Köszi - Üdv - R. Ottó
#144 - Ritter Ottó - 2016.05.04. - 20:03
Kedves Hajni!
Májusban utazunk Rómába, a Hotel Pratiban szállunk meg. Segíts kérlek, hogy a repülőtértől hogyan tudunk a legegyszerűbben eljutni a szállásra. A Romapass megvásárlásával mennyi napig utazhatunk a tömegközlekedési eszközökön ingyenesen. Küldenél nekem egy 3 napos utitervet, hogy a rendelkezésre álló időt a leghatékonyabban sikerüljön kihasználni. Köszönöm! Edina
#145 - Edina - 2016.05.05. - 15:20
Tímea!
Fiadnak még ingyenesek, illetve kedvezményesek lesznek az állami múzeumok, 18-25 között pedig kedvezményesek. Látnivalók leírásánál találsz jegyárakat is.
Igazolványt vagy útlevelet elkérhetik, de nem jellemző a nagy szigor az olaszokra. :)
Jó utat!
#146 - Hajni - 2016.05.05. - 16:48
Kedves Hajni!
Május végén mennénk autóval Rómába. Mivel nem katalizátoros az autónk nem hajthatunk be a körgyűrűn belülre. Jó ötlet lenne ha Ostia Antica vasútállomás közelében lévő parkolóban hagyjuk az autónkat és vasúttal megyünk be a belvárosba a szálláshelyünkre? Szerinted 6 napra otthagyhatjuk az autónkat az állomásnál? Ingyenesek ezek a parkolók? Vagy tudsz esetleg P+R parkolót a közelben? Köszönöm! Rita
#147 - Rita - 2016.05.05. - 19:28
Ottó!
Nápolyt nem ismerem, az Amalfi-parton viszont már nyaraltam. (Amalfi, Sorrento, Ravello, Positano, Capri, Pompei).
Egy napra nem érdemes elindulni. Szerintem Nápolyra is több idő kell.
Ha mindenképp szeretnétek Rómából valahová kirándulni, legyen az Tivoli. Villa 'd Este.
(Emailt küldök.)

Nagyon jó utat kívánok!

#148 - Hajni - 2016.05.06. - 09:35
Kedves Hajni,
A 4 napos utitervet megkaphatnám én is e-mail-ben, szeptember elején megyünk Rómába! :-)
Előre is köszönöm!
#149 - Anita - 2016.05.06. - 09:43
Edina!
Fiumicino reptérről a SIT busznak van megállója a Via Crescenzo 2-nél, ti a 89-ben fogtok lakni.
http://www.sitbusshuttle.com/en

Ciampino reptérről csak a Terminihez közlekednek a transzferbuszok vagy az ATral busz az Anagnina metróhoz.

Szállásotok az A metró Ottaviano megállójához közel van. Vagy a Terminitől a 40-es busz végállomásától is jó nektek.
https://goo.gl/maps/puk8xmWqzPH2
https://goo.gl/maps/JiQWfnDprYw

Emailt küldtem.
#150 - Hajni - 2016.05.06. - 09:48
Blaskó Attila!
Szállásukhoz közeli vonatállomás a LIDO (inkább hév) megállója, amivel a tengerparthoz lehet eljutni. Megállója Ostia Antica is. Ellenkező irányba a központ felé már csak egy megállója van.
Viszont ugyanitt van a B metrónak is megállója. Önöknek jó lehet ez az útvonal, metróval Colosseo-ig utazzanak, itt sok látnivaló van és innen busszal minden nevezetességhez el tudnak jutni.
https://goo.gl/maps/FttjqdrMuUR2


Városba közlekedésre jó még a 715-ös busz is, aminek a végállomása a Teatro Marcello a Capitolium és az Igazszágszája között közel a Piazza Venezia-hoz.
https://goo.gl/maps/MNRMtWkQdXR2

És jó a C.Colomo-n lévő megállóból a 30-as busz is érintve Piazza Venezia, Argentina, Piazza Navona-t.
https://goo.gl/maps/f4PZ82EfdyE2

RomaPass-t nem ajánlanám Önöknek. Jobban jönnek ki, ha heti közl.bérletet vesznek + belépők. A gyereknek egyébként sem kellene megvenni, és az ingyenes belépők miatt úgyis sorba kell állni.
Az ingyenes vasárnapra legalább egy helyre jó lenne bejutni (Colosseum-Forum-Palatinus, Capitoliumi múzeum, Angyalvár). Én is így tervezem a közelgő utazásomra, nem tudom hogy sikerül-e.

Emailben elküldöm a korábbi leírásaim.
További kellemes készülődést!
#151 - Hajni - 2016.05.06. - 11:00
Rita!
Sajnálom, autóval kapcsolatos információim nincsenek.
#152 - Hajni - 2016.05.06. - 11:21
Szia!
4 napra megyünk május végén, 26-29-ig, elküldenéd nekem is az utitervet? szállásunk a Via Merulana 67, Rione Monti negyedben, és a Ciampino reptérre érkezünk majd 14.30-kor.
Előre is köszönöm!
Üdv,
Zsu
#153 - Zsu - 2016.05.06. - 23:00
Kedves Hajni!
Május 21-24-ig leszünk Rómában és javarészt a Te leírásaid alapján szerveztem össze a programot. Szeretném egyrészt én is elkérni a 3 ill. 4 napos programtervedet, másrészt pedig megkérdezném, hogy a Bazilika kupolájába a helyszínen kell megvásárolni a jegyet? A Vatikán Múzeumi belépőt már megvettem online, de a weboldalukon nem írtak erről külön.
Előre is köszönöm a segítséged. Szabina
#154 - Szabina - 2016.05.07. - 19:17
Kedves Hajni!

Szeretném elkérni én is a 3 napos túratervet ha nem nagy kérés .
Segítséged előre is köszönöm.
Gábor
#155 - Lakatos Gábor - 2016.05.08. - 20:51
Zsu!
Reptérről transzferbusszal utazzatok be a Terminihez, majd innen a 16 vagy 714-es busszal 3 megálló a Merulana/Mecenate. Szállásotok a túloldalon 80 méterre lesz.
Emailt küldtem.

Jó utat!
#156 - Hajni - 2016.05.09. - 12:12
Szabina!
Kupolához a jegyet ott, a helyszínen kell megvenni. Miután átjutottatok a biztonsági ellenőrzésen a bazilika lépcsőjéhez érve választható útvonal, bazilika vagy kupola. Elsőként a bazilikát nézzétek meg, majd menjetek ugyanide a lépcsőhöz vissza és úgy a kupolához.
Emailt küldöm.

Kellemes vakációt!
#157 - Hajni - 2016.05.09. - 12:17
Kedves Hajni! Fantasztikus az oldal, ezt bújom már egy pár napja. Október végén megyünk, remélem jó lesz az idő! Nagy segítség lenne, ha egy 4 napos programtervet tudnál küldeni. Nagyon szépen köszönöm!
#158 - Gabi - 2016.05.11. - 15:57
Kedves Hajni! A 3 és a 4 napos utitervet szeretném elkérni. A Termini környékén lesz a szállásunk. Tengerpartra is szeretnék menni. Mi a legközelebbi part és hogy jutok oda legegyszerűbben? Köszönöm segitséged!
#159 - Meli - 2016.05.12. - 19:58
Kedves Hajni,
Május 15-én megyünk 3 éjszakára Rómába. A szállásunk a Tre Stelle Hotelben lesz, Ciampino-ra érkezünk. Szeretném elkérni emailen a 3 napos programtervet, a dici1128@gmail.com címre. Köszönöm,
#160 - Tóth Andrea - 2016.05.13. - 08:42
Sziasztok!
Szeretném én is elkérni a 3 és a 4 napos útitervet is, ha lehet és írta itt valaki, hogy Vatikáni Múzeumokba az előre váltott jegyhez küldenek egy vázlatos térképet is. (Mosdókkal feltüntetve, stb.) Valakinek meg van esetleg? El tudnátok küldeni erre az email címre? majorosdiana@gmail.com
#161 - Majoros Dia - 2016.05.13. - 08:55
Sziasztok!
A Szent Péter bazilikában, ha lifttel megyek fel és onnét lépcsőn már nem megyek tovább (láb probléma miatt), akkor is élvezhető valamennyire a kilátás? Vagy onnét mindenképpen tovább kell menni lépcsőn?
Andi
#162 - Andi - 2016.05.13. - 17:35
Kedves Hajni, Május 27 és 29 között leszünk Rómában barátnőmmel, szeretném elkérni a 3 napos útitervet.
Köszönöm, Zita
#163 - Zita - 2016.05.13. - 22:00
Kedves Hajni,
Csak ma találtam rá erre az oldalra, pedig már jóideje tervezés alatt van a Róma-i városlátogatásunk (3 nap). Szeretném én is elkérni a 3 napos útitervet (biztos kihagytam és az enyémből pár dolgot! :)
Előre is köszönöm!
Karesz
#164 - Jung Károly - 2016.05.14. - 14:23
Kedves Hajni!
Hasonlóképpen Kareszhez én is most találtam rá az oldalra, és elkezdtem összerakni az útitervet. Elkérhetném én is a 3 napos tervet?

Köszönöm szépen,
Márk
#165 - Márk - 2016.05.14. - 15:11
Kedves Hajni,

Római látogatást tervezünk a családdal július 3- augusztus 2 . Mivel ez az első alkalom , nem igazán vagyunk képben a sok érdekességgel .
Megkaphatnám én is a 3 napos programot?

Köszönöm szépen előre is, szep napot :)

andi17deby@yahoo.com
#166 - Andrea - 2016.05.15. - 12:05
Kedves Hajni!
4 napra van utitervetek? :)
Ha igen, megtennèd,hogy elküldöd emailbe.
Köszönöm szèpen! :)
#167 - Eszti - 2016.05.15. - 20:21
Kedves Hajni!
Minden tájékoztatást nagyon köszönök.Nagyon hasznosak voltak a programok amiket küldtél.Nagyon jól éreztük magunkat.
#168 - Márta - 2016.05.15. - 20:29
Kedves Hajni!
Nagyon hasznos az oldal! Köszönjük szépen!
Nyáron megyünk Rómába. Elkérhetem 3, illetve 4 napos tervet.
Előre is köszönöm! Szilvi
szokisziszi@gmail.com
#169 - Szokol Szilvia - 2016.05.16. - 08:39
Kedves Hajni!
A segítségedet kérném!
Mi 05.25.-től megyünk egy hétre Rómába, és 27.-e estére foglaltam a Teatro dell'Opera di Roma-ba jegyet egy előadásra. Az lenne a kérdésem, hogy tudsz e kötelező öltözködésről az Operába, öltöny stb., vagy egy elegáns cipő-farmer-ing-nyakkendő esetleg zakó is megfelelő lehet? Sajnos nem találtam a neten ilyenről infót. :( Tudom, hogy az olaszok mindig igyekeznek elegánsan öltözködni de, ha nem muszáj, akkor nem préselném be a bőröndbe az öltönyt!?
Nagyon köszönöm!
#170 - Zoltán - 2016.05.17. - 11:35
Kedves Hajni!
Meglepetésként gyerekeinktől kaptuk az utat repülővel és szállodai foglalással szeptember 19-23-ig. Tudnál nekünk útitervet küldeni, mert nem utazási irodával megyünk. A Hotel Marviban leszünk elszállásolva. Szept.20-án van a 30 éves házassági évfordulónk, esetleg tudsz nem túl drága éttermet javasolni.
Nagyon köszönöm a segítséged!
#171 - Mariann - 2016.05.17. - 11:54
Kedves Hajni,
05.19-in indulunk a Róma-i városlátogatásunkra (3 nap). Szeretném elkérni a 3 napos útitervet (Ha addig esetleg megkapnád e levelem, mert az előző bejegyzésemre sajnos nem jött válasz!!)
Előre is köszönöm!
üdv.: Karesz
jungkaroly77@gmail.com
#172 - Jung Károly - 2016.05.17. - 20:59
Kedves Hajni! Jövő pénteken indulunk Rómába három napra. Lassan kezdem elveszíteni a fonalat a sok látnivaló miatt. Szeretném elkérni a 3 napos útitervet, hogy kicsit letisztuljon a kép.
Üdvözlettel:
Böbe
#173 - Barta Erzsébet - 2016.05.18. - 10:38
Zoltán!
Nem tudok választ adni, színházban még nem (sem) voltam Rómában.
Szerintem már sehol nem "kötelező" az öltöny.

Jó utat, jó szórakozást!
#174 - Hajni - 2016.05.18. - 22:58
Kedves Hajni! Lennél kedves a 3, illetve 4 napos utitervet elküldeni? Köszönöm szépen, Emőke
#175 - Dénes Emőke - 2016.05.19. - 13:57
Kedves Hajni! A tervezett római utunkhoz szeretnék információt kérni! Szeretnénk megnézni Róma környékén egy mai , működő hajó-kikötőt. Hová és hogyan érdemes oda eljutni? (Ostia? Chivitaveccia?) A másik kérdésem pedigTivoliról lenne! Busszal vagy vonattal érdemes menni? Hol kell leszállni?
#176 - Éva - 2016.05.19. - 18:43
Kedves Hajni!
A bőség zavarában félek, hogy valami kimarad... Szeretném elkérni a 3-4napos útitervet :)
Előre is nagyon köszönöm
FiFi
#177 - FiFi - 2016.05.20. - 09:57
Kedves Hajni!
Mennyi idővel lenne érdemes az ingyenes vasárnapon elmenni a colosszeumhoz ha fél 9-kor nyit?
Köszönöm szépen a segítséget
#178 - Lídia - 2016.05.21. - 07:33
Kedves Hajni,
június első hétvégéjén utazunk Rómába, szeretném elkérni a 3 napos útitervet.
Szállásunk a Via Collina, 24-ben lesz.

Előre is köszönöm.
Judit
#179 - Judit - 2016.05.23. - 13:42
Kedves Hajni!

Május 27-én utazunk Rómába, 6 felnőtt. Szeretném elkérni a 3 vagy 4 napos útitervet.
Előre is köszönöm .
Éva
#180 - simon éva - 2016.05.23. - 16:22
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Hozzászólások (2008, 2009) | Hozzászólások (2010) | Hozzászólások (2011) | Hozzászólások (2012) | Hozzászólások (2013) | Hozzászólások (2014) | Hozzászólások (2015) |