Róma útikalauz, tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » Róma » Közlekedés, útikalauz

Hasznos tippek Rómába utazóknak

Eljutás Rómába | Közlekedés Rómában | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Fiumicino reptér, bejutás | Ciampino reptér, bejutás | Szállás | Roma Pass | Roma Archeologia Card | Csomagmegőrzők | Időjárás | Utasbiztosítás | Autóbérlés | Konnektorok | Fontos telefonszámok | További utazási tippek | Hozzászólások

Villamos Rómában

Eljutás Rómába

Budapestről Rómába a Ryanair és a Wizz Air, és március 27.-től a Vueling közlekedtet fapados repülőjáratokat, a nem low-cost modellben működő légitársaságok közül pedig az Alitalia. A Ryanair gépei a Ciampino, míg a Wizz Air, a Vueling és az Alitalia járatai a Fiumicino repülőtérre érkeznek.

Spanyol lépcső, Róma

Közlekedés Rómában

A római tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el.

Róma metró-, elővárosi, és városi vasúti térképe

Róma buszhálózatának térképe

Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig mindössze 2,5 km-t foglal magában, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Azonban ha buszozni szeretnénk, vagy távolabbi helyekre eljutni, a szállásunk a belvároson kívül található, vagy elfáradtunk a sok gyaloglásban, hasznosak lehetnek az alábbi információk.

Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal, 2310 km-nyi hálózattal), metró, villamosok (6 villamosvonal), trolibuszok. Róma egyes látnivalóinál feltüntettük az oda való eljutást, a Róma térképe, látnivalókkal menüpontban pedig látszik az egyes nevezetességek egymáshoz való elhelyezkedése. Éjjel 12:30, és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek.

A városnak csupán két metróvonala van, az A, és B vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. Az A és B metróvonal a Termininél keresztezi egymást. A metró 23:30-ig, pénteken és szombatig 1:30-ig jár.

Róma metró

Megemlítendő még a 110-es busz (Trambus), amely 08:30 és 19:00 között, negyed óránként közlekedik a Termini állomástól, és 1 napra 20 Eurós, 48 órára 30 EUR-s jegyárért (a 48 órás jegy az Archeobusra is érvényes, 6 éven alul ingyenes) érinti Róma fő nevezetességeit. A buszról bármelyik megállónál le lehet szállni, és ott szétnézni az adott látványosságnál, majd ugyanazzal a jeggyel egy következő buszra felszállni. A busz kb. 40 híres nevezetességet érint, és a következő helyeken áll meg: Termini, Colosseum, Piazza Bocca della Veritá, Piazza Venezia, Szt. Péter tér, Ara Pacis, Trevi kút, Piazza Barberini, majd ismét Termini. A 110-es busz 2014. decemberében megszűnt.

A másik ilyen városnéző busz az Archeobus. Ez csak pénteken, szombaton, és vasárnap közlekedik, 09:00-12:30, majd 13:30-16:30 között, fél óránként. A jegyár itt is 1 napra 20 Euró, 48 órára 30 EUR (a 48 órás jegy a 110-es buszra is érvényes, 6 éven alul ingyenes). A 110-es buszhoz hasonlóan, bárhol le- és fel lehet szállni, korlátlan mennyiségben. Útvonala: Viale Einaudi - Piazza Venezia - Colosseum - Caracalla termái - Porta di San Sebastiano - Sede Parco Regionale Appia Antica - Valle della Caffarella - San Callisto katakomba - San Sebastiano katakomba - Cecilla Metella - Sant'Urbano - Capo di Bove - Stadio delle Terme - Bocca della Verita - Termini. Az Archeobus 2014. decemberében megszűnt.

Archeobus, Róma

Az autóval útnak indulóknak az oldal Autós útvonaltervezője lehet segítségükre. Turistáknak Róma ZTL-zónájába: a városközpontba (Centro Storico) és a Trastevere negyedbe éjjel-nappal, a San Lorenzo és Testaccio negyedekbe pedig éjjel autóval tilos behajtani, akik mégis behajtanak, súlyos bírságra számíthatnak. A szabály alól kivétel, ha a szállodánk felé tartunk, vagy azt hagyjuk el - ez esetben kapcsolatba kell lépni a szállodával, akik segítséget nyújtanak az egyszeri engedély beszerzésében. A tiltott, autómentes zónák pontos térképe ITT látható.

Római busz

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

A tömegközlekedési jegy (BIT) egységesen 1,50 Euróba kerül 2014-es áron. Az első érvényesítéstől számított 100 percig érvényes, átszállni is lehetséges vele. Ugyanakkor minden egyes átszállás után újra kell érvényesíteni a meglévő BIT-et az új tömegközlekedési eszközökön is!

Egynapos (BIG, 6 Euró), háromnapos (BTI, 16.50 Euró), és hét napos (CIS, 24 Euró) jegyek vásárlására is lehetőség van.

Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes (kivéve a 110-es busz, ill. a repülőtéri transzferjáratok: a Leonardo Express, és az Fr1).

Római metró

Róma repülőterei

Fiumicino

A Fiumicino (Leonardo da Vinci) repülőtérre érkeznek a Wizz Air járatai. A Fiumicino repülőtérről Róma belvárosába, a Termini állomásra 06:38 és 23:38 között, fél óránként gyorsvasút (Leonardo Express) közlekedik - Menetrend. A jegy ára 2015-ös árakon 14 Euró (vagy a Trenitalia elárusítóhelyen 15 Euró), és az út fél órát vesz igénybe. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 14 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes.

Olcsóbban (2015-ös árakon 8 Euróért) lehet a repülőtérről a városba jutni a Trenitalia Fr1-es vonalán (FM1-nek, vagy FL1-nek is hívják, ez mind ugyanaz): a repülőtérről negyed óránként indul vonat, amely megáll többek között a Trastevere, Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina állomásokon is, az utóbbi 3 állomáson metróra lehet átszállni, és úgy lehet eljutni pl. a Terminire. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 8 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes. Az Fr1 menetrendje itt (le kell keresni - from: Fiumicino to: Roma, a keresés a Leonardo Express-eket is ki fogja adni).

Transzferbuszok is közlekednek a Fiumicino és Róma között. A SIT busz 6 EUR-ért (online 5 EUR) szállítja az utasokat a Terminihez. Menetrendje itt megtekinthető. A Terravision transzferbusz szintén 6 EUR, de online foglalva csak 4 EUR. Ennek itt a menetrendje. 6 Euróba kerül a buszjegy online megvásárolva a szintén a Terminihez közlekedő AirportBusExpressre, ennek pedig itt a menetrendje.

Visszafelé a Fiumicinora a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.

Éjszaka és hajnalban a repülőtérre kijutni, és a repülőtérről a városba bejutni COTRAL autóbusszal lehet. Ez Roma Tiburtina állomásról indul a repülőtérre, az indulási időpontok: 00:30, 01:15, 02:30, és 03:45. A repülőtérről a Tiburtinához: 01:15, 02:15, 03:30, és 05:00.

Leonardo Express

Ciampino

A Ciampino egy kisebb légikikötő, ahova a Ryanair repülőgépei közlekednek. Innen Róma városközpontjába a legolcsóbban a következő módon lehet eljutni. Először az 1,20 Eurós viteldíjjal közlekedő COTRAL buszra kell felszállni, amelyről át lehet szállni az A metróra, a metró Anagnina állomásán. A COTRAL busz átlagosan 40 percenként közlekedik, az utolsó 22:40-kor indul.

A másik lehetőség közvetlen transzferjáratok igénybe vétele, melyekkel egyszerűen, átszállás nélkül, közvetlenül Rómába, a Terminihez lehet jutni. A Terravision transzferbuszra a jegyár egy útra: 6 Euró, oda-vissza 11 Euró (online vásárolva: 4 ill. 8 EUR), a menetidő 40 perc. Az utolsó két járat 23:40-kor, és 00:15-kor indul a repülőtérről. Menetrendje itt. Másik transzferbusz a SITBus, szintén 6 EUR, itt a menetrendje, vagy az AirportBusExpress (online 4 EUR). Visszafelé a Ciampinóra a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.

Római repülőtér

Róma szállás

Szállások Rómában: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Roma Pass

A 2015-ös árakon 36 Euróba kerülő, az első múzeum látogatásától számított 3 napig érvényes Roma Pass (a 3. napon, éjfélkor jár le) megvásárlásával, annak lejárati idejéig, a teljes római tömegközlekedési hálózat ingyen vehető igénybe. Továbbá, az első két meglátogatott múzeumba vagy régészeti helyszínre sorban állás nélküli ingyenes belépést biztosít, a harmadik meglátogatott múzeumtól kezdve pedig kedvezményes belépő váltható. Több mint 45 római múzeumnál felhasználható, a múzeumok listája a Roma Passhoz adott füzetecskében, vagy online, ITT megtekinthető. Az első két ingyenes múzeumtól függetlenül, ingyenesek vele a következő múzeumok is: Accademia Nazionale di San Luca, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo Bilotti a Villa Borghese, Museo Canonica, Museo delle Mura, Museo Napoleonico and Villa di Massenzio.

Kapható 48 óráig érvényes Roma Pass is (Roma Pass 48 hours) 28 Euróért. Ezzel csak az első választott múzeumba ingyenes a belépő, sorban állás nélkül, de a "sima" Roma Passhoz hasonlóan a többi múzeumba kedvezményes belépést, valamint ingyenes tömegközlekedést biztosít, és az előző bekezdésben felsorolt múzeumok az első ingyenes múzeumtól függetlenül ingyenesek.

Érdemes az ingyenességet a legdrágább múzeumokra felhasználni, tehát pl. a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyet, és/vagy a capitoliumi múzeumok jegyét kiváltatni vele. Fontos információ, hogy a vatikáni múzeumokra nem érvényes, valamint a Roma Pass ingyenes tömegközlekedése nem érvényes a Leonardo Expressre, az Fr1 vonatra, és egyéb repülőtéri transzferjáratokra, érvényes ugyanakkor a Roma-Lido-ra, a tengerpartra közlekedő kisvasútra. A 110-es, városnéző buszra és az Archeobusra 5 EUR kedvezmény kapható vele, valamint a Fiumicino és a Ciampino repterekről közlekedő Terravision transzferbuszokra birtoklásával kedvezményes belépő váltható.

A 3 napos és a 48 órás Roma Pass megvásárolhatók a múzeumokban, amelyek csatlakoztak a Roma Pass hálózatához, valamint turistainformációs pontoknál, a Terminin, és a repülőtereken is. Onnantól kezdve érvényes, ahogy az első múzeumba beléptünk vagy az első tömegközlekedési járatra felszálltunk. Fontos, hogy a Roma Pass ki legyen töltve, a névvel, és az érvényesség kezdeti idejével, innentől kezdve a 3. nap, éjfélig, vagy 48 óráig érvényes.

Érdemes számolgatni, hogy a Roma Pass vagy a 48 órás Roma Pass megvétele megéri-e 1-2-3, stb. napos tartózkodásra, de a legtöbb turistának mindenképp visszahozza az árát. Ha viszont valakinek a szállása a belvárosban van, és inkább gyalogolni szeretne, megvásárlása már nem biztos, hogy meg fogja érni.

Roma Pass

Roma Archeologia Card

A Roma Archeologia Card a következő látványosságokhoz biztosít ingyenes belépést: Colosseum, Forum Romanum, Palatinus, Palatinus Museum, Carcalla termái, Cecilia Metella, Villa Dei Quintili, nemzeti múzeumok (Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano). Ingyen tömegközlekedést, a Roma Pass-szal ellentétben, nem tartalmaz. Elsősorban azoknak éri meg, akik a felsorolt múzeumok, régészeti helyszínek közül sokat meg szeretnének látogatni, különösen érdeklődnek Róma történelme, múzeumai iránt. Ára 2015-ben: 27 EUR, 18-25 éveseknek 17,50 EUR. A megvásárlástól számítva 7 napig érvényes.

Csomagmegőrző Rómában

Csomagmegőrzési lehetőség a Termini (B metróvonal) és Tiburtina (B metróvonal) pályaudvarokon, valamint a Fiumicino repülőtér 3-as termináljának földszintjén van. A Terminin található csomagmegőrző nem automata, az útlevelet vagy a személyi igazolványt lefénymásolják, ezért nagy sorok szoktak kialakulni. Ezért, és amennyiben úgy kényelmesebb, érdemes a szálláson is megkérdezni, ott lehet-e hagyni a csomagokat bejelentkezés előtt vagy kijelentkezés után.

Róma csomagmegőrzés

Róma időjárása

Rómában éghajlata mediterrán: enyhe, rendkívül csapadékos telekkel (a jellemző napi maximum-hőmérséklet 10-15 °C), és forró, száraz nyarakkal. Nyáron nagy forróság, és szinte teljes szárazság tapasztalható a városban. Júliusban, és augusztusban forró, nem egyszer 35 °C körüli, igen párás levegő van, és júliusban sok éves átlag szerint a csapadékos napok száma mindössze kettő. A hőségre jellemző, hogy míg Budapesten augusztusban az átlagos napi maximumhőmérséklet 26,5 °C, addig Rómában 30,6 °C. A telek ugyanakkor sokkal csapadékosabbak, de a csapadéknak itt esőt kell érteni, ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. A városba így a leginkább ősszel, és tavasszal érdemes ellátogatni, amikor is igen kellemes hőmérsékletben lehet részünk - talán a legjobb április közepe és május közepe között - még viszonylag késő ősszel sem kell kabátot venni. Júliusban, és augusztusban, amellett hogy elviselhetetlen a hőség, városnézésre kevéssé alkalmas, viszonylag kihalt Róma, mert ekkor a helyiek elmenekülnek a nagy hőség elől.

Róma, szökőkút

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

Róma időjárás, hőmérséklet, csapadék statisztika

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk római látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. Ezért a fenti táblázat figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Rómában, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
Róma korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Rómában, és előrejelzés

Find more about Weather in Róma, IY

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet összehasonlítani. A biztositas.hu 10% kedvezményt ad az Utazás nyaralás info látogatóinak utasbiztosításokra az UTNY-2015 kuponkóddal, vagy az alábbi bannerre, vagy IDE kattintás után.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Rómába, vagy akár máshova Olaszországba látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Konnektorok

Olaszországban néhány helyen 3 ágú konnektorok találhatóak, melyekbe néha nem mennek bele a magyar szabvány szerinti, 2 ágú konnektort igénylő műszaki cikkek, telefontöltők, stb. Ilyen esetben átalakító (trasformatore) vásárlására lehet szükség, amely sok boltban, pár Euróért beszerezhető.

olasz konnektor

Fontos telefonszámok

Római Magyar Konzulátus

Címe: 00198 Roma, Via Messina 15.

Telefon: 06/4424 9938 Fax: 06/4424 9908

Olaszország előhívószáma: 39

Róma körzetszáma: 06 (Róma hívása tehát: +3906...)

Rendőrség (Polizia): 113

Carabinieri: 112

Mentők: 118

Tűzoltók: 115

Római telefon

További utazási tippek és tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Rómával kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, nagyon hasznos utazási tippek és tanácsok itt.

Korábbi 3027 hozzászólás, időrendi bontásban... |
Legújabb hozzászólások (2015):


Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

176 hozzászólás
Kedves Hajni!
2015. július 14-17 között megyünk hármasban Rómába. Láttam az oldaladon egy barátságosnak tűnő szállást (Relais RSA Villa Fiorelli). Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e már most lefoglalni a szállást, vagy később esetleg olcsóbban is meg lehetne kapni? A következő kérdésem, hogy a Fuimicino reptéren, hol található a Terravision transzferbuszok megállója, mert azzal tervezzük a bejutást a Termini pályaudvarra. Előre is köszönöm válaszod. Üdv: Zsolt
#1 - Zsolt - 2015.01.02. - 17:54
Szia Hajni!
Január 8-dikán utazunk Rómába. Vasárnap 11-dikén jövünk haza, reggel 6:45-re kell a Ciampino reptéren lenni. Metróval tervezünk az Anagnina állomásig menni, aztán pedig Cotral/ Atral busszal a reptérig. Azt szeretném kérdezni, hogy vasárnap, hogy közlekednek ezek a buszok, és mit jelent az L, D jelölés az időpontok mellett. Előre is köszönöm a válaszod.
http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina
Üdv. Réka
#2 - Reka - 2015.01.02. - 18:39
Kedves Hajni!
Földközi-tengeri hajóutunk Rómából indul. Szeretnék érdeklődni, hogy a Fiumicino reptérről a Civitavecchia kikötőbe hogyan lehet eljutni. Köszönettel: Csilla
#3 - Csilla - 2015.01.02. - 21:36
Zsolt!
A booking.com oldalon visszamondhatóak a szállásfoglalások, ha az INGYENES LEMONDÁS-t válasszátok.
Nem visszatérítendő áruk viszont nagyon jó. Olcsóbb nem hiszem, hogy lesz. Ha tetszik, megfelel nektek már most foglalhattok, de 3ágyas már nincs.

FCO reptéren a buszmegálló a T3-nál van, Terravision az 5-ös-ről indul.
http://www.terravision.eu/airport_transfer/bus-fiumicino-airport-rome/13976-2/
#4 - Hajni - 2015.01.03. - 17:36
Réka!
Vasárnap 7.20-kor van az első busz a reptérre, ez már késő nektek.
http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina
D: diretta = közvetlen
L: több helyen, mindenhol megáll


Szerintem más kijutást válasszatok, pl. Terravision transzberbusz a Terminitől vagy érdeklődjétek meg a szállásotokon a transzferszolgáltatást.

Nagyon jó utat kívánok!
#5 - Hajni - 2015.01.03. - 18:05
Csilla!

FCO reptérről az FL1 vonattal Roma Trastevere állomásáig kell utazni, majd itt átszállni az FL5 (Terminiből érkező) vonatra. 1 óra 30-40 perc menetidő, 11 euro a jegyár, amit a vonat előtti jegypénztárnál vagy automatából lehet megvenni.

vagy
FCO reptérről be kell utaznotok a Termini pályaudvarra.
Leonardo expressz vonattal 30 perc, 14 euro
vagy transzferbusszal 45-50 perc 4-6 euro.
A Termini pályaudvarról közlekedik vonat Civitavecchia-ba kb. 60 perc menetidő, jegyár 5 euro.

Első megoldást javasolnám, de ha van több időtök akár városnézésre is, akkor a Terminihez utazzatok be.

Jó utat!
#6 - Hajni - 2015.01.03. - 18:22
Kedves Hajni!
Köszönöm szépen a gyors válaszod :)
Üdv Réka
#7 - Reka - 2015.01.03. - 19:39
Kedves Hajni!
Kérnék egy kis segitséget. Mi a CIA-ra megyünk és nem tudjuk hogy transzferbusz v. vonat (terminire) . Ár és Idő különbség érdekelne. KÖSZI
#8 - szöszi - 2015.01.06. - 10:43
Kedves Hajni!

Szeretnénk egy kis tanácsot kérni.
Január 27-én megyünk Rómába és 4 napot fogunk ott tölteni.
A Termini pályaudvar közelében foglaltunk szállást, 27-én reggel érkezünk Ciampino-ra.
Olvastam, hogy onnan vonattal is be lehet menni a Termini pu-ra, csak ahogy látom a Google Maps-on, a vasútállomás a reptér másik oldalán van és nem tudom gyalog lehet e oda menni?
Kérném a segítséged, hogy hogyan tudunk a vasútállomásra menni, vagy jobb lenne e buszt foglalni. On-line lehetne, csak ha késik a gép nem tudom fel lehet-e szállni ugyanezzel a jeggyel egy későbbi buszra?
Szeretnénk Vatikánban a Szent Péter Bazilikát a Vatikán múzeumot, az altemplomot, ha lehet II. János Pál Pápa sírját, a vatikáni kertet meglátogatni.
Gondolom csoportosan érdemes a nevezetességeket idegenvezetővel megtekinteni, vagy egyedül is lehet? van esetleg magyar nyelvű I Pod , vagy hasonló hanganyagos idegenvezetés?
Úgy tudom, hogy szerdánként tart Ferenc Pápa audenciát, ha lehetséges szeretnénk résztvenni.
Azt szeretném kérdezni, hogy előzetesen hol lehetne jegyet váltani a fenti programokra, mert gondolom, hogy a helyszínen erre már nincs, vagy csekély lehetőség van, ill. több órás sorbanállással lehetséges. Lehetséges lenne-e ezt Vatikani programot egy nap alatt leszervezni, vagy nem? Mindenhová kell belépőt váltani, vagy jegy nélkül is be lehet menni, pl. a Bazilikába?
Érdemes RÓMA-Pass-t venni, vagy a Hop-on Hop-off is elgendő, hogy ez a rövid idő alatt a leghíresebb nevezetességeket meg tudjuk tekinteni?
Nagyon köszönöm előre is a szíves válaszodat.
Üdvözlettel: István
#9 - Bálint István - 2015.01.06. - 16:04
Kedves Hajni!

Bocsánat még egy kérdésem lenne az előzőhöz.
Jan. 31- én indul a gépünk a Ciampino repülőtérről 8:45-kor, cca 7 óra körül kell ott lennünk.
Ez szombati nap, mivel tudunk oda menni biztonságosan?
Mi a jelzése a szombati járatoknak?

Köszönöm szépen

Üdvözlettel:

István
#10 - Bálint István - 2015.01.06. - 16:47
Szöszi!
Busszal lehet CIA-ról bejutni a városba.
Transzferbuszokra ott helyben is lehet jegyet venni a busznál 4-6 euro. Terminihez mennek, menetidő 40 perc.
vagy
Atral/Cotral (mint nálunk a volán) az Anagnina metróállomáshoz megy (1,20 euro) + metró (1,50 vonaljegy vagy már innentől használható a bérlet, RP). Menetidő így is 40 perc körüli.

Vonat itt nem jár.
#11 - Hajni - 2015.01.06. - 21:06
István!
Az előző, ill. 432-es hsz-ban írtam reptéri közlekedésről.
Hétvégén inkább a Terminitől induló transzferbuszokból válasszatok. Jegyet online, vagy előző napokban vegyétek meg rá.

Vatikán:
Szt.Péter bazilika ingyenes, II.János Pál pápa sírja itt található a Pieta utáni kápolnánál.
Tombákhoz is le lehet menni, ha a bazilikából kijöttök és újra visszamentek a lépcsőkön a kupola sorhoz. Bal oldalon lesz a lejárat, jobb oldalon a kupolához lehet sorakozni, jegyet venni.
Ha jobbra jöttök le a lépcsőn, akkor újra már nem mehettek vissza csak, ha újból végig álltátok a sort a biztonsági ellenőrzéshez. Néha nagyon hosszú a sor, de gyorsan halad.

Vatikáni múzeumok: jegyet kell venni, (javasolt az online jegyvétel a hosszú sor elkerülése miatt) és önállóan is végigjárható. Magyar nyelvű audio guide nincs.
Vatikáni kertek: csak előzetes jegyvétellel, csoportosan lehet megtekinteni. Ha jól emlékszem csak busszal visznek körbe, gyalogosan nem lehet "mászkálni". (Kertben még nem voltam.)
Itt lehet jegyet venni a különböző túrákra: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceLivelloVisita=4&step=1

Egy egész napot rá kell szánni ezekre a programokra. Legalábbis a belépős múzeumok, kertek. A bazilikába vissza lehet menni később is.
Audencián még nem voltam, arra is előre kell jelentkezni, a belépő ingyenes.
Nem tudom, hogyan hol kell rá foglalni, de a keresőben találsz ezzel kapcsolatos infókat és magyar idegenvezetést is találni.


Többi látnivaló miatt érdemes megvenni a RomaPass-t, mert azzal ingyenes az első kettő nevezetesség valamint ingyenes a közlekedés 3 napig.
(3-ik nap éjfélig)
Hop-on,off buszt nem ajánlanám Rómában. Egy-egy csoportban vannak a látványosságok, amelyek gyalogosan is könnyen megközelíthetőek. Felesleges pénzkidobás.

Kellemes készülődést!
#12 - Hajni - 2015.01.06. - 21:47
Köszönöm !
#13 - szöszi - 2015.01.06. - 23:33
Kedves Hajni!

Köszönöm szépen a hasznos tanácsaidat.
Még azt szeretném kérdezni, hogy az FM4-es vonattal ciampino reptérről nem tudunk a Termini pu-ra menni. Valahol olvastam-de most nem találom- hogy a pu ályaudvar 10 perc sétára van a reptértől. Lehet ez?
És még egy kérdés, mi a Hotel Giorgina-ban (Termini pu-nál) foglaltunk szállást, és sok helyen olvastam, hogy nem igazán ideális hely. Mi a baj ott? Közbiztonság? vagy egyebek? Az a gond, hogy a Booking-on foglaltam, és rögtön leemelték a pénzt, így nem szeretnék máshová menni, de ha abszolut rossz ez a hely akkor inkább foglalok máshol, noha nem szeretném hogy vesszen a pénz.
Köszönöm előre is válaszod.

István
#14 - Bálint István - 2015.01.07. - 14:59
István!
Nem tudom, meg tudod-e nyitni az alábbi linket, amelyen jól látható, hogy meg kell kerülni a repteret. 4,5 km és 55 percet ír gyalogosan.
https://www.google.hu/maps/dir/Central+Station+Srl,+Via+San+Francesco+D'Assisi,+Ciampino,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Ciampino+Airport,+Via+Appia+Nuova,+1651,+00040+Ciampino+RM,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.7981175,12.5979789,14z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x13258893366758a5:0x146e38d25d03a9d5!2m2!1d12.599108!2d41.80355!1m5!1m1!1s0x132588b6389de903:0xedb6061d8fc5510d!2m2!1d12.59001!2d41.799343!3e2

A buszok megállója rögtön ott van a kijárattól balra. Még nem olvastam vonatos megközelítésről. Róma másik repterén van ilyen lehetőség.

Hotel:
Termini pályaudvarhoz közel van, ezen a környéken nagyon sok és mindenféle ember van azon a környéken. Rosszak is.
Vigyázni kell az értékekre, nem szabad teleaggatva arannyal mászkálni vagy pl. fényképezőgépet csak úgy a nyakba lógatni, pénztárca ne a zsebben legyen... stb.
Nem árt az óvatosság!

Ez miatt nem kell máshol foglalni. Máshol is vigyázni kell.
#15 - Hajni - 2015.01.07. - 15:43
Köszönöm szépen Hajni!
István
#16 - Bálint István - 2015.01.07. - 16:30
Szia,azt szeretnem kerdezni hogy marcius 13-an es (marcius 16 vissz)-este erkezunk a Fiumicino repterre es onnan a hotel Mariano-ba van szallas foglalva,hogy tudunk eljutni a hotel-ig es mennyire biztonsagos hely?elore koszonom valaszod
#17 - Karesz - 2015.01.09. - 13:44
Karesz!
Reptérről transzferbusszal a Termini pályaudvarhoz tudtok beutazni. Jegyet online lehet venni vagy a busznál is, de úgy picit drágábban.
Különböző társaságoknak van járata, pl. Terravision, TamBus, Sitbusshuttle...

Hotel közel van a pályaudvarhoz, gyalogosan könnyen elérhető.
https://www.google.hu/maps/dir/Termini,+Via+Giovanni+Giolitti,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Hotel+Mariano,+Piazza+Manfredo+Fanti+19,+00185+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.8992129,12.5009891,17z/data=!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x132f61a2ed581d7f:0xe83c4b94082dc773!2m2!1d12.501994!2d41.901027!1m5!1m1!1s0x132f61a310aa1f9f:0xeaef92f4d233324a!2m2!1d12.503268!2d41.897512

Biztonsággal kapcsolatosan csak annyit, hogy Róma nagy város, mindenféle nációval... zsebesekkel, kéregetőkkel.
Óvakodjatok tőlük és fokozottabban vigyázzatok az értékeitekre!
#18 - Hajni - 2015.01.09. - 16:56
koszonom az infokat,emailben irnal nekem egy szombat,vasarnap es hetfon mar egy lazabb programot,koszonom szepen!karesz_81@yahoo.com
#19 - Karesz - 2015.01.09. - 18:13
Szia Hajni!
Néhány kérdés:
-A Roma passt érdemes elővételben megvenni( van olyan oldal, amelyik postázza, vagy a treminin egyszerűbb átvenni vagy megvenni?)?
-A Treminitől hogy jutok el a Piazza Navonára?
Köszi:Kati
#20 - Kati - 2015.01.10. - 16:26
Kati!
Felesleges. Kapható a nagyobb metróállomásokon, PIT turista információknál, a múzeumok pénztáránál.

http://romapass.it/p.aspx?l=en&tid=8

Terminitől pl. a 64-es busszal, mely érinti a Piazza Venezia, Argentina, a Corso Vittorio Emanuelen haladva elérhető az Angyalvár is, és a Cavalleggeri/S.Pietro (alagút után) a Szt.Péter bazilika megállója.
Piazza Navona a Corso VE/Navona, 10-ik megállóhoz van közel.
http://viaggiacon.atac.roma.it/?service=trovalinea&linea=40&percorso=40A#
#21 - Hajni - 2015.01.10. - 22:40
Köszönöm szépen!
#22 - Kati - 2015.01.11. - 11:23
Kedves Hajni!

Köszönöm szépen a válaszod. Én is így gondoltam, ezért már lefoglaltam a 3 ágyas szobát arra az időpontra.

Üdv: Zsolt
#23 - Zsolt - 2015.01.11. - 17:23
Kedves Hajni!
jan. 30-án reggel érkezünk és febr. 3-án reggel távozunk. Érdemes RP-t venni, ha a Termini közelében lesz a szállásunk, nem szeretünk sokat gyalogolni, és szeretnénk megnézni a Colosseumot, Angyalvárat, Capitoliumot, Szt. Peter bazilikát. Valahol fentebb olvastam, hogy a Capitolium a hónap első vasárnapján ingyenes. Az Angyalvár is? Mert ha igen, lehet, h. nem is szükséges az RP?
#24 - Faboszi - 2015.01.11. - 23:47
Szia Hajni!
A 110 open buszról mit tudsz? Az oldalukon azt írják, hogy 2014 dec. 17.-én befejezték a tevékenységüket. Van még a 110-es vagy már megszünt? Köszi!
http://www.trambusopen.com/en/news.cfm?leggi=291
#25 - Krisztián - 2015.01.12. - 19:51
Faboszi!
Minden hónap első vasárnapján az olaszországi állami múzeumok ingyenesek.
Rómaiak listája:
www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=37< br />
Colosseum, Angyalvár, Capitolium is és még számos hely
RP nem kell, viszont ilyenkor számítani kell tömegre.

Egy 3 napos bérletet + 1 naposat vagy vonaljegyeket vegyetek a közlekedéshez.
#26 - Hajni - 2015.01.12. - 20:19
Hajni!
Nagyon köszönöm az ultragyors választ, és a többi infót is, amit írtál. Még nem jártam Rómában. Ha visszajöttünk, írok élménybeszámolót.
#27 - Faboszi - 2015.01.12. - 21:38
Krisztián!
Nem tudtam erről, talán mert nem követem figyelemmel....
A városnézés eme formáját Rómában nem szoktam javasolni.
Az egy-egy napra összeszedett látnivalók közel vannak egymáshoz, felesleges ilyen drága buszra szállni.

De, ha nagyon szeretnétek van lehetőség más buszokkal:
http://www.hop-on-hop-off-bus.com/rome-bus-tours
#28 - Hajni - 2015.01.12. - 21:43
Kedves Hajni
Szeretném a segítséged kérni, a nyáron utazunk, rómába, és a ciampino reptérre érkezünk, hol tudok a legközelebb bérletet venni a buszra? Mert arra gondoltam, hogy veszek egy 7napos vonaljegyet, lenne még jó pár kérdésem, gyorsabb formábban tudnánk valahogyan beszélni?
#29 - Istvan - 2015.01.13. - 10:26
Kedves Hajni!
Febr. 26-márc. 02. között, 5 nap / 4 éjszakát töltünk Rómában és szeretnénk jól kihasználni a rövid időt, ehhez kérem szépen segítségedet, javaslataidat! Ryanair/Ciampino reptér és szállásunk, a Hotel Marc'Aurelio (Via Gregorio XI) a meghatározó pontok. 1. nap már reggel (8:20-kor) megérkezünk, 5. nap viszont már reggel (8:45-kor) indul vissza Bpestre a gépünk. Arra gondoltam, hogy előzetesen itthon csak a reptéri transzfereket és a 7 napos közlekedési bérletet venném meg (ahogy nézegettem az árakat, a 4+1 napos drágább), és az időbeosztásunktól, időjárástól, a sorok hosszától, meg a kedvünktől függően helyben döntenénk arról, hogy melyik látnivalókat nézzük meg belülről is. Van-e olyasmi, amit szerinted ebben az időszakban kell / célszerű feltétlenül látni? MINDEN segítségedet, javaslatodat örömmel fogadom, és előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Judit
#30 - Nemes Judit - 2015.01.13. - 13:01
István!
Közlekedési bérletet a metrónál tudtok venni. Cotral busszal az Anagnina metróvégállomáshoz , transzferbuszokkal a Termini-hez érkeztek.
Lehetséges, hogy a reptéren is kapható, nem vagyok benne biztos, de az onnan induló járatokra nem érvényes.
Írj email címet!
#31 - Hajni - 2015.01.13. - 21:11
Judit!
Szívesen elküldöm a korábban írt utiterveket neked, írj emailcímet.
#32 - Hajni - 2015.01.13. - 22:12
Szia Hajni
dasdas@vipmail.hu
Előre is köszönöm a segítséget,kérlek majd akkor magyarázd már el nekem hogy azok a bérletek mire érvényesek,és esetleg előre itthon nem e megtudnám venni online valahol
#33 - Istvan - 2015.01.14. - 08:23
Kedves Hajni!
2015.01.18.-an reggel érkezünk a Ciampino reptérre . Szeretném megkérdezni hogy hogyan jutunk el a szállásunkra ami : Casa La Salle - Casa Religiosa szállodába? Milyen árakra lehet számítani ha taxival megyünk a szállásunkra ?
Köszönettel
Marianna
#34 - Sörös Marianna Melinda - 2015.01.14. - 20:19
Marianna!
Reptérről busszal lehet a városba utazni. Transzferbuszok a Termini-hez, Cotral busz (volán) az Anagnina metróállomáshoz megy.
Buszok a kijárattól balra lesznek. Válasszátok az elsőnek indulót. Jegyet vehettek ott a busznál is vagy online is foglalhattok. (4-6 euro)
Bármelyekkel is mentek, a busz után metróval kell továbbutazni (A metró) a Cornelia megállóig. A hotel ehhez van közel.
https://www.google.com/maps/dir/Termini,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Via+Aurelia,+472,+00165+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.9010671,12.4240488,15z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x132f61a3e528cfbd:0xd1608dabaf6565b7!2m2!1d12.502005!2d41.901556!1m5!1m1!1s0x132f5fc36ce83691:0x4a5c909a778fbb1a!2m2!1d12.4246795!2d41.8985719!3e3

A metrónál tudtok venni jegyet, bérletet vagy RomaPass-t. Árakat fent megtalálod.

Taxit megsaccolni sem tudom, de nagyon drága. Az általam írt eljutási lehetőségekhez képest akár tízszeresen.
(30 km)

A hotel honlapján írnak transzferszolgáltatásról. Emailben megérdeklődhetitek az árat.

Jó utat!
#35 - Hajni - 2015.01.14. - 22:18
Kedves Hajni,
( #457 ) nemeshome@hotmail.com - várom a javaslataidat, és előre is köszönöm szépen a segítségedet! Üdv.: Judit
#36 - Nemes Judit - 2015.01.15. - 07:44
Kedves Hajni! Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet! Üdvözlettel: Marianna
#37 - Sörös Marianna - 2015.01.15. - 22:35
kedves hajni szeretnek erdeklodni hogy a ciampioni repuloterol melyik buszal jutok el mercure roma piazza bologna hotelhez hany megalo es hogy a roma pass berlet 3 napra megfelelo lenne ? meg innen a szalotol melyik buszal tudunk eljutni a vatikanba es hany orakor erdemes odameni ,amugy a tobbit gyalog terveztuk jo otletnek tartod? masadikan indulunk ,milyen sorendben ajanlod az utitervet elore is koszonom nagyon sok ember halas lehet neked a sok infoert ,ritkasag B.U.E.K
#38 - noemi - 2015.01.16. - 21:00
Noémi!
Ciampino reptérről buszokkal lehet a városba eljutni. Különböző társaságoknak van transzferjárata a Termini-ig. Ez Róma nagy közlekedési csomópontja. Innen metróval 3 megálló a Bologna állomás. A hotel a Piazza Bologna-hoz közel van.

Vagy a reptérről Atral busz az A metró Anagnina végállomásához megy. Metróval Termini, itt át kell szállni a B metróra és 3 megálló a Bologna.

Közlekedéshez szükséges bérlet vagy vonaljegy, mert a látnivalókhoz el kell jutni és vissza is. Legalább napi 2 jegy kell.
Létezik 3 napos bérlet is, vagy a RomaPass, mellyel ingyenes a közlekedés és két múzeum.

Vatikánhoz eljutás:
Metró, amelyről a Termininél át kell szálni a másik A vonalra. Ottaviano (Musei Vaticani) megállóhoz közel a Szt.Péter tér, Vatikán.
Vagy 62-es busszal, amelynek végállomása az Angyalvár és a Szt.Péter tér között van. Ennek a busznak van megállója a Viale de Corso-n, melyről a Trevi-kút, Spanyol lépcső, Pantheon elérhető. Piazza Venezia (VE emlékmű, Capitolium), majd a Corso Vittorio Emanuelen megy tovább a Torre Argentina, Piazza Navona megállókon át, át a Ponte VE hídon az Angyalvár mellé.

https://www.google.com/maps/dir/Mercure,+Via+Reggio+Calabria,+54,+00161+Roma+RM,+Olaszorsz%C3%A1g/Szent+P%C3%A9ter-bazilika,+Piazza+San+Pietro,+Vatican+City,+Vatik%C3%A1n/@41.9033167,12.4862032,15z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x132f617a9c6beae1:0x154477fe5e28f730!2m2!1d12.518676!2d41.912326!1m5!1m1!1s0x132f6061b7149b59:0x724bf077cd875283!2m2!1d12.453937!2d41.902167!3e3!5i1

Vatikáni múzeumok, Szt.Péter bazilika és tér, kupola megmászása + Angyalvár egy napi program.

Az útiterv napjai bármilyen sorrendben variálható. Amire figyeljetek: Angyalvár, Capitoliumi múzem hétfőn zárva.

Jó utat!
#39 - Hajni - 2015.01.17. - 22:07
Az alábbi címen lévő szálláshelyen szeretnék néhány éjszakára szállást foglalni: Via di Castel Giubileo, 5, 00138 Róma. A térképet nézve az látszik, hogy a villa és Róma központja között van az "Aeroporto di Roma - Urbe" repülőtér. Tudsz valamit erről a repülőtérről? Mennyire nagy? Mennyire zavaró a zaja? Kérlek, azt is írd meg, hogy a Roma Pass-szal innen is ingyen igénybe lehet venni a városi tömegközlekedést? És még egy kérdés: nagyjából mennyi idő alatt lehet erről a "külvárosi" címről bejutni a központba? Nagyon köszönöm előre is a válaszaidat, üdv: Ramóna
#40 - Vértesné Ramóna - 2015.01.18. - 16:34
Kedves Hajni!
Február közepén készülünk 4 napot Rómában tölteni. Mennyire kedvezőtlen ez az időpont, kb. milyen időjárásra számíthatunk? Első alkalom, szeretnénk minél több nevezetességet megnézni, minél több dolgot megtapasztalni Rómából. Szállásunk a Hotel Caravaggio lesz, a Via Palermo-n. Javasolt-e a RomaPass vagy elérhető gyalogosan a látnivalók nagy része? Kérlek, küld el az útitervet is.
Köszönöm, Péter
#41 - Péter - 2015.01.18. - 19:28
Ramóna!
Erről a reptérről nem hallottam még, nem tudom milyen forgalma lehet.
Szállásról találsz véleményeket pl. a tripadvisor oldalán.

Innen kb. 60-80 perc alatt lehet a városközpontba jutni. Bérletek, RomaPass érvényesek.

További kellemes készülődést!
#42 - Hajni - 2015.01.18. - 20:34
Péter!
Időjárásra az ilmeteo.it oldalt javaslom nézni. 2 hetet jelez előre.

A szállásotok központi helyen lesz, ha bérlet nem is azért 1-2 vonaljegy legyen nálatok, ha buszra, metróra kell szállni.
RomaPass-t nem kell megvennetek.
Írj emailcímet!
#43 - Hajni - 2015.01.18. - 20:47
Köszönöm!
petyko98@freemail.hu
Péter
#44 - Péter - 2015.01.18. - 21:56
Péter!
Nem tudom freemailre elküldeni, ha volna más (gmail) cím írd meg azt.
#45 - Hajni - 2015.01.18. - 22:06
schpeter73@gmail.com
#46 - Péter - 2015.01.18. - 22:37
Szia Hajni!

A Spanyol lépcsőtől hogy jutok el a Vatikánhoz? Metró, vagy busz az egyszerűbb? melyik hogy közlekedik?
Vasárnap hajnalban indulunk a transzfer buszhoz, a repülőgép hazafelé 8:45 kor indul. 4.50 kor indul a transzfer busz. A spanyol lépcsőtől hogy jutok el a Terminihez ilyen korán?
Köszi előre is :)
#47 - Dóri - 2015.01.19. - 14:53
Dóri!
Legegyszerűbben és leggyorsabban metróval. Mindkét megálló az A vonalon van.
Terminihez is ez lenne a legjobb eljutás, de a metrók 5.30-tól járnak.
Így az éjszakai n5-ös busszal tudtok menni, amihez el kell sétálni a Via del Tritone-ra a Tritone/Fontana di Trevi megállóhoz. 6 megálló a Termini.
A busz félóránként jár.
Előző nap nézzétek meg a megállót, ne hajnalban kelljen keresgélni.
Vagy gyalog 2,1 km, 30 perc :)
#48 - Hajni - 2015.01.19. - 20:11
Kedves Hajni!
Két gyerekkel (8 és 10 évesek) megyünk Rómába. Ilyen korú gyerekeknek a tömegközlekedésnél, illetve a múzeumoknál van-e valamilyen kedvezmény?
Válaszodat előre is köszönöm.
#49 - Cilike - 2015.01.20. - 14:28
Kedves Hajni!
Először is köszönet a már általam eddig itt olvasott számos hasznos információért és tippért! Nagyon sokat segít a tervezésben és az idő hasznos és tartalmas eltöltésében is!
Mi (feleségem, 21 és 17 éves lányaim + én) febr. 5-én reggel érkezünk Ciampino-ra és 8-án reggel indulunk vissza, tehát 3 napunk lesz a városban. Természetesen szeretnénk eljutni a lehető legtöbb látnivalóhoz. Én is szeretném kérni a már többeknek küldött útitervedet, email címem: rinettguide@freemail.hu
Még egy dolog: a TripAdvisoron olvastam, hogy többek között a Colosseumnál -gondolom leginkább a párizsi események miatt- bevezették, hogy hátizsákot és nagyméretű kézitáskát sem engednek bevinni és megőrző sincs... Tudsz erről bővebbet?
Köszönöm! Zoli
#50 - Horváth Zoltán - 2015.01.20. - 15:33
Kedves Hajni!
Köszönöm a válaszod, nagyon aranyos vagy :)
#51 - Dóri - 2015.01.20. - 17:36
Kedves Hajni!
Megkaptam a levelet, köszönöm a tippeket, tanácsokat. Írtam egy e-mail-t, néhány kérdéssel. Megkaptad?
Péter
#52 - Péter - 2015.01.20. - 20:21
Cilike!

10 éves korig ingyenes a közlekedés. Ha már betöltötte a 10-et kell jegyet, bérletet venni.
Múzeumok 18 éves korig ingyenesek, de ki kell kérni a gyerekeknek is az ingyenes jegyet.

Jó utat!
#53 - Hajni - 2015.01.20. - 22:01
Zoltán!
Eddig is csak kézitáskával lehetett bemenni a Colosseumba és más múzeumokba is.
Szt.Péter bazilikánál tudom, hogy van csomagmegőrző, többire nem emlékszem. Talán, mert nem volt mit beadnunk.
Lányok: 18 éves korig ingyenesek a múzeumok, 25 éves korig ha van nemzetközi diákigazolvány kedvezményesek.
Többit emailben.
#54 - Hajni - 2015.01.20. - 22:08
Köszönöm szépen! Zoli
#55 - Horváth Zoltán - 2015.01.20. - 22:27
Kedves Hajni!

Szeretném a segítségedet kérni. A Fiumicinora érkezünk, hogy jutunk el a Piazzale marcellino champagnat n.2, ra legegyszerűbben, a Hotel Villa Eur Parco di Pinibe lesz a szállásunk.
Kicsit megzavarodtam, hogy a Laurentina megállóhoz gyalog is hamar eljutunk, más és mást olvastam, ha a városközpontba akarunk eljutni, vagy busszal menjünk a metróig?5 éves gyermekkel leszünk.
Előre is köszönöm a segítségedet.
#56 - Csilla - 2015.01.20. - 22:55
Csilla!
Két metrómegálló is van kb. 1 km távolságra, a Laurentina és az Eur Fermi.
Közelebb van buszmegálló, ahonnan
a 30X (express) busszal a városközpont elérhető.

Clodio irányba a következő megállói vannak:
- Cave Ardeatine: Piramide metró, Lido vonatmegálló. Piramis. Innen el lehet sétálni a Máltai kulcslyukhoz.....
- Petroselli Igazság szája és a Tiberis-sziget közötti megálló.
- Ara Coeli/Piazza Venezia: Capiolium, VE emlékmű.
- Via Torre Argentina
- Rinascimento. Piazza Navona és a Pantheon között

https://www.google.hu/maps/place/Piazzale+Marcellino+Champagnat,+2,+00144+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.82505,12.4756281,17z/data=!4m2!3m1!1s0x13258b04fae63479:0xb02fcd7c92108919

Nem tudom látható e, de a hotel felett, ahol a Deutse bank felirat van ott a buszmegálló.
#57 - Hajni - 2015.01.21. - 12:26
Szia!
Csupán egy nyúlfarknyi kérdésem lenne hozzád: az egynapos (BIG) jegy 1 napig, vagy 24órán keresztül érvényes?

Köszönöm, és nagyon köszönöm az oldal "üzemeltetését" is, iszonyatosan jó olvasgatni, és nagy segítség is:)!
#58 - mirtill - 2015.01.21. - 19:34
Igazán köszönöm, minden jót Neked:Csilla
#59 - Csilla - 2015.01.21. - 21:50
Mirtill!
1 napig, tehát az érvényesítés kezdetétől aznap éjfélig.
#60 - Hajni - 2015.01.21. - 21:52
Szia.
Hogy jutok el a Termini vonat és busz állomásrol Termini metró állomáshoz.
ksznm.
#61 - Attila... - 2015.01.22. - 21:17
Kedves Hajni,
Köszönöm a gyors választ. Ha jól értem, hiába van nekem RomaPass-om, a gyerekek ingyenes jegye miatt sorba kell állni a pénztárnál?
#62 - Cilke - 2015.01.23. - 08:26
Kedves Hajni!
A jövő héten megyünk Rómába, és a repülőtérről a legegyszerübb a Ciampino -tól busszal a pu-hoz menni.
Szeretném a jegyet on-line megvásárolni, mert így olcsóbb és kényelmesebb is, nem kellene ott az olasz nyelvű automatákon eligazodni.
Németül és angolul beszélek, olaszul nem . Vannak az automatákon angol tájékoztatók is?
A terravision látszik a legjobbnak, ezen az oldalon lehet foglalni.

www.terravision.eu

Azt szeretném kérdezni, hogy biztonságos ez, van tapasztalatod, vagy pozitív ill. negatív infód erről a társaságról,mert rögtön leemelik a pénzt, és nem lenne jó, ha megadom a kártya adatait, hogy esetleg jogcím nélkül is emeljenek le valamit.
Köszönöm szépen a tanácsot
#63 - Bálint István - 2015.01.23. - 12:32
Szia Hajni!

Bocsánat még egy kérésem lenne az előzőhöz.
Olvasom a levelezéseket, nagyon hasznos infokat tartalmaz. Igazán fáradhatatlan vagy.
Azt szertném kérni, hogy légyszi nekem is küldeni, uti, ill programtervet.
Mi 4 napot leszünk Rómában 01.27-től 31-ig.
Köszönöm
Bálint István
#64 - Bálint istván - 2015.01.23. - 13:06
István!
Nem hallottam még rosszat, illetve bankkártyával kapcsolatos negatív dolgot egyik transzferbuszos társaságról sem.
Nem szükséges előre venni jegyet, azt ott a buszok melletti jegyárustól is lehet.
Írj email, lehetőleg gmail-os címet!
#65 - Hajni - 2015.01.23. - 16:09
Cilike!
Igen, sorba kell állni.
Egyébként csak a Colosseumnál van külön sor a RomaPass-osoknak.
#66 - Hajni - 2015.01.23. - 16:11
Szia Hajni!

A 65-ös üzenethez

Köszönöm! Az e-mail címem az utitervhez:

uni.nitt@gmail.com

Köszi szépen.
#67 - Bálint István - 2015.01.23. - 16:31
Szia Hajni!

Köszönöm az uti beszámolót.
Kellemes hétvégét!
Bálint István
#68 - Bálint István - 2015.01.23. - 20:12
Szia Hajni!
Mi is készülünk Rómába, és szeretnénk eljutni a lehető legtöbb látnivalóhoz. Én is szeretném kérni a már többeknek küldött útitervedet. Köszönöm szépen: forgacsne.farago.katalin@gmail.com
#69 - Kati - 2015.01.23. - 22:11
Kedves Hajni!
Van olyan fő látnivaló, ami zárva van februárban, ezért ne is tervezzük meglátogatni?
Az őrségváltás van-e télen is, ill. mikor és érdemes-e megnézni?
Köszönöm, Zoli
#70 - Horváth Zoltán - 2015.01.25. - 12:24
Zoli!
Minden látogatható, a Trevi-kút viszont felújítás alatt van.
Őrségváltással kapcsolatban ezeket találtam:
"A Quirinale őrségváltása változó időpontban van, nyáron 18.00-kor, télen 15.15kor, de (télen vas. 16.00)."
http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/ciprusi-mukincsek-kiallitasa-a-romai-elnoki-palotaban
#71 - Hajni - 2015.01.25. - 18:56
Sziasztok!
Február 1-én, vasárnap reggel megyünk Rómába 5 éjszakára. A Termini pályaudvar környékén a Hotel Acropoliban foglaltunk szállást. Első utunk lesz ebbe a csodás városba, ezért arra gondoltunk, hogy fogadnánk egy magyar idegenvezetőt, aki szakszerűen bemutatná a látnivalókat. Lenne valakinek kedve társulni hozzánk? Az idegenvezetés díja 120 Euró/3 óra. Mi négyen megyünk és a költségek csökkentésére keresünk társakat!
Email: hmarika50@freemail.hu
#72 - Marika - 2015.01.25. - 23:06
Kedves Hajni!
Ez év május 8-13-ig leszünk Rómában és a LuxuryHomeRoma Via Di Ripetta 39
Spagna szállásra van foglalásunk.A véleményedet szeretném kérni,hogy jól tervezünk-e?Mivel városközponti a szállás,így nem tervezünk venni közlekedési bérletet és így a RP sem érné meg szerintünk.Egy napra vennénk napi jegyet,amikor is az Ostiára/tengerpartra mennénk.A Ciappinora érkezünk és a Cotral busszal mennénk az Anagniáig és onnét a Spagna megállóig metróval.
Kíváncsi vagyok a véleményedre és az esetleges tanácsodra!
Köszönöm előre is ,üdv:Marcsi
#73 - marcsi62 - 2015.01.26. - 17:22
Marcsi!
A hotel közelebb van az A metró Flaminio állomásához. A Piazza Popolo-n átsétálva a jobb oldali templom melletti utca a Via di Ripetta, ahol a szállás van.
Ciampinoról menjetek Cotral / Atral busszal az Anagnina metróállomáshoz, majd metróval a Flaminio-ig.
http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina
Buszra jegyet még bent a terminál épületében a kijárathoz közeli standnál tudtok venni, de a sofőrnél is lehet.
Metrónál pedig tudtok venni vonaljegyeket. Ezzel is el lehet menni a tengerpartig, érvényes a LIDO vonatra is, nem szükséges egy napos bérletet venni.

További kellemes készülődést!
#74 - Hajni - 2015.01.26. - 20:39
Köszönöm szépen a válaszodat Hajni:)
Szép estét Neked !
Marcsi
#75 - marcsi62 - 2015.01.26. - 21:55
Szia Hajni!

Február 21-én a reggeli órákban érkezünk 5 napra Rómàba. Február 24-én 9ó 30-ra foglaltunk jegyet a vatikàni múzeumba jegyet. Azon a napon a Szent Péter Bazilikában a magyar kàpolnában reggel 8- kor lesz szentmise,amin szeretnénk résztvenni. Az a kérdésem,hogy a Bazilikából is megközelíthető a múzeumi bejárat,vagy csak kívülről az utcáról? A Casa Simpatia Massalongo apartmanban szállunk meg . Tudnàl nekem segíteni 4 napos útitervvel? 25-én reggel indul a gépünk haza.

Köszönöm: Gyöngyi
#76 - Gyöngyi - 2015.02.02. - 12:25
Szia Hajni!
Elővételben megvettem a belépőjegyeket a Colosseum-hoz és a Vatikán múzeumhoz. Kérdésem az lenne, hogy külön bejárat van -e az előre megváltott jeggyel érkezőknek? Googel maps-en nézem kordon van és igen hosszú a sor pl. a Vatikánnál. Köszi a választ előre is!
#77 - Krisztián - 2015.02.02. - 16:07
Krisztián!
Vatikáni múzeumoknál menjetek a pénztárhoz, nem kell sorba állni. Az emailben megküldött és kinyomtatott voucher-ért cserébe kaptok jegyet. Útiokmány legyen nálatok.
Colosseumnál is biztosan előre lehet menni.
#78 - Hajni - 2015.02.03. - 21:47
Gyöngyi!
Vatikáni múzeumoknak külön bejárata van, a bazilikából nem közelíthető meg csak utcáról.
Szállásotok honlapján van lehetőség különböző szolgáltatásokra, úgy mint idegenvezetés, belépőfoglalás...
http://www.casasimpatia.com/hu/szallasok/roma/via-massalongo

Az útitervek résznél találsz programleírásokat, de szívesen elküldöm emailben is.

További kellemes készülődést!
#79 - Hajni - 2015.02.03. - 22:18
Kedves Hajni!

Köszönöm szépen a válaszodat. Nagyon tetszik az oldal,hasznos a sok tanács,nagy segítséget jelent az utazóknak.Az útitervet majd böngészem.

Üdvözlettel: Gyöngyi
#80 - Gyöngyi - 2015.02.04. - 07:35
Szia Hajni!
Február 26.-án repülünk Rómába 3 napra!
Érdeklődni szeretnék, hogy hol érdemesebb pénzt váltani? Tudunk Rómában eurót venni esetleg kedvezőbb áron, vagy itthon váltsuk be amit vinni szeretnénk?
Köszönöm válaszod
Anita
#81 - Anita - 2015.02.05. - 10:41
Köszi! :-)
#82 - Krisztián - 2015.02.05. - 16:16
Néhány napja jöttünk vissza Rómából egy néhány napos családi utazásról, sokat segített ez az oldal a felkészülésben, köszönjük! Néhány friss benyomás, hátha jól jön:
- Ciampino-ról egyszerű, olcsó és jó a bejutás az Atral+metró kombinációval, az Anagnina-ig 20 perc, összesen jegyvásárlással együtt egy óra a Termini-ig.
- visszafelé reggeli órákban Terravision: 30-40 perc, helyszínen is lehet jegyet venni, csak kp. Akinek van foglalása, annak is be kell állnia a sorba, hogy felvegye a beszállójegyet.
- nagyon kifizetődő az ingyenes havi első vasárnap, nekünk belefért a Colosseum, Forum Romanum és az Angyalvár is, sorban állással együtt. A Capitolium múzeumai sajnos csak Róma lakóinak ingyenesek.
- januári-februári utazási időpontot tudom ajánlani, kellemes az idő és nincs túl nagy tömeg. Hétfői napon a Vatikáni Múzeumokba minden sorállás nélkül jutottunk be, nem volt előre jegyünk.
#83 - Ibolya - 2015.02.05. - 22:07
A Terravision buszokhoz még: a 8.45-kor Ciampino-ról induló géphez kényelmesen elég a 6.30-as vagy 6.40-es járatra felülni. A 6.40-es busszal 7.15-re kinn voltunk.
#84 - Ibolya - 2015.02.05. - 22:19
Kedves Hajni! Augusztusban megyünk 1 hetes nászútra Rómába.Azt szeretném kérdezni,ha Tivoliban a Villa d'Estét szeretnénk megnézni nappal is és éjszaka is,akkor meg kell venni mindkét jegyet?
#85 - Zsolt - 2015.02.06. - 10:22
Anita!
Nem vagyok járatos a pénzügyekben, de szerintem valutát itthon kell váltani.
Bankkártyával is lehet sok helyen fizetni, azt érdemes használni.
#86 - Hajni - 2015.02.06. - 13:46
Zsolt!
Külön jegyet kell venni.
Éjszakai nyitvatartás csak péntek és szombati napokon van meghatározott időszakban.
http://www.villadestetivoli.info/servizie.htm
(2014-es infók)
#87 - Hajni - 2015.02.06. - 13:50
Kedves Hajni!
Tudna küldeni az email címemre 3 napos utitervet RP vásárlásával?
előre is köszönöm:
racz imre
e-mail: raczimre12@gmail.com
#88 - Rácz Imre - 2015.02.07. - 20:09
Helló! Szeretném megkérdezni, hogy irtad "1,20 Eurós viteldíjjal közlekedő COTRAL buszra kell felszállni, amelyről át lehet szállni az A metróra, a metró Anagnina állomásán"(elméletileg ez a legolcsóbb bejutás a Terminihez még az online vásárolt 4 eus. transzferjáratnál is olcsóbb?) és hogy itt már érvényes a bérlet. Arról a bérletről van e szó amit mondjuk 3 napra lehet venni? És a 3 nap hogy értendő? A megvételtől 72 óra mint Budapesten, vagy akár milyen időpontba veszem meg a harmadik nap éjfélkor lejár. Mi öt napig lennénk nem tudom milyen bérletet érné meg venni vagy az elsőnapon nézzük meg a nevezetességeket a Termini körül (ott a szállás) gyalog ötödig nap pedig menjünk le metróval és vasuttal a tengerhez, mivel csak fél öt-kor indul a gép? Ja és szállást hol érdemes foglalni melyik környéken hogy gyalog sok minden megközelithető legyen vagy jó a termini körül ahol mi néztük? Kérlek szépen addjál ezekre a dolgokra nekünk jó tippeket. Nagyon szépen köszönöm előre is. Márciusba mennénk. Üdv Marika
#89 - Marika - 2015.02.08. - 17:04
Kedves Hajni, köszönjük szépen a hasznos információkat. Én a szüleimet viszem el Rómába, két és fél napunk lesz összesen, bármilyen hasznos információt, utitervet szívesen vennék. A szállásunk a Vatikán mellett lesz.
Válaszodat előre is köszönöm.
#90 - Marianna - 2015.02.08. - 22:07
Marika!
Ciampino reptérről Atral /Cotral busszal az A metró Anagnina végállomásához lehet beutazni. Jegy 1.20 euro.
Metrónál már az Atac (római bkv) bérletei, vonaljegy és a RomaPass is használható.
Ez a legolcsóbb megoldás a városba jutásnak.
Bérletek, RomaPass (3 napos) érvényessége az első kezeléstől számított 3 nap éjfélig érvényes. 7 napos bérlet a 7-ik nap éjfélig.
Mindegy mikor veszed meg az érvényesítés kezdete számít!

Termini nagy közlekedési csomópont, innen mindenfelé el lehet jutni. Hátránya, hogy zajosabb, koszosabb ez a környék.
Prati (Vatikán környéke) jobb választás lenne szállásnak.
De bárhol is szálltok meg mindenhová gyalogolni sok lenne, néha akár csak 1-2 megállónyit is jól esik buszozni.

Javasolnám az első és utolsó napra vonaljegyeket venni, a közbenső három napra bérletet. Ha szeretnétek belülről is megnézni a múzeumokat, látnivalókat akkor megéri RomaPass-t venni.


További kellemes készülődést!
#91 - Hajni - 2015.02.08. - 23:06
Marianna!
A "Róma útiterv' résznél találsz programterveket, de szívesen elküldöm emailben is. Kérlek írj címet (gmail)!
#92 - Hajni - 2015.02.08. - 23:10
Kedves Hajni,
köszönöm. A mail címem: torok.mariann[kukac]gmail.com
#93 - Mariann - 2015.02.08. - 23:26
Kedves Hajni!
Reggel hány órakor indul az első metró Rómában? A Terminihez szeretnék jutni 5 óra 30-ra a Cornelia metróállomásról. Sajos sehol nem találtam menetrendet. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel : Kovács Zsolt
#94 - Kovács Zsolt - 2015.02.09. - 16:44
Zsolt!
Metrók 5.30-tól járnak.
n5 éjszakai buszt javaslom, melynek van megállója a Cornelia-hoz közeli Via di Boccea-n. Fél óránként közlekedik, óra egészkor és 30-kor. Hogy mikor van ebben a megállóban nem tudom.
Érdemes előző napokban megnézni a menetrendet, illetve a megálló pontos helyét.

www.atac.roma.it
Itt lehet járatot, vagy útvonalat keresni.

Jó utat!
#95 - Hajni - 2015.02.09. - 19:25
Kedves Hajni!
Köszönöm az infót.
Tisztelettel:
Kovács Zsolt
#96 - Kovács Zsolt - 2015.02.09. - 21:14
#97 - Judit - 2015.02.10. - 18:23
kedves Hajni febr 19-én utazunk először Rómába .
Szállásunk Sunrise szállóban lesz .
Az a kérdésem ,hogy a Termini pu. után ,hogyan tudunk eljutni a szállásunkra.
Milyen közlekedési eszközzel a legegyszerűbb?
Segítséged előre is kszönöm
Magdi
#98 - Magdi - 2015.02.10. - 21:53
Kedves Hajni!
Nagyon sok hasznos információt olvastam az oldalon. Hétvégén utazok a barátommal Rómába,és a Terminihez közel lesz a szállásunk.Annyi segítséget szeretnék kérni,hogy érdemes e RP venni? Ill. megköszönném ha a 3 napos programajánlót átküldenéd amennyiben van rá mód. Üdv: Tünde
#99 - Harmath Tünde - 2015.02.11. - 13:42
Judit!
Ciampino reptérről busszal tudtok a városba beutazni
- Atral busz az Anagnina metróhoz megy
- transzferbuszok a Termini-hez

Bármelyikkel is utaztok be, utána az A metróval kell az Ottaviano megállóig menni. A hotel ehhez van közel.
#100 - Hajni - 2015.02.11. - 21:32
Magdi!
Terminitől a 90x busszal 13-ik megálló a Sempione. A hotelhez jobbra, majd balra fordulva kell menni, amíg a jobb oldalon nem értek egy lépcsősorhoz. Azon kell felmenni a hotelhez.

Jó utat!
#101 - Hajni - 2015.02.11. - 23:00
Tünde!
RP-t akkor érdemes megvenni, ha a drágább helyekre szeretnétek bemenni. Ez a Colosseum-Forum-Palatinus, Angyalvár, capitolium, Borghese Galery..., mert a két első múzeum ingyenes ezzel.

Kellemes római vakációt!
#102 - Hajni - 2015.02.11. - 23:05
Tünde!
Írj emailcímet!
#103 - Hajni - 2015.02.11. - 23:06
Tiszteletem Hajni
03 07 megyek Rómába bérlek autot a reptéren. Az lenne a kérdésem, hogy hétvégén a parkolás mennyibe kerül, vagy ott is ingyenes mint pesten.
#104 - karácsony istván - 2015.02.12. - 10:49
István!
Nincs tapasztalatom autóval kapcsolatos dolgokban. Arról viszont már olvastam, hogy a belvárosba csak külön engedéllyel lehet behajtani. Tiltó táblák nincsenek csak súlyos bírságok.
(Turistaként nem használnék autót Rómában.)
#105 - Hajni - 2015.02.12. - 18:51
Hajni ! nagyon köszönöm , gyors válaszodat.
nagy biztonság ez nekem ,hogy hamar odatalálunk
Magdi
#106 - deák Hajni - 2015.02.12. - 19:45
Kedves Hajni!

Köszönöm szépen. szihetu@gmail.com

Üdv: Tünde
#107 - Harmath Tünde - 2015.02.12. - 21:26
Köszönet ismét Tibcsi és Hajninak a sok értékes infoért, ismét erről a honlapról készültem fel az útra.
Hétfőn mentünk a Wizzairral Rómába. A repülő hamar odaért, 12:00-kor láttuk elmenni a SITbust. Ha nem ugrunk be a Tourist Infoba, simán elérjük. A következővel a Cavour térig mentünk mert a Blanco Vaticanoban foglaltam szállást, ami zseniális helyen van a Via Catonen, pár percre a Vaticani Múzeumtól és a metrótól. Gyalog mentünk a Via Crecenzion. Ez egy 4 szobás kicsi panzió egy elegáns ház 5. emeletén. A tulajnak jeleztük az érkezésünk idejét, a ház előtt várt. 50EUR a szép fürdőszobás szoba. Nagyon kedves ő is és a szobaasszony is, aki az édes reggelit tálalja és elkészíti hozzá a Cappucinot. Mivel a klíma fűtése nem ment csak a radiátor kissé hideg volt az első éjjel, de jobb időben ez sem jelent problémát, a hűtés megy.
3-ra foglaltam a Vatikáni Múzeumba a jegyet, már 2 körül ott voltunk és be is mehettünk. Simán vehettünk volna jegyet a helyszínen is, nem voltak sokan a pénztárban. A rövidebb úton mentünk végig. A Sixtusi kápolnában láttuk a Hajni által leírt kijáratot, de az volt odaírva hogy vezetett csoportoknak és sajnos nem azon mentünk ki amiatt, így egy hosszú úton mehettünk volna ki vagy újra végig kellett volna menni a kápolnáig amint azt az őr tanácsolta, és nyugodtan használhattuk volna a kiírás ellenére.
Az előbbi megoldást választottuk, így nem a Szent Péter bazilika oldalsó bejáratánál kötöttünk ki. A téren rengetegen álltak sorban hát inkább megkerestük a City Sightseeing piros Hop On Hop Off buszát. A buszunk nem ment tovább a Termininél, így a következőhöz, az aznapi utolsóhoz, ami 5-kor indult sorba álltunk. Kicsit hűvös volt fent, de megérte. A gyerekeknek most ingyenes, annál is inkább. Vaticanban leszálltunk 6 óra körül, addigra már alig kanyarodott a sor a biztonsági vizsgálathoz, bementünk a Szent Péter bazilikába. Aztán elsétáltunk a szállás felé és a mellette levő bevásárló utcán találtunk egy pince vendéglőt ahol finom volt a tészta.
Még a Cavouron vettem 4 jegyet, az elsőkkel bementünk másnap reggel metroval a Spanyol lépcsőhőz. Egy hölgytől kértem útbaigazítást a Trevi kúthoz, majdnem ott dolgozik így készségesen odavezetett bennünket. A Trevi egy részét renoválják de plexifalon keresztül jól látható és a pénzgyüjtő kismedencébe be lehetett dobni a pénzt.
Utána a átmentünk a Via Nationalera, ahol egy nagyon érdekes matematikai kiállítás van 15-éig. Utána elsétáltunk a Forum Romanumhoz és megvettük a jegyet, páran voltak előttünk. Igen jól tettük, mert a Colosseumnál a biztonsági vizsgálat után hosszú sorba tereltek, a jegypénztárhoz. Szerencsére ezt időben észrevettem és másik ösvényre váltottunk amin egyből bemehettünk. Megnéztük 2 szintjét, mivel nem vezetett csoporttal mentünk az alsó szintre nem tudtunk lemenni. Majd átsétáltunk a Palatinus dombra és egy kicsit megnéztük belülről is a Forum Romanumot. Megérte, vannak olyan részei amelyek kívülről nem látszanak. Utána felmentünk a Victor Emanuell király féle "írógép" lépcsőjére, lefelé jőve láttul az őrségváltást.
Mivel 24 órás volt a Hop On jegyünk, aznap is érvényes volt még így még egy kört tettünk ezúttal jó melegben pihenésül. Utána elsétáltunk a 433 étterembe, ami nagyon hangulatos hely, 12EUR a 3 fogásos menü plusz negyed liter bor fejenként. Helyette a 7dl vizet hoztak nekünk, mert nem kértük. Volt 4 fajta Bruscetta előételnek, egy paradicsomos-bazsalikomos, egy darált fekete olivás, egy olivaolajos és egy padlizsános. Kb 4 fajta tésztából lehetett kiválasztani a második fogást, majd belül olvasztott csokis csokis piskóta szelet volt a desszert. És nem volt sem szervízdíj, sem Coperto, jó hely valóban. Onnan a Piazza Navonán keresztül a Pantheonba mentünk. Ez a templom nekem jobban tetszett mint a Szent Péter. Kerestük a 22 lefolyót ami elvezeti az esőt. Közben behallatszott a szólógitáros utcazenész aki a Wallt nyomta szuperül. Onnan a Via Victor Emanuelre mentünk a Leonardo kiállításra, amely a mérnöki, hadászati, stb találmányainak fa makettjait mutatja be. Onnan az Angyalvár gyaloghídján hazasétáltunk, szépen ki volt este világítva.
A Capitolini Múzeum és a tér kimaradt, tegnap reggel a másik buszjegyekkel odamentünk a térre lefényképezni Marcus Aurelianus lovasszobrát és a romokat. Majd busszal továbbmentünk a Terminire. A buszjegyárusok mögötti nagy épület mögött van a Via Marsala, ott megtaláltuk a Sit buszt. A buszból egy pillanatra láttam a Piazza Popolon a 2 ikertemplomot. Rómában nagyon gyorsan be lehetett checkolni, azzal sem szórakoztak, ha több csomagot vittek fel a Wizzairre. Mi a 9:45-össel mentünk, egy óra múlva a reptéren voltunk. D5-ről jött a Wizzair. Az automatákban van szendvics 2.80EUR-ért és víz is 1.5EUR-ért.
#108 - ildiko - 2015.02.12. - 22:19
Ildikó!
Nagyon kedves, hogy írtál az élményeitekről. Bízom benne Róma a ti szívetekbe is belopta magát!
#109 - Hajni - 2015.02.13. - 17:12
Kedves Hajni
Nagyon sok jó információt olvastam az oldaladon.Lenne egy kérdésem
Mi a S .Pietro-ba foglaltunk szállást a Via della Stazione di San pietron.Hogyan jutunk el oda a legolcsóbban a Ciampino reptérről? Üdv Réka
#110 - Réka - 2015.02.13. - 20:08
Hajni, belopta bizony.
Szerintem visszamegyünk, csak úgy lófrálni a hidakon, népszerű tereken, hallgatni az utcazenészeket, megnézni még templomokat és a nagy kedvencem a Pantheont, az Ostiai ásatást, Capitoni szobrait, a Villa Borgheset. Nyár végén megyünk Szardíniára, addig remélem Tibcsi arról is ír majd, valamikor azután. Olaszország csodálatos, nehéz a hatása alól szabadulni:)))))))
#111 - ildiko - 2015.02.13. - 21:52
Réka!
Cia reptérről a transzferbuszok a Terminihez érkeznek (4-6 euro), ahonnan a 64-es busszal kell továbbutaznotok a Cavalleggeri/S.Pietro-ig (alagút utáni megálló) vagy a következő megállóig és ott balra a Via Paolo II-n besétálni a Via della Stazione di San Pietro-ra.
Utóbbinál egy picit rövidebb a gyalogos távolság.

Reptérről Atral busszal is lehet utazni az A metró Anagnina végállomásához. (1,20 euro) Majd innen metróval a Termini-ig és a 64-es busszal tovább.

Metróra, buszra már érvényes a vonaljegy, 1-3-7 napos bérlet, Romapass is. Atral, transzferbuszokra nem!

További kellemes készülődést!
#112 - Hajni - 2015.02.13. - 22:58
Hajni! Köszi a gyors választ lehetséges ,hogy még fogok kérdezgetni amit nem tudok kiböngészni.
Réka
#113 - Réka - 2015.02.14. - 10:41
Kedves Hajni!
Szerdai napon 8:30-kor indul a gépünk a Ciampino reptérről, tehát 6:30-ra kint kellene lennünk.
A Vatikánban van a szállásunk, kérlek segíts,h hogyan/mivel tudnánk legegyszerűbben kijutni ilyen korán,h biztosan ne késsük le a gépet! :)

Koszonom előre is!
Judit
#114 - Judit - 2015.02.15. - 20:55
Judit!
Terminitől transzferbuszok indulnak
- sitbusshuttle.com 5.30
- terravision.eu 4.50
- schiaffini.com 6.00

Menetidő 40 perc, jegyár 3,90-4 euro.
Jegyeket online lehet venni, vagy előző napon a buszok indulásánál, így legalább tudni fogjátok honnan indulnak pontosan ezek a buszok.

Terminihez n1 jelzésű éjszakai busszal tudtok eljutni, aminek megállója az Ottaviano-nál a Via Barletta-n van. 30 percenként jár.

Erről kár volna lemaradnotok:
http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/farsangi-kepek-romabol-2015
A Pincio dombon lesz 17-én a karnevált lezáró látványos tüzijáték.

Sok-sok élményt kívánok!
#115 - Hajni - 2015.02.15. - 23:14
Szia Hajni! Ismét a segítségedet szeretném kérni!
26.-án megyünk Rómába! A szállásunk a tengerparton lesz a Hotel la scaletta! A gépünk a fiumicino reptérre érkezik!
A kérdésem az lenne hogy jutunk el a Szállásig a legegyszerűbben? Olvastam hogy a bit jegy érvényes 75 percig! Ez az fm1 vonalra is vonatkozik?
Köszönöm a segítséget
#116 - Anita - 2015.02.16. - 10:19
Anita!
Hotelnek van transzferszolgáltatása, ez lenne a legegyszerűbb eljutás. Habár úgy látom csak délelőtt 10.15-ig van járatuk. Azért emailben érdemes lenne rákérdezni későbbi indulásra.
http://mobile.lascaletta.it/html/en/index.html

Reptérről Cotral busszal is el lehet jutni Lido di Ostia-ba. Az alábbi linken van menetrend. (5.oldal)
Jegyet valahol a reptéren belül lehet venni, (1-2 euro) de nem tudom pontosan hol. Sofőrtől véve drágább, 7 euro.

Városba közlekedésre a LIDO hév a legjobb nektek. Erre érvényesek a római bkv jegyek, bérletek, RomaPass is.
BIT jegy 100 percig érvényes.
Fm1 vonatra csak Róma határán belül érvényesek, de nektek ez nem is jó.


További kellemes készülődést!
#117 - Hajni - 2015.02.16. - 21:50
Kedves Hajni!Márc21.én érkezünk Rómába a fiumucino reptérre.A szállásunk a hotel palma residenceben lesz.A Stadio Olimpicoban szeretnénk megnézni egy meccset,és meglátogatnánk az óvárost is.Véleményedet kérdezném a hotelről és ha lehetséges egy útiterv elkészítésében is a segítséged kérném.Sajnos se olasz se angol nyelven nem beszélek,s gondolom a német ott mit sem ér.köszi!
#118 - Balázs - 2015.02.16. - 22:43
Balázs!
A hotel, mint azt a honlapjukon illetve a booking.com-on is írják 5 percre van a Terminitől. Utóbbi oldalon olvashatsz véleményeket is. Magyarul nincs sok, de a google translate lefordítja neked az idegennyelvűt.
Reptérről egyszerű a közlekedés, a transzferbuszok a Terminihez érkeznek.
Nem írtad mennyi ideig lesztek, így nem tudok ajánlani programot, de a Róma útiterv résznél találsz javaslatokat.
Nyelvtudás nem probléma, meg tudod értetni majd magad.
Ingyenes térképet kérjetek a hotel recepcióján.
#119 - Hajni - 2015.02.17. - 12:32
Kedves Hajni!

Elképesztően jó az oldal, rengeteg hasznos információt írsz meg az érdeklődőknek, köszönjük! Mivel mindenkinek készségesen válaszolsz, én is feltennék néhány kérdést, ha szabad. Mindössze 2,5 napunk lesz a Rómában a feleségemmel március végén, péntek reggeltől vasárnap estig. A szállásunk nem a központban lesz, Fiumicinora érkezünk. Terveim szerint a Terravision busszal vagy az FR1-el mennénk be a központba és hagynánk a csomagot a Termininél vagy a Tiburtinán (melyiket javaslod??). A pénteki napra két terv lehet: a) Belváros b) Vatikán. Vajon mikor lehet a Vatikánban kisebb tumultus, pénteken vagy szombaton? A Vatikánban a Vatikáni Múzeum és a Szent Péter, kupolával együtt a terv, elég-e erre mondjuk a dél és este hat közötti idő? A szállásra csak este megyünk, aludni. A szombat a péntek ellentéte lesz (vagy Vatikán, vagy Belváros). Vasárnap megint csomagmegörző és Belváros, majd este vonat vagy busz a reptérre. 3 napos RP-t gondoltam. A Colosseum/Capitolium/Forum kombinált jegy mellett milyen jegyre érdemes az ingyenességet megőrizni? Milyen jegyet keressünk a Vatikánba és milyen oldalon lehet előre foglalni? Kell-e a RP-t esetleg előre megvenni, lehet-e egyáltalán?
És ha van egy jó 3 napos programajánlód, azt is nagyon megköszönném!

Köszi előre is a segítséget!

Feri
#120 - Kőhalmi Ferenc - 2015.02.17. - 21:48
Kedves Hajni!

Érdeklődnék, hogy a Terminitől mi a legegyszerűbb út a Via Treviso, 37, Hotel Kriss.

Előre is köszönöm a segítséget.
#121 - Zsuzsi - 2015.02.20. - 10:39
Kedves Hajni!

Mi a párommal a pünkösdi hétvégén megyünk Rómába; péntek délután érkezünk, és hétfő délután indulunk vissza. Elküldenéd nekem is a 3 napos programajánlatot a szonjus777@gmail.com e-mail címre? Illetve a pünkösdi ünnep miatt van valami plusz tanácsod?

Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

Üdv:

Szonja
#122 - Szonja - 2015.02.20. - 11:48
Feri!
FCO reptérről a buszok Terminihez, FR1 vonat Tiburtinára megy. Mindkettőnél van csomagmegőrző.
Busz olcsóbb és a Terminitől jobb a tömegközlekedés, inkább ezt választanám.

Programok. Róma útitervnél találsz 3 napos tervet, de az általad írt is jó. Általában egy nap Vatikán-Angyalvár-Trastevere, egy nap Colosseum, Capitolium, II.VE emlékmű, Piazza Venezia és egy nap belváros Piazza Navona, Pantheon, Trevi, Spanyol lépcső. Távolabbi látnivalók is beleférnek, mint pl. a Szt.Pál, Lateráni Szt.János bazilika bármelyik napba.

Vatikáni múzeumok a hónap utolsó vasárnapján ingyenes! Ha ekkor lesztek ott érdemes lenne kihasználni, habár nagyon sokan vannak ilyenkor. (is)
Ingyenes napra nem is lehet belépőt foglalni.
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceLivelloVisita=9&step=1

RomaPass-t tudtok venni akár a reptéren is, de Termini-n biztosan.
A második ingyenességet az Angyalvárra vagy a Capitoliumi múzeumokra javaslom felhasználni.

Szívesen küldök korábban megírt útitervet, de kérlek írj emailcímet.
#123 - Hajni - 2015.02.20. - 20:04
Zsuzsi!
B metróval 2-ik megálló a Policlinico , amelyhez közel van a hotel. Ez két megálló a Terminitől.
#124 - Hajni - 2015.02.20. - 20:13
Szia!
Köszi a tippeket. Nem az utolsó hétvégén megyünk , így az ingyenesség miatt nem aggódunk
#125 - Feri - 2015.02.21. - 13:30
Bocs, a vége lemaradt. Szóval a k_feri@freemail.hu címre szeretnék kérni egy 3 napos útitervet.
Köszi.
Feri
#126 - Feri - 2015.02.21. - 13:33
Szia Hajni. Érdeklődöm,hogy az Omnia kártyát hol lehet átvenni és hogy,ha 3 napig leszünk Rómába érdemesebb,mint a Rp? Köszönöm
#127 - Timi - 2015.02.22. - 13:15
Timi!
Az Omina Card oldalán minden információt megtalálsz. Itt vásárolhatod meg online, melyet aztán vagy a Szt.Péter térhez vagy a Lateráni Szt.János bazilikához közeli megadott címen lehet átvenni az emailben kapott voucher-ért cserébe.

Több mindenre használható, mint az RP, de a majd háromszoros ár sok érte. Szerintem.
#128 - Hajni - 2015.02.22. - 20:11
Kedves Hajni

Mi a ciampino reptére érkezünk és szeretnék segítséget kérni, hogy hogy jutunk el a Casa La Salle szállás helyünkre a legegyszerűbben. Segítségedet előre is Köszönöm Emőke Ja és ha kaphatnánk mis is egy 3 napos utitervet. bosnyakemoke@gmail.com
#130 - Horváth Lászlóné - 2015.02.23. - 16:11
Kedves Hajni!
Csatlakoznék az előttem kérdezőhöz, mert Mi is a Casa La dalle szállásra megyünk, és nagy segítség lenne ha leírnád, hogy hogyan lehet oda menni a Ciampino reptérről.
Segítségedet előre is küszönöm
Mamóka
#131 - Mamóka - 2015.02.23. - 16:44
Emőke, Mamóka!
Reptérről transzferbusszal a Termini-hez, Atral busszal a metró Anagnina végállomásához tudtok utazni. Bármelyikkel is mentek, utána metrózni kell a Cornelia megállóig.

Casa le Salle a Cornelia metrómegállótól 250 méterre van.

https://www.google.com/maps/place/Via+Aurelia,+472,+00165+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.899955,12.426708,17z/data=!4m2!3m1!1s0x132f5fc36ccd7667:0x92bd0ff6ef591e41
#132 - Hajni - 2015.02.23. - 19:16
Kedves Hajni!
Nagyon tetszik az oldalad, rengeteg információt tudtam meg Tőled,az utazással,látnivalókkal kapcsolatban. Tegnap érkeztünk haza Rómából, az utazás remekül sikerült. Itthon vettük észre, hogy a fiam a szállodában felejtette a kedvenc cipőjét. Nincs valami ötleted,hogyan tudnám visszaszerezni? (Hotel Centro Róma, a Termini pu.-tól 5 perc), a hotellel beszéltünk, ott van náluk.
Köszönettel
Dóri
#133 - Nagy Dóri - 2015.02.24. - 13:05
Dóri!
Sajnos ez ügyben nem tudok segíteni.
#134 - Hajni - 2015.02.24. - 22:05
Kedves Hajni!
Rengeteg hasznos információt kaptam az oldalról, de van egy -két dolog, amit inkább kérdezenék. Fiumicinora érkezünk csütörtök délben, a szállás a hotel villa torlonia. Mivel a legcélszerűbb odajutni..? Vissza vasárnap délben jövünk.. Ezen időszakra szívesen fogadnék tőled egy útitervet... Illetve érdemes e a roma pass megvétele és ha igen, mikortól..
Válaszodat előre is köszönöm. És a lelesz.andrea81@gmail.com címre várom.
#135 - Andy - 2015.02.25. - 21:27
Andy!
Reptérről transzferbusszal a Termini-hez érkeztek be, ahonnan tovább pl. a 90x busszal kell 3 megállót utazni a Nomentana/Regina Margherita-ig. A hotel ehhez közel van.
https://www.google.com/maps/dir/Termini,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Hotel+Villa+Torlonia,+Via+Eustachio+Bartolomeo,+7,+00161+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.9105978,12.508589,17z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x132f61a3e528cfbd:0xd1608dabaf6565b7!2m2!1d12.502005!2d41.901556!1m5!1m1!1s0x132f6173051f1703:0xa46ebab36b83987!2m2!1d12.5092!2d41.912162!3e3

RomaPass csak akkor éri meg, ha két drágább helyre szeretnétek az ingyenes belépőt felhasználni.
Reptéren is, de Termini-n biztosan tudtok venni és a 90-es buszon már használhatjátok is. Így szombat éjfélig érvényes lesz.
Ugyanígy a 3 napos bérlet is, ha még sem vennétek RP-t.
Emaileket küldtem.
#136 - Hajni - 2015.02.25. - 22:18
Kedves Hajni!!

Március 10-én megyünk 3 napra Rómába. Azt szeretném kérdezni, hogy a visszafele utunk a Fiumicino reptérről van, helyi idő szerint 21:55 től. A szállásunk a Termininél van. Hogyan és mivel jutnánk ki leggyorsabban és legmegbizhatóbban ??
#137 - Tibor - 2015.02.26. - 15:46
Tibor!
FCO reptérre transzferbusszal vagy vonattal is el lehet jutni.
Transzberbuszok a Termini melletti Via Marsala-ról indulnak, jegyet online lehet foglalni rá. 4-6 euro
Helyszínen is lehet venni, de azt javaslom azt már korábban vegyétek meg, ne induláskor kelljen kapkodni.
Menetidőre 1 órát számoljatok.

Termini-től indul vonat is, Leonardo express. 14 euro, 30 perc menetidő.

Az oldalon megtalálod a reptéri közlekedési információkat is.

Jó utat!
#138 - Hajni - 2015.02.26. - 19:17
Kedves Hajni!

A feleségemmel júliusban megyünk Rómába. Az időjárásról azt találtam, hogy ebben a hónapban elviselhetetlen a hőség és városnézésre alkalmatlan. Az lenne a kérdésem, hogy csak a hőség gél kell megküzdenünk, vagy más nehézséggel is szembe kell néznünk? A túristák száma valóban kevesebb ilyenkor?
#139 - László - 2015.02.27. - 20:26
László!
Én kerülöm a július-augusztusi időszakot, nem utazom sehová sem. Nem bírom a hőséget.
Azt mondják ilyenkor nagyon meleg van a városban, a helyiek ekkor mennek szabadságra tengerpartokhoz.
Turista szempontból nézve nincs holtszezon, mindig sokan vannak, de talán egy picit kevesebb ilyentájt.
Iktassatok be ti is egy tengerpartos napot.
#140 - Hajni - 2015.03.01. - 17:17
2015 03 07 én a 6.35 romai géppel utazom a párommal, ha valaki ezzel a géppel jön szivesen beviszem a reptérről romába mert kocsit béreltem a reptéren és három nap vagyunk ott 10.én jövünk a 8.45 budapestre géppel vissza. ott is kocsikázom. érdeklődőnek megadhatod a emailemet köszi szépen HAJNI
#141 - karácsony istván - 2015.03.02. - 15:30
Kedves Hajni!
Csütörtökön reggel érkezünk Ciampono reptérre. Szerveztunk programot csüt. péntekre viszont szombaton szeretnenk lejutni a tengerhez. Tudnal nekunk segiteni hogy tudunk eljutni. A szallasunk a san giovanni metromegallonal lesz. Előre is koszonjuk.
#142 - Bajnóczi szófia - 2015.03.04. - 09:25
Kedves Bajnóczi Szofia!
Elnézést kérem, hogy Hajni helyett válaszolok, Hajnikám, úgye nem baj! Csatoltam egy linket, ezt legyen szíves letölteni, Róma Metró térképét fogja a csatlakozásokkal együtt megtalálni rajta.

A tengerhez a Piramide Metró állomáson a villanyvonatra kell át szállni, és csak annyi teendő, hogy melyik állomáson szeretne kiszállni. Én el szoktam menni a férjemmel az utolsóig, és ott szoktunk strandolni és sétálni. A villanyvonatra a megváltott Metró jegy, vagy bérlet érvényes! A Piramide állomáson csak a "lido" táblákat kell figyelni és nagyon könnyen megtalálja a vonatot.
Ha még valami nem egyértelmű szívesen segítünk.

üdv. Magdi


http://balog.hu/roma/images/Kozlekedes_roma_romaban_travel_rome/Roma_metro_vonat_map_terkep.gif
#143 - magdi - 2015.03.04. - 13:11
Magdi!
Köszönöm.
#144 - Hajni - 2015.03.05. - 16:45
Kedves Hajni,
Így utólag szeretném megköszönni, hogy ilyen sok hasznos információt találtam nálad.
Most voltunk Rómába az unokahúgommal (02.27-03.04.).
A reptéri busztól kezdve az útvonaltervekig minden tökéletesen szuper volt.
Az oldalad jobb, mint egy útikönyv, ezt komolyan mondom. Ugyanis az is volt nálunk, meg az innen letöltött és kinyomtatott oldalak. És Te győztél:-)
Nagyon hálás vagyok, hogy ezt csinálod, mert rengeteget segítettél.
Köszönöm még egyszer.
Ilder
#145 - Ilder - 2015.03.06. - 10:13
Ilder!
(Az oldal nem az érdemem, én csak válaszolgatok a Rómába készülőknek.)

Tibcsi nevében köszönöm a dícsérő szavakat, köszönöm a visszajelzésed!
Bízom benne az örök város örök élményeket szerzett. :)
#146 - Hajni - 2015.03.06. - 19:32
Szia Hajni. Már érdeklődtem omnia kártya miatt,nagyon jó olt a link,de szereték még tanácsot kérni 3 napos ott létünkhöz,hogy egy tervet készítenél,hogy milyen sorrendben érdemes indulnuk a látnivalókhoz. A szállásunk közel lesz a termini pályaudvarhoz és megvettük az omnia kártyát. Előre is köszönöm,nagy segítség vagy mindekinek.
#147 - Timi - 2015.03.08. - 11:44
Timi!
Az útiterv résznél találsz 3 napos programtervezetet, mely úgy lett összeállítva, hogy a napi látnivalók egymáshoz közel legyenek.
#148 - Hajni - 2015.03.09. - 15:46
Kedves Magdi!
Köszönjük az útbaigazítást, eljutottunk a tengerhez.Minden fantasztikus volt.Csodás hely Róma, sőt egész Olaszország is!
#149 - Bajnóczi Szofi - 2015.03.09. - 22:42
Szia!
Én is szeretnék kérni egy látnivalók listát :) Előre is köszönöm!
Egy kérdésem is lenne: tapasztalataid szerint az április elején milyen az időjárás Rómában? Ápr.1-5. Között tervezünk utazni.
Köszi: Évi
#150 - Évi - 2015.03.11. - 14:03
Évi!
Időjárás előrejelzést az ilmeteo oldalán szoktam nézni, ez megbízható. Tapasztalatom nincs erre az időszakra.
http://www.ilmeteo.it/meteo/provincia-RM
#151 - Hajni - 2015.03.11. - 20:46
Kedves Hajni!
Május 10-14 utazunk a párommal Rómába, a Vatikán közelében lesz a szállásunk, ezért a SIT buszt látom a legjobbnak bejutni a szállásig a Fiumicino reptérről. Kérdésem, hogy könnyen megtalálható-e a felszálló hely a reptéren, illetve ha online veszem a jegyet, akkor konkrétan meg kell jelölnöm az indulási időpontot. Ha késik a repülő, akkor ez ugrott? Vagy ne vegyem előre, és majd a helyszínen is fogok tudni rá jegyet venni? Te mit ajánlasz?
Köszönöm szépen!
#152 - Sylwie - 2015.03.12. - 15:36
Kedves Hajni!
Csodálatos az oldal, én minden hozzászólást elolvastam, de kérdésem mégis csak lenne. A Párommal most indulunk Rómába, márc. 21-25.ig. A szállásunk a The Churc Village ( 94 Via di Torre Rossa) Segítségedet szeretném kérni, hogy hogyan, mivel jutunk ki a reptérre /CIA/ hazafelé, mert a gépünk 8:45-kor indul. Hányra illik kint lenni? A másik kérdésem, hogy RP kártyát nekünk érdemes-e venni? A szálloda nem a központban van, gondolom nekünk sokat kell majd utazgatnunk. Úgy láttam, valami busz van a szállodánknál, de hogy hányas..és mi az útvonala, azt nem sikerült kiderítenem. :( Szeretném, ha elküldenéd nekem is a program ajánlatodat. Nem vagyunk nagy múzeum nézegetősek, de 1-1 múzeum belefér. Nagyon szépen köszönöm a sok infót, amit itt olvashattam. kovacsnemarika2@gmail.com
További sok sikert és egészséget Neked. :)
#153 - Marika - 2015.03.12. - 17:33
Sylwie!
Online jegyvételnél igen, meg kell adni az óra percet is. Ha mégis késnétek biztosan felengednek későbbi járatra is.
A honlapjukon ezt írják:
Do not worry to miss the bus, the ticket is valid for the entire day.
(egész nap érvényes a jegy)
Reptéren a megállója a T3-nál van. Honlapjukon találni térképet is erről.
http://www.sitbusshuttle.com/en/bus-stops/
Bátran foglalhatsz.
#154 - Hajni - 2015.03.12. - 22:07
Marika!
Reptérről Atral busszal az Anagnina metróvégállomáshoz (1,20 eur), transzferbusszal (4 eur) a Termini-hez tudtok beutazni.
Mindkét helyről metróval (A) kell továbbmenetek a Cornelia megállóig, majd a 889-es (Mazzacurati irányba) vagy 892-es busszal (Aldobrandeschi irányba) 4 megállót kell utazni. Aurelia Antica/Torre Rossa-nál kell leszállni és visszafelé pár méterre lesz a hotel bejárata.
Hazafelé a reptéren másfél órával legyetek kint, biztos ami biztos. Erre az útra a Terminitől közlekedő transzferbuszokat javaslom, amire jegyet online lehet venni vagy ottlétetekkor utazás előtti napokban a helyszínen vegyétek meg egyúttal feltérképezve a pontos induló helyet is.
6.30 vagy 6.40-es terravision járat jó nektek. Ehhez a hoteltől korán el kell indulni.
A 892-es busznak vannak korai járatai. pl. 5,22 (busz+metró 35-40 perc a Termini-ig)

RomaPass csak akkor éri meg megvenni, ha a drágább helyekre szeretnétek bejutni. Ezek a Colosseum-Forum-Palatinus (1 jeggyel megnézhetőek), Angyalvár, Capitoliumi múzeumok.
Egyébként elegendő 3 napos közl.bérlet + 1 napos. Hazafelére már 1 db vonaljegy is elég.
Buszokkal kapcsolatosan még: a hoteltől a 98-as busszal a Szt.Péter tér elérhető és a végállomása (Paola) közel van az Angyalvárhoz és innen már gyalogosan is elérhető pl. Piazza Navona.

(Email-eket küldtem)
#155 - Hajni - 2015.03.12. - 22:39
Szia Hajni!
Szeretném megköszönni a Római úttal kapcsolatos aranyat érő azonnali segítségedet. Leírhatatlanul sok infót kaptam Tőled.... próbáltam jegyzetelni.... csak a legfontosabbakat. Nem küldök fényképet, hogy most hogy néz ki a szobám! Az ágyam, az íróasztal, a parketta....minden tele van A4-es lapokkal... nem férek el!!! :D Szerintem meg is tanultam Rómát...ha..ha... Izgatottan várjuk az indulást. Köszönet mindenért! Marika
#156 - Marika - 2015.03.13. - 06:29
A fiumicino repülőtérről szeretnék eljutni a Piazza Navonára-mi a legjobb megoldás?
#157 - audikovszky maria - 2015.03.13. - 12:28
Mária!
Reptérről a Termini-hez busszal (különböző transzferbuszok vannak 4-6 euro) vagy a Leonardo Express vonattal (14 euro) tudtok beutazni.
Terminitől busszal (atac) lehet a P.Navona-hoz eljutni, amin már vonaljeggyel, bérlettel vagy RomaPass-szal is lehet utazni.
40x busz 4-ik megállója az Argentina, ahol át kell szállni 30, 70, 81, 87, 492, 628 egyikére. 3-ik megálló Senato-tól pár lépés a P.Navona.
vagy
Terminitől 64-es busszal 9 megálló a C.so Vittorio Emanuele/S.A. Della Valle, ahonnan gyalogosan már nincs messze a P.Navona.

https://www.google.com/maps/dir/Termini,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Piazza+Navona,+00186+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.8970545,12.4736825,18z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x132f61a3e528cfbd:0xd1608dabaf6565b7!2m2!1d12.502005!2d41.901556!1m5!1m1!1s0x132f6083c19d1c3d:0xa35724562e82334a!2m2!1d12.473072!2d41.899162!3e3!5i1
#158 - Hajni - 2015.03.13. - 20:01
Marika!
Ó, hát ez nagyon kedves...., de csak nyugtával dicsérd a napot :)

Kellemes római vakációt!
#159 - Hajni - 2015.03.13. - 20:04
Kedves Hajni. Nagyon sok mindent sikerült megnéznünk a segítséseddel,most jöttünk haza,jó volt az omnia kártya,mellé adtak Rp t is. Megnéztük a tengert is,helyi vonattal mentünk. Köszönjük a segítséged. Még annyit szeretnék kérdezni,hogy tudnànk legközelebb Rómából Nápolyba eljutni vonattal és mennyibe kerül a jegy,hol tudom foglalni? Köszi
#160 - Timi - 2015.03.16. - 19:16
Timi!
www.trenitalia.com
Roma Termini - Napoli Centrale állomásokat, valamint időpontot megadva tudsz járatot keresni és foglalni.

Köszönjük a visszajelzést!
#161 - Hajni - 2015.03.16. - 19:34
Szia.
Mivel kismama vagyok, ezért a város központjához közeli szállást szeretnék találni férjemnek és magamnak, elérhető áron. (bírok sétálni, úgyhogy kis séta nem árt) 04.09-14-ig terveztük a kirándulást. Tudsz-e ebben segíteni? néztem már rengeteg ajánlatot, de nem tudom megsaccolni, hogy mi milyen távolságra van egymástól. segítségedet előre is köszönöm.

Üdv:Kata
#162 - Kata88 - 2015.03.20. - 12:48
Kata!
Konkrét szállásajánlatom nincs (kempingben szoktunk megszállni, ami a városon kívül van), de a keresésnél javaslom a Navona negyedre vagy Vatikán negyedre szűkíteni a találatokat.
Termini környékét (központi pályaudvar) nem javaslom.
Ha vannak már neveid, szívesen utánanézek melyiket volna érdemesebb foglalni.
#163 - Hajni - 2015.03.20. - 21:16
Kedves Hajni,

Csütörtökön utazunk Rómába, az lenne a kérdésem, hogy a Termini pályaudvarról hogy lehet a legrövidebb idő alatt a Hotel Corallo-hoz jutni (Via Palestro 44.)?

Előre is köszönöm!

Üdv,
Lili
#164 - Lili - 2015.03.22. - 20:14
Sziasztok, egy 3 napos útitervet megköszönnék, valamint 70 éves Anyukámat viszem magammal. Az Ő részére van valamilyen utazási kedvezmény, múzeumi kedvezmény? Köszönettel: Erika
#166 - Erika - 2015.03.23. - 16:10
Erika!
2014. júliusától a 65 év felettieknek is kell belépőért fizetni. Az árakat a nevezetességek leírásánál megtalálod.
Közlekedésnél nincs kedvezmény, csak a 10 év alatti gyerekek utazhatnak ingyen.
#167 - Hajni - 2015.03.23. - 21:18
Kedves Hajni, köszönöm szépen a gyors választ.
#168 - Erika - 2015.03.24. - 10:12
Kedves Hajni! Gepkocsival megyek Romaba egy hetre. A Termini kozeleben szetetnek megszallni. A kocsit orzott fizetos parkoloban, a kulvarosban szeretnem hagyni. Jo lenne metro kozeleben. Van a szamomra javaslata? Koszonettel es udvozlettel Botond
#169 - Botond - 2015.03.28. - 20:08
Kedves Mindenki! Tegnap értünk haza Rómából, gondoltam leírom a tapasztalataimat, mert az itt olvasottak nekünk is nagyon sokat segítettek. MI a reptérről Cotral busszal mentünk az Anganina metróállomáshoz, ott terveztük Roma Passt venni, mivel reggel érkeztünk és a szállás átvétele után rögtön a Colosseumhoz mentünk volna, azonban hiába írja a Róma Pass oldala, hogy itt lehet ilyen kártyát venni, valójában keveset kapnak és gyorsan kifogynak belőle, ez igaz a Forum Romanum jegyirodájára is. Így mi a kártyát a Colosseum metrómegállóból feljövet egy kedves úrnál vettük meg (48 órásat) egy ajándékos/újságos standnál (kör alakú, zöld bódé). Mindenkinek ajánlom a kártyát a következők miatt: nem kell végigállni a sort sem a Colosseumnál, sem a Fórumnál. A kedvezményeit mi így használtuk: első ingyenes belépő Colosseum+Forum, első ingyenes múzeum belépő: Angyalvár. Ez a kettő együtt 19 euró lett volna fejenként, plusz sorbanállás (A Colosseumnál kint gyorsan halad a sor, de az bent is kígyózik tovább, 2 óra sorbanállás van szép időben kb.). A Pass 28 euró volt fejenként, így az ingyenes utazásunk ezzel 9 euróba került két napig (19 euró belépő + a maradék utazás). A két napos utazási jegy egyébként 12,5 euró. Érdemes busszal közlekedni, mert a metro a legtöbb látványosságtól 20 perc sétára áll meg, plusz a buszon a sofőr nem nézi a jegyeket és mi négy nap alatt ellenőrrel sem találkoztunk. Enni a trasteverén érdemes kis utcákban, itt olcsóbb minden a belvároshoz képest. Vásárolni a carrafourben érdemes, ahol már 0,32 centért van 1,5 literes ásványvíz. Érdemes neten megnézni, hogy a szálláshoz legközelebb hol van ilyen üzlet. Nagyon sok apró templom van, ezekbe érdemes benézni, nagyon szépek. Mi egyik délután kimentünk a Lidora (tengerpart), a Piramide megállónál érdemes leszállni, innen egy köpés a vonal ami kivisz minket a tengerpartig. Mi Lido Centro-nál száltünk le, innen csak egyenesen kell mennünk a kijárathoz képest és 10 perc sétával elérjük a partot, jobbra elindulva egy szép mólóhoz, üzletsorhz jutunk, amásik irányba még majdnem minden zárva volt, mi egy kis parti étteremben/strandbüfében ettünk tengergyümölcseis tésztát és fél liter ház borát 21 euróért. Ezt a trasteverén 26 euróért, a belvárosban 35 euróért vagy drágábban tehetjük meg egyébként. A Lido vonalra érvényes a helyi közlekedési jegy/bérlet, illetve a Roma Pass is. Az út kb. 30 perc, a vonatok 40 percenként mennek kb. Hazafelé a reptérre már a Terminitől mentünk Cotral busszal (3,9 euró fejenként), ez átlagosan 40-45 percenként indul és fél óra a reptér (Chiampino). Ha szembe állunk a Terminivel, ezek a buszok jobb oldalról indulnak, de figyelni kell, melyik busz melyik reptérre megy. A Cotral buszoknak fix menetrendje van és a sofőrnél lehet is jegyet venni. A mi repülőnk 16:40-kor indult (Ryanair), és a 13:10-es busszal mentünk ki, féltünka későbbivel menni, de azzal kellett volna, mert csak 16 óra fele írták ki a chek in pult számát (persze akinek nincs feladandó csomagja, annak ez nem mérvadó). A következő busz 13:55-kor indult volna a Terminiről. Nekem mindenki azt mondta, és olvastam is, hogy a biztonsági átvizsgálás itt nagyon fáradalmas és sokat kell várni, de mi 15 perc alatt végeztünk vele :). A reptéren egy fél literes víz 1,5 euró egy sör 4-4,5 euró, egy szendvics 4,5-7 euró. A csomagokat mindkét irányba nagyon hamar megkaptuk, a buszt pedig a Chiampinón nem lehet eltéveszteni: ha kijövünk az épületből balra már látjuk is a buszokat, a Terminire nagy buszok mennek, ki is van rájuk írva hogy Termini, a kicsi busz (mint itt egy rövid helyi busz) megy az Anganinára. Most ennyi jutott csak eszembe, de ha bárkinek kell bármi tanács, vagy kérdésetek van, írjatok nyugidtan egy e-mailt :). Jah mi Bónusz Brigádon vettünk szállást a Romoli Hotelbe, ami a város szélén van, de 10-15 perc sétára már van is egy metrómegálló (Furio Camillo). A hotel nagyon csendes helyen van, kedves a személyzet, finom a reggeli (ebéd, vacsora nincs), van a közelben Carrefour is, illetve újságos, a metrómegálló mellett most nyílt egy bevásárlóközpont is. A szálláson felár van a pénteki és szombati éjszakára szobánként. De nagyon megérte, komolyan.
#170 - Kiss Martina - 2015.03.30. - 11:40
Kedves Hajni!
Kedden utazunk Rómába. A Ciampino reptérre érkezünk. Transzferrel megyünk be a városba. Ugye jól tudom, a Terminihez érkeznek a buszok? Mi a Via Caour 213 szeretnénk eljutni a szállodánkba. Tudnál segíteni, hogy mivel érdemes menni? Vagy egyszerűen gyalogoljunk? Válaszodat előre is köszönöm! Udv. Bori
#171 - Borbála - 2015.03.30. - 15:49
Botond!
Gépkocsival kapcsolatosan nincs semmi információm, nem tudok tanácsot adni.
#172 - Hajni - 2015.03.30. - 16:14
Bori!
Terminitől a 75-ös busszal 4-ik megálló a Cavour/Annibaldi. Itt kell leszállnotok és pár lépést visszasétálni a hotelig.

Jó utat!
#173 - Hajni - 2015.03.30. - 16:16
Köszi Martina!
#174 - Hajni - 2015.03.30. - 16:21
Köszönöm, Hajni a gyors választ.
Esetleg tudsz egy-két jó programot gyerekekkel (13,12,9) a hétre?
Szerdán érkezünk délután. Csüt: Vatikán muz. /péntek szabad/ szombat: Colosseum, For.rom, Vas.Borgese vagy tengerpart? sajnos hétfőn délután haza.
Lenne valamilyen tipped? Köszi Bori
#175 - Borbála - 2015.03.30. - 17:32
Bori!
Gyerekeknek inkább a szabadteret ajánlanám, mint pl. Via Appia, Borghese park, Gianicolo.
Leonardo múzeum is érdekes lehet számukra.
Nézz rá az emailjeidre, írtam oda.
#176 - Hajni - 2015.03.30. - 19:48
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi 3027 hozzászólás, időrendi bontásban...