Róma útikalauz, tippek, tanácsok, közlekedés

Utazás nyaralás info » Róma » Közlekedés, útikalauz

Hasznos tippek Rómába utazóknak

Eljutás Rómába | Szállás | Közlekedés Rómában | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Fiumicino reptér, bejutás | Ciampino reptér, bejutás | Roma Pass | Roma Archeologia Card | Látnivalók | Csomagmegőrzők | Tippek | Utasbiztosítás | Autóbérlés | Időjárás | Fontos telefonszámok | További utazási tippek | Hozzászólások

Villamos Rómában

Eljutás Rómába

Budapestről Rómába a Ryanair a Wizz Air, és a Vueling közlekedtet fapados repülőjáratokat, a nem low-cost modellben működő légitársaságok közül pedig az Alitalia. A Ryanair gépei a Ciampino, míg a Wizz Air, a Vueling és az Alitalia járatai a Fiumicino repülőtérre érkeznek.

Vonattal pedig 39 EUR-tól lehet eljutni. Részletek a MÁV weboldalán.

Spanyol lépcső, Róma

Róma szállás

Szállások Rómában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Közlekedés Rómában

 • Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig mindössze 2,5 km-t foglal magában, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Azonban ha buszozni szeretnénk, vagy távolabbi helyekre eljutni, a szállásunk a belvároson kívül található, vagy elfáradtunk a sok gyaloglásban, hasznosak lehetnek az alábbi információk.
 • Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal, 2310 km-nyi hálózattal), metró, villamosok (6 villamosvonal), trolibuszok. Róma egyes látnivalóinál feltüntettük az oda való eljutást, a Róma térképe, látnivalókkal menüpontban pedig látszik az egyes nevezetességek egymáshoz való elhelyezkedése. Éjjel 12:30, és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek.
 • A városnak csupán két metróvonala volt 2014-ig, az "A", és "B" vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. 2014-ben nyílt meg a "C" vonal, de ezt a turisták ritkán használják, Róma keleti külvárosaiban közlekedik. Az "A" és "B" metróvonal a Termininél keresztezi egymást. A metró 5:30-23:30-ig, szombatonként 0:30-ig jár. Nem annyira jó a metróhálózat, zsúfolt, és koszos. A központi részeken, más nagyvárosokkal összehasonlítva, ritkák a metrómegállók. A turisztikai részekhez, Róma központjához közeli metrómegállók az "A" vonalon az Ottaviano (Vatikán), a Spagna (Spanyol lépcső), és a Barberini, valamint a "B" vonalon a Colosseo (Colosseum, Forum Romanum).
 • A római tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el. Használható a Google térkép útvonaltervezője is
 • Római metró- és vasúti térkép, villamos térkép, valamint Róma központjának közlekedési térképe INNEN elérhető PDF-fájlokban.
 • ITT megnézhető az egyes busz- és villamosvonalak útvonala térképen, valamint a megállóik, menetrendjeik, a Find line mezőbe a járat számát beírva.
 • Az autóval útnak indulóknak az oldal Autós útvonaltervezője lehet segítségükre.
 • Turistáknak Róma ZTL-zónájába: a városközpontba (Centro Storico) és a Trastevere negyedbe éjjel-nappal, a San Lorenzo és Testaccio negyedekbe pedig éjjel autóval tilos behajtani, akik mégis behajtanak, súlyos bírságra számíthatnak. A szabály alól kivétel, ha a szállodánk felé tartunk, vagy azt hagyjuk el - ez esetben kapcsolatba kell lépni a szállodával, akik segítséget nyújtanak az egyszeri engedély beszerzésében. A tiltott, autómentes zónák pontos térképe ITT látható.

Róma metró

Római busz

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

A tömegközlekedési jegy (BIT) 1,50 Euróba kerül 2016-os áron. Az első érvényesítéstől számított 100 percig érvényes, átszállni is lehetséges vele. Ugyanakkor minden egyes átszállás után újra kell érvényesíteni a meglévő BIT-et az új tömegközlekedési eszközön is! Metrón is át lehet szállni egy másik vonalra, de a metróba, annak elhagyása, a felszínre kimenetel után, nem lehet visszatérni ugyanazzal a BIT-jeggyel.

10 db-os gyűjtőjegy (BIT Regeneration edizione limitata) 14 EUR-ba kerül. Belőle egy jegy szintén 100 percig érvényes. A gyűjtőjegyet több ember is használhatja (természetesen minden utazónak érvényesítenie kell a jegyet).

24 órás (Roma 24H, 7 Euró), 48 órás (Roma 48H, 12,50 Euró), 72 órás (Roma 72H, 18 Euró), és hét napos (CIS, 24 Euró) jegyek vásárlására is lehetőség van. Az időszakon belül korlátlan számú utazás tehető velük.

Tömegközlekedési jegyek vehetők metróállomásokon (automatákban vagy pénztárban). Valamint sok trafikban, dohányboltban, és újságosnál is árulnak.

10 éven aluliak felnőtt kíséretében ingyen utazhatnak (kivétel: repülőtéri transzferjáratok).

A tömegközlekedési jegyek a repülőterekre / repülőterekről, Róma közigazgatási határán kívül (kivéve Roma-Lido vonat) valamint a városnéző buszokra nem érvényesek!

Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes (kivételt képeznek a repülőtéri transzferjáratok: a Leonardo Express, az Fr1, és a transzferbuszok).

Római metró

Róma repülőterei

Fiumicino repülőtér, bejutás Rómába

 • A Fiumicino (Leonardo da Vinci) repülőtérre érkeznek a Wizz Air, a Vueling és az Alitalia járatai. Bejutási lehetőségek:
 • Leonardo Express vonat: Róma belvárosába, a Termini állomásra fél óránként (bizonyos időszakokban 15 percenként) gyorsvasút (Leonardo Express) közlekedik. A vonat 06:23 - 23:23 között megy a reptérről a városba, és 5:35 - 22:35 között a Terminiről a repülőtérre. A menetrend ITT kereshető le: a "From" mezőbe csak kezdjük el beírni, hogy Fiumicino, a "To" mezőbe pedig hogy Roma. A jegy ára 2016-os árakon 14 EUR, és az út 32 percet igénybe. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 14 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes.
 • Fr1 (regionale) vonat: Olcsóbban (2016-os árakon 8 Euróért) lehet a repülőtérről a városba jutni a Trenitalia Fr1-es vonalán (FM1-nek, vagy FL1-nek is hívják, ez mind ugyanaz). A repülőtérről 15 vagy 30 percenként indul vonat, amely megáll többek között a Trastevere, Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina állomásokon is, az utóbbi 3 állomáson metróra lehet átszállni, és úgy lehet eljutni pl. a Terminire. A vonat 5:27 - 23:27 között közlekedik a reptérről, és 5:01 - 22:01 között a Tiburtina állomásról a repülőtérre. Az Fr1 menetrendje ITT kereshető le: a "From" mezőbe csak kezdjük el beírni, hogy Fiumicino, a "To" mezőbe pedig hogy Roma. A keresési eredmények között a Leonardo Express-ek indulásait is látni fogjuk. A menetidő Tiburtina állomásig 48 perc. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 8 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes.
 • A vonatokhoz csak kövessük a vonat ábrát táblákon. Mozgólépcsőkön, és egy alagúton keresztül a repülőtér vasútállomására érkezünk. A vonatjegy megvehető a trenitalia automatákból készpénzzel vagy bankkártyával, vagy pedig a vasútállomáson lévő dohányboltban, vagy online. A jegyet a felszállás előtt érvényesíteni kell (kivéve online vásárolt jegyek)! Az érvényesítés után 90 percig érvényes. A vonatjegyet az utazás folyamán tartsuk meg, a Termini állomáson a kapu elhagyásához szükséges lesz.
 • Transzferbuszok is közlekednek a Fiumicino és Róma között, a Termini vasútállomáshoz. A buszok közvetlenül a 3-as terminál érkezési részének kijárata elől indulnak. Buszokkal a legolcsóbb a városba jutni, de a menetidejük hosszabb, mint a Leonardo Expressnek. Nem szükséges a buszokra az előre jegyfoglalás, a sofőrnél vehetők jegyek.
 • A SIT busz 6 EUR-ért szállítja az utasokat a Terminihez. Retúrjegy 8 EUR. Menetidő 30-45 perc. Menetrendje itt megtekinthető.
 • A Terravision transzferbusz szintén 6 EUR, de online foglalva csak 4 EUR. Menetidő 55 perc. Ennek itt a menetrendje.
 • Az AirportBusExpress ára is 6 EUR (retúr 11 EUR). A menetidő 60 perc. Itt a menetrendje.
 • T.A.M. busz ára 4 EUR, menetidő 55 perc, menetrend ITT
 • Végül, RomeAirportBus, 5,90 EUR a Fiumicinótól, és 3,90 EUR a Terminitől, ITT a menetrendje.
 • Busztranszfer Wizz Air repülőjegy foglalásánál is lefoglalható (partnerük a SITBus).
 • Visszafelé a Fiumicinora a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.
 • A taxi tarifák a reptérről meghatározottak, fixek. Az Ostiense állomásig 45 EUR, a városközpontba 48 EUR, a Tiburtináig pedig 55 EUR. Az árak tartalmazzák a csomagjaink elszállítását is. Maximum 4 ember ülhet egy taxiba. Beszállás előtt egyeztessük, hogy mennyi lesz a viteldíj!
 • Éjszaka és hajnalban a repülőtérre kijutni, és a repülőtérről a városba bejutni COTRAL autóbusszal lehet. Ez Roma Tiburtina állomásról indul a repülőtérre, az indulási időpontok: 00:30, 01:15, 02:30, és 03:45. A repülőtérről a Tiburtinához: 01:15, 02:15, 03:30, és 05:00.

Leonardo Express

Ciampino repülőtér, bejutás a városba

 • A Ciampino egy kisebb légikikötő, ahova a Ryanair repülőgépei közlekednek.
 • Innen Róma városközpontjába a legolcsóbban a következő módon lehet eljutni: Először az 1,20 Eurós viteldíjjal közlekedő ATRAL / Schiaffini buszra kell felszállni, amely az Anagnina metróállomásig közlekedik. Ott át lehet szállni az "A" metróra, és így eljutni pl. a Terminihez. A buszjegy, és a metrójegy ára összesen 2,70 EUR-t tesz ki. A busz átlagosan 40 percenként közlekedik, az utolsó 22:40-kor indul. A menetrend itt látható
 • A másik lehetőség közvetlen transzferjáratok igénybe vétele, melyekkel egyszerűen, átszállás nélkül, közvetlenül Rómába, a Terminihez lehet jutni. Bizonyos busztársaságok (SITBus, AirportBusExpress) buszai a Termini előtt a Vatikánnál is megállnak. A buszok a reptérről az érkezési rész kijárata után balra látható buszállomásról indulnak. A buszokra nem szükséges az online jegyfoglalás, a sofőrtől vehetők jegyek.
 • A Terravision transzferbuszra a jegyár egy útra: 6 Euró, oda-vissza 11 Euró (online vásárolva: 4 ill. 8 EUR), a menetidő 50 perc. Az utolsó két járat 23:40-kor, és 00:15-kor indul a repülőtérről. Menetrendje itt.
 • Másik transzferbusz a SITBus, szintén 6 EUR. Menetideje 55 perc. A SITBusok a Termini előtt a Vatikánt is érintik. Ezeknek itt a menetrendje.
 • AirportBusExpress (online 4 EUR). Menetidő 60 perc, a buszok a Termini előtt a Vatikánt is érintik. Menetrend itt.
 • Végül, RomeAirportBus, 4,90 EUR a Fiumicinótól, és 3,90 EUR a Terminitől, ITT a menetrendje.
 • Busztranszfer lefoglalható Ryanair repülőjegy vásárlásánál is, vagy akár vehető jegy a repülőn is (a Ryanair partnere az Autostradale).
 • Visszafelé a Ciampinóra a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.
 • A taxi tarifák a Ciampino reptérről meghatározottak, fixek. Az Ostiense állomásig 30 EUR, a városközpontba 30 EUR, a Tiburtináig pedig 35 EUR. Az árak tartalmazzák a csomagjaink elszállítását is. Maximum 4 ember ülhet egy taxiba. Beszállás előtt egyeztessük, hogy mennyi lesz a viteldíj!

Római repülőtér

Roma Pass

A 2016-os árakon 36 Euróba kerülő, az első múzeum látogatásától számított 3 napig érvényes Roma Pass megvásárlásával, annak lejárati idejéig, a teljes római tömegközlekedési hálózat ingyen vehető igénybe. Továbbá, az első két meglátogatott múzeumba vagy régészeti helyszínre sorban állás nélküli ingyenes belépést biztosít, az időrendben harmadik meglátogatott múzeumtól kezdve pedig kedvezményes belépő váltható. Több mint 45 római múzeumnál felhasználható, a múzeumok listája a Roma Passhoz adott füzetecskében, vagy online, ITT megtekinthető. A 3. múzeumtól kapható kedvezmények listája pedig ITT áttekinthető.

Kapható 48 óráig érvényes Roma Pass is (Roma Pass 48 hours) 28 Euróért. Ezzel csak az első választott múzeumba ingyenes a belépő, sorban állás nélkül, de a "sima" Roma Passhoz hasonlóan a többi múzeumba kedvezményes belépést, valamint ingyenes tömegközlekedést biztosít.

Fontos információ, hogy a vatikáni múzeumokra nem érvényes, valamint a Roma Pass ingyenes tömegközlekedése nem érvényes a Leonardo Expressre, az Fr1 vonatra, és a Fiumicino és Ciampino reptérről/reptérre közlekedő buszokra, valamint Róma közigazgatási határán kívül. A Roma Pass érvényes ugyanakkor a Roma-Lido-ra, a tengerpartra közlekedő kisvasútra.

A 3 napos és a 48 órás Roma Pass megvásárolható a múzeumokban, amelyek csatlakoztak a Roma Pass hálózatához, valamint turistainformációs pontoknál (például a Terminin, és a repülőtereken is), valamint néhány metróállomás jegypénztárában. A beszerzési helyek teljes listája ITT. Onnantól kezdve érvényes, ahogy az első múzeumba beléptünk vagy az első tömegközlekedési járatra felszálltunk. Innentől kezdve a 3. nap, éjfélig, vagy 48 óráig. Fontos, hogy a Roma Pass ki legyen töltve, a névvel, és az érvényesség kezdeti idejével,

Érdemes számolgatni, programunk függvényében, hogy a Roma Pass vagy a 48 órás Roma Pass megvétele megéri-e 1-2-3, stb. napos tartózkodásra. Mindenképpen érdemes az ingyenességet a legdrágább múzeumokra felhasználni, tehát pl. a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyet, és/vagy a capitoliumi múzeumok jegyét, és az Angyalvárat vagy a Galeria Borghese-t kiváltatni vele, tehát ezeket meglátogatni az érvényességi időben először. Ez esetben, a tömegközlekedést hozzászámolva, mindenképp jó megoldás. Ha viszont valakinek a szállása a belvárosban van, és inkább gyalogolni szeretne, megvásárlása már nem biztos, hogy meg fogja érni. Ahogy 18, ill. 25 éven alul sem érdemes megvenni, mivel több nevezetesség ingyenes, vagy kedvezményes 18 ill. 25 év alatt.

Roma Pass

Roma Archeologia Card

A Roma Archeologia Card a következő látványosságokhoz biztosít ingyenes belépést: Colosseum, Forum Romanum, Palatinus, Palatinus Museum, Carcalla termái, Cecilia Metella, Villa Dei Quintili, nemzeti múzeumok (Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano). Ingyen tömegközlekedést, a Roma Pass-szal ellentétben, nem tartalmaz. Elsősorban azoknak éri meg, akik a felsorolt múzeumok, régészeti helyszínek közül sokat meg szeretnének látogatni, különösen érdeklődnek Róma történelme, múzeumai iránt.

Ára 2016-ban: 28 EUR, 18-25 éveseknek 18 EUR. A megvásárlástól számítva 7 napig érvényes.

Róma látnivalói

Róma látnivalóinak részletes bemutatása, tippekkel, tanácsokkal, belépő árakkal, nyitvatartásokkal, eljutással, Róma látnivalók oldalainkon olvasható:

Róma látnivalók I. | Róma látnivalók II. | Róma látnivalók III. | Róma látnivalók IV. | Róma látnivalók V. | Róma látnivalók VI. | Róma látnivalók VII. | A látnivalók feltüntetése térképen

Colosseum

Csomagmegőrző Rómában

Csomagmegőrzési lehetőség a Termini vasútállomáson (B metróvonal) van. A Terminin található csomagmegőrző nem automata, az útlevelet vagy a személyi igazolványt lefénymásolják, ezért nagy sorok szoktak kialakulni. Ezért, és amennyiben úgy kényelmesebb, érdemes a szálláson is megkérdezni, ott lehet-e hagyni a csomagokat bejelentkezés előtt vagy kijelentkezés után.

A Termini csomagmegőrző nyitva minden nap 6:00-23:00. Ár az első 5 órára 6 EUR, a 6-12. óráig óránként további 0,90 EUR, a 13. órától óránként további 0,40 EUR.

Van csomagmegőrző a Fiumicino repülőtér 3-as termináljának földszintjén is. Ez nyitva minden nap 6:30-23:30. Ár: 6 EUR/24 óra.

Róma csomagmegőrzés

Róma tippek

Hasznos római tippek összefoglalása még egyszer, egy helyen:

 • Sok a zsebtolvaj!
 • A Termini egy fontos közlekedési csomópont, de éjszaka nem túl bizalomgerjesztő, és egyébként sem a legszebb környék, ezért is olcsóbbak a szállások arrafelé.
 • Több helyre "kötelező" online jegyet venni, mint pl. a vatikáni múzeumok, vagy a Colosseum/Forum (vagy ezeknél vásároljuk meg egy kevésbé zsúfolt pénztárban, pl. a Palatinus múzeumban), Galeria Borghese.
 • Megérheti a Roma Pass annak, aki mindenképp megnézi a Colosseumot/Forumot, és pl. az Angyalvárat. Roma Pass-el sorban állni sem kell.
 • Templomokban vegyük figyelembe az öltözködési szabályokat: rövidnadrág, térd fölé érő szoknya, és a vállak szabadon hagyása nem engedélyezett, nem fognak beengedni.
 • Ugyanakkor viseljünk kényelmes cipőt, mivel Rómában sokat fogunk gyalogolni, sok nevezetesség egymáshoz közel van, és a nevezetességek környékén nincsenek is közel a metróállomások.
 • Ha szeretjük a bort, az éttermek házi borai általában remekek.
 • Regionale típusú vonatok esetén (pl. Leonardo Express, Rómából kiinduló helyi vonatok, melyekre nem érvényesek a tömegközlekedési jegyek) a vonatjegyet felszállás előtt pecsételni kell a peronokon lévő sárga automatánál!
 • Autóval nem jó ötlet a városban közlekedni, ill. a ZTL-zónába be se lehet hajtani.
 • Jobb inkább tavasszal vagy ősszel Rómába látogatni, mint nyáron, a hőségben, tömegben.
 • 1-2 nap kevés lesz a városra.

Sant Angelo, Róma

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2016 kuponkódot kell használni, vagy az alábbi bannerre, vagy pedig IDE kattintani.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Rómába, vagy akár máshova Olaszországba látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron tudunk autót kölcsönözni. Az időpont, és a helyszín megadása után már láthatjuk is, hogy melyek a legmegfelőbb, legjobb áron elérhető autók a világ 783 megbízható autókölcsönző cége - köztük a piacvezető, legnagyobb márkák - ajánlatai között.

Róma időjárása

Rómában éghajlata mediterrán: enyhe, rendkívül csapadékos telekkel (a jellemző napi maximum-hőmérséklet 10-15 °C), és forró, száraz nyarakkal. Nyáron nagy forróság, és szinte teljes szárazság tapasztalható a városban. Júliusban, és augusztusban forró, nem egyszer 35 °C körüli, igen párás levegő van, és júliusban sok éves átlag szerint a csapadékos napok száma mindössze kettő. A hőségre jellemző, hogy míg Budapesten augusztusban az átlagos napi maximumhőmérséklet 26,5 °C, addig Rómában 30,6 °C. A telek ugyanakkor sokkal csapadékosabbak, de a csapadéknak itt esőt kell érteni, ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. A városba így a leginkább ősszel, és tavasszal érdemes ellátogatni, amikor is igen kellemes hőmérsékletben lehet részünk - talán a legjobb április közepe és május közepe között - még viszonylag késő ősszel sem kell kabátot venni. Júliusban, és augusztusban, amellett hogy elviselhetetlen a hőség, városnézésre kevéssé alkalmas, viszonylag kihalt Róma, mert ekkor a helyiek elmenekülnek a nagy hőség elől.

Összehasonlítva a magyarországi hőmérsékletekkel: januárban a napi maximális átlaghőmérséklet 11,5°C (ezzel szemben Budapesten 1,2 °C), áprilisban 19,1 °C (Budapesten 16,3°C), júliusban 31,3 °C (Budapesten 26,5 °C), míg októberben 22,3 °C (Budapesten 16,1 °C).

Róma, szökőkút

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

Róma időjárás, hőmérséklet, csapadék statisztika

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk római látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. Ezért a fenti táblázat figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Rómában, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
Róma korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Rómában, és előrejelzés

Find more about Weather in Róma, IY

Fontos telefonszámok

Római Magyar Konzulátus

Címe: 00198 Roma, Via Messina 15.

Telefon: 06/4424 9938 Fax: 06/4424 9908

Olaszország előhívószáma: 39

Róma körzetszáma: 06 (Róma hívása tehát: +3906...)

Rendőrség (Polizia): 113

Carabinieri: 112

Mentők: 118

Tűzoltók: 115

Római telefon

További utazási tippek és tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Rómával kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, nagyon hasznos utazási tippek és tanácsok itt.

Korábbi 3392 hozzászólás, időrendi bontásban... |
Legújabb hozzászólások (2016):

Hozzászólások

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

144 hozzászólás
Kedves Hajni! Nagyon jó olvasni praktikus tanácsaidat ezen az oldalon. Mi most januárban (5- 8.) készülünk Rómába- barátnőkül. A ryanair járattal megyünk, a szállásunk pedig a excel roma montemario ( Mi lenne a tanácsod, hogy hogy jussunk el a reptérről a szállodáig, s vissza? ). Sajnos, mikor foglaltunk még nem tudtuk, hogy Vízkereszt az olaszoknál ilyen nagy ünnep. Mit tanácsolsz, hogy osszuk be a napjainkat? A 3 napos programtervedből mit tegyünk arra a napra. S kérlek a részletesebb programterved küldd el nekem is! Köszönöm szépen!
#1 - Anna Kata - 2016.01.02. - 14:38
Anna Kata!
Reptérről Atral busszal az Anagnina metróállomáshoz tudtok utazni, vagy transzferbuszokkal (Terravision, Schiaffini, SitBus... ) a Termini-hez.
A szállodához az A metró Ottaviano megállójáig kell metrózni és a 913-as busszal 17 megálló a Via Trionfale/Monte Gaudio , ahonnan 400 méterre lesz a hotel.

https://www.google.com/maps/dir/Anagnina,+R%C3%B3ma,+Olaszorsz%C3%A1g/Excel+Roma+Montemario,+Via+degli+Scolopi,+31,+Roma,+Olaszorsz%C3%A1g/@41.8912976,12.4340277,12z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x13258830b5134a05:0x8a157dc5ea48b653!2m2!1d12.5864169!2d41.8426285!1m5!1m1!1s0x132f5e1f4168c04d:0xaa305762de78cc42!2m2!1d12.4336464!2d41.9326263!3e3

google maps-on nézzétek meg a pontos útvonalat, a metró-busz átszállás helyét!

A meglévő programterveket átküldöm, ezekből összeállíthatjátok a napjaitokat. 6-ára javaslom a belvárost: VE emlékmű, Corso, Trevi-kút, P.Navona, Spanyol lépcső

Jó utat!
#2 - Hajni - 2016.01.02. - 18:20
Kedves Hajni! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, csak reménykedtem, hogy hátha mégis elolvasod a hozzászólásomat- tudod így az új év első napjaiban. S lám már az emailjeidet is megkaptam. Olvasgatom, böngészgetek, tervezgetek tovább. Én kb. 11 évvel ezelőtt jártam már Olaszországba és Rómában is, de az szervezett kirándulás volt. Mentünk a csapatunk vezére után. Ez most teljesen más, hiszen mi döntünk, mi kell megtervezzük. Izgalmas napok lesznek! (A tömegközlekedéstől tartok leginkább... na, de csak nem veszünk el.) Köszönöm a tanácsaidat!

Tisztelettel, Anna Kata
#3 - Anna Kata - 2016.01.02. - 19:31
Kedves Hajni!
Jan. 23-án utazunk Rómába, és szeretném pár dologban a segítségedet kérni. A Terravison transzfer buszra online vegyünk jegyet, vagy a buszon? Valahol olvastam, hogyha Roma-pass-t veszünk, akkor van rá valamennyi kedvezmény. Igaz?
A következő: külön lehet-e jegyet venni csak a Sixtusi kápolnába, vagy együtt van a többi múzeummal?
Vasárnap nyitva van-e a Szent Péter Bazilika, mert ezt nem írják sehol, csak hogy a múzeumok nincsenek vasárnap nyitva.
Előre is köszönöm, Edit
#4 - Edit - 2016.01.03. - 16:24
Edit!
Transzferbuszokra ott helyben is tudtok jegyet venni, így érkezéskor választhatjátok a korábban induló társaság járatát.
Hazafelére viszont jó, ha már van jegyetek akár online, akár a helyszínen vásárolt. Utóbbi esetén azt már előző napokban vegyétek meg.
RomaPass-os kedvezményt ezekre a járatokra nincs, én nem tudok. RP-vel a városi közlekedés ingyenes.

Sixtus kápolna csak a Vatikáni múzeumokon át látható, a múzeumi útvonalak idevezetnek.
Szt.Péter bazilika nyitva vasárnap is.

Nagyon jó utat kívánok!
#5 - Hajni - 2016.01.04. - 16:09
Kedves Hajni!
Szeretnék segítséget kérni egy-egy buszjárat útvonalát illetően. Hol tudom megnézni, hogy pl. a 23-as busz milyen útvonalon közlekedik? Köszönöm! :)
#6 - Anikó - 2016.01.11. - 19:08
Kedves Hajni!
Olyan sok jót hallottam a 433-as étteremről. Tudnál segíteni a pontos címét , illetve az odajutást illetően? Mondjuk, ha a Navona téren vagyok. Köszi! :)
#7 - Anikó - 2016.01.11. - 19:47
Anikó!
Itt tudsz járatokat, útvonalakat keresni:
www.atac.roma.it
vagy
http://www.agenziamobilita.roma.it/en.html
és a google maps is segít. :)

#8 - Hajni - 2016.01.11. - 19:49
Kedves Anikó!

A 433 nevű étterem szerepel is itt a Róma éttermek menüpontban: http://utazas-nyaralas.info/roma/roma-ettermek.html
pontos címmel, stb., a pontos címe egyébként Via del Governo Vecchio, 123, 00186
a Piazza Navonától így van:
https://goo.gl/maps/3FtgMkfJFR82
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.11. - 22:15
Lehet, sőt biztos nagyon béna vagyok, de nem tudtam megnézni a 23-as busz vonalát. Konkrétan arra gondolok, mint a BKV-nál a két végállomás közötti megállókat felsorolja. :)
#10 - Anikó - 2016.01.12. - 19:49
Tibcsi!
Megtaláltam, köszönöm!
#11 - Anikó - 2016.01.12. - 19:51
Anikó!

http://www.agenziamobilita.roma.it/en/find-your-line.html?linea=23

http://viaggiacon.atac.roma.it/?service=trovalinea&linea=23&percorso=23A

Nem tudom meg tudod-e nyitni ezeket, ha mégsem a korábban írt oldalakon a Find your bus-hoz kell beírni járatszámot (23), amire két találat van, a 23-as busz két irányba. Ha ezek valamelyikét kiválasztod, látod a térképet és a megállókat is.
#12 - Hajni - 2016.01.12. - 23:07
Kedves Hajni!
Köszönöm, nagyod kedves vagy, most már oké! :)
#13 - Anikó - 2016.01.13. - 15:11
Kedves Hajni!
Csodálatos dolog ,hogy ennyit segítesz ,le a kalappal!köszönjük minden olvasó nevében.Sok hasznát vettem a nyári római utunk során.Szeretném kérdezni,hogy tudod-e,hogy a Ciampino reptéren vagy közvetlen közelében van-e poggyászmegőrző? S vmi ötlet a tekintetben,hogy átszállással utazunk,s a következő gép indulásáig van 8 óránk,ez idő alatt a közelben van e vmi látnivaló amit egy gyors tömegkölekedéssel megnézhetnénk? Ezért is jo lenne ha addig a csomagot lepasszolhatnánk.remélem tudsz segiteni pár ötletnek nagyon örülnék.köszönöm előre is.Zoli
#14 - Zizandro - 2016.01.13. - 16:13
Zoli! (Zizandro)
Keresgéltem csomagmegőrzővel kapcsolatosan, de csak egy 2010-es infót találtam, mi szerint Ciampino-n nincs ilyen.
Közelben van Castel Gandolfo: 10 km-re van a reptértől. Itt van a pápai rezidencia, ami szombatonként látogatható.
Róma: transzferbusszal a Termini 40 perc, itt van csomagmegőrző is. Újra ellátogathattok a kedvenc helyekre, vagy ami kimaradt a nyári utazás alkalmával.
Jobb ötletem nincs :)
#15 - Hajni - 2016.01.14. - 21:39
Köszönöm szépen a segitséget!
#16 - Zizandro - 2016.01.17. - 17:49
Kedves Hajni!
Szeretnék segítséget kérni a Vatikáni múzeum alaprajzát illetően (mi, merre található),hogy a tájékozódás könnyebb lenne. Nem találok erre vonatkozóan semmit, de lehet, nem jó helyeken keresem.
#17 - Anikó - 2016.01.17. - 18:09
#18 - Hajni - 2016.01.17. - 22:26
Kedves Hajni! A 10-es gyűjtőtömböt több ember is használhatja?
#19 - Elza - 2016.01.18. - 12:51
Hajni! Szuper Vagy, köszi! :)
#20 - Anikó - 2016.01.18. - 19:24
Elza!
Igen, úgy mint a bkv-nál :)
#21 - Hajni - 2016.01.18. - 20:14
:D Köszönöm szépen!!!
#22 - Elza - 2016.01.18. - 21:46
Kedves Hajni!
Februárban utazunk Rómába, és néhány nap után vonattal átmegyünk Firenzébe. Az eurail gyorsvonatával megyünk, a Terminiről indulunk. Az lenne a kérdésem, hogy a jegyet ezekre a vonatokra ott helyben indulás előtt is meg lehet venni, vagy csak előre online?
Köszi előre is!
Dóri
#23 - Dóri - 2016.01.27. - 11:11
Dóri!
Nem utaztam még nagy távolságokra Oo-ban, az általad írt eurail-t nem ismerem.
Én a trenitalia oldalán szoktam keresgélni, járatokat nézni. Róma-Firenze desztinációt nézve az árak drágulnak az utazás időpontjához közeledve, ezért érdemes előbb megvenni a jegyeket.
Jó utat!
#24 - Hajni - 2016.01.28. - 09:42
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni a programtervezéshez :) Úgy adódik, hogy szombaton este érkezünk, és következő szerdán jövünk vissza, így elméletileg három teljes napunk lenne: vasárnap-hétfő-kedd, amiből ugye hétfőn a legtöbb dolog zárva tart. Most szembesültem vele, hogy a vasárnap viszont május 1. ami ott is a munka ünnepe, és kicsit csalódott vagyok, hogy így gyakorlatilag egy egész napra korlátozódna a négynapos ottartózkodás alatti megtekintendő dolgok besűrítése. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan gyűjtemény, hogy melyik látványosság melyik nap tart zárva - vagy egyenként, mindegyik honlapján meg kell nézni (mondjuk általánosságban mik lehetnek nyitva hétfőn is) stb. Például Tivoli, Villa Handriana, villa d'este is érdekelne. Köszönöm szépen a segítséget előre is :)
#25 - zsokri - 2016.01.28. - 22:56
Szia Hajni, én is először gratulálok a fáradhatatlanságodhoz! Szerintem az összes magyar tőled kér és kap tanácsot! Én is ezt szeretném. Mi holnap,jan. 30.-án megyünk Rómába 4 napra, a kérdésem az lenne, hogy van-e ingyenes parkoló, vagy nagyon drága -e. Ill. hol tudnánk letenni az autót biztonságban, de egy kicsit közelebb a nevezetességekhez? A Hotel Roma Tor Vergattában szállunk meg. Köszönöm előre is a válaszod. Anikó
#26 - S.Anikó - 2016.01.29. - 12:40
Anikó!
Autós tapasztalataim nincsenek, így a kérdésedre nincs konkrét válaszom.
Úgy gondolom, hogy érdemes lenne metróállomásnál hagyni az autót és tömegközlekedni. Olvastam, hogy a belvárosba (nevezetességek többnyire itt találhatóak) csak külön engedéllyel lehet behajtani.

Nagyon jó utat kívánok!
#27 - Hajni - 2016.01.29. - 22:42
Zsokri!
A látnivalók, nevezetességek leírásánál megtalálod a nyitvatartási időket is.
Május 1-én sok minden látogatható. Tivoliban a Villa d'Este tavaly nyitva volt. Villa Adriana nincs nyitva.

Kellemes készülődést!
#28 - Hajni - 2016.01.29. - 23:00
Kedves Hajni! Nagyon köszönöm a tippet, harmadszorra megyünk, az elsőkörben "kötelező"-k nagy részét már láttuk, ezért is gondoltam egy távolabbi pontra. Köszönöm mégegyszer :) - esetleg ha van valami titkos tipp a colosseum-forum-trevi-spagna és ezeken túl, nagy szeretettel veszem :) Gratulálok az oldalhoz, mindig találok újat, és nagyon hasznos mind kezdőknek, mint újrázóknak!
zsokri
#29 - zsokri - 2016.01.30. - 19:20
Zsokri!
Titkos tipp nincs. Én szeretném végig járni, biciklizni (lehet bérelni) a Via Appia-t. Ostia-t sem láttam még...
Tivoli és a Villa d'Este gyönyörű, Villa Adriana-ban még nem jártam.
Tudnám javasolni a Cinecitta filmstúdiót, nekünk tetszett főleg az épp akkor nálunk vetített Róma sorozat díszletei.
Római Magyar Akadémia szerdánként előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Ezek jutottak most eszembe, emailben küldök élménybeszámolókat azokból is meríthetsz ötleteket.
#30 - Hajni - 2016.01.30. - 22:33
Sziasztok!
Köszi a sok hozzászólást és infót, nagyon hasznosak!
Mi február 6-9-ig leszünk Rómában, a reptérre (Ciampino) való visszajutással kapcsolatban kérdeznék. A beszállást 08:00-ig be kell fejezni, feladandó csomagunk nem lesz, így gondolom 7:00-ig kellene kiérni a reptérre. Az Anagnináról 6:30-kor induló Cotral busszal szerintetek megoldható a kijutás? A honlap szerint 10 perc az út, de a 6:30-as busznál szerepel egy L betű, ami nem értem pontosan mit jelenthet az utazási időre nézve (L: "transita per Ciampino", D: "diretta").
Azért szimpatikus ez a megoldás, mert közelebb van a reptérhez, mint a transzferbuszok, így talán kisebb a késés és a dugó valószínűsége. Mi a véleményetek?
A másik kérdésem pedig: 2016-ban is érvényes, hogy a hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatóak az állami múzeumok (Colosseum, Capitolium stb.)
Köszi
#31 - Gergo - 2016.01.31. - 14:00
Gergő!
Próbáltam utánanézni a buszjáratoknak....
Atral: Nem tudom mennyire megbízható az a menetrend, már évek óta nem változtatták. Menetidőre itt 20 percet írnak. Az L betű szerintem azt jelöli, hogy a busz Ciampino városon át megy, nem közvetlen a reptérhez.

Cotral: Itt nézelődve több buszjárat is van 6.00, 6.25, 6.40 , 6.50, 7.00 A menetidő 9-11 perc. A buszok nem mennek be a reptérhez, az előtte lévő Via Appia Antica-n van a megálló.
http://www.cotralspa.it/CalcolaPercorso.aspx

Azt javasolnám, hogy még érkezéskor érdeklődj, nézd meg ott helyben a menetrendet. Semmiképp ne centizd ki az időt!

Ingyenes vasárnappal kapcsolatban, 2016-ban is van ez a kedvezmény. Legalábbis még nem láttam, olvastam ellenkező információt.

Kérlek, írd majd meg a busszal kapcsolatos tapasztaltakat!

Jó utat!
#32 - Hajni - 2016.01.31. - 20:49
Kedves Hajni! A filmstúdió nagyon-nagyon jó ötlet, utána is nézek. Köszönöm a küldött segítséget, azonnal bele is ásom magam. Még mindig a bőség zavarával küzdök :) Esetleg még egy kérdés: nap szempontjából nem mindegy, (május 1 miatt) hogy a Villa D'este-be és a Villa Hadrianába is be szeretnék jutni, vagy sem.... Mivel az előbbit említetted,hogy jártál: ott mennyi időt lehet eltölteni? Érdemes-e a másikat is beszuszakolni vajon? Nagyon köszönöm az eddigi rengeteg segítséget!!!
zsokri
#33 - zsokri - 2016.02.01. - 14:06
Kedves Hajni,
Február 6-án megyünk Rómába 3 gyerekkel (6,6,9 évesek). Ha jól értelmezem, akkor a tömegközlekedés ingyen van nekik.
A múzeumok is inygenesek vagy oda kell belépőt venni?
A romapass.it-vel elkerülhető sorbanállás a múzeumoknál? Vagy erre mit javasoltok?
Köszi
Zsolt
#34 - Zsolt - 2016.02.01. - 17:00
Zsokri!
Cinecitta: 3-4 órával lehet számolni. Először az idegenvezető végigvezeti a csoportot (oda kell csapódnotok egyhez vagy odacsapnak ők titeket :) ) a filmgyár területén, a megépített díszletek, utcarészletek között, forgatást is láthattok. Aztán már önállóan tudjátok megnézni a különböző épületek berendezett termeit, kiállításait.

Villa d'Este: 3-4 órát biztosan el lehet tölteni itt. Az utazásra is számoljatok 1-1,5 órát összességében.
#35 - Hajni - 2016.02.01. - 21:12
Zsolt!
10 év alatt ingyenes a közlekedés, a látnivalók pedig 18 alattiaknak. Az ingyenes jegyet azonban ki kell váltani, ezért muszáj a pénztárhoz sorba állni.
Hosszú sor a Colosseumnál szokott lenni, de ez elkerülhető, ha a Forumnál kezdtek és itt vesztek jegyet. A jegy érvényes Colosseum-Forum-Palatinusra és ezzel már nem kell újra sorba állni.
Többi múzeumnál nincs nagy sor.
Vatikáni múzeumoknál van még iszonyat nagy sor, de ide az RP nem érvényes. Ide érdemes online jegyet venni, amivel egyből be lehet menni a pénztárhoz.

Jó utat!
#36 - Hajni - 2016.02.01. - 21:18
Kedves Hajni! Nagyon köszönöm, most már - azt hiszem - teljesen képben vagyok :) Külön jó, hogy a filmstúdió lehet egy hétfői program is, azzal kicsit bajban voltam :)
Lehet Tivoliban marad "csak" Villa D'este, és akkor az mehet május 1-én is, így nem lesz erőltetett a program. Legközelebb - merthogy lesz még legközelebb - pedig a többi :) Köszönet még egyszer!
zsokri
#37 - zsokri - 2016.02.02. - 09:54
köszönöm
#38 - Zsolt - 2016.02.02. - 10:05
Kedves Hajni!
Segítenél hogy jutok át a legegyszerűbben és legolcsóbban Ciampinoból Fiumicinoba? Köszi :)
#39 - Tina - 2016.02.02. - 19:46
Tina!
A két reptér között transzferbuszokat javasolnám Termini-s átszállással.
Időben kb. 1,5 óra, árban 4-5 euro/járat.
Nem szükséges előre jegyet foglalni, ott helyben is tudtok venni és így választhatjátok a korábban induló buszt.


#40 - Hajni - 2016.02.02. - 21:47
Szia Hajni,
Írtad, hogy a vatikáni múzuemhoz érdemes előre megvenni a jegyet. A google rengeteg találalot ad ilyen jegyekre, de a legtöbb privát vezetett túrának tűnik. Tudsz segíteni abban, hogy melyik az a hivatalos oldal, ahol az átverés mentes jegyeket árulják?
A Szent-Péter Bazilikába is kell/célszerű külön (előre) jegyet venni vagy az van kombinált vatikáni múzeum jeggyel?
Köszi előre is, Zsolt
#41 - Zsolt - 2016.02.03. - 21:48
Zsolt!
Vatikáni múzeumok jegyvétel:
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Szt.Péter bazilika ingyenes, csak a biztonsági ellenőrzés miatt kell sorba állni a Szt.Péter téren.
(Múzeumok bejárata nem itt van.)
#42 - Hajni - 2016.02.03. - 23:16
Kedves Hajni!

Kérlek segíts nekem abban, hogy hogyan jutunk el a Via dei Quintili 57 szám alá, a szállásunkra?
Ez egyébként mennyire van messze a központtól illetve metrótól akár?
Gondolom érdemes megvenni a Roma Pass-t, már csak a közlekedés miatt is.

Nagyon köszönöm,
Szilvi
#43 - Szilvi - 2016.02.04. - 12:51
Kedves Hajni!
Március 18-21. között leszünk Rómában. Szeretnélek megkérni, hogy küldd el nekem is a 3 napos útitervet (lavina69@freemail.hu).
És még egy kérdés: Azt olvastam, hogy márc. 19. ünnepnap, így mit javasolsz, mikorra tervezzük a Vatikán és egyéb látnivalók megnézését.
Köszi:
Anikó
#44 - Anikó - 2016.02.06. - 22:59
Szilvi!
Szállásotok az A metró Porta Furba-Quadraro megállójától 280 méterre van.
https://goo.gl/maps/wJCJ5ARdtU92

RomaPass-t csak akkor éri megvenni, ha az ingyenes belépőket fel tudjátok használni. Ha nem akartok bemenni a drágább helyekre, akkor elegendő közlekedési bérletet venni.

#45 - Hajni - 2016.02.07. - 19:14
Anikó!
Márc.19-én a vatikáni múzeumok zárva lesznek.
Erre a napra lehetne belvárosi nézelődés, (P.Navona, Trevi, Sp.lépcső, P.Popolo, a kettő között fent a Pincio parkja) vagy Gianicolo, Trastevere.
Küldtem emaileket, azokból össze tudjátok állítani a napjaitokat.
#46 - Hajni - 2016.02.07. - 19:21
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy jutok el a legegyszerűbben és legolcsóbban a Ciampino reptérről a Camping Village Fabolousba? Köszönöm szépen.
#47 - Csilla - 2016.02.08. - 14:17
Csilla!
Reptérről transzferbusszal (4 euro) utazzatok be Termini-hez. Innen a B metró vonal Eur Fermi megálló, majd tovább a 070-es vagy 709-es busszal. Metróállomáson át kell mennetek a túloldalon, le a lépcsőn. Buszok a metróbejárat elől indulnak. Buszról a Via Malafede-nél kell leszállni. (nagy lámpás kereszteződés) A kemping jobbra lesz.
A kempingnek van shuttle szolgáltatása, emailben érdeklődjétek meg mennyibe kerül.
#48 - Hajni - 2016.02.08. - 20:54
Csilla!
folyt.
Metróra, buszra már használhatjátok a RomaPass-t vagy közlekedési bérletet, amit akár már a reptéren is megtudtok venni, Termininél biztosan.

Mi már többször szálltunk meg itt. Emailben küldök leírást róla.
#49 - Hajni - 2016.02.08. - 20:58
Szeretném megkérdezni, mennyire problémás pünkösdkor Rómába utazni. Pünkösd hétfőn mennénk. Nincs nagyon-nagy forgalom, mennyire okoz problémát a közlekedésben? Kérem, aki tud véleményt mondani írjon!
#50 - Horváth Lászlóné - 2016.02.09. - 21:00
Horváth Lné!
Ünnepnapon még nem voltam Rómában, így pünkösdkor sem. Május már főszezon, de általában igaz, hogy mindig sokan vannak.
Tömegközlekedés is zsúfolt tud lenni, autós tapasztalatom nincs.

#51 - Hajni - 2016.02.11. - 21:21
Kedves Hajni!
Először is szeretném megjegyezni,hogy nagyon tetszik a weboldal.Sok hasznos információ található rajta.Egy kérdéssel szeretnék hozzád fordulni.
Március végén utazunk Rómába és szeretnénk megnézni a Colosseumot,de mindenképp szeretnénk elkerülni a hosszas sorban állást.(Egyébként egy hétfői napra fog esni ez a program.)
Olvastam,hogy ha online vesszük meg a jegyet,akkor nem kell sorban állni.Ezt hogy kell érteni?Van egy külön sor az online jegyeseknek?Na de ha így van,akkor mégiscsak sorba kell állni nekik is.Vagy az a sor általában rövidebb?Vagy szerinted biztosabb lenne,ha Roma Pass-t vásárolnánk?(Ez mondjuk úgy számoltuk,hogy nekünk nem annyira érné meg,mert a belvárosban lesz a szállásunk,szóval inkább gyalogolni fogunk.)
Válaszod előre is köszönöm! :-)
Sándor
#52 - Sándor - 2016.02.11. - 22:55
Szia, a Ciampino reptérről Cotral vagy Atral busszal szeretnénk eljutni az metróA-hoz, mert a Terminitől visszafelé kellene utaznunk a szálláshoz.Lehet a reptéren jegyet venni rá, vagy vehetünk a sofőrtől is? Sürgős lenne, előre is köszi.
#53 - Marcsi - 2016.02.12. - 10:51
Sándor!
Én RomaPass-szal voltam, amihez egy rövidebb, gyorsan haladó sor volt. Itt csak kézi vonalkódleolvasóval pittyentettek egyet a kártyán és már mehettünk is be. Online jegyet is így kezelik.
Ha nincs jegyetek, RP-tek akkor először a Forumnál kezdjetek, ott vegyétek meg a jegyeteket, amely három területre érvényes, Forum, Palatinus, Colosseum és két napig használható.
Jó utat!
#54 - Hajni - 2016.02.12. - 13:48
Marcsi!
Reptéren a kijárathoz közeli standnál tudtok jegyet venni.
Sofőrnél is lehet.
#55 - Hajni - 2016.02.12. - 13:50
Kedves Hajni :)
Áprilisban megyünk Rómába, 4 nap 3 éjszakára. A Fiumicino reptéren szállunk le, és a szállás a Quinto negyedben lesz, a Via Monterosi 18 alatt. (Hotel Colony***)
Kérdéseim a következőek:
1. Hogyan jutunk el a reptérről a szálláshelyre?
2. Érdemes megvennünk a 74órás jegyet vagy inkább a 10db-os jegytömböt?
3. A szállástól a belvárosba hogyan jutunk el legkönnyebben?
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Szép estét.
#56 - Anikó - 2016.02.13. - 21:59
Anikó!
Reptérről transzberbusszal a Terminihez lehet beutazni, ahonnan a szálláshoz a 223-as busszal kell tovább menni. 22-ik megálló a Cassia/Jacini, inenn még 450 méter a hotel.
Városba jutáshoz is ezt javasolnám. Terminitől a látnivalók metróval, busszal elérhetőek. (A nevezetességek leírásánál eljutási lehetőségek is találsz.)
Közlekedésre elegendő lehet a 10 db-os gyűjtőjegy is, napi 2 /fő biztosan kell.

Kellemes készülődést!

#57 - Hajni - 2016.02.14. - 21:20
szia! az lenne a kérdésem, hogy ha előre megveszem a jegyet a transzferbuszra (adott időpontra) de netalántán késik a gépem és nem érem el, akkor áttudom váltani másik időponta? vagy utazhatok vele egy későbbi járaton? előre is köszönöm a választ
#58 - Csenge - 2016.02.17. - 12:26
Kedves Hajni! Szeretném megkérdezni tudnál e nekem olyan web címet írni ahol a Rómában közlekedő buszok útvonalát találnánk meg. Az időpont nem is fontos mikor megy hanem a legfontosabb hogy honnan hová közlekedik és köztük a megállók neve. Előre is nagyon köszönöm. Üdv Marika
#59 - Marika - 2016.02.17. - 19:15
Csenge!
Személyes tapasztatom nincs, de úgy tudom nem szokott ezzel gond lenni, max. az adott járat utasai után szállhattok fel.
Egyébként jegyet ott helyben is lehet venni, így választhatjátok az elsőként induló járatot, nem függtök egy társaságtól.
#60 - Hajni - 2016.02.17. - 21:45
Marika!
Római bkv oldala:
www.atac.roma.it
Itt tudsz keresni járatszámra, címre is.

Google maps útvonaltervezője is jól használható.
#61 - Hajni - 2016.02.18. - 22:33
Kedves Hajni!
Most találtam rá erre az oldalra, és örömmel látom, hogy nagy segítséget tudsz adni a kérdezőknek.
Mi június végén utazunk Olaszországba a tengerhez.
Lehet kicsit fura a kérdésem: egy napot szeretnénk eltölteni Rómában. Tudom, hogy ez nagyon kevés, de most be kell érnünk ennyivel.
A terv : kocsival mennénk, valahol leparkolnánk és gyalog körbejárnánk. Colosseum, Spanyol lépcső, Trevi kút, és a Vatikán.
Mit tudnál javasolni nekünk, hol parkoljunk, merre menjünk? Ennyi belefér egy napba?
Kb 10-17 óráig lennénk a városban.
Nagyon köszönöm előre is a válaszodat!
Kata
#62 - Kata - 2016.02.21. - 22:02
Kata!
Nagyon kevés időtök lenne Rómára, minden nem férhet bele.
Parkolni metróállomásnál lenne célszerű, de erről nincs tapasztalatom, én tömegközlekedni szoktam.

B metró egyik állomása a Colosseo, ha kiléptek az utcára ott magasodik előttetek a Colosseum. Innen a VE emlékmű felé a Forum mellett sétálhattok el. VE emlékmű bal oldalán van a Capitolium, érdemes felmenni a gyönyörű térre.
Ezen épületek előtti tér a Piazza Venezia, melyről szemben a Corso fut végig. Erről (táblák jelzik) elérhető a Trevi, Pantheon, P.Navona és a Spanyol lépcső. Itt újra metróra tudtok szállni (A vonal) és ha van még időtök akkor az Ottaviano-nál a Szt.Péter térre, illetve bazilikához tudtok menni.
A és B metróról a Termini-nél lehet átszállni.

Nem tudom melyik tengerparti részről mennétek, tényleg érdemes-e ilyen kis időre ideutazni...
Inkább tervezzetek egy 3-4 napos utazást ide (is) egy másik alkalommal. :)

#63 - Hajni - 2016.02.23. - 11:14
Kedves Hajni!
Olvasgattam a kommenteket, és most meg vagyok rémülve. Májusban megyünk 4 napra Rómába, a Bookingon foglaltam szállást. A Termini közelében leszünk a Via Giolittin. Tényleg ennyire rossz a közbiztonság? Gyerekekkel megyek, a két nagy 18 és 21 éves. Őket el lehet engedni este egyedül csavarogni azon a környéken?
#64 - Mlatilik Katalin - 2016.02.23. - 11:57
Katalin!
A Termini egy nagy közl.csomópont (Keleti pu.tól sokkal nagyobb), tömeggel, sokféle emberrel. Sok a mindenfélét árusító nem európai. Vigyázni kell! Pl. ne hordjunk feltűnő ékszereket, vigyázzunk a telefonra, fényképezőre. Pénzt ne farzsebbe tegyük. Városnézéskor elegendő, ha csak egy fénymásolat van nálunk az utiokmányról.... Ilyenek.
Megjegyzem engem még sosem ért semmilyen atrocitás, de láttam már táskával szaladó tolvajokat. Koldulókkal is óvatosan kell bánni, szervezetten működnek. Ne fogadjatok el pl. virágot, ne fotózkodjatok a magukat erre kínáló gladiátorokkal, mert cserébe sok pénzt kérnek.

Nem lesz semmi gond!
#65 - Hajni - 2016.02.23. - 22:43
Szia Hajnika! Én is szeretném a segítségedet igénybe venni! A Terminitől gyalog bőröndel el tudok jutni a Via Genováig, Azzurra Guest house? A Fiumicino reptérre érkezünk és gondoltam a Terminibe valahogy eljutunk , onnan pedig gyalogosan. Szerinted jó ötlet? Előre is köszönöm a segítőkészségedet! Üdv: Ildikó
#66 - Ildikó - 2016.02.27. - 22:24
Ildikó!
Gyalog is el tudtok menni, kb. 1 km.
https://goo.gl/maps/ZR5idsBP5fp

64, 70, 71, 170, H jelű buszok bármelyikével 3 megálló.
https://goo.gl/maps/rS9XR88NUYF2

Ha az ott-tartózkodásotok idejére vesztek közlekedési bérletet, akkor azt már az érkezéskor is használhatjátok, így nem kellene gyalogolni.

Rómában nagyon sok a macskaköves utca, kényelmes cipő ajánlatos. Azt nem tudom ezen az útszakaszon milyen, de a bőröndök nem szeretik. :)

Jó utat!

#67 - Hajni - 2016.02.28. - 20:08
Kedves Hajni !
Tudnal segiteni ,hogy jutok el a Terminitöl a Hotel Bolognese Viale Palestro 15 .
Köszönöm elöre is
#68 - Marta - 2016.02.29. - 10:58
Kedves Hajni.A termini pályaudvarhoz visz a SIT búsz. Tudok-e ott venni vhol 48órás Róma Pass-t ?. Igy már használhatnám onnan a Metrót. Köszi Attila
#69 - Attila Antal - 2016.03.01. - 11:56
Kedves Hajnika! Nagyon szépen köszönöm az információt! 4 éjszakát töltünk Rómában 16 -án érkezünk és úgy terveztük,h gyalog fogunk menni mindenhova ,hiszen ahogy tájékozodtam 3km - en belül megtalálunk majd minden nevezetességet. Láttam itt az előző hozzászólásokban,h szoktál kêrésre 4 napos utitervet osszeállítani. Kérhetek nagyon szépen én is. Minden evők vagyunk és nem baj, ha tömény. Köszönöm kedvességed! Ildikó
#70 - Ildikó - 2016.03.01. - 20:45
Márta!
10 percre, 850 méterre van a hotel a Terminitől.
492-es busszal 2 megálló.
https://goo.gl/maps/wbFNQBQCFyF2

Ellenkező irányba (Cipro) a busz megállói: Barberini (csontos kripta), Corso (melyről elérhető Trevi, Pantheon), Plebiscito (P.venezia), Argentina, Senato (P.Navona), Crescenzio/Orazio (Angyalvár mögött), Bastioni di Michelangelo (Vatikán, Szt.Péter tér és bazilika)
#71 - Hajni - 2016.03.02. - 00:36
Attila!
Igen, a metró pénztáránál, Tabbachi-kban is tudsz venni, de akár már a reptéren is.
http://romapass.it/p.aspx?l=en&tid=8
#72 - Hajni - 2016.03.02. - 00:39
Kedves Hajni!
Köszönöm a segitseged !
#73 - Marta - 2016.03.02. - 13:23
Kedves Hajni!
Nem tudom hová kellett volna a következő kérdést beírnom, így jobb híján itt tenném fel. A Santa Sabina, a Sant' Anselmo és a S.Alessio három különböző templom közel egymáshoz? Mindegyik látogatható? Ezek közül az egyiknek a közelében található a máltai kulcslyuk? Hol? Köszönöm előre is! Ancsa
#74 - Ancsa - 2016.03.02. - 14:21
Kedves Hajni! Már egyszer elküldtem a kérdésem - de valahol bizonyára elkeveredett az éterben...Kérdésem az lenne, hogy a 65 felettiek részére 2016. évben is ingyenes a belépő azokba a műemlékekbe, amit jeleztek 2015. évben? - mert sajnos nem igazán lelek erre az infóra. 2016. júniusában szeretnénk Rómába látogatni - néhány napra - a sok-sok nevezetességet megnézni. Ahogy olvasom a Ostia tengerparti szállások olcsóbbak - de onnan érdemes-e, költségtakarékosabb-e mindennap beutazni Rómába? A sok városnézés után pedig egy csobbanás a tengerben - nem tudom milyen a partja? Nagyon kérlek válaszolj - amit előre is nagyon köszönök! Ibolya
#75 - Ibolya - 2016.03.03. - 10:49
Ibolya!
2014. júliusától a 65 év felettieknek is fizetni kell a belépőkért.
Tengerpartról nem tudlak informálni, ezen a partszakaszon még nem voltam. Amit tudok: Ide kijutni a Lido hévvel a legegyszerűbb, és ha itt szeretnétek megszállni akkor érdemes ennek egyik megállójához közelit találni.
Lido centro, Stella Polare, Castel Fusano, Cristoforo Colombo
Az alábbi térképen láthatod:
https://goo.gl/maps/jh8w5TCC7Yn

Hévre érvényesek a római bkv vonaljegy, bérletek, RomaPass, is.

További kellemes készülődést!
#76 - Hajni - 2016.03.03. - 21:59
Ancsa!
Igen, ezek a templomok egymáshoz közel vannak az Aventino dombon. Itt van fent egy szép park is, gyönyörű kilátással. Giardino degli Aranci
A máltai kulcslyuk is közel van, a Piazza dei Cavalieri di Malta-n. Az alábbi térképen láthatod, hogy egymás mellett vannak.
https://goo.gl/maps/sdCTCwMEp2u

Santa Sabina nyitvatartás: naponta 8.15-12.30 és 15.30-18
Sant Alessio: 9-12 és 16-18 között naponta
Sant Elselmo 9-18
#77 - Hajni - 2016.03.03. - 23:23
Kedves Hajni! Nagyon köszönöm válaszod, és a térképet is! Sajnálom, hogy megváltoztak a kedvezmények a 65 év felettiekre! A 2015. évben még az utazási tippekben is azt láttam, hogy egyes helyekre ingyenes a belépés ennek a korosztálynak. Ezek szerint, sajnos megváltozott! Ibolya
#78 - Ibolya - 2016.03.04. - 07:23
Köszönöm Hajni, szuper a park, meg fogom nézni! :) És a nyitva tartást is köszönöm.
#79 - Ancsa - 2016.03.05. - 16:23
Kedves Hajni!
Szeretném megkérdezni, hogy a római heti bérlet érvényes a az FC3-as vonatra ill. nem tudom hogy vonat e vagy HÉV szerű metró. Köszönöm válaszodat. Üdv Marika
#80 - Marika - 2016.03.06. - 19:41
Marika!
A térképen jelölt körön belül, illetve a színesen jelölt állomásokig (FL3 vonat esetén Cesano) érvényesek a bérletek, RomaPass.
http://utazas-nyaralas.info/roma/roma-kozlekedesi-terkep.gif
#81 - Hajni - 2016.03.06. - 21:13
Kedves Hajni! Nagyon köszönöm válaszod, ezek szerint jó a bérlet. Szeretném még megkérdezni, hogy ismered e a Happy Village campinget és valóban ingyenes transzfer jár e az FC3 Prima Posta megállóig, és nagyon gyorsan belehet jutni a belvárosba, a kempingtől. Máskor a Termininél szálltunk meg, de most ott elég drága a szállás. Köszönöm
#82 - Marika - 2016.03.07. - 00:11
Kedves Hajni! Köszönöm a már átküldött útiterveket! Leveledre válaszolva még küldtem 1-2 kérdést. Kérlek, ha időd engedi, akkor nézd meg, mert szerdán utazunk :) Nagyon szépen köszönöm! Üdv, Adri
#83 - adrimumin - 2016.03.07. - 10:28
Marika!
Utánanéztem három kemping távolságának és menetidejének a Termini-hez.
Happy Village: 20 km, 65-100 perc
Camping Village (Via Aurelia): 12 km, 40 perc
Camping Fabulous: 20 km, 65 perc

Utóbbit ismerem, itt már többször megszálltunk. Happy Village--ról nincs információm.
Júniusra a középsőt néztem ki magunknak, mert innen rövidebb a bejutás.
#84 - Hajni - 2016.03.07. - 22:28
Kedves Hajni!
Segíts légyszíves, hogy II. János Pál Pápa sírját hol találom pontosan a Bazilikában?
A pápai audenciára előzetesen le kell adni a regisztrációt, azt meg tudod mondani, hogy hol? Tudom, hogy valahol ott a téren-....

Köszönöm szépen előre is!
Hajni
#85 - Kókai Hajni - 2016.03.08. - 09:33
Hajni!

audiencia: Szt.Péter téren a jobb oldali oszlopsornál.

"A pápa szerdánként tart audienciát nyáron a Szent Péter téren, télen pedig a VI. Pál teremben. A pápai audiencián való részvétel mindenki számára ingyenes. A részvétel azonban regisztrációhoz kötött. A regisztrációt igazoló dokumentumot kell jegyre váltani a Portone Bronzo-nál, (a Szent Péter Bazilikától jobbra) az audiencia napján 8.00-10.00 óráig, vagy a megelőző napon 15.00-től 19.00 óráig lehet. Információk a pápa programjáról és az audienciákról: http://www.vatican.va/various/prefettura/en/udienze_en.html "

II.János Pál pápa sírja a bejárathoz közel, a jobb oldalon van.
Elsőként Michelangelo Piéta-ját látjátok, majd sorban haladva a következő, vagy a második - Szent Sebestyén kápolnánál - van a sír.
http://www.magyarkurir.hu/hirek/athelyezik-ii-janos-pal-papa-sirjat
http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/ferenc-papa-ii-janos-pal-sirjanal-imadkozott-aprilis-2-an

#86 - Hajni - 2016.03.08. - 11:35
Köszönöm szépen!
#87 - kokaihajni - 2016.03.09. - 14:36
Kedves Hajni! Szerinted érdemes azért plusz pénzt fizetni a Ryanairnél, hogy tutti egymás mellett ülhessünk a gépen? Egyébként nagy az esély arra, hogy távol ültetnek egymástól, akkor is, ha egy foglalásban csekkolunk?
#88 - Kisbogár - 2016.03.13. - 12:03
Kedves Hajni! Szeretnélek kérni, hogy küld el nekem is a 3napos program tervet, ha lehet.
Még kérdeznélek bringa bérlésről, minden info segít.
Nagyon köszönöm a segítségedet!
#89 - Kis Gabi - 2016.03.15. - 15:51
Kisbogár!
Szerintem nem. Mi még akár ketten vagy többen is voltunk, mindig egy sorba kerültünk egymás mellé. Max. a folyosó volt közöttünk, de ez négy főnél adott.

#90 - Hajni - 2016.03.16. - 16:22
Kedves Hajni,
Március 25-27 között leszünk Rómában, a legnagyobb nyüzsi idején. Olvasom, hogy nagypénteken is minden zárva...ez vonatkozik az éttermekre, templomokra is vagy csak a múzeumok, hivatalok, üzletek sorára? Illetve minden napra esik egy mise/keresztút/pápai szertartás, ahogy nézem: mit tudsz róla, teljesen esetleges a tömeg miatt a tervezhetőség vagy azért van esély bejutni a nevezetességekbe ? Még egy kérdés, ami nem derült ki teljesen: a Vatikani múzeum minden hó utolsó vasarnapján de. ingyenes, ami most húsvétra esik és a Bazilikában szentmise lesz szintén délelőtt....bejuthatunk a múzeumba vagy teljesen lehetetlen a tömeg miatt?
Köszi, Éva
#91 - Pozsár Éva - 2016.03.20. - 13:52
Éva!
Vatikáni múzeumokba 25-én délután van lehetőségetek eljutni. Még foglalható időpont. Többi napon zárva lesz.
Húsvétkor és más egyházi ünnepekkor még nem voltam Rómában. Gondolom a templomok, vallási helyek ilyenkor misék, rendezvények miatt nem látogathatóak. Az állami múzeumok nyitva lehetnek, ezekről a látnivalók leírásánál találsz infot.
Mivel alig 3 napotok lesz, biztosan nem fér bele minden fő látványosság. Vissza kell majd térnetek, dobjatok pénzt a Trevi-kútba! :)

Email-ben küldtem át leírásokat, ezekből is tudtok készülni.

Jó utat!
#92 - Hajni - 2016.03.20. - 21:11
Kedves Hajni!
Személygépkocsival utazunk Rómába. Szálláshelyünk egy magánapartman a Campo dei Fiori sarkánál, parkolási lehetőséggel. Az LTZ zónában való egyszeri be- és kihajtási engedélyt hol és milyen módon lehet beszerezni? Van valami online lehetőség? Az interneten csak buszokra találtam behajtási engedély űrlapot. Ha tudsz erről valami infót, előre is köszönöm.
Mella.
#93 - Mella - 2016.03.21. - 09:48
Mella!
Gépkocsival kapcsolatosan semmilyen infom nincs. Érdemes lenne a szállásadót megkérdezni, biztosan tudnak segíteni.
#94 - Hajni - 2016.03.21. - 21:07
Kedves Hajni! Kérdésem volna, hogy itt lesz a szállásunk Hotel Cristoforo Colombo Via Cristoforo Colombo 710, Eur & Garbatella, Rome, 00144 ide a Fuimicino reptérre érkezünk, s több kérdésem is lenne: érdemes-e Roma Passt venni, hogyha nem érvényes a Colosseumra, illetve a szállásunkra és a látnivalókra tudsz-e gyors tömegközlekedési útvonalat. Valószínűleg a 3 napos útvonal tervedet valósítjuk meg. Várnám válaszod addigis köszi András
#95 - András - 2016.03.30. - 16:56
András!
Szállásotokhoz a legegyszerűbb eljutás a Terminitől (reptérről ide érkeznek a transzferbuszok): B metró Eur Fermi megállóig utazni majd innen a 709-es busszal 6 megálló a Colombo/Pacifico-nál kell leszállni. A hotel jobbra az utcában van.
Látnivalókhoz is ezt a közlekedést javaslom, busz+metró. Metrómegállók: B metró: San Paolo Basilica, Colosseo
A metró: San Giovanni Laterano, Spagna (Spanyol lépcső), Ottaviano (Szt.Péter tér, bazilika, Vatikán)
Termini-nél lehet átszállni.

RomaPass: Vatikán államba, VAtikáni múzeumokba nem érvényes. Colosseumba igen.
Ha két drágább helyre (pl. Colosseum-Forum-Palatinus, Capitoliumi múzemok, Angyalvár) szeretnétek bemenni akkor megéri megvenni. Az első két nevezetesség ingyenes, többi kedvezményes. Valamint ezzel a közlekedés ingyenes.

További kellemes tervezgetést!
#96 - Hajni - 2016.03.30. - 22:06
Kedves Hajni!
Férjemmel április közepén megyünk Rómában 5.éjszakát fogunk ott tölteni. Róma pass-t gondoltam venni, szeretném megtudni, hogy érdelmes-e emailen regisztrálni a belépőkhöz. Még egy kérdés, tanácsot szeretnék kérni hol érdemes enni?
Előre is köszönöm a segítséged
Éci
#97 - Éci - 2016.04.02. - 22:49
Kedves Hajni! Tudnál segíteni abban, hogy a San Giovanni közelében késő délután hol találunk olcsó pizzázót, vagy elvivős helyet, esetleg szupermarketet, ahol viszonylag olcsón vehetnénk vacsit magunknak. Nincs időnk beülni, amikor arra járunk. Köszi.
#98 - Anikó - 2016.04.03. - 20:46
Hedves Hajni!
Érdeklődni szeretnék, megtudnád e mondani, hogy a Ciampino reptéren lehet e venni 7 napos bérletet. Mert ugy tudom érvényes arra a buszra is ami a reptértől a metró állomásig visz. Köszönöm válaszod. Üdv Marika
#99 - Marika - 2016.04.05. - 00:48
Marikának! Nem jól tudod, a 7 napos bérlet nem érvényes a reptérről való bejutásra. Cotral busszal 1,2 euro az Anagnina metro állomásra és ott már tudsz CIS-t vásárolni 7 napra.
#100 - Ancsa - 2016.04.06. - 11:00
Éci!
Ha lesz RomaPass-otok azzal sorban állás nélkül bejuttok a nevezetességekhez. (államiak)
Vatikáni múzeumok nem tartoznak bele, ide javaslom az online jegyvételt az alábbi oldalon:
https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?aaaamm=20133&numeroPartecipanti=2&step=3&action=booking

Viszont mivel 6 napot lesztek jobban jöttök ki heti közlekedési bérlettel (CIS) + belépőjegyek. Így sem szükséges az előzetes jegyvásárlás az állami múzeumokba, mert a Colosseumi sor elkerülhető, ha a Fórumnál kezdtek és ott vesztek jegyet. Ez a jegy érvényes a Colossuem, Forum és Palatinusra is.
Előzetes regisztráció a Galeria Borghese-be szükséges!

Étkezéssel kapcsolatban nincs ajánlatom, illetve annyi csak hogy én a Trastevere és a Pantheon környéki kis utcák trattoriáit kedvelem.

További kellemes készülődést!
#101 - Hajni - 2016.04.06. - 21:04
Anikó!
Ilyen információim nincsenek, de biztosan találtok majd jó helyeket.
#102 - Hajni - 2016.04.06. - 21:11
Kedves Hajni!
Annyi hasznos tanácsot és választ osztassz meg itt. Nagyon szépen köszönjük. :)
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire mások a kinti belépők árai a neten lévőktől? Megéri online venni?
A 3 napos közlekedési bérletet a reptérnél is meg lehet venni?
Át tudnád nekem is küldeni a 3 napos programtervet?
Köszönöm a segítséged előre is.
#103 - Ági - 2016.04.07. - 14:53
Ági!
Összehasonlítva a jegyértékesítő oldalak árait a leírásoknál található belépőkkel kb. 4 euroval drágábbak az előre megváltott jegyek.
Online jegyet a Vatikáni múzeumokba javaslom megvenni.

Nem tudom pontosan, hogy közl.bérletet tudtok-e venni a reptéren, de a metrónál biztosan.

Emailt küldtem.#104 - Hajni - 2016.04.07. - 22:27
Szia Hajni!
Azt hallottam, hogy a Spanyol lépcsőt felújítják és le van zárva. Tudsz róla, hogy mikorra készül el? Mi ápr. 24-én megyünk Rómába. Előre is köszi!
#105 - Szilvi - 2016.04.09. - 23:51
Szilvi!
Csak annyit találtam az interneten, hogy 2016. tavaszára elkészül.
Talán Róma születésnapjára, április 21-re már kész lesz ( ?)
Webkamera sem működik most, ahol láthatnánk. A tetején lévő Trinita dei Monti- nál pedig nem látni a lépcsőt.
http://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/lazio/roma/trinita-dei-monti.html

#106 - Hajni - 2016.04.12. - 17:07
Szia Hajni! Szeretném megkérdezni megtudnád e mondani, hogy hol találok római busz menetrendet ami mutatja a buszok állomásait, hogy mettől meddig közlekednek. A 303-as busznak pedig esetleg időpontot is. Az útvonal tervező nem jó erre az atac-on pedig nem találom ezt. Gondolom van ilyen mert Budapesten is van és nagyon könnyen megtalálható. Csak hát sajnos olaszul én nem tudok keresni. Előre is köszönöm.
#107 - Marika - 2016.04.13. - 09:41
Kedves Hajni!
Szeretném elkérni én is a 3 napos útitervedet és a segítséged szeretném abban is kérni, hogy tudnál-e ajánlani campinget Rómában vagy környékén. Lakóautóval mennénk. Segítséged köszönöm Zsuzsa
#108 - Zsuzsa - 2016.04.13. - 16:08
Marika!

http://atac.roma.it/index.asp?lingua=ENG
vagy
http://www.agenziamobilita.roma.it/en.html
oldalakon tudsz járatot, megállókat, menetrendet keresni.
(olaszul én sem tudok, angolra állítom a nyelvet)

Ha nem sikerül boldogulnod írj!
#109 - Hajni - 2016.04.13. - 17:00
Kedves Hajni!
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi hotelba hogy tudunk eljutni a Fiumicino repülőtérről:Ibis Styles Roma Eur
Via Massimiliano Massimo 15, Eur negyed, 00144. Érdemes-e esetleg autót bérelnünk? Jelenleg hogy áll a menekülthelyzet Rómában? Elküldenéd nekem is a 3 napos városlátogatási tervet? Segítséged előre is köszönöm!
Kati
#110 - 110-Kati - 2016.04.14. - 23:03
Sziasztok!
Pár kiegészítés a Ciampino repülőtérről való utazáshoz:
A repülőtér előtt, kb 50 méterre vannak a buszmegállók. Gyakran már bent állnak azok a turistabuszok, amikkel 5-6 euróért a Termini pályaudvarig lehet menni. Ezeken általában elég nagy a tömeg.
40 percenként érkezik az az ALTRAL buszjárat, amit ezen az oldalon is ajánlanak. Ez olyan, mint nálunk a BKV-s busz, és 1,20 euróért bevisz az Anagnina metró-végállomásra, ahonnan szintén el lehet jutni a Terminihez is. A menetrend felirata szerint a 2. kaputól indul, de nem így van. Az 5. számú állásra érkezik be. Meg lehet ismerni, "hétköznapi busz" kinézete van, nem olyan nagy emeletes, mint a drágább turistabuszok. A sofőrnél lehet jegyet venni. Nem szoktak túl sokan lenni rajta.
A menetrendben D betűvel jelölt járat direkt, egyenesen a metróállomásra megy, kb 10 perc alatt ott van. Az L jelűek végigkanyarognak Ciampino kisvárosán, megállnak az ottani vasútállomáson is. Ezek ált. 20 perc alatt érnek a metróhoz, de az egyik délutáni csúcsforgalomban ez több, mint 30 perc is volt.
Először kicsit ijesztő lehet, hogy csak megy-megy a busz, és elbizonytalanodhat az ember, hogy hol kell leszállnia. De nem kell izgulni, mert sok kanyar után egyértelműen látszik a végállomás: sok betontető, buszok állnak sorban, és ki van írva az Anagnina.
Ott le kell menni a lépcsőn, és az alsó szintről nyílik a metróbejárat. A bal oldali újságos-standon lehet metrójegyet is venni.
A repülőtérre visszafelé menet pedig itt, az alsó szinten kell majd elmenni az 1. kapuig, - a metróból kijőve bal felé - és ott fel a lépcsőn. Ilyenkor is a sofőrnél lehet megvenni a jegyet, 1,20 euro.
Jó utazást!
#111 - Nóra - 2016.04.17. - 21:40
Sziasztok!
Szilvinek üzenném, hogy a Spanyol lépcső bal oldalán fel lehet menni, a Trinita dei Monti templom pedig látogatható. Jól haladnak a felújítással, elképzelhető, hogy készen lesz, mire mentek, de én olyan híreket is hallottam, hogy most nem a Spanyol lépcső lesz kivirágozva, mert addig nem készül el. Szóval, majd meglátjátok.Most jöttem meg Rómából. Nóra leírása a Ciampino-ról való bejutásra tökéletes. Nekünk nem volt szerencsénk, épp az orrunk előtt ment el az ATRAL busz, várnunk kellett. Ha van idő, megéri, lényegesen olcsóbb és mi ezen is kényelmesen utaztunk. Étkezéssel kapcsolatban tudom ajánlani a Trasteverén a Carlo Menta éttermet. Kedvesek, gyorsan kiszolgálnak, a kaja finom és bőséges, nagyobb étvágyú ember is igazán jól lakhat. Nem húznak le és nem drága.24 euróból 3 fogásos kaja, két kávé és egy üveg víz, szerintem nagyon megéri.
#112 - Anikó - 2016.04.17. - 22:15
Bocsi, az előbb elfelejtettem, hogy a 24 euró két főre értendő! :)
#113 - Anikó - 2016.04.17. - 22:17
Kedves Hajni!
Hónap elején utazunk Rómába, igy igénybe tudjuk, venni az ingyenes bejutást a fő nevezetességekbe. Mit tanácsolsz -mert nyilván nem csak mi vesszük igénybe-a sorbanállás idejének lecsökkentése érdekében mit tegyünk, mennyünk oda korábban?
#114 - Vasas Kati - 2016.04.22. - 22:14
Kedves Hajni!
Fiumicinio repülőtérről Lido di Ostiába úgy tudom el lehet jutni úgy hogy nem megyünk be Rómába hanem a 2 Terminál elől induló Cotral busz megy Ostiába.
Lido di Ostiából közlekedik vonat Rómába. Rómában hol van a végállomás?
Úgy tudom erre a vonatra jók a római
vonaljegyek.
Köszi a válaszokat előre is.
#115 - Gyuri - 2016.04.22. - 22:15
Kati!
Én is majd most fogok először ingyenes vasárnap Rómában lenni és bejutni legalább egy helyre, de szerintem nagyon sokan vannak ilyenkor. Nem csak külföldiek, ha nem olaszok főleg. Fogalmam sincs, hogy a korai érkezéssel esélyesebb-e a bejutás vagy az erre szánt idő akár sorban állva is ennyi lenne. Azért megpróbáljuk, max inkább másnap belépőjegyet váltunk. Nagyon nem szeretek várni. :)
#116 - Hajni - 2016.04.24. - 17:54
Gyuri!
Igen, így is be lehet jutni a városba. Lido hévnek a Piramide metrómegállónál van végállomása. Megálló neve Porta San Paolo.
#117 - Hajni - 2016.04.24. - 18:25
Kedves Hajni!Segítenél,hogy a Fiumicino reptértől Radio Hotel
Via Antonio Pacinotti 8/E, Trastevere, Roma, 00146, Olaszország címre hogy javasolod legegyszerűbben az eljutást?További kérdésem,hogy ahogy hallom,pünkösd ott nem annyira nagy ünnep,ez igaz?Nyitva lehet akkor múzeum,élelmiszerbolt?(hétfőn és vasárnap)Amúgy milyen Rómában az élelmiszerboltok nyitvatartása?Előre is köszönöm,Adri
#118 - Baranovszky Adri - 2016.04.25. - 13:55
Kedves Hajni!
Köszönöm válaszod, ha hazaérsz légyszíves osszd meg ezt az ingyenes vasárnap tapasztalatodat, mert ha végre eljutok oda, én sem szeretnék sorban állással sokat időzni, inkább veszek jegyet. Mikor várható?
Köszi: Kati
#119 - Vasas Kati - 2016.04.25. - 18:28
Adri!
Szállásotok a Roma Trastevere vonatállomáshoz 400 méterre van, ezért a legcélszerűbb lenne az FR1 vonattal beutazni a reptérről. 8 euro
https://goo.gl/maps/bf2qpT2DVY22

Az állomásnál van egy deSpar üzlet, nyitvatartást nem tudok hozzá.

Pünkösd is nagy ünnep, de nem tudom hogy érinti ez a nyitvatartásokat. Az egyes nevezetességek leírásánál találsz erre vonatkozóan információt.

Kellemes készülődést!
#120 - Hajni - 2016.04.25. - 22:07
Kati!
Június elején :)
Megírom majd a tapasztaltakat. Most beszéltem ismerősökkel, akik épp kint vannak, hogy ma dél körül nagyon hosszú sor volt a Colosseumnál és Forumnál is így más felé vették az irányt. Délután fél öt felé már hamar bejutottak a Colosseumba.
Gondolom az ingyenes napon sincsenek kevesebben. Na, majd meglátjuk :)

#121 - Hajni - 2016.04.25. - 22:27
Sziasztok !
Május 3-án megyünk Rómába, szállásunk a Termini közelében lesz. A RomeAirportBus-t néztük transzfernek, azt írják, hogy a Via Giovanni Gigliotti-ról indul. Néztem a térképen, ez pont a Via Marsalával ellentétes oldala a Termininek. A tájékozatóban azt írtátok, hogy a Via Marsaláról indulnak a transzferbuszok - ugye nem értem félre, hogy ez pedig a másik oldalról indul?
Előre is köszönöm a választ.
Mariann
#122 - Marian - 2016.04.29. - 10:09
Mariann!
És is azt találtam, hogy a Via G.Giolitti-ról indul ez a busz.
Azt javaslom indulás előtti napokban vagy akár már érkezéskor derítsétek fel pontosan az indulás helyét. Én nem ismerem ezt a járatot.

Jó utat, kellemes római vakációt!
#123 - Hajni - 2016.05.02. - 23:38
Kedves Hajni, mi május közepén megyünk Rómába, 5 nap 4 éjszaka. Lenne esetleg egy programjavaslatod nekünk? kedden délután érkezünk, szombat délután jövünk vissza. Egy biztos, szerdán a Vatikánban leszünk, már a jegyet is megvettük.
Köszi a segítséget
#124 - Lurkó - 2016.05.10. - 14:24
Kedves Hajni,
1 napos római hopp on hopp off jegyet szeretnénk venni. Tudnál ajánlani társaságot? Olcsóbb a neten jegyet venni, vagy inkább a helyszinen? Válaszodat elôre is megköszönve, üdvözlettel: Lomb János
#125 - Lomb János - 2016.05.11. - 08:40
Sziasztok!

11 életévét be nem töltött gyereknek is kell jegyet venni? Vagy csak ha betölti a 11-et?
#126 - Szabó Beáta - 2016.05.11. - 13:27
Szia Hajni!
Tudnál abban segíteni nekem, hogy a 10 db-os közlekedési gyűjtőjegyet meg tudjuk venni a Fiumicino reptéren?
Köszönöm!
Andi
#127 - Andi - 2016.05.12. - 09:15
János!
Rómában nem javaslom a városnézés eme módját, mert tényleg elérhető távolságra vannak a nevezetességek. Így igazán nem is tudok ajánlani csak, amit az interneten találni. Pl.
https://www.partner.viator.com/en/3481/tours/Rome/Rome-Hop-On-Hop-Off-Sightseeing-Tour/d511-6980ROME
http://www.city-discovery.com/rome/tour.php?id=9759
#128 - Hajni - 2016.05.12. - 20:03
Beáta!
Igen, 10-et betöltöttnek már kell jegy.
#129 - Hajni - 2016.05.12. - 20:05
Andi!
Nem tudom, de a jegy nem érvényes a reptérről induló buszokra így azt ráértek majd venni a városban is.

#130 - Hajni - 2016.05.12. - 20:12
Kedves Hajni,
Köszönöm.
#131 - Lomb János - 2016.05.13. - 06:07
Kedves Hajni!!
Kint is megtudjuk venni a Róma Past?Ha igen hol? Vagy érdemes itthon elintézni?
Köszönöm szépen
#132 - Eszti - 2016.05.17. - 11:36
Eszti!
Igen. Turista információs pontokon, reptéren, nagyobb metróállomásokon.
Itt megtalálod:
http://romapass.it/p.aspx?l=en&tid=8

Itthon drágább.
#133 - Hajni - 2016.05.18. - 22:55
Kedves Hajni!
Június 9-12-ig megyünk Rómába. Tudnál nekem küldeni 3 vagy 4 napos útitervet? Köszönöm szépen. Üdv:Szilvi
#134 - Szilvi - 2016.05.20. - 06:28
Kedves Hajni!
Nagyon jó az oldal, sok hasznos információt találtam már.
Szeretném megkérdezni, hogy a 24órás / ROMA 24H/ tömegközlekedési jegy valóban 24 órát érvényes az első érvényesítéstől számolva? Vagy van más időkorlát rá és csak a neve 24 órás?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Tünde
#135 - Tünde - 2016.05.21. - 16:31
Kedves Hajni! Ugy hallottuk, hogy a Prima Portáról csak a 303-as busz jár, de az utolsó elmegy 8-9 óra fele este. Nem tudod e véletlenül, hogy jár e ott éjszakai busz a Happy Village fele. Ha nem (bár ott is élnek helyi emberek akik ott laknak és este is dolgoznak) akkor esetleg milyen árban van a taxi? Azért lenne jobb a busz mivel többen vagyunk és egy taxi nem elég. Vagy nincs e a városból valami busz ami késő este arra fele megy. Nagyon megköszönöm a segitséged mert szeretnék többször este a városba lenni, és idegesít mivel tudnák visszamenni a campigbe. Üdvözlettel Marika
#136 - Marika - 2016.05.22. - 12:35
Bocs Hajni de azt elfelejtettem irni, hogy junius 15.-én megyünk. Néztem én a római közlekedést a helyi lapon, de nem találtam ezt meg, pláne az éjszakai járatot azon a környéken. Nagyon köszönöm
#137 - Marika - 2016.05.22. - 12:39
Sziasztok,meg szeretném köszönni a sok segitséget,amit Hajni adott.Most pénteken jöttünk haza Rómából,ahol csodás 4 éjszakát töltöttünk el.Az oldalnak köszönhetöen szinte mindenhová sikerült eljutni,amit az idő megengedett.Sajnos a vatikáni múzeumban nem találtuk meg a bazilikába vezető utat,meg éhesek is voltunk.Úgyhogy kijöttünk,ettünk és sorakoztunk a Szent Péter téren kb.2 órát,a pápák sirjaihoz nem tudtunk bejutni,valamiért zárva volt.Toronyba felmentünk,de ott olyan tömeg volt,ami zavaró volt.A spanyol teret renoválják.Oldalt azért fel lehetett rajta menni.A közlekedés az szörnyű,a buszokon,villamosokon nincs kiirva,hogy mi a következő megálló,igy azt sem lehet tudni,hol tart a busz.Ez volt a legrosszabb,csakhát a 2 metróval nem lehet mindenholvá eljutni,igy muszáj buszoszni.A metróval nincs gond,habár a Termininél volt,hogy az elsöre nem jutottunk fel,annyian voltak.Vettünk Roma passt,amit az idö hiányában csak a Colosseum-Forum-Palatinusra használtunk ki,a capitóliumi múzeumra egyszerűen nem maradt idő.Pedig tervbe volt.Roma passosoknak külön sor van Colosseumnál,de igy is kb.fél órát vártunk,mire bejutottunk.Minden nagy bazilikánál ellenőriznek,ugy mint a reptereken,ez nagyban lassitja a bejutást.1.nap -Spanyol lépcső,Trevi kút,Pantheon,Piazza Navona.2.nap-Igazság szája,Colosseum-Forum-Palatinus,bilincses templom,csontos templom,Piazza de Popolo.3.nap-vatikáni múzeum,Szent Péter bazilika,Angyalvár,4.nap-Szent Pál templom,Lateráni bazilika,szent lépcső,Vittoriano és környéke,Campidoglio,Campo de Fiori,Maggiore bazilika.Este megnéztük a Colosseumot,meg az Angyalvártól a Bazilikát.Nekünk ez fért bele 3,5 napba.Még jópár dolog kimaradt,de igy is lejártuk a lábainkat.Rómát látni kell,mert csodálatos város.Üdv Laci
#138 - Laci - 2016.05.23. - 17:18
Laci leírásához hozzátenném: Igaz, nem minden buszon írják ki, hogy hol vagyunk, azért nekem nem tűnt szörnyűnek a közlekedés. A tájékozódás megkönnyítésére tudnám ajánlani, ha előre megtervezed itthon hová akarsz eljutni, a buszok megállóit is meg tudod nézni és csak számolni kell, illetve a google maps segítségével előre tudod nézni a környezetet is. Nagy város, sok helyivel és még több turistával. Azért az nagyon jó, hogy csodálatos városnak tartod! :) Ügyesek voltatok, sok minden belefért az időbe! Remélem nem baj, hogy mindezt leírtam. Üdv.
#139 - Ancsa - 2016.05.23. - 18:30
Tünde!
Adott órára érvényes. Az érvényesítéstől számított 24, 48 72 óráig.
A 7 napos az érvényesítéstől számított 7ik nap éjfélig.
#140 - Hajni - 2016.05.24. - 23:05
Marika!
303-as busznak 20.20 az utolsó indulási időpontja a Prima Porta-tól, vasárnap egyáltalán nincs járat.
Kemping honlapján írnak ingyenes buszjáratról a kemping és Prima Porta között, de menetrendet nem találtam. Ezt jó lenne tudni, szerintem emailben biztosan elküldenék. Írjatok nekik!
Taxi árat nem tudok.

#141 - Hajni - 2016.05.25. - 09:32
Ancsa, Laci!
Köszönöm :)
#142 - Hajni - 2016.05.25. - 09:48
Kedves Hajni,
olvasom végig a tanácsaidat, amibol rengeteg segitséget kapok kérdezés nélkul is ☺ . Tobbekkozott azt is , hogy vannak útiterveid, amiket e-mailra kuldesz. Lennél szíves nekem is átkuldeni a 3 naposat ? Végul lenne egy kérdésem is. Tudsz esetleg olyan szórakozó helyrol Rómában, ahol tipikus régi olasz zenét játszanak? Az igazi "nagy olasz slágerek". Esetleg valami "Édes élet" jelelgu mulatót ?
#143 - Nella - 2016.05.25. - 11:11
Kedves mindentudó Hajni!
A múzeumokba, látnivalókba 65 fölött van-e kedvezmény valamint a tömegközlekedésben? Nálunk minden külföldi élvezi ezt az ingyenességet.
Tudnál emailben válaszolni? Mivel nem biztos, hogy visszatalálok erre az oldalra.
Kösy szépen.
Üdv.
GYM. sollemnis2@gmail.com
#144 - gyulay Mária - 2016.05.26. - 12:52
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi 3392 hozzászólás, időrendi bontásban...