Róma útikalauz, tippek, tanácsok

Utazás nyaralás info » Róma » Közlekedés, útikalauz

Hasznos tippek Rómába utazóknak

Eljutás Rómába | Közlekedés Rómában | Tömegközlekedési jegyek, bérletek | Fiumicino reptér, bejutás | Ciampino reptér, bejutás | Szállás | Roma Pass | Roma Archeologia Card | Csomagmegőrzők | Időjárás | Autóbérlés | Konnektorok | Fontos telefonszámok | További utazási tippek | Hozzászólások

Villamos Rómában

Eljutás Rómába

Budapestről Rómába a Ryanair és a Wizz Air közlekedtet fapados repülőjáratokat. A Ryanair gépei a Ciampino, míg a Wizz Air járatai a Fiumicino repülőtérre érkeznek.

Spanyol lépcső, Róma

Közlekedés Rómában

A római tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el.

Róma metró-, elővárosi, és városi vasúti térképe

Róma buszhálózatának térképe

Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig mindössze 2,5 km-t foglal magában, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Azonban ha buszozni szeretnénk, vagy távolabbi helyekre eljutni, a szállásunk a belvároson kívül található, vagy elfáradtunk a sok gyaloglásban, hasznosak lehetnek az alábbi információk.

Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal, 2310 km-nyi hálózattal), metró, villamosok (6 villamosvonal), trolibuszok. Róma egyes látnivalóinál feltüntettük az oda való eljutást, a Róma térképe, látnivalók menüpontban pedig látszik az egyes nevezetességek egymáshoz való elhelyezkedése.. Éjjel 12:30, és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek.

A városnak csupán két metróvonala van, az A, és B vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. Az A és B metróvonal a Termininél keresztezi egymást. A metró 23:30-ig, pénteken és szombatig 1:30-ig jár.

Róma metró

Megemlítendő még a 110-es busz (Trambus), amely 08:30 és 19:00 között, negyed óránként közlekedik a Termini állomástól, és 1 napra 20 Eurós, 48 órára 30 EUR-s jegyárért (a 48 órás jegy az Archeobusra is érvényes, 6 éven alul ingyenes) érinti Róma fő nevezetességeit. A buszról bármelyik megállónál le lehet szállni, és ott szétnézni az adott látványosságnál, majd ugyanazzal a jeggyel egy következő buszra felszállni. A busz kb. 40 híres nevezetességet érint, és a következő helyeken áll meg: Termini, Colosseum, Piazza Bocca della Veritá, Piazza Venezia, Szt. Péter tér, Ara Pacis, Trevi kút, Piazza Barberini, majd ismét Termini.

A másik ilyen városnéző busz az Archeobus. Ez csak pénteken, szombaton, és vasárnap közlekedik, 09:00-12:30, majd 13:30-16:30 között, fél óránként. A jegyár itt is 1 napra 20 Euró, 48 órára 30 EUR (a 48 órás jegy a 110-es buszra is érvényes, 6 éven alul ingyenes). A 110-es buszhoz hasonlóan, bárhol le- és fel lehet szállni, korlátlan mennyiségben. Útvonala: Viale Einaudi - Piazza Venezia - Colosseum - Caracalla termái - Porta di San Sebastiano - Sede Parco Regionale Appia Antica - Valle della Caffarella - San Callisto katakomba - San Sebastiano katakomba - Cecilla Metella - Sant'Urbano - Capo di Bove - Stadio delle Terme - Bocca della Verita - Termini.

Archeobus, Róma

Az autóval útnak indulóknak az oldal Autós útvonaltervezője lehet segítségükre.

Római busz

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

A tömegközlekedési jegy (BIT) egységesen 1,50 Euróba kerül 2014-es áron. Az első érvényesítéstől számított 100 percig érvényes, átszállni is lehetséges vele. Ugyanakkor minden egyes átszállás után újra kell érvényesíteni a meglévő BIT-et az új tömegközlekedési eszközökön is!

Egynapos (BIG, 6 Euró), háromnapos (BTI, 16.50 Euró), és hét napos (CIS, 24 Euró) jegyek vásárlására is lehetőség van.

Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes (kivéve a 110-es busz, ill. a repülőtéri transzferjáratok: a Leonardo Express, és az Fr1).

Római metró

Róma repülőterei

Fiumicino

A Fiumicino (Leonardo da Vinci) repülőtérre érkeznek a Wizz Air járatai. A Fiumicino repülőtérről Róma belvárosába, a Termini állomásra 06:38 és 23:38 között, fél óránként gyorsvasút (Leonardo Express) közlekedik - Menetrend. A jegy ára 2014-as árakon 14 Euró (vagy a Trenitalia elárusítóhelyen 15 Euró), és az út fél órát vesz igénybe. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 14 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes.

Olcsóbban (2014-es árakon 8 Euróért) lehet a repülőtérről a városba jutni a Trenitalia Fr1-es vonalán (FM1-nek, vagy FL1-nek is hívják, ez mind ugyanaz): a repülőtérről negyed óránként indul vonat, amely megáll többek között a Trastevere, Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina állomásokon is, az utóbbi 3 állomáson metróra lehet átszállni, és úgy lehet eljutni pl. a Terminire. 4-12 évesek számára a jegy ingyenes (felnőttenként 1 jegy, tehát ha 1 felnőtt veszi meg a 8 EUR-s jegyet, akkor 1 gyermek utazhat ingyen, a másodiknak már jegyet kell venni, 2 gyerek ingyen utazásához 2 felnőttre van szükség). 4 éven alul a jegy mindenképpen ingyenes. Az Fr1 menetrendje itt (le kell keresni - from: Fiumicino to: Roma, a keresés a Leonardo Express-eket is ki fogja adni).

Transzferbuszok is közlekednek a Fiumicino és Róma között. A SIT busz 6 EUR-ért (online 5 EUR) szállítja az utasokat a Terminihez. Menetrendje itt megtekinthető. A Terravision transzferbusz szintén 6 EUR, de online foglalva csak 4 EUR. Ennek itt a menetrendje. 6 Euróba kerül a buszjegy online megvásárolva a szintén a Terminihez közlekedő AirportBusExpressre, ennek pedig itt a menetrendje.

Visszafelé a Fiumicinora a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.

Éjszaka és hajnalban a repülőtérre kijutni, és a repülőtérről a városba bejutni COTRAL autóbusszal lehet. Ez Roma Tiburtina állomásról indul a repülőtérre, az indulási időpontok: 00:30, 01:15, 02:30, és 03:45. A repülőtérről a Tiburtinához: 01:15, 02:15, 03:30, és 05:00.

Leonardo Express

Ciampino

A Ciampino egy kisebb légikikötő, ahova a Ryanair repülőgépei közlekednek. Innen Róma városközpontjába a legolcsóbban a következő módon lehet eljutni. Először az 1,20 Eurós viteldíjjal közlekedő COTRAL buszra kell felszállni, amelyről át lehet szállni az A metróra, a metró Anagnina állomásán. A COTRAL busz átlagosan 40 percenként közlekedik, az utolsó 22:40-kor indul.

A másik lehetőség közvetlen transzferjáratok igénybe vétele, melyekkel egyszerűen, átszállás nélkül, közvetlenül Rómába, a Terminihez lehet jutni. A Terravision transzferbuszra a jegyár egy útra: 6 Euró, oda-vissza 11 Euró (online vásárolva: 4 ill. 8 EUR), a menetidő 40 perc. Az utolsó két járat 23:40-kor, és 00:15-kor indul a repülőtérről. Menetrendje itt. Másik transzferbusz a SITBus, szintén 6 EUR, itt a menetrendje, vagy az AirportBusExpress (online 4 EUR). Visszafelé a Ciampinóra a transzferbuszok a Termini elől, a Via Marsalaról indulnak, busztársaságtól függően a kijárattól balra, a Via Marsala elejétől, vagy jobbra, ezért érdemes a visszajárat indulása előtt időben kimenni.

Római repülőtér

Róma szállás

Szállások Rómában: az alábbiakban egyszerre, egy felületen, magyar nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglalási, utazási oldalain: több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni.

Roma Pass

A 2014-es árakon 34 Euróba kerülő, az első múzeum látogatásától számított 3 napig érvényes Roma Pass (a 3. napon, éjfélkor jár le) megvásárlásával, annak lejárati idejéig, a teljes római tömegközlekedési hálózat ingyen vehető igénybe. Továbbá, az első két meglátogatott múzeumba vagy régészeti helyszínre sorban állás nélküli ingyenes belépést biztosít, a harmadik meglátogatott múzeumtól kezdve pedig kedvezményes belépő váltható. Több mint 45 római múzeumnál felhasználható, a múzeumok listája a Roma Passhoz adott füzetecskében, vagy online, ITT megtekinthető. Az első két ingyenes múzeumtól függetlenül, ingyenesek vele a következő múzeumok is: Accademia Nazionale di San Luca, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo Bilotti a Villa Borghese, Museo Canonica, Museo delle Mura, Museo Napoleonico and Villa di Massenzio.

Kapható 48 óráig érvényes Roma Pass is (Roma Pass 48 hours) 28 Euróért. Ezzel csak az első választott múzeumba ingyenes a belépő, sorban állás nélkül, de a "sima" Roma Passhoz hasonlóan a többi múzeumba kedvezményes belépést, valamint ingyenes tömegközlekedést biztosít, és az előző bekezdésben felsorolt múzeumok az első ingyenes múzeumtól függetlenül ingyenesek.

Érdemes az ingyenességet a legdrágább múzeumokra felhasználni, tehát pl. a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyet, és/vagy a capitoliumi múzeumok jegyét kiváltatni vele. Fontos információ, hogy a vatikáni múzeumokra nem érvényes, valamint a Roma Pass ingyenes tömegközlekedése nem érvényes a Leonardo Expressre, az Fr1 vonatra, és egyéb repülőtéri transzferjáratokra, érvényes ugyanakkor a Roma-Lido-ra, a tengerpartra közlekedő kisvasútra. A 110-es, városnéző buszra és az Archeobusra 5 EUR kedvezmény kapható vele, valamint a Fiumicino és a Ciampino repterekről közlekedő Terravision transzferbuszokra birtoklásával kedvezményes belépő váltható.

A 3 napos és a 48 órás Roma Pass megvásárolhatók a múzeumokban, amelyek csatlakoztak a Roma Pass hálózatához, valamint turistainformációs pontoknál, a Terminin, és a repülőtereken is. Onnantól kezdve érvényes, ahogy az első múzeumba beléptünk vagy az első tömegközlekedési járatra felszálltunk. Fontos, hogy a Roma Pass ki legyen töltve, a névvel, és az érvényesség kezdeti idejével, innentől kezdve a 3. nap, éjfélig, vagy 48 óráig érvényes.

Érdemes számolgatni, hogy a Roma Pass vagy a 48 órás Roma Pass megvétele megéri-e 1-2-3, stb. napos tartózkodásra, de a legtöbb turistának mindenképp visszahozza az árát. Ha viszont valakinek a szállása a belvárosban van, és inkább gyalogolni szeretne, megvásárlása már nem biztos, hogy meg fogja érni.

Roma Pass

Roma Archeologia Card

A Roma Archeologia Card a következő látványosságokhoz biztosít ingyenes belépést: Colosseum, Forum Romanum, Palatinus, Palatinus Museum, Carcalla termái, Cecilia Metella, Villa Dei Quintili, nemzeti múzeumok (Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano). Ingyen tömegközlekedést, a Roma Pass-szal ellentétben, nem tartalmaz. Elsősorban azoknak éri meg, akik a felsorolt múzeumok, régészeti helyszínek közül sokat meg szeretnének látogatni, különösen érdeklődnek Róma történelme, múzeumai iránt. Ára 2014-ben: 28 EUR, 18-25 éveseknek 18 EUR. A megvásárlástól számítva 7 napig érvényes.

Csomagmegőrző Rómában

Csomagmegőrzési lehetőség a Termini (B metróvonal) és Tiburtina (B metróvonal) pályaudvarokon, valamint a Fiumicino repülőtér 3-as termináljának földszintjén van. A Terminin található csomagmegőrző nem automata, az útlevelet vagy a személyi igazolványt lefénymásolják, ezért nagy sorok szoktak kialakulni. Ezért, és amennyiben úgy kényelmesebb, érdemes a szálláson is megkérdezni, ott lehet-e hagyni a csomagokat bejelentkezés előtt vagy kijelentkezés után.

Róma csomagmegőrzés

Róma időjárása

Rómában éghajlata mediterrán: enyhe, rendkívül csapadékos telekkel (a jellemző napi maximum-hőmérséklet 10-15 °C), és forró, száraz nyarakkal. Nyáron nagy forróság, és szinte teljes szárazság tapasztalható a városban. Júliusban, és augusztusban forró, nem egyszer 35 °C körüli, igen párás levegő van, és júliusban sok éves átlag szerint a csapadékos napok száma mindössze kettő. A hőségre jellemző, hogy míg Budapesten augusztusban az átlagos napi maximumhőmérséklet 26,5 °C, addig Rómában 30,6 °C. A telek ugyanakkor sokkal csapadékosabbak, de a csapadéknak itt esőt kell érteni, ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. A városba így a leginkább ősszel, és tavasszal érdemes ellátogatni, amikor is igen kellemes hőmérsékletben lehet részünk - talán a legjobb április közepe és május közepe között - még viszonylag késő ősszel sem kell kabátot venni. Júliusban, és augusztusban, amellett hogy elviselhetetlen a hőség, városnézésre kevéssé alkalmas, viszonylag kihalt Róma, mert ekkor a helyiek elmenekülnek a nagy hőség elől.

Róma, szökőkút

Statisztikai értékek - hőmérsékletek, csapadék, napsütés

Róma időjárás, hőmérséklet, csapadék statisztika

Korábbi időjárás, időjárási történelem

Amennyiben még legalább 1 hét van az utazásig, vagy szeretnénk eldönteni, melyik időpontot válasszuk római látogatásunkhoz, az időjárás előrejelzések ilyen nagy időtávban előre nem adnak megbízható eredményt. Ezért a fenti táblázat figyelembe vétele mellett, a következő oldalon is érdemes lehet visszakeresni, hogy korábbi évek adott napjain milyen időjárás volt Rómában, így lehet következtetni, hogy az utazás idején milyen idő várható:
Róma korábbi időjárása

Jelenlegi időjárás Rómában, és előrejelzés

Find more about Weather in Róma, IY

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Rómába, vagy akár máshova Olaszországba látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Konnektorok

Olaszországban néhány helyen 3 ágú konnektorok találhatóak, melyekbe néha nem mennek bele a magyar szabvány szerinti, 2 ágú konnektort igénylő műszaki cikkek, telefontöltők, stb. Ilyen esetben átalakító (trasformatore) vásárlására lehet szükség, amely sok boltban, pár Euróért beszerezhető.

olasz konnektor

Fontos telefonszámok

Római Magyar Konzulátus

Címe: 00198 Roma, Via Messina 15.

Telefon: 06/4424 9938 Fax: 06/4424 9908

Olaszország előhívószáma: 39

Róma körzetszáma: 06 (Róma hívása tehát: +3906...)

Rendőrség (Polizia): 113

Carabinieri: 112

Mentők: 118

Tűzoltók: 115

Római telefon

További utazási tippek és tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán Rómával kapcsolatos, de mindenre kiterjedő, részletes, nagyon hasznos utazási tippek és tanácsok itt.

Vissza: Éttermek, gasztronómia Rómában - Hozzászólások

Korábbi 2600 hozzászólás, időrendi bontásban... |
Legújabb hozzászólások:


Hozzászólások

113 hozzászólás
Kedves Hajni!
Január 23.-tól megyünk Rómába és az lenne kérdésem, hogy valóban ingyenes-e utolsó vasárnap, a Vatikáni múzeum, és esetleg más állami múzeum, és mikorra menjünk oda illetve merről érdemes megközelíteni. Kisgyerekkel megyek így nem mindegy hogy hajnal 3 kor állunk-e már sorba. Nagyon köszönöm válaszod! B.Bea
#1 - B.Bea - 2014.01.05. - 20:26
B.Bea!
Vatikáni múzeumok ingyenes a hónap utolsó vasárnapján. Itt mindig sokan vannak, az ingyenes napokon pláne. Nincs jó tanácsom mikor lenne érdemes odamenni. Azt viszont vegyétek figyelembe, hogy ilyenkor csak 14 óráig van nyitva és 12.30-ig van beléptetés.
Az állami múzeumok (amelyek a romapass.it oldalon megtalálhatók) vasárnaponként ingyenesek. Colosseumnál nagyon sokan szoktak lenni, a többinél nem jellemző hosszú sor. Hajnali 3 korai lenne sorba állni :)

Ilyen vasárnapon csak 1-2 látnivalóra van idő. Mérlegelni kell melyeket választjátok.

Megközelítés, nyitvatartás a látnivalóknál olvasható.

Jó utat!
#2 - Hajni - 2014.01.05. - 21:25
Kedves Hajni, segítenél abban, hogy a Ciampinoról hogy jutok el legegyszerübben a Grand Hotel Flemingbe? köszönöm a segítséget
#3 - B.Éva - 2014.01.07. - 21:46
Kedves Hajni
Akár te, akár a többiek tudnátok-e abban segíteni, hogy a Vatikán oldalán hogyan lehet vezetés(guide) nélküli jegyet rendelni. Csak azt hozza ki, ami a 16 euróra még rátesz kötelezően 16 eurót, ráadásul csak valamilyen más nyelven. Ha nem szeretném ezt a szolgáltatást igénybe venni, csak végig csodálni a Vatikánt és a kertjét (amit ilyenkor télen egyébként nem tudom van-e értelme végigjárni) és a Sz. Péter Bazilikát a kupolájával, akkor hogyan foglaljam le a jegyet vagy melyik jegyárusnál. Mivel négy diákkal megyek, a 16 + 4x8=32 össz 48 euró helyett nem nagyon szeretnék 128 eurót kifizetni. Kérlek ebben segítsetek, ha tudtok, de ez SOS kellene. Köszönöm előre is.
#4 - Laci - 2014.01.09. - 17:26
Szia!
25 éven alatti vagyok ezért ahogy láttam van kedvezményes belépő több helyre is. Hogy igazoljam a koromat elég a személyi igazolvány vagy külön ki kell váltani a nemzetközi diákigazolványt (iytc)? Ez utóbbira tudok konkrét helyeket a városban ahol elfogadják? Köszi!
#5 - Évi - 2014.01.10. - 00:02
Kedves Hajni!

Mi a Hotel Saint Paul Rome-ban fogonk megszállni (Via Vito Volterra 43), a kérdésem az, hogy a Fiumicino-ról hogyan jutunk el a legegyszerűbben oda?
Nagyon köszi, Zsuzsa
#6 - zsuzsa - 2014.01.12. - 17:06
Laci!
A vatican.va oldaláról tudsz jegyet rendelni. Az Admission Ticketset válaszd az. múzeumok megnézéséhez. link feljebb, egy korábbi hsz-nál. Jegyár 1*16 + 4*8 + 5*4 euro.
#7 - Hajni - 2014.01.13. - 04:35
Az admisssion tickets menüpontnál nem enged rendelni, nem hozza fel az időpont választási lehetőséget. Próbáltam azt is. Valószínű maradok a helyben vett belépőnél.
#8 - Laci - 2014.01.13. - 08:03
Nekem tökéletesen működik, próbáld esetleg másik böngészőben:
http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2
Amit valóban rátesz, az az előfoglalási díj, 4 EUR személyenként.
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.01.13. - 08:50
Köszönöm Tibcsi!

Valóban a böngészővel volt gond.
A google chrome böngészővel nem működik, a mozillával ok.
Köszönöm mégegyszer a sok hasznos infót. Holnap indulunk a gyerekekkel.
#10 - Laci - 2014.01.13. - 11:43
Kedves Hajni!
Kérlek segíts a Terminiről hogyan jutok el a Scala Santahoz, a Protestáns temetőhőz, a Kapucinusok kriptájához ,a zsidó negyedbe, és a Campo de Fiori piacra. Mikor vannak nyitva, mikor érdemes menni. Nagyon köszönöm a válaszod, Ezek maradtak ki a júliusi útból.
#11 - B.Bea - 2014.01.14. - 10:01
Évi!
Nem szükséges nemzetközi diákigazolvány, elegendő az útiokmány.
#12 - Hajni - 2014.01.18. - 21:08
Zsuzsa!
Reptérről a Terminihez kell eljutnotok transzferbusszal. Több társaságnak is van járata. SITbus, terravision, tambus
Terminitől a 170-es busszal 22 megálló Marconi/Edison-ig kell utazni. A hotel 150 méterre van innen.
#13 - Hajni - 2014.01.18. - 21:19
B.Bea!
Santa Scala a Lateráni Szt.János bazilikával átellenben van balra. Az A metró San Giovanni megállójánál.
Kapucinusok kriptája: A metró Barberini állomásánál, majd az aluljáróból a Via Veneto felé kell feljönni.
Protestáns temető: B metró Piramide megállójánál van.
Campo di Fiori: Corso V.Emanuelle-ről lehet könnyel eljutni. pl. 64-es busz C.SO VITTORIO EMANUELE/S. A. DELLA VALLE megállója.
Zsidó negyed: ezt a beszámolót találtam
http://elismondom.wordpress.com/2010/06/24/romai-levelek-2009-oktober-22-zsido-negyed/

Nyitvatartásokról, jegyárakról a látnivalók leírásánál olvashatsz.
#14 - Hajni - 2014.01.18. - 21:36
Kedves Hajni!
Nagyon jó az oldal, köszönet a sok infóért!!
Kérdésem, hogyan jutok el a CIAMPINO reptérről a Grand Hotel Fleming ig (piazza Monteleone di Spoleto ?
#15 - Szilvi - 2014.01.19. - 12:05
Szilvi!
Ciampino reptérről az Anagnina metróállomáshoz vagy a Termini-hez lehet busszal eljutni. Innen az A metróval az Ottaviano megállóig kell utazni majd tovább a 32-es busszal 16 megállót Flaminia/Bevagna-ig. A hotel 250 méterre lesz innen.
Reptéri buszra a sofőrnél vagy a busz melletti emberkétől lehet jegyet venni. Metróra és a 32-es buszra elegendő 1 db vonaljegy, amit a metrónál meg tudtok venni.
#16 - Hajni - 2014.01.19. - 19:42
Köszönöm!!
#17 - Szilvi - 2014.01.19. - 21:13
Köszönöm a válaszaidat! Még 1 nagyon fontos kérdésem lenne. A Porte Portesen levő puac csak vasárnap van nyitva? Én szombatra emlékeztem de az utikönyvek vasárnapot írnak. 2 nap múlva indulunk! Nagyon várom és mindent köszönök
Bea
#18 - B.Bea - 2014.01.21. - 12:00
Bea!
Vasárnaponként van a Porta Portesenél piac reggeltől kb. dél 12-13 óráig.
Jó utat!
#19 - Hajni - 2014.01.21. - 21:27
Kedves Hajni! Kérdésem az lenne , hogyan lehet a Vatikántól eljutni legegyszerübben a Porta Portesehez. Köszönettel! Karesz
#20 - V. Károly - 2014.01.22. - 09:31
Kedves Hajni!

Köszönöm!
#21 - Zsuzsa - 2014.01.22. - 19:28
Karesz!
Piac a Viale di Trastevere és a Tevere folyó közötti Via Portuense-n van vasárnaponként.

Vatikántól pl. 64-es busszal lehet eljutni a Piazza Venezia-ig, ahonnan tovább a 44-es busszal még 6 megálló a Porta Portese.
#22 - Hajni - 2014.01.22. - 22:45
Kedves Hajni!
Január 29-30-ig egy napot leszünk Rómában. Úgy hallottam, hogy 30-án a közlekedési dolgozók sztrájkolni fognak. Ki lehet azért jutni a repülőtérre (Fiumicino)? Köszönettel: Bea
#23 - Konszky Bea - 2014.01.24. - 08:34
Bea!
Igen gyakori a sztrájk, de ez a reptéri transzferbuszokat, Leonardo Express-t nem érinti.
Jó utat!
#24 - Hajni - 2014.01.24. - 18:29
Kedves Hajni!
Nagyon köszönöm a segítséged! Róma témában ez a leghasznosabb oldal.
Bea
#25 - Konszky Bea - 2014.01.25. - 08:47
Kedves fórumozók!
A RomaPass-ról lenne egy kérdésem. Valahol olvastam, hogy már csak egy kártya van (régen külön volt a múzeumi és az utazási). Mit gondoltok, a két funkció így időben össze van kötve? Konkrétan pl. a városközpontban lakva első nap gyalogosan járnánk be a Colosseum-Palatinus-Forum-Capitolium kört, ehhez felhasználva a két ingyenes belépőt, és a következő három napban utaznánk tömegközlekedéssel a távolabbi célok felé. Ez így működik?
#26 - Györgyi - 2014.01.25. - 19:26
Györgyi!
Nem, ez így nem működik.
Az első érvényesítéstől kezdődően - legyen az múzeum vagy közlekedés - érvényes a harmadik nap éjfélig.
#27 - Hajni - 2014.01.25. - 22:30
Kedves Hajni!
Június végén mennénk Rómába 10-en. A ciampinói reptérre
érkezünk este 21.40-kor. A szállásunk a volt olimpiai falu egyik
házában lesz a 217-s busz vonalán. Hogyan jutunk el oda a
reptérről egyből, vagy a Termini pályaudvarról késő este.
Bérelhető-e mikrobusz valahol erre a célra, és mennyibe kerül
kb.?
Üdvözlettel: Gábor
#28 - Gábor - 2014.02.01. - 23:29
Gábor!
Reptér - Termini:
Atral/Cotral busz (mint nálunk a Volán) 1,20 euroért az Anagnina metróállomáshoz megy és innen tovább metróval a Terminihez kell utazni.
Különböző transzferbuszok vannak 4-5 euroért, amelyek a Terminihez közlekednek.
Terminitől tovább a 217-es busszal. 1,50 euros vonaljegy elég fejenként a metróra és/vagy buszra. A vonaljegy 100 percig érvényes.

Autó, busz bérléssel kapcsolatosan nem tudok segíteni. A szállásadónál kellene érdeklődni emailben transzferszolgáltatásról.

További kellemes készülődést!
#29 - Hajni - 2014.02.02. - 18:45
Sziasztok!
Nagyon sokszor volt már segítségemre ez az oldal, és azt látom, hogy gyorsan választ is kapnak a kérdezők az aktuális problémájukra,ezért bátorkodom én is kérdéssel fordulni hozzátok! Azt szeretném kérdezni ,hogy a Ciampinoról a Atral/Cotral busszal mennék a városba a reptéren merre találjuk majd a megállóját? Érdemes e egyáltalán ezzel menni vagy célszerűbb valamelyik transzferbuszt választani? A Vittorio Emanuele metró megállótól nem messze lesz a szállásunk. Abban kérném a segítségeteket, hogy via Guglielmo Calderini 66/C – 00196 Roma címre, illetve via Prenestina 200-00176 Roma címre hogy jutunk el a szállástól.
Előre is köszönöm a segítséget!
#30 - grundigfor - 2014.02.03. - 16:19
Grundigfor!
Ciampino nagyon kicsi reptér, buszmegállók a kijárattól jobbra lesznek.
Menetrend: http://www.atral-lazio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=197
Késői érkezéskor talán nem érdemes megvárni, kivárni az utolsó járatot, inkább 4 euróért más transzfer busszal a Terminihez utazzatok be. (több van, amelyik korábban indul)

via Guglielmo Calderini 66/C
A (piros) metróval Flamino állomásig kell menni, majd onnan a 2-es villamossal 7 megállót MANCINI végállomásig. Kb 300 méter a cím.

via Prenestina 200
5 vagy 14-es villamossal 8 megálló PRENESTINA/GUISSANO. Innen 50 méter a cím.
#31 - Hajni - 2014.02.03. - 21:20
Grundigfor!
javítás: reptér kijáratától balra vannak a buszmegállók
#32 - Hajni - 2014.02.03. - 21:59
Köszönöm Kedves Hajni!
#33 - grundigfor - 2014.02.04. - 16:20
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Vittorio Emanuele metró megállótól hogy jutunk el a stadio olimpicoba. Arról lehet mostanában hallani, hogy sztrájkra készülnek a közösségi közlekedés dolgozói. Erről tudtok valamit?
#34 - grundigfor - 2014.02.05. - 13:08
grundigfor!
Stadio Olimpicohoz a V.E metróállomástól Battistini irányába 7 megállót kell metrózni az Ottaviano-S.Pietro-ig és innen a 32-es vagy 271-es busszal 7 megálló a De Bosis/Stadio Tennis.
Olaszországi sztrájkok:
http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=scioperi
#35 - Hajni - 2014.02.06. - 17:29
Köszönöm Hajni az eddigi infókat! Pont hétfőn mennénk haza mikor elvileg lesz a sztrájk. Mivel az olasz tudásom egyenlő a nullával még abban kérném a segítsèged, hogy mely vonalakat érinti a sztrájk. "A" metró illetve a cotral busz fog járni , vagy a terminitől menjünk valami transzfer busszal? Előre is köszönöm!!
#36 - Grundigfor - 2014.02.08. - 21:00
Grundigfor!
febr.10. hétfő: 10-14 óra között az Air Dolomiti személyzete sztrájkol, ami nem érint titeket.
Nagyon jó utat kívánok!
#37 - Hajni - 2014.02.08. - 22:26
Kedves Hajni! Rengeteget segítettél, köszönöm! Te egy IstenNő vagy :)
#38 - grundigfor - 2014.02.11. - 11:12
Kedves Hajni! Pünkösdkor mennénk Rómába, június 6-9, szerinted a repülőjegyet mikor érdemes megvenni? Most 90.000 körül van hármunknak oda-vissza a Ryanair-el. Lehet ez még olcsóbb vagy ahogy közeledünk az időponthoz egyre drágább? Válaszodat előre is köszönöm!
#39 - Ivett - 2014.02.12. - 11:05
Ivett!
Ezt nem lehet egyértelműen megmondani mikor a legolcsóbb a repülőjegy. Ez inkább pénztárca függő, kinek mi éri meg, de általában a 2-3 hónappal előbb kell foglalni, mert ahogy fogynak a jegyek úgy nőnek az árak.
Vagy ha nem ragaszkodtok fix időponthoz akkor lehet találni olcsóbbat is. pl most az egy nappal későbbi jún.7-10. 25ezerből kihozható.
#40 - Hajni - 2014.02.13. - 13:57
Szia Hajni!

Pénteken utazunk Rómába és érdeklődnék, hogy az olimpiai stadion látogatható-e, vagy be lehet-e jutni mérkőzés megtekintése nélkül. Továbbá érdekelne, hogy a Termini pályaudvartól hogy lehet odajutni.

Segítő együttműködésedet előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Nadin
#41 - Nadin - 2014.02.17. - 22:33
Nadin!
A stadion nem látogatható.
(There are no possibilities for stadium tours at Stadio Olimpico.)

Eljutás: az A metró Ottaviano-S.Pietro állomásától a 32-es vagy 271-es busszal kell 7 megállót a De Bosis/Stadio Tennis-ig utazni.

Kellemes római vakációt!
#42 - Hajni - 2014.02.17. - 23:06
Kedves Hajni,

Segítséget szeretnék kérni.
Én és a párom március 13-án indulunk Rómába, este 21.40-kor száll le a gép a Fiumicino reptérre.
Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan jutunk el a szállásig, ami a B&B Eleven Rome; cím:117 Merulana Street.

Segítséget előre is köszönöm

Üdv, Judit
#43 - V.Judit - 2014.02.18. - 15:31
V.Judit!
Reptérről transzferbusszal a Termini-hez tudtok eljutni, ahonnan tovább a 714-es busszal kell 4 megállót menni a Merulana/Labicana-ig. Szállásotok a buszról leszállva visszafelé a túloldalon lesz 100 méterre.

Jó utat!
#44 - Hajni - 2014.02.18. - 20:18
Sziasztok!
Tudna segíteni valaki milyen oldalon találom a Roma -Nápoly közötti vasuti menetrendet.Jó nekem az IC is.
Köszi:Éva
#45 - Éva - 2014.02.19. - 22:13
Éva!
trenitalia.com oldalán tudsz vonatjáratokat keresni.
#46 - Hajni - 2014.02.20. - 15:11
Kedves Hajni!

Érdeklődnék, hogy az Angyalvárba is érvényes "az ingyenes vasárnap", belépést tekintve. Amennyiben nem, meg tudnád mondani, hogy a Vatikánon, Szent Péter Bazilikán kívül hol lehet igénybe venni a kedvezményt?

Köszi:

Anett
#47 - Anett - 2014.02.20. - 21:33
Anett!
Az ingyenes vasárnapot tavaly évben találták ki az egyhetes áprilisi hét helyett. Idén még nem voltam és nem találok rá semmilyen információt, de hiszem hogy most is így van.
Az ingyenesség minden állami múzeumra érvényes. Ezeket a romapass.it oldalon megtalálod.

Vatikán: más állam, az utolsó ingyenes vasárnapok már korábbi években is voltak. (romapass nem érvényes ide)
Zölddel az ingyenes napok: http://mv.vatican.va/2_IT/pages/z-Info/MV_Info_Calendario2014.html
#48 - Hajni - 2014.02.21. - 18:09
Sziasztok!
Áprilisban mennénk Rómába egy kedves ismerősömmel és (mivel én már régen jártam ott) elszeretném vinni az általam választott legjobbnak tartott helyekre, ezekkel kapcsolatban lennének kérdéseim.
Colosseumba, Forum Romanum és Emmanueles emlékmű közötti múzeumra emlékszem ahol az anyafarkas, Marcus Aurelius lovasszobra látható. Ezekbe milyen árakon lehet be/eljutni? Valamint ami abszolút érdekelne, hogy: a vatikán tetejére - a kupolába - mennyiért és milyen módon lehet eljutni? Angyalvár, Circus Maximus is érdekelne.
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat. Elég az árak írásánál egy becsült érték, csak hogy tudjam mennyivel kell kimenni hogy jól érezzem magam a 4nap/3éj alatt a kedves kollégnőmmel ;)
Köszönöm még egyszer!
#49 - Zsolt - 2014.02.26. - 21:38
Zsolt!
Róma látnivalói, nevezetességei I. II, III, IV, V-nél olvashatsz részletesen a jegyárakról, megközelítésükről.
#50 - Hajni - 2014.02.26. - 22:44
Kedves Hajni!


Júliusban elviszem két nagylányomat Rómába, 7 éjszakát töltünk Olaszországban, és nagyon szeretnék a tengerparton is eltölteni néhány napot. Már foglaltam egy olcsó szállót a terminininél az első 4 éjszakára, de úgy látom, a tengerpartiak jóval drágábbak, és most afelé hajlok, hogy ugyanabban a szállóban foglalok még 3 éjszakát, és inkább leutazunk a Lidóra azokon a napokon, amikor erre vágyunk. Kérdés:hgyan lehet lejutni, és mennyibe kerül? Vagy inkább azt tanácsolod, keressek tovább a parton szállást az utolsó három napra? Melyik jobb megoldás szerinted? Nagyon szépen köszönöm előre is tanácsodat! Üdv., Barbara
#51 - Barbidu - 2014.02.27. - 11:59
Bardibu!
Tengerpartra a Piramide (B) metró megállótól induló LIDO hévvel lehet eljutni, melyre érvényesek a vonaljegy, bérletek, Romapass is. Nem kell külön jegyet venni rá. Végállomásától még tovább lehet buszozni a parton.

Róma nem a tengerpartjáról nevezetes, én nem töltenék ott napokat. Talán jobb megoldás 1-1 nap kiutazni oda. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a nyári hónapokban szinte elviselhetetlen a meleg a városban.
Esetleg egy kemping a város és a tengerpart között? Pinea fenyők alatti mobilházak, medencék, fagyizó, étterem, abc, sportpályák....
http://www.vacansoleil.hu/camping/info/olaszorszag-roma-lazio/roma/kemping-fabulous/VHU/10/2240003/

A döntés a tiéd. :)
#52 - Hajni - 2014.02.27. - 19:46
Kedves Hajni!
Szeretném kérdezni, hogy buszra, metróra érvényes vonaljegyeket , illetve az egynapos vonaljegyet/BIG/ hol lehet megvásárolni?
Illetve azt is, hogy ez a sima vonaljegy érvényes e a Lido Di Ostiára közlekedő vonatra is, vagy arra más jegy szükséges? Azt hol lehet megvásárolni?
Válaszodat köszönöm.
Még négy nap és átadom magam Róma csodáinak!
Üdvözlettel: Mónika
#53 - Mónika - 2014.02.28. - 17:23
Mónika!
Metróállomás jegypénztárában vagy automatákban, tabbachi-kban.
Mindegyik érvényes, RomaPass is a lido-ra.

Kellemes római vakációt!
#54 - Hajni - 2014.02.28. - 19:17
Szia,
Nagyon jó kis útikalauz ez :) Sok hasznos infó egy helyen. Ez kell most nekem :D Jövő héten készülünk eltölteni egy hetet Rómában, de sajnos a sok munka mellett eddig még nem jutott időm arra, hogy megtervezzem a kirándulást. Az itteni infók sokat segítenek.
Két rövid kérdésem lenne: 1. lehet-e a tömegközlekedési eszközökön jegyet venni, vagy ezt minden esetben elővételben, automatából vagy jegyirodából lehet megtenni? 2. Hogyan lehet legegyszerűbben eljutni a Fiumicino-ról a Via Boncompagni 47-re (Residenza Luxury)? Válaszod előre is nagyon köszönöm. Üdv, Yoggi
#55 - Yoggi - 2014.02.28. - 21:25
Yoggi!
Reptérről transzferbusszal vagy a Leonardo expresszel a Termini-hez lehet eljutni ahonnan továbba 910-es busszal 3 megálló a Piemonte/Boncompagni. 50 méterre lesz a szállás.
Transzferbuszokra a helyszínen is lehet venni jegyet a busz melletti mellényes emberkéktől. Városi közlekedési eszközökön nem. Javaslom érkezéskor a Termini-n vegyetek.

További kellemes készülődést!
#56 - Hajni - 2014.02.28. - 21:54
Szia Hajni!
Ezer köszönet :)
#57 - Yoggi - 2014.03.01. - 13:14
Kedves Hajni!

04.15-20-ig mennénk Rómába, érdeklődnék, hogy azon a héten milyen ingyenes programok vannak, helyileg hol, illetve ha van honlap kérlek, írd meg.
Segítséged nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvi
#58 - Szilvi - 2014.03.04. - 21:10
Szilvi!
Ingyenes programokról nem tudok, de a templomok, terek, parkok mind-mind ingyen vannak.
#59 - Hajni - 2014.03.04. - 22:20
Kedves Hajni!
Pénteken este 21:55kor érkezünk meg a párommal a Fiumicino reptérre, a szállásunk a Via Ligurian lesz, a Via Veneto közelében. Az volna a kérdésem, hogy ebben az igen késői órában tömegközlekedéssel be tudunk még jönni a városba? Mivel munka után indulunk, azon is gondolkodtunk, hogy nem bumlizunk a csomagokkal, hanem befele bemennénk a városba taxival, az mennyibe kerül most kb? Válaszodat előre is köszönöm! ÜDv: Anita
#60 - anitaando - 2014.03.05. - 16:56
Anita!
Reptérről transzferbusszal (Terravision, Sit Bus, TamBus) a Termini-hez tudtok bejutni (helyszínen, busz mellett véve 6 euro) majd a piros A metróval két megállót a Barberini-ig. (jegy 1,50)
Az aluljáróból a Via Veneto felé kell felmenni. (itt van a jobb oldalon a kapucinusok csontos kápolnája). Nektek a jobbra kanyarodó Via Veneto bal oldalán lévő lépcsőn kell felmenni és a következő utca jobbra a Via Liguria.
Vagy mentek tovább a Via Veneto-n és lesz még egy lépcsősor a bal oldalon, ahol át tudtok menni a Via Liguria-ra.
Tipp: Itt van buszmegálló, ahonnan pl. az 53-as busszal elérhető a Trevi-kút, Via Corso, Piazza Venezia, Colosseum, Lateráni Szt.János bazilika.
83-as busszal Trevi, Corso, P.Venezia, Igazság szája.
116-os busszal Piazza Navona, Angyalvár, Vatikán.
160-as busszal Trevi, Corso, P.Venezia, Teatro Marcello, Igazságszája, Circus Massimus, Caracalla termái.

Taxival nem tudom pontosan mennyibe kerülne (min. 50 euro a Termini), de tömegközlekedéssel is egyszerű. Transzferbuszok vannak és a metró is jár pénteken éjjel 1.30-ig.
Én ezt választanám.

Kellemes római vakációt!
#61 - Hajni - 2014.03.05. - 19:53
Szia Hajni!
Június közepén utaznánk Rómába. A Fimucino repülőtérről Fiumicino központjába,és a tengerpartra milyen lehetőségek vannak az eljutásra?
Segítségedet köszönöm! Üdv:István
#62 - István - 2014.03.08. - 10:13
István!
Csak annyit tudok, hogy Cotral busszal el lehet jutni a tengerparti Lido di Ostia-ba, de késő este már nincs járat.
Fiumicino városkába is biztosan busz közlekedik.
Itt kellene szétnézni: (én nem igazodom el ezen az oldalon) http://www.cotralspa.it/

Szállás honlapján talán írnak eljutásról, megközeleítésről. Érdemes lenne transzferszolgáltatásról emailben érdeklődni.
#63 - Hajni - 2014.03.09. - 21:22
szia! erdeklodnek,hogy a jovo heten megyek a fiammal a lazio -milan meccsre,es szeretnem tudni az olimp,stadionhoz a terminitol hogy jutok el legegyszerubben,es hol tudok jegyet venn i pl. a buszra.
ezer koszonet..
#64 - zoli - 2014.03.11. - 22:30
Zoli!
Terminitől metróval A (piros) Ottaviano-S.Pietro állomásig, majd a 32-es vagy 271-es busszal kell 7 megállót a De Bosis/Stadio Tennis-ig utazni.
"bkv"jegyet metróállomások pénztáránál vagy automatából és trafikokban (Tabacchi) tudsz venni.

Jó szurkolást!
#65 - Hajni - 2014.03.12. - 10:30
koszi szepen
#66 - zoli - 2014.03.12. - 15:15
Kedves Hajni!

Június utolsó hetében szeretnék nyaralni a Fabulous Kempingben,a Vacansoleil-nél foglaltam helyet.
Láttam egy 2012.09.04-i válaszodnál is érdeklődött valaki a kempingről és a közlekedésről.Válaszodban írtad,hogy szívesen küldesz emailben képeket infókat a kempingről.
Szívesen fogadnék mindenféle tanácsot,mint a tenger part,mint a Rómába való bejutásról a kempingből.
Mi kocsival megyünk,de inkább a tömegközlekedést választanánk az ottani mozgásra.
Megadom az email címem,és előre is nagyon köszönöm az infókat.
meranusz@freemail.hu
Üdvözlettel: J.Zoli
#67 - J.Zoli - 2014.03.15. - 19:40
Kedves Hajni!

Mi szeptemberben megyünk a párommal 1 hétre Rómába. Én úgy néztem, hogy talán a legjobb megoldás egy 7 napos bérlet lenne közlekedésre és egy Roma archeologie card a nevezetességekhez. Ezekkel nagyjából mindenhova el lehet jutni, ugye?

A másik kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet a legkönnyebben eljutni a Via del Casaletto 481. Szent István Házba a Ciampino reptérről? Transzfer járattal a Terminiig, és onnan hogyan lenne a legegyszerűbb?

Köszönöm a válaszodat előre is!
Üdv: Zita
#68 - Zita - 2014.03.20. - 15:02
Zita!
Érdemes készíteni egy előzetes ktgvetést a látnivalók belépőárairól, hogy milyen bérletvariációt érdemes venni.
7 napos közl.bérlet + belépők vagy arch.card
esetleg RomaPass + 3 + 1 napos bérlet.

Ciampino reptérről az alábbi bejutások vannak a Termini-hez:
- Cotral/Atral busz (1,20 euro) az Anagnina metró végállomáshoz megy, ahonnan metróval érhető el a Termini (1,50 euro)
- transzferbuszok (Terravision, SitBus, Schiaffli) közvetlenül a Terminihez mennek (4 euro)

Terminitől a 64-es busszal kell menni a LGT SASSIA/S. SPIRITO (H) -ig 14 megállót és itt átszállni a 870-es buszra. Azzal 25 megálló a CASALETTO/AFFOGALASINO.
Utóbbi buszokra, valamint a metróra elegendő 1 db vonaljegy.
64-es késő este-éjjel is 8-10 percenként közlekedik, a 870-es pénteken 22.30, 22.50, 23.13, 23.36, 00.00 indul az eggyel előbbi végállomástól.

Egy másik lehetőség, ha az Anagnina-tól metróval a Cipro-Musei Vaticani-ig utaztok és innen a 31es Laurentina irányába vagy 33-as busszal Lenin irányába 19 megálló a COLLI PORTUENSI/MORELLI E.
Késő esti menetrend: 22.38, 23.05, 23.33, 00.00. + 1-2 perc, mert ezek a 5 megállónyira lévő végállomásról induló idők.

SZIH-nek van transzferszolgáltatása is, amit emailben lehet igényelni. Nincs ár írva a honlapjukon.
www.szih-roma.com

További kellemes készülődést!
#69 - Hajni - 2014.03.20. - 20:42
Köszönöm Hajni!

Igazad volt, átszámolgattam az alapján, hogy mit írsz a honlapon, hogy hova lehet bemenni az Archeologie kártyával, és valóban jobban megéri inkább a Pass jegy a 3+1 napos, vagy 7 napos bérlettel. Azt hittem több helyre be lehet menni az Archeologie kártyával. Letöltöttem a 6 napos túra tervedet és jól hangzik. Mindenképpen nagy segítség!
A SZIH-nél 15€/fő a transzfer, így szerintem mindenképpen megéri inkább a transzfer busz online jegy megvásárolva (2 főre 16€).


Köszönöm a segítséget!
#70 - Zita - 2014.03.21. - 13:51
Kedves Hajni,
Késő esti géppel (21.40-re) érkezünk csütörtökön a Fiumicino-ra, szerinted 1 nagy bőrönddel kényelmesen el tudunk -e jutni a Laurentina megállóhoz tömegközlekedéssel? A reptéren egyszerűen meg lehet találni a vonatot és hogyan lehet rá jegyet venni a helyszínen? Gyakran jár ilyen későn is? Hol javasolnád az átszállást a metróra?
Köszönöm a segítségedet! :)
Zsuzsi
#71 - Zsuzsi - 2014.03.24. - 08:26
Zsuzsi!
Reptéren a Treni feliratot, illetve vonat ábrát kövessétek. Nem fogjátok eltéveszteni.
FR1 vonattal Ostiense állomásig kell utaznotok, ahol át tudtok szállni a B metróra. Azzal kell majd tovább mennetek Laurentina végállomásra.
Vonatok indulnak: 22.12, 22.27, 23.17
Jegyet az előtte lévő pados várakozóhelyen lévő automatából tudtok venni. A jegyet a vonat előtti jegykezelőben érvényesíteni kell felszállás előtt.

vagy transzferbusszal a Terminihez és onnan metrózni Laurenta-ig.

Nagyon jó utat kívánok!
#72 - Hajni - 2014.03.24. - 20:36
Kedves Hajni,
Nagyon köszönöm a választ és azt a rengeteg hasznos infót is, amivel felvértezve indulhatunk! :)
#73 - Zsuzsi - 2014.03.25. - 13:44
Kedves Hajni,

Érdeklődök, hogy kamerát és fényképezőgépet lehet használni,csak külön jegy ellenében, vagy egyáltalán nem? Vatikánba, Colosseum,Fórum Románum, Angyalvár!
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv:
Peti
#74 - Peti - 2014.03.25. - 16:42
Peti!
Lehet használni, sőt kötelező! :)
kivéve: Sixtus-kápolna, Kapucinusok kriptája, katakombák, Galeria Borghese.
#75 - Hajni - 2014.03.25. - 20:18
Kedves Hajni!
Köszönjük a sok-sok infót, nagy segítség az oldal az utazás szervezésénél! Érdeklődni szeretnénk, hogy Róma Omnia Pass-t hol tudunk vásárolni? Segítségedet előre is köszönjük! Ildikó
#76 - Ildikó - 2014.03.26. - 11:53
Ildikó!
Az alábbi oldalon online meg lehet vásárolni:
http://www.romeandvaticanpass.com/rome-pass-prices.php
#77 - Hajni - 2014.03.26. - 19:23
Szia, en a reptérről szeretnek a waldorfba jutni , mit ajanlanal?
#78 - Norah - 2014.03.31. - 20:02
Norah!
Melyik reptérről és hány órára érkezik a repülő? Waldorf Astoria?
Kérlek pontosítsd!
#79 - Hajni - 2014.03.31. - 21:25
Kedves Hajni!
Nagyon hasznos infókat tudtam meg az oldalt olvasgatva, de arra nem találtam választ: mi autóval megyünk, mert több városba el szeretnénk kirándulni.Úgy tudom, hogy magyar(vagyis külföldi) rendszámú autóval nem mehetünk be a belvárosba bár azt sem tudom mi a belvárosi szakasz?!De Ez tényleg igy van?Milyen parkolási lehetöségek vannak: pl.mélygarázs , ahol fél napra biztonságban ott tudnánk hagyni az autót.Árban meg tudod mondani körülbelül mire számítsunk?Tivoliban fogunk lakni és onnan autózunk be Rómába és más városba.Köszönöm válaszod,Berni
#80 - Berni - 2014.04.01. - 12:03
Helló sziasztok ! A Tiburtina megállóból szeretnék eljúni Guidonia Carpediem Roma Golf Clubba vonattal vagy busszal . Segít Hajni vagy valaki ! Köszi Karcsi .
#81 - zenkó gusztáv - 2014.04.01. - 18:34
Berni!
Autós tapasztalataim nincsenek, de úgy tudom, hogy a belvárosba külön engedéllyel lehet behajtani.
Autót metróállomásnál kellene hagyni, mert azzal tovább egyszerűen be lehet jutni a városba.
Azt tudom, hogy busszal a Ponte Mammolo metróállomástól lehet Tivoliba eljutni. Itt biztosan van parkoló is. http://en.parkopedia.it/parking/carpark/ponte_mammolo_1/00158/roma/
#82 - Hajni - 2014.04.01. - 20:48
Karcsi!
A hotel messze van a városközponttól, az eljutás sem egyszerű oda.
Tiburtina-tól a B metróval kell 1 megállót Bologna állomásig menni és itt átszállni a B1 metróra. Conca d'Oro végállomásra kell utazni és innen tovább a 337-es busszal 26 megállót. Megálló neve Nomentana/Palombarese.
És innen tovább 2,5 km gyalog.

Talán érdemesebb lenne közelebbi szállást választani, ha még nem foglaltátok ezt le.
#83 - Hajni - 2014.04.01. - 21:13
Kérdésem: a vonaljeggyel a megadott 100 percen belül a két metro vonal között is át lehet szállni
#84 - Dr. Saághy Ferenc - 2014.04.02. - 10:06
Dr.Saághy Ferenc!
Igen. Metróátszállásra is elég 1 jegy, nem kell újat érvényesíteni.
#85 - Hajni - 2014.04.02. - 19:46
Új!

Áprilistól már kapható 2 napos RomaPass is.
1 ingyenes belépő (többi kedvezményes), 2 napig érvényes közlekedésre.
http://romapass.it/
#86 - Hajni - 2014.04.05. - 14:00
Köszi az infot én is, frissítettem itt az oldalon a leírásban.
#87 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.05. - 19:28
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogyha azokon a helyeken, ahol a belépo ingyenes 18 év alatt és 65 év folott,kell e sorakoznom a tobbiekkel ha ebbe a kategóriába tartozom?
Koszonom elore is
#88 - Šáhó Róbert - 2014.04.06. - 15:01
Róbert!
Igen, és az útiokmánnyal (személyi vagy útlevél) kell igazolni a kedvezményre jogosító életkort.
#89 - Hajni - 2014.04.06. - 18:55
Kedves Hajni!

Az Olimpiai Stadionba szeretnénk menni. Az útvonalat értem, de a 32-es, vagy a 271-es buszra melyik irányba kell felszállni?

Köszönöm a válaszodat.
#90 - Ági - 2014.04.07. - 17:21
Kedves Hajni!
Csütörtök reggel repülünk Rómába. Légyszíves segíts hogyan jutunk el a Park Hotel Blanc et Noir szállodába. Címe: Via Alberese 38, Gianicolense negyed
A Fiumicino-ra érkezünk. Előre is köszönöm, várom válaszod
#91 - Edit - 2014.04.07. - 18:58
Ági!
32-es: Tor di Qinto
271-es: Volpi

www.atac.roma.it
#92 - Hajni - 2014.04.07. - 20:44
Edit!
Reptérről transzferbusszal a Termini-hez tudtok beutazni és innen tovább a következőképpen juthattok el a szállásra:
B metróval Laurentina irányába az EUR Magliana állomásig kell menni és innen a 31-es busszal 4 megálló a Newton/Alberese (Clodi felé).
Buszról leszállva balra kell menni az úton, át az autóút felett előre egyenesen. Itt lesz a hotel kapuja.

Érdemes tanulmányozni a google térképet, mert eléggé külvárosi rész ez.

Jó utat!
#93 - Hajni - 2014.04.07. - 21:42
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni! Holnap (ápr.9-én) érkezünk Rómába a Fiumicino reptérre. Hogy lehet onnét tömegközlekedéssel a Vicolo delle Palle-re eljutni legkönnyebben? A reptér-Termini közötti buszra a busznál is lehet jegyet venni? A Terravision-nál érdemes előre foglalni jegyet? Nem tudjuk,hogy mikorra érünk ki a reptérről. És merre induljunk a buszok felé... ?
Nagyon várom a segítségetek! Köszönöm!
#94 - Marcsi - 2014.04.08. - 11:23
Hajni, köszönöm szépen a válaszodat!
#95 - Ági - 2014.04.08. - 11:34
Marcsi!
Reptéren a buszokat a kijárattól jobbra találjátok. Válasszátok a korábban indulót. Jegyet a busz melletti mellényes emberkéknél is tudtok venni.
Terminitől a 64-es busszal kell 12 megállót menni a Corso V.Emanuele/Tassoni-ig. Buszról leszállva és tovább menve a Corso-n balra a második utca lesz a Vicolo delle Palle.

Érezzétek jól magatokat!
#96 - Hajni - 2014.04.08. - 21:33
Kedves Hajni!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Leírhatatlanul "jó fej" vagy, nagyon sokan hálásak vagyunk Neked!
Hatalmas ölelésem, "hátbaveregetésem" küldöm! :)
#97 - Marcsi - 2014.04.08. - 23:06
Sziasztok, lehet hogy fent van csak elkerülte a figyelmem, 7 napos bérletet tudok a Fiumicinon venni, ha igen, merrefelé? köszi
#98 - Merc - 2014.04.15. - 16:45
Merc!
A vonatoknál lévő turista információs pultnál úgy emlékszem lehetett venni, de lehet csak RP-t.
Metróállomásokon tudtok venni.
(Bérletek, RP nem érvényesek a reptéri buszokra, vonatokra!)
#99 - Hajni - 2014.04.15. - 20:11
Szia Hajni! Nagyon köszönöm! És az összes többi információt is, amit az oldalon találtam:)
#100 - Merc - 2014.04.16. - 09:51
Kedves Hajni!
Megirnad, hogy jutok el legegyszerubben a Fiumicino repterrol a Gladiator rooms-hoz (Via Principe Eugenio) del koruli idopontban? Innen a hoteltol milyen messze vannak a latnivalok? Erdemes buszozni vagy gyalog is konnyen elerheto? 2 es fel napot leszunk Romaban, mar nagyjabol megvan a 2 napos utiterv, esetleg fel napra mit javasolnal? Koszonom Renata
#101 - Reni - 2014.04.20. - 10:42
Kedves Hajni,
tudnál valami hasznos infót adni arról, hogy a szentté avatás napján hányra érdemes kimenni a Szent Péter térre, hogy még beférjen az ember? Azt hol tudom megnézni, hogy hánykor kezdődik a mise? Jól látom a térképen, hogy a via Nationalétól a 64-es busz megy a Szent Péter térig? Előre is köszönöm, ha tudsz segíteni.
#102 - Anna - 2014.04.20. - 12:21
Reni!
Reptérről a Terminihez busszal utazzatok be (Terravision, TAM, SIT) majd az 5, 14 villamossal vagy a 105-ös busszal 3 megállót. Hotel előtt van a megálló. Az A metró Vittorio Emanuel megállója is közel van.
Nincs minden karnyújtásnyira, ha nem is bérletet, de legalább napi 2 buszjegyet vegyetek.
Érkezés napján a Trevi-kút, Pantheon, Spanyol lépcső és környékét javaslom megnézni. Az egész napok egyikére pedig a Vatikán, Angyalvár..., másodikra Colosseum, Capitolium, VE emlékmű....

Kellemes készülődést!
#103 - Hajni - 2014.04.20. - 12:28
Kedves Hajni!
Április 28-án indulunk 6an Rómába, a Hotel Pulizerben szállunk meg (Viale G. Marconi 905, Eur negyed, 00146 Róma ). Kérlek segits abban, hogy tudunk a legegyszerűbben eljutni a szállodához. Továbbá abban is kérném a segitséged, hogy vonatjegyet , hajójegyet hol tudnánk foglalni? május 02-án este indulunk haza és szeretnénk az öt napot tartalmasan eltölteni. Meg szeretnénk nézni Nápolyt, Sorenntot, Caprit és amit még lehet ebben az 5 napban. Nem szivesen mennénk kocsival, mert folyamatosan vezetünk a hátköznapokban. Ha esetleg tudnál egy jó idegenvezetőt, aki elkalauzol minket, azt is megköszönném, ha megosztanád velem. SZép estét:Barbi
#104 - Barbi - 2014.04.20. - 20:29
Barbi!
Reptérről transzferbuszokkal a Terminihez lehet eljutni, ami egy nagy közlekedési csomópont.
A hotel a B metró Marconi állomásához van közel. Ez a leggyorsabb.
Busz is közlekedik, megálló a hotel előtt van. 170-es busznak megállója pl. a Bocca della Verita (Igazság szája), Piazza Venezia, Termini.

Rómára az 5 nap épp, hogy elég. Nápolyt és környékére 1 nap biztosan nem elegendő. Nekünk 8 is kevés volt. (Nápolyban nem is voltunk) Ezt egy következő uticélként tudnám elképzelni.

Egyébként vonatok keresésére, menetjegy vásárláshoz a trenitalia.com oldalát használd.
Hajót Caprira itt tudsz keresni:
http://www.ok-ferry.com/en/capri-island/ferries-sorrento-capri.aspx

(Van egy leírás a sorrentoi nyaralásunkról. Szívesen elküldöm, ha írsz email címet.)
#105 - Hajni - 2014.04.20. - 21:41
Kedeves Hajni!
04.24-én indulunk Rómába. A Fiumicino reptérről a Terminihez a Leonardo expressel szeretnék eljutni, de google térképen csak az FL1 állomását találtam a meg.A "Leonardo" merre a van a reptértől? Köszönöm...
#106 - dr. Tussai Gábor - 2014.04.21. - 19:16
Gábor!
Ugyanonnan. Bal oldalról az FR1, jobb oldali vágányról a Leonardo Express.

Jó utat!
#107 - Hajni - 2014.04.21. - 20:52
Kedves Hajni!
Köszönöm a válaszod, az email cim: barbara750307@gmail.com
Szép estét:Barbi
#108 - Barbi - 2014.04.21. - 21:10
Nem tudok most sajnos semmi jót írni Rómáról sőt az olaszokról sem. A lányom most kint van , Lakóautóval indultak amit tegnap elloptak! A rendőrség hozzáállása minősíthetetlen. Volt az autóban nyomkövető és meg sem mozdultak. Itthonról kértünk meg egy taxi társaságot, h menjenek velük az autó után. Meg lett, de mindent még az utolsó bútort is elvitték. Mindenki nagyon vigyázzon mindenére odakint. Én biztos, h az életben többet még Olasz embert sem akarok látni! A mai napon a konzulátuson segítenek nekik amit nagyon köszönünk, de azon kívül senki a füle botját sem mozdította. Ennyit az örök városról. Az biztos , h örök emlék maradt :(
#109 - Mira Garcia Gea - 2014.04.22. - 10:12
Szia!
Június 17-24-ig megyünk Rómába hárman. Az életkorok: 16, 64 és 69 év. Mit ajánlasz, hogy a legolcsóbban jöjjünk ki a közlekedés és a múzeumi belépők terén (A SZIH-ben lesz a szállásunk). Van-e valami javaslatod, hogy egy 16 éves fiúnak milyen program lenne a nem túl fárasztó, de tartalmas?
#110 - Marika - 2014.04.22. - 11:59
Marika!
A heti közlekedési bérletet, CIS javasolnám megvenni mindhármótoknak és a belépőket külön fizetni.
18 alatt és 65 fölöttieknek szinte ingyenes minden látnivaló, vagy minimális árat kell fizetni. 64 évesnek még nem, de külön RP-t feleslegesnek tartom megvenni. Így egyforma mindenkié.
Fiút, ha érdekli a történelem akkor Rómában lépten-nyomon abba botlik az ember. Érdekes lehet a katakombák, a Caracalla termái és minden szabadtéri látnivaló. Parkok, terek, akár a tengerpartra is el lehet menni.
Mivel 7 napot lesznek egy-egy lazább napot be lehet illeszteni a kissé tömény templomos illetve ókori látnivalók közé.
Ha ír emailcímet küldök leírásokat.

További kellemes készülődést!
#111 - Hajni - 2014.04.22. - 20:40
Kedves Hajni!
Köszönöm a válaszodat!
A borghese-be a belépőt : VI.18-ra a SZIH már lefoglalta.
Mindenhova a SZIH-ből indulunk tömegközlekedéssel. Ha a leírásokhoz útvonaltervet (busz, villamos, metró vonlak) is mellékelnéd, azt nagyon megköszönném. Szerinted a Vatican túl "nagy falat" egy 16 évesnek?
Az e-mail címem: ltimar@kit.hu
#112 - Marika - 2014.04.23. - 09:19
Kedeves Hajni!
A Roma Pass-t érényesíteni kell az első felszálláskor (busz,metro) vagy elég ha csak ki van töltve (név,dátum)??
Tegnapelötti válaszodat is KÖSZÖNÖM
#113 - dr. Tussai Gábor - 2014.04.23. - 18:13
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi 2600 hozzászólás, időrendi bontásban...