Granada utazás, nevezetességek

Granada kalauz, látnivalók, időtöltés

Granada

A híres spanyol mondás szerint: "Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit". Ez talán igaz is, hiszen a tartomány rendkívül sokat tud adni az idelátogatóknak. Granada városában számos csodálatos szépségű műemlék található - az Alhambra, a Katedrális, vagy a Generalife. De Granada például a flamenco szülőhazája is, így idelátogató turistaként vétek lenne kihagyni egy flamenco est megtekintését a sacramontei barlangokban. A leírhatatlan szépségű épületeket, és a város fantasztikus hangulatát tovább erősíti a Sierra Nevada hegyi környezete, mely szépsége mellett a légzőszervi megbetegedésekkel küzdőknek is javíthatja az állapotát. Az egészségmegőrzést több helyi gyógyfürdő is szolgálja. Miután megnéztük a várost, fantasztikus kirándulást tehetünk a hegyekben, élvezve a kilátást, és mélyeket szippantva a kristálytiszta levegőből.

Granada szállás

Szállások Granadában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Granada szállások | Szállások Spanyolország egyéb részein is<

Alhambra

Az Alhambra az ókori Mór Monarchia szent helye, és erődítménykomplexuma volt. A lélegzetállítóan szép épületegyüttes 1248 és 1354 között épült Al Ahmar regnálása idején. Erődítménye az Alcazaba, a komplexum legrégebbi része, melynek tornyaiból csodás kilátás nyílik Granada városára. Ma már nem az eredeti Alhambra látható: V. Károly lebontatott egy épületet, hogy helyére palotát építtessen magának, majd 1812-ben a távozó francia megszállók felrobbantátok a komplexumot. A 19. században megkezdődött a restaurálás, amely jelenleg is folyamatban van.

Alhambra

Alhambra kép: pepesaura

Generalife

A Generalife a Nasrid szultánok nyári palotája volt. A palota, és a gyönyörű kertek 1313-1325 között épültek. Az Alhambra, és a Generalife, és az Albicín városrész együtt teszi ki Spanyolország 38 világörökségi kincsének egyikét.

Generalife

Generalife kép: capitan-patata

Katedrális

A granadai katedrálist a spanyol reneszánsz csúcspontján, 1521-ben, Izabella királynő parancsára kezdték építeni. Gótikus, reneszánsz, és barokk motívumokat is felfedezhet az avatott szemlélő a székesegyházban. A monumentális alkotás elkészítése 181 évbe tellett, de pénzügyi okok miatt nem fejezték be teljesen. A katedrálisba való belépésért 2,5 Eurót kell fizetni, de aki érdeklődik a templomok, és a szép épületek iránt, annak mindenképp megéri, hiszen a székesegyház ahogy kívülről, úgy belülről is leírhatatlanul gazdag, és szép.

Granada katedrális

Albaicín / Albayzín

Granada legismertebb városnegyede az Albaicin, a régi mór városnegyed, mely 1984 óta a Világörökség része. Az Alhambrától északra, a Darro folyó túlpartján, az Alhambrával szemközti dombon található. A városrésznek több szép temploma, műemléke, és egy fellegvára van, de ami a turistákat igazán elvarázsolja, az a városnegyed roppant különleges atmoszférája, romantikus terei, szűk utcácskái, és ősi házai. Itt járva úgy érezheti az ember, mintha 500 évet visszament volna az időben.

Albaicin

Albicin fotó: oteo

San Nicolas kilátóhely / Mirador de San Nicolas

Az Albaicin városrészben lévő kilátóhelyről fantasztikus látvány nyílik a városra, az Alhambrára, és a Sierra Nevadára. Érdemes megnézni itt a naplementét, ahogy a nap sugarai eltűnnek az Alhambra mögött, és utána gyönyörködni Granada esti fényeiben. A látványt esetleg egy sör, vagy egy kávé elfogyasztásával még jobban feldobhatjuk. Még különlegesebbé teszi a hely atmoszféráját a helyiek zenélése, és tradicionális dobokon való játéka.

Kilátás a Mirador de San Nicolasról

Éjjeli kilátás az Alhambrára a Mirador de San Nicolas kilátóhelyről

Plaza Nueva

Az élettel teli Plaza Nueva Granada központja - esténként itt gyűlnek össze a fiatalok, akik később továbbmennek a Plaza diszkóiba, kávézóiba, és sörözőibe. Ez a szép, és elegáns tér remek hely elfogyasztani egy kávét, élvezni Granada különleges atmoszféráját, és figyelni a helyiek jövését-menését. A Plaza Nueván van ezen felül a királyi kancellária, és a nagyon szép, hangulatos kis Santa Ana templom is, melyeket szintén érdemes megnézni.

Plaza Nueva - Santa Ana templom

Plaza Nueva - Santa Ana templom

Sacromonte / Barlanglakások

Több volt cigány barlanglakás jelenleg múzeumként működik, így a látogatóknak elképzelése lehet arról, hogy hogy éltek itt az emberek évszázadokig. Ezenfelül valódi cigánylakások is vannak még itt, ahol még ma is mindennapi, igen nyomorgó életüket élik a lakók. Innen származik a Flamenco - a barlanglakásokból átalakított flamencobárokban tartott valamelyik flamencoelőadást ott jártunkkor vétek lenne kihagyni.

Sacromonte barlanglakások

Sacromonte barlanglakások kép: Giant Ginkgo

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

43 hozzászólás
Granada gyönyörű, egyszer már voltam ott, de örömmel nézegetem a szép fotókat is. Jó lenne újra elmenni oda.
#1 - asztalos sándorne - 2008.05.03. - 19:33
Ide mindenkinek el kell mennie!!!
Az alhambra jegyekért már érdemes korán reggel kelni, mert korlátozott számban árulják (talán napi 800??? de az tuti hogy kb fele annyit mint amennyi elkelne.)
Én amikor egy éve ott voltam fél héttől sorban áltam (pénztár 8-kor nyit) és utánnam már csak 250 jegy volt (ezt folyamatosan közlik hangosbemondón, hogy menni van még) Szóval lehet í­gy is. Az idén inkább a neten rendeltem jegyet mert muszáj újra látnom. Gondolom ez másokat is érdekelhet:
www.alhambra-tickets.es
spanyol oldal, de angolra átállí­tható.
Talán egy euróval drágább í­gy jegyenként, de legalább előtte nyugottan alszol: bejutsz az alhambrába biztosan!
#2 - Detti - 2008.05.23. - 07:23
Mi tavaly voltunk az Alhambrába.
Amúgy ha jól tudom napi 8000 jegyet árulnak.De lehet előre venni BBVA bankfiókba azt tudom.
Mondjuk mi úgy mentünk,h Benalmadenan nyaraltunk és ott az egyik utazási irodában fizettük be magunkat,szóval sima volt a bejutás.
Amúgy szerintem í­gy csoportosan menni jobb is vagy odaverődni valami csoporthoz mert időbeosztás alapján lehet az egyik helyről a másikra jutni és ha mondjuk sokat időzöl a Generalifeben akkor már nem engednek be az Alhambrába....meg az idegenvezetés miatt is jó szerintem.
Amúgy tényleg fantasztikus hely érdemes megnézni.
#3 - Bazsa - 2008.05.25. - 18:12
Ha jól emlékszem 4 része volt a belépőnek és csak az alhambra egyetlen részén nézik az időpontot a többire bármikor bemehetsz! (mondjuk az a legislegszebb). De örülök, hogynektek könnyen ment. Szerintem akár í­gy-akár úgy az a lényeg hogy mindenki nézze meg!!!
#4 - Detti - 2008.05.26. - 13:38
Megnéztem a www.alhambra-tickets.es oldalt.
Sajnos félig spanyolul van.
Úgy tűnik, mintha 3 különböző jegyet kéne külön-külön megvenni, (GENERALIFE, JARDINES, NOCTURNA) és a harmadik helyen (NOCTURNA) nem is rendelhető a július 7-i hétre. Aki már rendelt itt, kérem segí­tsen.
#5 - Mariann - 2008.06.30. - 17:34
Mariann,
én ma rendeltem jegyet ezen a weboldalon, és arra a következtetésre jutottam, hogy az általános (general) jegyben benne van minden, miközben vehetsz külön olcsóbb jegyet csak a kertekre, vagy éjszakai látogatásra, amely nincs minden nap.
Egyébként nagyon részletes angol leí­rás van a jegytí­pusokról és egyebekről ezen a honlapon:

http://www.alhambra.org/eng/index.asp?secc=/alhambra/information/ticket_types
#6 - Zoli - 2008.07.02. - 14:27
Sziasztok!
Kicsit irigykedve olvasom a lelkes beszámolótokat. Én jövőre szeretnék kimenni és azt hiszem, szükség van egy-két tanácsra. Ha valaki közületek szí­vesen megosztaná velem az élményeit és tanácsokat tudna adni, hogy mire kell figyelni, nagyon megköszönném.
#7 - Ilona47 - 2008.09.02. - 14:18
Gyönyörű a város sok szép látnivaló örülök, hogy eljutottam oda .Örök élmény.
#8 - Erzsébet - 2010.10.25. - 22:38
Kedves Utazok!

En Granadaban elek, valamint itt is dolgozom mint idegen vezeto!
Ha barmiben segithetek az ide latogato magyaroknak szivesen teszem!
Varom kerdeseiteket az e-mail cimemre!

Udvozlettel:zsolti
viva la Granada
#9 - Zsolt - 2010.11.15. - 16:47
Kedves Utazok!

En Granadaban elek, valamint itt is dolgozom mint idegen vezeto!
Ha barmiben segithetek az ide latogato magyaroknak szivesen teszem!
Varom kerdeseiteket az e-mail cimemre!

Udvozlettel:zsolti
viva la Granada
zsoltkekesy@gmail.com
#10 - Zsolt - 2010.11.15. - 16:49
sracok en angliaba elek a csaladommal 6 eve. A munkatarsam granadai.Hidjetek nekem azt a helyet latni kell.TEMPERAMENTUM KULTURA REGISEGEK-UJDONSAGOK CSODALATOS ES HIHETETLEN LATNIVALOK varnak az oda latogatokra. Batran ajanlom mindenkinek.sziasztok
#11 - laca - 2011.06.24. - 00:07
A múlt héten volt szertencsém 3 napot Granadában tölteni. Csodálatos élmény. Aki csak teheti utazzon oda.
#12 - Krisz - 2011.09.28. - 18:34
Granada gyönyörű. Szeptember végén voltunk Granadában. A Nasrid palotát este 22 órakor láttuk, a többit nappal. Aki teheti nézze meg. A Fehérvár travellel voltunk, csúcsszuper idegenvezető volt.
#13 - Demeter Árpád - 2011.12.05. - 18:11
Valaki meg tudná írni, melyik rep.társasággal olcsó az út Granadába?(Bécsből v. Budapestről)
Valenciába találtam 160 Euros jegyet, de Granadába csak 280-ért...
#14 - Berni - 2012.01.04. - 19:11
Szia!

Egy jó megoldás lehet (ha időben, átszállásban jól kijön oda és vissza is) Budapestről Barcelonáig menni fapadossal, és onnan menni Granadába, a momondo.com-on kereshetsz pl. Barcelona és Granada közötti járatokat, 20 ezer Ft alattiak vannak. Illetve még a momondo.com-on ki lehet próbálni különböző kombinációkat, London, Bécs belevételével, stb.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.01.10. - 20:16
Talán mostmár a BP-Alicante vagy BP-Malaga Ryanair a legkedvezőbb.
Szerencsével potom összegekért lehet jegyet venni. Onnan meg már csak 350 ill. 100 km.
Gyönyörű szép és az Alhambra elképesztő.
#16 - pityesz - 2012.04.03. - 21:31
Igen, valóban mióta a Ryanair indít járatokat ezekbe a városokba, azt ajánlanám én is!
#17 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.04.10. - 00:45
Sziasztok!

Most rendeltem jegyeket az Alhambrába, de visszaig. e-mailben nem küldtek jegyeket a csatolásban, állítólag a visszaigazolással és a bankkártyával (amivel fizettem) ott lehet átvenni...Aki már rendelt így légyszi segítsen, tényleg nem lehet kinyomtatni?
Köszi
#18 - Edina - 2012.06.20. - 19:44
Kedves Edina!
Ugyanebben a cipőben járok. Én a ticketmaster-en keresztül vettem. Leleveleztem velük a témát, meg átnéztem az oldalt. Úgy tűnik, hogy csak azok nyomtathatják ki, akik a vétel előtt már regisztráltak. Marad az egyéb megoldás. Írnak valami Caixa, meg mit tudom Én mi a fenéről. Ez valami spanyol nyavaja, úgyhogy nem értem. De a lényeg, hogy az Alhambra pénztáránál van egy "szoba", ahol olyan masinák vannak, amibe AZT A KÁRTYÁT DUGD BE, amivel a jegyet fizetted. /Nekem is ezt kell majd tennem./ Ki fogja nyomtatni a jegyet. Lényeg, hogy legalább egy órával előbb tedd ezt, mint hogy a Nasrid palotába mennél.
üdv
Feri
#19 - Feri - 2012.08.15. - 10:32
sziasztok!
szept. végén megyünk Malagába 1 hétre. Szeretnénk áthajózni Tangerbe.A segítségeteket kérjük,honnan érdemes: Gibraltárból vagy???
Edinától kérdezném:hol rendelte meg a belépőjegyeket az Alhambrába?
Köszönet a válaszokért! Éva
#20 - Éva - 2012.09.24. - 18:46
Szia!

Algecirasból Tangierbe sokkal gyakrabban megy, mint Gibraltárból, ezen felül 20 km-el közelebb van Algeciras mint Gibraltár. Jó sok hajótársaság közlekedik, össze lehet hasonlítani az árakat, és a megfelelő időpontot, hajótársaságok tehát Algeciras és Tanger között: www.trasmediterranea.es
www.comarit.es
www.frs.es
www.baleria.com
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.09.24. - 20:14
Hogyan tudok bejutni a reptérröl az Alhambra-hoz?
Előre is köszönöm a segítséget :)
#22 - Feri - 2013.04.05. - 21:22
A granadai reptérről? Buszok közlekednek a reptér és a város között, hogy pontosan hol szállj le, ami az Alhambrahoz a legközelebb van, azt meg kell kérdezni, de ahonnan leszállsz, még valószínű 2 km-t gyalogolni kell, vagy taxi, vagy egy helyi buszjárat.
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.04.06. - 23:01
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A hivatalos Alhambra oldalról érdemes jegyet rendelni?
#24 - hannus - 2013.07.12. - 11:31
Alhambra jegyet en ezen vettem, nekem ez tunik a "hivatalos" jegyvasarlo helynek (es ezen nincs kezelesi koltseg) http://www.ticketmaster.es/nav/landings/en/mucho_mas/entradas_alhambra/
Ez is csak vouchert ad, amit a helyszinen kell automatabol jegyre valtani (kell a kartya, amivel fizettel)
#25 - Bandi - 2013.08.07. - 09:11
Olvastam egy helyen, hogy Granadában található Európa egyetlen karavánszerálya, de az utikönyvekben, neten nem találok pontosabb leírást. Tudna valaki segíteni?
#26 - gyurics agi - 2014.05.15. - 13:52
aki már váltott ki jegyet az automatából az Alhambrához, attól kérdezném, hogy pontosan mit kell csinálni az automatánál,ha lenne szíves az egyes konkrét lépéseket leírni,mert csak általánosságokat lehet olvasni, hogy azzal a kártyával lehet kiváltani, amivel rendeltem, de pontosan hogyan, azt senki sem írja!Pl. mit kell megadni, a pin-t is? Köszönöm a részletes választ. l
#27 - evelyn - 2014.09.12. - 14:35
Egy gyors válasz reményében kérdezném Tőletek:
Az Alhambrába helyszínen is tudok venni jegyet az adott napon???

Köszi a gyors választ.

Kriszta
#28 - Krisztina - 2015.07.25. - 17:55
Lehet a helyszínen is jegyet venni.
#29 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.25. - 22:26
Sziasztok! A férjem a barátaival pár napra Malagára utazik... Szeretnének az Alhambrába is elkirándulni, szétnézni. Nagyon nem tiszta nekem, hogy most pontosan melyik jegyet is kell lefoglalnok nekik. A ticketmasters-en néztem, úgy értelmeztem, hogy a general jegy a palotába nem érvényes, csak a kertre???? És mivel február végén mennek, vajon mekkora a sor? Tehát meg kell-e (érdemes???) vennem előre nekik a jegyet, vagy azért februárban nincs akkora sor?? Nagyon köszi előre is a válaszokat!!!
#30 - Katyuska - 2016.02.06. - 23:00
Szia!

A general ticket abszolút mindenhova érvényes, a kertekbe is. A lejjebb lévő, olcsóbb Alhambra Gardens, Generalife and the Alcazaba jegy is érvényes az Alhambrába, a Generalife-ba, kertekbe, az azonban nem a Nazari-palotába.
Nem tudom neked sajnos azonban megmondani hogy pontosan azon a február végi napon mekkora sor lesz, de mindenesetre több februári napra már elfogytak a jegyek online.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.07. - 22:46
Szia! Köszönöm Tibcsi! Igen, én is a general ticket-et néztem, arra gondoltam.
Remélem, a fiúk nem fognak elkésni, mert mint látom, a palotába belépésnek szigorú szabályai vannak... :)
Láttam én is, hogy fogynak nagyon a jegyek... most azt hiszem el is indítom a vásárlást, a biztonság kedvéért :)
#32 - Katyuska - 2016.02.10. - 06:14
Kedves Segítők! :)
Tervezzük, hogy 2,5 hét múlva Andalúziában töltjük a nyaralásunk és most olvasom, hogy az Alhambra-ba előre kell foglalni a jegyet. Ellenőriztem az ajánlott weboldalakat és létezik, hogy már szeptember végéig minden jegy foglalt?!?!?! :(
Előre is köszönöm a segítséget!
#33 - Anett - 2016.06.25. - 23:16
Kedves Anett!

Nem feltétlenül kötelező előre lefoglalni a jegyet. Mindenesetre itt lehet venni:
http://goo.gl/O5jOsv
nem látom én úgy, hogy szeptember végéig foglaltak lennének a jegyek, nekem bármilyen időpontot enged.
#34 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.27. - 00:23
Kedves Tibcsi!
Nagyon köszönöm a gyors segítséget! Meg is próbálom ezen a linken.
#35 - Anett - 2016.06.27. - 11:13
Kedves Tibcsi!

mi augusztus elején-közepén megyünk Alicantéba és onnan szeretnénk egy napra "átugrani" az Alhambrába. melyik jegyet ajánlanád? Tényleg jobb, ha előre megvesszük? Olvastam máshol más hozzászólásokat, hogy még az elővételes jeggyel is gondok voltak.

Előre is köszönöm.
#36 - Mariann - 2016.07.11. - 15:54
Szia Tibcsi!
A 34.hozzászólásban adott linken rendeltem 2 jegyet az Alhamraba, megadtunk minden adatot, de nem kaptunk semmilyen visszaigazolást.
Ráadásul mégegyszer végigcsináltam...:(
Szerinted lesz ebből jegy, hova forduljak most?
Köszönöm a segítséget!
Barbi
#37 - Bathó Barbara - 2016.08.28. - 21:06
Bár csak szeptember 9-én megyünk Granadába - így nem tudom biztosra mondani, hogy nekem sikerült a jegyfoglalás, de én bizony kaptam egy elég komoly spanyol nyelvű nevemre szóló visszaigazolást, indulási dátumokkal idővel, költségelszámolással..
#38 - Tamás - 2016.09.01. - 16:38
Szia Barbara!

A pénzt levonta a kártyádról? Az is lehet a kártyával volt a gond?
Mindenesetre a ticketmaster-rel lépj kapcsolatba:
http://ayuda.ticketmaster.es/contact-us/
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.02. - 01:32
Sziasztok!

December 05. és 08. között valamelyik napra szerettem volna jegyet venni az Alhambrába, úgy láttam hogy arra hétre minden jegy elfogyott, lehetséges ez? Köszönöm a válaszokat!
#40 - Várdayné Balogh Sarolta - 2016.11.28. - 12:32
Szia!

Igen, úgy tűnik arra az időszakra pont elfogytak a jegyek. A helyszínen tudsz majd remélhetőleg venni.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.29. - 17:50
Szia, az Alhambrába szeretnék menni január első hetén valamikor...vennék az interneten jegyet de úgy tűnik dec 24 és jan 8 között már nincs jegy...lehetséges ez? van e valami más megoldás a bejutásra?
#42 - Szabina Zoltán - 2016.12.18. - 14:40
Szia!

Valóban nincs már online jegy, a helyszínen próbálj majd jegyet venni.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.12.18. - 17:06
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás