Amszterdam - Nevezetességek, látnivalók III.

Utazás nyaralás info » Amszterdam » Látnivalók, nevezetességek III.

Amszterdam kalauz, nevezetességek bemutatása 3.

Állatkert | Történeti Múzeum | Holland Tengerészeti Múzeum | Hozzászólások

Amszterdam

Amszterdami állatkert / Artis Zoo

Amszterdam délkeleti részén elterülő létesítmény nem mérete miatt, hanem csupán fekvésének köszönhetően hat tágasnak. Rengeteg itt az érdekes növény és fa, a márciusi látványosság pedig a ligetbeli virágkiállítás. A hatalmas, gazdag akvárium mellett planetáriummal és egy új geológiai múzeummal is büszkélkedhet. A felújított akvárium részlegei közül a korallvilágot, az Amazonas világát és a város saját csatornáit bemutató részleg a leginkább kiemelkedő. Az állatkert mellett, a Plantage Middenlaanon találhatjuk az állatok szokásait, életét és a fajfejlődés állomásait bemutató speciális kiállításoknak helyt adó Zoölogisch Museumot, ahová érvényes az állatkerti belépő, de csak ide is váltható jegy.

Az amszterdami állatkert 1838-ban épült Natura Artis Magistra (a Természet, a Művészet Kedvese) néven, elsősorban gyerekeknek, akik így egy kisebb farmon háziállatokat láthattak és simogathattak. Az ország legrégibb, és Európa egyik legöregebb állatkertje, ma már a gepárdokon, gorillákon, oroszlánokon, fókákon és a többin kívül természetesen hüllő- és madárház is várja a látogatókat, összesen 700 féle emlős-, madár- és halfajjal. Épületei is történelmi jelentőségűek.

1998-ban a már meglévő 10 hektárt három szakaszban bővítették ki 14 hektárra. 1999-ben megnyílt a szavanna részleg, ami (a vezetőség hitelesség-mániájának köszönhetően) valóban egy kisebb síkság, ahol struccok, gnúk, zebrák és egyéb szavannai állatok élnek; egyedül a 18. századi raktárépületek emlékeztetnek arra, hogy valójában Nyugat-Európában járunk.

Az állatkerttől nem messze, szintén a Plantage Middenlaanon található a botanikus kert (Hortus Botanicus Plantage) is, ahol sok ritka fát és növényt tekinthetünk meg; a trópusi és egzotikus példányok kényelmét üvegház biztosítja, a látogatókét pedig kellemes kávéház.

Eljutás: Villamos: 9, 14: Plantage Lepellaan megállóhely. Cím: Plantage Kerklaan 38-40, 1018.

Belépőjegy (2016): 20,50 Euró. 3-9 éveseknek: 17 Euró.

Nyitva tartás: November-február: 9:00-17:00, március-október: 09:00-18:00. Júniusban, júliusban és augusztusban szombatonként 9:00-től naplementéig.

Állatkert, Amszterdam

Amszterdami állatkert kép: jajoma

Történeti Múzeum / Amsterdam Museum

A Történeti Múzeum Amszterdam múltját festményeken, terepasztalokon, szobrokon mutatja be; az egykori Városi Árvaházban, a Begijnhof mellett kapott otthont. Egy része a szabadban, egy csodaszép árkád alatt található. A kiállított festmények és tárgyak hűen tükrözik az évszázadokkal ezelőtti Amszterdam őrségének és céheinek életét. Az árkád valójában a gyalogosforgalom számára fenntartott, tehát ingyenesen látogatható "átjáró".

A 17. századi épületegyüttes oromzatán piros-feketébe öltözött pufók gyermekek figyelnek. Az árvaház helyén, korábban, az 1578-ban épült Szt. Luca ferences apácazárda állt, mely a városvezetés felvilágosult gondolkodását mutatja. Vezetősége a városatyák között is helyet kapott.

Az árvaház 1960-ig működött, a múzeum pedig 1975-ben költözött az épületbe, amely korábban (1926-tól) a Mázsálóházban, a Nieuwemarkton működött. A kiállítóteret 1999-ben bővítették és korszerűsítették: számos, a város múltját, jelenét, tervezett jövőjét bemutató interaktív kiállítási tárgy is a gyűjtemény részét képezi. A felújítás sokkal inkább látogatóbaráttá tette az intézményt: a feliratok holland és angol nyelvűek, a termek elrendezése időrendben és tematikusan vezet végig a város sokszínű múltján. Az itt szerzett ismeretek a városnézést is élvezetesebbé, elmélyültebbé teszik. A múzeumi séta elején egy kivilágított térkép a város növekedését illusztrálja alapításától (1050.) kezdődően.

A gyűjtemény a 13. századtól napjainkig tekinti át Amszterdam történetét. A legnagyobb hangsúlyt - a rendelkezésre álló anyag gazdagságából következően - a 17-18. század kapta. A város nevezetességeit festmények sokasága mutatja be, évszázadokat átívelően, a holland felfedezések korát is beleértve. Elmerülhetünk a 17. századi Amszterdam aranykori sürgés-forgásában, a 20. századforduló utcazajában, vagy a háború utáni idők hangulatában. Itt tekinthetjük meg Van Gogh két képét rövid amszterdami korszakából, valamint George Hendrik Breitner (akinél Van Gogh látogatóban volt itt, és aki 1927-ben bekövetkezett haláláig "a város krónikása" volt) hangulatos képeit palettája és Rokinról készülő, befejezetlen képét tartó festőállványa mellett. Breitner korai korszakában az amszterdami impresszionizmus jegyében alkotott, amely mozgalom nem annyira a színkavalkádra épít, mint az irányzat francia válfaja, hanem inkább az expresszionizmus érzelmi feszültségének vonását használja. Breitner fotográfiai munkássága is jelentős. A művészt az utókor a modernizmus előfutárának és Mondrian fellépésének előkészítőjeként tartja számon.

A közelmúlt eseményeit bemutató részlegben fényképek és festmények mutatják be, miért volt a városnak szüksége kiterjedt szociális programra a 19. század közepétől, s hogy hogyan küzdött meg a munkanélküliséggel az 1930-as években, az akkori gazdasági világválság idején. A fasiszta kollaboránsok munkásságával és a zsidók deportálásával is szépítés nélkül ismerkedhetünk meg.

Az állandó kiállítás anyagát időszakos kiállítások teszik változatossá, melyek között divattörténeti vagy a gyémántcsiszolásról szóló gyűjtemény, Japán és Hollandia kapcsolata, Nagy Péter amszterdami látogatása vagy helyi lakosok magángyűjteményei egyaránt szerepelnek.

Érdemes beülni a múzeum Dávid és Góliát nevű kávézójába; a névadók fából készült szobra korábban egy régi vásárcsarnokot díszített. A múzeumot 2011-ig Amsterdams Historisch Museumnak hívták.

Eljutás: Villamos: 1, 2, 5 a Spui megállónál, 4, 9, 14, 16, 24, 25 a Rokin megállónál. Cím: Kalverstraat 92, 1012.

Belépőjegy (2016): 12,50 Euró, 5-18 éveseknek: 6,50 Euró, 5 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Minden nap: 10:00-17:00. Zárva: április 27., december 25.

Historisch Museum, Amszterdam

Historisch Museum, Amszterdam

Historisch Museum, Amszterdam, képek: xchmp, ifranz

Holland Tengerészeti Múzeum / Nederlands Scheepvaart Museum

A holland hajózás történetét a legsokoldalúbb módon mutatja be az Admiralitás régi fegyverraktárában, Zeemagazijn egykori, 1665-ben megépült épületében. Ez az intézmény volt az, ami ágyúval, tengerészkéssel, élelemmel, kötéllel, ivóvízzel látta el a kikötőben várakozó flottát és a szomszédos építőműhelyben vízre eresztett hajókat. A haditengerészet a 20. században az Északi-tenger mellé települt át, a Zeemagazijnt azonban nem vihették magukkal, így fölöslegessé vált. Az 1970-es években újították fel a múzeum számára. A rakparton az Amsterdam (a Holland Kelet-indiai Társaság hajójának) életnagyságú másolata magasodik fölénk, melynek eredetije Hastingsból indult első útjára. A múzeum mólójához erősen odahorgonyzott hajó fedélzetén jelmezes színészek elevenítik fel a korabeli tengerészéletet. A zömök és egyben elegáns építmény 3 árbocával és a köztük futó kötélzet erdejével nyűgözi le a látogatókat. A víz hullámzásának szelíden engedve az Amsterdam is ringatózni kénytelen láncának végén. Ilyenkor a raktér és a legénységi szállás eresztékei fenyegetően nyikordulnak meg, éreztetve valamelyest a hajó óceánokat átszelő korszakának veszélyeit.

Még a "legszárazföldibb" látogatók is szívesen töltenek itt el egy-két órácskát. A legnagyobb hangsúly a 17. századon van, amikor Hollandia még tengeri nagyhatalom volt. A festmények és makettek ugyanannak a kornak a termékei, mint az események és hajók, amelyeket megjelenítenek.

A múzeum részletesen vezet végig a város tengerészmúltján. Az első megtekinthető tárgy egy középkori bárka V alakú bordája, amelyet a volt Zuiderzee lecsapolásakor találtak. Betekinthetünk a 16. század háromárbocos vitorlásainak fejlődésébe, amelyek lehetőséget nyitottak új, addig ismeretlen vizek bejárására, láthatunk sok-sok hadihajót, és megismerkedhetünk a 17. századi holland térképészettel, amelynek a világ első tengeri atlasza köszönhető. Legvégül pedig a 20. század elejéről-közepéről való óceánjárókat csodálhatjuk meg, amelyek az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Ázsiába és Dél-Amerikába szállítottak utasokat. a 2007-2011 közötti jelentős felújítás után, a múzeum 2011. októberében nyitott újra.

Eljutás: Busz: 22, 48, 246, 359: Kadijksplein megálló. Cím: Kattenburgerplein 1, 1018.

Belépőjegy (2016): Felnőtteknek: 15 EUR. Diákoknak és 5-17 éveseknek: 7,50 EUR. 5 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Naponta: 9:00-17:00. Zárva: január 1., április 27., december 25.

Tengerészeti Múzeum, Amszterdam

Amszterdami tengerészeti Múzeum kép: liber

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás