Amszterdam - Nevezetességek, látnivalók IV.

Utazás nyaralás info » Amszterdam » Látnivalók, nevezetességek IV.

Amszterdam kalauz, nevezetességek bemutatása 4.

Állami Múzeum | Van Gogh Múzeum | Rembrandt Ház-Múzeum | Verzetsmuseum | Trópusi Múzeum | Hozzászólások

Amszterdam

Állami Múzeum / Rijksmuseum

Óriási műkincsgyűjtemény, melyet mindenki felkeres (ha teheti, akár többször is), aki eljutott Amszterdamba. Rendkívül népszerű, felkapott múzeum, és egyben zsúfolt is, ha tehetjük ne hétvégén látogassuk, valamint korán érkezzünk, ill. érdemes előre jegyet venni online. A múzeum leghíresebb alkotása Rembrandt 437 cm széles, 363 cm magas Éjjeli őrjárata, de még számos híres és értékes kép került kiállításra a világhírű, elképesztő gazdagságú múzeumban.

Az épület eredetileg is múzeumnak épült P. J. H. Cuypers tervei alapján, bár inkább hasonlít palotára. Kapuit 1885-ben nyitotta meg. Elsőként a Hágai Nemzeti Képtár anyagát mutatta be, amelyet Louis Napoleon 1808-ban hozatott Amszterdamba.

A homlokzat középkori francia kastélyokéra emlékeztet, ami Cuypers gótika iránti vonzalmát mutatja. (Egyébként az amszterdami központi pályaudvart is ő tervezte, és a hasonlóságok jelentősek a két épület közt, elsősorban a téglaburkolat és tornyok kiképzésében.)

A díszes tornyok keretezte bejáraton belépve nem okoz csalódást a látvány. Nem csupán galéria (habár a képgyűjtemény önmagában is gigantikus), hanem az ország kézműipari remekei (ezüsttárgyak, edények, gobelinek, babaházak stb.) is megtekinthetők itt. A gyarmatosító múltat külön szoba mutatja be, kelet-indiai műkincsekkel. Termeiben és raktáraiban őrzött kb. 7.000.000 kiállítási tárgyával Hollandia legjelentősebb múzeuma. 2008 nyaráig szinte az egész épület zárva tartott, csupán a Mesterműveknek nevezett büszkeségek voltak megtekinthetők, anyagának többi részéből időszakos kiállításokat szervezett a város egyéb helyein. A holland aranykor műkincseinek gazdagságát mutatja, hogy még így, "megcsonkítva" is a városnézés egyik fénypontja volt a múzeumlátogatás. A schipholi pavilon a repülőtéren állította ki a régi holland mesterek 10 halhatatlan alkotását.

A hatalmas kiállítás 3 emeleten kapott helyet. Érdemes a látogatást kalauz segítségével véghezvinni, aki akár azt is segít eldönteni, hogy mit szeretnénk megnézni. Az óriási, nagy belmagasságú galériák a 15-19. század festészetét mutatják be. Sok itt a világhírű műalkotás, mint például a rejtélyes, delfti Jan Vermeer művei, akitől csak kevés (30) kép maradt, de azok mind a világ leghíresebb gyűjteményeinek előkelő helyeit foglalják el. Ebben a múzeumban a művész földöntúli ragyogással telített színekkel festett, a boldogság békéjét megjelenítő képei láthatók, melyekben leginkább a kék és aranybarna árnyalatai megkapók. A festményeken ábrázolt mindennapos tevékenységeket az érzelemgazdagság teszi időtlenné. 4 leghíresebb alkotása a 10. teremben tekinthető meg. A levelet olvasó nő c. műve akár az elfojtott érzelmekről szóló lélektani tanulmány is lehetne, de a legélettelibb kép talán A konyhai cseléd, amelyen egy szolgáló tejet önt egy kancsóba - a gyönyörű színek és a napfény játéka már-már költészetté emeli az egyszerű, mindennapi jelenetet.

A Fülöp-szárny földszintjének első két terme Hollandia 17-18. századi történelmébe enged bepillantani: nyomon követhetjük a spanyolok elleni szabadságharc történéseit, megismerhetjük a fiatal Holland Köztársaság életét, és a holland gyarmatbirodalom gyors felvirágzását és bukását. A mozgalmas korszakot festmények, okiratok, ruhák, hajómodellek, fegyverek, használati tárgyak hozzák közelebb az érdeklődőhöz.

A maradék három földszinti terem mind külön témákat mutat be. A 3. számú pl. babaházakat, melyek azért sem egyszerű gyermekjátékok, mert 17. századi szobabelsők hiteles másolatai, ahol ugyanúgy megtalálható a porcelán-, ezüst- és üvegnemű, a festmények és a delfti fajansz is, mint az eredetikben. Ráadásul felügyelő- és kereskedőnék otthonainak díszei voltak, nem kislányok játékszerei. A legtöbb ilyet közkedvelt kézművesek készítették. A 4. terem meisseni porcelángyűjteményt és 17-18. századi, francia stílusú bútorokat állít ki. Az 5. terem a delfti fajanszé: a kancsók és tányérok mellett tarka magas sarkú cipők és hegedűk is készültek belőle.

Az emeleten, nem túlságosan tágas helyen zsúfolódik össze a régi holland mesterek 400 alkotása. A hosszú 9-10. teremben tekinthetjük meg a kései Rembrandt képeit, néhány tehetséges tanítvány műveivel együtt. Ellentétben az általános vélekedéssel Rembrandt még utolsó éveiben is fontos megbízásokat kapott, ilyen pl. a Posztókészítők céhének felügyelői. Egyik legkiválóbb munkája, az Izsák és Rebeka (eredetileg A zsidó ara) is itt csodálható meg. A kép vöröseinek vastag rétegei és aranyainak izzása gyöngéd meleget áraszt; ez még Van Goghot is annyira elbűvölte, hogy saját bevallása szerint 10 évet is simán eltöltene a kép előtt, egyetlen karéj kenyérrel a kezében.

A 7. termet az aranykor művészei közül csak napjainkban felfedezett Frans Hals foglalja el, aki radikális módon szakított a 17. századi portréfestés hagyományaival, pl. a kor szokásával ellentétben volt mersze egy házaspárt egy képen ábrázolni (ilyen az Isaac Abrahamsz Massa és Beatrix van der Laen esküvői képmása, amelyen a párt egy képzeletbeli, pávák ékesítette kertbe helyezte, Júnóra, a házasság istennőjére való utalásként). A dinamikusan, szinte sietve odavetett vonásokkal festett Vidám ivó a művész szinte teljes festői eszköztárát elénk tárja: taglejtései és mosolya miatt a modell szinte lélegzeni látszik a képen.

A 11. terem Jan Steen vidám életképeivel van teli. Ezek többnyire trágár kocsmai jelenetek, amik alapján meg kell állapítanunk, hogy a családi környezet sem volt rendezettebb: a hecc kedvéért a nagyszülők unokáikat is képesek voltak leitatni. De nem hiányzik innen sem a 17. század csendéleteinek moralizáló jelképrendszere, amelyet a műveltebb kortársak könnyedén meg tudtak fejteni. A dorbézolásban (ivászatban és dohányzásban) felmenőik példáját követő gyermekek a Vidám család c. képen a rossz példa hatásaira és az erkölcsi lazaságra mutat rá. A Toalett c. munkán szinte mindegyik tárgy szimbolikus, az erotikára utalva: a vörös harisnya erősen az örömlányokra enged asszociálni (az ő viseletük volt), de a széken álló gyertya, az éjjeliedény vagy a párnán heverő kutya is mind a bujaság szimbólumai.

Rembrandt Éjjeli őrjárata a 12. termet kapta meg. A kép a polgárőrök Frans Banning Cocq kapitány vezényletével történő vonulását ábrázolja, vagyis cselekvés közben mutat embereket, ellentétben a korábbi "egylet-képek" merev élettelenségével. A képen minden alak mozdulni készül vagy már mozog is, és ez a dinamizmus a fények játéka által tovább fokozódik.

A Rembrandt utáni holland mesterek művei a 6. teremben lelhetők fel. Ide tartoznak a holland realisták, mint H. M. Mesdag és Anton Mauve Hága környéki strandjelenetei és tájképei, és az amszterdami impresszionisták, konkrétan az 1880-as években indult Nyolcvanasok (Tachtigers) nevű művészcsoport. Két korai Van Gogh-kép mellett látható néhány merész munka Georg Hendrik Breitnertől is, aki a helyi impresszionisták vezéralakjának tekinthető.

Az épületben remek kávéház is várja a felfrissülni vágyókat. 2003-2012 között a múzeum főépülete jelentős felújítás alatt állt, és csak részben volt látogatható. A felújított múzeum teljes egészében 2013. márciusában nyitotta meg kapuit, ekkora került vissza minden műalkotás.

Eljutás: Villamos: 2, 5: Rijksmuseum megállónál, 7, 10: Spiegelgracht megállónál, 12: Museumplein megállónál. Busz: 45, 170, 172, 174, 197: Rijksmuseum megállónál. Cím: Museumstraat 1, 1071.

Belépőjegy (2016): 17,50 Euró, 19 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Minden nap: 09:00-17:00.

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Rijksmuseum képek: only_point_five, seamlesswhole

Van Gogh Múzeum

A Rijksmuseum után Amszterdam 2. leglátogatottabb múzeuma, a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteményével. Direkt az egyik legnagyobb 19. századi festő alkotásai számára tervezte Gerrit Rietveld, ami 1973-ban fel is épült. A kiállított kb. 600 rajz, 200 festmény és az általa használt japán metszetek (a világ legnagyobb Van Gogh-anyaga) segítségével nyomon követhetjük Van Gogh művészetének alakulását, azt a drámai folyamatot, amely a korai kísérletektől a végső, zaklatott, égő színekkel festett alkotásokig vezetett.

A mester művei mellett néhány más 19. századi festő és szobrász alkotásai is helyet kaptak. Itt őrzik még azt a 700 híres levelet is, amelyet Vincent nevű unokaöccse hagyott az államra.

Az épület az 1999-ben befejezett renoválás során új, világos, légkondicionált, professzionálisan megvilágított szárnyat is kapott, amellyel a kiállítótér mérete szinte a duplájára nőtt. Az új épületrészt Kisho Kurokawa tervezte, időszaki kiállítások számára. A modern, zord építmény eléggé elkülönül régi, Rietveld tervezte főépülettől: kétharmad része a talajszint alá süllyed, 21. századi, meghökkentő tömegei oválisokból, négyszögekből, kúpokból építkeznek, melyeket alumínium, gránit és titánium borít. Ez utóbbi a napszakváltakozások és időjárási viszonyok színeit és fényeit meglepő változatossággal veri vissza. Az oromzat ívének terméskövei szintén a tervező fantáziáját dicsérik. A komplexum melletti medence a zen szellemének megidézésével köti össze az új épületet a régivel.

Az állandó kiállítás tételei időrendben vannak elhelyezve, bár a kurátorok igyekeztek a tematikus szempontokat is figyelembe venni. Az első emeleten az életmű főbb irányai tekinthetők meg. A korai képek a hétköznapi paraszti életet jelenítik meg komor, sötét színekkel, súlyosan, legfőképpen Észak-Brabant tartomány népi életét - közülük is leghíresebb A krumplievők, amelyet a kritikusok és a barátok nem szerettek, mert csúnya, a művész maga viszont nagyra tartotta. Általában az érzelmességet és az eszményítést szándékosan kerülte, a paraszti világot úgy akarta megfesteni, ahogyan a maga valóságában elé tárult.

A tiszta színekkel és dinamikus vonásokkal festett Café du Tambourin már teljes mértékben impresszionista mű. Van Gogh törzsvendége volt ennek a kocsmának, és mivel az olasz tulajdonosnő jó barátja volt, az ellátásért képekkel fizetett. Itt állította ki japán metszeteit is.

Az arles-i korszak Napraforgók sorozatának 5 darabja egyszerűségével és meleg színeivel-fényeivel emelkedik ki a többi közül. A korszak meghatározó színei a szinte világító okker-, narancs- és citromsárgák; ezek tűnnek fel leginkább a Szalmakalapos önarckép, a Magvető, a Van Gogh arles-i hálószobája és a Sárga ház (ahol a művész lakott) c. festményeken is. A Van Gogh arles-i hálószobájáról ezt írta: "az alvást és általában a pihenést szerettem volna vele érzékeltetni. Aki ezt a képet néz, annak megnyugszik az elméje, de legalábbis a képzelete."

A Gauguinnal való utolsó összeveszése és saját bal fülcimpájának borotvával való levágása után önként Saint Rémybe, az ottani elmegyógyintézetbe vonult, ahol nyugodtan dolgozhatott. Az ottani környék ihlette festményeit egyfajta kozmikus, látomásos mondanivaló itatja át. Az Olajfák rózsaszín égbolttal c. képről így írt: "Kemény, érdes valóságot festettem meg, amelyet áthat a vidék hangulata, még a talaj szagát is szinte érezni véltem". Az Út ciprusokkal fái sötét lángnyelvekként állnak a csillagos égen a mester szenvedő érzékenységének és lelki nyugtalanságának kivetüléseként.

Van Gogh utolsó korszakában az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban alkotott, ahol elméje egyre gyakrabban borult őrületbe. Az utolsó munkák közül a Búzatábla repülő varjakkal a legbaljósabb, legszorongásosabb; ahogy írja: "Hatalmas búzatáblák ezek a meggyötrött ég alatt. Nem esett nehezemre kifejeznem ezt a végső elhagyatottságot és szomorúságot". Pár héttel később, 37 éves korában agyonlőtte magát. Utolsó évtizedében több mint 1000 rajz, akvarell, vázlat és 800-nál is több festmény született a keze alatt; rajzait és leveleit azonban fényérzékenységük miatt a nagyközönség nem tekintheti meg.

A földszint és a 3. emelet a kortársak és a barátok alkotásainak ad helyet, a második emelet mindig változó anyaga grafikákat és rajzokat mutat be. A számítógépes részleg monitorain a raktári állomány is megtekinthető.

A Van Gogh Múzeum és az Állami Múzeum közös ajándékboltot üzemeltet Amszterdamban a Museumplein közepén.

Érdemes online jegyet venni, hogy ne kelljen akár több órát sorban állni, illetve nyitásra menni, vagy 15:00 után látogatni a múzeumot - ezekben az időszakokban kevésbé zsúfolt.

Eljutás: Villamos: 2, 3, 5, 12 a Van Baerlestraat megállónál, 16, 24 a Museumplein megállónál; busz: 145, 170, 172: Museumplein megállónál. Cím: Paulus Potterstraat 7, 1071.

Belépőjegy (2016): 17 Euró, 18 év alattiaknak ingyenes.

Nyitvatartás: Január 2-14.: 9:00-18:00, péntekenként 22:00-ig. Január 15. és 16. 9:00-23:00. Január 17.-március 24.: 9:00-17:00, péntekenként 22:00-ig. Március 25.-július 14.: 9:00-18:00, péntekenként 22:00-ig. Július 15.-szeptember 4.: 9:00-19:00, péntekenként 22:00-ig, szombatonként 21:00-ig. Szeptember 5.-november 6.: 9:00-18:00, péntekenként 22:00-ig. November 7.-december 31.: 9:00-17:00, péntekenként 22:00-ig.

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Amszterdami Van Gogh Múzeum, képek: Dario ipofisi, Minke Wagenaar, jankie

Rembrandt Ház-Múzeum / Museum Het Rembrandthuis

Ebben a házban élt és alkotott Rembrandt 1639-1656 között, míg a festő csődbe nem ment. Háza ma érdekes amszterdami múzeum, a 17. századi belső tér korabeli rekonstrukciójával (de nem az eredeti bútorokkal). A ház 1606-1607 között épült, 1911 óta működik múzeumként. Jelenlegi állapotában az 1999-re befejeződött felújítás óta látható. Inkább egy múzeum, mint egy galéria, Rembrandt festmények itt nem találhatóak, ahhoz a Rijksmuseumba kell menni. A korszak, és Rembrandt iránt érdeklődőknek érdekes hely, akik megismerhetik, hogy élt Rembrandt, és izgalmas, mélyebb betekintést kaphatnak a művész mindennapjaiba. Bemutatókat is tartanak, ahol megismerhetők Rembrandt festészeti technikái.

Eljutás: Metró: 51, 53, 54 metróvonal: Nieuwmarkt állomás, Hoogstraat kijárat. Villamos: 9, 14, Waterlooplein megálló. Busz: 357, 359, 361, 363, Waterlooplein megálló. Cím: Jodenbreestraat 4, 1011.

Belépőjegy (2016): 13 Euró. 6-17 éveseknek: 4 EUR. 6 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Minden nap: 10:00-18:00. 2016-ben zárva: április 27., december 25.

Rembrandt Ház-Múzeum

Rembrandt Ház-Múzeum

Rembrandt Ház-Múzeum képek: Kotomi_/Flickr/Creative Commons

Ellenállás Múzeum / Verzetsmuseum

Az állatkert közelében található múzeum az amszterdamiak életét mutatja be a II. Világháború alatt, a náci megszállás idején. Régi fényképek, poszterek, dokumentumok, filmek, hangfelvételek mutatják be a lakosság szenvedését, kiemelve a helyiek ellenállását, hősiességét. Kicsi, de rendkívül érdekes, jól berendezett, részletekbe menően informatív múzeum, mely a történelem iránt érdeklődök számára mindenképp megnézendő.

Eljutás: 9-es, 14-es, 16-os villamos: Amsterdam, Artis megálló. Metró: 51, 53, 54: Waterlooplein, 10 perc gyaloglással. Cím: Plantage Kerklaan 61A, 1018.

Belépőjegy (2016): 10 Euró. 7-15 éveseknek: 5 Euró. 7 éven alul ingyenes.

Nyitva tartás: Szombat, vasárnap, hétfő: 11:00-17:00. Kedd-péntek: 10:00-17:00.

Verzetsmuseum

Versetzmuseum. Kép: Ana Paula Hirama/Flickr/Creative Commons

Trópusi Múzeum / Tropenmuseum

Amszterdam múzeumai közül az egyik legizgalmasabb, az állatkerttel szemben, a Singelgracht túloldalán található. A 20. század elején indult Királyi Trópusi Múzeum néven, amely Indonézia kincseit a holland gyarmatbirodalom és így a fehér ember dicsőítésére mutatta be. A ’70-es évektől azonban már antropológiailag megalapozott módon mutatja be a különböző trópusi kultúrákat, manapság pedig a fejlődő országok gondjaival is foglalkozik, megismertetve azokat a közönséggel.

A múzeum egy 19. századi palotába vette be magát. Belső terét mára már igazán korszerűvé és provokatívvá alakították, ahol akár órákon keresztül hasznosan tölthetik el idejüket a látogatók. A magas üvegkupola alatti átriumba lépve a fő emeleten és a hozzá tartozó galériákban kb. 10 teremben ismerhető meg Észak-Afrika, Latin-Amerika, Délkelet- és Nyugat-Ázsia falusi életét. A hangok, illatok, képek özöne valósággal kábító. Más termekben parasztszerszámokat, helyi népviseleteket, hangszereket tekinthetünk meg, és az ökológiai viszonyokról is tájékozódhatunk. Az egyik részleg, a Kindermuseum T. M. Junior a 6-12 éves gyermekekhez szórakoztató foglalkozásokkal, drámapedagógiai módszerekkel igyekszik a távoli kultúrákat közelebb hozni.

A központi csarnok gyakran ad otthont kultúrrendezvényeknek: fellépnek japán dobosok, indonéz gamelán zenekarok, de hallgathatunk tüzes tangó- és salsadallamokat vagy bús andokbeli pánsípot. A Souterijn étterem és az Ekeko kávézó is ideillő fogásokkal szolgál: legalább egy tucat ország húsait, halait és vegetáriánus étkeit kóstolhatjuk végig.

A múzeumtól keletre az utcák is trópusi neveket kaptak: Celebesstraat, Balistraat, Javastraat és hasonlók, emlékezve Hollandia egykori indonéz gyarmataira.

Eljutás: Villamos: 3, 7: Linnaeusstraat megálló, 9: 1e Van Swindenstraat megálló, 10, 14: Alexanderplein megálló. Busz: 22: Muiderpoortstation megálló (10 perc gyaloglással). Cím: Linnaeusstraat 2, 1092.

Belépőjegy (2016): 15 Euró. Diákoknak és 4-18 éveseknek: 8 Euró. 4 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10:00-17:00. Hétfőnként zárva. A múzeum zárva: január 1., április 27., december 25.

Tropenmuseum

Tropenmuseum kép: jankie

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Kedves Tibor!

Tudnál valamit mondani a következő épületről? Gyönyörű a belső tere nagyon szeretném megnézni!

De Burcht
Henri Polaklaan 9
1018 CP Amsterdam

Köszönettel éva
#1 - éva - 2016.06.24. - 20:47
Kedves éva!

Annyit tudok róla, hogy elméletileg látogatható.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.29. - 00:25

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás