Amszterdam - Nevezetességek, látnivalók I.

Utazás nyaralás info » Amszterdam » Látnivalók, nevezetességek I.

Amszterdam kalauz, nevezetességek bemutatása 1.

Dam | Királyi Palota | Új-templom | Hozzászólások

Amszterdam

Dam

Amszterdam főtere, melyet már a kezdetektől a legfőbb csomópontként tartanak számon, főként a Nieuwe Kerk (Új-templom) és a királyi palota megépülése után (melyek a tér nyugati oldalán állnak - a keleti oldalon a híres Nationaal Monument, vagyis Nemzeti Emlékmű, a Grand Hotel Krasnapolsky és a De Bijenkorf áruház található). Már évszázadok óta itt zajlanak a közéleti események. Kisebb hajókkal egészen a tengertől lehet idáig hajózni, így a tér forgalmas kereskedelmi góc is, ahová a világ minden tájáról sereglettek mindig is a kereskedők (ahogy a korabeli festményeken is ábrázolják).

Közéleti jellegét a teret kettévágó villamosvágány sem tudta lerombolni: a lárma ma is ugyanolyan nagy, mint régen. Az Amszterdamba látogató turisták a legkülönfélébb utcai mutatványosokat vonzzák ide, akik hétvégén különösen "elszaporodnak". Ez a tér már mindent látott - díszszemlét, felvonulásokat, kivégzéseket, utcai tüntetéseket, színes és zajos vásárokat óriáskerekekkel és hasonló látványosságokkal... Szinte könnyebb lenne azt felsorolni, hogy mi nem volt még itt.

Az idő múlásával azonban rengeteget változott. Pl. két domináns épülete, a régi városháza és a Waag (mázsálóház) már csak régi festményeken látható. A középkorban épült régi városháza 1652-ben leégett, de ekkor már építették az újat, vagyis a mai királyi palotát. A mázsálóház a főváros első nagyméretű reneszánsz épülete volt, 1565-re épült fel, hogy minden 23 kg-nál nehezebb árut itt jegyezzenek be. Louis Napoleon romboltatta le 1808-ban, mert zavarta a kilátásban. Csupán egy fafaragvány és a szélkakas maradt meg belőle, ami ma a Várostörténeti Múzeumban látható.

Eljutás: Villamos: 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24: a Dam megállónál, busz: 355, 357, 359, 361, 363; autóval a Bijenkorfnál lehet megállni.

Dam

Dam kép: Jaap de Wit

Királyi palota / Koninklijk Paleis

Az amszterdami királyi palota új városházának épült a 17. században, de manapság a királyi család lakja. Gyökeresen változtatta meg a Dam arculatát. Jacob van Campen tervezte klasszicista stílusban, építője Daniël Stapaert volt. Az építkezés 1648-ban kezdődött, az aranykor csúcsán, és 1655-ben készült el - egy gazdag és hatalmas város dicsőítésére. Az épület bentheimi kőből épült tömegét a laza, homokos talajba vert 13.659 cölöp tartja.

Felavatásakor az újonnan megszerzett holland függetlenséget és a megújult békét is ünnepelték. Constantin Huygens költő a világ nyolcadik csodájának nevezte, ami mutatja a kortárs hollandok lelkesedését, ahogy a róla készült, ma a Várostörténeti Múzeumban kiállított rengeteg festmény is jelképes jelentőségét mutatja be.

A komor, kissé nehézkes homlokzat tagoltságát féloszlopok és oromdíszes ablakok adják. A tengeristeneket és az óceánokat jelképező egyszarvúakat mintázó faragványok az amszterdami szűz legendáját idézik fel, a párkányzat bronzöntvényei pedig Békét, Körültekintést és Igazságot személyesítik meg. A hátsó helyiségsor fölötti allegorikus férfialak (aki a várost jelképezi) az Amstel és az IJ folyókkal küzd. A homokkőből kialakított kupola alatt François Hemony 1660-ban elhelyezett harangjátéka rejtőzik, amely félóránként harangozik, óránként pedig dallamot játszik, mely dallam évről évre változik. A kupola tetején vitorlás hajó alakú szélkakas csücsül.

A belső tér - a komor külsővel (némelyek "Hollandia legnagyobb szertárának" nevezik) ellentétben - levegős, világos, telis-tele hófehér márvánnyal, domborművekkel és egyéb díszítmények tömkelegével, melyek id. Artus Quellin és Rombout Verhults fantáziájának gyümölcsei, melyek mind az aranykor Amszterdamjának kifinomultságát és jólétét bizonyítják. A Burgerzaal (Polgárok terme) nevű fogadóterem legnagyobb dísze egy glóbuszt tartó Atlasz, a padlójára rajzolt térképen pedig a város a világ közepén helyezkedik el. A Schepenzaal (Tanácsterem) freskói Govert Flinck, Ferdinand Bol, Jacob de Wit és Jan van Bronkhorst alkotásai. A Vierschaarban (Törvénykezés termében) a Bölcsesség, Könyörület és Igazság allegorikus szobrai segítették az ítélkezés munkáját.

Palotává Louis Napoleon tette 1808-ban, amikor rövid ideig Hollandia királya volt.

A királyi palota kívül-belül impozáns, de a homlokzata nem utal belső részének gazdagságára. Audioguide ingyenesen kapható, de magyar nyelvű nincs. Mindenképp érdemes kérni, a látogatás így a legizgalmasabb.

Eljutás: Villamos: 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24: a Dam megállónál, busz: 355, 357, 359, 361, 363; autóval a Bijenkorfnál lehet megállni. Cím: Nieuwezijds Voorburgwal, 1012.

Belépőjegy (2017): 10 Euró. 18 év feletti diákoknak 9 Euró. 18 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: 10:00-17:00. Hétfőnként több esetben, és számos más napon zárva, a részletes nyitvatartás itt.

Királyi palota, Amszterdam

Királyi palota, Amszterdam

Királyi palota, Amszterdam

Amszterdami királyi palota képek: Ferdi's World, jhuesos/Flickr/Creative Commons

Új-templom / Nieuwe Kerk

Közvetlenül a királyi palota mellett áll, Amszterdam leghíresebb temploma; "Hollandia székesegyházának" is nevezik. Ma már nem templomként működik, kiállításoknak ad otthont.

Késő gótikus épület, a 15. században kezdték építeni, amikor a város már kezdte "kinőni magát". 1540-ben nyerte el mostani méreteit. ekkor kapta oltárait, szent-szobrait, festményeit is. Alig 38 év után azonban a protestánsok kaparintották meg és a képrombolások után egészítették ki a nemeseknek is tetsző, elegáns padsorokkal, a kórust a gyülekezettől elkerítő rézkapuval. A díszes szószéket Albert Jansz Viuckenbrink építette mahagóniból, 1649-ben; szobrai az irgalmasság 7 cselekedetét jelenítik meg. Az óriási orgona foglalata a királyi palota tervezője, Jacob van Campen tervei alapján épült. Tornyot a templom nem kaphatott, mert úgy magasabb lett volna, mint a városháza, ezért mindössze a hajók találkozásánál emelhettek neki egy icipici tornyocskát. A templomnak csupán 1 eredeti üvegablaka maradt a 75-ből, méghozzá Johannes Bronkhast alkotása, amelyen Amszterdam címerének a város vezetőinek való átadása látható.

Nemzeti hősök, költők, felfedezők vannak itt eltemetve. Az 1676-ban elhunyt Michiel Adriaensz de Ruytel admirális fényűző síremléke Rombout Verhulst nevéhez fűződik 1681-ből, és itt nyugszik az 1679-ben elhalálozott Joost van den Vondel költő is.

1814 óta máig itt tartják az uralkodók hivatalba iktatását: elődei (I. és II. Vilmos, III. Emma, Vilhelmina, Juliana) után 1980-ban Beatrix is itt esküdött fel az alkotmányra. A templomban tartják a május 4-i nemzeti megemlékezést is.

Az 1950-es években kezdett felújítás a '70-es évek végére befejeződött; azóta alapítványi fenntartású, mely alatt megbecsült és sikeres kultúrközpont vált belőle: koncerteknek, időszakos kiállításoknak ad otthont, karácsonykor, újévkor és nyáron pedig orgonahangversenyeknek.

Körülötte a népszerű Nieuwe Café és több kis üzlet működik, mögötte pedig a 17. Századi, De Drie Fleschjes nevű kóstolóház.

Eljutás: Villamos: 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24: a Dam megállónál, busz: 355, 357, 359, 361, 363; autóval a Bijenkorfnál lehet megállni. Cím: Nieuwezijds Voorburgwal, 1012.

Belépőjegy (2017): Az aktuális kiállítástól függ a jegyár, itt látható a jelenlegi kiállítás ára.

Nyitva tartás: 10:00-17:00. Január 1.-én és december 25.-én zárva.

Új-templom, Amszterdam

Új-templom, Amszterdam

Új-templom képek: MarcelGermain, nhurto

Amszterdam szállás

Szállások Amszterdamban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Nagyon tetszik az oldal, köszönöm, sok fontos információt tudtam meg Amsterdam-ról. Sok szép kép is van az érdekességekről, látnivalókról. Ajánlom mindenkinek!
#1 - Jóna Stella - 2012.11.13. - 17:46
Szia!

Először is gratulálok az oldalaidhoz, nagyon jól összeszedett és átlátható, sok hasznos információ van rajta.
Mindig ezekről az oldalakról szoktam megszervezni az utazásainkhoz a programokat, szóval csak így tovább! :)

2014.07.24-28-ig megyünk Amszterdamba, a Schiphol-ra fogunk érkezni. Ez lesz a szállásunk: West side inn, Voorburgstraat 250, 1059 VD.
1, Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudunk eljutni a szállásig? Illetve a környékről tudsz valamit?

2, A Schipholról csak vonattal lehet bejutni Amszterdam belvárosába? A vonat egyébként a központi pályaudvarra visz be és ha jövünk majd visszafelé akkor is oda kell majd menni? A "repteres vonat" menetrendjét hol találom meg?

3, Olvastam a fórumban az ov-chipkaart-ról. Ez létezik még? érvényes metróra és villamosra is? úgy működik mint pl. Londonban az Oyster card, vagy mi ez pontosan?
Azt is olvastam, hogy Amszterdam gyalog bejárható, ez igaz? (Ezeket szeretnénk egyébként megnézni: Dam-tér, Királyi palota, Vöröslámpás negyed, Vondelpark, Tengerészeti múzeum, Anna Frank ház)

4, Egy napot pedig szeretnénk Hágában eltölteni, Hágába a vonat a Központi pályaudvarról indul? Hágában egyébként a Madurodam és a városközpont lenne a fő cél. Van még esetleg valami látnivaló amit javasolnál ott? Tényleg Hága tömegközlekedéséről nincs esetleg valami infód? :)

Egyenlőre ezek jutottak eszembe, de ha lesz még kérdésem jelentkezem. :)
Köszönöm szépen előre is és szép napot! :)
#2 - Ada - 2014.07.18. - 23:06
Szia!

örülök, hogy hasznos infókat találsz :)
Jó helyen van a szállás, bár nem a belváros.
Eljutás: vonat Schipholról, majd a Centraal pályaudvartól 2-es villamos Westlandgracht megállóig, majd gyalog: https://goo.gl/maps/Jvzyq .
A vonat gyakran jár, nincs szükség a menetrendre, de itt lekereshető a menetrend: http://www.ns.nl/en/travellers/home
A tömegközlekedésről, jegyekről az Utazási tippek, közlekedés menüpontban olvashatsz.
Az Amszterdam térkép menüpontban láthatod a nevezetességek egymáshoz való elhelyezkedését.
Hágába is a Centraalról megy a vonat, a menetrendet szintén az előbb linkelt oldalon tudod megnézni (cél: Den Haag), de szintén nagyon gyakran jár. A hágai nevezetességekről pl. megnézheted a Tripadvisort.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.07.19. - 14:31
Szia!

Köszönöm a válaszokat!
Megnéztem még egyszer az utazási tippek menüpontot, de nem találtam az ov-chipkart-ot (lehet más néven van), viszont a wikipédián rákerestem, és láttam, hogy sajnos nem úgy működik, mint pl. Londonban az Oyter card.
Köszi még egyszer!
Ha még esetleg eszembe jut valami úgyis jelentkezem. :))
#4 - Ada - 2014.07.20. - 10:06
Szia!
Januárban megyünk Amszterdamba.
Mit javasolsz, melyik környéken foglaljunk szállást, hogy gyalog meg tudjuk közelíteni a legtöbb látnivalót?
Köszönöm a választ előre is!:-)
#5 - zsuzsi - 2014.11.28. - 00:49
Szia!

A Centrum nevű városrészben, a belvárosban, de a híres Jordaan nevű városrész sincs vészesen messze. Gyakorlatilag ha Google térképen nézed, ahol az Amszterdam felirat van a térképen, az, és annak környéke a központ, ahol látszanak a csatornák, és az egyes címektől ide számolhatsz távolságot, vagy számolhatsz távolságot a különböző címektől pl. a Damig, az eléggé a központban van.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.29. - 18:27
Szia! Tudnál nekem segíteni? Barátommal megyünk csupán egy napra Amszterdamba márciusban, miket érdemes megnézni? én 17 vagyok ő 19. Köszönöm!:)
#7 - Dóri - 2014.12.01. - 21:51
Szia!

Egy napba az fér bele, ami titeket a legeslegjobban érdekel, itt az oldalon felsorolásra kerülnek a legjobb nevezetességek a különböző Látnivalók menüpontokban, ezek alapján, amikre ti kíváncsiak vagytok.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.12.03. - 12:49
Segítségedet kérem, februárba megyünk amszterdamba, és a chipol reptérre érkezünk, hogy jutok el a központi pályaudvarra, illetve mennyibe kerül a jegy.

Köszi, Zsoka
#9 - zsoka - 2015.01.05. - 22:38
A Schiphol repülőtérről való bejutásról az Utazási tippek, közlekedés menüpontban olvashatsz:
https://utazas-nyaralas.info/amszterdam/utikalauz.html#schiphol
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 22:41
Szia!
12 éves fiammal jönnék májusba 4 napra városnézőbe. Szállás ajánlatod lenne? Szívesen sétálunk, de nem a világvégére ;-). Még csak ma kezdtem a nézelődést, szóval nem igazán tudok semmit a városról. A gyerek ötlete volt.
#11 - Kosina Csilla - 2015.04.05. - 16:41
Szia!

Sajnos konkrét szállásokat nem tudok ajánlani, itt érdemes pl. szétnézni, és érdemes mindig figyelni az értékelésekre, és arra, hogy a város melyik pontján található a szállás: http://www.hotelscombined.com/hu/City/Amsterdam.htm?a_aid=9088
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.05. - 21:50
Szia!
Először is köszi a sok hasznos infót.
Sétahajózásról érdeklődnék Amszterdamban a csatornákon. Honnan indulnak? Mennyibe kerül? Mikor érdemes menni(este vagy napközben)?
#13 - Gabi - 2015.05.19. - 17:12
Szia!

Több szolgáltató is van, több hosszúságú csatornatúra, de nagyjából ugyanazt az utat járják be. Pl. ez egy olcsó de jó hajótúra:
http://www.blueboat.nl/en/canalcruise_daycruise.html
A Stadhouderskade 30. elől, a Hard Rock Caféval szemből indulnak.
Az estiek kicsit drágábbak pl. náluk, attól függ, nektek mi tetszene, nappal vagy éjjel.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.20. - 23:46
Szia! Miután lefoglaltam, és megvettem a repjegyen március 24-28-ig. észrevettem, hogy ünnep lesz Amszterdamban. Tudnál segíteni, hogy ez hogy fog érinteni minket? Pl látnivalók nyitvatartásai stb. Előre is köszönöm, Moncsi
#15 - Moncsi - 2016.01.05. - 11:37
Szia!

Ez húsvét, de a nevezetességek nyitvatartását nem fogja érinteni, sőt, sok bolt is nyitva lesz. Itt az oldalon a nevezetességek zárva tartási napjai fel vannak tüntetve, illetve hamarosan frissül az oldal a 2016-os árakkal, ha valami mégis zárva lesz akkor, akkor az le lesz írva.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.05. - 17:57
Szia!
Idén április közepén szeretnénk menni Keukenhofba(virágpark).A hivatalos honlapot már néztem,a segítséged szeretném kérni szállásügyben,ami jól megközelíthető a reptérről,mivel onnan van közvetlen buszjárat a virágparkba.
Előre is köszönöm!
(bővebb infót is szívesen fogadok)
#17 - Ibolya - 2016.01.16. - 20:21
Szia!

Ezek a repülőtér közeli szállások, konkrétat nem tudok ajánlani, ami nektek megfelel árban, színvonalban, stb.:
http://www.booking.com/searchresults.html?iata=ams&aid=338579

Ugyanakkor ezek a reptéri szállások elég túlárazottak, lehet jobb a városban szállást keresni.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.17. - 20:30
Szia Tibcsi, 40 €-s
Holland Pass-t vettem, azt írja a honlapján egy helyen, hogy Keukenhof belépő + transzfer + hajózás is. Másik lapon meg, hogy vagy 24 órás tömegközlekedés vagy hajózás. Ha beváltom a közlekedési kupont a tulipánparkba, akkor a maradék ezüst kuponnal tudok majd hajókázni?
#19 - Edit - 2016.05.10. - 13:51
Szia!

Szerintem tömegközlekedés VAGY hajózás. Ami hajózást és tömegközlekedést is tartalmaz, az az I Amsterdam Card (de az meg Keukenhofot nem tartalmaz).
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.10. - 22:22
Szia Tibcsi! Tudsz nekem abban segíteni, hogy mi az az Amszterdam Dungeon? Köszi
#21 - Kamlah Szilvi - 2016.07.14. - 18:32
Szia!

Az egy "horrormúzeum", színészekkel, speciális effektusokkal, egy 80 perces túra.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.15. - 03:18
Szia,
amsterdami látványosságok és közlekedési előnyök után kutakodom. Jól értelmezem, hogy a Holland Pass-ban csak belépők, részvételi jegyek vannak benne, de a tömegközlekedés nincs ? Létezik olyan, ami együttes előnyöket biztosít ?
Köszönöm szépen a választ.
#23 - Kata - 2017.03.19. - 18:46
Szia!

Az Amsterdam Holland Pass már alapból nem tartalmaz tömegközlekedést, de 1 ezüst tulipán beváltható tömegközlekedési jegyre a Leidsestraat 80, Damrak 26 vagy Damrak 97. címeken. Az I Amsterdam Card viszont alapból tartalmaz tömegközlekedést is.
https://utazas-nyaralas.info/amszterdam/utikalauz.html#amsterdam-holland-pass
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.19. - 23:58
Nagyon köszönöm az előző választ.
Még egy kérdésem lenne, Amsterdam Zuid állomáshoz hogy tudok eljutni a "belvárosból" ?
#25 - Kata - 2017.03.27. - 22:40
Legegyszerűbben Centraal állomástól M51 metróval.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.28. - 01:41
Szia Tibcsi,

Amszterdamban vagy kornyeken szerettem volna szallast talalni, a terv Keukenhof, Amszterdam es csillagturazas a kornyeken, Haarlembe, Delftbe. Most Amszterdam es Haarlem kozt vacillalok, mindketto alkalmasnak tunik a csillagturazasra, de nem tudom, egyeduli utazokent, melyik hangulatosabb, emberkozelibb. A bulinegyedektol a hideg kiraz, de szeretnek kozel lenni mindenhez es jo kozlekedesi csomopontban megszallni. Van esetleg javaslatod, jotanacsod? :)
#27 - Kata - 2017.04.11. - 00:34

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás