Bécs / Wien - nevezetességei, látnivalók III.

Utazás nyaralás info » Bécs » Látnivalók, nevezetességek III.

Bécs nevezetességeinek bemutatása III.

Albertina | Leopold múzeum | Bécsi Operaház | Anker-óra | Stadtpark | Haus des Meeres | Duna-torony | Duna-sziget | Kahlenberg-hegy | Grinzing | Hozzászólások

Bécsi utca

Albertina

A Hofburgnál lévő múzeum a világ egyik legjelentősebb, és legnagyobb grafikai gyűjteményének otthona, Albert von Sachsen-Teschen herceg hozta létre. 65 ezer rajz, és 1 millió ősgrafika (fametszet, és rézkarc) található itt, ezeken kívül modern grafikák, és fényképek is kiállításra kerülnek.

Állandó- és rendkívül értékes időszaki kiállítások is megtekinthetők. Az Albertina múzeum állandó kiállítása a Batliner-gyűjtemény: az impresszionizmustól a modernizmustól olyan jelentős művészek mesterművei csodálhatók meg, mint Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Picasso, Mark Rothko, vagy Sam Francis. Az .

Eljutás: U-Bahn: 1-es, 2-es, 4-es vonal: Karlsplatz állomás, és 3-as vonal: Stephansplatz állomás. Villamos: 1, 2, D, 65: Staatsoper/Karntner Ring megálló. Busz: 2A: Albertina megálló. Cím: Albertinaplatz 1, 1010. Térképen lásd a Bécs térkép menüpontban.

Jegyár (2017): 12,90 Euró. 65 év felettieknek: 9,90 Euró. 27 év alatti diákoknak: 8,50 Euró. 19 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitvatartás: Naponta: 10:00-18:00, szerdán: 10:00-21:00-ig.

Albertina

Albertina, kép: gr0uch0

Leopold múzeum

A Leopold múzeum a bécsi múzeumnegyed legérdekesebb és leglátogatottabb múzeuma (a további múzeumok a múzeumnegyedben: a modern művészeti múzeum, a MUMOK, a kortárs művészeti központ Kunsthalle, a ZOOM Kindermuseum, ami egy gyermekeknek szóló múzeum, és az Architekturzentrum építészeti múzeum), valamint Bécs egyik leginkább elismert múzeuma.

A 2001-ben nyílt Leopold múzeum a modern osztrák festészet egyik legnagyobb gyűjteményének ad otthont, itt található a világ legnagyobb Egon Schiele gyűjteménye, de a szecesszió egyik legjelentősebb képviselőjének, Gustav Klimtnek, valamint Oskar Kokoschkának és Richard Gerstl-nek alkotásai is kiállításra kerültek. A múzeum állandó kiállítása a 20. század első felének osztrák művészetére, a bécsi szecesszióra, az art nouveau-ra, és az expresszionizmusra épül. A múzeumban érdekes időszaki kiállítások is vannak, pl. a 2012-s férfiakt kiállítás nagy sikert aratott, és Ausztria szerte beszédtémát szolgáltatott.

Eljutás: U2 metró: MuseumsQuartier vagy U2 és U3 metró: Volkstheater megálló. Villamos: 1, 2, D, Dr.-Karl-Renner-Ring megálló. Cím: MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070. Térképen lásd a Bécs térkép menüpontban.

Belépőjegy (2017): 13 Euró. 28 év alatti diákoknak 8 Euró. 60 év feletti nyugdíjasoknak 9,50 EUR. Kombinált jegy: Kunsthistorisches + + Neue Burg + Leopold múzeum: 24 EUR.

Nyitva tartás: 10:00-18:00. Csütörtökönként: 10:00-21:00. Keddenként zárva (kivéve július és augusztus hónapokban, valamint december 25.-január 6. között, ilyenkor keddenként is nyitva)!

Leopold múzeum

Leopold múzeum. Kép: NKCPhoto, Creative Commons

Bécsi operaház / Wiener Staatsoper

A Karntnerstrasse déli végén található bécsi operaházat Közép-Európa első számú operaházának tartják. Akik nem érdeklődnek az ilyesfajta szórakozások után, azoknak is érdemes a lenyűgöző épületet megnézni. Akik viszont szeretik az operát, azoknak Bécsben különösen nagy élményben lesz részük: a bécsi operaház igen színvonalas előadásaival világhírnevet szerzett magának. Az eredeti, neoromantikus stílusban épült operaházat 1869-ben nyitották meg, de a II. világháborúban majdnem teljesen megsemmisült. A 2200 főt befogadó új épület 1955. november 5.-én nyílt meg.

Eljutás: U2, U4 metró: Karlsplatz állomás. 1-es, 2-es villamos: Oper (Opernring) megálló. Cím: Opernring 2, 1010. Térképen lásd a Bécs térkép menüpontban.

Bécsi opera

Bécsi opera kép: infraredhorsebite

Anker-óra

A szobrász, és festőművész Franz von Matsch 1911 és 1917 között, art nouveau stílusban készítette az órát, amely az Anker biztosítótársaság két épülete között formál hidat. A 10 méter hosszú, és 7,5 méter széles órahídon 12 óra alatt 12 osztrák történelmi figura mozog, köztük Savoyai Jenő, Joseph Haydn, vagy Mária Terézia. Minden délben a figurák bemutatják Bécs történetét, mindegyik személyiségnél az a zene szól, amely abban a korban jellemző volt. Adventi időszakban 17-18 óra között karácsonyi dalok is elhangzanak.

Eljutás: Metró: U1, U3: Stephansplatz állomás, U1, U4: Schwedenplatz. Cím: Hoher Markt 10, 1010. Térképen lásd a Bécs térkép menüpontban.

Anker-óra

Anker-óra fotó: Ivan C

Stadtpark

A 65 ezer m2 területű Stadtpark Bécs központjának legnagyobb parkja. A helyiek és a turisták is kedvelik a békés, csendes parkot. Olyan hírességek szobrai vannak benne, mint Johann Strauss, Franz Schubert, vagy Lehár Ferenc. Köztük a leghíresebb a fehérmárványból készült dombormű-kerettel körbevett bronz Strauss szobor. A park híres épülete az 1865-1867 között épült Kursalon, ahol bálokat, koncerteket, kongresszusokat tartanak. A parkot a Wien folyó választja ketté, az egyik hídon szerelemlakatok gyűlnek, és egy tó is van a parkban. A Stadtpark remek helyszín egy kis kikapcsolódásra, piknikre, napozásra.

Eljutás: Metró: U4: Stadtpark állomás vagy U3: Stubentor állomás.

Stadtpark, Strauss szobor

Stadtpark, Strauss szobor. Kép: Kiefer./Flickr/Creative Commons

Haus des Meeres - Aqua Terra Zoo

2 az 1-ben látnivaló: egyfelől egy európai szinten a jobbak, érdekesebbek, nagyobbak közé tartozó akvárium (és állatkert, néhány "szárazföldi" állattal is), ahova megéri a belépőjegy. Másrészt, mivel egy 47 méter magas, volt légvédelmi torony épületében működik (kívülről meg nem mondanánk, hogy a torony egy remek akváriumot rejt), a 9. emeletről csodálatos a kilátás Bécsre.

Az akvárium 4 ezer m2-es területe több mint 10 ezer állat otthona. Cápák, édesvízi és tengeri halak, teknősök, piranhák, korallok nézhetők. A terrárium részben krokodilok, mérges kígyók, gyíkok és madárpókok is láthatók. A Trópusi Ház részlegben szabadon repülő madarak, és szaladgáló majmok vannak. Az akvárium egyik érdekessége az a része, ahol az akvárium padlójába épített búvársisakon keresztül közvetlen közelről láthatjuk a halakat.

Eljutás: U3 metró: Neubaugasse állomás. 13A, 14A, 57A busz: Haus des Meeres állomás. Cím: Fritz-Grünbaum-Platz 1, 1060.

Belépő (2017): Akvárium (+kilátás): 17,60 EUR. 6-15 éveseknek 8 EUR. 3-5 éveseknek 5,40 EUR. 15 év feletti diákoknak és nyugdíjasoknak, kizárólag hétköznapokon kedvezményes a belépő (kivéve hétköznapra eső ünnepnapok): 13,10 EUR. Csak kilátás- a külső lépcsőn fel, az akvárium látogatása nélkül (192 lépcső): 5 EUR (+ 10 EUR letét), 4 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Akvárium: Minden nap 9:00-18:00, csütörtökönként 9:00-21:00. Tetőterasz: Minden nap 9:00-17:30, csütörtökönként 9:00-20:30. Utolsó belépés 30 perccel a zárás előtt.

Haus des Meeres

Haus des Meeres, Bécs

Haus des Meeres. Képek: Martin Schachermayer, Clemens Schleinzer/Flickr/Creative Commons

Duna-torony / Donauturm

A 252 méter magas, 20 hónap alatt épült, Donauparkban található Duna-toronyból a Bécsre nyíló egyedi kilátás élvezhető. Bécs legmagasabb épületének három szintje is van. Az első, a kilátószint 150 méteren van, ahova lifttel lehet feljutni, mindössze 35 mp. alatt, de az edzettebbek lépcsőzhetnek is. A kilátás mellett tradicionális bécsi ízek is élvezetők a toronyban, 160, és 170 méteren egy étterem ill. egy kávézó működik. A bevállalósok nyáron a bungee jumpingot is kipróbálhatják a toronyból. Érdemes derűs délutánon menni, ekkor jó esély van arra, hogy az Alpok, és Magyarország is látható.

Eljutás: U1 metró: VIC / Kaisermühlen állomás, majd átszállás a 20B buszra, és leszállás a Donauturm megállónál. Cím: Donauturmstraße 4, 1220. Térképen lásd a Bécs térkép menüpontban.

Belépő (2017): 7,90 Euró. Diákoknak és nyugdíjasoknak 6,40 EUR. 6-14 éveseknek 5,70 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Minden nap: 10:00-24:00 (utolsó lift: 23:30). Étterem: 11:30-16:00, és 18:00-24:00. Kávézó: 10:00-24:00.

Duna-torony, Bécs

Duna-torony kép: fffriendly

Duna-sziget / Donauinsel

A Duna-sziget a Bécsiek egyik pihenőövezete. A Bécset ketté osztó rendezett, hangulatos, és szép szigeten bárok, éttermek, és éjszakai szórakozóhelyek sora található, és sportolni is lehetőség van: kajakozni, görkorcsolyázni, kerékpározni, kocogni, vagy úszni. A dunapart kialakítása is igen hangulatos, homokos, kavicsos, füves, szinte karibi hangulata van, el is nevezeték Copa Cagrana-nak, amely a riói Copacabana vicces áthallása. A sziget 21 kilométer hosszú, de szélessége mindössze 70-210 méter. Minden évben június végén itt tartják Európa legnagyobb ifjúsági fesztiválját, a Donauinselfestet, melynek látogatása ingyenes.

Duna-sziget, Bécs

Duna-sziget kép: Schrollum

Kahlenberg-hegy

A Bécs 19. kerületében található 484 m magas hegy az egyik legnépszerűbb 1 napos kirándulási lehetőség Bécsből. A hegyről csodás panorámakilátás nyílik egész Bécsre.

Eljutás: U4 metró: Heiligenstadt, majd onnan 38A busz a végállomásig.

Kahlenberg

Kahlenberg

Kilátás a Kahlenbergről, képek: scottpartee

Grinzing (és Stammersdorf)

Grinzing a 19. század végéig egy kis falu volt, néhány szőlőültetvénnyel, míg nem 1892-ben egyesült Béccsel. Ma Bécs 19. kerületének egy része, a város egyik exkluzív lakónegyede, ahol a leggazdagabbak laknak. A turisták számára azonban a tradicionális bécsi borozók, a heurigerek, és borospincék miatt igen ismert (melyek heurigerek persze Bécs más városrészeiben is megtalálhatók). Emellett egy igen hangulatos, kedves városrész, a melegebb hónapokban nem fogjuk megbánni, ha ide látogatunk, Bécs egy teljesen más arcát ismerhetjük meg. Remek éttermek, remek bor, tradicionális zene jellemzik ezt a heuriger-negyedet, ide érdemes ellátogatni egy jót borozni, vagy akár egy remek, hangulatos étterembe.

Nem sok más borvidék van a világon, amely egy nagyváros közvetlen közelében terül el, és nem sok más nagyváros közvetlen közelében fekszik egy ilyen hangulatos, falusias rész. Ugyanakkor, Grinzing változik, ma már nem a fénykorát éli: az egyre magasabb ingatlanárak miatt egyre kevésbé éri meg itt szőlőt, borászatot fenntartani, egyszerűbb az ingatlant eladni. Valamint, a sok turista miatt már közel sem annyira autentikus hely, mint az volt korábban (mindenesetre érdemes Grinzing főterét elhagyni, és a környező utcákban sétálni).

Grinzingnél sokkal autentikusabb, sokkal kevésbé turistás hely Bécsben a hozzá hasonló Stammersdorf, amely kevésbé ismert, ahol kevesebb a turista, és az árak is jobbak, sokak szerint még a bor is. A helyiek is inkább oda, és más heuriger-városrészekbe járnak borozni, de semmiképp sem Grinzingbe. Tehát aki inkább ilyen élményt keres, az inkább például Stammersdorfot válassza.

Eljutás Grinzingbe: Az U2 metró Schottentor megállójától 38-as villamossal a végállomásig, Girnzing (Schleife) megállóig.

Eljutás Stammersdofrba: Az U2 vagy U4 metró Schottenring megállójától 31-es villamossal, vagy az U6 metró Floridsdorf Bf állomásától 30-as vagy 31-es villamossal a végállomásig, Stammersdorf megállóig.

Grinzing

Grinzing. Kép: Jürgen Mangelsdorf/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Egyszerűen lenyűgöző!
#1 - Tí¼nde - 2008.06.12. - 10:06
nyszerü összeállitás, sok információval.szivesen venném,ha a schőnbrunni kastélyba való belépést előzetesen mmeg lehetne oldani. milyen lehetőség kinálkozna erre?
#2 - magdi - 2008.07.15. - 09:11
Nagyon okos ötlet ez az oldal, egy nap voltam Bécsbe, a Schönbrunni kastélyt néztem meg, nagyon tetszett, s szeretnék még visszamenni több napra, Bécs nevezetességeit is megnézni. Innen elég sok infó van a nevezetességekről s arról is, hogyan lehet oda eljutni.Ez jó dolog! Még magyar nyelvű szállásajánlatokat nem találtam, azt is szivesen megnézném! üdv Marika 2008/08/15
#3 - Bertók Albinné Marika - 2008.08.15. - 13:30
Szeretném ha közlekedési lehetőségek közé bekerülne a kerékpáros városnézés.Mi néhány nap mulva indulunk kerékpárral Bécs megismerésére, még nincs kerékpárút térképünk...
#4 - vasko maria - 2008.09.08. - 14:42
Nagyon tetszik az oldal. Mi nov. közepén mennénk Bécsbe körülnézni. Szeretnénk vásárolni is,hallottuk,hogy sok a leértékelés. Hol érdemes? Tud valaki segí­teni? Köszi!
#5 - Csonka Bernadett - 2008.10.28. - 15:27

IDEGENVEZETéS BéCSBEN HELYI SZAKKéPZETT IDEGENVEZETŐVEL

www.experience-vienna.at
#6 - Bartek-Rhomberg Adrienn - 2009.01.06. - 21:32
Az Albertina-ban milyen időszakos kiállitás van szeptemberben 17-20 között?
Kovács Zsuzsa
#7 - Kovács Zsuzsa - 2009.09.09. - 08:32
A héten voltunk a Bécsi Hofburgban, a Sisi kiállí­tást megnéztük nagyon tetszett, szerettünk volna még több múzeumot is megnézni de igen bonyolult volt, ugyanis a pálma házba sehogy sem sikerült bejutnunk, sőt egy kép kiállí­tást is próbálgattunk de teljesen sikertelenül, lehet hogy mi még gyakorlatlanik vagyunk a Bécsi terepen, de azért több segí­tséget szivesen vennénk. Tisztelettel.
#8 - Barcsik Imre, Soltvadkert - 2009.12.12. - 16:26
20 eve bécsi lakósként ugy gondolom, a világ legjobb életterét sikerült megtalálnom. A város csodálatos, jól "müködik", nevezetességei, kulturális kinálata egyszerüen utánozhatatlan. Ha bármi infoval tudok valakinek is segiteni, szivesen megteszem
viennalodging@gmail.com
#9 - tibor - 2010.03.08. - 14:09
Nekem minden tetszik de beí­rnám az állatkertet.Vagy csak én nem láttam azt???
#10 - Kata - 2010.03.30. - 18:09
Nagyon jó az oldal!!! már a 2. prezentációmat csinálom erről a weblapról! Grat. a weblaphoz! :)
#11 - Esztii:) - 2011.03.29. - 15:20
eszméletlen gyönyörű képek! remélem eljutok majd én is! csodaszép város!!
#12 - tünde - 2011.04.17. - 18:11
Kedves Tibcsi!
Június 24-én 15 fővel szeretnénk megnézni Schönbrunnt,és Stephandomt. Szeretném tudni, előre kell-e jegyet vagy időpontot kérni, illetve kisbusszal hol tudunk parkolni és mennyi Euróért. Köszönettel: Marcsi
#13 - Gyermekkert Tagóvoda - 2011.06.08. - 16:12
Kedves Marcsi!

Ezt a kérdést már megválaszoltam a "Bécsi közlekedés, és útikalauz" rovatban (tegnap, tehát jelenleg az utolsó hozzászólás lesz a válasz)!
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.06.08. - 20:24
KEDVES TIBOR.
Duna-sziget / Donauinsel. IDE SZERETNéK TöMEGKöZLEKEDéSSEL ELJUTNI (metróval!
VáLASZáT KöSZöNöM.
üDV ILDI
#15 - dinidani68@indamail.hu - 2012.08.07. - 21:28
Ildi!
Nem irtad hogy honnan de az U6 es U1 is
jo.
Marta
#16 - Marta - 2012.08.07. - 22:35
köszönöm !!!
#17 - dinidani68@indamail.hu - 2012.08.08. - 17:07
én a férjemmel márciusban szeretnék kimenni Bécsbe ( Ha sikerrel járnánk, akkor vissza sem költöznénk), és eléggé tartok a kinti dolgoktól, de itthon fiatal házasként nem tudunk előre jutni! Ha van aki segítene nekünk bármi információval ami érdekel minket, azt kérem jelezze nekem a tmarika0320@freemail.hu e-mail címen! Előre is köszönöm! Ja és Kellemes ünnepeket mindenkinek!
#18 - Pestiné Marika - 2012.12.26. - 21:32
Marika, fordulj hozzam bizalommal. Diszkoban tancos-allast tudok ajanlani.A borravalo teljesen a TIED! Garantalt klientura, hetente orvosi es labor vizsgalat. Irj ide az "Aki fel a viztol, nem eszik halat" jeligere
#19 - Csabika - 2012.12.27. - 00:35
Nagyon szép tényleg most, hogy láttam.
#20 - Mikó Izabella - 2013.01.08. - 17:14
Mi jővőhóban megyünk Sopronba eltölteni egy hétvégét.
Szombaton átruccanánk Bécsbe, de sehol nem találtam, hogy jár-e át busz...Vonatot találtam, de annak sincs ára.
Tudna valaki nekem segíteni, hogy mennyiért lehet eljutni Sopronból Bécsbe?
Köszönöm
#21 - Brigi - 2013.01.15. - 13:12
Szia!

Győr-Bécs-Győr 16 EUR, akciós ár. Sopronból talán hasonló árak lehetnek, de lehet arra a viszonylatra nem érvényes a kedvezményes ár, így egy útra 5500 Ft körül van, de megmondják a MáV Direktnél:06-40-49-49-49 , vagy a vasútállomáson.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.01.16. - 15:30
Szia!
érdekel, hogy a Duna-torony kávézó az külön fizetős vagy a belépővel a kávézóba is be lehet menni-esetleg helyfoglalás kötelező?
#23 - Zoli - 2013.10.16. - 10:02
Szia!

Nincs oda külön belépő, és a helyfoglalás sem kötelező.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.10.16. - 13:43
szeretnék segítséget kérni, hogy Bécsben, esetleg Bécs környékén hol van kostnixladen üzlet. Vagy is olyan gyűjtőhely ahová beviszik azokat a dolgokat amire már nincs szükségük az embereknek.
Egyet találtunk a Zentagassen, de ez egy nagyon lepukkant hely, és nincs is semmi érdemleges ott.
Köszönöm a segítséget.
#25 - Tünde - 2013.11.24. - 15:46
Szia!

Még egyet találtam: Schenke: Pfeilgasse 33, 8. kerület, közel az U6 Josefstädterstr./Thaliastr. megállójához
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.11.25. - 17:23
Hello!
Nem tudja valaki, hogy BéCSBEN vannak-e modern képeket árusító galériák is, vagy csak biedermeier képeket árulnak a galériások? Expresszionista, impresszionista stílus érdekelne...
Köszönettel: Zs.
#27 - zsorzs - 2014.02.19. - 23:12
Mi autóval utaznánk Bécsbe augusztusban,három kerékpár társaságában.
http://www.campingwien.at/nd/en/index.asp Ebben a kempingben szállnánk meg.

Bécsben szeretnénk kerékpározni néhány napot.Na meg fürdeni a Dunában.

Mennyire biztonságos Bécs nappal,illetve éjszaka? Ha jól emlékszem Te írtad,hogy este azért érdemes elkerülni a Práter környékét,illetve Karls és Mexiko placcot....
Mennyire lopják a kerékpárokat?

Tudsz valami jó bolhapiacot?Kis fiammal szeretünk járni ilyen helyekre.Az interneten találtam néhányat,de nem ismerem őket.

http://www.flohmarkt.at/flohmaerkte/wien

Tudsz esetleg ebben tanácsot adni?

Esetleg valami jó ötleted még a kerékpározáshoz?

Köszönöm szépen a segítségedet!

üdv: Tivi
Ui:Olcsó használt műszaki cikkeket hol lehet venni?
#28 - Tivi - 2014.07.09. - 17:58
Szia!
Június 03-án szombaton mennénk Budapestről autóval 1 napra Bécsbe, cél a Schiele kiállítás megtekintése az Albertinában. Kérdés: hol tudunk kedvező áron parkolni az autóval úgy, hogy ne legyünk túl messze a belvárostól, és ne kelljen sokat "tömegközlekedni"? Az Albertinához mi a legközelebbi parkolási lehetőség?
#29 - Kata - 2017.05.16. - 10:21
Szia!

Kedvező áron P+R parkolóban tudtok, de az az Albertinához nem lesz közel, Budapest felől érkezve az Erdberg P+R esik útba (tömegközlekedéssel azért messze sincs, U3 metróval csak 7 perc / 6 megálló Stephansplatz, ahonnan 500 méter gyalog az Albertina). Ha ez nem jó, inkább lényeges hogy még közelebb parkoljátok, minthogy olcsón, akkor az utcán, Bellariastrasse/Schmerlingplatz. Rathausplatz, Lothringerstrasse, Morzinplatz, vagy közeli parkolóházakban: Operngarage, Garage Ringstrassengalerie, Garage Stephansplatz
Mindezekről itt, árak, parkolók elérhetősége:
https://utazas-nyaralas.info/becs/utikalauz.html#parkolas-becs
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.16. - 16:18
#30 Nagyon köszönöm az infót!! :)
#31 - Kata - 2017.05.19. - 12:03
Nagyon tetszett az oldalatok. Minden információ, ami egy bécsi kiránduláshoz kell itt van. Köszönöm :)
#32 - ágnes - 2017.06.11. - 10:43
Köszi, örülök, hogy hasznos információkat találtál! :)
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.11. - 12:11

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás