Berlin - Nevezetességek, látnivalók IV.

Utazás nyaralás info » Berlin » Látnivalók, nevezetességek IV.

Berlin kalauza, nevezetességeinek bemutatása IV.

Alexanderplatz | Győzelmi oszlop | Charlottenburgi kastély | Gedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen | Hozzászólások

Berlin

Alexanderplatz

Berlin legismertebb tere. A város központját képezi - mégis érezni, ha a nyugati városrészben hideg téli szél süvít végig. Gyakorlatilag egy személytelen, szürke betontér a '60-as évek NDK-s épületeivel körbeépítve. Sokak szerint le kéne rombolni és teljesen újjá kéne építeni. Újonnan valamivel jobban nézett ki, hiszen a körülötte álló épületek még nem voltak tele neon feliratokkal, és az egyik épület tetején lévő óriási, folyton reklámokat sugárzó monitor sem volt még.

Régi neve "Ökör" volt, manapság a helyiek csak "Alex"-ként emlegetik. "Alexanderplatz"-nak 1805-ben nevezték el I. Sándor orosz cár tiszteletére, berlini látogatása alkalmából. A századfordulón a bevásárlások és az éjszakai élet központja volt, híressé mégis Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz c., 1929-ben megjelent regénye tette. A II. Világháború után a szinte teljes pusztulásból az 1960-as évek szellemében épült újjá. Hans Kollhoff mostani újjáépítési terve elbírálás alatt van.

1882. óta, a "gyorsvasút"-hoz egy távolságivasút-állomás kialakítása révén az egyik legnagyobb és ma is legfontosabb közlekedési csomópont; itt épült az első berlini metróállomás is, és manapság már kétpercenként indulnak vonatok az Állatkert (ami a legnagyobb S-Bahn állomás) és Friedrichstrasse felé. Kelet-Berlin villamoshálózatának kibővítése miatt a teret most újra villamos is keresztezi, aminek élénk, sárga színe némileg feldobja a szürkeséget.

Itt áll a város legnagyobb szállodája, a Forum Hotel, 30 emelettel (123 méteres magasság) és 1006 szobával. Tipikus NDK-s szemlélet szerint épült: "ami nagy, az szép is". A '90-es évekig Hotel Stadt Berlin volt a neve.

Itt található még a világ összes nagyvárosának helyi idejét mutató, híres, impozáns Világóra (Weltzeituhr), valamint a Kaufhof ház előtti, graffitivel díszített Barátság Szökőkút (Brunnen der Völkerfreundschaft); mindkettőt 1969-ben állították.

A Rathausstrasséból, a tér déli oldalán nyíló sétálóutca szép, régi házaknak ad otthont, mint az Alexanderhaus és a Peter Behrens által, az 1930-as évek elején tervezett Berolinahaus. A háború után csak ez a két épület maradt teljesen sértetlen a háború után. Az Alexanderhaus közelében, egy kis jegyirodában fél áron kaphatók koncert- és színházjegyek a legjobb berlini előadásokra. A közelben újranyílt ALEXA Bevásárlóközpontban egy BERLIN Infostore működik. Itt működik Berlin egyik karácsonyi vására is. Az élettel teli térnek nagyon jó az atmoszférája, és sok a fiatal erre.

Eljutás: S-Bahn: S5, S7, S75, metró: U2, U5, U8, busz: 100, 200, 248, villamos: M4, M5, M6, az Alexanderplatz megállónál.

Alexanderplatz

Alexanderplatz kép: daviddamm

Győzelmi oszlop / Siegessäule

A német főváros egyik legmarkánsabb jelképe, ami a város történelmét igen hatásos művészetben tükrözi vissza. A Tiergarten közepén, a Grosser Sternnél magasodik a porosz hadsereg Dánia feletti győzelme emlékére. 1864-73. állította J. Heinrich Strack. Az oszlop tetején Friedrich Drake alkotása, a 8,3 méter magas, arannyal bevont Kétszárnyú Győzelem (a berliniek által később csak "Arany Elzának" nevezett) szobor áll az újabb, Ausztria és Franciaország fölötti diadal tiszteletére. A nemzetiszocializmus alatt még magasítottak rajta, így összmagassága elérte a 67 métert. A II. Világháború után a '80-as évek közepére restaurálták Alexander Candrelli, Karl Keil, Moritz Schultz domborműveivel együtt, amik portrékat és háborús jeleneteket ábrázolnak, csakúgy, mint Anton von Werner üvegmozaikja a belső falon. A 285 lépcsőt megmászva az oszlop kilátójából csodás kilátás nyílik a városra és a Brandenburgi kapura. Érdemes kivilágítva is megnézni.

Eljutás: Az U9-es metróval Hansaplatz megállónál. Busz: 100, 106, 187: Großer Stern megálló. Cím: Großer Stern, 10557.

Belépőjegy (2017): 3 Euro felnőtteknek; 2,50 Euro diákoknak. Gyerekeknek ingyenes.

Nyitva tartás: Április 1-október 31.: hétfő-péntek 9:30-18:30 h, szombat-vasárnap 9:30-19 h. November 1-március 31.: hétfő-péntek 10-17 h, szombat-vasárnap 10-17:30 h.

Győzelmi oszlop, Siegessaule, Berlin

Győzelmi oszlop, Siegessaule, Berlin

Győzelmi oszlop, Siegessaule, Berlin

Győzelmi oszlop, Berlin, képek: ephramjames, Gertrud K., nycGRAEME

Charlottenburgi kastély / Schloss Charlottenburg

A város legszebb kastélya, ami egyben az egyetlen itt megmaradt Hohenzollern-kastély; Poroszország művészetét és udvari kultúráját mutatja be a XVII. századtól kezdődően. 1695-ben tervezte Johann Arnold Nering és Martin Grünberg, eredetileg I. Frigyes király felesége, Sophie Charlotte nyári rezidenciájának; 1699-re lett kész. A következő 100 évben azonban a család kibővíttette, bizonyítandó a Hohenzollern család hatalmát. A barokk stílusú palotát Johann Friedrich Eosander, Georg von Knobelsdorff, valamint Carl Gotthard Langhans építette.

I. Frigyes még Sophie Charlotte halála előtt, 1705-ben megbízta Neringet és Eosandert, hogy a kastélyt tegyék a versailles-ihoz hasonlóvá. A palota közepén az Eosander-épület áll a Hohenzollern-lakosztályokkal, a Porcelán Szobával, aminek mennyezetét kínai és japán alakzatok díszítik, valamint a Kápolnával. Eosander 1712-ben építette a kupolát az istennőszoborral a palota tetejére, mintegy megkoronázva a középső részt.

1740-46. a Knobelsdorff-szárnnyal bővült az épület. Felső szintjén található a Fehér Terem, a királyi család egykori ebédlője, az Arany Galéria és a Boucher, Pesne és Watteau műveivel díszített Koncertterem. A földszinti Romantika Galéria olyan kiemelkedő XIX. századi romantikus művészek alkotásainak ad helyet, mint Carl Blechen és Kaspar David Friedrich, valamint klasszicista és biedermeier művek is megtekinthetők itt.

A Langhans épületben, a nyugati szárnyban található a régészeti leleteknek helyt adó Ótörténeti Múzeum, ami Heinrich Schliemannak, Trója felfedezőjének saját trójai gyűjteményéről híres. A Porcelánkabinetben értékes japán és kínai porcelánok, a "berlini barokk" díszei láthatók. A kastélyszínház a szárny befejezéseként 1787-91. épült. Miután 1945-ben az épület bombatalálatot kapott, 1950-65. építették újjá, eredeti stílusában.

Kertje az angol és a francia stílus ötvözete. Nemcsak turistalátványosság, hanem sok berlini számára is kikapcsolódást jelent. Itt áll a Karl Friedrich Schinkel tervei alapján épült, olasz klasszicista stílusú Schinkel Pavilon, amit III. Frigyes Vilmos nyári lakosztályként használt. Az épületben megtekinthető bútorok, képek és szobrok a korai XIX. század életstílusát közvetítik.

A kert nyugati oldalán álló, neoklasszicista stílusú Mauzóleumban található III. Frigyes Vilmos és felesége, Luise királynő, valamint I. Vilmos Christian Daniel Rauch által tervezett szarkofágja. A tó túloldalán álló Belvedere-t 1788-ban Langhans építette teaháznak, II. Frigyes Vilmos kérésére. Jelenleg kiállítóterem, ahol a Királyi Porcelánmanufaktúra története tekinthető meg.

Eljutás: U7 metró: Richard-Wagner Platz megálló (10 perc gyaloglással). 309-es busz: Schloss Charlottenburg megálló. Cím: Spandauer Damm 10-12, 14059.

Belépőjegy (2017): 10 EUR, diákoknak 7 EUR.

Nyitva tartás:
Április-október: kedd-vasárnap: 10:00-18:00. Hétfőnként zárva.
November-március: kedd-vasárnap: 10:00-17:00. Hétfőnként zárva.

Charlottenburgi kastély

Charlottenburgi kastély

Charlottenburgi kastély

Charlottenburgi kastély

Charlottenburgi kastély képek: Wolfgang Staudt, extranoise

Gedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen

A rettegett Stasi politikai börtöne 1994 óta múzeumként működik. A hosszú, 2,5 órás vezetett túrák keretében megtekinthetők a cellák, és a kihallgatószoba. Annak érdekes, akit érdekel ez a korszak, annak történelme, aki bele tudja élni magát a foglyok helyzetébe, hiszen valójában csak üres szobák láthatók itt - de nekik nagyon, ők Berlin legérdekesebb múzeumának, berlini látogatásuk egyik csúcspontjának tartják. A túra élvezetéhez érteni kell németül vagy angolul, a német- és angol nyelvű túrák idejét lásd lejjebb, a túravezetők általában rendkívül érdekes történeteket mesélnek. A volt politikai börtön Berlin Lichtenberg-kerületében található, a többi látnivalótól meglehetősen kiesik, de érdemes megnézni, érdekes, de egyben megrendítő, és szomorú élmény. Mivel hosszú ide az út, és a túra sem rövid, azok jöjjenek el, akiknek több idejük van Berlinben.

Eljutás: Az Alexandarplatztól vagy a Landsberger Allee-tól M5 villamos Freienwalder Strasse megállóig, majd 10 perc gyalog. Vagy: 16-os villamos a Frankfurter Allee-tól, Genslerstrasse megállóig, majd 10 perc gyalog. Vagy: Lichtenberg metró/S-Bahn megállótól 256-os busz Liebenwalder Strasse/Genslerstrasse megállóig, majd 5 perc gyalog. Cím: Genslerstraße 66, 13055.

Belépőjegy (2017): 6 EUR. Hallgatóknak 3 EUR. Diákoknak 1 EUR.

Nyitva tartás: Angol nyelvű túrák: március-október: minden nap 10:30, 12:30 és 14:30. November-február: hétfő-péntek: 14:30, szombat, vasárnap: 11:30 és 14:30. Zárva: január 1., december 24-26. és 31. Német nyelvű túrák: március-október: minden nap 10:00-16:00 között, minden órában. November-február: hétköznap 11:00, 13:00 és 15:00, szombat, vasárnap és ünnepnap minden nap 10:00 és 16:00.

Gedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen

Berlin, Stasi börtön

Gedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen. Képek: Dario-Jacopo Lagana', mlcastle/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Ez naon jó , mert segí­t a gázimba...........:)
#1 - 75321 - 2008.12.15. - 15:59
tud valaki segiteni, hogy hogyan kell igazolni azt, hogy diak vagyok? eleg az itthoni igazolvanyom?

koszonom elore is, nagyon hasznos es jo az oldal :)
#2 - reg - 2012.03.12. - 16:38
Szia!

Nem vagyok 100%-ig biztos benne, de nemzetközi diákigazolvány kellhet inkább.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.03.15. - 23:00
koszonom a valaszt!
mar megjartuk es par tapasztalat:

-muzeumokban elfogadtak a sima itthoni diakom, Becsben is igy volt.

-utazasra nem probaltam, de Berlinben van valami, hogy csak akkor elhetsz a diakkedvezmennyel, ha Berlinben tanulsz. Mellettunk 40 eurora buntettek egy dan sracot, aki diakjegyet vett, es diak is volt, de ugye csak a sajat orszagaban.

-tomegkozlekedesnel SENKI SOHA ne vegyen jegyet mashonnan, csak az automatakbol!

sokan aruljak a napijegyuket, mondvan a nap masodik felere mar nem kell nekik stb. ezek altalaban hamisitott jegyek :( ha jon az ellenor legjobb esetben szinten 40 euro buntetes, rosszabb esetben rendorseg.

-szerintem legjobb kerekpart berelni 10 eurotol per nap, es nagyon jo a kerekparos elet :)))

talan valaki olvassa, kellemes utazast : >
#4 - reg - 2012.04.22. - 02:21

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás