Berlin - Nevezetességek, látnivalók V.

Utazás nyaralás info » Berlin » Látnivalók, nevezetességek V.

Berlin kalauza, nevezetességeinek bemutatása V.

Nikolaiviertel | Deutsches Technikmuseum Berlin | Német Állami Operaház | Kurfürstendamm | Hozzászólások

Berlin

Nikolaiviertel

A szomszédos Mühledamm nagy forgalmával ellentétben itt nyugalom van, eltekintve egy-két turistacsoporttól, akik a macskaköves utcákat vagy a boltokat, butikokat járják, esetleg az éttermekben, kávéházakban pihennek. Ez egy szép, régi vonzerejét máig megőrző rész, ahol remek sétákat lehet tenni.

A város fennállásának 750. évfordulójának ünnepekor újították fel ezt a középkori városnegyedet az NDK kormányának javaslatára, 1981-87, Günter Stahn vezetésével. Több épületet sikerült úgy felújítani, hogy akár a háború előtti tükörképe is lehetne önmagának. Ilyen a népszerű Zum Nussbaum ('A diófához') vendéglő is. A Fischerinsel melletti eredeti étterem állítólag Heinrich Zille, a híres festő kedvenc helye volt. A többi épületet is úgy építették újjá, hogy a középkort juttassa eszünkbe - ugyanolyan előregyártott beton panelekből, mint az NDK épületeinek többsége. Ez a rész most szinte falusi hangulatot idéz, és itt járva nehéz elhinni, hogy a Spandauer Strassén átkelve rögtön a Városházánál és a forgalmas Alexanderplatzon vagyunk.

Itt található Berlin egyik legrégebbi plébániatemploma a XIII. századból, a sajátos szépségű Szt. Miklós plébániatemplom (Nikolaikirche), az aranyra festett erkélyeivel és kőangyalkáival Berlin egyik legszebb épületének tartott Ephraimpalais, a negyed egyetlen eredeti épülete 1760-ból (Knoblauchhaus), ami most a XIX. századi, jómódú berlini családok életmódját mutatja be, egy egész, a Kézműves Múzeum tulajdonában lévő házsor, ami régi ipari tevékenységeket és szakmákat mutat be, valamint a kender sokoldalú (orvosi, mezőgazdasági, építészeti) felhasználását bemutató Hanf Múzeum.

Sok művész is élt vagy lakott itt, pl. Kleist, Hauptmann, Ibsen, Casanova, Strindberg vagy Lessing.

Eljutás: U2 metró: U Klosterstr. állomás. Busz: 248, M48: Nikolaviertel megálló. Cím: Nikolaikirchplatz 1, 10178.

Nikolaiviertel

Nikolaiviertel

Nikolaiviertel

Nikolaviertel képek: Matthias17, icadrews, luis echánove

Deutsches Technikmuseum Berlin

A város egyik legnépszerűbb, valamint legérdekesebb múzeuma gyerekek, és a technológia, ill. a repülés, vagy a vonatok iránt egy kicsit is érdeklődők számára. A hatalmas múzeum 25 ezer km2-en, 14 egységben modern technikákkal, interaktívan mutatják be Németország hozzájárulását a technika fejlődéséhez. Akár egy egész napot is könnyen el lehet itt tölteni. Az 1983-ban megnyitott múzeumban sok minden kipróbálható, játszva megismerhető. Láthatók itt régi, és újabb vonatok, mozdonyok, repülőgépek, hajók, számítógépek, rádiók, telekommunikációs eszközök, fényképezőgépek, kamerák, motorok, és még sok minden más.

Eljutás: U2, U12 metró: Gleisdreieck állomás. Cím: Trebbiner Strasse 9, 10963.

Belépőjegy (2017): 8 EUR. Diákoknak 4 EUR. 15:00 után 18 éven aluli diákok számára ingyenes. 6 éven aluliak számára minden időben ingyenes.

Nyitva tartás: Hétfőnként zárva! Kedd-péntek: 9:00-17:30. Szombat, vasárnap és ünnepnap: 10:00-18:00. Zárva 2017-ben: január 2., május 1., december 24-25., december 31.

Deutsches Technikmuseum

Deutsches Technikmuseum

Deutsches Technikmuseum Berlin

Deutsches Technikmuseum. Képek: Daniel Mennerich/Flickr/Creative Commons

Német Állami Operaház / Deutsche Staatsoper

Az Unter den Lindenen, a Bebelplatzon a Régi Könyvtárral szemben áll, Berlin első színháza. Elsőként készült el a Forum Fridericianum építésekor, 1741-43., Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff nevéhez fűződően, aki udvari dalszínház helyett emelte közhasznú épületnek, a palota együtteséből kiemelve. Németország első különálló és Európa legnagyobb operaháza volt. Az épület porosz klasszicista stílusát a klasszikus angol építészet befolyásolta; főbejárata (ami a Humboldt Egyetemmel néz szembe) korinthoszi oszlopsorral és frízzel vált ünnepélyessé. Az oszlopok között Szophoklész, Arisztophanész, Menander és Euripidész szobrai, Ernst Rietschel alkotásai láthatók. Az első előadás 1742-ben volt; kizárólag divatos olasz zeneművek és énekesek szerepelhettek.

Ez az épület is sok viszontagságon ment keresztül. 1843-ban szinte teljesen leégett, és Carl Ferdinand Langhans jóvoltából épült újjá. A következő években több átalakítás is következett, melyek feloldották az épület erős arányait. A II. Világháború alatt kétszer is romba dőlt: először 1941-ben bombázták le, de fennállásának 200. évfordulója azonnali újjáépítésre ösztönzött; majd az 1945-ös bombatalálat után csak 1952-55. sikerült újjáépíteni az eredeti knobelsdorffi formában, Richard Paulik vezetésével. Wagner A nürnbergi mesterdalnokok c. művével nyitotta meg újra kapuit. 1983-86. aztán ismét restaurálták. Sok híres művész alkotott itt: ide fűződik pl. Schinkel híres színpadképe A varázsfuvolához, és itt dirigált Richard Strauss; de mai híres művészek is összegyűlnek itt, hogy nagyszabású repertoárjukat összeállítsák.

Az első emeleti Apolló-terem aranyozott korinthoszi oszlopsorával, velencei csilláraival és intarziás márványpadlójával a világ egyik legszebb színházi társalgója.

Eljutás: U6 metró: Französische Str. állomás. Busz: 100, 200, TXL: Staatsoper megálló. Cím: Unter den Linden 7, 10117.

Német Állami Operaház, Berlin

Kurfürstendamm

Eredetileg a Tiergartentől a Grunewald erdőig futó lovaglópálya volt. Az 1883-86. kapott burkolatot, és mára már Berlin legnagyobb, 3,5 km hosszú bevásárlóutcájává vált, ahol hatalmas divatcégek, butikok és áruházak kínálják hihetetlenül széles áruválasztékukat. A berliniek és a Berlinbe látogatók legkedveltebb sétálóutcája. Az üzleteken kívül számos étterem, mozi, kávéház és bár várja a vendégeket. A '20-as években a szintén számos színházzal, klubbal a világ értelmiségének találkozóhelyévé vált. 1913-tól itt állt a Marmorhaus, az első filmpalota, ami az utóbbi időben a Ku'damm sok régi mozijával együtt bezárni kényszerült. A II. Világháború után az '50-es években részben felhőkarcolókkal és sorházakkal építették be, részben pedig teljesen lecsupaszították.

Érdemes egy kis időt eltölteni a metróállomás közelében álló, 1835-től meglévő Café Kranzler nevű kávézó teraszán, mely eredetileg az Unter den Linden és a Friedrichstrasse sarkán állt, de a háborút követően jelenlegi helyére helyezték át. További kedvelt helyek még a Kranzlereck nevű üzlet- és irodaház, a '60-as években épített, majd lebontott és újra felépített Ku'damm-Eck, a '20-as évek expresszív stílusában épült színház a Lehniner Platzon, valamint a századfordulón épült csendes mellékutca, amely egyben Berlin legelőkelőbb bevásárlóutcája, a Fasanenstrasse.

Eljutás: Kurfürstendamm 1, 10707 Berlin-Wilmersdorf; S-Bahn: S5, S7, S75, metró: U1, U2, U9, busz: 100, 109, 110, 200, 204, 245, 249, Zoologischer Garten Bhf megállónál.

Belépőjegy: Nincs.

Nyitva tartás: Mindig járható.

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm képek: http2007, fredpanassac

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

nagyon szép hely szeretnék egyszer elmenni és megnézni
#1 - bridzsi - 2009.04.20. - 11:35
Az biztos hogy szép! Hátmég belülről! Ha már ottvagy érdemes megnézni elhiheted!
#2 - ani - 2010.03.05. - 11:52
gyönyörű szép berlin
#3 - ramona - 2010.04.02. - 16:16
Nagyon szép tegnap voltunk ott.. gyönyörű! tetszett.. nagyon majdnem meghaltam bámulatomba.. nézzétek meg.. holnap induljatok!!
#4 - Szabi_ale_ani - 2010.04.19. - 18:26
Nekem a képeket nézve mintha honvágyam lenne..bár sosem jártam ott. De a barátaim ott élnek és nagyon hiányoznak :):) egyszer meglátogatom őket :):)
#5 - Lumina - 2010.05.25. - 17:03
Azt szeretném kérdezni,hogy az operaház túrájára kell jelentkezni vagy egyéb előzetes dolgot tenni vagy csak odamegyek és mehetek és még azt is szeretném tudni hogy az operaháznál hány éves korig van gyerekjegy válaszodat előre is köszönöm :))))
#6 - Kamilla - 2012.06.30. - 17:37

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás