A világ legmagasabb (és 2. leggyorsabb) hullámvasútja


A Kingda Ka hullámvasút 2005. május 21.-én nyílt meg a Six Flags Great Adventure vidámparkban (Jackson, New Jersey, USA). Megépítése óta, jelenleg is a világ legmagasabb hullámvasútja: 139 méter magas! Végsebessége 206 km/h, ezzel a világ leggyorsabb hullámvasútja is volt  2010-ig, amikor is az Abu Dhabiban található Formula Rossa hullámvasút lehagyta. A Kingda Ka a 206 km/h-s csúcssebességét mindössze 3,5 mp alatt éri el. A hullámvasúton ülőkre 5G-s erő hat. A “zuhanást” egy 270°-os függőleges spirállal is “színesítették”.

A Kingda Ka fennállásának 10 éve alatt a hullámvasútba már csapott villám, megrongálta az Irene-hurrikán, valamint egyik utasa madárral is ütközött, de szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett. Egyébként pedig meglehetősen gyakran van zárva karbantartás, javítás miatt, tehát ha valaki esetleg azonnal útra kelne, tájékozódjon először a vidámpark weboldalán.

Kingda Ka hullámvasút

Kingda Ka hullámvasút. Fotó: Chun Yip So/Flickr Creative Commons

 

Sokan semmi pénzért nem ülnének fel rá. Akik viszont megtették, azok így számolnak be a mindössze 28 mp-es út élményéről:

Nem vagyok egy kezdő hullámvasutazó, de ebből egyszer is elég volt. Nem tudok elképzelni ennél félelmetesebb vidámparki játékot. Az azonnali gyorsulás, a nagy sebesség, és a nagyon magasról történő ereszkedés egyszerre nagyon félelmetes. A torony, ahova felmegy a hullámvasút hihetetlenül magasnak tűnik már a vidámparkból is. De amikor elindult a hullámvasút, csak azt gondoltam: >>tényleg oda megyünk fel?>>

A Kingda Ka nem a világ legjobb, legszebb hullámvasútja. De a sebessége és a magassága miatt az egyik legjobb élmény, amit az ember megtapasztalhat egy vidámparkban”.

Nem szeretem a nagy magasságokat. Mielőtt elmentem a vidámparkba, több videót is megnéztem a Kingda Káról, és meggyőztem magam, hogy ez nem is olyan rossz. De amikor megérkeztem a vidámparkba, minden megváltozott, és elkezdtem félni. Azt mondtam magamban: nem, én ezt nem akarom! Végül úgy döntöttem, meg kell csinálnom, ha már idejöttem. Amikor a hullámvasút egyszer csak felgyorsult 206 km/h órára, úgy éreztem magam, mintha egy rakétában ülnék. Fent szétnéztem, és bevallom, remegni kezdtem, egyszerűen sokként ért, hogy ilyen gyorsan ilyen magasra jutottunk. Olyan gyorsan vége lett.. de örülök, hogy kipróbáltam!

Megéri a hosszú sorbaállást. Csodálatos a látvány, a tetejéről látszik Philadelphia. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a hullámvasutakat, még azoknak is, akik félnek tőle.

A Kingda Ka hullámvasutat azoknak ajánlom, akik valami extrémet keresnek. Nem a félősöknek. Én imádtam, alig várom, hogy újra felülhessek rá!!


2 hozzászólás
  1. Remélem hasonló lesz a magyar hullámvasút is! 🙂 Bár az eddigi nagyon régi is nagyon sok élményt nyújtott nekem! Szeretnék egy videót mutatni nektek, ami remélem nagyon sokaknak tetszeni fog és jó érzéssel tölt majd el benneteket! Nekem nagyon bejött! :)https://www.youtube.com/watch?v=hHyB4DChDKc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.