Hasznos utazási tippek mindenkinek


Vannak akik legszívesebben utazási irodával utaznak, míg mások inkább saját maguk szervezik meg külföldi utazásukat. Az egyéni szervezéshez összegyűjtöttük az interneten jelenleg elérhető legjobb forrásokat, valamint hasznos utazási tippeket is adunk, melyek segítségével a legegyszerűbben, legokosabban, a legjobb áron lehet bármilyen városba, vagy nyaralóhelyre utazást szervezni. Persze, utazni nem ennyire bonyolult, mint a cikk hosszúságából tűnne, és nem szabad túl komolyan se venni, rágörcsölni, a bejegyzés célja, hogy mindenki találjon benne legalább 1-2 hasznos tippet, tanácsot, amivel spórolhat, ami megkönnyíti, élvezetesé teszi utazását, és aztán érezze jól magát!

Hova menjünk? Az úti cél kiválasztása

Az úti cél, és az adott helyen megnézendő látványosságok kiválasztásához természetesen az Utazás nyaralás infót ajánljuk, amennyiben Görögország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország vagy Bulgária valamelyik városába vagy nyaralóhelyére, vagy Amszterdam, Berlin, Bécs, Isztambul, London, Monaco, Párizs, Prága vagy Róma városokba tervezzük az utakat. A folyamatosan frissített, aktualizált, bővített útikalauzok, látnivalók bemutatása mellett a több ezer hozzászólásból is lehet csemegézni, így elfogulatlan, több nézőpontból látható véleményeket lehet olvasni. Bármilyen az adott úti céllal, az utazással kapcsolatos kérdésre is választ adunk a hozzászólások között. Amennyiben az Utazás nyaralás infón nincs oldal az adott úticélról, akkor a Tripadvisort ajánljuk, ahol áttekinthetők a legjobb nevezetességek.

Fontos, hogy ne képek, legalábbis ne 1-2 kép alapján, inkább leírások, vélemények alapján válasszunk nyaralóhelyet. A képek sokszor vagy túlságosan szépnek mutatnak egy helyet, retusálások, tehetséges fotósok, vagy megfelelő kompozíció választása miatt, vagy pedig éppen ennek ellenkezője is jellemző lehet: hogy nem adják át egy város, egy nyaralóhely igazi szépségét és hangulatát.

Vannak helyek amik családoknak, vannak, amik fiataloknak, vannak amik időseknek megfelelők. Léteznek a történelem, a múzeumok kedvelői, valamint a természeti szépségek szerelmesei, kirándulni vágyók számára ideális helyek. Felkapott, zajos helyeknek is lehetnek csendes részei. Nem egy jellegtelen, tömegturizmusra szakosodott, szállodákkal teli, kifejezett izgalmat, szépséget, kirándulási lehetőséget nem nyújtó nyaralóhely van Európa minden országában. Tehát akik szeretnék megismerni egy ország igazi arcát, azok ne ilyeneket válasszanak.

Utazási tipp

Szállás

Ha szállodát foglalunk, akkor a booking.com mellett tanácsos ár-összehasonlító oldalakat, mint a HotelsCombined is megnézni, így sokat spórolhatunk. Hiszen egy szálloda ugyanolyan szobája más és más oldalakon akár gyökeresen eltérő áron található meg. Ráadásul, ha csak egy oldalt nézünk (mint pl. a Booking), akkor a keresésünkből rengeteg szállást kizárunk, mivel egy oldalon nincs fenn az összes szálláslehetőség, csak amelyekkel szerződésben vannak, és lehet más oldalakon sokkal kedvezőbb áron, sokkal jobb szállást találunk, amit ár-összehasonlító oldal böngészése nélkül nem veszünk észre.

Érdemes elolvasni ezt a cikket: gyakran ismételt kérdések internetes szállásfoglalásnál, itt hasznos tippeket és tanácsokat adunk, választ adunk a szállásfoglalás kapcsán felmerülő összes kérdésre, pl.: hogyan, milyen szempontok szerint válasszunk szállást, mire figyeljünk. De mindenesetre egy fontos tippet kiemeltünk abból a cikkből: mindig olvassuk el az értékeléseket az adott szállásról, és mindig nézzük meg milyen környéken van – nem lepukkant-e a környék, és nincs-e túl messze a belvárostól?

Néhány nyaralóhelyen sokszor kedvezőbb, és jobb nem szállodát, hanem apartmant foglalni. Horvátország esetében erre pl. az adriatic.hr az egyik legjobb oldal.

Repülőjegy

Nézzük meg a Magyarországról közlekedő fapados légitársaságok weboldalait (pl. Wizz Air, Ryanair, Easyjet). Emellett a skyscanner.hu-t, és a pelikan.hu-t  is nézzük át, mely oldalakon egy adott időpontra és úticélra rákeresve az összes légitársaság ajánlatát láthatjuk, így a lehető legjobb áron repülhetünk. De repülőjegyet ne ezeken a külső oldalakon, mindig a légitársaságok hivatalos oldalán foglaljunk!

A repülőjegyet 1-2 hónappal az utazás előtt lehet a legolcsóbban lefoglalni. Vannak kivételek is, amikor a légitársaságok akcióznak (pl. Wizz Air születésnapi, vagy klubtagoknak adott akció, új desztinációk bevezetése rendkívül kedvezményes jegyárakkal, stb.).

Fontos információ, hogy ha átszállásos repülőjegyet választunk, vegyük figyelembe, hogy a fapados légitársaságok járatai nem várnak a csatlakozásra! A szervezésnél készüljünk fel egy esetleges (akár több órás) késésre is, ebben az esetben is elérnénk-e a csatlakozó járatot?

A low-cost légitársaságok gépei bizonyos úti célokra csak bizonyos napokon közlekednek (pl. szerdán, és szombaton). Ha olcsó jegyet szeretnénk, akkor ezekre a napokra időzítsük az érkezést és a távozást. Ugyan biztos mindenki tudja, de érdemes megemlíteni, hogy a fapadosoknál ha nem csak kézipoggyásszal utazunk, akkor olyan magas poggyászköltséget számolhatnak fel, hogy néha már jobb “hagyományos” légitársaságot igénybe venni. Ugyanakkor, a kézipoggyász akár jelenthet egy kézipoggyász-bőröndöt is, melybe akár 4-5 napra kényelmesen elférnek a ruhák. A kézipoggyász-bőröndre egyelőre csak a Wizz Air számol fel plusz költséget, náluk csak kisebb csomag vihető fel a gépre.

Sokszor pont oda nem megy repülőgép ahova utaznánk, vagy pl. 100 km-rel távolabb jóval olcsóbban. Nézzük tehát meg az úti cél környékét, ott milyen nagyobb városok és repülőterek vannak.

Számos további hasznos tipp, a legjobb eszközök, weboldalak a legolcsóbb repülőjegyek megtalálásához részletes leírásunkban, itt: Hogyan keressünk olcsó repülőjegyet?

Bejutás a repülőtérről

Az utazás nyaralás info útikalauzainak Utazási tippek, tanácsok menüpontjaiban a különböző városok repülőtereiről való bejutás módjai is megtalálhatók. Amennyiben más városokról van szó, elsősorban a repülőtér oldalát érdemes megnézni, szinte mindegyik weboldalon van egy tömegközlekedés, repülőtérről való bejutás menüpont. Aki spórolni akar, válasszon tömegközlekedést, vagy transzferbuszt a taxi helyett.

Repülőtér

Autóbérlés

Ha többen látogatunk egy országba, és annak több városát meg szeretnénk nézni, sokszor jobban járunk autóbérléssel, mintha a távolsági közlekedésre költenénk. Autóbérléshez a  a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron lehet kölcsönözhető autókat keresni, piacvezető autókölcsönzési szolgáltatóktól. Egy kereséssel számos autóbérlési szolgáltató ajánlatai tekinthetők meg.

Helyi és távolsági közlekedés

Erre nem lehet általános információkat adni, érdemes megnézni a különböző városi, és nemzeti közlekedési társaságok weboldalát, valamint az Utazás nyaralás info útikalauzaiban a különböző országok, városok tömegközlekedése is le van írva.

Néhány országban figyelni kell különböző dolgokra a közlekedésnél, pl. Londonban az Oyster-kártyát a metró elhagyásakor is érinteni kell, ugyanez a helyzet Amszterdamban, ott a buszokon, és a villamosokon is. Olaszországban a nem távolsági vonatokra felszállás előtt érvényesíteni kell a vonatjegyet. Vannak városok, ahol le kell inteni a buszt, máskülönben nem áll meg, hiába várunk a megállóban. Ilyen, és ehhez hasonló, nem megszokott előírások mindenhol előfordulhatnak, ezért tájékozódjunk – és azért is, hogy a lehető legkedvezőbb árú jegyet tudjuk venni, Párizsban pl. rengeteg fajta tömegközlekedési jegy van, sokat lehet spórolni azzal, ha a megfelelőt vesszük.

Nemzetközi vasúti menetrendről itt lehet információkat kapni.

Utasbiztosítás

Nem tudnám senkinek se javasolni, hogy ne kössön utasbiztosítást. Az Utazás nyaralás info látogatói, partnerünk, a biztositas.hu ajánlatának köszönhetően, 10% kedvezménnyel köthetnek, IDE kattintva.

EU-n belüli utazások esetén kiváltható az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ennek birtokában ugyanazokat az ellátásokat, ugyanazokkal a feltételekkel lehet megkapni, mint amiket annak az országnak az állampolgárai megkapnak, ahova utazunk. De ez nem helyettesíti az utasbiztosítást! Hiszen pl. magánkórházakra nem érvényes, és sok nyaralóhelyen magánkórházak, magánrendelők működnek. Valamint, nem is biztos, hogy ingyen lesz az az orvosi ellátás, mint Magyarországon, hiszen lehet hogy egy másik európai országban egy adott Magyarországon ingyenes kezelésért fizetni kell. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kormányhivatalokban, ingyenesen kiváltható, személyi igazolvány, lakcímkártya, és TB-kártya, valamint esetlegesen jogosultságot bizonyító igazolás bemutatása mellett.

tengerpart

Útikönyv

Mi az Útitárs TOP 10 sorozatot ajánljuk, kis helyen is elfér, lényegre törő, jól áttekinthető, szép, de tartalmas.

Online jegyfoglalás

Spóroljunk a drága idővel, és a frekventált, népszerűbb nevezetességekhez vegyük meg online a belépőjegyet a nevezetességek hivatalos weboldalán, hogy ne kelljen (akár egyes helyeken több órát) sorban állni!

Időjárás

1 hétnél hosszabb időtartamra még a meteorológia mai fejlettségi szintjén is lehetetlen előre megmondani, milyen idő várható a helyen, ahova utazunk. A Wunderground oldalán ugyanakkor visszanézhető, hogy a korábbi években egy adott dátumra vonatkozóan milyen volt az idő, így abból kalkulálhatunk, hogy általában milyen akkor a hőmérséklet, mennyit esik az eső.

Utazási alkalmazások okostelefonra

Angolul tudóknak a Tripadvisor városalkalmazásai nagyon hasznosak lehetnek, melyek számos városra elérhetőek. Android telefonokon a Google Play áruházban, míg Iphone-on a Store-ban pl. Tripadvisor Barcelona City Guide keresőkifejezésre rákeresve letölthetők. Érdemes wifivel letölteni, mivel a letöltés után adatbázist frissít, ami akár 100 Mb is lehet.

A Tripadvisor okostelefonos városkalauzai offline használhatók, offline lehet velük navigálni, a térképeken a különböző látnivalók be vannak jelölve. Okos megoldás, hogy egy nevezetesség kiválasztásakor azt is megadhatjuk, hogy iránytűvel navigáljon oda. Az iránytű mutatja merre haladjunk, és hogy még milyen messze vagyunk a kinézett helytől. Sokszor nagyon jó, hogy egy adott nevezetességnél láthatjuk, hogy milyen nevezetességek vannak közel. Így olyan látványosságokat is felfedezhetünk, amiket adott esetben nem néztünk volna meg.

Érdemes letölteni az ingyenes HERE alkalmazást, amely elérhető Androidra, és IOS-re is. Ezzel offline, adatforgalom nélkül navigálhatunk külföldön – itthon előre letölthetjük az adott ország / régió térképeit.

Emellett ha nagyobb városba megyünk, a helyi közlekedési társaságok appjait is érdemes lehet letölteni okostelefonunkra, így láthatjuk a tömegközlekedési térképet, tömegközlekedési útvonalat is tervezhetünk (de a külföldön alapesetben kikapcsolt adatroaming, vagy ha nem kapcsoljuk ki, a magas adatroaming díjak ellenőrizzük, hogy az alkalmazás, annak útvonaltervezője kikapcsolt adatforgalomnál is működik-e). Ha a helyi közlekedési társaságnak nincs appja, nem hivatalos alkalmazások lehet, hogy elérhetők, pl. Barcelona Transport kifejezésre keresve. Ha van is appja a helyi közlekedési társaságnak, néha a nem hivatalos alkalmazások jobbak.

hegycsucs

További tippek, tanácsok

 • Nézzük ki előre, hogy hol van a követség, mi a telefonszáma.
 • A fontos telefonszámokat (követség, család, közeli barátok) írjuk fel, vagy memorizáljuk egy esetleges telefonelvesztés esetére.
 • Másoltassuk le útlevelünket/személyi igazolványunkat, és a másolatot is vigyük magunkkal!
 • Az előző 2 tipp 21. századi megfelelője: töltsük fel ezeket Dropboxba, vagy piszkozatként a webmailünkbe, így bármilyen internetkávézóból elérhetjük őket.
 • Figyeljünk arra, hogy ne veszítsünk el semmit, valamint a zsebtolvajokra! Erről bővebben, hasznos tippekkel itt: 17 trükk, hogy soha ne hagyjunk el semmit + zsebtolvajok ellen >>
 • Ne pakoljunk be felesleges dolgokat, mint pl. több karton ásványvíz, hetekre elegendő étel, ne adj Isten, vasaló, kenyérpirító, mikrohullámú sütő..
 • Pénzünket ne egy helyen, hanem több helyre szétosztva tartsuk. Ne vigyük magunkkal az összes pénzünket, csak amire az adott nap városnézéshez/ a parton szükségünk lesz, a többit hagyjuk biztonságos helyen, pl. a szálloda széfjében.
 • Pénzt ne a repülőtéren váltsunk – se Ferihegyen, se külföldön! Rengeteget bukhatunk, nagyon rosszak a reptéri árfolyamok.
 • Nézzünk utána, mennyibe kerül normál esetben egy taxi az adott városban, pl. a worldtaximeter oldalon. Nem csak Magyarországon jellemző, hogy a taxisok túlszámláznak. Ha taxit hívnánk, érdeklődjünk a szálloda recepciósától, melyik a megbízható, olcsó taxistársaság, és kérjük meg, hogy hívjon nekünk.
 • A szállodai minibár a legtöbb helyen elképesztően drága, csak akkor használjuk, ha tájékozódtunk az árakról előtte!
 • Éttermeket érdemes úgy választani, hogy először megnézzük az értékelését Tripadvisorön, vagy pedig kikérjük a helyiek véleményét. A helyi ember ne a szálloda recepciósa legyen, hiszen ők jutalékot kapnak, hogy egy adott éttermet ajánljanak. A városok főutcáján, turisztikai központjában lévő éttermek általában drágábbak, és sokszor nem is jók (gondoljunk csak a budapesti Váci utcára, vagy a barcelonai Ramblára!)
 • Ha egzotikusabb országba utazunk, nézzünk utána a helyi szokásoknak, szabályoknak, törvényeknek, esetleges oltásoknak, a helyi ivóvíznek és ételeknek!
 • Nem fogunk tudni mindent megnézni egy nagyobb városban. Inkább élvezzük, hogy ott vagyunk, töltsünk akár több órát egy olyan részen, amely elnyerte tetszésünket, ismerkedjünk emberekkel, élvezzük az ízeket!
 • Vesszünk el! A szokásos fő nevezetességek mellett járjuk az utcákat, fedezzünk fel helyeket, a városok igazi arcát így lehet igazán felfedezni, valamint sok kincsre is lelhetünk. Persze azért a rossz hírű környékeket kerüljük.
 • Ne fotózzunk feltétlenül, inkább legyünk jelen! Akkor fotózzunk, ha valami nagyon különlegeset látunk, ha úgy érezzük, nagyon jó képet tudunk elkészíteni, jobbat, mint előttünk már több ezren, vagy ha mi, vagy családtagjaink is rajta vannak a képen.
 • Érdemes megtanulni legalább néhány szót annak az országnak a nyelvéből, ahova utazunk, pl.: “igen”, “nem”, “köszönöm”, “kérem”, “segítség”, valamint a számok.
 • A füldugó csodákra képes, ha esetleg zajos szállást fognánk ki, pakoljunk be azt is!
 • Nyáron a kalap és a napszemüveg is nagyon hasznos lesz.

Kiegészítenéd? Ötleted, hozzáfűznivalód, kérdésed van?

Várjuk a hozzászólásokat! Az egyes helyekkel kapcsolatos kérdéseket pedig az Utazás nyaralás info adott oldalán a hozzászólások között lehet feltenni.

Képek: Rüdis fotos, GG, Darren Johnson / Creative Commons


11 hozzászólás
 1. Szeretném megkérdezni, hogy mikor van vonat Koppenhágából svédországi Kalmárba? És azt is szeretném megkérdezni hogy mennyibe kerül egy teljes árú jegy erre a távolságra? Előre is köszönöm a felvilágosítást!

 2. z elözö kérésembe nem írtam meg a szálloda cimét ami 132 Boulevard Voltaire 11 Bastille 7511 Párizs ez a Voltaire metró megálló nem tudom hogy igaz-e hogy Párizs szivében van-e?innenhogy jutok el a 9-es metró ig az Alma Marceau meegállóhoz Igaz-e hogy közel van az Eiffel torony?.Elöre is köszönöm Ági.

 3. Szeretnék segítséget, tanácsot kérni. Szept. 6.-8.-ig 2 teljes napot Milánóban töltünk. 4 fő. Repülővel megyünk, úgy gondoltam négyünknek jobban megéri autót bérelni a Malpensan, mint jegyeket, kártyákat venni. Milánóban a városnézéshez természetesen veszek napijegyet. Szállás a Porta Romana metro mellett lesz. A 2. napot a Como-i tó körül szeretnénk végignézni a főbb látnivalökat, parkokat. Kérdésem az lenne, hogy hétvégén Milánóban is ingyenes-e a parkolás? Malpensa és Milánó közt, illetve Milánó és a Como-i tó körül kell-e valamerre útdíjat fizetni, ha igen, az esetleg valamerre elkerülhető-e. Néztem a 3 napos io vaggio kártya négyünknek 120 eu lenne. Az autó bérlés 2 napra 70 eu, a benzin 1,8. Nem tudom mennyi a parkolás + útdíjak. De ha kb. még annyi is mint a kártya, a Como-tó körül arra megyünk amerre kedvünk tartja. Míg vonattal eléggé kötött az ember. Esetleg érdemes teljesen körbemenni, vagy csak Varenna, Tremezzo, Lenno, Como? Közben egy hajókázás? Comoban dóm, bazilika, sikló Brunatebe. Előre is nagyon köszönök minden tanácsot, ötletet. Kissné

 4. Szia Tibcsi,
  mivel minden utazásunk elött tanácsodat kérjük és eddig mindig nagyon sok hasznát vettük ezért most az lenne a kérdésünk okt .végén Madridba utazunk,hogyan tudunk bejutni legegyszerűbben a centrumba a reptérről és mivel??A másik pedig egy napot Toledóba töltenénk és hogyan jutunk el legegyszerűbben oda vagy milyen oldalon tudjuk megnézni a vonatok indulását…stb és honnan megy a vonat(Madridból),kb.mennyi idő a vonatút (esetleg vonat jegy árak..)Köszönjük!!:Tina

 5. Szeretném megkérdezni, hogy Csehországban a 60
  éven felülieknek jár-e utazási vagy más kedvezmény. és, hogy a jogosultságot miként kell igazolni. Elegendő-e ehhez az útlevél vagy a személyi?

  Köszönettel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.