Európa és a világ legszebb vízesései – fotókkal


A vízesések a természet egyik legcsodálatosabb képződményei. Nehéz kiemelni a legszebbeket e lenyűgöző természeti csodák közül, és kijelenteni, melyik a világ legszebb vízesése, de az ebben a listában bemutatott vízesések mindenképp a leggyönyörűbbek között vannak, és sok esetében konszenzus van arról, hogy mindenképpen a világ legszebb vízesései között a helyük. A legnagyobb, legszebb vízesésekhez igen messzire kell utaznunk, de azért a kontinensen is találhatók szépek: ezért a listában minél többet igyekezetünk feltűntetni Európa legcsodálatosabbjai közül is. Az alábbiakban 13 vízesést mutatunk be, képekkel. A képek megnézése után akár be is hunyhatjuk szemünket, és elképzelhetjük, hogy valamelyik hatalmas erejű vízesés alól csodáljuk a természet erejét, és szépségét. A kis fotók kattintással nagyíthatók, és galéria nyílik!

Rajna vízesés, Svájc

Európa legszélesebb, és egyik leglátványosabb vízesése: 150 m széles, és 23 m magas. A svájci Schaffhausen mellett, Zürichhez viszonylag közel található, egyszerűen elérhető autóval, kerékpárral, vagy vonattal. A vízesés meglátogatásakor Neuhausen am Rheinfall-ban, a Wörth kastélyt is érdemes megtekinteni.

Langfossen, Norvégia

Az Észak-norvégiai vízesés 600 m magas. Mivel az E-134-es út mellette vezet el, igen könnyű elérni.

Langfossen vízesés

Dettifoss vízesés, Izland

A Dettifoss Izland északkeleti részén magasodik, a Jökulsárgljúfur nemzeti parkban. Az átfolyó vízmennyiség tekintetében (200 m3/s) Európa legnagyobb vízesésének számít. 100 méter széles, és egy 44 m mély kanyonba érkezik.

Dettifoss vízesés

Gullfoss, Izland

A Gullfoss (magyarul: arany vízesés) Izland legnépszerűbb, leghíresebb vízesése, Európa egyik természeti csodája. Izland délnyugati részén, a Hvítá folyó kanyonjában található. Valójában két vízesésről van szó: a felső 11 m, az alsó pedig 22 m magas.

Gulfoss vízesés

Plitvice vízesések, Horvátország

Az Észak-Dalmáciában található vízesések a magyarok körében is igen kedveltek, és látogatottak: sokan keresik fel őket egy horvátországi nyaralás alkalmával, amely nem is véletlen: a természet lenyűgöző szépségeket alkotott. A Plitvicei Nemzeti Park Európa egyik legszebb természeti képződménye, és a világörökség része. Nem egy, nem is kettő, hanem 92 vízesés van itt, melyek a nemzeti park 16 tavát kötik össze.

Plitvice, Horvátország

Tugela, Dél-Afrika

A 948 méter magas vízesés, a venezuleai Salto Ángel után, a világ 2. legnagyobb vízesése. A Dél Afrikai Köztársaságban, a Royal Natal nemzeti parkban tekinthető meg.

Tugela vízesés

Niagara Falls, Kanada/USA

A legendás, a világ legismertebbjei közé tartozó vízesés a világ 5. legbővízűbb vízesése: átlag 2407 m3/s-es vízhozammal. Az amerikai-kanadai határon helyezkedik el, New York, és a kanadai Ontario állam között. A Niagara két vízesésből áll: a Horseshoe Falls 53 m magas, és 790 m széles, az American Falls pedig 21-30 m magas, és 320 m széles.

Niagara vízesés

Jog-vízesések, India

Az ázsiai kontinens az indiai Jog-vízesésekkel képviselteti magát a listán. A 253 m magas vízesés ereje egy közeli erőművet is táplál. Az erőmű a monszun idején működik: más időszakokban a vízesés vízhozama olyan kicsi, hogy szinte észre sem lehet venni!

Jog vízeséses, India

Yosemite Falls, California, USA

A 739 méter magas vízesés a Yosemite nemzeti park fő attrakciójának számít, különösen tavasszal, amikor a legtöbb víz zúdul le rajta.

Yosemite Falls

Iguazú vízesés, Argentína, Brazília

A vízesés-rendszer 2,7 km hosszan terül el az Iguazú folyó mentén, az argentín-brazíl határon.

Iguazú vízesés

Victoria vízesés, Zambia, Zimbabwe

A Zambézi folyó vízesését Zambia, és Zimbabwe között csodálhatják meg a szerencsések. A világ egyik leghíresebb vízesése, a világ hét természeti csodája között emlegetik. Ugyan se nem a világ legmagasabb, se nem a legszélesebb vízesése, mégis a világ legnagyobb vízesésének tarják a magasság, és a szélesség kombinációját nézve: a Victoria 1708  m széles(!) és 108 m magas.

Victoria vízesés

Salto Ángel, Venezuela

A venezuelai Angyal vízesés, 979 méteres magasságával (!) a világ legmagasabb vízesése címmel büszkélkedhet. Venezuelában, a Canaima nemzeti parkban, a dzsungelben található.

Ángel vízesés, Venezuela

Kaiteur, Guyana

A 226 méter magas vízesés a dél-amerikai Guyana egyik fő turistalátványossága, az ország esőerdejének közepén található.

Kaiteur vízesés, Guyana


1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.