Isztambul – látnivalók, nevezetességek, tippek 2015


Isztambul Törökország legnagyobb, és egyben a világ 5. legnépesebb városa. Lakosainak száma 14 millió. A sokszínű, látnivalókban, műemlékekben gazdag várost évente több millió turista keresi fel. Különleges a város kulturális kavalkádja, a mecsetek, a templomok, a minaretek, a paloták egyvelege, a régi és új, a tradicionális, és a modern, a kelet és a nyugat izgalmas keveredése. Nem csak földrajzilag, hanem kulturálisan is Európa és Ázsia határán helyezkedik el. Ez a világ egyetlen fővárosa, mely egyszerre két földrészen helyezkedik el, de egyáltalán ilyen városból is csak 6 van a világon. A nevezetességek döntő többsége (az alábbiakban bemutatottak közül az összes) az európai részen van, annak is nagyrészt az óvárosában, azaz a Sultanahmet-negyedben – no de ki ne sétálna át Ázsiába, ha Isztambulba látogat? Az európai rész is két egységre tagolódik: az Aranyszarv-öböl választja ketté, a két részt a Galata-híd köti össze. A látnivalókon túl, különösen izgalmasak a híres isztambuli bazárok, vagy a Boszporuszra irányuló kilátás is.. és maga a város lüktetése, pezsgése, az érdekes, hangulatos utcák, és negyedek, a török kávézók..

Hogy 14 millió laknak itt, hogy nagy a tömeg, a városban járva abszolút érezhető. Az ázsiai hatások pedig pl. a közlekedés kaotikusságában, és a sokszínű lakosságban. Az emberek ugyanakkor zömmel barátságosak, és segítőkészek (annak ellenére hogy rámenősek, tukmálósak, a nők felé akár nyomulósak), a közbiztonság jó.

Ugyanakkor, így 2015 végén meg kell említeni, hogy ugyan rendkívül minimális az esélye, hogy pont az olvasóval, pont amikor odalátogat, pont azon a helyen ahol van, bármi baj történjen, de a városban sajnos megnövekedett a terrorveszély! A fokozott biztonsági kockázatra a magyar Konzuli Szolgálat, és más európai országok hivatalai is felhívják a Törökországba utazók figyelmét. A magyar Konzuli szolgálat mindig aktuális biztonsági ajánlása és tanácsai itt olvashatók.

Az alábbiakban bemutatjuk a város TOP 10 nevezetességét, majd ezek után információk olvashatók a városba való eljutásról, az isztambuli szállásról, és tömegközlekedésről, a múzeumkártyáról, és időjárásról is. A cikk végén található térképen pedig feltüntetésre kerülnek Isztambul nevezetességei.

Isztambult már Kr.e. 667-ben megalapították, Büzantion néven. Később, Konstantinápoly néven a Keletrómai Birodalom központjává vált. Bizánc és az Oszmán birodalom fővárosa is volt – ma már Törökországnak se a fővárosa, az 1923 óta Ankara, de Isztambul ma is a kereskedelmi és kulturális főváros. Az Istanbul nevet 1929-ben kapta: jelentése egyszerűen: “a városban”.

Szállások | Hagia Sophia | Kék mecset | Elsüllyedt Palota | Topkapi palota | Boszporusz | Nagy bazár | Szulejmán-mecset | Galata-torony | Dolmabahce palota | Archeológiai múzeum | Taksim tér | Istiklal utca | Eljutás Isztambulba | Isztambuli tömegközlekedés | Múzeumkártya | Éghajlat, időjárás | Isztambul térkép, látnivalókkal | Hozzászólások

Szállás Isztambulban

Isztambuli szállás kereséséhez a HotelsCombined rendszerét ajánljuk, ahol egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal árait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a lehető legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat, és mindenki igényeinek a legmegfelelőbb szállásokat lehet találni. Így rengeteg időt és pénzt spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, amik csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Isztambul látnivalók

(a képek kattintásra nagyíthatók)

Hagia Sophia

(Ayasofya)

Az Isteni bölcsesség temploma egy bizánci ortodox bazilika, 1985 óta az UNESCO Világörökség része. 1453-ban mecsetté alakították, ma pedig már csak múzeumként működik. A késői ókori építészet utolsó jelentős alkotásának számít. Igazi építészeti szépség, a korabeli építészet csúcsának, és legjelentősebb alkotásának számít. A Hagia Sophia helyén korábban két templom állt, a jelenlegi épület Kr. u. 532-537 között épült. Az építők zsenialitására jellemző, hogy 1500 év alatt nem csak hogy ellenállt az idők vasfogának, de a templom túlélt számos átépítést, felújítást, és közeli földrengést is.

A Hagia Sophia Isztambul egyik első számú látnivalója, mindenképp érdemes belülről is megnézni, és megcsodálni ezt az építészeti remekművet, mely a világ legjobb látnivalói listákon is előkelő helyen szerepel. Nézzük meg a földszintet, és a felső szintet is, csodáljuk meg a lenyűgöző mozaikokat. A keresztény és muszlim vallás jeleit is felfedezhetjük, láthatjuk a változásokat, és a kontrasztot a két világvallás között.

Cím: Sultanahmet Mh., Ayasofya Meydanı, 34122, Isztambul

Belépő (2015): 30 TL. 13 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitvatartás: Nyitva minden nap. Április 15.-október 1.: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00). Október 1.-április 15.: 9:00-17:00 (utolsó belépés: 16:00).

Hagia Sophia, Isztambul. Fotó: Collin Key

Kék mecset

(Sultanahmet Camii)

Az 1609-1616 között épült Kék mecsetet (vagy Ahmed szultán mecsetje, törökül: Sultan Ahmet Camii) I. Ahmed szultán építtette. A mecset hat minarettel is rendelkezik, Törökországban ezt csak az Adanában található dzsámi „mondhatja el magáról”. Lenyűgözőek a mozaikjai. A Hagia Sophiával szemben áll, az építők nem titkolt célja volt, hogy megmutassák: az iszlám építészet is képes ilyen monumentális alkotások létrehozására.

A mai napig egyházi épületként funkcionál. Ezért csak mezítláb lehet belépni, és az ima idején nem lehet bemenni, ekkor lezárják a turisták előtt. Előírás a férfiaknak a hosszú nadrág, a nőknek pedig a fejkendő, a vállat takaró, s bokáig érő ruházat (amit a helyszínen is lehet kapni, de aki nem szeretne más által viselt kendőt felvenni, az vigyen magával). Belépéskor a cipőt le kell venni (ezért jó ötlet lehet zoknit is vinni nyári napokon, amikor egyébként nem viselnénk), és magunkkal vinni, melyhez adnak műanyag zacskót. Nagy sorok szoktak kialakulni, ezért érdemes korán odamenni.

Cím: Sultanahmet Mh., At Meydanı No:7, 34122, Isztambul.

Belépő (2015): Ingyenes belépés!

Nyitva tartás: Minden nap nyitva van, de az imádkozások idején, ill. azelőtt fél órával a turisták előtt zárva. Ezek az időpontok: hajnalban, dél környékén, délután, naplementekor, és közvetlenül sötétedés előtt. Az imák ideje a nap állásától, évszaktól, időzónától függnek, pontosan a különböző napokon itt megtekinthetők, ill. a mecset előtt is ki vannak írva.

Kék mecset, Isztambul

Kék mecset

Kék mecset

Elsüllyedt palota

(Yerebatan Sarayı)

A Hagia Sophia közelében elhelyezkedő régi víztározó meglátogatása hatalmas élményt nyújt. Ez a 150 méter mélységben fekvő, 134×54 méteres, 336 oszloppal rendelkező ciszterna a legnagyobb az Isztambul alatt fekvő ősi víztározók közül. A hangulat mellett a medúzafejek is figyelemre méltóak. Történelmi források szerint 7000 rabszolga dolgozott a megépítésén. A 6. században épült, helyén korábban egy 3-4. századi bazilika állt. 1988 óta látogatható.

Belépőjegy (2015): 20 TL.

Nyitvatartás: Nyitva minden nap. A nyári időszakban 9:00-18:30, téli időszakban: 9:00-17:30. Január 1.-én, és egyházi ünnepek első napjain csak 13:00-kor nyit.

Elsüllyedt palota

Topkapi palota

(Topkapı Saray)

A Topkapi palota (magyarul ágyúgolyó palota) 1459-1465 között épült, a világörökség része, Isztambul egyik legkedveltebb látványossága. Ez volt a szultánok rezidenciája, valamint az Oszmán Birodalom központja 1465-1856 között. Volt, hogy 4000 ember lakott benne. Ma múzeum. Több épületből, és udvarból álló, 700 ezer m2-es hatalmas komplexum, érdemes több időt rászánni (legalább 4 óra a bejárása), és a háremet is megtekinteni, sok érdekességet kínál. Láthatjuk, hogy éltek a szultánok, képet kaphatunk nagyságukról, és elképesztő gazdagságukról. A kilátás is szép innen a Boszporuszra.

Szintén Isztambul egyik “kötelező” nevezetessége. Érdekes korán, nyitásra, vagy nyitás előtt érkezni, és elsőként a háremet megtekinteni.

Cím: Cankurtaran Mh., 34122, Isztambul.

Belépő (2015): 30 TL. Hárem, plusszban: 15 TL. 13 éven aluliak számára ingyenes, kivéve a hárem, ami 7 éven aluliak számára.

Nyitvatartás: Nyitva minden nap, kivéve keddenként. Április 15.-október 26.: 9:00-18:45. Október 26.-április 15.: 9:00-16:45. Zárva 2015-ben: július 16. Csak 13:00-tól nyitva: július 17., szeptember 24.

Topkapi palota

Topkapi-palota, Isztambul

Boszporusz


A Boszporusz az Európát Ázsiától elválasztó, 30 km hosszú tengerszoros neve. A két kontinenst fizikailag pedig az 1510 méter hosszú, 1974-ben épült Boszporusz-híd köti össze, mely éjszakai kivilágításban gyönyörű látványt nyújt. Érdemes rajta átgyalogolni. A másik a Boszporusz felett átívelő híd az 1977-ban épült 1090 méter hosszú Faith Sultan Mehmed-híd. Egy harmadik, csak vasúti híd, a Yavuz Sultam Selim-híd építése 2013. május 29.-én kezdődött, és a tervek szerint 2015 végére lesz kész. A tengerszoros két partján 15. századi erődök is megtekinthetők.

A Boszporuszon hajókirándulást is lehet tenni, amit érdemes is, hiszen gyönyörű a látvány az óvárosra. A látvány ugyanakkor időjárás függő, érdemes szép, napos időben a hajókirándulásra jelentkezni. Választhatók rövidebb (pl. 1,5 órás), és hosszabb (akár 4-5 órás) túrák is, különböző hajótársaságaktól, különböző árakon. Mivel a hajók gyakran indulnak, ha nem lenne megfelelő helyünk, érdemes megvárni a következő indulást. Tanácsos a hajó bal oldalára ülni. A kirándulóhajók helyett lehet menni olcsóbb, menetrend szerinti hajókat is, de ezek nyaranta nagyon zsúfoltak, és nem olyan jó róluk a kilátás, mint a kirándulóhajókról. Ha kirándulóhajóval megyünk, ne dőljünk be azoknak, akik a hajó fele haladva megállítanak, hogy az ő túrájukat válasszuk. Az ilyen túrák drágábbak, és ennek ellenére rövidebbek lehetnek. Tájékozódjunk tehát az árakról, és a túra hosszáról. A Turyol vagy a Şehir Hatları céget választva mindenesetre nem lőhetünk mellé, közülük a Turyolnak sokkal sűrűbb a menetrendje.

Boszporusz

Boszporusz, Isztambul

Boszporusz híd

Nagy bazár

(Kapalıçarşı)

Az isztambuli Nagy Bazárban varázslatos látogatást tehetünk a keleti piacok izgalmas, és pezsgő, egyben kaotikus világába. Vásárolhatunk, vagy csak nézhetünk ékszereket, szőnyegeket, bőrárukat, ruhákat, antik tárgyakat, kerámiát, fűszereket, édességeket, vízipipákat. A bazár igen népszerű, és izgalmas, kihagyhatatlan látványosságnak számít. Itt mindent meg lehet kapni: amit nem, azt pedig valahogy elővarázsolják! A Nagy Bazár egyike a világ legnagyobb, és legrégibb fedett piacainak: 61 fedett utcán (!) több mint 3000 bolt található meg itt. Akit elvarázsol, az egy egész napot is el tud itt tölteni. Nézzük meg a bazár északi, déli, nyugati és keleti szélein elhelyezkedő műhelyeket, azaz a hanokat is, melyek nagyon érdekesek, és ahol a mestereket munka közben látjuk.

A bazár szinte egy kis város a városban: saját mecsete, rendőrsége, éttermei, és bankja van. Az árusok friss gyümölcsökkel, ízletes teával csábítják itt a vevőket. Alkudni kötelező! Megjegyzendő még, hogy a bazár vasárnap zárva tart, és hogy antik tárgyak kivitele az országból szigorúan tilos, ezért ilyeneket ne vásároljunk!

Egy 2014-es statisztika szerint ez a világ leglátogatottabb turistaattrakciója, évente 91 millió látogatóval. A bazár építésének kezdete 1455-ben kezdődött, jelenlegi formáját a 17. század végére érte el, de teljesen csak 1730 környékére fejeződött be a kivitelezés. Egy 1894-es jelentős földrengés után a helyreállítása 1898-ra fejeződött be. De korábban is számos tűzvész, és földrengés sújtotta. A Nagy bazár utolsó felújítása 1980-ban volt.

Nagy Bazár

Isztambuli Nagy Bazár

Szulejmán-mecset

(Süleymaniye Camii)

Isztambul legnagyobb mecsete. A mecsetet Szulejmán-szultán parancsára, 1550-1558 között építették. Azóta több tűzvész sújtotta: 1660-ban, majd legutóbb az I. Világháború idején égett le, amikor is az udvaron lévő fegyverraktár felrobbant. A mecsetet ezután csak 1956-ban állították helyre. A mecset egy dombon áll, így lélegzetelállító építészeti megoldásai mellett a panoráma is szép. Mivel ez is egy működő vallási épület, itt is érvényesek a Kék mecsetnél a korábbiakban leírt információk az ima időpontjairól, valamint a megfelelő öltözékről.

Cím: Süleymaniye, 34116, Isztambul.

Jegyár: Ingyenes belépés!

Szulejmán-mecset, Isztambul

Szulejmán-mecset

Galata-torony

(Galata Kules)

A középkori kőtorony 1348-ban épült. 66,9 méter magas, a városból szinte mindenhonnan látható. És, róla is nagyon sok látszik a városból, a csodálatos panoráma miatt érdemes felmenni. Lenyűgöző a látvány Isztambulra és a Boszporuszra. A torony tetején kávézó, alatta két szinttel étterem működik. A Galata-toronyba lift visz fel, de a liftezés után még szükséges 70 lépcsőfok megmászása. Illetve, magához a toronyhoz, a dombra feljutni is kis gyaloglást igényel. Általában nagy a sor.

Belépő (2015): 25 TL.

Nyitva tartás: 9:00-19:00.

Galata-torony

Galata-torony panoráma

Galata-torony kilátás éjjel

Dolmabahce Palota

(Dolmabahçe Sarayı)

A 19. század közepén az elavultnak számító Topkapi palota már nem volt képes a szultánok igényeit kiszolgálni, ezért egy új palota építésének ötlete merült fel. Az 1843-1856 között épült szeráj 1856 és 1922 között (az 1889-1909 közötti időszak kivételével) szultáni palotaként működött. A kor legfényűzőbb palotájában, 45 ezer négyzetméteren 68 fürdőszoba, 6 törökfürdő, közel 300 szoba, és 46 különterem volt. Amellett, hogy népszerű turistalátványosság, a török kormány gyakran itt szállásolja el magas rangú vendégeit.

Cím: Vişnezade Mh., 34357 Beşiktaş/İstanbul.

Belépő (2015): 30 TL. Hárem: 20 TL. Kombinált jegy: 40 TL.

Nyitva tartás: Hétfő és csütörtök kivételével 9:00-16:00. Ugyanakkor a pénztár előbb bezárhat, mert a napi látogatói limit, 3000 ember elérése után már nem engednek be új látogatókat.

Dolmabahce palota

Dolmabahce palota, Isztambul.

Archeológiai Múzeum

(İstanbul Arkeoloji Müzeleri)

Valójában három múzeum: a főépület az archeológiai (régészeti) múzeumnak ad helyet, a további kép épület az ókori kelet, és az iszlám művészet múzeuma. A Topkapi palotához közel elhelyezkedő múzeumok több mint egy millió kiállítási tárgynak adnak otthon, a világ történelmének majdnem minden korszakából. Igen gazdag, és értékes kiállítási tárgyak találhatók itt: a történelem, és a művészet iránt érdeklődőknek nem fog csalódást okozni, ha ide ellátogatnak! Igen gazdag a múzeum görög szoborgyűjteménye, valamint a szarkofággyűjtemény is.

Cím: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Sultanahmet / Fatih, Isztambul.

Belépő (2015): 15 TL.

Nyitvatartás: Nyitva minden nap 9:00-19:00 (pénztárzárás: 18:00).

Isztambuli archeológiai múzeum

Archeológiai múzeum, Isztambul

Taksim tér

(Taksim Meydanı)

A Taksim tér Isztambul leghíresebb tere, a város érdekes modern részének központja, fontos közlekedési csomópont, felvonulások, ünnepségek helyszíne. Az utóbbi években is sokszor hallani róla különböző tüntetések kapcsán, de már a ’70-es években is a tüntetéseknek is a központja volt. Ugyanakkor maga a tér nem kifejezetten érdekes, különleges, vagy szép, nem mondható turistalátványosságnak. Az éjszakai élet, valamint éttermek, kávézók, üzletek miatt, és Isztambul modern részének hangulatáért érdemes a környékére ellátogatni. Ha tüntetés van, akkor viszont kerüljük el a Taksim teret!

Taksim tér

Istiklal utca

(İstiklâl Caddesi)

A Taksim térból nyíló, majdnem a Galata-toronynál végződő utca Isztambul leghíresebb sugárútja. Az 1,4 kilométer hosszú, pezsgő sétálóutcában rengeteg üzlet, valamint művészeti galériák, mozik, színházak, könyvtárak, éttermek, kávézók, pubok, és éjszakai klubok helyezkednek el. A téren akár 2-3 órát is lehet sétálgatni, lassú tempóban meg-megállva, az üzletekbe betérve, megebédelve. Az éjszakai életet keresőknek érdemes ide jönniük esténként, de aki nem szereti a hatalmas tömeget, inkább délelőtt nézelődjön itt.

Istiklal utca

Eljutás Isztambulba


Repülővel: Magyarországról a Wizzair és a Pegasus Airlines fapados járataival, valamint a Turkish Airlines repülőivel lehet a városba jutni. A Wizzair és a Pegasus Airlnes gépei a Sabiha Gökcen repülőtérre érkeznek. A reptérről több busz is közlekedik a városba. A Turkish Airlines gépei ugyanakkor az Atatürk reptérre közlekednek, ahonnan metróval és busszal is a városba lehet jutni.

Vonattal: Budapest és Isztambul között jelenleg nem közlekedik közvetlen járat. Szófiai, majd Kapikule átszálással, több mint 24 óra alatt lehet idejutni.

Törökországba személyi igazolvánnyal nem, kizárólag a belépéstől számítva még legalább 150 napig érvényes útlevéllel lehet belépni. Vízum ugyanakkor már turisztikai célú látogatás esetében nem szükséges.

Isztambul, repülőtér

Isztambuli tömegközlekedés


Gyalog is remekül bejárható a város, A Topkapi palota, a Hagia Sophia, és a Kék mecset például mind a Sultanahmet városrészben, egymáshoz közel találhatók. Gyalogosként figyeljünk arra, hogy ha az autósoknak már piros is a lámpa, nem feltétlenül állnak még meg.

A tömegközlekedési járatok kb. 6:00-23:00 között közlekednek. Megemlítendő a T1-es villamos, melyet a turisták valószínűleg a legtöbbet fognak használni. A T1 átszeli az óvárost, és megáll számos nevezetesség közelében, mint a Nagy bazár, a Topkapi palota, a Hagi Sophia, a Kék mecset, az Elsüllyedt Palota, vagy a kikötő. Ezután átmegy a Galata-hídon is. 6:00-0:00 között közlekedik, 10-15 percenként.

Isztambul, T1-es villamos.

T1 villamos Isztambulban. Fotó: Sean_Marshall/Flickr/Creative Commons

Tömegközlekedésre Istanbulkart használható. Ezzel Isztambulban minden tömegközlekedési eszközön (buszokon, villamosokon, metrón, siklón, és még hajón is) utazhatunk. A kártyáért 6 TL kauciót kell fizetni, melyet a kártya visszaadásánál visszakapunk, de csak, ha megtartjuk a bizonylatokat! A kártyán maradt összeget ugyanakkor nem térítik vissza! Ezek után a kártya feltölthető különböző összegekkel. A kártya beszerezhető a nagyobb tömegközlekedési csomópontoknál, valamint a reptereken is. Egy kártyát egyszerre több ember is használhat, persze ilyenkor többször kell érvényesíteni. Az érvényesítéshez nem kell odaérinteni a kártyát, pénztárcán, táskán keresztül is működik.

Hogy mennyivel töltsük fel? Kezdésnek feltölthető pl. 20 TL-el. Egy út költsége buszon, villamoson, és metrón 2015-ös árakon 2,15 TL, azonban a 2 órán belüli átszállások esetén már csökkentett díj fizetendő, az 1-5. átszállás esetében sorrendben 1,45 ; 1,15 ; 0,85 ; 0,85 ; 0,85 TL. Hajón ennél magasabb díjak vannak.

Istanbulkart

Isztambul kártya helyett zsetonok (tokenek) is használhatók, melyek automatákból vehetők. Az egy útra vetített költség így azonban magasabb, mint Istanbulkart esetében, akkor van értelme zsetonokat használni, ha nagyon keveset használnánk a tömegközlekedést, vagy épp lefogyott a pénz az Istanbulkartunkról, és nem tudjuk azon a helyen feltölteni.

Isztambuli tömegközlekedési útvonaltervező

Isztambuli metró- és villamostérkép

Aki szeretne, mint minden más városban, Isztambulban is használhat városnéző buszt (Big Bus társaság). A piros színű emeletes buszokra az ár 24 órára 30 EUR (gyerekeknek 15 EUR), 48 órára 35 EUR (gyerekeknek 20 EUR). A hop on-hop off rendszerű buszra annyiszor lehet fel- és leszállni, amennyiszer akarunk, a jeggyel a busz mindkét vonala használható. A buszok április-szeptember között 9:00-18:30 között, 20 percenként közlekednek, október-március között 30 percenként, ezen belül november-február között 9:00-17:00-ig, októberben és februárban pedig 18:00-ig.

Múzeumkártya


Az isztambuli múzeumkártya ára 2015-ben 3 napra 85 TL, 5 napra 115 TL. Az első múzeum meglátogatásától számít az érvényessége. Egy múzeumban egyszer használható fel. Megvásárolható a kiválasztott múzeumokban, lásd a következő bekezdésben.

Érvényes a következő helyekre, ezekre a helyekre ingyenesen lehet vele bemenni: Hagia Sophia (itt meg is vásárolható), Topkapi palota (itt meg is vásárolható), Archeológiai Múzeum (itt meg is vásárolható), Mozaik Múzeum (itt meg is vásárolható), a Török és Iszlám Művészeti Múzeuma (itt meg is vásárolható), Az Iszlám Történelem és Technológia Múzeuma, Khora (Chora) múzeum (itt meg is vásárolható), Galata Mevlevi Ház, Yidiz Palota, Rumeli Hrsar múzeum, Fethiye Múzeum.

Ezen felül különböző kedvezményeket is biztosít, mint pl. a múzeumi kávézókban 10%, egyéb, az ingyenességbe nem beletartozó múzeumoknál 5-25%.

Isztambul, múzeumkártya

Éghajlat, időjárás


Isztambul éghajlatára a mediterrán, a nedves szubtrópusi, és az óceáni éghajlat hatásai jellemzők. A város a magas páratartalmáról is ismert, így reggelente nagyon gyakori a köd. A januári átlagos napi maximumhőmérséklet 8,5 °C (összehasonlításképp: Budapesten 1,2°C), áprilisban 15,4°C (Budapesten 16,3 °C), júliusban 26,5°C (Budapesten is pont annyi), míg októberben 19,1°C (Budapesten 16,1 °C). Mint általában városnézésre bárhova, sokkal jobb ősszel vagy tavasszal, mint nyáron ide látogatni. Az időzóna Isztambulban +1 óra, tehát az órát előre kell állítani, majd Magyarországra visszaérkezve visszaállítani.

Ezen az oldalon visszanézhető, hogy a korábbi években egy adott napon milyen hőmérséklet volt Isztambulban.

Isztambul térkép, látnivalókkal

Az alábbi Isztambul térképen feltüntetésre kerülnek Isztambul feljebb bemutatott látnivalói, így látható hogy egymáshoz képest ezek hogy helyezkednek el, hogyan érdemes a várost bejárni.

A térkép bal felső sarkában lévő, jobbra mutató nyilat, és mellette egy négyzetet ábrázoló gombra kattintva előjön, hogy a térképen milyen nevezetességek kerültek feltüntetésre, és az adott nevezetességre kattintva a térkép odaugrik. A megnyílt lista nem mutatja még meg az összes a térképen feltüntetett nevezetességet, az …”x további” linkre kell kattintani. A megnyílt nevezetesség lista ugyanoda, a bal felső sarokba kattintva bezárható, így nem takarja el a térkép bal szélét.


36 hozzászólás
 1. Pingback: A világ és Európa legjobb, legkellemesebb, legszebb városai | Utazás nyaralás turizmus blog

 2. A gyerekeinktől kaptunk egy isztambuli utat, a férjemmel a Kumkapi Konagi szállodában szálltunk meg és a kislányom egyenlítette ki átutalással a számlánkat. Mivel távozásunkig nem jelent meg az összeg a hotel számláján, nekünk is ki kellett fizetnünk még egyszer az összeget, mielőtt kijelentkeztünk. Szentül ígérték, hogy visszautalják, mihelyt megérkezik a lányom által utalt összeg, erről egy elismervényt is kaptunk. Azóta sem utalták, többszöri kérésünkre sem, már a konzulátus is próbált közbenjárni, sikertelenül.
  200 Euróról van szó, tudom nem akkora összeg, hogy ezért feljelentsük őket és pereskedni kezdjünk egy Európán kívüli országgal, de elég nagy összeg ahhoz, hogy felháborítónak tartsuk ezt az eljárást, ahhoz, hogy megkeseredjen a szánk íze, ha Isztambulra gondolunk, holott nagyon klassz város, remekül éreztük magunkat. Azt sem értem, hogy egy szálloda, aki az idegenforgalomból él, ezt hogyan engedheti meg magának, hogy érhet meg neki az 200 Eurót, hogy rossz véleménnyel legyünk róluk, rossz hírüket keltsük.

 3. ISZTAMBUL UTAZÁS 2015.
  WizzAir – Havatas busz – F1 sikló – T1 villamos

  Repülő:
  WizzAir-rel utaztunk. Odaút 1:35 perc volt, az időt előre kell állítani 1 órával. Visszafelé 1:40 perc volt a menetidő. Órát most vissza kell állítani 1 órával. Emiatt tüntetik fel az odautat 1 órának, a visszautat 3 órásnak 🙂

  Reptéri busz HAVATAS:

  REPTÉR – TAKSIM tér:
  A reptéri kapun kilépve balra 10 méterre van a Havatas társaság autóbusza, ami bevisz Isztambul központjába a Taksim térre. Figyelj, mert 2 buszuk áll bent mindig, csak az egyik megy a Taksim térre, ezt az elején a egy mozgófényes kijelzőn láthatod. Vagy a felszállás előtt elkérik az utazás árát készpénzben (14 TL) , vagy a felszállás után szedik össze elindulás után 50 méterrel arrébb félreállva. Légkondicionált távolsági busz, nagyon kényelmes. Odafelé a 2. Boszporusz hídon visz, felhőkarcolók között, visszafelé az első Boszporusz hídon. Ez utóbbi a híres hídjuk, bár mindkettő ugyanúgy néz ki.

  Helyi BKV: (Istanbul Card v. zsetonos fizetés)

  Vásárlás:
  Jobbra van az Istanbul card bódéja, de ottjártunkkor, ez nem üzemelt, de mögötte van 2 automata, ahol megveheted, és fel is töltheted. Az automatán van angol nyelv. Először megveszed a kártyát, ami 10 TL, ebből 6 TL a plasztik kártya betéti ára, 4 TL viszont már utazásra felhasználható. Ha megvan a kártya, jöhet a feltöltés. Csak papírpénzt és pontos összeget fogad el. Nem ad vissza.

  Feltöltés:
  Odatámasztod az automata elején a kijelölt helyre a kártyát, kiírja, hogy mennyi összeg van rajta. Kiválasztod, hogy mennyivel szeretnéd feltölteni, megeteted a gépet a papírpénzeddel, vársz, majd kiírja az új egyenlegedet, ekkor már elveheted a kártyát. Csak papírpénzt, és abból is csak pontos összeget fogad el! Minden kész, hogy a helyi BKV-n kedvedre kiutazgathasd magadat. Nem nagyon foglalkoztam vele, de ha jól láttam 1.45 TL, volt egy utazás ára. Igaz volt ott más ár is, nem néztem utána, talán a zsetonos ár más, vagy időszaktól függő.

  Zseton:
  Létezik egy másik fajta fizetési lehetőség. Ez a zsetonos módszer. Minden megállónál vannak zsetonos automaták, ahol pénzért tudsz vásárolni. Szerintem ez csak azoknak érdemes megvenni, akik csak 1-2x használják a tömegközlekedést, vagy lefogyott az Istanbul card egyenleged és nincs a közelben feltöltési lehetőséged.

  TAKSIM tér – KABATAS megálló
  Miután HAVATAS busz bevitt a Taksim térre. Innen a tér túloldalára átsétálva (enyhén emelkedő része felé, az autós alagút mellett elhaladva) van a sikló lejáró. Ez igazából egy föld alatti modern sikló, ami első ránézésre inkább hasonlít egy modern metróra. Ez levisz a Taksim térről a tengerparton lévő T1 villamos végállomásához a Kabatas térre. Csak ez a 2 végállomása van a siklónak. (Taksim – Kabatas) Van közvetlen aluljáró feljárat a villamos peronjához.
  Minden megállójuk el van kerítve, hogy ne lehessen bliccelni. A peron mindkét végén átforduló beléptető kapuk vannak. Be és kijárat is egyben, befelé az Istanbul cardot ráhelyezed a totem oszlop elején lévő érzékelőre, az csippant, majd át tudod fordítani a kaput. Kifelé nem kell fizetni, csak átfordítod a kaput. A villamos modern. Arra kell figyelni, hogy néha a megállók elég távol vannak egymástól.

  KABATAS megálló – SULTANAHMET megálló
  Ez a villamos a legtöbb nevezetesség mellett, vagy közelében elhalad. Átmegy a Galata hídon, elhalad a pályaudvaruk mellett, elindul felfelé a dombra, megáll a 2 nagy mecset terénél, a bazárnál, stb. A szállásom innen a Sultanahmet állomástól gyalog 10 percre sem volt.

  SZÁLLÁS:

  SULTANAHMET SUIT LITE szálloda:
  Új építésű, szépen berendezett hotel. Ár/érték arányban jobbat nem találtam. 3 éjszaka, 3 főre 39e forint volt, reggelivel. A látnivalók gyalogosan 5 percre voltak. Bármikor vissza tudtunk menni a szállásra, kicsit pihenni. A tulaj rendes, a személyzet is kedves. Az étkező a tetőn van egy fóliasátorban, ami hidegebb szeles időben érdekes, de van fűtés. Rálátni a tengerre, a szálló melletti minaretre, a lakóházak nem épp szívderítő belső oldalaira. Sirályok mindig jönnek kaját kunyerálni.
  A fűtést a légkondicionálóval lehet megoldani. Este lehet picit zavaróan hangos. Tartja a hőfokot, emiatt hol leáll, hol beindul és hideget fúj, hol meg meleget. Az ajtók nincsenek rendesen körbeszigetelve, ezért behallani a folyosó történéseit. A fürdőszoba kicsi, a zuhanyzónak nincs tálcája, hanem ugyanazon a kövezeten állsz. Pár napra elmegy, ezért az áráért és a látnivalók közelsége miatt ez simán bevállalható. Ingyenes wifi van, lcd tv, vízforraló, porcelán kávéskészlet, üvegpoharak, hajszárító, légkondi, kártyás ajtónyitás, fürdőben erős elszívó, amit a világításkapcsoló működtet, sokféle világítási lehetőség, kis hűtőszekrény.

  LÁTNIVALÓK:

  A Sultanahmet megállónál leszállva vannak az alábbi népszerű látnivalók:

  Kék mecset
  Ingyenes a belépés. Viszont bizonyos időpontokban és minden nap bizonyos időszakokban nincs nyitva az imádkozások miatt. A főbejáratok előtt angolul is ki van írva, mikor nyit/zár. Arra érdemes figyelni, hogy néha hatalmas sor felgyűlik a turistacsoportok miatt, ilyenkor inkább érdemesebb visszamenni a későbbi nyitvatartási idő előtt fél órával és akkor az elsők között lehetünk. A bejárat nem a főbejáraton történik, ott a hívők mehetnek be. A főbejárattól jobbra a belső udvarból kisétálva van a turista bejárat, balra szinte a sarokban. Fabódék, fakorlát és lépcső. Nem lehet eltéveszteni. Van, hogy korábban nyitnak. 16:30 helyett már 16:10-kor beengedtek. Cipőt le kell venni, ehhez találsz műanyag zacskót, belépve vannak fapolcok, ahova elhelyezheted, ha nem akarod folyton cipelni.

  Hagia Sophia
  Fizetős. Sajnos elég drága. 30 TL. Baloldalt bejárat, majd egy reptéri ellenőrzéshez hasonló beengedési procedúra, röntgennel, detektor kapuval. Belül egy része fel volt állványozva, gondolom jó pár évig marad.

  Topkapi palota
  Vagy a Hagia Sophia bal oldala mellett legyalogolva indulsz el, akkor látod lent a palota egyik nagy kertjét, ami ingyenes. Ne menj el a végéig a palota bejárata nem itt van, hanem amikor átjöttél a boltíves kőkapu alatt, ott jobbra indul egy meredek emelkedő (közepén a régészeti múzeummal) a felső részre. Ezt megspórolhatod, ha a Hagia Sophia jobb oldalán indulsz a palota felé. Innen közelíteni sokkal hangulatosabb és látványosabb. Elhaladsz a Hagia Sophia mellett, ivókút, várfal, majd egy park, aminek a végében van a Topkapi palota bástyás bejárata. Van egy rossza hírem, ez is fizetős. 30 TL a múzeumi belépő, 15 TL a palota kert – hárem belépő. Itt jön a csavar, mert az utóbbi csak akkor váárolható meg, ha az előbbit is megveszed. Ez összesen 45 TL. Nem mentem be.
  A végén ezt picit bővebben kifejtem.

  Yerebatan palota – Elsüllyedt palota – Víztározó
  Én csak víztározónak hívom. A Hagia Sophia rendőrökkel védett bejáratával szemben állva, balra az út túloldalán van. Nem eltéveszthető, 5×10 méteres szép kis épület. Ennek megfelelő magas ár. 20 TL. Sok oszlop, vízben állva, fényekkel megvilágítva. És még fotózni sem szabad. Nem mentem be.

  Nagy bazár
  T1 villamos vagy gyalog 10 perc. A fenti Sultanahmet megállótól feljebb az emelkedőn elindulva. Érdemes gyalogolni, odáig van sok üzlet, emlékmű, stb. A bazár sok utca befedve. Van rengeteg bejárata, modernebb része, boltíves újabb és boltíves régebbi csarnoka, főutcája, stb. Nagyon szép áruk és árak vannak benne. 2X annyiba kerül sok minden, mint pár száz, vagy akár pár tíz méterre odakint. Érdemes a keresztutcáiba bemenni, mert nyugodtabb, csendesebb, és szebb is. Mindenhová be akarnak kedvesen invitálni, nem mondanak először árat mert próbálnak előtte megdumálni. Gondolom emiatt nincs kin sok mindennek az ára, meg talán az alkudozás miatt inkább a kiírt árak is 2x akkorák. Alkudozol, elhiszed, hogy jó üzletet kötöttél, kint meg ugyanannyiba került volna. Meglepett, hogy milyen modern, tiszta és szellős.

  Galata híd
  T1 villamos ezen megy át, eltéveszthetetlen. A híd 2 szintes, felül a forgalom, pecások, alul az éttermek.

  Galata torony
  Galata hídról látható, szemben a dombon. 65 méter magas, belépő 18 TL. A villamos a híd másik felén is megáll, innen lehet feljutni.

  Yeni Cami mecset
  A Galat híd innenső oldalánál van. Belépő nincs, nyitvatartási korlátozás van.

  Egyiptomi bazár
  Yeni Cami mecset mellett van 20 méterre. Egy hosszú csarnok, nem bazári méretekkel. Az áruk ugyanazok, mint a bazárban. Ha jól rémlik olcsóbb. Fűszerek, édességek, dísztárgyak szuvenírek, kelmék, ruhák, stb. Ingyenes.

  Pályaudvar
  A Galata hídtól egy megálló a T1 villamossal a domb felé. Kívülről láttam a villamosról, nem volt elég vonzó ahhoz, hogy leszálljak.

  Boszporusz híd
  Mi egy boszporuszi hajókázással tekintettük meg. Tömegközlekedéssel bonyolultabb lett volna. A T1 villamos csak féltávig visz el, ott a végállomása. A hídon tilos a gyalogos forgalom, nem tudsz átsétálni rajta.

  Hajókázás
  Nagyon fontos infó következik. A Galata híd mecset felőli mindkét oldalán vannak szervezett hajókirándulások. 3 fő lehetőséged van. És a mindháromnál feleződik az ár. A mecsethez közelebbi oldalon 50 TL, a hídhoz közeledve 25 TL, a hídfő másik oldalára gyalogolj át a kis alagúton, ott 12 TL. A társaság neve TURYOL. Ott a bódéjuk és a nagy hajóik. Nem kell félned ne romos hajókat várj, az árból kiindulva, nagyon jó hajók, jobbak és nagyobbak mint amikkel a Dunán mehetsz. A bódé jobb oldali ablakánál a jegyeket tudod megvenni a bal oldali ablaknál az audió kommentár felárat. Magyar nyelv nincs, nehogy megvedd. Itt tudsz beszállni a hajóra, és ide is hoz vissza. Ne ijedj meg, ha valahol máshol is megáll, csak kitesznek valakit. Átmegy a Galata híd alatt, elfordul balra a Boszporusz híd felé. Elvisz a második hídig, majd visszafordul. Odafelé a bal part mentén, vissza a túloldalon. Nagyon megéri az árát. 90 perc felejthetetlen élmény. 2 szintes a hajó, fedett és nem fedett részekkel. Felül elég szeles, és korlátozott az olyan kilátás ahonnan ülve is kilátsz, ha sokan vannak. Itt is jól bevált átlátszó ponyva zavarja a kilátást. Azért nem vészes. Az alsó szint nagy panoráma ablakos zárt, fűtött, párnázott padokkal. Az üvegen keresztül jó képek készíthetőek. Árulnak teát, kv, stb. Egy tea 2 TL, cappucino 2TL. Az út alatt megkérdezik tőled vagy 50x, hogy nem kérsz-e valamit. Még akkor is, ha már épp a rendelésedet fogyasztod. Az út során láthatod a Dolmabahce palotát, a Boszporusz híd melletti kis mecsetet, a hidakat, a túloldalon jó pár palotát, a kis szigetet a toronnyal, stb.

  ÁRAK
  Hagia Sophia 30 TL
  Kék mecset ingyenes
  Víztározó 20 TL
  Topkapi palota 45 TL (30 + 15 TL)
  Nagy bazár ingyenes
  Yeni Kami mecset ingyenes
  Galata torony 18 TL
  Dolmabahce palota Fizetős, nem tudom mennyi, állítólag drága, nem akartam megnézni.
  Hajókázás 12 TL (Csak a Turyol társasággal)
  Perec 1 TL
  Kukorica 1.5 TL
  Palackos víz 0,5 0,75 – 1 TL
  Döner, kebab, stb. 3 – 10 TL
  Tea szálas 500g. 5 – 12 TL
  Tea filteres 25 db. 5 – 10 TL
  Facsart gyümölcsök 5 TL

  KÖZLEKEDÉSI kultúra
  Tömegközlekedés jó, nem is tolakodnak nagyon.
  Autós ahogy láttam kész agyrém, dudálások, kiabálás, kereszteződésbe ragadás, dugóban a zebrán is autók, parkolás mindenhol. Olyan törökös?
  Gyalogosan nagyon kell vigyázni! Zöld a gyalogosoknak, elindulsz, de még a kereszteződésben bent ragadtak próbálnak nagy gázzal átjönni. Nagyon körültekintően közlekedj. A fenti részen már sokkal nyugodtabb, oda nem engednek be sok helyre autókat. A pici utcákban kell vigyázni, mert hirtelen bukkannak fel és össze-vissza kanyarognak.
  Taxisok passz.

  JÓTANÁCSOK
  A törökök nagyon ravaszak. Először rád akar valamit sózni, majd az árat csak a végén mondja el. Próbálják azt elérni, hogy akkor már kényelmetlen legyen neked nemet mondani. Az ilyen árusok vendégszeretete nem őszinte. Utcán és a bazárban is találkozol ilyenekkel. Képesek megtanulni akár pár magyar szót is, csak hogy a bizalmadba férkőzzön. Nem összekeverendő a valóban rendes törökökkel. Mondok egy példát: cipőpucolók. Látják, hogy most jöttél a városba, bőrönd, hátizsák, stb. Elsétál melletted, előtted sétál 10 métert, majd úgy csinál, mint ha véletlenül hátrafelé elhagyná a keféjét. De ez csak trükk. Te meg jó emberként, észreveszed, felkapod, utána viszed, ő alig győzi megköszönni. Jön a következő trükkje. Elindul, mint ha semmit sem akarna, továbbra is előtted sétálva, még mutatja is pár méter múlva, hogy azért esett le, mert nem csatolta oda. Még pár méter gyaloglás után megfordul, leteszi a zsámolyát, és int hogy állj meg, mert ő most valahogy meg akarja hálálni a segítőkészségedet. Arra, hogy mennyibe fog kerülni, csak legyint, megkérdezi honnan jöttél, á madzsar mondja, szeret madzsar, van neki egy pici lány, bla, bla, bla. Közben pucolja a cipődet. A végén meg azt mondja, hogy 18 TL. Erre mondják, hogy aki túl kedves az gyanús. Mindig ez járjon a fejedben.

  EMBEREK
  Azért a nagy részük segítőkész, barátságos. A szállásadónk is egy kedves ember volt.

  ÁLLATOK
  Kóbor macskák és kutyák. Mindenfelé. Utcai kajások előtt, látványosságok mellett, parkokba. Sétálgatnak, nézelődnek, kunyerálnak, de nagy részben alszanak, döglenek a lépcsőkön, macskát még a Hagia Sophia mecsetben is volt 3 fekete macska. Szelídek a kutyák és a macskák is, engedik magukat megsimogatni, de csak ésszel.

  UTCAI ÉTELEK
  Utcai kiskocsikról árulnak perecet. Szezámmagos ropogóst és sima kalácsos puhát. Ez utóbbi finomabb és plusz pénzért megkenik Nutellával. Ára 1 TL. Árulnak még sült és főtt kukoricát. Ezt nem vegyél, mert nagyon rossz, nem olyan mint itthon. 1,5 – 2 TL. Ahol ennél drágább, ott ne vegyél.
  Csapvíz állítólag nem ajánlott. Palackos víz mindenhol van. Ezeknél a kocsisoknál, az ajándékboltoknál, büfés standoknál, újságárusoknál, nem kell 100 méternél többet menned, hogy vehess egyet. 1 TL, van ahol 0,75 TL, de van ahol 1.5 TL.
  Döner, kebab. 4 TL-tól 10 TL-ig akár. Nagyon figyelj, mert itt is leleményesek. Kérsz egyet, de másikat ad, ha csak azt mondod dönert kérsz. Persze, hogy a drágábbat fogja adni. Ugyanez, ha ki van írva, hogy a hús mennyiségétől függően drágább. Ott kérsz egyet, akkor a drágábbal próbálkozik. Ne hagyd magad. Mutass rá a képre, mond ki a teljes nevét az ételnek, és mond, hogy ez akkor az 5 TL-ból kérsz. Ravaszak.
  Azon ne lepődj meg, ha kézzel pakolásznak az ételben. Láttam, ha nem jön be a trükkjük, akkor utána kézzel visszadobálják a helyükre az összetevőket a dönerből, meg a többiből is. Kukába nem megy.
  Frissen facsart gyümölcslevek. 5 TL egy 2.5 deciliteres pohárban.
  Közértekben, amik inkább kis boltok 1 tulajjal, a kis utcákban olcsóbbak. Van ami fele ár, az utcaihoz képest. Kis utcai bolt távolabb a főutcáktól – főutcai üzletek és bazár az árak növekedésének sorrendje.

  KÖRNYÉK
  Keveredik Ázsia és Európa. Szép és modern épületeket szakítja meg egy-egy romos. Vagy fordítva. Német minőségű utcák, járdák, majd macskaköves koszos kis mellékutcák. Azt látni, hogy nincsenek nagy áruházak ezeken a részeken. Kis boltok, üzletek, és mindenféle szolgáltatások. Rengeteg étterem.

  IDŐJÁRÁS
  2 hete esett 30 cm-nyi hó. Állítólag nem volt ilyen pár évtizede. Amikor mi voltunk (03.04-07), akkor meg nappal 9-13-17-9 fok volt, este meg 4-6. Pont a középső két nap volt ragyogó napsütéses. Reggel hűvös, szeles, majd 1-2 óra és kitisztul. A végén alig tudtuk hova eltenni a sok pulóvert.

  A fentiek csak a saját szubjektív véleményemet tükrözik.

  Köszönöm a figyelmet!

 4. 1 TL líra most 125 Ft.
  Három fős családként mentünk, ha minden fizetős helyre bemegyünk, akkor összesen 48e forintba került volna. Ennyit nem szándékoztunk költeni, ezért szelektáltunk.

  Még valami:
  A szállás ára a Booking.com szerint helyben fizetendő a helyi pénznemben. Az első fele igaz, a szálló eurót kért, de mondta, hogy persze nyugodtan fizethetünk lírában is, majd elkezdte átváltani az eurós árat lírába. Persze így nem a hazai árfolyamon számolt forint – líraösszeg jött ki. Hogy ez most egy kis törökös trükk volt vagy sem, nem tudom. Sejtem, hogy igen.

 5. No még lemaradt:

  Sabiha Gökcen repülőtér a fenti.

  Az Istanbul Card visszaváltásával nem foglalkoztunk, maradt emléknek. Szerintem a reptéren esélytelen lett volna a megszűnt bódék miatt.

 6. Köszi a nagyon hasznos, és részletes beszámolót, tippeket minden olvasó nevében 🙂
  (hamarosan frissül az oldal Isztambul-része is, vagy átkerül utazás nyaralás infó főoldalba az is, a sok, rendszeresen frissített többi oldalhoz képest sajnos háttérbe szorult egy kicsit).

 7. Kedves Tibcsi!

  Tudnál abban segíteni, hogyan juthatnék el a Taksim térről a Buyuk Seker Sokak No:33 Ortakoy Besiktas, 34347 Isztambul, Törökország címre könnyen és gyorsan?

  Köszi

 8. Hű Péter! Nagyon hasznos információk! Köszönet! 🙂
  Lenne egy kérdésem. Pénzt átváltani tényleg csak kint lehet, euroról? Megmondom őszintén, még nem igazán néztem utána, csak ezt hallottam.

 9. Kedves Tibcsi! Tudnál abban segíteni,hogy juthatnék el Saw repülőtérről a Hotel Buyuk Kebanba? Sajnos még nem voltam Isztambulban és kicsit izgulok a szállodába jutástól.Előre is köszönöm Éva.

 10. Kedves Éva!
  Ahogy a hosszú hozzászólásomban le van írva. Csak a T1 villamossal tovább kell menned az Aksaray megállóig és onnan gyalog 350 méter.
  Szerintem.

 11. Kedves Péter!
  Segítségét szeretném kérni, a kérdésem az lenne, hogy tudna ajánlani nekem egy útvonalat, a Sabiha Göcken reptérről hogyan jutnék el a legkönnyebben a Fatih negyedben található ISTANBUL SYDNEY HOTEL-be? Még sosem voltam Törökországba, így egy kissé izgulok, hogy minden rendben legyen. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy hová érdemes ott menni, ha egy kicsit szeretnénk megmártózni a Márvány tengerben? Segítségét nagyon szépen köszönöm, nagyon klassz az oldal. 🙂

 12. Kedves Róbert!
  Az oldalhoz semmi közöm 🙂
  Ugyanolyan turista vagyok, mint önök. Amit tudok, azt az interneten bogarásztam ki én is.
  Megnéztem a Havatas busz végállomásait. Ebből a Taksim tér a megfelelő, majd megnéztem a Taksim térről mi megy arrafelé, így vagy a T1 villamos, vagy az M2 metró a megfelelő. A villamos azért nem jó, mert onnan még sokat kellene gyalogolni lefelé a szállójukig. Ezért nézzük a metrót és a szállóhoz legközelebbi megállóját. Ez nem más, mint a Yenikapi megálló. Onnan meg gyalog 1 km.

  A metróállomásokat érdemes több térképen megnézni, mert már több vonal és megálló van, mint a google maps, vagy here térképeken. Szóval érdemes több forrást megtekinteni, és rákeresni az ‘Istanbul metro map’-ra majd a keresőben módosítani az elmúlt évre a találatokat, mert így kapjuk meg a legfrissebb térképeket.

  Nem ördöngösség ez 🙂

  Szóval:
  Reptérről Havatas busszal a Taksim térre, majd ott az M2 metróra (a tér átellenes fel, nem ott ahol a busz letesz) felszállva, elmenni a Yenikapi megállóig, utána egy kis gyaloglás.

  Ritkán jut eszembe ide visszajárni.

  Metro map:
  http://www.istanbul-ulasim.com.tr/media/8565/tuvalet_2200px_1546-01-01.jpg

 13. Üdvözlök mindenkit!
  Szeretnék segítséget kérni. Tömegközlekedés érdekelne, abból is inkább a hajós változat.
  Ha minden igaz Isztambul kártyával érné meg.
  Szeretnék Isztambulban felszállni egy hajóra. Megnéztem az összes menetrendet. Tudom mikor indul és hova megy, és mik a megállók. 5-6 megállója van mondjuk.
  Ha egy hop on hop off jelleggel használnám (mert lehet): pl.:
  12:45-kor indulnak a Kabataş megállóból
  Az 1. megálló Beşiktaş.
  A 2. megálló viszont már jóval messzebb van, a 2. híd után, Emirgan-ban.

  A lényeg, hogy beszállok Kabatas-ban a hajóra. Nem tudom mennyibe kerül pl legyen 4 TL. és ha nem szállok ki akkor 4 Lírából végig járhatom az 5-6 megállót, az összesen 2 órás hajós utazást kb 400 Ft-ból ?
  …és ha valahol leszálltunk és visszaugrunk (hop on hop off jelleggel) akkor a kártya használatával átszállásnak veszi, és újra fizetve már csak 2,7 TL mondjuk ? Hol tudok ott fizetni? Minden megállóban? Azon belül ?
  Előre is köszönöm a segítséget.

 14. Pingback: A világ legjobb látnivalói, korunk csodái - TOP 10 - Utazás nyaralás turizmus blog

 15. Frissült a bejegyzés, és mostantól az Isztambul-cikk is rendszeresen frissítésre, aktualizálásra, bővítésre kerül, a többi városhoz (Párizs, London, Róma, Barcelona, stb.) hasonlóan, és itt is válaszolni fogok a kérdésekre.

 16. Szia Tibcsi!

  Október 22-én mennénk Isztambulba. Tudnál abban segíteni, hogy az S.Göcken reptérről hogyan tudnánk eljutni a legegyszerűbben a szállásig?
  Hotel címe:
  New Season House
  Kadirga Liman Cad Bardakci Sok No 2
  Sultanahmet
  Fatih
  Istanbul, 34290, Törökország

  Sajnos csak régi fórumokat találtam a bejutásról. Pedig kellene transzferbusz menetrend és mostani jegy árak is.
  Előre is köszönöm szépen!

 17. Szia! Végigolvastam mindent, nagyon sok hasznos infot találtam, köszönöm. Már csak azt nem tudom, ha eurot viszek, azt hol tudom átváltani török lírára? a reptéren már szükségem lesz rá a buszjegyre? Vagy ott lehet euroval fizetni és a városban bankban kell váltanom? A másik kérdésem: a szálláson csak reggelit kapunk, a városban kisebb étteremben, utcai árusnál biztonságosan lehet-e enni és kb. milyen árak vannak?
  Köszönöm előre is!

 18. Ja, és még egy kérdés: a repülőjegyet a Wizzairnél vettük, nagyon olcsón, de nem tartalmaz reptéri illetéket, nem is írnak erről sehol. Akkor itt nincs is? Mert sokan azt mondják, hogy Törökországban kell fizetni. Vagy a megérkezéskor fizettetnek?

 19. Szia!

  Lírát vigyél, az Euródat már Magyarországon váltsd át lírába, egy pénzváltónál, azok adják a legjobb árfolyamokat, de azért nézz körül, mert néha bankok is.

  Nem kell repülőtéri illetéket fizetni, ha már egyszer kifizetted a repjegyet a Wizz Airnél, abban minden benne van. A repülőtéri illeték csak az utazási irodáknál “divat”, ha repjegyet veszel egy légitársaságnál, utána már nem kell semmit fizetni.

  Sajnos most az éttermekben, aktuális éttermi árakban nem tudok segíteni, tervben van, hogy lesz szó Isztambul éttermeiről is, de nem mostanában.

 20. Csak a pontosság kedvéért: Isztambul nem főváros!
  az áll fent, hogy “Ez a világ egyetlen fővárosa, mely egyszerre két földrészen helyezkedik el, de egyáltalán ilyen városból is csak 6 van a világon. ”

  Törökország főváros Ankara. Egyébként köszönet az oldalért, nagyon hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.