Aranypart (Aranyhomok) bemutatása- Bulgária

Utazás nyaralás info » Bulgária » Aranypart (Aranyhomok)

Információk a bulgáriai Aranypartról (Aranyhomok), időtöltés, nevezetességek

Bulgária, Aranypart

Az Aranypart (bolgárul Zlatni Pyasatsi, magyarul Aranypart, és Aranyhomok néven is emlegetik), a Napospart mellett, Bulgária másik nagy, kifejezetten a nemzetközi turizmus kiszolgálására létrehozott mesterséges üdülőközpontja. A Naposparttól, többek között, annyiban tér el, hogy ezt nem sík területre építették: a mögötte fekvő domb hangulatossá teszi a tájat.

Az Aranyhomok 4 km hosszan terül el, a tengerpart néhol 100 m széles. A fő vonzerőnek számító homokos strand mellett remek éttermek, és változatos éjszakai élet várja az itt nyaralókat. Az Aranyhomok a Napospartnál ugyan csendesebb, de még messze nem a nyugalmas nyaralásról szól, itt is számos szórakozóhely található meg. A legdrágább bolgár üdülőhely, de a legszínvonalasabb is, és a nyári főszezonban kifejezetten zsúfolt. Várna belvárosától 17 km-re, északra található, de gyakorlatilag már egybeépült a várossal. Az Aranyparton való üdüléskor érdemes ellátogatni Várnába is, mely busszal 40 perc alatt elérhető: Bulgária 3. legnagyobb városa számos nevezetességgel, érdekességgel, szórakozóhellyel, és szépséggel kecsegtet. Az Aranypart majdnem teljes része az Aranypart Természeti Parkkal határos.

A Naposparthoz hasonló a története, gyakorlatilag ugyanakkor, 1957-ben kezdődött az építése, és az utóbbi időben fejlődött fel jelentősen. Neve egy legendához kötődik: e szerint kalózok hatalmas arany kincseket ástak ide. Azonban a vidék bosszút állt a kalózokon, és az aranyukat gyönyörű homokká alakította. A homok itt valóban igen szép: a legjobb minőségű, legfinomabb aranyhomok. A strandon jet-skizésre, víziernyőzésre, és vízisielésre is lehetőség van. A Grand Hotel Internationallel szemben, a Padi Diving Centerben pedig búvárkodásra lehet jelentkezni.

Rengeteg, mindenki igényét kielégítő szálláslehetőség, és számos sportolási, és kikapcsolódási lehetőség is várja az ide utazókat. Az üdülőhely északnyugati részén egy remek aquaparkban is szórakozhatunk. A spanyol tulajdonú, mediterrán kialakítású, világszinvonalú Aquapolis vízipark Bulgária első, és Kelet-Európa legjobb aquaparkja. Az aquapark legizgalmasabb csúszdája a Kamikaze: a 18 méter magasról induló fürdőzők a csúszda végére 60 km/h sebességre gyorsulnak fel. Belépőjegy az Aquapolisba 2015-ben 33 leva, 90-120 cm magas gyermekeknek pedig 16 leva. 15:00 után 24 ill. 12 leva.

Az Aranyparton akár gyógyulni is lehet: itt található az Aranyhomok gyógyfürdő-központ is, melynek színhelye az Ambassador hotel, ahol 120 féle gyógyászati kezelés kapható (gyógyfürdők, iszapterápia, fitnessz, akupunktúra, stb.) De a gyógyászati központon kívül, maga a hely is jót tesz az egészségnek: a tengeri levegő mellett, 22 szabadtéri, és 1 beltéri természetes gyógymedence van az Aranyparton. Az itt nyaralók, ha kirándulni akarnak, akkor sem fognak csalódni: az Aranypart, Várna mellett, több érdekes, szép helyhez is közel van, amelyek közül néhányat az alábbiakban bemutatunk:

Eljutás autóval az Aranypartra: Autós útvonaltervező (a "cél" mezőbe ezt írja: "Várna Bulgária")

Bulgária, Aranypart

Aranyhomok

Aranypart fotók: klonowa, pilotos

Aranyhomok szállás

Aranyhomok szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Aranyhomok szállások | Szállások Bulgária egyéb részein is

Aranypart Természeti Park

A természeti park 1943-ban nyílt, és 1981-ben jelentősen bővítették. Területe 1321 ha (9,2 km hosszú, és átlag 1,2 km széles), 277 méterrel található a tengerszint felett. A békés, idillikus park egy remek kirándulási lehetőség a Várnában, vagy az Aranyparton nyaralók számára. A tenger közelsége, és az enyhe klíma fantasztikus flórát, és faunát alakított itt ki, különleges, és ritka állat- és növényfajok figyelhetők itt meg.

Aladzha sziklakolostor

A Várnától 16 km-re, az Aranyhomoktól mindössze néhány km-re, délre, csodálatos, erdős környezetben található sziklakolostor a leghíresebb a Fekete-tenger partján található 13-14. századi sziklakolostorok közül. Ezek keresztény kolostorok voltak, remeték laktak bennük. Az Aladzha kolostor egy természetes cseppkőbarlangban működött. Nevét a török színes (Aladzha) szóból kapta, a falfestmények miatt. A kolostornak helyt adó cseppkőbarlang 40 méter magas, a kolostor 2 szintes. Több helyisége van, melyek mind-mind más célt szolgáltak (étkező, konyha, kripta, kápolna, a szerzetesek lakószobái, stb.). Várnától, vagy az Aranyparttól busszal érhető el.

Aladzha sziklakolostor

Balchik

A 14 ezer lakosú Balchik viszonylag közel, kb. 30 km-re található az Aranyhomoktól. Elsősorban gyönyörű palotájáról, és a palotában található csodálatos, hatalmas botanikus kertről ismert, de csupán Balchik légköre is lenyűgöző.

A népszerű botanikus kert 1926-ban épült, a román kiránynő építtette, amikor Balchik még Románia része volt. 65 ezer km2-nyi területén több, mint 300 ritka, egzotikus növényfaj, 200 fafaj, kaktuszok, és virágok találhatóak.

2014. augusztusában Balchikban megnyílt Aquamania aquapark is, mely nyugati színvonalú, szép vízi park, izgalmas csúszdákkal. 2015-ös belépő 35 BGN, 90-120 cm-es gyerekeknek 15 BGN, 90 cm-es magasság alatt ingyenes. Délután 2 után olcsóbb belépők válthatók: 27 ill. 12 BGN-ért. Nyitva június 1.-szeptember 15. között minden nap 10:00-18:00-ig. Tehát az Aranyhomok közvetlen közelében így már nem is egy (a korábban említett Aquapolis), hanem 2 remek aquapark is van.

Balchik

Balchik

Balchik

Balchik képek: Tim Waters, Chris & Anya, Marcin Chady

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Tisztelettel kérném egy térképet alternatí­v utvonal lehetőségekkel Románia, Szerbia felöli megközelí­téssel vagy repülővel közöljenek az ismertetőhöz. Nagyban segí­tene!
#1 - Dániel István - 2009.02.23. - 11:36
Kedves István!

A cikkben emlí­tettük az oldal autós útvonaltervezőjét: https://utazas-nyaralas.info/utvonaltervezo.html , ott látható a legrövidebb út (a cél mezőbe ezt kell í­rni: Várna Bulgária).

Repülővel pedig Várna repülőterére lehet menni, a Wizz Air indí­t fapados, olcsó járatokat. Azon kí­vül, ha valamiért a Wizz Air nem megfelelő, lehet keresni pl. a fapados.hu vagy pelikan.hu oldalakon egyéb légitársaságok járatait.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.02.23. - 13:55
Tibcsi!

A segitséged kérem. (Barcelonánál ősszel sokat segitettél :-) )
Wizzair-rel repülünk júniusban Várnába. én ott akartam szállást keresni, de lebeszéltek róla, mert hogy az egy iparváros. Inkább az Aranypart vagy Napospartot ajánlották. Szerinted?
Tudom az Aranypart közelebb van, de a Napos viszont több szórakozást, nyüzsgést igér.
A szállások megmár fogyóban vannak, sietnem kellene. és ha Várnánál maradunk? Annyira bizonytalan vagyok. Bezzeg Barcelonában nem volt ilyen gond, harmadszorra is elvarázsolt. Bulgáriában is voltam már két éve Primorskoban. Akkor bejártuk Szozopolt, Neszebárt, sőt még Isztambulba is elmentünk.

Légyszi segits!!!
#3 - Hajni - 2009.03.03. - 23:14
üdv.
2 éve voltam Bulgáriában.
repülővel mentünk, autóval tuti nem indulnék el.felesleges. mi burgaszba repültünk, onnan OBZOR-ba mentünk ahol a szállás kifogásolatlan volt.érdemes ott foglalni, neten megtalálni. a reptérre kimegy a szálló saját mikrobusza, és a szállásra visz.saját part, nincs tömeg és igényes, modern apartman.olcsó minden kaja, mindenhol, jattot nem ismerik..azaz meglepődtek amikor mi adtunk. az aranypart sztem botrány, a napernyők összeérnek, tömeg van, olyan mint egy zsúfolt Balaton.Bulgáriában az olcsó nyaralás valósí­tható meg, de csak akkor ha egy jobb minőségű szállást választunk, SAJíT PARTTAL!! a városokban nagy nyüzsi van, ez jó, de ha még a parton sem tud az ember pihenni az már gáz.aranyparton van egy csuszda park, az nagyon király:)) ajánlom.kaják baltiak, aki szereti azokat az í­zeket jól fog járni, óriás palacsinták finomak.közlekedés fura, olyan balti...
#4 - gabor - 2009.04.05. - 12:30
Gábor, szia!

Obzor a helyiség neve, ahol az apartman volt? Vagy az már az apartman neve? Ha nem, akkor mi az apartman nee, amivel ennyire elégedett vagy?
Köszönöm a segí­tséget, Cserép
#5 - Cserép - 2009.05.19. - 15:23
üdv mindenkinek!

Július elején utazunk Aranyhomokra, a Hotel Gradinában leszünk.Pár hasznos információ nagyon jól jönne...
Pl.: Hol érdemes enni, melyik vendéglőben?
Hogyan, milyen busszal jutunk el Várnába, vagy a fent emlí­tett látnivalókhoz?
Mennyibe kerülnek a buszjegyek?Hol lehet megváltani őket?
De ami a legjobban érdekel:Azt olvastam, hogy Várnáben van agy régészeti múzeum,ami egyedülálló.Hogyan lehet oda eljutni?

Minden válaszért ezer köszönet...
üdvözlettel:Hédi
#6 - Hédi - 2009.06.14. - 20:03
Sziasztok!eléggé megcsúsztunk a szállásfoglalással,de azért teszek egy próbát:aug.22.től szeretnénk az aranyhomokra menni,és valami olcsó szállást keresünk,nem muszáj szálloda, ha apartmant tudtok az lenne a legjobb.
segí­tségeteket köszi.
#7 - orsika - 2009.08.02. - 20:45
Sziasztok!

Valaki tudna pár szót í­rni arról, hogy mennyi szórakozási lehetőség van az Arnyparton?

Előre is öszönöm,
Zsolti
#8 - Zsolti - 2010.02.17. - 20:53
sziasztok!
tudna valaki véleményt í­rni a Metropol Beach hotelről? érdemes oda menni vagy inkább hagyjuk ki
sürgős lenne a véleményetek
#9 - Vicky - 2010.02.28. - 09:10
Idén augusztus 22.től az aranypartra megyünk nyaralni.
a vélasztott hotel Zlaten Rog.Már 2007-ben ugyanitt szálltunk meg és nekünk akkor nagyon bejött. Remélem idén sem csalódunk majd. Alig várjuk, hogy ott lehessünk!!
#10 - barta jolán - 2011.07.21. - 20:28
Jó nyaralást! Ha gondolod majd számolj be, hogy mennyiben változott az Aranypart, és hogy éreztétek magatokat!
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.07.21. - 20:35
Sziasztok! agusztus 18-25. megyunk bulgariaba napospartra barátnöm és én! minden infot szivesen fogadunk és adunk is:) pl.fiatal 20-40év közötti közvetlen párnak tudnánk 30e.ft/fö akcios áron még egy napig luxus légkondis sajátmedencés apartmanba,szállásba segiteni! Aki pedig már volt ott,attol várok minden hasznos és jo infot! köszi, üdv: Balázs
#12 - Balázs M. - 2012.07.16. - 16:18
Mi a Neckerm. Utazasi irodan keresztul jottunk ide, sajnos mi nem tudunk ilyen jókat irni: a hotel Roubinban vagyunk teljes ellátással, ami azt jelenti, hogy 7 napig ugyanazokbôl az etelekbôl lehet valasztani,ami nem is lenne baj,csak hogy iztelenek, egyhanguak, piszkos minden helyseg, a szemelyzet nem tud köszönni, minden lelakott, ütött-kopott, nem olyan mint a képeken! A delfin show, aquapolisz szuper! Az osszes többi csalódás!!! Piszkos, elmaradott orszag!
#13 - schvarcz Annamaria - 2013.07.21. - 18:48
Tavaly mi is a Neckermannal voltunk a Naposparton.Szállodánk a második sorban volt.Nem azt kaptuk,amit vártunk.Az első sorban saját stranddal rendelkező 5 csillagossal szemben a ménk 4 cs-os volt,de drágább,mint a Robinzon Toursos tengerparti.
#14 - B.György - 2015.07.15. - 09:07
én azt mondom ezekre, hogy ha utazási irodával foglal valaki, akkor mindig érdemes megnézni a kiválasztott szállodáról az értékeléseket külső weboldalakon is (Booking, Tripadvisor). Néha ez nem járható út, amikor noname-apartmanokat, vagy máshol meg nem található, esetleg csak sorszámmal jelölt apartmanokat ajánlanak.
#15 - Péter - 2015.07.15. - 13:40
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy Aranyhomokon, közel a Yach-kikötőhöz mennyire mély a víz? Kisgyerekkel élvezhető? Vagy van olyan része Aranyhomoknak, ahol lassan mélyül? Köszi előre is segítséget.
#16 - Eniko - 2016.06.22. - 13:59
Szia!

általában véve az Aranyhomokon viszonylag-közepesen gyorsan mélyül a víz, gyerekkel talán 1-2 métert lehet bemenni.
#17 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.29. - 00:39
Sziasztok,
érdeklődnék, hogy a vízi sportok kb. milyen költsége van? jetsky,banánozás,ejtőernyőzés stb...
köszi
Robi
#18 - Robi - 2016.07.03. - 21:28
Tibcsi, köszönöm. Az 1-2 méter pont elég. :)
#19 - Eniko - 2016.07.20. - 07:10

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás