Várna útikalauz- Bulgária

Várna, időtöltés, nevezetességek

Várna, tengerpart

Várna, Bulgária "tengeri fővárosa", vagy "nyári fővárosa" 351 ezer lakosával a legnagyobb bolgár üdülőhely, valamint Szófia, és Plovdiv után a 3. legnagyobb bolgár város. Várna belvárosától 17 km-re, északra található az Aranypart, a népszerű üdülőhely. Nagy városhoz méltóan, rengeteg nevezetességének, szórakozóhelyének, éttermének, kávézójának köszönhetően a Várnában, vagy környékén való nyaralás nem csak fürdőzéssel, és napozással kecsegtet: Várna számos műemléke, és remek kulturális kínálata az üdülést még tartalmasabbá teszik. A városban őskori, középkori, reneszánsz, és modern paloták, műemlékek, és épületek vannak, így igen változatos építészeti látványosságokat kínál. A művészet kedvelőit múzeumok, és művészeti galériák várják. Felújított, rendben tartott épületei, számos kávézója, hatalmas sugárútjai, és kellemes légköre miatt talán a legkellemesebb, legnyugatiasabb bulgáriai városnak számít. Bulgária legnyugatiasabb települése, sokan nemes egyszerűséggel Bulgária legizgalmasabb, legszebb, legjobb városának tartják. Júliusban, és augusztusban kellemesen meleg idő, de nem elviselhetetlen forróság, kellemes hőmérsékletű, nyugodt, csendes tenger várja a nyaralókat. Azonban Várna tengerpartja nem olyan szép, mint a környező üdülőhelyeké, Várnába érdemesebb városnézés, mint nyaralás céljából menni.

Várna Európa egyik legidősebb városa - Kr. e. 570-ben a milétosziak alapították, de már jóval előtte éltek itt emberek. Ma is látható, 1972-ben véletlenül felfedezett görög nekropoliszának sírjai Kr. e. 4600-4200 környékéről származnak. A Nekropolisz feltárásakor találták meg a világ valaha volt legrégebbi feldolgozott aranytárgyait: mintegy 3000 aranyból készült emléket, melyek összsúlya meghaladta a 6,5 kg-ot. Történelmének, a Várnai csata révén, magyar vonatkozása is van: 1444 november 10.-én I. Ulászló, és Hunyadi János serege vereséget szenvedett II. Murád török hadseregétől. A csatában I. Ulászló magyar, és lengyel király is életét vesztette.

Eljutás autóval Várnába: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe azt írja: "Várna Bulgária"

Várna szállás

Várna szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Várna szállások | Szállások Bulgária egyéb részein is

Várnai Régészeti Múzeum

A Várnai Régészeti Múzeumot 1888-ban, a városi könyvtár részeként alapították, jelenlegi épületébe 1983-ban költözött, amely épület addig lányiskolaként működött. Az épület önmagában is szép, és érdekes, a bolgár építész, Petko Momchilov tervezte. Bulgária egyik legnagyobb múzeumában 1250 km2-es területen őskori, trák, görög, római, középkori bolgár, bizánci, és ottomán, és későbbi bolgár leletek kerültek kiállításra. Mintegy 100 ezer objektum tekinthető meg. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgyai a fentebb említett várnai aranytárgyak, a világ legrégebbi feldolgozott aranyleletei.

Várna, régészeti múzeum

Várna, régészeti múzeum kép: Nikola Gruev, Wikipedia

Euxinográd-palota

Az Euxinográd-palota egy, a francia kastélyokra emlékeztető nyári palota, amely 8 km-re található Várna belvárosától. Viktor Lupermayer velencei építész tervezte, építése 1882-ben kezdődött. Három szintje van, bútorai mahagóni, és diófából készültek. A palota napórája Viktória királynő ajándéka. A komplexumhoz tartozik még egy szőlőskert, és egy borospince is: az itt gyártott 12 féle minőségi fehérbor, és 7 féle brandy Bulgária legjobb borai közé tartoznak.

Az Euxinográd-palota csodás kertjében mintegy 300 növényfaj található Ázsiából, Dél-Amerikából, Dél-Franciaországból, és Észak-Afrikából. Az 1890 óta gondozott kertben az angol, és francia kertépítészeti stílusok keveredése figyelhető meg. Egy kis folyó, egy apró tó, bronzszobrok, egy beton-, és egy vashíd is a park részét képezi.

Euxinográd-palota

Euxinográd-palota

Euxinográd-palota képek: Ben Kovski, Dimcho Panayotov

Tengeri Kert / Morska gradina

A Tengeri Kert Várna legrégebbi, legnagyobb, és leghíresebb parkja. Ez Várna egyik fő látnivalója, a Balkán legszebb közparkjának tartják. Története 1862-ig nyúlik vissza, ami óta folyamatosan bővül, és szépül. A parkban rengeteg érdekes nevezetesség található: az 1912-ben nyílt várnai akvárium, és az 1984-ben nyílt várnai delfinárium, egy planetárium, terrárium, állatkert, élménypark, és egyéb attrakciók.

Tengeri kert, Várna

Várna, Tengeri Kert, kép: ivosiliev

Katedrális

A hatalmas ortodox katedrálist, Várna egyik szimbólumát 1886. november 30.-án nyitották meg. A háromhajós bazilika alapkövét 1880. augusztus 22.-én fektették le.

Várna, katedrális

Várna, katedrális, kép: gordontour

Római terma

A Várna délkeleti részén található volt római fürdő jól fennmaradt romjai Európa 3. legnagyobb római fürdőromjai, annak ellenére, hogy a komplexum csak egy kis része látható ma. Eredetileg 20 m magas lehetett, a jelenleg megmaradt legmagasabb része, a római torony 18 méteres. Kőből, és téglából készült. Nem csupán fürdő volt: a rómaiaknál a fürdők a szociális élet színhelyei is voltak: a fürdőbe járás a mindennapi rutinjuk része volt, a polgárok beszélgettek, ismerkedtek, üzletet kötöttek, és még aludtak, ettek, és ittak is a fürdőkben. A terma valószínűleg a Kr. u. 2.-3. század környékén épült, majd egy évszázaddal később elhagyatottá vált.

Római terma, Várna

Római, terma, Várna

Római terma képek: Chris & Anya

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás