Santorini utazás, szállás

Santorini szigete: nyaralás, nevezetességek

Santorini

Santorini (vagy magyar helyesírással sokszor: Szantorini) az Égei-tenger gyöngyszeme, a világ egyik luxusüdülőhelye. Európa egyik legismertebb, legfrekventáltabb turisztikai célpontja, a világ 7 csodája közé is nevezték. A vulkanikus sziget, luxusszállásai mellett, a kispénzű turisták számára is kínál megfizethető alternatívákat, de mindezek mellett is az egyik legdrágább görög szigetnek számít. A kék tenger, a hófehér házak, és a peremi sétányokról a tengerre és a környező szigetekre irányuló pompás kilátás, valamint Oia festői, a világ egyik legszebbjének tartott naplementéje igencsak idillikus, csodaszép, és az egyik legromantikusabb üdülőhellyé teszik Santorinit. A növekvő idegenforgalom, és a turisták hada ellenére Santorini máig egy csoda, egy bájos, idillikus sziget.

A szigeten emellett ókori emlékek is találhatóak, de, szépsége mellett, különösen sok építészeti, történelmi látnivalóban a sziget nem bővelkedik, és a strandok sem itt a legkülönlegesebbek, legszebbek a görög szigetek közül. Santorini tehát nem a különösen szép strandjairól híres. A strandok közül mindenesetre a legjobbnak Perissza strandját tartják, és van egy igazán különleges strand is, az Eros.

Santorini félhold alakját a Kr. e. 1450-ben bekövetkezett vulkánkitörés után nyerte el, azelőtt kerek sziget volt. A természet munkája, a történelem legnagyobb vulkánkitörése egyrészt igazán egyedi csodát alkotott a vulkánkitörés után keletkezett kalderával, emellett termékeny talajhoz is juttatta a szigetet, és kialakította fekete homokját. Ugyanakkor, a kitörés után keletkezett szökőár hozzájárult a krétai civilizáció pusztulásához. Sokak szerint az elveszett Atlantisz legendája valójában Santorini története. A természet erejét nem is annyira rég is érezhették a helyiek: egy 1956-os földrengés néhány házat romba döntött a szigeten.

Santorinin nyaralva Kréta szigete is elérhető közelségben van: katamaránnal 2 óra alatt oda lehet érni. Az alábbiakban bemutatott látnivalók, települések feltüntetésre kerülnek Santorini térképünkön.

Santorini

Santorini kép: Pedro Szekely/Flickr/Creative Commons

Szállás | Közlekedés | Fira | Firosztefani | Imerovigli | Oia | Kamari | Pirgosz | Perissza | Eros strand | Akrotiri | Thera | Hozzászólások

Santorini szállás, apartmanok, szállodák

Szállások Santorini szigetén: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Santorini szállás | Szállások Görögország egyéb részein is

Santorini közlekedés, reptéri bejutás

Eljutás Santorini szigetére: Repülővel közvetlenül Santorinire athéni átszállással lehet eljutni. Vagy, ha árban kedvezőbben jön ki az adott dátumra: Londonból, Milánóból vagy Rómából EasyJettel közvetlenül Santorini repülőterére, Budapestről ezekig a városokig pedig valamilyen olcsó fapados repülővel. A különböző kombinációk, dátumok kereséséhez, az árak megtekintéséhez használjunk egy jó repülőjegy keresőt. A legjobb oldalak, hasznos tippek, tanácsok ezzel kapcsolatban ebben a részletes kalauzban: Hogyan keressünk olcsó repülőjegyet?. Vagy: Budapestről közvetlenül Santorini repülőterére, utazási irodák chartergépeivel.

Krétáról, Heraklionból kikötőjéből is el lehet jutni a szigetre komppal (illetve Santorinin nyaralva így könnyen meg lehet nézni Krétát is). A menetidő 1 óra 45 perc, ár 56-60 EUR egy irányba. Menetrend, pontos árak a két hajótársaság oldalán: Hellenic Seaways és Seajets.

Autóval Santorini 25 óra, számos kompátszállással, aki mégis autóval menne, annak: autós útvonaltervező

Bejutás Santorini repülőteréről: busz közlekedik Firába, a menetidő 80 perc, a jegyár 2,20 EUR, a busz meglehetősen ritkán jár. Fira buszállomásáról tovább lehet utazni a kívánt helyre.

Fira központtal van buszközlekedés a szigeten. A Fira központ azt jelenti, hogy nem lehet csak úgy a sziget egyik végéről a másik végére elbuszozni, minden esetben be kell menni Firába, és ott átszállni. Nem túl gyakoriak az indulások, az éppen aktuális menetrend, mindenhonnan, mindenhova, itt áttekinthető, kinyomtatható (ugyanakkor indulás előtt csak néhány nappal nézzük meg (ismét), mert változhat).

A buszjegyek ára 1,80 EUR-2,50 EUR között van, útvonaltól függően. itt látható a lista a menetjegyekről a különböző települések között.

A sziget bejárásához érdemes lehet autót bérelni - EZEN az oldalon összehasonlíthatók az autókölcsönzők ajánlatai, és a legkedvezőbb áron foglalhatók autók. Bár, vannak félelmetes utak a szigeten.

Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Szantorini, busz

Kép: Cha Giá José/Flickr/Creative Commons

Fira

Fira Santorini mindig nyüzsgő fővárosa. A város egy kalderára (vulkáni szikla tetejére), háromszáz méter magasra épült, mindössze 200 évvel ezelőtt. Igen zsúfolt, központi elhelyezkedése miatt sokan választják bázisuknak a sziget felfedezéséhez. A legismertebb település, hiszen akik hajóval érkeznek, a Fira alatt fekvő kikötőben kötnek ki.

A kikötőből libegővel (ár egy irányba 6 EUR, gyerekeknek 3 EUR), vagy 600 lépcső megmászása után egy hosszú szerpentines úton, vagy szamárral lehet feljutni a városba. Gyönyörű település, a fekete vulkanikus sziklafalba vágott teraszokra épült hófehér, szorosan egymás mellé épült, különleges formájú, vulkanikus kőzetből épült házaival, barlanglakásaival, szűk sikátoraival, kacskaringós utcáival, kék háztetőkkel. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor. Luxusüdülőhely luxusszállodákkal, és luxusüzletekkel, sok híresség, hollywoodi sztárok is ellátogatnak ide.

Fira leghangulatosabb, legszebb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is található: a kék kupolás, fehér harangtoronnyal rendelkező templom Fira egyik jelképe. Fira régészeti múzeumában a Théra és Akrotiri környéki ásatások kincseit őrzik Kr. e. 3. évezredtől a római korig.

A város főtérén lévő buszvégállomástól busszal bejárhatjuk a szigetet (vagy éppen ha más településen nyaralunk Santorinin, a buszok oda érkeznek). A buszok egyébként elég olcsók (pl. a Fira-Oia út csak 1,80 EUR), de meglehetősen ritkán járnak, a menetrend ITT megtekinthető. Oia és Fira között 2,5-3,5 óra alatt gyalogtúrát is tehetünk. A túra gyönyörű, és felejthetetlen élményt, életünk folyamán ritkán látott szépségeket fog nyújtani, Santorini gyönyörűségét a leginkább így, Oia és Fira között gyalogolva tapasztalhatjuk meg, azonban az erős napsütés miatt korán reggel induljunk!

Fira

Fira

Fira képek: Orlando Jose de Castro Junior, Henrik Berger Jorgensen/Flickr/Creative Commons

Firosztefani

Firosztefani ma már szinte Fira "elővárosának" számít, annyira egybeépültek, hogy a legtöbb turista nem is tudja, hogy már egy másik településen jár. Fehér házak, remek éttermek, hangulatos kávézók, és csodás panoráma jellemzi a kicsi falut.

Firosztefani

Firosztefani kép: Vesselin Kolev/Flickr/Creative Commons

Imerovigli

Imerovigli Fira szomszédja, tőle mindössze 2 km-re található, míg Firosztefanitól csak 200 m-re van. Szintén a kaldera peremére épült. Nevezetessége kolostora és több szép kis temploma, valamint innen érhető el a Szkarosz-szikla is, melytől lenyűgöző a kilátás - előttünk a kaldera, balra Fia, és jobbra Oia! Aki fel akar menni a sziklára, annak jó cipő, kalap, és más nap elleni védelem, valamint némi kondíció szükséges. Az utolsó rész már nehéz, és kissé veszélyes, kevesen mennek teljesen a csúcsra, de már előtte is szép a látvány. A szikla alatti templomot is érdemes megnézni.

Imerovigli

Imerovigli kép: Vesselin Kolev/Flickr/Creative Commons

Szkarosz-szikla

Szkarosz-szikla. Kép: Oscar & Alexandra/Flickr/Creative Commons

Oia

A sziget északi csúcsán, sziklán fekvő gyönyörű Oia naplementéjéről is világhíres. A különösen gyönyörű santorini naplemente innen a legcsodálatosabb, sokan a világ legszebb naplementéjének tartják, melytől nagyon sokaknak könnybe lábad a szeme. Emellett, a kilátás is lenyűgöző. Ha a naplementét Oia egyik éttermében szeretnénk élvezni, érdemes asztalt foglalni, mivel naplemente előtt rengetegen érkeznek ide.

Oia hangulata, fehér házai, kék kupolás templomai hangulatban Firához hasonlóvá teszik, de Oia kevésbé zsúfolt. Oia szélmalma a város egyik szimbóluma, gyakran jelenik meg képeslapokon, és láthatjuk vissza Santorinin nyaraló ismerőseink fényképein. Firához hasonlóan csak gyalogos város, még a szemetet is szamarakon viszik el. Az 1956-os földrengés Oiában okozta a legnagyobb károkat, de épp a földrengés utáni csodálatos újjáépítés tette Oiát ennyire széppé.

Oia tengerészeti múzeumában régi hajódíszek, tengerészeti felszerelések, festmények, rajzok, hajómodellek tekinthetők meg. A város melletti strandok gyalogosan, 214 vagy 286 lépcsőfok megtételével közelíthetők meg. Firából Oia könnyen elérhető Fira központi buszpályaudvarától.

Oia

Oia, Santorini

Oia, Santorini

Oia

Oia naplemente

Oia képek: Jon Rawlinson, Milos Novakovic, Kenneth J. Garcia, Riccardo Francesconi/Flickr/Creative Commons

Az Oia alatt 200 lépcsőfokkal lévő hangulatos Amoudi-öbölbe mindenképpen ereszkedjünk le, a sziget egyik kihagyhatatlan attrakciója tradicionális görög tavernákkal, és friss, ínycsiklandozó halételekkel. Remek gasztronómiai élményben, és lenyűgöző látványban lehet részünk.

Amoudi-öböl

Amoudi-öböl kép: Wes Baker/Flickr/Creative Commons

Kamari

Kamari a magyar turisták legnépszerűbb célpontja, és a sziget legnagyobb üdülőközpontja. Fejlett, minden igényt kielégítő, jó infrastruktúrájú üdülőváros. Kamari Firától 10 km-re délnyugatra, a sziget másik oldalán helyezkedik el. Firánál sokkal nyugodtabb, csendesebb, de itt is megtalálhatók a klubok és a bárok.

Firától és Oiától eltérően, már nem a sziklán, hanem közvetlenül a tengerparton fekszik. Kamari két km hosszú tengerpartja különösen szép: fekete, sziklás és kavicsos. Napernyők, napágyak ingyen is kaphatók, ha a környező éttermek valamelyikében fogyasztunk. A sziget egyik legjobb, legismertebb strandja. A tenger ugyanakkor itt gyorsan mélyül. Kamariból könnyen és olcsón Firába lehet jutni busszal egy felejthetetlen kirándulásra. A város mellett található az ókori Théra (lásd később).

Kamari

Kamari, Santorini

Kamari képek: omniparticles, Andrew Teman/Flickr/Creative Commons

Pirgosz

Pirgosz 8 km-re, délre található Firától és a sziget legmagasabb, 566 m magas hegyének lábánál fekszik. Gyönyörű utcák, és templomok díszítik. A hegy tetején a Profitilisz Iliász kolostor áll, ahonnan csodás a kilátás. Szintén remek kilátóhely a Pirogszban lévő Santo Wines borgazdaság, ahol a helyi borok, sajtok és olívabogyók kóstolása mellett gyönyörködhetünk az egyik legjobb, a szigetre táruló látványban, ami igen hangulatos, felejthetetlen élmény lehet.

Pirgosz

Pirgosz, Santorini

Pirgosz képek: Duncan McNeil, Jeroen Elfferich/Flickr/Creative Commons

Perissza

Perissza csendes, nyugodt nyaralóhely, Kamarihoz hasonlóan feketehomokos tengerparttal, mely a sziget talán legjobbja. Hatalmas, és nem zsúfolt tengerpartja 8 km hosszú. Megtalálhatók itt is a bárok, az olcsóbb és drágább éttermek. Számos vízi sportolási lehetőség is adott, búvárkodni is lehet, napernyő, napágy is elérhető - több étterem ingyen kínálja fogyasztó vendégeinek, figyeljük az erre utaló kiírásokat. Egy, inkább a gyerekek számára élvezetes (csak két "felnőtt csúszdával" rendelkező) aquapark is van Perissza tengerpartján.

Perissza

Perissza, Santorini

Perissza képek: Simon Q/Flickr/Creative Commons

Eros strand

A sziget déli részén, Perisszához közel, Vlihadából a jelzéseket követve elérhető Eros strand Santorini egyik top-strandja a helyiek és a turisták szerint is. Csendes, félreeső, nyugodt part, a sziget egyik titkos kincse, de a strandon lévő kis bárban lehet enni, inni, és napernyő, napágy is bérelhető. Az Eros strand a partot övező hihetetlen formájú, különleges sziklákról is nevezetes. Csak autóval elérhető, érdemes délelőtt érkezni, mert kevés a parkolóhely, és a napernyő.

Eros strand, Santorini

Eros strand, Santorini. Kép: Marin Pashov/Flickr/Creative Commons

Akrotiri

A Santorini délnyugati részén, Firától 12 km-re található Akrotiri Firához hasonlóan szép kilátást nyújt a vulkánra és a kalderára. A sziget déli végén található világítótoronytól remek fotókat lehet készíteni, és gyönyörű a panoráma, de maga a világítótorony nem látogatható. A sziget ezen része nem annyira zsúfolt, felkapott, és elüzletesedett, nyugodt, csendes környék, ide már kevesebben látogatnak. De Akrotiri nem csak emiatt nevezetes.

Turisztikailag nem annyira fejlett, ide főleg az őskori Akrotiri miatt látogatnak el a szigeten nyaraló turisták, amely a modern Akrotiri mellett található. Az ásatásokat 1967-ben kezdték meg, és egy több mint 3000 évvel ezelőtti virágzó, igen fejlett (még csatornahálózat is volt) város nyomait tárták fel: több szintes házakat, kerámiákat és falfestményeket találtak a bronzkorból. A régészeti helyszín a világ egyik legjobban megmaradt ókori emléke. Ez a vulkánkitörésnek köszönhető, amely, amellett, hogy elpusztította, bámulatosan konzerválta is e őskori civilizáció emlékét. Úgy tartják, hogy jelenleg még csak 10%-át tárták fel a területnek. Egyesek szerint Platón Atlantisza nem is kitalált történet, hanem Akrotiriről szól.

Akrotiri

Akrotiri kép: Trena B/Flickr/Creative Commons

Thera

Kamariból 1-1,5 óra gyaloglás után érhetők el az ókori Thera romjai. A Kr. e. 9. században alapított város a 369 m magas Messa Vounón található. Az ókorban ez volt a sziget fővárosának kikötője. Az ásatási terület 800x200 m-es. Templomok, épületek romjai, kerámiák, cserépedények, pénzérmék mutatják be a sziget múltját. A megmaradt romok a város hellenisztikus és római korából, Kr. e. 7-3. századból származnak. Csupán délután fél3-ig van nyitva!

Akrotiri

Thera kép: Stan urek/Wikimedia Commons/Wikipedia

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Mindenkinek ajánlani tudom ezt a kis szigetet.Egyedülálló élményt nyújt a hangulata és bája.Azoknak akik csak andalogni szeretnének a szűk utcácskákon és közben megállni és gyönyörködni a kaldera szépségében.De azoknak is akik kirándulást vagy a túrázást kedvelik.Remek hely erre a Profitis Ilias hegy ahol antik romokat is találhatunk.strandolási lehetőség is bőven akad,de azért a környező szigeteken ezt jobban élvezhetjük..úgyhogy irány Santorini.örök emlék marad az biztos.:)
#1 - lroll - 2014.07.10. - 11:34
Sziasztok!

Bár tudom, hogy ez nem kifejezetten Athén oldal, de ha lehet, akkor lenne Athénnal kapcsolatban pár kérdésem.
Augusztus 7 - től 12-ig leszünk Athénban, pontosabban Pireuszban lesz a szállásunk (cím: 156A Akti Themistokleous, Piraeus, 18539, Greece)
Hogyan tudunk eljutni a reptérről a szállásig? Jól tudom, hogy Athénból a reptérről közvetlenül megy metro? Ha jól néztem akkor Pireuszba a reptérről a 3-as (kék) metróval tudunk eljutni először Monastiraki-ig majd ott átszállással az 1-es (zöld) metróval Pireaus végállomásig? és aztán?
Esetleg valaki meg tudná mondani, hogy a metrók hány órától járnak és meddig? Kb. mennyi lehet a menetidő Pireusz és Athén - reptér között metroval?
Mostani metro jegy árakat és a látnivalók árait melyik oldalon találhatom meg?
Aki mostanában volt Athénban meg tudná mondani, hogy milyen a hangulat az államcsőd miatt? (A híreket szoktam nézni folyamatosan, de azért mégis más ott lenni....)
Köszönöm előre is a segítséget és csak így tovább az oldal(ak)hoz! :)

(Ui.: Tibcsi van esetleg tervben egyébként Athénról szóló oldal is?)
#2 - Ada - 2015.07.14. - 23:41
Szia!

Igen, így metróval, ugyanakkor utána még a 904-es buszra kell szállni, de lehet közvetlenül az X96-os busszal is Pireuszig, metróátszállás helyett, majd pedig a 909-essel. úgy látom 1 óra 40 perc - 2 óra.
https://goo.gl/maps/0AZz2

Látnivalók árát a látnivalók hivatalos oldalain.
Tömegközlekedési jegyárak:
Jegyek a reptérről itt: http://www.oasa.gr/pdf/tickets_airport.pdf
Másfajta jegyek árai itt:
http://www.oasa.gr/pdf/tickets.pdf

Tervben van Athén oldal is, de valószínűleg nem ezen a nyáron már, mert sok más oldal is tervben van, talán jövő nyárra, sok más görög nyaralóhely oldalával is együtt.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.15. - 02:17
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen a segítséget! Ha esetleg lesz még kérdésem jelentkezem.. :)
#4 - Ada - 2015.07.15. - 22:43
Szia Tibcsi!

újra előkerültem. :) Még annyi kérdésem lenne, hogy 904-es és 909-es buszmenetrendet/megállókat melyik oldalon találhatnék angolul? Keresgéltem, de mindig görög oldalakon kötöttem ki eddig. Viszont találtam egy egész jó oldalt a reptéri buszokról/közlekedésről Athénba (közte az X96-os buszt is.) Ha esetleg valakinek kellene bemásolom a linket: http://www.athensairportbus.com/en/

Előre is köszi a segítséget!
#5 - Ada - 2015.07.30. - 20:08
Szia!

Itt megtalálod az athéni 904-es busz menetrendejét és megállóit, és a 909-et is:
http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p904
http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p909
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.30. - 21:57
Szia Tibcsi!

Köszönöm a segítséget! Remélem holnaptól mindent meg fogunk találni. :)
#7 - Ada - 2015.08.06. - 20:04
Szia Tibcsi!
Az lenne a kérdésem hogy Athénból Santorinire csak repülővel lehet eljutni vagy van valami vizijármű is? Keressük az olcsóbb utazási lehetőségeket. Köszi.
#8 - Rita - 2015.11.09. - 00:25
Szia!

Pireuszból is el lehet jutni Santorinire hajóval, de legalább 8 órás út:
http://zanteferries.gr/?lang=en
http://www.bluestarferries.com/site/content.asp?loc=2
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.09. - 01:32
Szia Tibcsi!
Július 1-jén megyünk Santonirire. Meg tudnád mondani, hogy kb mennyibe kerül taxival eljutni Kamariba?
Köszi: Erika
Vagy van valamilyen más transzfer lehetőség?
#10 - Erika - 2016.03.05. - 15:18
Szia!

15-20 EUR-nál nem kellene többnek lennie a reptérről Kamariba, de a beszállás előtt egyeztessétek az árat. Transzfer van, ők pl. elvileg 8 EUR/fő:
http://www.santorinitransfer.com/santorini-taxi-rates.html
ők még az olcsóbbak 12 EUR/fő Kamariba:
http://www.santorinitransport.com/santorini-airport-port-hotel-transfers/
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.05. - 18:13
Szia Tibcsi! érdeklődnék hogy Kréta,Heronissosból hogy tudunk eljutni Santorinibe??? és mivel? 4-felnőt és 1 gyerek kb menyi lenne az ár?? Mindennemű információt ellőre is kőszönök Feri!!!
#12 - Strasser Ferenc - 2016.05.21. - 09:54
Szia!

Heraklion kikötőjéből közlekedik két társaság katamaránja is, árak, menetrendek a weboldalaikon:
https://hellenicseaways.gr/en/
https://www.seajets.gr/en/
Tavaly volt repülő is Kréta és Santorini között, az idei nyári szezonban is lehet hogy lesz: http://www.minoanair.com/en/
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.24. - 01:07
Kösz szépen az infót,és a környéken tudsz egyéb látnivalót, látványosságot?? Melyik strandra érdemes menni kisgyerekkel? Kösz Feri!!!
#14 - Strasser Ferenc - 2016.05.25. - 08:38
Szia Tibor! Krétával kapcsolatban szeretném kérdezni.Rethymnohoz közeli szállás foglaltunk néhány nevezetességhez szeretnénk eljutni. Autóbérlés kb milyen árban van (4 fő) illetve a buszjáratok mennyire megbízhatóak. üdvözlettel:
Judit
#15 - Judit - 2016.06.19. - 13:33
Kedves Tibor!
Azt szeretném megtudni, hogy Santorinin jelenleg (2017) kb. milyen árakra számíthatok étkezés szempontjából! éttermi árak, ill. élelmiszerüzletek árai, úgy átlagosan, legalább nagyságrendileg... Hogy egy 9 napos ott tartózkodáshoz (2 főre) kb. mennyivel kell számolni?
A másik kérdés a különböző kirándulások árai, szintén csak nagyságrendileg, amiket az egyes szálláshelyek helyi turista-ügynökségekkel szerveznek? Van valami infód erről (tényleg csak nagyjából!)?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Mari
#16 - Hegyessy Mária - 2017.09.03. - 13:56

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás