Sarti utazás, szállás

Sarti: nyaralás, nevezetességek

Sarti

Sarti (Szárti) Budapesttől 1158 km-re, Thesszaloníkitől 144 km-re délkeletre fekvő nyaralóhely. Közép-Makedónia régióban, a Szithonia-félszigeten helyezkedik el. Lakosainak száma 1100 fő, de egy nyári napon ez akár 20 ezerre is felkúszik. Kis, gyalog is bejárható, csendes, nyugodt, barátságos falu (bár már rég nem igaz rá, hogy csendes halászfalu lenne), ahol azonban minden, a turisták számára szükséges szolgáltatás megtalálható. Maga a település, annak építészete nem különösebben látványos, és több nyaralóhelyhez képest nem túl sok program- és kirándulási lehetőséget kínál a falu, egyetlen nevezetessége temploma. Ugyanakkor, más görög-, valamint a horvát, spanyol, stb. tengerparti nyaralóhelyeknél olcsóbb is. A faluval szemben emelkedő, 2000 méter magas Athos-csúcs, azaz a Szent Hegy, és a kifejezetten látványos Sartiban, és környékén található strandok igazán széppé teszi a nyaralás kulisszáit, és sokan kedvelni fogják Sarti barátságos atmoszféráját is.

Sarti népszerűsége rendkívül tiszta vízének, és hosszú, kék zászlós, lassan mélyülő (főleg a déli részen), homokos partjának is köszönhető. Gyorsabban mélyülő, hullámos, sziklás és kavicsos a strand is van a faluban. Sarti a magyar utazók körében kifejezetten kedvelt utazási célpont, szinte a "magyar falunak" mondható. Sokan többször, néhányan több mint háromszor is visszalátogatnak. A magyarok körében Sarti rendkívüli felkapottságának az is az oka, hogy sokan szeretik, ha beszélnek magyarul ott ahol nyaralnak, Sartiban pedig szinte minden étteremben, üzletben vannak magyar alkalmazottak, vagy a helyiek tudnak néhány szót. Az emberek ráadásul rendkívül kedvesek, valamint az árak is viszonylag megfelelőek erre, ár/érték arányban igen jó nyaralási célpontnak mondható. Van, aki szereti honfitársai közelségét, de van, aki kifejezetten ódzkodik attól, hogy nyaralása alatt szinte csak magyar szót halljon, és magyarok között legyen, tehát ők semmiképp se Sartit válasszák.

A környéken is számos kis, festői öböl, és szép, érdekes strand fedezhető fel, melyek közül a Sartiban nyaralók körében a legnépszerűbb az alábbiakban külön bemutatott Narancspart. Sarti kifejezetten családbarát nyaralóhely, kisgyerekekkel nagyon megfelelő, és idősek körében is kedvelt. A környékbeli Goa és Banana Beach pedig a fiatalok kedvencei lehetnek.

Sarti helyén a 14. században egy kis halászfalu feküdt, azonban ez elnéptelenedett. Sartit 1923-ban, Kis-Ázsiából érkező görög menekültek alapították, ekkor még házak sem voltak, az 1970-es évekig pedig utak sem, így a falu meglehetősen elszigetelt volt. A Szinthonia-félszigeten történt útépítésnek köszönhetően megindult a fejlődés, az idegenforgalomnak következtében a falu fejlődésnek indult, és egy kifejezett tömegturizmus célponttá vált. Az addig halászatból élő helyiek nagy részét mára az idegenforgalom tartja el.

Sarti

Sarti, Görögország

Sarti

Sarti

Sarti. Képek: peterbarabas, ljubar, Horia Varlan/Flickr/Creative Commons

Eljutás Sartiba: A legtöbben autóval, vagy buszos utazás keretein belül érkeznek ide, az út utolsó része szerpentineken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet. Lehet menni repülővel, majd két busszal: Wizz Air járatok közlekednek Thessalonikiig. Thessaloniki buszpályaudvarától pedig busszal el lehet jutni Sartiba, de a busz meglehetősen ritkán, naponta csak háromszor jár, menetrendje ITT megtekinthető. Thessaloniki repülőtere és a Thessaloniki buszpályaudvar között 78-as busz közlekedik, vagy taxival 20 EUR-ért lehet eljutni a buszállomásra.

Szállás | Narancspart | Kalamitsi strand | Toroni strand | Kalogria strandja | Karydi | Waterland | Hozzászólások

Sarti szállás, apartmanok, szállodák

Sarti szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Sarti szállás | Szállások Görögország egyéb részein is

Narancspart / Portokali / Kavourotripes

A Sartitól 8 km-re található Narancsparthoz mindenkinek érdemes ellátogatnia, ha Sartin nyaral. Kifejezetten karibi hangulatú strand, fehér aprókaviccsal-, és sziklákkal, és a kék tenger minden árnyalatával. Érdekes, sziklából faragott szobrok is láthatók a parton. A tenger élővilága is csodálható itt, akár csak egy búvárszemüveggel. A strand szépsége mindenki tetszését el szokta nyerni, a félsziget egyik legszebb strandja. Ugyanakkor sokszor rendkívül zsúfolt, és egyáltalán nem felszerelt, toiletek nincsenek, és a strand néha koszos. A strandon naturisták is vannak. A legtöbben autóval, vagy robogóval látogatnak ide, melyek kölcsönözhetők a Sartiban működő autó- robogó- és kerékpárkölcsönzőknél. A strandhoz ITT kell letérni, maga a strand pedig ITT van. Gyalog is ide lehet jutni Sartiból, de a 8 km-s távot a sok emelkedő és az árnyékok hiánya, ahonnan a tűző nap elől elbújhatnánk, megnehezíti, így nem mindenkinek ajánlott.

Narancspart

Kalamitsi strand

A Sartitól 15 km-re, délre, pontosan ITT található festői Kalamitsi jól felszerelt homokos, lassan mélyülő strandja szintén népszerű kirándulási célpont a faluból. Viszonylag kis strand, de a vize kristálytiszta, néhány bár és étterem is van. A strandon izgalmas, sziklás rész is felfedezhető. Vízibicikli is bérelhető, mellyel el lehet menni a környező kis szigethez, ahova akár úszni is lehet.

Kalamitsi strand

Toroni strand

A kis Toroni hosszú, sok környékbeli strandhoz képest sokkal kevésbé zsúfolt, kavicsos-homokos strandja az egész régió legfelkapottabb, legismertebb partja, Sartitól 21 km-re, északnyugatra helyezkedik el. Rendkívül gyorsan mélyül.

Toroni

Kalogria strandja

Kalograia Sartitól 46 km-re található, kb. 1 órás autózással érhető el. A környék egyik legjobb, legszebb partja. Fehér, finomhokos, de gyakran zsúfolt strand. Lassan mélyül, családok körében népszerű. Két beach bar is működik a strandon.

Karydi

A Sartitól 27 km-re fekvő Karydi gyermekekkel is ideális finom, fehérhomokos, lassan mélyülő strandot kínál. A strand másik része sziklás. Karydi strandja egy kevésbé kiépített strand, nincsenek napernyők, az árnyékot tölgyfák biztosítják. Vízimentők sem dolgoznak itt, és még WC is hiányzik. Ételt és italt csak egy helyen lehet venni, érdemes erre is felkészülni. A kis paradicsomi strand főszezonban rendkívül zsúfolt napközben.

Karydi

Waterland

A Thessalonikitől 20 km-re, Sartitól 144 km-re, pontosan ITT található aquapark egy remek kirándulási lehetőség gyerekekkel. Vagy az autóval érkezők oda- vagy visszaúton is útba ejthetik. Kisebb és nagyobb gyerekek számára is élvezetes, ugyanakkor sokszor rendkívül zsúfolt vízi vidámpark. Belépőjegy 2015-ben 14,50 EUR, 4-14 éveseknek 11 EUR, 4 éven alul ingyenes. Nyitva 2015-ben június 1-június 15. között valamint szeptember 1.-től 10:00-18:00, június 16-július 15., valamint augusztus 16.-augusztus 31. között 10:00-19:00, július 16.-augusztus 15. között 10:00-20:00.

Waterland

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás