Horvátország - Búvárkodás, merülőhelyek

Információk a horvátországi búvárkodásról, a legjobb merülőhelyek bemutatása

Horvátország, búvárkodás

Booking.com

Az Adriai-tenger remek célpont a búvárkodás szerelmeseinek. A türkizék víz, a gazdag, a civilizáció ártalmaitól sok helyen még megkímélt tengeri élővilág, és az érdekes hajóroncsok mind-mind nagy élménnyé teszik a horvátországi merüléseket. A legtöbb hajóroncs a II. Világháborúból származik, néhol sokkal régebbi hajók is rejtőzhetnek a mélyben, de ezek helyét általában titokban tartják. A karsztok jelenlétének köszönhetően, az országban a víz alatti barlangok is gyakoriak. Horvátországban számos bázis található, ahol magyarul is beszélnek, így a nyelvi akadályok sem jelenthetnek gondot.

Tudnivalók, és jelenleg hatályos előírások

Engedély, előírások

A horvátországi rekreációs búvárkodást a jelenleg is hatályos, 1999-ben, a Tengerügyi, Közlekedési, és Hírközlési minisztérium által, kiadott rendelet szabályozza (Official Gazette No.47/99, My 17,1999). Az előírás szerint, mindenkinek, aki Horvátországban merülni akar, rendelkeznie kell búvárigazolvánnyal, amelyet a horvát búváregyesület (Hrvatski ronilački savez) ad ki, és búvárközpontokban szerezhető be. Ára, turisztikai célokra, 100 HRK. Csak azoknak adható ki, akik a megfelelő képzésben részesültek, rendelkeznek valamilyen nemzetközi búváregyesület által kiadott igazolással (pl. BSAC, CMAS, IANTD, NAUI, PADI, vagy SSI). Az ideiglenes (brevet) igazolványok nem érvényesek. A búvárigazolvány 1 évig érvényes. Ha valaki egyénileg, nem búvárközponton keresztül szeretne merülni, akkor szüksége van további engedélyre, amely ára 2400 HRK, emellé még szükség van búvárigazolványra is. Egyéni engedélyeket a révkapitányságok adhatnak ki.

Az egyéni merülők számára még figyelembe kell venni azt az előírást, hogy a területet, ahol a merülést végzik, láthatóan meg kell hogy jelöljék, narancssárga, vagy piros bójákkal, vagy búvár zászlóval. Sport- és turisztikai célú merülésnél a maximális mélység 40 méter lehet. Egy esetleges vészhelyzet esetén, mobiltelefonról a nap 24 órájában hívható a 9155-ös, és a 112-es szám, ill. elérhetők a 16, 10.74-es VHF-csatornák.

Tiltott zónák

Horvátországban nem engedélyezett a merülés a Brijuni, Krka Nemzeti Parkok területén, a Kornati, és Mljet Nemzeti Parkokban pedig szervezett merülésre van lehetőség. Nem engedélyezett továbbá természeti parkokban (pl. Malostonski-öböl, Lim-csatorna, Telascica), a kikötőket körülvevő területeken, a kikötők bejáratainál, a horgonyzóhelyeknél, ott, ahol nagy hajóforgalom van, hadihajók, és szárazföldi katonai bázisok 100 méteres körzetében. Ez a tájékoztatás nem teljes körű, így az egyéni búvárok érdeklődjenek, hogy ahol merülni szeretnének, ott engedélyezett-e, ill. ha nem, teljesen tiltott, vagy külön engedéllyel lehetséges-e.

A legjobb merülőhelyek

Baron Gautsch (Rovinj mellett) - Egy utasszállító hajó roncsa, amelyet az "Adria Titanicjának" is neveznek. 1908-ban épült, és 1914-ben süllyedt el, mikor tengeri aknára futott. A baleset 214 életet követelt. Mára algák, szivacsok, és korallok otthona, az Adria egyik legkülönlegesebb merülőhelye. Mélység: 28-42 m, csak haladóknak ajánlott.

Lina (a Cres-szigetnél) - Kereskedelmi hajóroncs, 22-55 méter mélyen, kizárólag haladóknak.

Lucica-barlang (Brac-sziget, Milnához közel) - A környék legnagyobb barlangja, 3 méter mélyen kezdődik. Két terme van, az egyik 37, a másik 42 méter mély. Kezdőtől a haladó szintig.

Margarina-zátony (Susak-sziget, Losinjhoz közel) - Víz alatti korallzátony, és kanyon, hajóronccsal, valamint antik anfórákkal. 5-40 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Rasip (Kornati-szigetek) - Víz alatti szikla korallokkal, és szivacsokkal. 3-65 méter mélység, a kezdőtől a haladó szintig.

Stambedar (Pakleni Otoci, Hvar település mellett) - Tengeri fal, vörös, és kék korallokkal. 5-45 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Te Vega (Susac-sziget, Korcula és Lastovo között) - Tengeri tó, 2 m hosszú tengeri alagúttal. 5-35 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Premuda (Pag nyugati részén) - a sziget víz alatti "székesegyházáról" ismert. A barlangokban való úszáskor, mikor beáramlik a napfény, olyan, mintha egy templom ablakait látnánk.

Modra Spilja (Bisevo-sziget, Vishez közel) - Tengeri barlang, 3-40 méter mély, kezdőtől a haladó szintig.

S57 (Pelsejac-félsziget) - Jó állapotban lévő német hadihajó 1944-ből. 25-39 m mély, kizárólag haladó búvároknak!

S57 hajóroncs

S 57 kép: balswing

Sv Andrija (Elafiti szigetek, Dubrovnikhoz közel) - Tengeri fal, és barlang, vörös korallokkal. 3-78 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Taranto (Dubrovnik) - Kereskedelmi hajó roncsai 1943-ból, 23-55 m mélyen, kizárólag haladóknak!

Búvárközpontok Horvátországban

A búvárközpontokban lehetőség van felszerelés kölcsönzésére, a búvárkodás ismereteinek elsajátítására, felügyelet igénylésére, és szervezett merülésekre. Horvátországban minden régióban, szigeten, városban, rengeteg búvárközpont található. Több búvárközpontban magyarul is beszélnek. A búvárközpontok listája a következő linken érhető el:

buvar-adria.lap.hu (az oldal alján)

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Szeretném tudni, hogy megyik hely a legalkalmasabb a felszíni búvárkodásra (snorkel)? Hová menjünk Horvátországon belül ha ez a fő cél?
#1 - Timi - 2011.06.29. - 08:29
Sveti Jurajban érdemes egyszer a buvárkodást kipróbálni.Ez Senjtől 8km-re van /Zadar felé/Privics egy lakatlan sziget annak közelében gyönyörü helyek vannak.
#2 - Mirko - 2012.08.10. - 17:34
érdeklődni szeretnék, hogy Split környékén van-e magyar búvár bázis?
Köszi előre is!
#3 - Miller Zsolt - 2013.06.15. - 19:53

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás