Cres sziget települések, üdülőhelyek, látnivalók, szállás

Cres sziget

Booking.com

A 405,78 km2 területű Cres sziget, Krk-el együtt Horvátország legnagyobb szigetének számít. Szinte hihetetlen, de a két sziget területe hajszálra megegyezik. A szomszédos sziget, Losinj, és Cres korábban egy szigetet alkottak, de még a római időkben egy csatornával elválasztották őket, hogy a hajózást könnyebbé tegyék, és ma egy híd köti össze a kettőt. A sziget a kőkorszak, pontosabban már a paleolitikum óta lakott, majd számos más horvát városhoz, és szigethez hasonlóan, később a Római Birodalomhoz tartozott. A birodalom bukása után Cres a bizánciak fennhatósága alá került, majd miután a 7. században horvátok támadták meg, a független Horvátország része lett. A sziget története a továbbiakban is hasonlít sok horvát szigethez: 400 év velencei uralom, majd rövidebb osztrák, és francia fennhatóság következett, míg 1920-tól Olaszországhoz, míg 1947-től, immár véglegesen Horvátországhoz került. A sziget számos települését egyetlen út köti össze, amely Cres középső részén halad - egyik fele a Cresre érkező komptól indul, míg a másik fele Crest Losinj szigetével összekötő hídhoz kapcsolódik.

Az Európa nagy része számára még ma is rejtett szépségnek számító Horvátország egyik legrejtettebb szépsége Cres az ökoturizmus központja. Sokan Európa utolsó rejtett paradicsomának tartják. A barátságos, csodálatos szépségű sziget remek hely mindazoknak, akik arra vágynak, hogy mindentől, és mindenkitől távol, csendben, nyugalomban, és egyben csodás környezetben nyaraljanak. A rejtett szigeten számos rejtett strand is van, több csak gyalogosan érhető el: például több szép, rejtett strand a legjobbak közül. Melitől fél óra gyaloglásra egy homokos, Belinél több sziklás, Lubenicenél a kék barlang (Plava Grota), és a közeli strand, Orlec közelében a Mali Bok, valamint a sziget déli végén, már közel Losinjhoz az Ustrine strand. Cres a horvát szigetek egyik leggazdagabb növényvilágával rendelkezik: 1300 növényfaj él itt, köztük számos igen ritka. A festői sziget Horvátország legszebb strandjainak, és lagúnáinak is az otthona, és nagy múltjának köszönhetően ősi épületek hazája.

Eljutás autóval a Cres-szigetre: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe ezt írja: "Cres")

Szállások | Cres város | Beli | Lubenice | Martinscica | Valun | Hozzászólások

Cres sziget szállások

Szállások a Cres-szigeten: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Cres-sziget szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Cres város

A sziget fővárosának központja tele van boltokkal. A turisták emléktárgyakat, házi olivaolajat, és bort vehetnek. Cresben pusztán gyalogosan lehet közlekedni, szűk utcái sok olasz városhoz teszik hasonlatossá. Pasztell színű házai, és szép promenádja mind szívet melengetők. Cres egy kékzászlós kikötőnek is helyet ad, valamint néhány régi építménye is érdemes látogatásra.

Cres kikötő

Beli

Beli Cres egyik legrégebbi települése. Cres többi részéhez hasonlóan ez a település is a tökéletes romantika színhelye. 130 méteres dombon fekszik, csodás kilátással, számos kulturális, és történelmi helyszínnel. Az egyre népszerűbbé váló Beli a Tramontane erdőinek közelségének köszönhetően sok kirándulás kezdőpontja.

Beli

Lubenice

A sziget középső részén, 22 km-re délnyugatra Cres városától, és 5 km-re délnyugatra Valuntól található Lubenice. A sziklára épült középkori városból, 378 méteres magasságának köszönhetően, csodás kilátás nyílik a szigetre. Lubenice főterén, júliusban minden pénteken, a lubenicei zenei esték keretében folklór zene hallgatható. Háborítatlan strandjának elérése kb. 50 percbe telik, míg a visszamászás 1 órát vesz igénybe, de igencsak megéri!

Lubenice

Lubenice kép: King Molan

Martinscica

Martinscica az azonos nevű kis, szélvédett öbölben fekszik. Cres városával együtt a sziget egyetlen üdülővárosa (ebből is látszik, hogy mennyire háborítatlan még Cres szigete).

Martinscica

Valun

A Cres városától 8 km-re délre, a sziget egy gyéren lakott részén fekszik Valun. A festői szépségű, színes házakkal teli apró halászfalunak csodás, kristálytiszta vizű tengerpartja van. Öblében remekül lehet úszni. Valun, Cres nagy részéhez hasonlóan egy csodás hely csendben, és nyugalomban, csodás környezetben pihenni, kikapcsolódni, úszni, és napozni. Számos ember számára ez Cres legszebb, és legromantikusabb helye.

Valun

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Nagyon tetszenek a Cres-i képek.Valószinü ősszel megyünk ide vitorlázni.
#1 - Horváth Katalin - 2008.05.30. - 16:13
sziasztok meg mondanátok holl találok a (z) interneten pulába kenping árakat??? (köszi)
#2 - Képes Richárd - 2008.07.03. - 11:59
Richárd: pl. itt vannak pulai kempingek:

http://www.istra.hr/pula/en/accomodation/campsites
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2008.07.18. - 21:22
Tud valaki Cres szigetén jó kempinget ajánlani?
#4 - Gabi - 2008.07.20. - 22:56
Aki volt már Valunban és Veli losinjban az melyiket ajánlaná a kettő közül? Nekem mindkettő nagyon tetszik ,nem tudom eldönteni hová menjünk idén nyáron...
#5 - Zoli - 2009.02.15. - 20:21
Nem ugyanazon a szigeten vannak, annyiban hasonlóak, hogy mindkettő nesés, hangulatos, nyugodt, halászfalu, nem nagy, pezsgő, zsúfolt üdülőtelepülések.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.02.18. - 14:39
A Cres sziget egy vadregényes, izgalmas hely számomra. Az idén 3 napot töltöttünk ott, de még rengeteg felfedezni valót hagytunk ki, emiatt jövőre is visszamegyünk. érdemes ! Valun tetszett a legjobban, a tenger ott a leggyönyörűbb és maga a hely is elbűvölő.
#7 - Melcsi - 2009.09.19. - 23:25
Sziasztok!
Mi Porec-be megyünk nyaralni, és azt tervezem, hogy Brestova- Porozina útvonalon ellátogatunk Cres szigetére, majd végig a szigeten ,és vissza Losinj- Pula komppal.Szerintetek jó ötlet, vagy van jobb útvonal is?
Ja! egy nap alatt lejárható, vagy érdemes egy éjszakát beiktatni ?
Tudja vki, hogy mennyi idő az út a Losinj- Pula útvonalon ?
#8 - Vilma - 2011.07.05. - 19:27
Fogadjátok szeretettel kis nyáridéző videónkat:-)
https://www.youtube.com/watch?v=656oEiayH4w
#9 - Gabi - 2014.11.18. - 17:42

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás