Dubrovnik nevezetességek, nyaralás

Dubrovnik utazás, kalauz, szállás, látnivalók

Dubrovnik

Booking.com

Dubrovnik Horvátország talán legszebb, nagyon hangulatos városa, csodálatos látnivalókkal, és kiemelkedő éttermekkel. Ugyanakkor ez a legdélebbi, Magyarországhoz legtávolabb eső horvát nagyváros, de Dalmáciában nyaralva mindenképp érdemes felkeresni, aki teheti, annak látnia kell. Nyaralásra a legdrágább horvátországi hely, és a nyári szezonban rendkívül, nagyon-nagyon zsúfolt, de sokat lehet spórolni, ha valaki nem közvetlenül a városban, hanem annak környékén keres szállást. Az alábbiakban bemutatjuk Dubrovnik látnivalóit, kiemelt éttermeit, a bevásárlási lehetőségeket, valamint a kirándulási célpontokat Dubrovnik környékén. Oldalunkon szállások foglalására is lehetőség van, a legjobb árakon.

A Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található Dubrovnik talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere, a középkori városfalak között összezsúfolódó számos történelmi látnivaló rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba".

Hozzá kell tenni ugyanakkor azt is, hogy Dubrovnik, a többi horvátországi városhoz és nyaralóhelyhez képest, roppant drága. És kifejezetten zsúfolt és forró nyaranta, szinte lehetetlen olyan csücsköt találni az óvárosban, ahol nincs tömeg. Fontos, hogy 2017 óta az Óvárosban egyszerre maximum 8000 ember tartózkodhat, ITT lehet megnézni, hogy jelenleg hányan vannak, és éppen még bemehetünk-e, de már 6000 felett is lelassítják a beléptetést. A városnézést érdemes inkább késő délután, vagy este kezdeni, azelőtt inkább strandolni, vagy libegőzni.

E földi paradicsomot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűzvész csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett. Dubrovnikot a 7. században, Ragusa néven alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A 10. századig sziget volt, ekkor temették be a helyiek a sziget és a szárazföld közötti csatornát. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része. A város az utóbbi időben a Trónok Harca forgatási helyszíneként is ismert lett, a sorozat jelenteit az óvároson kívül a Lokrum-szigeten és a Trstenói arborétumban forgatták.

1950 óta minden évben júliusban és augusztusban (2017-ben július 10.-augusztus 26.-ig) rendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált. Ennek keretében színházi-, folkról-, és táncelőadások, (főleg komolyzenei) koncertek, balettek, és operák szórakoztatják az itt nyaralókat. A Dubrovniki Nyári Fesztivált Horvátország legjobb, és legreprezentatívabb nyári kulturális fesztiváljának tartják. A fesztivál számos előadását hangulatos helyszíneken, pl. a Bokar-erődben, vagy a Minceta-erődben tartják.

Az alábbiakban bemutatott dubrovniki látnivalók térképen is feltüntetésre kerültek, ez a Dubrovnik térkép oldalunkon található, ahol látható hogy mi hol van, mi mihez van közel, tehát hogy érdemes bejárni a várost.

Eljutás autóval Dubrovnikba: Autós útvonaltervező (A "Cél" mezőbe ezt írja: "Dubrovnik Horvátország".) Budapestről 941 km / kb. 9 órás út. Az út rövid szakaszon Bosznián keresztül vezet. A bosnyák határon (a kilépéstől számított még legalább 90 napig érvényes) személyi igazolványt is elfogadnak, nem szükséges útlevél. Dubrovnik óvárosa autómentes. A parkolás az óvároson kívül nagyon nehéz, és akár 40 kn/óra. Autós eljutáshoz hasznosak lehetnek alábbi oldalaink: Horvátország autópályadíjak és Autóval Horvátországba.

Szállások | Dubrovnik strandjai | Óratorony | Bokar-erőd | Katedrális | Lokrum-sziget | Lovrijenac-erőd | Minceta-erőd | Onofrio kútja | Rektor-palota | Régi kikötő | Sponza palota | Stradun | Városfal | Dubrovniki libegő | War Photo Limited | Dubrovnik éttermek | Üzletek, bevásárlás | Dubrovnik környéke, kirándulási lehetőségek | Hozzászólások

Dubrovnik szállások

Szállások Dubrovnikban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Dubrovnik szállások | Zaton szállások | Orasac szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Dubrovnik strandjai

Dubrovnik az Európai Unió felmérése szerint rendkívül tiszta strandokkal rendelkezik. Közvetlenül az óvárosban, annak délnyugati részén található a Buza, sziklás-kavicsos strand. A Banje is még az óváros közelében, attól 100 méterre délre lévő, nagyon jó helyen lévő kavicsos strand, gyönyörű kilátással az óvárosra. A strandról a naplemente is csodaszép. A strandon több bár is van. A St. Jakov strand szintén egy népszerű kavicsos strand, a Banje után. Dubrovnik legnagyobb strandja az óvárosból busszal 10 perc alatt elérhető Lapad homokos, és zuhanyzókkal, öltözőkkel felszerelt festői strand, kávézók, éttermek, teniszpályák, játszóterek találhatók rajta, és természetes fák veszik körül, melyeknek árnyékába húzódhatunk a tűző nap elől. A hozzá közel lévő kavicsos-betonos Copacabana strand a turisták egyik kedvenc strandja, Rio de Janeiro legendás strandjáról kapta a nevét. Több (extrém) vízisportot is kipróbálhatunk itt, és több gyerekprogram is adott. A Dubrovnikból hajóval elérhető autómentes, paradicsomi Lopud-szigeten pedig csodálatos homokos strandot találunk.

Banje-strand, Dubrovnik

Banje strand. Kép: victoriapeckham/Flickr/Creative Commons

Lapad-strand, Dubrovnik

Lapad strand. Kép: Alex E. Proimos/Flickr/Creative Commons

Óratorony

A Luza téren álló 35 méter magas, 1444-ben épült, és 1928-ban újjáépített harangtorony 15. századi állapotából már csak a hatalmas, 2000 kilós harangot őrzi. A torony órájának nincsenek mutatói, ez tulajdonképpen egy napóra, amely a pontos időt mutatja.

Dubrovnik, óratorony

Bell torony fotó: Zlatan.M

Bokar-erőd

A Bokar-erőd védelmi célokat szolgált, később börtönként is szolgált. Itt tartják a Dubrovniki Nyári Fesztivál több színházi előadását (pl. Shakespeare-darabok).

Bokar-erőd

Katedrális

A dubrovniki barokk katedrális 1672-1713 között épült, egy 12. századi, a földrengésben elpusztult katedrális helyére. 1986-ban felújították. 1981-ben egy még régebbi, 7. századi katedrális nyomát is felfedezték a régészek, korábban azt hitték, hogy a 12. századi katedrális volt az első, ezen a helyen álló egyházi létesítmény. A katedrálisban egy gazdag kincstár is működik, a 200 darabos ereklyegyűjtemény arany kegytárgygyűjtemény a része.

Dubrovnik, Katedrális

Dubrovnik, katedrális kép: beatdrifter

Lokrum-sziget

Dubrovnik óvárosának keleti bejáratánál lévő régi kikötőjétől mindössze 15 perc hajózásra, 680 méterre található csodálatos, lakatlan Lokrum-szigetre mindenképp érdemes ellátogatni ha Dubrovnikban vagyunk. Békés, zöld sziget, ahol pávák, nyulak és teknősök is élnek. Egy bencés kolostor is van a szigeten. Óránként közlekednek hajójáratok a nemzeti parkként nyilvántartott, csodás növényvilággal rendelkező szigetre. A pihenés már a hajóúton megkezdődik, ahogy egyre távolodunk Dubrovniktól, egyre messzebbről, és teljesebben látszik az óváros. A kristálytiszta vízben való mártózás után a sziklás tengerparton pihenhetünk. A sziget északi részén nudista strand is található. A Lokrum-szigeten nincsenek üzletek, szállodák, este 8 óra után nem is lehet a szigeten tartózkodni. Egy kávézó, és étterem azonban gondoskodik a megéhezett fürdőzőkről. A Lokrum a háboríthatatlan pihenés helyszíne, ahol mindenki tud egy olyan helyet találni, ahol egyedül van, napozhat, úszhat, és gyönyörködhet az idillikus sziget természeti szépségeiben.

Lokrum-sziget

Lokrum

Lokrum-sziget képek: Amauri Aguiar, Anosmia/Flickr/Creative Commons

Lovrijenac-erőd

A városfalon kívüli, 36 méter magas sziklán álló vár korábban védelmi funkciókat látott el, ma pedig kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Lovrijenac-erőd építése állítólag mindössze 3 hónapot vett igénybe, a 14. század környékén. Az erődből gyönyörű a kilátás, és kevés itt a turista. Aki végigjárja Dubrovnik városfalát, tartsa meg a jegyét, mert az belépést biztosít a Lovrijenac-erődbe is.

Dubrovnik, Lovrijenac-erőd

Lovrijenac-erőd kép: beatdrifter

Minceta-erőd

Az óváros legmasszívabb tornya a városfalak északi részén található. A városfalak, és az egész óváros legmagasabb pontjaként az egyik legszebb kilátást biztosítja a városra. 1319-ben épült, 1464-ben megerősítették, és bővítették. Dubrovnik legszebb, és legnagyobb tornya a város szimbólumának számít.

Minceta-erőd, Dubrovnik

Onofrio kútja / Onofrijeva cesma

Az Onofrio kútját Onofrio della Cava, nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio kutat láthatjuk. A 16 oldalas ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. A délszláv háború idején a kút szinte az egyetlen ivóvíz-forrása volt a helyieknek. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vízével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak.

Dubrovnik, Onofrio kútja

Onofrio kútja kép: stuandgravy

Rektor Palota / Knezev dvor

A Rektor Palota Dubrovnik kormányzójának székhelye volt. A gótikus és reneszánsz stílus keveredése figyelhető meg az 1435-1541 között épített, a Katedrális mellett található épületben. A palotában múzeum is található.

Dubrovnik, Rektor palota

Rektor palota kép: tell

Régi kikötő / Stara luka

Dubrovnik régi kikötője, egy szép, csendes hely a kikapcsolódásra. Egy kis képzelőerővel akár a 400 évvel ezelőtti, lehorgonyzott hajókat, és a sürgés-forgást is odavarázsolhatjuk, ami Dubrovnik akkori fő kikötőjében zajlott. A régi kikötőből gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és Lokrum szigetére. Dubrovnik "új", ma használatos kikötője néhány kilométerre, a városon kívül található.

Dubrovnik, régi kikötő

Dubrovnik, Stara luka kép: KittyCate

Sponza-palota

A Stradun végén, a Luza északi oldalán található Dubrovnik egyik legszebb palotája, a gótikus-reneszánsz Sponza-palota. 1516-1522-ig épült, az 1667-es földrengést sértetlenül átvészelte. A középkorban állami hivatalok, bank, a pénzverde, és a kincstár helyszíne volt, ma az Állami Levéltár működik benne.

Sponza-palota

Sponza-palota kép: tell

Stradun / Placa

A Stradun, avagy Placa Dubrovnik 500 éves, 300 méter hosszú, nyüzsgő, széles, mindig zsúfolt főutcája kávézókkal, és üzletekkel, melyek megőrizték korabeli kinézetüket. A Stradun az egyetlen széles utca az óvárosban. Sok turista egyszerűen a világ legszebb utcájának tartja. Hangulatos, mint egész Dubrovnik, ezt sem szabad kihagyni! Érdemes a Stradun környéki mellékutcákban is sétálni, melyek sokszor érdekesebbek mint a Stradun, és az éttermek is olcsóbbak a főutcától távolodva.

Stradun

Placa kép: Crazy little thing

Városfal

Dubrovnik városfala az egyik legkomolyabban védett építmény Európában. A 8.-tól a 16. századig épített, ma is eredeti állapotában csodálható városfal 1940 m hosszú, néhol 25 méter magas, és 6 méter széles, 5 bástyája, és 17 tornya van, a teljes óvárost körülveszi. Európa legmasszívabb, és legteljesebb városfaláról van szó. A végigjárás 2017-ben 150 kuna (diákoknak 105 kuna), ennyiért az egész, 2 km hosszú városfal végigsétálható - lehet gyönyörködni az elképesztően szép kilátásban, és a város látványában - kihagyhatatlan program Dubrovnikban.

Érdemes nyitásra, reggel 8-ra odamenni, később nagy a tömeg, és a hőség. Vagy este végigjárni. Valamint ne felejtsük el vinni kalapot, naptejet, elég vizet, és persze a fényképezőgépünket sem. A városfal főbejárata a Pile-téren van, de a Pojana Paska Milicevicán elhelyezkedő a dominikánus kolostornál, és a Kneza Damjana Judén, a Szent János erődnél is meg lehet kezdeni a városfal bejárását.

Dubrovnik, Városfal

Dubrovnik, városfal fotó: Zlatan.M

Dubrovniki libegő

Az 1969-ben épített, de a háborúban elpusztult libegőt 2010. július 10.-n nyitották meg újra, azóta egyszerűen mindenkinek különösen ajánlott, és kötelező látnivalónak számít Dubrovnikban. A libegőről az óváros látványa képeslapokkal vetekszik. Tiszta időben 70 km-re is ellátni. A 778 m-s utat 4 perc alatt teszi meg a libegő. A 405 m magasan lévő felső állomáson a csodálatos kilátás mellett egy erőd, egy kis ajándékbolt, és egy panorámás étterem található.

A libegőt nem olyan könnyű megtalálni: az óváros északi részén a Buza utcán keresztül el kell hagyni a városfalat, majd a tűzoltóság felé kell tovább mászni. A tűzoltóságnál át kell menni az úton a jobb oldalon, majd tovább sétálni egyenesen, és egy rövid idő után megérkezünk a libegőállomáshoz, amely a jobb oldalon lesz. A libegő indulási helye térképen ITT látható. A libegő júniusban, júliusban és augusztusban között 9:00-24:00-ig, szeptemberben 9:00-22:00-ig közlekedik, a többi hónapban korábban zár. Jegyárak 2017-ben: a retúrjegy felnőtteknek 130, 4-12 éveseknek 60 kuna, egy irányú jegy 80, gyermekeknek 40 kuna.

Dubrovnik, libegő

Dubrovnik libegő kép: Michael Spencer/Flickr/Creative Commons

War Photo Limited

A két szintes, 350 m2 területű, kevesebb, mint 1 óra alatt bejárható, de igen elismert és érdekes fotókiállítás állandó része a délszláv háborúk borzalmait mutatja be, míg időszaki kiállítások keretében különböző fegyveres konfliktusok felkavaró fényképei, és videói tekinthetők meg, a világ leghíresebb haditudósítóinak lencséjén keresztül. A kiállítás célja, hogy lerombolja a háborúk mítoszát, hogy az emberek a háborúkat a maga nyers, kegyetlen és félelmetes formájában láthassák, hangsúlyt fektetve arra, hogy befolyásolták a háborúk az emberek életét. Szívszorító, emlékezetes élmény a kiállítás megtekintése. A War Photo Limited a Stradunról nyíló Antuninska utcában van. November és április között zárva tart, májusban és októberben pedig keddenként tart zárva, május eleje és szeptember vége között minden nap nyitva 10:00-22:00, áprilisban és októberben kedd kivételél minden nap 10:00-16:00. Belépőjegy 2017-ben 50 kn, diákoknak 40 kn.

War Photo Limited

War Photo Limited kép: Jennifer Boyer/Flickr/Creative Commons

Dubrovnik éttermek - Válogatás

Dubrovnikban kifejezetten sok a jó étterem. A tengerparti települések közül itt, és Splitben ehetjük a legjobbat, rendkívül sok remek étteremből választhatunk. De az árak is magasabbak a többi horvát városhoz képest. Persze, Dubrovnikban is megtalálhatók a túlárazott, és ahhoz képest a legjobb esetben átlagos vendéglők, ezért érdemes odafigyelni, ill. az alábbi listáról éttermet választani. Mely listára nem is fért fel minden kiváló hely, 7-et emeltünk ki a legjobbak közül, érdekeseket és zömmel jó ár/érték arányúakat. Érdemes megkóstolni a helyi specialitást, a finom desszertet, a Dubrovnik Rozatát. A horvát ételek mellett más nemzetek konyhái is megkóstolhatók, rendkívül széleskörű az éttermi választék. Kipróbálhatjuk a boszniai, az olasz, a francia, a mexikói és az ázsiai fogásokat is, ez is Horvátországban szinte egyedülálló. A népszerűbb éttermekbe szükséges az asztalfoglalás.

Az óváros egy kis mellékutcájában, a katedrális közelében elhelyezkedő, kis Azur étterem az ázsiai és a thai konyha remek fúzióját nyújtja. Különleges, gusztusos fogások kóstolhatók a kiváló, nagyon sokak által kedvelt étteremben. Elsősorban azok látogassák meg, akik kedvelik a tenger gyümölcseit.

Pobijana ul. 10 | Főételek 88-148 kn, desszert 26-35 kn | Nyitva minden nap 12:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,56/5, 912 értékelés alapján, FB: 4,8/5, 58 értékelés alapján

Neve ellenére, a Taj Mahal étteremben tradicionális boszniai fogásokat szolgálnak fel. A kis étterem az óváros egy kis mellékutcájában helyezkedik el, egy kicsit nehéz megtalálni. A kiváló minőségű, ízletes húsételek kedvelőinek nagyon jó választása lehet a Taj Mahal, ahol az árak is a földön vannak.

Ul. Nikola Guetica 2. | Főételek 60-130 kn (stake 140-150 kn) | Értékelések: TA: 4,38/5, 1967 értékelés alapján, FB: 4,5/5, 65 értékelés alapján, G: 4,4/5, 48 értékelés alapján

A Restaurant 360 Dubrovnik legdrágább, ugyanakkor a legszebb elhelyezkedésű, felső kategóriás, fine dining étterme. Az ételek jók, de azért nem annyira, mint amennyire magasak az árak. Ráadásul az adagok nem túl nagyok, kicsit túlárazottnak mondható a 360. A városfalon elhelyezkedő étterem teraszáról lélegzetelállító a kilátás a kikötőre, és az óvárosra. Igazán romantikus a hely, pláne innen figyelve a naplementét. A legszebb panorámájú helyekhez foglaljunk előre asztalt.

Sv. Dominika bb, a Ploce-kapuhoz közel | Főételek 190-270 kn, 6 fogásos kóstoló menü 750 kn, desszert 80-100 kn | Hétfőnként zárva. Kedd-vasárnap 18:30-23:00 | Értékelések: TA: 4,48/5, 602 értékelés alapján, FB: 4,8/5, 90 értékelés alapján

Az Atlantic Kitchen nevű kis étteremben a horvát, a spanyol és francia konyhát kombinálják. Kiváló, kiemelkedő étterem, elsőrangú kiszolgálással. Egy kicsit mászni kell ugyanakkor hozzá, hosszú lépcsőzés után érhető el Lapadtól. A turistarészektől kiesik, de így az árak is kedvezőbbek, mint egy hasonló színvonalú étterem esetében az óvárosban.

Kardinala Stepinca 42 | Főételek 89-159 kn, tészták 89-109 kn, dssszert 39 kn | Nyitva 12:00-0:00 | Értékelések: TA: 4,36/5, 575 értékelés alapján, FB: 4,3/5, 35 értékelés alapján

Ha alacsony áron, jó, és nagy pizzát szeretnének enni, jöjjünk el Dubrovnik legjobb, kiváló ár/érték arányú pizzériájába, a Pizzeria Tabascoba. Sok helyi is jár ide, és a dubrovnikiak is gyakran ajánlják a turistáknak, hogy a Tabascóban pizzázzanak. A pizzéria a városfalon kívül, a libegő bejárata alatt működik.

Hrvarska 48a | Pizza 46-59 kn | Értékelések: TA: 4,42/5, 351 értékelés alapján, FB: 4,7/5, 77 értékelés alapján

A Pantarul az óvároson kívül, két széles utca kereszteződésében van. Elhelyezkedését tekintve tehát vannak jobb éttermek, de egyébként, minőségét tekintve, széles körben ezt tartják Dubrovnik (egyik) legjobb éttermének, és ahhoz képest, valamint Dubrovnikhoz képest, az árak sem magasak. Ugyan nem a legszebb helyen van, de az étterem atmoszférája ennek ellenére is kiváló. A menü a tésztáktól kezdve, a hús- és halételeken keresztül a hamburgerig mindent tartalmaz, mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő fogásokat.

Ul. kralja Tomislava 1 | Húsételek 88-126 kn, halételek 95-128 kn, tésztaételek 58-82 kn, desszert 25-78 kn | Hétfőnként zárva. Nyitva kedd-szombat 12:00-16:00 és 18:00-0:00 | Értékelések: TA: 4,66/5, 566 értékelés alapján, FB: 4,9/5, 175 értékelés alapján

A Konoba Bonaca is már Dubrovnikon kívül, a kis Sustepjan faluban várja a vendégeit (busszal is ide lehet jutni, az 1A vagy az 1B-vel). A konoba arról ismert, hogy kifejezetten olcsó, és ennek ellenére fantasztikus, friss házi ételeket szolgálnak fel, és az adagok is nagyok. A nyugodt hely atmoszférája, a kilátás a szép öbölre éles kontrasztban áll a hektikus, turistákkal zsúfolt Dubrovnikkal. Ez is a helyeik által is kedvelt és ajánlott vendéglő.

Sustjepanska obala 23,20236, Sustjepan | Húsételek 48-75 kn, halételek 45-120 kn, pizza 36-55 kn, szendvics 25-30 kn, desszert 7-25 kn, leves 20 kn | Nyitva minden nap 12:00-01:00 | TA: 4,65/5, 312 értékelés alapján, FB: 5,0/5, 26 értékelés alapján

Restaurant 360, Dubrovnik

Restaurant 360

Üzletek, élelmiszerboltok, bevásárlási lehetőség

A fő bevásárlóutca a korábban említett Stradun.

Élelmiszer bevásárlásra lehetőség van Konzum, és Tommy üzletekben, valamint több kisebb boltban. A horvát élelmiszerbolt-hálózat, a Konzum óvárosi boltja az Od Svetog Mihalja 39a címen működik. Nagyobb Konzumok az óvároson kívül, az Ivana Pabla II BB, és a Vladimira Nazora 2G címeken vannak. Tommy hipermarketek pedig Ulica kralja Tomislava 7 és Vukovarska ulica 36, valamint egy kisebb szupermarket az Ulica Andrije Hebranga 50. címen. Lidl Cibacában, Dubrovinktól 10 km-ra, a Tomislava Macana 12. alatt helyezkedik el.

Dubrovnik legjobb piacán, a Gruz-piacon minden nap friss, kiváló minőségű zöldséget, gyümölcsöt, és halat vásárolhatunk. A piac késő délutánig nyitva van, de a legfrissebb árukat a reggeli órákban szerezhetjük be. A piacot 2013-ban felújították, azóta még jobb. A Gruz-piacot az Obala Stjepana Radića 21 találjuk meg, a kompkikötő közelében.

Vannak kisebb bevásárlóközpontok is. Közülük a legnagyobb a DOC, az Ulica Kralja Tomislava 7. címen, van még a Minceta, az Ulica Nikole Tesle 2. alatt, vagy az Srd, a Obala Stjepana Radića 25. alatt, közel a piachoz.

Dubrovnik piac

Dubrovnik, piac. Kép: Francois Schnell/Flickr/Creative Commons

Dubrovnik környéke, kirándulási lehetőségek:

Cavtat

A Dubrovniktól mindössze 15 km-re, délre található festői kisváros szépségében Dubrovnikhoz mérhető. Aki teheti, annak érdemes ellátogatni Cavtatba néhány órára, vagy egy napra.

Bővebben: Cavtat

Mljet-sziget

A paradicsomi, fantasztikus természeti szépségeket kínáló Mljet-sziget Dubrovnikból komppal elérhető.

Bővebben: Mljet sziget

Lopud-sziget

Dubrovnikban nyaralva, a korábban említett Lokrum-szigeten kívül, érdemes lehet ellátogatni, a közeli, 50 perces hajózással elérhető, finomhomokos strandú Lopud-szigetre is.

Bővebben a Lopud-szigetről

Trstenoi arborétum

Dubrovniktól 20 kilométerre északra, 25 hektáron található a világ legrégebbi botanikus kertje, a 15. században, egy várkastély köré létesített Trstenoi arborétum. A reneszánsz kertben barlangok, romok is felfedezhetők. A szerb hadsereg 1991-es támadásában az arborétum 80 százaléka elégett, de szerencsére a legősibb része csak részben sérült. 300 fafajta, és számos ritka növényfaj található itt. A csodás szobrok, és az egyedi növények nem csak Európa legrégibb, de egyik legszebb botanikus kertjévé is teszik a trstenoi arborétumot.

Trsteno, arborétum

Trstenói arborétum

Trstenoi arborétum fotók: Alistair Craven, Jac Mac/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Aa, Dubrovnik! Felejthetetlen hetet töltöttem ott tavaly! Vannak szebb tengerparttal rendelkező horvát helyek, de Dubrovnik egy mese, egy romantikus regény! Gyönyörű!
#1 - Lilla - 2008.03.27. - 16:04
Jah Dubrovnik!!Hát nagyon szép ,am lehet h ide megyünk nyaralni 2008-ban!!Nah pussz
#2 - lilla - 2008.06.27. - 09:16
Most nyáron junius elején töltöttünk egy hetet Horvátországban. Kupariban volt a szállásunk,de megnéztük Dubrovnikot is. Gyönyörű volt minden, jó érzés visszaemlékezni minden egyes percére amit ott töltöttünk. A kisfiamnak nagyon tetszett, hogy bent voltunk az óvárosban, engem a látvány és a kilátás a tengerre. Szinte könnybe lábad a szemem annyira tetszett minden. A ví­z pedig kristálytiszta. Hazafelé Mostar felé jöttünk, sajnálom, hogy csak kevés időt töltöttünk ott is de jövőre 12 napra megyünk.
#3 - Marianna - 2008.08.03. - 22:32
én 45 évesen jutottam el először Dubrovnikba. Cavtatból hajóztunk 2008. szeptember végén. Az előttem szólóhoz csatlakozva én is sirni tudtam volna a sok gyönyörüségtől. Egész nap jártuk a várost és észre sem vettük, hogy már este van.
Nem is kivánkozom máshová csak Horvátországba. 1997-ben voltam először, és azóta már 8-szor sikerült odautaznunk.
Idén ha konzerven és vizen élünk 1 hétig, akkor is szeretnék ismét odautazni.
#4 - Márti - 2009.03.18. - 21:32
hello,

én 1hét mulva megyek. tudnátok valami joo programot mondani? :)

vagy még mesélni h milyen volt?
#5 - Rugi - 2009.07.29. - 22:32
Dubrovnik gyönyörű!
Elmesélni nem lehet. El kell utazni oda és megnézni. Nappal is felejthetetlen élményt nyújt a város, de érdemes este is ellátogatni oda ahol napközben jártunk. Teljesen új élményekben lezs rész az embernek.
#6 - viki - 2009.08.19. - 12:06
Horvátországban tölthettünk 10 napot.Jártunk Dubrovnikba és Korcula szigeten.Csak ámultunk a látványtól ami elénk tárult!Gyönyörű és felejthetetlen!!
#7 - Szilvia - 2009.08.21. - 00:34
Sziasztok!

Mi július végén szeretnénk ide menni nyaralni. Valaki tud szállást ajánlani? Ha tudtok, légyszi í­rjátok meg a következő e-mail cí­mre: marosi.timcsi@citromail.hu

Előre is köszönöm a segí­tséget!
#8 - Timcsi - 2010.03.17. - 08:31
Várhatóan júliusra fejeződik be a délszláv háborúban, 1991 októberének első napjaiban lebombázott dubrovniki libegő helyreállí­tása. A város fölöt magasodó Srdj hegyre az óvárosból, a Ploce kapu fölötti megállóból kapaszkodik fel a libegő. A várban két panorámateraszról lehet majd gyönyörködni a tenger és a régi belváros látványában. (Metropol, 2010.május 18.)
#9 - gergopapa - 2010.05.18. - 12:45
julius 20-25kőzőt szeretnénk a horvát tengerparton nyaralni ,ha tudtok szobát esetleg cimetek is van megkőszőném
#10 - erika - 2010.06.25. - 19:42
Mi szeptemberben megyünk fellépni a mazsorett csoportunkkal Dubrovnikba. De csak esténként lesznek fellépések szal egésznap a várost járjuk majd :D Már nagyon várom, eddig még nem voltam Horvátba, kí­váncsi leszek rá :D
#11 - -ZsuZsu- - 2010.07.14. - 01:08
Idén augusztusban tervezzük felkeresni ezt a sokak szerint ritkaszép várost. Tudna valaki részleteket mondani, hogy Split-ből Dubrovnik-ba autóval hogy lehet eljutni? Gondolok itt a Bosznián történő áthaladás lehetőségére, feltételeire, kellékeire! Ha valaki megosztaná velem a tapasztalatait, illetve a tudását azt nagyon megköszönném! Ide várom a segí­tséget: csaba.kromek@yahoo.com
Előre is köszönöm! Tsaby.
#12 - Tsaby - 2010.07.14. - 12:53
Valóban gyönyörű Raguza, meg az egész környék. Mi Montnegróból ruccantunk át, ahol a táj azért magasztosabb, s ha még szűkebb utcákat akartok, akkor menjetek el Budva-ba. Kisebb mint Raguza, de a látvány hasonló.
#13 - Barock - 2010.07.31. - 07:58
Sziasztok!

Dbrovnik meseszép, látni kell minden Horvátországba utazónak!

A libegő már működik.
A határátlépés simán személyivel történik.
Brutális forróság volt a városban, amikor ottjártunk.
A városfalat mindenképp másszátok meg, de tudnotok kell, hogy az ide megváltott belépő nem jogosít fel a múzeumok látogatására. Ahhoz külön jegyet kell venni. van 1-2-3 múzeumos belépő is. Van hajósmúzeum, azt legközelebb megnézzük.
#14 - Mount1976 - 2010.08.28. - 10:35
én egy Földközi-tengeri hajóúton vettem részt júniusban,és ennek keretében kikötöttünk Dubrovnikban is. Hát mit mondjak,beleillett a "körbe". Tényleg nagyon szép! Az az igazság,hogy más nem is nagyon vonzott előzetesen Horvátországból.
#15 - Türkiye - 2010.08.28. - 12:05
Azért nem ártana ügyelni az adatok frisseségére is, mert a dubrovniki várfalon a séta már régóta 70 kuna (gyerek 30)és nem 15, ahogy a leírásban szerepel. A 70 már nem éri meg.
#16 - talc - 2010.08.30. - 14:32
Dubrovnik egy csoda.Elöször 1987 ben voltam ott akkor még gyerekfejjel.Azóta már sokszor vissza mentem,maga a földi paradicsom.Magával ragad és nem enged el.Már várom a nyarat,hogy vissza mehessek.Egyszer az életben látni kell,annyira szép.
#17 - tom - 2010.12.28. - 14:23
érdeklődni szeretnék, hogy Dubrovnik és Split, vagy esetleg Sarajevo és Dubrovnik között milyen az útviszony? Nagyon szerpentines? (értem ez alatt a gyomorforgató szerpentineket!!!!).
Ploce-ből hány órás még az út?
Köszönöm szépen a válaszokat!!!
#18 - Gergő - 2011.01.05. - 20:24
Csatlakozom Gergőhöz, én is nagyon kíváncsi lennék milyen az út Splitből Dudrovnikba.
#19 - datolya - 2011.01.09. - 12:41
Sziasztok, idén tervezzük, hogy megnézzük Dubrovnikot, ehhez aki tud hasznos infót, szívesen veszem. első:milyen idő van ott júniusban?
#20 - Andris - 2011.01.29. - 15:10
Szia!

Júniusban Dubrovnikban az átlag napi max. hőmérséklet 25 fok, és viszonylag száraz hónap (bár július, augusztus, és kicsit szeptember is szárazabb, melegebb, és naposabb). Tavalyi időjárás pl., találomra néhány nap, maxhőmérsékletek: jún. 2. 20 fok, száraz, jún. 7.: 24 fok, száraz, jún. 12.: 30 fok, száraz, jún. 16.: 28 fok száraz, jún. 22.: 22 fok, száraz, jún. 28.: 26 fok, száraz.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.01.29. - 16:32
Megszeretném kérdezni, hogy kell-e útlevél ha Dubrovnikba szeretnék utazni,vagy elég a személyi igazolvány, mivel egy rövid szakaszon Bosznián át vezet az út ?!válaszokat előre is köszönöm !!
#22 - mazsola - 2011.05.18. - 23:12
Elvileg elég a személyi, de a Külügyminisztérium mégis valamiért az útlevelet javasolja, régebben előfordult egyesekkel, hogy elkérték, ma talán már nem ez a helyzet. Viszont nem feltéeacute;tlenül kell Boszniát át menni, van egy kompos út is, amely nem hagyja el Horvátországot, az útvonaltervező is azt adja ki.
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.05.19. - 02:40
üdv, mindenkinek!

Mi is tervezgetjük Dubrovnikot. Bosznián milyen lehet az út? útlevelünk nincs, de elvileg nem kell, bár tényleg azt írja a KüM

http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Konzuli_informaciok/Utazas_kulfoldre/Fontos+utaz%C3%A1si+tan%C3%A1csok/fontos_utazasi_tanacsok_orsz.aspx?d=Beutaz%C3%A1si,%20tart%C3%B3zkod%C3%A1si%20%C3%A9s%20munkav%C3%A1llal%C3%A1si%20felt%C3%A9telek&c=19&z=Eur%C3%B3pa


Volt esetleg valaki arra mostanában? Rövidebb és nem lenne pályadíj sem, ezért erre voksolnánk. Metkovicon kívül hogyan lehetne eljutni Dubrovnikba, hogy ne kelljen kompozni?

Visszafele már Dalmácián keresztül jönnénk.

#24 - armstrong - 2011.06.23. - 17:13
Szia Armstrong!
Milyen az út Bosznián át, hát nagyon sok rendőr van, igen be kell tartani a megengedett sebességet, ők még nem állnak a helyzet magaslatán az utakkal kapcsolatosan, de gyönyörű ott végigmenni?

Ha csak a rövidség és a pályadíj miatt nem mennél a horvátokon keresztül, akkor azt mondom, hogy én csakis autópályán mennék!
Viszont olyan csodás a Neretva völgye, Mostar és egyebek, hogy én ki nem hagynám, ha Dubrovnik lenne a végcél!
Miért és hol kell kompozni, ezt aztán nem értem??????????????
#25 - Varga Jutka - 2011.06.29. - 12:31
Szia armstrong!
Oda vagy visszafele tuti Bosznián keresztül mennék. Több ismerősöm mondta:
Mostar - szemléletváltozató város
Medjugorje - ha nem vagy hívő, akkor is be kell térni, mert olyat tapasztalsz, mint máshol sehol
Sarajevo - Bosznia fővárosa, óváros gyönyörűen felújítva, kelet és nyugat találkozása, Európa Jeruzsáleme
Eszék (már Horvátország) - mivel valaha magyar rész volt, érdemes betérni. Háború óta rendbehozták, úgy mint, Vukovart.
Sajnos autóm nincs, neked viszont van, így ki nem hagynám Boszniát, sőt remélem egyszer eljutok én is...
#26 - Gergő - 2011.06.30. - 14:51
Szia Gergő! én is segítek, te is segítesz, csak Armstrong nem nézett vissza a kérdése után! Akkor vajon miért kérdezett???????????
#27 - Varga Jutka - 2011.07.02. - 09:30
Szia Jutka!
Biztosan nem ér rá :)
#28 - Gergő - 2011.07.02. - 14:34
Sziasztok! Párommal augusztus közepén tervezünk menni a következő útvonalon: Plitvice-Krka-Dubrovnik-Budva. Annyi érdekelne, hogy Dubrovnikban csak pár órára (kb 2-3) térnénk be, és hogy mit érdemes megnézni? Azon gondolkodtam, hogy a Pile kapu közelében levő parkoló garázsban leparkolunk, aztán felmegyünk a várfalra, utána egy kávé és irány Budva. Tudom, Dubrovnikra 3 óra nem elég, de idén erre ennyi jut :) Előre is köszönöm a segítséget! Ati
#29 - Molnar Attila - 2011.07.06. - 14:45
Szia Ati!
állítólag már lassan egy éve üzemel a libegő, szerintem azt ne hagyd ki Dubrovnikban!
#30 - Gergő - 2011.07.08. - 22:31
ATTILA, három óra, hát leparkolsz, és a szépséges sétálóutcán végigmentek, ez a Placa!

Ott ezeket találod:

"Dubrovnik óvárosát egy monumentális városfal (Gradske zidine) veszi körül. Az óvárost tovább osztja még a majdnem 300 méter hosszú Fõ utca a Placa, amely a dubrovnikiak kedvenc sétálóutcája. Eredetileg e Fõ utca mentén volt elválasztva Dubrovnik Raguza) a szárazföldtõl, amit késõbb feltöltöttek, és ma ez az óvárosi élet központja.

Itt található többek között a Szent Megváltó templom (Sv. Spas) ahol a hajdani utazók mondtak köszönetet szerencsés megérkezésükért, a kupola formájú Nagy Onofrio kút (Velika Onofrijeva fontana), amely 16 faragott vízköpõjébõl ontja a vizet magából, a Ferences kolostor (Franjevaèki samostan), ahol Európa legrégebbi eredeti állapotában megmaradt gyógyszertárát találjuk.

A Placa régi kikötõ felőli végén találjuk továbbá a XV. században emelt Roland-oszlopot (Orlando-oszlop), amelyen 1419 és 1808 között a Raguzai Köztársaság zászlaja lobogott, a Sponza palotát, amely ma a Dubrovniki állami Levéltárnak ad otthont, és a XVIII. században emelt 8. Szent Balázs templomot (Sveti Vlaho), amit a város védõszentjének szenteltek."

GERGŐ fiam, a libegő szerintem a három órába nem fér bele! Vagy akkor más nem!
#31 - Varga Jutka - 2011.07.09. - 16:24
Sziasztok!

Egy hét múlva megyünk Dubrovnikba, és mindenképp szeretnénk a függővasúttal felmenni a Srd hegyre. Tudja valaki honnan indul a felvonó? A másik a Lokrum sziget, nem sikerült megtalálnom honnan indul hajó a szigetre. Ha tud valaki segítsen. Köszi
#32 - Anita - 2011.07.14. - 15:36
Szia ANITA!

Beütöttem a googleba, hogy függővasút Dubrovnikba, és ezt adta ki többek közt:

"A világ egyik legszebb városának tartott Dubrovnik, most ismételten megtekinthető madártávlatból. A Dél-szláv háború alatt szétlőtt függővasutat egy öt millió eurós beruházásból felújították. A lanovka alig öt perc alatt ér fel a 405 méret magas Srd hegyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óvárosra és a tengerre.
A lanovka reggel 9 és este 9 óra között közlekedik. Egy retúrjegy 73 kuna, az egy útra szóló jegy 44 kuna. 12 éves korig 50% kedvezmény jár."

A délhorvát tengerparti város fölött magasodó Srdj hegy és az óvárosi Ploce kapu fölötti megálló között a napokban helikopter segítségével feszítették ki a drótköteleket. A várban, 405 méterrel a tengerszint fölött két panorámateraszt és egy 250 férőhelyes rendezvényközpontot alakítottak ki"

TEHáT a kiindulópont Anita a Ploce kapu!

Lokrum szigetre a hajójáratokról itt fent írt Tibcsi, az oldal tulaja, és természetesen a kikötőből indulnak a hajók!

Remélem tudtam segíteni neked!
#33 - Varga Jutka - 2011.07.15. - 10:16
ANITA, egy másik utazási fórumon, pont ez a téma, amiről te kérdezel!
Itt egy fotó, itt látni, hogy honnan indul a függővasút!

http://img.index.hu/imgfrm/4/9/2/9/BIG_0009174929.jpg

Ugyanez a hölgy ezt írta a hajókázásra - Lokrumra:

"Az óvárosi kikötőből tudok csak /de ettől lehet máshonnan is/, és egész nap közlekednek, ha jól emlékszem fél óránként, ára 50 kuna oda-vissza. Kellemes meglepetés volt, hogy a visszaúton megkerüli a szigetet, így még többet látni, az utolsót járatot persze nem tudom.
#34 - Varga Jutka - 2011.07.15. - 10:56
Sziasztok!

Valóban gyönyörű Dubrovnik, de az árakkal szerinem elszálltak. és ha már lementünk odáig, nem szabad kihagyni a Kotori öbölt Montenegróban. A tenger és hegyek lenyűgöző találkozása! Kocsival körbeautózni felejthetetlen élmény.
#35 - Miklós - 2011.09.08. - 09:21
Sziasztok! Junius vegen megyunk Plitvice Dubrovnik Budva korutra, szeretnem megkerdezni nem-e tud valaki egy jo informacios oldalt Budvarol?...olyat mint ez az oldal,mert ez nagyon jo, de Budvarol alig talaltam eddig igazan hasznos dolgokat...mit erdemes megnezni? 2 napot szamolunk Plitvicere, 5-5 napot Dubrovnikra es Budvara. Remelem eleg lesz..
Elore is koszonom a valaszokat.
Udv Tunde

#36 - Tünde - 2012.03.02. - 12:40
TüNDE!

Szép utatok lesz! A google-t szoktam mindenkinek javasolni, beütöd - Budva és ezernyi dolgot kiad, de ez minden másra rétendő.

Ez is fórum, bár közel sem ilyen jó, mint ez, ahol vagyunk!

http://utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=26&file=1021014145
#37 - Varga Jutka - 2012.03.09. - 11:26
Tünde! Budváról infokat találsz a következő oldalon: http://www.montenegro-utazas.info/
Remélem hasznát tudod venni!
#38 - Gergő - 2012.03.15. - 13:31
Jutka es Gergo..koszonom szepen az infokat :)
#39 - Tünde - 2012.03.19. - 14:08
Tudna valaki ajánlani színvonalas, szép, tengerre néző szállást viszonylag olcsón Dubrovnikban? Köszi
#40 - Dévai Edit - 2012.04.02. - 00:49
Volt valaki mostanában Dubrovnikban?, Változtak-e a belépő árak, libegő, múzeuk,környező szigetekre hajó utak árai, Locrum, Mljet,az autóbusz árak:Budva,Cavtat érdekelnének.Igaz a tavai árakat sem tudom.
Köszönöm előre is.
#41 - Zsanna - 2012.05.22. - 21:40
Sziasztok!

Idén aug. 1-aug. 7-ig szeretnénk Dubrovnikba tölteni a nyaralásunkat. Nem tudnátok olcsó, tiszta szállást 4 fő részére?
Ha tudnátok olcsó apartmant vagy szállást kérlek a kjudit83@gmail.com email címre küldjétek el. Előre is köszönöm!
#42 - Judit - 2012.06.18. - 11:18
Imádom Adriát.
#43 - Sümegi Katalin - 2012.07.10. - 09:42
Sziasztok!
Szerintetek Splitből Dubrovnikba érdemes elmenni kirándulni 80Euro/fő áron? 1 napos kirándulás lenne, reggel 9re érkeznénk Dubrovnikba, Splitbe pedig éjfélkor indulnánk!
#44 - grego - 2012.07.13. - 14:13
Szia GREGO!

Szerintem ez a pénztárcádtól függ, kimondva sok, kérdés kinek mennyi a sok.
Egy főnél elviselhető, de egy családnál már nagyon sok.

254 km 2x, azért az nem semmi.
#45 - Varga Jutka - 2012.07.18. - 10:49
Azt szeretném meg érdeklödni ha valaki lesz olyan kedves mesélni rola még sose jártam Horvátországban Dobruvnikot néztem ki informáciot szeretnék repülövel oda tudok menni ? valaki nem e tud jo helyen szállást ott?... megkérem irjon erre az e-mail cimre elöre is köszönöm...
#46 - évike - 2013.01.18. - 18:27
Sziasztok! 26 fő részére egy fel napos hajós (vitorlás kirándulás) 3-5 ora hossza, étel es ital kínálattal a hajón, 1-2 megalloval. Dubrovnik indulással 10.00 órakkor kornyek, szigetek, es le Cvatatba es onnan vissz Zatonig, kiszállás 15.00 körül. Tud valaki ilyen szolgaltatast javasolni? Köszönettel, Rozsa
#47 - Rozsa - 2015.04.26. - 07:38
Sziasztok,
másfél hét múlva megyek Dubrovnikba és nem tudom eldönteni, hogy hol érdemesebb megszállni, Dubrovnikban közvetlenül vagy esetleg Cavtatban? Mivel nincs kocsim, így Cavtatból busszal elég hosszadalmas lehet az út - de nyugisabbnak tűnik, mint a belváros. Mostarba honnan szerveznek utakat? Cavtatból vagy Dubrovnikból?
#48 - Kata - 2015.07.21. - 22:02
Szia!

Más a kettő hangulata, tehát az a kérdés, hogy a városnézés, vagy a nyugodt, pihentető nyaralás a fontosabb-e.
A Cavtat-Dubrovnik között közlekedő 10-es busz menetrendje itt van:
http://libertasdubrovnik.com/wp-content/uploads/prigradski.pdf
A busz eléggé tele szokott lenni, és utána még gyalogolni kell az óvárosba, vagy egy másik buszra szállni. De lehet menni hajóval is, 50-60 kuna körül.
Mostarba Dubrovnikból, de úgy látom, Cavtatból is vannak túrák. Vagy lehet menni egyénileg, busszal is:
http://www.centrotrans.com/online-tickets
#49 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.24. - 08:58
Koszi a segitseget! Tenyleg sokat kellett volna buszozni ugyh.maradtam Dubrovniknal.Igy is epp eleg buszozas van itt, a tizmilliard lepcsot felfele megmaszni eleg nagy kihivas:)
#50 - Kata - 2015.08.01. - 09:13
Segítséget keresek! 6 fő részére magyar nyelvű idegenvezetőt szeretnék Dubrovnikban 2015.08.16-18. között. Városnézés, hajós kirándulások, stb...
Sürgős!!!
Köszönöm szépen.
#51 - Mcsaniko - 2015.08.14. - 06:59
Sziasztok! Augusztus végére terveźünk nyaralást Dél-dalmáciába, a szàllásunk Platban lesz. Van valakinek infója a helyiségről, a vacsorázási lehetőségekről, árakról? Előre is köszönöm!
#52 - Tiag - 2016.02.28. - 11:26
Helló Tibi!

Azt szeretném kérdezni, hogy Dubrovnikból el lehet- e jutni valahogy (mondjuk hajó) a Kotor-i öbölbe?ötlet?
Köszi : Booges
#53 - Booges - 2016.08.09. - 16:01
Hello!

Dubrovnik és Kotor között busszal lehet közlekedni, kb. 2 órás út (a buszok általában zsúfoltak):
http://www.buscroatia.com/dubrovnik-kotor/
Dubrovnikból Kotorba nincs menetrend szerinti hajó, az lehet, hogy hajókirándulásokat szerveznek. Hajókázni a kotori öbölön belül viszont majd már lehet.
#54 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.10. - 02:03
Dél-Dalmáciában nyaralva egy nap betértünk Dubrovnikba. Valóban szép város kedves emberekkel, aki erre jár nem érdemes kihagynia. Itt már a nyílt tengert láthatjuk.
Viszont azt tudni kell, hogy aki Dubrovnikba készül kirándulni (nyaralásról nem is beszélve) készüljön arra, hogy alaposan mélyre kell nyúlnia a zsebébe, ugyanis a többi horvát városhoz képest (ami ugyanolyan szép, mint Dubrovnik) háromszor-négyszer akkora összeget fognak elkérni. (Parkolás mélygarázsban 35 kn/óra, cappucino 30 kn, fél liter Karlovacko sör 40 kn).
érdemes inkább augusztus végére tervezni a nyaralás, már-már mérséklődik a tömeg, továbbá szuvenírt is kedvezőbb áron vásárolhatunk, mint főszezonban. Szívesen visszamennék, mint kiránduló, de nem nyaralnék ott, inkább a környéken, mint ahogyan az idén.
#55 - Gergő - 2016.09.07. - 10:23
Helló Tibi!
Azt olvasom sok helyen,hogy busszal el lehet jutni Trstenoi arborétum-ba.Meg tudnád mondani melyik az a busz?
Köszi: Booges
#56 - Booges - 2017.01.31. - 16:06
Szia!

12-es és 15-ös busszal lehet eljutni. Itt egy menetrend, de nem tudom, hogy jelenleg aktuális-e:
http://libertasdubrovnik.com/wp-content/uploads/prigradski-zapad.pdf
Valamint vannak Dubrovnik-Trsteno távolsági buszok is:
https://www.autotrans.hr/en-us/home
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.31. - 22:00

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás