Fazana útikalauz, szállás, látnivalók

Fazana

Booking.com

Fazana az Isztriai félsziget délnyugati részén, Pulától 10 km-re északra helyezkedik el. Partjával szemben a Brijuni Nemzeti Park szigetei láthatóak. Fazanától közvetlenül északra van a kis Peroj, majd autóval 29 km-re, légvonalban valamivel közelebb, északra található Rovinj, Érdekesség, hogy Fazana/Peroj és Rovinj között, ezen a partszakaszon egyetlen település sincs. Fazana Budapesttől pontosan 600 km-re van, 6-7 óra autózás után már csobbanhatunk is a tengerben.

Fazana hangulatos, szép kis halászfalu, tiszta, aprókavicsos parttal. A tenger is kristálytiszta errefele. A falut szűk kis utcák, szép kikötő és nyugodt hangulat jellemzi. Kevésbé zsúfolt, mint pl. Medulin, nem annyira felkapott, tömegturistás, hanem csendesebb hely. Így ha egy nyugodt, pihentető, kicsi, de túl sok programlehetőséget nem kínáló isztriai célpontra vágyunk, Fazana remek választás. Itt éjszakai életre se számítsunk, de hangulatos éttermek természetesen vannak. Építészeti nevezetességei templomai, egyébként pedig a környéken, Isztriában van sok szép látnivaló, és kirándulási lehetőség, lásd az oldalon lejjebb, a Fazana környéke, kirándulási lehetőségek résznél. Nagyobb bevásárlásokra a közeli Pulában van lehetőség.

Fazana főtere

Fazana főtere. Kép: Luc van Gent/Flickr/Creative Commons

Fazana strand

Fazana strandja. Kép: Antoon Kuper/Flickr/Creative Commons

Fazana szállások

Fazana szállásai: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Fazana szállások | Pula szállások | Medulin szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Fazana környéke, kirándulási lehetőségek

Fazanából hajókirándulások indulnak a Brijuni-szigetekre. Ezek 14 szigetből állnak, és nemzeti parki védettség alatt vannak. A kirándulásra áprilisban, májusban és októberben 170, júniusban és szeptember 200, míg júliusban és augusztusban 210 kunárért lehet befizetni (4-14 éveseken féláron). Az árba a rövid hajózáson kívül beletartozik a kisvonatozás a Veli Brijun szigeten, az ottani, Kr. e. 1. századi római villa romjainak megnézése, a régészeti múzeum, és egy templom meglátogatása. Még egy kis állatkert is megnézhető. A történelmi emlékek mellett csodás természeti kincseket is felfedezhetünk, de a kirándulás egy kicsit túlárazott az élményhez képest, sokak szerint nem éri meg az árát, ezt a pénzt hasznosabban is el lehet költeni.

Brijuni-szigetek

Brijuni-szigetek. Fotó: James Stringer/Flickr/Creative Commons

Pulába mindenképp érdemes ellátogatni, autóval negyed óra, de busszal is odajuthatunk, és inkább az a módszer javasolt. Fazana és Pula között a 21-es busz közlekedik, a menetidő mindössze 25 perc, bár a busz nem jár túl gyakran. A busz menetrendje ITT megnézhető. Bővebben Puláról itt: Pula.

Amennyiben homokos partra vágyunk, amely ugyan nem a legtisztább, és elég zsúfolt is, látogassuk el a Fazanától 18 km-re található Medulinba. Részletek: Medulin

Rovinj Horvátország egyik legszebb városa, jó ötlet megnézni Fazanában, vagy a környékén nyaralva. Fazanából Rovinj 29 km, autóval kb. fél órás út. Bővebben: Rovinj.

Porec is egy nagyon jó hely, sok látnivalóval, de már valamivel messzebb: Fazanából 46 km, és 50 perc út. Bővebben a városról, és a város környéki érdekességekről itt: Porec

Isztriában 2 aquapark is van. A 2014-ben nyílt Istralandia 62 km-re helyezkedik el, autóval 45-55 percre van. A 2015-ben nyílt Aquacolors Porec mellett van, Fazanából 47 km-re, és kb. 40-50 percre. Bővebb információk az aquaparkokról itt: Istralandia és Aquacolors aquapark

Aquacolors aquapark

A Glavani Park, egy remek, mindenki által dicsért erdei kalandpark, ahol kicsik, és nagyok is jól szórakozhatnak. Zipline pályák, erdei akadálypályák képezik a részét. A Glavani Park Fazanától mindössze 18 km-re, kocsival 20-25 percre van, pontosan ITT.

Glavani Park

Fazana éttermek

Ajánlott, kiemelkedő éttermek Fazanában:

A Restaurant Korta egy kedvelt, megfelelő színvonalat hozó étterem, ahol általában kiválóak a pizzák, hamburgerek, hús- és halételek. Mérséklet árakon, nem is kis adagokat kínálnak. A kikötőben, a Trg Stare Skole 6. címen működik, így plusz a szép környezet, és kilátás a tengerre. Remek helyszín a naplemente élvezetéhez vacsora közben.

Az Arboretum Pub (cím: Galižanska cesta 8.) egy kifejezetten jó hamburgeres (angus marhahúsból készített burgerekkel), széleskörű sörválasztékkal a világ minden tájáról. Fazana egyik legismertebb, legkedveltebb helye. A parti résztől beljebb, csendes, nyugodt környezetben elhelyezkedő, hangulatos, laza gyorsétterem.

Az Amfora (cím: Brionska 7.) kis, családi étterem, egyszerű fogásokkal. Ugyanakkor itt kedvező áron finom, friss halételek ehetők, és az adagok is megfelelőek.

A Rosignola (cím: Mala Vala 53) már egy drágább, de kifejezetten minőségi, az átlagos fazanai éttermek színvonala felett lévő, az ínyencek igényeit is kielégítő halétterem (de húsokat, hamburgereket is adnak), mindig friss, a legjobb minőségi hozzávalókból készített ételekkel. Sokan Pulából is átjárnak ide vacsorázni, és egyesek Isztria egyik legjobb éttermének tartják.

Az Alla Beccaccia (cím: ul. Pineta 25.) már több évtizede számít a környék egyik legkiemelkedőbb éttermének. Házi, minőségi, friss, helyi hozzávalókból készült ételeik a tradicionális, autentikus isztriai konyha egyik legjobb példájának számítanak. Hús- és halételeik, desszertjeik is kiválóak. A konoba kívül-belül hangulatos, kellemes. A helyiek is gyakran ajánlják. Már Valbandon területén található, elhelyezkedése nem a legjobb, strandolás után azért nem lehet csak úgy kiugrani ide vacsorázni. Az árak ugyanakkor jóval az átlag felettiek, Fazana egyik legdrágább étterme.

Restaurant Korta

Restaurant Korta

Eljutás autóval Fazanába: Autós útvonaltervező. Budapestről 600 km, 6-7 órás út. Autós eljutáshoz hasznosak lehetnek alábbi oldalaink: Horvátország autópályadíjak és Autóval Horvátországba.

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás