Horvátország - Homokos tengerpartok

Utazás nyaralás info » Horvátország » Hova utazzunk Horvátországba?

Homokos strandok, tengerpartok Horvátországban

Horvátország, homokos strand

Booking.com

A kavicsos tengerpartok sokszor szebbek, tisztábbak, mind a partszakasz, mind a víz tekintetében. Sokan azonban homokos strandokat keresnek, például azért mert gyerekkel utaznak, vagy mert nem szeretik, ha durva a kavics, és csak papucsban lehet bemenni a vízbe. Horvátországban elsősorban nem a homokos partok jellemzőek, de azért több helyen megtalálhatóak - főleg délebbre. Az alábbiakban tehát áttekintjük Horvátország legismertebb, legjobb, vagy éppen leginkább elérhető homokos strandjait, tippekkel, képekkel, térképpel róluk. Ebben az összeállításban elsősorban a nagyobb, "igazi" homokos tengerpartok szerepelnek, nem pedig a homokosnak mondott, de inkább aprókavicsosak, vagy a csak néhány méteren homokos szakaszt kínáló partok. Meg kell említeni azt is, hogy nem a homokos partok adják Horvátország varázsát, kifejezetten csak azok miatt érdemesebb például Olaszországba, Spanyolországba, vagy Görögországba menni nyaralni. Haladjunk tehát Isztriától kezdve, a Kvarner-öblön keresztül Dalmáciáig, északról délre, és nézzük melyek a horvátországi homokos tengerpartok!

Isztria homokos strandjai | A Kvarner-öböl homokos strandjai | Dalmácia homokos strandjai | Homokos strand térkép | Horvátország szállás | Hozzászólások

Isztria homokos strandjai

Isztriában az egyetlen igazi homokos strand Medulinban van, az Isztriai-félsziget déli részén, az 1 km hosszú Bijeca strand. Ez egy lassan mélyülő part, gyerekekkel kifejezetten ideális. Ugyanakkor Medulin nem annyira karakteres, Isztriás, szépséges hely, és a strand nem is a legtisztább. De itt nyaralva megnézhetők Isztria szép városai.

Bővebben: Medulin

Medulin homokos strand

Medulin homokos tengerpartja. Kép: Robert Steinhöfel/Flickr/Creative Commons

A Kvarner-öböl homokos strandjai

A Kvarner-öbölben legészakabbra homokos strand, Magyarországhoz közel, a Rab-sziget északi részén, Lopar közelében helyezkedik el. Itt több homokos part is van, a legnépszerűbb közülük a Paradicsom-part, mely ennek megfelelően a legtöbbször zsúfolt is. A 2 km hosszú, lassan mélyülő, kifejezetten szép, meleg vizes strand kisgyerekkel is ideális. További homokos tengerparti részek erre például a Sahara és a Ciganka, melyek egyben naturista strandok is.

Bővebben: Rab-sziget

Paradicsom-part, homokos strand Horvátországban, a Rab-szigeten

Paradicsom-part, Rab-sziget. Kép: David Bailey/Flickr/Creative Commons

A kevésbé ismert, rendkívül félreeső Susak-szigeten szinte csak homokos strandok találhatóak, az egész sziget homokból épül fel.

Bővebben: Susak-sziget

Dalmácia homokos strandjai

A legészakibb homokos strandok Dalmáciában a Zadarhoz közeli Ninben, és környékén találhatók. A legismertebb a néhány homokos strandból a Karjicina plaza (királynő tengerpart), amely egy lassan mélyülő strand, családoknak nagyon megfelelő.

Bővebben: Nin

A csendes, nyugodt, romlatlan, Horvátország egyik legféltettebb kincsének számító Dugi Otok sziget csodálatos fehérhomokos partja a Sakakarun / Saharun strand. Ez egy igazán paradicsomi part, a tengervíz karibi kékben pompázik, ami a fehér homokkal együtt tökéletes elegyet alkot. A Dugi Otok sziget turisztikailag kevésbé fejlett, de sokan pont ezért szeretik, a csend, a nyugalom, és a viszonylag kevesebb turista miatt. Így strand nem annyira felszerelt, itt nem bérelhető napernyő, tehát a Saharun strandra ezt vinni kell. A Saharun a Dugi Otok sziget északnyugati részén, Soline közelében helyezkedik el.

Bővebben: Dugi Otok

Sakarun / Saharun strand, Dugi Otok

Saharun strand, Dugi Otok. Kép: Danielis Yachting/Flickr/Creative Commons

A kevésbé ismert és felkapott, Biograd na Moruból komppal elérhető Pasman-szigeten is találkozhatunk homokos strandokkal, melyek ugyanakkor nem kifejezetten finomhomokosak. Homokos strand a Nevidane településen található Lokva, a Mrjlane üdülőhelyen lévő Barotul strand (mely a sziget legnagyobb homokos partszakasza), valamint Dobropoljana strandjának is van egy kis homokos szakasza.

Pasman sziget homokos strand

Dobropoljana strandjának homokos szakasza a Pasman-szigeten

Biograd na Morutól 7,5 km-re délre, Pakostane határában (tömegközlekedéssel nehezen közelíthető meg) helyezkedik el a Pine Beach Pakostane nevű üdülőfalu. Az üdülőhely 1 km-s strandján az érdekes sziklás részek mellett egy lassan mélyülő, remek, finomhomokos strand is van. Egyébként pedig az üdülőfalu kifejezetten a gyermekkel érkezők, és a gyerekek kedvence, megszámlálhatatlan programlehetőséget kínál a kicsiknek, valamint a felnőtteknek is. Akkor látogassunk tehát ide, ha kifejezetten családdal, gyerekekkel érkeznénk. Lehetőség van itt golfozásra, testépítésre, sziklamászásra, aerobicra, teniszezésre, pingpongozásra, bowlingozásra, strandröplabdázásra, kosárlabdára, focizásra, íjászatra, és természetesen számos vízisportra is. Valamint, egy, a kicsik számára élvezetes kis aquapark is van. A kempingben egyszerű, de hangulatos bungalowkba lehet megszállni, természetközelben, elektromosság nélkül (telefon töltésére a recepción van lehetőség), közös vizesblokkokkal - ennek ellenére, talán pont a homokos part, és a rengeteg programlehetőség miatt, a felszereltséghez képest drága a szállás, ugyanakkor all inclusive.

Pine Beach Paskotane

Pine Beach, Pakostane

Egy másik, Dugi Otokhoz hasonlóan csendes, nyugodt sziget, a Murter részben homokos partja a a lassan mélyülő Slanica. Családok körében kiemelkedően népszerű, mindig zsúfolt part. A sziget északnyugati részén, egy öbölben található.

Bővebben: Murter-sziget

Sibenik környékének legfelkapottabb, legnépszerűbb része a Solaris Beach Resort, mely a strandoláson kívül rengeteg sportolási- és programlehetőséget nyújt. Ennek a középső részében elhelyezkedő Solaris Sand Beach homokos.

Bővebben a Solaris Beach Resortról Sibenik oldalunkon.

Solaris Beach Resort

Solaris Beach Resort. Kép: Michal Z./Flickr/Creative Commons

Split fő strandja, a Bacvice homokos. A nagy strandon mindig zsúfoltság van, és sok fiatal napozik és fürdik. Hangulatos, nagyon jól felszerelt, de nem a legtisztább, legszebb strand, a környékbeli szigeteken festőibb partok próbálhatók ki.

Bővebben: Split

Bacvice-strand, Split

Bacivce-strand, Split. Kép: Let Ideas Compete/Flickr/Creative Commons

A Splitből komppal elérhető Brac-szigeten is van homokos partszakasz, a Lovercina-öbölben. A strand kevésbé kiépített, de lassan mélyülő. A Lovercina Postira és Pucisca között, a sziget északi részén, Supetartól 14 km-re, fél óra autózásra helyezkedik el.

Bővebben: Brac-sziget

A Splittől délre elhelyezkedő, a városból busszal is könnyen és gyorsan elérhető Omis is homokos strandot kínál, gyönyörű környezetben. Az aktív kikapcsolódást keresők is nagyon jót nyaralhatnak Omisban, ahonnan, Splithez hasonlóan, Dalmácia szép városai könnyen bejárhatók.

Bővebben: Omis

Velika Plaza strand, Omis

Velika Plaza strand, Omis.

Korcula szigetének legnépszerűbb homokos strandja, a Vela Przina. A sziget délkeleti részén, Lumbarda közelében fekszik. A nyílt tengerre néz, ami Horvátországban meglehetősen ritka, tehát a végtelen vizet láthatjuk, nem pedig szemközti szigeteket, vagy a szárazföldi részt a távolban.

Bővebben: Korcula-sziget

Vela Przina strand, Korcula

Vela Przina strand, Korcula-sziget.

És elértünk Horvátország egyik legdélebbi, és legzöldebb szigetéhez, a csodálatos Mljet-szigethez, annak is a legdélebbi pontjához, Saplunarához, ahol három, kifejezetten szép, igazi finomhomokos tengerpartot is találunk.

Bővebben: Mljet-sziget

Saplunara strand, Mljet-sziget

Saplunara strand, Mljet-sziget.

Még délebbre haladva, Horvátország legdélebbi nagyvárosából, a csodálatos Dubrovnikból elérhető Horvátország egyik legdélebbi szigete, a paradicsomi, autómentes, csendes, nyugodt Lopud-sziget. A szigeten a gyönyörű, 1 km hosszú Sunj homokos strandon fürödhetünk.

Bővebben: Lopud-sziget

Lopud strand

Lopud strand. Fotó: sommolence/Flickr/Creative Commons

Horvátországi homokos strandok térképen

Az alábbi térképen láthatók a bemutatásra került horvátországi homokos tengerpartok. A térkép bal felső sarkában lévő, jobbra mutató nyilat, és mellette egy négyzetet ábrázoló gombra kattintva előjön, hogy a térképen milyen strandok kerültek feltüntetésre, és az adott strandra/helyre kattintva a térkép odaugrik. A megnyílt lista nem mutatja még meg az összes a térképen feltüntetett partszakaszt, az ..."x további" linkre kell kattintani. A megnyílt strand lista ugyanoda, a bal felső sarokba kattintva bezárható, így nem takarja el a térkép bal szélét.

Horvátország szállás

Szállások Horvátországban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

érdeklödnék hogy jövö évi apartman szállás árak mikor lesznek?
#1 - simonzoltan - 2016.09.04. - 11:10
Most is lekereshetsz már szállásokat, és láthatsz árakat jövő évre, és ha egy adott áron foglalsz, az nem fog változni.
Például az alábbi oldalakon:
http://www.booking.com/index.html?aid=338579
https://hu.hotelscombined.com/Place/Croatia.htm?languageCode=HU
http://www.adriatic.hr/affiliate.php?site=1152&redirect=http%3A//www.adriatic.hr/hu/search/private
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.06. - 03:00

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás