Horvátországba hova?

Utazás nyaralás info » Horvátország » Hova utazzunk Horvátországba?

Hova utazzunk Horvátországba?

Horvátország

Booking.com

Horvátországnak több mint 1200 szigete van (melyből nyaranta 100 lakott), partvonala 5700 km hosszú. Emiatt (is) számtalan lehetőséget rejt magában, a családdal, kisgyerekkel utazók, a bulizni szerető fiatalok, a költségérzékeny, a nyaralást legolcsóbban, legokosabban megúszni szándékozók, valamint a luxusnyaralásokat keresők is megtalálhatják a nekik leginkább megfelelő horvátországi helyet. Sokaknak fontos lehet, hogy a horvátországi nyaralóhely minél közelebb legyen, így benzinköltséget spórolhassanak, míg mások inkább a vonattal legjobban elérhető részekre mennének. Egyesek csak pihenni szeretnének a lehetőleg jó minőségű szolgáltatásokat nyújtó tengerparton, míg mások városnézést, kirándulást is szeretnek beiktatni nyaralásukba. Az alábbiakban tehát áttekintjük a különböző szempontok szerint legjobb horvátországi nyaralóhelyeket, a szövegben lévő linkekre kattintva az adott desztináció részletes bemutatására lehet ugrani, ahol részletesebben meg lehet ismerni a helyeket, és eldönteni, hogy az igényeinknek megfelelő-e. Érdemes elolvasni az egyes útikalauzok végén található, a népszerűbb helyeknél akár több száz hozzászólást is, így még szélesebb képet lehet kapni az adott helyekről, valamint további személyes tapasztalatok találhatók a Vélemények Horvátországról menüpontban is.

Tartalom

Hova menjünk autóval, mi van közel?

Akiknek fő szempont, hogy autóval minél gyorsabban, és minél kisebb benzinköltséggel juthassanak le a horvát tengerpartra, azoknak Isztria, vagy a Kvarner-öböl települései ajánlottak. A legközelebbi jelentősebb nyaralóhely a Budapesttől 509 km-re található Crikvenica, és a mellette fekvő Selce, melyek a magyar turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhelyeknek számítanak, bár nem különösebben izgalmasak, de persze azért szépek, főleg családdal jót lehet nyaralni ezeken a helyeken. Crikvenicánál még közelebb van a Budapesttől (a továbbiakban mindig a Budapesttől való távolsággal számolunk) 497 km-re található Kraljevica, de a közelsége mellett más előnyét nem tudnánk mondani, bár van ott egy autóskemping.

A Budapesttől 519 km-re fekvő Krk-sziget már egy változatosabb, szebb, és izgalmasabb hely Crikvenicánál, sok kirándulási lehetőséggel, látnivalókkal. Elérhető hídon, oda kompozni nem kell. Az 515 km-re lévő Opatija egy arisztokratikusabb, drágább város, a tőle 15 km-re, Budapestről 530 km-re elhelyezkedő Moscenicka Draga Isztria gyöngyszeme, egy harmonikus, szép falu, a környék legszebb strandjával. Az 502 km-es autózás után elérhető Senj pedig egy kedves, nyugodt üdülőtelepülés, ahonnan Plitvice gyorsan elérhető. Az 517 km-re lévő Novi Vinodolski nem a legszebb nyaralási célpont, de ezt kompenzálhatják a kedvező szállásárak, a 604 km-re, kissé már messzebb fekvő Novigrad pedig egy csendes, nyugodt város, a családi, pihentető nyaralások színhelye. Közelség szempontjából szóba jöhet még az 560 km-re lévő Rab-sziget is, az 567 km-re fekvő Rabac. A wellness szolgáltatásokban nagyon erős Umag már 600 km-re van.

Szintén már valamivel messzebb található isztriai Porec és Rovinj, mind a kettő 590 km-re, Pula pedig 609 km-re, viszont előnyük, hogy nem csupán nyaralóhelyek, hanem gyönyörű városok, lenyűgöző műemlékekkel, számtalan program- és kirándulási lehetőséggel. Medulinban van az egyetlen homokos tengerpart Isztriában, az Budapesttől 612 km. A további városok és nyaralóhelyek már 600 km-nél hosszabb úttal érhetők el, de érdemes lehet tovább olvasni, és megfontolni a Crikvenicától számolva 100-200 vagy 300 km-rel hosszabb utat, mert egyéb szempontok felülírhatják a rövidebb autózást előnyét.

A Horvátországba autóval készülőknek, némi kitérővel ugyan, de oda- vagy visszaúton érdemes útba ejteni az elkápráztató Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot.

Autós eljutáshoz használható oldalunk autós útvonaltervezője.

Horvátország nyaralóhelyeinek, szigeteinek elhelyezkedése, hogy mi hol van, áttekinthető Horvátország térkép oldalunkon.

Autós tippek::

  • Ma már ez kezd változni, de még mindig gyakori, hogy Horvátországban szombattól szombatig adják ki az apartmanokat, ekkor van turnusváltás, szombattól szombatig nyaralnak a magyarok és külföldiek. Aki el akarja kerülni az ennek következtében kialakuló nagy forgalmat, és így a sokkal lassabb haladást az autópályán (ami akár még hajnalban is tapasztalható), az ne szombattól szombatig foglaljon szállást! Aki szombaton indul mégis vissza Horvátországból, inkább később (késő délután, vagy este), mint reggel tegye.
  • Autópálya díjak: a magyar határtól Zágrábig, azaz a Zágráb környéki elkerülő útig (Gorican-Sveta Helena szakasz) 47 Kuna az útdíj 2018-ban, a július 1.-szeptember 30. közötti főszezonban (főszezonon kívül 44 kuna). Ezek után is szakasztól, távolságtól függ. Lásd a mindig aktuális horvát autópályadíjakat mindenhova, a szükséges autópálya bejáratok, és kijáratok leírásával, kompdíjakkal, és kompmenetrendekkel, áttekinthetően, részletesen, cikkünkben itt: Autópályadíjak Horvátországban
  • Hasznos app autósoknak Androidra/IOS-re EZ, a horvát autóklub appja, útinformmal, benzinkutak listájával, benzinárakkal, útdíjakkal (angol, német, olasz, és horvát nyelven).
  • Az autópályakapuk bankkártyás sorában sokkal kisebb sor szokott lenni.
  • Aki készpénzzel fizet a kapuknál, figyeljen, hogy nem számolják-e el magukat "véletlenül" a visszajárónál.
  • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
  • További hasznos autós tippek, leírások, szabályok az Autóval Horvátországban cikkünkben.

Crikvenica

Crikvenica. Fotó: enbodenumer/Flickr/Creative Commons

Hova menjünk vonattal, vagy busszal?

Vonattal már Dalmáciába és Isztriába is el lehet jutni Budapestről. A MÁV június 16.-szeptember 8. között, minden nap 20:30-kor közvetlen fekvőhelyes éjszakai vonatokat indít Splitbe a Keleti pályaudvarról. A retúrjegy ára ülőkocsiban 79,50 EUR, egy irányú jegy 69,60 EUR. Aki fekvőhelyes- vagy alvókocsit szeretne igénybe venni, annak irányonként kell még ezen felül felárat fizetni: személyenként 9,40 EUR-t kell fizetni a 6 személyes fekvőhelyes fülkéért, a 4, 3, 2, és 1 személyesért pedig sorrendben 14, 15,40, 23,10 és 53,90 EUR-t. Bővebben a vonatokról itt, a MÁV weboldalán. Split önmagában is egy érdekes, gyönyörű, pezsgő város, és nagy előnye, hogy egy olyan központi hely, ahonnan hajóval, vagy autóbusszal rengeteg csodálatos dalmát város és tengerpart elérhető. Bővebben mindezekről, az innen elérhető szigetekről, városokról, és Splitről a Split útikalauzban.

Zadar, és Észak-Dalmácia eléréséhez viszont erről a (Budapest-)Zágráb-Split vonatról Kninben kell leszállni, és ott lehet átszállni a Knin-Zadar vonatra. Bár Zadarba érdemesebb, gyorsabb busszal menni Zágrábból. Zadarból Pag szigete további 1 órás buszozással érhető el. Sibenikbe, vagy a környező településekre jutáshoz pedig ezen a spliti vonaton a Knin után következő állomás, Perkovic a megfelelő, ahonnan fél óra vonattal Sibenik.

Vonattal már nem csak Splitbe, hanem Rijekába, Opatijába, és azonnali csatlakozással Pulába is el lehet jutni. Ez a vonat június 23.-augusztus 25. között közlekedik minden nap, a Déli pályaudvarról. A retúrjegy ára 49 EUR, egyirányú jegy 39 EUR. Aki fekvőhelyes- vagy alvókocsit szeretne igénybe venni, annak irányonként kell még ezen felül felárat fizetni: személyenként 9,40 EUR-t kell fizetni a 6 személyes fekvőhelyes fülkéért, a 4, 3, 2, és 1 személyesért pedig sorrendben 14, 14, 21 és 49 EUR-t. Bővebben a vonatokról itt, a MÁV weboldalán.

Az északi tengerpartokhoz (Isztria, Kvarner-öböl) úgy is el lehet jutni, hogy csak Zágrábig megyünk vonattal, és onnan busszal érhető el pl. Crikvenica, Opatija, Pula, Porec, vagy a Rab-sziget, de Észak-Dalmáciába, Zadarba is busszal érdemes menni. A zágrábi autóbuszállomásról indulnak buszok többek között ezekre a helyekre. Mivel már Rijekába is megy közvetlen MÁV-járat, aki a Kvarner-öbölbe vagy Isztriába készül, úticélja, a menetrend, a menetidő, a várakozási idők, az árak, a kényelem függvényében dönthet úgy, hogy Rijekáig megy vonattal, és onnan buszozik, vagy már Zágrábból buszozik, esetleg Zágrábból Rijekáig buszozik, és ott átszáll egy másik buszra. Ezzel kapcsolatban tehát konkrét választ nem lehet adni, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a legjobb, legkényelmesebb - Rijekáig vonatozva, és ott buszra szállva pl. a legtöbb esetben hosszabb a menetidő, mint már Zágrábból buszozva, de Rijekáig vonatozva több esetben kevesebbet kell buszozni, így kényelmesebb. A menetrendet, és azt, hogy egy adott helyre el lehet-e jutni, itt, a zágrábi autóbuszállomás weboldalán lehet megnézni (miután beírtuk a célállomást, a legördülő listából válasszuk is ki a helyet, csak úgy fog működni). A zágrábi autóbuszállomás a Zágrábi vasútállomástól 10 perc gyaloglásra, vagy 3 megállóra van 2-es vagy 6-os villamossal. A konkrét, legjobb megoldás kereséséhez egy adott helyre adott időpontban használjuk a fenti linket a zágrábi autóbuszállomásról induló buszjáratokra, valamint az alábbiakat.

Horvátországon belüli buszmenetrend itt és itt kereshető le (egyes úticéloknál szükséges mindkét oldalt megnézni), a vasúti menetrend pedig itt. A komp- és hajómenetrend (szigetekre való eljutáshoz) ezen az oldalon nézhető.

Lehet menni végig is Budapestről induló busszal Isztriába és Dalmáciába is, bár ez kényelmetlenebb, így fárasztóbb, mint vonatozni. Az Eurolines Adria Expressze 2018-ban június 15.-szeptember 8. között péntekenként, 22:30-kor indul, vissza pedig szombatonként éjszaka közlekedik, a Népliget autóbuszállomásról (fel lehet szállni Siófokon és Nagykanizsán is), a horvátországi megállói: Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj, Porec. További információk ITT.

A Flixbus Dalmát Expressz délebbre, Dalmáciába megy, 2017-ben június 15.-szeptember 15. között, a Népligettől (fel lehet szállni Siófokon és Nagykanizsán is) naponta, horvátországi megállói: Zadar, Biograd, Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir, Split, Omis és Makarska (utóbbi két helyre csak péntekenként megy tovább). További információk ITT.

Flixbus-szal elérhető számos horvátországi nyaralóhely, közvetlenül vagy átszállással, akár 10990 Ft-tól, a Népligettől.

Split

Split. Fotó: Andreas Zachmann/Flickr/Creative Commons

Hova repülővel Horvátországba?

Horvátországba az esetek nagy többségében autóval utazunk Magyarországról. Mivel viszonylag közel van, általában sok csomagot viszünk, valamint, több fő esetén, az ár is elég jó így. És mivel nem is mennek Budapestről közvetlenül fapadosok egy horvát repülőtérre sem. Azonban Bécsből mennek: aki a nyugati országrészben lakik, vagy a leggyorsabban, legkényelmesebben szeretne eljutni, választhatja az Eurowings fapados légitársaság közvetlen Bécs-Zadar közötti járatát, amely 2018-ban szombatonként közlekedik a nyári szezonban.

De átszállással más napokon is. Általában német városokban történő, egyetlen átszállással, az Eurowingsel Budapestről és Bécsből elérhető Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split és Zágráb is. És, átszállással már rengeteg a lehetőség, de persze általában a repülőjegy is drágább, mivel két repülőjegyet kell vásárolni egy irányba. Easyjettel is lehet pl. menni, Splitbe, Budapestről és Bécsből, genfi vagy bázeli átszállással. Londoni, ill. angliai átszállással, illetve Angliában élő honfitársainknak a lehetőségek pedig végtelenek, Wizz Air és Ryanair gépekkel is (pl. Wizz Air: London Luton - Split közvetlen járat, Ryanair: London Stansted - Pula, Rijeka, Zadar közvetlen járatok). Az átszállásos utakhoz, a legjobb kombinációkhoz és árakhoz érdemes egy jó repülőjegy keresőt, árösszehasonlítót használni. Ezekről, olcsó repülőjegyek kereséséről, részletesen lehet olvasni cikkünkben: Hogyan keressünk olcsó repülőjegyet?

Horvátország repülővel

Kép: Aero Icarus/Flickr/Creative Commons

Hova menjünk, ha nem csak napozni szeretnénk, annál tartalmasabb kikapcsolódásra vágyunk?

A következő bekezdések azoknak szólnak, akik a nyaralás mellett szeretnének várost is nézni, kirándulni, esetleg minden nap más és más tengerparton fürdeni. Jó választás lehet leginkább a Dalmáciai Split vagy esetleg még Dalmáciában valamelyik környékbeli, kicsit már kevésbé jó közlekedéssel rendelkező város, mint Trogir vagy Omis, mivel Dalmácia ezen részén óriási töménységben találhatók történelmi, lebilincselő szépségű városok, paradicsomi szigetek, természeti kincsek egymáshoz közel, így egy nyaralás alkalmával számos csodás helyszínt lehet felkeresni, és akár minden napot más strandon tölteni. Split rendkívül jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, hajóval, vagy busszal rengeteg hely érhető el, így ennél az úticélnál igazán sokat lehet kihozni a nyaralásból, teljes és tartalmas élményt lehet szerezni.

Isztriában is kifejezetten sok csodálatos város, látnivaló, és izgalmas programlehetőség van. Isztria felfedezéséhez szintén érdemes egy központi várost választani, pl. Porec, esetleg Pula vagy Rovinj. Iszriában azonban nem olyan jók a közlekedési kapcsolatok mint Dalmáciában, itt inkább autóval jó kirándulni. Dalmáciától eltérően, ahol Splitből kiindulva tömegközlekedéssel, hajóval, busszal is elég egyszerű.

Horvátország történelmi, ősi műemlékekkel rendelkező, legtöbb nevezetességet kínáló városaiban a nyaralás mellett egy szép, romantikus, ókori vagy gótikus város kulisszáit is élvezni lehet. Ilyen városok a Világörökség részeinek számító Porec, Split, Sibenik és Trogir, valamint (már nem a világörökség része), Pula (bár az nyaralásra nem a legvonzóbb város) és Zadar, vagy éppen a csodálatos Rovinj, és a Magyarországtól nagyon messze fekvő, de talán Horvátország leggyönyörűbb helyének számító Dubrovnik.

Bárhol is nyaralunk, akár oda-, vagy visszaúton útba ejtve remek kirándulási lehetőségek a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, és a Krka Nemzeti Park.

Dubrovnik

Dubrovnik. Fotó: Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Hova kirándulni, hegyet mászni?

Horvátországban a strandolás mellett remek túrákra, és hegymászásra is lehetőség van. Az ország legnagyobb hegyvidéke a Paghoz közeli Velebit, melynek legmagasabb csúcsa, a Vaganski vrh 1757 m-es. A hegység része a Zadarból és Ninből könnyen elérhető Paklenica Nemzeti Park.

A másik nagy horvát hegység a Biokovo, amely Makarskából és a Makarskai riviéráról mászható meg. A Biokovo legmagasabb csúcsa az 1762 m-es Sveti Jure. De a Biokovo más csúcsai is meghódíthatók Makarskából, valamint több napos túrákra is lehetőség van.

A Makarskához közeli Omisból pedig a 864 m magas Omiska Dinara csúcsa érhető el. A város lehetőséget ad raftingolásra, kajakozásra, és zipline drótkötélpálya kipróbálására is, ami szintén sokaknak vonzó lehet. Az adriai szigetek legmagasabb pontja a Brac-szigeten van, a sziget 778 m magas hegycsúcsáról csodás látvány tárul a szemünk elé. Látható tehát, hogy az ország Dalmácia része számos túrázási, hegymászási lehetőséget kínál.

Áttérve az északi Isztriára: Opatija felett az Ucka-hegység terül el, melynek legmagasabb pontja a Vojak 1401 m-es csúcs, ahol egy kilátótorony is van. A hegység szintén remek túrázásra ad lehetőséget jól kiépített utakon, és csodálatos kilátást kínál a Kvarner-öbölre.

Makarska, Biokovo

Makarska, háttérben a Biokovóval. Fotó: Wez/Flickr/Creative Commons

Hova, ahol a legolcsóbb a szállás?

Ezt általánosságban nehéz megmondani. Általában a kisebb, kevésbé felkapottabb települések a tengerparttól valamivel messzebb, 5-10 perces gyaloglással elérhető apartmanjai, kiadó házai a legolcsóbbak, de nagyobb helyeken is ki lehet fogni jó ajánlatokat. A legtöbben autóval mennek Horvátországba. Akik így tesznek, lehetőségük van, hogy akár a parttól pl. 10 vagy több perces autózásra elérhető (vagy remélhetőleg van busz a parti részre), nagyobb városokon, nyaralóhelyeken kívüli szállásokat válasszanak. Így ugyan nincsenek a központban, nincs kilátás a tengerre, de szinte féláron remek szállást kaphatnak.

De semmiképp sem a legnépszerűbb, világörökségi városok óvárosaiban, a legszebb szigetek fővárosainak központi részén kell a legkedvezőbb szállásárakat keresni. Drága helyek a legszebbnek tartott, romantikus, festői városok, mint pl. Opatija és Dubrovnik, vagy Hvar. Ugyanakkor a drágább városok környezetében, a környező kisebb üdülőhelyeken már olcsóbbak a szállásárak. Pl., csak az ár szempontjából, Dubrovnik helyett pl. Zatonban érdemes megszállni, Split helyett pl. Stobrecben, vagy Omisban, Porec helyett Barbiciban, stb.

Olcsóbbak természetesen a légkondicionáló nélküli, valamint a kevésbé felújított, és kevésbé szépen, gazdagon berendezett, vagy jól felszerelt apartmanok. A szállások olcsóbbak június elején, és szeptember elején (a melegebb tenger miatt inkább utóbbi időpont ajánlható, az idő még mindig jó), a legdrágábbak a július közepétől augusztus végéig tartó főszezonban. Hosszabb tartózkodásnál általában egy éjszakára számolva olcsóbban jön ki a szállás.

Bárhol is foglalunk, ajánlatos mindig elolvasni a korábbi vendégek értékeléseit az adott szállásról! A legjobb szállásokat a legjobb áron minél korábban foglalva lehet megtalálni! A nyár eleje-közepe táján a legjobb szállások közül sok már elkel. Ezért csak azt tudjuk ajánlani, hogy érdemes áttekinteni azoknak a régióknak a szállásárait, ahova készülünk, pl. ezen az oldalon Horvátország-szerte számos kiadó apartman, magánszállás, szálloda található, a legnagyobb választékban, garantáltan a legjobb árakon.

Általában a helyszínen is lehet szállást találni (de nem mindig, nem mindenhol), vannak akik Horvátországba előre foglalt szállás nélkül mennek ki. Ilyen esetben viszont nincs meg az előnyünk, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő szállást választhassuk ki, a helyszínen nehezen választhatunk mind árban, mind a parttól való közelségben, mind egyéb jellemzőkben legmegfelelőbb szálláshelyet.

Általánosságban pedig a horvátországi árakról, köztük a szállásárakról lásd részletes, mindenre kiterjedő, mindig aktuális leírásunkat: Horvátország árak

Hova menjünk gyerekkel, hol vannak homokos tengerpartok?

A kavicsos, sziklás partok általában ugyan tisztábbak, és szebbek a homokosoknál, de sokan mégis, ilyen-olyan okból, pl. mert kisgyerekkel utaznak, kifejezetten homokos strandokat keresnek Horvátországban. Nincs olyan sok az országban, de azért előfordulnak kisebb vagy nagyobb szakaszon homokos, lassan mélyülő strandok. A horvátországi homokos strandokról lásd leírásunkat itt, tippekkel, tanácsokkal, térképpel Horvátország homokos strandok

Gyermekek számára vonzó lehet egy aquapark közelsége is. Isztriában, Novigradtól 7, Umagtól 16 km-re nyílt meg Horvátország első aquaparkja, az Istralandia, 2015-ben pedig Porec közvetlen közelében az Aquacolors. Ezekről bővebben itt: Istralandia és Aquacolors aquapark. Isztriában zipline-pálya kicsiknek és nagyoknak, valamint gokart pálya is van.

Lopar tengerpart

Homokos tengerpart Lopáron, a Rab-szigeten. Fotó: David Bailey/Flickr/Creative Commons

Hova menjünk fiatalként, ha bulizni akarunk?

Horvátország nem Ibiza, de itt is találhatók bulis helyek. Leginkább pl. Pag, és azon belül Novalja, és a Zrce-part ajánlható, és az is a főszezonban. Ezt Horvátország Ibizájának tartják. A szigeten nyaranta több zenei fesztivál is megrendezésre kerül. Mindenképp Pagot ajánljuk tehát elsősorban azoknak a fiataloknak, akik a legfőbb szempontja, hogy a legnagyobbat tudják bulizni Horvátországban. A másik bulis hely a Hvar-sziget, de az egyben elég drága helynek számít. A többi, sok szórakozási lehetőséggel kecsegtető horvátországi nyaralóhelyről külön, a Horvátország éjszakai élet cikkben írtunk.

Novalja, Pag-sziget

Novalja, Pag-sziget. Fotó: Adriano Gasparri/Flickr/Creative Commons

Hova menjünk, ha pihenni szeretnénk, csendes horvátországi nyaralást keresünk?

Akik robinsoni, csendes nyaralóhelyre vágynak, ahol nincs tömeg, a turizmus térhódítása még nem következett be, ahol az éjszakai élet csak egy vacsorát, vagy a kikötőben való sétát jelenti, választhatják a Dubrovnikból hajóval elérhető Lopud-szigetet. Csendes, nyugodtabb hely a Solta, a Susak és a romantikus Mljet-sziget is. A Brac, Cres, Vis és Dugi Otok szigetek bizonyos részei is csendesnek számítanak. De ezeken kívül több régióban, több szigeten is megtalálhatók a csendesebb, nyugodtabb, pihentetőbb helyek, amiket itt nem tudunk mit felsorolni, de a különböző nyaralóhely bemutatásoknál megemlítjük. Teljes izoláció a lakatlan Kornati-szigeteken érhető el, melyen ugyan nincsenek települések, de a szigeten lévő néhány egyszerű házban lehet szállást foglalni.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb, máskor zsúfoltabb helyeknél is el lehet kerülni a tömeget szezonon kívül. Jó időpont lehet pl. szeptember eleje-közepe, amikor már nincsenek annyian, de az időjárás még szép, és a tenger is kellemesen meleg.

A népszerűbb részeknek, nagy nyaralóhelyeknek is vannak csendesebb utcái, csendesebb szállásai, érdemes az adott szállások leírását, valamint a korábban ott megszálltak véleményét elolvasni, hogy említik-e a csendet, vagy éppen a zajt.

Mljet, Horvátország

Mljet-sziget. Fotó: Tomoyoshi

Hova jót enni?

Sokan szeretik összekötni nyaralásukat egy adott ország, régió gasztronómiai különlegességeinek felfedezésével. A legjobb éttermek inkább a nagyobb városokban vannak, amik nem "csak" nyaralóhelyek, mint a szigeteken, vagy a szigetek kisebb falvaiban. A városokban az árak is olcsóbbak, mint a szigeteken. Kiemelkedően sok jó étterem van Splitben, és Rovinj-ban és Dubrovnikban. Ezeken belül Splitben ugyanazokért a fogásokért, ugyanolyan minőségű ételekért jóval kevesebbet kell fizetni, mint a drága városnak számító Rovinjban és Dubrovnikban. A haléttermek, tenger gyümölcsei kedvelői Isztriában járva mindenképp keressék fel Novigrad városát is.

A kisebb helyeken is vannak jó éttermek, csak jóval kevesebb. Városokban, szigeteken is előfordulnak a jó éttermek mellett "turistacsapda" helyek is, amelyekben túlárazottan, a legjobb esetben átlagos fogásokat fogyaszthatunk, míg lehet hogy 100 méterrel arrébb jobb áron, sokkal jobbat ehetnénk. A nagyon központi részeken, főtereken, főutcákban, kikötőben, a strandon pláne érdemes erre odafigyelni. Tartsuk észben, hogy Horvátországban sok étteremben nem lehet kártyával fizetni, dohányozni viszont igen. Ha helyi, autentikus fogásokra vágyunk, konobába üljün be.

Oldalunkon kigyűjtöttük a horvátországi városok, nyaralóhelyek legjobb, ajánlott éttermeit. Ezek a Horvátország látnivalók oldalunkról elérhető város- és nyaralóhelykalauzok végén olvashatók, a nagyobb, népszerűbb helyek esetében. Érdemes egy ilyen, általunk is ajánlott étteremben vacsorázni, hiszen ugyanazon az áron, vagy akár olcsóbban finomabbat ehetünk, mint egy átlagos, turistacsapda helyen.

Étterem Dubrovnikban

Étterem Dubrovnikban. Fotó: ser_is_snarkish/Flickr/Creative Commons

Hova menjünk búvárkodni?

Akik búvárkodni szeretnétek, az azokra alkalmas legjobb helyekről, a búvárkodási tudnivalókról, szabályokról, búvárközpontokról a Horvátországi búvárkodás cikkünkben olvashatnak.

Luxus nyaralásra, hova?

Akik nem minél olcsóbban, hanem minél fejedelmibben szeretnék eltölteni horvátországi nyaralásukat, exkluzív, luxusszállodákban, azok például a Horvátország-szerte legtöbb 5*-os szállodával rendelkező Dubrovnikba, vagy pedig a szintén "elitebb" nyaralóhelynek számító, ugyancsak több ötcsillagos szállodát kínáló Opatijába vagy Rovinjba utazhatnak. A Hvar sziget is egy magasabb árakat kínáló, kifejezetten szép hely. A Horvátország legeslegjobb szállodáit számba vevő listákon Dubrovnik mellett Rovinj hotelei szerepelnek a legnagyobb számban, ezekben a városokban érdemes áttekinteni a szállodákat azoknak, akiknek a legnagyobb igényeik vannak.

Opatija

Opatija. Fotó: Wolfgang/Flickr/Creative Commons

Naturistaként hova?

Horvátország szinte minden részén vannak naturista strandok. A legjobbak talán a Rab-szigeten, amely a nudista nyaralás úttörőjének számít. De persze máshol is, Horvátország naturista strandjai ezen a térképen kerültek feltüntetésre.

Mik Horvátország legszebb helyei?

Az utolsó horvátországi "hova-szempontként" azt tekintjük át, hogy melyek azok a helyek az országban, amiket nem érdemes kihagyni, amik mindenkinek tetszeni fognak, tehát hogy mik Horvátország legszebb, legcsodálatosabb utazási célpontjai. Egy ilyen lista nagyon szubjektív lehet, mindenkinek más a szép, és mások az igényei, de igyekeztünk figyelembe venni mások javaslatait, az interneten elérhető számos hasonló listát is, és így állítottuk össze, hogy mik azok a helyek, amik Horvátország legeslegszebb, top-látnivalói, és amik a legtöbb utazót el fognak varázsolni. Ezeknél természetesen sokkal több csodálatos rész van, de az alábbiak szinte mindenki számára tuti tippek. Az alábbi listában főleg a nagyobb, több programot, mindenki számára széleskörű kikapcsolódást kínáló részek szerepelnek, a kis, paradicsomi strandok, apró, eldugott faluk említése egy sokkal hosszabb, és még szubjektívabb listát tenne ki. Az alább felsorolt városokról, szigetekről, nemzeti parkokról részletesen, sok tippel és tanáccsal lehet olvasni Horvátország látnivalók oldalunkról kiindulva.

Hvar-sziget

Hvar-sziget. Fotó: Thomas Lanfray/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Sziasztok! Van valakinek ötlete, hogy Splitből hogy jutok el tömegközlekedéssel Podstrana-ba? Visszafelé teláltam buszt, de odafelé nem. Ez lehetséges? Vonattal mennénk Splitig, onnan tovább a szállásra a Beach Hotel Bozikovinaig kellene menni. Esetleg taxi? Köszi. :)
#1 - V.ágnes - 2014.07.27. - 18:19
Szia!

A helyi 60-as, Omisba közlekedő busz megy Podstranába is.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.07.28. - 03:03
Tibcsi! Köszi a gyors választ! :)
#3 - V.ágnes - 2014.07.28. - 12:16
Sziasztok.április közepén mennénk Horvátországba.Tudna e vki segíteni,ajánlani melyik részére érdemes menni ilyenkor?Tudom fürödni még nem lehet,de kirándulás,napozás,sétahajózás érdekelne. Köszi
#4 - P.Tibor - 2015.02.22. - 12:34
Szia!

én Dalmáciát, pl. Split környékét ajánlanám, ahol elég sok érdekesség van egymáshoz közel. Elérhető egymáshoz rövidebb-hosszú útra Split, Trogir, Omis, Brac-sziget, Makarska, Imotski, Zadar, Sibenik.. Dubrovnik még innen sincs közel, de már sokkal közelebb mint Isztriából. Lásd a Hova menjünk, ha nem csak napozni szeretnénk, annál tartalmasabb kikapcsolódásra vágyunk?
és a Hova kirándulni? (ha hegyet is másznátok) részt.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.22. - 14:31
Köszi az infókat Tibcsi!
#6 - P.Tibor - 2015.02.22. - 19:06
Sziasztok! Abban szeretnék segítséget kérni, hogyha alapvetően egy pihenős 6-7 napos tengerparti nyaralást szeretnék előnyben részesíteni, de egyik nap a Velebit/Biokovo hegyre is szeretnék kirándulni, illetve egy másik nap Dubrovnikba is ellátogatni, akkor hol érdemes megszállni?
#7 - Viki - 2015.05.18. - 14:13
Szia!

A Velebit, Biokovo és Dubrovnik jó messze vannak egymástól. "Középen" van ezek közül Biokovo, illetve mivel Dubrovnik nagyon délen van, én valahol Split-Makarska környékén mondanám (Biokovo Makarskához közel), ahonnan Dubrovnik már elérhetőbb.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 14:22
Szia! Rijekából a Krk-szigetre mennyi idő és kuna elbuszozni? Vagy van komp is?
#9 - Norbi - 2015.05.31. - 17:41
Szia!

Rijeka és a Krk-sziget között nincs komp vagy katamarán. Busszal 58 HRK, 1-1,5 óra:
https://www.autotrans.hr/en-us/home
Jó utat! :)
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.01. - 00:30
Sziasztok! Mi júliusban megyünk 3 gyerekkel (6 hó; 5 év; 8 év) Funtana-ba. Program szempontjából a kicsi még nem nagyon számít, de van vkinek javaslata, hogy a két nagyobban milyen programokat lehet csinálni az Aquapark Istralandia-n kívül? Előre is köszi!
#11 - SuhiG71 - 2015.06.22. - 12:34
Szia!

Pont Funtanában van egy Dinopark, bár arról eléggé megoszlanak a vélemények, de kis gyerekek azért lehet élvezni fogják, valamint Pulában, Umagban, Porecben és Rovinjban van akvárium, valamint van még a Glavani Park, Isztria belső részén: http://www.glavanipark.com/en/
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.22. - 16:28
Sziasztok! Augusztus közepén az előrejelzés szerint hirtelen egyik napról a másikra 10 fokot csökken a hőmérséklet Gradac környékén és tartósan úgy is marad. Ez valami tengeri áramlatnak köszönhető és ebben az időszakban mindig ez a jellemző, vagy egyszerűen az időjárás szeszélye. Mennyire lehet hinni az előrejelzésnek, mi a tapasztalat. Köszi a választ.
#13 - ági - 2015.07.27. - 09:31
Szia!

A meteorológia fejlettségi szintje, ill. tapasztalatok alapján a mai naptól 19 nappal későbbi előrejelzésekre egyáltalán nem kell építeni (persze be is jöhet), maximum 1 héttel előre kaphatók körülbelüli pontos előrejelzések.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.27. - 15:06
Szia Tibcsi! Köszönöm gyors válaszodat. Megtetszett az oldalon írt Mljet sziget, s szeretnénk megnézni. Gradac lenne a kiindulópont. Kérdésem hozzád, hogy melyik útvonalon érdemesebb menni: az útvonalterv szerinti két kompos megközelítéssel vagy a Peljesac félsziget Zaton Doli (?) felől és csak egy komppal? A kompra kell- e előre jegyet venni (online), ha igen, ezt hol, melyik oldalon tehetem meg? Köszönöm válaszod.
#15 - ági - 2015.08.08. - 13:31
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban,hogyan lehet Bisevóra jutni a kék barlanghoz,Stari Grad ,vagy Hvar Jobb,illetve honnan indul ,és hogy lehet feljutni rá.Köszi.
#16 - Teri - 2015.08.22. - 22:22
Sziasztok! én a párommal Krk szigetére tervezzük az utunkat,de valami nyugisabb eldugottabb helyet keresnénk,ahol nincs nagy tömeg,ès homokos part..Tudtok ajánlani nekünk valamit?Előre is köszönöm válaszotokat!
üdv
Alexandra
#17 - Pintye Alexandra - 2016.02.22. - 15:18
Szia!

Silo egy viszonylag nyugodtabb hely Krk-szigetén, és a környékén van homokos (inkább iszapos) strand. Igazi, aranyhomokos strandot nem fogsz találni a szigeten.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.22. - 21:17
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Sajnos még nem voltam külföldön, (augusztus végén megyünk) ezért a legszebb, legtisztább vizű strandot keresném.
Az a lényeg, hogy ne legyen nagyon délen.
Lehet sziget is és legyenek citromfák is.
Köszönöm szépen a segítséget.
#19 - Erika - 2016.07.04. - 12:43
Szia!

Nem tudom pontosan a legszebb, legtisztább vízű strandot neked megmondani, pláne, hogy a legszebbek közül a legtöbb délen, Dalmáciában van, ahova írtad, hogy nem mennél, de pl. a Krk- és Rab-sziget általában véve jó választás lehet, szép, tisztavízű strandok vannak.
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.04. - 23:58
Sziasztok!
Horvátországba tervezzük az idei nyaralást. Szeptember 3-tól, bízva a jó időjárásban mit ajánlanátok? Alapvetően a homokos part lenne a lényeg és a jó idő...
#21 - JUDIT - 2016.08.06. - 11:25
Szia!

Szeptember elején még szinte mindenhol jó az idő, nagyobb eséllyel délebbre, de nem lehet megjósolni, hogy pontosan milyen lesz. A homokos partokról olvashatsz a homokos partokról szóló leírásban.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.07. - 02:36
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Idén is tervbe vettük az Adriát. Tavaly kis csalódást okozott a Ciovo szigeten tapasztalt tömeg. Idén szeretnénk olyan szigetet felfedezni ahol sok felfedezésre váró öböl van. Korcsulán és Rabon már több alkalommbal jártunk, nagyon tetszettek. Nem ragaszkodunk a "nyüzsgéshez". Köszönöm a segítséget.
#23 - Melinda - 2017.01.11. - 12:03
Sziasztok!
Júliusban vagy Aug.elején szeretnénk utazni lehetőleg nem túl messze a határtól Horvatországba.
Van egy 2 éves gyerekünk ,szeretnénk kirándulni,felfedezni a környéket,látni sok szépet,mégis lehessen strandolni egy kicsit.Kisgyerekes programok?élményfürdő még kizárva...Nem túl nyüzsgő helyet valasztanánk a kicsi miatt,van rá lehetőség?
#24 - Kata - 2017.03.05. - 08:24
Sziasztok! Milyen hőmérsékletű a tenger augusztusban Crikvenicában?
#25 - Carmen - 2017.04.19. - 17:23
Szia!

Tipikusan augusztusban, ill. szeptember elején a legjobb a tengervíz egész Horvátországban, Crikvenicában 24-26 fokos akár sokéves átlagban.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.19. - 17:53
Sziasztok!
Aki gondolkodik, hogy hova menjen Horvátországon belül, annak ajánlom figyelmébe Közép- és Dél Dalmáciát. Split és környéke, Omiš, az egész Makarska riviéra. Mi már vagy 6-8 alkalommal voltunk a környéken és az a véleményünk, hogy sokkal szebb és izgalmasabb mint északabbra. Egy kis kedvcsináló, a 2 évvel ezelőtti élményeinkről készítettem:
https://www.youtube.com/watch?v=sZwslHPkz5Q
#27 - Imi - 2017.06.17. - 11:22

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás