Korcula sziget települések, üdülőhelyek, látnivalók, szállás

Korcula sziget

Booking.com

A kb. 47 kilométer hosszú és átlagosan 8 kilométer széles Korcula, azaz helyesen Korčula az Adria hatodik legnagyobb szigete, és talán a legzöldebb. 16 ezer lakosával a második legnépesebb horvát sziget Krk után, valamint az egyik legszebb horvátországi célpont. Középkori házai, szűk sikátorai, és gyönyörű természeti környezete az egyik leggyönyörűbb horvát szigetté teszik. Csendes, nyugodt, pihentető sziget, számottevő éjszakai élet nélkül. A magyarok körében, a nagy távolságnak köszönhetően, kevésbé látogatott. A sziget szépsége, sok napsütéses órája, és csodálatos környezete nem csak ma vonzza a turistákat: itt már az újkőkorban is laktak, majd megjelentek a görögök, a rómaiak, és a velenceiek, mely népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékeit szigetszerte felfedezhetjük. A sziget szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű Kerkyrának ezt a szép szigetet adományozta. A sziget nagy részén mediterrán növényzetet találhatunk: ciprusok, tölgyfák, fenyők borítják, és a sziget borai is kiválóak. Az i.e. 4. században betelepült görögök Korküra melania, azaz fekete Korküra, avagy fekete Korfu néven emlegették a szigetet, sűrű feketefenyő erdei miatt, és utalva a telepesek otthonára. Ma Korculát sokszor "kis Dubrovniknak" hívják, és sok tekintetben tényleg elképesztő a hasonlóság.

Eljutás autóval Korculára: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe ezt írja: "Korcula"). Budapestről 854 km / kb. 11 órás út, Splitből kommppal Vela Lukáig - de autókat szállító komp Splitből csak napi kétszer indul, ellenőrizzük a menetrendet itt! Orebicből ugyanakkor sokkal gyakrabban megy a komp (Domince kikötőjéig). Korcula elérhető autó nélkül is: vonattal Splitig, majd onnan komppal ill. katamaránnal (Vela Luka vagy Korcula vagy Prigradica kikötőjéig).

Szállások | Korcula strandjai | Korcula város | Lumbarda | Skoji-szigetek | Vela Luka | Pupnat | Mljet-sziget | Hozzászólások

Korcula szállások

Szállások Korculán: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Korcula-sziget szállások | Korcula város szállások | Lumbarda szállások | Vela Luka szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Korcula strandjai

Korcula arról is ismert, hogy itt, Horvátországban nem túlságosan megszokott módon, vannak homokos strandok is. A legszebbek közülük Lumbarda közelében, 6 kilométerre, keletre Korcula városától vannak, ezek a Bili Zal és a Przina strandok. De Korcula városától kb. negyed óra gyaloglással is elérhető egy homokos part.

Korcula homokos part

Korcula város

A sziget keleti részén, egy félszigeten elhelyezkedő fővárosában 2800-an laknak. 13. századi városfal veszi körül, melyet a velenceiek a 15. században tornyokkal és bástyákkal is megerősítettek. A falon belüli festői óvárosban keskeny, hangulatos utcákon lehet sétálgatni, megéhezve pedig beülni a számos étterem valamelyikébe, melyek ugyanakkor elég drágák. Horvátország egyik legszebb városa, de nincs annyi turista itt, mint más felkapott, és szép történelmi városokban, pl. Dubrovnikban, vagy Rovinjban, így itt a városnézés sokkal idillikusabb, pihentetőbb. Korcula óvárosának hangulata, karaktere sokakat Dubrovnikra emlékeztet.

Korcula

Korcula város. Fotó: Stewart Morris/Flickr/Creative Commons

Szent Márk katedrális / Sveti Marco - Korcula város

Korcula egyik fő látnivalója, és legnagyobb épülete Korcula óvárosában, a Fő téren áll. Az 1301-től épített, és a 15. századra elkészült gótikus-reneszánsz Szent Márk katedrális szép szobraival, és Tintoretto oltárképével Korcula egyik szimbóluma.

Korcula, Szent Márk katedrális

Kép: Greg Flack

Marco Polo szülőháza, múzeum, és torony

Marco Polo, a híres velencei utazó, és kereskedő, Kína felfedezője egyes feltételezések szerint Korcula szigetén született. Korculán meg is tekinthetők feltételezett szülőházának maradványai (bár a ház később épülhetett, mint Marco Polo élt). A háromszintes ház, és kilátó különböző szintjein Marco Polóról, és felfedezéseiről szóló fényképeket, térképeket nézegethetünk. A torony legfelsőbb szintjéről csodálatos kilátás nyílik, ahonnan megcsodálhatjuk Korculát, és a környező szigeteket. Bár a kis múzeum a 2015-ben 20 kunás belépőjegy árat, a kilátással együtt sem biztos hogy megéri.

Korcula, Marco Polo szülőháza

Fotó: Greg Flack

Városfal

Korculában, Dubrovnikhoz hasonlóan (bár itt nem maradt meg olyan teljesen, és épen), az óváros körül még megtalálható az eredeti városfal, és annak több bástyája.

Korcula, városfal

Fotó: tonayo

Revelin torony és déli városkapu / Kopnena vrata

Korcula csodás óvárosába két városkapun át vezet az út. Az egyik, az 1650-es déli városkapu, a Kopnena Vrata, azaz a Szárazföldi kapu, mely fölé a 15. századi Revelin torony magasodik, ahonnan élvezhetjük a Korcula óvárosa táruló kilátást, és láthatjuk rajta a velencei oroszlánokat.

Korcula, Revelin torony

Kép: tonayo

Városháza

A Radic testvérek terén több, középkorban fontos hivatali épület található. Mindenképpen érdemes megtekinteni például a 16. századi, jelenleg is használt reneszánsz városházát.

Moreska játék

A sziget hagyományos játéka a Moreska vitézi táncjáték. A Moreska (jelentése: mór) egy eredetileg spanyol, vagy arab táncjáték. A középkorban szinte az összes mediterrán országban űzték, de ma Korcula az egyetlen hely a világon, ahol még mindig látható, a táncjátékot ráadásul valódi kardokkal mutatják be. A Moreskából minden csütörtökön ízelítőt kaphatunk a Ljetno Kinon, az óvárosban, vagy eső esetén a Dom Kulture épületben. A Moreskán kívül más, karddal vívott táncjátékokat is megtekinthetők a szigeten, például a Mostra vagy a Kumpanjija. Mindenképp nézzünk meg egy előadást, ha itt nyaralunk, vagy Korculán járunk!

Moreska

Korcula

Képek: Aitor Salaberria, Andrew Curran

Korcula városán túl..

Lumbarda

Lumbarda egy kis halászfalu kb. 1200 lakossal, 7 km-re Korcula óvárosától, délkeleti irányban. Lumbardához egy festői, fenyőerdőkkel és olívafákkal övezett sétányon juthatunk el. 16-17. századi nemesi lakóépületei és nyári kúriái csodás élményt nyújtanak a reneszánsz kor rajongóinak. Itt, Lumbarda homokos talaján készülnek Korcula híres, és kiváló borai, pl. a grk, vagy a posip. Lumbardát mindenképp érdemes meglátogatni - kikapcsolódhatunk a szabadtéri kávézókban, a szőlőskertek, szántóföldek, és a csodás partszakasz társaságában. Itt vannak a sziget legjobb, ezért a legtöbbször egyben meglehetősen zsúfolt strandjai. Korcula és Lumbarda között menetrend szerinti buszjáratok közlekednek.

Lumbarda

Fotó: Jill Peate Hall

Vela Luka

Vela Luka a sziget nyugati részén, egy nyugalmas öbölben található, 45 km-re Korcula városától. Korculával menetrend szerinti buszjáratok kötik kössze. 4500 lakosával ez a város számít a sziget legnépesebb településének, és itt van a legnagyobb kikötő. Van itt is sok szállás, de kevesebb a turista mint a fővárosban. Vela Luka gazdag kulturális öröksége a város különleges múzeumaiban és galériáiban is tetten érhető. Itt található a Vela Spila is, az egyik leghíresebb őskori barlanglakás Európában, több száz méterre a vela lukai öböl felett. Történelmi jelentőségén kívül ugyan sokat nem nyújt, csak egy nagy, üres barlang, de innen csodás kilátás nyílik a Vela Luka öbölre. Szintén szép kilátóhely a Hurm dombon található Forteca, amely egy 19. századi osztrák-magyar erőd volt. A gyógyulni vágyókat termálvízforrások, és a köréjük épült gyógyfürdők is várják Vela Lukán. A hely továbbá búvárparadicsom is.

A Vela Lukától hajókirándulás keretében elérhető Proizd sziget Horvátország egyik legjobb, legszebb strandjának, egy igazi paradicsomnak ad helyt. Sziklás part, a kék és a zöld csodálatos árnyalatiban pompázó, rendkívül tiszta víz, és a nyílt tenger látványa jellemzi. És, a mivel a szigeten kevesen vannak, úgy érezhetjük, mintha a saját szigetünkön fürdenénk.

Vela Luka

Vela Luka

Vela Luka

Vela Luka. Képek: stuadngravy, Marcin Bajer, Mike Alexander

Proizd sziget

Proizd sziget. Kép: Shock2006/Flickr/Creative Commons

Skoji szigetek

A Skoji szigetek név 19 apró szigetet takar, melyek Korcula keleti végénél, Korcula óvárosához közel találhatóak. Hajókirándulások indulnak a szigetekre. Vannak igazi, romantikus lakatlan szigetek, de olyanok is, melyeken kulturális csodákat fedezhetnek fel az utazók. A Skoji szigetekhez nem nehéz eljutni: Korcula óvárosának kikötőjéből, és számos szállodától hajótaxi közlekedik hozzájuk.

A Korculához legközelebb eső, első sziget Badija, egy 1392-es monostorral és egy 15. századi kápolnával.

Vrnik a második legnagyobb sziget a Skoji szigetek közül, melyen az azonos nevű város is található. Vrnik szigetén van Korcula legrégebbi, és leghíresebb kőfejtője, még a római korból. Csak néhány család él itt, a többi ház kiadó turistáknak. Sok nyugodt strand van itt, melyeken senkitől sem zavartatva fürödhetünk a kristálytiszta, kék tengerben, majd megpihenhetünk a számos fenyőfa egyikének árnyékában.

Sutvara szigetén szőlőskertek, és egy apró strand található. Planjak, és Stupa is a Korculát övező szigetekhez tartozik - az utóbbin nudista strandokat látogathatnak az érdeklődők.

A Majsan szigeten egy igen régi, 5. századi templom maradványait fedezhetünk fel, valamint az ősi görög kultúra nyomait.

A Sestrice (lánytestvérek) két sziget, egy kicsi és egy nagy. De mindkettő igen kicsi, és nagyon romantikus. A "nagy" Vale Sestrica, a kisebb pedig Male Sestrica (nővér, és húg). A nagyobbon, Sestrice Vela szigetén például mindössze egy 1871-ben épült, ma már elhagyatott világítótornyot fedezhetünk fel, ahol korábban a világítótorony kezelője, és családja élte senkitől sem zavartatott életét. Male Sestricán pedig semmi sincs.

Pupnat

A Korcula városától 12 kilométerre, nyugatra található, hegyek között rejlő Pupnat (ez a tulajdonsága megvédte annak idején a kalózoktól) a sziget legkisebb faluja, és sok korculai kirándulás kiindulópontja. Innen érhető el például az 568 méter magas Klupca, a sziget legmagasabb pontja. Pupnat a Pupnatska Luka öbölről, a sziget egyik legszebb, nyáron igen zsúfolt, kavicsos tengerpartjáról is híres.

Mljet-sziget

Korculából komp közlekedik Horvátország egyik legszebb szigetének tartott, paradicsomi Mljet-szigetre.

Bővebben: Mljet-sziget

Korcula szállások

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

itt voltam nászúton! 33 évvel ezelött....
csodálatos szép, újra visszamegyek az idén
a la grotta-val de már sajnos egyedül...
#1 - ujutas - 2008.04.22. - 18:27
Gyönyörű zöld sziget kristálytiszta ví­zzel, szőlőültetvényekkel- bátran merem ajánlani bákinek. Korcula városban és Vela Lukában a pezsgést kedvelők, a kisebb teelpüléseken(Brna, Karbuni..)a nyugit kedvelők találják meg a számí­tásukat. Nem szabad a sziget belső részén található városokat sem kihagyni, elbűvölőek. Nagyon finom borok, ánizslikőr, isteni grill ételek teszik feledhetetlenné a nyaralást.érdemes emellett az Adria legszebb strandjának választott Proizd szigetre is tenni egy hajókirándulást Vela Lukából. Aki nem jut el egzotikus, fehér kavicsos/sziklás tengerpartra, legalább egy napra érezheti, milyen lehet. Mint a paradicsom. A fentiekből nem meglepő, bármikor visszamennék.
#2 - éVI - 2009.01.12. - 15:07
2éVE voltam itt nyaralni nagyon szép hely ,az emberek barátságosak.Finom ételek és boraik vannak.Az éjszakai élet a szigeten felejthetetlen.Szeretnék idén is visszatérni
#3 - KATICA - 2009.02.14. - 17:13
Mi kb. 5 éve voltunk itt nyaralni, a szomszédos kisvárosban Lumbarda-ban. Nagyon szép és nyugis hely!
Apartmanban szálltunk meg, a tulaj a mellettünk lévő házban lakott, de nem szólt bele semmibe. Sőt!
Elvitt bennüneket egy egész napos hajókirándulásra, fogott és sütött halat Nekünk minimális árért.
Lumbarda nem egy mozgalmas hely viszont, volt egy este amikor kirakodó vásár szerű volt a főtéren. Mindeféle étellel ajándéktárgyakkal, nagyon jó hangulattal.
Csak ajánlani tudom!!!
#4 - Viki - 2009.04.27. - 18:58
Egy kérdés, igaz nem ide tartozik:
Szlovéniáról nem akartok egy oldalt készí­teni?? Portorozban voltunk , ahova csak teljesen véletlenül keveredtünk, addig nem is hallottunk róla. Nagy élmény volt, egy mini Monaco!(casino, luxus autók ...stb.) Szeretnénk több információval rendelkezni, mert az ország többi részét még nem ismerjük.
Köszi
#5 - Viki - 2009.04.27. - 19:08
Szia Viki!
Meg tudnád adni esetleg az apartmantulajdonos elérhetőségét?
angela.tadler@gmail.com
#6 - angel - 2009.06.08. - 16:58
Sajnos már nem emlékszem, csak annyi jut eszembe, hogy Nico-nak hí­vták.
adriatic.hr-en foglaltunk. Bocsi, hogy nem tudtam többet segí­teni. :-(
#7 - Viki - 2009.06.12. - 18:48
én egyetlen napot voltam Korcsula Városában.Imádom a mediterán jellegű óvárosokat.Legjobban a szűk kis utcái tetszettek.Orebicen nyaraltam, amely Korcsulával szemben a Pelyesaci-félszigeten fekszik.Innen félóránként indulnak sétahajók Korcsulára.Orebic felett van egy ferencesrendi kolostor és kilátó, ahonnan gyönyörű a rálátás Korcsula óvárosára és belátni a pelyesaci tengerszorost.Fantasztikus élményben részesültem.
#8 - K.István - 2010.02.05. - 19:00
Sziasztok!
Van itt még valaki?
Gyerekkel ajánlanátok?
#9 - B. Tí¼nde - 2010.02.24. - 12:51
Jahj én imádom Korculát...
Egyszer már voltam, de még legalább 1x el kell oda jutnom :D
#10 - Réky - 2010.05.18. - 18:41
életem legszebb nyaralása volt eddig!Korculára több időt szánnék!!!Mindenkinek ajánlom!!!!!
#11 - Marcsi - 2010.05.31. - 13:00
megmondaná valaki hogy autoval hogyan lehet Korculára jutni?
#12 - Bándi - 2010.06.04. - 12:37
Zágrábig, majd Zágrábtól is szinte végig autópályán, a végén két komppal, de lásd itt az oldalon majdnem legfelül: eljutás autóval Korculára :)
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.06.06. - 01:50
én az árakat szeretném megtudni...
és azt h mivel érdemesebb fizetni euróval vagy kunával?
légyszi válaszoljatok
#14 - Zsófia - 2010.06.10. - 09:11
Tegnap érkeztünk haza Korcularol! Lélegzetelállitóan szép! Minden évben Horvatországban nyaralunk, de ez a gyönyörű sziget felülmúl mindet!!!Gyerekes családoknak is csak ajánlani tudom!
#15 - Sonja - 2010.08.27. - 13:46
Szeretném megkérdezni hogy busszal utazási iroda szervez utat Korculára? Ha igen akkor melyik utazási iroda az?
#16 - Tündi - 2014.03.13. - 22:02
Nem vitatkozni akarok a leirással,de más leirásban meg Mljet a legzöldebb sziget Horvátországban.és szerintem az is.Persze attól még Korcula is szép.
#17 - Gabriella - 2014.08.03. - 09:29

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás