Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park

Booking.com

Plitvice mellett, a Krka-folyó csaknem teljes egészét magába foglaló Krka Nemzeti Park Horvátország másik lenyűgöző, szemet gyönyörködtető nemzeti parkja. Vízesései, sziklái lélegzetelállítóak. Különleges állat- és növényvilága figyelemre méltó, valamint régi építészeti műemlékek is megtalálhatók a területen. A nemzeti park Dalmácia szinte minden pontjáról könnyen és gyorsan elérhető, és ha van rá lehetőség, nem is érdemes kihagyni. Horvátország 7. nemzeti parkját 1985-ben alapították, területe 109 km2.

A Krka Nemzeti Park Plitvicéhez képest kisebb, de kevésbé zsúfolt, annál nyugodtabb, és itt, Plitvicével ellentétben, lehet fürdeni is, valamint az utak könnyebben járhatók be.

A nemzeti park fő attrakciója a nagy vízesés (skradisniki buk). Itt úszni is lehet a kijelölt területen, a legalsó vízesés alatti medencében, de az erős sodrásra, és az éles kövekre figyelni kell, tehát gyerekekkel nem ideális az itteni fürdés. A 400 m hosszú, 100 m széles területen nem is egy, hanem 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés magassága 37 m. A skardisniki bukhoz a skardini bejárattól hajójáratok indulnak (ezt a belépőjegy ára tartalmazza), és innen a sétányon gyalog felfedezhető a nemzeti park területe.

Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park, nagy vízesés, fotó: Sergiu Bacioiu

A Krka Nemzeti Park második legnépszerűbb látványossága a Miljevci környékén lévő 25 m magas Roski Slap vízesés (kiránduló hajóval és úton is elérhető), ahol vendéglő is működik, valamint a Visovac-sziget is kedvelt, ahol egy 1445-ben alapított ferences rendi kolostor látható. A szigetre a nagy vízeséstől indul hajó, a hajókirándulás ára 2018-ban: júliusban és augusztusban 100 kuna, 7-18 éveseknek 55 kuna (a nemzeti park belépő nem tartalmazza). Április-június, valamint szeptember-október között 60 kuna, 7-18 éveseknek 40 kuna. Január-március és november-december: 30 kuna, 7-18 éveseknek 20 kuna.

Roski Slap vízesés, Krka Nemzeti Park

Visovac-sziget

Roski Slap vízesés és Visovac-sziget. Fotók: Sergiu Bacioiu, Lionel and Pat Lee

A Krka-nemzeti park állatvilága is figyelemre méltó: 10 halfaja a világon egyedül csak itt található meg! A nemzeti park 221 madárfaj otthona, és nyaranta rengeteg szitakötő is repked.

Eljutás: A Krka Nemzeti Park Sibeniktől mindössze 16, Vodicétől 25, Biogradtól és Trogirtól 60, Zadartól 87, Splittől pedig 90 km távolságban helyezkedik el.

Az autós eljutáshoz lásd az oldal autós útvonaltervezőjét (a "cél" mezőbe ezt írd: Krka). A nemzeti park a Karlovac-Sibenik főúton keresztül érhető el. Aktuális horvátországi autópályadíjak külön oldalunkon, részletesen, itt: Horvátországi autópályadíjak

Krka busszal Splitből, sibeniki átszállással érhető el (Sibenikből Skradinba kell menni, ahonnan hajóval lehet megközelíteni a nemzeti parkot). Splitből közvetlen busztúrák is vannak, de drágább lehet, mint a menetrend szerinti távolsági buszokat használni a spliti buszállomásról. Vodicéből és Sibenikből gyönyörű hajókirándulásokat is szerveznek a Krka Nemzeti Parkba.

A nemzeti park térképe, a bejáratokkal itt látható (PDF).

Belépő (2018): Felnőtteknek: november-március: 30 kuna, április, május, június, szeptember, október: 110 kuna, július és augusztus: 200 kuna - online megvéve (Entry ticket – Adults – All land-based localities kiválasztásával, a megfelelő dátumtartományban) 180 kuna (16:00 után 145 kuna). 7-18 éveseknek és diákoknak a fenti dátumoknak megfelelően 20 vagy 80 vagy 120 kuna - online 110 kuna (16:00 után 90 kuna). 7 éven aluliak számára ingyenes.
A belépőbe beletartozik az oda-vissza buszozás vagy a hajózás (bejárattól függően) a skradisnki bukig, a nagy vízeséshez, de egyéb hajókirándulások (pl. Roski slap) nem tartoznak bele. November és március között ugyanakkor nincs benne a hajózás / buszozás! Érdemes a Skradin bejáratot használni, hiszen a hajókázás (kb. 25 perc) nagyobb élményt jelent a buszútnál. Ha tudunk, próbáljunk a hajó elejére ülni, akkor a legnagyobb az élmény! A nemzeti park egyébként busszal, hajóval, vagy gyalog is bejárható.

Nyitvatartás: Nyitva minden nap. Skardinski buk és Roski slap bejárat: január-február, november, december: 9:00-16:00, március hónap, és október második fele: 9:00-17:00, április hónap és október 1. fele: 8:00-18:00, május és szeptember: 8:00-19:00, június, július, augusztus: 8:00-20:00. Burnum/Kistanje bejárat: November elejétől március végéig zárva. Április, május, június, szeptember hónapokban, valamint október első feléban: 10:00-18:00, október második felében: 10:00-17:00, július és augusztus 8:00-20:00.

Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park. Fotó: Alessandro Pili

Krka Nemzeti Park szállások

A Krka környékén jellemzően kevesebben szállnak meg, inkább egy környékbeli nyaralóhelyről utaznak oda, vagy Horvátországba utazva az oda- vagy visszaúton látogatják meg. az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Horvátországban

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

érdeklődnék,hogy a belépőt lehet-e kártyával fizetni?
Köszönettel
Ilka
#1 - Kovács Ilka - 2014.05.27. - 11:30
érdeklődnék 50 főre a közelben, 1 éjszakára hol lehetne olcsóbb szállást találni? Június vagy júliusban lenne aktuális a kirándulás!
Köszönettel: Eszter
#2 - éliás Tamásné - 2016.02.14. - 13:05
Milyen csoport lenne ez? Családok, idősek vagy esetleg gyerekek? Egy szobában hányan legyenek maximum, esetleg mindenkinek külön szoba, vagy akár nagyon sokan együtt, mint egy hostelben? Camping stílusú szálláshelyre, hostelre, vagy apartmanra, vagy akár szállodára gondolsz? Milyen árban/fő?
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.15. - 21:36
Kártyával lehet fizetni a belépőt?
#4 - Moni - 2016.07.28. - 12:18
Èrdeklődnék bankkártyával lehet e fizetni?
#5 - Prekob Tamás - 2016.08.11. - 12:15
Kutyával be lehet-e menni?
#6 - Lukács Judit - 2017.06.20. - 13:00
Igen, ugyanakkor a nemzeti park szabályai szerint: szájkosárral, és pórázzal, és mindig kísérni kell a kutyát, egyáltalán nem szabad elengedni futkosni (kivétel a kolostor környékén). A Visovac szigetre egyáltalán nem lehet kutyával bemenni.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.20. - 13:07

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás