Mljet sziget települések, üdülőhelyek, látnivalók, szállás

Mljet-sziget

Booking.com

Horvátország nagyobb szigetei közül Mljet (olaszul: Meleda) a legdélebbi, és a legkeletebbi. A sziget területe 98,01 km2, lakosainak száma mindössze 1111, de természetei szépségei megszámlálhatatlanok. Számos weboldalon, útikönyvben, toplistán Horvátország egyik legszebb helyének jelölik. Mljet csodálatos mindazok számára, akik nyugalomban, békességben, mindentől távol, paradicsomi környezetben szeretnék eltölteni a nyaralásukat. A sziget ideális hegymászásra, és bicikliturákra is. De Dalmáciában nyaralva, egy napos kirándulás keretében is érdemes megtekinteni a szigetet.

Mljet sziget szállások

Szállások a Mljet-szigeten: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Mljet sziget szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Mljet területének 72 százaléka erdő, földrajzát két tó is alkotja. A tavak, és a tenger egyszerűen kristálytiszták. A szigetet a vad természet uralja, melyet az embernek nem sikerült elrontania. A sziget területének felét egy ősi nemzeti park teszi ki. Mljet két tava a Nagy tó (Veliko Jezero) és a Kis tó, a sziget nemzeti parkjának leglátványosabb részei. A Nagy tó területe 1,45 km2, legnagyobb mélysége 46 méter. A közepén lévő szigetén egy 12. századi bencés kolostor, a Szűz Mária kolostor áll, ahova óránként induló hajókkal lehet eljutni.

Mljet legnagyobb települése a 335 lakosú Babino Polje, a legtöbb látogató a tengerparti településekre érkezik: a legnépszerűbbek Pomena, Polace, Sobra, és Saplunara.

Pomena településen található a sziget egyetlen szállodája. A falunak mindössze 50 lakosa van, de ez nyáron, mikor a turisták a közeli nemzeti parkot jönnek látogatni, jelentősen megtöbbszöröződik. Pomena egy kis halászfalu, 29 km-re Sobrától, és 5 km-re Polace településtől.

Pomena

Pomena, kép: footprints

Polace Mljet északi partján, a nemzeti parkhoz szintén igen közel található, ezért hasonlóan népszerű, mint Pomena. Itt nincsen szálloda, csak magánszállások. Ide érkeznek a kompok Trstenikből.

Polace

Polace, kép: Jean & Nathalie

Sobra Mljet egyik fő belépési pontja, és másik kikötője (a kikötő a településtől 2 km-re található). Nem a legszebb hely a szigeten, de számos étterem, üzlet található itt. Strandja nincs, úszásra azonban van lehetőség.

Saplunara egy érintetlen, elszigetelt, gyönyörű, 2 fehérhomokos strandot is kínáló falu.

Mljet szigetére komp közlekedik, pl. Dubrovnikból, és Korculából, Magyarországról érkezve pedig legközelebb Trstenikből (ez Pomenába érkezik), vagy Prapratnoból (ez pedig Sobra településsel köti össze Prapratnot). A sziget egy kétsávos út szeli át, buszok napi egyszer, vagy kétszer közlekednek. Mljet szigetén mindössze 1 szálloda, a pomenai Hotel Odisej található, de számos apartman, és magánház is várja a vendégeket.

Eljutás autóval Mljet szigetére: Autós útvonaltervező (A Cél mezőbe ezt írja: Mljet Horvátország). Budapestről 923 km / kb. 10 órás út. Autópályadíjak, autós információk megtekinthetők oldalaikon: Horvátországi autópályadíjak és Autóval Horvátországban.

Mljet

Mljet-sziget kép: kalamita

Mljet Nemzeti Park

A nemzeti park, két tavával (Veliko Jezero és Malo Jezero), melyeket a tengerrel egy keskeny csatorna köti össze, Mljet legszebb része. A nagyobb tó, a Veliko Jezero 145 ha területű, legnagyobb mélysége 46 m, míg a kisebb, a Malo Jezero 24 hektáros, és akár 29 m mély. A Veliko Jezero tó közepén egy kis szigetecske, a Sv Marija található, ahol egy 12. századi bencés kolostor áll ; ma étterem működik benne. A Nemzeti Park Pomane, és Polace településéről érhető el.

Mljet Nemzeti Park

Mljet Nemzeti Park

Mljet Nemzeti Park, képek: Expectmohr, crlsblnc

Mljet sziget szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Mljet egy csoda, különleges helyek, különleges élmény,nem átlagos embereknek.Spirituálisan töltött, gyönyörű, vad természet, köszönjük Horvátországnak, hogy meghagyták nekünk ilyennek!
Tátrai Annamária
#1 - parti galéria - 2011.03.21. - 17:31

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás