Novigrad nyaralás, szállás

Novigrad bemutatása, látnivalók, szállás

Novigrad

Booking.com

Az isztriai Novigrad 4000 lakosú kedvelt nyaralóhely. Az Isztriai-félsziget északnyugati részén, a Mirna-folyó torkolatánál, Porectől 25 km-re, északra, Umagtól pedig 16 km-re, délre fekszik. A kis halászfaluban Isztria legjobb haléttermeit is megtaláljuk. Sokan csak a remek fogások miatt is idelátogatnak, Isztria egyik gourmet-központja a kisváros. Nagyszámú olasz lakója miatt, olasz nevén, Cittanovaként is emlegetik. Érdekesség, hogy Dalmáciában is található egy Novigrad nevű üdülőhely, a Zadar régióban található festői község 650 lelket számlál. Novigradhoz közel található Horvátország első aquaparkja, az Istralandia is.

Novigrad szállások

Novigrad szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Novigrad szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Bemutatás, látnivalók, strandok

Novigrad elsősorban a csendes, családi nyaralásra vágyóknak ajánlható. Nem túl zajos, nem túl nyüzsgő, szórakozási lehetőségekben nem kifejezetten bővelkedő, kis, békés hely. Azoknak ideális, akik főleg strandolással, és sétálással szeretnék az időt eltölteni.

Novigrad eredetileg görög kolónia volt, majd a rómaiaké lett, akik Emoniának nevezték a várost. A rómaiak által Civitas Novum néven hívott kikötőjének köszönheti kialakulását, és jelentőssé válását. Az Új Város nevet a bizánciak adták neki, akik a 6. században foglalták el a területet: a név megmaradt a velenceiek (Cittanova) és a a horvátok (Novigrad) nyelvében is. A velenceiek Novigrad kikötőjéből szállították a fát Velencébe hajóépítéshez, és a város cölöpjeihez. Nem csak kikötője miatt számított jelentős városnak: a 6. századtól 1831-ig püspöki székhely volt. A városfalakon belül, a történelmi épületeket nézve láthatjuk Novigrad gazdag történelmének nyomait.

Novigrad nevezetességei több temploma, történelmi épülete és palotája. Óvárosa körül, a 13. század óta, még ma is látható ősi, két reneszánsz toronnyal rendelkező városfala, mely a város egyik igazi különlegessége. Látványos Novigrad várroma is. Novigrad óvárosában 15-18. századi házak láthatók, az Isztria egyik legszebb történelmi városának számít. Különleges hangulatot ad a nyaralóhelynek a várost körülvevő szőlőhegyek látványa is. Kikötője az Isztria egyik legszebbje, és esténként nagy ott az élet. Nappal is nagy a nyüzsgés, sok a halász a működő kikötőben. Sokakat érdekelhet a Gallerion, az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti múzeuma is (belépő 30 kn). Hajómaketteket, fegyvereket, kardokat tekinthetnek itt meg a történelem iránt érdeklődők.

Betonozott, sziklás és kavicsos strandok találhatók Novigradban, és a város néhány km-es körzetében. A városi strand a városfalakon kívül található - nem is igazi strand, csak betonozott napozóhelyek. A várostól északra találunk egy szép kavicsos strandot, a Karpinjan strandot. Mindössze 1 km-re van Novigrad központjától, így akár gyalog is elérhető. Az 500 méter hosszú, a Karpinjan-öbölben található strandon az árnyékot magas fenyőfák biztosítják. Jól felszerelt strand, sportolási lehetőségekkel. Lassan mélyülő, népszerű partszakasz kisgyerekes családok körében.

Karpinjan-strand

Karpinjan-strand

Novigrad ismert gourmet-központ, Isztriában a legjobbak között vannak az itteni haléttermek. Azok közül is kiemelkedők, leginkább ajánlottak a Marina, a Damir & Ornella, a Konoba Cok, a Konoba Gatto Nero és a Konoba San Benedetto.

Eljutás autóval Novigradba: Autós útvonaltervező. Budapesttől Novigrad 604 km-re, 6-7 órás út. Az autós eljutáshoz hasznosak lehetnek következő oldalaink is: Horvátország autópályadíjak és Autóval Horvátországba.

Novigrad

Novigrad, strand

Novigrad, Isztira

Novigrad (Isztria, Horvátország) képek: Marianocecowski, Wikipedia, Daniel Matthew, Canolais

Novigrad környéke, kirándulási lehetőségek

Ugyan maga Novigrad nem nyújt olyan sok látnivalót, de könnyen felkereshetők a környékén lévő csodálatos helyek (elsősorban autóval, mivel Isztriának nem annyira fejlett a tömegközlekedése).

Két aquapark is Novigradhoz közel van, melyek gyerekekkel nagy élményt fognak nyújtani, bár zsúfoltak lehetnek. 2014-ben megnyílt Horvátország első aquaparkja, az Istralandia, amely Novigradtól 7 km-re található. Google térképen bejelölve pontosan ITT van. Június 3.-szeptember 17. között tart nyitva, júniusban és szeptemberben minden nap 10:00-18:00, júliusban és augusztusban 19:00-ig. 2015-ben egy másik aquapark is nyílt, a Porec közvetlen közelében elhelyezkedő Aquacolors, Novigradtól 21 km-re. Bővebb információk az aquaparkokról itt: Istralandia aquapark.

Elhelyezkedésének köszönhetően, itt nyaralva, számos érdekes és szép horvátországi helyre lehet kirándulni. 15 km-re északra Umag, délre, 16 km-re Porec, 25 km-re Vrsar található. A csodaszép Rovinj már 50 km-re esik, mivel ki kell kerülni a Lim-fjordot: érdemes azt is megtekinteni, egy lenyűgöző természeti képződményről van szó. A Lim-fjordon Vrsarból indulnak hajókirándulások. A nyaralóhelyek linkjeire való kattintásokkal ezekről a helyekről további információk olvashatók.

Rovinj

Rovinj. Kép: @PaulDCocker/Flickr/Creative Commons

A dombtetőn fekvő bájos művészvárost, a rendkívül hangulatos és szépséges Groznjant is érdemes felkeresni, mely Novigradtól 24 km-re van, autóval fél óra alatt fel lehet jutni. A hozzá hasonlóan csodálatos Motovun középkori városa 40 percre, 37 km-re van - Motovun és Gronznjan meglátogatását össze is lehet kötni. Novigradtól 33 km-re, 40 perces autózásra helyezkedik el a festői, szlovéniai, de "olaszos" Piran, Szlovénia legszebb tengerparti városa, amit szintén érdemes megnézni.

Motovun

Motovun fotó: sobrecroacia.com/Flickr/Creative Commons

Közeli természeti nevezetesség a szép és érdekes Mramornica barlang, Novigradtól mindössze 9 km-re, északkeleti irányban (címe: Stancija Drušković 20., 52474 Brtonigla). Meleg nyári napokon hűsölésre is nagyon jó, mivel a barlangon belül jellemző hőmérséklet akkor is csak 14 °C - emiatt boroshordók is láthatók a barlangban, melyekben a finom helyi borokat érlelik. Belépő 2016-ban felnőtteknek 50 kn, diákoknak és 65 éven felülieknek 40 kn, gyerekeknek 25 kn. Nyitva júliusban és augusztusban 10:00-18:00, májusban, júniusban és szeptemberben 10:00-17:00, áprilisban és októberben 10:00-16:00. A további hónapokban csak előre bejelentkezés alapján látogatható.

Mramornica barlang

Meg lehet nézni a Savudrija világítótoronyot is, Novigradtól 30 km-re, Horvátország északnyugati csücskében. A 36 méter magas, 1818-ra elkészült világítótorony Horvátország és az Adria legrégebbi, ma is működő világítótornya. Békés, romantikus, nyugodt hely. Érdekesség, de nem biztos, hogy csak a világítótorony miatt érdemes oda elautózni.

Savudrija világítótorony

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás