Horvátország - Utazási, nyaralási infok

Utazás nyaralás info » Horvátország » Utazási, nyaralási infok

Horvátország - utazási, üdülési információk

Horvátország

Booking.com

Hol nyaraljunk? Horvátország nyaralóhelyei

Horvátország városainak szigeteinek bemutatása: Horvátország látnivalók, nyaralóhelyek

Plitive NP

Horvátország szállás

Szállások Horvátországban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Beutazás Horvátországba

Horvátországba érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel lehet beutazni. Sok más országtól eltérően, Horvátországban elfogadják a régi típusú, füzetes személyi igazolványt is. Azonban ha Bosznián keresztül utazunk (pl. Dubrovnikba), régi típusú személyi nem elfogadott.

2008. január 1.-től a szüleiktől külön utazó 18 éven aluliak csak szülői engedéllyel léphetnek Horvátország területére, amely engedélyt közjegyzővel, vagy az önkormányzat jegyzőjével kell hitelesíteni! Az engedélynek tartalmaznia kell a gyermek, a szülő, és a gyermekkel utazó felnőtt adatait. A hozzájárulásban ki kell jelenteni, hogy a szülő engedélyezi a gyermekének az önálló utazást. Akkor is szükség van erre, ha nagyszülővel, vagy egyéb rokonnal utazik a 18 éven aluli gyermek. Ezek alól csak akkor van kivétel, ha a 18 éven aluli gyerek utazási iroda szervezésében, vagy iskolai csoport tagjaként utazik az országba. A szülői engedélyt horvát nyelvre lefordítani nem szükséges.

A horvát valuta kivitele- és bevitele 15.000 kunáig van korlátozva, de külföldi valutát korlátozás nélkül lehet ki- és bevinni az országból.

Autóval: Horvátországban az autópálya-hálózat rendkívül jól kiépült, és évről évre bővül. Bővebben az autós közlekedésről ezzel foglalkozó oldalainkon: Autóval Horvátországban és Horvátországi autópályadíjak.

Vonattal: Magyarországról Splitig, Zágrábon keresztül, kedvező áron lehet eljutni vonattal. Zágrábi átszállással az északi üdülőhelyek is elérhetőek, valamint Rijekán keresztül is elérhetőek horvátországi üdülőhelyek vonattal. A horvátországi vasúti és buszos közlekedésről, a Horvátországba vasúttal történő eljutásról, az országon belüli busz- és vasútközlekedésről bővebben is írtunk, ITT.

A különböző komp-, és hajóútvonalakkal, menetrendekkel, árakkal kapcsolatban a Jadrolinija oldala lehet az utazók segítségére.

Horvát tengerpart

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás 10% kedvezménnyel! Partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy az alábbi bannerre, vagy csak IDE kattintani.

Autóbérlés

Bérelhető autók keresésére, ha Horvátországba látogat, a rentalcars.com oldalt ajánljuk. A rentalcars.com a világ vezető autóbérlési ügynöksége, amely több mint 2 millió ügyfél bizalmát élvezi. A weboldal segítségével garantáltan a legalacsonyabb áron tudunk autót kölcsönözni. Az időpont, és a helyszín megadása után már láthatjuk is, hogy melyek a legmegfelelőbb, legjobb áron elérhető autók a világ 783 megbízható autókölcsönző cége - köztük a piacvezető, legnagyobb márkák - ajánlatai között.

Horvátország időjárás

Horvátország tengerparti részének mediterrán éghajlata van, hosszú, forró nyarakkal, és enyhe telekkel. Horvátország belső részeiben ugyanakkor a kontinentális éghajlat dominál: erre a meleg nyarak, és hideg telek jellemzőek.

Fontos telefonszámok

Segélykérés az utakon: 987

Autóklub: 01 4640 800

Horvátország hívása Magyarországról: 00385.. (körzetszám, majd telefonszám)

Magyarország hívása Horvátországból: 0036.. (körzetszám 06 nélkül, majd telefonszám)

Hungary Direct - a hívott fél fizeti: 0 800 22 00 36

Rendőrség: 92

Tűzoltók: 93

Mentők: 94

Segélyhívószám: 112

Telefon Horvátországban

Magyarország horvátországi képviseletei

Zágrábi Konzuli Hivatal
1000 Zagreb, Pantovcak 255-257

Nagykövet: Mohai László

Telefon:
00-385-1 489 0900

E-mail cím:
consulate.zgb@kum.hu

Ügyfélfogadás:
Minden nap 09:00-12:00. Október 1.-től május 31.-ig: H, Sz, P: 09:00-12:00.

A Magyar Köztársaság Főkonzulátusa, Eszék
31000 Osijek ul. Stjepana Radica 15

Telefonszám: (00)-(385) 31-250-150

E-mail cím: huconsesk@hi.htnet.hr

Ügyfélfogadás: K, Sz, Cs: 09:00-12:00

Dubrovnik

Horvátországi Roaming

2017. június 15.-től az Európai Unióban, köztük természetesen Horvátországban, alapesetben nincsenek roaming többletdíjak. "Elvileg", illetve a méltányos használat erejéig, a belföldivel azonos díjakkal lehet telefonálni, sms-t küldeni, és internetezni mobilon, a hívásfogadás pedig természetesen ingyenes. "Elvileg", mivel hálózaton belüli kedvezmények, több egyéb kedvezmény, kiegészítő kedvezmény nem él. Valamint, több esetben (főleg feltöltőkártyásoknak, pláne Dominósoknak) a mobilnet nem használható, vagy nem minden esetben, és nem pontosan a hazai feltételekkel használható roaminghelyzetben. Tehát tájékozódjunk a szolgáltatónk weboldalán, ügyfélszolgálatán.

Telefonálás Horvátországban

Üzletek nyitva tartása

Az üzletek általában hétköznaponként 8-20 óráig, szombaton pedig 8-14 óráig tartanak nyitva. A bankok pedig 7-19 óráig, hétvégén pedig 7-13 óráig fogadják az ügyfeleket.

Üzlet Horvátországban

Egészségügy

A Horvátországba való beutazás előtt a helyi kormányhivatalnál Európai Egészségbiztosítási Kártyát (ez az E 111 jelű nyomtatvány utódja) lehet, és érdemes is kérni. Ingyenesen kiváltható. Ehhez személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, és TAJ-kártya szükséges, illetve az ügyintézés gyorsítása érdekében, jogosultságot bizonyító okmány (pl. munkáltatói igazolás, nyugdíjas igazolvány, hallgatói jogviszony-igazolás) is bemutatható. A kártyát Horvátországban azok az egészségügyi intézmények fogadják el, amelyek a horvát társadalombiztosítással szerződésben állnak. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában Horvátországban ingyenesen kizárólag sürgősségi ellátásra leszünk jogosultak. Ezért érdemes lehet utasbiztosítást kötni, hiszen az ezen felüli költségeket, valamint az olyan költségeket, mint egy esetleges baleset esetén a hazaszállítás, vagy ha pl. a mentő magánkórházba szállít minket, a kártya nem fedezi.

Horvát tengerpart

További utazási tippek, tanácsok

Számos egyéb, már nem csupán a horvátországi utazásokra vonatkozó, de mindenre kiterjedő, részletes, nagyon hasznos utazási tippek és tanácsok itt.

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

nagyon jó:)
#1 - gönczi imre - 2009.03.03. - 17:27
Holnap megyek :)
#2 - Sinta - 2009.08.13. - 17:26
örülnék ha valaki segiteni tudna olcso és megbizhato széllás helyet találni amit már kiprobált és bevállt két gyermekemmel szertnénk elmenni nyaralni de sajnos nem tul sokat engedhetünk meg magunknak.Levelüket elöre is köszönöm.
#3 - Cs gabi - 2010.07.05. - 18:58
Kedves Gabi!

A szállás rovatot ajánlom!
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.07.13. - 23:38
Látom, hogy valaki (Cs Gabi)fentebb szálláshelyet keresett.
Ha még aktuális, akkor ajánlani tudok egy közvetlen vízparti 4 személyes apartmant Trogírnál:
http://horvatorszag.ucoz.hu/
Mi évek óta ide járunk, és nem véletlenül!!
Mindennel felszerelt az apartman és saját parkolója is van.
De a honlapján meggyőződhettek magatok is róla.
üdv. mindenkinek: Marcsi
#5 - Marcsi - 2012.03.29. - 02:50
Bocs a kérdésért. Lehet, hogy csak én nem találok itt a lapon semmit Plitvicéről?
Rövidesen utazunk és eddig magyarul nem sok infót találtam...
#6 - Zé - 2012.04.13. - 13:03
Szia!

Külön oldal még valóban nincs Plitvicéről, de tervezzük, addig is ha rákeresel itt a keresőben, hogy Plitvice, sok hozzászólást, ill. más aloldalakon megemlítést találsz.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.04.26. - 00:34
Sziasztok.Kérlek segítsetek Nekem:) a párommal megyünk Vir-szigetre a nyáron.Győr melől,Tétről indulunk.Hogyan tudnánk a legrövidebb úton eljutni az úti célunkig? Pályadíjat mennyit kell fizetni? mennyi pénzzel vágjunk neki? Kérlek segítsetek.Kösz:)
#8 - Kiss Cecília - 2012.05.24. - 22:28
én most 2013-ban mennék Horvát o-ba.Régen voltam.Ki tud mondani:Euro-Kuna árf.-ot.benzin árat,autópálya díjat stb.hasznos info-t?Köszi
e-mail:fekete.i@freemail.hu
#9 - Fekete István - 2013.05.12. - 18:43
Sziasztok!
én a régi típusú személyi igazolvány miatt írok. Több helyről különböző információt kaptam. Lehet régivel utazni v. sem?! NEm akarok meglepit, aki tutira tudja annak köszi a választ!
#10 - Marcsi2 - 2013.05.27. - 21:11
Szia!

Igen, lehet, ahogy le is van írva feljebb, meg itt is:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.05.27. - 21:20
Szia Tibcsi!
Végül én is megtaláltam... :-)
Azért köszi a gyors választ!
#12 - Marcsi2 - 2013.06.09. - 21:29
Sziasztok!

Pagra mennék nyaralni. érdeklődnék, hogy komppal vagy a hídon érdemes átmenni?

Réka
#13 - Réka - 2013.07.23. - 14:33
Járt már valaki a delfin rezervátumban Losinj közelében, hogy lehet ott hajót bérelni és kimenni a tengerre?
#14 - Bea - 2015.07.06. - 12:15
A kérdésem: horvát határon mit kérnek el a magyaroktól, vonattal Zágrábig? Kértek valamit, és ha igen, mit?
#15 - krisuti horvec - 2015.11.16. - 19:09
Személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet beutazni.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.16. - 19:33
Sziasztok!! Szegedről szeretnék eljutni Omisig autóval,,merre a leggazdaságosabb?? Köszi a választ!
#17 - Katona Anita - 2016.07.05. - 09:48
Szia!

Szeged az a hely, ahonnan lehet Bosznián keresztül is menni, ami egy olcsóbb, gazdaságosabb út, de lassabb. Valamint Eszék-Zágráb útvonalon is, a Budapest-Zágráb útvonal helyett. Ugyanakkor nincs benne tapasztalatom, viszont itt vannak kigyűjtve konkrétan olyan hozzászólások, amik Szegedről Horvátországba utazással kapcsolatosak:
http://goo.gl/mIORS3
http://goo.gl/u9ncb9
http://goo.gl/HD6DCb
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.06. - 01:13

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás