Plitvice

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

Plitvice

Booking.com

Bevezető | Felső és alsó tavak | Tippek | Útvonalak | Eljutás, belépőjegy, nyitvatartás | A Plitvicei-tavak környéke | Szállások | Hozzászólások |

Bevezető

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park (Nacionalni park Plitvička jezera) Horvátország legnagyobb, és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. 1949-ben alapították, területe 300 km2, legmagasabb pontja az 1279 méter magas Sliski vrh.

Egy horvátországi nyaralás abszolút csúcspontja lehet az idelátogatás, a nemzeti park szépségéről mindenki áradozva mesél. Hatalmas élményt jelent végignézni, aki Horvátországban jár, ha tudja, ejtse útba! A 16, lépcsőzetesen, elhelyezkedő, összekapcsolt tó, és a 92 csodálatos vízesés Európa egyik leggyönyörűbb helyévé teszik. Szinte minden méteren találhatunk egy csodálatos fotótémát. A természeti szépségek részei a nemzeti park területén elhelyezkedő karsztbarlangok, a környező hegyek (ahonnan a víz lecsordul), a mohával benőtt sziklák és a csodálatos állat- és növényvilág is.

A nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik. A tavakban vízililiom fedezhető fel.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak. Kép: Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Felső és alsó tavak

A Plitvice Tavak Nemzeti Parkot két részre szokták osztani, a felső és az alsó tavakra. Mindkét részt érdemes megnézni.

A felső tavak területén található a nemzeti park legnagyobb tava, a Kozjak. Itt van a Crna és a Bijeja Rijeka folyónak a forrása is. Ezt a részt 12 tó alkotja, a legmagasabban fekvő 636, a legalacsonyabban fekvő 435 méteren. Ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk. Ez egy vadabb, zabolázatlan természeti kincseket kínáló, ugyanakkor nyugodtabb, békésebb rész.

Az alsó tavak még szebbek, itt láthatók a leghíresebb, képeslapi vízesések, sokkal nagyobb is a tömeg ezen a részen. Az alsó tavak része Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap) is. Az alsó tavak 4 tóból állnak, melyek 503-523 méter magasan helyezkednek el.

Plitvice

Plitvice. Kép: Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Tippek

  • Plitvice egész napos programnak számít. Bár van, akinek néhány óra is elég, a legtöbbeknek gyorsan elrepül az idő.
  • Mindenképp érdemes korán érkezni, amikor még nincs akkora tömeg. Délre, kora délutánra már nagyon sokan szoktak lenni.
  • A tömeg, pláne nyáron, sajnos elég nagy. Aki teheti, ha nem horvátországi nyaralással összekötve látogatná meg, inkább tavasszal jöjjön. Ekkor a vízhozam is nagyobb, szebb a park.
  • A nemzeti park területén gyalog, hajóval és busszal lehet közlekedni, de gyalogolni mindenképp kell, útvonaltól függően akár elég sokat is.
  • A kiépített, zömmel fajárdás gyalogutak könnyen járhatók, több jól kitáblázott útvonal is bejárható a nemzeti parkon belül. A legrövidebb út 2-3, a leghosszabb 6-8 órás, és az hegymászást is tartalmaz. Ugyanakkor, nem kifejezetten megerőltetők a túrák.
  • Babakocsival, kerekesszékkel nem, ill. nehezen nézhető végig a park.
  • A Plitvicén belüli hajókázást és a busz igénybevételét a belépődíj tartalmazza, külön értük nem kell fizetni, de a jegyünket meg kell mutatni.
  • Fontos megfelelő sportcipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni.
  • Étel is bevihető, de a nemzeti park területén is vannak (túlárazott) éttermek, több egészen este 10-ig nyitva van. A nemzeti parkon kívül, a környéken a leginkább ajánlott, sokak által dicsért étterem a Rakovicában, a Seliste Dreznicko 59. alatt elhelyezkedő Caffe & Bistro Plum. Aki egy igazán jót akar enni a nemzeti parki túrázás után, annak ide érdemes betérni.
  • A Plitvicei Tavak Nemzeti Park területén fürdeni szigorúan tilos, a Krka nemzeti parkkal ellentétben, ahol meg is mártózhatunk a szép környezetben. Természetesen horgászni sem lehet.

Plitvice

Plitvice. Kép: Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Útvonalak

8 különböző túraútvonalat lehet bejárni. Az A útvonal az 1-es bejáratnál kezdődik, az alsó tavakon keresztül a nagy vízesést elérve. Az alsó tavak után visszatér az 1-es bejárathoz, vagy buszra lehet szállni. Ez egy 2-3 órás, 3,5 km hosszú út, de itt csak az alsó tavakat látjuk. A B útvonal hasonló az A-hoz, de tartalmaz egy hajókázást is a Kozjak tavon, érinti már a felső tavakat is. 4 km-es, 3-4 órás út. A C útvonal a B útvonal hosszabb verziója, a Kozjak tó után három további tavat is érint. Ez egy 8 km hosszú, 4-6 órás túra, itt már kicsit mászni is kell felfele. A H úttal együtt a leginkább ajánlott túra. A K1 a leghosszabb, az 1-es bejárattól induló túra, 18,3 km hosszú, tartalmazza a Proscansko Jezero megmászását. Ez egy különösen nehéz, fárasztó, és hosszadalmas túra.

A következő útvonalak mind a 2-es bejárattól indulnak. Az E a 2-es bejárattól induló első, és legrövidebb túra. A felső tavak mentén halad, a Proscansko Jezeróig, hajózást tartalmaz a Kozjak tóig. Innen busszal, vagy hajóval lehet visszatérni. Az út 5,2 km hosszú, 2-3 órás. Az F túra az E-hez képest hosszabb hajókázást tartalmaz, 4,6 km hosszú, 3-4 órás, és ez már érinti a felső tavak mellett az alsó tavakat is, és a Nagy Vízesést. A H út 8,9 km hosszú, 4-6 órás út. Az elején busz visz fel, a Kozjak tóhoz sétálás után hajóra lehet szállni. A túra ugyanaz, mint a C túra, csak az ellenkező irányban, érinti a felső és az alsó tavakat, a Nagy Vízesést is láthatjuk, a C mellett ez a másik leginkább ajánlott túra. A K2 a K1-hez hasonló, viszont a 2-es bejárattól induló, nehéz túra, melynek folyamán az egész tórendszert felfedezhetjük. 18,3 km gyaloglást igénylő, 6-8 órás út.

Plitvice út

Plitvice, út. Kép: Emmanuel Tabard/Flickr/Creative Commons

Eljutás, belépőjegy, nyitvatartás

Eljutás: A Plitvicei Tavak Nemzeti Parknak jó az elhelyezkedése, mindazok számára elérhető, akik Horvátország északi részén nyaralnak, és azoknak is, akik Dalmáciába mennek, az oda- vagy visszaúton útba ejthetik Plitvicét, és a környéken meg is szállhatnak. Plitvice Rovinjtól 259, Krktől 193, Fiumétől 174, Rabtól és Zadartól 150, Zágrábtól 137, Crikvenica városától 128, Senjtől 96, Karlovactól 75 km-re található. Budapesttől autóval 475 km, kb. 5 órás út.

Az autós eljutáshoz lásd az oldal autós útvonaltervezőjét (a "cél" mezőbe ezt írd: Plitvice). Érdemes megnézni alábbi oldalainkat is hasznos autós tippekhez, tanácsokhoz, információkhoz: Autóval Horvátországban és Horvátországi autópályadíjak.

Zágráb irányából Karlovac felé kell indulni az A1 autópályán, majd Karlovactól a D1 úton Slunj, Grabovac, Plitvice irányába. A nemzeti parkhoz vezető útvonal jól ki van táblázva. Split/Zadar irányából az A1 autópályán Zágráb/Rijeka irányába kell haladni, majd a Gornja Ploca kijáraton elhagyni az autópályát. Ezután a D522 útra kell térni, azon Udbináig menni, Udbinától pedig a D1 úton érünk Plitvicébe. Északabbról, a Kvarner-öböltől pedig E65 Senjig, onnan D23 út, majd D50 út majd D52 út, és végül D1 út az irány.

Plitvice busszal is elérhető Zágrábból, 2-2,5 óra alatt. Sok busz van naponta, menetrend itt. A buszjegy ár Zágrábtól Plitvicéig 100 kuna körül van. Érdemes szólni a buszvezetőnek, hogy álljon meg Plitvicénél.

Parkolás: parkolni az 1-es és a 2-es bejáratnál lehet: autóval 7 kuna/óra. Busszal, lakókocsival: 70 kuna/nap. Motorkerékpárral ingyenes a parkolás.

A parknak 3 bejárata van: az északi, 1-es (Rastovaca) bejárat az alsó tavak felett, a déli, 2-es (Hladovina) bejárat pedig a felső tavak mellett. A harmadik, Flora nevű bejárat egy kicsit kiesik a fő útvonalaktól.

Belépő (2018, aktuális árak, a 2018. április 1.-i áremelés utáni): 1 napos belépőjegy felnőtteknek: november-március: 55 kuna, április-június és szeptember-október: 150 kuna. Július-augusztus: 16:00-ig 250 kuna, 16:00 után, 150 kuna. 18 éven felüli diákoknak a fenti dátumoknak megfelelően: 45 ill. 100 ill. 160/100 kuna. 7-18 éveseknek: 35 ill. 80 ill. 110/50 kuna. 7 éven aluliak számára ingyenes. Vehetők 2 napos belépők is, 2 egy napos belépőhöz képest kedvezményesebb áron.
A belépő tartalmazza a nemzeti parkon belüli hajózást és buszozást - azonban november elejétől március végéig ezek igénybe vételi lehetősége, valamint a gyaloglási lehetőségek időjárástól függenek.

Nyitva tartás: Minden nap 08:00-18:00 (főszezonon kívül 16:00-ig).

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvice. Kép: Matheepean Panchalingam

A Plitvicei-tavak környéke

Érdemes megnézni a gyönyörű, igazán varázslatos Rastoke falut is, ahol csodálatos vízesések, szép, jó állapotban lévő malmok, és szép házak csodálhatók. Rastoke a Plitvicei Tavaktól 30 km-re helyezkedik el, északi irányban, Zágráb felé, az 1-es úton. Plitvice felé, vagy után útba ejthető.

Rastoke

Rastoke. Fotó: Miroslav Vajdic/Flickr/Creative Commons

8 km-re a nemzeti parktól elhelyezkedő Grabovac kempingben egy izgalmas zipline-pálya található. 300 méter hosszú, és akár 60 km/h sebességre is felgyorsulhatunk. Ár: 120 kn/fő.

Egy másik aktív kikapcsolódás az Active Vacation Plitvice-Slunj-Rastoke, vagy horvát nevén BTZ Aktivni odmor kalandpark (Cuic Brdo és Brocanac között, az 1-es út mentén). Itt paintballozni, quadozni, íjászkodni lehet, valamint különböző katonai "kiképzéseken" és játékokon részt venni.

Plitvicétől 18 km-re, Nova Krslja közelében megtekinthető egy kis cseppkőbarlang is, a Baraceve Spilje, oda a belépő 60 kn.

Horvátország szállások

Plitvice környékén jellemzően kevesebben szállnak meg, inkább egy környékbeli nyaralóhelyről utaznak oda, vagy Horvátországba utazva az oda- vagy visszaúton látogatják meg. Az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Horvátországban

Plitvice

Plitvice kép: Antii Simonen

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Májusban voltam ezen a szép helyen, élményekkel gazdagodva tértem haza.
#1 - Gergő - 2013.07.05. - 13:42
Valóban csodálatos Plitvice, tavaly nyáron voltunk itt! Minden óra, amit ott töltöttünk, minden pénz, amit ráköltöttünk, megérte, sose felejtem el!
#2 - Lilla - 2013.07.08. - 17:10
Sziasztok,
Ha valaki nyugodtabb kirándulást szeretne, akkor olvassa el a lenti leírást:
A „H”-val jelölt útvonalat találtuk a legjobbnak. A második bejárattól, a legfelső tóig(ST3) felvisz a busz pár perc alatt, majd onnan kényelmesen lesétálni a kikötőhöz (P2), át a tavon hajóval (P3-on nagy pihenés, vagy mégnagyobb labdázás a nagy réten), majd ismét séta a vízesésig (ez eddig nem emelkedő). Majd felmenni a felső útra (a vízeséssel szemben, vagy a barlangon át) és az 1. (ST4) bejárattól a 2.-ig (ST4) ismét busz. Kellemes sétákkal és pihenőkkel jól beosztott kör útvonal, 4 éves gyerek is végigjárta gond nélkül és nincs benne ismétlés.
Bár mi inkább a második bejáratot preferáljuk, eddig mindig találtunk helyet és általában (mivel kisebb és általában az 1. bejáratot választják az emberek) a tömeg sem akkora.
összefoglalva a 2.-es bejáratot kell választani és a H útvonalat megtenni. Nincs emelkedő és kisebb a tömeg.
2-es bejárat: 44°52'59.4"N 15°37'27.6”E-2-es bejárat
Esőkabátot tessék vinni, a kocsiba váltóruhát. A cipő be fog ázni, még nyáron is. Egy adag séta 1-1,5 óra. Menet közben pisilés nincs! NIncs hely sehol, ahol meg lehetne oldani. Bejáratnál el kell emnni és a hajóút után újból. A végén pedig a parkolónál ismét.

#3 - Tibor - 2014.08.12. - 08:10
Azt szeretném kérdezni,aki egy kicsit nehezebben mozog felválallhatja-e, csoporttal megyünk. Köszönöm, Erzsike
#4 - Hajdu Erzsébet - 2015.04.28. - 06:11
érdeklődnék, hogy kerekesszékkel lehet menni?
Köszönöm, üdv Anna
#5 - Anna - 2015.08.01. - 22:27
Alapvetően nem, de van 3 útvonal, amely a kerekesszékes ügyességétől, és főleg erejétől függően, esetleg bejárható, erről itt olvasható angolul egy részletes leírás:
http://handinhappy.blogspot.hu/2014/05/the-plitvice-lakes-on-spot_4.html
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.02. - 19:29
üdv!
Most voltam Plitvicén.2016.06.05-én ne menjetek mert futás lesz és a kis vonatok nem közlekednek délelőtt és a délután első részében.Igaz ettől a hajók mennek és gyalogolni is lehet.De.
Ha ugye Karlovac felől megyünk akkor az 1-es bejárathoz érünk.Ha keresőbe beirjuk,hogy" plitvice ticket map"megnézhetünk egy jegyet amin van egy kis térkép is.Nos,ha az egyes parkolónál ill.egyes bejáratnál megyünk be/ez van legközelebb az alsó tavakhoz/akkor azzal szembesülhetünk,hogy NEM tudunk lemenni az alsó tavakhoz mert a két lejáró is zárva van(ezeket épp újjá építgetik).Ne essünk kétségbe.Haladjunk az STR1 pont(kisvasút megállója)felé és figyeljünk balra.Lesz majd itt egy lemenet egy barlangon keresztül,lépcsővel ,igaz csúszós,korlát van ,de nagyon vigyázzunk.Itt leérünk a tavak szintjére,leérve a fajárdán jobbra induljunk vissza a nagy vízesés felé(ezt is kipofozták kicsit).A nagy vízeséshez érve ezen az úton jöjjünk vissza,DE NE a barlang felé balra,hanem jobbra fel menjünk a fajárdán(itt épp lépcsőn)és induljunk el a tó mellett a P3 pont(hajó állomás+wc +kaja) felé.Tehát csak a lejáró van lezárva nem az alsó rész.Most olyan sok a víz,hogy néhol az útra folyik a tavakból.Itt néhány helyre azért pallókat is tesznek.Az irányjelző táblákat is felújították.Itt tehát a P3 jelzést kövessük.Ide eljutva vannak vendéglátóhelyek,wc,asztalok,padok.És itt a kishajó(P3)kikötője.Erre felszállva(a bemenetet követően itt is megnézik a jegyet,máshol nem,ne hagyjuk el)a Kozjak tavon hajókázva eljutunk P2 pontra(kishajókikötő),pontosabban a felső tavakhoz.A hajóról leszállva érdemes jobbra indulni,így eljutunk a Gradinsko tó főlé.Itt vannak a magas vízesések.Aztán a fajárdán haladva eljutunk addig a pontig ahol az út lefelé balra(P2-től ha balra indulsz itt lyukadsz ki ill.ide érsz vissza) és fel jobbra megy a Galovac tó felé.Itt régen a tó baloldalán is lehetett haladni,de most ez víz alatt van nem járható.Az irányjelző tábla is azt mutatja,hogy ide felérve jobbra kell fordulni(STR3 pont felé/vasút/,de mutatja a P2 pont(hajó) felé vezető utat is.Ha erre megyünk ez az út a vízesések felett visz.Ha balra nézünk látjuk a távolban is a vízeséseket.Ezen út végén ismét választás elé kerülünk.Mehetünk balara fel STR3 pont felé vagy jobbra fordulva lefelé az egyik vízesés mellett P2 felé gyakorlatilag arra amerről jöttük.Ha idáig eljutsz már elégedett lehetsz.Na ,de ha balra mennél tovább.Ezen az úton kb.7 éve jártam,akkor szűk utacska volt.Most időhiányban erre nem jutottam.Régebben mindig a tó bal oldalán sétáltunk,de most ugye nincs csónakunk.Hogy ez az új-régi útirány végleges vagy valamit javítottak rajta sajna azt nem tudom.STR3 -ra kisvonattal eljuthatunk,de szerintem erre nincs olyan nagy kaliberű vízesés.
P2-ről P1-re hajóval,"kis"lépcsőzés és már STR2 -őn is vagyunk.Itt ha balra fordulsz van az állomása az STR2-ről STR3-ra menő vasútnak.Ha egyenesen mész az épület túloldalán van STR2-ről STR1-re menő állomás/Kisvonat:gumikerekes masina,hál isten ezek is újak/.Ha pl.visszamész STR1 -re onnét kb. még 20 perc gyalog az 1-es bejárat.
#7 - tamás - 2016.06.04. - 23:25
Kérdésem, kutya pórázon szájkosárral bevihető-e a parkba? Golden retriever, nagyon nyugodt barátságos kutya.
Köszönöm: Etelka
#8 - Csehpál Etelka - 2016.06.15. - 21:17
Kutya bevihető, mindig pórázon kell tartani.
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.15. - 21:51
Kérdésem az lenne, hogy a belépőt lehet e kártyával fizetni vagy mp?
#10 - Ildi65 - 2016.09.10. - 17:26
Jó napot!
érdeklődni szeretnék hogy mi Budapestről Zadarban mennénk először,ez már ki van kalkulálva,DE a kérdésem hogy Zadarból szeretnénk visszajönni Kolevica nevű faluba ami közel van a Plitvicei tavakhoz mert másnap oda mennénk ott lenne a szállásunk. Zadarból Kolevicába mennyi lenne az utdij illetve merre a legegyszerűbb odajutni?Köszönöm a válaszokat!üdv
#11 - Galamb Péter - 2017.03.12. - 21:13
Szia!

Gondolom Korenicára gondolsz. Zadar-Korenica: Zadar zapad-Gornja Ploca szakaszon kell autópályadíjat fizetni, ami 23 kuna, onnan pedig a D522, majd D1 úton kell menni: https://goo.gl/maps/e7y4qxE5nhC2
(vagy elkerülhető az a 23 kuna is egy másik, kicsit hosszabb úton is)
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.15. - 17:41
Igen,arra közben megfejtettem már találtam leírás!De köszönöm!
Olyan kérdésem lenne még hogy aki nehezebben mozog,hamar elfárad annak van valamilyen pihenési lehetőség útközben illetve mennyire nehéz a legkönnyebb túra?üdv
#13 - Galamb Péter - 2017.03.16. - 18:41
Sziasztok!
érdeklődnék,hogy Budapestről Irinovac-ig mennyi az autópályadíj?személygépkocsival mennénk.Köszi
#14 - Ildikó - 2017.04.26. - 09:43
Szia!

Oda is annyi mint Plitvicébe, 44+19 kuna, részletesebben:
https://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/horvatorszag-autopalyadijak.html
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.26. - 11:35
Szeretnék érdeklődni, hogy Pünkösd szombatján június 3-án nyitva van e, és van e csoportos belépőjegy?
#16 - Kéri Jolán - 2017.04.27. - 11:24
Minden nap nyitva van Plitvice, ünnepnapokon is, csoportos jegy ebben az időszakban 100 kunáért van / fő, minimum 15 ember számára.
#17 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.27. - 12:43
Köszönöm a gyors választ, még egy kérdésem lenne, mennyi a busz autópályadíja Budapesttől Plitvicéig és onnan Crikvenicáig és mennyi a parkolási díj? Előre is köszönöm!
#18 - Kéri Jolán - 2017.04.28. - 10:09
Autópályadíjak buszra (gondolom nagy buszra gondolsz, 3,5 tonna felett, 2 vagy 3 tengellyel tehát a III-as kategóriát mondom): Plitvicéig: Gorican-Sveta Helena 98 kuna + Zágráb (Lucko) - Karlovac: 46 kuna = 144 kuna. Plitvice-Crikvenica: nincs autópályadíj, vagy esetleg, útvonaltól függően Otocac-Zuta Lokva: 14 kuna csak.
Parkolási díj buszra a Plitvicei Tavak Nemzeti Parknál: 70 kuna / nap.
#19 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.28. - 14:37
Szeretnék érdeklődni,hogy a park látogatásához (egyénileg )be kell e regisztrálni valahová,hogy mikor hányan érkezünk,vagy csak nyitvatartási időben bármikor lehet menni.Válaszát köszönöm!!!!
#20 - Siska Zsoltné - 2017.04.30. - 12:33
Nem szükséges regisztrálni a park látogatásához, nagyobb csoportok számára javasolják az előre jegyfoglalást.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.30. - 12:45
Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben 7- en mennénk, be lehet- e előre jelentkezni, jegyet foglalni? Itt feljebb olvastam, hogy nem szükséges, de lehetőség van rá? Azért kérdés, mert jönne velünk egy 6 éves kislány és most hallottam a kolléganőmtől, hogy akik előre nem foglalnak jegyet, azoknak több órát kell sorban állni, az egy felnőttnek is megterhelő.
Köszönöm a választ!
#22 - Réka - 2017.05.04. - 17:57
Szeretnék érdeklődni, hogy a június 3.-i futóverseny amit a Piltvicei Nemzeti Parkban rendeznek befolyásolja e a nyitva tartást, mert mi egy előre megszervezett 49 fős busszal mennénk és elég rossz lenne ha ott szereznénk tudomást arról, hogy nem lehet bemenni. Előre is köszönöm a választ nagy segítség lenne! Amennyiben előre bejelentkezünk akkor, nem kell sorba állni a jegyekért, és fel kell tüntetni gondolom, hogy hány diák és hány 7 év alatti személy megy?
#23 - Kéri Jolán - 2017.05.06. - 10:20
Kedves JOLáN!

Tavaly a futóverseny idején, az alábbi korlátozások voltak, de az ideiről még nem írtak értesítést, hogy mi várható:

a D42 és a D1 út 8:30-10:30 között zárva.
Továbbá az ST2-ST3 útvonalon közlekedő panoráma kisvonat 10:30-13:30, az ST2-ST1 útvonalon közlekedő pedig 9:00-12:00 között nem működött. Ennyi korlátozás volt, a park nyitva.
Itt érdemes figyelni majd, hogy mit raknak ki idén, május vége fele:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/basic-facts/news/important-notices/
Vagy kapcsolatba lehet velük lépni: info(kukac)np-plitvicka-jezera.hr, de a park idén is nyitva lesz.


RéKA, JOLáN:

Nincs online jegyfoglaló felületük, ezek a számok vannak megadva jegyfoglalásra: +385 0 53 751 014, 751 015
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.06. - 15:34
üdvözlöm
Èrdeklődünk hogy 2017 .06.03-07 ig üdülünk Umag vàros ban és szeretnénk megnézni a pitvicei tavak...vannak e hajòutak umagbòl? Vagy Rovinj bol?
#25 - Laszlo landshut - 2017.05.08. - 10:36
Szia!

Oda nem vezet folyó, tehát hajóval nem lehet eljutni, maximum a tengeren Senjig. De kirándulásokat szerveznek innen-onnan mindig, mondjuk Isztriából nincs közel.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.08. - 12:01
Mi azon gondolkozunk, hogy valahol keresnénk 3 éjszakát, így lenne 2 teljes napunk megnézni a tavakat.
Sokat akarunk filmezni és fotózni, így lenne rá időnk.
Gondolom megnézhető egyik nap az alsó tavak, második nap a felsők.
Szerintetek kitöltené ez a 2 napunkat?
Esetleg tudtok-e nem drága szállást valamelyik bejáratoz közel? Még kemping is szóba jöhet, mert akkor vinnénk sátrat.
Előre is köszönöm a segítséget.
#27 - Demjén Gizella - 2017.05.11. - 19:21
Szia!

Attól függ, mikor mennétek pontosan, mely éjszakákra kellene a szállás? Igen, vannak csak a felső és csak az alsó tavakat érintő útvonalakat.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.11. - 22:09
úgy döntöttünk, hogy a Campsite Korana-ban kiveszünk egy bungalót. Előny, hogy busz visz a park bejáratához. Nem szeretnénk kocsival menni.
Kérdéseim:
- Variálhatók-e a kijelölt túra útvonalak?
- Mennyi idő a hajó út?
- Csak egyszer vehető igénybe a hajókázás?
- St2 és St1 között van még megálló, ahol le lehet szállni vagy végig kell menni a kis vonattal?

Azért kérdezem, mert ha egy egész napot töltünk csak az alsó tavaknál, kombinálni kellene a B és A útvonalat, hogy kitöltse a teljes napunkat.
Köszönöm a segítséget.

Augusztus 21.-én mennénk, de rugalmasak vagyunk, még változhat.
#29 - Demjén Gizella - 2017.05.14. - 10:29
Sziasztok!
A családommal most hétvégén, jún. 3-án szeretnénk menni a Plitvicei tavakhoz. Viszont a hozzászólássokknál láttam, hogy ezen a hétvégén rendeznek futóversenyt. érdeklődnék, hogy azért érdemes-e ellátogatni, nem lesz-e, akkora tömeg ,hogy élvezhetetlen lesz a kirándulás, illetve milyen lezárásokra kell számítani? A segítségeteket előre is köszönöm! :)
#30 - Szabó Dávid - 2017.05.29. - 22:52
Szia!

Június 4.-én lesz a maraton, nem 3.-án. A DC 429-es út Selište Drežničko ( D42 ) - Prijeboj ( D1 ) között le lesz zárva 3.-án 17:30-18:00 között, 4.-én pedig 8:30-10:30 között. 4.-én 8:30-10:30 között az 1-es és 2-es bejáraton nem lehet a park területére bemenni. Az ST2-ST3 útvonalú kisvonat 4.-én 10:00-15:00, míg az ST2-ST1 útvonalú 9:00-13:00 között nem közlekedik. Plitvicében mindig sokan vannak, nem tudom, a futóverseny hogy fogja befolyásolni.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.30. - 00:24
Ha holnap juni.4.-én 8:30 és 10:30 között az 1-es és a 2-es kapun nem lehet bejutni akkor hogyan lehet.
#32 - Gyula - 2017.06.03. - 12:00
érdeklődni szeretnék, hogy éttermet találunk-e a Nemzeti parkon belül, vagy olyan büfét ahol meleg ételt fogyaszthatunk, s milyen árral?
#33 - Orosz Lászlóné - 2017.06.09. - 08:58
Igen, sok étterem és büfé van, drágák, túlárazottak.
A pontos árakat nem tudom neked mindegyiknél felsorolni, ha rákeresel az éttermek nevére, lehet kiadja a weboldalukat, ahol lehet hogy van feltöltve étlap:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/restaurants-and-cafes/
#34 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.09. - 15:56
érdeklődni szeretnénk,hogy nagycsládos csoportos utazást tervezünk,de nincsen még szállásunk,busszal utaznánk és 3 napra .Egyik nap a plitvicei tavak lenne a program. Honnét kérhetnénk segítséget szállás és program tervezés ügyében.
Van valaki aki,már 3 napos kirándulás keretében egy busznyi embberrel a környező szépségeket is megnézte /persze ami belefér/ és tudna nekünk segíteni?
Igazából júliusra gondoltunk,de itt olvasom,akkor drágulnak a jegyek - mennyivel?
Előre is köszönöm
#35 - Era - 2017.06.10. - 08:50
Júniusban 110 kuna a felnőtt belépő, ez júliusban 180 kunára drágul felnőtteknek, ahogy a leírásban szerepel.
De ha a csoportos jegyre gondolsz, az 15 fő felett júniusban még 100 kuna, júliusban 160 kuna/fő, felnőtteknek.
Szállás: attól függ pontosan mikor, hány főre (felnőtt és gyerek), és milyen típusú szállás, és hol, Plitvice közvetlen közelében?
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.10. - 12:55
Egy ismerősöm azt mondta, hogy bezár a park, hogy "regenerálódjon a természet". Ha igaz, akkor mettől meddig? (mi június 26án mennénk...)
#37 - Laura - 2017.06.13. - 07:53
Mostanában biztos hogy nem zár be, semmi ilyen információ nincs.
#38 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.13. - 22:20
érdeklődnék, hogy euróval lehet-e fizetni a park területén (étel-ital fogyasztás)?
#39 - Gyöngyi - 2017.06.22. - 18:33
Holnap megyünk a tavakhoz,48 an.akkor 160 kuna a csoportos jegy?
#40 - Mega Tamás - 2017.07.13. - 18:43
Igen, júliusban és augusztusban 160 kuna/fő a csoportos jegy.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.14. - 01:59
Két éjszakára szeretnénk megszállni a plitvicei tavak közelében (5 személy). Az érdekelne hogy érdemes előre foglalni vagy a helyszínen keresni szállást? Melyik olcsóbb?
#42 - Ildikó - 2017.07.14. - 05:20
Szinte mindenhova előre foglalni olcsóbb, és kényelmesebb is, nem kell ott ide-oda menni, és órákat tölteni a kereséssel, továbbá a helyszínen nem is látod, hogy mi a választék, mi a helyek értékelése, és sok szállás már nem is lesz meg.

http://www.booking.com/searchresults.hu.html?region=2627&aid=338579&no_rooms=1&group_adults=1

https://hu.hotelscombined.com/Place/Plitvicka_Jezera.htm?a_aid=9088
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.14. - 15:44
Két kérdésem van: Mozgássérült 26 éves személy részére van-e kedvezmény a belépő árából? Lehet-e Mastercard-dal fizetni a belépőt?Köszönöm a válaszokat.
#44 - Gyöngyi - 2017.07.25. - 18:37
A nemzeti park nem igazán járható kerekesszékkel, ha arról van szó, bár itt írnak azzal járható útvonalat, érdemes átnézni:
http://handinhappy.blogspot.hu/2014/05/the-plitvice-lakes-on-spot_4.html
A jegy vehető bankkártyával, mozgássérült kedvezményt nem látok.
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.26. - 02:52
érdeklődni szeretnék, hogy kutyával lehet a nemzeti parkot látogatni, és ha igen, kell e belépőt fizetni érte?

köszönöm
#46 - Tímea - 2017.08.03. - 11:31
Be lehet vinni, és nem kell külön fizetni érte. Csak mi mondjuk egy szájkosarat viszünk a biztonság kedvéért :) De nemhiszem, h kelleni fog.
#47 - Tamás - 2017.08.03. - 13:14
Sziasztok!
Ősszel is érdemes még kimenni, gondolok itt szeptember vége-október elejére, vagy ha a nyári időszakban nem tudjuk meglátogatni, inkább tavaszra tervezzük a kirándulást. Ősszel mennyire élvezhető a látvány?
#48 - Alexandra - 2017.08.04. - 07:08
Sziasztok mi egyénileg mennénk mekkora költségre szàmìthatunk kb győrből mennénk
#49 - Kovàcs Sàndor - 2017.08.04. - 10:11
Szia!

Szerepel a leírásban a belépő minden időszakban és korcsoportnak, az autópályadíj pedig jelenleg, főszezonban Letenyétől 47+21 kuna:
https://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/horvatorszag-autopalyadijak.html
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 01:52
Szevasz!
Két kérdésem van:
Szept. 30-án megyünk 53-an. 100 kuna/fő?
Azt hallottam, hogy előre kell regisztrálnunk . Ha igen, hol?
Köszönöm válaszod!
#51 - Annamari - 2017.09.06. - 13:21
Szia!

Igen, annyi abban az időszakban.
Nem kötelező, csak ajánlják, például itt lehet írni nekik:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/basic-facts/contacts/
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.10. - 21:52
érdeklődni szeretnék,hogy november első napjaiban érdemes e még ellátogatni a tavakhoz, vagy várjunk tavaszig?
#53 - Anita - 2017.09.28. - 20:34
Szia!

Tavasszal, nyáron, illl. ősz elején azért szebb, de novemberben is jó lehet, csak ne essen az eső, és ne legyen túl zord az idő. Télen pl. akkor nagyon szép, ha jeges, havas, ugyanakkor ilyen esetben a park sok részét lezárhatják, és nem olyan könnyen járhatók az útvonalak.
#54 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.15. - 17:03
Szia Tibcsi :) érdeklődnék, hogy 2018. március 16-án mennénk kb. 40-50 fővel Plitvicére és jól olvastam, hogy március végéig nem járnak a hajók és a buszok. Esetleg, ha megfelelő lenne a létszám, gondolok itt más csoportokra is, nem indítanak szükség szerint buszt vagy hajót. Láttam a linket, hogy előre kell regisztrálnunk. Ebben az időszakban az időszakban a belépő 50 kuna? Nagyon köszönöm a válaszodat. üdvözlettel!
#55 - Varga Erzsébet - 2017.12.07. - 16:28
Szia!

2017-es árak szerint 50 kuna csoportban / fő, de lehet jövőre emelnek.
Nem kötelező előre regisztrálni, csak azt írják, hogy ajánlott csoportoknak. A hajók és a buszok csak akkor nem közlekednek, ha az időjárás nem teszi lehetővé, átírtam most az oldalon.
#56 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.08. - 21:43
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, jó híreket írtál. A regelést az egyik feljebb található linken, azért megtesszük. Legyen szépséges ünneped és boldog újéved. Nagy segítség vagy :)
#57 - Varga Erzsébet - 2017.12.12. - 08:09
Sziasztok, jó napot!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok. Egy nagyobb csoporttal szeretnénk ellátogatni a Plitvicei tavakhoz májusban. Azonban sehol sem találtam információt arról,hogy hogyan tudunk nekikezdeni a túrának, hogy valaki fog-e minket navigalni hogyan tudunk haladni, mikor kell rászállni a hajóra vagy hogyan kell abszolválni az egész túrát? Esetleg tud valaki valamit az idegenvezeto igenybevetelerol? Lehet -e vagy milyen nyelven lehetséges. Minden esetleges választ nagyon szépen megkoszonok.
#58 - Kuczman Ildikó - 2018.01.05. - 20:29
Sziasztok!
Mi majd csak szeptemberben szeretnénk megnézni a tavakat,de addig is az lenne a kérdésem,hogy gyerekeknek (2 és 5 évesek) mennyi a belépőjegy?útvonalanként változik az ár,vagy mindegy melyik bejárat és milyen útvonal?
Szeptemberben 110 kuna/felnőtt?
Nagyon szépen köszönöm előre is!
#59 - Mónika - 2018.01.28. - 19:19
Szia!

Minden időben, minden korcsoportban szerepel a belépőjegy a leírásban, tehát 7 év alatt ingyenes, szeptemberben 110 kuna. Csak egyféle jegy van.
#60 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.30. - 00:09
Szia!

2018.02.10-én szeretnénk ellátogatni a parkba. érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg havas-e a táj és vannak-e befagyott vízesések?
#61 - Zsolti - 2018.02.04. - 06:36
Szia!

Befagyás nem valószínű. Valamennyi hó lehet, de még a 10.-ei időjárást túl korai lenne megmondani.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.02.04. - 20:03

Szia. Szeretnék segítséget kérni. Most 31.-én megyünk csoportosan a tavakhoz. az írja ,55 kuna a belépő, csoportos 50. kell-e környezetvédelmi illetéket a jegy mellé fizetni?
Köszönöm.
Niki - 2018.03.28. - 13:51
Szia!

Nem, a belépőben minden benne van.
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.03.28. - 13:55
Kedves Tibcsi!
Van nyitvatartási idő, a parkban, mikor lehet legkorábban menni hétköznap?
Köszönöm.
Lídia - 2018.03.30. - 22:57
Upsz már megtaláltam :)
Lídia - 2018.03.30. - 22:59
Sziasztok magyarul is beszélnek vagy csak horvátul?
Anita - 2018.04.09. - 14:05
Szia!

Magyarul nem hinném, de nem csak horvátul.
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.04.10. - 18:11
Szép jó reggelt!
Szeretném megkérdezni, hogy a park belépőjegye fizethető-e euróban?
A választ előre is köszönöm!
Éva - 2018.04.11. - 07:16
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás