Rijeka nyaralás, nevezetességek

Rijeka (Fiume) utazás, szállás, látnivalók

Rijeka

Booking.com

Rijeka (magyarul és olaszul Fiume) Zágráb és Split után Horvátország 3. legnagyobb, és legnépesebb városa, 128 ezer lakossal. Horvátország legjelentősebb kikötővárosa, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legfontosabb kikötője. Itt született, többek között, Kutasi György olimpiai bajnok vízilabdázó, Kádár János, és Csíkszentmihályi Mihály pszichológus is.

Rijeka nem a legszebb város, és nyaralásra nem kifejezetten ideális hely, nem is érdemes pont itt nyaralni. A víz se tiszta, mivel egy nagy ipar-, és kikötőváros, de útba eshet egy horvátországi nyaralási célpont felé, így érdemes lehet megnézni a néhány látnivalóját. Illetve, a környék egy csendesebb nyaralóhelyén nyaralva át lehet jönni akár bulizni ide, mivel, nagyvárosként, éjszakai élete jelentős. Jó bevásárlási lehetőségek is adottak. Opatijától 13 km-re, a Krk-szigetre vezető hídtól 21 km-re, míg Crikvenicától 35 km-re van.

Szállások | Trsat vár | Korzo | Szt. Vitus székesegyház | Piac | Peek&Poke számítógép múzeum | Hozzászólások

Rijeka szállás

Szállások Rijekában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Rijeka szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Trsat vár

A Trsat vár Rijeka leghíresebb látnivalója. A 138 méter magas dombon tornyosuló várat először 1288-ban említik. A római időkben őrhely volt. Ez a horvát tengerpart egyik legrégebbi vára, ma kávézó és ajándékbolt működik benne.

A szép kilátás miatt érdemes felmenni a kis várhoz - főleg, ha tiszta idő van. A városközpontból autóval, vagy a 2-es busszal lehet feljutni. Illetve, a Petar Kruzic lépcsőkön keresztül is, 568 lépcsőfok megmászásával, egy fárasztóbb, de feljebb és feljebb érve egyre szebb látványt nyújtó gyalogúton.

Trsat-vár, Rijeka

Trsat-vár, kilátás

Trsat vár, valamint kilátás a Trsat vártól. Képek: Kornelije Sajler, János Korom Dr./Flickr/Creative Commons

Korzo

A Korzo Rijeka főutcája. A pezsgő sétálóutca a rijekaiak népszerű találkozópontja, akik szinte minden nap útba ejtik. A korzón egy kávézó teraszán elüldögélve nézhetjük az embereket, valamint rengeteg vásárlási lehetőség is adott. Az utca mentén a barokk házak építészeti jellegzetességeit figyelhetjük meg. Remek kiindulópont továbbá Rijeka óvárosának felfedezéséhez, jó ötlet itt kezdeni rijekai sétánkat.

A Korzo fő látnivalója a közepén lévő városi torony, vagy óratorony, horvátul Gradski Toranj. A 15. században épült, órája 1873-as. A székesegyházon, és a váron kívül Rijeka harmadik szimbóluma, és leghíresebb épülete. Bemenni sajnos nem lehet.

Korzo, Rijeka

Rijeka, óratorony

Korzo, Rijeka és Óratorony. Képek: Piergiorgio Mariniello/Flickr/Creative Commons.

Szt. Vitus székesegyház

Rijeka székesegyházának építése 1638-ban kezdődött, és teljesen 1737-re fejeződött be. Helyén már a 12. században egy templom állt. Nem túl vonzó külső megjelenése sokkal szebb belsőt takar. A Korzóról az óratorony alatti folyosón elindulva pár perces gyaloglással elérhető. Délig látogatható.

Szt. Vitus székesegyház, Rijeka

Szt. Vitus székesegyház. Kép: Olly Millenovecentosettantasette/Flickr/Creative Commons

Piac

A Nemzeti Színház és a kikötő között lévő piacon reggelenként nagyon jó a hangulat. Az autentikus, pezsgő piacon friss halat, húst, zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk. Csodálatos art nouveau épületei miatt is érdekes, melyek közül a legszebb a halpiacé, ami a tengerhez a legközelebb van. A halpiac épülete 1904-1914 között épült, a másik két épület 1880-ban nyílt.

Rijeka halpiac

Halpiac. Kép: Bor Dizdar/Flickr/Creative Commons

Peek&Poke számítógép múzeum

Rijeka talán legérdekesebb múzeuma - a számítógépek története, a tudomány és technika iránt érdeklődők számára mindenképp. A 2007-ben nyílt helyen végigmehetünk a személyi számítógépek történetén. A 300 km2-es múzeumban több mint 1000 kiállítási tárgyat nézhetünk meg. Például, az első személyi számítógépeket, mint az Apple II, a Sinclair ZX80, az első palmptopot (a Newton), az egyik első számológépet (HP 9100B), az egyik első hordozható számítógépet (IBM Portable), a Commodore 64 kevésbé ismert elődjét, a Commodore Max Machine-t, az Amiga 1000-t, egy eredeti IBM PC-t, és még Videoton számítógépet is. Játszani is lehet a régi, és újabb játékkonzolokon.

A belépőjeggyel megnézhető a mellette lévő játékmúzeum is, így nagy élményt, izgalmas kikapcsolódást nyújt ide ellátogatni. A múzeum a Ul. Ivana Grohovca 2. címen van, a belépő 2017-ben 30 kuna. A nyitvatartás (főleg a téli időszakban) nagyon változó.

Peek&Poke számítógép múzeum

Rijeka szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás