Senj útikalauz, szállás, látnivalók

Makarska

Booking.com

Senj, avagy Zengg Crikvenicától 32, Novi Vinodolskitól pedig 22 km-re délre, a Velebit-hegység lábánál helyezkedik el. 8 ezren lakják. Az Adria északi részének legősibb városa: már Kr. e. 4. századi dokumentumokban is említést tettek az akkor itt fekvő Attienties településről. Az illírek után rómaiak, avarok, horvát törzsek, a templomos lovagrend és a frangepánok fenségterülete volt. Horvátország sok részével ellentétben sosem került velencei uralom alá. A 15. század közepén Mátyás király bevonult a városba, amely 1469-ben megkapta a szabad királyi város címet, és egészen a trianoni békeszerződésig a Magyar Királyság Lika-Korbava vármegyéjéhez tartozott. Senj az Észak-Adria egyik legfontosabb kikötője, a törökök és velenceiek elleni védelem egyik központja volt. Igen jelentős városnak számított, Délkelet-Európa egyik első nyomdája is itt működött. 1943-ban, a II. Világháború idején a Luftwaffe, a partizánok elleni támadások során, Senj épületeinek majdnem felét lebombázta: az invázió számos civil áldozattal is járt, és Senj műemlékeinek egy része megsemmisült. 1490-ben Senjben született Jurisics Miklós, akinek 1990-ben felállított mellszobra megtekinthető a városban. Kőszeg hős védőjének szülővárosa 2010. augusztus 29. óta Kőszeg testvérvárosa.

Senj szállások

Szállások Senjben: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Senj szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Senj egy szép, szerethető városka szűk utcáival, szép tereivel, és tornyaival. Békés, pihentető nyaralást ígér, Senj az egyik csendesebb üdülőhely a horvát Adrián, egy kifejezetten barátságos hely. A város strandja kavicsos-betonozott, a víz kristálytiszta, de természetesen nem itt van az ország legszebb, legizgalmasabb strandja. Azért nyaralásra még a környéken is vannak jobb helyek, illetve érdemes figyelembe venni, hogy Senj környéke az Adria egyik szeles szakasza.

Senj leghíresebb nevezetessége, és szimbóluma a Nehaj-erőd, amely korábban (120 évig sikeresen) a törökök elleni védelmet szolgálta. Az erődöt 1558-ban Ivan Lenkovic építette. Egykor 11 ágyú védte. Ma nyaranta zenei programokat tartanak a várban, ezen felül múzeum és étterem működik benne. Ebből a város feletti hegyen álló várból csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, látható a tengerpart, a környező szigetek, és a hegyek. A várhoz való séta kb. 20 percet vesz igénybe, és 64 lépcsőt kell megmászni, de kocsival is fel lehet menni. Útközben megtekinthetők a római romok. Belépőjegy a várba 15 Kuna, gyermekeknek 7 Kuna. Ez a város egyetlen igazi látnivalója, de más jelentős épületek is láthatók, ilyen a 12. században épített, a 18. és a 19. században is bővített, és átépített Szűz Mária Székesegyház, több torony, erőd, és az 1779-es városkapu.

Senj, Nehaj-erőd

Senj, Nehaj-erőd, és kilátás. Kép: Dr. Korom János (korom)/Flickr/Creative Commons

A városban a Velebit-hegy szépsége is élvezhető. Közel található a Velebit Természeti Park, Horvátország legnagyobb természetvédelmi területe, melynek része az Észak-Velebit Nemzeti Park. Így akiknek a strandolás, és napozás után kirándulni, hegyet mászni, mountain bike-ozni is kedvük van, azt is megtehetik itt: szó szerint a tengerparttól pár percre el is kezdhetik.

Minden évben augusztus elején kerül megrendezésre a látványos és izgalmas Senji Nyári Karnevál. 2016-ban augusztus 8.-13.-ig tartják, a legizgalmasabb nap mindig a szombat, amikor a jelmezes felvonulók nézhetők.

Ajánlott éttermek: a Ruminja Vratán elhelyezkedő Kod Veska Senj, és a környék egyik legjobb halétterme. Egyszerű, barátságos hely, udvarias kiszolgálással, mérsékelt árakkal. A másik kiemelkedő hely a Caffe Bar Kod Tri Mornara, a Potok Ul. címen, a tengerparton. Itt is a kiváló, friss tenger gyümölcsein van a hangsúly.

Senj, Horvátország

Senj

Senj

Senj

Senj képek: Andy Sea, Dr. Korom János (korom), Paco Ct/Flickr/Creative Commons

Senj környéke, kirándulási lehetőségek: nem csak Senjben, hanem Senj környékén is számos csodálatos látványosság, és tengerpart tekinthető meg. A környező hegyeken, és csodálatos természetvédelmi területeken kívül, kirándulásra, és további csodák és strandok felfedezésére ajánlható a közeli, Senjtől 32 km-re elhelyezkedő Crikvenica, a 78 km-re lévő Opatija városa, ill. Krk, Rab és Cres szigetek is. A szárazföldet a Krk-szigettel összekötő híd 43 km-es autózás után érhető el, míg a Rabra induló komp kikötője 40 km-re van. A 104 km-re fekvő Plitvice kihagyhatatlan, főleg hogy a horvátországi nyaralási célpontok közül Senjhez fekszik az egyik legközelebb, innen kicsivel kevesebb mint 2 óra alatt elérhető. Jablanac 40 km-re fekszik Senjtől, több szempontból is megemlítendő: szép kikötőházak láthatók itt, és a Velebit-hegységbe tett kirándulások jó kiindulópontjának számít. Ezen felül, kompok indulnak innen Rabra.

Aki nyugalomra, csendre vágyik, annak érdemes ellátogatni a közeli Lukovo faluba is, annak tengerpartja miatt. A Senjtől 21 km-re, délre elhelyezkedő kis, csendes falu bájos tengerpartján általában nincs tömeg. Itt egy idillikus, pihentető strandolásban lehet részünk, a tömegtől távol, csodálatos környezetben.

Lukovo

Lukovo. Kép: THEfunkyman/Flickr/Creative Commons<6p>

Eljutás autóval Senj városába: autós útvonaltervező (a Cél: mezőbe írható, Senj, vagy az is, hogy "Zengg Horvátország"). Budapesttől 503 km / 5 órás út. Autós eljutáshoz hasznosak lehetnek oldalaink: Horvátország autópályadíjak, Tippek autóval Horvátországba Autó nélkül: vonattal Zágrábig kell menni, onnan busszal, busztól függően 2,5-3,5 órás út, vagy vonattal Rijekáig, ahonnan 1,5 óra buszozás.

Senj szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Sveti Juraj város nem messze található meg Zengtöl. Imádom ezt a környéket, meg a várost.
#1 - zoli - 2012.06.23. - 20:49
Az utolsó kép hol található?
#2 - Anett - 2012.08.06. - 20:51
Az Senj kikötője!
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.08.06. - 22:14
Hol található Senjben strand?
#4 - Lajos - 2015.07.12. - 21:10
Mi szombaton jöttünk haza Horvátországból, hazafelé álltunk meg Senjben. A strand az 1.képen látható öbölben van, a kikötő után. Még a körforgalom előtt balra egy kis utcában (a kikötő végén) lehet parkolni (ingyenes), utána átsétálva egy kapun, ott a strand. Köves, egy része betonozott, a víz elég hideg volt, de kristálytiszta és rengeteg élőlénnyel már pár lépésre a parttól. óriási halrajokat, tenyérnyi tengeri csillagot, rákokat stb. lehetett látni a sziklás rész mögött. A víz elég gyorsan mélyül.Szép a naplemente..
#5 - éva - 2015.07.27. - 23:44

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás