Split nyaralás, nevezetességek

Split utazás, szállás, látnivalók

Split

Booking.com

Split Horvátország második legnagyobb városa - méretének minden előnyével és hátrányával. Rendkívül jó bázis Dalmácia bejárásához: innen kiindulva, napi 1-2 óránál többet nem is utazva, 2 hét alatt sem fogynak el a gyorsan és egyszerűen elérhető csodálatos szigetek és városok. De maga Split is gyönyörű nevezetességeket, valamint különösen remek éttermeket, jelentős éjszakai életet, és kiváló atmoszférát kínál - és homokos strandot is. Az alábbiakban bemutatjuk Split nevezetességeit, strandjait, és az innen elérhető számos fantasztikus kirándulási lehetőségről is szó lesz. Kitérünk a város ajánlott éttermeire, az ajánlott, kiváló ár/érték arányú szállásokra, a bevásárlási lehetőségekre, valamit a közlekedésre is. Szállások keresésére is lehetőség van az oldalon, a legjobb árakon.

A 221 000 lakosú Split Horvátország második legfontosabb városa, a horvát tengerpart legnagyobb városa, valamint közép-Dalmácia szíve, igazgatási és gazdasági központja. Split egyike Horvátország legnagyobb demográfiai növekedési arányt produkáló városainak. A Split-öböl partjait is magába foglaló félszigeten és az azt övező dombokon elterülő várost északról a 780 m magas Kozjak, keletről az 1330 métert is elérő Mosor-hegy védelmezi. A mediterrán klímájú Split Európa egyik legnaposabb helye. Naponta átlagosan 7 órát süt a nap, de ez a szám július folyamán elérheti a 12 órát is. A meleg tengeri áramlatoknak köszönhetően a fürdőszezon májustól szeptemberig tart.

Az 1700 éves tradícióval büszkélkedő város éghajlatának, csodás partvidékének és római kori műemlékeinek köszönhetően a horvátországi nyaralóhelyek között kitüntetett figyelmet érdemel. Split, nagyvárosként, az éjszakai életbe magukat aktívan belevetni akaró fiataloknak, és idősebbeknek sem fog csalódást okozni. Emellett a város számos klubbal, diszkóval is rendelkezik (érdemes kipróbálni pl. az O'Hara klubot). Nyaranta egy nagy, és elismert elektronikus zenei fesztivált is tartanak itt: az Ultra Europe fesztivál 2018-ban július 6-8. között kerül megrendezésre, a Poljud stadionban.

Akik nyaralásuk helyszínéül Splitet választják tehát, több szempontból is jól döntenek. Nem elhanyagolható, hogy amellett hogy a város autóval elérhető, busszal, és vonattal is közvetlenül, olcsón ide lehet jutni.

Másrészt, Split gyönyörű, és hangulatos. Az egyik legpezsgőbb, és legmediterránabb hangulattal büszkélkedő horvát város, ahol a történelmi belváros szűk, labirintusszerű utcáin, sikátoraiban, és a város többi részének széles sétányain mindig zajlik az élet: zenészek, táncosok, koncertek dobják fel a rengeteg embertől már egyébként is nagyon pezsgő hangulatot. Számos kiülős étterem, és pizzéria van, ahol csodás környezetben, a történelmi épületek közt, vagy éppen a tengerparton lehet hódolni a gasztronómiai élvezeteknek. Split Horvátország egyik gasztronómiai központja, rengeteg jó étterem van itt.

Egyeseknek ugyanakkor riasztó lehet, hogy Split egy nagyváros, több százezer lakossal, sokszor mogorva emberekkel. Nem annyira nyugodt, és pihentető, mint a környező szigetek, vagy kisebb nyaralóhelyek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag Dalmácia központjáról, és egy fontos kikötővárosról van szó. Ezért, ugyan Split strandjainál sokkal szebbek, és tisztábbak vannak a környéken, innen komppal, viszonylag olcsón számos paradicsomi dalmát sziget (pl. Brac, Korcula, Solta, Vis, Hvar) is elérhető gyorsan, és egyszerűen. Ill. autóval, busszal, vagy vonattal olyan festői városok, mint Dubrovnik (bár ez 4 órás buszútra van), Trogir, Omis, vagy Makarska, hogy csak néhányat említsünk, is felkereshetők. A 90 km-re lévő Krka Nemzeti Park is viszonylag közel található, a legjobb talán oda- vagy visszaúton ellátogatni oda. Így Splitből kiindulva, költség- és időhatékonyan akár 4-5 különböző, más és más szépséget, és érdekességet nyújtó tengerpart, sziget, és történelmi város is felkereshető.

Az alábbiakban bemutatott spliti látnivalók térképen is láthatók: Split térkép oldalunkon.

Split

Split, kilátás a Szent Doimus templom harangtornyából. Kép: Michael Magnuson/Flickr/Creative Commons

Szállások | Split strandjai | Split nevezetességei | Ajánlott szállások | Közlekedés, parkolás | Éttermek | Bevásárlás | Időjárás | Kirándulási lehetőségek | Hozzászólások

Split szállások

Szállások Splitben: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Split szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Split strandjai

Split strandjai ugyan viszonylag jó minőségűek, és tiszták, meg kell említeni, hogy Dalmácia más városaiban, és festői szigetein általában szebb, és tisztább strandokkal találkozhatunk.

Split legkedveltebb és legkellemesebb, fő városi strandja a homokos-betonos Bačvice. A strand 10-15 perc gyaloglásra található Split sétálóutcájától. A strand maga nem különlegesen szép, nem úgy, mint maga a tenger: kristálytiszta vize türkizkék színekben pompázik. A vízzel ellentétben az itteni homok nem a legtisztább - a Bacvice tehát nem különösen szép, és a homok nem különösebben tiszta, elsősorban a pezsgést, a tömeget, az ismerkedést kereső fiataloknak, valamint kifejezetten homokos tengerpartot keresőknek ajánlható. A fürdés mellett persze számtalan más szórakozási lehetőséget nyújt a Bacvice: zöldterületek, kávézók, éttermek, játszótér gokarttal és trambulinokkal várják az aktív kikapcsolódást keresőket. A strand az éjszaka ritmusát is felveszi: naplemente után bárok, és diszkók nyitnak.

További kedvelt fürdőhelyek a félreesőbb, a Marjan-hegynél elhelyezkedő Bene, Kasjuni és Kastelet strandok.

A Bene strand 12-es busszal érhető el, talán Split legszebb strandja. Itt a sziklás partok kedvelői érezhetik jól magukat, a napfürdőzéstől egyre pirosabb színt felvevő strandolók pedig a szinte a partig benyúló fenyőfák árnyékában kaphatnak felüdülést. Teniszpályák, játszóterek is a részét képezik, a homokos tengerfenék miatt gyerekes családok körében népszerű strand. A Marjantól északnyugatra húzódik.

A kavicsos Kasjuni strand a Marjan-hegy lábánál, a városközponttól 3 km-re helyezkedik el. Szintén elérhető a 12-es busszal is. Beach bar is van a területén, napernyők, napágyak bérelhetők. A strand nyugati része naturista. A Marjantól délre lévő, az Ivan Mestrovic galéria közelében elhelyezkedő Kastelet strand a fiatalok körében népszerű, tengerparti bárjaiból hangos zene szól.

Több strand is kipróbálható tehát Splitben nyaralva, valamit a város környékén is, biztos megtaláljuk kedvencünket. Split strandjai is látszanak Split térkép oldalunkon.

Split, Bacvice strand

Split, strand

Split, Bacvice strand. Kép: Let Ideas Compete/Flickr/Creative Commons

Split nevezetességei:

Diocletianus-palota

Egész Dalmácia egyik legjelentősebb látnivalója a világviszonylatban is egyedinek számító fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, ami az UNESCO világörökség listáján is helyet kapott. A 285-305 között (286-tól három másik császárral, a négyek uralma keretében) uralkodó Diocletianus császár visszavonulása után, 305-ben építette a 300 ezer m2 területű luxus palotát. A palota építéséhez a brac-szigeti mészkőt használták fel. A császár itt töltötte élete utolsó éveit és helyet ad mauzóleumának is. A császár rezidenciájában halála után irodák működtek, a későbbiekben menedékül szolgált a környékbelieknek, akik az avarok és a szlávok támadásai elől itt lelhettek biztonságra.

A palota 4 kapun keresztül közelíthető meg: a Tengeri Kapun (délről), az Aranykapun, mely a főbejárata volt, és a kapuk közül a legszebb (északról), az Ezüstkapun (keletről), és a legjobb állapotban fennmaradt Vaskapun (nyugatról). A palotában található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus vendégeit fogadta. A palota falai között a tulajdonképpeni, rendkívül hangulatos, autómentes óváros helyezkedik el. Mellette, az Ezüstkapu közelében egy szabadtéri piac működik.

Diokleciánusz palota, Split

Diocletianus-palota

Diocletianus-palota. Kép: KittyCate, Carole Raddato/Flickr/Creative Commons

Szent Doimus / Sveti Duje Székesegyház

A Peristilium mellett foglal helyet a Sveti Duje székesegyház, a császár egykori mauzóleuma, amely a VII. századtól keresztény templomként működik. A székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus alatt halt vértanúhalált. A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk: a főkapu felett két kőkoporsó van elhelyezve, melyekbe IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok elől menekülve a közeli Klissza (Klis) várában vesztették életüket.

Aki elég frissnek érzi magát a lépcsők megmászáshoz, a székesegyház harangtornyából csodálatos kilátásban gyönyörködhet.

Split, Szent Doimus Székesegyház

Szent Doimus Székesegyház fotó: hugovk

Jupiter templom

Ha tovább haladunk a palota alkotta óvárosban, akkor elérkezünk egy rendkívüli római épületmaradványhoz, a Jupiter templomhoz, amely az egyik legépebben megmaradt emlékhely a római korból. A szentély napjainkban a Szent Dujmo templom keresztelőkápolnájaként működik.

Jupiter templom, Split

Jupiter templom kép: Aaron and Dan

Pusti me da prodjem utca

Ez inkább egy érdekesség, egy gyors fotótéma, mint "igazi" látnivaló. A Pusti me da prodjem (magyarul: engedj át) utca Európa egyik legszűkebb utcája, a Jupiter templom közelében. Épp hogy átfér egy ember. Egyben elég rövid is, nem is igazi utca, de érdemes megnézni, 1-2-t fotózni.

Nini Gergely püspök szobra

A hatalmas méretű szobor, amely Split egyik leghíresebb nevezetességének számít, Ivan Mestrovic szobrászmester 1929-es alkotása. A műalkotást az Aranykapu mögött, a Diokleciánusz palotával övezett óváros északi részén találhatjuk. A 10. században élt püspök tagadta a pápa hatalmát, és az egyházi szertartásokban bevezette horvát nyelvet az addig kizárólagosan használt latin helyett. Ez a horvát nyelv fejlődése, és a horvátországi egyház megerősödése szempontjából egyaránt fontos lépés volt. A babona szerint a szobor nagylábujjának megérintése szerencsét hoz, és hogy mennyien hisznek ebben, az látszik a nagylábujj eltérő színéből.

Split, Nini Gergely püspök szobra

Split, Nini Gergely szobor

Nini Gergely püspök szobra képek: T. Gergő, hugovk

Papalic palota

A Diocletianus palota épületegyüttesén kívül is várnak ránk még izgalmas látnivalók Split városában. Említésre méltó például a XV. században épült késő gótikus Papalić palota, a város legjelentősebb, gótikus stílusban épület műemléke, amely ma a Városi Múzeumnak ad otthont. A Papalić család Split egyik legősibb és legelőkelőbb családja, akiknek jóvoltából az épület gótikus nagyterme a spliti humanisták vitadélutánjainak szolgált színteréül.

Split, Papalic palota

Split főtere : Narodni Trg., Pjaca

Split főterén állva szinte Velencében érezhetjük magunkat, nem csak a velencei paloták miatt. A városközpontban álló, nem hivatalos nevén Pjacának hívott, hangzásában az olasz Piazzára hajazó hangulatos tér mentén számos figyelemreméltó épületet csodálhatunk, itt áll Split reneszánsz városháza is. A népek tere a 15. századtól kezdve Split üzleti központja volt. A kávézókban és üzletekben bővelkedő tér a splitiek kedvelt találkozópontja.

Split, főtér, Pjaca

Split, Narodni trg

Split főtér. Képek: Brankinha, Tours in Croatia/Flickr/Creative Commons

Marjan hegy

A város északnyugati részén magasodó, 178 méter magas Marjan hegy tetején lévő kilátóból lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetünk. A hegyre azonban nem csak a kilátás miatt érdemes felmenni: a mediterrán növényzet, és a fenyő- és tengerillatú friss levegő mind-mind megéri a Split óvárosából számolva 15-30 perces, kis, szűk utcákban kezdődő, és fenyőerdőben végződő sétát. A környéken sétányokat, sportpályákat, és játszótereket is találhatunk, valamint a spliti állatkert kedves állatai is itt élnek.

A hegyre felmenni az óváros melletti pálmafás tengerparti promenád, ha a kereszteződéstől tekintjük, messzebbi végétől lehet, itt már látnunk kell a táblát, ami a Marjan hegyre, ill. a kilátóhoz való feljutást mutatja.

Split, Marjan hegy

Split, Marjan hegy, kilátás

Split, lefelé a Marjan hegyről

Marjan hegy kép: leiabox; Kilátás a Marjan-hegyről, lefelé a Marjan-hegyről, képek: T. Gergő

Tengerészeti Múzeum

A spliti Tengerészeti Múzeum egy XVII. századi erődben kapott helyet. Színes gyűjteményekből álló kiállításokat tekinthetünk meg itt térképekből, modellekből, fotókból és műemlékekből.

Ivan Mestrovic galéria

Nem csak a művészetrajongók tetszését fogja elnyerni ez a múzeum, szinte mindenkinek, még gyerekeknek is szokott tetszeni. Az Ivan Mestrovic galéria a 20. századi szobrász, Ivan Mestrovic munkáira épül, akit a 20. század egyik legnagyobb szobrászának tartanak. A múzeum bemutatja Mestrovic legfontosabb munkáit, de maga a helyszín is egy látványosság: Mestrovic, a művész által tervezett nyári otthonában alakították ki, mely egy csodálatos villa, egy gyönyörű kerttel a tengerrel szemben, csodálatos kilátással a tengerre, és a szigetekre. Nagyon érdekes, részletes szobrok láthatók tehát csodálatos atmoszférával körítve. A múzeummal szemben, a dombról lefele egy remek strand is található.

A városból kb. 40 percet gyalogolni kell ide, a múzeum pontos címe: Setaliste Ivana Mestrovica 46 (Split interaktív térképén ez is feltüntetésre került). Az ide látogatást össze lehet kötni a Marjan-hegy megtekintésével, és a Kastelet-strand kipróbálásával.

Split, Ivan Mestrovic galéria

Ivan Mestrovic galéria kép: turdy23/Flickr/Creative Commons

Froggyland

Ez egy kicsit bizarr, de mókás, érdekes, és szórakoztató múzeum, ami ugyan furcsának hangzik, de szinte mindenkinek tetszeni szokott. 507 kitömött béka látható, melyek különböző szituációkban vannak ábrázolva: boltban, iskolában, cirkuszban, sportolás közben, stb. A megvalósítás különösen művészi, és részletekbe menő. A kis múzeum maximum fél óra alatt megnézhető. A Froggyland az Ul. kralja Tomislava 5. cím alatt működik.

Froggyland, Split

Ajánlott szállások, kiváló ár/érték arány

A megadott árak főszezonra vonatkoznak, és tájékoztató jellegűek. Főszezonon kívül olcsóbbak lehetnek, vagy bizonyos időszakokban drágábbak. A foglalási oldalra kattintva látható a pontos ár a kívánt dátum szerint. A megadott fő/éjszaka ár 7 napos, 2 fős szállásfoglalás esetén lett leosztva 1 főre éjszakánként. Nem feltétlenül van meg minden itt ajánlott szállás már az időpontunkon, főleg, hogy ezeknek az ár/érték aránya kiemelkedő.

 • Guesthouse Ante - Az egyik legolcsóbb szállás Split környékén, ennek ellenére tiszta, légkondis, kényelmes, szép és hangulatos, tehát kiváló ár/érték arányú. Olcsó árának oka, hogy Split központjától 9 km-re, Stobrec közelében helyezkedik el. Kétszemélyes szobát, vagy 2 hálószobás, akár 6 fős, 80 m2-es apartmant kínálnak. Ár: 6-7 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Mrduljas - A szálláshelyen foglalható 4*-os stúdióapartman, vagy az akár 4 fős apartman kiváló ár/érték arányt kínál. Egyszerűen berendezett, de jól felszerelt, légkondis, tiszta apartmanok foglalhatók. A Bacvice strandtól negyed órás, a történelmi városközponttól 20 perces gyaloglásra, csendes környéken találjuk az apartmanokat. Ár: 7-9 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 4-5 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Spiro - Kifejezetten szépen berendezett, tökéletesen tiszta, klimatizált, mindennel felszerelt, barátságos apartmanok, a Splittől 8 km-re található, harmonikus Stobrecben. Szép, csendes helyen, Stobrec strandjától csak 1 perces gyaloglásra vannak. 25 m2-es stúdióapartmanok foglalhatók, vagy egy 65 m2-es, akár 5 fős apartman: 1 hálószobával és 1 nappalival, 1 franciaággyal, 1 egyszemélyes ággyal, és 1 kanapéággyal. Ár: 9 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 6-7 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartmens Rajic - Hatalmas, 110 m2-es, 2 hálószobás + nappalis, akár 6 fős apartmanok a Splittől 7 km-re lévő Stobrecben, közel a strandhoz. Fantasztikus áron. A modern, légkondicionált, 4*-os, erkélyes apartmanok mindennel felszereltek. Ár: 4-9 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén, 3-5 ezer Ft / fő, 6 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartment Ancica - Nagyon szép, tiszta, kényelmes, és modern apartman. A 40 m2-es légkondicionált apartman mindennel felszerelt, 1 nagy franciaággyal, és 1 kanapéággyal rendelkezik, akár 4 főre is kivehető. A városközpont ugyanakkor 5 km-re van, tehát szükség lesz autóra, vagy be lehet buszozni Split központjába. Ár: 8-11 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 5-6 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Sevilja - A szép, tiszta, modern, jól felszerelt 4*-os apartman a Bacvice-strandtól és az óvárostól is kb. 10 perces gyaloglásra található. A nagyobb, 35 m2-es apartmanjuk akár 4 főre is kivehető, 2 egyszemélyes ággyal, és 1 kanapéággyal rendelkezik. Ár: 9-12 ezer Ft / fő / éj, 2 fő esetén, 5-7 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartment Marija - Nagyon jó árú, felszerelt, tiszta, légkondicionált, 40 m2-es stúdióapartman, 1 egyszemélyes, és 1 kétszemélyes ággyal, maximum 3 főre. A városközponttól 2,5 km-re van, oda buszok is közlekednek. Ár: 9 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 6 ezer Ft / fő / éj, 3 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Ruzic - A Bacvice strandhoz viszonylag közel (10 perces gyaloglásra), az óvárostól se túl messze (negyed órás gyaloglásra) lévő, jól felszerelt, tiszta apartmanok. Van itt 1 hálószobás 4 fős, 45 m2-es, 2 hálószobás + nappalis, 5 fős, 56 m2-es, valamint 3 hálószobás, 5 fős, 130 m2-es apartman is. Ár: 5-7 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén, 4- 9 ezer Ft / fő / éj, 5 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartment Inge - Tiszta, jól felszerelt apartman a Bacvice strandtól 5 perces, Split óvárosától 10 perces gyaloglásra. Az 50 m2-es apartmanban 1 franciaágyat, és 1 kanapéágyat találunk, maximum 3 főre bérelhető. Ár: 12 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 8 ezer Ft / fő / éj, 3 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Graso - Gyönyörű, stílusos, modern, klimatizált szobák, vagy jól felszerelt apartmanok, a Riva tengerparti sétány, és a Diocletianus-palota mellett. 2-4 főre. Egyeseknek hátrány lehet ugyanakkor, hogy a központi elhelyezkedés miatt nem teljesen csendes, valamint a 4. emeletre lépcsőzni kell. Ár: 14-24 ezer / fő / éj, 2 fő esetén, 12-14 ezer Ft / fő / éj, 4 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartments Felicitas - A 2 fős, 5*-os, minőségi, apartman a szépségéhez, felszereltségéhez, strandhoz és központhoz viszonylag közeli elhelyezkedéséhez képest kiváló áron foglalható. Ár: 12-15 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>
 • Adriatic Apartments - Stílusos, dizájnos, szépen berendezett, kifogástalanul tiszta, modern apartmanok, a Diocletianus-palotától negyed órás, a legközelebbi strandtól 20 perces sétára. A légkondis, jól felszerelt, 4*-os apartmanok 27 vagy 40 m2-esek, és 2 fősek. Ár: 12-16 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>
 • Apartman Mija - A 80 m2-es, 3 hálószobás + nappalis, akár 6 főnek megfelelő apartman közel van a strandhoz, és a központhoz is. Emellett szép, modern, ízlésesen berendezett, tiszta, légkondicionált, és abszolút mindennel felszerelt. Ár: 14-18 ezer / fő / éj, 6 fő esetén. Részletek, foglalás itt >>
 • Hotel Villa Diana - Split 3*-os szállodái közül a legjobb ár/érték arányú. A kis, családi hotelt közel találjuk az óvároshoz és a Bacvice-strandhoz is. Kényelmes szobák, tisztaság, udvarias személyzet, egyedi hangulat jellemzi. Ár: 15-26 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>
 • Divota Apartment Hotel - Fantasztikus, nagyon kiváló értékelésekkel rendelkező, 4*-os apartmanszálloda Split központjához nagyon közel. Ár: 22-35 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>
 • Hotel Park Split - Aki nyaralását Split legjobb szállodájában szeretné eltölteni, válassza az 5*-os Hotel Park Splitet. A Bacvice-strand közelében, a városközponthoz közel elhelyezkedő, 2015-ben felújított szálloda szabadtéri medencét, wellnesst is kínál, szaunával, pezsgőfürdővel, edzőteremmel. A gyönyörű luxusszállodában nagyon szép, kényelmes, tágas szobák vannak. Ár: 60-72 ezer / fő / éj. Részletek, foglalás itt >>

Split

Kép: LenDog64/Flickr/Creative Commons

Split közlekedés, eljutás, parkolás

 • Eljutás autóval Splitbe: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe ezt írja: "Split Horvátország"). Budapestről 750 km / kb. 8 órás út. A letenyei határtól az A4 autópályán kell Zágrábig menni. Onnan az A1 autópályán Lucko bejárattól Dugopolje kijáratig.
 • Autópályadíj, autós információk, tippek következő oldalainkon: Autóval Horvátországban és Horvátországi autópályadíjak.
 • Parkolás Splitben az utcán, zónától függően 4-10 kn/óra, 36-75 kn/nap, vasárnap és ünnepnapokon ingyenes (a központi 1-es zónában maximum 2 órát lehet parkolni, kivéve, ha napijegyet veszünk). Parkolókban, parkolóházakban 5-10 kn/óra, A város történelmi központja autómentes. Ingyenesen lehet parkolni a Zvoncac parkolóban, a kikötőnél. Jó elhelyezkedésű, nagy parkolóház van a vasút/buszállomás mögött (Obala kneza Domagoja 12.), valamint a Vukovarska utcán. Olcsóbb, de kijjebb eső pedig a Plinarska utcán. Vannak még kijjebb eső, de annál olcsóbb parkolók is. Térképen feltüntetve az előbbiekben említett spliti parkolók, valamint továbbiak ITT és ITT.
  A parkolás a nyári csúcsszezonban rendkívül nehéz lehet, mert amellett hogy Split nagyváros, és nyaralóhely is, a kikötő miatt is rengeteg autós érkezik a városba. Apartmanok, szállások parkolási lehetőséggel, ill. sok esetben ingyenes parkolással ITT
 • Split autó nélkül is könnyen elérhető Budapestről. A nyári időszakban, közvetlen éjszakai, vagy zágrábi átszállást igénylő vonatokkal. Vagy pedig busszal: Flixbus járatokkal.
 • A spliti távolsági autóbuszállomásról könnyen eljuthatunk Dalmácia szép városaiba. Az autóbuszállomásról induló buszok menetrendje ITT megnézhető. Az autóbuszállomás a vasútállomás közvetlen közelében van.
 • Nem távolsági, hanem a városon belüli buszok hálózata EZEN a térképen (PDF) látható. A helyközi, Split környéki városokba közlekedő buszok vonalai EBBEN. A helyi buszok menetrendje pedig EBBEN a PDF-ben.
 • Split kikötője Dalmácia központi csomópontja, ahonnan minden környező szigetre elhajózhatunk. Kompok, katamaránok indulnak a következő helyekre: Ancona (Olaszország), Bol (Brac-sziget), Drvenik Mali, Drvenik Veli, Dubrovnik, Hvar (Hvar-sziget), Ilovik, Jelsa (Hvar-sziget), Korcula (Korcula-sziget), Mali Losinj (Losinj-sziget), Martinscica (Cres-sziget), Milna (Brac-sziget), Mljet (Mljet-sziget), Prigradica (Korcula-sziget), Rijeka, Rogac (Solta-sziget), Seget Donji (Trogir mellett), Sestrunj, Stari Grad (Hvar-sziget), Supetar (Brac-sziget), Susak (Susak-sziget), Trogir, Ubli (Lastovo-sziget), Unije, Vela Luka (Korcula-sziget) és Vis (Vis-sziget).
 • A Splitből induló kompok, katamaránok, azok menetrendje, és árai ITT láthatók. Illetve, amik ott nem szerepelnek, elsősorban távolabbi, ill. kisebb szigetekre szóló utak, egy másik hajótársaság oldalán, ITT.
 • Split repülőteréről vagy a Pleso Prijevoz, elég ritkán járó repülőtéri buszaival lehet bejutni a spliti buszállomásra, vagy pedig a 20-30 percenként járó, távolsági, Trogirból érkező 37-es busszal (vagy a 38-assal, de az elég ritka).
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

  Split komp

Komp Split kikötőjében. Fotó: jojof/Flickr/Creative Commons

Split éttermek - Válogatás

A Konoba Fetivi egy, a helyiek által is gyakran ajánlott, rendkívül kedvelt és népszerű rusztikus kis családi halétterem, a parthoz közel. A tengeri herkentyűk kedvelői mindenképp próbálják ki, friss, fantasztikus halételeket szolgálnak fel, Splitben talán a legjobbat. Az árak az átlagnál magasabbak, de itt friss, nem pedig fagyasztott halat adnak. Mivel kicsi, de nagyon népszerű, asztalfoglalás a legtöbbször szükséges (+385 21 355 152).

Tomića Stine 4, 21000, Split | Nyitva 12:00-23:00 | Értékelések: TA: 4,56/5, 1476 értékelés alapján, FB: 4,5/5, 184 értékelés alapján, G: 4,1/5, 47 értékelés alapján.

A Villa Spiza szintén a helyiek, és a turisták kedvence is. Ez egy kis étterem az óvárosban, egy szűk sikátorban, kicsit nehéz megtalálni. Friss, tradicionális, autentikus, egyszerű dalmáciai ételeket kínálnak. Az árak nem túl magasak, de az étlap sem túl bő. Egészen kiváló az ár/érték arány. Ez nem egy turistás étterem, hanem egy kedvelt helyi étkezde, egy igazi spliti élmény, ahol valódi dalmát házi fogások kóstolhatók, melyek nem mellesleg rendkívül ízletesek. A napi ételeket azokból a hozzávalókból állítják össze, melyet a séf aznap reggel a piacon vásárolt, így a felszolgált ételek minden nap mások, az étlapot pedig minden reggel kézzel újraírják.

Ul. Petra Kružića 3, 21000, Split | Hús- és halételek: 45-90 kn | Nyitva 12:00-0:00, vasárnaponként zárva | Értékelések: TA: 4,61/5, 1107 értékelés alapján, G: 4,6/5, 263 értékelés alapján

És még egy hely, ami az előzőek sorába tartozik, a Konoba Marjan is egy kisebb, egyszerű, autentikus, helyiek által is kedvelt, és kifejezetten ajánlott étkezde. A családi, házi fogásokat kínáló étterem a friss, aznap fogott halételeket kedvelőknek ajánlott, akik nyaralásuk legjobb tengeri fogásait ehetik itt, a Matejuskához hasonlóan. De húsételeket is kínálnak. Az óvároson kívül, a Marjan-hegyre vezető utcában helyezkedik el. Asztalfoglalás itt is szükséges a legtöbb esetben.

Senjska 1, 21000, Split | Hús- és halételek: 50-110 kn, 2 személyes haltál 200 kn | Nyitva minden nap 12:00-22:30 | Értékelések: TA: 4,56/5, 1645 értékelés alapján, FB: 4,9/5, 76 értékelés alapján, G: 4,5/5, 190 értékelés alapján

Ha pizzára vágyunk, ill. valami finomra, nem túl magas árakon, akkor érdemes ellátogatni Split leghíresebb, és egyik legjobb pizzériájába, amely a Pizzeria Galija. Az 1980-ban nyílt étteremben a pizzákon kívül olasz tésztákat, valamint húsételeket is felszolgálnak. A kiszolgálás ugyanakkor sokszor elég lassú.

Tončićeva ul. 12, 21000, Split, | Pizzák 45 kn-tól | Értékelések: TA: 4,07/5, 595 értékelés alapján, FB: 4,3/5, 84 értékelés alapján, G: 4,3/5, 288 értékelés alapján

Négy másik kiváló, igen ajánlott pizzéria, ill. viszonylag olcsó, de jó étkezési lehetőség a Pizzeria Portas (Zlatna Vrata 1.), a Pizzeria Gust (Slavićeva ul. 1), a Konoba Pizzeria "FERAL" (Senjska ul. 2) és a Konoba-Pizzeria Maslina (Teutina ul. 1A).

Ha csak gyorsan egy kiváló, ízletes hamburgert szeretnénk, akkor a Toto's Burger Barba érdemes betérni, Split valószínűleg legjobb burgereséhez. Egyben kiváló reggelizőhely is, továbbá finom vegetáriánus ételek is vannak.

Trumbićeva obala 2, 21000, Split, | Hamburgerek 65-115 kuna, sült krumpli 18-26 kuna, más ételek 50-91 kuna kuna | Nyitva minden nap 09:00-01:00 | Értékelések: TA: 4,46/5, 763 értékelés alapján, FB: 4,8/5, 245 értékelés alapján, G: 4,5/5, 348 értékelés alapján

És még egy népszerű, felkapott, híres és jó street food helyet említve: a kis, Kantun Paulina nevű étkezdében csevapot ehetünk, de abból fantasztikusakat, valamint hamburgereket is felszolgálnak. A helyiek körében is népszerű, splitiek által gyakran ajánlott, 40 éves múltra visszatekintő csevapozó, mely előtt szinte mindig hatalmas sor áll. Horvátországi nyaralásunk során itt kóstolhatjuk a legjobb csevapot.

Matošića ul. 1, 21000, Split | Csevap 20 kn-tól | Nyitvatartás hétfő-szombat 8:00-23:30, vasárnap 10:00-23:30 | Értékelések: TA: 4,54/5, 480 értékelés alapján, FB: 4,9/5, 42 értékelés alapján, G: 4,7/5, 239 értékelés alapján

A Fife Split olcsó étkezdéinek leghíresebbike. Térjünk be ide, ha kifejezetten kevés pénzért sokat, nagy adagokat szeretnénk enni. De persze a legfinomabbat fogásokat nem a Fifében fogjuk megkapni Splitben, de sokaknak ízlik az itt felszolgált étel, és nagy élményekkel távoznak erről a tradicionális helyről. Nem mondanánk, hogy a leginkább ajánlott étterem, inkább azok egyenek itt, akik olcsón nagyon jól szeretnének lakni, és azért nem rossz fogásokból.

Trumbićeva obala 11, 21000, Split | Nyitva 6:00-0:00 | Értékelések: TA: 3,72/5, 2706 értékelés alapján, FB: 4,4/5, 58 értékelés alapján, G: 4,0/5, 799 értékelés alapján

Az óvárosban, a Diocletianus-palota környékén vigyázni kell, mert sok a legjobb esetben átlagos, és ahhoz képest túlárazott étterem. A Bokeria nem ilyen. A híres barcelonai La Boqueira piac után elnevezett, a 2014-ben nyílt, viszonylag nagy étterem hamar a város legfelkapottabb étterme lett, melyet az egyik legjobbnak tartanak a splitiek is. Modern, trendi, más spliti éttermektől különböző hely. Az óvárosban, a turistaattrakciók környékén ide az egyik legjobb döntés beülni. Megkóstolhatjuk a mediterrán-dalmáciai konyha legfinomabb fogásait, tökéletesen elkészítve, de még remek gourmet hamburger is szerepel az étlapon. A berendezés kifejezetten modern és stílusos, az atmoszféra lenyűgöző. Az árak az átlagnál magasabbak.

Cosmijeva ul. 2, 21000, Split, | Nyitva 9:00-1:00 | Értékelések: TA: 4,53/5, 2256 értékelés alapján, FB: 4,9/5, 598 értékelés alapján, G: 4,6/5, 589 értékelés alapján

A Dvor egy végtelenül romantikus étterem. Csodálatos kertjéből gyönyörű a kilátás a tengerre. Ezen felül nagyon jó a konyha is, de az árak magasak, a Dvor egy teljes mértékben minőségi, felsőkategóriás hely. Split óvárosától 20 perc gyaloglásra, a Bacvice strand közelében helyezkedik el.

Put Firula 14, 21000, Split, | Nyitva hétfő-csütörtök 8:00-0:00, péntek-szombat 08:00-01:00, vasárnap 9:00-0:00 | Értékelések: TA: 4,57/5, 1189 értékelés alapján, FB: 4,7/5, 457 értékelés alapján, G: 4,6/5, 290 értékelés alapján

Dvor

Dvor étterem

Üzletek, élelmiszerboltok, bevásárlási lehetőség

Nagyvárosként, számos bevásárlási lehetőség adódik, a városban minden megkapható. Az óváros fő bevásárlóutcája a Marmontova.

Az óváros keleti részén elhelyezkedő Pazar-piacon, és a nyugati részén lévő Peskarija halpiacon minden nap friss és kiváló minőségű hozzávalókat vehetnek, akik maguk főznek.

Érdekesek a Diocletianus-palota alatt elhelyezkedő szuvenír boltok. Elég túlárazottak, itt nem érdemes vásárolni, de mint érdekesség, nézzük meg a hangulatos földalatti helyet, ahol hűsölhetünk is egy forró napon.

Élelmiszerboltokból rengeteg van, az óvárosban és környékén is. A legolcsóbb a Lidl, 3 helyen is a városban: a Nikole Tesle 16 A, Put Lore 4., Poljicka cesta 37. címeken. Valamint Split közelében: Solinban, a Hektorovićeva 38 C alatt, vagy Kastelában, a Cesta dr. Franje Tuđmana 346. címen.

A horvát élelmiszerbolt-hálózat, a Konzum boltjaiban is megfelelő árakon, nagy választékból választva vehetjük meg napi élelmiszeradagunkat. Splitben és környékén több, mint 2 tucat Konzum van. A központhoz a legközelebbiek: Stari Pazar 2., Bana Jelacica 3. és Kraj Sv. Marije 2.

Spar üzleteket a Lička ulica 1-3., Poljička 2/1., és Spinčićeva 2J címeken találunk. Nagy Interspar hipermarketet két plázában: a Mall of Splitben, a Josipa Jovića 93., alatt, és a City Center One-ban, a Vukovarska 207. címen. Vannak Tommy élelmiszerboltok is, valamint számos kisebb.

Split, és Dalmácia legnagyobb plázája volt a Mall of Split megnyitásáig a City Center One, a Vukovarska ul. 207 címen helyezkedik el. A plázában mindent megkaphatunk, csakúgy mint bárhol máshol is egy nagy bevásárlóközpontban. Rendelkezik egy nagy Intersparral is. Az óvárosból teljesen kiesik, autóval közelíthető meg, vagy a 3-as, 6-os, vagy 18-as busszal. Egy másik pláza, szintén Intersparral, a Mall Of Split, 2016-os megnyitása óta Dalmácia legnagyobb bevásárlóközpontja, az ul. Josipa Jovica 93. címen helyezkedik el.

Az óvároshoz a City Center One-nál és a Mall of Splitnél közelebb van egy kisebb, de szintén elég nagy pláza, a Joker (Put Brodarice 6.).

Az üzletek, bevásárlóközpontok vasárnaponként is nyitva vannak.

Split, halpiac

Split, halpiac. Fotó: Chris Barnes/Flickr/Creative Commons

Split időjárás, éghajlat

 • Az átlagos napi legmagasabb hőmérséklet májusban 22,5, júniusban 26,7, júliusban 29,8, augusztusban 29,5, szeptemberben pedig 25,1 °C.
 • Átlag csapadék májusban 56, júniusban 52, júliusban 28, augusztusban 40, míg szeptemberben 72 mm.
 • Mindezek az értékek a magyarországi éghajlattal összehasonlítva azt jelentik, hogy a nyári időszakban a hőmérséklet átlagban akár 3-3,5 °C-al melegebb lehet. A csapadékmennyiség is jóval alacsonyabb a budapesti átlagértékekkel összehasonlítva. Split nagyon délen van, így tehát annak megfelelő klímára is készülhetünk. Ugyanakkor az átlagos hőmérséklethez, csapadékmennyiséghez képest mindig előfordulhatnak nagy eltérések.
 • A tenger vize augusztusban a legmelegebb, de már júliusban, és még szeptember első felében is nagyon jó.
 • A Horvát Meteorológiai Szolgálat hivatalos 7 napos időjárás előrejelzése Splitre ITT nézhető meg. 7 napnál nagyobb időtávban az előrejelzések beválási esélye rendkívül alacsony.

Kirándulási lehetőségek: Brac-sziget, Hvar-sziget, Korcula-sziget, Solta-sziget, Vis-sziget

Split kikötőjéből kb. háromnegyed órás úttal elérhető a paradicsomi Brac-sziget, ahol érdemes legalább Supetart, és Bolt megnézni.

Szintén meglátogatható innen a gyönyörű, Splittől északra mindössze 15 km-re található Solta-sziget.

Bővebben Solta szigetéről

Vagy némileg hosszabb út árán ugyan, de Vis, a Horvátország egyik legszebb szigetének tartott Hvar, és Korcula szigetek is meglátogathatók a Jadrolina kompjaival vagy hajóival. Magyarországról Splitbe tartva, vagy visszaúton Magyarországra érdemes elmenni a Krka Nemzeti Parkba is.

Dalmácia izgalmas és szép, sok látnivalót és programlehetőséget kínáló történelmi városai, mint Trogir, Omis, vagy Makarska is könnyen elérhetők Splitből autóbusszal, vagy autóval.

Trogir

Trogir. Kép: Hotice Hsu/Flickr/Creative Commons

Klissza (Klis) vára Splittől 13 km autózásra, északkeletre helyezkedik el, és elérhető a 22-es busszal is Splitből, a Nemzeti Színháztól, 40 perces buszozás után. A vár már a 9. században is állt. Ide menekült IV. Béla 1241-ben a tatárok elől, és itt született lánya, Szent Margit. A vár a Trónok Harca egyik forgatási helyszíne. A romos várat már csak az innen látható csodás panoráma miatt is érdemes megnézni. Nem csak Split, de Solta- és Brac szigete is látható. Hangulatos, szép hely.

Klissza vára

Klissza vára. Fotó: R3li3nt/Flickr/Creative Commons

Split szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

gyönyörü szép a tengerpat és maga a város is
#1 - csibi - 2008.04.30. - 20:40
Mi ide megyünk nyaralni, de alig tudom kivárni..
#2 - Dettii^^ - 2008.06.24. - 08:59
Idénn Spanyolországban voltunk, Mallorcan, de azért az szebb mint ez.... Ott szebb a tenger is....De azért ez sem kutya....a legszebb Dalmácia, de Mallorca a LEGSZEBB!!!!
#3 - Galgóc Izabella - 2008.07.03. - 22:00
Segí­tséget kérek! Vonattal utazunk Splitig, érkezés reggel 7 óra körül, onnan hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni Trogirba? Vonat, busz?
#4 - Annamari - 2008.08.03. - 23:11
Annamari: Split és Trogir között 20 percenként jár busz (37-es vonal). Menetrend:
http://www.trogir-online.com/eng/buses1.asp
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2008.08.09. - 13:47
Splitből mennék Klekbe,hogy a legegyszerűbb??
#6 - Hack Miklósné - 2008.08.14. - 14:01
Nagyon szép a táj és az utazás vonattal remekül elérhető Budapestről.
Split és környéke az Adriai tenger egyik gyöngyszeme.
Józsi és Barimisi
#7 - dencs jozsef - 2008.08.26. - 15:55
csodálatos szép város. győnyőrű.
#8 - kati - 2008.09.02. - 22:10
Hali,
Tudja valaki, hogy hova kerültek IV. Béla lányai? Mivel nem voltak a Diokleciánus kriptában?!
üdv
#9 - Juhász György - 2008.09.22. - 16:56
nagyon szupi volt
#10 - norbi - 2009.02.05. - 16:20
Sziasztok!Horvátországba szeretnénk menni a nyáron,gondolkoztunk Rovinjon, Spliten,Dubrovnikon.Nekem a szép óváros és a gyönyörű partszakaszok összhangja lenne a legfontosabb.Tudnátok segí­teni,h hova lenne a legérdemesebb menni?Köszi
#11 - Ginus - 2009.03.26. - 18:53
Szia!

Ezek a helyek elsősorban nem a szép partszakaszról hí­resek, de a közelben gyönyörű partszakaszú települések, szigetek vannak. Az óváros ezek közül szerintem Dubrovnikban a legszebb.
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.04.06. - 00:06
Sziasztok!

Segí­tséget szeretnék kérni olyanoktól, akik Splitben élnek, vagy éltek. Mi breakesek vagyunk és oda szeretnénk menni utcatáncolni. A kérdés az, hogy a hatóságot mennyire zavarja a mi utcatáncunk, vagy esetleg valamilyen engedélyre van szükségünk? és vannak-e más utcai előadók (pl. zenészek, karikaturisták, stb.) a városban? A város melyik részén van a legtöbb túrista, hová érdemes menni táncolni?
Válaszotokat előre is köszönöm!
#13 - Tamás - 2009.06.29. - 06:54
Szia!

én csak azt tudom, hogy amikor én voltam, tele volt a város utcai táncosokkal, zenészekkel, rendőröket nem nagyon láttam. Azt viszont nem tudom, kell-e engedély. Az óvárosi részen (Diocletianus-palota környéke, és a környező utcák) van a legtöbb ember, és az emlí­tett táncosok, zenészek, oda érdemes menni.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.06.30. - 16:11
Sziasztok!

Néhány tanács rámférne. Soha nem nyaraltam még külföldön. Horvátországba szeretnénk elmenni a nyáron. Több dologról fogalmam sincs.
- Rengeteg gyógyszert szedek, nem tudom van-e poggyászellenőrzés, ha van, mennyire akadnak ki rajta, hogy egy szatyor gyógyszert találnak nálam. (Mielőtt valaki félreértené, nem pszihiátriai gyógyszerek:-)). Kell-e orvosi igazolást vinni arról, hogy valóban az indokolt mennyiség van nálam? Videokamera, fényképezőgép stb. tárgya-e az ellenőrzésnek?
- Nyugodt szálláshelyet szeretnénk. Az apartmanok nagyon emlékeztetnek a társasházakra, amit nyaraláson végképp rühellenék. Létezik valami külön lakhatási lehetőség két személyre pl. Trogí­rban?
- Nem tudom Trogí­r a megfelelő választás-e. úgy tudom van homokos tengerpartja is, nem csak kavicsos, mert az úszás igen fontos lenne számunkra. (Splitben állí­tólag a tengert megközelí­teni sem lehet a kövektől). Kevésbé zajos, kevésbé nagyvárosi jellegű, nyugodtabb városban szeretnénk megszállni. (pl. Balatonon soha nem választanám Füredet szállás céljával). Nem tudom Split, Dubrovnik, Zadar mennyire
tömegváros, és Trogí­r esetleg kellemesebb-e.
- Be lehet állí­tani Horvátországba előre foglalt szállás nélkül, vagy jó előre le kell foglalni? (Sajnos szállás szempontjából nagyon igényes vagyok, alapvetően ez határozza meg, hogyan érzem magam a nyaraláson. Tehát nem vagyok az a tí­pus, aki hálózs&aaacute;kban megalszik a kocsi alatt:-).
- Ha tud valaki olcsó és igénye szállást ajánlani, nagyon megköszönném.

üdv. Lora
#15 - Laura - 2009.07.01. - 21:15
Szia Lora!

A határon vagy ellenőriznek, vagy nem. :) Videokamerát, fényképezőgépet biztos, hogy nem. Ha ellenőriznek, akkor viszont a gyógyszerekre kell igazolás, az ÁNTSZ oldala szerint.

Splitben meg lehet közelí­teni természetesen a tengert (csak aki elsőre érkezik oda, csak a kikötőt látja), és van homokos strand is, csak nem a legszebb, legtisztább. Trogirban homokos-kavicsos van.

Ezek mind népszerű, nagy élettel rendelkező, zajos városok, de biztos, hogy lehet találni csendes utcákban is szállást. Ha nyugodt helyet szeretnél, amik eszembe jutnak Horvátországban: Brac-sziget - Supetar, Vis-sziget (ezek Splitből elérhetők komppal), Cres, Hvar - Basina, vagy Vrboska, Korcula - Lumbarda, Murter-sziget, Solta-sziget, Lopud-sziget, Srima, Prvic-sziget (az utóbbi 2 vodice környékén), Donja Brela, Drasnice (utóbbi 2 makarskai riviéra)

Ha igényes vagy, inkább foglalj, egyébként simán lehet menni szállás nélkül, a turistainformációs pontoknál lehet érdeklődni, és az utcán is rengetegen leszólí­tanak. Apartmanokból van 1 fős is, az nem társasház-szintű, vagy választhatsz hotelt is (szállás rovat)
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.07.06. - 17:13
Már a horvát háború előtt is voltam Splitba, és mióta kitört a béke minden évben. Gyönyörű élményekkel gazdagodtam. Aki szereti a meleget, a tengert, a hullámzó tömeget, a szük ódo utcákat, a hangulatos nyár estéket azoknak ajánlom a várost. Lehetőleg óvárosi szállással. Jutka
#17 - Weinberger Jutka - 2009.07.12. - 16:27
Sziasztok,

az idén voltam először a horvát tengerparton. Nagyon tetszett, kellemes és szép élményekben gazdagodtam. Split gyönyörű, mind az óváros és a Marjan hegy, a Mestrovic múzeum pedig lenyűgöző, és még jobban szí­ven ütött, hogy fantasztikus a kilátás a tengerre.
Vonnattal mentem, a közhiedelemmel ellentétben,miszerint a hegyvidéki rész mélyen hordozza a szerb-horvát függetlenségi háború nyomait, nem teljes mértékben igaz. Ez mára már történelem. A hegyek gyönyörűek!
Jövő nyáron is visszaszeretnék térni! és NINI Gergely püspök lábújjat megfogtam.......kb. 3 hétre rá szerencsém lett! úgyhogy van benne valami!
#18 - Doki25 - 2009.10.16. - 22:35
2009. augusztus 22-28 Splitben történő nyaralásom felejthetetlen élményt nyújtott számomra. Nagyon gyönyörű a Marján hegy a mediterrán növényeivel, óváros, pálmafás sétány, és a Marjan hegy alatt található strandok.
#19 - gergopapa - 2009.12.12. - 21:32
2007-ben volt szerencsém eljutni a Sibeniki riviéra Vodice nevű városkájába, persze csak én mondtam, hogy városka. A környék egyik legnagyobb városa. 2008-09 kimaradt, mivel nem tudtam megoldani a melóban, í­gy most 2010-ben már épp itt volt az ideje! Idén kifejezetten olcsón jutunk le, hiszen két személyre apartmanban, minden utiköltséget és szállást belevéve 115000 forintért kifejezetten olcsó...de a felső határ a csillagos ég! 2007ben autóval mentünk, idén vonattal és splitből bracra komppal! Szerintem a világ legszebb területe a teljes volt jugoszlávia! Csak Francia-Polinézia viszálykodik ellene bennem, de két teljesen eltérő környezetet nem lehet összehasonlí­tani! Szállást aki keres, annak most mondom, hogy értelmetlen. Itthon kiadsz egy csomó pénzt olyasmire amivel csak akkor szembesülsz, ha már ott vagy...ez zsákbamacska! Leszálltok a nemzetközi buszról vagy vonatról és máris jönnek, hogy "Zimmer Frei"...és nem szabad elfelejteni, hogy előfoglalással 35-40/apartman/éjszakánál olcsóbbat nem találtok, de azok a drága öreg nénikék és bácsikák már 10 euróért is ad egész nyaralót, csak legyen némi nyugdí­j kiegészí­tése! Ez a legjobban gazdaságos!
#20 - Comicmav - 2010.01.16. - 23:49
Mi 4-en baráti társasággal és egyben nászútnak tervezzük a horvátországi nyaralást. Szeretném azok segí­tségét kérni, akik már voltak itt, hogy tudnake valamilyen szállást ajánlani, ami árban is megelelő lehet, max 15 eu/fő, de szeptemberben mennénk.
Nagyon köszi:)Tami
#21 - Szabados Tamara - 2010.01.23. - 18:49
Sziasztok!

Segí­tségre lenne szükségem!
Augusztusban szeretném a szüleimet elvinni Splitbe. Azt az információt szeretném beszerezni, hogy Splitből könnyen el lehet-e jutni Medjugorjéba?

Köszönöm a választ!

abrados
#22 - abrados - 2010.02.17. - 18:33
Szia!

Splitből Medjugorje 3 óra busszal, napi 3 járat indul (most azt adja ki, hogy 06:00-kor 10:55-kor, és 17:20-kor van, lehet hogy a nyári időszakban változik). Jegyeket vehetsz a buszpályaudvaron.
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.02.17. - 18:50
Sziasztok! Júliusba utazom Splitbe és segí­tségre lenne szükségem! Tudtok nekem mondani olyan honlapot, ami tartalmazza, hogy hova és mikor és persze milyen áron indulnak kompok, hajók? Pl. Hvar városba milyen áron tudok utazni (oda-vissza)és mennyi a menetidő stb stb stb.
Köszönöm a segí­tséget!
M.
#24 - mona lisa - 2010.05.01. - 16:32
Szia!

Itt van a Splitből induló hajójáratok menetrendje, az egyes pdf-ekben, június 1-től (a district of Split résznél): http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1522
az árak pedig itt: (hibás link törölve - admin)
#25 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.05.02. - 20:28
Már alig várom, hogy visszatérhessek!
#26 - gergopapa - 2010.06.22. - 17:59
Szia Tibcsi!

Nemrég tértem vissza Splitből. Szí­vesen küldenék fényképeket erre az oldalra, feltéve, ha szükség van rá!

üdv: Gergő
#27 - gergopapa - 2010.07.20. - 18:43
Szia!

Köszi! Tervben van fényképmegosztás is az oldalon belül, ha kész lesz, oda is felrakom a képeket, de addig is, ha gondolod, küldd el őket az info(kukac)utazas-nyaralas.info cí­mre, és ide kirakom őket a nevezetességekhez.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.07.20. - 20:05
Szia Tibcsi!

Mi most megyünk augusztusban trogí­rba, és szeretnék majd átmenni Splitbe, de nincs kocsink.
Milyen gyakran indulnak buszok Trogí­rból Splitbe, majd vissza?
Köszi előre is,
Erika
#29 - Erika - 2010.07.27. - 17:55
Szia Erika!
Splitbe járva feltétlenül keresd meg Nini Gergely püspök szobrát, és fogd meg a nagylábújját. A legenda szerint aki megfogja, annak szerencséje lesz. Nekem tavaly bevált, kb. 3 hete voltam Splitben, ismét mefogtam, ugyhogy várom a szerencsét....
A buszokat sajnos nem tudom, hallomásból annyit hallotam, hogy kb. fél óra-háromnegyed óránként járnak a buszok.
Először jársz Splitben?
Gergő
#30 - gergopapa - 2010.07.27. - 19:20
Szia!

Valóban nagyon gyakran járnak buszok Splitből Trogirba: a 37-es busz, lásd itt az 5-ös hozzászólást (1 óra út/20 kuna), de annál kicsit gyorsabb a távolsági busz (fél óra út / 30 kuna)
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.07.27. - 20:59
Sziasztok!

köszönöm a segí­tséget és a jótanácsokat :)
Igen, először leszek Trogí­rban is (itt lesz a szállásunk) és még Splitben sem voltam. épp itt az ideje, már nagyon várom, még két hét...
37-es busz, ezt megjegyzem :)
KöSZI!
Erika
#32 - Erika - 2010.07.28. - 11:23
Szia Erika!
Vonattal mész Horvátországban? Ha igen, szí­vesen megosztanám tapasztalataimat: az út kb. 14 óra Splitben. Gyékényesnél van vámcontroll, odafele kb. fél 10-kor, hazafelé pedig hajnal fél 3 körül.
A vonat szép részeken megy keresztül, nagyon szép az a rész, amikor Perkovicból elindul a vonat és kb fél órán belül kb. 750 m magasságból rálátsz a tengerre.
Javaslom, hogy éjszakára tegyél be vastag ruhát, mert nagyon hideg van éjszaka a vonaton.
Egyébként Splitbe érve a vasútállomástól balra van az autóbuszállomás nem kell sokat gyalogolni.
Gergő
#33 - gergopapa - 2010.07.28. - 12:43
Szia Gergő!

Gondoltunk vonatra is, de végül a busze mellett döntöttünk, ami pénteken este 7kor indul a Népligetből. Mi Trogí­rba megyünk, és majd csak valamelyik nap megyünk át a helyi busszal (37-es :)) Splitbe, mert nagyon megtetszett.
Az utazási irodában azt mondták nem kell útlevél, remélem ez tényleg í­gy is van.
üdv,
Erika
#34 - Erika - 2010.07.28. - 17:22
Szia Erika!
Egyáltalán nem kell az útlevél! Azt a buszjáratot én is néztem, abból a szempontból tényleg jó, hogy sokkal olcsóbb, mint a vonatjegy, de számomra azért nem nyerő, mert nem igen szeretem a hosszú buszos utakat, és halálom, ha dugóba keveredik valahol.
Annyira jó Neked, hogy Split környékén leszel. Szí­vesen visszatérnék! A városfal mellett van a piac, nagyon jó cuccokat és olcsó áron tudsz szerezni. Gyümölcstől kezdve minden van és egy-két helyen, ha nem is tökéletesen, de tudnak magyarul. Alkudozni nem próbáltam!
Idén már sajnos nem megyek, ugy volt, hogy leugrok majd pár napra, de sajnos egyebek közbejöttek....
Majd mesélj, ha visszatérsz!
Gergő
#35 - gergopapa - 2010.07.28. - 21:45
Gergőnek és mindenkinek!

Vonattal megyünk 08.17.-én Splitbe.
Szállásunk le van foglalva, de indulás előtt 2 nappal még lemondható.
Nem tudom merjünk-e kockáztatni és ott kererssünk szállást ha leszálltunk a vonatról? Jó lenne olcsó szobához jutni.
Mit javasoltok ?
Kinek vannak tapasztalatai ?
#36 - Eszter - 2010.08.02. - 14:43
Engem Splitben hárman támadtak le a vasútállomás környékén, hogy kell-e szállás :) Igaz, az augusztus végén volt, és szombaton, tehát csak erről tudok nyilatkozni. Más kérdés, hogy ott gyorsan kell dönteni, nehezebb összehasonlí­tani az árakat, meg kérdés milyen igényeid vannak.
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.08.02. - 15:59
Tibcsinek köszönjük az infót.
#38 - eszter - 2010.08.02. - 16:15
Szia Eszter!
Kérlek küldj email a torok.gergo2@gmail.com-ra és megí­rom a szállásadóm emailcí­mét, akinél szoktam tartózkodni Splitben! és ha kell, megí­rom a vonatos élményeimet!
Engem is letámadt 3 néni a szállással kapcsolatban!
Várom válaszod!
Gergő
#39 - eszter - 2010.08.03. - 07:36
Sziasztok!

Megjártuk Splitet is. Nekem nagyon tetszett a történelmi belváros nyüzsgése és szépsége. A Diocletianus-palotát belülről is megnéztük. Ez elég nagy kudarc volt. érdekes, hogy a föld színe alá kell lemenni, két rómainak beöltözött katona mellett. Ami a palotát illeti szinte semmit sem kapsz a jegy áráért. Gondolom ezért is van kiegészítésül egy párhuzamos kiállítás is benne, ami az olimpiai rekordokat mutatja meg abszolút csúcstechnológia segítségével. Ha másért nem is, de ezért feltétlen nézzetek be. örök élmény szembesülni azzal, hogy egy ember mekkorát képes távol- és magas ugrani. Valós méretezéssel mutat meg majd minden számot a kiállítás. Maga a város is nagyon szép. Jó célpont.
#40 - Mount1976 - 2010.08.25. - 23:46
Szia Mount1976!
örülök, hogy tetszett a város. Hallottam a hírekből, hogy állítólag Split környékén hatalmas erdőtűz volt, és a füst beterítette a várost is. Ennek volt valami valóság alapja?

Rám is kedvező benyomást tett a város, júliusban voltam ott másodszor, és a terveim alapján jövő nyáron is visszamegyek!!

Gergő
#41 - gergopapa - 2010.08.26. - 10:02
Szia Gergő!

Amikor jöttünk vissza északra, aug 22-én is égett az erdő a hegyoldalban a város felett 2-3 helyen Nagy kiterjedésű tűz volt. Sok tűzoltó repülő és helikopter is oltott. Való igaz, hogy a város északi oldala teljes füstben volt. :(
Házak szerencsére nem égtek. :)
#42 - Mount1976 - 2010.08.28. - 10:27
Szeretnénk összel menni Horvátországba.Megtudjátok mondani hogy milyen az idő a tengerpartokon és van e camping(sátras) vagy érdemesebb más szállást nézni?
Szeptember 2.hetétől mennénk.
Válaszaitokat öszönöm
#43 - Katka - 2010.09.01. - 15:41
Szia Katka!
Attól függ, hogy Horvátország melyik részére mész.
Dalmáciában (Zadartól délre) nyáron is sokkal melegebb van, mint pl. Magyarországon vagy Isztria vagy Kvarner öböl! Ezen a részen mediterrán klíma uralkodik. Sokan mondják, hogy a fürdőszezon májustól októberig eltarthat!
Nézd meg a www.idokep.hu , ezen belül kattints a hőtérképre és ott Horvátországra. Szerintem könnyebben tudsz így mérlegelni és összehasonlítani adatokat!
Splitben már kétszer jártam. Városon belül láttam tourista információkat és utazási irodákat, ahol tudsz az igényednek megfelelő szállást keresni!
Apartmanban voltam Splitben mindig, teljes mértékben megvoltam elégedve mindennel! A 39. hozzászólásomban megtalálod az email címemet, ha gondolod, küldj egy mailt és szívesen elküldöm az apartman tulajdonos email címét!
#44 - gergopapa - 2010.09.01. - 23:15
Szia Gergopapa!

Valóüszínüleg ő campinget keres, az apartman már drága lenne.

Az , hogy milyen idő lesz, azt a jóisten tudja. én októberben lesz Dél Spanyolországban, na ott még biztosan meleg lesz, legfeljebb esténként már picit hűvösebb lesz:-(

Voltam már Rijekában október utolsó napjaiban este úgy, hogy elég volt egy rövidujjú póló, de szerintem tök kiszámíthatatlan:-(
#45 - moni - 2010.09.03. - 09:43
Katka,
Mi itt voltunk két hete, meg voltunk elégedve. Van saját strandja, kilátás a tengerre mert lépcsőzetesen vannak kialakítva a helyek, van kis bolt is a területen és a lényeg, tiszta vizes blokkok.
Trogir mellett van, Splittől pedig kb 30 km.
Az időt csak a jóég tudja, nekünk nagyon jó időnk volt, de az este és éjszaka már hűvös/hideg...sátorral...hááát nem tudom. Mi telepített lakókocsiban laktunk.
http://vranjica-belvedere.hr/en/
#46 - Nordina - 2010.09.06. - 22:24
Sziasztok!
A következő információt tudtam meg, aki 2011 nyarán Splitben, illetve környékén kíván nyaralni és vonattal tud utazni.
A MáV 2011.06.10-08.28-ig indít közvetlen járatokat Budapest-Keleti pu. és Split között, keddi és pénteki napokon, 17:05 indulási és 08:21 érkezési időponttal.
Visszafelé szintén lesz közvetlen járat, szintén a fent jelzett időintervallumon belül, szerda és szomati napokon, 17:21 indulási, és 08:25 érkezési időponttal.
A 2010/2011-es menetrend még friss, azonban mindenkinek javaslom, hogy az utazás előtt érdeklődjön a MáV-nál!
#47 - Gergő - 2010.12.13. - 13:23
Jutka (másik oldalról), feltétlenül nézd meg!
Splitben járva feltétlenül másszon fel mindenki a Marjan hegyre. Megéri!
http://www.youtube.com/watch?v=GgVoTp0CNf8
#48 - Gergő - 2011.01.13. - 21:46
sziasztok,mi a barátaimmal ide szeretnénk menni,csak nemtudjuk hogy milyen szállás lenne az olcsó és mennyi lennek budapestről az út,mert nem találom,vagy nem írja ki nbem tudom.lécci válaszoljatik ha tudtok valami jó szállást olcsót kb.6főre
#49 - szandra - 2011.05.31. - 13:56
Szia!

Mit jelent az olcsó szállás számodra? Mikor mennétek?

Köszi!
#50 - moni - 2011.05.31. - 19:00
Sziasztok,

Nem tudom, hogy van-e köztetek olyan, aki Split környékén tud jó helyeket snorkelezésre (pipás búvárkodásra).

Autóval megyünk, nem baj ha kell kilométert vezetni, de egy kis látogatástól sem rettenek meg egy közeli szigeten (oda nem autóval mennék), feltéve ha tudom, hogy érdemes oda menni.

Szóval aki tud valamit, tapasztalt valamit, kérem írja meg.

Köszi!
#51 - András - 2011.06.04. - 16:37
Szia szandra!
Budapestről mivel mennétek Splitbe? Eddig vonattal mentem, most is vonattal megyek, kedden és pénteken lesz vonat következő hét péntektől délután 5-kor indul, és másnap reggel érkezik meg Splitbe! Lásd. 47.hozzászólásomat! Szállásadóm emailcímét szívesen odatudom adni Neked, feltéve ha küldesz emailt a torok.gergo2@gmail.com címre, de ha jól láttom föntebb is vannak apartman elérhetőségek!
#52 - Gergő - 2011.06.04. - 22:42
Ez nagyon szép város.
#53 - é. - 2011.06.09. - 19:36
Sziasztok!Ki tudja, hogy a Split-i repülőtérről hányas számú autóbusszal lehet közvetlenül a kikötőbe a komphoz eljutni? Vagy a taxi mennyibe kerül? Köszi Márta
#54 - Papp Márta - 2011.06.10. - 16:33
Szia Márta!

Splittől a repülőtér kb. 20 km, kb. 5 km-re Trogirtól. Ha komppal szeretnél menni valahová, akkor szerintem Trogirból próbáld.
A 37-es vagy pedig a 38-as busszal tudsz eljutni Split kikötőjébe! Konkrétan Split az úticél? http://www.split-airport.hr/kako-do-nas.html
#55 - Gergő - 2011.06.11. - 13:17
Sziasztok!
Két hét múlva indulunk vonattal Splitbe, 4 gyermekkel. Szálláskeresésben(Split és környéke)tudnátok javaslatot adni?
éva
#56 - éva - 2011.06.25. - 21:52
Szia éva!
Már kétszer voltam Splitben, július végén szintén megyek, immáron harmadszor már most bevagyok sózva.
A vonat du 5-kor indul a Keletiből és az idei menetrend szerint másnap reggel fél 9-re érkezik Splitbe. Nagyon szép részeken megy keresztül a vonat, sok-sok hegy, völgy. A tengert Perkovic állomás után lehet megpillantani kb. 750 m magasságból. Gyönyörű.
A városban rengeteg látnivaló van és van homokos strand. A városfalnál található Nini Gergely püspök szobra, a lábújját kötelezően megkell simogatni, ugyanis szerencsét hozz, ez nemcsak babona, hanem tapasztalat!
Szálláskereséssel kapcsolatban: ha leszálsz a vonatról automatikusan odatoppan eléd jó pár ember, aki szállást tud ajánlani. Viszont szívesen tudok Neked segíteni, van egy ismerősöm, aki Splitben lakik (horváttul és angolul tud), szívesen elküldöm Neked az email címét, ugyanis a nyár folyamán vannak kiadó apartmanjai, viszont légyszíves dobj egy emailt nekem: torok.gergo2@gmail.com.
Ha van valami kérdésed, nyugodtan kérdezz és persze várjuk majd a beszámolódat! Jó utat!
#57 - Gergő - 2011.06.26. - 09:33
Szia Gergő!
Látom tájékozott vagy Split témában. Nekem az lenne a kérdésem, hogy a spliti vasútállomás mellett lévő buszpályaudvarról lehet Omisba eljutni?
#58 - Botlik - 2011.07.05. - 12:16
Persze úgy gondoltam, hogy busszal...
#59 - Botlik - 2011.07.05. - 12:18
Szia Botlik!
Igen, a spliti vasútállomás melletti buszpályaudvarról tudsz eljutni (nemcsak) Omos felé.
#60 - Gergő - 2011.07.05. - 22:09
Köszi Gergő!
#61 - Botlik - 2011.07.06. - 09:12
Kedves Mindenki,

4 tagu csalad vagyunk, olcsobb, de komfortos szallast keresnenk Spliten vagy mellette juliusban. Segitseget kerunk barkitol.

Berni
#62 - Berni - 2011.07.06. - 20:53
Szia Berni!

Mikor mennétek pontosan, mennyi idősek a gyerekek, és mennyit EUR/éjt szántok rá? Adsz egy e-amil címet?

Köszi:Móni
#63 - moni - 2011.07.09. - 00:30
Splitből a 60-as busszal lehet eljutni Omisba. Ez nem a vasútállomás mellől indul, hanem a Riva végén lévő piac mellől. Mi naponta ezzel a busszal közlekedtünk.
#64 - Dancs Gábor - 2011.07.18. - 08:24
Sziasztok!
FIGYELEM: ha a szállásadót szeretnétek elérni Horvátországban magyar hívószámról, akkor a következőképpen tegyétek:
a telefonszám például: +385 092 ..... , akkor a 0 nélkül tegyétek meg a kapcsolatfelvételt! A telefonszámot jól adják meg, az a hivatalos, viszont nekünk az általam leírtak alapján kell a kapcsolatfelvételt kezdeményezni!!!! TEHáT: +385 92 stb......Ha Magyarországról történik a kapcsolatfelvétel akkor is!!! Ha nem megy valami, akkor nyugodtan kérjétek a helybeliek segítségét Horvátországban.
(Kb. 2 napja is leírtam, nem tudom, hogy miért nem jelent meg a hozzászólások közt)
#65 - Gergő - 2011.08.07. - 22:06
Splitbe készülünk augusztus 27-én. Nagyon sok infot begyűjtöttem tőletek,hogy mit "kell" megnéznünk. Szeretnénk hajóval átmenni Solta szigetére, azt szeretném megtudni, hogy a szigeten lehet kerékpárt, robogót bérelni?
Illetve ha valaki egszerű, igényes szállást tud 2 személynek ajánlani, azt megköszönném (kb 15 Eur/fő/éj).
#66 - Marcsi - 2011.08.18. - 11:12
Szia Marcsi!
Split-ben tudok egyszerű, komfortos szállást. Barátom él ott, akinek vannak kiadó apartmanjai szeptember 30-ig.
Légyszíves küldj nekem emailt (torok.gergo2@gmail.com) és elküldöm a barátom email címét!
#67 - Gergő - 2011.08.18. - 21:31
Sziasztok!

Olcsó parkolót az óváros közelében, ahol egész nap állhatok az autóval, merre találok?
#68 - óPé - 2011.08.19. - 18:54
Szia óPé!
Az óvárosnál nagy szerencsének kell lennie, hogy találj parkolót és még ráadásul olcsó is legyen! Próbáld a következő utcákon, ami kb. 5 perc sétára van az óvárostól: Vukorvarska vagy éppen a Dubrovacka (de itt is az óvároshoz közelebb eső részt célozd meg). Tapasztalataim szerint szabálytalanul parkolnak...
#69 - Gergő - 2011.08.19. - 20:40
Sziaztok!
Arról esetleg van vkinek infója, mennyire beszélnek magyarul esetleg az ottaniak?
#70 - Molnár Tibor - 2011.08.24. - 23:53
Kedves Molnár Tibor!

Van aki beszéli a magyart, van aki nem, pl. a piacon volt aki tudott magyarul és amikor meghallotta, hogy magyarok vagyunk automatikusan váltott horvátról magyarra.....
#71 - Gergő - 2011.08.25. - 10:42
óPé és Molnár Tibor! Amúgy szívesen...........
#72 - Gergő - 2011.08.29. - 10:05
Júliusban megyünk Trogirba. Vonattal megyünk Splitig és onnan busszal terveztem, de olvastam, hogy nagy a dugó, elviselhetetlen meleg van a buszon, ezt ha lehetne, kihagynám.
Tudna valaki abban segíteni, hogy hajóval könnyebb-e átjutni???

Előre is köszönöm!
#73 - Eszter - 2012.04.22. - 18:11
Szia!
A busztól ne félj, mert nem gáz.
Minden évben Split-be járok nyaralni, vonattal szoktam utazni én is.
Trogir-ba tudsz menni a vonatállomás mellől a buszpályaudvarról, valamint helyi járattal, amihez a vasútállomástól kb. 10 percet kell sétálni.
Hallomásból hallottam, hogy hajóval is el lehet menni Trogirba, ezt nem próbáltam, javaslom hogy vedd fel valakivel a kapcsolatot a Jadrolinija hajótársaságnál. Ha a google beütöd, akkor kidobja a helyes webcímet! Tavaly a buszjegy ára 31kn volt a 37-es járaton.
#74 - Gergő - 2012.04.22. - 21:00
Elfelejtettem írni, hogy a 37-es járat a helyi járat.
#75 - Gergő - 2012.04.22. - 21:02
Kedves Eszter,
ismét én vagyok.
Ezen a honlapon tudsz információkat gyűjtögetni a buszjárat indulásokról, érkezésekről:
www.ak-split.hr
#76 - Gergő - 2012.04.23. - 09:47
Köszönöm Gergő az infókat!!
#77 - Eszter - 2012.05.04. - 10:57
Sziasztok!

Autóval tervezünk menni Splitig 3-12ig. Ahogyan eddig láttam mindenki vonattal és busszal megy. Azért döntöttük a kocsi mellett mert szállás foglalás híján de tervekkel annál telibb mennénk még hazafelé Plitvicei tavakhoz,Krk nemzeti parkba, Makarska, Hvar szigete és még amire marad pénz, idő! Mindenhol eltölteni egy két napot.
Azt szeretném kérdezni először is, hogy Splitből autópályán kívül az utak jól használhatóak, vagy a sok szerpentin miatt sok sok plusz 100 km-re számíthatunk?

Ingyenes parkolást könnyű találni? Ha nincs a díjak milyen magasra rúgnak?

Sátrat csak campingben lehet állítani?

A strandok ingyenesek?

Jó és olcsó campinget tudsz ajánlani Splitben amit ismersz és szívesen ajánlanál?

Hálás vagyok minden válaszért!Előre is köszönöm:)

Bogi
#78 - K.Bogi - 2012.07.25. - 13:29
Szia Bogi!
A strandok ingyenesek, a Bacvice-n ha van igényed, bérelhetsz napernyőt ággyal, tavaly 40 kúna/fő volt. Szerintem nem éri meg.
Nem a Bacvice a legszebb strand, a Marjan hegy lábánál egymás hegyén hátán vannak a strandok, ezek viszont kavicsosak és hirtelen mélyülnek.
Ha hajóval utaznátok, nézegesd a www.jadrolinija.hr weboldalt, azon belül pedig a district of Split részt kellene keresned.
Campinget nem tudok ajánlani, apartmant viszont igen, elég kedvező áron kínálja a kint élő ismerősöm, ha érdekelne az elérhetősége a torok.gergo2@gmail.com címre írj és küldeni fogom minél hamarabb....
Egyébként sokat segítenek a következő honlapok is: www.hellotourist.net, valamint a topic tetején is vannak szállásajánlatok, kedved szerint válogathatsz.
#79 - Gergő - 2012.07.25. - 20:32
Sziasztok! Légyszi segítsetek már, hogy Split környékén hol lehet olcsó szállást találni, ahonnan közel van Split meg egy jó strand is??? (Splitbe azért nem akarunk megszállni mert egy kicsit nyugodtabb környezetre vágyunk, de ugyanakkor szeretnék a várost is bejárni!)Előre is köszönöm szépen!
#80 - Dina - 2012.07.31. - 20:11
Szia!

Tudom ajánlani pl. Omist!
#81 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.08.03. - 22:37
Köszi!!! :)
#82 - Dina - 2012.08.06. - 19:25
Sziasztok!Az lenne a kérdésem,milyen messze van a Spliti vasútállomástól a strand?Az Adriával mennénk és csak egy napot töltünk Splitben.
köszi
#83 - Zsófics Erzsébet - 2012.08.11. - 21:59
Szia!

A környéken szebb, jobb strandok vannak, de a spliti (egyébként homokos) strand kb. 10 percnyi gyaloglásra van a vasútállomástól, balra kell indulni az utcára kilépve, a kikötő vége fele ismét balra, fel kell menni az emelkedőn, ahol autók is mennek, de bárki megmondja, ha kérdezitek, hogy merre van a Bacvice strand.
#84 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.08.11. - 22:18
Köszi!!!!!Szép hétvégét!!!
#85 - Zsófics Erzsébet - 2012.08.12. - 10:48
Kedves Erzsébet!
Nekem a kedvenc strandjaim a Marjan hegy lábánál vannak. A tengerparti sétány (Riva) után kb. 10 perc sétára. Kavicsos, sziklás partokról van szó, hirtelen mélyülnek.
A Bacvice és a mellette lévő Firule strand az homokos, lassan mélyül. Semmi probléma nincs a strandokkal, tiszták és jól felszereltek.
A Bacvicen lehet napágyat bérelni, 40 kúna/fő áron. Szerintem nem érné meg. Ha legalább 3 napra mennétek Splitbe, akkor ezen összegért már el tudnátok utazni Trogirba vagy Omisba.
#86 - Gergő - 2012.08.12. - 12:55
Sziasztok!
2 gyerkőccel utaznánk,így elsősorban a játszóterek érdekelnének.Van-e a Bacvice vagy bármely strandon?Vannak-e ugrálóvárak,kisvonat vagy bármi,ami 2 kis gyereknek örömet okozhat?Nagyon köszi mindenkinek,aki válaszol!
#87 - kata - 2013.01.02. - 14:57
Szia!

A Bene strandon, ami a Marljan-hegy lábánál van, van játszótér, és egyéb játszási lehetőségek. Egyébként Split elég nagyvárosias, bulis jellegű, én személy szerint nem tartom annyira kisgyerekes úticélnak. A környéken még gyerekes, sok játszási, kikapcsolódási lehetőséget kínáló strand a Trogir közelében található Medena-strand.
#88 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.01.02. - 21:45
Kedves kata!
A Bacvice strandon láttam játszóteret, sőt a Bacvice "feletti" részen is van játszótér.
Ugrálóvárral és kisvonattal nem találkoztam.
#89 - Gergő - 2013.01.03. - 20:53
Sziasztok!
Augusztusban mennénk a párommal Splitbe vonattal. Arról érdeklődnék hogy hogy érné meg jobban? Budapest- Split közvetlen vagy pedig Budapest-Zágráb és onnan helyi busszal Splitbe vagy valami közeli városba. Mindenféleképpen erre a részre mennénk. Valaki utazott-e esetleg Busszal végig? mennyivel olcsóbb mint a vonat? és mennyivel kényelmetlenebb? Milyen időközönként vannak megállók?
Előre is köszi:)
#90 - Timi - 2013.07.21. - 10:40
Szia!

A busz biztos, hogy nagyon kényelmetlen lenne a vonathoz képest. De egyébként: Bp-Split oda-vissza (ülőkocsival számolva) 71 EUR, Bp-Zágráb pedig 31. A kettő különbsége 40 EUR. Mivel éjszakai vonat, meg lehet fontolni a fekvő- vagy hálókocsit.
Zágráb-Split busszal minimum 155 kuna (6 ezer ft) egy irányba, tehát kb. ugyanannyi lenne vonat+busszal, mint kényelmesen, átszállás nélkül, vonattal, szóval emiatt is jobban megéri vonattal.
#91 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.07.23. - 21:03
Szia Timi!

Mikor indultok Splitbe? én a holnapi vonattal megyek! Jó lenne magyarokkal utazni!!! Nagykanizsán szállok fel.
#92 - Sára - 2013.08.05. - 14:56
Szia Tibi!
Idén szeptemberben megyünk Splitbe.Kérdésem : Reptéről-Mail stan Apartment.Mivel érdemes?Helyi közlekedés (busz)? Vagy taxi? Ja és még egy Splitből Omisba hogyan jutunk el legegyszerűbben?
Válaszod várjuk és köszi: Booges :)
#93 - Booges - 2014.05.20. - 14:49
Szia!

Hát busszal sokkal olcsóbb, csak meg nem mondom hogy a városból pontosan hogy juttok el ebbe az apartmanba busszal, arra kérdezzetek rá a tulajdonosoktól (vagy a városból már esetleg taxival). Splitből Omisba buszok közlekednek a buszpályaudvarról.
#94 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.21. - 01:18
Szia!
Köszi a gyors választ.A taxi árakról,busz jegyekről esetleg tudsz valamit? Mert olvastam valahol,hogy elég horror árakon dolgoznak a taxisok.Meg jól láttam a térképen,hogy a busz állomás ott van a vasútállomásnál?
Meg esetleg meg tudod mondani,hogy úgy kb mekkora ez a város? Mondjuk mint Prága?
Köszi
#95 - Booges - 2014.05.21. - 23:18
Szia!

Igen, a buszállomás, vasútállomás, és a kikötő is egymás közvetlen közelében van. A helyi buszjegy Splitben 11 Kuna. A távolsági buszok olcsók, Split-Omis pl. akár lehet 21 Kuna is csak, a 60-as busszal (ami nem a buszpályaudvarról indul), ami kicsit lassabb mint a buszpályaudvarról induló távolsági buszok Omisba, de az se lehet több 30-40 Kunánál, már pontosan nem emlékszem, de olcsón lehet buszozni, hajókázni. A reptérről se lehet túl magas a buszjegyár.
Maga az érdekes, "releváns" rész, ami a strandokat, a kikötőt, vasútállomást, buszállomás, óvárost, és Marjan-hegyet foglalja magában nem nagy, gyalog bejárható. Ez a szállás pedig mindezektől 1,5 km-re van.
#96 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.22. - 14:32
Kb. 2 évvel ezelőtt a menettérti buszjegy ára 33 kn volt Split és Omis között (60as buszon)
#97 - Zoran - 2014.05.24. - 20:25
Tibi,Zoran köszi az infót!
#98 - Booges - 2014.05.27. - 22:19
Kedves Gergő!
Tisztelettel kérdezem él még az email címed?Szeretnék érdeklődni a szállás végett.4 felnőtt menne család.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel üdvözöllek:Kata
#99 - kata - 2014.05.31. - 22:52
Kedves Gergő!

Le maradt 2014.aug.9-től-2014.aug 13ig-ig érdekelne.Köszönöm.Bocs a zavarásért.
üdv:Kata
#100 - kata - 2014.05.31. - 22:57
Augusztusban vonattal szeretnénk utazni Splitbe. Mennyibe kerül egy oda-vissza út hely jeggyel együtt. Mennyivel előtte érdemes megvenni a jegyet? Splitből Omisba melyik busszal tudunk
eljutni.
#101 - Margó - 2014.06.11. - 23:31
78 EUR ülőkocsiban, bővebben: (hibás link törölve - admin)

Splitből Omisba sokféle busz megy, egyrészt a 60-as helyi busz, másrészt távolsági buszok a spliti buszállomásról.
#102 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.06.12. - 21:03
Sziasztok!

Sznorkellezésre (könnyű búvárkodásra) tudtok jó strandokat mondani Split-ben?

tehát köves, tiszta vizű strandokat

előre is köszönöm,
Dani.
#103 - Dani - 2014.07.15. - 02:26
Kedves Dani!

Kastelet és Kasjuni beach.
#104 - Gergő - 2014.07.22. - 20:07
üdvözletem!

A vasútállomástól, ahová a MáV járatai érkeznek, milyen messze van jó fürdőzési lehetőség ?
Előre is köszönöm
#105 - Ferenc - 2014.07.23. - 17:00
Kedves Ferenc!

600m-re van a spliti strand, ha a tenger felé nézel, balra kell indulni, nem pedig jobbra az óváros fele.
#106 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.07.23. - 17:05
Köszönöm az infót! Szép napot
#107 - Ferenc - 2014.07.23. - 17:13
Sziasztok,

A reptérről melyik busszal lehet bejutni Splitbe? Illetve szállást Trogirban vagy Splitben érdemesebb foglalni? Nyugis, városnézős-strandolós nyaralást terveztem. :)
#108 - Kata - 2014.08.05. - 22:24
Szia!

Splitbe van egy "repülőtéri busz", azon kívül a 37-s és a 38-as is a közelben áll meg, és Splitbe megy, de a reptéri busszal menj inkább.
Ha nyugisabb nyaralást tervezel, akkor sokkal inkább Trogir, (vagy akár Omis) legyen a bázis, mint a nyaralóhely-léptékekben mérve hatalmas, és zajos Split.
Ha Trogirba mész végül, nem Splitbe a reptérre, akkor viszont már a 37-es busz kell a reptérről, de Trogir irányába.
#109 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.05. - 23:21
Sziasztok!
Barátnőmmel utaznánk 3 napra Splitbe és érdeklődnék, hogy hol lehetne olcsó szállást a tengerpart közelében találni. Szüleim régen voltak, és ők a vasútállomáson szereztek szállást alkuképes fazonoktól. Ez még ma is működik?
Köszi
#110 - Andi89 - 2014.08.11. - 20:41
Szia!

én is így találtam néhány éve, és más is beszámolt erről 1-2 éve, szóval gondolom még mindig ott lesznek, ill. a sétányon is mászkálnak. De hogy neten nem lehet-e olcsóbban (ill. ezeknél a szállásoknál nem tudod, hogy milyenek, mennyire jók, vagy rosszak), abban nem vagyok biztos.
#111 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.14. - 21:00
SZUPER!!!!! Gyönyörű város, kék és kristálytiszta víz és medierrán növényzet. A Mestrovic múzeum leírhatatlan, gyönyörű kert. Van egy kicsike templom is a környéken, amit meglehet nézni (a belépben szerepel). Nem tudom leírni azt az érzést, amikor ezen kis templomból a tengert nézzük, miközben a kabócák ezerrel zúgnak körülöttünk.
#112 - Zsuzsi - 2015.01.22. - 21:41
Sziasztok!
Augusztusban mennénk a csaladommal Splitbe. érdeklődnék, hogy hol lehetne olcsó szállást a tengerpart közelében találni.
Előre is köszönöm:)
#113 - Tunde - 2015.02.26. - 11:16
Szia!

Akár a helyszínen is lehet találni, a vasútállomás, buszállomás, kikötő környékén sokan hirdetik magukat. De úgy nehéz előre látni az árakat, és az apartman színvonalát, illetve Split egy nagyon nagy város, ott azért más/nehezebb a tengerpart közelében találni, mint egy hosszú, de keskeny üdülőtelepülésen. Előre foglalva pl. itt lehet nézni, itt jó árak vannak, és elég sok szállás:
http://www.adriatic.hr/affiliate.php?site=1152&redirect=http%3A//www.adriatic.hr/hu/search/private/location/Split/location_id/pl-374
Ha inkább hotelben gondolkodtok, nem pedig magánapartmanban/magánházban, akkor pedig:
http://www.hotelscombined.com/hu/City/Split.htm?a_aid=9088
#114 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.26. - 14:41
Nem akarok senkit lebeszélni Splitről, de csúcsidőben hemzseg a túristáktól. Gyakorlatilag élvezhetetlen. Az óvárosban hömpölyög a tömeg, gyakorlatilag egy fényképet nem lehet úgy készíteni, hogy valaki ne másszon bele :-)
Ajánlom a közelben lévő Omist, ami sokkal nyugisabb, ellenben gyönyörű szép.
Viszont ha valaki mindenképpen Splitben szeretne nyaraéni, semmiképpen sem ajánlom a tőle délkeletre lévő partszakaszt szállásügyben, mert onnan az állandó dugó miatt egy kínszenvedés bejutni Splitbe mondjuk esténként.
#115 - Bábáj - 2016.07.26. - 16:42
Sziaszok!
Augusztusban utazunk Splitbe, és szeretnénk egyik nap átmenni busszal Omisba. Tudna valaki segíteni, hogy a 60as busznak hol van a megállója Splitben? Interneten próbáltam utánanézni, de nagyon sok helyen teljesen más információk voltak írva, illetve hogy mostanában mennyi egy jegy (láttam 3 éve 33 kuna volt oda-vissza)?
Láttam, hogy mennek más buszok is, pl a Promet (https://promet-makarska.getbybus.com/en/), ezt ismeri valaki?
Előre is köszönöm! :)
#116 - Timi - 2017.06.07. - 11:11

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás