Susak sziget települések, üdülőhelyek, látnivalók, időtöltés

Susak

Booking.com

Az igen kicsi, mindössze 3 km hosszú, és 1,5 km széles Susak-sziget a Kvarner-öböl nyugati részén fekszik, Losinj szigetétől 7 km-re, délnyugatra található. Losinjból, és Rijekából hajóval lehet idejutni. Történelméről keveset tudunk: nem jegyzeték le, így csak szájhagyomány útján terjedt, és a szigetlakók egészen a 20. századig nem részesültek iskolai oktatásban. Az itteniek szerint már az illírek, a rómaiak, és a görögök idejében is laktak itt, de erre kevés a bizonyíték. Viszont biztos, hogy a Bizánci birodalomhoz, és számos horvát szigethez hasonlóan, Velencéhez, valamint Ausztriához is tartozott Susak. Később Olaszországhoz csatolták, majd az egységes Jugoszláviához került. 1948 és 1960 között, Tito uralma alatt, a sziget lakosságának nagy része az Egyesült Államokba emigrált. Így ma Susak népessége nem haladja meg a 200 főt se, míg korábban majdnem 2000-en éltek itt. Susaknak, viszonylagos izoláltságának köszönhetően számos becsülendő tradíciója, és népszokása van. A szigetlakók saját dialektust beszélnek, amelyet a többi horvát meg se ért, a fiatal nők, és az idősebb hölgyek különleges népviselet viselnek az esküvőkön, és az ünnepségeken. A helyi konyha, és borok is különlegesnek, és igen jónak mondhatók.

Susakon gyönyörű finomhomokos, és sziklás tengerpartokat, csendet, nyugalmat, a "vidéket" találhatják meg az ide utazók. Itt nincsenek éjszakai szórakozóhelyek, nagy szállodák, még utak, és autók se. A szigeten mindössze egy kis falu van: a keleti részén, a Dragoca-öbölben fekszik az azonos nevű Susak. Szállást se könnyű találni. Sokan még a sziget létezésével sincsenek tisztában, azok közül se, akik jól ismerik Horvátországot. Ezeknek előnye is van, nincs tömeg, igen kevés itt a turista. Ha valaki unalmasnak is találná, hogy több napot töltsön itt el, a környező szigetekről érdemes egy napos kirándulásra átruccanni ide. Jó program körbejárni a szigetet a tengerpart mentén, ez mindössze 12 km-es táv, és 4 órás túra, és így megnézhető a sziget összes strandja, és szép öblei, és néha meg is lehet mártózni.

Susak

Susak kép: morbin

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

aranyos falu főleg idősebb korosztálynak ajánlom
#1 - planéta lászló - 2009.01.26. - 14:06
Helloka!
Szí­vesen venném ha valaki segí­tene, állí­tólag Susakon jó búvárlehetőség van, igaz ez? További infok is érdekelnének erről.
köszönöm léna
#2 - Léna - 2009.04.15. - 12:18
Egyszer ellátogatnék erre a helyre, mivel a vezetéknevem is ugyanez. :)
#3 - susijuci - 2010.11.09. - 20:36
Nyáron átmegyünk hajóval Losonjról,ott felfújom a gumicsónakot,és megnézzük az összes öblöt????
#4 - berkenye - 2016.10.18. - 13:21

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás