Varasd nevezetességek, nyaralás

Varasd utazás, kalauz, időtöltés, látnivalók

Varasd

Booking.com

Zágráb mellett, Horvátország másik népszerű szárazföldi turistacélpontjának Varasd (horvátul Varazdin) számít. A város vára, óvárosa, számos múzeuma, és galériája, valamint hangulatos, szép utcácskáinak köszönhetően Észak-Horvátország legnépszerűbb turistacélpontjává vált. Remekül gondozott, és megóvott épületei Prága után Európa legfontosabb barokk emlékévé teszik. A horvát tengerpartra utazva, vagy a nyaralásból hazafelé jövet érdemes megpihenni a városban, és néhány órát eltölteni itt.

Varasd nevét a magyar "város" szóból kapta. Zágrábtól 81 km-re, északra fekszik, a Dráva partján. A 41 ezres lakossággal rendelkező Varasd első említése III. Béla magyar királyhoz kötődik, aki egy 1181-es oklevélben "emlékezett meg" a közeli termálfürdőkről. Varasd Corvin János birtoka is volt.

Varasd

Varasd

Varasd képek: boris licina, korom

Vár

A város egyik legnagyobb vonzereje impozánsan felújított, teljes egészben látogatható vára. Az óvárosban lévő várban található a városi múzeum is. A várat a 14. században kezdték építeni, az itáliai építész, Domenico dell'Allio-nak köszönheti mai kinézetét. Rendkívül fontos erődítménynek számított a törökök ellen, a török veszedelem idején, a jobban védhető várnak köszönhetően Zágráb helyett Varasd volt Horvátország fővárosa. A múzeumban korabeli fegyverek, bútorok, és egyéb tárgyak tekinthetők meg. Az óvárosban, a váron kívül, hangulatos, nyáron nyüzsgő utcácskák, és paloták találhatók.

Varasd, vár

Varasd, vár, kép: Effervescing Elephant

Katedrális

A barokk városi katedrálist 1647-ben építették.

Varasd, katedrális

Varasd, katedrális, kép: Suradnik13, Wikipedia

Horvát Nemzeti Színház

Varasd számos barokk, és rokokó palotája közül kiemelendő a híres velencei építészek, Herman Heller, és Ferdinand Fellner által 1873-ban épített Horvát Nemzeti Színház.

Varasd, Horvát Nemzeti Színház

Varasd, Nemzeti Színház, kép: Dinamostar, Wikipedia

Galéria

A Galerija starih i novih majstora galéria a rokokó-stílusú Sermage-palotában kapott helyet, 3000 kép tekinthető itt meg, horvát, és külföldi mesterektől.

Varasd, galéria

Varasd, galéria, kép: VLKR

Fesztiválok

A város a turistáknak két, éves fesztivállal is kedveskedik: az évente 100 ezer látogatót vonzó Spancir Fest augusztus végén kezdődik, és 10 napig tart. Művészek, mutatványosok, zenészek, és utcai árusok gondoskodnak az "utcajáró fesztiválra" kilátogatók szórakoztatásáról. A másik fesztivál, a Varasdi Barokk est (Varazdinske Barokne Veéer) a barokk zene, és művészet szerelmeseit kényezteti, a koncerteket a fantasztikus akusztikájú katedrálisban, és a Nemzeti Színházban tartják.

Varasdfürdő

A várostól 12 km-re, délkeletre található Varasdfürdő (Varazdinske Toplice). A fürdőkomplexum ugyan építészetileg nem mondható szépnek, de 57 fokos, kénes vize ízületi, mozgásszervi, és emésztési problémák ellen kiváló. Külső, és belső medencékben is lehet gyógyulni, vagy csak pihenni. Gyógyhatását már a rómaiak is felismerték.

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Pár évvel ezelőtt jártam itt a nővéremmel,nagyon szép város.Igazi ódon hangulat uralja,olyan érzést kelt az emberben mintha visszamenne az időben,érdemes megnézni csak ajánlani tudom mindenkinek!
#1 - Gyöngyi - 2012.01.13. - 18:58
Valóban szép hely, csak ajánlani tudom Cakovec várossal összekötve!
#2 - Török Gergő - 2013.09.07. - 22:36
Parkolási díj Varazdinban: 5 kn/h (szombaton 8-15 óra között kell fizetni), Cakovecben pedig 3 kn/h.

Autópályadíj:
Gorican-Cakovec: 9 kn
Gorican-Varazdin: 15 kn

Nem volt tumultus a pályán (2013.09.07)
#3 - Török Gergő - 2013.09.10. - 22:38
2013. 09. hoban voltunk ferjemmel
Varasd-on.Csodalatos a var, kivul
belul.Nagyon nagy elmeny volt
szamunkra ez a kirandulas. Ami
nagyon rosszul esett, hogy sehol
sincs magyarul tajekoztatas,utbaigazitas, sot magyarul senki sem hajlando beszelni0.
#4 - Nagy laszlone - 2013.09.24. - 21:38
A mai zord időben férjemmel gondoltuk ellátogatunk a 57 C fokos Varasdfürdő (Varazdinske Toplice) terme hotelben található fürdőkomplexumba. Tényleg építészetileg ízlésficamos tervezésű , a víz hideg sztem nincs 30 fokos, ellenben ízületekre nagyon használ ! Ezért ajánlani tudom. A víz nem volt erősen termál szagú vagy olajos vagy színes, NaCl-t éreztük rajta , könnyű volt a víz nem nehezítette el a testünket hazaúton nem nyomott éberen tudtunk vezetni . Aki idegkisimítás miatt feszkólevezetőszaunázna ,tudni kell ,hogy a horvátok nem ismerik a szanuna kultúrát ,pihenni nem lehetett hangoskodtak . Hiányoltam a higiéniát a mennyezetből a elektromos vezetékek mellett folyt be az eső vödrök több helyen is a földre voltak helyezve . Magyar kiírás nincs magyarul nem beszéltek angolul sem max németre vált . Kevés a tábla a reklám . Varasdon is több áruház mennyezetéből csepegett be az eső .
#5 - Németh Csilla - 2015.10.11. - 21:57

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás