UNESCO Világörökség

Horvátország világörökségi kincsei

Opatija

Booking.com

A világörökségi kincsek általában egy adott ország legszebb, legérdekesebb látnivalói közé tartoznak, melyeket feltétlenül érdemes megtekinteni. Gondoljuk csak a magyarországi világörökségi helyszínekre, azok is az ország legszebb tájai közé tartoznak. A Horvátország info oldal ezen része tehát bemutatja Horvátország világörökségi kincseit, melyeket, ha arrafelé járunk, nem szabad kihagyni. Horvátországban a következő 7 hely található az UNESCO világörökség listáján:

Kulturális világörökség

Dubrovnik óvárosa (1979)

Dubronvnik óvárosáról részletes információ itt: Dubrovnik kalauz, látnivalók

Dubrovnik, óváros

Dubrovnik óváros kép: tonayo

Eufrázius Bazilika, Porec (1997)

Porec leghíresebb látnivalója, az Eufrázius Bazilika Kr. u. 553-tól épült egy régebbi bazilika helyére. Egyik legszebb részei a mozaikok a 3. századból, melyek a bizánci művészet egyik legszebb példái.

Porecről részletesebben

Porec bazilika

Porec bazilika kép: Zé Eduardo

Split történelmi központja a Diocletianus-palotával (1979)

Diocletianus császár Kr. u. 293-ban építette palotáját, amely túlélt számos történelmi kort. A palota építésének idején Split város még nem létezett, ez a palota falai között indult meg, majd kiterjedt a palotán kívülre is. Ma a palota az Adriai-tenger egyik leghíresebb nevezetessége.

Bővebben Splitről és a Diocletianus-palotáról

Split, Diokleciánusz palota

Split Diocletianus-palota kép: Lloyd Doppler

Stari Grad síkvidék a Hvar szigeten (2008)

Bővebben: Hvar sziget és Stari Grad

Stari Grad

Stari grad kép: zsoolt

Szent Jakab Katedrális, Sibenik (2000)

Sibeniket a többi Horvátországi várostól eltérően horvát törzsek alapították. A Katedrálist Juraj Dalmatinac építette, 1431-től 1473-as haláláig dolgozott rajta, majd 1505-ben tanítványa fejezte be. A székesegyház kupolája 32 m magas, az épület 3 hajós. A 90-es években a szerb csapatok támadásának következményeként súlyos károkat szenvedett, de igen hamar helyreállították, és ma már szinte nem is látszanak a sérülések.

Sibenikről bővebb info itt

Sibenik, Katedrális

Sibenik katedrális kép: Ai@ce

Trau (Trogir) történelmi városa (1997)

A kis szigeten fekvő, festői Trogir óvárosa a 13-15. századi városfalon belül alakult ki. Trogir számos csodás látnivalóval rendelkezik a 13-15. századból. A görögök, románok, és velenceiek rendkívül gazdag kulturális örökségét az UNESCO 1997-ben díjazta.

Trogir részletes útikalauza

Trogir

Trogir történelmi város fotó: christing-O

Természeti világörökség

Plitvicei Tavak Nemzeti Park (1979)

Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, melyet erdős hegyek vesznek körül. A 20 ezer hektáros nemzeti park sok szépsége közül mindképp kiemelendő a Kozjak-tó, melynek vize olyan kristálytiszta, hogy 8 méter mélyig láthatunk le. De védett állatokat (pl. medvék, farkasok, vidrák) és karsztbarlangokat is csodálhatunk itt. Bővebben Plitvicéről, eljutási, belépőjegy információk, tippek itt: Plitvice

Plitvice Nemzeti Park

Plitvice tavak kép: bprm2

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Trogir minden túlzás nélkül egy ékszerdoboz! Ha arra jártok, feltétlenül nézzétek meg, mert gyönyörű és isteni a fagylaltjuk!!!
#1 - Marika - 2008.07.31. - 20:57
Nincs nálam a térkép és szeretném tudni, melyik a Plitvice parkhoz legközelebb eső tengerparti látnivaló, strand, gyönyörű városka stb, inkább a MO-hoz közelebb eső részen.. ? tudtok valami infot a 2009-es helyi árakról? benzin, kaja, ebéd, sör..? köszi a választokat! :)
#2 - Orsi - 2009.04.19. - 16:11
Aki teheti látogasson el a Plitvicei tavakhoz.egy felejthetetlen élményben lesz része.A H jelzésű út a legszeb kb 8 óra időtartamú, ne sies mindet néz végig megéri.!!
#3 - Béla - 2009.06.11. - 20:47
A hely tényleg gyönyörű!Még életemben ennyi ví­zesést nem láttam!
én 6 órát túráztam ott és biztos sok mindent nem láttam még.Szeretnék még visszamenni.
Az árak?Ahogy láttam drága minden,érdemes vinni kaját, sört,hacsak a helyi specialistát nem akarja valaki meg kóstolni.
Benzin kb. annyi mint nálunk.
#4 - nekem tetszik - 2010.06.28. - 10:39

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás