Vis sziget települések, üdülőhelyek, szállás, látnivalók

Vis sziget

Booking.com

A Horvátország szárazföldi részétől legmesszebb eső, nyílt tengeren található Vis-sziget területe 90,26 km2, lakosainak száma 3617. Legmagasabb csúcsa, a Hum, 587 méter magas. Kizárólag Splitből komppal, vagy hajóval lehet idejutni. A szigetnek két tengerparti települése van: Vis, és Komiza, a sziget belső részein pedig még néhány kisebb falu épült. Vis szigete Kr. e. 4. század óta lakott, sok római kori maradvány is felfedezhető itt. Sokáig "tiltott szigetnek" számított, Tito idejében egy katonai bázis működött itt, külföldi turisták csak 1989 óta látogathatják. Az Adria legtisztább részén, a romlatlan szépségű szigeten kristálytiszta levegő, a legkékebb tenger, rejtett öblök, csodás tengerpartok, az Adria egyik legzöldebb szigeteként rengeteg fa (köztük pálmafák), és növény, és nem utolsósorban, meleg napsütés várja az ide látogatókat. Vis a búvárok körében is igen népszerű célpont, akik merülésükkor fantasztikus tengeri élővilágban gyönyörködhetnek. A romlatlan szigeten megcsodálható Horvátország úgy, ahogyan régen volt: sokakat biztos elriaszt, hogy itt nincsenek szórakozóhelyek, nagy szállodák, utazási irodák tömegei által ide szervezett utak, de akik a romlatlan szépséget, és a nyugalmat keresik, és el szeretnének menekülni a tömeg elől, a tömegturizmus által megszállt nyaralóhelyektől, azoknak ez jó hír lehet. A helyiek által készített tenger gyümölcsei fantasztikusak, amelyeket kis, családi éttermekben lehet elfogyasztani. A szigeten sokfelé szőlőültetvényeket is látni (Vis szárazföldi területének kb. 20 százalékát borítják), amelyek Dalmácia legjobbjai közé tartoznak, így Vis a remek borról is híres pl. Opol, Visko Crno, és Vugava, (az első kettő vörös, míg az utolsó fehérbor) .

Eljutás autóval a Vis-szigetre: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe ezt írja: "Vis Horvátország")

Szállások | Vis település | Komiza | Stiniva-öböl | Kék Barlang | Hozzászólások

Vis sziget szállások

Szállások a Vis-szigeten: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Vis település szállások | Komiza szállások | Rukavac szállások | Szállások Horvátország egyéb részein is

Vis település

A sziget központja az azonos nevű, 1800 lakosú település egy nagy, védett öbölben fekszik. A településen mindenfele pálmafák zöldellnek, az Adria keleti részén egyedülálló módon.

Vis település

Vishez közel számos homokos, és kavicsos strand található, köztük kettő, amelyeket a sziget két legszebb strandjainak tartanak: 6 km-re Vistől a Stoncica-öböl fekszik, amelyet gyakran úgy emlegetnek, mint "Vis Hawaii-a". A gyönyörű, homokos öbölben egy barátságos étterem, és néhány kiadó ház van. A megkapó légkört egy szép világítótorony is erősíti.

Stoncica

Vis településtől 10 km-re délre, Milnához közel található a sziget legszebb, és legnagyobb homokos strandja, a Zaglav, ahol egy étterem is található. A Zaglavtól nem messze lévő kisebb, kavicsos part, a Srebrena szintén igen szép.

Srebrena

Komiza

A Hum domb lábánál elterülő kis településnek 2500 lakosa van, a tengeri összeköttetést Splittel Komiza biztosítja. A település minőségi szállásokat, kulturális, és történelmi épületeket kínál. Báját a kőházak, és a szűk utcácskák is fokozzák. Több "földi", és tengeri sport kipróbálására is lehetőség van. Komizához közel főleg kavicsos standok (pl. Gusarica, Velo zalo, Nova posta) vannak, amelyek remekek.

Komiza

Komiza fotó: ZakQ100

Stiniva-öböl

Pisko Polje után balra fordulva egy földes út visz csodálatosan szép, rejtett öbölhöz. A fél órás, meredek út fárasztó lehet ugyan, de megéri megtenni! Itt csodálatos környezetben lehet úszni, fürödni, és a környéken felfedezőútra indulni.

Stiniva-öböl

Stiniva

Bisevo-sziget, Kék barlang

A kis, 5,8 km2, területű, összesen 19, rendkívül szerencsés lakossal rendelkező sziget Vistől kb. 5 km-re található. Komizáról egy napos kirándulásokat szerveznek ide, ill. Vis településen is lehet hajókirándulásra jelentkezni. A sziklás szigeten számos barlang található, melyek közül a leghíresebb az egyedülálló, lenyűgöző Kék barlang (Modra Spilja). Kb. 10-13 óra között (ez persze változó) a Kék barlang a tenger alatti átjárón behatoló fénysugarak következtében csodálatos kékes-ezüstös megvilágítás alá kerül. A Kék barlang kizárólag hajón érhető el. Méreteit tekintve 18 méter hosszú, 6 méter mély, és 6 méter magas, de a barlang bejárata csak 1,5 méter magas, és 2,5 méter széles. Sajnos a barlangban csak kb. 5 percet töltenek a kirándulóhajók, úszni a barlangban nem lehet, de a ritkán látható szépségért mindenképp megéri eljönni.

Kék barlang, Bisevo

Kék barlang, Bisevo kép: nutted

Vis-sziget szállás

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Sziasztok!

Splitből hány órás az út, és a katamaran milyen áron lehet? Nemkizárt, hogy augusztusi Splitben történő ,,lehetséges" tartozkodásom alkalmával kimennék, de úgy, hogy 1 éjszakát ott aludnék! :)
Köszönöm!
#1 - Gergő - 2011.01.07. - 11:08
Szia!

Splitből Visbe 1 óra 15 perc, és 26 Kuna. Jó utat! :)
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.01.22. - 22:00
Sziaztok!
Splitből mennék Vis szigetre, autóval.
Komp árat, hogy kell kalkulálni?
Ezt megtaláltam: http://www.jadrolinija.hr/pdfs/stkn0101.pdf

1 autó 4 utassal, az 1 autó ára vagy 1 autó + 4 személy?

Köszönöm!
#3 - Attila - 2012.01.17. - 19:27
Szia Attila!
Szerintem 1 autó és 4 személy, de ha írsz emailt a Társaságnak, ők jobban fogják tudni, mint én!
#4 - Gergő - 2012.02.02. - 12:50
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy Splitből hogyan lehet a leggyorsabban és legolcsóbban eljutni Visre?Szükséges-e ott autó a közlekedésre vagy elég Komizán a gyalogos közlekedés?
#5 - Erika - 2012.08.04. - 15:01
Szia!

Split és Vis között jár komp, amely igénybe vehető autóval, és autó nélkül is, ill. katamarán, csak autó nélkül. Az út 2,5 óra, az ár 50 kuna autó nélkül, de nem jár túl gyakran a komp, menetrend itt: http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1304 , mivel hétköznap, és hétvégén más a menetrend, érdemes beállítani az aktuális dátumot, amelyik nap mennétek. Vis kikötő és Komiza között jár buszjárat, tehát nem feltétlenül kell autó.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.08.04. - 20:14
Sziasztok érdekelne, hogy valakinek van e tapasztalat Vis szigetéről? érdemes e meglátogatni nyáron? Elfogadható árban tud e valaki szállást? Előre is köszönöm a választ!
#7 - Szilvi - 2013.03.03. - 13:59
Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy milyenek a szigeten az élelmiszerárak, mert apartmanba mennék és nem cipelnénk magunkkal mindent, ha nem muszáj!

Előre is köszi! :)
#8 - Réka - 2014.06.26. - 22:42

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás