Zágráb nevezetességek, utazás

Zágráb utazás, kalauz, időtöltés, látnivalók

Zágráb

Booking.com

Horvátország fővárosának, és legnagyobb városának kb. 800 ezer lakosa van. Alapítása egy magyar király, Szent László nevéhez kötődik, aki 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget. A számos magyar vonatkozás közül még egy: 1300-ban itt koronázták meg Károly Róbertet. Zágráb 1918-ban lett a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része, majd Horvátország 1991-es megalakulása óta az ország fővárosa. Annak ellenére, ha a magyar nyaralók, ha Horvátországba mennek, általában a tengerpartot választják, a kedves, mediterrán főváros, Zágráb is számos nevezetességet kínál. A horvát főváros gyakorlatilag két város egyben: az alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk. A felsővárosnak pedig meghitt, középkori hangulata van. Zágráb, kedvező fekvésének köszönhetően (Közép-Európát az Adriával összekötő útvonalak csomópontjában található) kereskedelmi, és ipari központnak számít. Kevés főváros van a világon, amely ilyen barátságosnak, lakhatónak, és emberi léptékűnek számít. Skenderovic Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője szerint Zágráb különböző részei Budára, Szegedre, és Prágára emlékeztetnek, így a magyar turisták számára is igen ismerős, és szerethető város, mediterrán hatással fűszerezve. A magyar történelem számos emléke is felfedezhető itt, ez pedig még ismertebbé, otthonosabbá teszi a magyarok számára. Zágrábtól mindössze fél órás úttal síparadicsomot (Mount Sljeme) lehet találni, ez pedig kevés európai fővárosról mondható el.

Az alábbiakban bemutatott zágrábi látnivalók térképen Zágráb térkép oldalunkon látszanak.

Eljutás autóval Zágrábba: Autós útvonaltervező

Zágráb szállás

Szállások Zágrábban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Mária Mennybemenetele Székesegyház / Katedrala Marijina Uznesenja

A felsőváros Kaptol részén található Zágráb legismertebb épülete, a székesegyház, amely a város számos pontjáról látható. Szent László király kezdte el építeni, 1217-ben szentelték fel. 1242-ben a tatár hordák pusztítása következtében súlyosan megsérült, ezután 1263-ban építették újjá. A 15. században már a török hódítások ellen kellett védekezni, ekkor a székesegyház köré reneszánsz erődítményrendszert építettek. A 17. században, szintén a törökvész miatt, a templom nyugati oldalára reneszánsz stílsú örtorny épült. A székesegyház 1880-ban is megsérült, ekkor földrengés következtében. Ekkor összedölt a főhajó, és a torony.

Cím: Kaptol 31

Belépőjegy: Ingyenes belépés

Nyitva tartás: 10:00-17:00, vasárnap: 13:00-17:00

Zágráb, Székesegyház

Zágráb székesegyház fotó: Curious Expeditions

Tkalciceva utca

Ez Zágráb legszínesebb, és egyik legszebb utcája, amely a város központjában áll, és a régi Zágráb hangulatát nyújtja. Butikok, bárok, éttermek, felújított 19. századi palotákban található galériák találhatók itt. Az utca kávézókkal is tele van, és általában a rengeteg kávézó szinte minden asztala foglalt. Az itt sétálgató, táncoló, vásárló, kávézó, vacsorázó számos ember, és a mediterrán hangulat szinte magával ragadja az embert.

Tkalciceva, Zágráb

Tkalciceva kép: Brankinha

Szt. Márk templom

Az óvárosban található híres templom valószínűleg a 13. században épült. A 14. században jelentősen átépítették, az addigi román stílusú templomot gótikussá alakították. A templom jellegzetes tetőcserepei az 1800-as évekből, Magyarországról származnak, Horvátország, Dalmácia, Szavónia, és Zágráb városának címerét ábrázolják. A Szt. Márk téren a templomon kívül még számos érdekes látnivaló fedezhető fel, pl. a Báni palota.

Cím: Markov trg

Szt. Márk templom, Zágráb

Szt. Márk templom kép: bobbyxinhua

Maksimir park és a városi állatkert / Maksimirirski perivoj

Zágráb keleti részén a természet, és az állatok szerelmesei kapcsolódhatnak ki, és frissülhetnek fel. Az angol stílusú parkot a madarak, az állatok, és a növények mellett mesterséges tavak teszik még idillikusabbá. A 316 hektáros park, amely Zágráb legnagyobb parkja, 1794-ben nyílt meg a látogatók előtt. A Monarchia első, és a világ egyik első közparkjának számít. Több pavilon, és egy kilátó is található benne. Ráadásul itt található a zágrábi állatkert is, tehát duplán megéri ellátogatni.

Eljutás: 4-es, 7-es, 11-es, vagy 12-es villamos, a Bukovacka megálló.

Belépő (2016) (állatkert): 30 kn, hétfőnként (ünnepnapok kivételével) felnőtteknek 20 kn. Diákoknak, és 7-14 éveseknek minden nap 20 kn.

Nyitvatartás (állatkert): Minden hónapban más az állatkert nyitvatartása, az aktuális nyitvatartás ITT megtekinthető.

Maksimir park

Maksimir park kép: ruscca

Megszakadt kapcsolatok múzeuma

Egy igen különleges, egyedülálló, és érdekes, valamint érzelmes múzeum a felsővárosban, mely a beteljesületlen, vagy véget ért szerelemnek állít emléket. Korábbi szeretőktől állít ki tárgyakat, melyekhez rövid magyarázatot fűznek. Gyűjteménye adományokból, egyszerű emberek által, a világ minden részéről küldött régi tárgyakból áll össze. Néhány kiállítási tárgy szomorú, és felkavaró, míg más tárgyak viccesek. 2011-ben Európa leginnovatívabb múzeumának választották.

Eljutás: Ćirilometodska 2, a felsővárosban,

Belépőjegy (2016): 30 kuna. Diákoknak és 65 éven felülieknek 20 kuna.

Nyitva tartás: Június-szeptember: Minden nap: 9:00-22:30. Október-május: minden nap: 9:00-21:00. Zárva: karácsonykor, húsvétkor, újév napján, és mindenszentekkor. De nyitva december 24.-én és 31.-én 9:00-15:00-ig.

Megszakadt kapcsolatok múzeuma, Zágráb

Megszakadt kapcsolatok múzeuma, Zágráb. Az egyik kiállítási tárgy, melyet a nő korábbi párja bútorainak elpusztítására használt, miután az elhagyta egy másik nőért. Kép: Robert Nyman, Wikipedia, Creative Commons.

Városi múzeum

Az érdekes múzeum Zágráb fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig, makettekkel, interaktív bemutatókkal, és egyéb izgalmas módokon. A múzeum egy külön részében a délszláv háborúban, 1995-ben, Zágrábot ért támadás után ismerhetjük meg a várost, láthatjuk a döbbenetes kontrasztot az akkori állapotok, és a szép, napos, kedves Zágráb között, ahol imént sétáltunk.

Cím: Opatiéka ulica 20. Legközelebbi villámosmegálló: Jelačićevu trgu.

Belépőjegy (2016): 30 kuna. Diákoknak és nyugdíjasoknak: 20 kuna. 7 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 10:00-18:00. Szombat: 11:00-19:00. Vasárnap: 10:00-14:00. Zárva: hétfőnként és ünnepnapokon.

Zágráb, Városi múzeum

Zágráb, Városi múzeum, kép: fortune cookie

Mimara múzeum

Zágráb legjobb múzeumában 3700 művészeti alkotás tekinthető meg. A hatalmas múzeum 1987-ben nyílt, az épületet pedig a 19. században építették, korábban gimnáziumként működött. Nevét Ante Topic Mimaráról kapta, a műgyűjtő gyűjteményét a múzeumnak ajándékozta. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgyai Lorenzetti, Raffaello, Caravaggio, Calanetti munkái, és olyan festők festményei, mint Ruisdael, Rubens, Van Dyck, Velasquez, Murillo, Goya, Delacroix, Manet, Renoir, Degas. Régészeti gyűjteményében a krétai, görög, mezopotámiai, egyiptomi, perzsa, etruszk kultúrákba nyerhetünk betekintést, valamint számos kora-középkori lelet is található itt.

Eljutás: 12, 13, 14, 17-es villamosok:Trg maršala Tita megálló. Cím: Roosevelt trg 5.

Belépőjegy (2016): 40 kuna. Diákoknak és nyugdíjasoknak: 30 kuna.

Nyitva tartás: Október-június: kedd, szerda, péntek, szombat: 10:00-17:00, csütörtök: 10:00-19:00, vasárnap: 10:00-14:00. Július-szeptember: kedd-péntek: 10:00-19:00, szombat: 10:00-17:00, vasárnap: 10:00-14:00. Zárva: hétfőnként és ünnepnapokon.

Mimara múzeum

Mimara múzeum kép: blandm

Technikai múzeum

Nem csak a gyermekek számára nyújtanak nagy élményt az 1954-ben alapított zágrábi technikai múzeumban található 19. századi tűzoltóautók, régi repülőgépek, a planetárium, valamint a Nikola Tesla nem rég felújított demonstrációs stúdiója, amely a csodákat, és az izgalmakat mutatja be. A múzeumban még számos egyéb érdekes technikai csoda tekinthető meg.

Eljutás:Cím: Savska cesta 18. Villamosok: 9, 12, 13, 14, 17

Belépőjegy (2016): 20 kuna. 7 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 09:00-17:00, szombat, vasárnap: 09:00-13:00. Hétfőnként zárva.

Zágráb, technikai múzeum

Zágráb, technikai múzeum kép: Russ Nelson

Lotrscak torony

A toronyból szép kilátás nyílik Zágrábra. Elég messze lehet innen ellátni, látható a Szt. Márk templom szép teteje is. A legnagyobb élmény dél körül megmászni a tornyot: minden délben ágyútűzzel emlékeznek a horvát főváros törökök felett aratott győzelmére. Az eljutásnak a legjobb módja a világ egyik legrövidebb, mindössze 66 méteres siklójával való utazás, amely mindössze 30,5 méteres szintkülönbséget hidal át. A sikló az alsóvárost a felsővárossal köti össze.

Lotrscak torony

Lotrscak torony kép: johnnyVA

Jelasics-tér / Trg Jelacica

A Trg Jelacica Zágráb központi tere, és a helyiek népszerű találkozópontja. Közepén Jelasics szobra áll.

Zágráb, Jelasics-tér

Jelasics-tér kép: Carlinhos.info

Kőkapu / Kamenita Vrata

Zágráb egykor volt 5 városkapujából már csak a kőkapu maradt meg. Ez Zágráb óvárosának egyik legépebben megmaradt nevezetessége. Gradac keleti kapuja volt, építését 1241-ben IV. Béla magyar király rendelte el. 1731-ben egy tűzvész a környék házait elpusztította, és a helyiek csodának tartják, hogy a kapun lévő Jézust, és Máriát ábrázoló festmény sértetlenül vészelte át a katasztrófát, annak ellenére, hogy a képkeret elégett. A Kőkaput szent helynek tartják, környékén mindig hívők imádkoznak. A kőkapu belsejében kápolna található.

Kőkapu, Zágráb

Kőkapu kép: PMcC in WashDC

Mirogoj temető

Sok turista szívesen látogat temetőket is ha különböző városokat fedez fel, ha híres emberek nyugszanak benne, vagy más okból különlegesek. A Mirogoj temetőt Európa egyik legszebb sírkertjének tartják: nem csak temető, ahol Horvátország nagyjai nyugszanak, hanem egy gyönyörű park is. Különlegességei szorosan egymás mellett fekvő sírkövei, amelyek attól függetlenül egységesek, hogy az alattuk nyugvóknak milyen vallásuk volt.

Eljutás: 106-os busz, 14-es villamos

Mirogoj temető

Mirogoj temető kép: melancholy rose

Jarun-tó

A Zágráb délnyugati részén lévő Jarun-tó Zágráb "strandja". A 2 km hosszú mesterséges tavat a helyiek előszeretettel látogatják. Az úszáson kívül lehet kajakozni, szörfözni, wakeboardozni, vagy vízibiciklit bérelni, remek bárok is vannak, melyekben egy forró napon jól esik egy koktélt elfogyasztani.

Eljutás: 5-ös vagy 17-es vagy 32-es villamossal, Jarun megállóig.

Jarun-tó, Zágráb

Jarun-tó. Fotó: Dubravko Sorić/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások

Booking.com

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

üdv mindenkinek!
Zágrábban 2009-ben kétszer jártam. Jnauárban valamint Augusztusban.

Januárban kirándulás-városnézés céljából utaztam vonattal a Fővárosba. Nagyon tetszett, főleg az óváros. Gyönyörű sétálóutcák voltak, és a várnegyedből gyönyörű kilátás nyí­lott a városra.
A Főpályaudvar a belvárosban van, gyönyörű téren, fontos villamoscsomópont. Innen párperc alatt ellehet juttni a belvárosba (gyalog sincs messze).
Meglepően kedvesek és segí­tőkészek az emberek.

Augusztusban csak pár órát töltöttem itt, nem volt sok időm, mivel a tengertől jöttem vonattal, és hamarosan indult a vonatom Pestre. Nagyon szép volt akkor is a pályudvar környéke!
Még annyit a városról, hogy a Belvárosban meglepő tisztaság dominál (sehol sem lehetett látni szemetet), mindez igaz a külvárosra is.

Közlekedés a városon belül busszal, valamint villamossal lehetséges. Földalatti vasút nincsen.

Szóval érdemes betérni a tengerre menet vagy onnan hazajövetkor.
#1 - gergopapa - 2009.10.24. - 18:48
én itt tanulok lassan egy éve, és nagyon szeretem ezt a helyet! Amióta itt vagyok, nem sűrűn láttam hajléktalant, nem úgy, mint más fővárosokban. A városban tényleg nagyon ügyelnek a tisztaságra. Zágráb nem túl nagy (nem olyan hatalmas, mint Pest, és sok helyre el lehet sétálni rövid idő alatt), de épp elég látnivaló van í­gy is. Pécsre jártam középiskolába, és amikor idekerültem, olyan volt, mintha a gimnazista éveim folytatódtak volna. A különbség annyi, hogy Zágráb nagyobb, mint Pécs, í­gy több a látnivaló is. Eszméletlenül finom fagylaltokat lehet enni, melyek ára 6 kuna (220-230 forint) körül van, de abból egy gombóc általában bőven elég.

Sajnos Pécsről nincs közvetlen vonat, í­gy előfordul, hogy néhány órát állok a határon, mikor megyek haza. Az elején nem tudtam minden hónapban hazamenni az egyetem miatt (új volt számomra, hogy mindent horvátul tanulok, és mindenki horvátul beszélt hozzám), í­gy általában háromhavonta jártam haza. Időközben annyira megszerettem a várost, hogy a nyaramat is itt fogom tölteni, és dolgozni is szeretnék majd vállalni valahol. Ha nem találok munkát, az sem baj, mert legalább még jobban megismerhetem a várost, hiszen mindig akad valami, amit még nem láttam.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, és én is azt tanácsolom, hogy nézzenek be, ha errefelé járnak!
#2 - zagrabiegyetemista - 2010.04.29. - 09:51
Szevasztok! Tegnap érkeztünk haza tesómmal egy 4 napos zágrábi útról. Szállásunk a Camping Motel Plitvicében volt Zágrábtól délnyugatra. Nagyon jó volt a camping , sátoroztunk nagyon élveztük. A fürdő és vizesblokk nagyon jó és kultúrált volt , szép tiszta volt minden. A campinget mindenkinek bátran ajánlom. Zágráb nagyon szép város, tiszta , kultúrált és nagyon kedvesek , segítőkészek az emberek. Tömegközlekedése nagyon jó , az egész várost behálózzák a villamosvonalak. 4 napig voltunk a városban és ennyi idő alatt az egész város minden nevezetessége megtekinthető . Bátran ajánlom külön uticélként is , nem csak a tengerről hazajövet beugrani. Induljatok és keressétek fel a horvátok szép fővárosát megéri.
#3 - tomi - 2010.08.23. - 06:28
Sziasztok!

Zágráb gyönyörű! Felejthetelen élményekkel gazdagodtam, csatlakozom az előttem szólókhoz!
(állítólag indulnak innen helyközi buszjáratok a Plitvicei tavakhoz, de viszont célszerűbb Karlovacból megtenni az utat).
#4 - Gergő - 2010.09.23. - 18:07
Azt szeretném megkérdezni, hogy az állatkertet lehet-e télen is látogatni, és mennyi a belépőjegy. Illetve még azt is szeretném tudni, hogy van-e a bécsihez hasonló adventi vásár a városban? Köszönettel: Angelika
#5 - varga Angelika - 2011.11.21. - 13:46
Novemberben, decemberben 9:00-16:00-ig van nyitva a zágrábi állatkert. Jegyár: 30 Kuna, 7-14 éveseknek 20 Kuna. Karácsonyi vásár van (bár lehet ebben a pillanatban még nincs, majd csak decemberben nyit pl. mikulás után), a Jan Belacic téren, de azért nem olyan mint a bécsi.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.22. - 23:15
A Mimara múzem decemberi nyitvatartása és a belépő ára érdekelne.Van külön nyugdíjas jegy is lés,ha igen hány éves kortól ?
#7 - Bán Zoltánné - 2012.11.19. - 09:43
Kiegészítettem a fenti cikket, a Mimara múzeum leírását a nyitva tartási és belépőjegy információkkal, de az röviden: a belépőjegy 40 Kuna, nyugdíjasoknak 30 Kuna, de nem tudom, az a kedvezmény magyarként érvényesíthető-e.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.11.19. - 12:51
Szeretem a várost.
Kár, hogy a horvátok eltörölték a reggeli Kvarner IC-t, így csak délutánként lesz gyorsvonat Zagreb-ba, valamint nyáron, esti indulással heti kétszer.
#9 - Zagreb-Budimpesta - 2012.11.21. - 21:35
Sziasztok! Tudtok medencés strandot Zágráb közelében. Próbálok keresni, ezt találtam, nincs is túl messze. De hátha tudtok városon belül. http://www.terme-tuhelj.hr/gb/swimming-pools/water-planet-1406

Zágráb és Plitvice útvonalon (kettő között) is jó valahol.

Köszi!
#10 - csubul - 2014.05.23. - 09:39
üdv!
Most voltam adventi vásáron a városba.Sok évvel ezelőtt már megpróbáltam a vásárt ,de akkor a gigászi hóesés kicseszett velünk.De a lényeg,ez egy buszos akció volt.Előtte benéztünk Varasdra is.Egyrészt körülnézni,másrészt ne kelljen Zágrábba a hidegbe annyit lenni.Oksa,Varasd pici hely én már többször voltam.A forraltbor 12 kuna 2dl.De szerintem ez az idő hiányzott Zágrábba mert én egy kicsit múzeumnéző is vagyok.
Először megnéztük a Mirogoj temetőt.Közvetlenül a föbejárat mögött van Dr.Franjo Tudman sírja.Ha itt tovább megyünk befelé az írásnál is látható kereszt van.Térkép van több helyütt is hogy hol milyen híres ember nyugszik.Magáról a temetőről ill.kinézetéről megoszlottak a vélemények.
A városba a Jelasics térhez közel tettek ki a Palmotevica utcán a buszos le-fel ponton.(Itt van a telefon múzeum is).Innét elindultunk az Európa téren át jobbra tartva a székesegyház felé.De az épületet messziről észre venni.Ha az ember balra tart a Jelasics térre jut.A székesegyház bal oldalánál ingyenes WC van.Igaz nem nagy.Innét vagy visszamegyünk Jelasics térre(nincs messze) és a tér jobb felső sarkánál indul a Radiceva utca(tortúra múzeum),ezen elindulunk felfelé.
Vagy átvágunk a piacon át és úgy közelítünk.Ez kissé bonyolult lehet.Itt Addig megyünk míg egy lovasszobrot látunk kezében dárdával baloldalt(amúgy a 38-as számnál)Itt mellette balra fordulunk felfelé és eljutunk a Kőkapuhoz.Ezen áthaladva egyenesen megyünk a Kamenita utcán és eljutunk a Szt.Márk templomhoz.(Templom jobbra a téren)Balra lefelé vezet a Cirilometodska utca.Ezen elindulunk lefelé.Az utca végén van a Lotrscak torony.
Igaz mi a torony előtt jobbra behatoltunk IV.Béla térre.Itt is van vásár és nincsenek sokan.EZ ITT sokkal hangulatosabb mint lent.Lefigyeltük a siklót és elmenve az itt fent lévő templom mellett eljutottunk a panoráma pontra.Innét nagyszerűen rálátni a székesegyházra.és van itt egykét jópofa dolog...
Amúgy ottlétünk alatt három ifjú-leendő? párocska is ott járt fényképezkedni.
Ezután lementünk a Jelasics térre.Sajnos máshova nem jutottunk el.De szerintem a Zrinjevac téren is van vásár.Meg mondták még sok helyütt van vásár.Amit itt leírtam szerintem ne hagyjátok ki.Van egy hely Zágrábhoz közel Salejland.Itt állítólag érdekes kivilágított dolgok vannak.Neten fent van január 14-ig lehet menni,belépős.Nem csak gyerkőcöknek jó szerintem.Jah,ha minden igaz 26 kuna volt a forralt bor a legdrágább helyen.Tehát 15-26 között van a bor ára.
#11 - tamás - 2017.12.03. - 19:35

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás